Pane doktore, rada bych se vas...

Dobry den pane doktore, rada bych se Vas zeptala na Vas nazor ohledne leceni neplodnodnosti zpusobene vysokou koncentraci prolaktinu kvuli pritomnosti tumoru (prolactinomas). Kamaradka se leci Bromocriptinem na snizeni hladiny prolaktinu a minuly rok otehotnela nicmene v 11. tydnu potratila. V dobe tehotenstvi jiz Bromocriptine nebrala na doporuceni lekare. Po potratu se zacala znovu Bromocriptinem lecit nicmene po roce se ji nepodarilo otehotnet, proto ji bylo doporuceno brat Clomid, ale soucasne prestat brat Bromociptine. Nicmene kamaradka se obava, ze kdyz prestane brat Bromocriptine hladina prolaktinu se opet zvysi. Kamaradka se snazila ziskat dalsi nazor, ale bohuzel se ji to zatim nepodarilo, proto by ch se Vas rada zeptala: 1) jestli je vhodne prestat brat Bromocriptine pred tim nez kamaradka otehotni, 2) kdy je vhodne prestat brat Bromocriptine, napriklad, kdyz zjisti, ze je tehotna? Predem Vam dekuji za odpoved a jsem s pozdravem, Lucie

Odpověď odborníka:

Spíše než Bromocriptine se nyní dává Dostinex, má méně vdlejších účinků a stačí ho brát zřídkavěji. V těhotneství se nemusí (ani jeden) vysazovat, pokud je důvodem podání vskutku mikroprolaktinom a začal by po jeho vysazení růst. S Clomidem si Bromokriptin nevadí. S pozdravem MUDr. Karel Řežábek Apolinář CAR Praha

 
 
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: