#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Alzheimerova choroba

Ordinace 26.1.2008

Nemoc poprvé popsal na počátku 20. století německý lékař Alois Alzheimer. Tehdy to byla nemoc vzácná a neobvyklá. Alzheimer představil vědecké radě zvláštní pacientku. Ve svých 51 letech trpěla depresí, halucinacemi a prý chorobnou žárlivostí na svého manžela. Později se přidaly poruchy paměti a podivné chování – paní schovávala věci a ztrácela se ve svém vlastním domě. Po smrti pitva prokázala zvláštní změny v jejím mozku.

Seniorka
Seniorka
Alzheimerova choroba je degenerativní onemocnění mozku. To znamená, že způsobuje poruchu nebo úpadek jeho činnosti. Dochází při ní k zániku některých mozkových buněk a ke změně látkové přeměny v mozku.

Nemoc poprvé popsal na počátku 20. století německý lékař Alois Alzheimer. Tehdy to byla nemoc vzácná a neobvyklá. Alzheimer představil vědecké radě zvláštní pacientku. Ve svých 51 letech trpěla depresí, halucinacemi a prý chorobnou žárlivostí na svého manžela. Později se přidaly poruchy paměti a podivné chování – paní schovávala věci a ztrácela se ve svém vlastním domě. Po smrti pitva prokázala zvláštní změny v jejím mozku.

#IMG#

Stárneme...

Dnes touto nemocí trpí minimálně každý dvacátý člověk starší 65 let. Po osmdesátce je to dokonce už každý pátý. Alzheimerova choroba však může postihnout i mladší. Podle odhadu trpí v současné době tímto onemocněním České republice zhruba 80 tisíc osob. Odhaduje se, že počet nemocných v roce 2030 celosvětově stoupne na 34 milionů. Souvisí to se stárnutím světové populace.

Jak nemoc vzniká

V mozku postižených vznikají škodlivé bílkoviny. Ty se ukládají uvnitř v podobě vláken nebo v okolí nervových buněk jako tzv. amyloidové plaky. Dochází k poškození a zániku nervových buněk a jejich spojů. Současně v mozkové tkáni ubývá acetylcholin. Tuto látku potřebuje mozek k přenosu nervových vzruchů. Při jeho nedostatku ztrácí buňky schopnost vzájemně si vyměňovat informace. Přesná příčina onemocnění však dosud není známa. Každopádně hraje důležitou roli věk. Vyšší výskyt u žen napovídá, že se na vzniku onemocnění podílejí i hormony. Nezanedbatelnou složkou jsou pravděpodobně také úrazy hlavy a mozku a nesmíme zapomínat ani na dědičnost.

Jaké jsou projevy nemoci

Nejdříve dochází k poruchám paměti. Pacient si vzpomíná na minulost, ale nepamatuje si současnost. Postupně se zhoršuje obrazová představivost a logické uvažování, schopnost úsudku a počítání. Zhoršuje se psaní a čtení. Pacient ztrácí smysl prostorové orientace a bloudí i na známých místech. Nastupují poruchy chování, halucinace a někdy také bludy. Často se objevuje zvýšená podezřívavost a zaměření se na sebe. V konečném stádiu dojde k naprosté ztrátě soběstačnosti.

Co je třeba udělat

Pokud si myslíte, že někdo z Vašich blízkých má příznaky Alzheimerovy choroby, je třeba co nejdříve navštívit lékaře. Včasná diagnóza a léčba mohou průběh onemocnění výrazně zpomalit. Časný záchyt a léčba onemocnění pomáhají prodloužit soběstačnost pacient natolik, že si zajistí každodenní potřeby.

Lékař by měl být partnerem, důležitou oporou při péči o nemocného Alzheimerovou chorobou. Proto je důležité, aby Vaše komunikace s ním byla přátelská a bezproblémová. Nebojte se vybrat si toho správného. Budete s ním v kontaktu možná i po dobu několika let.

Nejdříve byste měli navštívit praktického lékaře, který pacienta po rozhovoru a základním vyšetření odešle na některé specializované pracoviště. Specialisté zabývající se léčbou Alzheimerovy choroby jsou psychiatr, geriatr a neurolog.

Jak se nemoc diagnostikuje

Diagnostika demence je složitá. Zohledňuje více faktorů. Existují však některé jednoduché testy, které mohou na poruchu kognitivních funkcí upozornit. Jedním z nich je i test hodin. Jeho podstatou je jednoduchý úkol. Nakreslit hodiny. Dále se testují jednoduché každodenní úkony, psaní, čtení a počítání (tzv.MMSE-test).

Jak se nemoc léčí

Alzheimerovu chorobu nelze úplně vyléčit. Vhodně zvolenou a včas zahájenou léčbou však umíme velmi významně oddálit nástup nemoci v plné síle a zmírnit její příznaky. Základem léčby Alzheimerovy choroby jsou kognitiva. Tyto léky pomáhají v mozku obnovit potřebné množství acetylcholinu, který je nezbytný pro přenos nervových signálů. Zvyšují jeho hladinu tím, že brání jeho odbourávání. Kognitiva se používají především při léčbě lehkých až středně těžkých forem onemocnění.

Dalšími léky odstraňujícími nepříjemné příznaky Alzheimerovy choroby jsou neuroleptika (zmírňují a odstraňují agresivitu, neklid, vzrušenost), antidepresiva(potlačují příznaky deprese), hypnotika (léčí poruchy spánku) a anxiolytika (tlumí úzkost).

Jak je to s dědičností

Čím je člověk starší, tím vyšší má riziko Alzheimerovy choroby. S tím ovšem nic nenaděláte. Tato nemoc postihuje o něco častěji ženy než muže. To se také nedá ovlivnit. Co je nám dané již při narození, je naše genetická výbava, kterou jsme zdědili po našich rodičích. Takže, trpí-li někdo z Vašich rodičů či prarodičů touto nemocí, jste i Vy v určitém ohrožení.

Jak snížit riziko nemoci

Průběh Alzhaimerovy choroby můžeme ovlivnit způsobem života, který vedeme již před vypuknutím onemocnění. Je známo, že u lidí s aktivním životním stylem, bohatým duševním životem a trénovaným intelektem je průběh onemocnění pomalejší. Menší pravděpodobnost onemocnění tedy je u osob duševně aktivních a s vyšším vzděláním. Jedinou v současnosti známou ochranou a prevencí je tedy trénovaný, výkonný mozek.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#