Autismus

Všimli jste si, že vaše dítě zaostává ve vývoji řeči? Reaguje vztekem na jakoukoliv změnu? Tráví hodiny a hodiny hraním o samotě a s ostatními dětmi nenavazuje žádný kontakt? Možná trpí některou z poruch autistického spektra, onemocněním, se kterým je vhodné začít co nejdříve pracovat.

Popis nemoci:

  • Autismus je vrozená porucha mentálního vývoje projevující se problémy v sociální oblasti (vytváření vztahů s ostatními a společenské interakci), narušenými komunikačními schopnostmi, představivostí a chováním.
  • Autistické děti mívají narušený vývoj řeči, stereotypní chování a rituály, hrají si nejraději sami a inklinují k výbuchům vzteku a sebepoškozování.
  • Existuje řada forem autismu od velmi nápadných po diskrétní a obtížně odhalitelné.

Obvyklá léčba:

Rizika neléčení nemoci:

  • Terapie spočívá ve vhodné výchově a vzdělávání.
  • Stavy agrese, úzkost či poruchy spánku lze ovlivnit s pomocí psychiatra či psychoterapeuta.
  • Pozdní zjištění autismu a zanedbání léčby může vést k problémům ve společenské oblasti, ve škole i v zaměstnání.

Přečtěte si více


Z výsledků jasně vyplynulo, že asistovaná reprodukce nemá na výskyt autismu žádný vliv.

Počet dětí narozených tzv. „ze zkumavky“ se neustále zvyšuje. Spolu s tím také přibývá otázek, zdali je asistovaná reprodukce opravdu bezpečná a nezpůsobuje některá dědičná...

 celý článek
 

Jedná se o autismus?

| Dotaz od: Barbora

Ráda bych se zeptala na svého synovne, má 3,5 roku a již delší dobu všichni v rodině pozorujeme, že se chová zvláštně. Je opoždění ve vývoji řeči, málo reaguje na své jméno...

Určitě žádejte vyšetření, vyšetřuje se už od dvou let. Kontakty najdete na www.apla.cz . Hezký den.



 celý článek

Očkování mmr a autismus

| Dotaz od: xenie

Mám roční dceru a na 15 měsících ji čeká očkování MMR. Mám strach ji nechat očkovat touto vakcínou, protože všude čtu, že způsobuje autismus. Můžete mi prosím sdělit, jak velké...

Tento předpoklad nebyl prokázán v žádné vědecké studii. U některých dětí se může zdát souvislost mezi autismem a očkováním, ale u těchto dětí by se autismus nejspíše projevil i...

Nejčtenější článek Ilustrace


 celý článek

Autismus

| Dotaz od: Tomáš

Potřeboval bych poradit je mi 18 let, a asi mam mentální retardaci, od 6.třidy propadám teď chodím do učiliště, teď opakuji první ročník a znovu mi hrozí popadnuti, a nevím co...

Vyhledejte si na strankach www.apla.cz ambulanci, kde by vas mohli vysetrit a poradit,jak dal a co pro sebe udelat. HEZKY DEN.

Lymeská borrelióza může hrát určitou roli při vzniku autismu u dětí

Lymeská borrelióza může hrát určitou roli při vzniku autismu. Uvádí to odborná studie, která se objevila v časopise Medical Hypothesis. Tým pěti praktických lékařů podrobně...

 celý článek

Autismus

| Dotaz od: Miloslava

Pane doktore,mé dceři bude letos 23 roků. Je naroz. v 29. týdnu těhotenství. Má mozkovou disfunkci - nezvládá orientaci časem, peníze, manipulace s vhodným oblečením, doprovod k...

Nevim,co presne byste si predstavovala za vysetreni, dcera ma velmi typicke rysy autismu a tezko se na tom neco zmeni. bezpodminecna laska od vas je pro ni nejdulezitejsi, i...

Autismus

| Dotaz od: KATEŘINA

Mám syna 2 a čtvrt roku, moc nereaguje na své jméno (jen občas), když přijdeme do nějakého cizího prostředí (k lékaři,ke kamarádce)začne se vztekat,válet po zemi a utíkat ke...

Bohužel s Vámi souhlasím, vyšetření dětským psychiatrem je v tomto případě namístě.

Dědičnost autismu

| Dotaz od: Ludmila Ch.

Můj přítel má bratra, s diagnózou autismus (říká přítel). Přítel mi také říkal, že autismus má "získaný" ... při porodu před osmnácti lety došlo k nějakému zanedbání. Věřila...

Autismus je nemoc dosud velmi špatně prozkoumaná. Dědičnost je popsána, ale ani to není zcela objasněné, navíc když se jedná o bratra nevlastního, myslím, že riziko není vysoké...

Autismus?

| Dotaz od: Lenka

Ráda bych se zeptala na svého syna, který letos v listopadu oslaví 4. narozeniny. Syn patří mezi hodně "živé" děti. Velmi nerad si hraje v kolektivu, spíše se straní (besídku ve...

Ke stanovení autismu je nutné dítě vidět "naživo" a sledovat v průběhu času, aby mohla být vyslovena diagnóza autismu. Chování vašeho syna, jak ho popisujete je zřejmě odlišné...

Autismus

| Dotaz od: Jana

Můj dvouletý syn stále ještě nemluví, spíše jakoby "huláká", ukazuje, reaguje, rozumí mi. Dokáže na požádání přinést hračku, obout si botičky apod. Čtu si s ním pohádky, povídám...

Jano! Podle toho jak vašeho synka popisujete bych o autismu neuvažovala (test na autismus z plodové vody bohužel neexistuje). Doporučovala bych jako první navštívit ORL a...

Autismus

| Dotaz od: Ondrej

Memu synovci jsou 2 roky a lekari mu diagnostikovali autismus. Jeho stav se zacal menit po vakcine proti chripce. Uz jsel slysel o pripadech o spojitosti mezi vakcinou a...

Spojitost s vakcínou proti chřipce a autismem neexistuje. Pokud se poradíte s genetikem nebude to jistě na škodu.

Autismus

| Dotaz od: Petra

Mám 3letého syna,který vůbec nemluví,neurolog nám řekl,že má psychomotorickou retardaci s poruchou chování,agresivita,sebeubližování,autistické projevy.před sebou máme hodně...

Dětem se specifickými poruchami chování jako je právě autismus, se v naší republice věnuje sdružení APLA ( http://www.praha.apla.cz/ ), zkuste se o radu obrátit na ně. Na...

Mohlo by se jednat o autismus?

| Dotaz od: veronika

Chtěla bych znát názor odborníka ,předem moc děkuji za odpověd, jedná se o mou neteř, budou jí v listopadu 4 roky, řekne jen mama,tata,pipi,a hoj jako ahoj spiše jako otázkou a...

Je těžké bez odborného vyšetření říct, jestli se jedná o autismus, může to být i hluboká mentální zaostalost nebo kombinované poruchy, je toho více. Rozhodně ale dle toho co...

Možný autismus

| Dotaz od: Hana

Mám na Vás dotaz, moje sestra (skoro 4 roky) má veliký problém, když přijde do prostředí, kde to nezná, začne hystericky plakat, např.: když je rodinná oslava a je na ni i náš...

Hano, spekulovat o diagnóze na základě těchto pár informací jistě nelze. Vaše podezření by mohlo vyvrátit teprve podrobné vyšetření, nikoliv korespondenční poradna. Neznáme také...

Autismus

| Dotaz od: Veronika | z mobilní aplikace

Mam mozna blbou otazku, ale stejne se zeptam. Mam skoro 6ti mesicniho syna, ktery byl kojeny a najednou z niceho nic se sam odstavil. Mleka bylo dost, ale on nejevil zajem. Na...

Ve věku 6 měsíců je skutečně velmi brzy s diagnostikou autismu. To, že se syn odstavil od prsu, bych s tímto probléemm nespojovala. V 6 měsících by měl např žvatlat, navazovat...

Autismus?

| Dotaz od: Jana

Napíši vám podrobnější informace o tom chlapci. Mojí kamarádky syn je mu 23 let , prodělal vážný úraz hlavy na kole Byl chvíli v bezvědomí. Plno věcí se u chlapce změnilo...

Dobrý de paní Nezhybová. V případě tohoto chlapce se nejedná určitě o autismus, což je vrozené onemocnění. Stav bych hodnotil jako postkontuzní syndrom , což je následek...

Autismus

| Dotaz od: Roman

Je pravda, že očkování způsobuje autismus?

Hypotéza, že očkování způsobuje autismus, nikdy nebyla potvrzena.

Chlapec, spolupráce s ním nic moc, nechápe "prosím" a "děkuji". Poslechne, rozumí, logika OK, ale nechce mluvit, napodobovat, je ve svém světě, trhavé pohyby a chvění rukou...

Obratte se na poradu do organizace Apla, www.apla.cz - informují vás, jak postupovat a kdy lze spolehlivě vyloučit postižení autistického spektra (autismů je mnoho druhů...

Magnetická rezonance

| Dotaz od: Tereza

Chtěla bych se zeptat, zda-li magnetická rezonance objeví autismus u dětí. Četla jsem, že Britští vědci našli novou metodu, jak odhalit autismus a že jí dokáží zjistit pomocí...

Prostá magnetická rezonance asi ne, stran funkční magnetické rezonance je to možné, ale to se provádí ve specializovaných centrech, a to asi spíše jen výzkumně.

Dceri bude 6 let. Bohuzel jeste nikdy nebyla u zubare. Detska lekarka stale rikala casu dost. A bohuzel v roce a pul sel bokem i dcerky vyvoj a my meli co delat aby se zjistilo...

Paní Jarošová, chápu Váš problém, není to jednoduché pro Vás ani pro Vaši dceru. Samozřejmně je nutné stav zoubků Vaší dcery vyřešit. Jediná možnost v tomto případě, jak...

Risperidon orion

| Dotaz od: Veronika

Mám syna necelých 5 let s dětským autismem a kvůli agresivitě mu byl před rokem nasazen lék risperidon Orion v dávce 0,5ml večer.S lékem jsme spokojeni,ale co mě znepokojuje je...

Autismus, resp. poruchy autistického spektra jsou jistě+ velmi tíživé pro jejich nositele, představujeme si to m..j. i tak, že dítě a později autistický dospělý žijí ve velké...

Vztek u dítěte

| Dotaz od: Dita

Potřebovala bych poradit s 18ti měsíčním synem. Zhruba půl roku u něj trvají záchvaty vzteku. Začalo to v době kdy ještě neuměl chodit. Při jakémkoliv odporu sebou práskl o zem...

Zkuste psychologa se zaměřením na diagnostiku autismu. Někdy se takto projevují autistické děti (synek by musel ale mít další autistické rysy, ale pro jistotu bych měla raději...

Poslední dobou mě docela trápí fakt, že po očkování Prevenarem 13 děťátko může dostat autismus či epilepsii. Má dcera má 9 měsíců a na poslední dávku máme jít zanedlouho. Prosím...

Statisticky je toto riziko velmi malé, jedná se o jedno dítě z mnoha tisíc, navíc je pravděpodobné, že očkování vlastní epilepsii ani autismus nevyvolá, jen ho spustí u jedinců...

Má mé dítě ADHD nemoc ? Dobrý den,jmenuji se Jana a mám syna Maxíka,teď má 16 měsíců.Narodil se v 39 týdnu,z důvodu mé těhotenské preeklampsie.Porodní váhu měl dobrou,i...

Rozhodně na nic nečekete a poradte ve specializovaném zařízení - u dětského psychologa nebo v organizaci APLA, www.apla.cz. Toto chování se opravdu hodně vymyká průměru (hlavně...



Autista a jeho imunita

| Dotaz od: Jindra

Můj dotaz bude asi trochu netradiční, ale přesto poprosím o radu. Synovi (7) byl před pár lety diagnostikován dětský autismus. V současné době existuje několik teorií o...

Jindro! Bohužel Vás zklamu, na dálku si nedovolím Vám doporučit něco, co bude mít na Váš život a synovu léčbu dalekosáhlé důsledky. Jakékoli posouzení ponechávám na lékaři...

Chut na sladké

| Dotaz od: Jelizaveta

Mám 13 letého bratra s dg. autismus se 4.stadiem hendikepu. Jediné co celý den dělá, je, že jí-sladké, nedá se mu vysvětlit že nemůže, že není jídlo, převést na jinou činnost...

Tabletky na potlačení chuti k jídlu sice existují, ale není obvyklé, že by se užívaly v těchto indikacích. Pokud Vám mohu poradit, nejlepší by bylo se o věci poradit s...

Negativní rekace na očkování

| Dotaz od: Marcela

Mohla bych se prosím zeptat na očkování v ranném dětství, na hexavakcinu a ostatní, zda není možné, že by mohlo zastavit psychomotorický vývoj kojence, či batolete, případě...

Marcelo! Dotaz je velmi obecně položen, takže mohu odpovědět pouze : ano, je možné, že očkování vyvolá zpomalení nebo až zastavení psychomotorického vývoje, ačkoli to rozhodně...

Chtěla bych poprosit o radu mám čtyřletého syna,který ještě nemluvý a paní psycholožka nám zdělila že má náznaky autismu,ale problém je vtom že mě nezdělí když potřebuje na...

Tyto projevy patří do obrazu psychické poruchy dítěte. Rozhodně na dítě nekřičte, nepochopilo by, co po něm chcete. Všechny poruchy chování konzultujte s dětským psychologem...

České zdravotnictví na sebe může být pyšné v několika oblastech, ve kterých již tradičně patří k těm nejlepším na světě: kromě nízké dětské úmrtnosti je to například i dobře...

 celý článek

Jednou z prvních věcí, kterou musí dítě zvládnout, je řeč. A právě vývoj řeči, výhradně lidské dovednosti, je zdrojem četných poruch. Dalším typicky dětským problémem jsou...

 celý článek

Autismus je zvláštní duševní choroba. Pacienti jsou typičtí minimální snahou komunikovat, mají narušené chování a tvorbu vztahů k ostatním a mají sklony upřednostňovat...

 celý článek

Pojem očkování se dnes skloňuje ve všech pádech. Čím dál častěji zaznívají také hlasy, které vakcinaci dětí jednoznačně odmítají. Většinou jde o laické hypotézy bez reálného...

 celý článek

Zdravá strava je nejlepší způsob, jak dodat tělu potřebné vitamíny a minerály, avšak v těhotenství to může být obtížné i při správných stravovacích návycích. Prenatálně podávané...

 celý článek

Množství dostupných očkovacích látek stále roste a s nimi i počet infekčních onemocnění, před kterými můžeme účinně ochránit sebe i své děti. Možná trochu paradoxně se ale...

 celý článek

Borelióza u pětiletého syna

| Dotaz od: petra

Paní doktorko, mám na Vás dotaz ohledně syna. Synovi bylo pět let a trpí mírnou formou autismu. Poslední rok a půl je syn každou chvíli nemocný. Chytne každý virus, občas mu...

Nejsem infektolog, v tomto případě bude lepší věřit paní doktorce z infekčního. Nikdy se ale neléčí sama laboratoř, vždy se léčí pacient. Proto bych Vám doporučila nechat...

O chřipce se podobně jako o rýmě traduje, že neléčená trvá sedm dní, zatímco léčená týden. Toto tvrzení ale není tak úplně pravdivé. U chřipky totiž mimo jiné dost záleží na tom...

 celý článek

Očkování priorix

| Dotaz od: jitka

Mám dotaz ohledně očkování dětí na spalničky a spol vakcínou Priorix. Dočetla jsem se že po tomto očkování může docházet k zastavení rozvoje dítěte nebo dokonce k regresi a může...

Nevím, kde jste se dočetla o těchto odstaršujících následcích očkování. Vznik autismu a zastavení vývoje je rozhodně nesmysl, vakcína s možností takových nežádoucích účinků by...

Výhřez ploténky

| Dotaz od: Michaela

Chtěla bych se zeptat, jaké jsou ještě další možnosti léčby? Poslední závěr lékařky zní: "Blok Lp. do anteflexe. VAS sy Lp., irritace 1.dx. S1. - pravostranný paramediální...

Vysvětlit, proč Vám současná léčba nepomáhá není lehké. Příčin bolestí může být více najednou. Fyzioterapii jste už určitě vyzkoušela, ale možná by stálo za to, najít někoho z...

Aspergerův syndrom

| Dotaz od: Anna

Cítím, že bych potřebovala poradit. Je nějaká zaručená cesta jak říct, zda trpím Aspergerovým syndromem? Je mi 19 a tato otázka mi leží posledních pár dní dost v hlavě. Bohužel...

Vážená a milá Aničko, z toho, co jste napsala, nic na Aspergerův syndrom neukazuje, spíše na tu OCD mírného stupně. OCD je potvora, protože napřed je protivná jen okolí a ten...

Tuberozní skleroza

| Dotaz od: Julie

Srdečně Vás zdravím, chtěla bych Vás poprosit o radu. Jsem ve 33. týdnu těhotenství s dvojčaty po IVF, ISCI, KET. Nyní ve 32. týdnu zjistili jednomu z miminek rhabdomyomy na...

Tuberosní sklerosa je velmi vzácné onemocnění, pravděpodobnost, že by onemocněly obě děti je malá. Onemocnění se projevuje především tzv. hamartomy ( něco jako nezhoubné nádory...

Brat triapridal,

| Dotaz od: martina

Nevim jak se rozhodnout,muj syn trpi epilepsii,bere tegretol.orfiril,topamax,lamiktal,ma problemi s chovanim,zrejme trpi uzkostmi a je ulpinavi,a ma rytualy ktere musime rikat...

Martino! Navrhuji, abyste mu jej dali podle doporučení psychiatričky. Pokud by synovi tiapridal neseděl nebo se na něm zhoršil, můžete to s psychiatričkou probrat. Věřím ale...

Hyperaktivita u dětí

| Dotaz od: Lenka Kubištová

Máme hyperaktivního chlapečka, 3 roky, měla bych tento problém řešit s psychologem? Nezvládáme ho, nevíme jak na něj, dětská doktorka to neřeší, říká:"bohužel je hyperaktivní...

Jistě je psycholožka namístě, nedejte se odradit postojem manžela, muži mívají často odmítavý a negativistický postoj, ale u problemů v psychice dětí není třeba nějak vyčkávat...

Očkování v těhotenství?

| Dotaz od: JANINA

Je mi 30 let a v 31 porodím druhé dítko,,respekt v březnu, jsem ve 23tt, všude píší,jak jsou v rizikových skupinách těhotné,,ale když se pak zeptám na očkování proti prasečí...

Tato otázka je velmi kontroverzní, mohu vám sdělit pouze svůj postoj, názor si musíte udělat sama / ve vyhledávači najdete poustu odkazů po zadání termínu očkování těhotných...

Prosím o radu.mám 2,5ročního syna a stále nám říká,že jsme hnusný,že nás zabije,že nám zapálí hlavu.svého obl.medvídka,že poseká sekerou a pak zase vse řekno jinak.říká to...

Vyhledejte určitě odborné posouzení, nejbližšího psychologa (dětského) nebo přímo odborníka na problematiku autismu, najdete na těchto stránkách www.apla.cz (nejbližší podle...

Syn má opakované tiky

| Dotaz od: Petra

- spíš noc. Chtěla jsem se zeptat, v poslední době studuji sama projevy různých nemocí u malých dětí. O co mi jde. S manželem máme syna - 13. 6. 2013. Má 2 roky a 5 měsíců...

Děkuji za Váš dotaz. Jsem ráda, že se u Petříka nejedná o autismus. Škoda, že jste nenapsala jak se choval jako miminko, zda byl hodně živé détě, špatně usínal apod. Ale psala...

Očkování priorix

| Dotaz od: Veronika

Nechala jsem malé oddálit očkování Priorix na dobu 2 roku. Chtěla bych se zeptat, zda je možné koupit toto očkování rozdělené, proti každé nemoci zvlášť. Poradili mi to...

Paní Veroniko! Oddálení očkování není problém, stejně jako oddálení druhé dávky, které se uvažuje na cca 6.rok věku. Nevím o tom, že by bylo v ČR možné koupit vakcíny proti...

Elektivní mutismus?

| Dotaz od: Iveta

Můj syn (5 let) již druhým rokem navštěvuji MŠ a stále v ní téměř nemluví. Pouze odpoví, když se ho paní učitelka na něco zeptá a jinak žádnou komunikaci neiniciuje. Raději si...

Iveto. Chování u Vašeho synka opravdu připomíná elektivní mutismus tím, že ve školce mluví minimálně, ale doma mluví normálně. Ale tyto příznaky se vyskytují i u autistů. Takto...

Měla bych na Vás prosbu na začátku těhotenství (aniž bych o tom věděla, že jsem těhotná) tak 3 týdny jsem byla očkována TETANEM!! Může to nějak ohrozit dítě co se týče nějakých...

Obecně se očkování v těhotenství nedoporučuje, ale bohužel není dostatek studií, které by prokázaly, jestli je očkování pro vyvíjející se miminko škodlivé. Ale v takto časném...

Kamarádka má syna je mu 23 let. Před 3 roky měl vážný úraz hlavy neměl přilbu. Prodělal ep. záchvat v sanitce. A teďka u syna plno jiných věcí se změnilo, myslíme si že je to...

Je od vás moc pěkné, že se zajímáte o syna vaší kamarádky a chcete jí pomoci. Abych se mohla vyjádřit k vašim dotazům, potřebovala bych více informací. Nevím, jaký byl mentální...

Diabetes

| Dotaz od: L.

Chtěl a jsem se zeptat.Manzel je diabetik zhruba rok a půl.snizili jsme v dlouhodobý cukr na 45, ale minulou návštěvu u paní doktorky mel 39.pry je to málo. Ale manžel pracuje...

Nezdá se mi, že by hodnota 39 byla málo, je výborně kompenzován. Jestli Vám nevyhovuje léčba, tak se poraďte se svou doktorkou, může provést výměnu léku, já bych teda asi...

Očkovat?

| Dotaz od: Jelizaveta

Dceři je 8 měs., a zatim povinná očk. má. Je nutné očkovat?? Z hlediska nových poznatků a ne zajižděných povrchních důvodu pro očkování. Přece ona nemusí být v těch 95% občanů...

Dcera by měla být určitě očkována, je to dokonce ze zákona povinné a pro dceru jednoznačně přínosné.

Cukrovka

| Dotaz od: Dan

Manželovi před rokem a půl diagnostikovali diabetes. Manžel nemá nadváhu sportuje, ale jeho tatínek ji měl taky . chtěla jsem se zeptat jaka je pravděpodobnost, že ji bude mit i...

Cukrovka vzniká na základě více předpokladů - dědičnost je jedna z nich, ale nedá se říct přesně, na kolik procent a jestli vůbec se u Vaší dcery rozvine. Důležitá je prevence...

Arachnoidální cysta a řeč

| Dotaz od: Veronika1111

Chci se prosím zeptat mému synovi byla zjištěna na mozku arachnoidální cysta s mírně expanzivním charakterem po tom,co nám v necelých3letech přestal mluvit.Může s tím tato cysta...

Záleží, kde přesně Váš syn arachnoidální cystu má. Pokud by byla v oblasti řečového centra, které je v čelním laloku, mohly by tyto problémy spolu souviset, ale předpokládám, že...

Syn nenapodobuje

| Dotaz od: Lenka

Mam 7mesicniho syna. Vsichni jeho kamaradi lezou, on se zatim jen toci na brise dokola. Vic me ale zneklidnuje, ze nenapodobuje. Jeho vrstevnici vyplaznou jazyk, kdyz ho na nej...

Dítě v 7 měsících se má vědět přetočit na břicho, lézt ještě nemusí. To, že to umí jeho rovesníci neznamená, že je Vaše dítě je opožděné nebo méně šikovné. Má prostě jen své...

Chtěla bych se zeptat specialisty v oblasti nefrologie nebo urologie na následující problém. U 6ti měsíčního kojence byl potvrzen sono nález na jedné z ledvin (sytá, pruhovitá...

Ve Vaší zprávě mi chybí biochemické vyšetření , které je součástí hodnocení funkce ledvin . Tedy úplně vyloučit správnou funkci ledvin se takto nedá. Bohužel nejsem dětský...

Mr mozku dítěte

| Dotaz od: Lenka

Chtěla bych se zeptat syn (5let) bude podstupovat ke konci března magnetickou rezonanci mozku- z důvodu špatného vyvoje ( chození - to už je v pořádku, momentálně mluvení a...

MR nálezy u těchot chorob jsou nespecifické, to znamená, diagnosu mohou podpořit, ale jednoznačně ji neurčí, zde je diagnosa dle klinického vyšetření. MR je spíše asi k...

Očkování miminka

| Dotaz od: Radka

Nechala jsem se přesvědčit naočkovat mého nyní 9ti týdenní syna proti pneumokokům a rotavirům. Včera jsme absolvovali první očkování Hexa a rotarixem. Od včerejšího večera je...

Ano, vše co popisujete mohou být nežádoucí účinky očkován, ale projevy by u syna měly během několika málo dnů vymizet. Pokud očkování nesnáší dobře, doporučila bych dávat vždy...

Demence , muz 30 let

| Dotaz od: jana

Pracuji v zarizeni kde se starame o 7 postizenych lidi (autismus, epilepsie, down-syndrom atd.) jednim z klientu je i 30lety klient, ktery trpi vaznou formou epilepsie a navic i...

Milá Jano. Děkuji za zajímavé a náročné téma. U epilepsie je nutno,pokud je to možné ,léčit pouze epilepsii a to co nejlépe. Není li dostatečně ošetřena epilepsie...

Lék rutimax

| Dotaz od: Monika

Chtěla bych se zeptat, můj syn užíval Ascorutin a Emofix gel (ten užívá stále), na krvácení z nosu..asi před 3 měsíci mi v lékárně sdělil,že lék Ascorutin se již nevyrábí...

Přípravky s rutinem a vitamínem C působí nežádoucí účinky jen extrémně vzácně, například může jít o podráždění žaludeční sliznice, reakce z přecitlivělosti nebo ledvinové kameny...

Vakcína priorix

| Dotaz od: Hana

Ráda bych se zeptala mám jít se synem v 15ti měsících na první dávku vakcíny priorix ovšem za poslední dobou jsem se dočetla ať už z internetu nebo od zkušeností druhých maminek...

Očkování vakcínou Priorix je možné po domluvě s praktickým lékařem odložit. Nicméně pokud dítě není řádně očkováno dle očkovacího kalendáře, nemůže nastoupit do mateřské školky...

Mr-eeg

| Dotaz od: ladislava

Jiz jsem davala dotaz na mr dekuji za odpoved vilala jsem tedy nasi p dokt a ta mi rekla ze to nic neznamena!ze to muze byt z porodu ale co?a hlavne byl cis rezem nebyl krisen...

Vážená paní , na Vaše dotazy bohužel nemohu přesně odpovédět,další postup se vždy odvíjí od podrobného vyšetření a kontinuálního sledování vývoje dítěte.V tom Vám musí pomáhat...

Paní doktorko, píši znovu kvůli tomu, že pokud bych se rozhodla podstoupit vyšetření, kterým by mi zjistili vysokofunkční autismus, měla bych tuto nemoc zapsanou v papírech...

Terezo. Není mi známo, že by někoho nevzali na vysokou jen proto, že trpí psychickou nemocí. Hodně studentů během studia zažívá alespoň příznaky psychických potíží, jako je...

Rýma

| Dotaz od: Rosta

Má dcera 5 let, trpí nepřetržitě rýmou již druhým rokem.Rýma je hustá barvy žluté, zapáchající.Doktorka URL nám ze začátku předepsala kapky do nosu a sirupy např.Sinupret, ale...

Takto postižené dítě může mít i narušenou imunitu a v kombinaci s tím, že neumí smrkat, je stav ještě komplikovanější. Ale doporučovala bych léčbu autovakcínou, která se...

Vakcína priorix

| Dotaz od: Hana

Chtěla bych se zeptat ohledně vakcíny Priorix mám jít se synem v 15ti měsících na očkování ovšem četla jsem,že vakcína má spoustu nežádoucích účinků které se projevují až 9 den...

Chápu Vaše obavy, nicméně očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám je pro Vaše dítě velmi důležité, tato onemocnění jsou bohužel možnou realitou a mohou být pro dítě...

Borelióza a mateřství

| Dotaz od: Petra

Mám dotaz ohledně syna. Seankovi je 5 let a po roce pozorování dostal minulý týden diagnózu autismus (mírná forma). Sean je každou chvilku nemocný, neustále nachlazený, kašle...

Myslím, že sebeobviňování a pochybnosti jsou v současnosti to nejhorší pro Váš stav. Měla byste rozhodně celou záležitost znovu probrat s dětským lékařem Vašeho synka i svými...

Infekce lymeskou borreliózou může podle nejnovější americké studie způsobovat i tak závažné psychiatrické choroby, jako je například autismus. Ten se může rozvinout u dětí...

 celý článek

Dětská úzkost

| Dotaz od: Petra

Mám postižené dítě, přidružen i atyp.autismus (nesnáší cestování v hromadné dopravě a v autě). Užívá z pedopsychiatrie několikero léků, nyní má krátce nově Tiapridal a já se...

Milá Petro. Situace je neúnosná právě proto,protože Vaše dítě bere lék u kterého vždy dochází ke zhoršení nebo ztrátě kontaktu s pacientem. Tiapridal bych u pacienta použil...

Trpím autismem?

| Dotaz od: Tereza

Chtěla bych se zeptat. Je mi 18 let a mám podezření, že jsme aspoň lehký autista. Jako malá jsem do 3 let vůbec nemluvila. Po celé dětství jsem byla považována svými vrstevníky...

Terezko. Domnívám se, že Vaše chování od dětství až doposud opravdu připomíná autismus tak, jak je popisován v knihách. Říkám si, že je škoda, že Vás Vaši rodiče nikdy...

Nerovnoměrný vývoj dítěte

| Dotaz od: Lenka

Chtěla bych se poradit. Mám syna, kterému budou za měsíc 4 roky, syn se projevuje ale jako dítě dvouleté. Máme diagnostikován nerovnoměrný vývoj, ale to je asi tak vše, co víme...

Dle Vašeho popisu je případ Vašeho syna dost složitý. Souhlasím s Vámi, že by bylo vhodné komplexní vyšetření na pediatrii. Co se týče nemocnice Motol, doporučila bych Vám se...



Mam takovy problem. Uz od detstvi trpim na deprese a uzkosti. Zrejme gen. uzk. porucha. Lecim se asi od 20. Nejprve Deprex asi 2 roky. Bylo to lepsi. Vysadila jsem. Potize se...

Ivano, bylo by dobré zjistit, zda skutečně na některý z léků nemáte alergii. Měla byste požádat Vašeho psychiatra o precipitační test - to je odběr krve a k tomu se přiloží do...

Třepání rukou při radosti

| Dotaz od: Pavla

Mám pětiletého syna. Při radosti začne poskakovat, kroutit se, třepat ručičkama, pokud sedí, tak propíná nohy a celý se klepe. Dělá to od malička. Samozřejmě jsem viděla i...

Obávám se, že tento dotaz je určen spíše pro dětské neurology. Určitě by bylo vhodné Vašeho syna došetřit , vyšetření na tetanii by nemělo být nějak zatěžující v EMG laboratoři...

Když se řekne dětská nespavost, snad každý rodič si vzpomene na probdělé noci s plačícím miminkem v náruči. Problémy s usínáním nebo časté probouzení v průběhu noci se netýká...

 celý článek

Psychické onemocnění a nevšední kreativita, nebo přímo genialita kráčí občas ruku v ruce. Samozřejmě ne každý člověk se schizofrenií nebo depresí se stane slavným umělcem či...

 celý článek
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x