| Nápověda

Nekróza

Dotaz na nekrozu kyčelniho klubu

| Dotaz od: miroslav

Pracoval jsem jako hornik 20 let potom jsem měl uraz na prave koleno,oba menisky pryč,a mam na to rentu ze šachty ,tedkom mam nekrozu praveho kyčelniho kloubu,a nechcou mi to...

Nekróza kyčelního kloubu nemusí souviset se stavem kolen. Může se objevit jako důsledek infekce kloubu nebo jako následek vrozené poruchy postavení kloubu, což s prací nesouvisí...

 

Nekróza

| Dotaz od: Lenka

Po odstranění pigmentového névu v třísle, se mi dle paní doktorky udělal dekubit o velikosti 5cm. Paní doktorce se nic podobného za celou praxi nestalo. Odběr nebyl poslán na...

Nemusíte mít strach, zhoubné nádory nezpůsobují takovýto rozpad tkáně. Nejspíše se tedy jedná o bakteriální infekci. Hezký den.

Tuková nekroza

| Dotaz od: Jarmila

Jsem 2 měsíce po redukční mamoplastice a v pravém prsu mi zůstalo tuhé místo, které nebolí, podle oš. lékaře tuková nekroza. Chci se zeptat, jestli mám šanci, že toto místo...

Stav se postupně upraví. Záleží opravdu na ději, který probíhá a na rozvoji onoho stavu. Nejlepší léčba je jen sledování, přilehlá podprsenka proti pokleu a tahu prsu. I když...


Nekróza a zlomenina

| Dotaz od: LeDa

Vážený pane doktore, mamka (70 let) si zlomila nohu v kotníku, a ještě týž den jí ho "šroubovali". Bohužel lékaři při kontrole po 14 dnech zjistili nekrózu o velikosti asi 2x1...

Nekroza je nevelká, musí se ohraničit a vystřihnout po ohraničení do měkké tkáně. Stále se musí sledovat, aby se pod nekrotickou kůží neshromažďoval hnis. Po odstranění nekrozy...

Pracoval jsem jako hornik 20 let potom jsem měl uraz na prave koleno,oba menisky pryč,a mam na to rentu ze šachty ,tedkom mam nekrozu praveho kyčelniho kloubu,a nechcou mi to...

Podle toho jak jste svou věc popsal nekrosa, patrně hlavice kosti stehenní, v kýčelním kloubu nemá zřejmě nic společného s poraněním kolena. Její příčiny jsou monohostranné...

Ilustrace

Bolestivá kolena - nekroza?

| Dotaz od: Iveta

Náš 14 letý syn trpí od léta bolestmi kolen při zátěži a po zátěži a také na dotek - hraje hokej. Kolena otékala a dost bolela, hlavně po zátěži. Jde o bolesti pod kolenem...

Rtg jsem viděl. Choroba dříve zvaná jako choroba Osgood Schlatter se dnes hodností na těchto epifysách jako tendinitis až entezopatie vazu, který pod kolenem je fixován na...

Vážený pane doktore, moc Vám děkuji za expresní odpověď. Ještě mne napadlo, ... dal by se v tomto případě na poraněné místo/plochu aplikovat HemaGel nebo nějaké hydrokoloidní...

Dneska se takto postupuje, rána , ale musí být zbavena nekros, čistá. Takto konkretně již rozhodně chirurg přímo nad ranou. Určitě není dobře postupovat neodborně amatérsky...

Nekróza obou kolen.

| Dotaz od: Karin

Byla mi zjištěna nekróza obou kolen, byla jsem poslána na elektroléčbu, ale zatím se mi nezdá že by to začalo působit.

Slovo nekroza ke kolenům a léčení elektroléčbou na rehabilitaci nepatří. Prosím podívejte se do vyšetření a diagnozy ještě jednou, asi diagnoza bude jiná. Popiště potíže...

Nekroza

| Dotaz od: František Blažek

Dobrý deb, prosím o informaci o léčbě nekrozy. Jedná se mi o poškození kožní tkáně na palci jedné ruky. Již dlouho a bez výsledků chodím k lékaři. Plec se mi stále nehodí...

Při léčbě nekrózy především platí trpělivost a čistota. Je velice důležité důsledně ostraňovat zbytky nekrotické tkáně. Celou tuto procedůru ale doporučuji přenechat...

Nekroza kyčlí.

| Dotaz od: Tomáš

Pane Doktore. Mám na Vás dotaz. Již 7měsíců se neúspěšně léčím s nekrozami kyčelních kloubů. Podstoupil jsem operaci obou kyčelních kloubů metodou foraz tzn. navrtání kloubů a...

Nekroza hlavice kosti stehenní o kterou se asi jedná má někdy příčiny jednoznačné, to je ale výjimka a většinou je příčina nejasná.. Jedná se o většinou zhoršení krevního...

Nekróza THC viry

| Dotaz od: Martin

Slyšel jsem, že THC obsažené v marihuaně může zkreslovat výsledky krevních odběrů zejména žloutenky, testy pak dopadají negativně, dále prý THC tlumí příznaky (žloutnutí...

Rozhodně není důvod k panice. Doporučoval bych ale neodkládat návštěvu lékaře a provést testy na žloutenku. Podle výsledků pak lékař jak stanoví diagnózu, tak i navrhne...

Můj 5ti letý syn si minulý týden v pátek 1.11. odříznul bříško u ukazováčku. Na chirurgii mu bříško přišili (4 stehy). V pondělí 4.11. jsme byli na převazu - mast Betadine, dnes...

Černé kožní okraje jsou známkou, že kůže není prokrvena, je nekrotická, neživá. Nevím rozsah ani hloubku jak poranění tak i hloubku oné nekrozy. Pro rychlejší hojení se musí...

Zlomenina krčku stehení kosti

| Dotaz od: Eliška

Vážený pane profesore. Moc vás prosím o radu. Měla jsem 10 a půl roku když po pádu ze schodů jsem si zlomila krček kosti stehenní. Dva dny jsem čekala ve Zlíneské nemocnici než...

Pokud je vám opravdu 12 a půl roku napsala jste velmi krásný a výstižný dopis. Zlomenina krčku kosti stehenní je vždy zlomenina pro pacienta náročná. U vás mohlo dojít i k...

Ucpání cévy a kolaterální oběh

| Dotaz od: František

Zajímá mě, když dojde k ucpání cévy a vytvoří se kolaterální oběh, tak co přesně se stane s tou ucpanou částí. Nějak odumře? Nebo je možné aby se někdy v budoucnu ta sraženina...

Vážený pane Františku, všechny lidské buňky potřebují k životu kyslík a energii. Bez kyslíku nebo bez energie umírají, některé rychleji, jiné o něco pomaleji. Odumřelé buňky se...

Mam 14 dni po operaci zlomeneho kotniku, ktery mi byl zpevnen dratem. Na rane po operaci se mi objevily nekroticke zmeny kuze. Co muzu ja udelat pro rychle zhojeni rany a jake...

Jano! Nekroza může být různě hluboká. Pokud by byla dostatečně rozsáhlá, může ohrozit až celý kloub. Péče o ni patří do rukou lékaře nebo zkušené sestry. Je-li tam skutečně...

Meningokokový zánět mozkových blan, tzv. meningitida, se vyznačuje vysokou smrtností (letalitou) a je pro postiženého vážnou hrozbou i v současných podmínkách moderní...  celý článek
Každý den probíhají v mnoha buňkách našeho těla změny, které by mohly zapříčinit nádorové bujení. Imunitní systém má na starosti hlídat, aby ke zhoubnému bujení nedocházelo...  celý článek
Zima s sebou může kromě krásných zážitků přinést i různé nepříjemnosti.  celý článek
Proleženiny. Strašák všech dlouhodobě ležících pacientů, stejně jako jejich ošetřujícího personálu. Přesto ani ty nejhorší proleženiny už nemusí být neřešitelným problémem...  celý článek

Seminom varlete, klasický typ

| Dotaz od: Michal

Chtěl jsem se zeptat na způsoby léčby: Patologický nález -histologie- Varle se semeným provazcem, se strženými obaly a rozříznuto chirurgem. Varle vel. 90x60x40mm. Na řezu horní...

Jedná se o zhoubný nádor lokalizovaný pouze ve varleti a histologicky jde o velmi příznivou formu. Předpokládám, že Vám dále bude nabídnuta léčba ozařováním nebo pouze pečlivé...

Pane doktore, obracím se na vás s důvěrou s tímto dotazem. Manžel je 7 měsíců po akutní pankreatitidě. Dodržuje přísnou dietu i absolutní abstinenci, nedělá mu to problémy...

Vážená paní Lenko, pokud se v časovém odstupu více jak půlroku nevstřebal výpotek, vzniklý pravděpodobně v rámci zánětu slinivky, je drenáž a odsátí výpotku standardním postupem...

Můj otčím, si v prosinci poranil kůži a částečně i holení kost. Odřel si ji v celé délce. Kůže se zahojila ale již půl roku je kůže po zranění načervenalá, fialová až skoro do...

Je třeba zjistit zda je kůže živoucí, nebo se zde objevují její odumřelé části, nekrozy, což se mi zdá méně pravděpodobné. Je možné, že se jedná jen o zbytnělou jizvu. V tom...

Pethersova choroba

| Dotaz od: Šárka

Můj skoro 6-letý syn má Perthesovu chorobu na pravé kyčli, dostane Atlanta dlahu, chodíme na rehabilitace s cílem zajistit rozsahy pohybů a na vířivku. Zřejmě má již víc jak...

Šárko, není přesně známo, čím je Perthesova nemoc způsobena. Jde o avaskulární nekrózu kostní hlavice stehenní kosti. Rizikovými faktory pro její vznik je nadváha, častěji se...

MUMIFIKACE APEXU III. PRSTU

| Dotaz od: Jakub

Před dvěma týdny mi na II.-IV. prst levé ruky spadl radiátor a a přišili mi kousek odseknuté tkáně posledního článku III. prstu. Po dvou týdnech se mi na povrchu přišité tkáně...

Každé zhmoždění se hojí v souvislosti s celistvostí a funkcí výživných cév a destrukcí měkké tkáně. Vytvoření nekrosy značí, že se tato nekrosa musí odstranit po jejím...

TEP

| Dotaz od: Helena

Jsem 2,5 roku po první a 9 měsíců po druhé totání endoprotéze kyčelních kloubů kvůli rychle postupující nekroze. Už několik měsíců chodím do práce, jsem geodet, to znamená, že...

Endoprotéza nemůže být taková jako původní kloub, takže nelze od ní očekávat, že kloub plně nahradí. Má byt bezbolestná a musí být nosná. To ale neznamená, že kloub může...

Cévní zásobení střev

| Dotaz od: Sajmon

Chtěl bych se zeptat, co by se stalo v případě že by se v důsledku nějaké cévní anomálie poškodila chlopeň na cévě zásobující střevo. Ta část střeva by nějak odumřela nebo by si...

Nedostatečné cévní zásobení střeva má za následek v krajním případě i nekrózu (odumření) části střeva, která následuje po poruše střevní pasáže (střevní neprůchodnosti).

Pálení v močové trubici

| Dotaz od: Peter

Asi pred 2 lety jsem měl nehodu na motorce, po které jsem strávil 3 měsice v nemocnici. Byl jsme zacévkovanej na odvod moci. Po návratu z nemocnice jsem pociťoval pálení v...

Petře. Při dlouhodobém zacévkování hrozí jednak riziko infekce močových cest, jednak riziko vzniku nekróz sliznice močové trubice. Požádejte svého lékaře - urologa, aby...

Hemofilie je geneticky podmíněná porucha srážlivosti krve. Typicky se projevuje nadměrným krvácením do kůže a tkání, které vzniká spontánně nebo následkem působení minimální...  celý článek
Infarkt myokardu je odumření části srdečního svalu. Vzniká jako následek přerušení přívodu krve vyživující Vaše srdce. Hlavní příčinou infarktu tedy je postižení koronárních...  celý článek

Chtěla bych se zeptat, zda je nutné provádět drenáž u pseudocysty, která vznikla po akutním zánětu slinivky, který měl manžel před 8 měsíci? Proč se vytvořila? Manžel drží...

Pseudocysta vzniká v důsledku nekrózy tkáně slinivky v průběhu akutního zánětu. Menší pseudocysty se obvykle vstřebají samy. Indikované k drenáži jsou pseudocysty, které působí...

Se skutečně horkými předměty přicházíme dennodenně do kontaktu. Stačí se jen rozhlédnout kolem sebe – rozpálená žehlička, žárovka, zapálený konec cigarety, …  celý článek

Zčernalý penis

| Dotaz od: Lukáš

Mám na vás jeden dotaz. Kamarádka měla přítele, který byl dost při těle. Dlouhou dobu neměl žádný pohlavní styk. Jeho penis byl od předkožky zčernalý. Na dotaz, proč ho má tak...

Lukáši. Nemyslím si, že by mohlo jít o pohlavní nemoc. Ale rozhodně by Váš přítel měl být vyšetřen urologem - může se mít nekrózu (mrtvá tkáň) kůže, gangrénu.... Taky - pokud...

Papilokarcinom

| Dotaz od: Martina

Paní doktorko, před časem jsem psala ohledně multicystického útvaru v oblasti levého vaječníku. Podstoupila jsem operaci tohoto útvaru s operačním nálezem - levé ovarium...

Váš dotaz má 2 části - jedna je otázka papilokarcinomu, zde by asi bylo vhodné kontrolní vyšetření. Nejlepší by bylo nález zkonzultovat s onkogynekologem. Druhá část se týká...

Kombinace léky + alkohol

| Dotaz od: Eliška

Děkuji Vám za odpověď na dotaz ohledně souběžného užití psychofarmak a alkoholu. Můžete mi, prosím, ještě říci, zda toto užití poškozuje nebo ničí mozkové buňky- jestli už i při...

Eliško, užívání alkoholu i samotného má významný vliv na mozkové buňky - ničí je už při lehkém opití. Totéž se stane v případě kombinace s léky. U jater závisí na dávce - i u...

Prokázat hepatitidu je možné několika způsoby. Jedním z možných signálů, že se v játrech "něco děje", mohou být například zvýšené hodnoty jaterních testů. Jaké testy to jsou a...  celý článek
Nejčastější složkou insekticidů jsou organofosfáty. Jejich smrtelná dávka (konkrétně parathionu) je pro dospělého 100 mg, pro pětileté dítě pouze 2 mg.  celý článek
Ischemická choroba dolních končetin (ICHDK) je onemocnění tepen, při kterém dochází k nedostatečnému prokrvování dolních končetin. Typicky se projevuje pocitem studených...  celý článek

Sumetrolim a sluníčko

| Dotaz od: Darina

Moje 2-letá dcera měla zánět ledvin (4.-8.7. hospitalizace) a byl jí nasazen Sumetrolim 2x denně 6ml do 17.7. a pak 1x denně 6ml, měli jsme 3 balení. Chtěla bych se zeptat, zda...

Darino! Zánět ledvin není banální infekce, neléčený nebo špatně léčený může ledviny poškodit na celý život. Doporučovala bych zánět doléčit, popřípadě, pokud uvažujete o...

K léčení anémií a nedostatku železa se používá celá řada farmaceutických přípravků, které bývají příčinou náhodných, a zejména dětských otrav.  celý článek
Pankreatitida je zánět slinivky břišní. Nemoc má podle délky svého trvání dvě základní formy - akutní a chronickou. Pro první jsou typické výrazné bolesti břicha, horečka a...  celý článek
Při meningitidách bývají postiženy měkké mozkové obaly. Jedná se o velmi nebezpečné onemocnění, které může zanechat trvalé následky. Může dokonce skončit i úmrtím.  celý článek
Bércový vřed (ulcus cruris) je poškození kožního krytu zasahující různě hluboko do podkožních tkání v oblasti kotníku.  celý článek

Prosím o posouzení, zda lze přežít následující stav. Horečky 38-39 nejasného původu trvající 3 měsíce, nádory krevně vyloučeny, různá CT sleziny, srdce, slinivky uzlin, žaludku...

Odhadovat prognózu pouze z laboratorních výsledků je velmi obtížné a nejisté. Přesto podle Vašeho popisu se jedná o vážný stav. Přesto ale nepropadějte beznaději. Platí totiž...

Popis sonoa CT

| Dotaz od: Michy

Prosím Vás o vysvětlení popisu CT 9.8.2010 maminky,roč. 1942 - dělán bez podání kontrastní látky:V levém subfren.prostoru tekutina až 5cm obklopuje část sleziny, v pravém...

Opožděná odpověd - prominte. Nejpíše jde opravdu o nádor žaludku (konečnou diagnosu by potvrdil ale pouze odběr kousku tkáně z nádorového procesu při přímém odběru a to při...

Papilokarcinom

| Dotaz od: Martina

Paní doktorko,před časem jsem Vám psala ohledně multicystického útvaru v oblasti levého vaječníku.Podstoupila jsem operaci tohoto útvaru s operačním nálezem-levé ovarium...

Martino, poraďte se o výsledku histologie s onkologem.

Urologické potíže

| Dotaz od: Mila

Jsem úplně zoufalá. Mám problém po močení.Do krátké doby (asi do minuty ) mně začnou hrozné bolesti. Tak jako kdyby mně zůstal vzduch v močové trubici a bolestivě ji napínal.Mám...

Mílo! Na dálku Vám mohu poradit pouze další vyšetření. Doporučoval bych cystoskopii a ultrazvuk na vyšším pracovišti (krajská nebo fakultní nemocnice). Dále dle jejich závěru.

Černání kondylmat

| Dotaz od: Miroslav

Měl jsem kondylomata a na chirurgii jsem podstoupil zakrok kde mi je vypálili. Bohuzel jsem mel problemy s prarafimozou a stažením předkožky. Jakmile to šlo zjistil jsem že dvě...

Při vypálení dojde k nekróze kondylomatu,proto ta černá barva, je to zcela normální a potom dojde k odloučení od zdravé tkáně ,vše je v pořádku. Příjemný den

Stomatologie, je obor zabývajíí se lidským chrupem, pojďme se na něj podívat blíže.  celý článek

BOLESTI ZAD A KYČLE

| Dotaz od: Majka

Prosím o vysvětlení tohoto nálezu-CT-sek zůženíPK,osteochondrosa,asymetr. protruze disku,akc.mediálně a v pravo foramin.s dors.přesahem5 mm.levostran.foramin.hernies přesahem 7...

Jedná se o výhřez meziobratlové ploténky. Postižení je už natolik vážné, že už jsou postiženy i nervy dolních končetin. Co se týče bolesti kyčle, je způsobena artrózou třetího...

Už léta trpím bílým nebo bezbarvým výtokem,který buď nezapáchá nebo zapáchá mírně. Tento problém mám zhruba od 13 let,jak se dostavila první menstruace.Takže 12 let s tím to...

Pokud výtok zapáchá rybinou, šla bych určitě ještě k lékaři, nemusí totiž jít o mykosu, ale infekci /spíše trichomonadu, přenosnou sex. stykem nebo jiný typ vaginosy - měl by se...

Výměna kyčelního kloubu

| Dotaz od: božena

Pane doktore, mamince - 54 let byla zjištěna artróza a nekróza levého kyčelního kloubu. Čeká na operaci. Jsme laici, proto by nás zajímalo zda lze novou endoprotézu kyč...

Většinou se jedná o nekrosu hlavice.která bude při operaci odstraněna. Výsledky po těchto operacích jsou velmi dobré a propracované.

Bradavice

| Dotaz od: Honzza

Rád bych se zeptal na názor dalšího lékaře, případně se dozvěděl o dalším postupu. Problém se týká bradavice na plosce LDK (pokud dovolíte, zkusím psát trochu odborněji...

Zdá se, že jste vyzkoušel vše a vždy došlo k recidivě. Léčba bradavic může být někdy velmi svízelná. Verrumal patří již mezi silně účinkující lék, obsahuje cytostatikum...

Nateklé kotníky

| Dotaz od: Markéta

Úvodem musím říci,že je mi 34 let a jsem diabetičkou již 31 let /již 10 let jsem léčena pomocí intenzifikovaného režimu inzulinovou pumpou/. Poslední "dlouhodobé odběry jsem...

Markéto! Pokud jde o zánět v krku, v případě, že bolest v krku a zvýšená sedimentace neustoupí ani po dobrání druhých antibiotik, zcela určitě by měl být proveden výtěr z krku...

Je nutná obřízka?

| Dotaz od: Tom

Měl bych dotaz ohledně mojí předkožky. Nikdy v minulosti jsem se na tento problém nezaměřil, nicméně v současnosti mě dost trápí. Ve ztopořeném stavu mi jde předkožka obtížně...

Tome. Zúžená předkožka, odborně fimóza, se již ve Vašem věku jinak řešit nedá, než chirurgickým zákrokem. Přetahovat předkožku mám smysl v ranném dětství a již ve věku 5 let se...

Bolest kolena

| Dotaz od: Lenka

Můj syn (12) hraje závodně hokej. Již delší dobu ho občas zabolí v koleně(při cestě ze schodů, při dřepech..), ale nic, co by ho nějak omezovalo. Již dříve jsme navštívili...

Osgood Schlatter se dnes nehodnotí jako aseptická nekroza, ale jako trakční entezopatiev oblasti pod čéškou a také v souvislosti s růstem holenní kosti. Příčinou je většinou...

Hojení rány

| Dotaz od: Kateřina

Prosím o radu v případě hojení rány. Před třemi měsíci jsem si při nešťastném pádu rozbila hlavu, zranění si vyžádalo dva stehy. Při odstraňování stehů byla rána klidná, s...

Ve vašem věku se rána musí zhojit rychle a bez problémů. Pokud sr nehojí je třeba ránu řádně zkontrolovat, případně i provést rtg snímek lbi. Může se jednat o cizí kovové nebo...

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Kam dál
 
 
Děti – bolest v paži nebo noze
Domácí lékař: Děti – bolest v paži nebo noze
Jakmile začnou děti chodit...
Rakovina prostaty
Kalkulačky: Rakovina prostaty
Rakovina prostaty je...
Chřipka není nachlazení
Video: Chřipka není nachlazení
Pro mnoho lidí je chřipka...
Doporučení lékařů: MUDr. Mirka Divišová
Běhejte nejen pro radost, ale také efektivně!
Články: Běhejte nejen pro radost, ale také efektivně!
Jedním ze základních bodů...
Žloutenka nás často ohrožuje víc, než si uvědomujeme
Video: Žloutenka nás často ohrožuje víc, než si uvědomujeme
Máme se bát virové nákazy...
Poradna: Větší znaménko pod levým právem
Už dlouhou dobu (nevím jak dlouho) mám pod...
Audio: Rizika opalování
Před opalováním bychom měli zkontrolovat stav...
Modřiny
První pomoc: Modřiny
Modřiny většinou...
Čekáte miminko? Podívejte se, co to znamená, když je porodnice opravdu přátelská ke svým klientkám
Audio: Atopický ekzém a roztoči
Kůži poškozené ekzémem škodí vysušování a...
Naposledy čtené: