#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Bolesti hlavy (3. díl)

Medicína 28.5.2007

Trápí-li Vás bolesti hlavy, první, co byste měli udělat, je navštívit svého praktického lékaře. Ten vás řádně klinicky vyšetří. Je důležité lékaři dopodrobna popsat všechny spouštěcí momenty vašich bolesti hlavy a jejich průběh.

bolest hlavy
bolest hlavy
Trápí-li Vás bolesti hlavy, první, co byste měli udělat, je navštívit svého praktického lékaře. Ten vás řádně klinicky vyšetří. Je důležité lékaři dopodrobna popsat všechny spouštěcí momenty vašich bolestí hlavy a jejich průběh.

Jak se bolesti hlavy vyšetřují a diagnostikují?

Mezi kompletní vyšetření by mělo patřit vyšetření neurologem, vyšetření očního pozadí a rentgen hlavy a krční páteře. Podrobnějším vyšetřením je vyšetření mozku počítačovou tomografií (CT) a nukleární magnetickou rezonancí (MRI). Pomůže i elektroencefalografie (EEG). Dojde-li ke zhoršení vašich bolestí hlavy nebo ke zvýšení jejich frekvence přes dosavadní léčbu, měl by vás váš praktický lékař odeslat ke specialistovi.

#IMG#

Jaká je léčba bolestí hlavy?

Mezi léčbu bolestí hlavy patří zvládání stresu, biofeedback, léky, rehabilitace, úprava denního režimu a jiné.

Tenzní bolesti hlavy

Jedná se o nejčastější typ bolestí hlavy u dospělých. Tyto bolesti se vyskytují epizodicky (méně než 15 dnů v měsíci), nebo dokonce téměř denně (více než 15 dní v měsíci). Intenzita tohoto typu bolestí hlavy se zvyšující se frekvencí atak stoupá. Bolesti hlavy bývají většinou v čelní, temenní a spánkové oblasti. V USA trpí tenzními bolestmi hlavy 30-80 % dospělých. Dvakrát častěji bolí hlava ženy. Příčinou nebývají dědičné vlohy, ale napnuté svaly zad a krku. Tuto tenzi svalů může způsobit špatné držení těla, emoční a duševní stres. Hlavním příznakem je samozřejmě tupá bolest hlavy. Dalšími příznaky jsou bolest hlavy při raním vstávání, trvalá únava, iritabilita, narušená koncentrace, zvýšená citlivost na světlo a hluk, bolesti žaludku, bolesti svalů. Léčba tenzních bolestí hlavy začíná tréninkem, vhodná je relaxace, biofeedback, antidepresiva.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#