#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Co je to osteoartróza?

Medicína 28.5.2007

Osteoatróza je velmi rozšířené onemocnění kloubů, kterým trpí asi 80 % naší populace ve věku 50-60 let, někdy se projevuje mnohem dříve – již kolem 30. roku. Toto onemocnění kloubů postihuje nejprve chrupavku, která ztrácí svou celistvost, rozvlákňuje se a postupně jí ubývá. V kosti pod chrupavkou může dojít až k mikroskopickým zlomeninám.

RTG kyčel
RTG kyčel
#IMG#

Kloubní chrupavka musí denně odolávat mohutnému tlakovému zatížení. Pro zdravou chrupavku není tato zátěž problémem, u predisponované chrupavky však způsobuje zdravotní potíže. Osteoartróza znamená poruchu rovnováhy mezi novotvorbou stavebních kamenů vytvářejících tkáň chrupavky a jejich odbouráváním. Existuje i názor, že první vznikají změny v kosti (drobné zlomeniny) a změny v chrupavce jsou až druhotné.

Jaké jsou příčiny osteoartrózy?

První příčinou je stárnutí. Přibývající léta ubírají chrupavce na pružnosti a odolnosti. Dále každá nepravidelnost kloubní plochy může zahájit či urychlit ostoartrotický proces. To je důvodem pro důkladné preventivní prohlídky kyčlí u dětí v prvních dnech po narození. Zvýšená pohyblivost (viklavost) kloubů je také pro vznik osteoartrózy velmi důležitá. V neposlední řadě jsou na vině různé úrazy vzniklé buď na základě profesionální činnosti nebo v důsledku závodní sportovní činnosti. Je třeba se zmínit i o vlivu obezity na klouby.

Jak se osteoatróza projevuje?

První obtíží, která přivede nemocného k lékaři, je bolest kloubu. Typická je bolest kloubu po delším znehybnění kloubu (např. při sledování televize). Bolest může být tak nepříjemná, že pacienta donutí vstát a projít se. Klouby mohou však bolet i při delším stání.

Jak se osteoartróza léčí?

Úlevu mohou přinést léky – antirevmatika. Trvalým a jednoznačným řešením potíží u pokročilé osteoatrózy kolenního a kyčelního kloubu je náhrada poškozeného kloubu kloubem umělým.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#