Hodnoty crp


Minulý rok sem mne la v říjnu zapal plíc a i po vyléčení už víc než pul roku mám zvýšené hodnoty CRP a sedimentace. Každý den se cítím unavená , občas se mi aj hlava zatočí...

Děkuji za dotaz. Váš stav jistě není v pořádku, vaše praktická lékařka by měla pátrat po příčině těchto zvýšených hodnot zánětlivých parametrů a hlavně po důvodu, proč se...

 

Trvale zvýšené hodnoty crp

| Dotaz od: Michaela

Chtěla bych se zeptat. Asi 4 měsíce mám trvale zvýšené crp okolo 30, momentálně 32. Kvůli zánětům hlavně v oblasti hrtanu každý půlrok(bez hlasu skoro), byla jsem na vyšetření i...

Mělo by se vyloučit infekční ložisko v těle - to znamená doplnit ještě gynekologické, zubní vyšetření. Vyšetření moče. Zvážit doplnění sonografického vyšetření břicha - někdy...

Nejčtenější článek Ilustrace

Rychlé přivolání záchranné služby může člověku s infarktem zachránit život. Na to je ale potřeba infarkt nejprve poznat. A to je u žen někdy oříšek.

 celý článek

Infekce a hodnoty crp

| Dotaz od: Jana




Chtěla jsem se zeptat, zda je normální zvýšená hodnota CRP 10, 8 ( meze laboratoře jsou do 8) a snížená hodnota ALT 0, 12 ( meze laboratoře od 0, 17). A zda se dá zjistit z KO...

CRP 10 je vysoká honodnota a znamená zánět v těle. Záleží ovšem, jakou operaci jste prodělala. Co se nádorového onemocnění týče, některé druhy lze pomoci odhalit z...

Nejčtenější článek Ilustrace

Pocity silného a zrychleného bušení srdce nemusí být vždy příznakem závažné choroby. Třeba jste jen snědli některé z potravin, které tento jev vyvolávají. Prozradíme, jak spolu...

 celý článek

Crp hodnota

| Dotaz od: Jitka

V pátek 22.6.2012 jsem byla nucena manželovi opakovaně zavolat RZS. bylo to již potřetí. Důvod byl vždycky stejný. Nemožnost přijímat jídlo a pití z důvodu špatného polykání...

Bohužel, hodnotit situaci v případě Vašeho manžela rozhodně nemůže nikdo, kdo ho nevyšetřil, nezná jeho základní zdravotní stav /a nemůže tedy zhodnotit změnu oproti manželově...

Vysoká hodnota crp

| Dotaz od: Šárka

Můj 3-letý syn měl 1 den vysoké horečky (38,8) a stěžoval si na bolest bříška. Druhý den ráno se probudil již bez teploty, ale zase si stěžoval na bolest hlavy. Dětská lékařka...

To se nedá takto snadno říci. Vysoké CRP může být i u střevních infekcí, do kterých patří bolesti bříška, kromě bolestí bříška nemusí mít děti žádné jiné příznaky, nemusí...

Vysoká hodnota crp

| Dotaz od: Hanulaov

Je mi 38 let, jsem silně obézní a již nejméně 8 let mám trvale vyšší hodnoty CRP. Hodnoty se pohybují od 11 - 19, podle pracoviště, kdy byly testy hodnoceny. Snažila jsem se...

Haňulo! Ve Vašem případě je zvýšené CRP skoro jistě výrazem tzv. "silent inflammation", tichého zánětu. Proto jste jej nemohli nikde najít, protože se děje všude ... a nikde...

Zvýšené hodnoty crp

| Dotaz od: Lenka

Prosím o radu. Můj otec má zvýšené hodnoty CRP 94,3 mg/l, ASLo je v normě - 18 kIU/l a zvýšené hodnoty Reumafaktoru (LATEX) 56 KIU/l. Neznamená zvýšená hodnota CRP, že je v těle...

Pokud je tato hodnota CRP a otec nemá žádné potíže, mělo by se sice pátrat, kde by bakterie mohly být, ale někdy se pouze nechá stav jak je a ev. se zopakuje vyšetření s časovým...

Hodnota crp a glykemie

| Dotaz od: Pavel

Nedavno mi rezali absces vse probehlo v poradku a nyni se mi to hoji. Nicmene pani doktorka z chirugie mi doporucila navstevu gastroenterologicke ambulance na vysetreni...

Milý Pavle, propouštěcí zpráva z chirurgického ošetření byla zřejmě určena Vašemu praktickému lékaři. Ten s Vámi probere výsledky /CRP má zřejmě být 27, což je mírné zvýšení...

Vysoká hodnota crp

| Dotaz od: Hana

Manžel přechodil pravděpodobně chřipku a jeho CRP bylo,když už se konečně dostavil k lékaři, 445. Byly nasazeny antibiotika Ciplox 500, jeli jsme druhý den do nemocnice, kde mu...

Chřipka je viroveho puvodu,ta takto vysoke CRP neudela.Tedy doslo k bakterialni infekci,nasazena správně ATB. Došlo k poklesu hodnoty,tedy dobra reakce na ATB. Spise než nutná...

Nejčtenější článek Ilustrace

Prodělal váš rodič, sourozenec nebo někdo z prarodičů infarkt či mozkovou mrtvici? Možnost, že srdečně-cévní onemocnění postihne i vás, se tím zvyšuje. Nebezpečí je tím větší...

 celý článek

Pokud mám tyto nabrané hodnoty v normě a přesto již rok a půl bolesti ramen. kloubů, nyní přechází do loktů a zápěstí, velká únava, dle rtg vše v pořádku, je jisté, že netrpím...

V odběrech uvádíte jen ASLO, CRP a RF. K vyloučení revmatického onemocnění je nutné provést rozšířené odběry.

Vyšší hodnota crp

| Dotaz od: Michaela

Od minulého tDne jsem brala antibiotika penbene na nespecifikovatelny zanet. Crp bylo 102. Nyní po dobrani atb mám crp 69, v moči BílkovinY 3 křížky a ještě jedno něco na 3...

Zdá se, že máte poměrně velký zánět močových cest ... to jste s těmito výsledky nedostala další antibiotika ? Rozhodně zajděte ke svému lékaři.

Dlhodobo mam mierne zvysene hodnoty CRP a ASLO. Pred piatimi rokmi som mala vysoke hodnoty tychto krvnych hodnot, dlhodobo som brala PNC a Pendepon. V 03/2016 v krvnom rozbore...

Olgo, Řada revmatologických chorob ovšem má určitý vývoj a vyloučené revm. onemocnění v minulosti, nevylučuje onemocnění v budoucnosti Obtíže, které popisujete mohou mít na...

Zvýšená hodnota crp

| Dotaz od: Lenka

Chtela bych se prosim zeptat mam zvseny crp 18 . A muze se s timito hodnotama operovat?. Jdu na laparoskopickou operaci k vuli opakovanym zanetum .

CRP je hodnota zánětlivého parametru. Pokud je Vaše operace z indikace opakovaných zánětů, je jasné, že CRP u Vás nebude zřejmé nikdy v normě (proto jdete na operaci...

Crp

| Dotaz od: ola

Chtěla bych se zeptat, kolik je normální CRP? Chtěla bych ještě vědět, jestli podle CRP se dá zjistit zánět v těle? Děkuji Ola

Normální (= bez zánětu) jsou minimální až nulové hladiny. Vysoké hodnoty CRP jsou užitečné v tom, že ukáží, zda je zánět bakteriálního původu a mají se nasadit antibiotika...

Zvýšená sedimentace a crp

| Dotaz od: Žaneta

Paní doktorko, prosím o radu. Od března se necítím úplně dobře, nabrána krev, krevní obraz v pořádku krom FW 19 a Crp 19,7. Dlouhodobě trpím kopřivkou kdy se mi dělají...

Pouze z laboratorních odběrů nelze stanovovat konkrétní diagnosu včetně onkologického onemocnění. Mírná elevace CRP kolem 19 může znamenat chronický zánět v těle, nejedná se...

Zánět v těle při crp=0

| Dotaz od: František

Chtěl bych se zeptat, zda se dá nějakým jiným způsobem odhadnout míra zánětu v tělu, když CRP je nulové. Vím že většinou se to odhaduje právě podle CRP, jenže například já...

C-reaktivní protein - je výborný marker akutního zánětu - hlavně při přítomnosti bakteriálního zánětu v těle. U ostatních zánětů v těle se hodnota CRP zvyšovat nemusí. CRP se...

Hodnoty

| Dotaz od: Anna

Je mi 22, již několik měsíců jsem velmi unavená, působím až velmi flegmaticky, ale skutečně bývám tak vyčerpaná a nemám sílu, že si několikrát přes den musím na chvíli lehnout...

Milá Anno, sníženou hladinu draslíku upravíte zvýšením konzumace ovoce a zeleniny, nechte si hodnotu třeba za měsíc zkontrolovat, jestli došlo k úpravě. CRP 9 je hodnota velmi...

Hodnota rcp

| Dotaz od: Jana

Můžete mi, prosím Vás vysvětlit hodnotu RCP? (Cca 3 týdny jsem nachlazená - kašel s vykašláváním, ucpaný nos a při sebemenší námaze se začnu potit a a zvýší se mi teplota na 37...

CRP je zkratka pro C-reaktivní protein, který je zvýšený, když tělo bojuje s bakteriální ale i jakoukoli jinou infekcí, také je zvýšen při autoimunitních nemocech nebo nádorech...

Crp + fw při rakovině

| Dotaz od: Petr

Mají pacienti, u kterých byla diagnostikována rakovina, zvýšené hodnoty CRP a FW?Děkuji za odpověď.

Hodnoty CRP a FW bývají zvýšené především u zánětů a malignit (rakovina).

Dlouhodobě zvýšené crp

| Dotaz od: Martina

Ráda bych se zeptala na svůj "problém". Před rokem mě začala bolet pata, dg. ostruha, bolí mě nějaký úpon zespodu chodidla, jdu přes bolest. Stav je snesitelný, někdy lepší...

Martino. Nevím, kde jste četla, že CRP 5,5 a 7 jsou zvýšené hodnoty. Hladina do 12 se považuje za normální. Hezký den.

Zvýšené crp a tsh

| Dotaz od: sarka

Už podruhé mi byl zjištěn zánět v těle CRP 6,37. Také hodnoty TSH 2.80,FT4 9,58 zajímá mě, jestli zánět souvisí se štítnou žlázou a nebo jestli se může jednat i o rakovinu? Také...

Všechny Vámi uvedené hodnoty jsou zcela normální. Nemyslím si, že se jedná o bakteriální zánět, možná virový, ale i při něm bývá CRP zvýšeno ( do 10 je normální).

Zvýšené crp

| Dotaz od: Markéta

Po přeléčení ATB mám CRP 22,4 Před léčbou bylo 11.Jak je to možné?Nemám žádné obtíže kromě dlouhotrvající únavy.Nevím,na koho se obrátit.Také mám po každé léčbě ATB vyrážku na...

Nevím za jak dlouho po léčbě antibitoiky bylo CRP prováděno. Hodnota 22 je již pouze mírné zvýšení, neznamená již přítomnost bakteriální infekce. Zkontrolovala bych hodnotu cca...

Borelioza a crp

| Dotaz od: Žaneta

Chtěla jsem se zeptat pokud by člověk měl podezření na boreliozu má to vliv na hodnoty CRP? Mohou být zvýšené? A při jakých hodnotách? Děkuji

Při rozhodování, zda se jedná o boreliózu či nikoliv, hodnoty CRP nemají vliv. Vždy je třeba brát v úvahu klinický obraz (potíže nemocného a objektivní vyšetření lékařem) a...

V 9+3tt jsem dostala rýmu a cítila se trochu slabě, paní doktorka mi pro jistotu udělala testy (ačkoli dle prohlídky to vypadalo jen na virózu), hodnota CRP byla 46. Teploty...

Zásada "vše nebo nic" platí jen několik prvních dnů v těhotenství, ne po celý první trimestr. Plod jste však neohrozila, důležité je, že jste byla v klidu a to, zda se nyní...

Vysoké crp

| Dotaz od: Markéta

Obracím se na vás s prosbou o radu. Moje dcera (6 let) má už potřetí opakované vysoké horečky s velmi vysokou hodnotou CRP. Vše začalo s nástupem do školky. Před dvěma lety...

Uvedené hodnoty CRP 80 až 130 jsou opravdu vysoké a svědčí pro bakteriální infekci. Nasazování antibiotik a jejich měnění mi nepřijde moc rozumné bez známosti infekčního agens...

Vysoké crp

| Dotaz od: Nikola

Chtěla bych se Vás zeptat, zda nemáte nějakou radu k případu mé babičky (70 let), která již od začátku roku 2015 má vysoké CRP a z toho důvodu nemůže být přijata k výkonu...

Jednak co se týče artrozy kvůli které se zřejmě má operace uskutečnit - akupunktura i homeopatie dokážou i v poměrně pokročilých stadiích onemocnění významně snížit bolest a...

Již 3 měsíce trpím silnýma bolestma kloubů(ruka-záprstí,zápěstí,loket,rameno,koleno,kyčel) a únavou.Mám zvýšené hodnoty CRP,ASLO,sedimentace a po vybrání třech dávek antibiotik...

Popsané obtíže spíše ukazují na onemocnění kloubů, pravděpodobně zánětlivé. Blíže z popisu nelze (chybí údaj, jestli jsou postižené symetrické klouby, co pomáhá proti bolesti...

Zvýšené crp

| Dotaz od: Lenka

Minuly patek mi byl diagnostikovan akutni zanet hltanu.priciny-bolest v krku,38 stupnu horecka.nasazeny antibiotika-V PENICILIN.Po tydnu-cili dnes,mi na kontrole lekar provedl...

Hodnota CRP zůstává vysoká, nicméně pokud jste dosud nevybrala předepsanou dávku antibiotik není třeba dělat žádné závěry. Důležitý je úprava klinického stavu a váš subjektivní...

Zvýšené aslo a crp

| Dotaz od: Milan

Mám dlouhodobější problémy. Dnes jsem si vyzvedl výsledky se zvýšeným ASLO 535 a CRP 20,6. Momentálně cca 1 měsící zpět mne více začali bolet kolena a slabá bolest v krku, která...

Pouze kvůli zvýšené hodnotě ASLO bych odstranění mandlí neprováděla. Určitě bych odběr zopakovala cca po 3-4 týdnech, aby se zachytila dynamika změn. Pokračovala bych v užívání...

Zvýšené aslo a crp

| Dotaz od: Milan

Jen jsem chtěl doplnit můj dotaz a Vaši odpověď. Moje ASLO a CRP bylo již loni v září taky zvýšené a to mělo hodnoty ASLO 605, CRP 17,6. Takže cca po půl roce je to podobné...

Pokud se již cítíte dobře, to znamená nemáte teplotu, bolesti kloubů, tak by výlet na běžkách neměl vadit. CRP bylo jen mírně zvýšené, hodnota se mění během 48 hodin, takže...

Crp a krevní obraz

| Dotaz od: Monika

Prosím Vás o radu. Před rokem mi bylo zjištěna hodnota CRP 10 ( laboratoř má normu 0-5 ) a zároveň projev mírného zánětu na malém uzlíku v pravém laloku štítné žlázy. Ostatní...

Moniko, takto nepatrné zvýšení CRP určitě nesouvisí s uzlíkem ve štítné žláze. Souhlasím s panem doktorem, že není třeba CRP znovu z tothoto důvodu opakovat. Co se týká...

Krevní testy - vysoké crp...

| Dotaz od: Martina

Prosím o pomoc. Syn (6 let) je už 5 dní hospitalizovaný v nemocnici a lékaři nevědí, co mu je a na co ho léčit, takže jen měří teploty a stále mu odebírají krev. Od začátku- syn...

Mohlo by se jednat o virový zánět, CRP není úpně extrémně vysoké, jak by se očekávalo u bakteriálního zánětu. Takovéto hodnoty vídáme i u "běžných" virových onemocněních...

Crp

| Dotaz od: denisa

Chtěla jsem se zeptat, jestli hodnota CRP 74 mg/l znamená něco závažného. Děkuji předem za odpověď. Denisa

Jde o známku zánětu v těle - tato hodnota je zvýšená, je nutné ji posuzovat současně s dalšími parametry i s klinickým stavem.

Syn - 2 roky, byl hospitalizován s CRP 130 po 4 dny dostával antibiotika kanylou a pouze RTG plic ukázalo slabší nález ve středu plic. 3 dny po propuštění z hodnoty o má opet...

Hezký den Mildo, CRP u dítěte roste s velikostí bakteriálního zánětu. Antibiotika se podávají většinou při CRP nad 50 - 60mg/l (samozřejmě to závisí také na klinických projevech...

Zvýšená hodnota ft3

| Dotaz od: Dana

Vážená paní doktorko, byla jsem na odběrech a hodnoty štítné žlázy mi vyšly: TSH 1,86 mU/l, FT3 8,38 pmol/l a FT4 12,78 pmol/l. Můj obvodní lékař mě dá se říci odbyl se slovy...

Hodnoty fT3 se standardně ani nestanovují, jelikož jejich hladiny jsou ovlivněné různými faktory jako stres, výživové vlivy, různé nemoci a pod. Tudíž bych se i já přiklonila k...

Vysoká sedimentace a crp

| Dotaz od: Lenka

Prosím o radu. Před měsícem mi byla odebrána krev, byla jsem bud nachlazená nebo jsem měla problémy s močovým měchýřem nebo klouby jakoby mi zánět cestoval.Byl mi brán i stěr z...

Lenko, kontrolní CRP a sedimentace odpovídají prodělanému zánětu, který váš lékař správně zaléčil antibiotiky. POkud nemáte obtíže (horečka, obtíže při močení) není nutné...

Jiz od brezna mam dlouhobe zvysenou teolotu do 37,5, a to vzdy navecer nebo kdyz jsem nervozni ci po oohybove aktite. Lekarka mi dala v dubnu atb. Nezabarala. Mela jsem zvysene...

Bohužel bez podrobného vyšetření nelze říci důvod Vašich obtíží. Pokud máte zvýšené markery akutního zánětu - CRP /záleží na hodnotě/, zvýšené teploty , bylo by vhodné vyloučit...

Crp a rakovina

| Dotaz od: Perenyiova

Manžel mal nádor v nosovej prepážke, niekoľkokrát mu to operovali, vždy po operácii nosa sa mu vytvorili uzliny na krku, kde následne boi aj na pravo aj vľavo vybrané skupiny...

Milá Mariko, ano takováto hodnota CRP může být při nádorovém onemocnění. Jedná se o hodnotu zvýšenou, ale ne nijak dramaticky, rozhodně bych za tím nehledala žádný další problém.

Dnes jsem se dozvěděl od bratra že dnes již potřetí za poslední tři měsíce hospitalizují jeho roční dcerku kvůli vysokým teplotám (40 stupňů). Při druhé hospitalizaci dosahovala...

Ondro. Roční dítě může být opakovaně nemocné, záleží ale na tom, zda je pokaždé objasněna příčina teplot a vysokého CRP. Pokud ano, pak není nutné žádné vyšetření "experty", jak...

Vysoké crp

| Dotaz od: Petra

Mám dlouhodobě zvýšené crp (okolo 15) a na imunologii se na nic nepřišlo. Mám problémy s dýcháním a bolesti zad. Prosím jak dál bych měla postupovat ? děkuji za odpověď

Nevím, co všechno Vám na imunologii bylo vyšetřováno. Důležité je hodnotit laboratorní nález spolu s klinickým nálezem. Pokud máte tedy dechové obtíže doporučovala bych...

Crp

| Dotaz od: František

Chtěl bych se zeptat, mám Crohna a když mi ho zjistili, tak jsem vyložené kadil krev a bolestí jsem nemohl udělat ani krok, přesto jsem měl CRP 0,2. Nyní při léčbě jsem oproti...

Františku, CRP má normální hodnotu do 8, tedy obě vaše hodnoty byly v pořádku.

Zvýšené crp a sedimentace

| Dotaz od: Lenka

Paní doktorko, chtěla bych se přeptat v únoru by byla nasazena antibiotika augmentin pro pálení a řezání při močení. Po lécích mě to přešlo.Při kontrolních odběrech z krve mi...

Lehce vyšší zjištěná sedimetace a CRP jsou pravděpodobně přetrvávajícími hodnotami po prodělané infekci močových cest. Obě hodnoty neklesají hned po vyléčení infekce, ale s...

Crp 9,6 a aslo 233

| Dotaz od: Michaela | z mobilní aplikace

Pri nastupu k jinemu lekari - alergologovi mi brali odbery krve a ty vysly s hodnotami CRP 9,6 ASLO 233. V te dobe kdy mi je brali jsem nachlazena nebyla. O zadnem zanetu...

Milá Michaelo, norma CRP je zpravidla 0-5, jedná se o velmi mírné zvýšení. Pokud bude ORL vyšetření v pořádku (a je v pořádku základní laboratorní vyšetření moči) a nebudete mít...

Dcera (8 měsíců) má cca 14 dní mírnou rýmu...k tomu se poslední 4 dny přidal kašel ( také nic hrozného)...měla jednu noc teplotu ( 39) a druhý den už jen bez čípku 37,2 a od té...

Vyšetření CRP je pomocnou diagnostickou metodou. Pokud pediatr nasadil antibiotika a vaše dcera nejeví známky celkově špatného stavu, měl by tento postup být dostatečný...

Manžela (33 let) poslali z transfúzní stanice od dárcovského odběru domů, prý má zvýšenou hodnotu CRP a leukocyty, děti mají střevní virozu a manžel se už také ráno necítil...

Ano, zvýšené CRP může být způsobeno virozou - obecně se CRP používá jako marker zánětu v těle.

Potrebujem poradit. Moj 5-ročny syn (pravidelne navstevuje skolku a pravidelne si domov odtial nosi skoro vsetky virozy) dostal bezfarebne sopliky a dusivy kasel ktory ma vsak...

CRP je indikátor zánětlivého procesu v těle, při vysokých hladinách CRP jsou nutné opakované kontroly, jestli dochází k poklesu, pokud by k poklesu nedošlo, je nutné pátrat v...

Crp a sklerodermie

| Dotaz od: Ondřej

Chtěl jsem se zeptat. Mé manželce byla diagnostikována sklerodermie morphea. Ložiško se začalo propadat nedávno, proto (podle lékařky) má pouze mírné nadhodnoty ANCA-p a to anti...

Mírně zvýšit hodnotu CRP může jakékoli počínající nebo končící infekční onemocnění. Hodnota 26 je opravdu mírně zvýšená, nesvědčí pro bakteriální infekci, spíše pro možnou...

Vysoké crp

| Dotaz od: jan

Trápí nás už několik let vysoké CRP.Dcera DMO,se léčí 3roky na sarkoidozu plic kortikoidy a její stav je po této stránce stabilizován,přesto má nezústále vysoké CRP 105.Po...

Zvýšené CRP obecně je obvykle obrazem bakteriálního zánětu. Může být ale i projevem základního onemocnění (sarkoidozy v tomto případě). Mělo by se dále pátrat po skrytých...

.. V neděli z ničeho nic syn 6 let horečky pod 39... V noci, nebo spis brzy rano v pondělí jsme je-li na pohotovost, malý se vzbudil se silným pláčem, na nic nereagoval, přišlo...

CRP je velice dobrý, jednoduchý, běžně dostupný ukazatel zánětu a jeho hladina nám může pomoci v určení, zda se jedná spíše o bakteriální nebo virovou infekci - nejčastěji...

Zvýšené crp

| Dotaz od: Jovana

Již několik let mám vys. hodnoty CRP, nyní se k tomu přidala kys.močová a nízká hodnota dobrého cholesterolu. Mám několik let problémy s žlučníkem a s koleny. Mohlo by to nějak...

Zvýšené CRP je známkou zánětu v těle, takže může jít i o zánět žlučníku či kloubů. Kyselina močová zhoršuje kloubní obtíže (tzv. dna). Pokud máte nízkou hladinu HDL při normální...

Krevní testy - vysoké crp...

| Dotaz od: Martina

Před chvílí jsem vám psala ohledně syna, který nyní leží v nemocnici a lékaři nevědí, co mu je. ( snad si budete pamatovat můj předchozí dotaz - syn se narodil s vvv ledvina...

Dotaz byl ke mě přesunut od předchozí paní doktorky, navážu na už napsané. Především bych Vás chtěl uklidnit - samotná hodnota CRP 75 není jinak "dramaticky" vysoká a jak už...

Bechtěrev a crp

| Dotaz od: Janka

Chtěla jsem se prosím zeptat. 6 let bojuji s bechtěrevem IV. a spoustu jiných nemocí (mám invalidní důchod 3 stupně), a posledné 2 roky mám bolesti 24 hodin denně, nepomáhají mi...

Šanci rozhodně máte, vše záleží pouze na domluvě s ošetřujícím lékařem. Hezký den.

Crp, sedimentace

| Dotaz od: Žaneta

Chtěla bych se zeptat, jak pokračovat, když mi paní doktorka z neurologie nechala vzít krev na CRP a sedimentaci, kdy výsledky měly vyšší hodnotu. Řekla, že by bylo dobré nechat...

Dobrýden,vezměte zprávu z neurologie +výsledky-CRP+FW a zajděte na dop.vyš.

Rok zvýšené crp

| Dotaz od: Slávia

V krvných testoch, ktoré mi boli robené počas 1 roka náhodne (boli 3), som zistila, že CRP mám vždy 7 mg/l a FW bolo 25,34,35/hod. Prišla som na to teraz. Moja obvodná lekárka...

Hodnota CRP 7 je normální. Sedimentaci máte mírně zvýšenou, nicméně nikoliv natolik, aby to vyvolalo obavy o závažné onemocnění. Zvýšená sedimentace se vyskytuje i u nezávažných...

Chtěla bych se prosím zeptat, co může způsobovat stále zvýšené hodnoty d-dimerů, fw, crp a alt.. hodnoty mám zvýšené 3/4roku a přeléčení na poz. chlamydie nepomohlo. mám...

Je samozřejmě možní že jsou dané hodnoty zvašovány vámi uváděnými viry i když mi to přijde poněkud nepravděpodobné. doporučovala bych podrobné vyšetření heamtologem, racionální...

Jaterní testy a crp

| Dotaz od: zuzana

V rámci předoperačního vyšetření mi bylo zjištěno CRP 12, a jaterní testy ALT 0.83 a AST 0.67, GMT v normě. Před asi 5 týdny před odběrem jsem měla celkový zánět sliznic...

Zuzano! Nevím, jaké mezní hodnoty udává konkrétní laboratoř, kde Vás testovali. Dle mého názoru se nejedná u uvedených výsledků ani o zvýšené hodnoty, rozhodně bych mimo...

Dlhodobo zvysene crp,fw,rf

| Dotaz od: jaja

Bohuzial oskenovane vysledky nemozem poslat, lebo nemam zdravotnu dokumentaciu u seba, ale u obvodnej lekarky. A tam mi ju daju, iba ak idem na nejake vysetrenia. V podstate mi...

Určitě zvýšené hodnoty FW, CRP jako i RF svědčí o zánětu, ten nemusí být jenom infekční, může se jednat například o revmatickou artritidu, nebo jiné autoimunitní onemocnění, a...

Alergologické hodnoty

| Dotaz od: Janko

Pani doktorka,dnes som si bol pre vysledky u alergologicky a znepokojili ma tieto hodnoty: kreatinin v sere :59,20...Gmt v sere 1,66... IgE v sere 1560 ug/1 .... neutrofily: 76...

Laboratorní výsledky je vždy nutné posuzovat celé ne pouze patologické hodnoty a vždy je nutné znát i klinický stav pacienta. Zvýšená hodnota protilátek IgE je normální nález...

Crp a borelioza

| Dotaz od: Petra

Muj tchan mel v lete kliste a udelala se mu i skvrna v miste vpichu. Bohuzel nesel nikam k lekari a skvrna zmizela. Ted se mu udelala po tele rozsahla vyrazka, kterou jeho...

Člověk má schopnost se s boreliovou infekcí i bez léků vyrovnat,protilátky IgG jsou "paměťové",o aktivitě zánětu by svědčil vyšší titr IgM protilátek.CRP patří k tzv...

Začalo to na konci února, onemocněla jsem klasickou chřipkou, kterou sem poctivě vyležela a během pěti dní všechny příznaky odezněly, asi o tři týdny později sem onemocněla...

Bude potřeba poctivě se doléčit. Nepřepínejte své síly, odpočívejte mezi činnostmi, dbejte, abyste neprochladla (a nedostala zase rýmu apod.), stravujte se tak, abyste měla...

Sedimentace a crp

| Dotaz od: Marcela

Prosím o radu. Byla jsem nachlazená a bolel mě podbřišek. U lékaře na gynekologii mi zjistili CRP 38,4. Dostala jsem ATB Ciplox,jelikož jsem měla bakterii na jeden křížek v...

Marcelo, hodnota CRP není nijak vysoká. Tyto hodnoty běžně vídáme u virových onemocnění (udáváte, že jste byla nachlazená). Nevím, z jakého důvodu vám lékař indikoval uvedená...

Vážená paní doktorko, chci se Vás zeptat, co znamená vysoká hladina CRP (100, o den později 87) a zároveň snížená hladina leukocytů na 3,5. Jeden den jsem zvracela a měla...

CRP je marker akutního zánětu, hodnota nad 100 s vysokou pravděpodobností vypovídá o přítomnosti bakterální infekce, hodnota při zaléčení velmi rychle klesá. Většinou...

Dotaz ohl .zvýš.crp

| Dotaz od: andrea

Rada bych se zeptala pokud je zvýšene crp. v krvi a nesníží se po antibiotikach ,jak dal postupovat ?co jit dal vyšetřit z krve ?muj přítel ma nejspis virozu velky kasel suchý...

Fyziologické jsou hodnoty 0,0 - 7,0 (8,0) mg/l. Až hodnoty okolo 50 mg/l mohou být hodnoceny jako zvýšení v důsledku bakteriální infekce. Při takových hodnotách se pak obvykle...

Hodnoty ko

| Dotaz od: Zuzana

Paní doktorko, chtěla bych se zeptat, zda hodnoty u trombocytů - 135, neutrof. segmentů - 80,3, leukocytů - 12,7, lymfocytů - 12,5 a CRP - 70,9 nemohou signalizovat něco...

Krásný den- moc nerada odbíhám od odpovědi..lékař nikdy nemá hodnotit stav pacienta z laboratorních nálezů- postup by měl být právě opačný- po vyšetření a stanovení pracovní...

Crp v tehotenstvi

| Dotaz od: Katerina

Jsem v 10 tt, vyslo mi mirne zvysene CRP (6,1). Prestoze jde o male zvyseni, mam obavy, co to muze znamenat. V srpnu jsem totiz prodelala potrat v 18 tt po odtoku plodove vody...

Vzhledem k tomu, že norma je do 6,0 nedělal bych si na vašem místě s touto hodnotou žádné starosti příjemný den

Vysoká hodnota aslo

| Dotaz od: Hana

Moc prosím o radu. Již pět let bojuji s vysokou hodnotou ASLO a už jsem z toho zoufalá. Každý lékař mi říká něco jiného a já nevím, čemu věřit. Hodnotu mi zjistili vysokou na...

Ta únava a bolesti kloubů by mohly souviset i se zvýšenou hladinou ASLO. Odpověď na vaši otázku není lehká. Mandle se v dnešní době odstraňují jen v výjimečných případech. Tím...

Crp info

| Dotaz od: miriam

Poprosila by som vas o informacie o cpr. priatel mal asi crevnu chripku,hnacka,horucky,odpor k jedlu.na treti den tejto chripky mu zistili crp 301,no na druhy den sme museli...

Hodnoty CRP v našich laboratořích se většinou hodnotí tak, že do 10 je to normální nález (ale přesná hodnota záleží na laboratoři). Hodnota 300 je skutečně hodně vysoká, ale při...

Zvýšený crp wide-range

| Dotaz od: Marie

Prodělala jsem velice nepříjemnou virózu, která se projevovala zejména silnými záchvaty kašle, stěhovavými bolestmi svalů a hlavy. Užívala jsem ACC long.Protože se mi stav...

Hodnota CRP se postupně upraví do normy (pokud nemíte někde v těle bezpříznakový chronický zánět). Rozdíl mezi normálním a wide-rande CRP je ve způsobu detence, kdy se pomocí...

Hodnoty ko

| Dotaz od: Zuzana

Chtěla bych se zeptat co znamenají uvedené hodnoty v KO: leukocyty 12,7, trombocyty 135, neutrofily 80,3, lymfocyty 12,5, kreatinin 74, ALT 0,11, ALP 0,61 a CRP 70,9. Pouze...

Jedná se o hodnoty bílých krvinek a jejich jednotlivých "poddruhů" , krevních destiček, jednoho parametru ledvinných funkcí, dvou jaterních enzymů a CRP je hodnota významem...

Aslo, crp....

| Dotaz od: maria

Chcela by som sa vas spytat, u akeho lekara sa mam este dat vysetrit. od 2/2012 do teraz odber krvi asi kazdy mesiac. aslo vzdy od 250-280,crp 5,3-5,9 posledny 33,65, P-EW po...

V laboratorních odběrech máte mírně zvýšené parametry záněty, mírně zvýšené ASLO a autoprotilátky. Vaše obtíže jsou již zřejmě delší dobu. Všechny laboratorní parametry jsou...

Zvýšené crp

| Dotaz od: Lucie

Dbrý den,je to asi 14 dní co jsem dojedla antibiotika,měla jsem chřipku a hodně mě bolelo v krku a pořád jsem se s toho nemohla dostat.14 dní po nemoci jsem šla na kontrolní...

Lékař při hodnocení stavu pacienta nikdy nerozhoduje jen na základě laboratorního vyšetření- vždy hodnotí stav pacienta komplexně.Vaše lékařka tedy sama rozhodne,zda a kdy...

Vše začalo v srpnu roku 2014. Angína asi po 9 letech, provázená vysokými teplotami, byl mi nasazen penicilin, po týdnu se stav ještě zhoršil a atb nezabíralo, po dobrání nasazen...

Bílé čepy v krku nemusí být jen u streptokokové angíny, ale na jeho podíl bych soudil z hodnot ASLO, které jsou jasně zvýšené. Nejlépe by bylo, kdybyste navštívila lékaře...

Zvýšené hodnoty krve

| Dotaz od: Jana

Osledně jsem byla na celkovým vyšetření a našli mi zvýšené hodnoty krve! CRP 14.50 a má být do 5.00 FW 1h 37 má být 6-27 FW 2H 61 MÁ BÝT 6-27 LEUKOCYTY 10.8 MÁ BÝT DO 10...

Hodnoty CRP, leukocytů FW máte jen mírně zvýšené - tento nález nesvědčí pro bakteriální infekci, spíš pro virosu. Příčin mírného zvýšení může být mnoho, udělal bych kontrolní...

Je mi 31 let, a mene nez 2 tydny dozadu vypukl u me akutni zanet mandli, nasledne, pred par dny jsem se na vysetreni krvi dozvedel, ze mam hodnotu ASLO parametru (802 (stupnice...

Hodnotu protilátek ASLO nacházím zvýšenou u pacientů se streptokokovou infekcí, vždy je důležité sledovat jejich vývoj v čase, kontrolní odběr by se měl děla cca za 3-4 týdny po...

Crp, sedimentace viz. příloha

| Dotaz od: Žaneta

Chtěla bych se zeptat, jak mám postupovat a kam zajít, abych vyloučila, že zvýšené hodnoty se týkají něčeho určitého. V současné době mě trápí pískání v uších, bolesti zad a...

Zvýšená sedimentace je nespecifický ukazatel, který se konkrétně nevztahuje k žádné nemoci, jen se jedná o patologický ukazatel, který značí, že se má pacient nechat vyšetřit na...

Crp a bolerioza

| Dotaz od: Martina

Hezký den, prodělala jsem boleriozu a mám hodnoty 1,1 mol z 5.To znamená že žádný zánět v těle nemám např zánět kloubů ,nervů atd. děkuji. MArtina

Martino! hodnoty 1,1 mol z 5 mi bohužel nic neříkají. Jde o hodnotu CRP nebo specifických IgM a IgG protilátek proti borelii?

Jaterní hodnoty

| Dotaz od: Martina

Před 2 měsíci,jsem si nechala odstranit žlučník,vše bylo v pořádku.Min.týden,jsem dostala hrozné bolesti podobné žluč.záchvatu,po 5 dnech,mě přijali do nemocnice,kde mě zbavili...

Jste moc hodná,že mi svěřujete tolik důvěry.Myslím,že se zbytečně trápíte něčím,co Vám nepřísluší.Vaši lékaři znají Váš zdravotní stav a význam jednotlivých nálezů/nechci z...

Horečka a zvýšené crp

| Dotaz od: Robert

Prosím Vás, chtěl jsem se zeptat, měl jsem 4 dny hořečku 38,5, žádné další příznaky, jako rýma, kašel, bolest v krku, průjem nebo jiné potíže, vyrážky či podobně, prostě jenom...

Roberte, antibiotika doberte dle doporučení Vašeho lékaře, máte zvýšenou hodnotu zánětlivého parametru CRP svědčící pro zánět probíhajícím ve Vašem těle. S předepsanými...

Crp

| Dotaz od: Eva

Náš 11 měsíční syn měl poslední dny vysoké teploty přes 39, paní doktorka provedla odběr krve a testy, mimo jiné také CRP a sedimentaci, CRP bylo 90 a sedimentace 65/105, u obou...

Evo! Jedná se o hodnoty svědčící pro probíhající infekci. Syn má antibiotickou léčbu a není tedy stav zanedbán. Hodnoty jsou jednoznačné (proto vykřičník) ale nijak alarmující...

Vysoké hodnoty aslo

| Dotaz od: Martin

Přeji dobrý den. Chtěl bych se vás zeptat na váš názor ohledně mého problému s vysokou hodnotou aslo v krvi (2300). Po přeléčení penicilinem pokles na 1730. Na angíny netrpím...

Takto vysoká hladina ASLO i po přeléčení antibiotiky je bez diskuse indikována k tonsilectomii. Takto jste ohrožen kloubními, ledvinnými a hlavně kardiálními komplikacemi!!!

Febrilie a elevace crp

| Dotaz od: Jana

Ráda bych znala váš náš názor na postup lékařů. Po horečce nad 39, nálezu v moči a vysokém crp(160) jsem byla s podezřením na zánět močových cest obvodním lékařem odeslána do...

Postup Vašeho praktického lékaře z mého pohledu správný byl. Při CRP kolem 160 je velmi pravděpodobná akutní bakteriální infekce, z důvodu nálezu v moči a píchání v podbříšku by...

Zvýšené hodnoty aslo

| Dotaz od: Kamila

Měla bych dotaz ohledně zvýšených hodnot ASLO. Na zvýšení se přišlo v roce 2003, kdy jsem potratila kvůli vývojovým vadám miminka, byla jsem na tom hodně psychicky špatně...

Paní Kamilo, přeji Vám dobrý den! Hodnota ASLO svědčí pro probíhajcí nebo nedávno prodělaný boj se streptokokem. Pro probíhající nebo odeznívající zánět svědčí ale i hodnoty CRP...

Před třemi lety jsem byla s otravou z neznámé příčiny v nemocnici hospitalizována, tam jsem dostala antibiotika a kapačku. Po týdnu jsem byla propuštěna domů s tím ze mám ale...

Pokud správně chápu, tak vyšší CRP a zvětšená uzlinka na krku přetrvávají kontinuálně ty tři roky. O zvětšení LU v krční oblasti mluvíme, pokud velikost přesahuje 1-1.5cm, do...

Sedimentace, crp

| Dotaz od: Lenka

Chtěla bych se zeptat na hel.p.Dne 10.11 návštěva lékařky pro týdení teplotu a bolest břicha.Byly mě nasazeny atb a krevní vyšetření.crp 74,sedimentace 71/101,vysoké bílé...

CRP nad 10 většinou značí zánět. Sedimentace u ženy za jednu hodinu má normu 3-21. Obě hodnoty máte zvýšené, znamená to, že ještě pořád máte v těle známky zánětu. Je potom na...

Jsem alergik a astmatik, proto jsem dlouhá léta sledovaná na alergologii a imunologii. Trpím častými infekcemi, většinou záněty průdušek. Denně užívám Xados a Symbicort, rovněž...

Je mi líto, ale poradna nemůže nahrazovat seriózní lékařské vyšetření. Je třeba vyhledat nového lékaře a donést mu maximum z nálezů, které jsou k disposici.

Crp 9

| Dotaz od: Miroslava

Manžel měl v srpnu 2016 vážnou autonehodu a teť ho ještě čeká operace výměna kyčelního kloubu a pánve , Ale furt má crp okolo 9 chci se zeptat jak to je velký problém. Operace...

Hodnota CRP 9, zejména pokud přetrváva dlouhodobě, dle mého názoru není známkou akutní infekce a neměla by být kontraindikací k provedení operačního výkonu, pokud jsou typické...

Ráda bych získala názor na níže popsané vyšetření štítné žlázy. V říjnu roku 2008 jsem prodělala nemoc léčenou antibiotky, 2 dny po dobrání mi byl proveden kontrolní odběr krve...

Myslím, že by bylo moudré začít brát Letrox tablety tak, jak jste dostala naordinováno. Pokud byste je brát nezačala, časem by se metabolický deficit, který je nyní zatím...

Rtg plic a vysoke crp

| Dotaz od: lucie



Chtěl bych se zeptat, mají dlouhodbě zvýšené hodnoty leukocytů a snížené hodnoty lymfocytů nějaký vliv na lidský organismus a jsou takové hodnoty běžné při Crohnově chorobě na...

Záleží o jak výrazné zvýšení se jedná. Zvýšení hodnoty leukocytů a snížení lymfocytů může mít mnoho příčin, navíc hladina se velmi rychle mění. Ne vždy musí být současně zvýšená...

Zvysene crp

| Dotaz od: Terezie

Pred 14 dni jsem byla v nemocnici kvuli bolesti bricha okolo pupku. Krev: mela jsem zvysene hodnoty crp 27, jinak celou biochemii krve jsem mela v poradku a v moči jsem mela 1...

CRP 27 je lehce zvýšená hodnota, hodnoty, které již vyžadují větší pozornost se pohybují výše. Je to znamení probíhajícího zánětu. Bolesti břicha , pokud není nález zcela...

Crp a tehotenstvo?

| Dotaz od: Janko

Pan doktor, priatelka dnes rano zacala mat silne bolesti v bruchu a podbrusku, isla na toaletu a tam zacala krvacat (bola v 24tt) okamzite sme isli na centralny prijem, kde jej...

Zvýšené hodnoty se vyskytují ve třetím trimestru těhotenství, ale ne tak vysoké, došlo zřejmě k odlučování placenty, proto to krvácení a mohlo dojít k zánětu plodových obalů, je...

Vyšší hodnoty jaterních testů

| Dotaz od: Jaroslav

Uctivě zdravím, před pár dny jsem zde psal, že jsem měl některé vyšší hodnoty u jaterních testů. Už delší dobu mě bolí hlava i záda, cítím se dosti slabý a permanentně...

Jaroslave, z uvedených hodnot máte vyšší Bilirubin, AST - jaterní transamináza, tyto 2 parametry se týkají jater, a vyšší Kreatinin, ukazatel fungování ledvin. Jaroslave...

Vážená paní doktorko, výzkumně jsem se podrobil měření bazálního metabolismu metodou nepřímé kalorimetrie, abych vyšel vstříc jedné studentce medicíny. Vyšetření nebylo nikým...

Dle mého názoru je to opravdu chyba v měření, pokud by to bylo o nulu méně a v kcal, tak je hodnota přijatelná. Pokud byste měl totiž takto vysokou hodnotu bazálního...

Výsledky štítné žlázy

| Dotaz od: ILONA

Dnes jsem si byla vyzvednout výsledky štítné žlázy, paní doktorka, ke které jsem objednaná, má teď dovolenou a bude tam až tak za 14 dní. Mohla byste mi prozradit ty výsledky...

Hormony štítné žlázy máte zcela v normě. To znamená, že její funkce je normální. Trochu vyšší je hodnota CRP, což znamená , že v době odběru jste měla v těle nějaký zánět či...

Lumbalni punkce

| Dotaz od: Miloslav

Pan doktor V.Šigut mi odpověděl na muj dotaz ohledně bolesti hlavy neuvedl jsem hodnoty likoru proto doplnuji z nalezu .Normalni permeabilita bariery,normalni energeticke...

Pane Miloslave. Detailní rozpis nálezu z mozkomíšního moku,který jste ještě dodatečně zaslal jsem pročetl. Hodnoty a popis opravdu vylučují zánět mozku nebo mozkových...

Dr. mi určila dle testu sníženou funkci štítné žlázy a chce nasadit léky. Příznaky bych i měla, přesto by mě zajímal i Váš názor na tuto diagnozu a zda je potřeba léky nasadit...

Na základě těchto výsledků snížená funkce štítné žlázy není přítomna, tudíž bych léčbu nedoporučovala (pokud na to nejsou jiné důvody - nález na utrazvuku a pod.). Mějte se hezky.

Výsledky - biochemie

| Dotaz od: Věra

Mohu zeptat, co mohou znamenat následující výsledky biochemie: K-KO/WBC 10.3 x 10´9/1, k-KO/PLT 481x10´9/l, K-KO/PCT 0,470%, GMT 0,85 ukat/l, S-CRP-HS 5,3 mg/l. Můj praktický...

Pouze z hodnot biochemických výsledků se nedá nic moc vyčíst, pokud k tomu nesdělíte, jaké máte potíže, proč se odběry dělaly atd... navíc každá laboratoř má svoje limitní...

Reaktivní protein

| Dotaz od: Šárka

Měla bych dotaz ohledně reaktivního proteinu. Právě jsem obdržela výsledky sportovního krevního vyšetření. Toto vyšetření proběhlo v zahraničí, takže výsledky momentálně nemohu...

Ta hodnota po přepočtu na hodnoty používané v českých laboratořích je 9,3, což je naprosto negativní výsledek. Tohle je hodnota zdravých lidí.

Krevní testy

| Dotaz od: františek

Chtěl jsem se zeptat nedávno mi byl u obvodního lékaře odebraný vzorek krve a následně dán do nějakýho přístroje na virová onemocnění a během asi 5 minut byl výsledek 8 něčeho...

Předpokládám,že provedeným testem bylo stanovení tzv.C-reaktivního proteinu,to je,jeden z markerů zánětu,často je užíván k rozlišení bakteriálních či virových infektů.Bohužel,o...

Lymfocyty

| Dotaz od: apache1

Při odběru krve mne bylo zjištěné tyto hodnoty lymfocyty 0.407+; monocyty 0.151++;U_ph 6.5. Má lékařka mne sdělila, že je vše v pořádku. Podle mne mám zánět v tělě. Můžete mne...

Pro zjištění zánětu se může kromě krevního obrazu provést vyšetření sedimentace a CRP. Pokud máte konkrétní podezření na konkrétní orgán, pak je samozřejmě možné udělat podrobné...

Vyšetření krve

| Dotaz od: Barbara

Nedavno mi byla zjistena hladina triglyceridu pouze 0,19 mmol/l, pritom referencni hodnoty jsou od 0,68-1,69, co to znaci? Pri druhem odberu za 3 dny byla hodnota jiz v poradku...

Hladina triglyceridů může kolísat, důležité je, že není vysoká. Na snížení hladiny krevních tuků je nejúčinnější dostatečný přísun vlákniny, zeleniny a fyzická aktivita. vaše...

Výsledky štítné žlázy

| Dotaz od: ILONA

Dnes jsem si byla vyzvednout výsledky štítné žlázy, paní doktorka, ke které jsem objednaná, má teď dovolenou a bude tam až tak za 14 dní. Mohla byste mi prozradit ty výsledky...

Hormony štítné žlázy máte zcela v normě. To znamená, že její funkce je normální. Trochu vyšší je hodnota CRP, což znamená , že v době odběru jste měla v těle nějaký zánět či...

Vazeni, Na vasi poradnu jsem se pred casem obracel s neobvyklym problemem, souvisejicim s vysledky mych krevnich testu a hladinou Fe. Jiz 1 rok beru tablety -sulfat zeleza a...

Váš stav by měl posoudit nejlépe internista po komplexním klinickém vyšetřením a ze zohledněním celého panelu laboratorních vyšetření. Hodnota CRP kolem 7, jak popisujete může...

Bolesti hlavy, bolesti svalů, horečka, rýma, kašel, bolesti v krku, únava, schvácenost. Většinou to shrneme: „Chytil jsem chřipku.“ Díky medicínské osvětě většina z nás ví...

 celý článek

Chronicky zvýšené aslo

| Dotaz od: Anicka

Je mi 25 let a můj problém začal asi před dvěma lety, kdy se mi začaly často tvořit páchnoucí čepy na již velkých zjizvených mandlích (to mám již od dětství). Na ORL zjistili...

Důležité je sledovat vývoj hladiny ASLO v čase. Hodnota se může zvyšovat při přítomnosti beta-hemolytického streptokokoka, který může být přítmný v nosohltanu i u zdravých...

Zánět?

| Dotaz od: dagmar

Pane doktore nyní jsem po vyšetření krve ohledně boleriozy ta je negativní ale vyšlo mi opět vyšší crp už po druhé a předtím stěry z krku a to vyšlo kvasinky a crp 11,4 a stále...

To CRP kolem 11 spíše nemusí souviset s nějakou manifestní infekcí, ale opakovaně vyšší hodnota CRP může souviset s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění v pozdějších...

Autoimunita?

| Dotaz od: Lenka

Xcela by som sa opytat. Mam dva rozdielne nazory lekarov. Jeden konstatoval miernu autouminutnu predispoziciu, druhy uz autoimunnu tyreoditidu. Mala som pozitivne aTPO...

Pouze z jednoho vyšetření se nedá usoudit zda-li se jedná o autoimunitní onemocnění. Dle výsledků Vašeho vyšetření se tato diagnosa zdá velmi málo pravděpodobná. Tvorba...

Krvní obraz

| Dotaz od: Lenka

Pri odbere krvi som mala zvysenu zlozku pod skratkou CRP na hodnotu 10,2 (mala by byt 0,00-5,00), tiez zvysene Lym som mala 55,10% (20,50-40,50), a znizene Grn 35,7% (50,00-70...

CRP i hodnoty lymfocytů a granulocytů svědčí pro zánět. O jaký přesně se jedná, je třeba podstoupit další vyšetření. Doporučuji proto kontrolu u ošetřujícího lékaře. Hezký den.

Přes 2 roky mám opakující situace, kdy vždy skončím v nemocnici, ale nikdo neví proč. Začne to bolesti břicha v oblasti kolem pupku, vysokými hodnotami CPR až 250, horečky...

Nikolo, vaše stavy velmi pravděpodobně souvisí s opakovanou infekcí, pro což svědčí vysoké hodnoty CRP, horečky a ústup obtíží po podání antibiotik. Kde se nachází zdroj těchto...

Zvýšené jaterní testy

| Dotaz od: Tomáš

Před měsícem mi brali krev s výsledky: ALT 1, 01 AST 0,64, trigl. 1,9, chol. 5,1 ( ostatni hodnoty v norme. Nevím, co přesně mi brali, ale vím, že tam byl bilirubin, CRP, další...

Tomáši. Cirhotického onemocnění jater se obávat nemusíte - jednak jde o dlohodobý mnoholetý proces přestavby jater, tedy kdyby jste ním skutečně trpěl, tak již před půl rokem...

Reaktivní protein

| Dotaz od: Šárka

Měla bych dotaz ohledně reaktivního proteinu. Právě jsem obdržela výsledky sportovního krevního vyšetření. Toto vyšetření proběhlo v zahraničí, takže výsledky momentálně nemohu...

Ta hodnota po přepočtu na hodnoty používané v českých laboratořích je 9,3, což je naprosto negativní výsledek. Tohle je hodnota zdravých lidí.

Bolest žaludku

| Dotaz od: miluše

Je mi 35 let a téměř již tři týdny mě trápí bolesti břicha spíše v oblasti žaludku, tlak nepříjemný pocit na zvracení ale nezvracela jsem,nechutensví vyšetřena jsem byla dvakrát...

Vaše trávicí obtíže by mohly být zhoršovány stavem vaší psychiky. Pokud máte takové problémy, že musíte 3x denně brát Neurol, pak se určitě obraťte na psychiatra, aby vám...

Přes 2 roky mám opakující situace, kdy vždy skončím v nemocnici, ale nikdo neví proč. Začne to bolesti břicha v oblasti kolem pupku, vysokými hodnotami CPR až 250, horečky. Tyto...

Hodnota CRP se zvyšuje při akutním zánětu způsobeného nejčastěji bakteriální infekcí. Vhodné by bylo vyšetřit kultivaci stolice, moče, výtěry z krku, z nosu v době klinických...

Moc Vás prosím o radu. Je mi 28 let a od počátku letošního roku mám problémy s nevysvětlitelnou únavou, která mi zasahuje už i do mého zaměstnání, jelikož nejsem schopná se...

Vážená paní Aleno, popis Vašich obtíží odpovídá příznakům snížené funkce štítné žlázy (hypotyreóze). Hodnota TSH 4,3 je ve většině laboratoří ještě v mezích normálních hodnot...

Paradontóza

| Dotaz od: Robert

Chtěl bych se zeptat jestli může paradontóza mít vliv na zvýšené CRP . Děkuji

Ano, parodontitida může mít vliv na hodnotu CRP. S přáním hezkého dne, Jan Stuchlík

Pacienti, kteří užívali léky na rozpouštění tuků v krvi pro snížení LDL – „špatného“ – cholesterolu a jeho hodnoty se snížily, se už nemusí tolik zabývat zvyšováním HDL...

 celý článek

Zvysena teplota, kasel a lu

| Dotaz od: Simona

Mohla by som sa spytat na 12 rocnu dceru. Od 11/2014 bola liecena na pl. mykoplazmy (hranicne hodnoty 10,2) vybrali sme 5 ATB, v januari kontrola, vysli hranicne hodnoty na 16,8...

Zvýšení některých hodnot (typů Imunoglobulinů) nemusí znamenat aktivní infekci. Pokud jsem to dobře pochopil, užívala vaše dcera 5 balení ATB poprvé a 3 balení podruhé. Po této...

Bechtěrevova choroba

| Dotaz od: Radka

Mám tento dotaz:Je mi 53 let,více než 30 let trpím bolestmi páteře,které se věkem stupňují k neúnosnosti.Od 38 let prakticky nepohnu hlavou,mám problémy se ztuhlostí páteře,s...

Podle mého názoru je vhodné pro jistotu doplnit RTG obraz páteře - Bechtěrevova choroba má charakteristický rentgenologický obraz.

'nějaká' infekce v těle

| Dotaz od: Monika

Dnes jsem byla u lékařky, z moči zjistila vysokou hodnotu CRF - pokud si dobře pamatuji. Řekla, že v těle mám zánět. Neví kde, jak moc, neví nic, jen, že tam je. A nasadila atb...

Pokud máte vysokou teplotu a vysoké CRP, jsou antibiotika na místě. Máte ještě další příznaky- kašel, řezání či pálení při močení. Nejčastější jsou záněty močového ústrojí a...

Prosím o odpověď na tento dotaz: po několikaměsíčních potížích v první polovině t.r. mi nakonec byla v 6/08 zjištěna borelioza, zvýšený revmatoidní faktor na hodnotu 60, zvýšené...

Nejspíše jde o souvislost s boreliosou, která se přidala k vašim předchozím problémům s krční páteří. Boreliosa je velmi zrádné onemocnění a stejně tak způsobuje nespecifické...

Vysoké aslo u syna

| Dotaz od: Jana

Můj syn-9,5 roku prodělal v březnu angínu. Výtěr z krku nebyl proveden. I teď má vysoké hodnoty ASLO,kolem 800. CRP i FW už má v pořádku. Na posledním odběru jsme byli před...

Vážená paní Jano, titr ASLO vzrůstá za 3 až 6 týdnů (někdy ještě později) po streptokokové infekci, působené kmenem SLO produkujícím. Jeho hodnota se normalizuje za 6 až 12...

Uroinfekt

| Dotaz od: Monika

Paní doktorko/pane doktore, Již 14 dní se léčím s infekcí močového měchýře, beru právě třetí antibiotika (Furolin-pro zvracení změna na Augmentin, zlepšení stavu, ale po týdnu...

Tak nejdřív, již při indikaci druhé řady antibiotik při uroinfektu, by jsem tyto nasazovala až po odběru moči na chemii a sediment a kultivaci s určením citlivosti na ATB, léčba...

Pooperační komplikace

| Dotaz od: Jana

Prosím o radu. Před týdnem mé 70.leté mamince v nemocnici odebrali dělohu včetně vaječníku.Maminka měla ještě ctvrtý den po operaci bolesti kolem pupíku. Zjistili, že ji...

Vážená Jano, předně si vážím Vašeho zájmu o maminku. Tento postup není běžný, vzhledem k zapomenutému tamponu se jedná o komplikaci, se kterou se nyní lékaři a Vaše maminka...

Rozbor krve, stěry z krku

| Dotaz od: Daniela

Moc Vás prosím o vysvětlení pojmů. Již poněkolikáté mi lékař odebral krev a stěry z krku a jeho závěr byl, že už neví, co se mnou, nedal mi žádné vysvětlení k výsledkům. Co se...

Vážená slečno Danielo, uvedené obtíže mohou souviset s infekcí chlamydiemi. Doporučuji Vám domluvit se na vyšetření infektologem, včetně kontrolních laboratorních vyšetření...

Aslo

| Dotaz od: Kateřina

Děkuji za Vaši odpověd na můj dotaz ohledně zvýšené hodnoty ASLO a nálezu zlatého stafylokoka v krku.Píšete, že se jedná o zánět někde v těle, ale hodnota CRP byla 0.Zajímalo by...

Zatímco ASLO slouží k diagnostice streptokokových infekcí, CRP vypovídá o zánětu v těle, nebo spíše o reakci imunitního systému na zánět. Při bakteriálních infekcích bývá...

Zvětšené uzliny

| Dotaz od: Michaela

Bohužel nedokáži zařadit dotaz do správné rubriky, tak ho zasílám sem. Před třemi měsíci se mi v krku objevilo ložisko jakoby hnisu a bolest v hrdle s občasným otokem hrtanu...

Zduření a bolestivost uzlin je naprosto přirozená reakce na zánět a regrese, tedy zmenšení uzliny může trvat delší dobu, uzlina může zůstat i trvale zvětšená. Podobné je to s...

Diagnóza

| Dotaz od: Jana

Několik dní mě trápila zimnice, poté se přidala horečka až 40 °C silná polest v bedrech. Bylo mi i zle od žaludku. Postupně se přidala bolest, která mi z podbříšku vystřelovala...

Na základě informací uvedených v dotazu se lze domnívat, že lékař předepsal antibiotika vzhledem k podezření na zánět (svědčí pro to vysoké teploty a zvýšená hodnota zánětlivého...

Potřebovala bych poradit.3.5.2013 jsem užívala ATB Cefzil 500,které mi napsal dr. na ORL pro velkou bolest v krku, nešlo polknout ani sliny bez bolesti.Do 3 dnů se mi ulevilo...

Laboratorní vyšetření ukazují na probíhající/doznívající akutní zánět (zvýšené neutrofily, zvýšené leukocyty, zvýšené CRP, které je na hranici virového a bakteriálního zánětu...

Concor vs. nebilet

| Dotaz od: Roman

Dravim Vas, pred asi 2r som zacal brat concor 5 polku tbl. na zaklade 24h holtera. Mam 34r. Concor som uzival prvy rok dokladne rano ake potom som maval aj niekolko tyzdnove...

Vážený pane Romane, z uvedených údajů vyplývá, že jste nebyl dosud řádně vyšetřen internistou, resp. kardiologem. Pokud souběžně s arteriální hypertenzí trpíte diabetem mellitem...

Potíže s dýcháním

| Dotaz od: Iveta

Obracím se na Vás ještě jednou o radu. Už skoro 2 měsíce mám potíže s dýcháním. Nejhorší je to když se trochu zadýchám, poté se mi hrozně stáhnou průdušky, začnu trochu sípat a...

Podle toho, co píšete, jsou všechna vyšetření v pořádku. Betaloc ZOK patří mezi selektivní betablokátory (tj. váže se preferenčně na receptory v srdci a neovlivňuje beta...

Krevní odběry

| Dotaz od: Lenka

Byla jsem velmi zaskočená. Praktický lékař mi odmítl udělat krevní testy, o které jsem ho poprosila na základě toho, že již měsíc mám různé druhy virózy (kašel, nachlazení, pak...

Na krevní testy máte právo, opravdu tím myslím zákonné právo vždy při preventivní prohlídce 1x za dva roky a to pouze na odběr cukru v krvi, při genetické zátěži na odběr...

Krevni testy

| Dotaz od: Lenka

Pani doktorko,patym rokem se lecim s UC,beru 3x denne 1tbl mesalazinu,na krevni testy chodim 3x rocne..pri poslednich jsem mela zvysene lymfocyty a snizene neutrofily..testy mam...

Pokud všechny ostatní parametry v krevní obraze tedy absolutní počty krevních elementů a parametry zánětu /CRP/ jsou v fyziologických mezích, tak se nemusíte obávat...

Osteokalcin

| Dotaz od: Diana | z mobilní aplikace

Co znamená zvýšená hladina osteokalcinu? Je mi 21, hodnotu mam 59 ug/l, norma je 11-43, zvysene aslo 420, vapnik 2,58 mmol/l, ALT 0,9. Bolesti kosti, tinnitus, zvysene teploty...

Dorbý den, osteokalcin je kostní bílkovina, je ukazatelem akutních změn v kostním metabolismu je markerem kostní novotvorby. Může být zvýšen u kostní hypermodelace - u renální...

Nutkání ke kašli po viroze

| Dotaz od: Káča

Poprosím o radu-v 7/2014 přechozená viroza(tt 38st. trvající 1 den),průjem ,zvracení po celý den,přesto jsem musela do práce na noční směnu...)(úleva po apl.Torecan inj.) -cca...

Milá Káčo, výsledky sérologie pozitivní ve třídě IgG znamená přítomnost tzv. anamnestických protilátek, tedy že jste se s uvedenými patogeny v minulosti setkala, ale pokud jsou...

Krevni obraz

| Dotaz od: Věra

Prosim o Vas nazor na me krevni obrazy. V Srpnu lonskeho roku jsem byla na pred.vysetreni kvulimodberu oocytu na ivf..zjisteno zvyseny pocet leukocytu a to 14. Druhy den jsem...

Zvýšení leukocytů může mít mnoho příčin. Důležité je , že jste podstoupila hematologické vyšetření, kde se neprokázala žádná závažnější příčina. Nevím,jestli nejste kuřačka...

Leukémie nebo infekce?

| Dotaz od: Radana

Mám zvětšené, bohužel nebolestivé uzliny po těle. Všimla jsem si krční uzliny a tak docházím do špitálu na ORL a na infekční. teploty nejsou, nechutenství a únava ano. Dělali...

Radano, pokud byste měla leukémii, počet vašich bílých krvinek by byl mnohonásobně zvýšen a hodnoty bílých krvinek (leukocyty) jsou u vás jen nevýrazně zvýšené, jak to vídáme u...

Sarkoidóza

| Dotaz od: Lenka

Potřebovali bychom radu pro naši dceru,která trpí sakoidozou plic.Léčí se dva roky kortikoidy a tam je,dle lékaře zaléčená.Stále ji ale provází vysoké CRP až 117.Na základě...

Zvýšená hodnota ASLO je důkazem působení protilátek proti streptokokové infekci. Pokud po zaléčení antibiotiky je pokles ASLO, znamená to, že infekce je na ústupu. Může ale...

Leukocyty

| Dotaz od: mirka

Podle lekařu mám zhruba od roku 1996 zvýšené leukocyty. Při posledním rozboru jsem měla leukocyty 13,2. CRP 13,8 a v ELFO vyšší A1 glob 0,042 A2 0,136. Jinak leukocyty se mi...

Vyšší leukocyty mohou souviset se zánětem (např. chronický zánět močového měchýře, zánět dásní nebo zubů, vedlejších nosních dutin atd...), často mívají vyšší bílé krvinky...

Streptokoková infekce

| Dotaz od: Alena

Moje dcera, které je 29 let se od letošního února potýká se streptokokem. Brala troje antibiotika, v květnu následovalo vytržení krčních mandlí. Stále je unavená a má velké...

Aleno, děkuji za Váš dotaz. Vaše starosti a bezradnost mě mrzí. Vaše dcera zřejmě dostala antibiotika dle kultivace od gynekologa... Má ještě nějaké ložisko, z kterého by se...

Obavy z rakoviny

| Dotaz od: vasek

V červnu jsem měl chřipku a měl jsem zvýšené teploty které mě zustali,teploty mám stále,nevím jestli jsem je měl už dříve ,protože jsem se neměřil. Doktorka mi udělala...

Doporučuji vám se obrátit na spádové interní nebo infekční oddělení, kde provedou podrobná vyšetření. Teploty mohou mít řadu příčin, jejichž vypsání přesahuje možnost mé odpovědi.

Chtěla bych se zeptat jak, případně jakými preparáty, je možné zvýšit imunitu u 1,5 ročního dítěte. Již proděláváme během posledního půl roku druhou infekci dýchacích cest, opět...

Problém u Vašeho syna bude komplexní, ekzém rozhodně bude souviset s alergií na mléko, ale mohou zde být i jiné alergie na potraviny a další věci. Nejlépe by bylo vyšetřit...

Červené žilky na nohou (2.)

| Dotaz od: František

Reaguji na vaši odpověď zde - http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/cervene-zilky-na-nohou-68409 Děkuji za rychlou odpověď, problém je v tom, jak to mám lékařům vysvětlit...

Jediné, co vám mohu nyní nabídnout je konzultace v naší ordinaci v Praze 6. Můžeme se pokusit tento problém vyřešit společně.

Dobry den, jsem ve 22tt a uz asi 8 let me trapi sucha ryma a silene zahleneni v krku po cely den a nasledne nutkani hlen bud vtahnout do sebe nebo vykaslat, protoze me jinak...

Za prvé k těhotenství zahlenění HCD patří což je dáno otokem sliznic ůčinkem hormonů. Jinak dlouhodobé zahlenění může být v podstatě od infekce ,alergie nebo...

Paní doktorko. Děkuji Vám za neobyčejně rychlou odpověď, i když mi příliš nepomohla. Skloubení SI spojů s vyloučením sakroileitidy bylo kontrolováno MR - smínek jsem poslala )1x...

Opravdu výskyt leukocytů v moči nemá žádnou souvislost s problémy od páteře, které vám ale ty pocity v hýždích a jinde určitě způsobují. Jiné řešení než cvičení, léky a operace...

Bolest na pravém boku

| Dotaz od: Pavel

Pred mesicem me zacalo tlacit na pravem boku. Nedalo se to nazvat primo bolesti, ale takove tlaky v prave casti bricha, ktere jsem citil i jakoby v oblasti jak konci zebra na...

Jak vidíte stanovení diagnozy není snadné, a o to nesnadnější je to po internetu. Jediná pathologie je mírně zvýšený Bilirubin, ale ten může být i třeba trvalým nastavením...

Gynekologie

| Dotaz od: Nela

Chtela bych se Vas zeptat. pri gyn.vysetreni mi p.doktorka napsala do zpravy: Deloha v avf, endometrium 6,8 mm, ovarium l.dx. 29x19 mm, s drobnymi folikuly, l.sin. ovarium 22x14...

Ten ultrazvuk je v pořádku, folikuly jsou dozrávající vajíčka. CRP je zánětlivý marker nespecifický ( neurčuje druh nemoci) a nemusí být u trichomonázy ani chlamydie pozitivní.

Zvýšená teplota

| Dotaz od: Neela

Týden mě bolelo v krku, pak jsem dostala rýmu, která trvala asi 3 dny. V krku mě již nebolí, ale už 2. týden mám stále teplotu 37, která mi nebrání v mých běžných aktivitách...

Teploty mezi 37-38 stupni se označují jako tzv.subfebrilie, a jsou společným "křížem" lékařů i pacientů..Mají velmi nízkou výpovědní hodnotu, vyskytují se u stavů se značně...

Nacházím se v Pekingu v Číně a asi před měsícem jsem zde dle místního lékaře prodělal angínu. Na vyšetření jsem byl v mezinárodní nemocnici, kde mi udělali krevní testy (CRP a...

Vaše potíže snad mohou souviset s prodělanou anginou resp. svědčit pro pozvolna probíhající rekonvalescenci. Pokud bylo Vaše onemocnění léčeno adekvátně a včas, což nejspíše...

Vysoké jaterní testy

| Dotaz od: Lenka

Po občasných zažívacích potížích (cca 1x týdně) a bolesti v oblasti žaludku a pod pravým žebrem jsme byla na endoskopii, nález erytomatózní gastropatie. Ale pokud pominu tento...

Lehký zánět žaludku je jedna diagnoza a se zvýšenými jaterními testy to nesouvisí. Vyšší jaterní testy mohou být z příčiny toxického postižení (alkohol, léky, jakékoliv toxické...

Rozbor krve

| Dotaz od: Michaela

Byl jsem na odběru krve a chtěl bych se zeptat na pár věcí z mých výsledků. Moc se nevyznám v těch zkratkách,tak jestli by jste mi mohla napsat co to je za zkratky a jestli mám...

Výsledky laboratoří je vždy nutné konzultovat s lékařem, který vás k laboratornímu vyšetřením z nějakého konkrétního důvodu odeslal. Laboratorní hodnoty (ledvinné a jaterní...

Již 3 týden mě trápí nadměrné nadýmaní doprovázené velmi nepříjemným zápachem. Cítím tlak pod levým prsem v místech, kde se nachází tlusté střevo. Často mě i pálí žáha, na...

Předpokládám, že mluvíme o elevaci specifické pankreatické amylazy. Toto může být při zánětu slinivky břišní nebo i přechodně po podráždění žlučových cest při průchodu...



Podivna angina

| Dotaz od: Petra

Před týdnem jsem byla nucena vyhledat lékaře, kvůli velmi nepříjemné bolesti v krku i při polykání, nauzei, silné bolesti hlavy, zimnici a teplotě kolísavé mezi 38,5 a 38,7°C...

Je mi líto,že jste si dala práci s velmi pečlivým líčením celé situace,historie Vaší nemoci-a já Vás "odbydu".Jenže-.jako praktické lékařce mi v této situaci nic jiného...

Krevní testy

| Dotaz od: Petra

Mám střevní potíže. Už od vánoc mi často kručí v břiše, chodím často na záchod. Doktorka mě poslala na krevní testy. Vyšly mi zvýšené hodnoty u S_CRP 7+, B_FW2 26++, B_EOZI 7...

Milá Petro, nestrachujte se. Vaše obtíže jsou velmi nespecifické, mohou být příznakem řady onemocnění zažívacího traktu, ale stejně tak mohou být způsobeny nepravidelnostmi v...

Ceruloplasmin.

| Dotaz od: Zuzana

Dobrá den paní dokrotko, mám mírně zvýšenou glukózu na lačno 5,73, CRP 9,6, cholesterol 5,52, kyselina močová 326, eGF_CKD-EPi 1,38, GMT 0,92. Jsem alergik na plísně, směsi trav...

Všechny Vaše uvedené výsledky jsou v normě, máte jen hraniční glykémií a cholesterol. Z toho bych nedělal vědu. Referenční meze různých laboratoří se mohou lišit dle používané...

Nedávno jsem na sobě začala cítit silnou únavu a občas jsem cítila i nepříjemné píchání v oblasti krku. Z krve mi zjistili nějakou zvýšenou hodnotu TSH a potom CRP 7,59. Při...

Zvýšené CRP u autoimunitního zánětu nebývá, ale hodnota 7,59 je takřka v normě. Rakovinu štítné žlázy lze diagnostikovat pouze punkce cysty nebo uzlu. Musíte se domluvit s...

Krevní obraz

| Dotaz od: David

Delší dobu asi více než půl roku se cítím neustále unavený s tím že mě už skoro nic nebaví. Mám sedavé zaměstnání. Často jsem unavený ráno po probuzení, někdy se únava dostaví i...

V přiloženém krevním obrazu jsou pouze mírné odchylky od normy, snížená hladiny neurtofilů, mírně vyšší hladina lymfocytů, co bývá u virových infekcí, ale pokud je infekce...

Předem se omlouvám,přesně nevím,do jaké kategorie dotaz směřovat..Před rokem mě v noci vzbudilo píchání v pravém podbřišku a nevolnost.Byla jsem poslána na chirurgii,apendix...

Vážená Veroniko, určitě bych Vám doporučila se o problému důkladně poradit s praktickým lékařem. Začala bych krevními testy, rozborem krevní řady - počty jednotlivých druhů...

Paní doktorko, chtěla bych Vás poprosit o objasnění problému, proč trpím pocitem zimy (doslova se "klepu zimou"), i když k tomu nejsou žádné důvody. V místnosti není chladno...

Milá Jano, píšete, že při potížích se cítíte nervózní, takže se nabízí, jestli problémy opravdu nesouvisí s psychikou. Dále by se mohlo jednat o sníženou glykémii (hladinu...

Jedná se o mého přítele (27 let). Vše začalo otokem obou malíčků na chodidlech. Za dva dny jej odvezli sanitkou, jelikož jen ležel a nemohl se bolestí hýbat. Měl silné bolesti...

Hádat diagnózu bez možnosti klinického vyšetření a výsledků provedených laboratorních testů lze jen velmi obtížně. Nevím, jaké je hodnota zánětlivých parametrů (CRP, leukocyty...

Antibiotikum

| Dotaz od: david

Rad bych se zeptal jak je skodlive brat casto antibiotika během posledniho pul roku jsem měl asi 4 krat antibiotika nebo penicilin nedavno jsem dostal penicilin asi před třemi...

Léčba antibiotiky by měla být velmi uvážlivá především z důvodu nebezpečí bakteriální rezistence. V dnešní době je dobrým vodítkem hodnota CRP. Broncho-Vaxom doporučuji brát...

Vysoká sedimentace

| Dotaz od: Magda

Vážený pane doktore, ráda bych znala Váš názor, protože můj praktický lékař se zatím neznepokojuje a svádí mé problémy spíše na stres (kdyby to tak opravdu bylo, nejsem proti...

Sice je to román, ale na druhou stranu, praktik neví jak by to mohl uchopit..... Možná vše začalo v souvislosti s těmi těhotenstvími a porody - přeci jen jsou to hormonální...

Potíže s pocením

| Dotaz od: Dagmar

Docházím na endokrinologii,beru Eutyrox dle rady lékařky a přesto se každé ráno spotím.Kam se obrátít?Děkuji,Dagmar

Dagmar, Pokud je dle odběrů štítná žláza správně kompenzovaná - dobré hodnoty TSH a fT4, problémy s pocením budou mít zřejmě jiného viníka. Často se jedná o obezitu, vliv...

Už dva týdny ležím v nemocnici bez jídla. Byly mi nalezeny kameny ve žlučovodu a ve žlučníku. Druhý den jsem podstoupil ERCP. Po zákroku jsem měl dva dny silné bolesti břicha...

Jane, zvýšení i případné kolísání amylázy v séru (S-AMS) je po tomto výkonu (ERCP) skutečně zcela běžné. Po tomto výkonu bývají občas i bolesti břicha, zvýšené jaterní testy. Je...

Abces

| Dotaz od: Tomáš | z mobilní aplikace

Paní doktorko. Mám na vás více dotazů a byl bych rád za jejich zodpovězení. Minulé úterý - 14 dní zpět jsem, byl operován kvůli zánětu slepého střeva. Operace byla provedena...

Milý Tomáši, chápu, že byste byl už rád v pořádku. Už podle toho, že operace byla provedena klasicky soudím že šlo o pokročilý nález a hrozila peritonitida - tedy zánět...

Voda v koleni

| Dotaz od: Jiří

Je mi 48 let, měřím 175 cm a vážím 77 kg. Již 5 měsíců mě trápí intenzivní tvorba výpotku v pravém koleni. Na konci léta po dlouhodobém klečení mi při jednom pokleku silně...

Laboratorní hodnoty jsou jen nepatrně zvýšené, nejsou nijak nápadné. K hodnocení v tomto směru se musí vyjádřit revmatolog při nálezu kolena a výpotku v koleni. Anamneza, vznik...

Zvýšená sedimentace

| Dotaz od: katarína

Už dva roky ma trápi zvýšená sedimentácia, asi pred mesiacom som ju mala 68/82, poslali ma všemožné vyšetrenia (kolono, GIF, endokrinológia, krčné, zubné, alergológia a...

O miminko se můžete snažit, zejména pokud proti tomu nemá nic Váš ošetřující gynekolog. Co se týká příčiny zvýšení sedimentace, možností je celá řada. Kromě toho, co jste...

Zvýšené jaterní testy

| Dotaz od: Lucie

V poslední době jsem měla vyšší krevní tlak, tudíž mi pan doktor dělal krevní testy. Mám vyšší jaterní hodnoty ALT 2,09 AST 0,74 GGT 1,16 CRP 6,1. Proto se mi dělaly další testy...

Takto lehce zvýšené jaterní testy mohou mít spoustu příčin - žloutenka byla vyloučena (poz. HbSAb jsou po očkování - byla jste očkována povinně ve 12 letech). dále to může být...

Stretococcus

| Dotaz od: Jitka

Výsledky z ORL -streptococcus beta-haemolyticus G na krčních mandlích, antibiogram penicilin=C, erythromycin=R, clindamycin=C, a bylo mi sděleno, že je nutné odstranění krčních...

Indikace k tonsilektomii se musí u každého pacienta posuzovat individuálně, záleží na častosti angín, zda-li máte zvýšené ASLO trvale - hodnota 396 je pouze mírně zvýšená, dále...

Infarkt myokardu

| Dotaz od: Unknown

Před třemi lety jsem prodělal 2x IM. Poslední dva roky jsem zásadně překopal dosavadní žebříček hodnot a od základu změnil životní styl. Dodržuji vyváženou stravu, nepiji...

Vaše změna životního stylu jde správným směrem. Bohužel klasická medicína nebere člověka komplexně. Pokud není takto zaměřen Váš praktický lékař, v nemocnici ho nenajdete. Když...

Bolest v podbřišku a zad

| Dotaz od: Lucie

Prosím o radu.14 dní mě bolí v levém podbřišku a pod žebrem a pobolívají mě i záda, z gynekologického hlediska žádný nález. Gynekoložka mě odeslala na urologické vyšetření, na...

Lucie. Vaše lékařka nalezla krev v moči, proto Vás odesílá k urologickému vyšetření, aby se vyloučilo onemocnění ledvin a močových cest. Čeká Vás nové vyšetření moči včetně...

Krevní obraz

| Dotaz od: Baky01

Mohla bych poprosit o radu ohledně krevního obrazu? Krevní obraz mi vyšel docela v pořádku a však mám větší sedimentaci za hodinu 22,CRP 10.Jinak hodnoty v pořádku až na dvě...

Hodnota sedimentace je mírně zvýšená, příčinou může být doznívající infekt, nebo právě snížení hemoglobinu. Dle nálezu máte mírně sníženou koncentraci hemoglobinu v červených...

Co se to děje?

| Dotaz od: Alisa

Již po třetí za čtyři měsíce mám zánět horních cest dýchacích s teplotou 38 °C, který se rozvinul v zánět průdušek, přestože jsem byla léčena i antibiotiky, i chemoterapeutiky...

Pokud trpíte recidivujícími infekcemi, opakovaně zvýšenými teplotami , kožními problémy, doplnila bych alergologické imunologické vyšetření. nevím, co si mám přesně představit...

Kašel

| Dotaz od: Ivana

Dd mám dceru 12leta již měsic kašle ,mokře jakoby zahleněně ale hleny nelze vykašlat.Uživli jsme ACC a jiné..je bez teplot,sportuje..i když při delsi zateži se rozkašle,,Co by...

Vzhledem k tomu, že kašel trvá již měsíc, mohlo by se jednat o kašel na alergickém podkladě, možná i o astma bronchiale.Častá příčina bývá v alergii na bílkovinu kravského...

Krevní obraz

| Dotaz od: Aurélie

Chtěla jsem se zeptat, již delší dobu se cítím velmi unavená, vlastně unavená se už probouzím, mám hodnoty krve hemoglobin 112, Fe 16,8, Ferritin 6, cholesterol 5,46, HDL 1,73...

Chudokrevnost jistě vliv mít může, ale je třeba vyšetřit i další laboratorní parametry - např. hormony štítné žlázy, sedimentaci či CRP, ASLO, protilátky proti lymské borelióze...

Moje 2-letá dce...

| Dotaz od: Lucie

Moje 2-letá dcera má zvýšené leukocity v krvi, dneska měla hodnotu 12,3, minulý týden 10,3,takže se mírně zvýšily,CRP má pořád 8, čím to může být? Jiné problémy nemá. Prosím...

U malých dětí jsou fyziologické hodnoty počtu leukocytů až téměř do 12. Zásadní pro případnou léčbu ale je, jestli má Vaše dcera nějaké obtíže, to zde bohužel nepíšete. V zásadě...

Zvýšený faktor d-dimer

| Dotaz od: Katka

Tento týden jsem byla na vyšetření v trombotickém centrum s rodinnou dispozici Leydenské mutace - zjištěna u sestry. V kontrolním odběru zjistili hodnotu D-Dimer 900 a zvýšené...

Vzhledem k tomu, že jste dlouhodobě nemocná, může se krevní obraz poměrně radikálně měnit. Doporučoval bych znovu kontrolu u praktického lékaře, který Vám po vyšetření doporučí...

Svraštělá ledvina s cystou

| Dotaz od: Jitka

Měla bych na Vás prosbu. Loni v listopadu jsem přechodila chřipku, která se mi pak následně vrátila, hodně jsem kašlala, měla bolesti zad a poslali mě na ultrazvuk ledvin a...

Svraštělá ledvina může mít mnoho příčin, někdy to bývá po opakovaných zánětech, někdy z poruchy zásobení , někdy je to vrozené. Co se týče možného nádoru, tak ve většině...

Krevní výsledky

| Dotaz od: Petr

Chtěl bych se zeptat můj syn 5 let ma už 14 dní bolesti v krku,únava,rýma,kašel a opakující se teploty 39.Na krevních testech jsou tyto hodnoty -neutrofily 0,71,lymfocity 0,15...

To jistě nejsou kompletní výsledky, důležitá je především hodnota leukocytů a CRP. Nikdy nelze posuzovat pouze laboratorní výsledky bez přihlédnutí ke klinickému stavu, který...

Antibiotika

| Dotaz od: Karolína

Mám dotaz ohledně mých nemocí.Od začátku letošního roku jsem měla problémy s rýmou,kašlem,bolestmi v krku,teplotami.Měla jsem antibiotika od doktorky z ORL,která mi pomohla.Za...

Pokud se respirační infekce opakují často , tak by bylo vhodné určitě imunologické , alergologické vyšetření doplnit. Hranicí zvýšené nemocnosti je cca 5 infektů za rok. Každou...

Tonsilektomie

| Dotaz od: Milan

Chtěl bych se zeptat, jestli se dá nějakým způsobem potvrdit , že je nutné vyndání mandlí a že právě oni způsobojí potíže. Už cca rok mne trápí průběžně občasná bolest v krku...

Vždy jde o uhel pohledu a zkušenost jednotliveho lekaře. Ja osobne bych vyndáni mandli volila jako uplně posledni krok, mnoho jste jich ještě nevyčerpal. Homeopatika jsou běh na...

Trávící obtíže

| Dotaz od: Petra

Cca před třemi měsíci mi začaly tyto obtíže - začíná to nauzeou a slabostí a vždy to má rychlý průběh, obvykle do hodiny je mi hodně zle, opakovaně zvracím a mám průjmovitou...

Možná kolegyně na Váš dotaz již odpověděla. Gastroskopie nebo kolonoskopie může mnohé nemoci odhalit. Dále možné udělat CT vyšetření. Zkuste se domluvit s gastroenterologem.

Bulka v tříslech

| Dotaz od: Gabriela

Našla jsem si bulku v pravém třísle. Byla jsem u obvodní lékařky, udělali mi sono i odběry krve a prý je všechno v pořádku. Když jsem si pak doma prohlížela výsledky z odběrů...

Věřte své lékařce. CRP rozhodně značně zvýšené nemáte, hodnota 8,24 nic neznačí. Vaše maminka má také pravdu, rakovina nebolí, a zmíněné bulky budou pravděpodobně uzliny...

Prosba o radu

| Dotaz od: Jaroslav

Chtel bych se zeptat zda by se nemohlo jednat o priznaky primoinfekce ( riziko kolem 20.11.2013 +/- a to praskl kondom pri analu se zenou). A ted uz asi 10 dni trpim neco...

Může jít jak o běžné projevy virosy, což by v tomto období nebylo nic neobvyklého, tak ale i o projevy pohlavních chorob. Vzhledem k rizikovému chování doporučuji testy provést...

Zvýšený cholesterol a cukr

| Dotaz od: Alena

Je mi 72 let a byl mi naměřen zvýšený cholesterol 5,9 ,HDL 1,04, LDL 3,43 ,Rizikový index 4,21 glukoza 6,6 CRP 7 Chtěla jsem se zeptat,jak vážné to v mém věku je a čeho bych...

Protože o Vás a Vašem zdravotním stavu a historii nemám žádné informace (nevím, zda trpíte nějakým onemocněním, užíváte léky, kouříte, jaká je Vaše tělesná konstituce atd...) a...

Zvýšený imunoglobulin g

| Dotaz od: Stanislav

Před třemi měsíci jsem prodělal bezprostředně ihned po očkování tetanu zánět močových cest CRP 180. Byl jsem odeslán na hospitalizaci, kde jsem strávil 4dny. V nemocnici mi...

Pane Stanislave. Omlouvám se za zpoždění odpovědi, dotaz byl ke mě přesunut. Zvýšení IgG (nepíšete ale, jak nápadné, což je důležitý údaj) je "nález", který sám o době neukazuje...

Mám 5ti měsíčního syna, u kterého se ve třech měsících objevily první potíže - teplota 38,2 v zadečku, krev (dle papírku 3, labor. Ery 5) a leukocyty v moči (198), CRP 30. Moč...

Vážená paní Sylvie, zcela správně cítíte, že zanedbáním či banalizováním Vámi uvedených obtíží se jejich příčina neodstraní, a spíše by mohlo dojít k dalším komplikacím...

Zvýšené ieg

| Dotaz od: radek

Prosim vas chtel bych se zeptat, co znamenaji tyto hodnoty, IGE 68.6,ECP 21.9, ALATOP 0.91,EZELENI 0.33, uz treti rók nesspecificke strevni problemi, velka bolest v oblasti...

Jsou to zkratky vyšetření, se kterými se běžný praktický lékař nesetkává a protože nepíšete, kde byly odběry dělané, tak Vám bohužel nemohu na první dotaz odpovědět - je dobré...

Cepy na madlich

| Dotaz od: Jaroslav

Jiz asi 5 let se mi objevuji na jedne mandly zapachajici cepy, a spodni cast mandle je zvetsena a odtud se ty cepy nejvice berou. Obcas kdyz to tu zmacku objevi vytece z mandle...

Pane Jaroslave. Je pravda, že jakékoliv zánětlivé ložisko v těle může vyvolávat imunitní reakci, která s poškozením kloubů nebo i ledvin může souviset, ale v případě mandlí je...

Silná rýma, teploty

| Dotaz od: luisa

Můj 21měs. syn dostal v pondělí kašel (mokrý), rýmu a teploty. Po 4 dnech jsem volala naši lekařce pro radu. Nezdála se jí přetrvávající teplota (kolej 37,5-38). Prý po 3 dnech...

Lékařka z krve chtěla jistě stanovit CRP, tedy zánětlivou bílkovinu z jejíhož množství lze soudit, zdali Váš syn trpí bakteriální infekcí. Může se u něj jednat o klasickou...

Několik let mám problém s virózami a problémy v nosohltanu. Začne to pocitem sucha a škrábání v nose, bez hlenů. Pak začne pálení nosohltanu. Na zadní stěně v krku se objeví...

Doplnila bych i imunologické vyšetření, dle výsledků vyšetření zkusit imunomodulační léčbu. U chronických recidivujících se zánětů horních cest dýchacích by se mělo ještě...

Náhlý kolaps

| Dotaz od: mareska

Moc prosím o názor-léčím se už 10let s vyšším kr.tlakem ,t.č. stabilizovaný 155/90. občasná tachykardie a na ult.i rtg zvětšená levá komora..Dotaz:stala se mi zvláštní věc...

Je možné že to byla pouze přechodná slabost, je ale také možné, že nikoliv. Rozhodně bych tedy doporučil kontrolu u ošetřujícího lékaře. Hezký den.

Slabost po nemoci

| Dotaz od: Iva

Hezký den vážená paní doktorko, pracuji v dětském kolektivu a v posledních měsících u nás řádila spousta bacilů. Přecházela jsem delší dobu kašel, ale před 2 týdny se mi zcela...

Svalová slabost může mít řadu příčin, od tzv. parainfekčního postižení přes neurologický původ. Proto, pokud se obtíže do týdne nezlepší nebo se budou zhoršovat, doporučuji...

Ráda bych se zeptala na možného původce vzniku třískovité hemoragie. Dělají se mi často na všech nehtech, i nohou, v místě se mi nehet vždy oddělí od lůžka a po odstranění...

Eliško, nevím, zda se Vám moje odpověd odeslala, proto ještě jednou napíši ve zkratce co je nyní důležité udělat . Měla jste někdy v minulosti anginu, jste si jista, že byla...

Zvětšené uzliny u batolete

| Dotaz od: Iveta

Můj syn(22.10.11 mu budou 3roky) má necelé dva roky uzliny na krku - 2x o velikosti 1,5cm a 1cm; mezi rameny a krkem vždy v páru na každé straně drobné a v tříslech na každé...

Pokud tento stav trvá již dva roky, byla bych klidnější, kdyby syn měl za sebou alespoň komplexnější krevní odběr. Z prstu se dá stanovit maximálně CRP, což je zánětlivý...

Opakovaně záněty průdušek

| Dotaz od: irena

Již po páté za rok a půl mám zánět průdušek a šestery antibiotika. Zatím mě vždy pomohl jen XORIMAX 500MG. Vždy to začne pocitem vysichání a škrabání v hrtanu a urputným suchým...

Mohlo by se jednat jak o oslabenou imunitu, tak např. i o psychosomatické onemocnění. Doporučoval bych proto znovu kompletní vyšetření u lékaře. Hezký den!

Laboratorní výsledky

| Dotaz od: Petra

Můžete mi,prosím,říct,zda spolu nějak může souviset snížená hladina železa(3,3) při nízkém objemu erytrocytů(64),a obsahu Hb.v ery.výp.(18,6) se zvýšeným Imunoglobulinem M(4,93...

Snížená hladina železa určitě souvisí s tím,že jsou krvinky menší, mají menší objem a obsahují méně hemoglobinu. Pokud problémy se sníženou hladina železa máte dlouhodobě...

Febrilie nejasné etiologie

| Dotaz od: Pavel

Chtěl bych se zeptat, kam případně dále nasměrovat dovyšetření mého zdravotního stavu. Vím, že přednostně mám konzultovat svého praktického lékaře, nicméně ten si, dle jeho...

Pane Pavle. Děkuji za podrobný dotaz, trochu Vás ale zklamu. Bez kompletních informací o tom, co Vám bylo testováno a s jakými výsledky Vám opravdu nemohu k situaci takto na...

Nechutenství

| Dotaz od: Lucie

Prosím o radu. Již je to 6 den co nejsem schopna normálně jíst. Co sním, tak i vyzvracím, stačí mi i pohled na samotné jídlo. Druhý den, kdy tyto potíže trvaly jsem vyhledala...

Vámi popisované obtíže mohou svědčit o viróze s gastrointestinálními příznaky. Stanovit diagnózu na dálku ale není možné. Doporučoval bych Vám se znovu obrátit na Vaši...

Bolelo mě v krku a moje lékařka mi sdělila, že mám zánět nosohltanu, angína to není, 5 dní beru antibiotika. Stav se zlepšil pouze tím, že mě bolí o němo méně v krku. Ale uzliny...

Pokud přetrvává rýma, kýchání, bolesti v krku i po 5 dench užívání antibiotik, doplnila bych krevní odběry CRP, krevní obraz - zda-li přetrvává pozitivita markerů akutního...

Bolest kloubů

| Dotaz od: Milan

Níže jsem zkopíroval Vaší odpověď na můj minulý dotaz, na který bych chtěl navázat. K Imunologovi jsem objednán na 28.5., navíc jsem konzultoval problém s Homeopatičkou a začal...

Pokud se bolest kolen stále zhoršuje , doporučovala bych kontaktovat praktického lékaře, který rozhodne zda-li je vhodné akutní ošetření např. na ortopedii, nebo revmatologii...

Strach z rakoviny

| Dotaz od: vasek aaaaaaaa

V červnu jsem měl chřipku a měl jsem zvýšené teploty které mě zustali,teploty mám stále,nevím jestli jsem je měl už dříve ,protože jsem se neměřil. Doktorka mi udělala...

Doporučovala bych ještě doplnit imunologické, infektologické vyšetření. Vůbec neznamená, že každý pacient s dlouhodobě zvýšenými teplotami by měl mít onkologické onemocnění...

Nádorové onemocnění

| Dotaz od: Radomír

Po zahájení radioterapie a chemoterapie byl manželce zaveden PEG 8.9.2016. Dne 14.9.2016 nastal kolaps a maželka byla převezena na JIP onkologie. Přivolaný urgentní chirurg...

Na váš dotaz se po internetu a bez prostudování zdravotní dokumentace nedá odpovědět. Ani mi nepřísluší hodnotit postup ošetřujícího lékaře. Nádorové onemocnění je vždy vážné, a...

Vysoké aslo

| Dotaz od: Martina

Mám otázku, která se týká zdravotního stavu mé dcerky,15 let. Těsně před Silvestrem byla hospitalizovaná pro paratozilární absces. Léčila se konzervativně, do žíly brala Axatine...

Martino. Tak to vezmu popořadě: Laboratorní hodnoty Vaší dcery bych posoudila jako "v mezích normy". Hodnoty leukocytů 10,5 nebo 11,3 při horní referenční hranici 10 bych...

Časté angíny

| Dotaz od: Jan

Již několik let mám problémy s častou angínou (nebo virozy). Několikrát jsem byl na imuno + ORL, nikdy však s konkrétním řešením (imuno předepsalo něco na zvýšení imunity). Loni...

Bolesti v místech jak je popisujete by se mohly týkat angíny, která postihuje především jazykovou mandli ( čili lymfatickou tkáň v kořeni jazyka ). To by ale viděl spíše...

Laboratorní nálezy

| Dotaz od: Miroslav

Můžete mi prosím vysvětlit černý zvýrazněné čísla z rozboru krve? Vím že to není v pořádku a tak bych rád věděl co s tím dělat? Děkuji.

Dle výsledků to zas taková hrůza není. Máte velmi lehce zvýšenou hladinu CRP, což samo o sobě nevypovídá o žádné poruše, ve spojení např.s rýmou by taková hodnota mohla ukazovat...

Cca 5 dni me trapi bolest v krku pri polykani, bolest uzlin, bolest v krku. Cucave pastilky a strikani do krku nepomaha, teplota neni. Dnes jsem byla u lekarky, hodnota CRP 7,6...

Pokud byla díky klinickému nálezu včetně nízkého CRP zatím vyloučena bakteriální infekce, takto se projevuje především virová infekce sliznic dýchacích cest, kdy antibiotická...

Bolest v krku

| Dotaz od: Naďa

Dnes (pondělí) jsem byla u zastupující lékařky mého doktora, protože můj lékař má dovolenou. V pátek mi začal bolet nosohltan a v krku ty oblouky ne přímo mandle. Dělala jsem si...

Vaše hodnota CRP sice není příliš vysoká, to souhlasím, na druhou stranu vždy léčíme pacienta, ne laboratorní hodnoty. Chci tím říci, že k hodnotám výsledků přihlédneme, ale...

Borelióza

| Dotaz od: Barbarka

Pred 2 lety jsem si stezovala u sve obvodni lekarky na ruzne potize jako zaskuby svalu po tele, obcasne brneni apod... Delala mi test na borelie a vysel negativni. Nasledne mi...

U boreliosy mohou být leukocyty zcela v normě. Doporučuji znovu navštívit neurologa a provést všechna vyšetření znovu.

Stroptococus

| Dotaz od: Marie

Mám na Vás dotaz. UŽ 3 roky marně bojuji se strepcocem v krku. V roce 2009 mi začali problémy s kolísavým tlakem, ale většinou se držel ve vyšších hodnotách s dalšími příznaky...

Pokud se vracejí streptokokové infekce, doporučovala bych zkusit autovakcínu vyrobenou z kmene , který se přímo vykultivuje z výtěru nebo nasadit bakteriální lysáty, které mají...

Bolesti břicha/podbříšku a občasné průjmy Dobrý večer, již delší dobu mě trápí nepříjemné pocity v oblasti břišní, především v levém podbříšku. V následujících textu se budu...

Vážený pane Karle, Vaše úvahy o možných příčinách různých obtíží, které jste poměrně podrobně a komplexně popsal, mohou potvrdit nebo vyvrátit kombinace příslušných klinických...

Mám dotaz, mám chlamydie pneumonie již přes rok, přeléčena jsem byla 12/2012 měsíc ATB Klacid, pak už ne. Hodnoty IgM, IgG, IgA stále vše pozitivní (IgA a IgG přes 7), IgM něco...

Hano, přeléčení chlamydií bylo dostatečné (běžně se léčí 2 týdny a vy jste byla léčena měsíc). Obstrukční rýma nemá s chlamydiemi nic společného a aplikace Nasonexu jistě nemůže...

Záhadná nemoc

| Dotaz od: Mirka

Zoufale se snažím přijít na to, co mi je. Od května mě trápí různé potíže. Začalo to bolestmi v oblasti pravé strany krku (neuropatická bolest), necitlivost pravé tváře, občasný...

Takto z uvedených příznaků a pár laboratorních hodnot bez možnosti vyšetření pacienta je těžké radit. Ale vzhledem k tomu, že udáváte hlavně neurologické příznaky, bylo by také...

Mám dotaz ohledně svého KO. Při preventivní prohlídce mi bylo zjištěno, že mám zvýšený počet bílých krvinek, ale jejich diferenciál mám v pořádku. Bylo mi řečeno, že je to divné...

Za zvýšeným počtem bílých krvinek bývá nejčastěji zánět. Kdyby se jednalo o souvislost s alergií, byl by zřejmě posun i v diferenciálu ve smyslu zvýšení eosinofilů. Pro další...

Hodnocení nálezu

| Dotaz od: Marek

Prosím o vysvětlení popisu EKG: AS prav., SR, f 64/min, PQ 0,14 s, QRS 0,10s, QT 0,40s, ST nespecifické vyšší odstupy II, III, aVF, T neg. V1 K tomu krev BIO: B-cTnT 10 ng/l, B...

Takto vytržené z kontextu má pro Vás hodnocení ekg minimální hodnotu, vždy je potřeba uvažovat v celkových souvislostech a souvisejících vyšetřeních. EKG se na medicíně učí půl...

Kampylobakter

| Dotaz od: Soničičinka

21.12. začali od rána křeče a průjem, pocity na zvracení,zimnice, průjem minimálně 10x denně, trvalo to do 24. to už se mi udělalo lépe, k večeri bramborová kaše, po dobu těch...

Při průjmu, který je nejasného původu rozhodně Imodium neužívejte, můžete tak zhoršit průběh průjmu (pokud se jedná o infekční průjem toxiny zůstávají déle ve střevě a mohou se...

Chtěla jsem se zeptat na nějaké věci ohledně mých zdravotních potíží.Začalo to častým močením,pocením se,únavou,bolestí kloubů,bolestí v zadní častí zad,bolestí pod žebry...

Domnívám se, že ještě nejste zotavená po infekci močových cest léčené 2 druhy ATB, na kterou navíc dle popisu navázala sinusitida, také léčená ATB (Pamycon). Nejlepší by bylo...

Dsdna protilátky

| Dotaz od: Petra

Paní doktorko. Předem bych Vám chtěla poděkovat za odpovězení mého dotazu ohledně lymeské boreliozy. Zapomněla jsem ještě dodat, že mi v květnu byla odebrána krev na protilátky...

Vyšetření hladiny protilátek je vždy potřeba hodnotit s celkovým laboratorním nálezem /krevní obrazem, sedimentací, CRP, hladinou imunoglobulinů/ a s klinickým stavem pacienta...

Již delší dobu mam brnění v rukou, vice v prave na hřbetu ruky a z vnitřní strany az nepříjemné jako skubani a utlumením citlivosti v prstech. Dále pak brnění v nohou a při...

Přičin těchto obtíží může být samozřejmě mnohem více, nejen RS. Pokud jste léčena Solu Medrolem, pak předpokládám , že jste sledována na neurologii nebo ve specializovaném...

Krevní obraz, leukocytóza

| Dotaz od: Michaela

Nevím, kam přesně zařadit můj problém, ale potřebuji poradit. Nikdy jsem neměla vážnější problémy se svým zdravím, ale teď mě jedna věc trápí. V únoru 2009 jsem šla na svoji...

Doporučoval bych znovu kontrolu u ošetřujího lékaře a také na imunologii. Mohlo by se totiž jednat i o oslabení imunity. Hezký den.

Zvýšené cpr

| Dotaz od: Iva

Chtěla bych se zeptat, zda hodnoty CPR 22, ASLO 1114 jsou způsobeny "STREPTOKOKEM", kterého mi zjistily výtěrem z krku a jaké následky by mohl způsobit. Prodělala jsem 2x angínu...

Zvýšené hodnoty ASLO jistě souvisí se streptokokovou infekcí, jedná se o protilátky proti streptolyzinu O, který se nachází na povrchu streptokoků. Hodnota CRP je jen lehce nad...

Potíže při endometrioze

| Dotaz od: Jana

Je mi 23 let a před dvěma lety mi byla diagnostikována endometrióza. Při laparoskopické operaci mi byla odstraněna ložiska endometriózy. Měla jsem i srostlý vaječník se slepým...

Skutečně nejlepší cesta vede přes praktického lékaře vyšetří vás podle nálezu pak odešle k příslušnému specialistovi například urolog gastroenterolog. Příjemný den

Hemofil v krku

| Dotaz od: Zuzana

Syn měl 2 dny vysoké horečky (38 - 39,8). Navštívila jsem s ním lékařku, udělala mu CRP, které vyšlo velice nízké (hodnota 24) a výtěr v krku. Usoudila, že je to viroza...

Nemusíte se ničeho obávat. Jedná se skutečně s největší pravděpodobností o virózu a vaší sestře žádné nebezpečí nehrozí. Maximálně, že dostane taky virózu, se kterou se její...

S. pyogenes - bez atb

| Dotaz od: Jarka

V průběhu května a června jsem brala dvoje atb na chlamydie. Napřed 14 dní Doxyhexal, pak výtěr- chlamydie + a pak ještě 14 dní silný Klacid. Nyní na výtěr ještě čekám. Poslední...

Pokud je CRP nízké, znamená to že se nejedná o akutní infekci. Tedy ani nejsou potřeba ( v této situaci ) antibiotika. Co se týče ASLO, záleží na hodnotách jaké jsou, jestli je...

Bakterie v moči

| Dotaz od: Hana

V předoperačním vyšetření před plánovným odstraněním štítné žlázy mi vyšly špatné výsledky v moči: leukocyty 28 (referenční mez laboratoře je méně než 15), ploché epitelie 24...

Vážená paní Hano, uvedené výsledky kontrolního vyšetření moče bych nepovažoval za kontraindikaci plánované operace. Záleží ovšem na konkrétním chirurgickém pracovišti, zda trvá...

Aslo

| Dotaz od: Eva

Paní doktorko.Již řadu let se léčím na neurologii.Obtíže - bolesti kloubů, svalů,svalové křeče,závratě,bušení a přeskakování srdce.Chtěla jsem se zeptat dle výsledků jestli by...

Evo, hodnota ASLO je zvýšená, nelze vyloučit ložisko v těle jako zdroj streptokokové infekce či opakované infekce (od bacilonosiče v okolí). Doporučovala bych vyšetření ASLO...

Chtěla bych Vás požádat o zhodnocení následujících výsledků krevních testů: fTSH - 0,847 sT4 - 12,9 cukr - 4,79 cholesterol - 4,90 CRP - 1,00 HB - 1,49 LEU - 4,8...

Vámi uváděné hodnoty jsou všechny v rámci normy. TSH 0,847 je rovněž v normálním rozmezí, i když spíše na jeho dolní hranici. Je možné, že by pacientovi mohla ke kompenzaci...

Chcela by som sa spytat na vysledok RTG vysetrenia, co to znamena: obojstranne sýta bronchovaskulárna kresba parahilarne - periferne pod dolnym polom lveho hilu az splyvavo...

Je mi velmi luto, ale na zaklade popisu snimku sa nemožem seriozne vyjadrit, urcite je lepsie vidiet samotny snímok. Podla potiaži, ktore popisujete by sa mohlo pravdepodobne...

Muž 27, 183 cm, 79 kg. Můj problém nastal 11.11 kdy jsem navštívil pohotovost pro velké bolesti břicha. Ošetřující lékař mě poslal domu z odůvodněním, že se jedná o zaplynění (i...

Filipe, podle popisu průběhu i toho, že jste na JIP strávil 5 dnů, se patrně jednalo o těžký nález, protože po běžné operaci slepého střeva na JIP pacienti nejsou a do těch...

Zvýšené parametry krevního testu

| Dotaz od: Vladimír

Chtěl jsem se zeptat na výsledky krve mého přítele, kterého jsem na ně poslal, jelikož má idiopatické bolesti pravého varlete, které je i mírně zvětšené, bolestivé, přičemž...

Zvýšené CEA může mít řadu příčin, chronická bronchitida zvýšení vyvolat může. Zvýšená hodnota, která byla náhodně zjištěna není důvodem k dalšímu vyšetřování- onkomarkery se...

Chronický únavový syndrom

| Dotaz od: marie

Paní doktorko,chtěla jsem se zeptat zda více než roční zvýšení CRP na 16hodnotu,někdy klesne,ale jen malinko,má vliv u revmatologie.Jsem neustále unavená a skolabovala jsem,ale...

Hodnota CRP okolo 16 opravdu pouze mírně zvýšená, pro bakterialní infekci by svědčily hodnoty nad 50. Uričtě i tak by se měly vyloučit zdroje infekce tzn. ORL, zubní, gynekol...

Doktor mi na základě kolposkopie napsal do zprávy nález na děložním čípku: "ATZ II, lem. žlázky na předním pysku". Stěry mi nedělal, jelikož jsem měla MS a jsem na ně objednaná...

TZ znamená transformační zóna je to naprosto běžný nález .Má jej řada pacientek,pokud bude cytologie v pořádku nemáte se čeho obávat. Příjemný den

Únava a bolest kloubů

| Dotaz od: Barbora

Ráda bych požádala o radu. Již delší dobu (rok a půl) mne trápí bolesti kostí a kloubů(i na dotyk), velká únava, často zvýšená teplota a častá nemocnost. Na imunologii zjištěn...

Vážená paní/slečno Barboro, mohlo by se jednat o složitější poruchu vnitřního prostředí, např. nedostatek hořčíku, zinku, snížená činnost štítné žlázy apod. Doporučuji Vám...

Před šesti týdny jsem se po běhání venku nachladila a měla pravděpodobně zánět průdušek, antibiotika jsem odmítla, neměla jsem vysoké horečky. Z kašle jsem se po delší době...

Dostavte se co nejdříve k lékaři a nechte si vyšetřit CRP, při zvýšené hodnotě jsou antibiotika nutná. Nosní kapky již jistě užíváte

Nohy

| Dotaz od: Alena

Již přes rok mám potíže se slabostí v nohách.Když potíže začaly,slabost byla v celých nohách kromě plosek,pak po půl roce až dosud je slabost pouze na přední části stehen.Je to...

Zda se potíže upraví či nikoliv, záleží na jejich příčině, kterou neuvádíte. nebo nebyla zjištěna ? Podobný obraz mohou udělat léky, které se podávají ke snížení hladiny...

Zvětšovaly se mi uzlinky na krku, tak jsem podstoupila vyšetření, při kterých mi byl zjištěn zlatý stafylokok v krku a zvýšená hodnota aslo 520, krevní obraz, crp i sedimentace...

Dobrý dn, pokud jsou krční mandle dlouhodobě změněné infekcí, pak vám jejich odstranění může prospět, pokud jste bez obtíží, zvažte si rizika operace a přínos. Jen ošetřující...

Mala som dlhotrvajucu nadchu spojenu so zapalom hrtanu aj priedusnice, 15 dni som brala antibiotika, kym mi klesli zapalove hodnoty( crp zo 60 na 3). pocas nadchy som pozorovala...

Vážená slečno Mimko, doporučuji Vám podstoupit kontrolní vyšetření na jiném ORL pracovišti v rámci tzv. second opinion (druhého názoru) a podle výsledků se domluvit na dalším...

Jiz temer dva mesice me trapi mirne bolesti v oblasti celeho bricha (stehovave, prevazne v podbrisku) a kasovita stolice (1-2x denne). Zkousel jsem ruzne diety, napr...

Vážený pane Jirko, doporučuji Vám vyčkat výsledku koloskopie a podle výsledku se domluvit na dalším postupu. S pozdravem, MH.

2. rokem se léčím se Zlatým stafylokokem, který se mi dostal do palce po parc. resekci palc. Poslední týden mi není vůbec dobře, bolí mě hlava, někdy se i trochu motá, bolí mě...

Souvislost s lokální infekcí st. aureus a vašimi celkovými projevy se nedá vyloučit. Doporučila bych návštěvu lékaře, doplnit vyšetření CRP, krevního obrazu, což jsou ukazatele...

Překlad lékařské zprávy

| Dotaz od: Pavlína

Prosím můžu Vás poprosit o překlad lékařské zprávy pro moji maminku. Budu za to nesmírně vděčná. Jelikož se nemůžu na to dívat jak ji nechávají furt trpět. Plicní báze s...

Pavlíno. Na plících je nález normální, fibroplastické změny vznikají v rámci reparace - tj. hojení nejčastěji po zánětu. Vaše maminka nejspíše prodělala někdy v minulosti...

Omlouvám se za delší úvod. Je mi 37let, mám vyšší nadváhu (166cm/106kg), kterou řeším s pomocí lékařů (endokrinolog a gastroenterolog). Vždy jsem měla nadváhu, i přesto, že jsem...

Sama uvádíte, že Vaše zdravotní problémy souvisejí i s Vašimi životními a rodinnými. Doporučuji Vám vyhledat lékaře ,který se zabývá celostní medicínou jako např MUDr Hnízdil...

Bolest levého stehna

| Dotaz od: Pavla

Již měsíc mám nesnesitelné bolesti v levém stehně cca uprostřed přední části(na dotek lze přesně zjistit, kde je centrum bolesti, ale vystřeluje i do lýtka), hlavně v noci. Asi...

Paní Pavlo. Omlouvám se za pozdní odpověď, dotaz byl ke mě přesunut. Domnívám se, že podle Vašeho popisu se o myositidu spíše nejedná (a nenasvědčují tomu ani normální ukazatele...

Chtěla bych se vás zeptat a Váš názor. Během zimy jsem prodělala náběh na zápal plic, akutní zánět hltanu. Momentálně beru Provirsan na herpetickou stomatoanginu a antibiotika...

Uzlová přestavba ve štítné žláze a vámi uváděná infekční onemocnění spojitost nemají. Hezký večer

Chronický zánět dutin

| Dotaz od: Pavla

Mám již více než rok problémy s bolestmi v oblasti nad horními zuby. Původně jsem si myslela, že důvodem jsou špatné zuby, ale to mi na zubním vyvrátili po provedeném OPG...

Každé cizí těleso, a to plomba jistě je, by mělo být zaléčeno antibiotiky, protože hrozí otrava krve (bakteriální sepse). Je samozřejmě otázkou, zda již zaléčení uvedenými...

Abces varlete

| Dotaz od: RaMel

Prosím o urgentní konzultaci - cca. 23.6. jsem po noci při otevřeném oknu prodělal v práci jednodenní horečku až 39,5 C. Zažehnáno Paralenem, poté ok, ale 28.6. přišla...

1, další možností vyšetření je scintigrafie standartně se nedělá nebo biopsie 2, podezření na nádor varlete je nutno operovat hned, vznik metastáz může být následující vteřinu...

Je mi 22 let, cely podzim i zimu jsem byla temer neustale nemocna,zdrava jsem byla tak tyden a pak hned infekce HDC.tento stav se opakuje jiz tak ctyri roky. Trikrat za tuto...

Aneto, podle toho, co popisujete, byste byla mohla mít chronickou tonzilitidu, trvalá kolonizace tonzil by pak mohla být infekčním fokusem zodpovědným za opakované infekce...

Trávicí potíže

| Dotaz od: Hana

Chci se zeptat, již 15 dní každý den ráno se probudím s tím, že musím na stolici, stolice je řidší, ne úplně voda, k tomu každý den ráno Nauzea, nezvracim, jen se mi zvedá...

Paní Hano. Pokud problém trvá 15 dnů a předtím jste se cítila zcela v pořádku, je myslím přece jen na místě uvažovat, zda za problémem nestojí střevní infekce, provést příslušné...

Vážený pane doktore, jsem jednadvacetiletý student, kterému byla před půl rokem zjištěna reaktivní artritida. Před pár dny jsem se dozvěděl od známého, že jeho kamarád má...

Tomáši, s podobným dotazem byste se měl spíše obrátit na svého veterináře což? Nyní k Vašemu problému. Je naprosto vyloučeno, aby Vám kdokoliv z humánní medicíny doporučil k...

Ráda bych znala Váš názor na zdravotní stav mého otce. Zhruba před 4 měsíci mu lékaři diagnostikovali kamínek o velikosti 4 cm v žlučníku a zároveň jakýsi útvar na slinivce (na...

Bohužel tato komplikace je po operaci slinivky spíše častá - ložisko po operaci i nález na plicích. Rozhodně nemohu bez výsledků vyšetření, rtg,CT aktuálního a dalších testů...

Synovi( 7 let)bylo zjištěno ASLO 1000, dětská lékařka ihned navrhla léčbu penicilinem na tři měsíce. To mne vyděsilo. Poslala nás na kardiologii, ale zatím na žádný výtěr z krku...

Dobrý de, určitě bych zkontrolovala ASLO klidně po měsíci, vývoj hodnoty je velmi důležitý pro další postup. Důležitý je klinický stav pacienta, doplnila bych ještě vyšetření...

Od září 2007 mám nevysvětlitelné bolesti břicha,po spoustě vyšetření na kterých lékaři nic nenašli,tedy krom zvýšené sedimentace a CRP hodnoty v krvi,mi v listopadu odoperovali...

Paní Mirko,je velice těžké určit z čeho by Vaše obtíže mohly pocházet, bez podrobnějšího popisu lokalizace bolesti, typu bolesti a bez vyšetření zobrazovacími metodami. šlo by o...

Autoimunitní nemoc ?

| Dotaz od: Renáta

Dnes jsem dostala výsledky z krve, můžetemiu vysvětlit co pro mě znamenají a o co se v mém případě jedná a prognoza?RNP/Sm,SM-negat.,SS-a,Ro52-pozit.,SS-B-hraniční,Scl-70,PM-Scl...

Laboratorní výsledky se vždy musí hodnotit s klinickými projevy u pacienta. U hodnocení autoprotilátek to platí dvojnásob, vždy by se hodnoty měly pusuzovat ne samostatně ale i...

Pankreatitida

| Dotaz od: Jingelska

Už asi přes týden řeším problém s břichem.2.1mi začalo bolet břicho,jako žaludek a šlo to do okolí pupíku.V noci mi začali křeče na prav´ straně jako na žlučník.Na pohotovosti...

Pravděpodobně se jednalo o akutní zánět žlučníku a možným podrážděním pankreatu, což může způsobit drobný kamének, který bud na sono není vidět nebo již prošel. Dieta je na...

Jsem pozorována v Praze kvůli autoimunitnímu patologickému terénu z krevních testů. Výsledky testů údajně odpovídají Sjögrenovu syndromu, ale klinické projevy nebyly potvrzeny...

Váš problém je více komplexní, než píšete, nicméně podle aktuálních výsledků bych soudil, že by se mohlo jednat o asymptomaticky probíhající mononukleózu ( EB virus ). Podle...

Krevní odběry

| Dotaz od: Marcela

Chtěla bych se zeptat, co znamenají tyto hodnoty, nebo pojmy, na které mi lékař bude odebírat krev. ad labor.urea,kreat, k.moč, Na, K, bili, AST ALT chol HDLC TG LDLC glyk KO...

Čísla diagnos se dají rozluštit podle mezinárodní klasifikace nemocí, kterou nemám k dispozici, ale váš lékař by vám to měl sdělit. Vaše odběry jsou standardní základní...

Mam dotaz, jsem 3 tydny po porodu cisarskem rezu , chapu jizva stale boli ,4 dny po rezu jsem mela velike bolesti bricha a dostala horecky 39 , zjistili zanet byla jsem na sonu...

Bylo by vhodné vyšetření a v laboratoři zkontrolovat sedimentaci leukocyty a CRP pokud bude nález i laboratoř normální mohlo by se jednat třeba i jen o virózu. Příjemný den

Horečky

| Dotaz od: ivana

Dobri den chtěla bych poradit mam dceru 3 roky začala mi kašlat a mněla trochu zvyšenou tepltu do 38 nasadila jsme ji po 2 dnech berodual a flixotide protože se zhoršila v kašli...

Pokud dcerka budou přetrvávat teploty ještě další dny, tak bych opět došla k paní doktorce, aby si jí poslechla, eventuelně zkontrolovala z prstu hodnotu CRP. Vysoké teploty...

Zvýšené aslo

| Dotaz od: K

Můj syn 15 let začal mít vloni během května potíže s pravou kyčlí, bolest. Navštívili jsme ortopeda, který vyloučil ortopedické problémy, ale poslal nás na vyšetření krve, KO...

ASLO slouží jen k diagnostice streptokokových infekcí, otázkou je, zda byl syn vyšetřen i z hlediska možného zánětu v těle - např. FW /sedimentace/ a např. CRP /c reaktivní...

-------------------------------------------------------------------------------- Dobrý den, ráda bych se zeptala na jaterní a slinivkové výsledy testů.Před měsícem jsem byla...

Bilirubin zvýšený, jaterní enzymy jsou v normě. Hodnota amylasy v normě. Je třeba věděr, že různé nemocnice podle přístrojů různé referenční hodnoty. Na příklad v naší...

Leukocyty v moči

| Dotaz od: Tomáš

Chtěl bych se zeptat za mamku, 56 let. Cca necelý rok má v moči zvýšené leukocyty (1.hodnota byla kolem 40), krev v moči nebyla, ostatni hodnoty taky v pořádku. Krevní obraz...

Samotné leukocyty mohou znamenat zánět, kámen nebo i ten nádor. Leukocyty s bakterií jsou typické pro infekci se zánětem. Avšak u žen po přechodu jsou leukocyty v moči časté a...

Nachlazení a únava

| Dotaz od: Petra

Již čtrnáct dní mě trápí vpodstatě ten samý problém/problémy, což mě vyhnalo k mé praktické lékařce. Bolesti kloubů, svalů, veliká únava, motání hlavy, zimnice, slzení očí(po...

Nejspíše překonávat běžné nachlazení sezónními respiračními viry, které se typicky projeví velkou únavou, nevýkonností, bolestí svalů, kloubů, hlavy, subfebrilie můžou ale...

Od ledna aktivně sportuji - 4 až 5x týdně (běh, posilovna), abych snížil cholesterol = nyní na hodnotě 6.04. Váha je nyní 98kg. měřím 189cm. Od ledna jsem měl 4x nemocný krk...

Odstranění mandlí nic neřeší. Navrhuji vám podstoupit imunologické vyšetření k odhalení příčiny opakovaných infekcí, po imunologii, kde vám navrhnou další postup z oblasti...

Nízké leukocyty

| Dotaz od: M

Prosím o radu. Po několika resekcích v dutině ústní mě začalo svědit úporně celé tělo, i po jednom poškrábání mám velké červené fleky a zhruba druhý den se mi na místě vytvoří...

Na dotaz jsem již odpověděla. Ještě doplňuji , jak zjistit, kde zánět v těle je. Je důležité nabrat z krve ještě další parametry zánětu kromě leukocytů - CRP, sedimentaci...

Escherichia coli

| Dotaz od: Jitka

Měla bych na Vás prosbu. Loni v listopadu jsem přechodila chřipku, která se mi pak následně vrátila, hodně jsem kašlala, měla bolesti zad a poslali mě na ultrazvuk ledvin a...

Vážená paní Jitko, vzhledem k údaji o chronickém onemocnění ledvin Vám doporučuji vyhledat nefrologickou ambulanci a domluvit se na dalším postupu. S pozdravem, MH.

Vertigo a bolest zad

| Dotaz od: Eliška

Chci Vás poprosit o radu. Mám sedavé zaměstnání, na druhou stranu i dostatek pohybu. Už druhý měsíc se mi točí hlava, zpozorovala jsem, že mi to vyvoláva sezení a dívání se do...

Hezký den Eliško, ráda bych se na Vaše obtíže podívala poněkud komplexněji, i když je možné, že se skutečně jedná o příčinu v krční páteři. Nejprve by bylo vhodné znát hodnotu...

Re: pálení nohou

| Dotaz od: František

Reaguji na vaší odpověď na můj dotaz: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/paleni-nohou-46561 Kožní problém vyloučen nebyl, na kožním mi akorát řekli že nevědí a poslali mě...

Ještě jednou jsem pročetla také původní dotaz. Takže - obtíže s pálením se objevují při větší žilní náplni (sezení, teplo, vyšší tlak..), zlepšuje se při ochlazení. Souvislost s...

Špatné výsledky krve

| Dotaz od: věra

Byla jsem minulí týden u lékaře že mě bolí páteř mezi lopatkama,mám stím často problém a oblast krku hlavně vlevo,bolí mě rameno až celá pulka krku v levo,a jde to přes bradu...

.Moc a moc Vás prosím, snažte se důvěřovat svým lékařům- "tápání" není necílené bloudění, ale nezbytný diferenciálně- diagnostický postup. Není nic horšího, než když se ke stavu...

Výsledky krve

| Dotaz od: semartin

Chtěla jsem se zeptat zda je možné abych měla nějakou infekci.Na krvi mi byly zjištěny tyto hodnoty: CRP 57,4 mg/l ALT 0,92 ukat/l leukocyty 14,3 neutrofily abs.hodnota 8,8...

Ano, je to možné. Například CRP ukazuje na zánět, je ovšem nutné najít jeho příčinu (zánět totiž nemusí nutně znamenat infekci). Hezký den.

Vysoká hladina aslo

| Dotaz od: Michaela

Od října 2015 jsem trpěla velmi častými virózami (vždy bolest hlavy, teplota okolo 38 stupňů, rýma, bolest v krku zřídka kdy), vždy většinou 3 dny potíže, pak nemoc ustoupila...

Po některých infekcích vzniká zvýšená sedimentace, zvýšené CRP a zvýšené ASLO. Nejdříve se normalizuje CRP, to se dá ovlivnit léčbou antibiotiky, jako druhé klesá sedimentace, v...

Slabost.

| Dotaz od: Marek

Pred par dnami som si dal robit krvne testy. Mam zle hodnoty neutrofilov 28,6 dalej ALT 1,38 Monocyty 12,4 a CRP 0,719 ale to by malo vraj byt ok. Necitim sa 100pecent ok, som...

Může se jednat o běžnou virozu, vzhledem k nízkému CRP. Pokud by vaše obtíže přetrvávaly, doporučovala bych návštěvu infekčního lékařství k vyloučení již Vámi zmiňovaných...

Obavy z rakoviny

| Dotaz od: vasek

V červnu jsem měl chřipku a měl jsem zvýšené teploty které mě zustali,teploty mám stále,nevím jestli jsem je měl už dříve ,protože jsem se neměřil. Doktorka mi udělala...

Dopručovala bych sledovat velikost uzlin, teploty si měřte cca 1-2x týdně, byla Vám provedena všechna vyšetření, která by diagnosu lymfomu měla vyloučit. Zkuste se zaměřit na...

Krev a hlen ve stolici

| Dotaz od: Lenka

Ve stredu to budou dva tydny co mam prujem,prvni tyden me pobolivalo i bricho,pak to prestalo,ale prujem prestal,minulou stredu jsem zasla do nemocnice kde mi dali infuze,po...

Já si nemyslím, že jde u vás o rakovinu (příznaky tomu neodpovídají), spíše o zánětlivé onemocnění střeva - a to nejspíše o ulcerosní colitidu nebo formu dráždivého tračníku...

Dnes jsem byla na kontrole u mé praktické lékařky po prodělané viróze (minulý týden jsem dostala teplotu a bolesti hlavy) a byla mi dnes odebrána krev na vyšetření CRP a FW...

Děkuji za důvěru, Vámi uváděné parametry by rozhodně neměly být změněny relativním stresovým nastavením organismu při delším hladovění.

Hezký den. Prosím Vás, zda jsou následné výsledky krve v pořádku. Biochemie: glukóza 4,7; Urea 4,3; kreatinin 82.0; KM 320; bilirubin celk.4,0; bilirubin konj 1.0; AST 0.53...

Předpokládám, že v parametru WBC jste zapomněla udělat desetinou čárku a jde o číslo 7.8 x 10*9/l. Jinak ve Vámi uvedených výsledcích neshledávám problém, hodnoty uvedených...

Už delší dobu pociťuju zvětšenou citlivost na varlatech,posledních pár měsíců spíše na levé straně (bez otoku a na hmat nebolestivé). Když jsem byl u urologa tak mi bylo řečeno...

Určitě máte dvě na sobě nezávislá onemocnění. Urologické (potíže s varlaty) a infekci dýchacích cest, která se projevuje teplotami, kašlem, bolestí v krku atd. Jelikož byla moč...

Palec u nohy

| Dotaz od: Jana

Manželovi otekl a zčervenal palec s kloubem u nohy.PL naordinován Sumamed-došlo ke zlepšení,ale po krátké době došlo k recidivě i na palci druhé hohy-opět předepsán Sumamed...

Pokud se jedná o otok a zarudnutí kloubu mezi hřbetem nohy a základním článkem palce, a nepředcházel žádný úraz, tak bych si vsadil na dnu i při hodnotách, které jsou ještě v...

Krev v moči

| Dotaz od: Renata

Objevila se mi krev v moči. Začalo to tak že jsem omarodila. Typické chřipkové nachlazení - kašel, rýma, slabost atd. Hodnota CRP 54. Dostala jsem antibiotika. Jelikož jsem...

U mladé ženy jako jste Vy se dá tumor téměř vyloučit. Nejpravděpodobněji jde o zánět. Až budete zdravá, bylo by vhodné vyšetření moče zopakovat. Dostatečný přísun tekutin b pro...

Bylo riziko umrti?

| Dotaz od: Daniel

Zdravim, Pred rokem jsem se vratil z dovolene a byl jsem tyden nemocny.Tak jsem se rozhodl jit k lekari a tam mi vzali "crp" mel jsem hodnotu pres 300 lezel jsem tyden na jipce...

Musel by jste upřesnit informace, doplnit komplexní anamnézu, doložit lékařské zprávy, odběry, rentgeny, ale obecně jenom z hodnoty CRP a délky pobytu v nemocnici se určitě...

Streptokok

| Dotaz od: Vilma

Dceři byl zjištěn streptoccocuc beta haemiöliticus C,ale nedostala zatím žádné léky.Nejdříve jí bolelo břicho žaludek pak se přidružila silnější hustá rýma,velká vyboulená afta...

Pokud dcera nemá celkové příznaky - horečky, bolesti kloubů, nízké hodnoty ukazatelů zánětu /CRP, Bílé krvinky/, tak se nemusí kultivační nález streptococa beta hemolytica a...

Souvislost žlučníkového záchvatu s játry

| Dotaz od: Slavíková Renáta

Před 14 dny jsem po mastném jídle zažila žlučníkový záchvat. Během minulého týdne jsem zažila další 3 žlučníkové záchvaty, i když jsem se snažila držet přísnou dietu...

Obtíže připomínající žlučníkový záchvat mohou být přítomny i bez kamenů, překážka odtoku žluči může být vyvolaná např. spasmem ( stahem) hladkých svalů ve stěně žlučníku a...

D-dimery v těhotenství

| Dotaz od: Kamila

Prosím Vás o zodpovězení otázky ohledně vysoké hladiny D-dimerů v těhotenství. I. těhotenství v roce 2003 skončilo potratem v 22tt pro VVV plodu. Důvody nebyly zjištěny, prý se...

Vyšší hladiny D dimerů se vyskytují při stavech s vyšším srážením krve, tzn. trombosy, infarkt myokardu apod. V těhotenství je samozřejmě na prvním místě vždy nutné zkontrolovat...

Referenční meze

| Dotaz od: František

Chtěl bych se zeptat jak je to přesně s referenčními mezemi při laboratorních testech krve. Chodím pravidelně na testy na dvě různá místa, a posílají je do dvou různých...

Referenční meze krevních testů jsou určeny specificky dle podmínek každé laboratoře. Pokud budu konkrétní na případu uvedeného CRP, pak rozdíl hodnot dvou různých laboratořích...

Primární biliární cirhóza

| Dotaz od: Darina

Byla jsem u lékaře, protože mě více jak půl roku svědí celé tělo. Hodnoty jaterních testů jsou ALT 0,67, AST 0,42, GGT 1,09, CRP 2. Ultrazvuk v pořádku. Chtěla jsem se zeptat...

Uvedené hodnoty jsou normální, pouze nevýznamně zvýšené GGT (obvyklý soubor jaterních veličin však zahrnuje ještě vyšetření bilirubinu a enzymu tzv. alkalické fosfatázy). Pokud...

Jsou nutná antibiotika?

| Dotaz od: Michala



Astma?

| Dotaz od: Hana

Ráda bych se poradila. Dcera má 7,5 let, do loňska byla docela zdravá (první atb na kašel měla v 10 měsících, další ve 2 letech – pneumokok od sourozence, v 6 letech...

Kašel se i u dobře léčeného astmatu může objevovat, ať už jako projev onemocnění či projev průvodných respiračních infektů, kdy může kašel někdy přetrvávat i řadu týdnů. Zatímco...

Metformin (stadamet) léčba

| Dotaz od: Blanka

Mamince 80let byl nyní nasazen lék na snížení krevního cukru Stadamet 850 1-0-1. Ale mám pochybnosti o tom, jestli je pro maminku vhodný. Napíšu proč. 20.04.2016 měla glukózu S...

Diabetes mellitus (cukrovka) může být diagnostikován třemi různými způsoby: 1. Přítomnost klasických příznaků cukrovky + náhodná glykémie ≥ 11,1 mmol/l 2. Glykémie nalačno...

Krevní obraz

| Dotaz od: David

Prosím o vysvětlení mého krevního obrazu. Vyšetřován pro vleklé problémy s imunitou, aktuálně měsíc trvající angína/virová infekce (?) vč. teplot- dg. nestanovena. Leukocyty pr...

Pouze z krevního obrazu nelze stanovit diagnosu. Je zde patrná lehká anemie, jinak bez výraznějších patologických změn. CRP patří mezi akutní zánětlivé markery, znamená to tedy...

Sedimentace a autoimunita

| Dotaz od: Hana

Žádám o radu. Mám již přes 4 roky zvýšenou sedimentaci (po mononukleoze). Měla jsem vzápětí několikeré angíny z čehož jsem si vypěstovala autoimunitní protilátky. Doktorka...

Někteří pacienti mají zvýšenou sedimentaci a konkrétní příčina se nanajde. Vždy je důležité hodnotu sedimentace hodnot s dalšími laboratorními parametry - krevní obraz, CRP...

Appendix v těhotenství

| Dotaz od: Katerina

Děkji za odpověď, já už mám právě vejcovod jen jeden, levý, a bojím se, že pokud se zánět přenesl na genitálie a způsobil předčasný odtok plodové vody, mohl se přenést i na...

Nemá smysl obávat se dopředu, s odstupem se pokuste o další těhotenství, pokud si to samozřejmě budete přát. V případě obtíží podstoupíte potřebná vyšetření. Průchodnost...

Nežadoucí účinky antipsychotik

| Dotaz od: Michaela

Pane doktore,chtěla bych Vás poprosit, jestli by jste se mohl vyjádřit k onemocnění mého strýce (60 let). Nikdy vážněji nemocný nebyl. Pracoval jako strojní zámečník, v mládí...

Paní Michaelo, Co se týče Vašeho strýce tak za prvé diagnóza schizofrenie v 50 ti letech je dosti zvláštní , jedná se totiž většinou a onemocnění mladého věku. Většinou v...

Bolesti břicha

| Dotaz od: Diana

Chtěla bych se zeptat, jestli je v pořádku, když mám CRP 1,2; Stř. obj. ery 93,7; MCHC 30,5; Neutrofily 75,4; Neutrofily abs. hodnot 10^9/1 7,01 . A už dva roky mám problémy s...

Nález se pohybuje v blízkosti normálu, ale je třeba dotaz učinit u lékaře, který vyšetření ordinoval. Důležité je vyšetření klinické, pohmatem břicha a vyšetření sonografické...

Témeř pred 14ti dny me začalo bolet v krku a měla jsem zvýšenou teplotu. Po 2 dnech jsem zjistila, ze mam v krku cepy, proto jsem navštívila lékaře, ktery mi na anginu předepsal...

Paní Hano. Omlouvám se za pozdní odpověď, dotaz byl až nyní ke mě přesunut. Příčin infekčního zánětu v oblasti hltanu a mandlí může být řada a v případě virových původců (z...

Bolest kloubů

| Dotaz od: Evžen

Řeším už delší dobu problém s klouby na kolenou. Před dvěma a pul lety jsem měl silný zánět zubu a po špatném ošetření vznikl váček. Po ošetření kanalku pod mikroskopem se...

Je nutný aktuální odběr krve. Pokud bude vysoké CRP, tak antibiotica. Dále je potřeba odebrat krev na revmatologické faktory. Pokud se tam něco najde, tak by zdravotní stav měl...

Otok po úrazu

| Dotaz od: Martin

Mám po urazu před 3mesíci místo poranění nateklé a nehojí se mi to. Lékař mi dal na 3 týdny leky na otoky. Uz nevím jak se jmenovali. Nic méně až teď po té době léčby bez...

Nepíšete o jaké poranění se jedná a o kterou část těla. Nezmiňujete se také, jaký lékař Vás léčí. Pokud se jedná o praktického lékaře, vyžádejte si odeslání na chirurgii. Pokud...

Prosím o radu . Dcera 19 let od května tohoto roku měla silné bolesti v podbřišku , kdy v červenci podstoupila operaci , výkony slovy : appendicitis simplex, adhesiones...

Markéto, bolesti břicha jsou složitý a komplexní problém. Je téměř nepřeberné množství příčin, co je můžou způsobovat. Většinou je způsobují běžné příčiny, na které se...

Zánět prostaty

| Dotaz od: Roman

Pane doktore ...Je mi 38 let a uz mam zasebou druhy akutni zanet prostaty mel jsem nejaky to ppm nebo jak se tomu rika pres 300 katastrofa .Sla ze me sama krev bolesti opet jsem...

Jste v péči urologa, tak není potřeba se dopředu stresovat rakovinou prostaty. Zánět je jedna diagnoza a rakovina zcela jiná. U zánětu se sleduje hodnota zánětlivého markeru...

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: