Endokrinologie - vyhledávání v poradně

[nalezeno 3077 výsledků]

Klinefelterův syndrom

| Dotaz od: Petr

Rád bych se zeptal, zda je možné uvést v současné době kolik je v České republice můžů s Klinefelterovým syndromem a v jaké věkové relaci? Mě je 36 let, léčím se od cca 15 let...

Podle literatury se syndrom vyskytuje cca u jednoho z 500-1000 narozených chlapců. Je však často velmi nenápadný, proto může zůstat poměrně dlouho nediagnostikován. Proto bude...

 

Už druhý rok se mi snižuje funkce štítné žlázy, doktorka to sledovala a teď už mi nasadila Euthyrox, 1/2 tablety. Autoimunní onemocnění nemám, důvod hypotyreózy je nedostatek...

Paní Mileno. Pokud Vám Váš ošetřující endokrinolog nasadil jód, tak ho užívejte. Jód je důležitý pro tvorbu hormonů štítné žlázy, je jejich součástí.Jód tedy potřebujete pro...

Dcera bar.10/05 sledována snad od roku pro nízký růst. Drží si své tempo ve 3-10 percentilech.Nedistatek RH nebyl potvrzen. Nyní výška 137cm a 25kg. Všimla jsem si rozdílu v...

Pohlavní vývoj dcery bude jistě v pořádku. Prsa mohou reagovat na začátek puberty asymetricky, je to běžné a může tento stav trvat i dlouho, není to výjimka. Neobávala bych se...

Cysta

| Dotaz od: Kristína

Asi pred pol rokom mi našli cystu v pinealnej oblasti. Neurológ len mávol rukou, že to nič nie je. Chcem sa spýtať či to netreba kontrolovať, pretože o kontrole nič nepovedal.

Těžko na váš dotaz odpovědět, pokud nemáte uvedeny bližší informace. Pokud se jedná o malou cystu, která je vrozená a netlačí na okolní struktury, tak kontrola není nutná. Pokud...

Remodelace kostí

| Dotaz od: alice

Dobrý den,chci vás poprosit o názor na to co by mohlo způsobit zvýšenou kostní remodelaci? po opakovaném odběru mám zvýšenou kostní remodelaci,ale příčina nebyla zjištěna...

Pokud jste kompletně vyšetřena a na nic se nepřišlo, tak jediná příčina je genetická. Máte lupénku a tato onemocnění patří do skupiny geneticky podmíněných onemocnění, SLE patří...

Hormonální porucha

| Dotaz od: Jana

Věk: 14let Výška: 179cm Váhá: 59kg Asi už měsíc a několik týdnů (možná 2 měsíce) nemám menstruaci. Dále mi padají vlasy mnohem více než obvykle. Mám akné. Je semnou něco...

Ano jistě si zajděte co nejdříve na odběry krve, je samozřejmě potřeba vyloučit nějakou hormonální poruchu, základní vyšetření vám udělá praktický lékař, případně se obraťte...

Pane doktore,mám autoimunitní tyreoditis,poslední laboratoř z dubna 2017 je Tsh 0,676 FT4 13,9 TGAB 21,9 ATPO 30,3. Uzivam euthyrox 25 mg 2x týdne. Chtěla bych druhé dítě,chci...

V období těhotenství je jód nezbytný, proto i při léčbě Euthyroxem můžete doplnit jód ve vitamínové podobě - množství jódu 150ug/d. Dle výsledků testů je nyní funkce štítné...

Rozmanité obtíže

| Dotaz od: Andrea

Docházím do endokrinologického ústavu okolo tří let. Poslední dobou se mi přitížilo a navštívila jsem obvodní lékařku. Dle biochemie mám vše v pořádku, byla jsem odeslána na...

Andreo, Vaše obtíže jsou rozmanité. Dle laboratoře jsou hodnoty hormonů štítné žlázy v normě ( TSH, fT4, fT3) - Štítná žláza funguje nyní dobře, protože jste dobře zaléčena...

Hyperplazie nadledviny

| Dotaz od: Jaroslava

Jsem po hospitalizaci v nemocnici po zápalu plic oboustranně,CRP-stále 42,při CT vyšetření zjištěno i hyperplazie levé nadledviny a zjistila sem nad levou ledvinou boulicku asi...

Paní Jaroslavo. Může se jednat o benigní tumor - nezhoubný nádor na nadledvině. Nadledvina je endokrinní orgán - produkuje hormony a některé nádory ( spíše benigní) si...

Padání vlasů

| Dotaz od: Kateřina

Mám jemné a ne příliš husté vlasy. Již 5 měsíců pozoruji zvýšené padání tzn. po umytí plnou dlaň chumáče vlasů, vidím své vlasy také více kolem sebe. Průběžně brávám Biosil...

Padání vlasů odráží celkový nekomfort organismu, bývá v době, kdy tělo svoji energii vydává pro něco jiného a u vás to byl jistě těžký zánět slepého střeva. Při všech...

Punkce uzlů šž

| Dotaz od: Míša

Mohu poprosit o vysvětlení této zprávy z punkce uzlů ŠŽ ? V postižených nátěrech z punkce šž zastiženy vločky zahuštěného koloidu, svazky folik bb s oxyfilní transformací...

Jedná se o histologické vyšetření materiálu z výstelky koloidní folikulární cysty(co je uzel, který na ultrazvuku viděl endokrinolog ), spíše než samotný popis histologie, který...

Při odběru mi byly zjištěny tyto výsledky: S-Anti-tyreoglobulin 175, A-Anti-TPO 35, S-T4 volný 13,5 a S-THS 2,802. Mám tedy Vyšší hodnotu Anti tyreoglobulinu, co to pro mě...

Pokud se vyskytnou pozitivní protilátky proti štítné žláze, máte dispozici k rozvinutí autoimunitního zánětu štítné žlázy. V tuto chvíli je její funkce normální, ale může...

Na základě obecně udávaných příznaků mám podezření, že bych mohl mít sníženou funkci štítné žlázy. Na začátku března jsem byl praktickým lékařem odeslán s krví mimo jiné na TSH...

Martine, pokud máte podezření na hypothyreosu ( hypofunkci štítné žlázy), doporučila bych vám odběr TSH ( Thyreotropní hormon), fT4 ( volný Thyroxin). Ke zvážení by bylo i odběr...

Porucha růstu

| Dotaz od: Vojtěch

Za 2 měsíce mi bude 16 let a uvědomuji si, že od mých 14 let se mi jaksi pozastavil můj vývin. Přitom by v tomhle období měl být podle všeho největší. Pozastavila se mi výška na...

U výšky záleží také na tom, jak velké máte rodiče. Pokud jsou oba rodiče vzrůstově malí, pak také budete mít menší výšku než vrstevníci. Jinak obecně je 160 cm v 16-ti letech...

Tetanie

| Dotaz od: Jan

Omlouvam se, rad bych se vratil k odpovedi na muj dotaz z 9.6. nazvany "tetanie". V odpovedi se ptate na nejake me chronicke onemocneni. Mam po totální strumektomii, subst...

Jane, tetanie jako taková bývá způsobena nedostatkem vápníku a především nedostatkem hořčíku ,ale způsobit je může i stres či velká fyzická zátěž, stejně tak jako hladovění...

Přibližně před 8 lety mi na sonografickém vyšetření byly zjištěny malé uzlíky na štítné žláze,od té doby se velikost ani počet nemění..Beru 1x denně euthyrox 75 a dvakrát v...

TSH 0,44 je pro Váš věk a stav štítné žlázy (přítomnost uzlů není v dnešní době považováno za indikaci k "supresivní léčbě") zbytečně nízká hodnota. Všechny zmiňované potíže...

Endokrinologie. Dobrý den, ráda bych si nechala udělat hormonální profil, následně jej budu konzultovat s lékařem. Lékař ale odmítl test udělat. Trápí mne nadměrné ochlupení...

Pro zjištění hormonálního profilu a vyloučení vyšších hladin androgenů je zapotřebí odběr 2.-3. den cyklu. LH, FSH, estradiol, progesteron, testosteron, SHBG (případně i volný...

Poruchy štítné žlázy

| Dotaz od: Dana

V roce 2015 proběhla u mne toxicka fáze autoimunni tyreoiditidy pak mi to přešlo v hypotyreosu. Letos 2.2.2017 ko a vše v pořádku TSH 2.63 free 4 16.7. Ale teď od 7.6 2017...

Autoimunitní tyreoditida může být doprovázena takovýmto průběhem, principem náhlého vzrůstu volných hormonů v krvi je proces poškozování buněk žlázy spojený s vylučováním...

Únava

| Dotaz od: Olga

Jsem 3 roky po operaci štítné žlázy - hypotyreóza-vyjmutí celé štítné žlázy.Užívám EuthyroX 137.Trvá velká únava, velmi často musím odpočívat, někdy se přidají zimnice...

Paní Olgo. Pokud jsou hodnoty štítné žlázy (TSH a fT4) v normě, mělo by se pátrat po jiné příčině obtíží. Únava je velice nespecifický příznak a může být způsobena řadou věcí...

Poziadala som o zakladne vysetrenie stitnej zlazy mojho vseobecneho lekara. Zistene hodnoty su TSH 3,46 a FT4 12,6. Zdrav. sestra mi povedala len tolko, ze vysledky su v...

Hormony, které Váš lékař odebral jsou zcela v pořádku. Co se dalšího vyšetření ŠŽ týče, k endokrinologovi se můžete objednat i bez doporučení od PL, vzhledem k Vaši rodinné...

Nadměrné ochlupení u ženy

| Dotaz od: Erika

Mam na Vas velice osobni dotaz. Zkusim se to vzit trosku hloubeji, aby mozne reseni pro Vas bylo lehci. Jiz od 15 let trpim nadmernym ochlupenim. Nevim presne, kdy se stal tento...

Nadměrné ochlupení u ženy může mít více příčin. Určitě se uplatňuje genetika, fenotyp kůže. Ale samozřejmě, při takto velkém rozsahu, je určitě nutno zvážit možný syndrom...

Ráda bych se zeptala na výsledky z krevních testů na štítnou žlázu. Nechala jsem si je udělat jako samoplátce, laborant mne ujistil, že jsou zcela v normě. TSH 1,50 2,36 a fT4...

U každé laboratoře se referenční normální rozmezí výsledků může mírně lišit v závislosti na použité metodě, u výsledků odběrů TSH a fT4 je za výsledkem v závorce uvedeno...

Prosím o radu. Před laboratorním vyšetřením štítné žlázy si ráno beru Euthyrox, který pravidelně užívám. Moje sestra chodí také na vyšetření se štítnou žlázou a lék si před tím...

Hezký večer Ello, díky za zajímavý dotaz, při kontrole na endokrinologii jsou Vám oběma nabírány 2 hormony a to tzv. fT4 a TSH. TSH hormon se tvoří v předním laloku hypofýzy a...

Obezita

| Dotaz od: Jana

Je mi 43 let,měřím 166 cm ale svoji váhu ani nechci raději znát. Jsem dost při těle a mám navíc velká prsa,vždy jsem byla robustnější, ale teď se za sebe hrozně stydím, mám z...

Bohužel z Vašeho dotazu není jasná příčina neuropatie - léčíte se s cukrovkou? nebo máte jiné onemocnění? určitě by bylo vhodné začít screeningovým vyšetřením na metabolické...

Kolaps

| Dotaz od: Martina

Před šesti lety (asi 10 měsíců po prvním porodu) se mi zničehonic zatočila hlava zhruba na půl hodiny jsem přestala vidět. Tyto oční migrény se párkrát opakovaly a za pár měsíců...

Myslím, že jste neměla antikoncepci ze studie vysazovat. Ze studie pacienti vždy profitují, to je, že je to pro ně přínos. Váš zdravotní stav s hormony nesouvisí, vždyť...

Knedlík v krku

| Dotaz od: Tomas | z mobilní aplikace

Jiz několik měsíců mne trápí tlak v oblasti hrtanu.Jako by knedlík v krku.Nevim čím by to mohlo být.Ted se to vystupňovala na tlak když ležím na zádech a také silné pálení záhy...

Vaše potíže mohou pramenit z obojího. Pokud trpíte pálením žáhy, tedy gastroesofageálním refluxem (návratem potravy ze žaludku do jícnu), doporučila bych návštěvu praktického...

Onemocnění štítné žlázy

| Dotaz od: Julie

Mám autoimunitní zánět štítné žlázy. TSH mám 10.81. Endokrinoložka mi zvýšila Euthyrox 75 na Euthyrox 112. Je to správně? Mohu k Euthyroxu brát ještě tyrosin, neuškodí mi spíše...

Paní Julie, navýšení léčby při vyšší hladině TSH považuji za správné. Tyrosin bych při Vašem onemocnění neužívala,Váš metabolismus se zrychlí i při správné léčbě.Pokud jej...

Chtěla bych se zeptat - dceri v červnu budou 3 roky, cca rok se ji na nohach dle kozni doktorky delaji granuloma annulare. Kozni lekarka dcerku poslala na odbrer krve TSH...

V rámci vyšetřování autoimunitních onemocnění se vždy zohledňuje případná autoimunitní onemocnění štítné žlázy. TSH kolem 5 u takto malých dětí je opravdu jen hraniční (až...

Jak užívat jodid

| Dotaz od: Dana

Chci se prosím zeptat : byl mi předepsán jodid 100 - 2xdenně. Mohu ho brát ráno a v poledne nebo raději ráno...

Dano, nejlépe ráno a večer, vždy po jídle. S pozdravem MUDr. Barbora Bačová

Karcinom štítné žlázy

| Dotaz od: Dagmar

V listopadu to budou dva roky, co jsem byla operována pro papilární karcinom štítné žlázy. Od začátku léčby mám problémy s onko markerem Tyreoglobulinem. Po operaci a před...

Hodnoty tyreoglobulinu odráží přítomnost /aktivitu buněk štítné žlázy, kterou samozřejmě po operaci a dávce radiojodu chceme co možná nejnižší (při operaci se většinou nezdaří...

[nalezeno 3077 výsledků]
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: