Endokrinologie - vyhledávání v poradně

[nalezeno 2950 výsledků]
 

Růst prsů u muže

| Dotaz od: Jaroslav

Mám dotaz, v pubertě mi začali růst prsa situace se po té již nezměnila zůstalo to stejné. Dotaz může se s tím něco dělat nějakými léky, nebo na jakém oddělení by mi poradili...

Jaroslave, růst prsu samozřejmě může být součástí nadváhy, ale tam se jedná o příbytek tukové tkáně. Něco jiného je potom růst samotné mléčné žlázy. V každém případě bych...

Léčba hypothyreózy

| Dotaz od: Alena

Chtela bych se zeptat zda muj endokrinolog postupuje spravne. Jako dite jsem od tri do ctrnacti let brala euthyrox na hypothyreosu. Postupne me byl vysazen, protoze se mi...

Dávky po porodu se odvíjejí od dávky před těhotenstvím. Pokud jste před těhotenstvím měla výsledky v pořádku a jen v těhotenství se trochu vychýlily, pak je možné dávku po...

Štítná žláza

| Dotaz od: Jana

Cysta na štítné žláze. Dobrý den. Moc prosím o radu jak mám dál postupovat. Dnes jsem byla na sonu krku a bylo mi diagnostikováno toto. Podčelistní a příušní žlázy beze změn...

Cysta je váček naplněný tekutinou. Je to cysta, není to nádor, není třeba se obávat ničeho. Pokud štítná žláza hormonálně normálně funguje a máte krev v pořádku, tak pokud se...

Hezký den, jsem v 8.týdnu těhotenství, ve výsledcích krve mám hodnotu Anti TPO větší 1300, ostatní výsledky hormonů jsou v pořádku. Mám se obávat, může mít tato hodnota...

Zvýšený anti TPO ukazuje na autoimunitní zánět štítné žlázy. Přítomnost autoprotilátek v raném stádiu těhotenství je spojena s vysokým rizikem asymptomatické poporodní...

Syndrom polycystických ovárií?

| Dotaz od: Kateřina

V srpnu 2016 mi byla diagnostikována snížená činnost štítné žlázy - hypotyreóza. Tři měsíce jsem brala denně půlku Euthyroxu, poté mi byla dávka navýšena na 1 prášek denně. Od...

Hormony štítné žlázy sice ovlivňují řadu pochodů v organizmu, včetně kůže, ale dle Vašeho popisu problému, by jsem spíše zvážila koincidenci hypothyreosy a např. syndromu...

Štítná žláza - odběry

| Dotaz od: Barbora

Po vysazení antikoncepce, jsem byla na odběrech krve, ve výsledcích TSH 5,01 , AB/ thyreoperoxidázy 380,6 , AB/thyreoglobulinu 341,8 . Na UZ ŠŽ jsem byla cca před půl rokem...

AntiTPO (peroxidáza) a antiTg (tyreoglobulin) jsou protilátky, které se používají k diagnostice příčiny poruch funkce štítné žlázy - v případě jejich pozitivity (tj. zvýšené...

Odběr glykémie při cukrovce

| Dotaz od: Zuzana

Mám dotaz ve věci odběrů krve před návštěvou diaporadny. Maminka má cukrovku a na srovnání hladiny cukru užívá léky GlURENORM 30 mg 3x denně + METFORMIN 1000 mg 3x denně. Před...

Odběr glykémie se provádí nalačno a před užitím léků. Kdyby si maminka vzala léky a nic by nejedla, mohla by upadnout do hypoglykémie. Léky působí nějakou dobu a jejich efekt...

Uz štítné žlázy

| Dotaz od: Jarmila

Byla jsem na ultrazvuku štitné žlázy a bylo mě zdělené,že laloky jsou obtižně diferencovatelné, difuzně echogennější,nehomogenní, naznačeně uzlovité struktury parenchymu dle CPA...

Paní Jarmilo. Popsaný nález může znamenat například autoimunitní zánět štítné žlázy. Problém by Vám měl vysvětlit ten lékař, který Vás na vyšetření poslal - jde o to, proč...

Akromegalie

| Dotaz od: Marek

Již dlouhou dobu mě trápí bolesti kloubů, občasné brnění rukou mimo malíčku (nohou nikoliv). Cca před půl rokem se přidaly ještě závratě (kardio vč. echo, hutt, zátěžových testů...

U nemocných postižených akromegalií je hypersekrece somatotropního hormonu, a táto je až ve 20–40 % provázena také hypersekrecí prolaktinu. Akromegalie může být způsobena jak...

Jsem po operaci štítné žlázy beru letrox 150 ,ale jelikož sem odcestovala nám tak na týden a budu ještě měsíc pryč mohou nastat komplikace děkuji s pozdravem

Po operaci Vám chybí štítná žláza nebo její část a její funkce je tedy pro Vaše tělo nedostačující. Funkce je tedy substituována Letroxem. Pokud jej přestanete užívat, začnou...

Mohla bych vás poprosit o "překlad" výsledků UZ štítnice? Žláza ohraničená drobná isoechogenní s hrubší strukturou PL 1,8 ml LL 2,28 ml istmus 5 mms hypoehognením uzlíkem 3x6 mm...

Štítná žláza je dobře ohraničená, drobnější, má hrubší strukturu, pravý lalok (PL) má 1,8ml, levý lalok (LL) 2,28ml, istmus (přechod mezi pravým a levým lalokem) 5mm, je v něm...

Štítná žláza

| Dotaz od: Filip

Chodím dvakrát do roka na kontrolu kvůli štítné žláze kterou mám odstraněnou již 4 rokem-jednou k obvodnímu endokrinologovi a jednou jezdím do Motola do Prahy a po dnešku mám...

Předpokládám, že jste po odstranění karcinomu štítné žlázy a z toho důvodu sledován zároveň v Motole. V tom případě se po několik let (jak dlouho by měl určit endokrinolog v...

Substituce letroxem

| Dotaz od: Michaela

Od mala jsem kontolována na endokrinologii kvůli štítné žláze. Je mi 26 let. Poslední 3 roky jsem měla stanovenou hraniční hodnotu TSH. Poslední kontrola proběhla minulý týden...

Vaše aktuální hodnota TSH je důvodem k nasazení substituční terapie, zejména pokud jste v produktivním věku, pro těhotenství jsou ideální hodnoty TSH do 2.5, co je pro normální...

Při odběru krve v říjnu 2016 jsem měla hodnoty TSH 7,26 T4 50,2 FT4 8,59 FTI 49,70 fT46,92 a fT3 2,249 ostatní v normě. Bohužel lékař si toho nevšiml, až když jsem se...

Jedná se o sníženou funkci štítné žlázy, hodnoty v říjnu sice byly zvýšené, ale jen lehce. Nyní je diagnóza jasná. Letrox je lék, který obsahuje hormon štítné žlázy a postupně...

Tsh

| Dotaz od: Lenka

Po operaci tte 14.11.2016 TSH 24.2. 15,79 Ft 4 10,44 Ca 2,17 chtěla bych se optat na TSH jaká má být hodnota děkuji s pozdravem

Normální referenční rozmezí u TSH u dospělého pacienta se pohybuje od 0,35 - 4,94 v závislosti na laboratoři, ve Vašem případě je TSH vysoké, co je známkou nedostatečné...

Vynechání letroxu

| Dotaz od: Veronika

Už 10 let nemám štítnou žlázu. Vždy jsem užívala Letrox 100. Dneska jsem byla na kontrole a bylo mi sděleno, že je nutné dávku zvýšit. Uvědomila jsem si, že jsem několik dnů...

2 denní vynechání Letroxu by nemělo zásadně ovlivnit hormonální obraz, zejména hladinu TSH, na základě které Vám lékař dávku navýšil, užívejte doporučenou dávku do příští...

Cca před půl rokem jsem vysadila HA a před třemi měsíci jsem se rozešla s přítelem, zažila jsem opravdu velký stres který trval zhruba měsíc a půl. Nicméně půl roku mi opravdu...

Samozřejmě že vše co píšete, do sebe zapadá a sama si i odpovídáte na nejpravděpodobnější důvod vypadávání vlasů. Doporučovala bych Vám zajít za Vašim praktickým lékařem a...

Periferní hypogonadismus

| Dotaz od: Jan

Po 13 letech suplementace jsem přešel k jinému lékaři. Ten mi nechal stanovit vyšetření hormonů. Na papíru, který mi dala do ruky uvádí tyto hodnoty bez rozmezí a jednotek. S...

Opravdu tomu tak pravděpodobně bude. Od r. 2004 užíváte hormon, který nahrazuje vlastní hormonální osu hypofýza-varlata a velmi pravděpodobně po těch letech došlo k utlumení...

Memu synovi byl v 5 letech zjisten rust.hormon IGF-1 v hodnote 42, hodnota S-kortizolu 74,2. Je mozne ještě počkat s navstevou detske endokrinologie? Existuje i způsob jiné jez...

Výsledky jednorázového odběru nemohou přesně stanovit diagnozu, ani neříkají nic o tom, zda bude syn léčen či nikoliv. Ze dvou parametrů nemohu soudit o co se jedná, ale s...

Růst vousů u ženy

| Dotaz od: Adéla

Mám problém s vousami je mi 17 let a mám knír mam to i na brabě a už aji po bocích potřebuju se toho zbavit do prázdnin skoušela sem si to vytrhávat pinzetou ale to se nedá...

Hirsutismus (ochlupení mužského typu u žen) má několik možných příčin. Prvně by jste opravdu měla zajít za endokrinologem, případně gynekologem (co bude pro vás rychleji...

Uzel štítné žlázy

| Dotaz od: Pavel

Chtěl bych Vás požádat o přeložení zprávy ze sona štítné žlázy. Paní doktorka mi k tomu nic neřekla a nejbližší termín mám u endiokrinologa až v červenci. Chtěl bych vědět jak...

Co se uzlu štítné žlázy týče, nejčastěji se jedná o adenom. Jedná se o nádor benigní. Folikulární adenom je tvořen epiteliálními buňkami, je solitární, opouzdřený a dobře...

Hypoglykemie po ogtt

| Dotaz od: milan

Byl jsem na testu OGTT...Na lačno jsem měl hodnotu 5,6...Dostal sem nápoj a po dvou hodinách mi měřily krev znova a hodnota byla podpůměr 3,2...Je to normální???Děkuji za odpověd

OGTT slouží k prokázání, či vyloučení poruchy metabolismu cukrů. Váš výsledek na lačno je hraniční s poruchou glukózové tolerance. Výsledek po 2 hodinách pro cukrovku rozhodně...

V prosinci jsem byla na odběru krve, který potvrdil sníženou funkci štítné žlázy (jak mi bylo sděleno u obvodního lékaře). Hodnoty TSH mám 4,58. Zatím jsem nebyla u...

Anno, pocitotově Vám může být lépe. K úpravě snížené funkce štítné žlázy bude ale potřeba užívat tabletky, které Vám nasadí endokrinolog. Bude to důležité i stran plánovaného...

Padání vlasů

| Dotaz od: Zlata

Dcera ( 27 let ) trpí autoimunitním onemocněním štítné žlázy, pro uspokojivé výsledky je prozatím bez léčby, ale ve zvýšené míře jí padají vlasy, chtěla bych jí na tento...

Padání vlasů má mnoho možných příčin, štítná žláza je jen jedna z variant. Většinou jsou to pak stavy rychlých hormonálních změn (například zvýšení či snížení funkce štítné...

Struma

| Dotaz od: Lucie

Chtěla bych se zeptat. Včera jsem byla u doktorky na Endokrinologii a zeptala jsem se, jestli by byla možnost operace štítné žlázy a ta mi řekla v žádném případě. Už od 7 let...

Podle sonografického nálezu máte štítnou žlázu pouze jednostranně a mírně zvětšenou. Takové nálezy nejsou určené k operaci (odstranění štítné žlázy). "AI onem." znamená, že máte...

Jod

| Dotaz od: Lucie

Ráda bych se zeptala, jaká je otpimální dávka jódu (Nebo přípravku Jodid) při těchto hodnotách ŠŽ. TSH 3,7, T4 12,2. Paní doktorka mi řekla, abych si koupila jód a selen, tak...

Pokud nejste vegan nebo vegeratián a konzumujete tedy pestrou stravu,měla by být pro vás dostačující 1 tableta denně. Neuškodí,když si 1-2x týdně vezmete dvě. S pozdravem M.V.

Chci poprosit o vysvětlení záznamu o vyšetření štítné žl. ze 6.3.2017 "UZ štítnice: laloky hladkých kontur. symetrické velikosti ,nezvětšeny. Levý lalok zcela homogenní...

V pravém laloku štítné žlázy je přítomné ložisko, nejspíše adenom, co je nejčastějším nádorem štítné žlázy. Jedná se o nádor benigní. Folikulární adenom je tvořen epiteliálními...

Dobrý.Mám 34 a včera mi namerali v krvi nejakú nízku hladinu ths som tehotná..vôbec nepriberam skôr som schudla tep som mala už aj 150 v klude..inak mávam 94,105,115,89,79 v...

To co jste napsala- nízká hladina TSH, vyšší tep, hubnutí, polévání horka opravdu odpovídá zvýšené funkci štítné žlázy. Pokud máte naplánované nějaké vyšetření, měla by se tam...

Před měsícem jsem začala pociťovat tlak v okolí prsou a ramene, poté bodání u srdce a následně bušení srdce. Zjištěny tachykardie na EKG na pohotovosti, druhý den již EKG v...

Samy o sobě hodnoty nic nevypovídají. Jsou důležité ostatní příznaky. V některých laboratořích je uváděna dolní hranice do 10. Někdy mohou ovlivňovat hladinu hormonů štítné...

[nalezeno 2950 výsledků]
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: