#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Ateroskleróza - když kornatí cévy

Ordinace 30.1.2008

Ateroskleróza neboli po česku kornatění cév je degenerativní onemocnění cévní stěny. Jedná se o dlouhodobý proces, při němž dochází k tuhnutí (kornatění)cévní stěny a zužování jejího průsvitu. Tvoří se tzv. aterosklerotické pláty připomínající nánosy nečistot ve starých vodovodních trubkách. Důsledkem zúžení je nedostatečné prokrvení orgánu, který zanesená a zkornatělá céva zásobuje krví.

Žena, 45 let
Žena, 45 let
Ateroskleróza neboli po česku kornatění cév je degenerativní onemocnění cévní stěny. Jedná se o dlouhodobý proces, při němž dochází k tuhnutí ("kornatění") cévní stěny a zužování jejího průsvitu. Tvoří se tzv. aterosklerotické pláty připomínající nánosy nečistot ve starých vodovodních trubkách. Důsledkem zúžení je nedostatečné prokrvení orgánu, který zanesená a zkornatělá céva zásobuje krví.

Aterosklerotické postižení mozkových cév vede s přibývajícím věkem ke zhoršenému prokrvení mozku. Nejcitlivěji a tedy i nejdříve zareagují paměťové buňky, které jsou na hojném příjmu živin a kyslíku závislé nejvíce. Důsledkem je častější zapomínání - „skleróza“. Toto onemocnění není však bohužel jediným důsledkem aterosklerózy. Mnohem častější jsou následky daleko vážnější.

#IMG#

Ve většině civilizovaných zemích je ateroskleróza nejčastější příčinou úmrtí. Způsobuje většinu srdečních i mozkových příhod a přitom ještě před sto lety byla vzácnou a neprobádanou chorobou.

Kouření je spojeno s aterosklerózou

Kouření je spojeno s aterosklerózou

Příčiny

Příčinou aterosklerózy je ukládání tuků - především cholesterolu - do stěny našich cév. V časných fázích choroby se v cévách tvoří tzv. tukové proužky. Tyto změny jsou ještě plně vratné. Při dlouhodobě zvýšené hladině cholesterolu dochází však již k nevratné přestavbě stěny. Cévy nejen tvrdnou, ale jejich stěna se navíc ztlušťuje a vznikají na ní tuhé, tukové nánosy - tzv. aterosklerotické pláty. Pláty zužují průsvit a tvoří překážku průtoku krve.

Zase ten cholesterol...

Základem pro tyto změny je vyšší hladina cholesterolu v krvi. Nejčastější příčinou zvýšené hladinu cholesterolu je jeho nadměrný příjem v potravě. Hlavní příčina je tedy docela jednoduchá - jíme daleko více tuků, než dokážeme spotřebovat. Ty se nám usazují v cévách, a tak místo aby nás chránily v podobě slušivého podkožního tukového polštáře před krutými mrazy, významně zmenšují naše šance na dlouhý a spokojený život.

Příznaky

Projevy aterosklerózy jsou velmi rozmanité a závisí na oblasti, ve které se postižená céva vyskytuje. Především se však ateroskleróza rozvíjí pomalu a nenápadně. Tuky se zpočátku tiše usazují do cévních stěn a zužují jejich průsvit, aniž bychom cokoli pociťovali. Až když zúžení dosáhne kritické hodnoty nebo dojde k prasknutí plátu, objeví se obtíže, které již nepřehlédnete.

Infarkt...

Je-li postižena tepna zásobující srdce ("koronární tepna"), může dojít k srdečnímu infarktu. Při infarktu se snižuje dodávka kyslíku a živin svalovým buňkám srdce. Dochází k srdeční ischemii (nedokrvení tkáně). Následkem je postižení až odumření svalových buněk a jejich náhrada neplnohodnotnou tkání neboli jizvou. Srdeční infarkt se nejčastěji projeví náhlou bolestí na hrudí, někdy vystřelující do levé paže nebo do čelisti, pocitem dušnosti a úzkosti, ale také může nastat rychlé bezvědomí a smrt.

Pokud je nedokrvení srdce pouze dočasné, projeví se přechodnými bolestmi na hrudi a dušností ustupujícími zpravidla po chvilkovém zklidnění nebo tabletě nitroglycerínu. Tento stav se nazývá angina pectoris a je zpravidla předstupněm srdečního infarktu.

Čím větší tepna, tím je zasažen větší okrsek svalstva srdce a tím jsou i závažnější zdravotní důsledky. Infarkt myokardu je v České republice jednou z nejčastějších příčin nemocnosti a úmrtnosti zejména mužů ve středním věku.

Cévní mozková příhoda

...čili iktus, nebo také mozková mrtvice, je další komplikací aterosklerózy. Postiženo je cévní řečiště mozku. Postihuje zejména starší a pokročilé. Stejně jako v případě infarktu myokardu (srdečního svalu) i zde dochází k uzávěru tepny a následné nedokrevnosti mozku. Na rozdíl od postupného uzavíraní cév způsobujícího „sklerózu“ je zde příčinou uzávěr náhlý. Podle oblasti, která je zasažena uzávěrem, vznikají příslušné neurologické příznaky.

Nejčastějšími příznaky jsou: ztráta vědomí, ztráta citlivosti některých částí těla, ztráta hybnosti končetin, poškození mimiky obličeje apod. Rozsah postižení je různý. Změny mohou být i nevratné. Mírnějším projevem bývá takzvaná tranzitorní ischemická ataka (TIA, přechodné nedokrvení), která se může projevit chvilkovým bezvědomím a žádnými, případně rychle se upravujícími změnami hybnosti, řeči či cítění.

Ischemická choroba dolních končetin...

V tomto případě se jedná o onemocnění tepen dolních končetin. Zúžení průsvitu cév vede k jejich nedokrvování, které se často projevuje typickými bolestmi v nohách při chůzi, tzv.klaudikacemi. Tyto bolesti ustupují při přerušení chůze. Dlouhodobá nedokrevnost vede k poškození kůže s tvorbou vředů, které se špatně hojí. V případě úplného tepenného uzávěru je dolní končetina ohrožena tzv. gangrénou - odúmrtí tkáně s následnou infekcí. Tento stav velmi často končí částečnou nebo úplnou amputací končetiny.

Je třeba léčit včas...

Největší význam má první pomoc především jako včasný zásah u srdečního infarktu a anginy pectoris. Rychlé podání preparátu na bázi nitroglycerínu - ve formě spreje nebo tablety pod jazyk - významně snižuje riziko úmrtí i pozdních následků. Pokud se objeví příznaky mozkové mrtvice, je teba, stejně jako v případě srdečního infarktu, dopravit postiženého do nemocnice.

Nejlepší je zahájit léčbu ještě před vznikem komplikací. Pokud máte některé z výše uvedených příznaků, neodkládejte návštěvu u lékaře. Aterosklerotické poškození tepny zjišťuje lékař pomocí ultrazvuku nebo angiografie. Obě vyšetření jsou prakticky nebolestivá, ultrazvuk dokonce pro mnohé docela příjemný. Angiografie se používá nejčastěji pro vyšetření končetinových a srdečních tepen. Spočívá v aplikaci kontrastní látky do tepny, která je díky tomu dobře viditelná na rentgenovém snímku. Hladina cholesterolu se vyšetřuje z krve. Toto vyšetření patří do spektra preventivních vyšetření, která pravidelně podle stanoveného časového rozmezí provádí praktický lékař, případně internista.

V léčbě a prevenci aterosklerózy dominuje léčba její hlavní příčiny, tj. vysoké hladiny cholesterolu. Prvním léčebným zásahem je úprava Vašeho životního stylu a vhodná dieta. Pokud tato opatření nevedou k žádoucímu snížení hladiny, jsou na řadě léky. K léčbě vysoké hladiny cholesterolu je možné použít řadu léků z několika skupin hypolipidemik (léků snižujících hladiny tuků v krvi).

Dojde-li ke komplikaci v podobě ucpání cévy, v první řadě je snaha ji znovu zprůchodnit. Pokud to jde, provádí se buď zákrok přímo uvnitř cévy, nebo se ucpaná část cévy přemostí zdravými cévami (bypass).

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#