Psychiatrické vyšetření

Nejen deprese patří do péče psychiatra

Jako psychiatrické vyšetření označujeme pohovor lékaře psychiatra s pacientem. Psychiatrie se zabývá duševními poruchami, ty mohou být způsobeny chorobným myšlenkovým pochodem...

 celý článek
 

Strach z onemocnění

| Dotaz od: Lucka

Moc vás prosím o radu. Mám pořád strach že se nakazím ptačí chřipkou. Mám strach se kvůli tomu pohybovat venku, sednout si někde na lavičku kvůli výkalům, bojím se ptáků apod...

K psychologovi nemusíte, ale k psychiatrovi ano. Váš problém je jednoznačně psychický a bez pomoci odborníků se stav nevyřeší. Psychiatrické vyšetření a léčba je plně hrazena...

Nejčtenější článek Pokud i vás trápí neutišitelný křik a pláč vašeho miminka, zkuste mu ulevit přírodní cestou

Také vaše děťátko nemůže v klidu spát? Pro bolesti rostoucích zoubků se každou hodinu budí a pláče? Nebo má kvůli střevní chřipce zvýšenou teplotu a bolí ho bříško? Pomoc...

 celý článek

Parkinson

| Dotaz od: Karla

Můj otec věk 79 se léčí 19let.Z domu nám utíká a 4x týdně se nechává odvést k lékaři. Vymýšlí si zlomeninu, špatně mu bije srdcea podd..Brečí bolestí a mi nevíme co sním...

Nejprve bych doporučila vyšetření u psychiatra, protože toto již samotný neurolog nemůže zvládnout. Pokud by nepomohla cílená psychiatrická léčba, pak je samozřejmě možné, na...


Vysoký tep i tlak

| Dotaz od: Adéla



Panická porucha

| Dotaz od: Karel

Po několika vyšetření mi byla diagnostikována panická porucha. Jako léčba mi bylo doporučeno uživat oxazepam ráno a v poledne 1/2 tablety, ráno ke snídani 1/2 tablety Remood a...

Nástup účinku psychiatrických léků může být i několik týdnů stejně tak i vedlejších reakcí na léčbu. Někdy vedlejší projevy s délkou užívání preparátu postupně odezní. Určitě...

Pohlavní identita

| Dotaz od: m

Už delší dobu pociťuji problém, domnívám se že se svojí pohlavní identitou. Ačkoliv jsem mužského pohlaví, tak se cítím více jako žena. Můj věk je 21 let. Tento pocit trvá už...

Doporučil bych vyhledat konkrétního psychiatra ev. sexuologa, který má s transsexualitou zkušennosti - osobně žádného neznám. Kromě psychiatrického vyšetření je nezbytné i...

Mám problém s depresemi, psycholog mi doporučil vyhledat psychiatra, aby mi předepsal antidepresiva. Mám takový dotaz, jelikož jsem náhodou narazila na nemoc hypotyreózu, která...

Doporučila bych Vám požádat praktického lékaře o provedení testů na hladinu hormonů štítné žlázy - TSH, fT4 - čímž se dá případně vyloučit nebo potvrdti porucha funkce štítné...

Můj obsáhlý dotaz se týká mého přítele, 38 let, na kterém mi velmi záleží. Před 2 lety, si s bývalou partnerkou prožil velmi stresující chvíle, kdy mu po dvou měsících od...

Ireno, Vaše obavy chápu a pravděpodobně jste měla zcela jinou představu o Vašem partnerství. Co se týká diagnostiky posttraumatické stresové poruchy - je velmi složité ji...

Zvýšený tep

| Dotaz od: Longer

Má kamarádka ( věk 22 )trpí při zvýšeným tepem až 170tepů za minutu při běžném pohybu ( chůze atd.) při normálním taku. Netrpí nad váhou.Prošla už vyšetření srdce,endokrinologii...

I když se nezjistí příčina, je nutné tento stav léčit, protože srdce je velmi zatěžováno a mohlo by dojít k jeho poškození. Takže nějaké léky (betablokátory?) jsou nezbytně...

Měla bych na Vás dotaz. Přítel trpí panickou úzkostí. Léčí se na psychiatrické léčebně v Plzni. Stále si myslí, že má infarkt. Už je po několika vyšetřeních srdce, která byla v...

Zuzano! Myslím, že nemá cenu snažit se vašemu příteli "vysvětlit", že nemá infarkt. Jeho pocity jsou způsobeny psychickým onemocněním, jakmile se toto onemocnění podaří...

Uzkosti

| Dotaz od: Lenka

Minulý rok jsem začala mít problémy se srdeční aritmií.Podstoupila jsem veškeré vyšetření v kardiocentru,ale srdce mám v pořádku.Obvodní lékař mi ukončil prac.neschopnost...

Lenko, bylo by vhodné se objednat do psychiatrické ordinace ke konzultaci a případné léčbě, jelikož by se u Vás mohla rozvinout úzkostná porucha, která pouze Lexaurinem...

Někomu čerstvě zakoupený nábytek či plast doslova voní novotou, jinému se udělá špatně. Bohužel ne z dekoru, ale kvůli tzv. alergii na chemikálie.

 celý článek

Omluvam se, že budu mít chybi při psáni.Ja nejsem čech.Pohazim z Bulharska.Prosím Vás,bychteli mi řekli s čim to muže bít ten problem?Od 15.04.2013 Mam potiže v močovecho...

Potíže by mohly vzniknout v důsledku užívání psychiatrické medikace. Pokud jste byl takto důkladně vyšetřen a byla vyloučena urologické příčina, tak je třeba pátrat v jiné...

Nespavost

| Dotaz od: Martin

Trpím nespavost přibližně dva roky a dosud žádná léčba efektivně nezabrala, spíše se problémy neustále vracejí. První lék jež by byl předepsán byl Lexaurin, ten sice fungoval...

Lexaurin je skutečně návykový a je dobře, že jste "nespadl" do dlouhodobého užívání. Podle popisu je Vaše nespavost docela svízelná. Je známa příčina nespavosti, nebo se...

Systémové onemocnění

| Dotaz od: petra

Ráda bych vás požádala o názor a radu.Již 7měsíců jsem v neschopnosti a péči různých lékařů, zatím vše bez jednoznačných výsledků.Vše začalo po totálním vyčerpáním jak fyzickém...

Diagnostika autoimunitních onemocnění , na které je u Vás podezření, není jednoduchá. Jsou určitá kriteria, která pacient musí splnit. Léčba potom spočívá v užívání léků, které...

Nespecifikovaná diagnoza

| Dotaz od: iva

Prosím o radu. Pátý rok mám mnoho potíží. Krev v moči i po opakovaném přeléčení Macmimorem, suchý kašel a dušnost, bolesti rovných kostí a zad, křeče v nohách, brnění prstů u...

Poku máte zvýšený revmatoidní faktor, bolesti kostí, doplnila bych revmatolgoické vyšetření, kde by se dovyšetřily ještě další autoprotilátky, aby se vyloučilo např. systémové...

Prsy jsou párový orgán, v němž je uložena mléčná žláza obklopená vazivovou a tukovou tkání pod kůží hrudi. Je tedy rozdíl mezi termíny mléčná žláza a prs. Klinicky prs...

 celý článek

Poruchy příjmu potravy je souhrnné označení pro psychická onemocnění charakterizovaná narušeným normálního způsobu příjmu potravy. Mezi nejčastější choroby patří odmítání...

 celý článek

Alkoholismus je chorobná závislost na alkoholu. Je definován jako konzumace alkoholu, která ovlivňuje osobní, pracovní a sociální vztahy postiženého a jeho zdravotní stav...

 celý článek

Páteř a jiné bolesti

| Dotaz od: Petra

Pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat, kdysi jsem Vám psala o vysvětlení zprávy od lékaře ortopeda. Mám celou páteř špatnou a ráda bych věděla jestli je možný, že od páteře...

U vystřelujících bolestí zad je nebezpečí, že by se mohla přehlédnout choroba, která probíhá v dutině břišní nebo hrudní. Proto u bolesti v podbříšku je třeba vyloučit...

Paní doktorko, předem vám velmi děkuji za odpovězení mého dotazu. Od ledna tohoto roku se poprvé u mě projevily příznaky panických atak, hyperventilační tetanie. Projevy...

Chápu, že Vás Vaše obtíže velice obtěžují a limitují. Dle mého názoru, vzhledem k tomu, jak často máte obtíže a potřebujete lékařskou pomoc, by pro Vás byla vhodná hospitalizace...

Paní doktorko, prosím pěkně o radu, léčím se s Ulcerózní kolitidou, měla jsem ezofangitidu žaludku a polyp, mám i reflux jícnu, depresivní poruchu a úzkosti, sníženou funkci...

Milá paní Petro, děkuji Vám za Váš dotaz a podrobné popsání potíží. Jednoznačně Vám doporučuji vyšetření na plicní ambulanci. RTG hrudníku - který jste již před časem...

Psychiatrické onemocnění

| Dotaz od: Aneta

Před 5lety jsem byla umístěna na měsíc na psychiatrii v Liberci kvůli sebepoškozování a něčemu jako je sociální fobie. Užívala jsem poté cca rok antidepresiva. Následně jsem si...

Aneto, stanovit psychiatrickou diagnosu není zase tak jednoduché. Je k tomu potřeba osobní kontakt, podrobný rozhovor, případně i psychologické testy a i tak se mnohdy diagnosa...

Pane doktore už kdysi jsme vám psala a měla bych ještě dotaz. Doktorka psychiatrička mi dne 22.11 slíbila po domluvě, že mě objedná do léčebny v Bohnicích a požádala jsem jí...

Vážená a milá paní Petro, o Vánocích skutečně bývají léčebny plné až po střechu, protože plno osamělých lidí se hroutí a v zimě, když je málo slunečního světla, přibývá depresí...

Nádorová onemocnění se kromě bolestí či hubnutí mohou projevit i poměrně netradičně, a to v podobě psychiatrických obtíží, jako jsou bludy, halucinace, podezřívavé chování...

 celý článek

Léčba psychiatrických pacientů určitými typy léků může zvyšovat riziko žilní trombózy – alespoň to tvrdí čeští vědci. A jedním z mechanismů vzniku této závažné a v některých...

 celý článek

Točení hlavy, zvracení

| Dotaz od: bina

Ráda bych se Vás zeptala na problém, který mě trápí asi 5 let. Od narození starší dcery mívám zvláštní stavy - ráno vstanu a točí se mi hlava, ne normálně, ale velmi silně...

Rozhodně doporučuji zopakovat vyšetření neurologem a ORL. Pokud se nic nezjistí, měla byste navštívit také psychiatra, protože stejné stavy, jako popisujete, bývají i...

Neustálé problémy

| Dotaz od: Michal

Chtěl bych se zeptat a poprosit o odpověd. Koncem prázdnin jsem absolvoval spoustu vyšetření a také jsem si poležel v nemocnicích. Nejprve na interně, kde jsem mel...

Vzhledem k tomu, že všechna provedená vyšetření byla vpodstatě bez zásadního nálezu, doporučovala bych doplnit vyšetření endokrinologické ( štítná žláza) a psychiatrické.

Arytmie,porod,psychické potíže

| Dotaz od: Šárka

Je mi 21 let.Před 4 měsíci se mi narodil syn,těhotenství probíhalo relativně bez problémů.Ke konci těhotenství přišla velká rána,kdy mi zemřela moje babička,která mě po celý...

Tyto záchvatovité obtíže velmi často nastávají právě v důsledku psychické zátěže a označují se jako panické ataky. Rozhodně doporučuji návštěvu kardiologa, který nejprve vyloučí...

Žízně a další problémy

| Dotaz od: Věra

Byla jsem na kontrole na gastro se zánětem žaludku.Brala jsem klacid 500.Během týdne se mi objevily další problémy.Lékařka mi brala krev na Glukozu,TSH a moč.Cukrovku ani...

Vaše problémy by mohly být způsobeny více příčinami. Rozhodně bych doporučovala vyšetření endokrinologem, neurologem a psychiatrem. Podle výsledků těchto vyšetření se teprve...

Slabost

| Dotaz od: elisen

Už dva večery po sobě jsem měla náhlou slabost,pokaždé v sedě a v klidu. Je pravda že od léta špatně spím a necítím se vůbec dobře. Bojím se nějaké mozkové příhody,může se to...

Doporučovala bych ještě kardiologické vyšetření vč. Holtera a vyšetření psychiatrické. Mohlo by jít o problém kardiovaskulární - změny tlaku, arytmie atd., nebo např. panické...

Nespavost či nedostatečná kvalita spánku přináší ve stáří problémy, které lze řešit. Je však třeba vědět jak. Nespavost ve stáří je kumulativním důsledkem řady příčin, které k...

 celý článek

Psychiatrie

| Dotaz od: Martin

Jsem Muž Věk:37let, TK: 139/92 P:91( bez léků) Váha:93-95Kg. Prosím vás o aktuální zhodnocení uvedených hodnot a příp.nasazení předepsání léků. Mám poruchu osobnosti, nikam...

Milý Martine,máte-li potíže, které Vám brání v běžném denním životě, izolují Vás doma od ostatních lidí a máte silné úzkosti mezi lidmi, určitě byste potřeboval pravidelnou...

Krev ve stolici

| Dotaz od: Cllarisa

Mám na Vás dotaz který se netýká mě ale mého blízkého známého.nedávno mi tato osoba (Muž 29let)jako jediné svěřila tajemství že má rakovinu tlustého střeva a nehodlá s tím nic...

Pokud si někdo myslí, že má rakovinu, pak je nutné navštívit lékaře a provést kolonoskopické vyšetření, jinak se na nemoc nepřijde a nedá se s ní nic dělat. Ale spíše se...

Nerada se svěřuji cizím osobám s mými problémy, ale ráda bych znala názor odborníka. Bohužel tento problém nemohu probrat ani s mými přáteli ani s rodinou. Jsem vdana a čekáme...

Naprosto chápu vaše obavy a jsou zcela oprávněné. Bohužel mám s podobným případem i osobní zkušenost. Nevěřte tomu, že manžel sám přestane, nebo omezí konzumaci.Závislí jedinci...

Dobrý den, již 8 měsíců trpím zvláštními zdravotními stavy, příznaky bych popsal jako motání hlavy, ztuhlost končetin a jejich ochlazení, nevolnost, pocit na zvracení, tlak v...

Je to více než pravděpodobné, že tyto obtíže budou psychického rázu. Může se jednat o tzv. panické ataky, které mohou imitovat nejrůznější somatické obtíže včetně infarktu či...

Ekg

| Dotaz od: Marketa

Obcas se v noci ci k ranu budim z oskliveho snu a jsem uplne propocena, "horim" a busi mi silne srdce, citim se v ten moment hrozne slaba. Jsem dost uzkostny clovek a casto me...

Ano, tyto obtíže i vnímání extrasystol má své kořeny v psychice. Takže aby si vaše srdce odpočinulo od těchto atak, bylo by nejvhodnější navštívit psychiatra a nasadit...

Při každé návštěvě vyšetří lékař vaše klouby. Také se budete muset podrobit pravidelným rentgenům a vyšetřením krve. Těmito způsoby lékař sleduje postup onemocnění a zjišťuje...

 celý článek

Substituční léčba je léčebným postupem určeným pacientům, kteří nemohou podstoupit léčbu bez opioidních agonistů, tedy látek, které působí na stejné receptory jako opiáty.

 celý článek

Když na člověka dolehne deprese jako těžký mrak, zničí mu dosavadní radost z jinak krásného života, znemožní mu jakoukoli soustavnou práci, otráví vztahy s jeho nejbližšími a...

 celý článek

Léčba panické ataky

| Dotaz od: katerina

Dobrz den, chtela jsem se zeptat, jak zvládat a léčit panickou ataku. Diagnostikovali ji mému bratrovi na neurologii na Homolce. Objevuje se mu v autě, ale auto řídí rád...

Léčba panických atak se "šije pacientovi na míru". Podle četnosti a typu atak a podle přidružených obtíží (například depresí) se volí buď psychoterapie nebo také farmakoterapie...

Léčba

| Dotaz od: Iveta

Mám několik let deprese a díky tomu i poruchy spánku.Již 7 let užívám léky na spaní,t.č.Stilnox a v poslední době mám takové stavy strašné úzkosti,že moje lékařka mi předepsala...

Dejte v užívání léků a hlavně anidepresiv (Citalopram) na doporučení vašeho lékaře, co se osvědčilo známým, nemusí být vhodné pro vás. Pravidelně konzultujte svoje pocity a...



Dotaz pro psychiatra

| Dotaz od: Romana

Paní doktorko,obracím se na Vás, protože si už nevím rady. Je mi 30 let a mám matku 63 let. Jsem přesvědčená, že potřebuje odbornou pomoc. Mám pocit, že se vždycky chovala...

Myslím,že situace je vemi obtížná pro Vás všechny zúčastněné.Pohybujete se jakoby v odlišných světech,zdá se,že Vaše vzájemné vztahy se dostaly do úrovně,kdy si navzájem...

Psychologické vyšetření

| Dotaz od: Vlasta

Byl sem mým praktickým lékařem odeslán na psychologické vyšetření s výsledkem, že u testu používaného ke zjištění možných duševních poruch jsem byl značně nad normu. V...

- moc a moc nerada zklamu Vaši důvěru, ale skutečnosti, které uvádíte, jsou příliš nekonkrétní- nikdo "zvenčí" není schopen se zodpovědně vyjádřit. Nevím, zda Vás ještě více...

Byla mně diagnostikována(po provedené cystoskopii s hydrodistenzí a biopsií) intesticiální cystitida. Dle sdělení z Androgeos (soukromá urol.klinika) vyžaduje léčba odborné...

Evo. Z výše napsaného mi vyplývá, že Vs spíše trápí, kde a kým jste léčená. Komplikace léčby mohou nastat kdekoliv- i na špičkovém pracovišti vyššího typu. Důležité je pak včas...

Systematicky lze duševní nemoci podle původu rozdělit do tří hlavních skupin. První tvoří funkční poruchy. U nich je postižena výhradně funkce mozku. Tím se liší od druhé...

 celý článek

Problémy s erekcí, lidově nazývané výrazy jako „nepostavil se mu”, „je impotent”, označuje lékařská definice o něco složitěji: neschopnost dosažení a udržení dostatečně...

 celý článek

Člověk pracující s drogově závislými musí umět naslouchat, ale také vymezit pevné hranice. Žádný z odborníků, na které se obrátíte z nejrůznějších důvodů pro radu či pomoc, vás...

 celý článek

Odoperování části nebo celého prsu (tzv. ablace) se nejčastěji provádí kvůli nádorovému onemocnění.

 celý článek

V červnu 2007 zaujaly japonskou veřejnost diskuse ohledně bezpečnosti antivirových léčiv účinných při léčbě chřipky. Dohady okolo bezpečnosti antivirotik neovlivní podle WHO...

 celý článek

Deprese nepochybně provází lidstvo převážnou část jeho historie. Již starověk znal depresi (příznaky nemoci popisované starými autory se velmi podobají dnešním) a z historek lze...

 celý článek

Bolesti břicha a zad

| Dotaz od: octavtor

Chtěl jsem se zeptat mam polesti v oblasti břišní už tak asi 10 měsíců prořel jsem všemi vyšetřéními ,CT břicha, břicha,kolonospopie.fibrogastroskopie,průchodnost střev kde jse...

Vážený pane Octavtore, pokud se nepodařilo zjistit příčinu Vašich obtíží pomocí gastroenterologických a neurologických vyšetření, doporučuji Vám podstoupit vyšetření v...

Pocity na omdlení

| Dotaz od: budgie

Mám takový problém, který mě trápí několik let.. Občas mívám pocity na omdlení, někdy jsou silnější (2x jsem omdlela před 6.lety a před 4. lety), někdy téměř na omdlení...

Rozhodně doporučuji vyšetření psychiatrem, může jít o psychosomatické obtíže nebo i počínající psychiatrické onemocnění.

Změna osobnosti

| Dotaz od: Mari

Již pár let trpím poruchami nálad, pravidelně se střídalo lepší období s horším. Ale vždy jsem se z toho dokázal tzv. vykecat. Měl jsem jasně srovnané názory, věděl jsem co chci...

Z Vašeho popisu by se dalo usuzovat na odeznívající hlubší depresi , moclobemid můžete zkusit snížit na nižší denní dávku, pokud se cítíte lépe. Tebokan a Pirabene bych...

Bolesti varlete

| Dotaz od: Alex

Ačkoliv jsem našel podobná témata k mému problému, nebyly to problémy totožné. Rád bych se tedy zeptal. Před 6 lety jsem byl na operaci varikokély a pravděpodobně mi byl narušen...

Pokud byla skutečně všechna vyšetření vpořádku (vyšetření moči, kultivace, ultrazvuk..), pak by mohl ještě pomoci neurolog (specifická léčba bolesti, akupunktura) či psychiatr.

Psychika

| Dotaz od: Dagmar

Velmi Vás prosím o radu.Před třemi týdny mi psychiatrička předepsala Sertralin-50mg s tím že na začátek budu brát půlku tabletky,protože jsem drobné postavy a má váha se...

Krásný den.Je mi líto,že máte takové trápení se snášenlivostí léků.Zmíněná antidepresiva jsou ale skutečně tzv.léky volby pro úpravu stavů spojených s úzkostmi,stresovým...

Anxiolytika a antidepresiva – dvě kategorie poměrně často zmiňovaných a užívaných léků. Přesto se ale většinou jejich účinky lidem pletou a zaměňují je. Pojďme si tedy udělat...

 celý článek

Co je to logopedie?

 celý článek

Zhruba po třech měsících se mi, na zhruba tři týdny, vrací tyto příznaky: nevolnost a trávící potíže (nadýmání a nezvyklé reakce žaludku na jinak dobře snášená jídla, sebemenší...

Jestliže máte provedena všechna vyšetření a vše v pořádku, i štítnou žlázu atd., mohlo by se případně jednat i o problém psychického rázu, který by potom vyžadoval konzultaci na...

Závislosti, ať už je na drogách, alkoholu, nebo třeba hracích automatech, se bez pomoci a správné odvykací terapie zbaví člověk jen velice těžko. Kromě pomoci zvenčí je ale...

 celý článek

Nemoc poprvé popsal na počátku 20. století německý lékař Alois Alzheimer. Tehdy to byla nemoc vzácná a neobvyklá. Alzheimer představil vědecké radě zvláštní pacientku. Ve svých...

 celý článek

Závratě

| Dotaz od: desperado

Jsem 4 měsíce po CMP.neustále se mi točí hlava,už nevím,co mám dělat.je mi 37 let,beru pouze léky na tlak.....tritace a na ředění.....trombex.můžete mi prosím poradit?děkuji

Pokud došlo v mozku k nevratným změnám v oblastech odpovědným za rovnováhu, pak tyto obtíže mohou přetrvávat. Navštivte neurologa a ORL (vyšetření rovnovážného ústrojí), léčba...

Citalec?

| Dotaz od: Marcela

Vážená paní doktorko, prosím Vás o radu. V létě jsem prošla dost silným stresem, kdy se mi začala točit hlava a lehce brnět ruka a já jsem si to hned spojila s RS. Úplně jsem si...

- nesmírně si vážím Vaší důvěry...léku se určitě nebojte, je to vynikající protiúzkostné antidepresívum. Vstupní nežádoucí účinky nebývají tak nesnesitelné, navíc, ví-li člověk...

Hepatitida b

| Dotaz od: janina

Mám chronickou virovou hepatitidu B e negativní mutace,PCR HBVpozitivní.Chtela bych vědět.zda hepatitida B ,nebo její chronicita způsobí psychiatrické potíže (deprese,úzkostné...

Žádná taková závislost nebyla určena (samozřejmě ale každá vážnější nemoc s sebou nese obavy o své zdraví a o budoucnost), pokud máte psychické potíže, objednejte se na...

Uzliny???

| Dotaz od: Jirka

Měl bych takový dotaz.Zhruba tak od 8 let se mi podle definice doktoru udělala uzlina za uchem(mimochodem je mi 22 let)tu uzlinu mám dodnes a ještě k tomu mě vyrostly další 2 u...

Nejjednodušší bude nechat si provést základní vyšetření krevního obrazu a ultrazvuk těchto uzlin. Ale výpadky paměti s tím jistě nesouvisí, doporučuji neurologické a ev...

Unova

| Dotaz od: lenka

Mam zcela zasadní problem ktery zmaha nejen mě,ale i manžela.Jsem neustale unavena,o víkendu bych dokazala(s ranni toaletou)prospat i cele dny,kdyby mě nevzbudily.rano vstavam z...

Doporučuji celkové vyšetření - krevní obraz,biochemie, hormony štítné žlázy, vyloučení některých infekcí ( mononukleosa, CMV, borelie...), dále vyšetření psychiatrické. Pokud by...

Jak přibrat

| Dotaz od: ALena

Je mi 20 let a během 2 měsíců jsem shodila 9kg, následně jsem se snažila nabrat zpátky (během 4měsíců), ale váhu mám stále stejnou. Měřím 168 a vážím 54kg. Nehubla jsem úmyslně...

Doporučuji základní vyšetření u prakt. lékaře, vč. hormonálního ( štítná žláza), ev. i psychiatrické vyšetření, k vyloučení jiných chorob. Pokud se žádná přidružená choroba...

Tento fakt je znám již od počátku lékařského oboru. Antickým ideálem krásy a dokonalosti byl člověk fyzicky i duševně zdravý. Fyzické zdraví podporuje duševní a naopak.

 celý článek

Motání hlavy,mžitky,slabost

| Dotaz od: elisen

Mívám problémy s psychikou,deprese,špatné spaní.. mívám někdy mžitky před očima,jakoby mírné,ale přijde my že pořád,jak ve tmě tak za světla,někdy bývám slabá,ale to přisuzuju...

Je dobře, že máte ta vyšetření a nejde o žádné organické onemocnění mozku. Doporučuji navštívit psychiatra,ev. i psachologa, v dnešní době existuje řada nenávykových a účinných...

Chlamydie

| Dotaz od: Holá

Můj dotaz se týká manžela. V létě začal být hodně unavený, nemohl ani řídit auto, celý týden prospal a byl pořád unavený, další dva týdny nechodil do práce a odpočíval. Podle...

Tyto obtíže mohou být vyvolány různými infekcemi ( m.j. mononukleosou, HIV, jinými virosami atd.), ale také mohou být např. psychického původu. Co se týče chlamydií, tak...

Návaly vzteku

| Dotaz od: KiWi

V poslední době mě velmi trápí časté návaly vzteku. Sama si nedokážu ani moc určit co mě zrovna v té chvíli tolik rozčílilo a proč jsem se kvůli tomu chovala k ostatním tak...

Dle Vašeho dotazu soudím, že by bylo vhodné zajít k psychologovi nebo psychiatrovi a pokusit se analyzovat detailněji Vaše potíže. Výkyvy nálad,střídání deprese s veselou...

Motání hlavy

| Dotaz od: Karel

Už asi půl roku mám stejný problém, který je stále častější. Ráno vstanu a většinou po dvou hodinách od probuzení nastane následující stav - Začne se mi motat hlava, mám...

Určitě bych ještě doporučovala neurologické vyšetření k vyloučení např. poruch prokrvení CNS, ale také vyšetření psychiatrické, takto by se mohly manifestovat i např.panické ataky.

Žaludek

| Dotaz od: AHorsky

Mám problémy s žaludkem. Jak to vzniklo. Na začátku roku jsem byl léčen na zánět průdušek dále léčen na zánět dutin. I přes tuto léčbu mě neustále tekly hleny do úst a hubl jsem...

Vážený pane Antoníne, Vámi uvedené nálezy endoskopického vyšetření jsou důvodem pro Vaše sledování a léčení v gastroenterologické ambulanci. Základem léčby je komplexní...

Krevní tlak

| Dotaz od: Marek

Pěkný den,kolegyně v práci mi doporučila tento server jako velmi povedený a tak bych se rád zeptal. Moje sestra, 33 let, si včera ztěžovala na "divný pocit", trochu motolice...

Ty obtíže, které vaše sestra měla, by neměly souviset s výší jejího tlaku. Mohlo by jít např. o panickou ataku, což je diagnosa psychiatrická. Nicméně dříve by se určitě mělo...

Parazité v břiše

| Dotaz od: Adéla

Mám tlak v oblasti jater a zdá se mi ,že se mi tam, i v jiných částech břicha pohybují parazité. Poraďte mi, prosím, jaké mám podstoupit vyšetření. Děkuji za odpověď.

Adélo, dobrý den! Doufám, že Vás neurazím, ale kromě ultrazvuku břicha a krevních testů (praktický lékař zařídí) silně doporučuji psychiatrické vyšetření, neboť naprosto není...

Psychický problém?

| Dotaz od: Ivunna

Chtěla jsem se zeptat na můj problém,který vznikl před 2 lety a pořád se trápím. ZačaLO TO NEVOLNOSTÍ OD ŽALUDKU,ZVRACENÍM A VYSOKÝMI HOREČKAMI ,PÍ.dOKTORKA Mě nevyšetřila...

Rozhodně nejste sama se svými problémy, věřte, že pdobně jako Vy stůně docela hodně lidí. Psychické poruchy- úzkost, deprese- se velmi často projevují více tělesnými obtížemi...

Rs

| Dotaz od: kamil

Je mi 22 let a mám problémy s pamětí. Jedná se o problém, který tvrá delší dobu. Když se něco naučím, tak to je během týdne pryč a také se během učení těžkou soustředím. Těžko...

Ano, teoreticky by se RS mohla i takto projevovat. Ale také může jít o prostou neurosu či jiné psychiatrické diagnosy, takže by bylo vhodné vyšetření neurologem i psychiatrem.

Alzheimerova nemoc

| Dotaz od: Zdenka

Paní doktorko, dovoluji si Vás kontaktovat ohledně mojí maminky. Letos jí bylo 70 let a už se 5 let léčí na Alzheimerovu nemoc. Absolvovala loni vyšetření MR mozku a závěr...

Milá Zdenko, chápu , že máte o maminku starosti. V léčbě Alzheimerovy demence již jsou jisté pokroky,ale vyléčit ji stále neumíme. Piracetam je vcelku v tomto případě zbytečný...

Chci se zeptat jestli je možné, že můžu mít cukrovku? Příznaky mám stejné. V mé rodině asi nikdo nemá cukrovku. Je mi 20let. Jsem hubená 160cm 45kg. Zhubla jsem bez diety z 55kg...

Vaše obtíže skutečně cukrovku připomínají, ale stejně tak může jít o sníženou funkci štítné žlázy či neurovegetativní dystonii či psychiatrické problémy. Pokud jste byla v...

Máte potíže se spánkem? Podobně jako vy je na tom až 35 % Čechů. Nespavost není jen záležitost nervních učitelek a přetažených manažerů. Poruchami spánku se mohou projevit jiné...

 celý článek

Trávení

| Dotaz od: Lenka V.

Od svých 17 let mám problémy se zažíváním. Problémy začaly bolestmi břicha, průjmy a nadměrným nadýmáním. Po vyšetření u různých lékařů mi nebylo nic shledáno. Tímto se problémy...

Ve vašem případě není biologická léčba indikována. Tato léčba je určena pro autoimunní chronické záněty, u kterých selhala jakákoli jiná celková terapie (imunosupresivy). Spíše...

Antidepresiva

| Dotaz od: Kateřina

Paní doktorko. Chtěla bych Vás požádat o názor. Již 10 let užívám antidepresiva, posledních 5 let pravidelně Remood. Kvůli absolutní ztrátě libida mi p. doktorka postupně...

Velmi si vážím Vaší důvěry,také obdivuji Vaši inteligenci a informovanost/i když asi "nechtěnou"/v oblasti farmakoterapie depresivní poruchy.Opravdu není jednoduché najít...

Kolapsové stavy

| Dotaz od: Anna

Mám kamaradku, je ji 18, která trpí kolapsovími stavy. V poslední době je to častější přiznaky jsou třes, ztráca citu v koncetinach, mravenčení obličeje a končetin...

Může jít o epilepsii, tetanii, choroby krevního oběhu, panické ataky a další stavy. Rozhodně by měla mít celkové vyšetření neurologické, EEG, EKG, vyšetření krve, ev...

Schyzofrenie

| Dotaz od: Veronika

Paní doktorko, obracím se na Vás s celkem delikátní otázkou a prosbou o radu, dá - li se to tak nazvat. Dnes ráno mi volala matka, že nechala bratra odvézt policí,že se u něj...

Veroniko, chápu Vaši složitou situaci, ale můžete se představit v telefonu jako jeho sestra pod svým rodným jménem a policie je povinná Vám sdělit, kam bratra odvezli. Nejspíše...

Metabolismus kostí závisí na mnoha faktorech, přičemž klíčovou úlohu v řízení resorpce (ubývání) a novotvorby kostní tkáně hrají hormony. Jedním z nich je životně důležitý...

 celý článek

Plánuji těhotenství

| Dotaz od: lenka

Jsem v takovem začarovanem kruhu abych to shrnula mam smisenou poruchu osobnosti a socialni uskosti beru tedy 8let Lamictal 100mg tritico 150mg a atarax 25mg to vse vecer ve 21...

Lenko, při plánování těhotenství je potřeba medikaci upravit na nejnižší účinnou dávku, což znamená ve Vašem případě postupně vysadit Lamictal i Trittico, Atarax a zůstat jen...

Ráda bych se zeptala ,jaké hrozí potíže či následky dítěti,pokud dlouhodobě užívám antidepresiva.Jsou to momentálně Velaxin 75 mg,Epimil 100mg,Prothiaden 75 mg.Rozhodně je...

Vzhledem k preskripčním omezením týkajících se Vámi uváděných léků odahaduji,že docházíte do psychiatrické ambulance.Myslím,že tam by měl být směrován Váš dotaz,také v dialogu s...

Chtěla jsem se zeptat. Delší dobu trpím sevřením a škrábáním v krku, jako by tam něco bylo, co tam nepatří a nemůžu se dodechnout. Musím se zhluboka nadechnout ústy. Mám pocit...

Určitě si doplňte vyšetření štítné žlázy a psychiatrické vyšetření.Různé typy úzkostných stavů se mohou takto projevovat.

Lexaurin a přechod na lék buspiron

| Dotaz od: katharina

V loňském roce jsem po těžkém průběhu mononukleozy( od podzimu 2009) začala mít problémy s psychikou, konkrétně se strachem,úzkostmi, únavou, nespavostí atd. Lékařka mi...

,jste mladá žena a Vaše obtíže jsou zjevně nesmírně obtěžující,postihující celý Váš svět.Protiúzkostné léky nejsou vhodné k delší aplikaci-.proto je snaha podávat je jen...

Podle posledních průzkumů jsou Češi v Evropě na předních místech v užívání některých návykových látek, hlavně tzv. tanečních drog a marihuany. Ať už je to pravda, nebo jen...

 celý článek

Deprese a panika

| Dotaz od: Tereza

Přeji. Už rok trpím depresivními náladami a panikou. Začalo to tím, že jsem se přestěhovala do Prahy. P. Doktorka mi zjistila srdeční vadu prý budu muset na operaci. Začala jsem...

Terezo, to je dobrá cesta,kterou jste zvolila. Vaše potíže jsou léčitelné a vyléčitelné. Jen odvahu a bude zase líp. Předpokládám, že jste již psychiatrickou ambulanci...

Stavy na umření

| Dotaz od: Tomáš

Chtěl bych Vás poprosit o Váš názor. Již třetím rokem se léčím s panickou poruchou. Mé příznaky doposud byly takové, že když to na mě přišlo, tak jsem měl bušení srdce, závratě...

Tomáši, požádejte svého psychiatra o změnu antidepresívní léčby za lék Fevarin 50mg 1 tbl. na noc a možno po týdnu zvýšit na 100mg 1 tbl. na noc. Měl by Vám pomoci zvládnout...

>

| Dotaz od: Marek

Zdravím Vás ! Problém se týká mé přítelkyni. cca asi 2 roky trpí závažnosti psychiky,která se nijak nelečí (neřeší),ikdyž jsem dělal vše proto,aby se tak stalo. Její...

Vaše obavy jsou zcela na místě (schizofrenie). Bylo by vhodné informovat rodiče o tom, že pokud nebude nasazena správná léčba, stav se může zhoršovat a dívka může začít být...

Diagnóza funkčních dechových obtíží je někdy velmi nesnadná a časově náročná, protože jejich příznaky se často shodují s příznaky organického onemocnění.

 celý článek

Když se zeptáte někoho, kdo klíšťovou encefalitidu prodělal, na jeho nejhorší zkušenosti, pravděpodobně kromě krutých bolestí hlavy zmíní i dlouhodobé následky tohoto onemocnění.

 celý článek

Osteoporóza je onemocnění, které může mít různé příčiny. Patří mezi ně například nízké koncentrace hormonů, nedostatečná pohybová aktivita nebo snížení hustoty kostní tkáně...

 celý článek

Můj manžel se již vícekrát léčil v psychiatrické léčebvně v Opavě, je také po mozkové mrtvici. Za posledního půl roku odmítá užívat léky a hodně pije. Odmítá také navštívit...

Bohužel se nacházíte ve velmi nelehké situaci. Hospitalizace může být nařízena jen v případě, že by byl manžel nebezpečný sobě nebo okolí. Celou věc by bylo nejlépe probrat s...

Rychlá chůze ze schodů

| Dotaz od: Eva

Můj 70letý manžel (diabetik, kardiak,hypertonik, dříve léčený antidepresivem DEPREX), chodící jinak spíše velmi pomalu, má při cestě ze schodů zřejmě nekontrolovatelný pohyb a...

Toto může být způsobeno jen poruchou rovnováhy, měl by být vyšetřen neurologem. Psychiatrické problémy jsou již vyléčené?

Bušení srdce

| Dotaz od: Irena

Již od dubna 2009 mě trápí bušení srdce s tím spojená nevolnost, těžko se mi dýchá, točení hlavy(každodenně). Někdy i 3 týdny trvající bolest hlavy. Když na mě přijde to bušení...

Podle vašeho popisu se zcela jistě jedná o tzv. panické ataky, tzn. psychiatrické onemocnění, které má tyto tělesné příznaky. Jediná smysluplná terapie je kombinace...

Psychická nemoc

| Dotaz od: Aneta

Před 4lety jsem byla hospitalizována na dětské psychiatrii v Liberci pro sebepoškozování a nějakou poruchu. Poté jsem brala poměrně dost AD, než jsem si je sama vysadila-protože...

Vážená slečno Aneto, sama nebo s pomocí rodiny podle Vašeho vyjádření zřejmě nejste schopna zdravotní obtíže účinně a trvale odstranit. S největší pravděpodobností Váš stav...

Nespavost, neklidné nohy

| Dotaz od: Lidka

Již delší dobu se mi doba usínání posunuje až na dobu mezi 2-4hodinou ranní. I když jsem velmi ospalá a unavená, během 15-20minut spánek přejde, začnou mi zneklidňovat nohy a s...

Paní Lidko. Ve Vašem případě se může jednat o syndrom neklidných nohou nebo o periodické pohyby končetinami. Pokud by šlo o syndrom neklidných nohou, léčba Rivotrilem je na...

Únava

| Dotaz od: Petra

Už delší dobu mě trápí únava. Naplno to začalo asi před rokem a půl (ale i před tím jsem byla unavená víc, než je zdrávo). Únava byla už téměř nepřekonatelná, začala jsem spát i...

Podle potíží, které popisuje se jedná s největší pravděpodobností o chronický unavový syndrom. Do dnešního dne se neda se 100% jistotou říci, co je příčinou, uvařuje se o tzv...

Připadám si úplně mimo....

| Dotaz od: Martina

Už asi něco přes tři týdny se cítím naprosto mimo....Nevím, jak to popsat...Prostě mi připadá, jak kdybych vůbec nevnímala.Ale to by ještě nebylo tak strašné..Vůbec si...

Pokud máte takovéto obtíže se soustředěním a výbavností (vzpomínáním si), nemusí to být nutně psychiatrický problém. Popsané obtíže vyvolává také vyčerpání, stres, nedostatek...

Únavový syndrom

| Dotaz od: robyk



Problémy s chováním tchána

| Dotaz od: Pavlína

Máme opakované problémy s chováním tchána. Trpí náhlými výbuchy vzteku. Většinou kvůli úplným maličkostem - jako jsou otevřená dvířka od mikrovlnky, nezhasnuté světlo apod...

Vaše situace je opravdu mimořádně náročná. Velmi si vážím Vaší citlivosti vůči druhým, vlastně se dokážete skvěle vživat do vidění světa očima dcer, ale také tchána samotného...

Bolesti hrudníku

| Dotaz od: klara

Už nevím co mám dělat dál,a tak Vás žádám o pomoc.Od března jsem měla bolesti na hrudníku spojené s bolestmi zad,mezi lopatky.Na rentgenu my byla zjištěna skolioza th 8 a kyfoza...

Z Vámi zaslaného dotazu bohužel nevyplává přesně závažnost skoliozy a kyfozy, spíše se dá ale předpokládat, že se nejedná o závažný nález. Pokud bylo interním a kardiologickým...

Chtěl bych vás požádat o radu,ohledně své přítelkyně (24 let).Jedná se o to, že je 2roky po operaci(vyndání) žlučníku a po celé tyto 2 roky má stále potíže, v podobě silných...

Vážený pane Danieli, dovolím si rozdělit odpověd na Vaše dotazy: 1) Po jakékoli operaci mohou vznikat vazivové jizvy, které ve formě srůstů omezují funkci či pohyb příslušných...

Již jednou jse...

| Dotaz od: Dana Matejsková

Již jednou jsem se na Vás obrátila a prosila o radu, týkající se mé nespavosti, tento problém ještě vyřešen nemám, jsem zoufalá a nevím, kde hledat pomoc. Před téměř čtrnácti...

Na Váš dotaz jsem odpovídal 28.5. Nespavost může být jedním z projevů deprese, anxiozity, a z tohoto důvodu Vám pravděpodobně lékař tyto léky předepsal. Co se týče otázky...

Před měsícem jsem absolvoval vyšetření srde i Holter,ekg,orl plus sono krku,2krat odběr krve jelikoš jsem měl pocity dušnosti a svíráni krku.Lékař mi předepsal laxaurin 1,5mg a...

Milý pane Milane. Bez vyšetření Vám samozřejmě žádný lékař nemůže dát "jistotu". Na Vaši otázku, zda obtíže mohou být psychogenní, lze odpovědět kladně. Nevím, jak pokračuje...

Agresivita a schizofrenie

| Dotaz od: Nina

Bratr má schizofrenii. Léčil se na ní, dokonce jednou v ústavní léčbě byl, prášky bral, ale teď je odmítá, odmítá jít i na lékařská vyšetření ke svému psychiatrovi. Začíná být...

Vaše situace je opravdu nelehká.Bratr jedná pod vlivem své nemoci,bohužel se zřejmě narušil jakýsi vztah důvěry,který by měl u psychoticky nemocného člověka ve vztahu k lékaři a...

Krvácení mezi periodami

| Dotaz od: terka

Už půl roku užívám antikoncepci a ještě sem s ní neměla problém.Ted se mi objevilo krváceni mezi periodami,před tím se mi to ještě nestalo,tak před měsícem sem vám psala že mám...

Informujte o všech těchto problémech svého gynekologa. Mohlo se stát, že Vám antikoncepce přestala z nějakého důvodu vyhovovat a bude vhodná její změna nebo vysazení. Jinak o...

Bolest břicha

| Dotaz od: Júlia

Vážení, od března minulého roku mám stále nějaké potíže. Počaly velmi záhy. Z nenadáli jsem se začala v noci dusit, po třech dnech jsem byla vyšetřena na plicním se závěrem...

Na počátku Vašich obtíží mohla být zřejmě nějaká infekce, která může být spouštěčem astmatických projevů, vliv na vznik astmatu mohl mít i gastroezophageální reflux...

Hubnuti

| Dotaz od: Jana

Pane Doktore chtěla bych se vas zeptat .Mam 41 roku a merim 165cm a vazim 110kg a držela jsem uz dost diet,ale žadne mi moc nepomohli.Mam od narozeni problémy ze srdcem aortu...

Vážená paní Jano, základním dietním omezením pro Vás je vzhledem k údaji o dlouhotrvajícím onemocnění cukrovkou diabetická dieta; při nadváze v kombinaci s redukční dietou...

Onemocnění anorexií mnohdy nekončí jen úspěšnou "vykrmovací" léčbou a obnovením normální váhy. Mnoho pacientek má totiž i po ukončení léčby stále sklon přijímat příliš málo...

 celý článek

Příznaky syfilis

| Dotaz od: Lukas

Obracím se na vás se značnými obavami a prosím o radu... V únoru 2008 jsem měl pohlavní styk (orální, vaginální s kondomem). 11.3.2008 jsem s teplotou 38°C, otokem pravé krční...


Svalová slabost

| Dotaz od: Milena

Před rokem jsem dostala "chřipku"?? projevující se bolestmi svalů zad a všech končetin spojenou se slabostí rukou a nohou, prakticky znemožňující chůzi. Během cca 1.měsíce se...

Chápu, že Vás potíže velmi trápí a omezují v běžném životě, musím se ale omluvit - k podobnému stavu se nelze takto přes internetovou poradnu vyjádřit. Bez znalosti celé řady...

Již pod dětství jsem byl velmi často nemocný, častý infekce hcd atd, od 19 let jsou moje problemy zdravotní horší a horší teploty ubytek na váze zažívací problemy červené ruce...

Nepochybuji o tom, že lékaři , kteří Vás léčí a vyšetřují ,se snaží objasnit příčinu Vaših obítží. Bohužel u většiny nemocí se umí léčti důsledky, příčina, proč některá...

Problem se stravováním

| Dotaz od: Petra

Tento problém mě pronásleduje už několik let. Mám problém se stravováním... mám hlad, ale pokud nenajdu něco, na co mám chuť, raději nebudu jíst a to samé je s tekutinami...

Petro. Pokuď i ve chvíli hladu jste vybíravá v jídle, tak je nejspíš problém někde v psychice a měla by jste být vyšetřená v psychiatrické ambulanci. To, že Vám je z něčeho...

Divné pocity

| Dotaz od: Martina

Mám na Vás probu ohledně mého zdrav.stavu. Je mi 20 roků, před nedávnem se u mě začaly projevovat tyhle příznaky bušení srdce, kamkoliv jsem sama šla bála sem se že se něco...

Angina pektoris je projevem koronární nemoci srdce, předpokládá tedy zúžení přívodných cév aterosklerotickými pláty. Tato diagnosa je u mladé ženy velmi vzácná, Vy jste...

Pocit na umření

| Dotaz od: Marcela

Ráda bych Vás požádala o Vaši radu.Jedná se o moji švagrovou která je už skoro 2 měsíce nemocná a nemohou jí zjístit co sní je.Příznaky má velice bolestivé.Celé tělo ji velice...

Jestliže byla vaše švagrová kompletně vyšetřena a nic se nezjistilo, ani na neurologickém vyšetření, ještě bych doporučovala podrobné vyšetření psychiatrické. Řada depresivních...

Otekani

| Dotaz od: Ladislav

Jiz nekolik let ma pocit ze mi v hrudniku na leve strane nahore i dole u zaludku neco oteka, vypadavaji mi žebra a mam pocit jako by ve me neco oteklo a vytlacovalo mi to zebra...

.Je mi moc líto, že se trápíte situací, která by měla být řešitelná v rámci Vaší celkové léčby. Jako každý člověk, stůněte po tělesné i psychické stránce zároveň- jinak to ani...

Problémy se spánkem

| Dotaz od: Misha

Mám dotaz. Čím může být zapříčiněný že se můj přítel budí v noci. Jednou hlasitě řval a utíkal s postele až spadl. Nebo si z ničeho nic rychle sedne a má ze mě strach. Mluví i...

Spánek a bdění jsou jen různé stavy téhož centrálního nervového systému.Tzv.noční děsy a úzkosti se dají dobře léčit,ale je nezbytné provést nejprve jistá vyšetření tak,aby...

Prosím o radu! Manžel má CHOPN I st., bez obtíží, poslední kontrola 3/2012, asi 1 rok trochu zvýšený tlak 150/90 který praktická lékařka neřešila.Dále má reflux jícnu a...

Doporučuji také gastroenterologickou kontrolu, protože i jícnový reflux se může na kašli významně podílet.

Psychika? Nevím, spíš ne. Nevím, že bych někdy slyšela, že by se to někdy někomu stávalo.Bydlím v paneláku. Když usnu tak se mně stává, že jakoby část postele kterou mám...

Bohužel, vím o Vás příliš málo na to, abych Vám pomohla "rozklíčovat" Váš příběh. Jedno je jisté- úzkost, strach z neznámého, je nejhorší lidský pocit. Nevím, zda žijete sama...

Nevolnost

| Dotaz od: DjKennysek

Chtěl bych se zeptat již delší dobu mě trápí bušení srdce,bolest břicha,častá stolice,pocit zvracení,bolest v krku a celková fyzická slabost. Ktomu mě začala ještě bolet hlava a...

Dle výsledků gastroenterologického vyšetření připadá v úvahu ještě např. vyšetření endokrinologické, neurologické či psychiatrické.

Demence

| Dotaz od: Lenka

Paní doktorko, chtěla bych Vás poprosit o názor nebo o cokoli co Vás k následujícímu napadne. Píšu ohledně zdravotního stavu mojí babičky. Je jí 74 let, je ve velmi dobré...

Vaše babička zřejmě trpí demencí a změna prostředí přispěla k demaskování jejích příznaků, takto to bývá často. I psychiatrické příznaky do tohoto mohou spadat, objeví li se...

Akú máte skusenosť,aká kombinácia liekov sa osvedčila pri pacientoch,ktorí maju podobny problem ako ja? Môj problém: už niekolko rokov mi býva na vracanie ked niekam idem...

Milý Ondřeji, předpokládám, že u Vás bylo provedeno gastroenterologické vyšetření, pro negativitu Vám byla doporučena psychiatricko-psychologická péče. Převedení úzkostného...

Předávkování stopexem

| Dotaz od: Dominik

13.6. mě kamarádi navedli zkusit prášek Stopex, tak jsem to zkusil, vzal sem si 10 prášků Stopexu a potom jsem čekal asi 1 hodinu, začalo to fungovat a pozvracel jsem se, potom...

Doporučuji poradit se s lékařem. Navštivte co nejdříve nějakého lékaře, ke kterému budete mít důvěru, pravděpodobně bude vhodné i psychiatrické vyšetření.

Prosim o pomoc

| Dotaz od: radek

Pani Doktorko,prosim vas,chtel jsem se zeptat,co znamenaj zvysene bakterie v krvi a moci,ktere mi byli zjisteny po dvou a pul letech,do te doby zadne takove vysetreni,muj...

Radku, pokud máte přítomné bakterie v krvi i moči, jedná se pravděpodobně o tzv. urosepsi, kdy se pomnožené bakterie při infekci močového traktu dostanou až do krve. Je třeba...

Oslabeny osrganysmus

| Dotaz od: sandra

Mam dlouhodobe potize které mi z nepríjemnují život a nevím s kým to řešit, bubu rada za každou vaši radu, tedy je mi teprve 22let, neustále pocituji každodenní unavu nejsem...

Nevím jak dlouho již máte diagnostikovanou celiakii, někdy trvá i rok po určení diagnosy než se organismus zregeneruje a imunitní systém začne fungovat jak má. Důležité je...

Tmavé koutky okolo očí

| Dotaz od: Mafian

Chtěl jsem se zeptat, proč mívám často tmavé koutky u očí a studené ruce, doktor mi nic neřekl, vyšetření na štítnou žlázu jsou v pořádku a srdce také prý je vše v normě tak...

Barva kůže kolem očí je především dána obsahem kožního pigmentu v ní, hydratací (zavodněním) kůže (snížená hydratace dělá propadlé oči s relativně tmavými kruhy kolem...

Bušení srdce

| Dotaz od: Irena

Již od dubna 2009 mě trápí bušení srdce s tím spojená nevolnost, těžko se mi dýchá, točení hlavy(každodenně). Někdy i 3 týdny trvající bolest hlavy. Když na mě přijde to bušení...

Podle vašeho popisu se zcela jistě jedná o tzv. panické ataky, tzn. psychiatrické onemocnění, které má tyto tělesné příznaky. Jediná smysluplná terapie je kombinace...

Závislost na hypnotiku

| Dotaz od: Miroslava

Paní doktorko,léčím si už více jak patnáct let deprese a téměř stejnou dobu řeším problém s usínáním hypnogenem.Je pravda,že půlka tablety není vysoká dávka,ale vím,že jsem na...

Krásný den. Vámi uváděné pracoviště je součástí Neurologické kliniky , jde tedy o zařízení poskytující péči hrazenou pojišťovnami. V podmínkách pro vyšetření v poradně je...

Schizofrenie je psychiatrické onemocnění charakterizované „rozdvojením osobnosti“. Typicky se projevuje těžkou poruchou vnímání, myšlení, jednání a cítění. Schizofrenie je...

 celý článek

Paní doktorko! Je mi 25 let. Před 7 měsíci jsem vysadila hormonální antikoncepci po 6 letech. První 2 měsíce po vysazení jsem se cítila mnohem lépe, než když jsem antikoncepci...

Lenko, po vysazení hormonální antikoncepce musí dojít v organismu ženy k tzv. přeladění, což může být také vyjádřeno v premenstruačním syndromu propadem nálady až do deprese...

Chlamydioza

| Dotaz od: Zuzana

Prosím o konzultaci k výsledkům odběrů ELISA z května 2012 zjištěno : chlamydia sp. IgM 1,18 +; IgA +++ 4,02; IgG ++ 2,35 se závěrem: serorologicky zn. aktivní chlamydiová...

Určitě byse se měly odběry cca za 2-3 měsíce po léčbě zopakovat, aby se zjistil ývoj protilátek v čase. Serolgoická diagnostika protilátek není zcela přesná, zachytiti se může...

Kompletni problem?

| Dotaz od: roman

Mam stale nejake zdravotni potize .ktere vznikly minuly rok po velkem pretizeni sem mel bolesti v prave noze jakoby rezani v trisle a bolenim v prave noze i kulhani ktere bylo...

Z Vašeho popisu soudím, že máte provedenu MR páteře, která vyloučila výhřez ploténky, či jinou záležitost, která by byla k operačnímu řešení. Jsou -li bolesti páteře, jsou tedy...

Anorexie

| Dotaz od: Jarka

Moje kamarádka 39 let, trpí od dětství opakovaně anorexií a myslím, že i bulimií. Reaguje tak vždy na nějaké problémy v rodině. Nyní jí 1 krát denně a to pouze, když jí přinesu...

Vaší kamarádce bych rozhodně doporučoval vyhledat pomoc psychiatra. Anorexie je totiž psychiatrické onemocnění a pouze vhodně zvolená léčba jí může pomoci. Hezký den.

Deprese

| Dotaz od: Hana

Již před třemi roky mi lékař diagnostikoval endogenní depresi,s kterou jsem se léčila přes rok.Docházela jsem jednou týdně na terapii do psychiatrické ordinace.Již od zimy...

Domnívám se, že srovnatelnou účinnost jako antidepresiva bylinky nemají. Ale pokud nemáte možnost zajít k odborníkovi, tak jistě vyzkoušejte něco volně prodejného, aby se...

Čím potlačit neurogenní tetanii.

| Dotaz od: Kateřina

Paní doktorko,před čtyřmi lety mě byla diagnostikovaná neurogenní tetanie a cervikokraniální syndrom.Brala jsem 1tabletu Lexaurinu/3mg/denně a samozřejm i Magnesium.Dva roky...

Magnezium je třeba užívat v dostatečné dávce, klidně i 4x500 mg denně. Lexaurin pro trvalé užívání vzhledem k riziku závislosti vhodný není. Takže by bylo dobré ho nahradin...

Už od dřívějších let (cca od puberty, dřívější stavy si ovšem nepamatuji) jsem náchylná v pláči, v posledních letech ovšem pozoruji zhoršení. Hlavně ve vztahu s přítelem. Jsme...

Milá Jani- každý z nás je asi trochu jinak "emočně" vybaven- možná se tedy sama zbytečně trápíte něčím, co Vašemu okolí nijak nevadí. Řadu sociálních situací do jisté míry...

Deprese, úzkost a poruchy spánku jsou častější u pacientů s alergickou rýmou. Alergie je zase častější u pacientů s depresí. Některé údaje napovídají, že alergici páchají...

 celý článek

Nepretržité problémy

| Dotaz od: Bakso

Vopred sa Vám chcem podakovať za odpovede na moje otázky. Dúfam, že mi pomôžu. Mám 17 rokov a všetky moje problémy sa začali na konci mája, kedy som sa v noci zobudil s búšením...

Pravděpodobnost mozkové příhody v tak mladém věku a u mužů je nízká ( u dívek v tomto věku bývá nejčastěji způsobena užíváním antikoncepce ). pravědpodobnost úmrtí v mladém věku...

Mám dotaz mám hotová všechna vyšetření, co se týče břicha m hotová, bohužel na gynekologickém vyšetření mi našli cystu velkou, ale po čase sama praskla. Byla jsem...

Když neznám výsledky Vašich vyšetření, těžko se soudí, co by Vám mohlo být. Mohlo by se jednat o chronickou apendicitidu, předpokládám, že pokud by se přistupovalo k...

Bolest v levém podžebří

| Dotaz od: Jozef

Trpím náhlymi bolestmi v levém podžebří a většinou to začne když se s chuti najím.Bolest bych i vydržel ale přitom se mi začne prudce zvedat tlak začnu se potit a zrychlí se mi...

Vážený pane Jozefe, pokud jsou Vaše obtíže vyvolány příjmem potravy, doporučuji Vám domluvit se na komplexním vyšetření v gastroenterologické ambulanci. Pokud se nepodaří...

Panicka ataka?

| Dotaz od: san

Měla bych otazku na muj problém, objevily se u mě divne stavy a trvaji už měsíc, vše začalo tak že jsme malovaly byt a najednou se mi hrozně rozbušilo srdce bylo mi na omdleni a...

Vážená a milá San, podle Vašeho popisu – pokud nejste těhotná – by se mohlo nejspíš jednat o záchvaty panické poruchy, panické ataky. Jde o úzkostnou poruchu spojenou s...

Hořčík

| Dotaz od: Simona

Asi před 14 dny jsem Vám psala zde,ale s problémem se zádami a páteří.Byla jsem i odeslána na psychiatrii a paní doktorka mi napsala antidepresiva Cipralex,které mám vyzvednuté...

Nelze všechny neduhy svalit na sníženou hladinu hořčíku, zdá se, že onoiho hořčíku přijímate příliš mnoho. Na místě by bylo provest krevní mineralogram, hlaniku minerálů v...

Zhoršený stav

| Dotaz od: Petra

Už asi dva roky mám opravdu divné stavy. Nesnesitelná únava, že mám chuť po obědě si jít lehnout, ale stejně neusnu. Nejhorší to je odpoledne padne 5 hodina odpoledne a je...

Pokud trpíte chronickou únavou , doporučoval bych navštívit praktického lékaře, provést základní biochemická vyšetření. Dle výsledků a uvážení lékaře Vás pak může odeslat na...

Panická ataka

| Dotaz od: Alexandra

Ráda bych Vás požádala o Váš názor. Už před lety jsem měla potíže při zaostřování do dáli, když jsem např. četla knihu (oční vyšetření bylo v pořádku). Postupně se začaly...

Vaše obtíže vypadají jako panické ataky, tzn. psychické stavy, které se projevují v určitých situacích ( např. v tom metru, obchodě, kde je hodně lidí apod.) a projevují se...

Nemuzu prijit na to co mi je

| Dotaz od: Ludmila

Je mi cerstvych 18 let a pred pul rokem 1.5.2011 se mi narodil syn. Skoro cely pulrok litam po doktorech kvuli mym nevolnostem. Zacalo to priblizne 3 tydny po porodu a pretrvava...

Jestli byla vyloučena i porucha štítné žlázy, kloním se také k psychiatrické diagnóze. Panická porucha může být kombinována též s depresí.

Dušnost

| Dotaz od: Světlana

V posledni dobe mam problem s dušností, hlavne v noci se pravidelně budím po několika hodinách spánku s tím, že se mi špatně dýchá a nemůžu se pořádně nadechnout. Mám někdy i...

Světlano. Dušnost u ženy ve Vašem věku může m´ít několik příčin- anémie ( je nutno vyšetřit krevní obraz, pokuď nebyl), dále bronchiální astma ( je třeba vyšetřit snímek plic...

Panická úzkostná porucha

| Dotaz od: lenka

Když má člověk např. angínu, má m.j. třeba zvýšenou sedimentaci. Je onemocnění, zvané panická úzkostná porucha, nějak hmatatelně, např. laboratorně ( viz analogie výše...

Při panické atace může být vyšší krevní tlak, bolesti na hrudi a podobné obtíže, ale nic z toho není pro tuto poruchu specifické. Takže diagnosa se stanoví na základě...

Rychlá chůze ze schodů

| Dotaz od: Eva

Můj 70letý manžel (diabetik, kardiak,hypertonik, dříve léčený antidepresivem DEPREX), chodící jinak spíše velmi pomalu, má při cestě ze schodů zřejmě nekontrolovatelný pohyb a...

Toto může být způsobeno jen poruchou rovnováhy, měl by být vyšetřen neurologem. Psychiatrické problémy jsou již vyléčené?

Bulimie a omldévání

| Dotaz od: Ema

Mám za sebou 4 měsíce bulimie (zvracení, užívání projímadla) a záchvatového přejídání (několikrát denně). Ke konci jsem začala už i omdlívat a bylo mi zle. Ted' jsem už týden...

Vážená slečno Emo, téměř všichni nemocní s poruchami příjmu potravy typu anorexie/bulimie se bez dlouhodobé psychiatrické a psychologické péče sami svých obtíží nezbaví...

Můj problém začal 3. Září 2012. K ránu jsem dostal ohromě silné křeče do břicha. Nemohl jsem skoro ani vstát. Okolo 11 hodiny mě pak naprosto přešly. A druhý den to bylo na novo...

Vážený pane Karle, pokud opakovaná gastroenterologická vyšetření neodhalila tzv. organickou příčinu obtíží, doporučuji Vám domluvit se na specifické léčbě psychologické nebo...

Problém

| Dotaz od: Ivona

Chtěla jsem se jen optat na takový problém co se mi vyskytl. je to půl roku co jsem zůstala doma sama a den před tím jsem byla na párty. v ten den se mi udělalo nějak zle, pocit...

Také psychické problémy (úzkost, deprese atd.) spadají do medicíny a je vhodné je včas řešit. Proto doporučuji mj. psychiatrické vyšetření cestou praktického lékaře.

Únava

| Dotaz od: Lenka

Paní doktorko, již rok a půl se léčím na psychiatrii a psychologii pro velkou únavu, bolesti svalů, kloubů, hlavy a prostě mi pořád něco je. Připadám si jak hypochondr. Rok jsem...

K hodnocení imunologických i jiných odběrů je vždy třeba uvádět i referenční mezí, jelikož každá laboratoř je může mít jiné a výsledky pak nelze správně ohodnotit. Co vidím z...

Kolapsové stavy

| Dotaz od: Václav K.

Páni doktoři obracím se na vás, jako na poslední možnost toho co můžu učinit, pro zlepšení svého stavu. Pokusím se to napsat co možná nejdetailněji, ale bude to dlouhé. Za...

Váš případ je opravdu zapeklitý... z toho, co tu popisujete, tak se mi zdá, že jediné, co Vám opravdu pomohlo, byla antidepresiva - že měla léčba jako "nežádoucí účinek...

Jak vydržet sám se sebou?

| Dotaz od: Lukáš

Vážený pane doktore, rád bych se na Vás obrátil se svým problémem, který mě trápí, ale neumím ho zcela přesně pojmenovat. Nejedná se o klasický problém zdravotní, alespoň...

Vážený pane Lukáši, Odpověděl jste si už sám, jen se Vám tomu asi nechce věřit. Je to problém z okruhu OCD a chce to psychiatra, který se této oblasti věnuje. Doslova...

Jednou za čas mi začnou brnět ruce a jsou méně citlivé a postupně se brnění rozlejzá po té se mi objeví mžitky před očima a jsem malátný a začne mě bolet hlava po té jsem ještě...

Opakujte vyšetření na neurologii, včetně vyšetření stavu prokrvení CNS, vyloučení záchvatovitých stavů - epilepsie a doplňte psychiatrické vyšetření ( panické ataky???).

Mám dotaz mám hotová všechna vyšetření, co se týče břicha m hotová, bohužel na gynekologickém vyšetření mi našli cystu velkou, ale po čase sama praskla. Byla jsem...

Pokud byla vyšetření negativní a přesto bolesti zůstávají často je v pozadí chronický a opakující se nevelký zánět přívěsku slepého střeva, appendixu. Navrhovaná...

Nejasné bolesti kolem pupku

| Dotaz od: Kamila

Mám dotaz mám hotová všechna vyšetření, co se týče břicha mimo gynekologického vyšetření, kam jsem objednaná toto útery 5.6. 2012. Byla jsem hospitalizovaná od 12 do 18. 5. 2012...

Nemám nejmenší informace, které mají vaši lékaři. Klinické vyšetření pohmatem, laboratoř a to velmi podrobnou, sonografické vyšetření. To vše je základ pro stanovení diagnosy...

Rehabilitace

| Dotaz od: Petra

Děkuju doktore moc za odpověď i radu, obrátím se tedy na doktorku, která mě léčí se štítnou žlázou, ale vnímá mě celkově a nosím jí veškerý zprávy, ta mě právě kvůli kašli...

Myslím, že váš postup je správný, vyšetření absolvovat je na místě. bolest břicha nebo hrudníku se nesmí podcenit.

Plynatost

| Dotaz od: Martina

Chtěla jsem se zeptat,proč když jsem v klidu a doma jsem bez problémů,ale jenom když jsem mezi lidma,trpím plynatostí:(je mi to trapné a lidé už se mi všude smějí.Každý den v...

Vážená slečno/paní Martino, s největší pravděpodobností se jedná o funkční, nikoliv organicky podmíněnou poruchu. Doporučuji Vám domluvit se na vyšetření v psychologické nebo...

Mohlo by to být astma?

| Dotaz od: Petra

Chtěla bych se zeptat trpím únavou, úzkostí občas se přidá mírná deprese, bolest na hrudi a mezižeberních svalů, pod pažím,a mezi lopatkami. Dokonce i bolest svalů. Trpím...

Jak jsem Vám již několikrát odpovídala na stejný dotaz, ano, uvedené potíže můžou být součástí klinického obrazu bronchiálního astmatu. Z toho, že se na to opakovaně ptáte...

Trápí vás dlouhodobě zažívací potíže? Navštívili jste mnoho lékařů, absolvovali spoustu vyšetření, ale neprokázala se žádná nemoc? Než dáte své zdraví a peníze na pospas...

 celý článek

Problémy se zády

| Dotaz od: Růžena

Zde vám zasílám posudek z MR LS páteře. Ráda bych věděla, co si o tom myslíte. Posudek lékaře: (MRI bederní páteře-sagitální FSE T2W, T1W a STIR, axiální FSE T1W přes poslední...

Růženo! Popsaný nález nekonstatuje významné postižení páteře, naopak se podle něj zdá, že páteř je postižena jen mírně. Máte-li bolesti, spíše než infuze Vám pomůže cvičení...

Štítná žláza

| Dotaz od: Terka

Už půl roku mě skoro každý den bolel žaludek, byla jsem na mnoha vyšetřeních, ale nic kromě malé braniční kýly mi nezjistili. Od té doby co mě bolí žaludek jsem někdy až...

Únava a podobné stavy mohou být vyvolány i onemocněním štítné žlázy, ale bolesti žaludku k tomu moc nesedí. Spíše by oba problémy - boletsi žaludku i únavový syndrom mohly být...

Zjištění hepatitidy c

| Dotaz od: Jana

Mám podezdření, že jsem se nakazila pohlavním stykem žloutenkou typu C, přibližně před půl rokem. Od té doby jsem byla dvakrát hospitalizovná, jednou v psychiatrické léčebně a...

Ke standardnímu vyšetření testy na žloutenky, ani na HIV nepatří. Navštivte svého praktického lékaře a nechte si udělat testy na žloutenku i HIV (někde lze i anonymně, většinou...

Stitna zlaza

| Dotaz od: monika

Je mi 20let a vazim 56 kilo a merim skoro 180cm vydy sem vazila 68 hrozne jim ale nepriberu takhle sem shodila poporodu a uy stracena kila nedozenu ,casto jsem nervozni furt...

Moniko! Je třeba navštívit lékaře, mnohdy je podkladem ztráty hmotnosti nějaké onemocnění. Pak by to jistě chtělo zamyslet se nad strovacím režimem a prostě přidat, s důrazem...

Srdce

| Dotaz od: Jana

Píši Vám, neboť potřebuji poradit,či vyloučit zda náhodou nemám srdeční chorobu.Už tři roky trpím chronickou bolestí levé strany hrudníku.Profesně mám zátěž na levou stranu...

Bolest pravé strany hrudníku může souviset s Vaší prací. Píšete totiž, že zatěžujete především pravou stranu hrudníku. Doporučoval bych proto znovu kontrolu a na neurologii...

Mám dotaz mám hotová všechna vyšetření, co se týče břicha m hotová, bohužel na gynekologickém vyšetření mi našli cystu velkou, ale po čase sama praskla. Byla jsem...

Pokud bylo doporučeno provedení diagnostické laparoskopie zjistí se nález v břiše a stav se ozřejmí. Je možné,k že se jedná o opakující se chornicky probíhající zánět slepého...

Panická porucha?

| Dotaz od: Lucie

Dovolte mi trosku obsirne... muj prvni zachvat nastal v mych 18-19 letech (nyni je mi 29). V te dobe jsem se odstehovala od rodicu, zila nezrizenym zivotem a ta tiha na me tak...

Vážená a milá Lucie, Podle všeho, co popisujete, jde o panickou poruchu, která skutečně může mít u téhož člověka různé příznaky v čase. Podle toho, na který systém se pozornost...

Bolest ucha

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych se zeptat, co může znamenat bolest levého ucha? Před rokem jsem byla v Ústí vyšetřena pro podezření na karcinom, leč bez výsledku, tak jsem pro své obtíže skončila...

Pokud jsou všechna vyšetření v pořádku, bylo by namístě najít si vhodného a chápavého psychologa, který by s vámi rozebíral situaci dopodrobna a pokusil se vám dostat ke zdroji...

Omlouvám se předem za velmi obsáhlý dotaz. Před rokem jsem se léčila - psychické obtíže, úzkostná porucha. Léčba byla z důvodu třetího těhotenství přerušena. Řešila jsem tehdy...

Všechny obtíže, které popisujete, i ta doba OBTÍŽÍ NAD RÁNEM, ODPOVÍDAJÍ PSYCHOSOMATICKÉ POVAZE ONEMOCNĚNÍ. Obraťte se na psychiatra.

Můj manžel se již vícekrát léčil v psychiatrické léčebvně v Opavě, je také po mozkové mrtvici. Za posledního půl roku odmítá užívat léky a hodně pije. Odmítá také navštívit...

Bohužel se nacházíte ve velmi nelehké situaci. Hospitalizace může být nařízena jen v případě, že by byl manžel nebezpečný sobě nebo okolí. Celou věc by bylo nejlépe probrat s...

Minulý rok jsem měla tři záchvaty - točení hlavy, úplná ztráta řeči, křeče v končetinách, třes celého těla, bolesti poloviny hlavy, zvracení - po 48 hod. si na nic podstatného...

Doporučuji problém řešit s Vaším praktickým lékařem, který Vás může kromě psychiatrické péče (která může být přínosná nejen z hlediska psychiatrického - psychiatr je lékař s...

Spánková paralýza

| Dotaz od: Petra

Je to jiz celkem davno, co jsem mela prvni spankovou paralyzu. Drive to byla typicka spankova paralyza, kdy jsem byla v pokoji a mela halucinace ze se me pokousi nekdo uskrtit...

Samotná spánková paralýza značí nemožnost se hýbat, po určitou dobu, bývá vázána na spánek a spojena s dysbalancí draslíku, je vzácná, Halucinace, které máte přes den, do obrazu...

Neovladatelné pohyby

| Dotaz od: Renata Dvořáková

Mám starost o bratra. Je mu 43 let a v posledních 2-3 letech se jeho zdravotní stav stále zhoršuje. Má velmi špatnou koordinaci pohybů, není schopen přesného plynulého pohybu...

Jistě by bylo vhodné navštívit psychiatra, ale podmínkou je, že bratr by měl souhlasit. Zkuste jej nějak motivovat - sestra je vždy nejblíže. Promluvte si s ním (nebo nemá...

Nadmerné potenie

| Dotaz od: danilus

Potrebovala by som poradiť, aké vyšetrenie ešte absolvovať ohľadom nadmerného potenia. Začalo sa v puberte, celý čas nepravidelná menštruácia, až doteraz, mám 29 rokov. Podľa...

Jestliže je vyloučen nějaký zásadní endokrinní problém (ale kortikoidy se nedávají "jen tak"!), stejně jako problém metabolický - např. cukrovka, doporučila bych antidperesiva...

Moc prosím o radu

| Dotaz od: Tereza

Dnes se mi stalo něco podivného. Seděla jsem a od dobou jsem měla takový zvláštní pocit návalu zimy a pálení horka.Pokračovalo to do celého těla za 5 minut to ustoupilo.Rychleji...

Na dotaz Vám již odpověděla kolegyně, ve shodě s ní hlavně opakuji, že takto na dálku není možné přesně příčinu potíží stanovit. Ovšem podle popisu šlo nejspíše o "náběh" na...

Spánek

| Dotaz od: Kateřina

Mám velké potíže se spánkem, v noci usínam tak hodinu, a pak se celou noc budím několikrát. Poslední dobou se přidaly hrozné noční můry, ze kterých se dokážu probudit ale pak se...

Doporučuji vyšetření v některém centru pro diagnostiku a léčbu poruch spánku, příp.psychiatrické vyšetření.

Psychika?

| Dotaz od: Barbara

Prozivam nasledujici stavy: navaly horka, ci chladu a nasledny tres tela, poceni (i ledovych rukou), pocit tihy v hlave, jak kdyby mela vybouchnout, silne tlaky za krkem (mam...

Pravděpodobně se jedná o tzv. psychosomatické obtíže. Doporučoval bych proto jak znovu vyšetření na neurologii (krční páteř), tak i psychologicko-psychiatrické vyšetření. Hezký...

Nejasné bolesti kolem pupku

| Dotaz od: Kamila

Mám dotaz:mám hotová všechna vyšetření, co se týče břicha mimo gynekologického vyšetření, kam jsem objednaná toto útery 5.6. 2012. Byla jsem hospitalizovaná od 12 do 18. 5. 2012...

Gynekologické to s největší pravděpodobností nebude, spíše něco kole střev. Pokud budou všechna vyšetření negativní, laparoskopie by byla vhodná. Jsou to 3 malá říznutí do...

Ošklivě se olupující kůže, schovávání rukou do rukavic, v létě alespoň do kapes nebo za záda. Každou chvíli se od vás někdo v tramvaji odtáhne. A přitom je to „jenom“ lupénka.

 celý článek

Migrena....jsem na dne...

| Dotaz od: Ivi

Važení, nevím si rady.... Trpím těžkými migrenozními záchvaty už od svých cca 10ti let. Nyní je 33let a frekvence záchvatů je průměrně 15x do měsíce. Nědy záchvat trvá pár...

Poraďte se podrobně a co nejdříve se svými ošetřujícími lékaři. Nejen o tom, jak nyní postupovat ohledně ID, tak hlavně o Vašich sebevražedných myšlenkách (za které se nestyďte...

Asi psychika???

| Dotaz od: katka

Můj problém začal před půl rokem,kdy jsem se po vydařené dovolené vrátila do práce.Začalo velké motání hlavy...možná jsem si vše způsobila sama,pokračuji.Má neuroložka...

Milá Katko, Vaše rozhodnutí konzultovat potíže s psychiatrem je správné. Domnívám se, že bez psychiatrické léčby nad Vaší úzkostnou poruchou bude složité zvítězit. Vaše obavy z...

29.12.2011 jsem spadl ze schodů asi 4m a srazil jsem zády elektrický rozvaděč.Měl jsem pohmožděná záda a levé hýždě a prasklou lebku. Od té doby mě stále bolí levé hýždě v místě...

Velmi mě mrzí Vaše trvající potíže. K Vašemu dotazu lze říci, že léčba bolesti by se měla odvíjet od její příčiny a pokud tato není po příslušném vyšetření zjevná, je na místě...

Už přes rok mě trápí bolesti břicha, nadýmání a občasné průjmy. Celiakie negativní,krevní obraz v pořádku, ultrazvuk břicha v pořádku, Parazitologické vyšetření stolice - Lepex...

Vážená slečno Anneto, pokus dosavadní vyšetření neprokázala organickou příčinu obtíží, doporučuji Vám domluvit se na vyšetření psychologem, případně psychiatrem. V některých...

Ztrata vedomi

| Dotaz od: Martina

Rada bych vedela, zda existuje nejaky zpusob, jak rozpoznat predstiranou ztratu vedomi. Clovek, o kterem hovorim, prehnane a nepodlozene proziva svuj zdravotni stav. Velmi casto...

Za určitých okolností to poznat jde, třeba podle okolností vzniku - při pádu v úvodu bezvědomí se pacienti často poraní, a to v tomto případě chybí. Bezvědomí vždy vzniká v...

Panická porucha?

| Dotaz od: Jana

Od 10 let mám problémy s tím, že při nějaké vyhrocené situaci nebo pro mě stresující omdlévám. V těhotenství se to ještě zhoršilo. Měla jsem i díky tomu několik úrazů, když jsem...

Jano, pravděpodobně se jednalo o projev tetanie - bývá dost často spojena s panickou poruchou. Svaly se zatnou do křeče. Většinou pomůže pomalu a zhluboka dýchat. Radila bych...

Již rok mě trápí problém, který se mi zatím nepodařil nijak vyřešit. Začalo to zničeho nic, silným svíráním v krku, tlaku na hrudi, dušnost, napětí šíjových svalů a krku...

Vážená a milá Lucie, jak jistě cítíte sama, podle směrování svého dotazu, Vaše problémy patří psychiatrovi. Jedná se s největší pravděpodobností o nějakou podobu úzkostné...

Již začátkem září jsem měl z ničeho nic špatnou náladu, asi 3 dny jsem brečel, moc jsem nejedl, neměl jsem chuť a bolel mě žaludek. Zašel jsem k psycholožce a poté to bylo dobré...

Informujte o svých obtížích Vašeho psychiatra. Podle popisu je pravděpodobné, že jsou problémy s trávením způsobeny spíše psychicky, a pak by pomohlo přehodnotit dosavadní léčbu...

Mám dotaz mám hotová všechna vyšetření, co se týče břicha, bohužel na gynekologickém vyšetření mi našli cystu velkou, ale po čase sama praskla. Byla jsem hospitalizovaná od 12...

Laparoskopie je operační výkon v celkové anestezii. Břicho se při laparoskopii pomocí speciální jehly naplní plynem, poté se z malého 1cm řezu v pupeční jizvě zavede laparoskop...

Hysterické záchvaty

| Dotaz od: babeta

Mám dotaz ohledně svojí 6 leté dcery která trpí lehkou mozkovou dysfunkcí s poruchou chování a pozornosti.Trpí strašnýma hysteickýma záchvatama,když jí něco řekneme at uklidí...

Bohužel, více než léčba u psychologa a psychiatra se asi nedá doporučit. Ale pokud máte pocit, že všechny "klasické" postupy selhávají, zkuste alternativní/celostní medicínu...

Bechtěrevova choroba nebo ankylózující spondylartritida je chronické zánětlivé onemocnění páteře a meziobratlových kloubů. Typicky se projevuje bolestmi v zádech a tuhnutím...

 celý článek

Moje problémy patrně nejsou specificky urologické,ale snad mi poradíte,na kterém pracovišti by byli ochotni mě komplexně vyšetřit a pomoci mi.Vše začalo před cca 10 lety rok...

Bohužel jste dle mého názoru vyčerpala takřka všechny možností, doporučovala bych Vám novou kontrolu na gastroenterologiii a SONO sleziny. Bohužel mne příliš jiných možností jež...

Chodím k psichiatrovi beru neurol 1 dvkrát deně ale nikdy mám problémy týkající se hlvně bolesti na hrudi nevolnost nadýmání někdy mám takové stavy že si myslím že mám infarkt a...

Milý pane Radku,Vaše trápení je velké,ale ne vzácné-tedy i lékaři se s ním setkávají poměrně často.Naše tělesné a psychické stonání se navzájem ovlivňují,každá nemoc těla nás...

Impotence nebo erektilní dysfunkce je porucha mužských sexuálních funkcí. Charakterizují ji přetrvávající potíže při dosahování a udržení erekce dostatečné pro úplný pohlavní...

 celý článek

Dlouhodobá nespovost

| Dotaz od: Marta

Jedná se o probém mého otce - 75 let, dlouhodobě užívá lék Stilnox - 1tbl. Přesto nemůže usnout a po 2 hodinách bere další polovinu tohoto léku. Praktická lékařka ho nechce...

Nespavost je častým problémem starší populace, léčba se řídí jednak typem nespavosti, jednak možnou příčinou. Je třeba vyloučit jiné příčiny - třeba dušnost při srdečních...

Jednou z prvních věcí, kterou musí dítě zvládnout, je řeč. A právě vývoj řeči, výhradně lidské dovednosti, je zdrojem četných poruch. Dalším typicky dětským problémem jsou...

 celý článek

Zvýšená hladina prolaktinu se někdy nemusí vůbec nijak projevit a přijde se na ni až při jiném rutinním vyšetření. Opravdu se ale nijak neprojevuje? A jaká jsou rizika a...

 celý článek



Únava, problém se svaly

| Dotaz od: Daniel

Chci se zeptat.. tyto problémy mě trápí zhruba 7 až 8 měsíců a nevím co s tím. Bolest v krku zimuvření, hlavně při změně teploty (v místnosti atd.) pocení, po psychické a...

Máte různorodé příznaky, takže i příčin by mohlo být mnoho. Doporučovala bych navštívit praktického lékaře, provést základní biochemické vyšetření /jaterní testy moč, funkce...

Již 10let se léčím na psychiatrii, jsem v PID, vystřídala jsem kolem 50ti druhů psych. léků, několikrát jsem byla v léčebně. Někde můj stav uzavřeli jako těžkou fázi deprese s...

Opravdu mě moc mrzí, že se tolik trápíte..ráda bych Vám jakkoliv pomohla, ale neznalostí situace bych mohla spíš ublížit.. Moc a moc prosím, nepodléhejte pocitu, že jste nějak...

Nedomykavost chlopní

| Dotaz od: Marcela

Před nedávnem jsem byla na vyšetření ECHO, tam mi zjistili nedomykavost chlopní. Neustále mám svíravé pocity na hrudi, bušení srdce, špatně se mi dýchá, brní mě levá ruka - taky...

Co se týče té nedomykavosti, pak pokud je drobná, tzv. hemodynamicky nevýznamná, pak není nutná léčba a vaše obtíže s tím zcela jistě nesouvisí. Jestliže kardiolog vylučuje jiné...

Krční páteř - vertigo

| Dotaz od: Hana

Krční páteř a klouby mne bolí od 20 let, po prvním dítěti (22) jsem byla na operaci kolene, doktor mi říkal, že nemám mezi klouby mazivo a mám ho ve stavu jako 80letý člověk...

Krční páteř může skutečně závratě způsobovat. Pokud to tak je, je nejlepším řešením dobrý fyzioterapeut a soustavná rehabilitace. Máte-li součastně i bolesti kloubů, mohlo by...

Náhlé deprese

| Dotaz od: Adéla

Je mi 19 let, na začátku září mi z ničeho nic začalo být psychicky špatně. Vlastně to ani neumím popsat ale někdy je to šílené, připadám si bezmocná, přijde mi, že všechno je...

Drahá Adélko- je mi líto, že Vám diagnosa deprese splývá s katastrofickou představou. Chápu, že nikdo nechce získat nějakou diagnostickou "nálepku", ale není nutné přistupovat...

Depresivní porucha

| Dotaz od: Berenika

Již 7měsíců se léčím na úzkostně depresivní poruchu.Užívam 30mg Citalecu,večer 45mg Mirtazapinu.Necítím se pořád dobře,mám třes,bolesti hlavy a je mi dost nevolno.Neurologické...

Velmi nerada Vás svou odpovědí zklamu..Nezbývá,než nebýt "vzorným"pacientem,a o svých projevech otevřeně hovořit s ošetřujícími lékaři.Léčba deprese je dlouhodobá záležitost...

Bolest v podbřišku

| Dotaz od: Petra

Pane doktore, léčím se od roku 2011 s Ulcerózní kolitidou, ezofagitida 1. st,reflux jícnu, snížená funkce štítné žlázy, depresivní porucha s úzkostí, trombofilní stavy, v...

Vážená slečno Petro, bolesti v podbřišku jsou nejčastěji způsobeny onemocněním gynekologickým, urologickým nebo gastroenterologickým. Kromě toho se může jednat i o tzv...

Občasné problémy se spaním zažije během života prakticky každý z nás, ale neznamená to, že bychom se tím měli znepokojovat. Problémy se spánkem po čase většinou samy odezní.

 celý článek

Hormony štítné žlázy tyroxin a trijodtyronin jsou zodpovědné za celou řadu funkcí. Jde o klíčové hráče v látkové přeměně.

 celý článek

Již asi tři měsíce mě trápí zhoršující se bolesti v zádech, nejprve v oblasti mezi lopatkami, nyní nejčastěji v oblasti střední hrudní páteře a žeber, kdy bolesti přechází i do...

Mělo by se pokračovat v pátrání po příčině vašich obtíží a zvážit např. ještě vyšetření endokrinologické, případně hematologické či psychiatrické apod.

Od narození dcery (3 roky) trpím pískáním v uších a nespavostí. Léčím se na psychiatrii a beru antidepresiva. Současně mi bylo řečeno, že moje spánková porucha má souvislost s...

Pískání v uších nemá nic společného s postižením talamu, jste-li jinak po neurologické stránce zdravá. Základní vyšetření u pískání v uších je ORL vyšetření, dle výsledku se pak...

Únavový syndrom

| Dotaz od: Radek



Zatím neznámá diagnóza

| Dotaz od: ivana

Leden: zánět průdušek. Teploty 39,5. klacit – nepomáhá. Trvání 3 týdny.prý to byla mycoplazma pneumonie.(v krvi a likvoru už není) Konec měsíce jsem hrabala listí a házela...

Máte za sebou opravdu perný rok, nicméně všechna možná vyšetření máte podle Vašeho popisu již za sebou, a to s víceméně negativním výsledkem. Ač se Vám to možná v této chvíli...

Hypertenze

| Dotaz od: Novotná

Chtěla bych se zeptat ohledně hypertenze. Od září 09 mám hypertenzi. Již jsem prodělala hodně vyšetření, EKG,EEG,sono ledvin, TK Holter, echo atd. Všechna vyšetření dopadla...

1) Bohužel léčba tohoto kolísavého tlaku nabývá jednoduchá a nejlepší by bylo samozřejmě odstranit vyvolávající příčinu. K tomu by měla vést psychiatrická a psychologická léčba...

Degenerativní změny na páteři

| Dotaz od: Vladimír

Přeji hezký den, již 2,5 roku obtěžuji renomované zdravotnické pracoviště svými obtížemi: - Bolesti a tlaky za krkem - Obtížné dýchání spojené s pohmatnými bolestmi v...

Rozhodně bych podle nového nálezu doporučoval znovu vyšetření na neurologii a případně i ortopedii. Hezký den.

Dlouhotrvajici nespc. priznaky

| Dotaz od: Michael



Je mi 38 let,a trpím cirhózou jater,polyneuropatií dolních končetin,léčím se v psychiatrické ambulanci pro panický strach a deprese,měla jsem zvýšenou funkci šítné žlázy...

V případě Vašich onemocnění každý lékař pracuje s podílem psychiky na tělesných projevech. O svých současných největších obtížích byste měla hovořit s lékařem, který Vám...

Bolest pod levými žebry

| Dotaz od: Kateřina

Už delší dobu mě bolí pod levými žebry.K večeři se musím vyhýbat mastnému a česneku,jinak mi je strašně špatně.(zvracení a průjem).Bolest pod žebry cítím, i když mám hlad...

Bolest pod žebry se vyšetřuje nejdřívě pohmatem a poté se provede diagnostický ultrazvuk, Při těchto potížích se opravdu myslí i na bolest vycházející z možných pateřních...

Únava

| Dotaz od: HANA

DOBRÝ DEN, POSLEDNÍ TŘI ROKY, PO NĚJAKÉ FYZCKÉ NÁMAZE TŘEBA CVIČENÍ, KOPÁNÍ NA ZAHRADĚ, DELŠÍ VYCHÁZKY A POD. JSEM TŘEBA AŽ TÝDEN NESKUTEČNĚ UNAVENÁ. PŘES LÉTO JE TO LEPŠÍ ALE...

Přestože příčinu jste pravděpodobně již napsala, bylo by vhodné vyšetření u lékaře včetně vyš.moče a krve.Vypadá to sice na typický "syndrom vyhoření", přesto je nezbytné...

Kolonoskopie

| Dotaz od: Iveta

Už přes rok trpím zácpou. Chodím na stolici jenom 1 až 2 krát týdně, víc to nejde, a to se mi většinou podaří jít jenom tehdy, když jsem ve velkém stresu, a to mám pak průjem...

Zácpa není obvyklou indikací ke koloskopii. Toto vyšetření je na místě, pokud je podezření např. na zúžení střeva nebo na nějakou překážku. Doporučuji: zbytkovou potravu s...

Vyšší tlak a vysoký puls

| Dotaz od: Míša



Systémový lupus erythematodes je závažné chronické autoimunitní onemocnění postihující celý organismus. Jeho léčbou se zabývají specialisté v oboru revmatologie.

 celý článek

Možná neuroborelióza

| Dotaz od: Lukáš

Chcel by som Vám opísať môj problém. Pred pol rokom som bol hospitalizovaný v nemocnici so silnými bolesťami hlavy, tlakmi v hlave, zlým videním, iskrením v očiach. Bol som...

Bohužel neznám Vaše laboratorní výsledky a klinický stav, pouze z popisu příznaků nelze určit zda-li se jedná o neuroboreliosu. Při infekci bakterií borelia burgdorferi, může...

Špatné trávení co s tím?

| Dotaz od: Pavla

Trpím ranními nevolnostmi, např. když mám jít do školy a píše se nějaký test, tehdy trpím plynatostí a žaludeční neurozou. Často se mi střídá průjem se zácpou. Užívám probiotika...

Vážená slečno Pavlo, s největší pravděpodobností se ve Vašem případě jedná o tzv. funkční obtíže a jejich léčba by měla probíhat ve spolupráci s klinickým psychologem nebo...

Strach z rakoviny

| Dotaz od: Dominika

Mám obrovské zdravotné problémy.som uz takmer na dne. všetko sa to začalo v septembri 2011, ešte som študovala na strednej škole a cez prestavku ma spolužiačka pichla špendlíkom...

Milá paní Dominiko- moc a moc děkuji za důvěru. Lidská bytost vždy stůně jako celek, není možné oddělit tělesnou a psychickou odezvu. Vás v současné době trýzní příznaky...

Uz rok- pálenie vulvy

| Dotaz od: Mia

Pani doktorka, mam 26 rokov, lieky neuzivam ziadne , v rodine sa nevyskytla ziadna kozna choroba(psoriaza atd..). Velmi sa trapim, a o to viac ze mam pálenie na vulve. Uz rok sa...

Pálení v oblasti zevního genitálu bývá někdy velký a obtížně řešitelný problém. vyzkoušela jste prakticky vše, takže jste tím i vyloučila všechny nejčastější příčiny. Kožní...

Nespavost

| Dotaz od: vlasta

Prosim Vas o radu,je mne 54 let a 6 roku trpim nespavosti,vyzkoušela jsem ruzne přirodni prostředky,,melatonin,triticco,občas diazepan,bojim se zavislosti,tk vždy jen občas něco...

Milá paní Vlasto, děkuji za důvěru. Léčba déletrvajících poruch spánku je společnou svízelí lékařů i jejich pacientů. Fenomén návykovosti se týká krátkodobě působících hypnotik...

Stale unavena

| Dotaz od: Milena

Mela bych dotaz od minuleho roku od dubna jsem zacla mit tezke deprese, pokusila jsem se o sebevrazdu a nekolikrat jsem se sebeposkozovala. Zila jsem na Morave u pritele a meli...

Milá paní Mileno- jste mladá žena, máte před sebou jistě mnoho krásných let..mějte se sebou trpělivost, dejte svému organismu více času..Depresivní porucha je těžké onemocnění...

Společně s chirurgickou léčbou ledvinových nádorů se objevuje také relativně nový způsob léčby využívající látky, které umějí stimulovat imunitní systém v boji proti nádorovým...

 celý článek

Japonské ministerstvo zdravotnictví minulý týden vydalo prohlášení, že pacienti nakažení chřipkou mohou mít v souvislosti s chorobou také psychiatrické obtíže. Tato zpráva byla...

 celý článek

Otec byl na vyčetření CT LS páteře a prosím o přeležení zprávy a také návrh další léčby piší ze zprávy jen závěr Paramediální hernie disku L4/5 vpravo s útlakem kořena L5 I.dx...

Výhřez ploténky v oblasti 4. a 5. bederního obratle., zúžení otvorů ppro výstup nervového kořene., ve stejném, místě zúžení pateřního kanálu. Stejně tak ztlačení kořenů v daném...

Pokud se u vás objeví podezření na zhoubný nádor ledvin, je nutné provést vyšetření, které diagnózu vyvrátí, nebo potvrdí. Pro odhalení nádoru ledvin je možné použít několik...

 celý článek
Adresa: Ústavní 91, Praha 8

Chtěla bych podstoupit léčbu altrozy pomocí metody PRP. Prosím o kontakt na pracoviště v Plzni, kam se mohu dostavit. Děkuji

Doporučuji ambulanci ortopedické kliniky Fakultní nemocnice v Plzni, kde Vám poskytnou další informace k léčení.

Koho by nevyděsila krev nebo hlen ve stolici, bolesti břicha, nevolnost, nechutenství a další podobně nepříjemné příznaky? O onemocněních střev slýcháme ve sdělovacích...

 celý článek

Neplodnost je dnes problémem nejen žen, ale také mužů. Vyšetření ejakulátu a stanovení hodnot spermiogramu je proto základním ukazatelem, který pomáhá řešit problémy s...

 celý článek

Kožní vyšetření se provádí v ambulantním zařízení nebo na lůžkovém kožním oddělení. Mezi frekventované onemocnění přivádějící pacienta ke kožnímu lékaři patří: onemocnění...

 celý článek

Léčba bulimie

| Dotaz od: Irena

Prosím o informaci, kde lze absolvovat léčbu bulimie. Bydlíme v Kolíně, ale je možné dojíždět i do Prahy. Je tato léčba hrazená VZP? Děkuji a netrpělivě čekám na odpověď.

Vážená paní Ireno, léčba bulimie patří do rukou psychiatrů. Metodou léčby je psychoterapie a jiné nefarmakologické metody. V pražském Motole je vynikající odd.dětské...

Vážená paní doktorko, prosím o zodpovězení dotazu. V krevním rozboru detekována Chlamydia pn. IgG 0,98 COI, hraniční, IgA 0,22 COI negativní, IgM 1.10 COI pozitivní. Opravdu...

Pouze pozitivita protilátek proti chlamydiím není indikací k zahájení léčby, důležité je vždy posuzovat laboratorní výsledky spolu s klinickým nálezem u pacienta. Přesnější...

Foniatrické vyšetření u batolete

| Dotaz od: Milena Zakova

Vazena pani doktorka, muj 2 lety syn ma od narozeni laryng kasel a minuly tyden jsme podstoupili esofagoskopii a bronchoskopii. Vse v poradku, jen nepatrny nalez jedne skrivene...

Pokud byly prokázány určité změny na hlasivkách, může to mít následky v podobě změny hlasu, ale domnívám se, že toto vyšetření zatím nespěchá. Brániční kýla znamená, že otvor v...

Léčba clamydie

| Dotaz od: Jana Linhartová

Po zhruba třech měsících různých zdravotních problémů jsem prakt.lékařku požádala o krevní test na chlamydie.Bylo mi řečeno že mám zvýšené protilátky,že jsem je musela někdy...

Chlamydiová infekce se dá léčit antibiotiky, doporučovala bych ještě zopakovat výtěry z krku, protilátky na borelie, mononukleosu, revmatologické vyšetření.

Paní doktorko, asi před třemi týdny jsem Vás oslovila ohledně dotazu na zvýšené protilátky š.ž. s tím, že mě ještě čeká sono vyšetření. Moje krevní testy dopadly takto: Ca 2,45...

Jano, začnu odzadu - autoimunitní thyroiditis pro vás neznamená žádná omezení v běžném životě, můžete klidně nadále cvičit a dělat vše dle svých zvyklostí. Co se týká názorů...

Léčba hypofunkce šz

| Dotaz od: Katka

Byla jsem na vyšetření štítné žlázy a nejprve jsem měla zvýšenou hodnotu TSH, ale při dalším odběru již byla tato hodnota v normě. Lékař mi řekl, že není třeba toto léčit, i...

Pokud jste někdy měla jakékoli problémy se štítnou žlázou a plánujete rodinu., určitě zajděte k endokrinologovi a nechte si udělat základní vyšetření hormonů a protilátek...

Ráda bych Vás požádala o radu. Před dvěma měsíci jsem se osypala na celém těle, především na trupu. Nejdříve jsem docházela do nemocnice na injekce (hydrokortison), pak mi...

Kopřivka může mít mnoho příčin, bohužel někdy se nic neprokáže. je třeba pátrat po infekčních fokusech, vyšetřit sérologii některých virových infekcí, autoimunitu, helikobakter...

Prosím o objasnění a vysvětlení mého problému z CT vyšetření, na kterém jsem byl. Bohužel se mi nedostalo dostatečného vysvětlení, co přesně znamená tento problém, jak nejlépe...

Změna osy bederní pateře. Mírně pokročilé degenerativní změny obratlů. Zúžení pateřního kanálu, není uveden průněr kanálu. Výhřez disku patrně na ploténce mezi 4. a 6. bederním...

Lecba helicobaktera

| Dotaz od: Palo

Pred casem byl u mne diagnostikovan Helicobacter jenom z krve. Moje pani doktorka mi rekla, ze je to akutni faze. Je to vubec mozne zjistit z krve, ze tam ten Helicobakter je...

1) V krvi se prokazují protilátky proti této bakterii. To, že ji v žaludku pradvěpodobně máte, ještě neznamená, že tato bakterie je vyvolavatelem vašich obtíží. 2) Účinná léčba...

Lupénka neboli psoriáza je chronické onemocnění autoimunitního původu, které se projevuje především jako ložiska šupinaté a olupující se kůže.

 celý článek

Francouzští vědci vyvinuli test, kterým podle množství určité bílkoviny v krvi dokážou předpovědět, jak úspěšná bude léčba interferonem a ribavirinem u nemocných žloutenkou typu...

 celý článek

Myslíte si, že se vás vzhledem k věku toto téma ještě netýká? Opak je pravdou. Zhoubná rakovina prsu se může rozvinout prakticky kdykoliv – celých 7 % novotvarů je nalezeno u...

 celý článek

Máte pocit, že vaše ratolest roste nějak pomalu a nedosahuje takové výšky, jaké by měla? Měříte své díte pravidelně a zjišťujete, že jeho výškový přírůstek neodpovídá tomu, co...

 celý článek

Řada imunosupresivních léků, používaných k léčbě autoimunitních onemocnění, jako je revmatoidní artritida, Crohnova nemoc a lupénka, ovlivňuje kromě základního onemocnění také...

 celý článek

Řada léků používaných k léčbě autoimunitních onemocnění, ovlivňuje kromě základního onemocnění také přirozený průběh infekčních onemocnění. Proto je před samotným nasazením...

 celý článek

Počet alergiků ve vyspělých zemích stále narůstá. K nejčastějším projevům alergie patří senná rýma, tj. rýma způsobená alergickou reakcí na pyly.

 celý článek

Vysoký kortizol

| Dotaz od: Dana

Paní doktorko, moje dcera začala mít problémy s vysokým krev.tlakem. Začalo jí nafukovat břicho, tak navštívila lékaře. Zjistili vysoký kortizol asi trojnásobně vyšší. Ted ji...

Pokud se zjistí zvýšený kortizol v krvi, pacient musí podstoupit několik dalších vyšetření k jeho potvrzení (jedno měření z krvi není dostatečné), resp. pak k určení příčiny...

Pane doktore...chtěla jsem nejdříve jinou paní doktorku, ale jakmile jsem zjistila, že jste tady vy, jako psychiatr tak jsem se rozhodla napsat vám. Já právě nevím jestli by mi...

Vážená a milá Magdaleno, Z Vašich dopisů vyplývá, že trpíte CHOROBNOU úzkostí (nejen takovou tou, kdy se každý občas něčeho obáváme) a že tedy je to situace zralá k léčení...

Migréna

| Dotaz od: Bonny

Ráda bych se zeptala jaké je možné další vyšetření pro migrenosní cephalgí. Od 9 let trpím silnými bolestmi hlavy, prodělala jsem EEG, EMG, CT mozku.Nejdříve jsem užívala běžná...

Myslím, že Vaše migréna, jelikož se objevuje od 9 let věku, nemá souvislost s nynějšími operacemi. Nanejvýš (podle mého názoru) mohly prodělané anestezie možná nějak ovlivnit...

Psychika

| Dotaz od: Dagmar

Nevím na koho se obrátit a našla jsem tyto stránky. Jsem totiž u úplně psychicky vyčerpaná, jak z práce tak z rodičů i manžela. Dostali jsme se do velice tíživé situace...

Je dobře, že chcete tuto situaci řešit dříve, než dojde k nějaké komplikaci - zdravotní či jiné. Váš současný stav představuje velké riziko pro rozvoj fyzického či psychického...

Agresivita

| Dotaz od: Monisis

Obracím se na Vás sprosbou ohledně mého manžela.V poslední době je stále více výbušný.Dokáže ho naštvat i hloupost.Dokonce i v tomto agresivním stavu někdy něco rozbije.Pak toho...

Tyto problémy by mohly naznačovat i počínající psychiatrické onemocnění ze skupiny psychoz. Určitě s manželem navštivte psychiatra.

Křečové žíly pod kůží vidí opravdu každý a není k tomu potřeba žádný titul. Ale žíly mohou být porušené i bez těchto zjevných změn nebo mohou být varixy uloženy v hloubce. A...

 celý článek

Kožní vyrážka

| Dotaz od: Marcela

Vážená paní doktorko. Obracím se na Vás jako dcera zoufalého 76 letého tatínka, který má již rok kožní problém. Tatínkovi se asi před necelým rokem udělala na těle drobná asi 2...

Bohužel v takové situaci je každá rada drahá. Někdy je primární obtíží svědění a vyrážka se objevuje až jako druhotný projev, důsledek mechanického dráždění, pak v histologii...

Měl jsem 2 sexuální partnerky. S první partnerkou jsme to měli oba poprvé. Po rozchodu, jsem měl pohlavní styk s jinou partnerkou. Ted bych se rád nechal vyšetřit zda nemám vir...

Vyšetření je možné, ale specifická léčba neexistuje.

Wellbutrin

| Dotaz od: tea

Prosím Vás. Mám tři dotazy. Může se Tabletka wellbutrinu půlit, čtvrtit? Může se užívat společně se sertralinem 50? A dá se užívat wellbutrin v těhotenství? Děkuji

Toto jsou otázky na Vašeho psychiatra, který Vám léky předepsal. S ním je vhodné se domluvit na léčbě. Léky obecně možné dělit je, pokud je indikace obou léků dohromady a v...

Ocitla jsem se v partnerském trojúhelníku,vyskytly se obavy z možné nákazy pohl.nemocí.Chtěla bych si tedy nechat udělat testy.První rizikový styk s nevěrným partnerem byl před...

Nemusí jít nutně o pohlavně přenosnou chorobu. Výtok a močová infekce by ale mohly mít souvislost s nevěrou. Během pár dní po ukončení léčby by antibiotika neměla ovlivňovat...

Sledování základních tělesných hodnot u dětí je nejjednodušším způsobem k posouzení jejich zdravotního stavu. Včasné rozpoznání odchylného vývoje může upozornit na výskyt...

 celý článek

Bolest na lokti

| Dotaz od: Lenka

Již asi měsíc mě bolí ruka v oblasti lokte. Není to vyloženě loket, v místě, kde se opírám při skrčení ruky o stůl, ale místo nad tím..Nebo jinak - když natáhnu pravou paži - je...

Lenko! I na dálku si troufnu doporučit použití uklidňujícího gelu nebo masti. Vhodné jsou masti s obsahem látek ze skupiny NSAID jako je meloxikam, diklofenak apod. Na...

Mám problém, jehož příčina je mi zatím neznámá, konzultovala jsem ho i s mou lékařkou, ale ta si také nevěděla rady. Je to už asi, co všechno začalo. Začíná to vždy návaly...

Je zapotřebí provést celkové vyšetření - hlavně srdeční a vyloučení cukrovky. Pokud bude vše vpořádku, určitě navštivte psychiatra, takto se mohou projevovat i psychické obtíže.

Genitalni opar

| Dotaz od: David

Mam stalou partnerku 4 roky, kdyz jsem s ni po prve spal , udelaly se mi po dnu na penise pupinky-zalud, predkozka (cervene flicky az pupinky, nenaplnene,vetsi mnozstvi vedle...

Může jít o alergii, kvasinkovou infekci, opar. Bylo by vhodné vyšetření kožním lékařem, bez vyšetření se nemohu blíže vyjádřit. na recidivující opary existuje účinná léčba.

Je mi 14 let. Když mi byli 3 měsíce,, měl jsem atopický exém. Ten za nedlouho vymizel(po starostlivé péči matky) a dlouhou dobu nic. V zimě na začátku roku 2011 se nemoc...

Alergie na rotztoče je problematická, roztoči sjou všude. Vyměňte matraci, pravidelně ji klepejte, neluxujte ( při luxování se až 600x zvýší koncentravce roztočů ve vzduchu...

Vnitřní týrání

| Dotaz od: Kamila5

Neustále trpím pocity viny, neovládatelným smutkem, myšlenkami na sebevraždu. Cítím se jako by mě něco vnitřně žralo, týralo. Jako by jsem měla obrovskou díru v hrudníku! Já...

Co nejdříve navštivte psychiatrickou ambulanci! Klidně to zkuste i bez rodičů, pokud si myslíte, že by to bylo lepší. Potřebujete rychle nasadit vhodnou léčbu, která samozřejmě...

Nadměrné ochlupení

| Dotaz od: Elena

Od mých 15 se potýkám s problémem černých hustých chloupků. Řešila jsem to vysokohormonální antikoncepsí, která mi nevyhovovala. Poslední dobou, se můj problém zhoršil. Černé...

Ideálně byste se měla objednat k endokrinologovi - tam se objektivizuje míra ochlupení podle speciálního skóre, kromě uvedených 3 hormonů se pak vyšetřuje celé další spektrum...

Karcinom žaludku je nejčastějším zhoubným nádorem v této lokalizaci, představuje asi 95 % malignit žaludku. V České republice se úmrtnost na zhoubný nádor žaludku pohybuje okolo...

 celý článek

Nervové problémy

| Dotaz od: zabricka

Již delší dobou mě trápí nervové problémy, na počátku to byly jen problémy s aritmií, později se přidaly problémy s tlaky od krční páteře směrem do uší a do krku, kde mám pocit...

I přibývání na váze může být psychického původu. nejlepší by bylo obrátit se na psychologa či psychiatra a obtíže řešit s nimi. Ev. potřebná další vyšetření může psychiatr také...

Delší dobu mě trápí hemeroidy. Paní doktorka mi řekla, že jsou asi tři. Jeden venkovní a dva vnitřní. Krvácení jsem měla třikrát za tři roky. Občas mívám nafouklé břicho a pocit...

Občasná pocit nafouknutí je zcela běžný a s nálezem hemerhoidů nesouvisející. Krvácení 3x za 3 roky není nijak závažné a tedy bez nutnosti nějak radikálního řešení. Pokud je...

Plisen?

| Dotaz od: Petra

Prosim o radu, jsem uz zoufala. Pred 2 mesici se mi na predlokti ruky zacala malickou loupat kuze, nevenovala sem tomu prislis pozornost, az kdyz o tyden pozdeji mi naskakaly...

O plíseň by jít mohlo, ale takto na dálku se samozřejmě diagnosa nedá přesně určit. Pokud by šlo o plíseň, doporučovala bych buďto pokračovat v léčbě Batrafenem 2xd. po dobu 4...

Neklidný stav dítěte

| Dotaz od: Marcela

Mám 8letou dceru,která od mala špatně spí,často se budívala a byla hodně neklidná,projevovalo se to naříkáním,pobíháním po pokojíku apod...připadalo mi,že je snad v polospánku...

Může jít o noční děsy ( tzv. pavor nocturnus), ale i třeba o náměsíčnictví či halucinace. Rozhodně by dcera měla být vyšetřena dětským psychiatrem, ev. neurologem.

Štítná žláza

| Dotaz od: hana

Dnes jsem byla na UZV štítné žlázy s výsledkem-před rokem UZV -pravý lalok-14x16x36 mm-objem 3,8 ml, dnes-19x17x38 mm, objem 6 ml, Levý lalok - 13x14x38 mm, objem 3,4 ml-nyní...

S největší pravděpodobností se na léčbě nic nezmění. Je možné doplnit ještě cytologické vyšetření uzlu..musí rozhodnout endokrinolog, zda je nezbytné či ne (podle velikosti...

Otoky a kopřivka

| Dotaz od: Denisa

Chtěla bych se zepat, mám potíže s otoky asi před 2 týdny mi otekl spodní ret a o pár dní později i koutek úst. Také se mi na těle objevují zarudlé fleky které svědí a některé i...

Pravděpodobně jde o kopřivku, je třeba zahájit intenzivnější protizánětlivou/protialergickou léčbu a provést některá vyšetření ke zjištění příčiny onemocnění ( infekce...

Chlaymdie trachomatis

| Dotaz od: Lukáš

Cca před třema lety jsem prodělal chlaymdie trachomatis, byl jsem přelečen cca 14 dn doxybene, měl jsem dolouhodobě zvýšenou teplotu byl jsem unavenější, a zvětšenou uzlinu v...

1)Chlamydie jsou obecně dost obtížně léčitelné. 2) Je třeba zvolit jiný typ antibiotika. 3) Kromě vyšetření protilátek jsou důležité i výtěry z močové trubice a ev. vyšetření...

Obří štípance nebo alergie

| Dotaz od: Zuzana

Chtěla bych se dopídit k tomu, co se mi asi posledních 14 dní dělá na kůži. Upozorňuji, že ne pravidelně. Je to flek- obřích rozměrů, jakoby podlitý vodou. V průměru to vždycky...

Jedná se zcela jistě o kopřivku, asi už chronickou, která se může projevovat i obrovskými ložisky připomínajícími štípanec či požahání kopřivou. Příčin je mnoho - potraviny...

Díky za to, že jsou pl

| Dotaz od: Soňa

Co nejsrdečněji Vás znovu zdravím paní doktorko Heřmanská, kdykoliv jsem Vám napsala tak jsem měla pocit, že jste mi zpřízněnou duší a mám to i dnes, když Vám píší po delší...

Milá a laskavá Soňo, už dlouho mě nějaké povídání nepotěšilo tolik, jako to Vaše. Jsem Vám i moc vděčná za obrázek!! Vážím si Vaší nesmírné trpělivosti, nádherného vztahu k...

Hlavním vyvolavatelem alergické rýmy, jak již sám název napovídá, je alergen. Alergen může mít mnoho podob.

 celý článek

V loni jsem prodelala silnou dermatitidu a postihlo mi to i usi ze kterych mi tekl doslova hnis, dnes jiz dermatitidu mam doufam uspesne za sebou, ale z usi mi stale vyteka hnis...

Doporučuji provést stěr a kultivační vyšetření ze zevního zvukovodu ( k vyloučení bakteriální či plísňové infekce). Jinak používejte k čištění např. borovou vodu na vatové...

Zapach a výtok

| Dotaz od: Jana

Na výtoky pomáhá tohle: napust si teplou vodu do lavoru, a přidej do ní skleničku octa na vaření. potom si do škopku na pět minut sedni. Může to malinko štípat, ale infekci...

Tak asi si tímto způsobem neuškodíte, ale rozhodně se infekce nezbavíte. Za zapáchajícím výtokem většinou stojí tzv. bakteriální vaginóza - nerovnováha v osídlení vaginy...

Říkáte si, že drogová závislost se vašeho dítěte netýká. Sledujte příběh 16leté Karoliny, která o své drogové minulosti otevřeně promluvila. Její slova komentuje zkušený lékař...

 přehrát video

Neschopnost otěhotnět je v dnešní době poměrně častou záležitostí. Pokud už pár vyzkoušel všechny "zaručené" rady, možná je čas začít uvažovat o návštěvě odborníka. Co lze tedy...

 celý článek

Řadu rodičů znepokojuje otázka, co dělat při podezření, že jejich dítě bere drogy. Řadu rodičů znepokojuje pomyšlení, že by se jejich dítě na drogách stalo závislé. Můžeme...

 přehrát video

Svědění konečníku

| Dotaz od: pavla

Vážený pane doktore, mám k vám takový dotaz, asi před měsícem mě strašně začalo svědit kolem konečníku, myslela jsem, že mám hemoroidy, tak jsem zašla k paní doktorce a ta mi...

Tito paraziti se přenášejí ze stolice, tzn. špinavýma rukama, nejdůležitější v prevenci je časté mytí rukou, zejména po použití záchodu. Pokud máte pochybnosti o účinnosti...

Bílé fleky

| Dotaz od: Nikol

Na přirození mezi poševním ovorem a konečníkem se mi zbarvila kůže do bíla, zjistila jsem to až když mě nějakou dobu začlo to místo bolet při sexu, jakoby se to tam hodně...

Tyto diagnosy jsou možné, určitě navštivte dermatologa, léčba je nutná. Pravděpodobně bolest při sexu je způsobena jizvením této změněné tkáně a tento proces jizvení je nutné...

Chloupky po celém těle

| Dotaz od: Kateřina

Už od mala mám problém s ochlupením po doslova celém těle (krk, ramena, záda, bříško, zadeček). Chloupky jsou tmavé a kromě obvyklých partií docela jemné. Silnější chloupky mi...

Tento jemný druh chloupků bývá opravdu genetického rázu. Ochlupení spojené s hormonálními nemocemi bývá tvrdé a tmavé - kvalitou podobné jako v podpaží a oblasti genitálu. Kromě...

Ochlupení

| Dotaz od: Martina

Je mi 27let a trpím jako dívka šíleně moc. rostou mi chlupy v obličeji a to dost že musim už 2X v týdnu už depilovat. maminka i babička trpěly že jim to rostlo pouze pod nosem...

Rozhodně doporučuji hormonální vyšetření u gynekologa či lépe endokrinologa a následně hormonální léčbu.

Pokud máte rádi ve všem jasno hned a zároveň vás děsí všechny choroby, které může nepatrné klíště skrývat ve svých útrobách, laboratorní vyšetření klíštěte je pro vás to pravé...

 celý článek

V průběhu Crohnovy nemoci se střídají klidová období – remise – s nepříjemnými vzplanutími. Pokud patříte mezi ostřílené bojovníky s „crohnem“, jistě tento kolotoč dobře znáte.

 celý článek

Přestože biologická léčba přináší většině pacientů výrazné zlepšení jejich stavu, zvyšuje kvalitu života a také produktivitu práce, kvůli své finanční nákladnosti stále není...

 celý článek

Lidé s hemofilií a dalšími poruchami krvácivosti se ve svém životě neobejdou bez produktů obsahujících faktory krevní srážlivosti, které jim nahrazují chybějící bílkovinné látky...

 celý článek

Není nádor jako nádor a pro každého pacienta může být nejlepší poněkud odlišný způsob terapie. Právě takovou individualizaci do jisté míry umožňuje moderní biologická léčba. S...

 celý článek
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: