Citalec

Podobné štítky

Antidepresiva

Citalec a vedlejší účinky

| Dotaz od: Monika

Mám dotaz ohledně užívání citalecu.Beru 15tý den 10mg,A již 3 měsíce na noc 30 Mirzatenu.Má somatomorfní bolestivou poruchu a z těch bolestí po těle velké úzkosti.Po citalecu je...

Milá Moniko. Vaše zkušenost s antidepresivy ba mohla být sama o sobě odpovědí na Vaši otázku:-) POradím Vám zatím stručně:-) Myslím si,že jste připravena dosti dobře pro...

 

Citalec a zoloft

| Dotaz od: viktor

P.Doktorka Rád by som sa Vás opýtal.Aký je rozdiel medzi antidepresívami Zoloft a Citalec.ktoré je účinnejšie na OCD resp.novšie na trhu? Ďakujem pekne Viktor

Viktore, obě Vámi zmíněná antidepresíva patří mezi selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu tzv.SSRI, Zoloft - účinná látka sertralin - se v roce 1991 začala užívat...

Nejčtenější článek Ilustrace

Přestat kouřit není snadné. Když už jste se rozhodli, máte jistě silné důvody. V průběhu léčby přesto může vaše motivace ochabovat. Poradíme, jak ji osvěžit a upevnit.

 celý článek
Podobné štítky

Antidepresiva

Zoloft a citalec a ine

| Dotaz od: viktor

P.Doktorka Veľmi Vám ďakujem za Vaše predošlé odpovede.Chcel by som sa spýtať na Váš názor ohľadom mojho OCD.Rok a pol som užival zoloft 25 mg denne.Teraz som nabehol na zoloft...

Milý Viktore, ničeho se nebojte, k léčbě OCD je Citalec vhodnější , již kolem 20-40mg denně Vám pomůže zvládat běžné projevy kontrolování a nutkavých myšlenek. Jen v době...

Nejčtenější článek Ilustrace

Když se hovoří o pneumokokové infekci, možná máte pocit, že se vás to netýká. Opak ale může být pravdou. Víte, jaká jsou rizika a jak se účinně chránit?

 celý článek

Citalec nebo citalopram teva

| Dotaz od: Dagmar

Užívám lék CITALEC 20 a lékařka mi dala z vlastních zásob nyní k užívání CITALOPRAM TEVA. Prý je to stejné... Nejsem jsem si ale jistá, jestli to je skutečně to samé. Na Citalec...

Paní Kolářová,můžete být klidná, jedná se o stejný lék se stejným účinkem, jen výrobce je jiný a proto i jiný název. Účinná látka - citalopram - je v obou lécích shodná.

Lék citalec a alkohol

| Dotaz od: Radek

Užívam par dní lék citalec na deprese.V příbalovém letaku sem se dočetl že alkohol se v době užívání nedoporučuje.Tak bych se chtěl zeptat jestli když beru pul tablety deně...

Užívání Citalecu a alkoholu současně je naprosto vyloučené. Mohlo by totiž dojít k závažnému poškození jater. Hezký den.

Citalec

| Dotaz od: Lea

Beru prothiaden 25 v poledne asi třetí měsíc, mirtazapin 45 a Zalastu 5 na noc, přes den nějaký neurol.Byl mi doporučen citalec 5 ráno, ale bojím se vysadit hned prothiaden, je...

Myslím,že se nemusíte tolik obávat Prothiaden vysadit,dávka,kterou užíváte,je poměrně nízká.Citalec-citalopram-je účinné,moderní antidepresívum,postupně budete se svým lékařem...

Citalec

| Dotaz od: Leona

Chtěla jsem se zeptat brala Escitalopram a po 17dnes mi mírně napuchnul jazyk a blbě se mi polykalo.Tak mi ho lékařka změnila na Tianeptin a ten jím teprve 12den a našla jsem...

Milá Leono. Chcete-li dál riskovat a zkoušet léky ze segmentu,který Vám způsobil závažné nežádoucí účinky a nepohodu,zkoušejte další antidepresiva z řady SSRI,je jich ještě...

Užívání citalecu

| Dotaz od: Šárka

Chtěla bych vás poprosit o radu. Již přes rok užívám Citalec 20 tbl. Nyní jsem přestala užívat antikoncepci a chtěla bych otěhotnět. Ke svému psychiatrovi jsem přestala chodit a...

Neznám indikace k nasazení vašeho Citalecu a nevím ani, zda je ještě tato léčba nadále indikována. Proto doporučuji, abyste se ohledně pokračování léčby a otázky plánovaného...

Citalec

| Dotaz od: Martin

Zdravím.. nejdřív chci říct že s tím už nechci tady otravovat, ale mám pár otázek ještě. Zítra to proberu s psychiatrem a sem už psát nebudu. Takže jak koukám na nežádoucí...

Někdy se opravdu může stát,že člověk na protiúzkostné antidepresívum reaguje na počátku naopak zvýšením napětí.Pak je dobré buď snížit dávku na poloviční,nebo zvolit jiné...

Nejčtenější článek Ilustrace

Školní rok utekl jako voda a než se nadějeme, bude tu opět týden předávání vysvědčení. Pro mnohé školáky ale i jejich rodiče je to silně stresující období. Jak vše zvládnout v...

 celý článek

Citalec

| Dotaz od: Milan

Kvůli úzkostem a depresím, které mi způsobují pocity na zvracení, pálení žaludku, třes končetin, celkovou slabost a píchání na hrudi, neurčtitý strach (nevím z čeho toto mám...

Milane. Antidepresiva typu Citalec mají většinou velmi malé vedlejší účinky, mám pacienty, co ho berou roky, a nic se neděje. Tyto vedlejší účinky nebývají dlouhodobé, za pár...

Citalec vysazení léčby

| Dotaz od: Štěpán

10 dní jsem bral AD Citalec 20 mg. 7 dni pul tablety. Pak 4 dny celou tabletu. Dnes jsem je vysadil, jelikož mam po nich nesnesitelne uzkosti, neustalý strach. Zkrátka mi po...

Nejsem schopen vám odpovědět zcela přesně - to zvládne nejlépe váš lékař. Ale popořadě: 1) úzkosti po citalecu ... předpokládám, že již předcházely, ale nebyly po citalecu menší...

Citalec

| Dotaz od: Dáša

Citalec DObrý den, chodím na kardilogii a beru Nebilet. Teď mi lékař předepsal i léky na uklidnění Citalec. Ty jsem ještě nezačal brát a po zjištění o jaké léky se jedná,mám...

Citalec patří mezi velice dobře tolerovaná antidepresíva, nárůst váhy nepatří mezi časté nežádoucí účinky a pokud byla jasná indikace pro jeho nasazení byla by škoda, kdyby jste...

Děkuji za rychlou odpověď na dotaz http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/citalec-vysadit-nebo-ne-48737. Chtěla bych se k této odpovědi vrátit a zeptat se: 1. Jaktože tedy...

Citalec obsahuje jako účinnou látku citalopram, obvyklá dávka k léčbě deprese je 20mg, maximální dávka 60mg. Při nesnášení citalopramu lze samozřejmě volit jiné antidepresívum...

Citalec a tetanicky syndrom

| Dotaz od: Martina

Pani doktorka. Chcela by som sa poradit ohladom uzivania lieku Citalec. Trpim tetaniou vyrazneho stupna uz cca 2 roky ( priznaky ako napriklad: typicky tetanicky zachvat raz za...

Martino, bylo ve Vašem případě vhodné zvýšit Citalec na 20mg jednou denně. Myslím si, že nejste dostatečně léčená správnou terapeutickou dávkou. Po dohodě se svým neurologem...

Nebilet+citalec

| Dotaz od: Dáša

Chci se zeptat,zda se mohou současně užívat léky Nebilet,tableta a Citalec 10mg. Předepsal mi je kardiolog a v příbal.letáku Citalecu je uvedeno,že se nemá kombinovat s léky...

V prvé řadě Vás musím pochválit,že před užitím léku čtete příbalový leták.Oba uvedené léky můžete bez obavy používat,nejsou ve vzájemné kontraindikaci,tedy v tomto směru je Vaše...

Citalec a pivo

| Dotaz od: Miroslav

Teď už beru jen Citalec desítku jednou denně na úzkosti a pevně věřím, že jej za několik měsíců budu moci vysadit úplně. Zatím se mi to nepodařilo. Ačkoli se mi zdá, že mě...

Miroslave, ohledně léků a možných kontraindikací a následků, se poraďte s lékařem, který vám je předepsal. Mé doporučení je nekombinovat léky a alkohol v žádném případě. Už...

Citalec a helicid

| Dotaz od: Marie

Pane doktore začinam brát Citalec 10,už mám využíványch 5 tablet,beru Helicid i laktobacily.Mam strašně paleni kolem žaludku a v břiše. V noci nemohu spát,jak je to nepříjemné...

Především doporučuji zkonzultovat své obtíže s obvodní lékařkou. Pokud užíváte Helicid, předpokládám, že máte nějaké zažívací obtíže. Pravděpodobně Vám lékařka nasadila Citalec...

Citalec

| Dotaz od: Lucie | z mobilní aplikace

Ráda bych se zeptala na dotaz ohledně ad citalec. Byl mi nasazen na panickou poruchu, depersonilaci. Beru jej 4 tý týden. Pokrok maličký je, ovsem občasné záchvaty bezduvodne...

Milá paní Lucie, moc děkuji za důvěru. Léčba psychických poruch je vždy zcela individuálně specifická, každý člověk je naprostý originál. Preparát Citalec obsahuje účinnou látku...

Citalec

| Dotaz od: Martin

Zdravím už tu nechcu obtěžovat, ale mám ještě otázku. Ted beru ten citalec týden a předevčítem jsem zvýšil dávku na celej 10. Jsem v pohodě občas takovej jako kdyby tlak zima mi...

Vaše hodnoty krevního tlaku jsou sice nad pásmem normálu,ale nejde o hodnoty dosahující hypertensních špiček.Sám rozhodně lék nevysazujte,pokud by se Váš krevní tlak...

Rada bych se zeptala, zda ma uzivani Citalecu jakykoli vliv na hormony u zen - jestli jakkoli ovlivnuje mestruacni cyklus, predevsim ovulaci. Jelikoz jsem mela problemy s beznou...

Takto podrobnou informaci vám nejsem schopna podat, ale nejobsáhlejší informace o všech léčivých přípravcích vám poskytnou v kterékoli lékárně, kde mají v počítači uloženy...

Citalec a námaha

| Dotaz od: Martin

Zdravím chci se zeptat už 6 měsíců beru citalec 10 na panickou poruchu a zatím sem se ještě nezeptal nikdy jestli na to nevadí námaha nebo tak něco. Dělám Celkem dost namáhavou...

Ráda bych Vám odpověděla co nejjasněji, ale "správnou" odpověď Vám může poskytnout jen Váš praktický lékař, který zná Váš celkový zdravotní stav. Kdokoliv jiný bude jen...

Pane doktore(doktorko) moje maminka už rok užívá léky na úzkosti CITALEC je možné že by za rok přibrala 8 kilogramů když nejí sladkosti jí do 17 hodin ale od malička má...

Martino, Citalec nepatří mezi ty léky, které by pravidelně způsobovaly vysoký přírůstek na hmotnosti, ale vyloučit se to určitě nedá. Nevím, kdy naposled má Vaše maminka...

Citalec

| Dotaz od: Soňa

Dostala jsem od kardiologa lék Citalec 10, každý den 1 tabletu ráno. Po užití dvou tablet mi bylo strašně špatně, zvracení, neviděla jsem ani na monitor a nebyla schopna vypnit...

V takovém případě doporučuji Citalec neužívat a raději zkusit jiné antidepresívum, resp. zvážit, zda jsou léky na deprese vůbec potřebné. Léky z této skupiny se předepisují...

Citalec a cipralex

| Dotaz od: viktor

P.doktorka Chcem sa Vas opytat.Aky je rozdiel medzi citalecom a cipralexom a ktory z tychto dvoch preparatov je vhodnejsi na OCD. dakujem viktor ospravedlnujem sa za pismo...

Viktore, oba léky jsou vhodné k léčbě OCD, snad lepší výsledky lze pozorovat u Citalecu. Ale platí, že je třeba užít vyšší dávky pro zvládnutí příznaků OCD, u Cipralexu...

Citalec 20

| Dotaz od: Kristina

Procházím asi tři měsíce těžkými stresovými situacemi.Lékař mi předepsal citalec,ale po třech týdnech necítím zlepšení.Když se vyskytne nějaká další stresová situace začne mi od...

Citalopram je vynikající antidepresívum s protiúzkostnými účinky,vzhledem k mechanismu působení je nutné na nástup efektu vyčkat minimálně 2-3 týdny,při nedostatečné odpovědi je...

Citalec?

| Dotaz od: Marcela

Vážená paní doktorko, prosím Vás o radu. V létě jsem prošla dost silným stresem, kdy se mi začala točit hlava a lehce brnět ruka a já jsem si to hned spojila s RS. Úplně jsem si...

- nesmírně si vážím Vaší důvěry...léku se určitě nebojte, je to vynikající protiúzkostné antidepresívum. Vstupní nežádoucí účinky nebývají tak nesnesitelné, navíc, ví-li člověk...

Citalec nezabírá

| Dotaz od: Alena

Dostala jsem pilulky citalec když jsem byla v ikem Praha na ablaci prášky mi predepdala doktorka na panickou ataku ..kterou mám u těch arytmii beru teprve měsíc a zatím nic...

Pokud Citalec nezabírá, nesnížila se frekvence panických atak či alespoň se nezmírnil jejích průběh, je na místě zvážit buď navýšení dávky či změnu medikace za jinou, která bude...

Citalec a psychika

| Dotaz od: kateřina

Chtěla bych se zeptat.Přítel bere citalec 20mg.Nemá chuť k jídlu,zhubl,mám pocit,že zapomíná..Je určitým způsobem v klidu,ale někdy mám pocit,že nabírá na agresivitě a nebaví ho...

Váš přítel by měl pohovořit o své reakci na antidepresívum s lékařem, který lék ordinoval. Citalopram je vynikající antidepresívum, ale každý člověk je originál, potřebuje...

Citalec 20mg

| Dotaz od: Kateřina

Na psychické problémy mi byl psychiatičkou doporučen Citalec, beru ho nyní 5. den a trpím strašným nechutenstvím, to jesm měla i před nasazením preparátu, chtěla jsem se zeptat...

Vaše otázky svědčí o inteligenci, vzdělanosti.Myslím, že tedy nebude problém Vám vysvětlit, že ani lékař často nemůže posoudit, jaký příznak pacienta je projevem samotné nemoci...

Citalec

| Dotaz od: Lea

Psala jsem že beru prothidaden 25, Mirtazapin 45 a Zalasta 5.Mám zkusit přidat Citalec 10 ráno, ale chci se zeptat zda nemusim vysazovat prothiaden než zabere tento nový lék...

Kombinaci všech léků bych nedoporučovala,mohlo by se Vám sumovat více účinků,opravdu se nebojte se Prothiadenu zkusit vzdát..Před Vámi tu záměnu prováděla řada pacientů..

Citalec 10

| Dotaz od: Michaela

Třetím dnem beru citalec 10 ráno jen pulku zatim ale mam brat celou a vecer gabapentin 100mg,taky zatím jen pulku protože začínam,nikdy jsem to nebrala.Jenže je mi po nich...

Na antidepresivní medikaci se pacient skutečně musí trochu zadaptovat-většinou to trvá tak 10-14 dní.Je samozřejmě nutné komunikovat s ošetřujícím lékařem,který Vaší léčbu řídí...

Chtěla bych se zeptat,mám nyní už 2.5leté dvojčata po IVF.Hned po porodu jsem od nich byla na měsíc odloučena,byly v inkubátoru.Když jim bylo osm měsíců,byla jsem totálně...

Velmi bych Vám doporučovala co nejdříve nasadit protiúzkostné antidepresívum-například citalopram/jsou i jiné látky../.Na třezalku bych nesázela,je vhodná jen pro opravdu lehké...

11 dní jsem užíval Citalec 20 mg. Nyní jsem ho vysadil protože mi po něm bylo o hodně hůř - úzkostné stavy. Vysadil jsem ho najednou. Nyní pozoruji snížení tělesné teploty...

Štěpáne, Citalec by se měl vysazovat pozvolna, neboť hrozí syndrom z náhlého vysazení (závratě, bolení hlavy, úzkosti, poruchy spánku..., příznaky jsou většinou mírné). Někdy po...

Citalec

| Dotaz od: magda

Chtěla bych se zeptat, jak silná antidepresiva citalec 20 mg (jedna tableta denně) jsou. Užívám je už několik měsíců, lečím se na deprese a zajímalo by mě jestli patří mezi...

Citalopram /lék obsažený v preparátu Citalec/patří mezi farmaka určená k léčbě mírných až středně těžkých poruch-tedy ve Vašem případě jde o "zcela běžné"dávkování.Pro délku...

Andipresiva citalec

| Dotaz od: Ilona

Užívám 5 měsíc AD na úzkostně panické problémy. Nyní plánuji umělé oplodnění, a několik měsíců mám menstruaci po 22 dnech, předchozí menstruaci jsem měla 2 dny. Nyní jsem byla...

Antidepresiva vysaďte jedině po konzultaci s vaším psychiatrem, při předčasném vysazení by skutečně mohlo dojít ke zhoršení vašeho stavu. Stejně tak s psychiatrem musíte...

Citalec 20mg a alkohol

| Dotaz od: Radul

Užívám od února tohoto roku AD Citalec, nejprve jsem brala 10mg a pak přešla na 20mg krát denně ráno. Od té doby mám pocit, že jsou úzkosti a nepříjemné stavy téměř pryč. Chtěla...

Váš stav dle toho co jste napsala, mohl souviset s vypětím ve škole. Vysazení léků zkonzultujte určitě s odborníkem. Alkohol by se s antidepresivy kombinovat neměl. Jestliže Vám...

Citalec vysadit nebo ne?

| Dotaz od: Nela

Chtěla bych se zeptat: Můj přítel (28 let) prodělal implantaci kardiostimulátoru a následně se mu objevili psychické paniky, které začal řešit Citalec 20. Bral ho asi rok a...

Nesmírně si vážím Vaší obětavosti. Citalec-citalopram-je vynikající antidepresívum, nežádoucí účinky zpravidla odeznívají během prvních dvou týdnů, naopak v tomto období...

Citalec

| Dotaz od: Martin

Včera jsem byl poprvé u psychiatra kvůli návalům stresu apod. Řekla že mám panickou poruchu nebo tak nějak to bylo a předepsala mě Citalec je to i proti depresím. Mám brát 4 dny...

Citalec obsahuje jako účinnou látku citalopram,patří mezi skupinu moderních antidepresív,které ovlivňují přenašečové systémy,především serotonin.Nežádoucí účinky se uplatňují...

Citalec nebo citalopram teva

| Dotaz od: Dagmar

Užívám dlouhodobě citalec 20 a lékařka mi nyní místo něj dala ze svých zásob citalopram teva. Zatím jsem užila 3 tbl, ale nejsem si jistá, jestli mezi nimi není přece jen...

Váš dotaz odráží spornou oblast, asi neexistuje nikdo.,kdo by se dokázal zcela spolehlivě vyjádřit k rozdílům působení tzv. generik. Za nejvhodnější postup bych považovala...

Seropram vs citalec

| Dotaz od: Kateřina | z mobilní aplikace

Ráda bych se zeptala na rozdíl mezi již zmíněnými léky. Před 3mi lety jsem brala seropram a ten mi již po dvou týdnech skvěle účinkoval. Nyní mi v lékárně dali místo seropramu...

Vážená paní Kateřino, oba léčivé přípravky obsahují stejnou účinnou látku (citalopram). Celkový účinek může být ovlivněn přídatnými látkami, které se u jednotlivých výrobců...

Citalec

| Dotaz od: Míla

Ještě bych se ráda zeptala na jednu věc. Jinak tato poradna je moc fajn!! Ale k věci. Trpím obsedantně-kompulzivní neurózou. Stěžuje mi to život po celý den. Pan psychiatr mi...

Vámi uváděné příznaky patří mezi poměrně časté nežádoucí účinky. Přesto ale vysazení není úplně nejlepší volbou. Doporučoval bych proto co nejdíve konzultaci u ošetřujícího...

Po půlročním vysazení jsem znovu musela začít užívat Citale1O.Chci se zeptat,zda je možno tento lék užívat třeba do konce života,protože při vysazení se po čase opět objeví...

Netrapte se, prosím, co bude "do konce života!" V současnosti Vám citalopram pomáhá, je to vynikající antidepresívum s protiúzkostnými vlastnostmi. Rozhodně převažuje přínos...

Antidepresiva citalec

| Dotaz od: Kristýna

Chtěla bych se zeptat, od ledna beru antidepresivum Citalec, půlku prášku denně, dnes jsem náhodou četla, že by se mělo při užívání těchto léků dávat pozor i na některé...

Plísňové sýry můžete konzumovat bez obav, zakázány jsou u jiné skupiny antidepresív (v dnešní době užívaných jen raritně). Grapefruit může zesílit účinek léčiva, ale pokud ho...

Prothiaden vs citalec

| Dotaz od: Aleš

Na dráždivý tračník (průjmy) užívám Prothiaden 25mg R a V - dlouhodobě. Chtěl bych se zeptat, zda-li by nebylo lepší požádat svého lékaře o změnu za některé antd. III. generace...

Poradte se se svým lékařem, nepřísluší mi hodnotit možnosti změny léků, neznám vás ani stupen vašich potíží. Je faktem, že lék je generačně modernější, ale posouzení vhodnosti...

Citalec

| Dotaz od: Petr

Paní doktorko, mám svízelný problém a nevím jak se rozhodnout. Již od března trpím úzkostnou poruchou, silné pocity strachu z neúspěchu, z budoucnosti, pocity obav, že něco...

Petře, v prvé řadě, si udělejte v sobě revizi pomocí následujícího "návodu": 1) Představte si, že jste v nové práci a napište si odpovědi - Kde pracujete (v Jakém prostředí...

Citalec

| Dotaz od: Štěpán

10 dní užívám antidepresiva Citalec 20 mg - 1 tabletu ráno po jídle. Občas mívám zhoršené úzkostné stavy. Mám 2 dotazy. Za 1. je normální, že mi antidepresiva snížily klidový...

Léčba a efekt Citalecu nastupuje po delší době, tj. po 2-3 týdnech. 20 mg na úvod léčby je poměrně vysoká dávka. Proto je vhodnější užívat např. 2 týdny 10 mg (tj. 1/2 tablety...

Citalec 20

| Dotaz od: Eva

Chtěla jsem se zeptat 7let užívám Citalec 20 a 2roky mám zvýšený prolaktin v krvi,už několikrát jsem měla zánět prsou,může to být tím užíváním Citalec...??? Děkuji

Citalec hladinu prolaktinu zvyšovat může. Doporučuji, abyste se se svým lékařem poradila, zda by nepovažoval za vhodnou změnu antidepresíva. Existují preparáty, které na vliv...

Rád bych Vás poprosil o radu. Moje maminka (64 let) má od léta 2015 psychické problémy - vnitřní třes, úzkosti, pocit nervozity aniž by znala příčinu, ranní deprese. Začala na...

Elenium nebol chlordiazepoxid, neboli Radepur, je klasické anxiolytikum, známé již od 60 tých let, Je lehce návykové, dlouhodobě by ho starší lidé neměli brát. Poruchy spánku...

Citalec

| Dotaz od: Monika

Beru Cipralex, každý den jednu tabletku ráno, na úzkosti. CHtěla bych začít brát antikoncepci, kterou jsem brala před těhotenstvím, Yadine. Můžou se tyto dva léky brát současně...

Ano, je možné užívat dohromady Cipralex 10 mg a antikoncepci. Myslím si, že byste si měla ještě nechat udělat krev na odběr Leidenského faktoru, jestli nemáte zvýšenou...

Aranesp 300 mcg (sureclick)

Citalon

| Dotaz od: Lea

Chci se zeptat jaký je rozdíl mezi citalecem a citalonem?Byk mi Citalon doporučen kdysi jsem brávala Citalec a bojím se kvůli žaludku.Děkuji

V obou přípravcích je stejná léčivá látka (citalopram-hydrobromid). rozdíl je ve výrobci, což by se ale nemělo nijak projevit v účincích tablety.

Mám tetániu už rok mám brnenie v tele a v mozgu.Zo začiatku som bral neurol ,teraz si ho dám len podľa potreby a stále beriem Mg 500mg 1-2 tablety denne.Chcem sa opýtať na...

Nedomnívám se, že by pacienti užívající citalec byly zvýšeně fotosenzitivní. Pokud by tomu tak bylo, jistě by to v příbalovém letáku bylo napsáno.

Dotaz ohledně hypertenze

| Dotaz od: Novotná

Od září 09 mám zjištěnou hypertenzi. Beru na to 2x1/2 Vasocardinu 50 denne. Absolvovala jsem hodně vyšetření, EEG, Ekg, ECho, sono ledvin, Tk holtera, a všechny vyšetření...

Složení obou léků je identické. Co se antikoncepce týče, užívat ji samozřejmě můžete, záleží ale na hodnotách vaše krevní tlaku. Regresní terapie je alternativní...

Dlouhodobě užívám antidepresiva Oxazepam a Citalon,dost jsem přibrala a tak se snažím s tím něco udělat.Začala jsem pít zelený čaj,ale nevím jestli je vůbec účinný a vhodný.Dále...

Zelený čaj není cíleně určen na hubnutí, nicméně má antioxidační vlastnosti a pozitivní vliv na organismus. Preparát XL-S Medical je potravinový doplněk, komplex vlákniny a...

S manželem se snažíme o miminko, ale již několik let se léčí na úzkosti. Vždy užíval Citalec 1/4 tablety/den, ale na podzim před čtvrt se mu přitížilo a zvýšil si dávku na...

Vážená paní Ano medikament Citalec může vyjímečně vyvolávat poruchy a problémy s ejakulací Váš manžel měl před zvýšením dávky zhoršení svého stavu konzultovat se svým...

Antidepresiva

| Dotaz od: šárka

Beru citalec 5mg ráno zatím , vracím se k němu po třetí vždy v rozmezí dva roky pak 4 roky nic a zase dva roky pak zase pauza a ted ho beru 3 dny...brala jsem ho na panické...

1) Na vaše stavy je citalec vhodný, ale pokud jste ho delší dobu nebrala, může trvat několik týdnů než se dostaví plný účinek a samozřejmě se mohou také na začátku léčby objevit...

Deprese

| Dotaz od: šárka

Jsem vyčerpaná s dětí, do toho únavu večer se celá chvěju podrážděná nekdy veselá ale spíš mi přijde vše na pytel..dostala jsem lenuxin, ale dočetla jsem se že je to driák brala...

Tento lék obsahuje velmi podobnou účinnou látku jako Citalec, takže jde téměř o identické přípravky.

Cervikokraniální syndrom

| Dotaz od: zdenka



Stres, psychika, zdraví

| Dotaz od: Jirka

Chodím k paní L. Ch. na psychiatrii. Ze začátku jsem měl citalec na neurotické stavy, pak jsem jel do léčebny, tam mi diagnostikovali psychózu, a teď na to beru questax. Jenom...

Odpovídala jsem dne 22.5.011

Potíže s zažíváním

| Dotaz od: Tomáš

Už delší dobou mám zažívací obtíže. Poprvé se objevily když jsem sportoval.Cítil jsem se unavený. Měl jsem lehce zvýženou teplotu k tomu nevolnost po ránu sporadicky i zvrecení...

Tomáši! Váš dotaz je poměrně nesrtukturovaný a stejně tak i řešení potíží. Citalopram nelze brát "podle plotu"!! Silně Vám doporučuji uklidnit se, najít uspokojivý denní...

Vitamíny na antidepresiva

| Dotaz od: Martin

Chci se zeptat jestli nevadí když budu brát na citalec 10 Magne b6 375 hořčík. Jestli to nejak nevadí těm lékům. Pro jistotu se ptam. Ted ty antidepresiva vysazuji po roce. Měl...

Tato kombinace je v pořádku, nedochází k žádným nežádoucím interakcím.

Snažíme se s manželem o miminko o nedaří se nám (6 měsíců). Od dětství mám nadváhu, ale snažím se s ní bojovat (zdravou stravou, 1x týdně chodím cvičit). Podařilo se mi během...

To co jste se doposud dozvěděla, je pravda. Půlroční neúspěšné snažení nelze ještě považovat za neplodnost nebo za problém. Nemůžete přece čekat, že se Vám podaří otěhotnět hned...

Panika, stres a rs

| Dotaz od: Anna

Po dlouhodobém stresu jsem trpěla brněním, mravenčením v končetinách a po těle, neurolog po negativní MR stanovil panickou poruchu, 2 roky jsem brala Cipralex a vše bylo OK. Teď...

Anno! Skutečně se můžete uklidnit. Podle popisu se jedná o návrat předchozích potíží, jejichž projevy potlačoval dříve Citalec. Vřele Vám doporučuji psychoterapeutickou péči...

Dovolte mi, abych se na Vás touto cestou obrátil se zdvořilou žádostí o radu, protože už vážně nevím... Cca před rokem jsem začal pociťovat potíže projevující se mírným pálením...

Mohlo by se jednat jak např. o zánět, tak i o alergické onemocnění, či pohlavní chorobu. Doporučoval bych proto znovu vyšetření na urologii a popř. i na alergologii. Hezký den.

Stitna zlaza zvysena tt4

| Dotaz od: Vit

Byl jsem dnes na doporuceni lecitele si nechat udelat testy na stitnou zlazu a vyslo me vse v norme, az na TT4 tyroxin celkovy, ten vysel 207 , mam ted nekolik zdravotnich...

Pro stanovení diagnozy poruchy funkce štítné žlázy je určující zejména hodnota freeT4 a TSH. Hodnota celkového thyroxinu může být ovlivněna řadou faktorů a většinou se již...

Kombinace léků

| Dotaz od: Zdena

Mám dotaz ohledně vzajemné kontraindikace léků.Moje matka užívá již delší dobu Apo Seleg pro částé zavratě při atrofii malého mozečku.Nyní po smrti manžela jí pro deprese lékař...

Odkáži Vás na neurologa nebo psychiatra, který bude moci matku vidět a pohovořit s ní, ideálně by mohl mít k dispozici lékařskou zprávu nebo celou zdravotní dokumentaci. Je...

Nyni asi mesic vkuse kazdy den mam bolesti zaludku od rana do vecera spojeny s neustalym pocitem hladu i po najezeni. Uzivam Lansoprazol kazdy den bez efektu. Predtim jsem brala...

Vaše poslední věta je myslím neobyčejně významná,jenže..Díky Vašemu skvělému vylíčení příznaků a jejich vývoje i kolísání,včetně Vašich zkušeností s léky,by Vaše trápení mohlo...

Před pár dny jsem se dozvěděla, že manželova maminka (56let) užívá údajně silná antidepresiva (CITALEC). Od manželova bratra jsme se také dozvěděli, že mu několikrát týdně tropí...

Evo! Na místě je rodinná terapie pro všechny zúčastněné a psychoterapie pro matku, která ji ale nejspíše nebude akceptovat. Podle popisu však je úhelným kamenem potíží matka a...

Imunita

| Dotaz od: Šárka

Po druhém porodu jsem tak trochu vykolejená, nálady, večer nebo i přes den se vnitřně klepu ale není to únavou fyzickou...stres nemám...dostala jsem antidepresiva citalec 5mg...

Citalec není jediné antidepresivu, pokud Vám alespoň částečně pomohl, tak bych po konzltaci s Vaším lékařem zkusila jiný preparát, léků je v současné době na trhu opravdu velké...

Bolest na spáncích

| Dotaz od: Martin

Zdravím. Asi měsíc a půl beru citalec na panickou poruchu a někdy mě strašně bolí hlava. Né hlava, ale na spáncích nejvíc na levém spánku a bolí to celý den. Může to být z těch...

Samozřejmě,že docela vyloučit se dá málo co,existuje i citlivost na serotonin zvyšující medikaci ve formě migrén,ale to bývá spíš při vyšším dávkování-užíváte více než 1 tbl...

Zdraví, stres, psychika

| Dotaz od: Jirka

Chodím k paní L. Ch. na psychiatrii. Ze začátku jsem měl citalec na neurotické stavy, pak jsem jel do léčebny, tam mi diagnostikovali psychózu, a teď na to beru questax. Jenom...

Nejlepší by samozřejmě bylo,kdyby se Vám dařilo komunikovat se svou ošetřující paní doktorkou ,nemyslím si,že by jí byl Váš stav lhostejný.Máte-li obavy z onemocnění těla...

Bolest a dolsin

| Dotaz od: Irena

Vážený pane doktore,prosím o Vaše posouzení našeho případu.Anamnéza- pacientka 87 let,12 let ležící po CMP levostranné,ischemiská choroba srdeční,NYH II komp.diabetes melitus2...

Dobr den, váš dotaz je příliš komplikavaný a já se nemohou prostřednictvím internetu vyjadřovat k takto závažnému problému. V případě nejasností nebo pochybností je vhodné se...

Díky trojklannému nervu jsem v životě už vyzkoušela hodně léků a jediné vedlejší účinky, které se u mě projevovaly, byla nevolnost. V létě mě přepadly deprese (panická porucha...

Rozhodně bych doporučoval konzultaci přímo u ošetřujícího psychiatra ohledně nežádoucích účinků. Antidepresiv je na českém trhu celá řada, není tedy problém vybrat taková, která...

Antidepresiva

| Dotaz od: Marcela

Vážený pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor na vysazení antidepresiv. Cca před rokem jsem prožila poměrně náročné, stresové období a jelikož mě trápily úzkosti...

Vážená, milá a ouzkostlivá paní Marcelo, já se Vám divím; když Vám jednou poradil Váš doktor správně, proč by Vám měl podruhé radit ničemně? Ale vážně: antidepresiva mají...

Mám problém, ze kterého jsem už dost zoufalá. Cca před 4 měsíci jsem si prošla dost silným stresem, kdy jsem měla podezření na roztroušenou sklerózu. Měla jsem totiž točení...

Vážená a milá paní Marcelo, děkuji Vám za důvěru a sdílím s Vámi radost z toho, že neurologové vyloučili vážnou poruchu. Ve Vašich údajích je určitý rozpor. Píšete, že žijete...

Prosim Vas o vysvetleni nalezu. Plotenka L3/4 L4/5 s minmalni protrusi cirkularne, foramina. nejsou zuzena. Plotenka L5/S1 homogenni, hyperlordoza bederni, meziobratlovvy...

Příčinu bolestí již máte jasnou, zjištěnou. Je to chronická funckční porucha se svalovou dysbalancí, která byla buď nedostatečně v minulosti léčena nebo jsete přes nedobrý stav...

Bolest a pálení na hrudi

| Dotaz od: Kristýna

Trápí mě již delší dobu bolest a někdy i pálení nejen na hrudi, ale i po celém těle. Nevím, jestli to s tím nějak souvisí, ale moje problémy začaly již před rokem, kdy jsem měla...

Kardiologické vyšetření je určitě na místě, mohlo by se jednat ještě o neurologické obtíže, takže pokud bude vyšetření na kardiologii bez nějakéhoo odůvodnění Vašich odtíží, tak...

Únavový syndrom

| Dotaz od: robyk



Prestarium nebo ifirmasta?

| Dotaz od: Vladyslav

Dobri den.Mam Visoky tlak,a bral jsem Prestarium NEO 3 mesice.Pri tom jsem mnel velki panicki ataki,a poradili mi brat Citalec.Za mesic bylo mi trosku lip,a citalec jsem...

Oba léky jsou prověřené letitou zkušeností, oba jsou stejně vhodné a pokud je také oba tolerujete bez vedlejších účinků, není třeba přemýšlet, zda je jeden lepší než druhý...

Ocd-lékárna

| Dotaz od: Míla

Trpím obsedantně-kompulzivní neurózou. Zkoušela jsem lék ze skupiny SSRI - Citalec a bylo mi po něm zle (hlavně brnění na nohou, mravenčení, kontrakce všude možně na nohou...

Mílo. 1 - Citalec má typicky velmi nepříjemný nástup a je třeba to 1-3 týdny vydržet, v drtivé většině případů zcela odezní. Nástup účinků a úleva je asi tak za měsíc od...

Citalex 20

| Dotaz od: Josef

Trpím astmatem, syn začal brat drogy a astma se mi zhoršuje. Na plicním oddělení mi doktorka předepsala citalex. Beru ho tři dny a mám ještě horší stavy než předtím. Jsem...

Krásný den- díky za inteligentní dotaz. Citalopram je velmi kvalitní protiúzkostné antidepresívum. Jako většina látek této skupiny, "zabírá" s jistým "zpožděním"- na plný rozvoj...

Hyponatremie

| Dotaz od: Hana

Prosím o radu, která se týká problému pacienta, který chdí do naší lékárny. Je mu 72 let. Má problémy s krční páteří, degenerativní změny. Během dvou let se ocitnul 6 krát v...

Děkuji za velmi podnětný dotaz. Na základě všech Vámi uvedených informací se domnívám, že by stál v diferenciální diagnostice ještě za zvážení Schwartz Barterův syndrom nebo-li...

Nadměrné pocení

| Dotaz od: elana

..trpím nadměrným pocením,které je velice nepříjemné,hlavně ve společnosti.beru citalec(na psychycké problémy),už 6 let,ale potím se tak hodně necelý rok.může to být léky či...

Nadměrné pocení ve vašem případě (a i obecně) s největší pravděpodobností souvisí právě s psychickými potížemi a je jimi vyvoláváno. S užíváním Citalecu nejspíše nesouvisí...

Chtěl bych se vás zeptat á poslední dobou psychicke problemy uzkosti a deprese, dostal jsem atiepresiva nejdříve citalec, který jsem bral cca 5 týdnu, pak mi to paní doktorka...

Obtíže ,které líčíte,se ve stavu psychického napětí vyskytují opravdu velmi často.Antidepresíva s protiúzkostným účinkem-tedy i sertralin,který užíváte,jsou vhodnými léky-jen je...

Nikdy jsem nebyl nemocný a nebral léky. Před dvěma lety jsem onemocněl neuralgií pánevního dna. Nemohl jsem sedět, a mněl velké bolesti. Gabapentin jsem netoleroval. Nemoc mne...

Zvýšené pocení s neuralgií jistě nesouvisí. Zda je příčina psychická či jiná, z tohoto místa rozhodnout nelze. Před stanovením psychické příčiny je vhodné vždy vyloučit příčinu...

Změna léků

| Dotaz od: Helena

Chtěla bych se zeptat,jestli je podstatný rozdíl mezi tabletamy Citalec a Citalon.Brala jsem rok Citalec 20mg ráno,vyjmečně ještě protazin.Po roční pauze jsem se k němu opět...

- Vaše otázka směřuje ke kontroverznímu tématu originálních a generických přípravků. Vysvětlení přesných pojmů by Vám asi spíš zamotalo hlavu. Účinná látka Citalecu a Citalonu...

Depresivní porucha

| Dotaz od: Berenika

Již 7měsíců se léčím na úzkostně depresivní poruchu.Užívam 30mg Citalecu,večer 45mg Mirtazapinu.Necítím se pořád dobře,mám třes,bolesti hlavy a je mi dost nevolno.Neurologické...

Velmi nerada Vás svou odpovědí zklamu..Nezbývá,než nebýt "vzorným"pacientem,a o svých projevech otevřeně hovořit s ošetřujícími lékaři.Léčba deprese je dlouhodobá záležitost...

Strach

| Dotaz od: Petr

Odpovídala jste mi na moje otázky viz :http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/strach-32436 byly jsme u psychoterapeutky a napsala přítelkini léky: CITALEC A VALDOXAN,tak bych se...

Jste opravdu skvělý partner,děkuji Vám.Neobávejte se,Vaše přítelkyně je v dobrých rukou.Léky,které dostala,jí dokážou pomoci,nijak tím ale nezmění ji samotnou jako bytost/takové...

Panická porucha

| Dotaz od: Andrea

Milá pani doktorka, mám už dva roky závraty, poruchy rovnováhy.Nikdy by som nepripustila, že to môže byť psychogénne.Mám aj periférny vestib.syndróm, som sledovaná pre vertigo...

Drahá slečno Andreo-netrapte se se "zaškatulkováním"Vaší poruchy..vytváření jednotek jako je panická porucha,úzkostná porucha apod.má sloužit lékařům jako určité zjednodušení...

Bolest na hrudi

| Dotaz od: Kristýna

Moje problémy začlaly zhruba před 2 lety, kdy jsem měla úraz hlavy, následně mi byla diagnostikována anémie, léky na chudokrevnost beru přes rok, krevní obraz bych měla mít...

Dle popsaných vyšetření je malá pravděpodobnost přímého vlivu anémie na potíže. Evidentně přítomné funkční poruchy páteře, žeber, spojení s hrudní kostí, které jsou určitě...

Bolesti kostí a zad

| Dotaz od: Vlasta

Už 7let trpím bolestmi kostí a zad. Už 8 měsíců jsem na nemocenské. Mám tyto diagnozy: vertebrogenní algický syndrom, polymyalgie, fibromyalgie, únavový syndrom. Mám neustále...

Dlouhodobý bolestivý spasmus (stah) kosterního svalstva s následnými bolestmi nejčastěji zad může souviset s vaším psychiatrickým onemocněním. Doporučuji obrátit se na...

Zkreslení jaterních testů

| Dotaz od: Marie

Mám chronický zánět jater.Beru Ursofalk 2tabl.,flavobion 2tabl.essentiale forte N 2tabl, citalec 1 tabl./na deprese/.Chodím pravidelně na odběry krve.Nevěděla jsem, že se 3 dny...

Nemyslím, že je správné vynechávat léky před odběrem krve, mohly by se vaše nemoci zhoršit. Léky se berou dál, pouze se při odběru uvede, které léky berete. Ke zkreslení výsledk...

Antidepresiva

| Dotaz od: Lea

Beru v poledne Prothiaden 25, večer Mirtazapin 45 a Zalasta 5 mezi tím přes den neuroly, byl mi doporučen Citalec 10 ještě ráno a vynechat Prothiaden, ale bojím se jde tato...

Prothiaden patří do skupiny "starších"antidepresív,účinnost na depresi a úzkost je dobrá,ale lék se v potřebných dávkách často hůře snáší pro větší výskyt nežádoucích účinků...

Těhoteství a antidepresiva

| Dotaz od: sárka

Píši opakovaně jelikož jsem myslela, že mi odpoví psychiatr nebo gynekolog nebo genetik na můj problém a ne praktický lékař. Moje doktorka psychiatrička říkala, že citalec v...

Vždy, když se dávají nějaké léky a žena je těhotná, většina z nich má tendenci léky vysadit. na tuto situaci se musí pohlížet situaci trochu jinak: pokud by převážilo riziko, že...

Čím potlačit neurogenní tetanii.

| Dotaz od: Kateřina

Paní doktorko,před čtyřmi lety mě byla diagnostikovaná neurogenní tetanie a cervikokraniální syndrom.Brala jsem 1tabletu Lexaurinu/3mg/denně a samozřejm i Magnesium.Dva roky...

Magnezium je třeba užívat v dostatečné dávce, klidně i 4x500 mg denně. Lexaurin pro trvalé užívání vzhledem k riziku závislosti vhodný není. Takže by bylo dobré ho nahradin...

Imunita

| Dotaz od: Šárka

Po druhém porodu jsem tak trochu vykolejená, nálady, večer nebo i přes den se vnitřně klepu ale není to únavou fyzickou...stres nemám...dostala jsem antidepresiva citalec 5mg...

Citalec není jediné antidepresivu, pokud Vám alespoň částečně pomohl, tak bych po konzltaci s Vaším lékařem zkusila jiný preparát, léků je v současné době na trhu opravdu velké...

Mam 25 rokov nesportujem... Liecim sa na hypertenziu Isoptin 240 V poslednej dobe mam velke psychicke stresy, priznaky stresu (nespavost, zaludocne problemy, trpnutie koncatin...

Bude vhodné navštívit lékaře, ať Vám hodnoty tlaku a srdeční pulsu přeměří, dle výsledků upraví antihypertenzní medikaci. Isoptin také snižuje srdeční frekvenci, proto bych...

Předem bych vá...

| Dotaz od: Zuzana Svobodová

Předem bych Vám chtěla poděkovat, že zde odpovídáte na dotazy, které sama často využívám. Ale teď tedy proč vám píšu. Naše babička bere tyto léky: Curam antib., Moduretic...

Bromhexin i Bioparox by dle mého názoru užívat mohla.

Měla bych dotaz,moc mě to trápí,mám zpoždění menstruace asi o deset dní,ale docházím k doktorce na psychiatrii,a užívám antidepresiva,Užívám je asi týden a pár dní,dělala jsem...

Veroniko! Ačkoli nelze vyloučit ovlivnění mentruačního cyklu antidepresivy, typické to zrovna není. Stejně tak užívání citalecu nemá vliv na těhotenstké testy.

Ztráta menstruace

| Dotaz od: Kateřina

Je mi 25 let , brala jsem od 17 let ant. EVRA, v lednu 2012 jsem ji vysadila, menstruovala jsem pak dvakrát ( cca 52 dní trvalo než jsem to dostala) od května do ted...

Ve vašem případě je skutečně nejpravděpodobnější příčinou stres,vše je řízeno přes centrální nervovou soustavu i výdej hormonů,takže by se situace měla upravit po zvládnutí...

Moji mámě je 77 let. Máma se stará celodenně o ležícího manžela, mého otce, který ma Parkonson pozdní stadium. Bydlí sami, v byte v domově s pečovatelskou službou. Odmítá dat...

MArino. Co se týče paranoidity jedná se o syndrom, nejčastěji při alzheimerově demenci (myslím že jste používala AD zkratku)Nejčastěji pacient zastírá kognitivní deficit...

Dovolte mi, abych se na Vás touto cestou obrátil se zdvořilou žádostí o radu, protože už vážně nevím... Cca před rokem jsem začal pociťovat potíže projevující se mírným pálením...

Mohlo by se jednat jak např. o zánět, tak i o alergické onemocnění, či pohlavní chorobu. Doporučoval bych proto znovu vyšetření na urologii a popř. i na alergologii. Hezký den.

Antidepresiva

| Dotaz od: Rozarie

Užívám tianeptin který mi pomohl po psych.stránce,ale po fyzické nejdřív ok,ale teď se mi vrátilo brnění nohou,rukou i tváře.Znamená to tedy,že mi Ad moc nesedly.Moje lékařka...

Začnu od zadu dotazu, uzlíček je fibrozní (jizevnatá) tkáň, v podstatě vazivo, což nic neznamená. Co se týče sertralinu a citalopramu, tak jsou obě molekuly tzv. SSRI...

Chtěl bych se vás zeptat a nechat si poradit. Asi před týdnem mi povětšinou ve večerních hodinách začali brnět ruce a z části obličej. Většinou se to stává když ulehnu do...

Danieli, Vaše nepříjemné stavy byste měl v prvé řadě konzultovat s Vaším psychiatrem, neboť mohou souviset s Vaší diagnózou, případně s vysazením léku. Úprava medikace může vše...

Strach

| Dotaz od: Petr

Odpovídala jste mi na moje otázky viz :http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/strach-32436 byly jsme u psychoterapeutky a napsala přítelkini léky: CITALEC A VALDOXAN,tak bych se...

Jste opravdu skvělý partner,děkuji Vám.Neobávejte se,Vaše přítelkyně je v dobrých rukou.Léky,které dostala,jí dokážou pomoci,nijak tím ale nezmění ji samotnou jako bytost/takové...

Depersonalizace

| Dotaz od: Adél

Už 3roky mám problémy s agorafobii, bojim se jezdit daleko od domu. Také mám kompulzivní poruchu, vždy před spaním opakuju nesmyslné věci, zatahuji záclonu třeba třikrát apod...

Je moc dobře, že jste napsala. Je to známka toho, že se o svůj stav zajímáte a chcete ho změnit. Problémy, které popisujete by neměly souviset s léky a přípravky, které...

Zdraví, stres, psychika

| Dotaz od: Jirka

Chodím k paní L. Ch. na psychiatrii. Ze začátku jsem měl citalec na neurotické stavy, pak jsem jel do léčebny, tam mi diagnostikovali psychózu, a teď na to beru questax. Jenom...

Nejlepší by samozřejmě bylo,kdyby se Vám dařilo komunikovat se svou ošetřující paní doktorkou ,nemyslím si,že by jí byl Váš stav lhostejný.Máte-li obavy z onemocnění těla...

Opakovaná bolest hlavy

| Dotaz od: Petra

V září mě bolela 3 týdny hlava, nic hrozného,m neříjemný tlak,m spíše na obou stranách, o malinko více napravo, na čele, spáncích, temeni hlavy a týlu. Neurolog mi řekl, že mám...

Je prakticky vyloučeno, aby se nádor mozku takto projevoval.

Těhotenství

| Dotaz od: sárka

Chtěla jsem se zeptat jaké léky zvláště antidepresiva se mohou brát v těhoteství.Beru citalec a chtěla bych miminko můžete mi poradit jestli se mohou brát nebo jiné, které by...

Sárko, co sledujete tím , že kladete tento dotaz opakovaně? Čekáte, až Vám nějaký lékař užívání antidepresiv v těhotenství schválí? Odkazuji Vás k mým přechozím odpovědím...

Nemoc střeva x gynekologie?

| Dotaz od: Hana

Jsem sice velmi obézní pacientka,nicméně hodně pohyblivá,pracuji a podnikám.Jsem již v přechodu,který se neobešel bez problémů nepravidelného silného krvácení,které bylo...

Nedával bych kromě psychiky a stresu oba zdravotní problémy dohromady.. Dráždivý tračník je nyní rovněž méně zmiňován v diagnózách. Tak jak věda postupuje dopředu, stále více...

Panická porucha

| Dotaz od: Andrea

Milá pani doktorka, mám už dva roky závraty, poruchy rovnováhy.Nikdy by som nepripustila, že to môže byť psychogénne.Mám aj periférny vestib.syndróm, som sledovaná pre vertigo...

Drahá slečno Andreo-netrapte se se "zaškatulkováním"Vaší poruchy..vytváření jednotek jako je panická porucha,úzkostná porucha apod.má sloužit lékařům jako určité zjednodušení...

Aby jste mi mohli napsat svůj názor a radu začnu od začátku. Přibližně v 17 letech mi objevili sermenovu chorobu nebo jak se to jmenuje přesně, tak že bolesti zad a v 19 letech...

Požádejte Vašeho lékaře o dop.k neurologovi,ten nejlépe odliší obtíže působené onemocněním pateře a psychické.

Bušení srdce

| Dotaz od: Jakub

Léčím se se štítnou žlázou -> užívám letrox 50 pul tbl. ráno. Dále užívám Citalec pro panickou poruchu 15mg a Xyzal při potížích s alergii. 10 let jsem hrál fotbal a srdce...

Absolvoval jste zátěžový test? Nechte se vyšetřit u kardiologa a domluvte se s ním- pokud Vás to takto silně obtěžuje, mohou se nasadit preparáty na snížení srdeční frekvence...

Potíže s zažíváním

| Dotaz od: Tomáš

Už delší dobou mám zažívací obtíže. Poprvé se objevily když jsem sportoval.Cítil jsem se unavený. Měl jsem lehce zvýženou teplotu k tomu nevolnost po ránu sporadicky i zvrecení...

Tomáši! Váš dotaz je poměrně nesrtukturovaný a stejně tak i řešení potíží. Citalopram nelze brát "podle plotu"!! Silně Vám doporučuji uklidnit se, najít uspokojivý denní...

Chtěl bych se Vás zeptat, zda se lék Mirzaten Oro Tab 30 mg užívá i na panickou poruchu s agorafobií. Tuto nemoc mi diagnostikovali v roce 2000. Nyní se můj stav výrazně zhoršil...

Mirzaten je velmi účinnné antidepresivum, užívané spíše u depresí. Zda a s jakým úspěchem bylo zkoušeno u panické poruchy bych se musel podívat do medline databáze studií...

Psychika

| Dotaz od: Martin

Léčím se pro vysoký krevní tlak - Micardis 80 a Agen 5, tlak doma pod kontrolou (130/75) u lékaře vždy vyšší, holter před rokem prokázal normální hodnoty (stejné jako doma...

Popisujete, že Vaše obtíže nastaly před měsícem a že jste byl pod velkým tlakem v práci. Vidím spíše zde příčinu Vašich obtíží. Po vysazení Betalocu se mohou psychické mírně...

Alergie na léky

| Dotaz od: Blanka

Před nedávnem mi byl předepsán lék Escitalopram a velmi mi pomáhal,ale po čase užívání(17dní)mi začal mírně napuchat jazyk a blbě se mi polykalo.V letáku psaly,že je to možná...

Nemusí vždy jít o alergickou reakci, ale každopádně by to měl posoudit lékař, nejlépe alergolog. Jestliže se jednalo o alergickou reakci či intoleranční na aktivní látku, s...

Bolesti kostí a zad

| Dotaz od: Vlasta

Už 7let trpím bolestmi kostí a zad. Už 8 měsíců jsem na nemocenské. Mám tyto diagnozy: vertebrogenní algický syndrom, polymyalgie, fibromyalgie, únavový syndrom. Mám neustále...

Dlouhodobý bolestivý spasmus (stah) kosterního svalstva s následnými bolestmi nejčastěji zad může souviset s vaším psychiatrickým onemocněním. Doporučuji obrátit se na...

Antidepresiva

| Dotaz od: Natálie

Již před lety jsem brala antidepresivum Citalec, ale dost jsem po něm přibrala. Poté mi byl vysazec. Ale teď se budu muset k antidepresivum vrátit. Prosím poraďte nějaké ( z...

Zkusil bych sertralin (Zoloft), případně venlafaxin (Efectin, Depant Prolong) - rozhodne psychiatr podle dalších okolností - například přítomnost současné úzkosti atd. V...

Stres, psychika, zdraví

| Dotaz od: Jirka

Chodím k paní L. Ch. na psychiatrii. Ze začátku jsem měl citalec na neurotické stavy, pak jsem jel do léčebny, tam mi diagnostikovali psychózu, a teď na to beru questax. Jenom...

Odpovídala jsem dne 22.5.011

Latentni tetanie, léčba a těhotenství

| Dotaz od: Kamila Gazdová

Půl roku se léčím s latentní tetanií,beru rano citalec 10 1tab.,večer rivotril 0,5 půl tab.,2-0-2tab.magnesia.S manželem se chceme pokusit o druhe ditě,můžu být těhotná ikdyž...

Uvedené dávky sice jsou nízké, ale jelikož i tak nelze vyloučit negativní vliv Rivortilu na plod (záleží ale na dávce a celkovém stavu) a jelikož u Citalecu byla popsána...

Citalex 20

| Dotaz od: Josef

Trpím astmatem, syn začal brat drogy a astma se mi zhoršuje. Na plicním oddělení mi doktorka předepsala citalex. Beru ho tři dny a mám ještě horší stavy než předtím. Jsem...

Krásný den- díky za inteligentní dotaz. Citalopram je velmi kvalitní protiúzkostné antidepresívum. Jako většina látek této skupiny, "zabírá" s jistým "zpožděním"- na plný rozvoj...

Nadměrné pocení

| Dotaz od: elana

..trpím nadměrným pocením,které je velice nepříjemné,hlavně ve společnosti.beru citalec(na psychycké problémy),už 6 let,ale potím se tak hodně necelý rok.může to být léky či...

Nadměrné pocení ve vašem případě (a i obecně) s největší pravděpodobností souvisí právě s psychickými potížemi a je jimi vyvoláváno. S užíváním Citalecu nejspíše nesouvisí...

Akú máte skusenosť,aká kombinácia liekov sa osvedčila pri pacientoch,ktorí maju podobny problem ako ja? Môj problém: už niekolko rokov mi býva na vracanie ked niekam idem...

Milý Ondřeji, předpokládám, že u Vás bylo provedeno gastroenterologické vyšetření, pro negativitu Vám byla doporučena psychiatricko-psychologická péče. Převedení úzkostného...

Porucha erekce

| Dotaz od: Karel

Užívám "lokren20" 1/2 tab.denně a "citalec10" 1tab.denně. Mám nízký tlak 80/60 a poslední dobou mám problémy s erekcí.Domnívám se, že příčinou by mohlo být...

Zdravím Vás.. ano jistě oba léky mohou poruchu erekce způsobovat a jejich kombinace tím více... ale teoreticky možné je, je nějak nahradit... záleží na vaší přesné diagnoze a...

Antidepresiva

| Dotaz od: tereza

Už jsem zoufalá tak píšu. poprvé jsem začala brát antidepresiva když mi bylo 19 měla jsem seropram a pomohl -měla jsem panickou ataku odvezli do nemocnice a proste byli...

Doporučila bych vám vyhledat jiného psychiatra. Vše mu řekněte tak, jako jste to napsala mně on vám jistě správné léky doporučí. Držím palce.

Bolest a dolsin

| Dotaz od: Irena

Vážený pane doktore,prosím o Vaše posouzení našeho případu.Anamnéza- pacientka 87 let,12 let ležící po CMP levostranné,ischemiská choroba srdeční,NYH II komp.diabetes melitus2...

Dobr den, váš dotaz je příliš komplikavaný a já se nemohou prostřednictvím internetu vyjadřovat k takto závažnému problému. V případě nejasností nebo pochybností je vhodné se...

Asentra

| Dotaz od: Karolína

Paní doktorko,lecim se 10 let s přestávkami na PP a vloni se mi pridruzila GAD.Stalo se mi to po úmrtí otce,tehdy jsem se nechala hospitalizovat. a od té doby jsem jiný člověk...

Karolíno, děkuji za Váš dotaz. Jste velká bojovnice v souboji s PP a GAD a já Vás obdivuji. Docela dlouho jste měla relativní klid od Vašich problémů než se zase objevily po...

Generika

| Dotaz od: Aleš

Chtěl bych se zeptat, zda léky Citalec a Citalon působí naprosto stejně (co do efektivity a kvality). Potom bych se chtěl zeptat, jestli když užívám Citalon a přejdu na Citalec...

Oba preparáty obsahují stejné množství stejné účinné látky - citalopram hydrobromid, takže efekt je identický, účinek nastupuje ihned, jako byste pokračoval v užívání původního...

Citalon 20 mg

| Dotaz od: Petr

Chtěl bych se Vás zeptat, zda výše uvedený lék (Citalon 20 mg) léčí i panickou poruchu a agorafobii. V příbalovým letáku je uvedeno, že léčí pouze depresivní onemocnění oproti...

Citalon i Citalec obsahují identickou, totožnou účinnou látku, totiž citalopram. Proto jsou samozřejmě i jejich indikace totožné, tedy oba léčí panickou úzkostnou poruchu i...

Antidepresiva

| Dotaz od: Marcela

Vážený pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor na vysazení antidepresiv. Cca před rokem jsem prožila poměrně náročné, stresové období a jelikož mě trápily úzkosti...

Vážená, milá a ouzkostlivá paní Marcelo, já se Vám divím; když Vám jednou poradil Váš doktor správně, proč by Vám měl podruhé radit ničemně? Ale vážně: antidepresiva mají...

Panika, stres a rs

| Dotaz od: Anna

Po dlouhodobém stresu jsem trpěla brněním, mravenčením v končetinách a po těle, neurolog po negativní MR stanovil panickou poruchu, 2 roky jsem brala Cipralex a vše bylo OK. Teď...

Anno! Skutečně se můžete uklidnit. Podle popisu se jedná o návrat předchozích potíží, jejichž projevy potlačoval dříve Citalec. Vřele Vám doporučuji psychoterapeutickou péči...

Úzkost/deprese

| Dotaz od: Michael

Obracím na Vás s neurčitými potíži. Osobně si myslím, že se jedná o depresi/úzkost. Již delší dobu mne trápí žaludek. Pálení žaludku (ale ne žáhy), pocit na zvracení, pocit...

Než brát léky na slepo, kterým nevěříte, doporučuji navštívit: 1) stran porady o vhodné medikaci psychiatra, 2) stran zpřesnění diagnostiky psychologa. Stran léků bych se vyhnul...

Krev

| Dotaz od: marketa

Chtěla bych se zeptat jestli je možné cítit krev v krku špatně se mi polyká časté říhání i při polknutí pocit plnosti byla jsem před 5lety na vyšetření štítný žlázy ,potom jsem...

Pokud byste měla stále otevřené poranění v krku(jícnu) bylo by možné krev opravdu cítit. Pravděpodobně se ale jedná o nějaký jiný problém. Doporučoval bych proto rozhodně...

Únavový syndrom

| Dotaz od: robyk



Antidepresiva

| Dotaz od: Jaroslava

Chci se zeptat jaka antidepresiva jsou lepši Escitalopram Teva nebo Citalec občas mívám uzkostné stavy,ale i strach.jsou návyková nebo ne?je možné k jednim znich užívat L...

Vážená paní/slečno Jaroslavo, výběr a dávkování antidepresiv jsou vždy individuálně závislé na konkrétním případě. Doporučuji Vám domluvit se na medikaci s Vaším psychiatrem. S...

Léky

| Dotaz od: Libuše

Paní doktorko,mám k Vám prosbu za maminku,79 let.Již asi 4 roky bere denně léky Buronil25 a Citalec10.Nyní mi sdělila,že když ulehne,tak za chvíli se jí za oknem zjeví postava...

Velmi si vážím Vašeho krásného vztahu k mamince.Bohužel,zklamu Vaši důvěru-neodvážila bych se dát jednoznačnou odpověď.je zvláštní,že by se nesnášenlivost léků projevila po 4...

Změna léků

| Dotaz od: Helena

Chtěla bych se zeptat,jestli je podstatný rozdíl mezi tabletamy Citalec a Citalon.Brala jsem rok Citalec 20mg ráno,vyjmečně ještě protazin.Po roční pauze jsem se k němu opět...

- Vaše otázka směřuje ke kontroverznímu tématu originálních a generických přípravků. Vysvětlení přesných pojmů by Vám asi spíš zamotalo hlavu. Účinná látka Citalecu a Citalonu...

Ocd-lékárna

| Dotaz od: Míla

Trpím obsedantně-kompulzivní neurózou. Zkoušela jsem lék ze skupiny SSRI - Citalec a bylo mi po něm zle (hlavně brnění na nohou, mravenčení, kontrakce všude možně na nohou...

Mílo. 1 - Citalec má typicky velmi nepříjemný nástup a je třeba to 1-3 týdny vydržet, v drtivé většině případů zcela odezní. Nástup účinků a úleva je asi tak za měsíc od...

Který lék zvolit?

| Dotaz od: J.

P. doktorko. Chtěl bych se zeptat na rozdíl mezi citalecem a cipralexem. Mají jinou účinnou látku, tak který se hodí na co více nebo zda je to jedno. Ještě by mně zajímalo zda...

K pochopení rozdílu mezi Citalecem a Cipralexem je zapotřebí oprášit znalosti sterochemie. Zatímco Citalec obsahuje citalopram, což je tak zvaný racemát, v Cipralexu je...

Prosim Vas o vysvetleni nalezu. Plotenka L3/4 L4/5 s minmalni protrusi cirkularne, foramina. nejsou zuzena. Plotenka L5/S1 homogenni, hyperlordoza bederni, meziobratlovvy...

Příčinu bolestí již máte jasnou, zjištěnou. Je to chronická funckční porucha se svalovou dysbalancí, která byla buď nedostatečně v minulosti léčena nebo jsete přes nedobrý stav...

Hyponatremie

| Dotaz od: Hana

Prosím o radu, která se týká problému pacienta, který chdí do naší lékárny. Je mu 72 let. Má problémy s krční páteří, degenerativní změny. Během dvou let se ocitnul 6 krát v...

Děkuji za velmi podnětný dotaz. Na základě všech Vámi uvedených informací se domnívám, že by stál v diferenciální diagnostice ještě za zvážení Schwartz Barterův syndrom nebo-li...

Extrasystoly

| Dotaz od: Katarína

Pán doktor.Mám taký problém zo srdiečkom.Cítim také divné šklbanie akoby zo srdiečkom alebo ako keby my vynechavalo .Minulý rok som stým bola u internistu on my povedal že to...

EKG Holter by byl vhodný, aby se zhodnotilo jaký druh extrasystol máte. Extrasystoly nejsou nebezpečné, mají je všichni lidé. Někteří je pociťují jako bušení srdce, píchání na...

Účinky léků

| Dotaz od: Jarmila

Nevím na koho se obrátit a potřebuji poradit. Mám 1 stupeń invalidity na anxiosně úzkostnou a depresivní poruchu , měla jsem mnoho antidepresiv ale u všech mě pálí oči, tlak...

Jarmilo. Oba léky patří do skupiny antidepresiv a většinou dobře zabírají. 30mg Lerivonu je počáteční dávka při medikaci, která se postupně zvyšuje podle účinku na vaše potíže...

Asentra pp gad

| Dotaz od: Elena

Paní doktorko,již 3 měsíce užívám Asentru,teď 3 týden 100 mg.Dávka stále není dostatečná.Je mi lépe,ale Mám ješte neustále třes nohou,zrychleny puls,extrasystoly.Do jaké dávky...

Eleno, ještě je možnost navýšení dávky Asentry možná, záleží na Vaší domluvě s psychiatrem tak, abyste dokázala se cítit dobře, pokud možno, abyste byla bez psychických...

Měsíční bolest hlavy

| Dotaz od: Nikola

Už jsem Vám tady psala,prosím vás už měsíc mě trápí bolest hlavy..dutiny v pořádku magnetická rezonance taky..crp v pořádku..jak je možné že po měsíční neschopence mě hlava...

Hezký den Nikolo, doporučila bych Vám ještě speciální vyšetření na neurologii, možná bude nutná i lumbální punkce. S pozdravem, K. Jiříčková.

Panická porucha

| Dotaz od: Lucie

Jsem v 18 týdnu těhotenství. Dříve jsem užívala léky Seroxat a Rileptid. Trpím panickou poruchou a úzkostmi. Lékař mi nedoporučil léky vysazovat úplně a místo toho mi napsal...

Rozhodně bych vám doporučovala věřit lékaři, nečíst žádné nepodložené zprávy. Uvědomte si, že trpíte psychickým onemocněním a čím více se tím budete zabývat, tím více budete i...

Antikoncepce

| Dotaz od: radka

Je mi 40 let, antikoncepci beru od 20 let s výjimkou jednoho těhotenství ve 26 letech. Lecim se 13 let se stitnou žlázou, beru Letrox 100 denně. Mám hypertenzy, jsem astmatik a...

Vysazení antikoncepce rozhodně není nebezpečné. Příjemný den

Úzkosti, změny chování

| Dotaz od: Tatiana

Pred dvoma rokmi som sa začala liečiť na psychiatrii kvôli suicidálnym myšlienkam a somatickej anxiete. Chodím aj na psychoterapie, liečila som sa antidepresívami (trittico...

Čistě prakticky je léčba deprese a úzkostných poruch velice podobná (co do antidepresiv), odlišný je jen užší výběr účinných u úzkosti a odlišná dávka. S vaším stavem je to...

Nyni asi mesic vkuse kazdy den mam bolesti zaludku od rana do vecera spojeny s neustalym pocitem hladu i po najezeni. Uzivam Lansoprazol kazdy den bez efektu. Predtim jsem brala...

Vaše poslední věta je myslím neobyčejně významná,jenže..Díky Vašemu skvělému vylíčení příznaků a jejich vývoje i kolísání,včetně Vašich zkušeností s léky,by Vaše trápení mohlo...

Těhoteství a antidepresiva

| Dotaz od: sárka

Píši opakovaně jelikož jsem myslela, že mi odpoví psychiatr nebo gynekolog nebo genetik na můj problém a ne praktický lékař. Moje doktorka psychiatrička říkala, že citalec v...

Vždy, když se dávají nějaké léky a žena je těhotná, většina z nich má tendenci léky vysadit. na tuto situaci se musí pohlížet situaci trochu jinak: pokud by převážilo riziko, že...

Otékání rtů - pravidelně

| Dotaz od: Martina

Už to trvá od 23.11., co mi otekly rty (nebo spíše vždy jen polovina buď horního nebo spodního rtu a každý týden se to stěhuje dokola). Mám crohnovu nemoc (od roku 2009) a jsem...

Potíže které uvádíte jsou alergického původu, tzv Quinckeho otok, příčina může být různá, nejlepší je vyšetření u specialistu alergologa. Nyní Vám aspoň po dobu než se...

Panická porucha

| Dotaz od: Jana

Mam panickou poruchu užívám léky questas a citalec,dnes jsem si ale vy zvedla léky a misto questasu mi dali derin a misto citalecu mi dali citalon jelikož mam hrůzu z prášku...

Jano. Nemějte obavy, léky mají stejnou účinnou látku, akorát se jinak jmenují, protože je vyrábí jiná farmaceutická společnost. Léky vám budou pomáhat stejně jako předešlé...

Antidepresiva

| Dotaz od: Lea

Beru v poledne Prothiaden 25, večer Mirtazapin 45 a Zalasta 5 mezi tím přes den neuroly, byl mi doporučen Citalec 10 ještě ráno a vynechat Prothiaden, ale bojím se jde tato...

Prothiaden patří do skupiny "starších"antidepresív,účinnost na depresi a úzkost je dobrá,ale lék se v potřebných dávkách často hůře snáší pro větší výskyt nežádoucích účinků...

Bolest a pálení na hrudi

| Dotaz od: Kristýna

Trápí mě již delší dobu bolest a někdy i pálení nejen na hrudi, ale i po celém těle. Nevím, jestli to s tím nějak souvisí, ale moje problémy začaly již před rokem, kdy jsem měla...

Kardiologické vyšetření je určitě na místě, mohlo by se jednat ještě o neurologické obtíže, takže pokud bude vyšetření na kardiologii bez nějakéhoo odůvodnění Vašich odtíží, tak...

Vysazení antidepresiv

| Dotaz od: Darina

Chtěla bych se Vás zeptat, trpil tinnitem 2, 5 let. Na tinnitus mi doposud zabíralo okysličování ozonoterapii u jednoho lékaře, nitrožilně. Tinnitus se mi vždy utlumil, aspoň na...

Darino, o změně či vysazení antidepresiv obecně (neuvádíte přesně o jaké antidepresívum se jedná) by měl vždy rozhodovat indikující lékař, psychiatr, VPL, který Vám léky...

Nikdy jsem nebyl nemocný a nebral léky. Před dvěma lety jsem onemocněl neuralgií pánevního dna. Nemohl jsem sedět, a mněl velké bolesti. Gabapentin jsem netoleroval. Nemoc mne...

Zvýšené pocení s neuralgií jistě nesouvisí. Zda je příčina psychická či jiná, z tohoto místa rozhodnout nelze. Před stanovením psychické příčiny je vhodné vždy vyloučit příčinu...

Stitna zlaza zvysena tt4

| Dotaz od: Vit

Byl jsem dnes na doporuceni lecitele si nechat udelat testy na stitnou zlazu a vyslo me vse v norme, az na TT4 tyroxin celkovy, ten vysel 207 , mam ted nekolik zdravotnich...

Pro stanovení diagnozy poruchy funkce štítné žlázy je určující zejména hodnota freeT4 a TSH. Hodnota celkového thyroxinu může být ovlivněna řadou faktorů a většinou se již...

Úzkostná porucha

| Dotaz od: alena

Před 5-ti lety jsem pro úzkostnou poruchu nasadila s konečnou denní dávkou Citalec 20mg.Brala jsem jej cca 2 roky ,asi na 6 M jsem jej vysadila a když jsem měla opět počínající...

Podle mého soudu byste měla jednak navštívit psychiatra (psychofarmaka jistě může správně indikovat kardiolog nebo praktický lékař, spousta lékařů se medikuje sama - ale ztratí...

Dlouhodobě mě trápí únava, hrozné výkyvy nálady vše mě rozčiluje a vrátila se mi agorafobie.. dostala jsem na to martazapin a od ledna budu chodit na psychoterapii.. bojím se...

Vážená a milá Šárko, v příbalových letácích jsou popsány všechny nežádoucí příznaky, které se kdy vyskytly a to úzkostné lidi – mezi které zřejmě patříte – to často vyděsí...

Potíže s erekcí

| Dotaz od: Jakub

Je mi 19 let. Mám za sebou několik různých sexuálních styků ( 14 žen ) a pokud bych měl porovnat můj výkon v 15-16 letech co se týče i masturbace můj výkon se výrazně snížil. V...

Jak Letrox tak i Citalec nebo choroby, kvůli kterým je užíváte mohou být příčinou sexuálních dysfunkcí. Zkusil bych změnit ten Citalec na nějaké jiné antidepresivum. Jinak...

Užívání antidepresiv

| Dotaz od: Štěpán

Čerstvě užívám antidepresiva Citalec 20mg. Zatím jen půl tablety denně, za pár dní budu brát tabletu denně. Vím, že se nesmí pít alkohol při užívání antidepresiv. Chtěl jsem se...

Štěpáne, při užívání antidepresiv není problém pít nealkoholické pivo, černý čaj, kávu a občas energy drink. Přeji Vám ěkný večer.

Psychické potíže

| Dotaz od: Michal

V roce 2008 jsem dostal úzkostné záchvaty (brnění po celém těle, pocit na omdlení...), léčil jsem se pomocí citalecu (1x 20mg denně - předepsal obvodní lékař) do minulého roku...

Krom psychoterapie z léků pomohou modernější preparáty skupiny SSRI/SNRI, kam patří i Citalec. Základní dávka by ale odpovídala 40mg, nicméně doporučuji jeho nástupce...

Migrena

| Dotaz od: Michaela

Asi 14dní beru antidepresiva,večer gabapentin a rano citalec,jelikož trpím na těžké migreny a brávám při nich indometacin 100 čípky ty jediné mi pomáhají tak se chci zeptat...

Krásný den-Indometacin supp použijte,není to samozřejmě zcela dokonalý lék/má "negativa"skupiny léků.které pro blokádu tvorby prostaglandinů tlumí bolest a zánět,ale také- pro...

Rychlý tep

| Dotaz od: Jaroslav

Chtěl bych znát Váš názor. Nevím kde začít, aby to znělo srozumitelně. Ráno vstanu - puls 80, drží se. Od odpoledne do večera mám 115 - 130, poté spadne 90 a prostě neustále...

Je potřeba vyčkat na výsledky vyšetření srdce. Bude-li vše v pořádku, pak jsou Vaše obtíže s největší pravděpodobností psychického rázu. Z toho, jak popisujete své obtíže, je...

Předepisování antidepresiv

| Dotaz od: Michaela

Chtěla bych se zeptat zda může nějaký druh antidepresiv předepisovat i praktický lékař nebo všechny jen psychiatr? Předem děkuji za odpoved

Všechny SSRI antidepresiva může předepisovat praktický lékař. Já osobně mám pro své pacienty nejraději Elicea 5,10,20mg, Asentra 50mg,100mg, Citalec 10,20mg. Zoloft 50mg, jsou...

Název léku

| Dotaz od: Lenka

Pani doktorko, chtěla bych se zeptat, zda-li je rozdíl ve složení mezi léky Citalon 20mg a Citalec 20mg, nebo zda-li je rozdíl pouze v názvu. Děkuji za opověď Lenka M.

Krásný den.Oba přípravky obsahují stejné množství účinné látky-.citalopramu.Každý lék je co do skladby trochu odlišný,o tom se myslím hodně píše i při rozebírání vztahu...

Dotaz

| Dotaz od: Petr

Beru Mirzaten Oro Tab 30 mg večer 1 tabletu, navíc teď ještě navíc ráno 1/2 tablety Citalec 20. Mám moc rád pivo. Můžu si denně alespoň to jedno-dvě dát? Děkuji předem za Vaši...

No, měl bych Vám napsat,že ne - protože většinou, když řeknete pacientovi,že jedno dvě piva ano, vypije jich klidně deset. Jedno až dvě piva, a ne každý den, snad. Dr...

Neplodnost ?

| Dotaz od: Jan

Měl bych dotaz. Asi 3 roky užívám Citalec20. Z toho párkrát jsem ho za ty roky vysadil. Ted ho užívám cca 3 měsíce a s přítelkyní se snažíme o miminko 4 měsíce,ale stále nic...

Zdravím Jene...tato impotence je myšlena jako neschopnost erekce a pohlavního styku, což asi není váš případ, když si nestěžujete na poruchu erekce, což citalopram někdy může u...

Příjemný den, chtěla jsem se zeptat: manžel má rok půlminutové křeče v obličeji. Měl to tak 1 za měsíc, ale poslední měsíc to měl už 4x. Bere citalec. Po psychické stránce je...

Paní Jitko, doporučila bych navštívit praktického lékaře k vyšetření stavu minerálů v organismu, v případě, že nepramení obtíže z nedostatku minerálů, radila bych navštívit...

Penis

| Dotaz od: Vojtěch

Mám problém s bílou oblastí na penisu(vypadající jako akné). Nepocit´uji žádné problémy s tímto spjaté. Pohlavní styk jsem delší dobu neměl. Už týden jsem se pokošil řešit...

Může jít skutečně o kvasinku ( bylo by dobré udělat stěr), příp. macerovaný jiný projev - ekzém, lichen... je třeba navštívit kožního lékaře.

14 léků denně

| Dotaz od: J.

Můj otec (83 let) užívá těchto 14 léků denně. Má Parkinsona, cukrovku, hypertenzi, rozšířenou aortu atd.... Mám pocit, že tahle masívní medikace mu způsobuje neustále oteklé...

Na parkinsonovu chorobu má tatínek nakom mitte a isicom ( zde se jedná o stejnou účinnou látku, pouze jinou gramáž) a requip - 12 mg, proto dva druhy tablet - oba léky se v...

Funkční žaludeční dyspepsie

| Dotaz od: Stanislav

Od 22.11.2014 mě trápí dyspeptické potíže v oblasti žaludku, unáva, málatnost, měl jsem také poslední dobou v životě hodně stresu, tyto potíže jsem zaznamenal poprvé koncem září...

Pane Stanislave, pokud všechna dosavadní vyšetření jsou prakticky negativní, velmi pravděpodobně budou vaše potíže psychického charakteru. Na váš dotaz ohledně zmiňovaných léků...

Antidepresiva a alkohol

| Dotaz od: Jana

Chci se nejdříve zeptat tady, než začnu cokoli podnikat. Je mi 30 let. Od 20 let soustavně beru Citalec a Neurol (pro panické artaky a úzkosti - které se mi spustili po vážné...

Jano, alkohol sám o sobě může poškozovat játra, to určitě víte. Kombinace alkoholu, antidepresiv a neurolu pak může být opravdu velmi nepříznivá nejen na fyzický stav, ale i...

Prestarium nebo ifirmasta?

| Dotaz od: Vladyslav

Dobri den.Mam Visoky tlak,a bral jsem Prestarium NEO 3 mesice.Pri tom jsem mnel velki panicki ataki,a poradili mi brat Citalec.Za mesic bylo mi trosku lip,a citalec jsem...

Oba léky jsou prověřené letitou zkušeností, oba jsou stejně vhodné a pokud je také oba tolerujete bez vedlejších účinků, není třeba přemýšlet, zda je jeden lepší než druhý...

Mám problém, ze kterého jsem už dost zoufalá. Cca před 4 měsíci jsem si prošla dost silným stresem, kdy jsem měla podezření na roztroušenou sklerózu. Měla jsem totiž točení...

Vážená a milá paní Marcelo, děkuji Vám za důvěru a sdílím s Vámi radost z toho, že neurologové vyloučili vážnou poruchu. Ve Vašich údajích je určitý rozpor. Píšete, že žijete...

Dotaz se týká mé matky 84 let. Matka byla vždy rázná, rozhodná a na otce dost žárlivá. Je už asi 7 let v domově seniorů, kde ji tak 2x do týdne pravidelně navštěvujeme.V roce...

Děkuji že jste mě oslovil; na začátku musím, ale říci, že nejsem lékař či psychiatr, který předepisuje léky; psychofarmaka mohou mít mnoho vedlejších účinků, tedy může dojít k...

Antikoncepce a antidepresiva

| Dotaz od: Marie

Chtěla jsem se zeptat, zda-li mohu brát antikoncepci sirmya společně s antidepresivy citalec 20mg. Děkuji...

Tyto dva léky můžete společně užívat. Vzájemně se neovlivňují. S pozdravem BB. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Cítím tlukot srdce

| Dotaz od: Petra

Už zhruba měsíc, nepravidelně, hlavně v klidu, cítím, jak mi buší srdce. Za normálních okolností to cítit není, ale poslední dobou to tak cítím. Není to zrychlený tep, tep mám v...

Pokud máte bušení pravidelně, bude vhodné zvážit nasazení EKG Holteru. Jedná se o měření EKG 24 hodin při denních aktivitách. Poté se porovnají Vaše obtíže se záznamem EKG. Dle...

Před pár dny jsem se dozvěděla, že manželova maminka (56let) užívá údajně silná antidepresiva (CITALEC). Od manželova bratra jsme se také dozvěděli, že mu několikrát týdně tropí...

Evo! Na místě je rodinná terapie pro všechny zúčastněné a psychoterapie pro matku, která ji ale nejspíše nebude akceptovat. Podle popisu však je úhelným kamenem potíží matka a...

Chtěl bych se vás zeptat á poslední dobou psychicke problemy uzkosti a deprese, dostal jsem atiepresiva nejdříve citalec, který jsem bral cca 5 týdnu, pak mi to paní doktorka...

Obtíže ,které líčíte,se ve stavu psychického napětí vyskytují opravdu velmi často.Antidepresíva s protiúzkostným účinkem-tedy i sertralin,který užíváte,jsou vhodnými léky-jen je...

Zkreslení jaterních testů

| Dotaz od: Marie

Mám chronický zánět jater.Beru Ursofalk 2tabl.,flavobion 2tabl.essentiale forte N 2tabl, citalec 1 tabl./na deprese/.Chodím pravidelně na odběry krve.Nevěděla jsem, že se 3 dny...

Nemyslím, že je správné vynechávat léky před odběrem krve, mohly by se vaše nemoci zhoršit. Léky se berou dál, pouze se při odběru uvede, které léky berete. Ke zkreslení výsledk...

Alkohol a ad

| Dotaz od: Petr

Jmenuji se Petr je mi 27let a rok trpím panickou poruchou. Můj dotaz se týká antidepresiv a alkoholu, protože ohledně tohoto tématu dostávám jen odpovědi typu nemělo by se apod...

Vážený pane Obecně je opravdu nutno říci ,že psychofarmaka se nemohou kombinovat s alkoholem.Ale vždy je situace určena převážně individuálně.Tzn. konzultujte tuto skutečnost s...

Diastolický tlak

| Dotaz od: Míla

Mám v poslední době diastolický tlak 80-100. Cystolický celkem v normě, vyjímečně cca 140, někdy ale třeba 120. Obv.lékař mi předepsal TRITACE(ramiprilum). Zatím jsem ho...

To je správná otázka ale ne zcela lehká odpověď. Tlak se snižuje, aby se netvořila ateroskleroza a jde o proces který trvá mnoho let. Riziko infarktu nebo mozkové příhody...

Antidepresiva a alkoho

| Dotaz od: Petr

Jmenuji se Petr je mi 27let a rok trpím panickou poruchou. Můj dotaz se týká antidepresiv a alkoholu, protože ohledně tohoto tématu dostávám jen odpovědi typu nemělo by se apod...

Milý Petře. V mojí ordinaci platí vždy úplný zákaz konzumace alkoholu při užívání jakéhokoliv léku! Zákaz platí i pro Vás. Kdybyste ke mně přišel do ordinace, navrhl bych...

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: