Histologie

Histologie krčních mandlí

| Dotaz od: Jiří

Jsem objednán na vytržení krčních mandlí. Zajímá mě jak dlouho obvykle trvá proces histologie a za jak dlouho se od operačního zákroku dozvím jaké případné bakterie jsem v nich...

Bakteriologický nález bývá k dispozici do cca 72 hodin od odběru a pokud by byly vykultivovány bakterie v dostatečném množství (cca nad 10 000), obvykle se provede rovnou...

 

Histologie po konizaci

| Dotaz od: Venda

Jsem po konizaci děložního čípku (CIN III ), výsledky z histologie budou za 14 dní, ale jsem z toho čekání hodně nervózní, chtěla bych proto vědět, jaká je šance, že histologie...

Pokud byla provedena konizace s dg CIN III, proto byla dělána, že byly patologické změny na sliznici - výsledky histologie budou tomu nejspíše také odpovídat - budou nalezeny...

Nejčtenější článek Dá se říci, že přibližně 80—85 % pacientů se může dlouhodobou léčbou vyléčit či výrazně zlepšit.


 celý článek
Histologické vyšetření pod mikroskopem

K čemu slouží histologické vyšetření?

 celý článek

Paní doktorko. Kožní lékař mi doporučil 2 znaménka vyšetřit dermatoskopem. Jedno vyhodnotil jako névus a anulárním zvýrazněním a skore z dermatoskopu bylo 2,59. Druhé jako sytě...

Podle histologie vyšel první vzorek jako dysplastický névus, o melanom se nejedná, jsou nutné jen pravidelné kontroly , stačí po půl roce až roce. Druhý projev je zcela normální.

Nejčtenější článek Štípance od hmyzu nebo popálení od sluníčka? Pomůže gel šetrný k pokožce dospělého i dítěte

Prázdniny se blíží a všichni se už těšíme na dny volna, odpočinku, řádění u vody a v přírodě. Letní dny jsou ale také spojené s nepříjemnými štípanci či bodnutími, požaháním od...

 celý článek

Histologie-naevus

| Dotaz od: Tomáš

Zdravím, chtěl bych do češtiny ''přeložit'' co znamená tento výsledek z histologie u dvou znamínek. 1. Smíšený melanocytární naevus prostoupený hustým zánětlivým infiltrátem...

Smíšený nevus, mateřské znaméko, z melanocytů, který je prostoupen hustým zánětlivým prosáknutím/ze zánětlivých buněk/, který je složen především z T lymfocytů/druh bílých...

Před 2 týdny jsem byla na konizaci děložního čípku (el.kličkou). K paní doktorce mi přišly výsledky z histologie, které byly pozitivní. Paní doktorka říkala, že tam byl malý...

Výraz positivní je příliš široký pojem,zahrnující různé změny,musel bych znát přesně histologický nález, byly-li odstraněny v celém rozsahu objevit by se již neměly, s dětmi...

Paní doktorko. Můžete mi prosím vysvětlit, co znamená tato zpráva z histologie po zamlklém potratu: "Materiál tvoří skupiny místy hydropicky změněných choriových klků ložiskově...

Buďte v klidu, jedná se o norm.závěr:choriové klky a proliferace trofoblastu jsou zbytky plodového vejce, nejedná se o molu, to by pan doktor zareagoval.je to úplně norm.nález...

Histologie

| Dotaz od: Zuzana

2.10. jsem prodělala spontanní potrat a revizi, 8 tt, na utz nebylo vidět srdíčko. Dnes mi můj gynekolog řekl, že histologie potvrdila průběh těhotensví. Co to přesně znamená. V...

Slbý zánět může mít souvislost ale také nemusí.dle histologie se potvrdilo,že se jednalo o těhotenství a že tam nebyly špatné nádorové buňky.proégnosa pro další těhotenství je...

Histologie-naevus

| Dotaz od: Tomáš

Zdravím, chtěl bych do češtiny ''přeložit'' co znamená tento výsledek z histologie u dvou znamínek. 1. Smíšený melanocytární naevus prostoupený hustým zánětlivým infiltrátem...

1.vzorek obsahoval pigmentované znaménko hustě prostoupené buňkami podílejícími se na zábětlivé reakci. Byl dobře vyříznut i s bezepčným okolním lemem zdravé tkáně. Takže...

Histologie

| Dotaz od: Klára

Mohu poprosit o "překlad" histologie? V rozsahu biopsie kůže prokazujeme ložisko s vakuolizací v zóně dermoepidermální junkce, s denzním lichenoidním lymfoidním infiltrátem v...

Bu´dte naprosto klidná, o nic závažného nejde. Nejpravděpodobnější vysvětlení je to, že došlo (vlivem dráždění? autoimunního zánětu?) ke spontánnímu zániku pigmentovaného...

Nejčtenější článek Léčba neplodnosti může mít různou podobu. Nadějí párů i bývá darované vajíčko.


 celý článek

Z histologie vzorků odebraných při gastroskopickém vyšetření žaludku jsem obdržel následující nález: 1. Částky žaludeční antrální a korporální sliznice s obrazem chronické...

Znamená to, že bakterie Helicobacter pylori nebyla nalezena. Tato bakterie se uplatňuje i při vzniku nádoru žaludku. Dále máte mírná zánět žaludku a v žaludeční tkáni byla...

Mam potěle odstraněno celkem 15 znamenek vždy byl vysledek negativní. Před dvema lety se mi udelalo jedno na břiše. a nechal jsem si ho preventivne před 14dnema vyndat melo...

Danieli! Ano, je to přesně tak jak říkáte. Mezi zhoubným melanomem a běžným pigmentovým névem je řada mezistupňů. I drobnější znaménko může mít vyšší stupeň dysplazie, tedy...

Histologie pozitivní

| Dotaz od: Dan

Je mi 26 let. Bylo mi vyříznuto znaménko novotvar cca 2 roky stary 2mm velký. Histologie říká že má jisté rysy Reedova névu, nelze však vyloučit incipientně povrchově se...

Tato složka příčin rakoviny není ještě plně vědci prozkoumána, je mnoho názorů na vznik rakoviny a tyto informace zcela přesahují objemem moje možnosti tady v poradně. Chodte...

Mateřská znaménka – někomu nevadí, jinému ano. Jeden si je nechá odstranit čistě z estetických důvodů, jiného k rozhodnutí přivedou obavy o vlastní zdraví. Na následujícími...

 přehrát video

Útvar pod nehtem

| Dotaz od: Danuše

Může to být i přes rok, co se mi pod nehtem na prsteníčku levé ruky objevil jistý útvar. Připomíná tenkou šňůrku. Roste spolu s nehtem (stejnou rychlostí) - zespoda a je...

Asi by bylo vhodné odstranění např. pomocí tekutého dusíku. Ev. v lokálním znecitlivění odstranit projev celý a provést i histologické vyšetření.

Histologické vyšetření

| Dotaz od: Vanda

Chtěla bych se zeptat: pokud se dělá odběr vzorku kůže na histologické vyšetření (z důvodu potvrzení - vyloučení růžovky nebo lupusu) je vzorek odebírán z problémového místa...

Histologie v připadě lupusu se může vzít i z bezproblémového místa a měla by se vzít i na přímou imunofluorescenci! v případě růžovky musí být provedena z postižené kůže...

Zamlklý potrat

| Dotaz od: Jana

Měla jsem bezproblémové těhotenství a už jsem na ultrazvuku viděla i tlouct srdíčko, ale po 14-ti dnech mi lékař řekl, že je plod mrtvý. Vůbec mi nic nevysvětloval, jen mi...

Nevím, na co se ptáte,srdeční akce je na ultrazvuku vidět od 5 týdne a skutečně se stává, že někdy plod odumře, histologie někdy odhalí příčinu, ale ve většině případů je důvod...

Lupénka?

| Dotaz od: Lucie

Prosím o radu ohledně vyrážky mého otce na nártu. Má ji už několik let, stále se rozšiřuje, je svědivá. Nemohla by to být lupénka? Děkuji za odpověď.

O lupénku by jít mohlo, ale také o chronický ekzém ( svědění), ev. proveďte histologické vyšetření.

Zánět štítné žlázy

| Dotaz od: Romana

Před dvěma lety jsem rodila a od té doby se necítím dobře. Mám bolení břicha, ale ne pořád, pouze při nějakém tlaku, jako třeba nákupní košík nebo když na mě vylezou děti a...

Romano, pokud je funkce štítné žlázy v pořádku, pak byste neměla mít žádné obtíže, které její porucha případně způsobuje. V každém případě ani bolesti břicha, ani bolesti...

Znamenko

| Dotaz od: Petr

Již jsem zde tento dotaz položil ale nedostal jsem odpověd na to zda tedy je znamenko cele pryč a zda nemužu mit pak problem stim později ?... prodělal jsem totíž melanom dřive...

Petře! Jde-li o popis histologického vyšetření excize, pak znaménko nebylo odstraněno celé. Afekce = v tomto případě znaménko, laterální = stranový a excize = výřez, _Pod...

Bílé fleky na kůži

| Dotaz od: Petra

Omlouvám se, již jsem sem psala, ale na můj problém se mi dostalo odpovědi, že mám pravděpodobně vitiligo. Přečetla jsem o vitiligu mnoho a myslím, že to nesouvisí s mým...

Takto nadálku je obtížné nemoc přesně posoudit. Pokud je kůže v místě ložisek vyhlazená, lesklá, pak by mohlo o morfeu jít - je to forma kožní ložiskové sklerodermie. Doporučuji...

Kolonoskopie

| Dotaz od: sylvie

Prosím o vysvětlení pojmuzdravotního záznamu: v 8 cm v oblasti prox ampuly pp 1,seseno in toto ad histoli. Znamená to , že mi odebírali nějaký vzorek? Doktor se o ničem...

Ano, lékař vám odebral celý útvar, který se ve stěně střeva nacházel a tento útvar byl odeslán na histologické vyšetření. Na výsledek se informujte.

Gastroezofageální reflux

| Dotaz od: Lenka

Je mi 23 let a dlouhodobě trpím potížemi se suchým dráždivým kašlem a pocitem něčeho v krku, prošla jsem všechna možná vyšetření a prokázal se použe reflux. V roce 2011 v dubnu...

Vážená pani/slečno Lenko, podle uvedeného výsledku endoskopie nelze určit, zda vyšetřující lékař odebral vzorky sliznice k histologickému vyšetření, či zda byl proveden dechový...

Žaludeční problémy

| Dotaz od: Ála

Kvůli žaludečním problémům (nevolnost, nechutenství, hubnutí, bolest břicha, nadýmání, slabost, závratě ad.) mi byla provedena gastroskopie. Byl zjištěn pouze zhojený vřed v...

V případě rakoviny žaludku by bylo jistě vhodné odebrat více vzorků, ale to by na žaludeční sliznici muselo být určité ložisko změněné tkáně, ze kterého by se tyto vzorky daly...

Neznámý útvar na ruce

| Dotaz od: Mikoláš

Na ruce se mi vytvořila přibližně před půl rokem tato věc a postupně se zvětšila na dnešní velikost. Zajímalo by mě co to je a jestli s tím mám něco dělat. Díky za odpověď.

Může jít o tzv. granuloma annuare, neinfekční zánětlivé onemocnění, které někdy i spontánně zmizí, přesná diagnosa je možná histologicky, při zhoršování navštivte lékaře...

Genitální bradavice

| Dotaz od: Lukáš

Zasílám vám nepěkné foto anální oblasti s podezřením, že se jedná o gen. bradavice. Již jsem byl dvakrát na elektrokoagulaci, můj urolog (při první návštěvě mi tvrdil, že se v...

Foto nelze otevřít. Léčba kondylomat elektrokauterem je nejúčinnější, očkování na tento typ papilomaviru neexistuje. Potírání roztokem funguje jen na velmi povrchové projevy...

Uzlina

| Dotaz od: sima

Pani doktorko,mela bych na Vas dotaz. Od podzimu 2013 mam zvetsenou levou nadklicni uzlinu. Citim ji na omak,kdyz rozpazim ruku vyjede me cela jakoby ven,velikost jako krepelci...

Milá Simo, takto zvětšené uzliny často nemusí znamenat nic vážného, ale než nad tím mávneme rukou, raději byste měla podstoupit vyšetření. Nejsnáze cestou praktického lékaře...

Kožní problém

| Dotaz od: Ivo

Vážená paní doktorko, již několik let konstatuji jakési kožní potíže na ochlupených předloktích obou rukou. Protože mám zároveň jisté neurologické potíže se zvýšenou citlivostí...

Podle vašich snímků by mohlo jít např. o psoriasu či spíše hojící se folikulitidu - zánět vlasových kořínků. Doporučuji histologické vyšetření čerstvého projevu.

U odstranovaní znamének laserem není možné udělat histologii pokud sejedná o odpařovací laser to je známo, ale prý je technika že se znaménko odtřihne chirurg nůžkami, a potom...

Ano je, nicméně je podstatné jak hluboko znaménko "odstřihnete". Někdy kombinace metod vedou i ke kombinaci nevýhod. Pěkný den přeje dr.t.kempný

Polyp v tlustém střevě

| Dotaz od: Monika

Tento týden jsem byla na kolonoskopii z důvodu občasného krvácení z konečníku. Na tento zákrok mě poslal obv. lék. také z důvodu, protože moje maminka zemřela v 55 letech na...

Pokud je tkáň ztracená, není možné udělat žádné vyšetření ani histologii. Ale možná by bylo vhodné další vyšetření kolonoskopické v kratším časovém odstupu a ne až za 2 roky...

Biopsie je výkon, při kterém lékař odebírá z Vašeho těla vzorek tkáně. Při biopsii jater se pomocí tenké jehly odebírá malý kousek jaterní tkáně. Při biopsii ledvin lékař...

 celý článek

Kolonoskopie

| Dotaz od: Judita

Prosím Vás o objasnění výsledku vyšetření. Je mi 21 let. Kvůli občasným enteroragiím (asi 1 za měsíc, trvajícím cca 2 roky) a pobolívání břicha jsem absolvovala kolonoskopii...

Známky zánětu ve smyslu nepecifických střevních zánětů /kam se řadí ulcerosní colitida a Crohnova nemoc/ nejsou ve střevě jasně vyjádřeny ( hustá lymfoidní celulizace až s...

Hnisavé boule

| Dotaz od: Lucie

Před pěti lety se mi na noze udělala hnisavá boule velikosti golfového míčku.Ten mi za nedlouho praskl,brala jsem curam.Boule se zahojila,ale za pár měsíců se mi udělala nová.To...

Půjde patrně o nějaký celkový problém, navrhovala bych vám začít vyšetřením na imunologii a kdyby se příště náhodou udělala zase boule, žádejte určitě její histologický rozbor...

Červená znamínka -tečky

| Dotaz od: marketa

Trpím atopickým ekzémem a musím proto bohužel aplikovat kortikoidní masti,k tomu jsem polyvalentni alergik a mam urcite podezreni na kvasinkovou infekci. užívám Zodac, Ditiaden...

Možná by bylo vhodné poslat fotografii. Pokud by šlo o červené pupínky, pak jde o hemangiomy a jsou skutečně vyvolané stárnutím kůže ( i v tomto věku). Pokud ale časem hnědnou...

Vyrážka na penisu

| Dotaz od: Pavel

Chtěl bych poradit co to mám na žaludu. Jde o vyrážku, která pokud není podrážděná vypadá jako drobounké pupínky, ale pokud se to podráždí, při mytí atd. silně zčervená, zvětší...

Může jít jen o podráždění, ale také třeba lichen planus, asi bych pro jistosu doporučovala histologické vyšetření.

Převislá bradavice s pigmentací

| Dotaz od: Miroslav

Po odstranění převislých bradavic kožní lékařkou jsem doma zjistil,že mi byla uříznuta/elektricky to moc nešlo , tak byla ustřihnuta /převislá bradavice spigmentací na vrcholu...

Tyto převislé útvary, i když jsou pigmentované, není třeba ve většině případů ani histologicky vyšetřovat, protože jsou naprosto neškodné. Pouze v případě, že se lékaři něco nezdá.

Bulka na penisu

| Dotaz od: Karel

Je mi 33 let a při onanování jsem si na penise nahmatal nějakou bulku velikosti takové špendlíkové hlavičky .. na omak je to cítit pod kůží a asi 4cm pod žaludem, tvrdší jako by...

Může jít např. o cystu mazové žlázy, fibrom, 100% diagnosa se dá stanovit jen na základě ultrazvuku či histologického vyšetření. O nic závažného se zcela jistě nejedná.

Bolest zadní části krku

| Dotaz od: Jiří

Prosím o zodpovědění následujícího dotazu:Tři roky mám potíže v zadní části krku,nepříjemné pocity v určitém místě a následující bolest až na hrudi.Byl jsem na krčním odd.před...

Pokud obtíže přetrvávají, bylo by vhodné cca lx za rok provést kontrolu na krčním odd., pokud by došlo na sliznici k nějaké změně, lékař by ev. odebral vzorek na histologii.

Prosím o radu, mé dceři se začali cca před rokem v šesti letech na krku objevovat tmavá místa,myslela jsem, že je to od bižuterie (řetízku), který však měla příležitostně, nešlo...

Může jít o poruchu rohovění, ale stejně tak o celkové onemocnění (hlavně hormonální - nadledviny), rozhodně doporučuji provést celkové vyšetření a ev. i histologické vyšetření...

Mam dotaz ohledně mého problému. Už více jak půl roku mě trápí nepříjemná svědivá vyrážka. Nejčastěji se mi vyváří v ohybech (pod koleny, v místech náběru krve, podpaží, pod...

Může jít i o projev atopického ekzému, rozhodně je třeba znovu navštívit kožního lékaře a zvolit optimální léčbu. V případě pochybností provést stěry či histologické vyšetření...

Zarudlá kůže

| Dotaz od: Lukáš

Je mi 31-let a asi před necelým rokem se mi v podpaží po holení udělala zarudlá skvrna, která svědí a palí. Po nějaké době se mi to udělalo u pod druhým podpaží. Byl jsem s tím...

Může jít o ekzém, kvasinkovou infekci, příp. méně časté nemoci jako inverzní lupénka apod. Pokud se projevy vrací, je třeba pokračovat v zavedené terapii déle, příp. je možné...

Prosím o radu, měla jsem pihu na břiše kolem které se vytvořil svědivý cerveny flek, nechala jsem pihu vyndat a vyšetřit, o 10dní později mi vyndali tkan vice do hloubky. Coz...

Nejprve bych si vyžádala kopii histologického nálezu, abyste věděla, co skutečně bylo odstraněno. Na fotografii je nevzhledná až keloidní jizva - to je do jisté míry dáno vaší...

Odstranění pihy v obličeji

| Dotaz od: František

Asi před 3/4 rokem mi napsal kožní lékař "žádanku" na odstranění pihy v obličeji. Znaménko je větší, takže musí být odstraněno chirurgicky + je tam připsáno, že má být posláno...

Záleží na konkrétním pracovišti, ale ve většině případů platí, že po takto dlouhé době je již žádanka neplatná. Pokud jde o zákrok ze zdravotních důvodů, nic neplatíte. Po...

Biopsie plic

| Dotaz od: Jana

Měla bych na Vás dotaz. Přítelovi nedávno zjistili, že má arytmii srdce a následně po několika vyšetřeních mu něco našli i na plicích, tak ho posílají na biopsii.Biopsii plic...

Zákrok probíhá následovně. Po umrtvení odebere lékař vhodným nástrojem část tkáně, která je následně hodnocena na histologii. Mezi rizika patří pneumotorax a případně i...

Kolonoskopie

| Dotaz od: Judita

24.11.2010 jsem psala dotaz ohledně výsledku kolonoskopie. Chtěla bych to doplnit. Endoskopista popisujev 5 cm od anu "drobná čočkovitá prominence" (histologie: povrchově...

Dobrý dne, klid. Histologie ukázala vzorek normální střevní sliznice s vazivovými okrsky a místy setřelou stavbou, ale bez známek zánětu. Nepopisuje ani atypické buňky, ani...

Mohl bych se zeptat co přesně znamená tento nález? a co může uzlíkv tomto stádiu způsobovat?děkuji hubálek Klinický nález: FNAB Č.31/13,uzel v PL,posláno 6 skel > MAKRO...

Uzly ve štítné žláze jsou obecně pomnožené buňky štítné žlázy. Někdy se pomnoží buňky jinak normálního chrakteru, někdy ale dojde ke zmnožení buněk chorobně změněných. Ve Vašem...

Lokalizovaná sklerodermie.

| Dotaz od: Petra

Před Vánoci mi byla zjistěna lokalizovaná sklerodermie - moprhea. Chtěla bych se zeptat, je možné, aby byla lineární s plaky dohromady? Mám totiž na čele lineární, poté na nose...

Různé forma sklerodermie se mohou kombinovat, ale může jít i o koincidenci dvou kožních chorob. Rozhodla by jedině histologie.

Polyp žaludku

| Dotaz od: Petr

Prosím, je možné po zjištění polypu na žaludku další kontrola po 6 letech když polyp měří 1cm. Děkuji za odpověď

- polyp je velmi nespecifické označení struktury, která musí být dále specifikována z hlediska své histologické struktury. Po nálezu je vzorek tkáně vyšetřen klinickým patologem...

Bulka pod kůží

| Dotaz od: Jan

Vážená paní doktorko, pod kůži v bederní oblasti páteře se mi udělala bulka velká asi 1cm, při doteku je bolestivá a občas bolest vystřeluje až do nohy. Již jednou mi tato...

Neurofibrom citlivý být může, obecně bych doporučovala - pokud útvar znovu naroste a nějakým způsobem vás obtěžuje, pak by bylo vhodné ho znovu odstranit a určitě histologicky...

Vyšetření děložního čípku se používá k zachycení buněčných změn na jeho povrchu. Je součástí běžného gynekologického vyšetření. Každá žena by měla podstoupit preventivní...

 celý článek

Vážená paní doktorko.Ráda bych se zeptala, na ložisko, které se mi udělalo na koleni (viz foto) a palci dolní končetiny. Chtěla bych se zeptat, jak se dá ložisko odstranit, když...

Mohlo by jít i o vitiligo, příp. ekzém, i při kojení je možné ošetřovat slabými protizánětlivými krémy, ev. je možné provést histologické vyšetření k ověření diagnosy, poraďte...

Uzlina

| Dotaz od: Veronika

Chtěla jsem se zeptat mam uzlinu dle ultrazvuku krcni 22×11 mm lehce setřel a Km dif. Další Lu S i ostatních etazich nepřesahující dl . osou 12 mm.pricne do 6 mm.V doppler...

Milá Veroniko, nepíšete, jak dlouho máte uzlinu zvětšenou. Pokud máte nyní infekt, jistě může být zvětšení uzliny způsobeno jím. Uzlinu sledujte, pokud by se velikost ani po...

Vážený pane doktore, je mi 36 let. Před 7 lety jsem podstoupila operaci odstranění benigního stopkatého polypu v konečníku, histologie byla v pořádku. Mimo pooperační kontroly...

Vážená paní Heleno, jak píšete sama, jednalo se o benigní polyp včetně příznivého histologického nálezu. Proto není třeba se obávat, pokud nemáte žádné potíže se stolicí - krev...

Steatohepatitida

| Dotaz od: Petr

Vážená paní doktorko Moravcová, díky za vše a hlavně za Vaši ochotu. Koho jiného se zeptat než odborníka jako jste Vy. Na základě předchozího emailu bych se ještě prosím chtěl...

Petře, hodnota krevního cukru a cholesterolu není rozhodujícím kritériem pro stanovení diagnózy stetatohepatitidy. Je třeba zhodnotit celkový stav pacienta, včetně laboratorních...

Červené skvrny

| Dotaz od: Samanta

Před rokem se mi objevila červená skrna pod podpažím, nejdříve jsem si myslela , že to je modřina, avšak mám ji tam dodnes. Skvrna se zvětšuje , ale nebolí, je měkká. Před...

Mohlo by jít např. o sklerodermii, doporučuji odběr protilátek na boreliosu a histologické vyšetření vzorku kůže.

Požadavek na ct

| Dotaz od: Karkůlka Petruška

Byla jsem na MR kde mi zjistili nález patol. tkáňe v horním mediastinu dále jdu na CT hrudníku. Zajímalo by mě co znamená nález z MR. Prosím o vysvětlenou a co to může všechno...

Obecně se jedná o to, že Vám našly v hrudním prostoru tkáň, která tam normálně nebývá. O co se jedná se takto určuje těžko, k odhadu může pomoct to, jestli máte nějaké obtíže...

Mám otázku,pokud je podezření na zhoubný uzel na štítné žláze,dá se něco zjistit z odběru krve?Byl sem u pana doktora martiníka na metabolickém vyšetření,kde mi dělali i...

Krevní testy by ukázaly změny pouze při hodně pokročilé nemoci, resp. se dají najít změny při jistém konkrétním druhu rakoviny štítnice, který ale není častý. Jinak je při...

Svalová biopsie je řídce používané vyšetření, při němž se chirurgicky odejme malý vzorek svalu a ten se odešle ke zpracování. V podstatě se jedná již o malý operační zákrok...

 celý článek

Byla jsem na puknci stitne zlazy a zjistili mi, ze mam podezreni z folikularni neoplasie (primes lymfocytu navic svedci pro autoimunitni thyreoiditidu na pozadi). Uzivam...

Tento pojem říká, že patolog nebyl schopen jednoznačně podle charakteru buněk v uzlu určit, jestli jsou v pořádku, nebo vykazují zhoubné rysy. V těchto případech se doporučuje...

Svědivá vyrážka

| Dotaz od: petra

Už asi přes tři měsíce mě trápí svědivá vyrážka po celém těle. Vypadá jako krupička, která není nijak zbarvená. Byla jsem s tím už u kožní, která mi předepsala různé mastičky na...

Pokud by si ani váš kožní lékař nevěděl rady s diagnosou, pak je možné ještě odebrat vzorek kůže na histologické vyšetření. Nebo se můžete poradit na jiném pracovišti. Takto...

Jde o skupinu onemocnění charakterizovaných zánětem pojiva, drobných žil, cév a kapilár. Vaskulitida je poměrně častá, vyskytuje se více u dětí a mladých osob trpících astmatem...

 celý článek

Uvědomte si potencionální vážnost Vašeho onemocnění. Nedoporučuji jej podcenit. Pokud máte nějaké potíže s močením, vždy by to měl vědět minimálně Váš ošetřující lékař. Karcinom...

 celý článek

Histologické vyšetření je mikroskopický rozbor vzorků tkání odebraných z organismu. Histologické vyšetření se používá ve všech případech, kdy je třeba určitě buněčné...

 celý článek

Mrsa u novorozence

| Dotaz od: Petra

Má neteř narozená 24.8.2011 byla po 14-ti dnech od porodu hospit. se zduřením prsíčka. Nález se do druhého dne zhoršil /na UZ absces/. Po chir.zákroku a výsledku histologie jí...

K nákaze mohlo dojít jak v porodnici, tak při chirurgickém výkonu. Nákaza MRSA je velmi obtížně řešitelná, resp. léčitelná, obávám se, že pozitivita bude přetrvávat dlouhodobě...

Uzliny

| Dotaz od: lucie

Nevim jak presne dlouho,ale v prosinci jsem si vsimla,ze mam zvetsene uzliny v trislech na obouch stranach asi 4-5 malym bulek a na krku pod bradou jednu a zezadu tri.na krku...

Vyjmutí uzliny není vůbec nebezpečný proces (nic se neporuší, i když máte pocit, že je uzlinka jakoby pevně přilnutá k podkladu), uzliny v těle jsou spojeny velmi mnoha jemnými...

Rakovina žaludku

| Dotaz od: Marcela

Chtěla jsem se zeptat můj otec před 4 měsíci podstoupil úplné odstranění žaludku z důvodu zhoubného nádoru.Výsledky histologie prokázali nepřítomnost metastáz.Nyní ale zjistili...

Je otázkou, zda jse o samostatný nádor jater nebo o metastatické rozšíření původního nádoru žaludku do jaterní tkáně a to by rozhodla jen biopsie /odběr vzorku z nádorového...

Bolesti žaludku

| Dotaz od: František

Prosím o radu. Delší dobu mám problém se žaludkem. Skoro denně mně pálí žáha, je zcela jedno po jakém jídle, bolí břicho na šířku dlaně nad pupkem, je mi na zvracení, ale...

Váš problém je nepříjemný, a to užíváte léky, které snižují kyselost žaludku maximálním účinkem, zkusit můžete režimové opatření, tím mám na mysli polohu při spánku se zvýšenou...

Nádor prostaty

| Dotaz od: Lubomír

Byla u mně provedena biopsie prostaty a vážnější zdravotní problémy po ní nebyly. Čekám na výsledky z histologie. Kolik dnů po této biopsii nutno počkat na provedení: - otevřené...

Záleží na výsledku biopsie, pokud bude pozitivní a váš lékař doporučí operaci, váš praktický lékař provede předoperační vyšetření (při kterém se zkontroluje, že váš zdravotní...

Odstranění znaménka

| Dotaz od: Jelizaveta

Chtěla bych odstranit znaménka-jsou v místě tření oděvem, větší, mění se... bojím se aby se nepřeměnili v rakovinu. Chtěla bych vědět- kde v Plzni je odstranuji tak aby byla...

K posouzení, zda jde o znaménko rizikové, je třeba vyšetření kožním lékařem - pouhým okem či dermatoskopem. Může to být individuální, ale v naší ordinaci doporučení od praktika...

Rakovina prostaty

| Dotaz od: František

Vážená paní doktorko, je mi 68 let a byla mi zjištěna rakovina prostaty, jinak jsem bez obtíží. V lék. zprávě stojí: elevace PSA 5,5 8%, dle histologie ve 2 vzorcích Ca...

Operace i radioterapie mají teměř totožné léčebné výsledky. Operace ve výhledu 20 let a více nepatrně lepší. Operace je poměrně náročná, mohou se po ní vyskytnout potíže s...

Samovolný otrat

| Dotaz od: lucie

Beru antikoncepční náplasti Evra a poslední měsíc jsem vynechala týdenní pauzu,z důvodu posunutí menstruace,ve druhém týdnu lepení jsem dostala bolesti v podbřišku a po asi dvou...

Možné to je, lze to zjistit pouze z histologie, ale prtavděpodobně se jedná o odloučenou děložní sliznici.

Kulicka

| Dotaz od: jitka

Jeste vam k tomu tedy reknu vic...kdyz mam problem se zacpou tak v ritnim otvoru nahmatam tu kulicku je tvrda na dotek ale me to pripada kdyz s´to zkouknu zblizka ze je to...

Pokudje ta hmataná kulička hladká, je pohyblivá proti spodině, nezvětšuje se, objevuje se jen při zácpě, pak se nejspíš jedná o tkáňový uzlík. Rakovinu tlustého střeva lze mít i...

Vysetreni zaludku

| Dotaz od: Lubos

Byl jsem na gastroskopickem vysetreni, ve zprave bylo napsano, ze kardie volnejsi, vse bez patologickeho nalezu. Vysledkem histologie byla ezofagitida 1 stupne. co to prosim...

Jedná se o zánětlivé změny sliznice jícnu. V případě dodržování režimových opatření vč. dietních a medikace (nejčastěji Helicid), s kterými vás podrobně seznámí váš praktický...

Klasický seminom

| Dotaz od: josef

Chtěl bych se vás zeptat.Prodělal jsem nemoc varlat pravé varle odebráno histologie klasický seminom bez přítomnosti heterolobních struktur.Nádorová infiltrace do retetestis a...

Absolvujte kontroly na onkologii v předepsaném čase a určitě byste se informace o ev. odoperování uzlin dozvěděl včas. Hezký den.

Tlusté střevo

| Dotaz od: Jarka

Minulý týden byl můj tatínek 62 let hospitalizován se střevními problémy,přesněji krev a hlen ve stolici a bolesti břicha, po retroskopii byl nalezen velký polyp v konečníku v...

Jedná se o nezhoubný nádor tlustého střeva. Je proto nutné oeprační odstranění části střeva. Nemusíte mít ale strach, šance na úplné uzdravení je velmi vysoká. Hezký den.

Prostata

| Dotaz od: jirka

Jsem 69 roků stár,příjem tekutin mírně nad průměrem. častější močení bez problémů- v noci po 3 hodinách.Užívám pouze FOkusin.Od 3/2004 půlroční kontroly PROSTATY - před rokem...

Zvýšení prostatického specifiského antigenu - PSA nemusí nutně signalizovat přítomnost rakoviny (karcinomu) prostaty. PSA se zvýší i u benigní hyperplazie prostaty, která je u...

Melanom a ct

| Dotaz od: Marian

Kozna lekarka vyslovila podozrenie, ze jedno z mojich znamienok moze byt melanom. Na internete som o tom dost prestudoval a zistil som, ze sa jedna o jednu zo zakernych typov...

Mariane! Markery z krve a histologie jsou nejdůležitější metody identifikace tohoto druhu nádoru. CT lze použít ke stanovení rozsahu nemoci, pokud se nádor šíří - metastazuje...

Pravá nadklíčková uzlina

| Dotaz od: marie

Prosím o radu. na sonu zjištěny tři útvary v pravém nadklíčku, nebyly vyloučny lymfatické uzliny. Byla doporučena extirpace a histologie. největší má cca 8mm. Byla jsem...

Záleží na úhlu pohledu. Každý postup lze hodnotit správně. Doporučoval bych proto znovu konzultaci na prvním pracovišti, které extirpaci doporučilo. Hezký den.

Pigmentový nevus

| Dotaz od: Martina

Prosím můžete mi "přeložit do češtiny" výsledek z histologie? "Smíšený pigmentový nevus s fokusy dysplastických změn, excise in sano. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Martina

Jedná se o tzv. dysplastický névus, tzn. není to rakovina, ale je dobře, že znaménko bylo odstraněno. Doporučučuje se každý rok chodit na kontroly i s dalšími znaménky a...

Refluxní esophagitis i-ii st.

| Dotaz od: lucie

Na esofagogastroduodenoskopii mi našli Esophagitis term.jícnu I.st. , in kometence kardie, širší esophagokardiální funkce. Histologie pak ukázala: refluxní esophagitis I-II st...

Myslím,že většina lékařů ráda komunikuje s pacienty,kteří se zajímají o svůj stav,nechají si vysvětlit nálezy a sami pak aktivně splupracují.Jde přece o společný úkol-aby Vám...

Výsledek gastroskopie

| Dotaz od: Eva

Prosím o vysvětlení níže uvedené histologie. Gastroskopie provedena již po dvou přeléčeních helikobakterie. Lékařka mi sdělila, že mě nebude momentálně zatěžovat antibiotiky...

Na sliznici žaludku je nyní těžší zánět sliznice i přítomnost helikobaktera je mnohočetná - na kontrole se ptejte lékařky na důvody toho, proč vás neléčí antibiotiky nebo jiným...

Měl bych dvě otázky, a opravdu moc mi pomůže, pokud na ně budete mít odpověď, budu skutečně moc vděčný. (zasílám i foto) Od nějakých 15 let, mi bylo už chirurgicky odstraněno...

Danieli! Pokud se k odstranění mateřského znaménka použije laser, nelze odstraněnou tkáň odeslat na histologické vyšetření (které je přece jen přesnější než vyšetření...

Bolest břicha

| Dotaz od: Ladislav

Mám dlouhodobé problémy s trávením, beru Omeprazol 20 2x denně a dále 3x denně ganaton. V srpnu 2008 jsem byl na gastroskopii s výsledkem normální nález v žaludku a vředy na...

Je nepravděpodobné, že by během půl roku, který uběhl od vaší poslední gastroskopie došlo v žaludku k vývoji invazivního zhoubného nádoru, pokud je navíc v pořádku i...

Bradavice

| Dotaz od: Honzza

Rád bych se zeptal na názor dalšího lékaře, případně se dozvěděl o dalším postupu. Problém se týká bradavice na plosce LDK (pokud dovolíte, zkusím psát trochu odborněji...

Zdá se, že jste vyzkoušel vše a vždy došlo k recidivě. Léčba bradavic může být někdy velmi svízelná. Verrumal patří již mezi silně účinkující lék, obsahuje cytostatikum...

Rakovina hlasivky

| Dotaz od: Eva

Můj syn je v USA a 3/2008 začal chraptět tak mu tam předepsali antibiotika. Léčba nezabrala tak šel na ORL a tam mu zjistili nárůstek na hlasivce, který následně vyoperovali...

Evo! Obecně je léčba rakoviny dnes nesrovnatelná s dobou před dvaceti lety. V drtivé většině typů rakoviny je plná úzdrava nejen možná, ale i velmi pravděpodobná. Záleží...

Náhodně jsem se dostala ke své zprávě od lékaře a mám tam napsáno Eroze a ektropium hrdla děl.a ectopia cerv.uteri nevím co to znamená, doktor mi na kontrolách říká, že je vše v...

Ekrtopium znamená malinko jinak zobrazená sliznice na čípku (zbytnělá sliznice děložního hrdla v oblasti zevní branky) - pro přesné vysvětlení byste musela mít poměrně podrobné...

Operace vaječníků

| Dotaz od: michaela

Je mi 30let a jsem matkou 2 letého chlapečka, kterého máme s manželem 35let, z umělého oplodnění formou ICSI (důvod: manžel podstoupil chemoterapii). Ovšem rok po porodu mi byla...

Pravdou je, že i z části vaječníku je možná gravidita, ta část je funkční, folikuly by se měly tvořit.souhlasím s kolegy,že možnost mít vlastní dítě je možné.na druhou stranu si...

Před měsícem jsem prodělala operaci cysty na levém vaječníku, při níž došlo k jeho odstranění. Dle histologie se jedná o Borderline tumor v I. stádiu. Dnes při kontrole u má...

U těchto nádorů je dobré hormonální antikoncepci neužívat, nehormonální je dobře účinná také, navíc Vaše plodnost je snížená odstraněním vaječníku.

Endometrioza

| Dotaz od: Jana

Byla mi operovaná cysta na vaječníku, operatér mi sdělil, že mám endometriozu a léčit mě bude můj gynekolog. V propouštěcí zprávě je dg: cystis haemorrhagica et endometriomae 1...

Jednoznačná je histologie, jí se řidte a věřte lékaři, který s tímto faktem pracuje. Hezký den.

Nádor štítné žlázy

| Dotaz od: Klára

Chtěla bych vás poprosit o informaci týkající se nádoru štítné žlázy. Maminka (55let) byla na biopsii ŠŽ. V prvotní výsledku byl zjištěn velice atypický papilární karcinom nebo...

Pokud by se potvrdil anaplastický karcinom, byla by prognóza špatná. U medulárního ca je prognóza lepší než u anaplastického, ale horší než u ostatních diferencovaných karcinomů...

Mucinozni cystadenom ovaria

| Dotaz od: Michaela

Pane doktore, je mi 31 let, jsem ve 28.tt (2. tehotenstvi) a pred tremi tydny jsem podstoupila brisni operaci cysty. Histologie potvrdila "mucinozni cystadenom ovaria", coz...

Hormonální nádory vaječníku mohou vzniknout buď samovolně, nebo na dědičném podkladě. Prevencí je pak opravdu vyrovnat hladiny hormonů, ideálně pak hormonální antikoncepcí nebo...

Rakovina prostaty

| Dotaz od: František

Vážená paní doktorko, byla mi zjištěna rakovina prostaty, jinak jsem bez obtíží. V lék. zprávě stojí: elevace PSA 5,5 8%, dle histologie ve 2 vzorcích Ca prostatae G7 3+4...

Operace i radioterapie mají skoro stejné výsledky- operace z dlouhodobého hlediska nepatrně lepší. Nicméně operace je poměrně náročná, může se po ní objevit potíže s močením...

Pane doktore, moc Vám děkuji za informace ohledně krevního obrazu. Chtěla jsem jen doplnit, že každá uzlinka je na jiné straně krku (na kyvačích). Jednu jsem měla ještě za krkem...

Hodnota 1% je hraniční a nedají se z ní (jednotlivé) vyvozovat žádné závěry. Budte, prosím, v pohodě, důvěřujte péči svých lékařů, chodte k nim na pravidelné kontroly a vězte...

Gynekologické záněty

| Dotaz od: ivana

Už několik let mám problémy se záněty. p.doktorka pravidelně po půl roce provádí stěry, cytologii. po porodu 2005 byly výsledky vždy v normě (II.) teď jsme se rozhodli pro druhé...

Paní Ivano, ano i manžeal může být nositelem zdroje infekce, doporučuji u něj taktéž provést stěr a případně ho zaléčit. To zda- li se vám záněty po zákroku na čípku si...

Je vyšetřovací metoda, pomocí které lékař vyšetřuje jícen, žaludek, dvanáctník a tenké střevo. K vyšetření se používá přístroj zvaný fibroskop. Ten se skládá se z ohebné gumové...

 celý článek

Pitva je vyšetření zemřelého těla prováděné za účelem poznání jeho stavby (anatomická pitva) nebo zjištění přítomnosti nemoci a příčiny smrti (patologická pitva). Anatomická...

 celý článek

Při koloskopickém vyšetření mi byl odstraněn incipientní a přisedlý polyp, následné rtg vyšetření prokázalo klinicky významnou rektokélu ventrálně,divertikl lat. stěny rekta...

Paní Libuše, v podtatě máte 2 možnosti- jít na operaci okamžitě- s poměrně nízkým rizikem a vysokou šancí na absolutní úspěch léčby, či vyčkávat co se bude dít a poté při...

Kolonoskopie

| Dotaz od: Judita

Chtěla bych prosím doplnit dotaz, který jsem psala 27.11.2010, a na který mě odpovídala paní doktorka M. Žáková. Endoskopista popisujev 5 cm od anu "drobná čočkovitá prominence...

Vím, je to znepokojující situace, ale cítím, že se jí nadměrně zabýváte a to ničemu nepomůže. Lékařům byste měla prostě důvěřovat Lékař se anoskopem dostane cca do 15cm, když...

Krevní obraz

| Dotaz od: Lenka

Chtěla jsem se zeptat na jednu věc v oblasti krevního obrazu. Již půl roku mám dvě uzliny (každou na jiné straně krku), velikostí vždy kolem 1 cm. Několikrát kontrolované na UTZ...

Kolísání leukocytů v krevním obraze je normální jev, tyto hodnoty reagují na každou infekci, kterou proděláte či se kterou jste se setkala, lymfocyty stoupají u virových infekcí...

Kolonoskopie

| Dotaz od: Judita

Včera jsem psala dotaz ohledně výsledku kolonoskopie. Endoskopista popisujev 5 cm od anu "drobná čočkovitá prominence" (histologie: povrchově odebrané lamely střevní sliznice...

Judito! Pokud se obáváte zhoubného nádoru, můžete být zcela klidná, histologie by skutečně vypadala zcela jinak. Prožijte klidné Vánoce a při dalším vyšetření informujte lékaře...

Komplikace.

| Dotaz od: Hanka.

Je mi 49 let, už před 2.lety mi vynechala menzes,která nepřišla ani po aplikaci Agolutinu,krev odebrána, zjištěny hraniční hodnoty hormonů pro přechod. Krvácení se ale po půl...

Adenomyoza v podstatě je zvětšená děloha,krvácení po výkonu může být,Brufen jej může zesílit, zkuste raději Algifen ve vašem případě bude rozhodující výsledek histologie z...

Stitna zlaza po operaci

| Dotaz od: Romana

Jiz jsme si psali , jsme po operaci stitne zlazy a nedopadla mi dobre histologie, ale ted marne patram po rade o stitne zlaze, jake je to vlastne v krku. Kdyz mi vyndali dreny...

Definitivní zhojení tkání očekáváme cca 6 měsíců po operaci. 2 týdny jsou opravdu velmi krátká doba, tudíž tam pořád může být přítomen otok, nadále probíhá intenzivní hojení...

Cca poslední 3 měsíce krvácím a špiním mimo cyklus...poslední MS jsem měla kolem 15.6. cca 5 dní, od 3.7. do 8.7. vždy jen ráno při stolici z pochvy pár kapek červené krve...

Moc tomu také nerozumím. V případě neprůchodných vejcovodů nemá přece smysl snažit se o otěhotnění. Poraďte se raději s Vaší lékařkou, která má o Vás více informací.

Nevím, zda se dobře zeptám, ale prosím o odpověď na průběh mé léčby.Při gyn.vyšetření bylo zjištěno:SC junkce ve 4 mm v hrdle mírně neostrá, bez jednoznačné patologie UZ vag.:v...

Polyp mohl být klidně stočený,při hysteroskopii se po odstranění polypu prohlédne celá dutina děložní a připojí se kyretáž,takže je vše odstraněno,rozhodující ted pro vás bude...

Střevní problémy

| Dotaz od: Pavel

Chtěl bych se zeptat touto cestou mám problémy se střevy pokud to tak mohu nazvat byl jsem v roce 1994 operován na slepé střevo byl jsem na něm dvakrát byl tam prý zánět a od...

Vážený pane Pavel, pokud se při gastroskopii a koloskopii nezjistila příčina Vašich obtíží, může se jednat o syndrom dráždivého střeva. Doporučuji Vám obrátit se na zkušeného...

Endometrioza

| Dotaz od: Jana

Byla mi operovaná cysta na vaječníku, operatér mi sdělil, že mám endometriozu a léčit mě bude můj gynekolog. V propouštěcí zprávě je dg: cystis haemorrhagica et endometriomae 1...

Jednoznačná je histologie, jí se řidte a věřte lékaři, který s tímto faktem pracuje. Hezký den.

Cytologie

| Dotaz od: pavla

Mám dotaz. V září jsem byla na pravidelné prohlídce u gynegologa(chodím pravidelně každý rok) a po týdnu jsem si volala na výsledky a ty byly bohužel špatné- číslo 4. Nyní v...

ThinPrep Pap test je cytologická metoda která umožnuje lepší přehlednost preparátu díky tenké vrstvě buněk,záleží i na kolposkopickém nálezu,nemusí se jednat o konizaci ale jen...

Kontrola po konizaci

| Dotaz od: Pavla

Dnes mi byla provedena konizace a obj. na kontrolu jsem za 14 dní. Chtěla jsem se zeptat, jak probíhá další vyšetření, jestli se bere opět cytologický stěr i po těchto 14 dnech...

Kontrola za 14 dní probíhá jako kontrola ,jak se hojí čípek apod.je také k dispozici výsledek histologie, takže i konzultace ,jak dále postupovat.iscadore nasadit můžete.

Maligní melanom

| Dotaz od: Nikola

Ráda bych se zeptala na problém, který postihl moji maminku (48 let). Při nedávném vyšetření ji byl objeven superf. maligní melanom (v L pektorální krajině pigm. útvar velikosti...

Rozhodně tyto nové pigmentované projevy nesouvisí s vyříznutím původního ložiska, ale s ložiskem jako takovým souviset mohou. Bylo by velmi vhodné provést další klinické a příp...

Dotaz na lékařskou zprávu

| Dotaz od: Andrea

Dnes mi moje babička ukázala lékařskou zprávu s výsledkem histologie a vůbec tomu nerozumím a nemohu porozumět ani s internetem. Mohla byste mi to, prosím, sovětlit? Zpráva...

Ze zprávy vyplývá, že šlo o vzorek tkáně ze žaludku, popisuje chronické zánětlivé změny žaludeční sliznice, dále občasnou náhradu žaludeční sliznice epitelem střevním...

Diagnoza

| Dotaz od: ladislava

Pane doktore zatim mame neuplnou lekařskou zpravu a prosim vas mužete mi k tomu řict vice.....DIAGNOSTICKY SOUHRN...CARCINOMATOSIS CAVI ABDOMINI VS.CARCINOMA PERITONEI ASCITES...

Bohužel se jedná o nádorové postižení pobřišnice s výpotkem. Ca 125 je nádorový marker, který je ve zýšené koncentraci. Oběcně nádorové markery mohou být zvýšené v přítomnosti...

Preventivní prohlídka

| Dotaz od: Iveta

Podstoupila jsem preventivní prohlídku u svého gynekologa. Dneska jsem si volala na výsledky a sestřička mi řekla, že jeden výsledek (myslím že řekla histologie nebo cytologie...

Může to způsobit hormonální antikoncepce, potom by bylo vhodné uvažovat o změně a cytologie může ukázat i zánětlivé změny na děložním hrdle je nutno vyčkat výsledku příjemný den

Po operaci štítné žlázy

| Dotaz od: Renata

Jsem 14 dní po odstranění celé štítné žlázy - histologie potvrdila slova paní dokrtorky - Graves - Basedowa nemoc. nasadila mi euthyrox 150, beru Rocaltrol , dnes jsem byla na...

Renato, osobně jsem toho názoru, že pokud se cítíte dobře, máte již optimálně nastavenou dávku hormonu štítné žlázy a histologicky nebyl zjištěn karcinom, pak není důvod, proč...

Kyretáž kvůli polypu

| Dotaz od: Lenka

Pane doktore. Moc Vás prosím o váš názor. Do června letošního roku jsem měla menstruaci pravidelnou a přiměřeně silnou. V červenci přišla menstruace o dva týdny později , velmi...

Polyp přilehlý ke stěně se může jebvit jako vysoká sliznice,lékař se nespletl,kyretáž byla v každém případě nutná, rozhodující bude výsledek histologie, slabé krvácení je po...

Uzliny

| Dotaz od: lucie

Nevim jak presne dlouho,ale v prosinci jsem si vsimla,ze mam zvetsene uzliny v trislech na obouch stranach asi 4-5 malym bulek a na krku pod bradou jednu a zezadu tri.na krku...

Vyjmutí uzliny není vůbec nebezpečný proces (nic se neporuší, i když máte pocit, že je uzlinka jakoby pevně přilnutá k podkladu), uzliny v těle jsou spojeny velmi mnoha jemnými...

Jsem po samovolném potratu v raném stadiu těhotenství,které nebylo ani vidět na ultrazvuku.Byla jsem hospitalizována s bolestmi v podbřišku a slabě jsem špinila.Nabraná krev HCG...

Záleží na rozsahu zákroku. Doporučuji zeptat se proto ošetřujícího lékaře.

Varlata

| Dotaz od: jan

Mám dotaz,prodelal jsem příušnice a postihl mě zánět obou varlat.Je tomu 14 dní co sem byl propuštěn z nemocnice.JE normální že varlata pořád bolí na dotek? občas trochu bolí i...

Vaše dotazy jsou inteligentní a moudré.Věc má jednu vadu-nelze na ně odpovědět ani ano ani ne.Týká se to jak morfologie/tuhost,překrvení/,tak histologie/zachovaná endokrinní...

Konizace a očkování

| Dotaz od: ivka

Chtěla jsem slyšet váš názor.před 14 dni jsem byla na konizaci děložního čípku.histologie dopadla dle lékaře dobře ale bylo mi řečeno pokud se vyskatne nějaký problém ,že mi...

Ivko! NA dálku, bez rozhovoru s Vámi a bez znalosti výsledků Vašich vyšetření Vám opravdu neporadím. Za změny na Vašem děložním čípku mohou HPV viry, před nimiž očkování chrání...

Nádor prostaty

| Dotaz od: Lubomír

Byla u mně provedena biopsie prostaty a vážnější zdravotní problémy po ní nebyly. Čekám na výsledky z histologie. Kolik dnů po této biopsii nutno počkat na provedení: - otevřené...

Záleží na výsledku biopsie, pokud bude pozitivní a váš lékař doporučí operaci, váš praktický lékař provede předoperační vyšetření (při kterém se zkontroluje, že váš zdravotní...

Hcg po zamlklém potratu

| Dotaz od: Ivana

Před 3 týdny jsem byla na revizi dělohy po zamlklém potratu (8+4). Než jsem na revizi šla, HCG stále stoupalo, i když ne tak rychle, jak by mělo, v rozmezí 4 dnů byl vzestup z...

Co se týče moly, byl by výsledek z histologie.vzorek tkáně při výkonu se posílá na histologii.pokud máte pozitivní gravi test, určitě navštivte svého gynekologa n vyšetření.test...

Žaludeční eroze, reflux

| Dotaz od: Adéla

Více než rok se mi občas stane, že mám pocit uvízlého sousta (paprika, musli…), asi měsíc bolavého krku, gastroenterolog mě při říjnové kontrole odeslal na fibroskopii. Nález...

Vážená paní Adélo, do doby dostupnosti výsledků histologického vyšetření Vám doporučuji dodržovat tzv. antirefluxní režim, včetně vynechání nápojů sycených oxidem uhličitým a...

Vysoké psa

| Dotaz od: Renata

Paní doktorko, u mého tatínka byly zjištěny hodnoty PSA 1337, a při CT malé pánve prokázán zřejmě i nádor na prostatě a rozsev do uzlin a skeletu..ještě ho čeká vyšetření...

Nelze se řídit jen hodnotami PSA, rozhodující je vždy místní nález, potom nález vyňaté prostaty pod mikroskopem, histologie. Změny na dalších tkáních. Onkologická terapie...

Hnědé špinění

| Dotaz od: Nikola

Prosím Vás moc o radu, pomoc. Již rok neberu antikoncepci z důvodu hnědého špinění (někdy 3dny někdy 5 dní) před menstruací - i v době braní antikoncepce. - To trvalo přes rok...

Myslím,že hysteroskopie by odpověděla na všechny vaše otázky a histologie z ní určila jakým směrem se má léčba ubírat příjemný den

Diagnoza n879

| Dotaz od: Mirka

Mam prosbu.Pred 2dny jsem byla na biopsii děložního čípku.Dali mi propouštěcí zprávu s diagnozou N879 a rozsáhlé ectropium.Mužete mi poradit co to znamená?Jaky nalez s biopsie...

Tato dg je dysplazie čípku, nelze určit zda lehká, střední či těžká., pravděpodobně jste byla na konizaci. výsledek bude až z histologie, co bude do 14 dnů. víc vám bohužel...

Problém po operaci prostaty

| Dotaz od: Marie

Manžel je měsíc po operaci prostaty Thuliovým laserem v Mar. Lázních u primáře Umera, byl úplně v pohodě, kontrola po 14 dnech dopadla výborně včetně výsledků histologie...

Marie. Manžel může mít po operaci obstrukci dolních močových cest- po operaci se můžou na sliznici močové trubice utvořit v místě poranění jizvy nebo srůsty. Taky nelze...

Paní doktorko. Mám cca od 45 let vyrážku v obočí.Svědivou, obočí mi z poloviny vypadalo a je červené.Ohraničené suché, nesnáší tuky. Paní doc.MUDr,Duchková mi nechala udělat...

Podle výsledků histologie a vašich celkových obtíží by mohlo jít i o systémový lupus erytematodes, takže je třeba doplnit další vyšetření ( ledvin atd.) a měla byste být v péči...

Bronchoskopické vyšetření

| Dotaz od: Lenka

Paní doktorko, obracím se na Vás s násl. dotazem. Mám nyní za sebou několik vyšetření /CT,RTG/- které byly v pořádku. Mám diagnostikováno těžké astma, které nemám pod kontrolou...

Je mi líto, mám-li být seriozní, nemůžu se vyjadřovat k situaci kterou neznám. Můžu Vám jenom napsat že musíte vyčkat vysledku histologie, protože se může jednat i o jiné...

Struma nodosa

| Dotaz od: Pavlína

Chci se zeptat, v září bych měla jít na operaci ŠŽ.jelikož mám oba laloky s nodozní přestavbou. Struma nodosa praec. I dx. Dle ultrazvuku Pravý lalok 7,5ml, Levý 4,6ml dvoum...

Standardní postup je, že nejprve se indikuje tzv. punkce uzlu - tj odeberou se z něho buňky vpichem tenkou jehlou pod ultrazvukem a teprve podle tohoto výsledku se event...

Zhruba před měsícem mi dělali biopsii deložního čípku, odebírali mi tři kousky tkáně. V úterý jsem byla pro výsledky z histologie, doktor mi oznámil, že tam nic není, ale přesto...

Při biopsii je odebírán jen zcela drobný kousek tkáně čípku. Odběr je možno provádět opakovaně a nemá žádný vliv na budoucí otěhotnění, těhotenství nebo porod. Rizika biopsie...

Před měsícem jsem prodělala operaci cysty na levém vaječníku, při níž došlo k jeho odstranění. Dle histologie se jedná o Borderline tumor v I. stádiu. Dnes při kontrole u má...

U těchto nádorů je dobré hormonální antikoncepci neužívat, nehormonální je dobře účinná také, navíc Vaše plodnost je snížená odstraněním vaječníku.

Papilokarcinom

| Dotaz od: Martina

Paní doktorko, před časem jsem psala ohledně multicystického útvaru v oblasti levého vaječníku. Podstoupila jsem operaci tohoto útvaru s operačním nálezem - levé ovarium...

Váš dotaz má 2 části - jedna je otázka papilokarcinomu, zde by asi bylo vhodné kontrolní vyšetření. Nejlepší by bylo nález zkonzultovat s onkogynekologem. Druhá část se týká...

Nezhoubný nádor

| Dotaz od: Kamila

Během dovolené na Kubě (poté, co jsem se jeden den trochu spálila na slunci) se mi na noze vytvořil malý pupínek. Jelikož nemizel, po roce jsem šla na kožní, kde mi doporučili...

Kamilo. Pokud se mě ptáte na to, zda Vám byl sdělen správný výsledek, pak záleží na tom, kdo Vám jej po telefonu sděloval. Jestliže se jednalo o lékaře, pak je to asi vpořádku...

Stav po laparoskopii

| Dotaz od: Martina

Paní doktorko, jsem 2 týdny po laparoskopické operaci, která byla moje 6 za poslední rok a půl. Jsem po hysterektomii i odstranění obou vaječníků i vejcovodů. Poslední lsk byla...

Co se týká nálezu, nejlépe vyčkejte výsledku histologie. Bolest se po operaci projevit může, silné a neustávající bolesti byste měla ale řešit se svým lékařem, zde nelze...

Menstruační krvácení

| Dotaz od: IVETA

DOBRÝ DEN,JE MI 46LET,PŘED 3ROKY JSEM BYLA NA PLASTICE ČÍPKU OD TÉ DOBY MÁM MENSTRUACI PO21DNECH,3ŠPINÍM,2DNY KRVÁCENÍ,3ŠPINÍM A PO21DNECH OPĚT,LÉKAŘ MĚ POSLAL OPĚT NA KYRETÁŽ...

V prvé řadě nevím,proč Vás posílá na kyretáž, informace jsou dost neúplné.jaký máte UZ nález apod.,jak vyšla histologie. asi bych řešila úpravu cyklu hormonálním preparátem.

Cysty v orgánech

| Dotaz od: Dan

Je mi 29 let. Skoro celý život chodím 1x ročně na kontrolu cysty na štítné žláze 5x6 mm ultrazvukem. Před 2 měsícemi jsem se začal léčit s hyperaktivním měchýřem, v měchýři...

Výskyt cyst je poměrně častá záležitost, přehnané obavy proto nejsou nutné.

Vyrážka

| Dotaz od: Pavlína

Rád bych Vás požádal o radu zda nevíte z čeho bych mohl mít takovou vyrážku,začal sem ji mít jen na rukách,a momentálně se mi začíná dělat i na nohách(kolenouch)vyrážka je...

Podle fotografie to připomíná např. kontaktní alergický ekzém, doporučuji silnější preparát než je Advantan, ev. při nedostatečním efektu další vyšetření ( krve, histologie).

Mrsa u novorozence

| Dotaz od: Petra

Má neteř narozená 24.8.2011 byla po 14-ti dnech od porodu hospit. se zduřením prsíčka. Nález se do druhého dne zhoršil /na UZ absces/. Po chir.zákroku a výsledku histologie jí...

K nákaze mohlo dojít jak v porodnici, tak při chirurgickém výkonu. Nákaza MRSA je velmi obtížně řešitelná, resp. léčitelná, obávám se, že pozitivita bude přetrvávat dlouhodobě...

Kulovitý útvar na karunkule

| Dotaz od: Natálie

V listopadu jsem byla na operaci.. měla jsem v koutku a karunkule v oku útvar (podle všeho to bylo znamínko a histologie negativní, postavení paralelně vlevo) Koutek v oku byl...

Zřejmě se bude jednat o jizvení tkáně, na které ve většině případů zabírá aplikace kortikoidu v kapkách (na Rp). Je ale nutné zkontrolovat, zde se tam nevytváří onen naevus...

Nador na děloze

| Dotaz od: Robert

Mé přitelkyni našli 7 mm nador na děloze, který je dle všeho zhoubný. Moc prosim o prognozu jeho vylečení. Tento nador byl oběven minulí mněsíc při akutní kontrole bolestí v...

Na dotaz bez znalosti histologie, lokalizace, rozsahu a dalších okolností,které ovlivňují prognozu, není možno odpovědět je to složitý problém,na odpověď je nutná detailní...

Nádor ledviny.

| Dotaz od: Jarmila

Podle histologie bych chtěla vědět o jaký nádor jde: Histologie A-J: Tkáň ledviny s tumorem ostře ohraničeným proti zachovalému okolnímu parenchymu širokým vazivovým, místy...

Vážená paní Jarmilo, podle popisu se jedná o zhoubný nádor ledviny. Doporučuji Vám domluvit se na dalším postupu s onkologem. S pozdravem, MH.

Myomy

| Dotaz od: Veronika

Prosím Vás můžete mi trošku objasnit z čeho vznikají myomy v děloze a může mít vliv na jejich vznik změna partnera? Podstoupila jsem vyšetření optikou a histeroskopii s...

Myomy jsou svalové uzlíky, se změnou partnera to jistě nemá absolutně žádnou souvislost, je to poměrně častý nález u žen ve fertilním věku příjemný den

Biopsie

| Dotaz od: Ivona

Pane doktore, chtěla jsem se zeptat, abych měla názor jiného odborníka (ne proto, že bych svému lékaři nevěřila). Je mi 24 let, delší dobu mě trápí nadměrné nadýmání, říhání...

Vážená paní/slečno Ivono, při diagnostice tzv. idiopatických střevních zánětů je základní podmínkou rozlišit, zda se jedná o ulcerózní kolitidu, nebo Crohnovu nemoc. Zásadní...

Refluxní esophagitis i-ii st.

| Dotaz od: lucie

Na esofagogastroduodenoskopii mi našli Esophagitis term.jícnu I.st. , in kometence kardie, širší esophagokardiální funkce. Histologie pak ukázala: refluxní esophagitis I-II st...

Myslím,že většina lékařů ráda komunikuje s pacienty,kteří se zajímají o svůj stav,nechají si vysvětlit nálezy a sami pak aktivně splupracují.Jde přece o společný úkol-aby Vám...

Fibrosní displasie

| Dotaz od: Olga

Ložisko,které bylo vyndáno z kosti tibie,dle histologie byla diagnoza fibr.displasie.Mám velké bolesti kostí.Prosím,jak se toto léčí?Děkuji

Určitě jste byla poučena vašim lékařem. Nález je příznivý, pokud se nejedná o další kostní změny a pokud je rána v pořádku tak nyní jen léky proti bolesti., chlad na operační...

Tlusté střevo

| Dotaz od: Jarka

Minulý týden byl můj tatínek 62 let hospitalizován se střevními problémy,přesněji krev a hlen ve stolici a bolesti břicha, po retroskopii byl nalezen velký polyp v konečníku v...

Jedná se o nezhoubný nádor tlustého střeva. Je proto nutné oeprační odstranění části střeva. Nemusíte mít ale strach, šance na úplné uzdravení je velmi vysoká. Hezký den.

Polyp děložního hrdla

| Dotaz od: Daniela

Dne 16.11. mi odstranili polyp děložního hrdla a já blbá nestihla jsem poptat doktora při vizitě. Zkusím vás zeptat, kdy můžu po té drobné operaci mít pohlavní styk. A my chceme...

Po tomto zákroku byste měla dodržovat hygienický režim a sexuální abstinence asi 4 týdny, jde o prevenci zavlečení infekce do dělohy. Menstruace by se měla dostavit do 4-6 týdnů...

Vyoperovať štitnu žľazu?

| Dotaz od: Gabika

Pani Doktoka, v prilohe Vam posielam spravu od lekarky, pri ktorej bola na vysetreni moja mama po 2 rokoch. Ta odporuča mame vyoperovať štítnu žlau na jednej aj druhej strane...

Doporučení operace vychází z toho, že došlo k nárůstu velikosti uzlu ve štítnici. Uzly, ani ty rostoucí, nevyvolávají obvykle obtíže, ale i tak mohou být nebezpečné. Ze zprávy...

Papilokarcinom

| Dotaz od: Martina

Paní doktorko,před časem jsem Vám psala ohledně multicystického útvaru v oblasti levého vaječníku.Podstoupila jsem operaci tohoto útvaru s operačním nálezem-levé ovarium...

Martino, poraďte se o výsledku histologie s onkologem.

Léčba radioaktivním jódem

| Dotaz od: filip

Tak histologie druhého laloku dopadla dobře,tak se prý budou rozhodovat na nukleárním středisku rozhodovat zda půjdu či ne na léčbu rádiojodem,ale spíšepočítám že budu muset jít...

Včas zachycené nádory štítné žlázy, které mají do 10mm mohou být někdy posouzené jako málo nebezpečné a léčba radioaktivním jodem není podána. Pacienti jsou samozřejmě pečlivě...

Rakovina střev

| Dotaz od: Michaela

Chtěla bych se zeptat pozná léčitel rakovinu střev? Vašáková

To Vám opravdu nepovím. lékař ji pozná dle kliniky a dle výsledku histologie.léčitel nevím..

Dysplastické znaménko

| Dotaz od: Petra

Lékař mi doporučil odstranit dysplastické znaménko. Před týdnem jsem volala kvůli výsledkům z histologie a na chirurgii mi řekli, že je to v pořádku, névus byl odstraněn hluboko...

1) To, že byl névus odstraněn kompletně, je jiště dobrá zpráva. 2) Důležitá je však i informace, zda se histologicky opravdu jednalo o dyplastický névus, pokuste se to ještě...

Bradavice

| Dotaz od: Honzza

Rád bych se zeptal na názor dalšího lékaře, případně se dozvěděl o dalším postupu. Problém se týká bradavice na plosce LDK (pokud dovolíte, zkusím psát trochu odborněji...

Zdá se, že jste vyzkoušel vše a vždy došlo k recidivě. Léčba bradavic může být někdy velmi svízelná. Verrumal patří již mezi silně účinkující lék, obsahuje cytostatikum...

Teratom

| Dotaz od: Simona

Pěkný den. chtěla jsem se zeptat. Na prohlídce mi našli teratom o velikosti 6x5cm. Ca 125 88. Prosím jaké je riziko v% že tento nádor je zhoubný. Moc děkuji

Riziko je malé, 100% jistotu budeme mít z histologie. v každém případě by chtělo teratom vyndat ven.

Je mi 32 let a jsem zdrava, alespon do vcerejska, kdy jsem byla na ultrazuku a mamografu s bulkou v prsu, odesla jsem se zpravou: fibroadenomatoidni struktura vpravo a vlevo DKK...

S největší pravděpoobností se jedná o benigní lézi,definitivně to však potvrdí až histologie z ložiska.Zatím vše vypadá jako benigní fibrom. Do definitvní diagnosy bych nic...

Ráda bych se zeptala co mohu udělat pro to, aby se již neopakovalo to, co se mi stalo. V týdnu 7+0 mi bylo oznámeno, že místo těhotenství se jedná o zamlklý potrat, po kyretáži...

Skutečně více než kyselinu listovou udělat nemůžete,souvislost s léky na reflux bych vyloučil,a řada žen se sníženou imunitou bez problémů porodi.Hlavní je tedy se zklidnit...

Ráda bych se zeptala co mohu udělat pro to, aby se již neopakovalo to, co se mi stalo. V týdnu 7+0 mi bylo oznámeno, že místo těhotenství se jedná o zamlklý potrat, po kyretáži...

Pokud se jednalo o první těhotenství, tak vůbec nemusí znamenat, že by i nadále měly nastat komplikace s otěhotněním a donošením miminka. Ve výsledcích z krevního obrazu...

Odebrani pihy na lytku

| Dotaz od: Martina

Paní doktorko.Moje sestra(29let)byla na vyriznuti pihy na lytku.po vyšetření na histologii -0,7clark zhoubný men.melanom-takže znovu na vyriznuti lemu kolem.nesmí 5let...

Milá Martino, z histologie uvádíte pro mne málo údajů,ale i přesto tloušťka 0,7 mm je bezvadna.Co se tyče prognózy u takového stadia,je zde uváděno, ze 5 let po stanovení...

Odstranění dělohy

| Dotaz od: Dana

Je mi 40 let a chtěla bych se zeptat na problémy spojené s děložním čípkem. Před rokem jsem měla špatné výsledky stěrů, paní doktorka mi říkala, že jsou tři stupně a já měla ten...

Pojem špatné výsledky je příliš široký, než aby z něj bylo možno něco dovozovat. Píšete li 3 stupeň jedná se pravděpodobně o dysplazii 3 stupně. Vzhledem k tomu,že již jste po...

Krevní obraz

| Dotaz od: Lenka

Chtěla jsem se zeptat na jednu věc v oblasti krevního obrazu. Již půl roku mám dvě uzliny (každou na jiné straně krku), velikostí vždy kolem 1 cm. Několikrát kontrolované na UTZ...

Kolísání leukocytů v krevním obraze je normální jev, tyto hodnoty reagují na každou infekci, kterou proděláte či se kterou jste se setkala, lymfocyty stoupají u virových infekcí...

Kondylomata

| Dotaz od: Kateřina

Dnes mi podle výsledku histologie vyšlo, že trpím kondylomaty. Přitom jsem očkovaná vakcínou Silgard a já, ani můj přítel, jsme před tím nikdy neměli pohlavní styk. Nechápu tedy...

Styk mít můžete,vyléčení je samozřejmě možné, Silgard chrání proti 2 nejčastějším virům,zpusobujícím kondylomata,zde se mohlo jednat o málo se vyskytující kmen,jiné vysvětlení...

Plicní nádory patří v naší populaci k nejčastějším a nejzhoubnějším druhům rakoviny. Jejich zákeřnost spočívá v tom, že nebývají bolestivé a nemocní nemusí mít zpočátku žádné...

 celý článek

Prosím o odpovědˇ-manžel měl před 4 týdny odstrněna 2 mateřská znaménka nad pravým prsem.Histologie je v pořádku.Může otok klem bradavky souvist s tímto zákrokem?Je nebolestivý...

Otok kolem bradavky by s proběhlým odstraněním mateřských znamének souviset jistě mohl, nicméně po 4 týdnech by spíše již měl odeznívat a mizet. Pokud tomu tak není, kontaktujte...

Zažívacie problémy

| Dotaz od: Jana

! Bolí ma žalúdok ako keby som ho mala opuchlý, tlak naň, som nafúkla, horšie mi trávi potravu, mám dojem, že mám svetlejšiu stolicu a problém s močením. Tiež ma povodne pichalo...

Vážená paní Jano, Vámi uvedené obtíže mohou mít různý původ. Doporučuji Vám absolvovat ultrazvukové vyšetření břicha, popřípadě ještě koloskopii a gynekologické vyšetření. S...

Boule okolo kotníku

| Dotaz od: Inka

Asi před 3 roky se mi udělala u kotníku boule tvrdá. Za poslední 3 roky se mi udělaly další dvě okolo kotníku. 2 z vnější strany (kotník není vidět), a jedna z vnitřní. Asi 14...

Může se jednat o vazivový novotvar, není vyloučen ani dle vzezření lipom. Útvar z tukové tkáně. Bude třeba vyhledat chirurgickou ambulanci a úzvar odstranit. Vyšetření pod...

Žaludek

| Dotaz od: Radmila

Tchyně byla na gastroskopii, kde byl nález: řasy plastické,sliznice fundu klidná,v těle je aborálně na přední straně drobná ulcerace - co to znamená, odběr biopsie z okrajů, na...

Jedné se o zhoubný nádor těla žaludku, v místě zakřivení. Nemusíte mít ale strach, podle zprávy byl objeven v poměrně časném stádiu. Proto je velká naděje na celkové uzdravení...

Krvácení při sexu

| Dotaz od: Zdeňka

Prosila bych radu, co dál. V poslední době jsem několikrát při sexu poměrně hodně krvácela. Pouze při něm, později už ne. Gynekologické vyšetření (ultrazvuk,histologie) žádnou...

Jaký byl proveden výkon z kterého je histologie?

Myom na děloze

| Dotaz od: Iva

Prosím o radu. Je mi 50 let a před 10 lety mi odtstranili vaječník i s cystou - měla jsem velké problémy při menstruaci, bolesti, silné krvácení. Po operaci mi ihned nastoupila...

Myomy se s postupujícím vyhasínáním ovariální činnosti postupně většinou zmenšují, ale je- li tam myom a jestě k tomu cysta na vaječníku-nepíšete jak veliká - spíše bych se...

Děložní čípek a biopsie

| Dotaz od: Jana

Asi před 3 roky jsem byla očkována proti rakovině děložního čípku vakcínou Silgard. Na podzim lońského roku mi doktorka něvo na tom čípku zjistila, udělala stěr, který dopadl v...

Mohou to být zánětlivé změny, po očkování je rakovina hrdla velmi nepravděpodobná,ale cytologie je jen signalizující údaj, jistotu dá histologie,proto vás tam vaše lékařka...

Hpv vir ?

| Dotaz od: Gábina

Cca před 3roky se u mě objevily genitální bradavice, které se podařilo docela rychle vyléčit. Bohužel poté mně cca 2 roky nevycházely dobře výsledky cytologie a moje lékařka se...

S HPV virozou se za život setká 80 procent populace,vyčkejte výsledku histologie-bude se asi spíše jednat o LEEP konizaci než o kyretáž a bude li tento výsledek v pořádku buďte...

Operace vaječníků

| Dotaz od: michaela

Je mi 30let a jsem matkou 2 letého chlapečka, kterého máme s manželem 35let, z umělého oplodnění formou ICSI (důvod: manžel podstoupil chemoterapii). Ovšem rok po porodu mi byla...

Pravdou je, že i z části vaječníku je možná gravidita, ta část je funkční, folikuly by se měly tvořit.souhlasím s kolegy,že možnost mít vlastní dítě je možné.na druhou stranu si...

Stařecké bradavice?

| Dotaz od: blanka

Mela bych dotaz.moje maminka(56)ma na genitaliích bradavičky.dnes byla u gynekolozky,ta ji rekla,že jsou to nejspis starecke bradavice.ale jedna je trosku vetsi,tak ji v...

Na genitáliích mohou být různé útvary,některé jsou vhodné na chirurgické odstranění jiné na dusík, záleží na typu, u maminky vzhledem k věku je rozumné odstranit je chirurgicky...

Mucinozni cystadenom ovaria

| Dotaz od: Michaela

Pane doktore, je mi 31 let, jsem ve 28.tt (2. tehotenstvi) a pred tremi tydny jsem podstoupila brisni operaci cysty. Histologie potvrdila "mucinozni cystadenom ovaria", coz...

Hormonální nádory vaječníku mohou vzniknout buď samovolně, nebo na dědičném podkladě. Prevencí je pak opravdu vyrovnat hladiny hormonů, ideálně pak hormonální antikoncepcí nebo...

Konizace, zjištění hpv -hr

| Dotaz od: Pavla

Prosím o zodpovězení následujícího dotazu. nechci být za hysterku, ale mám podstoupit konizaci, pan doktor řekl, že to max. počká do 1/2012(takže asi závažnější) doposud jsem...

H-SIL je nález z cytologie, CIN 2-3 je nález z histologie, tedy z biopsie. Obojí výsledek znamená nález dysplastických buněk, tedy buněk, které ještě nejsou rakovinné, nicméně...

Opakované kyretáže ?

| Dotaz od: Jana

Před 2 roky jsem začala slabě krvácet po 3 letech menopauzy. Výška sliznice byla 12 mm a prodělala jsem hystereskopii s negativním histologickým nálezem a vše ostatní bylo také...

V prvé řadě máte reaktivní endometrium,kterémá být v menopauze max do 5mm. Že jednou byla histologie negativní neznamená,že tam za rok nemůže vyrůst rakovina. Postup gynekoložky...

Melanom a ct

| Dotaz od: Marian

Kozna lekarka vyslovila podozrenie, ze jedno z mojich znamienok moze byt melanom. Na internete som o tom dost prestudoval a zistil som, ze sa jedna o jednu zo zakernych typov...

Mariane! Markery z krve a histologie jsou nejdůležitější metody identifikace tohoto druhu nádoru. CT lze použít ke stanovení rozsahu nemoci, pokud se nádor šíří - metastazuje...

Bolesti žaludku

| Dotaz od: František

Prosím o radu. Delší dobu mám problém se žaludkem. Skoro denně mně pálí žáha, je zcela jedno po jakém jídle, bolí břicho na šířku dlaně nad pupkem, je mi na zvracení, ale...

Váš problém je nepříjemný, a to užíváte léky, které snižují kyselost žaludku maximálním účinkem, zkusit můžete režimové opatření, tím mám na mysli polohu při spánku se zvýšenou...

Cysticky utvar

| Dotaz od: Linda

Pane doktore, pred tydnem mi zjistili pritomnost "cystickeho utvaru" na vajecniku velikosti 5x6 cm (pri opakovanem vysetreni po 3 dnech se namerilo 3x4 cm). Z krevnich testu se...

Definitivní odpověď dá jen histologické vyšetření ,cystický útvar znamená dutý ,zvýšení markerů na 49 sice signalizuje možnost risika,ale nic více,zachovejte klid a vyčkejte...

Rakovina hlasivky

| Dotaz od: Eva

Můj syn je v USA a 3/2008 začal chraptět tak mu tam předepsali antibiotika. Léčba nezabrala tak šel na ORL a tam mu zjistili nárůstek na hlasivce, který následně vyoperovali...

Evo! Obecně je léčba rakoviny dnes nesrovnatelná s dobou před dvaceti lety. V drtivé většině typů rakoviny je plná úzdrava nejen možná, ale i velmi pravděpodobná. Záleží...

Kolposkopie

| Dotaz od: Gabriela

Chci se zeptat, na kolik procent je spolehlivost koloskopie? Může se i koloskopie a histologické výsledky,které berou splést? Děkuji Vám za odpoveď

Gabrielo, spolehlivost je velká, ale přesnou spolehlivost nelze říci. Jde o vyšetření pod mikroskopem, kde záleží na zkušeném oku lékaře (kolposkopie) a laboranta (histologie...

Konizace děložního čípku

| Dotaz od: Lucie

Paní doktorko, píšu už asi potřetí, podle toho jak s léčbou postupuju, takže mám další dotazy. Bohužel jsem naprosto vyděšená... je mi 31let mám 1dítě, výsledky z biopsie cinIII...

Kontaktovat laboratoř nepomůže, spíše musí urgovat lékař, kdy pošlou výsledky. Obvykle bývá histologie do 10 dnů. To krvácení by mělo ustat do týdne po výkonu, pokud stále "kape...

Revize dělohy

| Dotaz od: Renáta

Paní doktorko. Jsem vyděšená. Dne 19.2. mi byla provedena revize dělohy po samovolném potratu včasného těhotenství. 27.2. mi OG udělal stěr dělohy na histologii. Dnes jsem byla...

Ty zbatky plodového vejce jsou výsledek histologie, tedy materiálu, který byl odebrán při revizi, na které jste byla.výsledek je v pořádku.nemocenskou ukončit může, o bolestech...

Rakovina žaludku

| Dotaz od: Marcela

Chtěla jsem se zeptat můj otec před 4 měsíci podstoupil úplné odstranění žaludku z důvodu zhoubného nádoru.Výsledky histologie prokázali nepřítomnost metastáz.Nyní ale zjistili...

Je otázkou, zda jse o samostatný nádor jater nebo o metastatické rozšíření původního nádoru žaludku do jaterní tkáně a to by rozhodla jen biopsie /odběr vzorku z nádorového...

Tvar děložního čípku

| Dotaz od: alena

Za týden jdu na konizaci, nález HSIL, po prohmatání čípku včera jsem si všimla jeho neobvyklého tvaru, není úplně kulatý, má takové jakoby dva malé výrůstky nebo hrbolky, jsou...

Pravděpodobně si děláte zbytečné obavy,rakovinné bujení to nebude,to by gynekolog viděl,čípek nemusí být zcela pravidelně kulatý, mohou to být i ucpané žlazky-Ovula Nabothi...

Kručení v břiše

| Dotaz od: Marie

Pí. doktorko měla bych dotaz na který mi nikdo nechce poradit. Jedná se mi o to že jsem po totální gastrektomii pro Ca žaludku a stále mi kručí v břiše velmi hlučně a jen na...

Vážená paní Marie, po odstranění žaludku se změnily anatomické a funkční poměry trávicího ústrojí: na začátku zažívací trubice chybí velký rezervoár, kde za normálních podmínek...

Dysplazie děložního čípku.

| Dotaz od: Nikola

Vážený pane doktore, chtěla bych Vás moc požádat o radu. Už přes rok mám lehkou dysplazii děložního čípku s HPV infekcí. Po roce opět stejné výslekdy. Doporučení lékaře je jít...

Dysplasie je histologický termín,takže jste pravděpodobně již kyretáž měla, pokud ne, tak cytologie může jen naznačit možnost dysplastických změn ,ale definitivní je histologie...

Pigmentový nevus

| Dotaz od: Martina

Prosím můžete mi "přeložit do češtiny" výsledek z histologie? "Smíšený pigmentový nevus s fokusy dysplastických změn, excise in sano. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Martina

Jedná se o tzv. dysplastický névus, tzn. není to rakovina, ale je dobře, že znaménko bylo odstraněno. Doporučučuje se každý rok chodit na kontroly i s dalšími znaménky a...

Rakovina děložního čípku

| Dotaz od: Marie

Minulý týden mi dělal p. doktor biopsii děložního čípku. Nyní, když jsem mu volala mi oznámil, středně těžké nádorové změny. Proto bych se chtěla zeptat, jak probíhá chirurgická...

Myslím,že neřekl nádorové ale dysplastické změny,nevím na jaký zákrok vás posílá,bude to pravděpodobně konizace po které je hospitalizace v řádu dní a další postup se odvíjí...

Vím že tady ohledně tohoto tady padlo spousta dotazu. Ale už sem si opravdu myslela že jsem těhotná, bolest prsou a tlak v nich, citlivé bradavky a tlak v podbřišku. i prsa se...

Mohla to být bolestivá menstruace nebo potrat velmi raného těhotenství,ale rozřešení by byla mohla dát jen histologie, jinak by to byla jen spekulace. Příjemný den

Ekzem

| Dotaz od: Jiri | z mobilní aplikace

Jiz leta mam kozni potize.Nikdo mi zatim nepomohl urcit co mi vlastne je.Nepomohly zadna vysetreni ani histologie.Doktori se dohaduji mezi lupenkou a ruznymi ekzemi,vcetne...

Jsem z Ostravy, tak Vám odborníka neporadím, ale zkuste kožní klinikuv Ústí nad Labem, také podle popisu Vám nemohu říct diagnozu. s pozdravem

Již více než dva roky mám obtíže s ataky průjmy a bolestmi břicha. Při první dlouhodobé atace - náběry krve - krevní obraz, alergie laktóza, alergie lepek, sono břicha...

Rozhodně bych doporučoval znovu vyšetření na nespecifické střevní záněty, nádorové markery a krevní obraz + biochemické vyšetření krve. Tato vyšetření by mohla příčinu vašich...

Nádor štítné žlázy

| Dotaz od: Klára

Chtěla bych vás poprosit o informaci týkající se nádoru štítné žlázy. Maminka (55let) byla na biopsii ŠŽ. V prvotní výsledku byl zjištěn velice atypický papilární karcinom nebo...

Pokud by se potvrdil anaplastický karcinom, byla by prognóza špatná. U medulárního ca je prognóza lepší než u anaplastického, ale horší než u ostatních diferencovaných karcinomů...

Klasický seminom

| Dotaz od: josef

Chtěl bych se vás zeptat.Prodělal jsem nemoc varlat pravé varle odebráno histologie klasický seminom bez přítomnosti heterolobních struktur.Nádorová infiltrace do retetestis a...

Absolvujte kontroly na onkologii v předepsaném čase a určitě byste se informace o ev. odoperování uzlin dozvěděl včas. Hezký den.

Kulicka

| Dotaz od: jitka

Jeste vam k tomu tedy reknu vic...kdyz mam problem se zacpou tak v ritnim otvoru nahmatam tu kulicku je tvrda na dotek ale me to pripada kdyz s´to zkouknu zblizka ze je to...

Pokudje ta hmataná kulička hladká, je pohyblivá proti spodině, nezvětšuje se, objevuje se jen při zácpě, pak se nejspíš jedná o tkáňový uzlík. Rakovinu tlustého střeva lze mít i...

Mému otci vyřízli před rokem a půl znaménko, které označili melanom in situ. Před dvěma měsíci mu našli útvar na ledvině. Je 14 dní po operaci, kdy mu odebrali celou ledvinu...

Melanom je čistě kožní nádor, někdy se ale může vyskytnout i na přilehlých sliznicích (ret). Doporučoval bych proto počkat na výsledky histologie. Hezký den.

Hysteroktomie

| Dotaz od: HANA

Pane doktore ,děkuji Vám zaVaši odpověd, upřesnuji histol.uzliny byly během operace posílány na statim,nález negativní,další histologie vyřešena operací,je pouze ke sledování...

Byl to sice velký zákrok ,ale uvidíte že se nyní stav již bude den ze dne lepšit Přeji brzský návrat kondice

Ani nevím kde začít.Takže začnu od začátku.Je mi 27 let.Vážím 58 kg.Měřím 170cm.Od porodu své dcery 6 let.jsem trpěla hodně nadýmáním a nepravidelně chodila na toaletu.Třeba jen...

Vážená paní Veroniko, pokud v rámci komplexního gastroenterologického vyšetření byl prokázán pouze mírný chronický zánět žaludku, nejedná se o vážnou nemoc. Vzhledem k uvedeným...

Letos jsem postoupila chirurgický zákrok, kdy jsem si nechala odstranit malinký výrůstek, který se neustále loupal občas svěděl. Ukázalo se, že nejde ani o bradavici jak jsem...

Morbus Darier (Darierova choroba) neboli folikulární (dys)keratóza je dědičné kožní onemocnění vrchních vrstev kůže, kdy se tvoří většinou svědící "pupínky", někdy s obsahem...

Obracím se na vás jelikož už jsem opravdu bezradný a dost mě to trápí. Asi před 4 lety se mi objevily na těle penisu jako by pod kůží 3 malé pupínky.Na kožním jsem si připadal...

1) Bolesti v oblasti varlat mohou souviset s chlamydiovou či jinou pohlavně přenosnou bakteriální infekcí, takže rozbory krve jsou zcela na místě. 2) Bylo by vhodné poslat...

Odstranění znaménka

| Dotaz od: Jelizaveta

Chtěla bych odstranit znaménka-jsou v místě tření oděvem, větší, mění se... bojím se aby se nepřeměnili v rakovinu. Chtěla bych vědět- kde v Plzni je odstranuji tak aby byla...

K posouzení, zda jde o znaménko rizikové, je třeba vyšetření kožním lékařem - pouhým okem či dermatoskopem. Může to být individuální, ale v naší ordinaci doporučení od praktika...

Gynekologické záněty

| Dotaz od: ivana

Už několik let mám problémy se záněty. p.doktorka pravidelně po půl roce provádí stěry, cytologii. po porodu 2005 byly výsledky vždy v normě (II.) teď jsme se rozhodli pro druhé...

Paní Ivano, ano i manžeal může být nositelem zdroje infekce, doporučuji u něj taktéž provést stěr a případně ho zaléčit. To zda- li se vám záněty po zákroku na čípku si...

Cysta.

| Dotaz od: Simona

Přeji pěkný den . Ctěla jsem se Vás zeptat. Byla jsem před Vánocema na laparoskopické operaci kde mi vzali levý vaječník,jelikož byl zjištěn Dermoid. Stále hystologie není...

Ve vašem případě bude rozhodující výsledek histologie,bez něj není možno na Vaši otázku odpovědět,mějte trpělivost,jistě nebude dlouho trvat příjemný den

Mám takový problém. Od doby kdy jsem si našla nového přítele což je 4měsíce, mám před menstruací a většinou už po ovulaci pobolívání v podbřišku jako při menstruaci a bolestí v...

Řadila bych to spíše k norm.projevům premenstruačního syndromu.endometriosu nelze poznat dle UZ,pokud není cysta na vaječníku, přesnou dg určí až histologie.

Steatoza jater

| Dotaz od: Libor

Na UZ břicha mi lékař diagnostikoval steatozu jater.Jsem trvale na Pendeponu (á 14 dní)z důvodu opakujícího se Eryzepelu po ozařování pánevní oblasti.Může mít toto vliv na vznik...

Steatosa jater je diagnosa dle UZ pouze pracovní,definitivní by byla jen na základě biopsie a histologie...Příčinu se často nepodaří zcela objasnit,vývoj poruchy je rozdílný,dle...

Nález na štítné žláze

| Dotaz od: Bára

Po přečtení jakéhosi článku loni na podzim jsem pojala podezření, že trpím poruchou štítné žlázy, její sníženou funkcí. Nechala jsem svého lékaře udělat krevní testy z nichž...

Výsledek cytologického vyšetření není nikdy stoprocentní a v 10% bývá úplně nediagnostický. Z vašich informací tedy nelze jednoznačně říct, zda se jedná o nezhoubný (asi spíš...

Pane doktore, moc Vám děkuji za informace ohledně krevního obrazu. Chtěla jsem jen doplnit, že každá uzlinka je na jiné straně krku (na kyvačích). Jednu jsem měla ještě za krkem...

Hodnota 1% je hraniční a nedají se z ní (jednotlivé) vyvozovat žádné závěry. Budte, prosím, v pohodě, důvěřujte péči svých lékařů, chodte k nim na pravidelné kontroly a vězte...

Chronická gastritida

| Dotaz od: Martina

Již přes 3 roky se léčím s problémy se zažíváním. Velmi časté zvracení, bolesti kolem žaludku, nadýmání, zácpa. Na gastroskopii mi byla diagnostikována chronická gastritida, na...

Vážená paní/slečno Martino, žaludeční intestinální metaplazií rozumíme náhradu epitelu žaludeční sliznice epitelem intestinálního (střevního) typu a lze ji chápat jako projev...

Papilární mikrokarcinom

| Dotaz od: Petra

Je mi 35 let a v loni mi byla zjištěna zvýšená činnost štítné žlázy, na levé straně jsem měla strumu. Před třemi měsíci mi byla odstraněna celá štítná žláza. Z histologie...

Milá paní Petro, žádný lékař, který nezná dopodrobna Vaše nálezy, není pro Vás lepším rádcem, než jsou Vaši ošetřujcí lékaři- endokrinolog, případně klinický onkolog. Měla byste...

Bolest při a po sexu

| Dotaz od: Lenka

Před šesti týdny jsem prodělala konizaci děložního čípku s výsledkem karcinom in situ. Minulý týden jsem byla na kontrole, kde mi lékař řekl, že je čípek zcela zhojen a je vše v...

S Mirenou by bolest neměla mít souvislost, 6 týdnů je dosti dlouhá doba na zhojení čípku, ostatně byl zkontrolován jak píšete spíše by to vypadalo na zánětlivé onemocnění...

Výsledek gastroskopie

| Dotaz od: Eva

Prosím o vysvětlení níže uvedené histologie. Gastroskopie provedena již po dvou přeléčeních helikobakterie. Lékařka mi sdělila, že mě nebude momentálně zatěžovat antibiotiky...

Na sliznici žaludku je nyní těžší zánět sliznice i přítomnost helikobaktera je mnohočetná - na kontrole se ptejte lékařky na důvody toho, proč vás neléčí antibiotiky nebo jiným...

Paní doktorko. Obracím se na Vás s prosbou o pomoc a o objasnění mých problémů posledního roku. Mám 2 děti(4 a 2,5roku). Druhé dítě jsem porodila císařským řezem (z dosud...

S tímto Vám bohužel jako gynekolog neporadím. Císařský řez si jistě lékaři ve 30.tý nevymysleli, nevíme proč byl proveden a zda mohl být spouštěčem potíží, či ne. Nutné bude...

Výsledky cytologie

| Dotaz od: Mika

V prosinci minulého roku jsem byla na preventivní prohlídce, kde mi byla provedena cytologie - když jsem si volala o výsledky, bylo mi řečeno, že se mám dostavit po 6 měsících...

Pouze z cytologie není možno stanovit diagnozu, je to jen takový varovný signál, definitivní diagnozu určí histologie z biopsie a podle toho bude zvolen nejvhodnější postup...

Lsil včetně hpv

| Dotaz od: Františka

Paní Doktorko prosím o vaši radu,neboť si už sama nevím rady.Před rokem mi z cytologie bylo zjištěno lsil včetně hpv,chodím tedy po půl roce na kontrolu a vždy výsledky stejný...

Na tento dotaz jsem vám již podrobně odpověděl, pokud je to LSIL je risiko velmi malé,ale vyžaduje kontrolu,pokud by se to ukázalo i v dalším odběru,byla byla vhodná biopsie...

Nádor na žlučníku

| Dotaz od: Tereza

Včera jsem se dozvěděla, že maminka má nádor na žlučníku. Dá se z přiloženého lékařského rozboru rozpoznat, zdali se jedná o zhoubnou variantu nádoru? Za měsíc zhubla téměř 10...

Myslím, že byste se měla zeptat lékaře, který Vám informaci sdělil, jelikož předpokládám, že informaci má minimálně z ultrazvukového vyšetření, pokud ne z operační histologie...

Endometrioza

| Dotaz od: Hana

Je mi 50 let a v posledních 12 měsících jsem absolvovala 3 probatorní kyretáže kvůli nepravidelnému krvácení, dg zněla endometrioza. Histologie byla vždy benigní. Poslední...

Může vše být k přechodu, endometrióza se chová jako děložní sliznice. Vím, že to bude těžké, ale zkuste shodit na lepší váhu a potíže se stoprocentně sníží,možná vymizí...

Krvácení po hysteroskopii

| Dotaz od: Jana

Vážená paní doktorko, dne 29.5.2009 jsem prodělala hysteroskopii dělohy + frakc. kyretáž. Cca 5 dní poté - lehké špinění, bolesti žádné. Výkon i po výkonu bez komplikací...

Jano, odpověď se nedá jen tak poznat takto na dálku. Pravděpodobně o menstruaci nepůjde - ta přichází až když je sliznice vyšší. Proto bych spíš viděla příčinu ještě v...

Cin ii-iii, hsil

| Dotaz od: Petra

Velice ráda bych se vás zeptala co to přesně v češtině znamená.Mám výsledek z histologie- Na ektocervixu je zralý dlaždicový epitel.endocervikalni sliznicni zlazky jsou...

Byl nález na čípku, ale nebyla to rakovina, byly to předrakovinové změny, rakovina by se z nich vyvinula za třeba za několik let. Choďte na kontroly na gyn po roce, bude dobré...

Je mi 54 let a jsem 1 měsíc po konizaci čípku(histologie je ok).Za 13 dní jsem byla znova operovaná z důvodu velkého krvácení(nic jsem nedělala a hodně ležela) a zhruba týden po...

Lék Secatoxin není jenh na mozek. Používá se při vysokém tlaku, při spouštění kojení apod. Důežité bude najít příčinu krvácení, proč se stále opakuje a tu řešit důsledně. ikdyby...

Hemofil - vyrážka?

| Dotaz od: Iva

Je mi 21 let, na alergologii mi po výtěru v krku bylo řečeno, že mám hemofila a ten může způsobovat kožní vyrážky. Doktor mi předepsal Broncho-Vaxom, který užívám prvních 10 dní...

Hemophilus influenzae je běžnou součástí dýcháacích cest člověka, to znamená že jeho přítomnost ve výtěu ještě neznamená, že je příčinou Vašich otíží. Navíc infekce touto...

Rakovina děložniho čipku

| Dotaz od: maria

Mam dotaz byla jsem na male operaci kde mi vzali kousek tkane a po 14 dnech jsem šla k doktorovi a tem mi řekl že histologie ukazala že mam rakovinu a že pujdu zase na na tu...

Zřejmě jste byla na konizaci děložního čípku. Pokud histologie ukazuje, že nemocná tkáň nebyla odstraněna celá a že je třeba výkon zopakovat, je to možné již po 6 týdnech, kdy...

Polyp v děloze

| Dotaz od: Tereza

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s dotazem ohledně mého zdravotního stavu. Bohužel jsem v Anglii, tak to nemohu ted řešit přímo s mým doktorem. Začnu od začátku :30.12...

Polyp to jistě nezpůsobil, Euthyrox s největší pravděpodobností také ne,pokud je gravitest negativní klidně vyčkejte do hysteroskopie kdy bude odstraněn polyp a histologie i...

Ultrazvuk + gastroskopia

| Dotaz od: Jana

! Už som Vám sem písala a mám nové výsledky. Takže: gastro - desc. poněkud ploché řasy - podozrenie na celiakiu, ale z histológie sa nepotvrdila, ani krv. testov. Ultrazvuk...

Vážená slečno/paní Jano, z Vámi uvedených závěrů vyšetření vyplývá, že zřejmě jícen, žaludek a dvanáctník jsou v pořádku, a že v oblasti slepého střeva je výpotek. Pokud se...

Cysta

| Dotaz od: petra

Ctěla bych se zeptat,zleva za dělohou multicystický útvar 50-43-45 cm,tvořen několika cystami některé hladkostěnné anechogenní,některé hypoechogenním zahuštěným obsahem,septa do...

Zvýšené CA 125 nutně rakovinu neznamená, 44 není nijak zvýšená hodnota, může se jednat i o zvýšenou hladinu vzhledem k nálezu cystického útvaru, pravděpodobně endometriosa...

Krvaceni mezi cyklem

| Dotaz od: zuzana

Pane doktore, jiz 10 let me trapi krvaceni mezi cyklem je mi 32 let a jsem jiz z toho absolutne zoufala. Nejdrive jsem mela problem spise opaceneho razu, ze jsem menstruaci mela...

Skutečně nejlepší řešení pro vás je kyretáž, nejlépe spojená s hysteroskopií,aby bylo možno prohlédnout dutinu děložní , bude to mít dvojí efekt-zastaví se krvácení,ale hlavně...

Při koloskopickém vyšetření mi byl odstraněn incipientní a přisedlý polyp, následné rtg vyšetření prokázalo klinicky významnou rektokélu ventrálně,divertikl lat. stěny rekta...

Paní Libuše, v podtatě máte 2 možnosti- jít na operaci okamžitě- s poměrně nízkým rizikem a vysokou šancí na absolutní úspěch léčby, či vyčkávat co se bude dít a poté při...

Polyp

| Dotaz od: Lucie

Jsem v 11 tt. V 6tt mi byl mým gynekologem odstraněn polyp ambulantně, histologie vyšla negativní. V 7tt pro špinění jsem byla na pohotovosti, kde mi prý zůstala stopka a tu...

Lucie, placentární polyp je slizniční výchlipka z čípku děložního, která se objevuje v průběhu těhotenství. Je třeba ho sledovat, aby se vyloučila možnost vzniku nádoru...

Pooperační stav

| Dotaz od: Ilona

Moc vám chci poděkovat za vaši odpověd ze dne 13.2.Mám ale ještě jeden dotaz,podstoupila jsem operaci žlučníku na doporučení 3 lékařů pro výskyt kamínků.Při operaci nebyli žádné...

Jistě , taková skutečnost může být, ale lékaři při operaci žlučníku vždy na tuto možnost myslí a při operaci se některá opatření provádějí, revize, aby se existnce konkrementů...

Kolonoskopie

| Dotaz od: Judita

Chtěla bych prosím doplnit dotaz, který jsem psala 27.11.2010, a na který mě odpovídala paní doktorka M. Žáková. Endoskopista popisujev 5 cm od anu "drobná čočkovitá prominence...

Vím, je to znepokojující situace, ale cítím, že se jí nadměrně zabýváte a to ničemu nepomůže. Lékařům byste měla prostě důvěřovat Lékař se anoskopem dostane cca do 15cm, když...

Děkuji MUDr. Janu Sládečkovi za odpověď na můj dotaz ze dne 9.2.2012 - Stanovení Dg a provedení zákroku, uklidnil mě. Když jsem o nesrovnalosti při 1.stanovení Dg. a pak při...

Může tam být v přední stěně děložní myomek velikosti 19 mm, na hysteroskopii není vídět,protože je ve stěně, na ultrazvuku je detekovatelný,ale v této velíkosti je to kosmetická...

Slabé krvácení.

| Dotaz od: Dana

Pane doktore, je mi 50 let a již asi dva roky se potýkám s přechodovými příznaky, jako je hlavně nepravidelné krvácení. Podstoupila jsem hysteroskopii, vše v pořádku, i...

Na vašem místě bych nechal zopakovat kyretáž, od té poslední uplynulo již dosti času a i když ultrazvuk je normální,absolutní jistotu dá jen histologie. Příjemný den

Je mi 17 let. Ve Fakultní nemocnici v Motole jsem pod drobnohledem již 13 let s epilepsií a 11 let s atrofií optického nervu a 3 roky s játry (Gilbertův syndrom a ještě něco...

Opis Vaší propouštěcí zprávy je ne zcela kompletní. Informace tedy může být tímto zkreslena. Píšete, že nádor je v optické části mozku, předpokládám tedy, že v jeho zadní části...

Žluč

| Dotaz od: Jana

Paní doktorko, dnes jsem byla na hluboké endoskopii a lékař mi k nálezu v žaludku nic neřekl s tím, že se uvidí za měsíc, až přijdou výsledky histologie a histochemie. Mohu Vám...

Žluč v žaludku škodí jeho sliznici, které naopak svědčí Vámi uvedený Helicid. Histologií se zjišťují změny buněk (např. zánětlivé), Vámi zmiňovaná histochemie slouží k zjištění...

Mandle

| Dotaz od: mirka

Chcela som sa opytat,mam uz dlhssiu dobu zacervenane mandle na nich biele povlaky a casto aj problemy s prehltanim.nie kvoli bolesti ale akoby sa mi v nich stale nieco...

Myslím, že se nemusíte bát - rakovina v oblasti mandlí je vzácná, zvláště ve Vašem věku a neprojevila by se jen zarudnutím a povlaky. Pokud Vám byla doporučena operace, jistě...

Histologické vyšetření

| Dotaz od: Lenka

Mám babičku v nemocnici, po zákroku na gynekologickém oddělení. Byla jí odebrána děloha a upravována povolená poševní stěna. Při této operaci si všimli zvláštního útvaru slepého...

Nádory na appendixu jsou spíše vyjímečné,často se jedná o benigní karcinoid a opravdu odpověď vám musí dát lékař, který babičku ošetřuje, samozřejmě za jejího souhlasu. Další...

Cin 3 a hpv, konizace

| Dotaz od: Lenka

Na stěru čípku na gynekologii mi našli HSIL a odeslali na COP na biopsii a kolposkopii. Odtud mám tyhle výsledky: UTZ: drobný myomewk na přední stěně dělohy, endometrium 3L...

Jsou to změny na děložním čípku,které rozhodně samy nevymizí, mohly by se dále vyvíjet nepříznivým směrem nejlepší řešení je konizace v pokud možno krátké době a dále postup...

Vysetreni zaludku

| Dotaz od: Lubos

Byl jsem na gastroskopickem vysetreni, ve zprave bylo napsano, ze kardie volnejsi, vse bez patologickeho nalezu. Vysledkem histologie byla ezofagitida 1 stupne. co to prosim...

Jedná se o zánětlivé změny sliznice jícnu. V případě dodržování režimových opatření vč. dietních a medikace (nejčastěji Helicid), s kterými vás podrobně seznámí váš praktický...

Reakce na můj včerejší dotaz - Dobrý den, ještě nemám výsledky histologie, ve štítné žláze jsem neměla nějaké uzly apod.. Před operaci, ale sestra od mé lékařky mě vyděsila, že...

V tomto případě je nutnost pooperačního podání radiojodu málo pravděpodobná. Zásadní je ale histologie. Držím palce.

Operace stitne zlazy

| Dotaz od: Jarka

Mam 5 dni po totalnim odstraneni stitne zlazy. ode dneska mam nasazen letrox 100 rano. ale v nemocnici mi rekli, ze by se mely leky nasadit az po histologii. tak mam obavu zda...

Taktika nasazování hormonální substituce až po získání výsledků histologie je už nějakou dobu opuštěná, jelikož máme k dispozici účinnější metody léčby, pokud by histologie...

Náhodně jsem se dostala ke své zprávě od lékaře a mám tam napsáno Eroze a ektropium hrdla děl.a ectopia cerv.uteri nevím co to znamená, doktor mi na kontrolách říká, že je vše v...

Ekrtopium znamená malinko jinak zobrazená sliznice na čípku (zbytnělá sliznice děložního hrdla v oblasti zevní branky) - pro přesné vysvětlení byste musela mít poměrně podrobné...

Špatně odoperovaná piha

| Dotaz od: František

Byla mi chirurgicky odoperována piha na žádost kožního lékaře. Včera mi vyndali stehy a ukázalo se, že okraje té pihy tam zůstaly, mám tam teď jakoby takovou korónu, lze nějak...

Odstranění kožního znaménka z estetických důvodů je hrazeno pacientem, z důvodů medicínských - např. na doporučení kožního lékaře - je hrazeno ze zdravotního pojištění. Zdá se...

Moje dvacetiletá dcera byla na vyšetření žaludku se závěrem:Inkompetence kardie, Gastroesophageální reflux, Antrální gastritida a dále je v nálezu info: v antru ostrůvkovitá...

Slizniční hyperemie znamená, že určitá místa na sliznici žaludku jsou více prokrvená než zbytek sliznice. HP je zkratka pro helikobaktera pylori (bakterie způsobující gastritidu...

Bradavicky

| Dotaz od: Petra

V září se mi objevily kolem genitálií malé bradavičky, můj přítel je po pohlavním styku také měl. Na gynekologii mi lékařka předepsala mastičku která má název Wartec. Bradavičky...

Pravděpodobně to jsou kondylomata. Virové sexuálně přenosné onemocnění. Pokud má urolog pochybnosti, počkejte na výsledek histologie.

Crohnova choroba?

| Dotaz od: Pavla

Měla dotaz ohledně kolonoskopického vyšetření a výsledků biopsie. OPíši vám výsledky z histologie, jelikož mám termín návštěvy gastroenterologie až na leden, proto bych ráda...

Lékař v popisu přímo uvádí diagnózu Crohnovy choroby, která se označuje právě K 50.0.

Před lety mi byla odstraněna štítná žláza a bylo mi řečeno, že nemám jíst mořské ryby kvůli jodu. Jen nevím, jestli jen uz napořád. Děkuji, s pozdravem Hanka

Toto dietní opatření se doporučuje pouze přechodně, dokud není k dispozici výsledek histologie. Pokud by byl nalezený zhoubný nádor, předchozí příjem jodu by mohl interferovat s...

Cysta

| Dotaz od: simona

Na gynekologii mi pan doktor našel cystu, velikost 9cm-dvoukomorová. Čeká mě laparoskopie. Během měsíce se mi cysta zvětšila o 3cm, chtěla jsem se zeptat, jestli se to běžně...

Některé cysty mohou růst tímto tempem. Cysta po odstranění bude vyšetřena histologicky, další postup bude následovat podle výsledku histologie.

Bolest břicha

| Dotaz od: Ladislav

Mám dlouhodobé problémy s trávením, beru Omeprazol 20 2x denně a dále 3x denně ganaton. V srpnu 2008 jsem byl na gastroskopii s výsledkem normální nález v žaludku a vředy na...

Je nepravděpodobné, že by během půl roku, který uběhl od vaší poslední gastroskopie došlo v žaludku k vývoji invazivního zhoubného nádoru, pokud je navíc v pořádku i...

Výsledek biopsie

| Dotaz od: Veronika

Htěla bych Vás poprosit o názor na výsledek mé biopsie, kterou jsem podstoupila 22.12.2011. Byla jsem na ní odeslána po 2 zhoršených cytologiích. první cyt. výsledke L-SIL...

V prvé řadě nález nevymizí. pokud chcete riskovat,že se nález zhorší v rakovinu děložního čípku, je to na Vás.proto ten papír u lékaře. co se týče otěhotnění po konizaci...

Provera

| Dotaz od: Renata

Mám následující problém. 3x jsem byla na zákroku - odstranění polypu z děložního čípku. Poslední zákrok provedl pan doktor vypálením - histologie negativní. Po tomto posledním...

Provera je vám podávána,aby se neopakovalo ono špinění před menses,myslím že po 4 cyklech by jste ji mohla vysadit a uvidíte zda se špinění bude opakovat nebo jestli se stav již...

Nález v tlustém střevě

| Dotaz od: Lenka

Mám ulcerozní kolitidu.V roce 1996 3 operace konečníku.Asi před pěti lety odebrán adenom - histologie negativní.Nyní pří koloskopyi 12.května 2012 odebrán polyp po histologii...

Doporučení lékaře je jistě na místě a záleží na velikosti polypu, jeho umístění, basi zda bude operace provedena endoskopicky nebo postupem přes stěnu břišní. Jinak stran...

Zvýšená teplota

| Dotaz od: heda

Již půl roku mám odpoledne a večer zvýšené teploty (37 - 37,5°C),které se projevují tak,že cítím jen horkost v obličeji a na čele (ne na těle) a mám pocit jako kdybych měla...

1) Zvýšené teploty zcela jistě nejsou příznakem melanomu. 2) Pokud nebylo znaménko zcela vpořádku, ale bylo odstraněno celé, pak stačí pravidelné kontroly všech pigmentových...

Vyšetření žaludku

| Dotaz od: Marie

Pane doktore byla jsem na vyšetření žaludku kde je v jícnu esofagitida 1 st/ mám hiatovou hernii/ v žaludku lehkou antrumgastridis biopsie z antra na CLO a z termin. jícnu...

Vážená paní Marie, ezofagitida je zánět jícnu; hiátová hernie je brániční kýla; antrumgastritis je zánět sliznice v horní části žaludku. Biopsie znamená odběr malých vzorků...

(16 let) Dobrý den, mám na pravém boku červený flek. Uvnitř je bílý a za poslední 3 měsíce se mi zvětšil. Byla jsem u kožní lékařky, ta mi vzala krev a vyloučila boreliózu...

Sklerodermie je autoimunitně podmíněný zánět vedoucí k vazivové přeměně kůže a podkoží, léčí se lokálními protizánětlivými mastmi, ev. při nedostatečném efektu i celkově...

Prostata

| Dotaz od: jirka

Jsem 69 roků stár,příjem tekutin mírně nad průměrem. častější močení bez problémů- v noci po 3 hodinách.Užívám pouze FOkusin.Od 3/2004 půlroční kontroly PROSTATY - před rokem...

Zvýšení prostatického specifiského antigenu - PSA nemusí nutně signalizovat přítomnost rakoviny (karcinomu) prostaty. PSA se zvýší i u benigní hyperplazie prostaty, která je u...

Atrofická gastritida

| Dotaz od: Dvořáková

Lékařkou na hematologii mi byla konstatována perniciosni anémie. Byla jsem odeslána na gastroskopii, kde byl závěr atrofická gastritida a byl mi odebrán vzorek na histologii...

Opravdu se mohlo stát, že odebraný vzorek byl odebrán ze zdravého místa. Co se příčin percinózní anémie týče, je atrofická gastritida jednou z nejčastějších příčin. Hezký den.

Hysteroktomie

| Dotaz od: channy

Je mi 55.Dnes jsou to 4 týdny,co jsem absolvovala totální hyster.,děloha,vaječníky,uzliny,řez od pupku dolů,naštěstí hystolog.dopadla vcelku dobře,i když to byl dlaždicobuněčný...

V tomto případě bude rozhodující přesný popis histologie a ne jen konstatování- vcelku dobře, postupně rehabilitujte , procházky, nenáročný pohyb omezte fyzickou námahu a sama...

Pane doktore, chtěla bych se s vámi poradit ohledně parciální moly a dalšího těhotenství... 9.8.2013 jsem byla na kyretáži dělohy kvůli zamlklému těhotenství (7tt), výsledek...

Nedělejte si zbytečné starosti,pokud je HCG v normálních hodnotách časový odstup je dostatečný a můžete se zcela klidně pokoušet o graviditu, další vyšetření zatím nejsou...

Odstraněné znaménko

| Dotaz od: Aneta

Hezký den, před třemi měsíci jsem byla laserově odstranit znaménko na páteři (vystouplé a v průměru asi 6 mm). Nicméně stále má po něm takovou tmavou jizvu viz foto. Strup to...

Krásný večer ano je to v pořádku, červená jizva by měla časem vyblednout a na zádech to opravdu trvá déle. Pokud byla histologie v pořádku, tak vydržte. s pozdrave,

Histologické vyšetření je mikroskopický rozbor vzorků tkání odebraných z organismu. Histologické vyšetření se používá ve všech případech, kdy je třeba určitě buněčné...

 celý článek

Měl bych dvě otázky, a opravdu moc mi pomůže, pokud na ně budete mít odpověď, budu skutečně moc vděčný. (zasílám i foto) Od nějakých 15 let, mi bylo už chirurgicky odstraněno...

Danieli! Pokud se k odstranění mateřského znaménka použije laser, nelze odstraněnou tkáň odeslat na histologické vyšetření (které je přece jen přesnější než vyšetření...

Před 14 dny jsem byla na koloskopii pro velké bolesti v podbřišku, hlen ve stolici, nadýmání a časté průjmy. Při koloskopii mi našli a odstranili dva malinké polypy. Výsledky z...

Při mikroskopickém vyšetření by byl s vysokou pravděpodobností idiopatický střevní zánět diagnostikován. Pokud byla sliznice tlustého střeva normální a oba polypy byly...

Kolonoskopie

| Dotaz od: Judita

Včera jsem psala dotaz ohledně výsledku kolonoskopie. Endoskopista popisujev 5 cm od anu "drobná čočkovitá prominence" (histologie: povrchově odebrané lamely střevní sliznice...

Judito! Pokud se obáváte zhoubného nádoru, můžete být zcela klidná, histologie by skutečně vypadala zcela jinak. Prožijte klidné Vánoce a při dalším vyšetření informujte lékaře...

Pozvali si mě do motola na ambulantní vyšetření na základě pozitivní histologie z prvního zákroku (10 mm folikulární karcinom) a prý mi tam sdělí zda půjdu na rádioléčbu nebo ne...

Je možné, že Vám jen vemou krev a udělají ultrazvuk, ale je také možné, že Vám bude podán radiojód v nižší dávce, než je dávka léčebná. Podle toho, jak bude vychytán v těle (to...

Biopsie děložního čípku

| Dotaz od: Petra

Muj gynekolog mi sdělil, že má biopsie děložního čípku není v pořádku, že již mám před rakovinové bujení, předepsal mi dvoje antibiotika, a když nezaberou, tak musím do...

Na předrakoviné bujení by antibiotika neměla žádný účinek podstatná je histologie z biopsie,bez které vám odpověď nemohu poskytnout příjemný den

Boule nad kolenem

| Dotaz od: Luboš

Už delší dobu mám bouli nad kolenem, jakoby na konci svalu, není viditelná, ale dobře hmatatelná. Boule se nezvětšuje ani nebolí, když sval zatnu, bouli nejde nahmatat. Zároveň...

Může se jednat o manifestující se bursu, ale také ganglion, pokud nález je tužší. Oba útvary i když nejsou nijak nebezpečné vyžadují ortopedické vyšetření, vyšetření měkkých...

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rakovina vaječníků se dokáže v těle dlouho skrývat
Články: Rakovina vaječníků se dokáže v těle dlouho skrývat
Rakovina vaječníků patří k...
Mokvající rána vyžaduje speciální péči
Články: Mokvající rána vyžaduje speciální péči
Škrábancům a odřeninám se...
Vezměte snížení rizika infarktu do vlastních rukou
Články: Vezměte snížení rizika infarktu do vlastních rukou
Srdeční infarkt přivede na...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: