Alergie na kakao? Vzácná

  • Redakce uLékaře.cz
  • 15.12.2011
  • Aktualizace: 15.12.2011
  • Bez alergie

"Potrava bohů" – tak pojmenoval v 18. století švédský přírodovědec Carl Linné strom kakaovník, z jehož pražených rozdrcených semen připravovali lahodný nápoj již dávní Aztékové a Mayové. Do Evropy kakaové boby připluly spolu s Kryštofem Kolumbem a pití sladké čokolády, která z nich byla připravována, se brzy stalo kratochvílí vyšších vrstev. Dnes se ke kakaovému prášku běžně přidávají další přísady či náhražky, takže pokud váš organismus reaguje alergií, nemusí to být nutně právě na kakao.

Spíše než samotné kakao vyvolávají alergii složky přidávané do čokolády
Spíše než samotné kakao vyvolávají alergii složky přidávané do čokolády

Když tělo reaguje

Alergie na vlastní kakaové boby se vyskytuje spíše vzácně. Mohou za ni bílkoviny obsažené v semenech kakaovníku, které organismus rozpoznává jako škodlivé, ačkoliv žádnou hrozbu nepředstavují. Imunitní systém reaguje vytvořením specifických protilátek, které jsou určeny k ochraně těla. Produkce protilátek stimuluje v určitých buňkách tvorbu histaminu, chemické látky, která je zodpovědná za většinu příznaků při alergické reakci.

Společné příznaky

Příznaky alergie na kakao a dalších potravinových alergií jsou stejné, ale mohou mít odlišný průběh u každého člověka. K častým příznakům potravinových alergií patří:

 
  • kopřivka, ekzém, kožní vyrážky, mravenčení na kůži,
  • dýchavičnost, potíže s dýcháním,
  • kašel, dušnost, tlak na prsou,
  • ucpané dutiny, kýchání, výtok z nosu, rýma,
  • nevolnost, zvracení, průjem a žaludeční křeče.

Závažnost těchto příznaků se může lišit v závislosti na typu alergické reakce. Nejzávažnější alergickou reakcí je anafylaktický šok, který se projevuje celkovým otokem a neprůchodností dýchacích cest. Tento život ohrožující stav vyžaduje neodkladný lékařský zásah.

Pozor na další přísady

Při výrobě čokoládových laskominek se vedle kakaového prášku a kakaového másla běžně používají i další čtyři suroviny, které se pravidelně umisťují na seznamu potravin s vysokým alergizujícím potenciálem:

  • sója,
  • mléko,
  • ořechy,
  • lepek (obilná bílkovina).

FDA neboli Správa potravin a léčiv je vládní agentura USA. Ta požaduje na všech čokoládových výrobcích, které obsahují některou z těchto vysoce alergizujících potravin jako přísadu, umístění patřičného varování na obalu. V České republice je výrobce povinen uvádět pouze seznam všech použitých přísad, nezbývá tedy než vždy pečlivě přečíst etiketu a mlsat s rozumem.

(hkh)

Zdroj:
www.livestrong.com
www.allallergy.net

Líbí se vám článek?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: