| Nápověda

Mononukleoza

Při infekční mononukleóze je nutné držet dietu a vyhnout se tučné stravě
Infekční mononukleóza je horečnaté onemocnění spojené s angínou, zduřením krčních uzlin a s postižením jater. Může být vyvoláno několika infekčními částicemi, v devadesáti...  celý článek
Vyšetření hrdla a krčních mandlí
Mononukleóza je infekční onemocnění lymfatických tkání způsobené EB virem. Typicky se projevuje horečkou, bolestí v krku a zvětšením krčních lymfatických uzlin. Základem...  celý článek
 

Mononukleoza - přenos mezi partnery

| Dotaz od: Kateřina

U mého přítele se objevila mononukleóza. Je možné, že přenašečkou jsem já? Lze to nějakým způsobem zjistit? Děkuji za případnou odpověď

Infekční mononukleosa je virové onemocnění, nejčastějším původcem je tzv. EBV virus. Rozšíření v populaci je výrazné, většina z nás se do časné dospělosti nějakou formou s tímto...

V prosinci jsem byl tyden v nemocni, byla mi zjistena mononukleoza, probihala typicky, slabost, zvysena teplota atd... Po propusteni mi bylo lepe ale i tak jsem porad...

-EBV virus,který je nejčastějším původcem tzv.infekční mononukleosy,je v populaci natolik rozšířený,že s ním většinou přijde do kontaktu každý z nás do mladé dospělosti.Infekce...

Reaktivace mononukleózy

| Dotaz od: Tomáš

Chtěl bych se zeptat ještě na jednu věc. Dočetl jsem se,že mononukleoza se hlavně zreaktivuje při oslabeném imunitním systému,totálním nervovém vyčerpání a vysokém stresu...

Obecně herpetické viry po prodělané infekci zůstávají v organismu a při oslabení může dojít k jejich aktivaci. Větčinou paicent o tom ani neví u někoho se může reaktivace...

Mononukleóza

| Dotaz od: Jitka

U jedné mé spolužačky byla potvrzená mononukleóza, mám oslabenou imunitu bojím se, že to chytnu. jak velké je riziko přenosu, četla jsem, že se to může přenést i infikovanými...

Virus způsobující mononukleozu - virus Epstein-Barrové - se nejčatěji přenáší slinami - líbáním, kapénkovou infekcí atd. Možný je také přenos krví, pohlavním stykem a...

Mononukleoza

| Dotaz od: Kateřina

Chtěla bych se zeptat...Byla u mě teď zjištěna mononukleoza. Nejsou však napadena játra, ale ten vir prý ve mě je. Mám být v klidu a dodrzovat dietu. Chci se optat, zda je možné...

Virus infekční mononukleosy má afinitu k imunitním buňkám i k buňkám,které jsou v játrech-při infekci tedy dochází často k přechodnému vzestupu tzv.jaterních testů.Je proto...

Nákaza

| Dotaz od: Markéta

Byla mi zjištěna infekční mononukleoza a streptokok v krkua já bych se chtěla zeptat jak jsem se mohla nakazit. Děkuji

V obou případech jde o infekci horních cest dýchacích,přenos se děje mezilidským kontaktem tzv.kapénkovou cestou-aerosolem z dýchacích cest při vzájemné komunikaci..V...

Mononukleoza

| Dotaz od: Mirka

Mám dotaz ohledně svého přítele,byla mu diagnostikována mononukleoza a objevila se u něho teplota,je to u této nemoci běžné.Jaké je riziko nákazy u mne a nešeho ročního syna...

Mononukleosa se nejvíce přenáší slinami - líbáním, kapénkovou infekcí, pitím z jedné sklenice... . Takže v rodině je dost pravděpodobné, že se nakazí i další členové. U dítěte...

Mononukleoza

| Dotaz od: Jitka

Mám mononukleozu, ale jaterní testy mám v pořádku. Je možné, že by mi mononukleoza vůbec nezasáhla játra? Pokud by byli testy i nadále v pořádku musím držet dietu?

Ano, možné to je. Při mononukleóze nemusí být játra vždy zasažena (zvýšené jaterní testy). Je ale otázkou, zda byla diagnostikována mononukleóza na začátku onemocnění (a jaterní...

31.12.2013 mi propukla mononukleoza s vyrážkou, byla jsem kvůli tomu týden hospitalizovaná. Raději jsem vysadila antikoncepci, i když mi to nikdo v nemocnici neradil. Játra se...

Pavlíno, pokud máte zvýšené jaterní testy, rozhodně antikoncepci brát nedoporučuji. Měla byste vyčkat alespoň 3 měsíce, než budou jaterní testy zcela v pořádku. HA s sebou...

Skvrny na tele

| Dotaz od: Andrejka

Minuly rok v zari mi byla zjistena prodelana mononukleoza. vsechny testy,vcetne jaternich byli zcela v poradku, i ultrazvuk. od te doby se mi ale delaji tecky ci skvrny na tele...

Tetno typ kožní vyrážky by ev. mohl souviset s mononukleosou, doporučuji vyšetření protilátek (reaktivace infekce?) a jaterní testy.

Půl roku po mononukleóze

| Dotaz od: Kazimir

Zdravím vás, mám za sebou nelehký půl rok, kdy mi do života vstoupila mononukleóza. Průběh byl celkem těžký, uzliny všude, povlakový katar hrdla, obstrukce dýchacích cest...

Při problémech, se kterými si neví klasická medicína rady, je dobré navštívit zkušeného homeoapata nebo praktika tradiční čínské medicíny (TČM), kteří pojímají tělo člověka jako...

Mononukleóza

| Dotaz od: jana

Zajímá mě, zda ke stanovení dg. mononukleoza stačí sbj. příznaky (noční pocení, bolest při polykání a svalů, slabost), obj. teplota 38 C po 2 týdny, ATB bez efektu, zvětšené...

Jano, uvedené příznaky na infekční mononukleózu odpovídají, ale 100% odpověď vám dá pouze vyšetření protilátek v krvi. Nevím, kolik je pacientovi/pacientce let, protože infekční...

Mononukleoza a neplodnost

| Dotaz od: Filip

Paní doktorko, velice by mne zajímalo, jaký vliv má mononukleoza na plodnost. Je mi 28 a mononukleozu jsem prodělal, když mi bylo 12 let. Vzpomínám si že v nemocnici jsem byl...

Většina z nás se do mladé dospělosti s virem infekční mononukleosy setká.Někdo prodělá infekci,aniž by zaregistroval vlastní průběh,u jiného se objeví povlaková angina,přechodný...

Opakující se mononukleoza

| Dotaz od: Hana

Před měsícem se u mě objevila infekční mononukleoza. Doktor mi řekl, že se jedná o anginu a předepsal mi antibiotika, zkolabovala jsem v čekárně a byla hospitalizována v...

Může jít o reaktivaci infekce, ale i o běžnou virosu, rozhodně dodržujte klidový režim a navštivte lékaře.

Infekční mononukleóza by se mohla dočkat nové vakcíny, která zabrání jejímu šíření. Mononukleóza je virové onemocnění způsobené virem Epstein-Barrové z rodiny herpesvirů.  celý článek

Mononukleoza a jizva na mozku

| Dotaz od: Katka

Můj devítiletý syn prodělal mononukleozu o které jsme nevěděli tak že nebyla léčena.Teď mu našli na mozku jizvu ma za sebou i vyšetření mozkom.moku.Roztroušená skléroza se...

Nemyslím, že je pravděpodobné, aby jizvu na mozku způsobila mononukleóza, ta způsobuje změny na jiných orgánech. Více se bez znalostí zdravotního stavu vašeho syna k problému...

Velice vysoké testy GMT

| Dotaz od: Daniela

Manžel má problémy s alkoholem. Při jaterním vyšetření mu byly zjištěny hodnoty GMT 15,59. Když jsem o tom hovořila s jeho ošetřující lékařkou, sdělila mi, že právě GMT ukazuje...

Danielo, ano, GMT je opravdu jedinečný ukazatel alkoholismu. Pokud by šlo o jiné jaterní onemocnění, byly by zvýšeny i jiné jaterní enzymy (proto možná byla mononukleoza...

Angína

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych se zeptat, čím může být způsobeno mé časté onemocnění angínou ?? Za poslední 3 měsíce jsem měla 3x angínu, naposledy jsem vydržela být zdravá zhruba týden. Angína...

Častější angíny mohou mít příčinu v ložisku infekce, nejčastěji přímov madlích, nebo v celkové oslabení organismu (nepřecházíte ty angíny? Je nutné je vyležet a ležet ještě tak...

Antikoncepce a mononukleoza

| Dotaz od: Tereza

Byla jsem na testech krve a mám zvýšené monocyty, další testy budou až za týden. Takže mononukleoza je možná a zatím mám držet dietu. Chci se zeptat, zdali bych měla vysadit...

Pokud máte zvýšené jaterní testy (nebo je reálné podezření na monukleózu), doporučuji antikoncepci vysadit. Mononukleóza nezpůsobuje pouze angínu se zvětšením uzlin, ale napadá...

Je mi 17 let a mám mononukleózu. Před dvěma týdny mi zjistili že mám angínu. Bral jsem antibiotika Penicilin 1,2 Mega. Po 10 dnech jsem je dobral, ale pořád mě bolelo v krku...

Protilátky, která vám zjistili v titru 1:120 nevypovídají nic o tom, jak u vás mononukleóza probíhá. Důležitý je klinický nález, to znamená nález v krku, případné bolesti břicha...

Kvasinky a antikoncepce

| Dotaz od: Kateřina

Už asi rok mám pořád nějaké problémy, neustálá únava, malátnost, opakované záněty močových cest, akné na zádech, plísně nehtů, bolest při pohlavním styku, v prosinci mi na...

V Lindynette je 20 ug estrogenu (ethinylestradiol), přečtěte si pozorněji složení. Je to velmi nízká dávka. Pokud Vám Lindynette vyhovuje, změna přípravku nemá žádný smysl...

Mononukleóza

| Dotaz od: Lucie

Paní doktorko, může mononukleóza vyvolat nebo způsobit vyrážku pytiriasis rosea gibert? děkuju za odpověď

Možné to je, ze vzniku této pityriázy se podezírají některé virové infekce, proč by to tedy nemohla být i mononukleoza, že.

Monocyty a HIV

| Dotaz od: T

Chcela by som sa spýtať či môžu veľmi zvýšené monocyty (takmer o 100% od normy) a príznaky mononukleózy znamenať aj inú nákazu keďže mononukleóza mi zistená nebola.Určite som...

Zvýšené monocyty nalézáme u řady onemocnění, jejichž výčet přesahuje rozsah mojí odpovědi. Pokud máte obtíže, doporučuji navštívit praktického lékaře a nechat se podrobně...

Borelióza, mononukleóza

| Dotaz od: Svobodová

V 06/2010 jsem prodělala streptokokovou angínu, velká bolest v krku, zvětšené uzliny, únava, bolest hlavy, kloubů - bez horečky, léčba Roxythromicin, ten nezabral, potom...

! S prodělanou borreliosou ani infekční mononukleosou vaše potíže nesouvisí. Borreliosu jste skutečně mohla prodělat aniž jste si toho vědomá, setkání s virem způsobujícím...

Nakažlivost mononukleózy

| Dotaz od: Veronika

Již měsíc mám potíže v krku, nemohu polykat, teploty do 38 stupňů, kašel, chrapot. Dvakrát léčená antibiotiky, jakože mám angínu, ani jedna nezabrala (Zinnat a Klacid). Moje...

Bylo by dobré zajít na infekční, aby se udělalo co nejpodrobnější vyšetření, minimálně praktik by měl udělat vyšetření krve s diferenciálním bílým krevním obrazem a sérologii na...

Dotaz - pokračování

| Dotaz od: postasa

Před několika dny mě odvezla sanitka s kolapsem (pokládala jsem již jeden dotaz s otázkou proč se tomu tak stalo) - dělali mi EKG, odebírali krev a moč a dali mi glukózu formou...

Pokud není z nějakého důvodu podezření na infekci, tak se běžně testy na infekci nedělají, musí se na ni speciálně myslet. CRP se taky běžně u kolapsu nebere (obecný marker...

Špatná imunita?

| Dotaz od: bolistko123

Ráda bych se zeptala, jestli když nemám horečky, zda je to známka špatné imunity? Jde o to, že před 3.lety se mi po těle objevily zvětšené uzliny, dle vyšetření vše ok, jen...

Stav imunitního systému se nedá posuzovat zda-li infekce probíhají s horečkami či nikoliv. Každý organismu se chrání proti infekci jinak, někdy jsou přítomny zvětšené uzliny...

Snizene CD19

| Dotaz od: Jaroslav

Co muze zpusobit snizeni CD19?? Ma to vliv na rychlost tvorby protilatek proti ruznim virum ( treba hiv)? Mohlo by to razantne prodlouzit dobu odezvy nebo nemusela by vubec...

Znak CD 19 nesou B lymfocyty - ukazuje tedy haldinu B lymfocytů v periferní krvi. Je důležité tuto hodnotu posuzovat v kombinaci s celovým počtem lymfocytů, normálně tvoří ca 3...

Gynekomastie

| Dotaz od: lukas

Chtel bych se zeptat jestli mam gynekomasti, nijak to neboli nebo tak neco to ne . Ale spis se obavam, protoze jsem se docetl, ze je to spojeno s rakovinou varlat a ta...

Děkuji za fotografie, dle fotografie klasickou gynecomastii nemáte, ale jistě nějaká žláza tam bude a pokud Vás to obtěžuje, tak není problém provét další vyšetření a případně...

Viróza?

| Dotaz od: Radana

Chtěla bych poradit s potíží, které mám již přes 3 měsíce a nelepší se. Mělo to rychlý a dá se říct náhlý začátek. Zpočátku první měsíc bušení srdce (poté EKG v pořádku), toto...

Velmi se omlouvám, ale bez znalosti celé řady detailů se není možné k věci nějak přesněji vyjádřit. Vaše úvaha o tom, že šlo nejspíše o nějakou virovou chorobu a její celkové...

Objevila jsem nebolestivou uzlinu,což je prý horší, ihned jsem šla k lékařce praktické a pak na ORL. ORL lékařka mě poslala do nemocnice, kde mi udělali sono uzlin a vzali krev...

- díky za důvěru. Myslím, že podléháte zbytečně pocitům beznaděje. Samozřejmě, že bez řádného vyšetření, které jste v zásadě teprve zahájili, není možné stanovit diagnosu- jinak...

Bolest v krku

| Dotaz od: Vlasta

3 mesice me boli v krku pri polykani, ster zjistil streptokoka, prelecen atb a kontrolni ster v poradku, i nadale bolesti v krku pokracovaly, zkousela jsem pastilky, byla jsem i...

Milá paní Vlasto, chápu, že bolesti v krku Vám značně znepříjemňují život, bohužel patří k poměrně častým steskům. Určitě by bylo dobré konsultovat imunologa, který dokáže...

Je mi 17 let a mám mononukleózu. Před dvěma týdny mi zjistili že mám angínu. Bral jsem antibiotika Penicilin 1,2 Mega. Po 10 dnech jsem je dobral, ale pořád mě bolelo v krku...

Po prodělané infekční mononukleose s elevací jaterních testů by se měla dodržovat jaterní dieta /bez alkoholu, nekořeněná, nesmažená jídla../, někdy i několik měsíců, dle toho...

Kolonoskopické vyšetření

| Dotaz od: Hana

Dcera 19 roků má dlouhodobé zdravotní obtíže cca 4 roky - projevy chronického únavového syndromu, subfebrílie, chron. zánět nosohltanu. Nyní navíc asi 1/2 roku střevní potíže...

Ne pokaždé se endoskopistům podaří provést úplnou kolonoskopii, důvodů může být několik ( nedokonalé vyprádnění střeva, anatomické překážky a pod.). Tenké střevo se kolonoskopem...

Uzlina

| Dotaz od: Lucie

Je mi 18 let a už asi 8 měsíců mám nateklou pravou uzlinu. Začalo to, když jsem měla během asi dvou měsíců 3 angíny. Krev mi odebírali a mononukleóza to nebyla a od té doby mám...

Může jít o chronickou infekci v mandli, prosím, dojděte si na ambulanci ORL, prohlédnou vás a skontrolují event. a stěr z krku, pokud bude uzlina větší a bolestivá, doporučí vám...

Přechozená mononukleoza

| Dotaz od: Inka

Chtěla bych se zeptat, jak bych měla postupovat, když mi z krevních testů byla zjištěna prodělaná mononukleoza. Můj doktor tvrdí, že mám být ráda, že mám v těle protilátky a že...

Paní Inko, do brý den! Mononukeosa může mít dlouhý "dozvuk", rekonvalescence může trvat i měsíce. Poraďte se ještě jednou se svým lékařem. Možná bude na místě udělat...

Mononukleóza a únava

| Dotaz od: Tomáš

Promiňte,že vám opět píšu. Ve čtvrtek mi brali krev na jater. testy. V pátek jsem se dosvěděl,že je mám naprosto v normě a bilirubín 19. Že už bych prý ani ten ostropestrec...

Dotaz byl ke mě přesunut, omlouvám se tedy předem za možnou nenávaznost na předchozí odpovědi kolegů. Předně je nutné říci, že po prodělané nekomplikované mononukleóze nedochází...

Mononukleoza

| Dotaz od: Natálie

Chtěla jsem se zeptat, jak to je doopravdy s mononukleozou. Všude se uvádí, že tuto nemoc člověk prodělá jen jednou v životě. Já jsem prodělala těžkou monu ve čtyřech letech a...

Virus po prodělané nákaze zůstává doživotně v organismu a při různých podnětech se může reaktivovat. Reaktivace infekce by neměla být považována za nemoc - je spíše projevem...

Zvětšené uzliny

| Dotaz od: P.

V létě 2011 jsem objevil na krku zvětšenou uzlinu (1,5x1cm) . Na ORL jsem byl poslán na rozbor krve a sono. Na sonu objevili další mírně zvětšené uzliny na krku. Dle lékaře byly...

Díky za důvěru.O vynětí uzliny a jejím následném histologickém vyšetření musí rozhodnout lékař,který by provedl malý operační zákrok,případně ten,kdo Vás má pro uvedené obtíže v...

DCERA 6 LET

| Dotaz od: RICHARD

Dcera ma teplotu 39.6 a vratili jsme se z pohotovosti diagnoza J 039 akutni tonsilitida ns na zpravě napsano žhave hrdlo ,tonsily zduřené jazyk bily olupuje se do malinova...

Richarde! Citovaná zpráva svědčí spíše pro bakteriální zánět mandlí a hrdla. Na druhou stranu, opakování akutní mononukleosy nelze vyloučit. Pozitivní kultivace stěru z mandle...

Tento čtvrtek mé 5-leté dceři našli na výtěrech z ORL zlatého stafylokoka +++ a protože ji několik měsíců občas pobolívá v krku (naše MUD.r nám vždy doporučila pouze obyčejný...

Eš! Doufám, že jste již odletěly! Není dobré trápit dítě takto dlouho doma, ostatně i průběh chorob spíše svědčí pro dysharmonii v imunitním systému. Doporučuji změnu...

Uzlina na krku

| Dotaz od: Zdeněk

Už od mala se mi dělá uzlina na levé části krku pod uchem, někdy i 2x za měsíc. Když se uzlina začíná dělat tak je nebolestivá, ale po pár dnech (cca 2dny) Se začne zvětšovat...

Vážený pane Zdeňku, pokud se při zvětšení uzliny objevují i celkové příznaky, mohlo by se jednat o opakovanou aktivaci jejího infekčního zánětu, nebo o reakci uzliny na časté...

Mononukleoza

| Dotaz od: Rostislav

Mám v krvi zvýšený bilirubin: 23,9, ALT, AST v normě, monocyty 9,7, lymfocyty 41,5 a neutrofyly 45, 7. Může tento obraz vypovídat o EB viroze, vzhledem k tomu, že jsem pil z...

Z pouhého stanovení "jaterních testů" a krevního obrazu se k infekci virem Ebsteina a Baarové vyjádřit nelze,musely by se provést testy na přítomnost určitých protilátek

Školka a angína

| Dotaz od: Renata Vítkova

Můj syn nastoupil prvního září do školky a od té doby máme neustále zdravotní problémy. Do té doby jsme ani nevěděli co to angína je . Do dnešního dne měl syn pět a já čtyři...

Ptáte se na stav váš nebo syna? Já myslím, že se zbytečně znepokojujete, v určité životní fázi je každý náchylnější k určitým nemocem - můžete zkusit zvýšení celkové odolnosti...

Uzliny

| Dotaz od: lucie

Nevim jak presne dlouho,ale v prosinci jsem si vsimla,ze mam zvetsene uzliny v trislech na obouch stranach asi 4-5 malym bulek a na krku pod bradou jednu a zezadu tri.na krku...

Vyjmutí uzliny není vůbec nebezpečný proces (nic se neporuší, i když máte pocit, že je uzlinka jakoby pevně přilnutá k podkladu), uzliny v těle jsou spojeny velmi mnoha jemnými...

Mám takový dotaz. Obvodní doktorka mi na nejasnou anginu předepsala aminopeniciliny (augmentin), a po týdnu užívání jsem dostal poměrně výrazný generalizovaný toxický kožní...

Na internetu jste údaje o kontraindikaci podávání aminopenicilu u infekční mononukleózy (obecněji u angíny, protože nikdy nevíme, zda se jedná o prostou angínu nebo o monukleózu...

Tak vám píšu opět znovu. Je mi 17 let. Před devíti dny mi bylo oznámeno, že mám mononukleózu. Byla mi odebrána krev na jaterní testy. Bilirubín jsem měl 21 a ACT 1,2. Před dvěma...

Každá infekce je zátěž pro organizmus a vždy potřebuje jistou dobu a čas, aby se vše vrátilo do normálních mezí. Mononukleosa je virové onemocnění a viry jsou pro organizmus...

Časté říhání

| Dotaz od: Pavel

Mám problém s častým říhání po čemkoli co sním nebo vypiji a doprovází mě pocit tlaku v žaludku. Před devíti měsíci jsem měl mononukleozu a tím to začalo. Před nemocí jsem nikdy...

Vážený pane Pavle, infekční mononukleóza může poškodit játra, a následně vyvolat zažívací obtíže. Doporučuji Vám podstoupit kontrolní vyšetření gastroenterologem nebo...

Tlak pod pravými žebry

| Dotaz od: Veronika

Vážená paní doktorko, zhruba týden cítím pod pravými žebry tlak, silnější při ohnutí a při rychlejších pohybech. Před 14 dny jsem dobrala ATB Penbene na zánět mandlí bez horeček...

Souvislost by tu být mohla a měla by se mj. vyloučit mononukleóza, který se může projevovat vámi uvedenými příznaky.

Bolesti v krku

| Dotaz od: Lucie

Již 4 týden mě bolí v krku. Byla jsem před 3 týdny u své doktorky ta řekla že nic tam nevidí, ale i tak mi udělala krevní testy a ty jsou v pořádku. Za týden jsem tam byla znova...

Příčin takto dlouho trvajících bolestí v krku může být více, ale nebojte se - to, z čeho máte strach, tedy rakovina, by jako příčina bylo opravdu velmi neobvyklé. Za potížemi...

Slezina

| Dotaz od: Ivan

Mam pod levym zebrem na dotek hrbol a boli me. dnes jsem byl na ultrazvuku a mam zvetcenou slezinu . krev mam take v poratku vsem se to zda byt normalni ale mne ne na...

Pokud Vám zjišťovali i možné infekce (mononukleoza), tlak (hepretenzi), práci srdce (echokardiografii) a na nic nepřišli, tak jim budete muset věřit a doufat, že hrbol (pokud...

Náhlý kolaps

| Dotaz od: mareska

Moc prosím o názor-léčím se už 10let s vyšším kr.tlakem ,t.č. stabilizovaný 155/90. občasná tachykardie a na ult.i rtg zvětšená levá komora..Dotaz:stala se mi zvláštní věc...

Je možné že to byla pouze přechodná slabost, je ale také možné, že nikoliv. Rozhodně bych tedy doporučil kontrolu u ošetřujícího lékaře. Hezký den.

Mononukleóza?

| Dotaz od: Štěpík

Minulý týden v pátek jsme byly na pohotovosti s tím, že mám už dlouhodobé potíže s kašlem, teploty a trochu bolesti krku. Paní doktorka mi dala Klacid 250 mg a na krk řekla, ať...

Mononukleózu lze opravdu určit jen ze sérologického vyšetření krve, nepřímo na ni mohou poukázat zvýšené jaterní testy a určité změny v krevním obraze. U části populace...

Děložní čípek

| Dotaz od: Jana

Předem se omlouvám, že můj dotaz bude dlouhý, ale chci vše co nejlépe popsat. Je mi 23 let a sex. životem žiji od 18 mým jediným sexuálním partnerem byl a je můj manžel. Přes 4...

Není zde žádný důvod, abyste přemýšlela o rakovině. Jste mladá žena, v cytologii byly jen mírné změny, předchozí výsledek jste měla v pořádku. Zcela dostačující bude zajít na...

Bolest v krku

| Dotaz od: zdeek

Dva dny bolest v krku (hlavne pri polykani takove paleni) dnes uz ne ale spustila se mi ryma. nemam teplotu a citim se jinak normalne. byl sem na vysetreni ORL pred trema dnama...

Může to být cokoli z toho, co naznačujete - angína, zánět nosohltanu, nachlazení, možná i mononukleoza....

Zvýšená teplota a lymfocyty

| Dotaz od: Šárka

Už měsíc a půl mám lehce zvýšenou teplotu, vždy do 37.4 nejvíc. Před měsícem jsem byla na krevních testech, které dopadly v pořádku, až na tyto odchylky: neutrofilní segment 0...

Chápu Vaší obavu z vážné choroby, ale myslím si, že se věc dá nejspíše vysvětlit proběhlou infekcí některým typem viru, se kterým se tělo "vypořádává" dlouho - těch je vícero...

Již 2 roky mám problémy s uzlinama v levé části těla, jsou zvětšené, podkolenní jamka, tříslo, podpaží, krk a na hlavě na zátylku. Byl jsem na vyšetření: ct mozku, hematologie...

Jestliže jste podsoupil tolik vyšetření, rakovina by se pravděpodobně odhalila. Ale nejjednodušší vyšetření je ultrazvuk příslušných uzlin, který odhalí, zda jde o reaktivní...

Je to mononukleoza?

| Dotaz od: Daniela

Chcela by som sa opýtať, či pri mononukleoze môže byť príznakom bolest klbov. Táto bolesť už pretrvava 2 mesiace a lekári ešte neurčili presnú diagnózu. Raz mám zhoršené...

Bolesti kloubů mohou doprovázet i mononukleozu, ale nejsou pro diagnózu určující.

Uzliny v tříslech a u uší

| Dotaz od: Ivona

Chtěla jsem se jen zeptat asi před třemi týdny jsem byla nemocná šla jsem si pro léky ale bohužel po třech týdnech se mi objevila uzlina docela bolestivá před uchem po třech...

Ivono! Zvětšení více uzlin na různých místech na těle (tzv. uzlinový syndrom) může mít desítky příčin. Nejčastější příčinou bývá infekce, např. infekční mononukleóza...

Mám dotaz. Do února mám dietu a omezenou fyzickou námahu. Prosím vás, měla jsem mononukleozu..ale prý pouze mírnou. Žádnou teplotu jsem neměla a únava po 2 týdnech přestala a...

Každé onemocnění, tedy i mononukleóza, vyžaduje rekonvalescenci. Platí obecné pravidlo, že rekonvalescence by měla trvat minimálně tak dlouho, jak trvalo onemocnění. Pokud máte...

Ústní potíže

| Dotaz od: Katka

Je mi 13 let a cca. před 3 dny se mi objevil žlutý povlak na jazyku a trošku mi zežloutlo bělmo. V krku mám jakoby takový hlen a občas se mi hrozně těžko polyká. Moc prosím o...

Mohu jedině poradit urychlené vyhledání lékaře a určitě HLAVNĚ (vzhledem k Vašemu uvedenému věku) o svém problému řekněte někomu dospělému ("zákonnému zástupci", obvykle to jsou...

Mononukleóza

| Dotaz od: mausina

Chtěla bych se zeptat co je to mononuklóza. Dnes mi to řekla moje doktorka. Brala mi krev na jaterní testy. Sem tak trochu zmatená, nevím o co de. Myslela jsem, že mám jen...

Infekční mononukleóza je slinami nakažlivé virové onemocnění (CMV virus nebo EBV virus), kdy virus postihuje hlavně játra, ale jedním z důležitých projevů jsou právě bolesti v...

EB viróza

| Dotaz od: Martina Z.

Dcera (13 let)3.12. onemocněla angínou, následně se přidala chřipka. 2 dny před dobráním Penicilínu jí byla odebrána krev, jelikož přetrvávaly teploty. Měla zvýšenou sedimentaci...

Paní Martino, přeji Vám hezký den! EB je běžný virus přítomný u většiny lidí. Při nákaze v pubertě a adolescenci způsobuje angíně podobné onemocnění nazývané mononukleóza, jindy...

Citlivá,nateklá pravá mandle

| Dotaz od: František

Již skoro 2 měsíce léčim angínu nejprve po 2 týdnech antibiotika pak už to došlo na operaci levé mandle,kterou mi odebrali. Po doléčení se problém projevil na pravé mandli,kde...

Pokud nebyly dělány testy, nemusí se jednat pouze o klasickou angínu, ale i jinou infekční chorobu (mononukleoza atd) Pokud Vám tedy nebyly dělány testy, bylo by vhodné zajít na...

Chtěla bych se zeptat, zda mohu být nějak nemocná, pokud: Na jaře roku 2007 jsem byla na různých vyšetřeních - měla jsem občasné slabší ale nepříjemné křeče v břiše, zjištěno mi...

Doporučoval bych konzultaci na ORL a zvážit odstranění mandlí. Hezký den!

Mononukleóza - nakažlivost

| Dotaz od: Zbyšek

Líbal jsem se a měl sex s dívkou, která prodělala před dvěmi měsíci mononukleózu - byla hospitalizována a léčena.. Jaká je pravděpodobnost, že tuto nemoc dostanu taky...

Inkubační doba je přibližně 4-6 týdnů, pokud je to již 2 měsíce od doby, kdy jste měl s dívkou kontakt, pravděpodobně byste již onemocněl. Ačkoliv se nemoc jmenuje "infekční...

Mononukleóza

| Dotaz od: Magda

Tento měsíc jsem prodělala mononukleózu, začalo to angínou a pak nepomohl penicilin a zjistilo se, že to je mononukleóza. Nemusela jsem do nemocnice na kapačky, protože játra...

Magdo! Mononukleoza už sama o sobě představuje pro vaše játra zátěž. Z toho důvodu bych vám doporučovala se alkoholu vyhýbat nejméně po dobu tří měsíců. Hezký den.

Žloutenka A,B

| Dotaz od: sebkova

Prosím o odpověď ,dcera žije s partnerem, který prodělal žloutenku A nebo B a mononukleozu, má žlutá belma. Je dcera nějak ohrožena na zdraví při sexu a spol. žití?

Žlutenka A a mononukleoza je infekční pouze jako akutní onemocnění, tj.pokud ji partner pouze prodělal a nyní je zdráv, infekční není. Žloutenka B je neinfekční pouze v klidovém...

Bolesti v pravém podžebří

| Dotaz od: Miloslava

Potřebovala bych poradit,od ledna trpím slabou bolestí v pravém podžebří,byla jsem u lékařky po 5ti týdnech bolesti a ta mě poslala na sono jater a žlučníku a udělala jaterní...

Vaše příznaky jsou velmi nespecifické a proto se Vám jich řada shoduje s manželovým nemocným strýcem. Na nádor slinivky by se přišlo, máte- li provedená všechna vyšetření, tak...

Mel bych k Vam nasledujici dotaz. Jsem mlady muz je me pres 24let, a jsem již druhym týden doma s ifekcni mononueklozou. Ze zacatku mela doktorka podezreni na druh anginy. Potil...

Pokud jste již přeléčen ATB, jež ale u mononukleosy nemají příliš valný význam, neboť je virového původu a pokud jste se doteď s partnerkou líbal, nevidím již důvod k ochranným...

Zvýšené jaterní testy

| Dotaz od: Lucie

Již delší dobu mám zvýšené jaterní testy AST 1.20, ALT 8.04 GGT 0,24. Sono negativní, infekce také. Jsou tyto hodnoty alarmující natoli, aby mne lékařka poslala do nemocnice...

Zvýšené jaterní testy znamenají, že se něco děje s játry. Nejčastěji se jedná o poškození jaterní tkáně nějakou toxickou látkou nebo nějakou nemocí (infekce, nádory, jiné...

Bolesti v krku

| Dotaz od: 1Hanka1

Moc prosím o radu, ohledně bolestí v krku. Již téměř dva měsíce mi neustále bolí v krku. Vše začalo tím, že jsem měla takový nepříjemný zážitek v metru, kdy jsem si nebyla jistá...

I kdyby Vás někdo píchl jehlou (kdo? proč? jak to, že není nikde vpich? ....), je naprosto nepravděpodobné, že by to vyvolalo popsané obtíže. Popsané bolesti v krku spolu se...

Příznaky syfilis

| Dotaz od: Lukas

Obracím se na vás se značnými obavami a prosím o radu... V únoru 2008 jsem měl pohlavní styk (orální, vaginální s kondomem). 11.3.2008 jsem s teplotou 38°C, otokem pravé krční ...


Chtěla bych moc poprosit o posouzení mého zdravotního stavu. V polovině srpna mi byla diagnostikována infekční mononukleóza se špatnými jaterními testy, naštěstí byla díky...

Zvýšená únavnost může někdy po mononukleose přetrvávat, ale nemyslím si, že by na to měla vliv dieta. Ten alkohol určitě nepijte, Sinupret by vadit neměl. Určitě navštivte svého...

Jednou z častých starostí pacientů po prodělané jaterní nemoci je, zda si zase pochutnají na masu. Přece jen játra při této nemoci dostala hodně zabrat…  celý článek

Díry na mandlích

| Dotaz od: Kristýna

Je mi 19, hned po maturitě jsem nastoupila do práce (od září 2011), jako učitelka v mateřské škole. Nikdy předtím jsem nebývala nemocná, poslední angínu jsem měla před 12 lety a...

Frekvence angín není tak častá, aby byla jednoznačná indikace k odstranění mandlí ("díry" v mandlích nejsou indikací k operaci). Doporučuji nejdříve zkusit povzbuzení imunity...

Mononukleóza

| Dotaz od: Jolana

Ráda bych se zeptala na pár otázek ohledně mononukleózy (diagnostikovali mi ji před týdnem). Chci se zeptat, zda má ona samotná nějaký vliv na účinek antikoncepce, popř. když...

Mononukleóza je virové onemocnění, proto na antibiotika nereaguje. Antibiotika samotná účinek antikoncepce snižují, proto se doporučuje po dobu léčení používat i bariérovou...

Paní doktorko, na sonu břicha kde jsem byla kvůli žaludeční neuróze a střídavém pobolívání pod žebry (s čím už problémy nemám) mi paní doktorka řekla, že na to kolik mi je...

Pokud byste měla nadváhu a byla postižena rovnoměrně tkáň jaterní, byla by nejpravděpodobnější příčinou steatóza jaterní - ztučnění jater. U Vás je však postižení nerovnoměrné a...

Je mi 26 a trápí mě dlouhodobá přetrvávající únava - spím v průměru 10 hodin denně a přesto se cítím unavený. Únava u mě začala cca před rokem, kdy mi byla diagnostikována...

Mononukleosa je onemocnění virového původu,virus je v populaci velmi rozšířený,většina lidí má protilátky svědčící o prodělané infekci,i když nemoc "fakticky"neprodělala...

Bolest jater

| Dotaz od: Aneta

Chtěla bych poradit. Přechodila jsem někdy dříve mononukleózu bez žádných příznaků.Na odběrech krve mi obvodní lékařka zjistila, že mám zvýšené jaterní testy. Měla jsem dietu...

Nepíšete z čeho usuzujete (kromě zvýšených JT) na přechozenou mononukleózu a před jakým časem jste ji mohla přechodit. Mononukleóza jako taková dlouhodobě žádné změny na játrech...

Chlamydie?

| Dotaz od: petr

Po prodelané viroze před9měs.mam hlavě po fyz. namaze(po ní velka slabost a nepríjemný pocit na levé straně hrudníku a taky v oblasti pr.žeberního oblouku, oblast jater...

Petře! Obávám se, že podle popisu Vám nebudu příliš nápomocen... Příčinou Vaších potíží MŮŽE být chronická infekce chlamydiemi, vzhledem k pozitivní serologii a podezřelým...

Mononukleoza

| Dotaz od: Markéta

Můj manžel má mononukleozu po prodělané angíně.Dnes to zjistil doktor. Máme 11měsíční dceru,kterou stále kojím.Chci se zeptat jestli i ona by se mohla nakazit,když ji ještě...

Mononukleóza je způsobena virem EBV, kterým je spousta lidí promořena, aniž by se u nich rozvinulo samotná mononukleóza. Záleží na imunitním stavu jedince a dalších faktorech...

Rovamycin

| Dotaz od: Martin

Pane doktore, mám již od středy zánět krčních mandlí a od čtvrtka předepsaný Rovamycin(kvůli mé alergii na penicilin), který ovšem ani po čtyčech dnech nezabírá. Spíš naopak...

Léky typu Paralen samozřejmě můžete užívat spolu s antibiotiky. K Vašemu prvnímu dotazu: Antibiotika by měla začít účinkovat zhruba do 48 hodin. Pokud ani po 4 dnech...

Alergie dokáže pokazit nejen výlet do přírody, ale umí zkomplikovat i každodenní život. Lze od uslzených očí, věčně ucpaného nosu a častého kýchání uchránit své potomky? S...  celý článek

Bradavice na genitálu

| Dotaz od: Monika

Měla bych na Vás prosbu a nevím zda jí směřuji správně,ale zkusím to.Mému příteli se na kraji penisu zhora na kuži objevili tak 3týd.na zpět bradavice bílé puchýřky byl u paní...

Podle vašeho popisu nemohu přesně stanovit diagnosu. Pokud by se jednalo o kondylomata, nejúčinnější terapie je vypalování elektrokauterem, ale v kůži mohou být mikroskopické...

Mononukleoza

| Dotaz od: verča

Chci se zeptat ,prodělala jsem před třemi měsíci mononukleozu.vysadila jsem antikoncepci a chceme miminko.pruběh mononukleozi byl v pořádku jen byla unava jaterní testy i...

Domnívám se., že v tuto chvíli se dalších komplikací mononukleosy již nemusíte obávat a můžete se klidně pokoušet o otěhotnění. Chlamydiová infekce se na dítě přenést může...

Zjištění EB viru

| Dotaz od: Lenka

Po asi 3 týdny trvající angíně (měla jsem zvětšeny obě krční mandle a uzliny na krku) my byly udělány krevní testy a byla objevena přítomnost protilátek na eb virus. Ráda bych...

Protilátek proti EB viru se testuje více typů - ze souboru testů lze pak poznat, zda výsledky ukazují na nedávno proběhlé onemocnění, nebo zda máte protilátky již dlouhodobě...

Chronicka angina

| Dotaz od: natalia

MUDr. Zakova, mam anginu, ktora mi trva uz vyse dva a pol tyzdna. Zacalo to opuchom krcnych mandli a o dva dni sa na mandliach vytvoril hnis. Bol mi urobeny vyter, ktorym sa...

Krční mandle jsou součástí krčního lymfatického okruhu. To je soubor buněk zaměřený mimo jiné na obranu proti infekcím a jiným cizorodým působkům, který má mimo jiné za úkol...

Potíže v břiše

| Dotaz od: Jaroslava

Asi to bude trošku páté přes deváté, ale snad porozumíte. Mám již 10let bolest v pravém boku(oblast ledvin,jater.) Dříve občas, nyní stále. Během posledního roku při silnějších...

Paní Jaroslavo! Váš problém je dosti široký a nemám možnost jej uspokojivě zodpovědět : jednak mám na odpověď malý prostor a jednak bych o Vás musel vědět mnohem více...

Zvýšená teplota a lymfocyty

| Dotaz od: Šárka

Už měsíc a půl mám lehce zvýšenou teplotu, vždy do 37.4 nejvíc. Před měsícem jsem byla na krevních testech, které dopadly v pořádku, až na tyto odchylky: neutrofilní segment 0...

Chápu Vaší obavu z vážné choroby, ale myslím si, že se věc dá nejspíše vysvětlit proběhlou infekcí některým typem viru, se kterým se tělo "vypořádává" dlouho - těch je vícero...

Paní doktorko, obracím se na vás s dotazem ohledně mého zdravotního stavu. prosím o jakkoukoliv radu, jsem už bezradná, lékaři nemohou nic najít. problémy začaly zhruba před...

Domnívám se, že by asi bylo vhodné imunologické či revmatologické vyš. a znovu neurologické vyšetření. Nepíšete, nakolik jste měla vyšetřený mozek, asi MR mozku je, dle mého...

Chronicka angina

| Dotaz od: natalia

MUDr. Zakova, mam anginu, ktora mi trva uz vyse dva a pol tyzdna. Zacalo to opuchom krcnych mandli a o dva dni sa na mandliach vytvoril hnis. Bol mi urobeny vyter, ktorym sa...

Krční mandle jsou součástí krčního lymfatického okruhu. To je soubor buněk zaměřený mimo jiné na obranu proti infekcím a jiným cizorodým působkům, který má mimo jiné za úkol...

Výsledky EBV a CMV

| Dotaz od: Matěj

Jsem vrcholový sportovec a zřejmě jsem v nedávné době prodělal mononukleozu a proto žádám o radu už třetího lékaře. Vás. Jeden mi řekl, že bych tak 3 měsíce neměl sportovat...

Na tuto situaci skutečně existuje řada názorů. Já se kloním rozhodně k doporučení zbytečně rekonvalescenci neprodlužovat, mononukleóza má sice některá svá specifika, ale ve...

Mononukleoza

| Dotaz od: verča

Chci se zeptat ,prodělala jsem před třemi měsíci mononukleozu.vysadila jsem antikoncepci a chceme miminko.pruběh mononukleozi byl v pořádku jen byla unava jaterní testy i...

Domnívám se., že v tuto chvíli se dalších komplikací mononukleosy již nemusíte obávat a můžete se klidně pokoušet o otěhotnění. Chlamydiová infekce se na dítě přenést může...

Opakovaná mononukleoza

| Dotaz od: Ebeny

Moje 18 letá dcera prodělala před 2 měsíci mononukleozu. Byla hospitalizovaná týden na infekčním oddělení protože měla ošklivý zánět krku a penicilin jí aplikovali injekčně...

Ebeny, podle popisu se u první ataky o mononukleozu nemuselo vůbec jednat - to, že byly jaterní testy v pořádku a dostávala penicilin, hovoří spíše pro dg. angíny. Možná byla...

Mononukleóza a únava

| Dotaz od: Tomáš

Promiňte,že vám opět píšu. Ve čtvrtek mi brali krev na jater. testy. V pátek jsem se dosvěděl,že je mám naprosto v normě a bilirubín 19. Že už bych prý ani ten ostropestrec...

Opravdu není vyloučeno,že únava může souviset s prodělanou mononukleosou, u některých pacientů únava může přetrávat i několik měsíců. S touto infekcí se setkala většina z nás...

Příznaky syfilis

| Dotaz od: Lukas

Obracím se na vás se značnými obavami a prosím o radu... V únoru 2008 jsem měl pohlavní styk (orální, vaginální s kondomem). 11.3.2008 jsem s teplotou 38°C, otokem pravé krční ...


Mononukleóza - nakažlivost

| Dotaz od: Zbyšek

Líbal jsem se a měl sex s dívkou, která prodělala před dvěmi měsíci mononukleózu - byla hospitalizována a léčena.. Jaká je pravděpodobnost, že tuto nemoc dostanu taky...

Inkubační doba je přibližně 4-6 týdnů, pokud je to již 2 měsíce od doby, kdy jste měl s dívkou kontakt, pravděpodobně byste již onemocněl. Ačkoliv se nemoc jmenuje "infekční...

Streptokok

| Dotaz od: Jana

Přeposílám původní dotaz a mou reakci: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, čím může být způsobeno mé časté onemocnění angínou ?? Za poslední 3 měsíce jsem měla 3x angínu...

Bylo by vhodné skutečně imunologa navštívit, zvláště po prodělané mononukleose se imunita na dlouhou dobu může narušit. Dále bych doporučovala provést výtěry z krku a nechat...

Imunita po mononukleóze

| Dotaz od: Tomáš

Opět vám píšu,ale jsem stále stále chytřejší,díky Vám a cením si toho!. Mám poslední dotaz. Až budu vyléčený z té mononukleózy,budu mít oslabený imunitní systém? Tím chci říct...

Po prodělané mononukleose a dostatečné rekonvalescenci, byste se měl cítit zdráv a to že jste proděl mononukleosu, by Vás do budoucna nemělo nějak ovlivnit. Reaktivaci...

Jednou z častých starostí pacientů po prodělané jaterní nemoci je, zda si zase pochutnají na masu. Přece jen játra při této nemoci dostala hodně zabrat…  celý článek

Mononukleóza

| Dotaz od: Martin

Byl jsem u mojí doktorky s tím že mě strašně bolí v krku mám angínu a napsala mi Ospen 1500 + nějaký kapky do nosu a jednu mastičku na takovou červenou skvrnu... U nás se teď...

Ta skvrna na hrudi i příp. menší ložiska po těle mohou být projevem tzv. pityriasis versicolor, příp. by mohlo jít o plíseň, na mononukleosu to nevypadá.

Mel bych k Vam nasledujici dotaz. Jsem mlady muz je me pres 24let, a jsem již druhym týden doma s ifekcni mononueklozou. Ze zacatku mela doktorka podezreni na druh anginy. Potil...

Pokud jste již přeléčen ATB, jež ale u mononukleosy nemají příliš valný význam, neboť je virového původu a pokud jste se doteď s partnerkou líbal, nevidím již důvod k ochranným...

Únava po slabé mononukleóze

| Dotaz od: Tomáš

Promiňte,že vám znovu píšu. Abych shrnul celý můj proces nemoci:Paní doktorka mi dělala testy na inf. mononukleózu. Řekla mi,že jsou tři druhy inf. mononukleóz. Dvě mám...

Průběh infekční mononukleosy je u každého individuální, důležité je , aby se normalizovaly jaterní testy, po tuto dobu je důležitá jak dieta ,tak i klidový režim. Není vyloučené...

Je mi 18 let, půl roku beru HA, především kvůli akné všude na obličeji, které se mi teď po půl roce konečně zlepšilo. V pátek mi byla potvrzena mononukleóza, paní praktická...

Pokud máte v pořádku jaterní testy, nejsou extra zvýšené, nemusíte vysazovat. V každém případě záleží na půběhu onemocnění.

Tak vám píšu opět znovu. Je mi 17 let. Před devíti dny mi bylo oznámeno, že mám mononukleózu. Byla mi odebrána krev na jaterní testy. Bilirubín jsem měl 21 a ACT 1,2. Před dvěma...

Každá infekce pro organismus představuje velkou zátěž a následná únava k onemocnění jako je mononukleóza patří. Navíc mononukleóza postihuje také játra (i když jaterní testy...

Dlouhotrvající bolest krku

| Dotaz od: Lucie

Paní doktorko.Už rok a třičtvrtě mě bolí a tlačí na levé straně krku i ze vnitř v krku i zvenku na krku(bolest někdy přechází a ž k uchu a do patra až dolů ke klíčku.),hůře se...

Doplnila bych ještě imunologické a alergolgoické vyšetření. Někdy se alergie může proejvovat i recidivujcícími pharyngitidami, mohou být i mírně zvětšené uzliny. Myslím, že...

Zadýchávání

| Dotaz od: Vojta

Chtel jsem se zeptat jestli byste mi doporucil nebo poradil nejake vysetreni. Posledni dobou se mi stava ( driv ne ), ze pri vetsi fyzicke namaze mam problem popadnou jakoby...

Může to být přechozená chřipka, infekční mononukleóza atd. Pokud tyto obtíže trvají déle než 14 dní doporučoval bych navštívit praktického lékaře, který vás vyšetření a rozhodne...

Rovamycin

| Dotaz od: Martin

Pane doktore, mám již od středy zánět krčních mandlí a od čtvrtka předepsaný Rovamycin(kvůli mé alergii na penicilin), který ovšem ani po čtyčech dnech nezabírá. Spíš naopak...

Léky typu Paralen samozřejmě můžete užívat spolu s antibiotiky. K Vašemu prvnímu dotazu: Antibiotika by měla začít účinkovat zhruba do 48 hodin. Pokud ani po 4 dnech...

Bolesti v pravém podžebří

| Dotaz od: Miloslava

Potřebovala bych poradit,od ledna trpím slabou bolestí v pravém podžebří,byla jsem u lékařky po 5ti týdnech bolesti a ta mě poslala na sono jater a žlučníku a udělala jaterní...

Vaše příznaky jsou velmi nespecifické a proto se Vám jich řada shoduje s manželovým nemocným strýcem. Na nádor slinivky by se přišlo, máte- li provedená všechna vyšetření, tak...

Je mi 17 za tři měsíce 18 let. Před měsícem a půl mi bylo oznámeno,že mám slabou mononukleozu. Před tím jsem měl spálovou angínu,která byla vyléčena. Po dobrání antibiotik mě...

Ve Vašem věku bych rozhodně nepředpokládal žádné závažné onemocnění tlustého střeva. Co se týká únavy po mononukleóze, jistě ustoupí.

Mononukleóza

| Dotaz od: mausina

Chtěla bych se zeptat co je to mononuklóza. Dnes mi to řekla moje doktorka. Brala mi krev na jaterní testy. Sem tak trochu zmatená, nevím o co de. Myslela jsem, že mám jen...

Infekční mononukleóza je slinami nakažlivé virové onemocnění (CMV virus nebo EBV virus), kdy virus postihuje hlavně játra, ale jedním z důležitých projevů jsou právě bolesti v...

Bradavice na genitálu

| Dotaz od: Monika

Měla bych na Vás prosbu a nevím zda jí směřuji správně,ale zkusím to.Mému příteli se na kraji penisu zhora na kuži objevili tak 3týd.na zpět bradavice bílé puchýřky byl u paní...

Podle vašeho popisu nemohu přesně stanovit diagnosu. Pokud by se jednalo o kondylomata, nejúčinnější terapie je vypalování elektrokauterem, ale v kůži mohou být mikroskopické...

Mám dotaz. Do února mám dietu a omezenou fyzickou námahu. Prosím vás, měla jsem mononukleozu..ale prý pouze mírnou. Žádnou teplotu jsem neměla a únava po 2 týdnech přestala a...

Každé onemocnění, tedy i mononukleóza, vyžaduje rekonvalescenci. Platí obecné pravidlo, že rekonvalescence by měla trvat minimálně tak dlouho, jak trvalo onemocnění. Pokud máte...

Díry na mandlích

| Dotaz od: Kristýna

Je mi 19, hned po maturitě jsem nastoupila do práce (od září 2011), jako učitelka v mateřské škole. Nikdy předtím jsem nebývala nemocná, poslední angínu jsem měla před 12 lety a...

Frekvence angín není tak častá, aby byla jednoznačná indikace k odstranění mandlí ("díry" v mandlích nejsou indikací k operaci). Doporučuji nejdříve zkusit povzbuzení imunity...

Jaterni testy

| Dotaz od: Jiří

Mám zvyšené jaterní testy. AST 2,43 ukat/l , ALT 1,40 ukat/l , ALP 2,91 ukat/l je to problem velký? mám se obávat? jsem závodní kulturista děkuji

Jaterní testy jsou zvýšené cca 2x oproti normě. Může se jednat o probíhající virózu např. mononukleóza atd. Nevím jestli užívate nějaké dopravní doplňky, některé mohou zvyšovat...

Uzliny v tříslech a u uší

| Dotaz od: Ivona

Chtěla jsem se jen zeptat asi před třemi týdny jsem byla nemocná šla jsem si pro léky ale bohužel po třech týdnech se mi objevila uzlina docela bolestivá před uchem po třech...

Ivono! Zvětšení více uzlin na různých místech na těle (tzv. uzlinový syndrom) může mít desítky příčin. Nejčastější příčinou bývá infekce, např. infekční mononukleóza...

Tak vám píšu opět znovu. Je mi 17 let. Před devíti dny mi bylo oznámeno, že mám mononukleózu. Byla mi odebrána krev na jaterní testy. Bilirubín jsem měl 21 a ACT 1,2. Před dvěma...

Každá nemoc, ať infekční či jiného původu představuje pro organismus zátěž. Únavu po mononuklóze vídáme u pacientů velmi často. Užívejte uvedené léky, dostatečně spěte...

Chtěla bych se zeptat, zda mohu být nějak nemocná, pokud: Na jaře roku 2007 jsem byla na různých vyšetřeních - měla jsem občasné slabší ale nepříjemné křeče v břiše, zjištěno mi...

Doporučoval bych konzultaci na ORL a zvážit odstranění mandlí. Hezký den!

Jatrova dieta v obdobi kojeni

| Dotaz od: Slavka

Bola som na sono vysetreni, kde mi bolali zistene zvysene echogenity/chronicke jaterni leze. V mladosti som prekonala infekcnu mononukleozu. Doktorka mi doporucila jaterni dietu...

Mononukleóza nezanechává na játrech trvalé následky. Jako chronická jaterní léze se většinou označuje ztukovatění jater. V dnešní době se i při akutním jaterním onemocnění...

Moc bych Vás chtěla poprosit o radu. Jsem už docela zoufalá. Mamce je 46 let a zhruba před dvěma měsíci začaly zdravotní problémy. Začalo to bolestí a stahováním svalu mezi...

Projevy Vaší maminka jsou velmi různorodé, doplnila bych ještě imunologické vyšetření. Tvorba protilátek proti herpetickým virům /CMV, HSV, EBV/ může být nespecifický v rámci...

Je mi 18 let. 4. dubna jsem prodělal extremně slabou mononukleózu. Během tří týdnů jsem měl jaterní testy v normě. Byl jsem silně unavený v té době,nynní se už únava ztrácí.Dá...

Tomáši, někdy za bolesti kloubů skutečně může mononukleóza. U některých pacientů vídáme ještě několik měsíců po prodělané mononukleóze chronickou únavu či bolesti svalů a kloubů...

 
 
 
 
  • Masturbace Je normální, že když jsem přes víkend doma tak masturbuju i 3x denně...
  • Jsem alergik, ... Jsem alergik, od podzimu chodím na injekce na alergii...
  • Vstup do pochvy Mám takový problém. když mám pohl. styk, můj partner když do mě...
  • Bezradná Pane doktore.Není to tak dlouho co jsem Vám psala o potížích s výtokem...
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené: