Růstové grafy


Každé dítě roste vlastním tempem a není vždy jednoduché vyvodit jednoznačný závěr, co se ještě nachází v normě, a co ne.

Každý starostlivý rodič bedlivě střeží růst a zdravý vývoj svého dítěte. Rozdíly ve výšce dětí lze přitom pozorovat od narození. Co ještě je, a co už není v mezích normy?

 celý článek
 
Znáte percentilové grafy?

Růst a jeho sledování patří k nejdiskutovanějším věcem, které rodiče na svých ratolestech sledují a hodnotí. Pomáhá jim k tomu pravidelné měření a růstové grafy.

 celý článek
Nejčtenější článek Ilustrace

Přestat kouřit není snadné. Když už jste se rozhodli, máte jistě silné důvody. V průběhu léčby přesto může vaše motivace ochabovat. Poradíme, jak ji osvěžit a upevnit.

 celý článek
Růstové grafy mohou být dobrou pomůckou i rodičům, je ale potřeba je umět správně interpretovat

Růstové grafy jsou pomůckou, kterou používají pediatři a endokrinologové. Může být ale nápomocna i rodičům doma pro kontrolu růstu jejich ratolestí.

 celý článek

Tělesný růst patří mezi hlavní ukazatele vývoje dítěte

V současné době, která přináší kromě jiného časté problémy v plodnosti, přijímají většinu dětí jejich rodiče s láskou. Pro svého potomka chtějí to nejlepší. Měli by tedy pozorně...

 celý článek
Nejčtenější článek Ilustrace

Když se hovoří o pneumokokové infekci, možná máte pocit, že se vás to netýká. Opak ale může být pravdou. Víte, jaká jsou rizika a jak se účinně chránit?

 celý článek

Výška dítěte

| Dotaz od: Jitka

Prosím Vás o posouzení růstové křivky mé dcery. Narodila se ve 40tt-53cm, 3,89kg. Ve 12.měsících-75cm, v 18. měsících-85cm, ve 3.letech- 99cm, v 5.letech-117cm. Nyní má 6let a...

Vaše dcera roste nadprůměrně, ale myslím, že pokud jí zdravě a vyváženě, má dostatek mléčných výrobků, pohybu, má hmotnost adekvátní výšce, neměl by být problém. Zatím si svůj...

Naší holčičce budou v dubnu 3 měsíce a jsme pouze na UM. V porodnici jsme dokrmovali značkou HIPP, poté HAMI a pak BEBA A.R. protože blinkala, a teď máme BEBA HA dávám ji vic...

Paní Simono! Na to blinkání bych nedoporučoval dávat více odměrek - mléko je pak příliš koncentrované a zvyšuje zatížení ledvin a samozřejmě i moc kalorické, proto to nadměrné...

Proč děti rostou v etapách?

Dívat se, jak dítě roste a sílí, je jistě snem každého správného rodiče. Sledovat růst je ale třeba také objektivně.

 celý článek
S léčbou by se mělo začít co nejdříve

Léčba dětí, které se narodily s diagnózou "konstitučně menší plod" (SGA – Small for Gestinational Age), tedy menší než jejich vrstevníci, dosahuje nejlepších výsledků tehdy...

 celý článek
Dlohodobá únava dítěte je pádným důvodem pro návštěvu lékaře

Jednou z hlavních obav rodičů malých dětí je strach, zda jejich dítě poroste tak, jak má.

 celý článek
Bude po tátovi nebo po mámě?

Budu stejně vysoký jako táta, nebo budu spíš po mámě? Tuto otázku si v dětství jistě položil každý z nás. Dnešní společnost totiž klade na tělesnou výšku velký důraz.Proto je...

 celý článek
Nejčtenější článek Ilustrace

Školní rok utekl jako voda a než se nadějeme, bude tu opět týden předávání vysvědčení. Pro mnohé školáky ale i jejich rodiče je to silně stresující období. Jak vše zvládnout v...

 celý článek

Máte pocit, že vaše ratolest roste nějak pomalu a nedosahuje takové výšky, jaké by měla? Měříte své díte pravidelně a zjišťujete, že jeho výškový přírůstek neodpovídá tomu, co...

 celý článek

Když dnes na ulici vidíme dospělého člověka výrazně malého vzrůstu, možná nás napadá: opravdu tady lékaři nemohli pomoci?

 celý článek

Výška batolete

| Dotaz od: Marie

Chtěla bych se zeptat zda je naše dcera v normě když v 18 měsících měří 85 cm, porodní délka byla 46 cm a hmotnost 2590 g. Já měřím 177 cm a manžel 179 cm. Dětská lékařka...

Nepíšete, zda se dcerka narodila v termínu či před termínem. Pokud se narodila v termín u, patřila k velmi drobným novorozencům a svůj deficit dohnala. Nyní je na nad 75...

Růstový hormon

| Dotaz od: Petr

Rád bych se zeptal, jestli se dá nějak řešit, když člověk přechází přeměnou pohlaví z ženy na muže a měří i jako žena velmi málo cm do výšky. Např. Žena projde změnou pohlaví na...

Růstová kapacita závisí od toho, jestli již došlo k uzávěru růstových štěrbin kostí. Pokud ano, nedá se dělast nic. Pokud ne, výšku ještě lze ovlivnit. Uzávěr růstových...

Většina dětí, které jsou postižené některou z růstových poruch, se do ambulance lékaře dostává pozdě. Tedy pozdě na to, aby bylo možno zahájit odpovídající léčbu.

 celý článek

Pozorný rodič brzy pozná, že s růstem jeho potomka není vše v pořádku. Jakmile se dítě začlení do dětského kolektivu, začne být nápadné, pokud dítě v růstu nápadně pokulhává za...

 celý článek

Veškeré živé organismy se v průběhu svého života vyvíjejí. Růst je základní vývojovou fází lidského organismu, během níž se organismus dítěte přetváří v dospělého člověka.

 celý článek

Sledování základních tělesných hodnot u dětí je nejjednodušším způsobem k posouzení jejich zdravotního stavu. Včasné rozpoznání odchylného vývoje může upozornit na výskyt...

 celý článek

Růst u dítěte

| Dotaz od: Lucie

Ráda bych se Vás zeptala na růst dítěte. Mám syna 10.měsíců. Při narození ve 37.týdnu měřil 47cm, nyní má 10 měsíců a měří jen 68,5cm. Mě se to zdá být strašně málo. Mám to nyní...

Lucie, v kojeneckém věku se prospívání dítěte hodnotí spíše podle váhy než délky. Na růstu dítěte v tomto období se podílí hlavně výživa (hormon inzulin a jemu podobné faktory...

Syn od malinka patřil k těm větším dětem, od cca 2.roku ale roste méně, nyní ho vrstevníci začínají přerůstat. Podle tabulek je výškou stále v průměru, ale byl nad 50.perc. a...

Děláte rozhodně správně, když zakreslujete růstový graf. Jako pomůcku posílám odkaz na celkem šikovné stránky na téma růstu dětí, tam je možnost se také poradit konkrétně na...

Všichni rodiče bedlivě sledují růst své ratolesti a jásají nad každým centimetrem. Je-li vše v normálu, jde o projev správného vývoje i toho, že se mu dostává dostatečného...

 celý článek

Při léčbě růstovým hormonem je velmi důležitá i pravidelná kontrola úspěšnosti léčby. Ta nejčastěji spočívá v pravidelném měření léčeného dítěte. Pokud ale kontrolu provádíte...

 celý článek

Včas zahájená léčba růstovým hormonem může pomoci dětem s poruchou růstu. To je ale možné jen do doby, kdy se uzavřou růstové štěrbiny kostí. Navíc působení růstového hormonu se...

 celý článek

Růst je velmi citlivým ukazatelem dětského zdraví. Je to velmi složitý proces, který podléhá řadě vlivů jak vnějších, tak vnitřních. Je-li růst normální, bývá považován za...

 celý článek

S narozením dítěte se od základů změní život nejen maminky, ale i celé rodiny. Všichni chtějí vědět, jak malý človíček roste.

 celý článek

Mami, vyrostl(a) jsem? A o kolik? Ukaž! Asi tyto věty od svých ratolestí dobře znáte. Každé dítě je rádo, že je zase o nějaký ten centimetr vyšší.

 celý článek

Mnoho rodičů dětí s nízkou porodní hmotností si klade otázku, jak jejich dítě dále poroste. Dožene vůbec někdy vzrůstem své vrstevníky?

 celý článek

Bolest nohou u dítěte

| Dotaz od: Pavlína

Syn Filip ( 6 let, 123 cm) trpí na bolesti nohou v oblasti holeně a chodidel. Většinou si stěžuje na pravou nohu. Od minulého roku začal hrát hokej tréninnky má 3x týdně ( říjen...

Pavlíno! Nejspíše půjde o růstové bolesti, zvláště, pokud nohy bolívají obě. Přesto by bylo vhodné pro jistotu doplnit i RTG nohou a krevní test (alkalická fosfatáza, kostní...

Růst dítěte

| Dotaz od: alice

Dcera 4,5 roku má nyní 12,5 kg a 100cm, jsem dosti znepokojená, i když mě naše paní doktorka mě uklidňuje, že je drobná. Porodní váha 3600g, 50cm, narozená ve 40.týdnu císařským...

Chápu Vaše znepokojení - dle růstového grafu dcera v prvních 18 měsících svého věku rostla a přibývala na váze velmi hezky, ale nyní se propadla v grafu výškovém i hmotnostním...

Syn nar. 16.2.2002, 3600g...

| Dotaz od: Vladimir

Syn nar. 16.2.2002, 3600g, 51cm , nyní 106cm , 16kg. Otec měří 168cm, matka 165cm. Stále nemocný,vysoké teploty,bolesti bříška. Řešíme od malička--zatím nikdo na nic nepřišel. V...

Vyšetřením ne endokrinologii nebo dětské interně obecně samozřejmě chybu neuděláte, zejména má-li často (denně? - píšete "stále") vysoké teploty a bolesti břicha. Co se týče...

Dětská stolice

| Dotaz od: Jiří

Můj dvouměsiční syn má zelenou stolici,žena ho nekojí,používáme Sunar 0,je to vpořádku,Nemá žádné problémy,stolici má každý den.Děkuji za odpověď

Jiří! Barva stolice není zcela podstatná. Vzhledem k absenci kojení má syn téměř jistě dysmikrobii. Můžete-li mu podat nějaké mateřské mléko (od kamarádky) udělejte to...

Štítná žláza

| Dotaz od: Vlasta

Mám dotaz ohledně dcerky. Dcerka má 10 let, delší dobu nepřibírá, méně roste. Bylo provedeno vyšetření na gastru včetně vyšetření štítné žlázy. Výsledky byly doručeny poštou...

Jistě je vhodné vyšetření zopakovat a dcerku pravidelně kontrolovat. Pokud by se růst zpomalil natolik, že by byl již patrný pokles v růstovém grafu (měl by sledovat pediatr...

Váha dítěte

| Dotaz od: Marie

Mám syna, kterému bude v květnu 8let. Měří 125cm a váží 24,5kg. Je tato váha v pořádku. Když jsem zkusila udělat BMI index, vyšlo mi, že má 4kg podváhu. Je hrozně vybíravý v...

Paní Marie! Dle růstového grafu je jeho výška lehce pod průměrem a váha také, je tedy adekvátní výšce. BMI v 8 letech je v průměru 15,9, jeho je 15,7, tedy výborný. Není důvod...

Nízky vrůst muže 18 let

| Dotaz od: Anonym

Mám přítele,kterému je 18 let. A na jeho věk mi přijde že je celkem malý..má 177cm,což mi přijde docela málo. Mně je 15 let a mám 175 cm,takže si připadám docela blbě. Existují...

Výška člověka je dána jednak genetickou dispozicí, pokud rodiče nejsou vysoký nebude ani dítě, jednak faktory zevního prostředí, životním stylem a podobně. Výška 177cm u 18ti...

Rustovy hormon

| Dotaz od: Denisa

Chci se ujistit ze muj syn roste v poradku. Narozen 21.11.2012 40+2 akutni cisar. Porodni vaha 3390 a 51 cm. Ted meri 92 cm 13 kg. Ja merim 157 a manzel 177. Pani doktorka nas...

Pro spolehlivé posouzení růstu by bylo třeba brát v úvahu všechny údaje o výšce z preventivních prohlídek, nicméně, dle synovy aktuální výšky se nyní nachází v růstovém pásmu...

Prosím Vás poraďte mi čím by mohla být způsobena nadměrná výška u dcery.Dceři je necelých 12 let a měří 172 cm a váží 63 kg.Při narození měla 3,400 kg a měřila 52 cm. Vždy měla...

Moniko! Právě proto, že se výška vaší dcerky už zcela vymyká normě, je nutné vyloučit, že se nejedná o závažnější poruchu, například o poruchu sekrece růstového hormónu. Je...

Zpomalení růstu ročního dítěte

| Dotaz od: prokopová

Ráda bych vás poprosila o zhodnocení růstu mého syna.narozen 1.9.2009 v 40.tt, SC pro nepostupující porod a alteraci ozev, AS:10,10,10 .poporodní stav v pořádku,propuštěn pátý...

Paní Prokopová! Ráda bych vás uklidnila. U tělesné délky dětí platí pravidlo, že v období při a po narození je tělesná délka ovlivňována více výškou matky. Pokud je tedy matka...

Nedostatek hormonů?

| Dotaz od: Lucie

Chtěla jsem se s Vámi poradit,zda je můj problém oprávněný,nebo jen v mé hlavě. Jedná se o to ,že nemám vůbec žádná prsa a to bez nadsázky.Když budu objektivní, myslím,že nebudu...

Vývoj prsou je součástí pubertálního vývoje a je podmíněno dostatkem ženských pohlavních hormonů. Je důležité, jestli máte spontánní menstruační cyklus a jestli máte vyvinuté...

Mám dotaz k hmotnostimé dcery je jí 9měs a 1 týden, váží 6,40kg, měří 64cm. nikde jsem takhle malé miminko neviděla. Narodila se v termínu , vážila 2,5kg měřila 47cm. Nyní již...

Adélo! Dejte dohromady co nejvíce dvojic "stáří dcery : hmotnost". Tyto potom zaneste do tzv. percentilového grafu (vytiskněte třeba z: http://www.rustovyhormon.cz/percentilove...

Obavy o růst dery

| Dotaz od: Hana

Paní doktorko, chtěla jsem vás požádat o radu ohledně růstu mé dcery (nyní 19 měsíců), za poslední půlrok dost vyrostla a je vyšší než její vrstevnice..... Narodila se 1 den "po...

Hano. Vaše dcera rostla do 1 roku života zcela normálně dle údajů, co jste mi poskytla. Během druhého roku života děti obvykle vyrostou o 7,5cm průměrně, takže 11 cm za 9 měsíců...

Zastavení růstu

| Dotaz od: Nikita

Mám problém že je mi 13 let a měřím 185 cm, a nejspíše porostu dál, protože můj táta měří trochu víc než 2 metry, ale já nechci být takhle vysoký, tak poradíte mi prosím jestli...

V první řadě by bylo dobré vyloučit, že se nejedná o žádnou hormonální či jinou nemoc (gigantizmus, Marfanův syndrom, ..), která je spojována s nadměrným růstem. V některých...

Syn od malinka patřil k těm větším dětem, od cca 2.roku ale roste méně, nyní ho vrstevníci začínají přerůstat. Podle tabulek je výškou stále v průměru, ale byl nad 50.perc. a...

Pokud se syn pohybuje růstově kolem 50. percentilu, je vše v pořádku. Děti mívají období, kdy rostou rychleji a kdy naopak pomaleji. Záleží také na tom, jak vysocí jsou rodiče a...

Růst dcery

| Dotaz od: Hana

Paní doktorko, chtěla jsem vás požádat o radu ohledně růstu mé dcery (nyní 19 měsíců), za poslední půlrok dost vyrostla a je vyšší než její vrstevnice..... Narodila se 1 den "po...

Vaše dcerka nyní opět roste poměrně rychle. Každé dítě má období, kdy roste rychleji a pomaleji, doporučila bych sledovat růst ještě další 2-3 měsíce a pokud by se nadále...

Růstový hormon v 16 letech

| Dotaz od: Tygr

Rád bych se zeptal, jestli si myslíte, že může má sestra (16 let) ještě vyrůst o pár centimetrů. A jestli by jí pomohl růstový hormon, popřípadě o kolik cm by mohla vyrůst...

Léčba růstovým hormonem je možná jen v určitých pevně daných indikacích, tj nemůže být léčen kdokoliv, kdo o to požádá. Pokud by splňovala kritéria, růstový potenciál by byl...

Váha dítěte

| Dotaz od: Jan

Mám syna je mu 22 měsíců měří 80cm a váží 8,74kg.Chtěl bych se zeptat jestli je to v pořádku.Váha mi přijde dost malá.Já měřím 183cm a vážím 70kg,manželka měří 162cm a váží 53kg...

Váš syn je opravdu drobný - hmotnost i výška je podprůměrná. Bohužel nepíšete, zda je syn dobrý jedlík a nepřibírá nebo má problémy s jídlem...Záleží také na tom, zda je...

Nepapání

| Dotaz od: Petra

Mám syna kterému bude za chvíli rok,boužel máme problémy s papáním už od narození,nechtěl vůbec papat,jeden doktor to sváděl na bolení bříška ,druhý na alergii na mléko a tak to...

Petro! Je velmi důležité, abyste měli záznam o synově vývoji, hlavně co se týče rychlosti růstu. Je důležité, abyste nasbírali co nejvíce trojic váha:výška(délka):datum a...

Pomalý růst dítěte

| Dotaz od: Vanessa

Paní doktorko, prosím Vás o radu. Mám v pěstounské péči holčičku, která je docela drobná. Velikost rodičů bohužel neznám. V anamnéze je IUGR, FAS, který ale nyní neurolog zcela...

Co se týče váhy, je v dolní části růstového grafu, k vyhodnocení výšky je ale nutno znát výšku rodičů (drobným rodičúm roste drobné dítě, tudíž může být v normě). Ideálně by...

Růst dcery

| Dotaz od: Hana

Paní doktorko, chtěla jsem vás požádat o radu ohledně růstu mé dcery (nyní 19 měsíců), za poslední půlrok dost vyrostla a je vyšší než její vrstevnice..... Narodila se 1 den "po...

Hano, pokud dětská lékařka neshledala jiné příznaky svědčící pro hormonální onemocnění, není třeba se obávat. Děti mohou růst skokově a nelze vycházet z jednoho měření. Vhodná...

Obavy o růst dcery

| Dotaz od: Hana

Paní doktorko, posílám prosím podruhé svůj dotaz - opravený (špatně jsem si pamatovala manželovu výšku; omlouvám se): Dobrý den, paní doktorko, chtěla jsem vás požádat o radu...

Je otázka, jak přesně se měří u Vašeho pediatra - někdy se prostě udělá jen špatné měření. Doporučovala bych počkat do další kontroly, pokud by růst dcery nadále napředoval a...

Syn mívá stolici cca 2x denně (to míval vždycky) ale není klasicky formovaná a tuhá, ale kašovitá. Pozoruji to asi 2 měsíce, kdy začal chodit na nočník, předtím v pleně bylo...

Kašovitá stolice není úplně běžná a bylo by vhodné chlapečkovi udělat alespoň výtěr ze zadečku, zda je všechno v pořádku. Je také dost drobný, ale záleží i na tom, s jakou...

Růst

| Dotaz od: Adéla

Co pomáhá růstu ? Moje dcera za 2 roky vyrostla jen o 5 cm je jí 11 a má 150 někdy i míň ale teď jak jí má být 12 tak je nějáká pořád unavená souvisí to s tím protože jsem četla...

Růst je dobré sledovat pomocí růstové křivky zaznamenané v percentilovém grafu. Tu by měl sledovat Váš pediatr. Díky ní zjistíte, zda Vaše dcera roste normálním tempem nebo se...

Zdravé dítě se nepřejídá. Má vyvinutou přirozenou regulaci příjmu potravy a výdeje energie. Tím je chráněno před obezitou. Některé patologické stavy vedou k porušení této...

 celý článek

Nadměrný růst batolete

| Dotaz od: Lucie

Chtěla jsem se zeptat,můj syn 18měsíců měřil na kontrole 96cm a vážil 13kg. Narodil se s porodní váhou 3105g v termínu.Já měřím 168 a manžel 171cm.Všude se setkávám s tím že mi...

Ano, Váš syn je skutečně na svůj věk hodně velký a endokrinologické či antropometrické vyšetření by bylo na místě. Hezký den

Růst

| Dotaz od: Rene

Ahoj, mam otazku je mi 15 za půl roku 16 a měřím jen 166 cm. Moji rodiče nejsou moc velcí mamka má 158 a táta 168-170 bojím se že budu mít malou výšku jako táta a to nechci...

Ahoj René! Jelikož neznám tvou rodinu, těžko podat přesnou odpověď. Průměrný předpoklad Tvé výšky v dospělosti dle výšky rodičů je cca 170cm. Určitě ještě budeš růst, myslím...

Roční syn nepřibírá

| Dotaz od: mprokopova

Chtěla bych se zeptat ohledně jídleníčku ročního chlapečka. Na roční prohlídce vážil 8,53kg, měřil 77cm. V 10 měsících měl 8,01kg a 73cm, v 8 měsících 7,78kg a 73cm, v 6...

Pokud je dítě jinak zdravé, veselé, dobře prospívá, a váha není pod dolní hranicí normy, nemusíte se obávat. Hlavně dbejte na to, aby dítě nedostávalo tzv. prázdné kalorie, aby...

Růstové poruchy. Sousloví, kterého se mnoho rodičů u svých dětí bojí.

 celý článek

Růstový hormon lidské tělo v dětském věku přirozeně produkuje a zajišťuje tak růst dítěte. V určité době se uzavřou růstové štěrbiny a dítě přestává růst. V určité době se...

 celý článek

Medicína začala vyrábět "umělý" růstový hormon, aby pomohla především nemocným dětem k vyššímu vzrůstu. Avšak mocnou sílu této látky, která pozitivně působí i na rozvoj...

 celý článek

Mnoho lidí si klade otázku, proč se některé děti narodí menší než ostatní. Mohou za to geny, nebo se malému vzrůstu dá předejít?

 celý článek

Léčba růstovým hormonem. U poruch růstu téměř magické sousloví, při jehož vyslovení svitne naděje, že malé dítě doroste do normální výšky.

 celý článek

Pokud jejich potomek neroste, měli by se rodiče poradit s lékařem. Někdy může jít jen o běžnou odchylku, jindy je nutné výšku léčit – nejčastěji kvůli chybějícímu růstovému...

 celý článek

Nejběžněji používaným testem k definitivnímu zjištění nedostatečné tvorby růstového hormonu je test s inzulinovou hypoglykemií. Je to mezinárodně standardně doporučovaný test.

 celý článek

Růstové bolesti

| Dotaz od: Marcela

Mám 4,5 letou dceru která trpí růstovými bolestmi. Bolestmi trpí už 2 roky. Má za sebou 2 kůry kdy užívá colagen po dobu 2 měsíců. Zjistila jsem, že jakmile bere kostičky tak...

Doporučoval bych specializované vyšetření na pediatrii a případně i nasazení další kolagenové kůry. Hezký den.

Lidé s deficitem růstového hormonu jsou kvůli své tělesné výšce často považováni okolím za outsidery. Přesto to ale nemusí být pravda.

 celý článek

P. doktorko, chtěla bych Vás touto cestou požádat o potvrzení, zda graf bazální teploty je ovulační, případně, zda u vyznačeného dne, který jsem si označila došlo k ovulaci...

Graf bazální teploty odpovídá ovulačnímu cyklu. Ovulační den by mohl být o něco později, než máte poznačeno, a to 23.6, kdy následně došlo ke zvýšení bazální teploty na 37.0 a...

Růstový hormon se přirozeně tvoří v hypofýze (podvěsku mozkovém), ale s věkem jeho produkce postupně klesá.

 celý článek

Velké množství studií již prokázalo, že se koncentrace růstového hormonu během cvičení zvyšují. Vyplavování růstového hormonu z hypofýzy (podvěsku mozkového) během cvičení je...

 celý článek

Paní doktorko, moc vás prosím o radu, spíše o vysvětlení výsledku z krve a co mi doktorka napsala do lékařské zprávy. Nejdříve bych ráda napsala s čim vším se léčím a to...

Nižší hladina IGF-1 nic neznamená - vzhledem k podezření neurochirurga a Vašemu vzrůstu je důležité, že nebyl nad normou. Stejně tak samotný růstový hormon. Co se týče kortizolu...

Růstové hormony

| Dotaz od: Martin

Mam problém a jsem ostýchavý se zeptat mého lékaře. Je mi 16let a měřím 173cm. Vím, že je to v normě, ale moje generace v tomto věku má minimálně těch 176, ale spíš 180+. Když...

Dotaz jste zařadil správně. Bohužel, léčba růstovým hormonem má svá velmi přísná pravidla a je indikovatelná jen u velmi úzké skupiny nemocí doprovázených poruchou růstu. Obávám...

Rustove bolesti

| Dotaz od: Tomáš

Už asi 2 roky mě bolí kolena doktor říká že to jsou růstové bolesti,bolí to po ránu po sportování a k večeru a když jsem toho nechal cca 15 dní a pak šel znovu sportovat tak to...

To je otázka spíš pro ortopeda, kterého jste ale asi již navštívil. Myslím, že vaše obtíže patří mezi ty, kde medicína přesně neví, čím jsou způsobeny. Na nějakou artrozu či...

Jsem muž, je mi 25 let, a jsem velmi pohublý, nerostou mi moc vousy, ochlupení, svalová hmota, mám drobné ruce, že vipadám jako dítě v pubertě, přitom pokud se podívám na...

Určitě bych raději doporučila kontrolu u endokrinologa s vyšetřením hladin pohlavních hormonů, resp. provedením dalších vyšetření podle posouzení lékaře. Mějte se hezky.

Stále více studií uvádí, že špatná funkce endokrinních žláz (žláz s vnitřní sekrecí) se objevuje častěji u lidí po úrazu hlavy. Úraz mozku způsobí značnou nestabilitu v produkci...

 celý článek

Růstové bolesti?

| Dotaz od: Filip

Hezký den,můj 4 letý syn si asi před měsícem při viroze začal stěžovat na bolesti v týlu,za krkem(krční páteř a nahoru k hlavě).Přikládala jsem to viroze,takže jsem to neřešila...

Růstové bolesti jsou pozorovány většinou spíše na končetinách, tyto bolesti, které popisujete,spočívají spíše v doznívání zánětlivého procesu v těle chlapce a dejte jim ještě...

Růstové hormony

| Dotaz od: Jaroslav

Je mi 15 let, jsem kluk a mám problém se svoji tělesnou výškou. Chtěl bych se zeptat, pokud to nějak jde, kde nebo jak sehnat růstové injekce/hormony. Ptal jsem se na to rodičů...

Doporučuji komplexni vyšetření u dětského endokrinologa. Zdravím

Růstové bolesti

| Dotaz od: Tomáš

Chtel bych poradit.Uz to bude 3tim rokem co me boli kolena,je mi 14let.Uz jsem byl u 2 doktoru jeden mi rekl at to moc neprehanim, a at jim jogurty a potraviny s vapnikem.Ten...

Asi Vás zklamu, protože nic závratného neporadím. Rady by Vám měli dávat tam, kde Vás operovali, pracoviště má určitě dostatek zkušeností. Já bych jen odhadoval, že - i když Vám...

Růstový hormon je hormon, který přirozeně vyrábí část mozku nazvaná hypofýza.

 celý článek

Fakt, že dítě trpí poruchou růstu, většinou rodiče pořádně vyděsí.

 celý článek

Říká se, že děti, které vyrůstaly v neúplných rodinách či jinak citově strádaly, dorůstají daleko menší výšky než děti z normálních rodin.

 celý článek

Autismus je zvláštní duševní choroba. Pacienti jsou typičtí minimální snahou komunikovat, mají narušené chování a tvorbu vztahů k ostatním a mají sklony upřednostňovat...

 celý článek

Chci se zeptat,jestli po zlomenině růstové kosti je normální,že mám necelé 2 týdny po sundání sádry ( nechodící ) a kotník je stálé oteklý? Co by popřípadě mohlo pomoci? Kotník...

Nevím, co rozumíte růstovou kostí. Po zlomeninách hlezna je po sejmutí sádry, zvláště pokud imobilizace nebyla příliš dlouhá, otok. V takovém případě je vhodná pohybová a...

Poznat už v porodnici, že vaše děťátko má nedostatek růstového hormonu (RH), není vůbec jednoduché. Někdy se opravdu narodí miminko s nízkou porodní délkou i hmotností.

 celý článek

Mám 16-ti letého syna a má problémy s koleny. Prý je to růstového rázu,ale i vrozená vada čéšky.Nesmí dělat kleky,dřepy,ohýbaní atd... Sport žádný nedělá ,je v poklidu.Dostal...

Při chondropatiích v oblasti kolena je rozhodujícím pro měkkou a dosud nezralou chrupavku omezení zátěže. Přetížení je nejdůležitější omezit. Potom je třeba opakované...

Takže je tedy celkem normální tento otok? Jak dlouho po tomto úraze je možné sportovat? Bylo mi řečeno že ještě u dospívajících se nachází v hlezenním kloubu růstová kost...

Pokud jde o o poranění v růstové ploiténce je opatrnost na místě. Růstová ploténka má několik zon a jen vyjímečně je poraněna právě tá skutečně za růst odpovídající. Většina...

Bolesti kostí související s růstem a produkcí růstového hormonu mohou mít různý původ. Mohou například vzniknout jako komplikace po odstranění nádoru produkujícího růstový hormon.

 celý článek

Čím později se u vašeho potomka začne projevovat puberta, tím vyšší je pravděpodobnost, že bude v dospělosti trpět řídnutím kostí. K těmto závěrům došli kalifornští lékaři.

 celý článek

Ačkoliv se řada zlomenin u dětí hojí snáze a rychleji než podobná poranění dospělých, existují i specifika dětských kostí, která je tvoří mnohem zranitelnějšími. Řeč je o...

 celý článek

Čím delší doba uplynula od plošného rozšíření uměle vyráběného růstového hormonu, tím více se rozšiřuje i spektrum jeho použití.

 celý článek

Léčba růstovým hormonem, stejně jako malý vzrůst, může být pro malé dítě poměrně velkým hendikepem.

 celý článek

Období dospívání není jen více či méně náročnou životní etapou, kdy děti odmlouvají, hledají svou identitu a místo ve společnosti a pohlavně dospívají. V pubertě dochází také k...

 celý článek

Kulturisté zaujatí růstem své svalové hmoty někdy překračují hranice lékařských doporučení i zdravého rozumu. To když vedle posilování někteří z nich přistupují k chemické...

 celý článek

Uměle vyráběný růstový hormon není na současném medicínském poli ničím neobvyklým. Lékaři jej předepisují jak u různých poruch růstu, tak i například jako doplňkový lék proti...

 celý článek

Bolest holeně a chodidel

| Dotaz od: veny

Mýmu synovu je 3,5 roku.Stává se,že 1x do měsíce se v noci vzbudí ale i někdy navečer si stěžuje,že ho bolí nožička.Je to v oblasti holeně nebo chodidla.Chce to nechat...

Obratte se, prosím, na ortopeda - nejlépe znalého dětské problematiky, vyšetření, které musí provést, nemusí sestávat pouze z rtg snímku. Měl by prohlédnout a vyšetřit synovy...

Výživě v dětském věku je nutné věnovat velkou pozornost, neboť má obrovský vliv na vývoj dítěte. V každé fázi života dítěte existují specifické výživové požadavky.

 celý článek

Již v minulosti bylo mezi lékaři známo, že nedostatek růstového hormonu způsobuje nedostatečnou tvorbu kostní hmoty u dětí i dospělých.

 celý článek

Pasivní bolest končetin

| Dotaz od: Michal

V červnu tohoto roku mne "pasivně" bolelo pravé stehno. Při dotyku se bolest nijak nestupňovala, neměnila se. Po zhruba dvou týdnech vše zmizelo. Mezitím jsem byl u svého lékaře...

Bez možnosti Vás tělesně vyšetřit a bez znalosti detailů je možné se k věci vyjádřit jen orientačně, Každopádně je vhodné podrobnější vyšetření, vzhledem k tomu, že za potížemi...

Růst

| Dotaz od: dagmar

Syn 16let má 170cm .Při narození 51cm 3700g.Jak se dá zjistit zda jeho růstové štěrbiny jsou už uzavřeny nebo ještě poroste a kolik.Jeho bratr 17let 190cm sestra 18let 172cm...

Stav růstových štěrbin lze zjistit na RTG. Zda poroste a kolik, to posoudí na základě dosavadního růstu, celkového stavu a případně stavu růstových štěrbin ošetřující lékař. Ale...

Výška

| Dotaz od: Petr

Pane doktore chtěl bych se zeptat jestli by mě pomohl STH narůst ještě o pár cm. Měřím 166 cm a je mě 17 let, zajímá mě jestli, když budu brát STH bych mohl vyrůst do 175 cm...

Nejprve by se muselo vyšetřit, zda ještě nemáte uzavřené růstové chrupavky. Ale STH se takto běžně nepoužívá. jeho využití je vyhraženo pro těžké stavy se závažnou poruchou...

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze je hlavní rizikový faktor onemocnění srdce a cév. Tyto nemoci jsou nejčastější příčinou úmrtí v dospělosti. U dětí je na rozdíl od dospělých...

 celý článek

Dotaz na růst postavy

| Dotaz od: hudy

Chtěl jsem se zeptat jestli by slo nejak ovlivnit výšku postavy chtěl bych být vyšší a jestli mi k tomu pomůžou nejaké vitamíny nebo jina možnost Děkuji

Ve vašem věku se s tím asi už nedá dělat nic. Růst je možné ovlivnit růstovým hormonem, ale musí se podávat před uzavřením růstových štěrbin na kostech. Pokud se tyto štěrbiny...

Bolesti nártu

| Dotaz od: pavlina

DOBRÝ DEN.DCERA 8 LET MÁ DOST ČASTO NOČNÍ BOLESTI NÁRTŮ OBOU NOHOU.ALE JENOM V NOCI.VŽDY POMŮŽE KRÁTKÁ MASÁŽ.MOHU JÍ POMOCI I JINAK.DĚKUJI

Vaše dcerka je ve věku, kdy bývá tento typ bolestí nazýván "růstové bolesti". Tato diagnóza by ale měla být přiznána až po vyloučení ostatních příčin. Bylo by asi na místě...

Malý vzrůst

| Dotaz od: Petr

Chtěl bych se zeptat kde je možné se nechat vyšetřít, zda ještě nemám uzavřené růstové chrupavky a jak se to dělá a jestli bych měl jít kvůli tomuto vyšetření k obvodnímu lékaři...

Petře! Začněte obvodním lékařem. Zda máte uzavřené růstové chrupavky lze poznat obyčejným rentgenem, ale co s takovým nálezem pak uděláte? Chcete-li se léčit pro malý vzrůst...

Rekombinantní růstový hormon – obecný název uměle vytvořeného lidského růstového hormonu, který se obvykle používá v terapii poruch růstu.

 celý článek

Růst

| Dotaz od: Richard

Je mi 19 let, měřím 173 cm. Od 17 let jsem vyrostl od 3 cm, je možné, že ještě vyrostu? Případně jak mohu zjistit, jestli mám uzavřené růstové štěrbiny? A dá se vyrůst i jejich...

Richarde! Pravděpodobnost, že ještě porosteš je velmi malá, max tak o 1cm. Uzavření růstových štěrbin lze ověřit na rentgenových snímcích dlouhých kostí. Po jejich uzavření již...

Tělesná výška

| Dotaz od: Radim

Jde mi o mého syna, je mu 17 let a cca dva roky chodí do posilovny a od té doby moc neroste ( 171 cm), jak dalece ovlivňuje posilování tělěsnou výšku, někdo říká, že to nemá...

Růst je složitá záležitost. Je ovlivněn samozřejmě genetikou, systémem žláz s vnitřní sekrecí, kvalitou kostí, růstových plotének a dalšími faktory. Samotné posilování by...

Podle příčin se vysoký krevní tlak dělí na hypertenzi primární a sekundární. Zatímco u dospělých pacientů tvoří 90 % hypertenze primární, u dětí převažuje spíše hypertenze...

 celý článek

Růst

| Dotaz od: dagmar

Syn 16let má 170cm .Při narození 51cm 3700g.Jak se dá zjistit zda jeho růstové štěrbiny jsou už uzavřeny nebo ještě poroste a kolik.Jeho bratr 17let 190cm sestra 18let 172cm...

Stav růstových štěrbin lze zjistit na RTG. Zda poroste a kolik, to posoudí na základě dosavadního růstu, celkového stavu a případně stavu růstových štěrbin ošetřující lékař. Ale...

Bolest končetin

| Dotaz od: Patrik | z mobilní aplikace

Je mi 18 let a zhruba pul roku mě bolí končetiny.Je to vystřelující bolest nejspíš v kostech.Nebolí to moc ale přirovnal bych to k citlivosti zubů.Není to pravidelné ale ted...

Příčinu vám po internetu nedokážu říci, otřebovala bych více údajů. Když jsou bolesti takto stěhovavé, nejspoíše se jedná o růstové nebo únavové bolesti z přetížení. Poraďte se...

Mnoho lidí touží zastavit proces stárnutí. Zkouší tak všemožné metody, jako jsou drahé krémy na pleť, lifting kůže a bolestivé injekce. Horkým elixírem mládí se v poslední době...

 celý článek

Růstový vývoj

| Dotaz od: Zuzana

Je mi 13 let měřím 155 cm a už asi třičtvrtě roku mám menstruaci je pravda že ten kdo dostane menstruaci přestane po 2 letech růst a jestli ne do kolika asi budu růst moje mamka...

Je pravda, že když dívka začne menstruovat, výrazně se zpomalí její růstová rychlost. Tím,. že ani Vaši rodiče nejsou vysocí, pravděpodobně zůstanete spíše menší postavy. Hezký den

Vzrůst

| Dotaz od: Pavlína

Výživě v dětském věku je nutné věnovat velkou pozornost, neboť má obrovský vliv na vývoj dítěte. V každé fázi života dítěte existují specifické výživové požadavky.

 celý článek

Zkřivuje se mi prst na ruce

| Dotaz od: Juli

Začala jsem si všímat, že se mi zkřivuje článek prstu na ruce bylo by mi to jedno ale ono to i bolí. Přijde mi to divné hlavně kvůli tomu, že se mi poslední dobou vůbec nic nestalo

Pokud se nejedná o revmatoidní potíže může se jednat o změnu růstu po úraze růstové ploténky článku prstu. Určitě musíte absolvovat ortopedické a revmatologické vyšetření a rtg...

Zlomenina nohy 7,5 dítěte

| Dotaz od: MARCELA

CO ZNANENÁ V ČEŠTINĚ:(hlavní diagnóza)Fr.epiphyseolysis dist.tibiae 1.dx., (vedlejší diagnóza)Stp.osteosynteze tibiae 1.dx. DĚKUJI PŘEDEM ZA ODPOVĚD. M

Epifyseolysa značí v tomto případě poranění v oblasti růstové ploténky na dolní části holenní kosti, další dg je operační spojení kostí, osteosyntesa, v tomto případě holenní...

Již v minulosti bylo mezi lékaři známo, že nedostatek růstového hormonu způsobuje nedostatečnou tvorbu kostní hmoty u dětí i dospělých.

 celý článek

Bolest holení

| Dotaz od: Lukáš

Je mi 14let a aktivne sportuji. poslední rok mně bolí holene, ale jenom po nejake námaze třeba bežím 5min. při to skáču a začnou mne strašne bolet holene. Četl jsem že to je...

Ahoj, takové bolesti bývají nejčastěji tzv.růstové. Poraď se se svým obvodním lékařem nebo ortopedem. Zatím by mohly pomoci ortopedické vložky a mazat mastí s arnikou neboí...

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze je hlavní rizikový faktor onemocnění srdce a cév. Tyto nemoci jsou nejčastější příčinou úmrtí v dospělosti. U dětí je na rozdíl od dospělých...

 celý článek

Rust syna

| Dotaz od: E.

Syn nar.38 tyden 46cm,3kg.Do 18mesicu rust tesne nad 3.perc.Po te se propadl.Ve 2letech a 11 mes.dle mereni detske lek. 86cm(merila ho 2x.Ja doma take namerila 86cm).Podle...

Nejde ani tak o absolutní hodnoty růstu v centimetech, ale o jeho dynamiku, která se sleduje právě růstovými grafy (ve kterých se bere v potaz i výška rodičů). Pokud jste v péči...

Jak měříte své děti? U stěny s knížkou nad hlavou? Není to ten nejlepší způsob... Jak se správně děti měří a jaké výšky v dospělosti pravděpodobně dosáhnou se dozvíte v našem...

 přehrát video

Biologická léčba přesně cílí na nádorové buňky nebo posiluje vlastní buňky imunitního systému pro boj s tímto nádorem. Nejedná se pouze o jeden druh léčiv. Do pojmu...

 celý článek

Akromegalie. Slovo, při kterém si většina lidí představí obrovité postavy, které svou výškou značně přesahují normální zdravou populaci. Přesto to ale nemusí být vždy pravda...

 celý článek

Pro nespecifické střevní záněty je typické střídání období klidu (remise) a opětovného vzplanutí zánětu a s ním i znovuobjevení se nepříjemných obtíží (relapsu). Lepší kontrole...

 celý článek

Poruchy paměti a učení ve starším věku trápí mnoho lidí. Vědci prokázali výborný účinek podávání růstového hormonu právě při těchto zdravotních potížích.

 celý článek

Léčba růstovým hormonem je běh na dlouhou trať. Na rozdíl od léčby třeba chřipky, kdy stačí podávání léků řádově dny, maximálně týdny, se somatotropin podává roky, obecně až do...

 celý článek

Syndrom Praderové-Williho (P-W) je genetická choroba charakterizovaná mírnou mentální retardací (opožděním psychomotorického vývoje)...

 celý článek

Hladovění blokuje účinky růstového hormonu mechanismem, který by mohl nalézt využití v léčbě cukrovky. To zjistili vědci z amerického Southwestern Medical Center v Utahu.

 celý článek

Rodiče mají často obavu, zda bude jejich dítě dost velké, až vyroste. Sami si můžete zkusit spočítat, jakou po vás vaše dítě zdědilo predispozici pro svou budoucí dospělou...

 celý článek

Postižení tzv. Turnerovým syndromem jako takové zcela vyléčit nelze. Přesto ale moderní medicína umožňuje mnohým příznakům této nemoci předcházet.

 celý článek

Akromegalie je hormonální porucha způsobená nadměrnou tvorbou růstového hormonu v dospělosti. Nejčastěji je příčinou nádor – adenom hypofýzy, která růstový hormon produkuje v...

 celý článek

Růstový hormon je v dětském věku nezbytný pro správný růst. Pokud si jej z nějakého důvodu dětský organismus nevytváří sám, musí být až do ukončení růstu uměle dodáván.

 celý článek

Všechny maminky (a někteří z těch vzdělanějších a pozornějších tatínků) vědí, že od chvíle, kdy se dítě narodí, až do dospělosti je nezbytné pravidelně sledovat jeho výšku a váhu.

 celý článek

Dospělí, kteří měří výrazně méně, než je průměrná výška jejich vrstevníků, se zákonitě obávají, že i jejich děti by mohly vyrůst do menší než průměrné výšky.

 celý článek

Děsí vás každodenní píchání injekcí s růstovým hormonem vaší holčičce, která trpí Turnerovým syndromem? Nemělo by.

 celý článek

Většina endokrinních nemocí se v extrémních formách snadno pozná. Jejich časné projevy však mohou být velmi nenápadné a projevovat se nevýrazně. Týká se to nejen anamnézy, ale i...

 celý článek

Při předepsání léčby si často klademe otázku, co všechno vlastně léčbou získáme. Stran růstového hormonu nejspíš každého napadne, že se zlepší růst dítěte a dítě doroste do...

 celý článek

Krycích a obvazových materiálů je k dispozici mnoho. Klasické gázy jsou ale čím dál častěji nahrazovány moderními materiály, které jsou schopné vytvořit mnohem lepší podmínky...

 celý článek

Akromegalie se začíná díky osvětě dostávat do povědomí veřejnosti i lékařů. Přesto je ale období od prvních obtíží do stanovení správné diagnózy stále poměrně dlouhé. Jak nemoc...

 celý článek

Ačkoliv by se mohlo zdát, že většina akromegaliků jsou spíše starší lidé, opak je pravdou. Tato nemoc se totiž může projevit u všech věkových kategorií. Akromegalie je...

 celý článek

Ženskou ejakulaci neboli „mokrý orgasmus“ podle statistik prožilo nebo prožívá 30–40 % žen. Jde o naprosto přirozený jev, který jsou často schopny prožít právě ženy, jež...

 celý článek

Trend štíhlosti si nepřestává vybírat svoji daň u čím dál mladších jedinců. Hrozba mentální anorexie neboli poruchy příjmu potravy je všudypřítomná. Kromě toho, že nemocný trpí...

 celý článek

Také jste od svého lékárníka slyšeli větu typu „Lék, který je na vašem receptu uveden, nemáme. Mohu vám ale nabídnout vlastně stejný přípravek, jen s jiným názvem“ nebo...

 celý článek

Obecně se traduje, že výška, obratnost a tělesná zdatnost spolu úzce souvisí.

 celý článek

Bechtěrevova choroba je značně individuální. Zatímco někteří nemocní žijí řadu let, aniž by je nemoc významněji omezovala v aktivitě, jiní se záhy po stanovení diagnózy stávají...

 celý článek

Melanom je zhoubný nádor kůže způsobený nekontrolovatelným růstem pigmentových buněk. Mezi nové metody boje s tímto zdravotním problémem patří biologická léčba.

 celý článek

Akromegalie je onemocnění, které je s ohledem na typické tělesné změny patrné na první pohled.

 celý článek

Endokrinologie je velmi složitá oblast medicíny, která má velký význam nejen u dětí, ale i u dospělých. Málokdo si proto umí pod tímto pojmem představit něco konkrétního u...

 celý článek

Růstový hormon se tvoří hlavně v noci – to je poměrně známá věc. Pro jeho tvorbu je ale důležitý nejen spánek, ale i samotná hodina usnutí.

 celý článek

Konopí má protizánětlivé a regenerační účinky. Pomáhá od bolesti, ulevuje při úzkosti a stresu a potlačuje nevolnost. Díky tomu může pomoci při vysoké psychické i fyzické zátěži...

 celý článek

Akromegalie je porucha, jejíž výskyt není závislý ani na zeměpisné šířce, ani délce. Vyskytuje se totiž po celém světě. V některých zemích více, v jiných méně. Jak si v tomto...

 celý článek

Dlouhodobé a špatně se hojící poranění dokáže život velmi znepříjemňovat. Zajímá vás, jaké jsou možnosti léčby chronických ran a jak lze předcházet jejich vzniku? Máme pro vás...

 celý článek

Mnoho žen si stěžuje, že jejich dříve usměvaví partneři se postupně stali spíše mrzouty. Není divu, i mužské hormony totiž podléhají určitým cyklům. Ty mohou zapříčinit změny...

 celý článek

Mnozí kuřáci se po operační rekonstrukci věnčitých tepen definitivně rozhodnou přestat kouřit, což je jednoznačně správné. Na rozdíl od kouření, rozumné pití alkoholu cévám...

 celý článek

Rodiče mívají často tendenci porovnávat vzrůst svého dítěte se spolužáky. Je-li jejich jinak zdravý potomek podstatně menší, začnou mít obavy. Neobvykle velká výška naopak...

 celý článek

Akromegalie. Hormonální porucha, při které se v dospělosti vlivem nadměrné tvorby a uvolňování růstového hormonu zvětšují akrální neboli koncové části těla. Ještě před samotným...

 celý článek

Pro zdravého člověka může být sauna nebo masáž třeba i každodenní záležitostí. Diabetici by ale měli být opatrní. Proč?

 celý článek

Dítě potřebuje k dobrému vývoji dostatek růstového hormonu a zdravé růstové ploténky. Dojde-li k poranění takové ploténky, může to vést až k jejímu předčasnému uzávěru...

 celý článek

Chronické renální selhání je onemocnění ledvin, při kterém mají tyto orgány sníženou schopnost vylučovat moč. Kvůli tomu se v těle hromadí škodliviny a opožďuje se růst. To je...

 celý článek

Trpíte nějakým akutním poraněním nebo vás trápí chronická rána? Dejte svému tělu něco, co je mu vlastní a pomůže mu urychlit proces hojení – enzym bromelain. Bromelain se...

 celý článek

Přestože žáci s malým množstvím růstového hormonu nepotřebují na první pohled tak specifickou péči jako například děti se smyslovým hendikepem, musí i u nich jejich učitelé...

 celý článek

Pokud se chystá člověk s akromegalií a zároveň s kriminální minulostí spáchat zločin, měl by si natáhnout rukavice jako každý jiný recidivista. Je jen málo onemocnění, která...

 celý článek

Obliba bio potravin neustále stoupá. Je však pravda, že jsou kvalitnější, a proto vhodné i pro alergiky? Rozhodujete-li se, zda kupovat, či nikoli, možná vám poradí následující...

 celý článek

U dětí se na obou koncích kosti, která ještě roste do délky, nacházejí růstové štěrbiny. V těch je vrstva buněk, díky nimž dochází k prodlužování kosti. Na konci puberty se tyto...

 celý článek

Sylvester Stallone je rozhodnutý vyhrávat a svou dominanci neustále dokazovat. K výhře je ochoten použít všech možných prostředků. Třeba i růstového hormonu.

 celý článek

Ačkoliv by se mohlo zdát, že je nadprodukce růstového hormonu a z ní vyplývající akromegalie čistě lidskou chorobou, není tomu tak. Toto hormonální onemocnění se totiž podobně...

 celý článek

Během čtyř let průměrný chlapec – teenager – vyroste o 30 centimetrů, přibere 6 kg svalové hmoty, poloha hlasu mu klesne v průměru o jednu oktávu a srdeční sval zmohutní o...

 celý článek

V sexualitě existuje mnoho mýtů. Například že partneři musí mít orgasmus společně, že existují ty správné a nesprávné polohy, že u prvního styku nelze otěhotnět a také že...

 celý článek

Jednou z diagnóz, u kterých lze použít terapii pomocí růstového hormonu, je i genetická odchylka nazvaná Turnerův syndrom.

 celý článek

Opět se blíží období výletů na zasněžené kopce a s ním i nebezpečí méně či více závažných sportovních úrazů. Zatímco pro lyžaře jsou typická poranění nohou, snowboarding nahrává...

 celý článek

Typické příznaky spojené s akromegalií, jako je zvětšování rukou, nosu nebo brady, souvisejí s nadprodukcí růstového hormonu. Existuje však skupina symptomů vyvolaných pouze tím...

 celý článek

Růstový hormon je lék podávaný na lékařský předpis. Jeho prodej a užívání mimo určené indikace je nelegální. Mezi sportovci je však rozšířený názor, že tento hormon zvyšuje...

 celý článek

Jednou z příčin růstových potíží může být i chronické selhání ledvin. Díky objevu výroby umělého růstového hormonu se takto postižené děti a jejich rodiče menšího vzrůstu obávat...

 celý článek

Do zdravého životního stylu patří již z podstaty věci také strava. Jak se ale v doporučeních, která se od sebe mnohdy diametrálně liší, orientovat? I přesto, že potravinových...

 celý článek

Lupénka je velice nepříjemným chronickým autoimunitním onemocněním kůže. Dokáže svému nositeli způsobit mnoho potíží včetně těch psychických. Ale ani tato nemoc vás nemusí ze...

 celý článek

Na to by nám mohla odpovědět nová americká studie, která prokázala účinný efekt této látky na srdce. Zatím jen myší, ale věda jde kupředu mílovými kroky…

 celý článek

Trpíte-li alergií nebo astmatem, pak je důležité vědět, jak se při léčbě chovat. Nejdůležitější je tedy navštěvovat pravidelně svého lékaře a užívat správně přípravky, které vám...

 celý článek

Akromegalie, onemocnění způsobené nadměrnou produkcí růstového hormonu, se většinou vyskytuje pouze sporadicky. Přesto už bylo popsáno několik případů, kdy se tato hormonální...

 celý článek

Vyspělost obvazové techniky starého Egypta dodnes bere dech. Stačí připomenout mumie, které díky gáze a balzámům vydržely ve svých hrobkách neporušené několik tisíc let. Stejné...

 celý článek

Faktorů, které mohou mít negativní vliv na růst dítěte, je mnoho. Třeba nesprávné dýchání ve spánku.

 celý článek

29letý Sultan Kosen z Turecka, vedený v Guinessově knize rekordů jako nejvyšší muž světa, zřejmě brzy přijde o své prvenství. Lékařům se totiž díky špičkové metodě – terapii...

 celý článek

Německý výzkum v nedávné době objevil nové látky, jejichž hladina v plazmě souvisí s postupem Bechtěrevovy nemoci. Pokud se tyto látky osvědčí, mohly by pomoci lékařům v...

 celý článek

Gigantismus je stejně jako akromegalie obvykle způsobený nádorovým bujením hypofýzy, tedy žlázy, která mimo jiné produkuje i hormon podporující růst.

 celý článek

S posledními dny starého roku začínáme přemítat, co bychom v budoucnu chtěli zlepšit, co změnit. Odstranění zlozvyků bývá na nejvyšších příčkách, přičemž vede předsevzetí...

 celý článek

Na americké Johns Hopkins University se podařilo vyvinout materiál připomínající želé, který usnadňuje regeneraci těžce popálené kůže a umožňuje její hojení téměř bez jizev. Do...

 celý článek

Cílená léčba nádorů zaznamenává rok co rok obrovský vývoj. To je také jeden z důvodů, proč se zlepšují vyhlídky nemocných s rakovinou. Cílená léčba není ale zdaleka vhodná pro...

 celý článek

Pro většinu z nás je nepředstavitelné, že bychom si sami aplikovali injekci. Právě z toho důvodu vznikly injektory. Kdysi byly určeny jen k aplikaci inzulinu, ale časem se...

 celý článek

Kardiopulmonální resuscitace (KPR), tedy první pomoc při zástavě krevního oběhu a dýchání, by měla patřit mezi základní dovednosti každého z nás. Neposkytnutí první pomoci může...

 celý článek

Rány a různá zranění jsou staré jako lidstvo samo a stejně tak se dlouho se o jejich hojení lidé snaží. Cesta od neumělých obvazů až k moderní chirurgii byla ale velice dlouhá a...

 celý článek

Dívky s Turnerovým syndromem mají často výše položený hlas, který bez léčby s věkem zpravidla příliš neklesá. Často mají tyto dívky problémy i s výslovností, zejména ty s malou...

 celý článek

„Lidský růstový hormon byl údajně používán ke zvýšení atletické výkonnosti, ačkoli bezpečnost a účinnost při takovémto užití je málo osvětlena,“ tvrdí Hau Liu a jeho...

 celý článek

Mnoho poruch růstu je dnes možno léčit pomocí růstového hormonu. Je jistě žádoucí, aby dítě nezaostávalo za svými vrstevníky v růstu, proto většina rodičů dodržuje svědomitě...

 celý článek

Nové výzkumy nasvědčují tomu, že dospívající dívky s mentální anorexií mohou po skončení nemoci dále růst. Mentální anorexie je závažné onemocnění postihující především mladé...

 celý článek

Rychlost růstu se podle mnoha pozorování i klinických studií liší během jednotlivých období roku. Podobně jako u zvířat, také u člověka byl popsán bifázický charakter, kdy...

 celý článek

Růstový hormon ovlivňuje metabolismus sacharidů, tuků a bílkovin. Má přímý vliv na růst svalové hmoty. V době, kdy člověk cvičí, se vyplavuje do krve více růstového hormonu.

 celý článek

Akromegalie je onemocnění, při kterém se tvoří zvýšené množství růstového hormonu v období, kdy již organismus neroste. Hormon tudíž nemůže působit na růstové štěrbiny dlouhých...

 celý článek

Myslíte si, že terapie růstovým hormonem se týká jen dětského věku? I po dosažení normální dospělé výšky totiž naše tělo růstový hormon potřebuje.

 celý článek

V současné době se do spektra diagnóz, u kterých je indikována terapie somatotropinem, dostávají i ty bez primárního deficitu růstového hormonu.

 celý článek

Na podzim roku 2007 byla zveřejněna studie italských autorů na téma celiakie a  růstového hormonu. Studie měla za úkol ozřejmit, zda také děti s celiakií a současným...

 celý článek

Ponocuje váš potomek často? Pak může mít potíže s růstem. Naděje na úspěch při léčbě růstovým hormonem je totiž ovlivněna řadou faktorů.

 celý článek

Těhotenství?

| Dotaz od: Štěpánka

Chtěla bych se zeptat, zda je možné, že bych byla těhotná. O miminko se snažíme tak půl roku. Mám nepravidelný cyklus a bez vyvolávaček a léků na pravidelnost MS bych se asi...

BT mohla být zvýšena Utrogestanem a se snížením jeho hladiny poklesla,na vašem místě bych vyčkat týden a nedostaví li se menses zopakoval test příjemný den

Podpora růstu

| Dotaz od: kristýna

Mám dotaz ohledně mé výšky. Je mi 16 a měřím 150 cm. Mě by má malá výška sama o sobě nevadila, ale věnuji se hokeji, kde mám s tím že jsem malá problémy. Chtěla bych se zeptat...

V šestnácti letech u dívek už většinou k dalšímu růstu nedochází, mohou být samozřejmě ale výjimky. Důležitá je i výška, jakou měli oba Vaši rodiče - pokud jsou oba menšého...

Vyšší folikulární teplota

| Dotaz od: Ondřej

S mou partnerkou se snažíme o dítě (teprve druhý měsíc po vysazení antikoncepce) partnerce denně, krom menstruace zaznamenávám bazální teplotu. všiml jsem si, podle grafů na...

Bazální teplotu měřit můžete, ale až tak úplně dopodrobna bych se tím nezabývala.není to úplně validní metoda. těhot.test si udělejete cca 5 dní po vynechání menstruace,ale...

Akromegalie je onemocnění způsobující zvětšování koncových částí těla, dále ztluštění kůže na rukou a nohou, nadměrné pocení nebo přibírání na váze. Mohlo by se  zdát, že...

 celý článek

Mri

| Dotaz od: Beata

Už som vám raz písala ohladom MRI. Mám po vyšetrení a dnes mi prišli výsledky: Infratentoriálne bez ložiskových zmien intenzity signálu, 4. komora, prepontínna cisterna a...

MRI vyšetření naznačuje, že je vše v pořádku. Struktury mozku tedy poškozené nejsou. Změny na EEG ale přesto mohou být přítomné. Doporučoval bych tedy znovu kompletní...

Tepová frekvence

| Dotaz od: Pavel

Již víc jak 15 let provozuji vytrvalostní sport, triatlon. Před necelými třemi lety mě ze dne na den, při fyzické zátěži postihlo propastné snížení tepové frekvence. Protože si...

Vámi uváděná snížená tepová frekvence neznačí zánětlivé postižení, ale trénovanost čili velmi dobrou fyzickou kondici.

Křivé záda

| Dotaz od: Marcela

Mám dotaz,je mi 21 let,již od základní školy sem se začínala hrbit zřejmě z pohodlí nebo z nižšího seběvodomí ani nevím proč,během dospívání mi to ale začlo vadit jelikoz se uz...

Návštěva ortopeda je na místě, je třeba ujasnit zda se jedná o skoliozu a jakého typu, nebo se jedná o Scheuermannovu chorobu, která v pubertě odeznívá. Období t.zv. druhé...

Dist radia disloc

| Dotaz od: Miroslava

Vážený pane doktore,chtěla bych se zeptat na mého syna 12let.Loni v dubnu měl úraz ruky-zápěstí-s epiphyseolýzou dist radia disloc.Operovali ho,dostal sádru až k rameni a 4dny...

Na přesnou odpověď je třeba znát více informací. a rtg snímek první a současný. Epifyseiolysy jsou pranění v oblasti růstové ploténky, ale jen málokteré poranění postihne...

Eeg vyšetření

| Dotaz od: Lenka

Děkuji za odpověď na výše uvedený předmět dotazu, který byl zodpovězen 30.9. Nenašla jsem ale v odpovědi, co tedy ta "nerytmika" znamená v praxi, když nesouvisí s epilepsií...

Nerytmika znamená, že graf není zcela správný, že není rytmický, je nepravidelný, ale nejsou popsány elementy epileptické. I když zcela fysiologické to není. Nakolik může...

Co uděláte, až budete chtít příště zjistit, kolik pylu létá v ovzduší, jak těžké alergické příznaky můžete očekávat? Podíváte se na informace pylové služby? Získávání aktuálních...

 celý článek

Návaly horka a pocení

| Dotaz od: Matt

Už asi 2 roky mám problém s náhlými "záchvaty" nadměrného pocení, především se mi potí hlava, hruď a záda. Jsem alergik a beru prášky Xyzal. Když jsem byl s tímto problémem u...

Záchvat, který popisujete (pocení, celková nevolnost, klepání rukou, zlepšení na vzduchu) by mohl být klidně v rámci tzv. panické ataky, tudíž psychického původu. Mohly by...

Z důvodu třesu HK jsem byla neurologem poslána na EEG, EMG a MR. Původním předpokladem bylo, že jsem pouze přetažená (práce, škola, mnoho stresu). Výsledky EMG: Tetanická...

Vážená slečno/paní Dano, podle EEG se pravděpodobně jedná o některý typ epilepsie. Pokud zahájená léčba zajistí zmírnění nebo vymizení obtíží, bude to nepřímým potvrzením této...

Bolest holení

| Dotaz od: Vojta

Před 2 měsící jsem začal běhat a asi po měsíci mě začali při dobíhání bolet holeně. Řekl jsem si, že si raději dám volno(týden), abych si nezpůsobil únavou zlomeninu, což je...

Jedná se zřejmě o entezopatii v místě bolesti, to jest zánětlivé nemikrobní změny v mítě úponů šlachy nebo vazu na kost. Tyto změny se projjeví bolestí, pohmatovou citlivostí...

Audiometrie je přístrojové vyšetření sluchu. Umožňuje lékaři posoudit Vaši schopnost slyšet zvuky různých výšek. Audiometrie se používá k hodnocení poruch Vašeho sluchu...

 celý článek

Nádor hypofýzy

| Dotaz od: Katka

Mojí 10ti leté dceři byl před třemi dny diagnostikován nezhoubný nádor hypofýzy o velikosti 5x8 mm umístěný vlevo. Stále čekám, na kdy nás objednají na specializované pracoviště...

Nádory podvěsku mozkového mohou způsobit nadměrnou tvorbu některých hormonů (u Vaší dcery pravděpodobně růstového hormonu a gonadotropinu - hormonu ovlivňující pohlavní žlázy...

Pěkný den, moc bych prosila o fundovaný lékařský názor na vyšetření přístrojem OBEROM, jímž vyšetřují některá alternativní pracoviště s čínskou medicinou. Údajně jde o přesnější...

Bohužel o tomto přístroji slyším poprvé, nikdy jsem neviděla žádný výsledek, který z něj vzešel ani neznám nikoho, kdo by tam byl. Slyšela jsem už o jiných, možná podobných...

Brnění nohy

| Dotaz od: Helena

Již asi tři týdny pozoruji, že po určité fyzické námaze (hodně sportuji), popřípadě i po delší chůzi, začnu mít takové lehké, mírné brnění na levé noze nad kotníkem, takový cca...

Vámi popisované potíže mohou mít různé příčiny. Nejspíše se nabízí dráždění v průběhu prvního křížového nervového kořene, což může být v souvislosti se změnami bederní páteře...

Je takřka dokonalá. Zaujme na první pohled. Nabízí tolik možností… Prostě přitahuje. Virtuální realita. Není divu, že hráči dokážou u monitoru prosedět celé noci. A komu z nás...

 celý článek

Vyšetření

| Dotaz od: Hana

Byla jsem v nemocnici, protože jsem dvakrát za sebou omdlela, podruhé jsem byla i v krátkém bezvědomí (asi jednu minutu). Poslali mě na EEG, kdy v propouštěcí zprávě pro lékaře...

EEG je vyšetření aktivity mozkových buněk ( např. pro vyšetření epilepsie atd.). Frustně abnormní znamená mírně odchýlené od normálu. Další věta se mi nedaří rozluštit- obsahuje...

Dcera si v listopadu vyvrkla kotnik a na rtg se zjistil odstepek vnejsiho kotniku.Na 4 dny dali mast a obvaz.Dceru kotnik pobolival dal, sli jsme k jinemu lekari, opakovalo se...

Bohužel i na dotazu , na malém obrázku je rtg snímek stínován, po zvětšení se stínování ještě zvětší a snímek je velmi málo vypovídající. Vzhledem k tomu mohu odpovědět jen s...

Nechuť k jídlu

| Dotaz od: Miroslava

Mám 8 měsíční dceru, která váží 6 580g (při narození vážila 3 560g). Od narození přikrmujeme Nutrilonem, od ukončeného 4. měsíce již nekojím. S příkrmem jsem začala cca v 5...

Sama nejsem úplně zastáncem doslazování stravy, i když někdy se mu nelze úplně vyhnout. Vhodné by bylo, aby pediatr vytvořil tzv. percentilový graf - do něj se zadává i výška a...

Výška dospívající dcery

| Dotaz od: Jana

Mám dotaz ohledně růstu mé dcery. Je jí 11,5 let a měří 140 cm. Já osobně jsem malá 156 cm , otec 178 cm. S porovnáním s jejími vrstevnicemi je malá. V příloze posílám růstovou...

V růstové křivce se dcera opravdu pohybuje pod populačním průměrem, navíc zde došlo k propadu tělesné výšky o několik percentilů. Nevím, zda už dcera byla nějakým způsobem...

Štítná žláza

| Dotaz od: Eva

Na sono vyšetření mi p.doktorka zjistila na laloku uzlíky. Ve správě je psáno: Obj.na krku měkká struma,v oblasti ischmu hmatná elkast nodozita vel třešně.. labor:8/11 TSH 9...

Uzlovatění ve štítné žláze postižené autoimunitním zánětem je celkem běžné a určitě není ihned důvodem k operaci. Záleží na velikosti uzlů, na jejich růstové rychlosti, na tom...

Zlepšení pozornosti

| Dotaz od: Drahomíra

Vyhodnocení EEG 11letého chlapce: Graf střední až vyšší amplitudy se zachovanou areální diferenciací,lehce porušenou hemisferální organizací a mediální synchronií. Dominuje...

Je možný kognitivní tréning mozku + integrace primitivních reflexů, eventuálně senzorická integrace.

Dotaz

| Dotaz od: Lenka

Dobrý den.Syn podstoupil asi před 1,5 rokem plastiku LCA.Neustále však trpí bolestmi a koleno nevím,jak to napsat přirovnám to k ymknutí kortníku.Tak reaguje.Je nestabylní.Byl...

Vazy jsou v pořádku, plastika rovněž, určitá nestabilita je kolem fixace plastiky předního zkříženého vazu. Je možné, že plastika byla předčasně přetěžována. Je třeba vědět...

Růstový hormon má celou řadu uplatnění. Jednak se používá k léčbě poruch růstu, své místo našel i v kosmetice nebo ve sportu.

 celý článek

Epilepsie? tetanie? psychika

| Dotaz od: Lenka

Vážená, Vážený pane doktore.Vše začalo oteklou nohou.Všechny vyšetření provedeny.Od doby emg mi cukají všechny svaly.Rok.Denně.Když, usínám v polospánku začnu.Trhat rukama.Mám...

EEG neobsahuje epileptickou aktivitu, klinika potvrzuje projevy zvýšené idiomuskulární dráždivodti, není třeba pátrat po etilogie, ale zahájit terapii Kl

Mravenčení nohy

| Dotaz od: Adéla

Už to budou přibližně dva týdny,kdy si dcera (3roky) stěžuje KAŽDÝ DEN na brnění pravè nožky. Dnes ji to vzbudilo i ze spaní a plakala. Pediatrička nám předepsala hořčík. Bere...

Začnu postupně. Oči: pokud si je mne, může jít například o krátko či dalekozrakost - hůře vidí, bolí-pálí jí oči, alergii, zánět, ..., na středisku si myslím, že paní doktorka...

Současná léčba diabetu 1. typu je založena na tzv. intenzifikovaných inzulinových programech.

 celý článek

Prosím o vysvětlení MTHFR pozitivní mutace-heterozygot. Co to prosím znamená pro mého jediného vnuka? O prázdninách mu bude 14.let. Především se bojíme o jeho zdraví a zda-li...

Vnuk má geneticky zděděný vyšší sklon krve ke srážení a tvoření trombů a embolů /vmetky/. Vyšetřovali mu jen jednu nebo více těchto mutací /další je např. Leiden a další/? Je...

Už půl roku chodím se synem (3.5 let) na logopedii, bohužel bez výsledku. Absolvovali jsme vyšetření na foniatrii (audiologii). Pan doktor nám k tomu nic neřekl, poslal nás k...

Křivka B (jak vy říkáte rovný graf), je charakteristická pro tzv. chronický sekretorický zánět středouší, což znamená přítomnost sekretu ve středním uchu po určitou dobu. Tento...

Zastavení růstu

| Dotaz od: Honza

Je mi 16 let,meřím 199cm,toho že mám velký přebytek rustoveho hormonu jsem si už všiml,ale už nechci nadále růst,jelikož je možné že porostu ještě o pár cm,chtěl bych to nějakým...

Honzo! Na dálku se mi těžko soudí, nakolik je Váš růst přiměřený. Jak vysocí jsou rodiče, jak rychle rostete? Silně doporučuji konsultaci s lékařem a to jaksi osobně, fyzicky...

Zarostlý nehet

| Dotaz od: Veronika

Rodiče mi stříhali nehty na nohou do obloučku a už to nejde změnit. Již několik let mě trápí zarůstání nehtu na palci(kůže po stranách nechtu převyšuje nehet). Asi dvakrát nebo...

Nehty na noze se skutečně mají zastřihovat rovně, o to je třeba se i nyní pokoušet. Zarůstající nehet se dá zlepšit chirurgickým zákrokem podle Emmeta, kdy se svisle část nehtu...

Roztrousena skleroza

| Dotaz od: marika

Omlouvam se ze vas znovuzadam opomoc. minule jsem se ptala ci muzem mit roztrousenu sklerozu tet mam i vysledky EEG: NIZKOVOLTAZNI GRAF Z POTLACENOU ALFA- AKTIVITOU POMERNE...

Teoreticky se o příznaky roztroušené skelrózy může jednat. Pro potvrzení je ale třeba provést ještě vyšetření mozkomíšního moku, popř. MRI mozku. Doporučoval bych proto...

Vyšetření ekg

| Dotaz od: Helena

Pane doktore, mám takový všeobecný dotaz: moje praktická lékařka se mě po prohlédnutí grafu z EKG zeptala, jestli jsem měla nějaký srdeční problém. Nemám kromě bušení srdce a...

Heleno! Vzhledem k tomu, že trpíte vysokým krevním tlakem se domnívám, že se na vašem ekg mohly objevit známky ischemické choroby srdeční nebo podezření na v minulosti prodělaný...

Bolesti třísel

| Dotaz od: Lukáš

Chtěl bych se zeptat.Můj problém je , že se probouzím ve 3 ráno a píchá mě v tříslech spíše v pravém.Je to dosti nepříjemné nemůžu spát někdy po několika minutách usnu,ale někdy...

Pane Lukáši! Ve spánku tělo obvykle regeneruje, produkuje růstový hormon a tak semohou ozývat různé "bolístky". Z fotbalu máte jistě třísla namožená. Tak se v noci...

Příliš drobná holčička

| Dotaz od: Jana

Prosím o radu pro svou dcerku. Měla 11 let, měří 140 cm a váží 28 kg. Je strašně hubená a maličká - nejmenší ze třídy. Od miminka velmi špatně jí. Byla na vyšetření na...

Pokud vaše dcera odmítá potravu, doporučoval bych konzultaci u dětského lékaře. Je ale taky možné, že trpí nedostatkem růstového hormonu. V tom případě by bylo na místě...

Problémi se stolicí

| Dotaz od: lenka

Mám 6-letého syna,ktrerý nám nechce chodit na stolici.Většinou jde po 2-3 týdnech,ale vydrží i více jak 40 dní,což se mi zdá opravdu dost.Vždy tak po týdnu začínáme pozorovat,že...

Lenko! 40 dní je opravdu velmi mnoho, rozhodně to není v pořádku. Ráda bych věděla, zda váš syn trpěl problémy s jídlem a s vyprazdňováním odjakživa, nebo se jedná o nový...

Vysvětlení ovulace

| Dotaz od: Denisa

Už skoro půlroku by jsme si přáli miminko, nechali jsme tomu volný průběh, ale i přesto by mě zajímalo kdy mi ta ovulace přichází, ještě jsem ji nikdy nezaznamenala ani...

Pokud se budete řídit ovulačními testy a současně měřením bazálních teplot měla by jste ovulaci zjistit lze doporučit i chytrý prostředek Naturcomp. Příjemný den

Výsledky eeg

| Dotaz od: N.

Prosím zodpovězte mi výsledky eeg Lehce abnormni graf pro registraci nečetných epileptifořnich GE CT bilat na místy nedokonale diferencovanem reaktivnim alfa pozadi Jsem po...

Vaše EEG není zcela normální , svědčí pro lehké postižení mozku po prodělaném zánětu. Máte sice epileptické grafoelementy, ale pokud jste ne prodělala dosud epileptický...

Bolest na hrudi

| Dotaz od: zdenek

Bude mi 60 let a jelikož jsem nikdy nebyl v sauně,rozhodl jsem se ji navštívit.Přečetl jsem si na internetu návod správného saunování a první tři návštěvy proběhly dobře.Cítil...

Akutní infarkt byl naštěstí vyloučen, může se ale jednat i o námahovou anginu pectoris. V první řadě doporučuji kardiologické vyšetření - buď bicyklovou ergometrii (zátěž...

Pani doktorko, syn přibližně od 6M věku přestal přibírat na váze a skoro neroste. Do té doby nebyl problém. Porodní váha 3300g, 52 cm. Kojen do 9 měsíce. v 6 týdnech 5030 g...

Vaše paní doktorka zřejmě než alergii na lepek myslela celiakii - což je patologická reakce imunitního systému po požití lepku, ale není to klasická alergie. Příznaky mohou...

Jde o těhotenství?

| Dotaz od: petta

Můžete mi vysvětlit tuto diagnozu: v děloze vyšší sliznice v ní dutinka o průměru 5,8mm v dutině dvě velmi drobná echa cca 2mm- plodový pol? adnexa bilat. s drobnou folikul...

Ano, může jít o začínající těhotenství - pouze několik týdnů, v 5.týdnech je již vidět srdíčko a to tady není. Váš pan doktor vám tuto radostnou zprávu nesdělil? Hezké dny.

Pij mléko a budeš zdravý a silný! Kdo z nás tuto větu jako malý neslýchal od svých rodičů a prarodičů? Jak ukázal nejnovější výzkum, pravděpodobně se nemýlili.

 celý článek

Akromegalie. Onemocnění, u kterého může být stejně jako tělo postižena i duše a psychika pacienta. Odborné studie dokazují, že akromegalici trpí depresemi daleko častěji než...

 celý článek

Crohnova nemoc

| Dotaz od: Kamila

Pane doktore, ráda bych se zeptala na věc, která mi "vrtá hlavou". Můj desetiletý syn má Crohnovu nemoc a mimo jiné užívá Azaprine na potlačení imunity. Současně mu dávám...

Kamilo! Vznik a rozvoj Crohnovy nemoci (ačkoli nejsou ještě do detailu prozkoumány) je možné zjednodušeně vysvětlit tak, že se jedná o určité chybné nastavení imunitního systému...

Skolioza

| Dotaz od: David

Mám kongenitální skoliozu způsobenou vrozenou vadou kostí, po operaci již 20 let. Z poslední lékařské zprávy mě zajímá, co znamená olovnice 1cm, sin. a z rentgenu C7 32 TS 48sin...

Co tím chtěl básník říci netuším. Lékař který vás na RTG poslal by vám měl být schopen vaše dotazy odpovědět.

Nepríjemné stavy

| Dotaz od: Matúš

Som 22 ročný chlapec, pracujem ako systémový administrátor ( práca pri počítači ). Už necelý rok prichádzajú na mňa nepríjemné stavy a to točenie hlavy ( to je pernamentné...

Těch obtíží je řada. Určitě se dá část připsat krční páteři - motání hlavy, bolesti, slabost. Je potřeba grafické vyšetření. Doporučuji i oční vyšetření, kdy bolest hlavy a...

Paní doktorko. Obracím se na Vás s dotazem, co si mám představit pod označením H63D - heterozygot. Léčím se s játry a ve výsledcích krevních testů bylo uvedeno toto. Lékař mi k...

Michaeli- heterozygotní vybavení v daném znaku je genetický pojem- pokud si příliš nepamatujete ze středoškolských studií biologie, asi by nám rozsah poradny k výkladu nestačil...

Vysvětlení ovulace

| Dotaz od: Denisa

Už skoro půlroku by jsme si přáli miminko, nechali jsme tomu volný průběh, ale i přesto by mě zajímalo kdy mi ta ovulace přichází, ještě jsem ji nikdy nezaznamenala ani...

Již jsem vám odpověděl skutečně Naturcomp je pro vás velmi vhodný. Příjemný den

Obezita u syna

| Dotaz od: Katerina

Muj syn 7 let. Ma 57 kg a vysku 145 cm je velmi aktivni porad vpohybu stravu ma primerenou sladke. Ani smazene nic nezdraveho si myslim neji a porad je silny potize ma ze je...

Paní Kateřino! Mohu hovořit / psát pouze obecně, jelikož jsem Vašeho syna neviděl. Nicméně de Vámi udávaných růstových parametrů je na svůj věk abnormálně vysoký, bohužel i...

Opožděná puberta

| Dotaz od: Kristýna

Chtela jsem se zeptat je mi 15 let meřím 165 cm a vážím 46 kg. a ješte nemám menstruaci .jsem hubená nemám ani zadek ani prsa a chtela bych to zmenit ale jím hodně a nic...

Pokud v 15ti letech nepozorujete vůbec žádné známky pohlavního dospívání, pokud je puberta skutečně opožděná, pátráme v rodinné anamnéze, porovnáváme kostní věk. Puberta je...

Nechutenství u školáka

| Dotaz od: Gabriela

Moc prosím o radu. Mám 9 letého syna, který moc nechce jíst. Snažím se mu dávat jídlo pravidelně. Má 5 x denně stravu. Snažíme se, aby byl dostatečně na čerstvém vzduchu- ať...

Spíše než vitamíny by si Váš syn zasloužil podrobnější vyšetření, proč neprospívá. Základem je tzv. růstový graf, který vytvoří Váš pediatr, dále minimálně základní laboratorní...

Podváha u dětí

| Dotaz od: Romana

V růstových grafech jsem zjistila, že dcera i syn mají podváhu. Jak se v tomto případě postupuje, dcera 162cm/38kg, syn 152cm / 35kg. Děkuji za odpověď.

Paní Romano! Aby se stav výživy dalo kvalifikovaně posoudit, bylo by třeba, abyste k jejich výšce a váze napsala též v jakém věku byli změřeni, ideálně i aktuální výšku jejich...

Únava, nevolnost

| Dotaz od: Monika

Chtela bych se zeptat ohledne meho 11ti leteho syna. Jsem z Cech ale jiz 15 let bydlime v Anglii a lekar nas vzdycky posle domu s virozou ani by udelal nejake testy. Syn jiz...

Určitě je nutné krevní vyšetření, u nás je základním vyšetřovacím krokem. Bez toho se nedá dále pokračovat v diagnostice. Syn by měl mít odebranou základní biochemii, krevní...

Většina dětí nemá při léčbě umělým růstovým hormonem problém. Někdy se však může stát, že dítě v průběhu léčby ztrácí zájem a léčbu odmítá.

 celý článek

Epilepsie?

| Dotaz od: Jana

Trápí mě léčba "epilepsie". Jednou jsem měla velký záchvat, skončila jsem na aru, od té doby jsem brala lamictal 150-0-150. Protože jsem ale byla stimulována na ivf a...

To, jestli jste epileptička nebo ne, vám musí zodpovědět váš neurolog, který vás zná a sleduje. Ten musí posoudit, zda léčbu potřebujete nebo. To, že záchvaty nemáte, neznamená...

Vysoká bazální teplota

| Dotaz od: Mirka

Pane doktore chci se s vámi poradit menstruace dorazila v termínu trvala 3dny plus jeden den špinění. Od pátého do 9teho dne cyklu mám nasazený clostilbegyt. Měřím bazální...

Právě naopak v luteální fázi teplota sloupá. Platí pravidlo, které říká, že ovulaci lze považovat za proběhnuvší, pokud je bazální teplota alespoň 3 po sobě jdoucí dny vyšší...

Ortopedie

| Dotaz od: Jana

Prosim o vysvetleni Dextroskoliosa s vrcholem L2 12 obratle rotovany doprava az 2 st.Lordosa plošší sacrum acutum .Tela obratlu nizka se schmorty štěrbiny snizene nepravidelne...

Degenerativní změny v oblasti L pateře. Skolioza - změna osy pateře př ipohledu zepředu, vyrovnaná lordóza - změna osy bederní pateře při pohledu zboku. Změny na obratlech...

Růstová retardace plodu

| Dotaz od: Tereza

Dnes jsem 13+6tt byla jsem na prvním screeningu a narazila jsem u výpočtu rizik na kolonku Rustová retardace plodu před 37.tydnem 1:326 plod má 7,9 mm je to nějaké velké riziko?

Vážená paní, velikost plodu je úměrná délce gravidity a v 13 týdnu se nedá mluvit o růstové retardaci,je to počínající těhotenství nedělejte si zbytečné obavy. Příjemný den

Stalo se vám už, že jeden lékař zhodnotil vaši hladinu prolaktinu jako normální a jiný vám sdělil, že stejné číslo znamená podle něj hyperprolaktinemii (vysokou hladinu...

 celý článek

Vysvětlení pojmů mr

| Dotaz od: Hana

Prosila bych o vysvětlení zprávy z MR. Th páteře;chondrosa Th 6/7 s drobnou protruzí 2mm,terén růstové stigmatizace,lehká nehomogenita v segmentu C7-spíše artefakt. Závěr...

Jedná se o drobné degenerativní změny v oblasti 6. a 7. hrudního obratle s prtlačováním se meziobartlového disku, nikoliv plného výhřezu. Nález je přznivý. Sledovat a věnovat...

Terezka je největší z celé třídy, Martin se ztrácí i mezi nejmenšími spolužačkami. Přitom oba mají stejné rodiče. Neměli by tedy mít i podobnou výšku?

 celý článek

Porucha erekce

| Dotaz od: Marek

Je mi 27 let, a v dětství mi byl zjištěn nedostatek růstového hormonu. Z toho důvodu jsem dorostl do výšky pouhých 164 cm. Můj dotaz souvisí s velikosti mého pohlaví. V klidu...

Výška 164 cm sice není mnoho, ale nepovažuje se za patologickou. U mužů je dolní hranice brána 160 cm. Velikost pohlaví při erekce 13 cm je v normě. Navíc kvalita sexuálního...

Dětská obezita

| Dotaz od: Ivana

Mám 10 letého syna.Váží 43 kg a měří 148 cm.Zdá se mi mírně obézní.Nevím,kolik by měl v tomto věku vážit.Podle BMI to nelze vypočítat-je pro dospělé.Můžete mi prosím poradit?

Hmotnost a výška vašeho syna odpovídá v populaci zhruba 87. percentilu, pohybuje se tedy na hranici nadprůměrné hmotnosti a nadváhy. Index BMI se používá i u dětí, jen jsou pro...

Prosím o vysvětlení eeg

| Dotaz od: Jiří

Prosím o vysvětlení EEG. Záznam nižší amplitudy se základní aktivitou afa ocip. kolem 10Hz frekv. labilní, zachycen rolandický rytmus střídavě C dx a sin.. Kolísání...

Tento nález je zcela v pořádku. Brain mapping se používá jen velmi orientačně, jsou při něm zachyceny i veškeré artefakty, ty se počítačově zprůměrní a vytvoří takovouto...

K minulému dotazu z odpovědí zasílám grafický nález na OCT. Předem děkuji. Dobrý den, při očním vyšetření mi bylo zjištěn vysoky tlak očí 27-31 pak mi udělali pachymetrii...

Nález nervových vláken je opravdu v pořádku. Doporučuji pravidelné kontroly. S pozdravem.

Malý vzrůst

| Dotaz od: Petra

Dceři je 9 let....měří 126cm a váží 31 kg....na endokrinologii je sledována kvůli zvýsenému cholesterolu....podle dětskeho lékaře je mozný brzský nástup první menstruace...

Ano máte pravdu, že po první menstruaci se zpomaluje růst, postupně se totiž uzavírají růstové štěrbiny a postupně se ukončuje růst dlouhých kostí. Vyšší cholesterol je asi na...

Svědění v podkoleníích jamkách

| Dotaz od: Kateřina

Dotaz se tyka me dcery,ktere je 5,5 let. Nekolik mesicu si kazdy den stežuje na lechtani v podkolenich jamkach.Vzdy ji to lechtá večer pred spanim. Zadne otoky ani zcervenani...

Děti většinou nedokáží specifikovat případné obtíže. Pokud nejsou patrny kožní změny, domnívám se, že se opravdu může jednat o růstové bolesti vzhledem k uvedené výšce vaší...

Vysvětlení eeg nálezu

| Dotaz od: Jana

Pane doktore, můžete mi prosím jako pro laika vysvětlit výsledek vyšetření EEG 9ti letého dítěte? EKG: 72/min, sinus. ryt. EEG: Základní rytmus je velni nepravidelná alfa, vlevo...

EEG nález je abnormní, spíše svědčí o opožděném vývoji dítěte, ale z jednoho vyšetření nelze dělat diagnózu. EEG nǎlez se u dětí velmi rychle mění. Určitě buďte sledování u...

Ekg -výsledek

| Dotaz od: Marie

Mám tento výsledek EKG - sinus,f 77 PQ 0,16 QRS 0,08 přech zona V3 pneg T V3-5 neg T lllAVF,šikmé ST a deprese ST v V5,6 do 0,5mm Zajímá mě hlavně to V3pneg - to tam dříve...

Je jen velmi těžké posuzovat popis EKG bez současného náhledu na grafickou křivku a bez znalosti důvodu vyšetření a Vašich obtíží. Navíc mívá každé pracovišti či kardiolog...

Zdravý spánek je důležitý pro psychickou i fyzickou regeneraci. Jeho nedostatek je přitom v moderní společnosti stále častější. To může mít negativní dopad i na vznik a rozvoj...

 celý článek

Epilepsie u 5 letého syna

| Dotaz od: Hana

Syn prodělal před 4 měsíci první epi záchvat (zatím jen ten jeden)-byla mu diagnostikována BERS(morfologie spec.grafoelemntů však není zcela typická)-zajímalo by mne co to...

BERS znamená benigní rolandickou epilepsii dětského věku -obraz z EEG ale není úplně typický. Tato epilepsie má dobrou prognózu - záchvaty kolem puberty spontánně mizí. Pokud má...

Potrebuji poradit ohledne vyzivy 7,5 mesicniho syna (porodni vaha 3,1 kg a 51,5 cm, v sesti mesicich 5,6 kg, nyni 6,37 kg a 65 cm). Dosud je vyhradne kojeny, a to zhruba kazde 2...

Myslím, že není nutné kojení ukončovat, nicméně v 7,5 měsících skutečně ke zdravému vývoji kojence nestačí jen mateřské mléko. Dítě v tomto věku by mělo mít již zavedenou...

Akromegalie – onemocnění, které se projeví zvětšením koncových částí těla a dalšími zdravotními obtížemi – je nejčastěji diagnostikována při rutinní prohlídce u praktického...

 celý článek

Je mi 20 let, už tři měsíce mě trápí zdravotní potíže. Začalo to únavou, silným nočním pocením a nevolností, poté se přidal silný šum v uších a zvýšená teplota - 37-37,5, zašla...

Zajděte prosim k vašemu praktickému lékaři, ať Vám nabere zánětlive parametry a udělá rentgen plic k vyloučení plicní infekce a jine další infekce. Mohl by to byt také...

Bolest zad

| Dotaz od: Marie

Chtěla bych se zeptat jestli by ste mi mohli vysvětlit z MR C páteře. Mám problémy s dýcháním a zajímalo by mě jestli by to nemohlo být od páteře. Od base lební po Th4/5...

Podobné potíže mohou souviset se skoliozou, ale spíše hrudní páteře. Změny na krční páteři mohou být součástí kompenzace skoliózy. A mohou vést k bolestem a někdy i omezením...

Mononukloza, růstový hormon

| Dotaz od: Lukáš

Nevím zda to sem patří, ale zkusím to. Prodělal jsem v roce 2009 mononuklozu, lékařka mě nasadila léky na játra, dietu cca na 2 měsíce. Sdělila mě, že mám jaterní testy v...

Jste myslím velmi dobře oritentovaný inteligentní člověk.Virus infekční mononukleosy má určité vztahy k přechodnému snížení výkonnosti imunitního systému.Možná,že jste již na...

Únavový syndrom

| Dotaz od: Denisa

Vážení. Ráda bych položila dotaz, který bude asi tak trochu obecný..Prošla jsem si mononukleózou a chci jen zjistit, zda tento fakt, ověřený výsledky krve, kde byly stopy, může...

Samozřejmě na IM se to dá svést, ale nemělo by se to považovat za vyřešené, je potřeba odhalit a vyloučit jiné možné příčiny a stavy takzvané krize středního věku, která je...

Bolesti zad

| Dotaz od: Kateřina

Mam bolesti zad uz par let obcas chodim na rehabilitace,injekce a konečně i dochazím na neurologii udelan Rtg,recept na 10injekci neuromultivit a problem zacina tim,ze muj...

Popis ukazuje na degenerativní změny jak krční, tak bederní páteře. V krčním úseku svědčí spíše pro vadné držení těla a šíje a změny s tím spojené, tím i "posílení...

Chtěla bych se zeptat zda váha u dcery 10let 145cm 36kg je v pořádku.Manželovi se zdá že to je hodně.Tak bych ráda věděla kolik by měla přibližně vážit.děkuji Kamila

Hmotnost Vaší dcery je vzhledem k výšce zcela v normě. Podle percentilových grafů se může hmotnost 10-ti leté dívky pohybovat v rozmezí 25-45kg (samozřejmě při tom záleží, jakou...

Kombinace léků

| Dotaz od: Zdeněk

Chci se Vas zeptat jako sportovniho lékaře, jestli se da sloucit společne užívání Rustoveho hormonu Nordtropin s lekem Warfarin a jeke eventuelne hrozi vedlejsi ucinky.Děkuji

Účinky růstového hormonu a warfarinu se vzájemně neovlivňují. Růstový hormon, užívaný jako doping, však může vést k různým komplikacím: diabetes 2. typu, poruchy růstu...

Osteogenesis imperfecta je vzácné vrozené onemocnění, které způsobuje nenormální křehkost kostí a z toho plynoucí opakované četné zlomeniny.

 celý článek

Bolest zad

| Dotaz od: Eva

Chtela bych se zeptat, mam jiz mesic problemy s krcni a hrudni pateri. Chodila jsem na rehablitaci, cvicim obcas doma, ale moc nepomaha. Mam skoliozu mezi lopatkami.Jelikoz me...

Vaše obtíže mohou opravdu souviset s onemocněním páteře. Další postup zkuste probrat s Vaším neurologem nebo fyzioterapeutem. Při dalších neúspěších je možné zvažovat i operační...

Doplněk stravy

| Dotaz od: Jaroslav | z mobilní aplikace

Je mi 17 let a hraju hokej a chci se zeptat jestli bych mohl užívat proteinove šejky, protoze mám problém ze je mi 17 let a rustově je mi 15 let a doktorka mi říkala ze mi to...

Proteinové doplňky růst jistě nezastaví, podpoří především růst svalů. Proteinové nápoje "šejky" obsahují bílkoviny kombinované s cukry, vitamíny a minerály. Výběr typu šejku...

Otec i bratr mají cukrovku (každý jiného typu). Při glukózovém tolerančním testu mi byly naměřeny hodnoty: na lačno 5,00 mmol/l, po hodině 6,40 mmol/l a po dvou hodinách 6,20...

Milý Radku, kloním se k názoru, že Váš test je v pořádku. Žádná hodnota nepřekročila hranici normy a průběh křivky může být ovlivněn rychlostí vstřebání glukózy v trávicím...

Zhoršení epilepsie

| Dotaz od: Karla

Chtěla bych se zeptat na dva malé dotazy. Momentálně je mi 18 let a epilepsii mi zjistili v mých 13 letech, ovšem doposud jsem byla bez záchvatů. Na posledním EEG (cca. před půl...

Odpověď je stručná. Ne.

Bolest kotníků

| Dotaz od: Klára

V poslední době (cca 3 měsíce) mám nepravidelné zvláštní tupé bolesti v oblasti kotníků a občas i zápěstí. Tyto bolesti jsem měla již jako dítě, kdy jsem podstupovala poměrně...

Porucha činnosti štítné žlázy může tyto potíže vyvolávat , až se hladina normalizuje , měly by odeznít. Váš růst mohl být zpomalen v době dospívání . Ve Vašem věku nemůžete již...

Operace páteře

| Dotaz od: Gabriela

Chtěla bych se zeptat..mám 14 dní po operaci bederní páteře L2/3....po operaci přišla úleva do pravého třísla...a teď mám opět velké bolesti do levého třísla ...levá ruka silné...

Samozřejmě, že operace je možná a plánování se řídí Vaším celkovým stavem a neurologickým nálezem s přihlédnutím ke grafickým nálezům. Takže navrhuji kontrolu v místě operace...

Paní doktorko Stala se mi takova příhoda. Trpím epilepsiíod svých 12 let(nyní mám 23). Jelikož jsem dlouho míval stavy zahledeni něolikkrá denně, bylo nemožné udělat si...

Dle platných nařízení jste schopen řízení motorových vozidel po roce od posledního záchvatu. Zda máte nárok na invalidní důchod záleží na posouzení lékařem OSSZ, souhrou...

Plotýnka

| Dotaz od: Veronika

Trpím bolestmi zad, posledním výsledkem z magnetické rezonance je viz. níže. prosím o laické vysvětlení nálezu a o radu zda opravdu je nutná operace. Záda mi trochu povoluji...

Paní Veroniko. Výsledek zobrazovacího vyšetření, tedy v tomto případě magnetické rezonance, je jen jedním z aspektů, které je potřeba v případě zvažování operace vzít v úvahu a...

Syn v pěti letech prodělal zánět varlete,od té doby ho občas střídavě pobolívají obě,několikrát byl i na sonu. V poslední době (je mu nyní 12let) si opět častěji stěžuje, trvá...

Pravděpodobně půjde o funkční potíže. Bývá vystupňovaný stah svalů okolo varlete. Časem to odeznívá

Bolest pravého palce ruky

| Dotaz od: Lucie

Za chvíli mi bude 18 let a už asi 2 roky se u mě objevuje bolest pravého palce. Nejspíš to bude z více důvodů, protože už 11 let hraji volejbal, jako každý člověk napíši denně...

Kromě laseru existuje i celá řada jiných druhů rehabilitace, které je možno vyzkoušet, pokud ale budete šlachy na palci trvale přetěžovat potíže se Vám bohužel budou vracet...

Dcera má rupturu LCA a natržené boční vazy již od ledna. Koleno nemohla natahnout a plně ohnout. nyní natahne ale ne uplně jako druhé. při chůzi má občas pocit tlaku v koleni a...

Po úrazu kolene tak závažném jak uvádíte probíhá rehabitiace běžně 3 - 4 měsíce, je tedy naději na zlepšení stavu. Přeskočneí vkloubu může mít příčinu v poraněných vazech či...

Arytmie

| Dotaz od: Lucie | z mobilní aplikace

Je mi 35, pravidelne cvičím 3-4tydne, střídám aerobní aktivitu s posilováním přibližně rok. Poslední dobou se mi i při posilování stává, že se mi zničeho nic splaší srdce a ani...

Nemyslím si, že se jedná o normální jev. Nejlepší by bylo, domluvit se s praktickým lékařem, aby objednal EKG Holter. Jedná se o 24 hodinový záznam EKG, kde se dá určit o jaký...

Poruchy paměti

| Dotaz od: Marcela

Ráda bych se zeptala. Už několik let bojuji s poruchou paměti. nedokáži si kolikrát vzpomenout na něco, co potřebuji nebo co bylo před týdnem. Teď se snažím učit na státní...

Poruchy paměti určitě souvislost s nehodou mít mohou, záleží na tom, která část mozku utrpěla náraz. Pokud nějaká část byla poškozena, bohužel, obnovit se nedá. Zatím nejsme...

Vyska 3leteho syna

| Dotaz od: ela

Zdravim,chtela jsem se zeptat na vzrust meho syna 2 roky a 10 mesicu meri 87cm,vaha 13kg.Pri narozeni delka 46 cm,v 6tydnech 52cm,ve 3 mesicich 57,5cm,v 6 mes.64cm, v roce 71cm...

Váš syn je menšího vzrůstu. Malý byl i při narození. Zřejmě se narodil předčasně (?). Bylo by vhodné vyhledat endokrinologa ke zhodnocení všech parametrů, protože by se mohlo...

Růstový hormon neboli somatotropin ovlivňuje nejenom růst lidského těla, ale je prospěšný i jinak. Může mít například protistárnoucí účinky nebo pomáhá nabrat svalovou hmotu.

 celý článek

Nízká hmotnost/délka

| Dotaz od: Lea

Můj desetiměsíční syn má poměrně malou váhu i délku-7,3kg/70cm. V osmi měsícíh měl 6,8kg/69cm. (Porodní váha/délka-2,95kg/49cm). Začínám z toho být trochu vyplašená, paní...

Paní Leo! Dle Vašich údajů a percentilových grafů české populace se skutečně jedná o menší dítě, délkově 8.-24. percentil, což je lehký podprůměr a váhově pod 3.percentilem...

Vyhřezlá plotýnka

| Dotaz od: Šárka

Mám letité problémy se zády, byla jsem na magnetické rezonanci a výsledek je: mediální a oboustranná paramed. hernie disku L5/S1, způsobující absolutní stenosu sagit. rozměru...

Rozhodnutí o operaci může provést neurochirurg na základě zjištění Vašich problémů a zhodnocení neurologického nálezu a nálezu grafického. Ne vždy je operace jediné možné řešení...

Vysoký krevní tlak dítěte

| Dotaz od: Lenka

Přeju,chci se zeptat můj 5ti letý syn má už 14 dní vysoký spodní tlak,myslím,že se mu říká diastolický,ráda bych se zeptala co se s tím dá dělat a jak léčit. V mé rodině má můj...

Paní Lenko! U dětí se tlak srovnává podle statistických tabulek a percentilových grafů - vše na základě souboru měření tlaku u dané věkové skupiny dětí. Nejsou zde tak říkajích...

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: