Je mi 26 let, o dítě se...

Dobrý den, je mi 26 let, o dítě se pokoušíme půl roku. Trápí mě hyperadnrogenní stav, ale vyloženě PCO se mi nepotvrdilo. Zezačátku to Dr zkoušela jen s Proverou, ale to docházelo pouze k anovulačnímu krvácení. Pak jsem brala dva měsíce clomhexal 2x 1tbl. denně, na to však vaječníky nezareagovaly, tak mi třetí měsíc zvýšila dávku na max, tzn. 2x denně 2tbl. Na to jsem zareagovala, k ovulaci zřejmě došlo, ale neotěhotněla jsem. Teď si dávám pauzu a partner by měl jít na spermiogram, ať víme víc. A já mám na vás několik dotazů. První je, kolik procent spermií cca stačí k přirozenému oplodnění. Druhý dotaz, jestli je pravděpodobnost, že měsíc po vysazení clomhexalu mohu, na základě toho, že se tělo nějak nakoplo, ovulovat a třetí záležitost mě trápí nejvíc; jde o ty hormony... Po té co již neberu antiandrogenní antikoncepci mne velmi trápí tmavé chloupky na bradě, které si musím vytrhávat v podstatě denně. Zajímá mě, kdybych eventuelně někdy otěhotněla, jestli si moje tělo je schopno poradit s těmi hormony samo, jestli jsem vůbec schopná, přirozeně bez léků v sobě udržet plod, pokud mám onu zvýšenou hladinu androgenů, a taky jestli existuje nějaky antiandrogenní přípravek, který ovšem není antikoncepční.. Pokud by partnerův spermiogram byl v normě, jak dlouho byste mi doporučovali přirozeně zkoušet otěhotnět, než bych šla na IVF? Moc děkuji

Odpověď odborníka:

Dobry den, v poradne pro neplodnost jsem nasla jeden starsi nezodpovezeny dotaz, omlouvame se, ze jsme neodpovidali drive. Mozna se vase situace od te doby zmenila, ale pokusim se odpoved na vase dotazy i tak. Zacnu odzadu. Pokud by byl partneruv spermiogram v norme a vy jste ovulovala, pak bych to nekolik mesicu zkousela prirozenou cestou. Vzhledem k tomu, ze jste na Clomhexal reagovala, drzela bych se zatim teto lecby, pokud byste na nem do pul roku (celkem)neotehotnela, pak bych pristoupila k indukci ovulace jinymi hormonalnimi metodami (s naslednou inseminaci ci IVF). Otehotnet muzete i bez jeho uzivani hormonu, pokud ovsem neovulujete pravidelne, je sance nizka. Pokud se vam otehotnet podari (jakymkoliv zpusobem), pak vas hyperandrogenni stav nebude mit na tehotenstvi zadny vliv, aspon to nebylo nijak prokazano, pokud by ovsem neslo o zavaznou hyperandrogenemii, coz u PCO nebyva. Po tehotenstvi se muze stat, ze se vas hormonalni stav upravi. Co se tyce vysledku spermiogramu, nehodnoti se procento spermii, ale jejich absolutni pocet, ktery by mel dosahovat alespon 20 milionu, a kvalita spermii vcetne jejich pohyblivosti. Co se tyce lecby projevu hyperandrogenemie, antikoncepce je bohuzel asi nejucinejsi, lecbu koznich projevu lze dale konzultovat s dermatologem. T. Glosova

 
 
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: