| Nápověda

Prolaktin

Zvýšná hladina mléčného hormonu v krvi může vyvolat zdravotní problémy
Prolaktin je hormon, který se za normálních okolností nejvíce uplatňuje u žen v období těhotenství a kojení. Protože navíc potlačuje tvorbu pohlavních hormonů, může působit i...  celý článek
Sex už není, co býval? Možná za to může hormon prolaktin
Hormon prolaktin hraje velmi důležitou úlohu v těhotenství a následném období kojení. Jeho zvýšená hladina ale ovlivňuje funkci daleko více orgánů, než jsou prsní žlázy. Může...  celý článek
 
Tvorbu mléka mimo dobu kojení může mít na svědomí infekce mléčných žláz.
Tvorba mateřského mléka mimo období kojení znamená většinou nějakou formu hormonální poruchy. Velkou měrou se v tomto stavu uplatňuje i prolaktin, nelze na něj ale svádět vinu...  celý článek
Prolaktin může pomoci při léčbě rozstroušené sklerózy
Ženám s roztroušenou sklerózou, které otěhotní, se během gravidity neobjevují nové potíže, a dokonce se jejich stav zlepšuje. Nabízí toto pozorování naději pro ostatní...  celý článek
Kojení může riziko rakoviny prsu snížit
V případě, že dojde z jakékoliv příčiny ke zvýšení hladiny hormonu prolaktinu v krvi, může na sobě dotyčný pozorovat některé neobvyklé příznaky, a navíc může mít také zvýšené...  celý článek
Obézní kvůli hormonům?
Pokud žena vlivem nemoci nebo extrémního tělesného vypětí ztratí příliš mnoho kilogramů, podnítí tím svůj organismus ke zvýšené produkci prolaktinu a často zcela přestane...  celý článek
Vysoká hladina prolaktinu způsobuje až osteoporózu
Zvýšené sérové koncentrace prolaktinu (PRL) se mohou vyskytovat až u 10 % populace. Prevalence klinicky signifikantních hyperprolaktinemií se udává v rozsahu od 0,4 % až po 5...  celý článek
Léky snižující hladinu prolaktinu umí mnohé, ale jejich účinek není okamžitý
Léky snižující hladinu prolaktinu umí mnohé. Co přesně to ale v léčbě tzv. prolaktinemie znamená? Prolaktin neboli luteotropní hormon je hormon, který je vytvářen mammotropními...  celý článek
Ilustrace
Zjistěte, zda není příčinou vašich obtíží zvýšená hladina prolaktinu.
Dědíme to dobré i špatné...
Vysoké hladiny hormonu prolaktinu jsou přirozené třeba u kojících žen. Někdy jsou ale příčinou tohoto stavu nádory nebo třeba poruchy plodnosti. Co naopak vyšší hladiny...  celý článek
Prolaktin je hormon hypofýzy, jehož účinky jsou vyjádřeny více než třemi sty oddělenými biologickými aktivitami, a to včetně regulace imunitních funkcí. Tyto účinky na imunitu...  celý článek
Léčba hyperprolaktinemie závisí na příčině, která zvýšenou hladinu prolaktinu způsobila. Obvykle ale léčba neznamená pro pacienta výraznou zátěž, a je tedy možné se jí podrobit...  celý článek
Vyšší hladina prolaktinu se vyskytuje přibližně u pětiny lidí s AIDS. K tomuto závěru došli vědci ze španělské Hospital de Galdakao. Prolaktin neboli luteotropní hormon je látka...  celý článek
Erektilní dysfunkce je definována jako neschopnost dosažení a udržení dostatečně dlouhé erekce k uskutečnění sexuálního styku. Vzhledem k tomu, že pouze každý desátý postižený...  celý článek
Prolaktin, hormon produkovaný přední částí hypofýzy, přirozeně stoupá po porodu, kdy hraje hlavní roli v procesu produkce mateřského mléka. Vyšší hladiny prolaktinu ale můžeme u...  celý článek
Nádorové procesy hypofýzy jsou jednou z příčin hyperprolaktinemie. Nejčastěji jde o nezhoubné nádory hypofýzy – adenomy. U většiny hypofyzárních adenomů (asi u 90 %) lze s...  celý článek
Zvýšená hladina prolaktinu se někdy nemusí vůbec nijak projevit a přijde se na ni až při jiném rutinním vyšetření. Opravdu se ale nijak neprojevuje? A jaká jsou rizika a...  celý článek
Mohlo by se zdát, že prolaktin, tedy hormon zodpovědný za sekreci mateřského mléka, je pouze ženskou "záležitostí". Ve zvýšené míře se ale může vyskytovat i u mužů.  celý článek
Většina jevů v přírodě je dána působením protikladných sil. Ať už je to dobro či zlo, jin či jang nebo mužské a ženské myšlení, výsledkem je vždy jakýsi kompromis.  celý článek
Na první pohled se to zdá jako hloupá otázka. Co může být příjemného na snížené chuti k sexu nebo když mužům rostou ňadra a ženy ztrácejí jeden ze znaků své plodnosti, tedy...  celý článek
Tvorbu mléka a kojení má většina lidí spojenou s péčí o malé dítě. Přesto se ale někdy může stát, že se mateřské mléko začne u ženy tvořit i několik let po odstavení dítěte od...  celý článek
Máte pocit, že začínáte špatně vidět? Bolí vás často hlava? Nedaří se vám otěhotnět a ani chuť na sex už není taková, co bývala? Zbystřete pozornost, na vině může být zvýšená...  celý článek
Prolaktin je hormon, který se tvoří v předním laloku podvěsku mozkového (hypofýzy). Odtud je uvolňován v určitých časových intervalech a za určitých situací. Co je ale...  celý článek
Zvýšená koncentrace prolaktinu (odborně hyperprolaktinemie) je problém, který trápí až 5 % lidí. Ačkoliv prolaktin je hormon nezbytně nutný pro správou tvorbu mléka v období...  celý článek
V minulosti se předpokládalo, že bolesti hlavy vyskytující se u nezhoubných nádorů hypofýzy souvisí s útlakem mozkových struktur rostoucím nádorem. Nyní přinášejí vědci i jiné...  celý článek
Hyperprolaktinemie neboli zvýšená hladina hormonu prolaktinu v krvi může u člověka způsobovat různé příznaky. U žen poruchy menstruačního cyklu a tvorbu mateřského mléka i mimo...  celý článek
Vysoké hladiny hormonu prolaktinu v období kojení dokážou již tisíce let chránit ženy před nechtěným otěhotněním. Už dávno matka příroda uznala, že chtít po ženě zároveň kojit...  celý článek
V každém organismu probíhá množství biochemických reakcí, které nelze ovlivnit vůlí. Neznamená to ale, že probíhají nahodile. Ve svém těle totiž nosíme velmi zodpovědné...  celý článek
Poslední studie ukazují na význam prolaktinu v léčbě roztroušené sklerózy. Jak velký tento účinek je, ukazuje kanadský výzkum. Těhotenský hormon prolaktin se podle kanadských...  celý článek
O prolaktinu se mluví jako o hormonu mateřství. Ví se, že zasahuje i do sexuálního chování. Podle vědců ze stanfordské univerzity by měření hladiny prolaktinu mohlo pomoci také...  celý článek
Abnormální krvácení z pochvy je jedním z nejčastějších gynekologických problémů u žen ve věku 15–45 let. Jednou z příčin může být i zvýšená hladina prolaktinu.Mezi nejčastější p...  celý článek
Zvýšená hladina hormonu prolaktinu ovlivňuje velkou část hormonálních pochodů v lidském těle. U žen ovlivňuje například sekreci mateřského mléka a menstruační cyklus, u mužů pak...  celý článek
Při pohledu na podzimní krajinu mnohého z nás může přepadnout deprese. Ta se projevuje hlavně smutnou náladou, v jejímž důsledku se nám pak „nechce nic dělat“. Taková „de...  celý článek
Dávná touha mužského pokolení po nevídaných sexuálních výkonech možná dojde naplnění. A to dokonce bez vedlejších účinků a rizik.  celý článek
Stalo se vám už, že jeden lékař zhodnotil vaši hladinu prolaktinu jako normální a jiný vám sdělil, že stejné číslo znamená podle něj hyperprolaktinemii (vysokou hladinu...  celý článek
Pokoušíte-li se více než rok otěhotnět a stále nejste těhotná, neváhejte a objednejte se ke svému gynekologovi. A vezměte s sebou i svého partnera. Vaše snažení totiž může mařit...  celý článek
Osoby s vysokou hladinou prolaktinu mívají často potíže se svým psychickým stavem a se spánkem. A důvod? Prolaktin brání dostupnosti dopaminu fungujícího jako prostředník mezi...  celý článek
Předčasné klimakterium nebo nepravidelná menstruace. To jsou jen dva z výčtu zdravotních problémů, které mohou souviset s nadprodukcí hormonu prolaktinu. Prolaktin řídí podobně...  celý článek

Mikroadenom

| Dotaz od: Marek

Na magnetické rezonanci mi našli nález: Mikroadenom adenohypofýzy vpravo - prolaktin na1 místě. chtěl bych se zeptat co to znamená a jak se v tom pokračuje nebo jak se to dá...

Ne úplně rozumím tomu "prolaktin na 1 místě", ale budu předpokládát, že rentgenolog odhadoval, že by se mohlo jednat o prolaktinom. Jedná se o v naprosté většině případů...

Každý živý organismus je možno připodobnit k obrovské chemické továrně. A stejně jako je v továrně třeba výrobu řídit na mnoha úrovních, tak i v živém organismu neprobíhají...  celý článek

Prolaktin a gynekomastie

| Dotaz od: Jaroslav

Pokladal jsem uz jednou u vas dotaz, mam v krvi zvyseny prolaktin a trpim gynekomastii. Podstoupil jsem urologicke vysetreni a ultrazvukove vysetreni varlat a skrota, poté...

Stran rezistence v třísle vám již odpovídala kolegyně. On-line bohužel nelze zodpovědět na otázku, zda jde o něco zhoubného či nikoliv. Je potřeba bulky vyšetřit pohmatem...

Hezký den paní doktorko, poradíte mi co vyjadřuje :hormony na horní hranici: prolaktin a kortizol, u mladého muže 24 let?a na co si dát pozor?co to může značit?děkuji Vám.

Simono. Je zde asi myšleno na horní hranici normy. Jeden záchyt kortizolu a prolaktinu na horní hr. normy ještě nic neznamená, měl by se s odstupem času provést kontrolní odběr...

Při preventivní prohlidce mi z krve paní doktorka našla v krvi zvýšený prolaktin. Při opětovném odběru 3x po sobě byl pořád zvýšený. Poslala mě na ultrazvuk, jestli nemám nádor...

Popsaná bulka může být zvětšená uzlina nebo nahloučení nějaké tkáně (obvykle nebývá zhoubné, často se jedná o "obyčejnou" tukovou nebo vazivovou tkáň). Doporučuji ukázat bulku...

Sport při prolaktinomu

| Dotaz od: Marek

Chtěl bych se zeptat: Lékaři mi našli zvýšeny prolaktin, beru na to prášky dostinex,prolaktin se pomalinku snižuje,ale ten hlavní problém je že mi dělali magnetickou resonanci a...

Ano, tento druh nádorů se léčí opravdu konzervativně - reagují lépe na léky, než na operaci. Co se týče Vašeho sportování - než budete mít potvrzeno MRI, že nádor se díky...

Zvýšený prolaktín

| Dotaz od: Tunde

Chcem sa spýtať na hladinu prolaktínu. Moje výsledky sú 26,9. Ako vážne to je? Chcem otehotnieť. Môže to byť problém? Ďakujem pekne

Hodnoty prolaktinu mají být zhruba do 13-14, tzn. vaše hodnoty jsou příliš vysoké. Tyto hodnoty mohou vést k neplodnosti, proto je třeba zjistit příčinu a léčit .

Operacia ADENOMU HYPOFIZY

| Dotaz od: monika

VAZENY PAN DOKTOR O MESIAC MA CAKA OPERACIA HYPOFIZY MAM VYSOKY PROLAKTIN VELKU NADVAHU A NEMENSTRUUJEM .CHCELA BY SOM SA VAS OPYTAT ZE CI PO ZAKROKU BUDEM MOCT SCHUDNUT ZE...

Nevím, jaký druh operace budete absolvovat ???, ale pokud budete po operaci chodit na endokrinologii na kontroly a lékař vše pohlídá, měla by se vaše situace po čase...

U gynekologa mi byl udělán krevní odběr a zjistilo se toto: Prolaktin 8,3ng/ml CA125 4.8 U/ml TSH 2,13mlU/l T4-volný 11,0 pmol/l AB/thyreoperoxidáza 117,8 lU/ml Ten...

Samotná pozitivita této protilátky proti štítné žláze by poruchu plodnosti způsobovat neměla. Na endokrinologii Vás poslali proto, že tento výsledek napovídá, že časem by mohlo...

Již rok a půl řeším problém s ademonem hypofýzy. Beru dostinex 2 tablety týdně, prolaktin stále vysoký. ademon zrhruba 1cmx1cmx1cm. Kontrolní rezonance neprokázala žádnou změnu...

Nádory hypofýzy s nadměrnou tvorbou prolaktinu se operují vzácně, operace má totiž často horší výstup, nežli konzervativní léčba. Dávka Dostinexu 2x týdně je nízká, je tam...

Prolaktin

| Dotaz od: mirka

Chcem sa spytat : mam zvyseny prolaktin teraz to mam prvy krat a na nete som citala ze to moze sposobovat nador .? mam sa kvoli tomu znepokojovat a vyhladat lekara? ja beriem 3...

Záleží na tom, jak moc je prolaktin zvýšený...nejde takto odpovědět. Informace podrobnější naleznete na stránkách www.prolaktin.cz. Pokud víte, že máte prolaktin zvýšený, jistě...

Adenom hypofýzy

| Dotaz od: Miruš

Byl mi diagnostikován adenom hypofýzy s vysokým prolaktinem. Za téměř 5 let jsem přibrala neuvěřitelných 50 kg má Váha je nyní 130 kg a měřím 169 cm. Můžete mi prosím poradit...

Miruš, bohužel neznám žádnou dietu u tohoto typu onemocnění. Snažte se dodržovat všeobecná výživová doporučení. Tedy jezte pestře - je důležité abyste měla dostatek nejen...

Hyperprolaktinémie a dopamin

| Dotaz od: František

Chtěl bych se zeptat, zda může vysoká hladina prolaktinu nějakým způsobem ovlivňovat hladinu dopaminu, když mi byla zjištěna hyperprolaktinémie neznámého původu, případně zda...

Dopamin je hormon, který mimo jiné potlačuje produkci a sekreci prolaktinu z hypofýzy (podmozkové žlázy). Léky na potlačení nadměrné hladiny prolaktinu jsou založeny právě na...

Zvýšená hladina prolaktinu

| Dotaz od: Šárka

Ráda bych se zeptala na výsledek hormonu Prolaktin. Hormonální profil jsem si nechala dělat 5. den cyklu. 4. 4. jsem měla hodnotu 1134 IU/I (testy dělané v ČR). Gynekolog mě...

Jak jste sama správně uvedla, hodnoty PRL jsou vyjádřené v různých jednotkách, tudíž je nelze moc srovnávat. U odběrů krve na PRL jsou velmi důležité podmínky odběru krve - ráno...

Nafouklé bradavky

| Dotaz od: František

Chci se zeptat, mám vyšší hodnoty prolaktinu a zřejmě v důsledku toho"nafouklé" bradavky. Pokud mi bude nasazena medikace, spraví se to samo nebo je to možné řešit pouze...

Záleží na tom, jak dlouho stav trvá a zda zduření prsů zapříčinilo zvětšení mléčné žlázy nebo zda jsou změny již starší a převažuje vazivo a tuková tkáň. V takovém případě je...

Zvýšená hladina prolaktinu

| Dotaz od: Věra

Uz nekolik let mam zvysenou hladinu prolaktinu,ale gynekolozka to resila vzdy jen jednorazove a kratkodobe lekem Dostinex,ktery mi ale vyhovoval.Nyni jsem ale zmenila lekarku a...

Věro. Pokud jste si na Dostinex zvykla a vyhovoval Vám, pak bych jej asi od své lékařky vyžadoval. Léčba tímto přípravkem může být rovněž dlouhodobá, cílem je nastavit co...

Muj pritel (30) ma dle vysledku vysokou hladinu prolaktinu (60j.) a nizkou testosteronu (2,4j.), cukr i cholesterol v norme, lehce zvysena hladina bilych krvinek, kyseliny...

Jano, omlouvám se za pozdní reakci. Problémy vašeho muže mohou být způsobeny právě zvýšenou hladinou prolaktinu, i když jasná příčina patrná není. Počkala bych, jak váš...

Hyperprolaktinémie

| Dotaz od: František

Z jakého důvody vpadává při zvýšeném prolaktinu ochlupení nebo může nastat sterilita? Co přesně se v těle děje že to způsobuje výše uvedené problémy? Děkuji za odpověď.

Účinek prolaktinu je centrální a má zřejmě několik mechanismů...dochází ke zvýšení koncentrace endogenních opioidů a dopaminu v hypothalamu a jak opioidy, tak dopamin, tlumí...

Prolaktín a potrat

| Dotaz od: Katarína

Chcela by som sa opýtať či môže spôsobovať potraty vysoká hladina prolaktínu.Užívam tbl.Norprolak a akonáhle otehotniem lekár mi ho káže vysadiť a následne po tom potratím...

Norprolac je běžně používaný lék při terapii hyperprolaktinémie. Pokud pak pacientka otěhotní, léky se většinou vysazují. Důvodem je to, že prolaktin stoupá v těhotenství i u...

Vysoký prolaktin

| Dotaz od: mirka

V březnu 2012 mi přišli na adenom hypofýzy,mám vysoký prolaktin. od března 2012 beru dostinex, 2 tablety týdně. v květnu 2013 jsem měla prolaktin 2700 jednotek, nyní v listoadu...

Ovulaci je možno vyvolat různými cestami, většinou se začíná Clostilbegytem a rozpis vám na míru rozepíše váš gynekolog. Příjemný den

Vysoký prolaktin

| Dotaz od: mirka

Již skoro dva roky se léčím s adenomem hypofýzy, mám vysoká prolaktin. Již jsem vdaná 6 let rádi bychom měli s manželem miminko. Beru dostinex 2 tablety týdně, prolaktin ale...

Problém řešte s centrem pro léčbu neplodnosti.

Mikroadenom

| Dotaz od: beranka

Mám na Vás dotaz.Byl mi nalezen zvýšený prolaktin na magnetické rezonanci objeven mikroadenom.Paní doktorka nasadila Dostinex hodnoty poté v normě léčena jsem 2 roky.Nemohu...

Beranko! Zvýšená hladina prolaktinu je překážkou otěhotnění (což je i podstatou antikoncepční účinnosti kojení). Pokud nebudou dostinexem srovnány hormony, otěhotnění je...

Vysoká hodnota prolaktinu

| Dotaz od: Lenka

Pane doktore, chtěla bych se zeptat, jaká může být u mne příčina vysoké hodnoty prolaktinu. V dubnu jsem vysadila HA a od té doby mám až na jeden delší cyklus pravidelnou...

Při vysokých hladinách prolaktinu je otěhotnění velice obtížné, je tedy nutné odhlit příčinu zvýšenývh hladin- nadledvinky, podvěsek mozkový a příčinu odstranit.

Dostinex

| Dotaz od: Veronika

Pane doktore, chtěla bych se zeptat zda zvýšený prolaktin - pouze mírně zvýšený - 782 IU/L může způsobovat neplodnost - i když ovulaci a folikuly každý cyklus mám v pořádku...

Hyperprolaktinemie může komplikovat otěhotnění,ale Dostinex by měl upravit hladinu prolaktinu k normě. Příjemný den.

Léčba hyperprolaktinémie

| Dotaz od: František

Chci se zeptat od jakých hodnot se léčí zvýšená hladina prolaktinu. Před půl rokem mi naměřili 0,410 a bylo mi řečeno že jsou to vyšší hodnoty, ale brát na to prozatím nic...

Různé laboratoře udávají hodnoty prolaktinu v různých jednotkách a hladina prolaktinu kolísá nejen během cyklu,ale i během dne, takže věřte vaší lékařce. Příjemný den

Zvyseny prolaktin/problem s dopaminem?

| Dotaz od: kittylicious

Jiz od cca 17 let vim, ze mam mirne zvysenou hladinu prolaktinu, coz se u me projevuje nepravidelnou menstruaci (cca jednou za 3-4 mesice). Radila jsem se o tom pred casem s...

Je určitě možné, že tato nerovnováha způsobuje spánkové poruchy. Otázkou je, co bylo první...zda hormonální nerovnováha nebo spánková porucha, která hormonální nerovnováhu...

Dostinex

| Dotaz od: Veronika

Dobrý podvečer paní Doktorko, mám zvýšený prolaktin 780 IU/L.Dostala jsem recept na Dostinex, jsem po 4.inseminaci ( veškeré vyšetření z krve v pořádku,vejcovody průchodné...

Lék můžete začít užívat již po vyzvednutí z lékárny. Lépe je užívat tablety na noc.

Přestože tzv. hyperprolaktinémie, tedy zvýšená hladina prolaktinu, není ve srovnání s jinými hormonálními poruchami příliš častá, trápí stále více lidí. Mimo jiné může...  celý článek
Lékaři vám zjistili zvýšenou hladinu prolaktinu v krvi a vy se teď obáváte, že trpíte hyperprolaktinemií. Nepropadejte panice, můžete být naprosto v pořádku a jedná se jen o...  celý článek
Hyperprolaktinemie je zvýšená hladina prolaktinu v krvi. Prolaktin je tvořen buňkami předního laloku hypofýzy. Hypofýza je žláza s vnitřní sekrecí (vyměšováním). Vypadá jako...  celý článek
Hyperprolaktinemie je zvýšená hladina hormonu prolaktinu v krvi. Může být způsobena mnoha příčinami a může stát za různými obtížemi.  celý článek
Vědcům už několik let dělá těžkou hlavu poměrně delší dobu známý fakt, že u pacientek s roztroušenou sklerózou (RS) dochází v průběhu těhotenství k výraznému ústupu příznaků...  celý článek
Vyšlo najevo zajímavé poznání – oproti ostatním maminkám maminky, které kojí a mají nějaké to kilo navíc, přestávají kojit daleko dříve než ženy s normální váhou. Kojit třeba d...  celý článek
Tvorba a odtok mléka je u mužů je velice vzácný jev. Vyskytnout se ale může. Je to špatně? A pokud ano, co s tím? Klíčovým hráčem při produkci mléka je prolaktin. U žen je nutný...  celý článek
Porod dítěte znamená pro ženu velikou změnu ve všech oblastech života, sexuální oblast nevyjímaje. Nejenže porod přímo zasahuje do sexuality tím, že do určité míry a na určitou...  celý článek
Hyperprolaktinemie neboli zvýšení hladiny prolaktinu v krvi nad normu se v populaci vyskytuje až u 0,4 % lidí. Nejčastěji ji způsobuje takzvaný prolaktinom. Tento nádor je sice...  celý článek
Pláč je přirozenou součástí lidského života. K pláči nás doženou různé události, ať už smutné, či radostné. Devět z deseti lidí uvádí, že pomocí slz redukují stres a krotí emoce...  celý článek
Zvýšená hladina prolaktinu je chorobným stavem zodpovědným za nežádoucí tvorbu mléka a některé případy neplodnosti.  celý článek
Kojením předává matka dítěti mnoho živin, minerálních látek i vitaminů. Tohle všechno ale může později ženě chybět. Řešením je správná strava. Jako je rodina základ státu, je i...  celý článek
Nádory hypofýzy se mohou u pacientů vyskytnout v každém věku. Protože svým hormonálním působením ovlivňují většinu orgánů lidského těla, je třeba je včas odhalit a...  celý článek
Prolaktin je hormon předního laloku hypofýzy (podvěsku mozkového). Jeho úkolem je stimulace růstu prsních žláz a produkce mléka u kojících žen. Proto je v těhotenství a u...  celý článek
Neplodnost je problém, který ztěžuje život mnoha párům. Mužská neplodnost je přitom statisticky častější než v minulých letech. Naštěstí ovšem s rozvojem moderních lékařských...  celý článek
Objevuje se stále více vědeckých studií, které přináší dobrou zprávu všem současným i budoucím maminkám – kojení je prospěšné z mnoha důvodů. Snižuje výskyt alergie u dítěte, ...  celý článek
Aby erotická stimulace mužem (hlazení, líbání...) byla vnímána vzrušivě, musí žena zapomenout na nepatřičné starosti. Musí zahnat myšlenky na to, co v tuto chvíli její dítě dělá...  celý článek
Akromegalie, onemocnění způsobené nadměrnou produkcí růstového hormonu, se většinou vyskytuje pouze sporadicky. Přesto už bylo popsáno několik případů, kdy se tato hormonální...  celý článek
Hypofýza neboli podvěsek mozkový – malá žláza, která ovšem díky produkci hormonů koriguje mnoho pochodů v těle a jakákoliv její porucha může téměř okamžitě vyvolat poměrně z...  celý článek
Léčba psychiatrických pacientů určitými typy léků může zvyšovat riziko žilní trombózy – alespoň to tvrdí čeští vědci. A jedním z mechanismů vzniku této závažné a v některých p...  celý článek

Vysoký prolaktin

| Dotaz od: Jana

Paní doktorko. Kamarádka má zdravotní problémy a v nemocnici ji neřekli co ji pořádně je. Má 3 krát vyšší hladinu prolaktinu, pocení, bušení srdce, mdloby, vysoký krevní tlak a...

Vaše přítelkyně má ve Vás opravdu skvělou blízkou bytost.Ráda bych Vám na jasně položenou otázku odpověděla podobně přehledně-ale to by nebylo poctivé..Soudě dle toho,že se...

Kojíte a myslíte si, že díky tomu nemůžete otěhotnět? Pak je možné, že vás překvapí příchod dalšího miminka... Jedna z rozšířených domněnek o plánovaném rodičovství říká, že...  celý článek
Štíhlí lidé mají většinou jasno – všichni „tlusťoši“ si za své kilogramy navíc mohou sami, kdyby se přestali nesmyslně přejídat, nadváhy by se lehko zbavili. Obézní jedin...  celý článek
Narození dítěte je sice nádherná událost, ale zároveň se nová situace může stát noční můrou. To když propukne nemoc jménem poporodní deprese.  celý článek
Typické příznaky spojené s akromegalií, jako je zvětšování rukou, nosu nebo brady, souvisejí s nadprodukcí růstového hormonu. Existuje však skupina symptomů vyvolaných pouze tím...  celý článek
Mužskému orgasmu předchází sexuální vzrušení, které je provázeno tělesnými projevy jako je prohloubené dýchání, zrychlení tepové frekvence a zvýšení systolického krevního tlaku.  celý článek
Zatímco muži se o své zdraví začnou starat až ve chvíli, kdy se objeví problém, ženy se o vlastní organismus zajímají neustále. A mají důvod – specifické zdravotní problémy na n...  celý článek

Prolaktin

| Dotaz od: Veronika

Mám prolaktin 41,1 - je to hodně zvýšené? Začla jsem brát Dostinex..chtěla jsem se zeptat jestli v době léčby Dostinexem..mohu mít s partnerem pohl.styk...kdybych otěhotněla...

A byl prolaktin odebrán správně-to znamená ne brzy po probuzení (do 3 hodin), pak je téměř vždy falešně vysoký? Postup při otěhotnění by byl jednoduchý-vysadil by se příjemný den

Vyšetření na endokrinologii

| Dotaz od: Edita

Chtěla bych se zeptat na něco ohledně vyšetření na endokrinologii. V léčebně mi zjistili vysokou hodnotu Prolaktinu, poslali mě na CT, ale nic konkrétního se tam nenašlo. Řekli...

Tyto léky určitě na endokrinologii nahlaste, jejich vedlejší efekt by opravdu mohl být zvýšení hladiny prolaktinu, je nutné ovšem určitě NMR absolvovat (pokud vám je lékař...

Krvácení z nosu

| Dotaz od: Simona

Hezký den paní doktorko, chci se zeptat, přítelův syn, 24, žijící s námi, má velmi často denně krvácení z nosu, ne moc, ale věčně namáčí kapesníky. Měří 185 cm a má 128 kg, je...

Krvácení v nose se dá ošetřit na ambulanci ORL - jde o krvácení z místa, kterému se říká locus Kiesselbachi, jemné místo v nose, kde jsou tenčí cévky. At navštíví ambulanci ORL...

Mikroadenom

| Dotaz od: zdenka

Paní doktorko, chtěla bych se zeptat. Byla jsem na mag. rezonanci hlavy a tam mi bylo zjištěno...ve střední přední části hypofýzy je slabě hypointenzivní ložisko o velikosti 5mm...

Svědění může být příznakem alergické reakce...poraďte se tedy s endokrinologem a možná by stálo za to uvážit výměnu léku za jiný (Dostinex, Norprolac). Spojením léků to nebude...

Susp.mikroadenom hypofýzy

| Dotaz od: zdenka

Paní doktorko, chtěla bych se zeptat. Byla jsem na mag. rezonanci hlavy a tam mi bylo zjištěno...ve střední přední části hypofýzy je slabě hypointenzivní ložisko o velikosti 5mm...

Zdenko, nejedná se o žádnou závažnou patologii, i když je samozřejmě nutné adenom sledovat. Prolaktin zpravidla rychle po zahájení léčby klesá a pak je bez problémů možné se o...

Prolaktin

| Dotaz od: jana

DOBRÝ DEN,MÁME PROBLÉM S POČETÍM DÍTĚTE.NAVŠTĚVUJEME REPRODUKNÍ MEDICÍNU.ODEBÍRALI MI KREV 23,DEN CYKLU A TAM JSEM MELA PROLAKTIN 195 AVSAK 3,DEN CYKLU JSEM HO MELA 762,LÉKAŘ...

Prolaktin je hormon stimulující laktaci, tedy tvorbu mateřského mléka v prsu. Normální hodnoty u nětehotných mladých žen se udávají do 29,2. Zvýšená hladina může značit mnohé...

Počínající gynekomastie?

| Dotaz od: František

Už jsem vám sem do poradny psal že mi před několika měsíci naměřili zvýšené hodnoty prolaktinu. Také jsem vypozoroval určité změny na bradavkách, jsou takové jakoby nafouklé a...

Kvalita fotografie je bohužel špatná, není tam nic moc vidět. Pokud bys e jednalo o gynekomastii, je samozřejmě žádoucí normalizovat hladinu prolaktinu, pokud je zvýšená (lék...

Adenom hypofýzy

| Dotaz od: Miruš

Paní doktorko, dostala jsem elify od mé neuroložky jenom proto, že jsem řekla, že se mi špatně spí a usíná ( podotýkám že jsem u doktorky byla poprvé) žádnými depresemi netrpím...

Je pro mě problematické vyjádřit se k Elify - nemám s ní praktické zkušenosti, každopádně někdy může být i porucha spánku příznakem deprese. Na druhou stranu, pokud máte v...

Re: Hyperprolaktémie

| Dotaz od: František

Reaguji na vaši odpověď http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/hyperprolaktinemie-47696 Naměřili mi 4x za sebou zvýšenou hladinu prolaktinu, ale žádný dopamin, opioidy...

Dopamin ani endogenní opiody se nestanovují, jedná se o mozkové mediátory, které jsou "mezi" neurony. Pokud je zvýšená hladina prolaktinu bez jasné příčiny, je možné ještě...

Léčím se se zažíváním, které se upravilo po užívání Ganatonu, často mívám hlavně během menses bolesti hlavy-velké, dále mi byla zjištěna neuroveg.dystonie. Teď mi přišly...

Norma pro TSH 0,37-5,0 - vyšší hodnota značí možnost poruchy štítné žlázy a prolaktin je hormon hypofýzy, norma pro ženy od 14 do cca 55 let je 2,8 - 29,2. Obě hodnoty jsou...

Hypotyreoza

| Dotaz od: eva

Mame v rodine znizenu funkciu stitnej zlazy,mala ju babka a mamine ju zistili v 45 rokoch. Ja mam 32 rokov a bojim sa ci to mozem zdedit,je to dedicna choroba? Uz som si...

Hyperprolaktinemie je zpravidla věcí endokrinologa, který by měl rovněž řídit léčbu. Proč je prolaktin zvýšený se nemusí nikdy zjistit. Kromě adenomu hypofýzy to může být vliv...

Re: Pálení nohou

| Dotaz od: František

Reaguji na vaší odpověď na můj dotaz: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/paleni-nohou-46561 Kožní problém vyloučen nebyl, na kožním mi akorát řekli že nevědí a poslali mě...

Ještě jednou jsem pročetla také původní dotaz. Takže - obtíže s pálením se objevují při větší žilní náplni (sezení, teplo, vyšší tlak..), zlepšuje se při ochlazení. Souvislost s...

Ztráta menstruace

| Dotaz od: Martina

Vážím 53 kg a měřím 165 cm. Nemám podváhu, ale mám bezlepkovou dietu a závodně sportuji. Hodně běhám. Mám problém, že dříve jsem měla menstruaci celkem pravidelnou, ale už tak...

Je potřeba podrobnější vyšetření, než jen stanovení hladiny prolaktinu, je potřeba celkové hormonální vyšetření a podle výsledků nasadit léčbu, pokud nemáte několik měsíců...

Jak vám rostou vlasy? Tuto otázku slýcháme spíš u kadeřníka. V budoucnu by ale mohla častěji zaznívat i v ordinaci endokrinologa. Vlasové kořínky, tzv. folikuly, jsou totiž...  celý článek

Chtěla bych se zeptat na Váš názor a požádat o radu. Je mi 26 let a od 20 jsem brala HA Femoden bez vedlejších účinků, ale v březnu 08 jsem začala špinit a při styku i pouhém...

Pokud je cytologie, ultrazvuk, prolaktin v pořádku a ani vyšetření v zrcadlech neukázalo příčinu krvácení (tj.nebylo nic - trhlina, eroze, vřídek apod. - nalezeno na poševních...

Hodnoty hormonálního profilu

| Dotaz od: Šárka

Ráda bych se zeptala na výsledky hormonálního profilu, který jsem si nechala udělat 5. den cyklu. Hodnoty jsou takové: TSH (Tyreotropin) - 4,22 mIU/I, Testosteron - 0,77 nmoI/I...

TSH a prolaktin mohou mít v rúzných laboratořích odlišné normy, tudíž se nemohu vyjádřit spolehlivě (zejména k PRL), ale jinak vypadají výsledky v pořádku. Mějte se hezky.

Testosteron

| Dotaz od: jano

Chcel by som sa spytat. Dnes som bol u endokrinologicky na odber krvy pre pecenove testy na zistenie prolaktinu a testosteronu.Na posledy ked som tam bol mi povedala,z z...

Jestli jste bral anabolika, pak je jasné, že máte vysoké hladiny testeronu. Po vysazení by se měla hladina normalizovat (pokud není problém někde jinde) a žádné léky na to brát...

Prolaktin

| Dotaz od: jana

Pani doktorka,rada by som sa spytala ake dalsie vystrenie mam podstupit ked mam zvyseny prolaktin a to o raz tolko,to je 1100 a norma bola do 600. Kedze tento problem mam cca 10...

Hodnoty prolaktinu mohou být ovliněny několika faktory. Předpokládám, že jste byla poučena, ale pro jistotu to napíšu. Je důležité, aby byl prolaktin odebírán ráno min. 2 hodiny...

Prolaktin

| Dotaz od: Veronika

Mám prolaktin 41,1 - je to hodně zvýšené? Začla jsem brát Dostinex..chtěla jsem se zeptat jestli v době léčby Dostinexem..mohu mít s partnerem pohl.styk...kdybych otěhotněla...

A byl prolaktin odebrán správně-to znamená ne brzy po probuzení (do 3 hodin), pak je téměř vždy falešně vysoký? Postup při otěhotnění by byl jednoduchý-vysadil by se příjemný den

Počínající gynekomastie (2.)

| Dotaz od: František

Před nedávnem jsem pokládal tento dotaz http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/pocinajici-gynekomastie-49570 a chtěl bych na něj napojit. Prolaktin je zvýšený stále, ale jen...

Obávám se, že utlumení hladin prolaktinu ke změně tvaru bradavek nepovedou. Z hlediska gynekomastie jako takové je vždy důležitý ultrazvukový nález - pokud nedošlo k progresi...

Prolaktin

| Dotaz od: Veronika

Ráda bych se Vás zeptala na pár věcí: Už 8 měsíců se snažíme o miminko (bohužel - marně) Mám zvýšený prolaktin v krvi (hypofíza je v pořádku) Dostinex nezabírá (pouze...

Prolaktin sice způsobuje nižší plodnost, ale zvyšuje ho i stres.nevím,jakou máte práci.pokud se "snažíte jen 8 měsíců", s dalšími vyšetřeními bych počkala.IVF centra obvykle...

Nedostatek chuti na sex

| Dotaz od: Ondřej

Moc prosim o radu.Je mi 21 let a uz rok nemam chut na sex.:-( mam slabou erekci.nepoznavam se...byl jsem na prvnim odberu a hladina testosteronu 2.2 a hranice 2.8.nevim jake...

Ondřeji, ano, zvýšená hladina prolaktinu může uvedené problémy způsobit. Je to u mužů jeden z prvních a hlavních příznaků hyperprolaktinemie. Bohužel je to také důvod, proč se...

Sterilitas

| Dotaz od: Eva

Prosím o radu liečim sa na neplodnosť 4 roky mam za sebou operáciu mala som nepriechodné vajcovody. Potom som brala liečbu Duphaston Clostilbegyd inekcie Pregnyl 5000 a mala som...

Hladina IgG znamená,že se organizmus s infekcí setkal a že jsou vytvořeny protilátky,o právě probíhajícím onemocnění vypovídají IgM.Vzhledem k složitostí situace-neprůchodnost...

Gynekomastie

| Dotaz od: Marek

Chtěl bych se prosím zeptat : mám gynekomastii a na endokrinologii mi řekli že mám zvýšenej prolaktin a že mě pošlou na magnetickou rezonanci a pak se uvidí co dál, že budto...

Problémy s potencí mohou být přítomné při nadprodukci prolaktinu. Pokud se prokáže (magnetickou rezonancí) nádor v oblasti hypoofýzy, který prolaktin produkuje v nadbytku...

Vyšetření na endokrinologii

| Dotaz od: Edita

Chtěla bych se zeptat na něco ohledně vyšetření na endokrinologii. V léčebně mi zjistili vysokou hodnotu Prolaktinu, poslali mě na CT, ale nic konkrétního se tam nenašlo. Řekli...

Tyto léky určitě na endokrinologii nahlaste, jejich vedlejší efekt by opravdu mohl být zvýšení hladiny prolaktinu, je nutné ovšem určitě NMR absolvovat (pokud vám je lékař...

Zvýšený PROLAKTÍN

| Dotaz od: EvaB

Mam problém otehotnieť pokúšame sa už 4 roky. Mám za sebou operáciu mala som nepriechodné vajcovody.Operovaná som bola 19.5.2010.Stále sa nám nedarí otehotnieť .Brala som...

Dá se to jistě léčit hormonálně. Zvýšená hladina prolaktinu sama o sobě není nebezpečná (kromě možnosti neplodnosti) , ale důležité je zjistit, proč je zvýšená. Pokud byste...

Těhotenství bez cyklu?

| Dotaz od: Adela

Jsem 16 měsíců po porodu (přirozený, spontánní) a dosud jsem nedostala menstruaci, neboť ještě 1-2x/den kojím. Zajímalo by mě, zda-li bych mohla otěhotnět, přestože díky...

Pokud kojíte prolaktin blokuje ovulaci, gravidita je nepravděpodobná, ale jak postupně budete jenom přikojovat ovulace se postupně opět obnoví. Příjemný den

Dotaz - dodatek

| Dotaz od: RadkaV

Odběry byly udělány 12 dnů po mens. Děkuji moc Radka Dotaz - hodnoty Dobrý den, přišli mi výsledky z Gyn a nejsem z toho vůbec moudrá. Můžete mi to prosím objasnit? Děkuji...

Pokud bychom to brali jako odběry v době ovulace, pak LH v normě, FSH v normě, PRL zvýšeno, E2 zvýšeno, (ale nejsem si jistá, zda uvádíte hodnotu správně, norma je do 1,17 a vy...

Otěhotnění

| Dotaz od: Martina

Mam na vás pár otázek. Po vysazení HA po 9 letech mam velmi nepravidelnou MS, je mi 27 let a chtěla bych miminko, HA neberu už 9 měsíců a MS přichází tak jednou za měsíc a půl...

Martino, problémy po vysazení antikoncepce jsou zcela běžné - někdy cyklus "nenaskočí" třeba půl roku - i tak dlouho se v těle mohou nastartovávat znovu běžné procesy. TSH by...

Prsa-Letrox-Antidepresiva

| Dotaz od: Andrea

Paní doktorko.Dnes mi končí menstruace a již 2 dny mám nalitá prsa dnes jsem si jedno zmáčkla a vyteklo mi z něj mléko? Nevím jestli je to tak občas mi z něj vyteklo i něco...

De facto jste již sama odhalila, o co by se mohlo jednat. Mohl by to být důsledek zvýšeného prolaktinu v důsledku léčby antidepresivem. V tomto případě by bylo pro organizmus...

Rok po skončení kojení po 2.porodu, kdy jsem kojila 8 měsíců, mi zjistili zvýšenou hladinu prolaktinu. Po vyšetření endokrinologem je štítná žláza v pořádku, ale předepsal mi 1x...

Homeopatika určitě ne, ta neumí snížit cíleně zvýšenou hladinu prolaktinu. Byla jste na vyšetření hypofýzy nejlépe NMR /resonancí/? Hladina vašeho hormonu není tak vysoká...

Pane doktore, poslední cca 3 měsíce u sebe pozoruji větší podrážděnost, nervozitu, úbytek hmotnosti, padání vlasů a nechuť k sexu, což dříve nebývalo. Chtěla jsem se...

Nemyslím,že by byl na vině prolaktin, ten se projeví neplodností, absencí menstruace u žen, zánětem prsu (mimo období kojení) nebo mastodynií. Dále způsobuje velmi nespecifické...

Byla bych Vám velice vděčna za vysvětlení mé diagnózy. Z Gastronomie mám určenou diagnózu E 03.9 Hypotyreoza a intolerance laktosy. Z vyšetření na Imunilogii mám Kortizol v...

Pokud máte diagnózu hypotyreosy stanovenou na imunologii a máte v rodině onkologické onemocnění štítnice, měla byste být vyšetřena/sledována endokrinologem. Jednorázové hladiny...

U manžela (26 let) zjistili opakovaně azoospermie. Urolog-androlog nezjistil u manžela žádný problém jako varikokéla atd., jen zvýšený prolaktin (34), který se nezlepšil ani...

Zánět resp. opakované a neléčené záněty mohou často vést k poruchám plodnosti. Doporučovala bych znovu provést všechny kultivační vyšetření (pokud ještě nebyla provedena) a...

Krvácení z nosu

| Dotaz od: Simona

Hezký den paní doktorko, chci se zeptat, přítelův syn, 24, žijící s námi, má velmi často denně krvácení z nosu, ne moc, ale věčně namáčí kapesníky. Měří 185 cm a má 128 kg, je...

Krvácení v nose se dá ošetřit na ambulanci ORL - jde o krvácení z místa, kterému se říká locus Kiesselbachi, jemné místo v nose, kde jsou tenčí cévky. At navštíví ambulanci ORL...

Asi 3 měsíce mě trápí občasné ťukání v uchu..které je doprovázeno točením hlavy, tlakem v krku (hlavně v období, kdy mám menstruaci, po menstruaci se to zlepší)..v červnu a na...

Omlouvám se za pozdní odpověď, dotaz byl dnes ke mě přesunut od kolegů. Příčinou Vašich potíží může být leccos a takto na dálku přes poradnu bez znalosti ostatních údajů, které...

Endokrinní systém (systém žláz s vnitřní sekrecí) je vedle imunitního a nervového systému jedním ze základních prvků řízení lidského organismu. Jeho role je natolik zásadní, že...  celý článek

Cysty-hyperprolaktinemie

| Dotaz od: Vesna006

Chci se zeptat na příznaky skryté hyperprolaktinemie. Popíšu Vám raději mou situaci (a také prosím odpověď na to, co ovlivňuje v těhotenství ranní nevolnost). Již více jak...

Hyperprolaktinémie se může projevovat poruchou plodnosti a ev. sekrecí s mléčné žlázy. Podrobné informace byste mohla nalézt na stránkách naší poradny, které jsou věnované...

Náznak další nemoci

| Dotaz od: František

Chtěl bych se zeptat jestli výsledky krevních testů které uvedu níže naznačují i možnou jinou nemoc že je Crohnova choroba na kterou se léčím. Ve všech testech které mi za...

Laboratorní výsledky se mohou posuzovat pouze kompletní a hlavně v kombinasi s vyšetření, anamnézou pacienta. Příčin zvýšené sedimentace, změny hladin lymfocytů, může být...

Zvýšené hodnoty hormonů

| Dotaz od: beranka

Prosím Vás o radu 3 roky se léčím na hyperprolaktinemii byl nalezen mikroadenom hypofyzy.Kontrolní MR v roce 2009 již bez patologické leze.Hodnoty hormonů byly v normě.Dnes mám...

Jsme poradna lékařská, přírodní prostředky ovládají komplementární metody - nejčastěji s nimi pracuje čínská medicína a nebo homeopatie, obratte se tedy na odborníky v tomto...

Štítná žláza v těhotenství

| Dotaz od: Martina

Prosím o radu.3.1 2014 jsem si nechala(jako samoplatce) udělat testy na šž. Výsledky: T4 13.86pmol/l, T3 1.98nmol/l, Anti-Tg:142.71 IU/ml, Anti TPO: 7.85 IU/ml, prolaktin:9.33...

Obávám se, že nám chybí jeden velice důležitý parametr, a to TSH. Existuje několik studií, že i protilátky proti štítnici samotné mohou způsobit komplikace těhotenství, nicméně...

Prolaktinom a sport

| Dotaz od: Marek

Našli mi nezhoubný nádor na mozku, lečba je konzervativní, beru prášky(dostinex) na snížení prolaktinu,mám zvětšené prsa, chtěl bych se zeptat zda se po těchto prášků nehubne a...

Důležité je, jak je nádor velký. Nicméně, nárazům do hlavy v rámcí boxu bych se raději vyhla, aby nedošlo k zakrvácení do nádoru (je to křehčí tkáň, navíc teď mírně "pracuje...

Stitna zlaza

| Dotaz od: Petra

Rada by som si vypocula vasu radu a pohlad na moje vysledky ohladom stitnej zlazy. Laboratorne vysledky 17.3.2011: TSH 1,9 mIU/l, fT4 16,4 pmol/l, ATG menej ako 30, TPO menej...

Omlouvám se za zpoždění dotazu, byl teprve dnes ke mě přesunut. Předně bych chtěl říci, že je potřebné se domluvit s Vaším ošetřujícím lékařem - pokud jste se rozhodla léky...

Prosím o radu v následujícím: v 11/2012 a v 2/2013 jsem samovolně v 5 tt potratila. Na základě vlastní žádosti jsem podstoupila 3. den MS odběr krve na hormonální profil s...

I mírné poruchy funkce štítné žlázy, resp. i pouhá pozitivita protilátek proti štítnici mohou někdy způsobovat potrácení. V tomto případě by užívání Letrox mohlo pomoct...

Bolesti a otoky krku

| Dotaz od: Anonym

Už asi tři roky trpím PMS, měla jsem silné křeče břicha, ty se vyřešily hormonální antikoncepcí, ale už rok mi pravidelně při menstruaci a ovulaci oteče krk a bolí krk (i na...

Nevím, čím by mohly být způsobeny bolesti krku, zajděte si na vyšetření k praktickému lékaři. Žádnou ovulaci nemáte, jestliže užíváte hormonální antikoncepci. Mohu Vám doporučit...

Bolesti a otoky krku

| Dotaz od: Anonym

Už asi tři roky trpím PMS, měla jsem silné křeče břicha, ty se vyřešily hormonální antikoncepcí, ale už rok mi pravidelně při menstruaci a ovulaci oteče krk a bolí krk (i na...

Musím říct, že jsem se s takovým případem ještě u svých pacientek nesetkala, dokonce ani nikde v literatuře. Nicméně, v medicíně není nic nemožné a nejjednodušší, co můžete...

Vysoký tlak po jídle

| Dotaz od: František

Už cca půl roku mám čas od času zvýšený tlak a zrychlenou srdeční frekvenci (110), do teď se nezjistilo co to způsobuje, nicméně jsem si všiml, že zvýšení nastává vždy po jídle...

Vážený pane Františku, obvyklou reakcí kardiovaskulárního ústrojí po jídle je pokles tlaku a zvýšení srdeční frekvence (v důsledku zvýšeného prokrvení v oblasti zažívacího...

Zvýšený prolaktin

| Dotaz od: Kateřina

Mám zvýšený prolaktin. Už rok a půl nemám menstruaci. Doktor mi doporučil léčbu a předepsal mi dostinex. Je mi 29 let a nechci se dlouhodobě léčit. Mohla bych jít na umělé...

Záleží na tom, zda ovulujete či nikoliv. Doporučoval bych proto konzultaci a vyšetření u ošetřujícího gynekologa. Hezký den.

Nemohu rok a půl otěhotnět, mám za sebou 4 cykly s clostylbegythem - bez reakce, nemám přes rok menstruaci. Byl mi diagnostikován syndrom PCO. Před užívání HA (6 let) jsem...

IS! PCOS je porucha endokrinního systému velmi často spojená s projevy matabolického syndromu. Velmi často pomáhá normalizace nadváhy, úprava jídelníčku a denní pravidelný...

Potřebuji antikoncepci?

| Dotaz od: Draha

Je mi 47let, beru Euthyrox 75 1-0-0, kvůli tromboze v noze jsem přestala užívat HA, 1/2 roku Varfarin-bez problému (menses pravid.),pak absence menses 4 měsíce (prolaktin 50...

To musí posoudit Váš ošetřující lékař na základě aktuálního vyšetření. Obecně je v přechodu běžné, že se menstruace stane nepravidelnou, nebo spíše že začne vynechávat.

Uvědomte si potencionální vážnost Vašeho onemocnění. Nedoporučuji jej podcenit. Pokud máte nějaké potíže s močením, vždy by to měl vědět minimálně Váš ošetřující lékař. Karcinom...  celý článek

Červené čáry na zádech

| Dotaz od: František

Objevily se mi na zádech takové červené čáry (foto v příloze). Nesvrbí, nijak mi nevadí, nicméně před měsícem jste mi odepsala na můj dotaz ohledně pálení nohou > http://www...

Červené čáry na fotce vypadají na první pohled jako strie, rozvolnění vaziva. je to poměrně obecná známka, strie se objevují zejména, když se rychle zvětší natažení podkožního...

Hypotyreoza

| Dotaz od: petra

Mam 32 rokov,moja babka aj mamina trpia na hypotyreozu,mamine ju zistili v 45 roku zivota. Bojim sa ci ide o dedicne ochorenie a budem tym trpiet aj ja. Uz som sa cosi docitala...

Autoimunitní onemocnění štítné žlázy může být příčinou subklinické hypothyreozy. Nejedná se o dvě různé klinické jednotky. Subklinická hypothyreza znamená, že se ještě porucha...

Adenom hypofýzy

| Dotaz od: martin

Má manželka má adenom hypofýzy, dnes byla na očním perimetru, výsledek je takový, můžete mi prosím popsat, co to znamená? Adeom má cca 12mmx10mmx11mm, rok brala dostinex, stále...

Zorné pole se nezdá být zúženo adenomem, zde by byl výpad pouze v určitých oblastech. Spíše celkově je senzitivita snížená. Domnívám se, že je to charakterem vyšetření, které je...

Cysta na vaječníku

| Dotaz od: Irena

Mám již rok cystu na levém vaječníku,za poslední půlrok vyrostla ze 3 na 5cm. V Motole,kam mě poslala má dr., mě prý budou zatím sledovat, ko za 3 měsíce, ale problém je, že po...

Ruptura cysty není závislá na menstruaci. Ruptura může proběhnout zcela bezpříznakově, může být doprázena drobnými obtížemi, tedy krátkodobou bolestivostí břicha, která odezní...

Adenom hypofýzy

| Dotaz od: Dáša

Jsem po odstanění prolaktinomu hypofýzy transsfenoidálně v roce 2001. Chtěla bych otěhotnět a z endokrinologického hlediska není námitek a byla jsem předána do péče centra...

Pravděpodobnost a možnost otěhotnění po vyjmutí obdobného útvaru je nyní v zásadě stejná jako v každém jiném případě. Vaše šance počít se tedy budou odvíjet zejména od...

Mám problém s častým a nepravidelným krvácením,špiněním a to už tak 2 roky změnila sem i gynekologa který mi pořád měnil antikoncepci a nic nepomohlo.Rok už antikoncepci neberu...

Opakovaná návštěva lékaře je určitě na místě, je třeba ho informovat, že i přes léčbu krvácení stále pokračuje. JInak Vám tu léčbu nemá jak zkontrolovat, když ho nebudete...

Hormonální profil

| Dotaz od: Jana

Třetí den cyklu mi byl dělán hormonální profil. Našla jsem si jaké jsou referenční hodnoty, ale přesto bych ráda znala odborný názor na své výsledky, takhle jen vím, že mé...

! Hodnoty vašeho hormonálního profilu jsou v normě, neměly by tedy být příčinou problémů s otěhotněním. Pouze hodnota TSH je lehounce nadhraniční. Záleží samozřejmě i na...

Výsledky hormonů z krve

| Dotaz od: Monika

Děkuji moc za odpověď. Vypíši Vám tedy i ty výsledky, co byly v pořádku: TSH - 3,4 (0,27 - 4,2), fT4 - 15,38 (12 - 22), fT3 - 5,43 (3,1 - 6,8), LH - 2,6 (0,5 - 76), Prolaktin 16...

Podle poznámky o AD a HAK v dotazu předpokládám, že užíváte hormonální antikoncepci - tudíž, jak jsem psala posledně, hodnoty pohlavních hormonů (FSH, LH, estradiol, progesteron...

Beru psychiatrický lék Dogmatil po kterém se mi vytratila menstruace. Zkoušela jsem změnu, ale ze všech léků mám vedlejší účinky, takže jsem odsouzena nemít menstruaci do konce...

Olgo, léky potlačující příznaky psychotických onemocnění (neuroleptika) bohužel podobné nežádoucí účinky mají. Pokud u Vás není možná jiná varianta, bude pro Vás nejlepší zůstat...

Mám takový problém. Občas...

| Dotaz od: Pavlína

Mám takový problém. Občas se mi v bradavce vytvoří taková žlutá věc. Nevím k čemu to popsat. Není to maz, je to pevný. Nevíte, co to je? Nemám nějakou nemoc? Mám z toho strach...

Může jít o výtok z mléčné žlázy, doporučuji svěřit se svému gynekologovi nebo praktickému lékaři.Mohlo by jít i o příznak zvýšené hladiny prolaktinu, kterou lze vhodným postupem...

Mam problem snazime se o miminko ale porad nejsem tehotna... Minuli mesic jsem zjistila ze mam bilou nezapachajici tekutinu neco jako mleko v prsech. Brali mi krev ale tehotna...

Můžete mít zvýšený hormon prolaktin a ten opravdu může snižovat plodnost, spíše tedy zapříčinuje nemožnost otěhotnění. Navštivte svého gynekologa, dá vám hladinu hormonu...

Osteoporóza v doslovném překladu znamená „děravá kost“ – z řeckého „osteon“, což znamená kost, a „poros“, v překladu díra. Je to metabolické onemocnění kostí, které vede k...  celý článek

Výtok z prsou

| Dotaz od: Janee

Vždy když mám menstruaci se mi objeví průhledný až bílý výtok z prsou, během menstruace je silnější a trvá i několik dní potom při zmáčknutí bradavky. Prsa mě nijak nebolí ani...

Měl by vám lékař udělat nejméně hladinu hormonu prolaktinu - jděte znova na vyšetření ke gynekologovi. Info zde: www.prolaktin.cz .Hezký den.

Prolaktin

| Dotaz od: Lucie

Před 2,5 lety jsem porodila, kojila jsem 7 měsíců,přestala jsem poté, co mi byla diagnostikována roztroušená skleroza. Mléko se mi tvořilo v menším množství ještě 3 měsíce, ale...

Je tomu tak, při roztroušené skleróze dochází k zvýšení hladiny prolaktinu a následkem toho tedy i k sekreci z prsu.

Prosím o radu

| Dotaz od: Zuzana

Chtěla bych se zeptat asi 3 dny mě bolí v levém prsu není to neustálá bolest ale občas párkrát za den mě tam jakoby bodne a jde mi to až do bradavky je to docela nepříjemné...

Bez vyšetření není možno poradit,pokud je vám méně než 40 let odpověď by dala sonografie prsu příjemný den

Hormonalni profil vysvetleni

| Dotaz od: Gabriela

Rada bych se zeptala na vysledky hormonalniho profilu,ktery jsem si nechal udelat 5. den cyklu. Je mi 37 let a hodnoty jsou takove: Estradiol 464 pmol/L ,17-OH Progesterone 2...

Ve výsledcích nevidím nic zvláštního. Jedině nevím, jaké normy u vás používají na prolaktin. Hezký den

Varlata

| Dotaz od: honza

Rád bych se zeptal, jak dalece může velikost varlat ovlivnit sexuální aktivitu muže. Je mi 23 let a obávám se, že má varlata jsou na můj věk poněkud malá. (3,46x2,07; 3,67x2,48...

Honzo! Velikost varlat může a nemusí být určující pro jejich funkci. Množství ejakulátu spíše určují přídatné žlázy (prostata, semenné váčky). Po ejakulaci je zcela normální...

Ockovani

| Dotaz od: verča

Prosím Vás byla jsem ockovana cervarixem mam za sebou 2 vakcíny a chtěla bych se zeptat od te doby nemam pravidelne menstruace nemuže ta vakcína to nak pozastavit.A také s prsou...

Cervarix ( je očkování, týká se vytváření imunity v těle) a projevy, které popisujte, by neměly mít žádnou souvislost. Jestliže vám teče z prsů bílá tekutina, požádejte lékaře o...

Po interupci

| Dotaz od: Lenka

Byla jsem na umělém přerušení těhotenství a jsou tomu 3 týdny.. asi před 2 dněma jsem si všimla že mi z prsou vytéká mlíčko.. ale spíš je to vodička ještě.. můžete mi poradit...

Pokud by sekrece přetrvávala i po menses, bylo by vhodné palpační vyšetření prsů , případně i sonografické vyšetření prsů a eventuálně zkontrolovat hladinu prolaktinu...

Clostilbegyt

| Dotaz od: Markéta

S přítelem se již 13 měsícu snažíme o miminko.Přítel ma spermiogram v pořádku.ja byla zatím jen na vyšetření prolaktinu a ten mám v pořádku..Bohužel od vysazení HA sem neměla...

Na štítnou žlázu by Clostilbegyt vliv mít neměl, přesto bych doporučovala kontrolu na endokrinologii- snížená funkce štítné žlázy je jednou z mnoha příčin neplodnosti,

Nová studie z Dánska odhalila zajímavou skutečnost. Ženy s nadváhou, pokud otěhotní, předčasně ukončí kojení častěji než ženy s normální hmotností. Nadváha u kojících žen nám...  celý článek

BOLEST PRSA

| Dotaz od: HANKA

JIŽ NĚKOLIK LET MÁM PROBLEMY S BOLESTI PRSOU.NEJDŘÍVE JSEM MĚLA NAŽLOUTLÝ VÝTOK, POTÉ DLOUHODOBÉ MOKVÁNÍ.PRSA, JSOU ZATVRDLÁ A NYNÍ PRAVÉ JE BOLESTIVÉ.JE MI 26.LET A JSEM...

Sekrece z prsů mimo dobu těhotenství a kojení samozřejmě není zcela normální, doporučovala bych hormonální vyšetření ( ženské hormony, prolaktin..). Ev. pak nasazení hormonální...

Čípek

| Dotaz od: Mischa

Již 3 roky mám gynekologické problémy, začalo to silným krvácením, dostala jsem na to antikoncepci. Tu jsem mohla brát jen rok, pak mi zjistili vysoký tlak a musela jsem ji...

Není žádná důvod k zbytečným obavám,ve vašem případě bude nutné jen pečlivé častější sledování čípku děložního,aby se předešlo případným komplikacím do budoucnosti, jinak se...

Bolest hlavy

| Dotaz od: Lucie

Chtěla bych vás požádat o radu.Před čtyrmi lety jsem byla vyšetřována na MR pro bolesti hlavy.Závěr byl nález mikroadenomu hypofýzy v pravé polovině adenohypofýzy.O velikosti...

Je velice nepravděpodobné, že by se tento nález samovolně vytratil, doporučovala bych se pokusit sehnat medikaci a d předchozího o ošetřujícího neurologa a případně provedení...

Jak se to lečí

| Dotaz od: tery77

Prosím o posouzení meho vysledku z MR.jak se to lečí..na endokrinologii jsem objednaná 20.12 3mm mikroadenom v prave polovině adenohypofzy.ložicko charakteru kavernomu 10mm...

Paní doktorka má pravdu, ale nemám všechna data a souvislosti, abych rozhodla, co a jak. Váš dotaz je příliš strohý a bez důležitých fakt a ev. výsledků a hlavně také vašich...

Kojení a antikonc.

| Dotaz od: míša

Jsem čerstvě po 6nedělí, druhý porod, vždy problémy s ms. nyní nechci už brát HA- velké prpblémy byly s cyklem, otěhotn., lékař ale tělísko nedoporučil.. spíše jen condom, krém...

Menstruace je při kojení ovlivněna hladinou hormonu prolaktinu. Pokud je vyšší, pak je pravděpodobnost menstruace nižší. Hezký den.

Pacienti s akromegalií mají často psychické problémy způsobené změnami fyzického vzhledu a kondice spojenými s touto nemocí. Negativní změny v sexuální oblasti jim určitě kuráže...  celý článek

Nádor v mozku

| Dotaz od: Marek

Už jsem vám psal ohledně méhu problému týkajícího se nezhoubného nádoru na mozku který způsobuje gynekomastii,beru na to ty prášky Dostinex, chtěl bych se zeptat zda vadí-či...

Podle mého názoru by takovéto přírodní přípravky poškodit neměly. Co se týče Vašeho dalšího fungování po zmizení nádor - pokud bude léčebný výstup opravdu 100%, i Vaše...

Makroadenom na hypofýze

| Dotaz od: Barbora

Je mi 42 let a před dvěmi lety mi byl diagnostikován makroadenom hypofýzi. Od té doby jím půlku prášku Dostinex 0,5mg. Velikost adenomu v roce 2012 byla 11x12x14 mm. Po poslední...

Popis je trochu matoucí, jelikož udává celkový rozměr hypofýzy včetně nádoru, tudíž můžete věřit závěru, že nádor samotný nenarostl. Tudíž nejsou žádní indície, které by...

Hornony u batolat

| Dotaz od: alena

Mám dcerku 16m v roce stála pravidelně ublinkávala a začali se jí zvědšovat prsa ,po vyšetření jí zjistili akorád zvýšené hladiny hormůnů FSH 2,7,Prolaktin 517,6,LH:méně než 0,1...

Aleno! Osobně se přimlouvám za konsultaci endokrinologa na vyšším pracovišti, tedy v krajské nebo i fakultní nemocnici. To, co popisujete, si zaslouží podrobnější vyšetření.

Stimulace vaječníků

| Dotaz od: Jana

Zajímalo by mě, kdy se doporučuje stimulace vajčníků. Je to nezbytné, i když prokazatelně ovuluji? Po odběru krve 7. den před menstruací mi gynekolog oznámil, že je funkce...

Jano! Stimulace vaječníků nemusí mít za úkol ovulaci vyvolat, ale třeba také načasovat. Podle popisu, tedy pokud prokazatelně ovulujete, nemám pocit, že by stimulace vaječníků...

Zvýšený TSH

| Dotaz od: Tereza

Chtěla bych se zeptat na Váš názor. Byla mi zjištěna zvýšená hodnota TSH - 5,714 (referenční meze je 0,27-4,2), fT3 i fT4 v normě (4,7 a 16,3). Na sonu šž konstatován přiměřený...

Vzhledem k Vašemu věku, problémům a zejména plánu otěhotnět bych rozhodně doporučila endokrinologickou léčbu s dodáním chybějících hormonů štítné žlázy. Pro těhotenství se...

Mám velké potíže s nespavostí, už zhruba 16 let nespím normálně, kromě toho mám rozstroušennou sklerozu, takže únava dvojnásobná. Vyzkoušela jsem prakticky všechno, přez všechny...

Na autoimunitní procesy mají vliv nejrůznější hormony /prokazatelně např. prolaktin, ženské pohlavní hormony -situace ještě není dostatečně do hloubky prozkoumána, jejich...

Výsledky krve adenom

| Dotaz od: martin

Dnes manželce přišly výsledky z krve brané endokrinologem, léčí se s adenomem hypofýzy, můžete mi prosím napsat, co ty výsledky znamenají? jaké jsou normální hodnoty oproti těm...

TSH by mělo být nižší - to ale v tomto případě souvisí velmi pravděpodobně se sníženou funkcí štítné žlázy a ne s hypofýzou. Hodnoty FSH a LH jsou nejspíš v pořádku (jejich...

Prolaktin

| Dotaz od: L.

Chtěla bych se prosím zeptat. Snažím se otěhotnět, avšak zatím neúspěšně. Nechala jsem si proto udělat 3.den cyklu hormonální profil. Výsledky jsou dobré jen prolaktin má být v...

Prolaktin může být vyšší stresem.je to lehjce nadlimitní hodnota, jsou léky na snížení, ty předepisuje lékař. v prvé řadě to konzultujte komplexně s Vaším lékařem.nevím o Vás...

Laktace

| Dotaz od: Pavla Č.

Je to již více než 4 roky, co jsem přestala kojit své druhé dítě a nyní se mi opět začalo tvořit mléko, je to normální? A čím to může být? Mám 4 roky zavedenou Mirenu, asi půl...

Jděte na vyšetření hormonu prolaktinu ke gynekologovi, musí se zjistit hodnoty. Info zde: http://www.prolaktin.cz/Hyperprolaktinemie , vliv může mít i druh antikoncepce, vše se...

Výtok z prsu

| Dotaz od: marie

Již delší dobu mám výtok z jednoho prsu,nejprve je hustý šedý ale následuje tmavá krev.Na mamo vyš. jsem byla,prý to nic neznamená.Nyní je to častější a bolestivější.Mohu znát...

Rozhodně bych ještě požádala o vyšetření na endokrinologii, měli by vám vyšetřit nejméně hladinu hormonu prolaktinu, který způsobuje nejčastěji tyto problémy. Více na www...

Problémy s prsy

| Dotaz od: Linda

Je mi 32 let a jsem 4 roky po porodu dvojčat vzniklých přirozenou cestou. Před těhotonstvým jsem měla problémy prsy. Před menstruací se mi hodně nalévaly. Nejdříve týden před...

Váše obtíže budou nejspíše způsobeny výkyvy hladin hormonů. Doporučoval bych proto vyšetření jak na gynekologii, tak i na endokrinologii. Hezký den.

Prolaktin

| Dotaz od: Olina

Je mi 50let a zhruba před rokem jsem začala mít sekreci z pravého prsa. Nemohu být na přímém sluníčku, nebo navštěvovat solário.Teplo mi vyvolává v prsu ostrou bolest, která po...

Olino! Sekrece z prsu je důvodem k vyšetření. Pokud jste vyšetřena a to i mamlogicky, je prs sám v pořádku. Hormony v pořádku být nemusí a to zvláště, jste-li v období...

Dotaz - hodnoty

| Dotaz od: RadkaV

Přišli mi výsledky z Gyn a nejsem z toho vůbec moudrá. Můžete mi to prosím objasnit? Děkuji MOC LH - 12.3 FSH - 10.2 PRL - 151 E2 - 193 TTE - 0.42

Prolaktin máte zvýšený, k ostatním hodnotám se nemohu vyjádřit, protože normální hladiny kolísají v proběhu menstruačního cyklu, takže záleží na tom, v jaké fázi cyklu byly...

Navaly horka a poceni

| Dotaz od: Ivka

Jiz jsem psala stejny dotaz , ale bylo mi odpovezeno, at jdu za obvodni lekarkou, ale ta nevi co delat, pry uz zkusila vse, proto jsem se obratila sem.Je mi 38 let a mam 2 deti...

Z endokrinologickeho hlediska by stran produkce z prsou mel byt vysetren hormon prolaktin, z hlediska pribyvani na hmotnosti metabolizmus kortizolu. Na druhou stranu, pokud mate...

Průhledný výtok z prsu

| Dotaz od: Soňa

Dnes se mi po zmáčknutí obou prsou objevily průhledné kapky na bradavkách. Velmi mne to vyděsilo. co to znamená? po větším zmáčknutí prs trošku bolí. HA neberu půl roku...

Dojděte ke gynekologovi a řekněte mu o výtoku, mohl by vám udělat test na hormon prolaktin, který se takto projevuje....jeho vysoká hladina způsobuje nejrůznější problémy. Hezký...

Kůže a tlak

| Dotaz od: František

Reaguji na vaši odpověď na můj dotaz z minulého týdne: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/kuze-a-tlak-46505 Dnes dorazily první výsledky testů a tak mám konečně první...

Vzhledem k tomu, že odpověd na váš dotaz by vydala na celý článek :-), ráda bych vás odkázala na naše stránky, kde se tímto problémem podrobně zabýváme http://endokrinologie...

Bolest podbřišku

| Dotaz od: Helena

Chtěla bych se zeptat, co to může znamenat. V pondělí jsem byla na gynekologické prohlídce a poprvé bly celkem bolestivá (nikdy předtím mě gynekologické vyšetření nezpůsobovalo...

Podle toho jak to popisujete se nebude jednat o hormonální záležitost bylo by vhodné provést vyšetření k vyloučení zánětu močového měchýře a další postup dle výsledků příjemný...

Vypadávání vlasů

| Dotaz od: Jana

Zdravím, vlasy mi padají už přes rok a půl, je mi teprve 18 let, nedávno jsem navštívila doktorku v Praze a ta mi řekla, že to mám z toho že mám rozházené hormony (štítná žláza...

Při vypadávání vlasů vám každý kožní lékař (i praktický) může udělat základní laboratorní vyšetření se zaměřením i na hormony (pohlavní, štítná žláza, prolaktin). nejčastější...

Červené žilky na nohou (2.)

| Dotaz od: František

Reaguji na vaši odpověď zde - http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/cervene-zilky-na-nohou-68409 Děkuji za rychlou odpověď, problém je v tom, jak to mám lékařům vysvětlit...

Jediné, co vám mohu nyní nabídnout je konzultace v naší ordinaci v Praze 6. Můžeme se pokusit tento problém vyřešit společně.

Trpím depresemi a stavy úzkosti. Pan doktor mi předepsal léky Amisulprid Mylan 50 mg, Sertralin Actavis a Mirtazapin Sandoz a chtěla bych se Vás zeptat po jak dlouhou dobu budu...

Vážená a milá Terezo, jak dlouho budete muset léky užívat nedokážu odhadnout, ale jistě několik měsíců. Alkohol se nemá pít, protože působí přesně naopak, proti účinku všech...

Sekundární amenorea

| Dotaz od: Tereza Hlavínová

Chtěla bych Vás poprosit o názor na léčebný postupu v případě mé diagnózy - sekundární amenorea. Pokusím se uvést základní údaje: věk 25, výška 161, váha 53, sportovkyně - pohyb...

Ad 1) k opravdu správné léčbě je třeba pokusit se léčit příčinu, nicméně někdy se příčinu odhalit nedaří ad 2)možné to je, ale při správně zvolených dávkách je riziko minimální...

Sekrece z prsou

| Dotaz od: Tereza

7 let jsem po celkové TTE užíván Letrox 125 a antidepresiva Olwexya.Poslední 3 měsíce mám problém s prsy.Jsou nalitá,bolí a mám výtok z obou zelený a někdy mléčný výtok.Byla...

V tomto případě jde o to, že pokud dopadne dobře všechno na mammologii (vyšetření sekretu), pak je potřeba vyšetřit hormon prolaktin (z krve). Jde o hormon, který je normálně...

Bez menzes

| Dotaz od: Petra

Prosím Vás o radu zda má doktorka něco nezanedbává. Můj problém je v tom, že už od června loňského roku jsem krom měsíce února tohoto roku neměla menzes. Nejdřív mi zjistili...

Léčba bez hormonálních přípravků nepůjde. Lékaře měnit nemusíte, měla byste však také být pod dohledem odborníka endokrinologa, resp. gynekologa zabývajícím se hormonálními...

Návaly horka, tloušťka

| Dotaz od: Stáňa

Mám na Vás velkou prosbu. Už 3. měsícem mám silné návaly horka, a jakmile se ihned nesvléknu, dělá se mi mdlo a mám hvězdička před očima. Byla jsem na kompletním odběru krve...

! V každém případě byste měla být podrobně vyšetřena, především endokrinologem, nejem z hlediska štítné žlázy, ale i dalších poruch (nevím, zda se u vás určovala hladina...

Zamlklá těhotentví

| Dotaz od: Markéta

Už jsem sem již psala, jsem po třech ZT ptala jsem se na to jaká vyšetření mohu podstoupit, za sebou mám již genetiku, štítnou žlázu prolaktit, dále mě čeká imunologie, mě by...

Máte již nabraný prolaktin jak píšete. Prolaktin se vyšetřuje jako součást hormonálního profilu, je tedy pravděpodobné, že hormonální profil již máte vyšetřen.

Může to být těhotenství?

| Dotaz od: Jitka

Měla bych na Vás otázku. S manželem se snažíme o dítě už přes rok. Moje poslední menstruace byla 15. září 2013 Těhotenský test jsem si dělala v pátek 18. října 2013 ale byl...

Do značné míry záleží na citlivosti testu, pro jistotu jej zopakujte za týden,bude li negativní o graviditu se jednat nebude.Na ultrazvuku je spolehlivě rozpoznatelná gravidita...

Hrčka

| Dotaz od: jano

Davnejsie som Vám písal ohľadom vysokej hladiny testosteronu. Bol som na dalsiom odbere a vysledky sa poslali do ineho laboratoria, kde hodnoty prolaktinu, testosteronu a...

Asi jiný postup, než pravidelné sonografické kontroly vám neporadím. Někdy je možné u gynekomastie v počátečním stadiiu, kdy je přítomna ještě bolest a zvětšení prsu je...

Sekundární amenorea

| Dotaz od: nick_ie

Chtěla jsem se zeptat, zda je velmi závažné, pokud již dva roky nemenstruuji. V minulosti jsem menstruovala normálně (cca od 14 do 18 let), poté mi byla zjištěna crohnova...

Příčin sekundární amenorhey může být ve vašem případě hned několik, ale na to, abych vám potvrdila psychický půvd, by musel nejprve být vyloučen původ fyzický. Navštivte proto...

Vážená paní doktorko, před 1,5 rokem jsem vysadila horm.antikoncepci, snažíme se s manželem o druhé dítě, ale nedaří se. Jsme nekuřáci, žádné léky neužíváme a jsme oba jinak v...

I samotné protilátky proti štítné žláze mohou bohužel někdy způsobovat poruchy fertility, byť to platí zejména pro antiTPO, které u Vás nejsou natolik zvýšené jako antiTg...

Menzes, tehotenstvo

| Dotaz od: Monika

Chcela by som Vas poprosit o radu. Uz rok a pol nemam menzes. Prednedavnom som bola uz aj na magnetickej rezonancii, aby zistili ci problem neprameni v mozgu. Vysledok bol...

Bylo by vhodné vyšetřit hladinu prolaktinu a dalších hypofyzárních hormonů. Předpokládám ale, pokud se s tím trápíte již rok, že to již jistě někdo udělal. Pokud je hormonální...

Olwexya

| Dotaz od: Andrea

Pane doktore Olwexya užívám od února postupně navýšena na 150.Dnes mi skončila menstruace a 2 dny mám nalitá prsa a vytéká mi z nich mléko? a ještě něco zeleného. Na gynekologii...

Vážená a milá tazatelko, bohužel emohu dát konkrétní odpověď na Váš dotaz. Ve hře mohou být i jiné faktory, než užívané antidepresivum (především stres a hormonální změny), a...

Nepravidelná menstruace

| Dotaz od: Maty

Už je to 5.měsíc co jsem vysadila HA a menstruaci mám pořád nepravidelnou. Jednou je po 26dnech, pak po 43, teď 33 den. chci se zeptat jestli se dá zakoupit něco co menstr...

Rozhodně nic obecného (potravní doplněk nebo tak...) z lékárny na normalizaci menstruačního cyklu neexistuje, obzvlášt, pokud chcete otěhotnět - měla byste podstoupit poměrně...

Pokusím se napsat všechny (možná vyčerpávající) informace, pro úplnost mého dotazu. Je mi 22 let, jsem studentkou 3. ročníku oboru všeobecná sestra bakalářského programu...

Váš PL Vás bohužel nastrašil úplně zbytečně. Vysoké hodnoty TSH a nízké hodnoty T4 jsou typické pro nedostatečnou funkci přímo štítné žlázy, nikoliv problém hypofýzy. Váš PL Vám...

Délka sexu

| Dotaz od: jarda

Zajímalo by mě, proč při častějším sexu s partnerkou (jsme spolu cca 6 měs.) mám kratší výdrž, než když jsme byli bez sexu třeba týden. Myslel jsem si, že čím déle je muž bez...

Obvykle tomu je přesně tak, jak píšete. Kromě vlivů celkového psychického a fyzického stavu se jedná o vliv hladiny hormonální. Schopnost dosažení dalšího orgasmu je dána...

Prolaktin

| Dotaz od: Lenka

Byla mi zjištěna zvýšená hladina prolatinu a chci se zeptat, kdy se má odebrat krev, jestli 4 den menstruace nebo jestli na tom nezáleží a v kterou hodinu? A zda je nutné...

Vyšetření prolaktinu se provádí jako součást vyšetření hormonálního profilu. Odběr je uskutečňován 2.-5. den menstruačního cyklu. Prolaktin je citlivý na řadu faktorů. Odběr by...

Mám problém-moje dcera / v únoru bude mít 3 roky/ má po celém těle výrazné ochlupení,nejhorší je to na zádech.Já sama mám podobný problém,u mně se však tyto potíže začaly...

Takto na dálku nelze určit, čím přesně může být ochlupení Vaší dcery způsobeno, v úvahu připadá hormonální dysbalance způsobená například poruchou funkce hypofýzy či nadledvin...

Hluboký hlas po alkoholu

| Dotaz od: JIří

Mohli byste mi prosím vysvětlit, proč mám vždy po požití většího množstvý alkoholu (3 a více piv) velmi silný hluboký hlas a zvýšené sex. libido? Projeví se to následující den...

Jiří! Domnívám se podle Vašeho popisu, že trpíte neurotickou poruchou. Alkohol Vám nejspíše pomáhá komplexy dočasně skrýt a popsaný silný hlas je nejspíš Váš vlastní...

Kojení..

| Dotaz od: Vladislava

Mám dotázeček..jsem na začátku 36. týdne těhotenství a mám velké obavy o to, zda budu moc kojit..všude kolem sebe slýchám, že už od 7. měsíce těhotenství mají těhulky tvorbu...

Mlezivo se může objevit před porodem v průběhu gravidity, ale není to podmínka pro rozvoj kojení.spousta maminek má mlezivo až po porodu.začíná se tvořit do 2.dne po porodu a...

Hormony ano či ne?

| Dotaz od: Jana

Nejprve vás velmi zdravím a předem děkuji za odpověď. Jsem zdravotní sestra, něco málo teda o fungování a fyziolog těla vím, nebo bych měla vědět. Je mi 33 let mám 2 děti a v...

S Proverou můžete otěhotnět, není to kontraindikované ani to nebrání otěhotnění. Pokud se Vám do užívání Provery nechce, pokuste se o otěhotnění přirozeným způsobem. Již 2x jste...

Podvěsek mozkový

| Dotaz od: Lucka

Obracím se na Vás s dotazem ohledně mého manžela. Od pubertz manžel trpí zvětšenými prsními žlázami. Nikdy neměl a nemá žádné problémy, ale doktorka se ho rozhodla na základě...

Obecně by mohl mít manžel změny na podvěsku mozkovém, nelze předjímat v jakém smyslu (nejspíše adenom-nezhoubný nádor z jednoho druhu buněk) - počkejte do výsledků vyšetření a...

Krvácení mimo cyklus

| Dotaz od: Jana K.

Hezký den, již jsem byla u lékařky s tímto problémem,ale neví si rady.Z výtěru mi bylo zjištěno escherichia colli na 4+,takže zánět a bylo to celé doprovázené krvácením mimo...

Krvácení mimo cyklus u vás bylo pravděpodobně vzhledem k výsledkům výtěru způsobené zánětem. Jiná příčina je ale také možná. Doporučoval bych proto znovu kontrolní výtěr po...

Trápí mě již delší dobu nadměrné vypadávání vlasů. Vždy jsem měla hodně husté vlasy, ale mám jich čím dál míň. Kolikrát mi padají chomáče vlasů. Je mi 18 let a krevní obraz mám...

Příčin výpadu vlasů je mnoho a ten psychický stres patří k těm nejčastějším. Hormonální dysbalance by to také být mohla,vyšetřuje se hladina mužských a ženských pohlavních...

Depo-provera

| Dotaz od: Natálie

!V květnu minulého roku jsem si naposledy po více jak dvou letech nechala píchnout antikoncepční injekci Depo-proveru.Menstruace se dostavila hned další měsíc,sice nepravidelně...

Šanci jistě máte, po Depo Proveře se sice někdy obnovuje plodnost déle (není možné ji nijak předem odhadnout - ale cca do půl až tři čtvrtě roku by měla být zase optimální), je...

Pane doktore.Obracím se na Vás se svým problémem.Od ledna letošního roku se mi stalo 3 krát,že se menstruace nedostavila vůbec.Těhotná nejsem,nízkou váhu nemám.Navíc jsem od...

Bylo by vhodné vyšetření hormonálních hladin i s prolaktinem a vyšetření štítné žlázy včetně celkového vyšetření interního. Potom se dá určit další postup příjemný den

Bolest na hrudní kosti

| Dotaz od: Petra

Vážený pane doktore, mám dva měsíce jakýsi tlak na hrudi. Tlak je v místě kde končí uprostřed kosti a začíná břicho. Po stlačení cítím, bolest kostí i svalů pod nimi. Tlak...

1) Tyto bolesti mohou souviset s oneocněním žaludku, doporučuji navštívit gastroenterologa a ev. podstupit gastroskopii. někdy tyto obtíže bývají i funkční - např. psychické...

Ovulace

| Dotaz od: Marianna

Pred 3 lety jsem otěhotněla, normální přirozenou cestou,hned po vysazeni antikoncepce asi měsíc. Pohužel vzhledem k několika nepřejným faktorům jsem ve 3 měsíci prodělala...

Interupce a hladina prolaktinu nejsou v souvislosti, je to hormonální záležitost,kterou je potřeba léčit a snížit prolaktin do normy příjemný den

Neplodnost

| Dotaz od: EVA

Prosím o radu 2 roky se pokouším otěhotnět ,ale marně ,mám vyšší hladinu prolaktýnu,po lécích mi hladina klesne ,ale ne o moc a pokažké přiberu na váze.Není jiné řešení než...

Pokud se už 2 roky pokoušíte otěhotnět neúspěšně, nejlepší řešení je navštívit přímo centrum asistované reprodukce, kde vás vyšetří komplexně, vše co bude potřeba a navrhnou vám...

Adenom hypofýzy

| Dotaz od: Miruš

Byla mi diagnostikováno toto: MR mozku se zaměřením na hypofýzu. Sekvence nativně a po aplikaci k.l. i.v. Turecké sedlo je nezvětšené. Hypofýza je celkově...

Zda bude indikována operace, rozhodne neurochirurg a endokrinolog. Ale prolaktinom, který zřejmě máte, se pomerně dobře léčí i konservativně, tedy léky. M. Hlavačková

Už od března mě pálí nohy, byl jsem na UZ žil a všechno prý v normálu. Postupně mě začaly i bolet a před měsícem se mi začaly na určitých místech loupat, sice nijak závratně...

Je třeba zhodnotit nervově cévní situaci obou dolníchj končetin a zde je vhodné vyšetření cévního internisty nebo chirurga, je při každé nemocnici. Jinak potom při nálezu, který...

Ženy toužící po miminku problém antikoncepce většinou neřeší. V životě jsou však situace, kdy je dobré vědět, která metoda zabraňující početí je opravdu spolehlivá.  celý článek

Paní doktorko, 29.6.2012 jsem prodělala mag.rez.mozku se zaměřením na hypofýzu. Je mi 25let jsem bezdětná. Na MR jsem šla kvůli hyperprolaktémii. Můj endokrinolog mi napsal...

Nikolo, nejedná se o nijak závažný nález...máte drobný, na 99,9% nezhoubný nádorek na hypofýze, který produkuje ve zvýšené míře prolaktin. Tento typ nádorů hypofýzy je dobře...

Ráda bych Vás požádala o radu. Je mi 29 let. V září 07 se nám narodil syn. Než jsme se o něj začali pokoušet, brala jsem 10 let antikoncepční pilulky. Po jejich vysazení jsem...

Dojděte si jistě k lékaři gynekologovi, tady je namístě vyšetření hormonálních hladin ženských i dalších souvisejících - prolaktin apod., které objasní, proč se to u vás děje...

Antikoncepcni krouzek

| Dotaz od: Pavlina

Mam dotaz ohledne ant.krouzku Nuvaring.od sveho gynekologa jsem dostala jeden vzorek na zkousku,zavedla jsem ho v den prvniho mens.krvaceni,ale problem je v tom,ze uzivam...

Pokud jste předtím neužívala jinou antikoncepční metodu a kroužek jste zavedla první den cyklu, měla byste být chráněná po celou dobu, co NuvaRing máte.

Laktace

| Dotaz od: anna

V prosinci r. 2007 jsem porodila dceru. Cca do března 2008 jsem se snažila kojit (ale navzdory všemu úsilí jsem jen mizerně přikrmovala ). Takže jsem prakticky ve 3...

Dobrá de, pokud jste dítko kojila, kojení ukončila a přesto rok přetrvává laktace, bylo by vhodné požádat svého gynekologa o krevní test hormonu prolaktin a event. i jiné testy...

Kojení s adenomem hypofýzy

| Dotaz od: Iveta

Vážená paní doktorko, jsem ve 33tt. gravidity, dle MRI z 21.11.2012 max.rozměr adenomu 10x11mm, od začátku gravidity je tedy velikost stacionární. Užívám po celou dobu...

Při Vaší velikosti adenomu je riziko jeho zvětšení v těhotenství minimální. V těchto případech se zvykne vynechávat Dostinex i hned na začátku těhotenství. V případě, že se...

Zamlklá těhotentví

| Dotaz od: Markéta

Jsem už opravdu zoufalá, jsem po třech zamlklých těhotenstvích vždy kolem 11.týdne. Mám už udělané některé testy (jako je karyotyp, trombo mutace, vyš. štítné žlázy, prolaktit...

Určitě je třeba doplnit imunologii a dále dle výsledku. dle vašeho sdělení máte všechna důležitá vyšetření splněna. možné příčiny nemocí lze zjistit formou protilátek (to je na...

Lékaři mi zjistili, že mám chronickou tyroiditidu Hashimotova typu. Léky beru teprve půl roku. První tři měsíce 1 x denně EUTHYROX 50 ug, další tři měsíce dávka zvýšena na 1 x...

Bohužel nevím,zda tato alternativní metoda je účinná nebo ne.Některé alternativní postupy si dokáží s určitými zdravotními obtížemi poradit lépe než klasická medicína, ale...

Otehotneni pri kojeni

| Dotaz od: J

Prosim o zodpovezeni těchto dvou dotazu: jake je procento pravdepodobnosti otehotneni při kojeni - když kojim 2x přes den a 2x v noci ? Dotaz souvisi s rozhodovanim, zda dite...

Během kojení nedochází k ovulaci ta je blokována prolaktinem,tedy pravděpodobnost je velmi malá jak dlouho chcete kojit záleží jen na vás, stejně jako kdy budete chtít otěhotnět...

Vyšší hladina prolaktinu

| Dotaz od: Lenka

Měla bych dotaz ohledně mé sestry. Zhruba 3 roky má potíže s prsy (sekrece z prsu). Před 3 lety podstoupila sono prsu - bez nálezu a MR mozku - vpravo při kuadálním okraji...

Sestra byla odeslaná na MR mozku, jelikož někdy je nadprodukce prolaktinu spojená s nádůrky lokalizovanými v oblasti hypofýzy, či hypotalamu. Tato oblast je na MR ale v pořádku...

Výsledky

| Dotaz od: Hanka

Prosím o vysvětlení výsledků laboratoře: TSH 0.64 mIU/l (0,27-4,2), # FT4 volný 14.2 pmol/l (12-22), # FT3 volný 4.4 pmol/l (3,1-6,8), FSH 3 IU/l (0,1-200), LH 2.8 IU/l...

Výsledky jsou v pořádku. Hezký den

Nepravidelna menstruace

| Dotaz od: Klára

Mám problém s menstruací. Jeden měsíc ji mám po 28-30 dnech a další měsíc až po 60-70 dnech a to jen po injekci Agolutinu. Brala jsem na srovnani menses na doporuceni od sveho...

Je potřeba stanovit hormonální hladiny, FSH, estradiol,prolaktin,testosteron, hormony štítné žlázy a pochopiteně podrobné gynekologické vyšetření včetně ultrazvuku/ s tím bych...

Nadmerné potenie

| Dotaz od: danilus

Potrebovala by som poradiť, aké vyšetrenie ešte absolvovať ohľadom nadmerného potenia. Začalo sa v puberte, celý čas nepravidelná menštruácia, až doteraz, mám 29 rokov. Podľa...

Jestliže je vyloučen nějaký zásadní endokrinní problém (ale kortikoidy se nedávají "jen tak"!), stejně jako problém metabolický - např. cukrovka, doporučila bych antidperesiva...

Souvislost mezi FSH a TSH

| Dotaz od: Lenka

Ráda bych se zeptala na váš názor. Je mi 43 let, mám 3 děti, poslední narozené 2009. Před rokem jsem znovu otěhotněla a prodělala zamlklý potrat a následnou lékaři doporučenou...

Je nutno vyšetřit ještě hladinu estrogenů a prolaktinu a AMH,teprve potom lze učinit definitivní závěr. Příjemný večer

Zánět štítné žlázy

| Dotaz od: Petra M.

Přeji pěkný den, chtěla bych se zeptat, jestli jsou problémy s otěhotněním při zánětu štítné žlázy. Děkuji moc za odpověď

Záleží na tom, jak vaše štítná žláza funguje. Pokud je funkce vlivem zánětu snížená (to vám řekne váš endokrinolog), pak je možné, že je zvýšena hladina hormonu prolaktinu a...

Těhotenství a Letrox

| Dotaz od: Jitka

Pět měsíců se snažíme o další mimiko a zatím bezúspěšně. 2 minulé těhotenství bez problémů a téměř okamžitě. Jenže nyní beru 2 roky Letrox 50 mg 1 tabletu ráno a napadlo mně...

Spíše si myslím, že v užívání takto malé dávky Letroxu problém nebude, zvláště pokud jsou výsledky TSH a fT4 při léčbě v normě. Cílem léčby je ve vašem případě zabránit tomu...

Včera mě zničeho nic začalo bodat v břiše, celý ten "pás" pod pupíkem od leva do prava plus ještě tupá bolest jak zepředu i zedau někde uvnitř pánve. Stalo se mi to normálně při...

Bolest podbřišku bych spíš přičítala stále nedoléčenému zánětu prostaty. Samozřejmě by pro vaše potíže bylo indikované i kolonoskopické vyšetření k vyloučení střevního...

Nedostatečná tuhost mužského pohlavního údu patří k nejčastějším funkčním sexuálním poruchám. Nejméně jednou v životě se s tímto selháním setká naprostá většina mužů. Není to...  celý článek

Opakovane zanety.. imunita?

| Dotaz od: Joni

Nejsem si jista, zda jsem správně zařadila dotaz pod obor imunologie ... Chtěla bych se zeptat, zda může být nějaký problém s imunitou a zda by nebylo možné řešit zdravotní...

Určitě by bylo vhodné u Vás imunologické vyšetření doplnit a dle výsledků vyšetření volit konkrétní imunomodulační léčbu. Zatím můžete zkusit kúru zeleným ječmene, který má...

Otěhotnění

| Dotaz od: petra

Vážení, obracím se na vás s dotazem ohledně možnosti otěhotnění, 16 měs. mimčo, kojím 2-3/24 hod.v noci už nekojím.první menses už byla pře 13 dny. včera u gynek. , proveden...

Chápu vaše znepokojení, ale nevím přesně, na co se ptáte. Pokud se obáváte o svou ovulaci, je možné zkusit domácí ovulační test koupený v lékárně v době, kdy si vypočítáte...

HA

| Dotaz od: Reny

Je mi 40 let, mám jedno dítě,18let,žádný potrat. Asi 14let jsem brala hormonální antikoncepci Diane35, která mi před 2roky přestala vyhovovat,trpěla jsem migrénou a měla jsem...

Rozhodně bych doporučoval vyšetření na endokrinologii, mohlo by se totiž jednat o zvýšenou hladinu prolaktinu. Na základě vyšetření je pak třeba konzultovat vhodnost...

Vazeny pane doktore, bude mi 33 let, od cervna 2011 se snazime otehotnet. Nyni mi byla zjisten prolaktin - horni hranice normy a autoim. thyreoiditida, na kterou uzivam 1/2...

Pokud prodělaná miniinterrupce proběhla bez například zánětlivých komplikací,neměla by na otěhotnění mít vliv,zvýšený prolaktin může mít na otěhotnění vliv, protože jeho hladina...

Vyrovnani hladiny prolaktinu

| Dotaz od: Bianca

Preji, prosim za jak dlouho se vyrovna hladina prolatninu v krvi pri lecbe tabketkami potrebné pro otehotneni, nyni se pohybuje kolem cca 1000 na magnetickou rezonanci jsem...

Každý organizmus je jiný, ale je třeba být opatrná - někdy začně být ovulační hned první menstruační cyklus po zahájení užívání léků (bez ohledu na hladinu prolaktinu). Dokud...

Sekrece z bradavek

| Dotaz od: Kateřina

V březnu 2012 jsem podstoupila IVF a od té doby,když si zmáčknu bradavky,vyteče z nich několik kapek mazlavé tekutiny,pokaždé jiné barvy (hnědá,šedozelená,lehce bílá...

Jestliže byla IVF úspěšná, může s tím lehce bílá sekrece z bradavek souviset i přes hodnotu prolaktinu v normě. Sekrece jiné barvy by měla být vyšetřena.

Autoimunitní thyreoditida

| Dotaz od: Anna

Vážená paní doktorko, přibližně od 10 let (dnes mi je 25) se léčím s autoimunitní thyreoditidou. V tuto chvíli mám hodnoty TSH stále kolem 4,5. Užívám 175(150+25) Euthyrox...

Anno, pro otěhotnění, zvláště, pokud se delší čas nedaří, doporučujeme hladinu TSH 2,9 a méně. Někdy se dává levothyroxin i laboratorně euthyreozním ženám (s normálním...

Kedze ma trapia 3 roky migreny ktore sa spustili po porode mojho syna som odoslana na specialne pracovisko na vysetrenie Hormonalnej osi. Prosim vas co to znamena a co sa...

S ohledem na spojitost hormonálního vyšetření s bolestí hlavy si myslím, že Vás odesílají na vyšetření hormonálních osí souvisejících s podmozkovou žlázou (hypofýzou). Hypofýza...

Bulimie

| Dotaz od: Marta

P.doktorko,chtěla jsem se prosím zeptat,mám již 2porody za sebou a po 10 letech se mi vrátila Bulimie a z ničeho nic,mi začalo téct z levého prsu mléko,těhotná nejsem,tak by mě...

Výtok z bradavky by mohl souviset s vyšší hladinou hormonu prolaktinu,možná,že s tím také komunikují vaše obtíže s příjmem potravy.Ale rozhodně nejdříve navštivte gynekologa...

Proč jenom muži mají potíže s prostatou je celkem jasné. Prostata patří k mužským pohlavním orgánům, proto ji u žen nenajdete. Příčin vzniku BHP je pravděpodobně více. Dva...  celý článek

Zastavení laktace

| Dotaz od: Ivana

Mám ročního syna,které ho ještě krom normálního jídla(5x denně) ještě kojím.Dnes jsem ale byla u gynekologa s problémem,zarudnutí a horkost v prsu.Gynekolog řekl,že to na zánět...

Dostinex je lék, který snižuje hladinu prolaktinu, hormonu, který je zodpovědný za laktaci. Laktace ale při braní neustává ihned, ale spíše postupně. Doporučoval bych proto u...

Reaugmentace po infekci

| Dotaz od: Petra

Vazeny pane doktore...v breznu 2013 jsem se rozhodla pro ugmentaci prsou,bylo to 8 mesicu po tom co jsme prestala kojit s tim ze pri zmacknuti mi jeste obcas zbytecky mleka...

Zde je velmi těžké doporučit jak postupovat dále..... já, pokud se mi toto u mých pacientek stalo doporučuji min. odstup k další operaci půl roku s krytím ATB. Nález v oblasti...

Zastavení laktace

| Dotaz od: Ivana

Rozumím tomu tedy dobře,že i při užití léku Dostinex 0,5mg (pro zastavení lakatace) mohu ještě syna přikládat a snižovat postupně dávky kojení? Myslela jsem že už se přikládat...

Ivano! Syna nekojte, ale odstříkávejte z obou prsů. Přikládání dítěte k prsu stimuluje tvorbu mléka. Dostinex hormonálně brání signálu "tvořit mléko" z mozku (hormon prolaktin...

Neplodností je označována snížená nebo chybějící schopnost zplodit potomka. Tento termín neznamená kompletní neschopnost mít děti a neměl by být zaměňován se sterilitou. O...  celý článek

Zvysene TSH

| Dotaz od: Kvetoslava

..uz vyse roka sa s manzelom snazime o babatko,zial neuspesne....z gynekologickeho hladiska je vsetko ok...pravidelny cyklus,ovulacia...vsetky strery ok v novembri som zasla na...

Vyčkejte ještě na výsledky třetího odběru, podle něj se rozhodne, zda léky ano nebo ne. A možná, že mezitím se Vám podaří otěhotnět, což Vám velmi přeji.

Prosím o radu ohledně početí druhého dítěte. Máme už syna, kterého jsme zplodili druhý měsíc po vysazení antikoncepce, kterou jsem užívala 16 let. Syna jsem plně kojila půl roku...

Dejte tomu čas. Nevím, jak dlouho se snažíte o druhé miminko. Pokud cca 9měsíců po snažení nebudete těhotná, bylo by dobré vyšetření. Nejlepší léčba je na to nemyslet, ikdyz to...

Výtok z prsou

| Dotaz od: Andrea

Paní doktorko.Dnes mi končí menstruace a již 2 dny mám nalitá prsa dnes jsem si jedno zmáčkla a vyteklo mi z něj mléko? Nevím jestli je to tak občas mi z něj vyteklo i něco...

Raději zajděte k lékaři. Zelený ani žlutý výtok z prsu není normální. Může tam být např. zánětlivá nebo jiná příčina.

Kolegyně na mne v posledn...

| Dotaz od: Hana Lisseová

Kolegyně na mne v poslední době začala několikrát bezdůvodně křičet a sprostě nadávat a já vím, že se cca před 2 lety léčila na zvýšenou hladinu prolaktinu. Pak si léky vysadila...

Obecně nelze vyloučit, že po vysazení léčby dojde k opětovnému vzplanutí onemocnění.

Azoospermie

| Dotaz od: Kristýna

S manželem toužíme po miminku, ale u lékaře i při 2. odběru byla manželovi zjištěna azoospermie. Nebyla ale zjištěna žádná příčina. V hormonálním profilu byla zjištěna vysoká...

Pokud se podaří farmakologicky zvládnout tu hyperprolaktinémii, mohlo by dojít ke zlepšení spermiogramu, aby bylo možné provést alespoň inseminaci.

Slabý růst vousů

| Dotaz od: pavel

Je mi skoro 27let a stále mi nerostou vousy jen par chlouku pod nosem a na bradce mohla by jste mi poradit jak řešit tento problém taky vypadám o par let mladší než mi...

Doporučovala bych doplnit hormonální vyšetření, především stanovit hladinu testosteronu, androstendionu, LH, FSH, prolaktinu a dalších hormonů a vyloučit poruchu sekrece...

Absence menstruace po porodu

| Dotaz od: Adela

Jsem 16 měsíců po porodu (přirozený, spontánní) a dosud jsem nedostala menstruaci. Při vyšetření u gynekologa před 4 měsíci neshledal doktor žádný problém. Podle jeho slov...

Některé ženy nemenstruují po dobu kojení, vše blokuje prolaktin - hormon kojení. Pokud bylo při vyšetření vše v pořádku a Vy nemáte potíže, jste pravděpodobně šťastná žena bez...

Centrální hypogonadizmus

| Dotaz od: Dominika

Obraciam sa na vás s otázkou o mojom zdravotnom stave a prosím vás o názor. Mám rokov, v roku 2011 my bol diagnostikovaný mikroprolaktinóm, ktorý bol liečený a o pol roka po...

Centrální hypogonadismus (nedostatek pohlavních hormonů) je při poruchách hypofýzy (tumorech a pod) častý. Otěhotnět lze, ale bude nutná hormonální příprava, tudíž budete muset...

Těhotenství

| Dotaz od: Veronika

Zpozdila se mi menstruace o 7dní..test pozitivní, ale 9 den se mi spustila menstruace (hnědokrvavá) břicho mě bolí jako u klasické menstrauce..myslíte že jsem těhotná?? MMj. byl...

Krvácení a positivní těhotenský test to je záležitost, která nutně potřebuje gynekologické vyšetření, neodkládejte jej. Příjemný den

Vytékání mléka mimo období kojení

| Dotaz od: Kateřina Heroutová

Ráda bych se zeptala, jestli je možné mít laktaci aniž bych byla těhotná..Stalo se mi to. Dělala sem si těhot. test před víc než měsícem a před dvěma dny a pořád nic. A ještě...

Laktace mimo období ,kdy žena kojí, je vždy varovným znamením. Mohlo by jít o nadměrnou produkci hormonu prolaktinu, příčiny ale mohou být i jiné, stav může souviset např. s...

Hormonální profil

| Dotaz od: Martina

Od května mám vysazenou antikoncepci a snažíme se s manželem o dítě. 2x jsem byla na vyvolávací injekci na MS a nyní užívám Proveru. Dle měřené BT byla ovulace minulý cyklus cca...

Provera anovulaci jistě nezpůsobila,vyšetření bude pravděpodobně základní FSH , Estradiol, Prolaktin,ale záleží na všem lékaři,co si vyžádá. Příjemný den

Motání hlavy a anovulace

| Dotaz od: waja

Již 2 roky se snažíme o otěhotnění (1 dítě se stejným partnerem již mám). Vyšetření hormonů, hysteroskopie, spermiogram - to vše je v pořádku, jsme zdraví. Jediné co bylo...

Motání hlavy s ovulací nijak nesouvisí, sekrece z prsů bývá častým nálezem,bylo by vhodné vyšetřit hladinu Prolaktinu.Ovulační test funguje na bázi zjišťování LH v moči. Několik...

Adenom hypofýzy

| Dotaz od: Miruš

Byla mi diagnostikováno toto: MR mozku se zaměřením na hypofýzu. Sekvence nativně a po aplikaci k.l. i.v. Turecké sedlo je nezvětšené. Hypofýza je celkově...

Vaše záležitost vyžaduje velmi podrobné zhodnocení a to především neurologem, endkrinologem a neurochirurgem, kteří zároveň obě vyšetření magnetickou rezonancí musejí posoudit...

Laktace v těhotenství

| Dotaz od: Verča

Chtěla bych se zeptat, zda je možné, aby při zmáčknutí prsu (pouze jednoho) vytekla kapka mleziva či mléka již v 5. týdnu těhotenství (které ještě ani není potvrzené- dnes jsem...

Neznepokojujte se, možné to je. Souvisí to s prudkými hormonálními změnami v organismu a každá žena reaguje jinak i na každé těhotenství, takže i když jste to nikdy neměla, není...

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené: