#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Alergeny

Medicína 24.9.2008

Alergeny jsou látky, které se většinou vyskytují v životním prostředí. Většinou se jedná o látky bílkovinné povahy, u hmyzí alergie jde o hmyzí jedy. Jedním z nejrozšířenějších alergenů jsou pyly.

bříza, jaro, zelená, květ,alergie, alergen
bříza, jaro, zelená, květ,alergie, alergen

Předpokladem toho, aby se u disponovaného člověka - atopika (to znamená u člověka s alergickými rodiči nebo sourozenci) vyvinulo alergické onemocnění, je kontakt s alergenem (látka vyvolávající u člověka alergickou reakci).

#IMG#

Pylová alergie

Pylová sezona u nás začíná již v březnu a končí na přelomu září a října. Nejhlavnější jsou pyly stromů (olše, bříza, líska), pyly trav (jílek, srha, kostřava) a plevelové byliny (pelyně, černobýl, lebeda). V posledních letech pylová alergie narůstá zejména ve velkých městech. Je to způsobeno znečištěním pylových zrn škodlivinami prostředí. Snáze pak dojde k uvolnění bílkovinného obsahu zrna na sliznice dýchacích cest.

Další alergeny

Nezanedbatelnou část alergenů tvoří potravinové alergeny. Jde o pestrou skupinu látek, které mohou navodit alergickou reakci. Nejčastějšími jsou bílkoviny kravského mléka a bílkoviny vaječné.

Velký podíl našeho života trávíme v různých budovách, kde na nás čekají bytové alergeny. Hlavními složkami bytového prachu vyvolávajícího alergickou reakci jsou roztoči, plísně a zvířecí alergeny. Mohou sem proniknout také pyly, hmyzí alergeny a jiné škodliviny ze zevního prostředí (oxidy dusíku, síry).

Roztoči

Jsou to mikroskopičtí členovci, kteří v přírodě mají své sídlo v ptačích hnízdech. V bytech sídlí zejména v lůžku, peří, kobercích, čalouněném nábytku a závěsech. Živí se kožním odpadem našeho těla, lupy. Jejich výkaly mohou člověka alergizovat. Roztočům se daří v teple a vlhku.

Vzdušné plísně

Spory plísní jsou také nebezpečným alergenem. Plísně se dělí na venkovní a domovní. Venkovní plísně jsou spojeny s příznaky pozdní letní rýmy v časném podzimu (tlející vegetace). Domovní plísně jsou často vázány na topnou sezonu, klimatizaci, na podmínky v kuchyních a koupelnách. Jejich množení podporují např. tapety.

Domácí a jiná zvířata jsou zdrojem zvířecích alergenů. Jsou přítomny ve zvířecích slinách, ale i v moči. Ulpívají na srsti zvířat, na oděvu, ale především opět znečišťují v bytovém prostředí částečky prachu. Jejich vdechováním může dojít k alergické reakci. Nejagresivnějšími jsou alergeny kočky, ale přibylo alergických projevů i na drobné hlodavce (křečci, morčata, myši). Mnoho rodičů alergických dětí se domnívá, že ideálním krokem k naplnění dětských tužeb po zvířátku je zakoupení akvarijních rybiček. Pozor však na jejich krmení, které je velmi agresivním alergenem!

Nesmíme zapomenout ani na hmyzí alergeny. V našich podmínkách jde především o včelí a vosí jedy. Tyto alergeny jsou zvlášť nebezpečné tím, že u predisponovaných jedinců mohou vyvolat až nejhorší typ alergické reakce – anafylaktický šok.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#