Co odhalí alergii na mléko

  • Redakce uLékaře.cz
  • 13.8.2012
  • Aktualizace: 14.8.2012
  • Bez alergie

Příznaky tohoto typu alergie se mohou u různých lidí lišit. Někdo může mít nepříjemnou reakci do několika minut po konzumaci mléka, u někoho se vyskytne až po několika hodinách. Prozradíme, jak lze podezření změnit v jistotu.

Alergie, nebo intolerance laktózy? Následující text napoví...
Alergie, nebo intolerance laktózy? Následující text napoví...

Pozor na život

Je velmi důležité rozlišit skutečnou alergii na mléko (neboli na mléčnou bílkovinu) a intoleranci laktózy. Na rozdíl od alergie nesnášenlivost laktózy nezahrnuje imunitní systém. Mezi běžné příznaky alergie na mléčnou bílkovinu patří kopřivka, průjem, křeče v břiše, rýma, svědivá kožní vyrážka nebo u malých dětí časté koliky. Vzácně se může objevit i alafylaktický šok, tedy život ohrožující reakce.

Pátrání začíná

Existují tři metody k diagnostice alergie na mléčnou bílkovinu. Všechny je nutné absolvovat s odborníkem na alergologii. Myslíte-li si tedy, že trpíte touto alergií, vyhledejte lékaře a podstupte nezbytná vyšetření.

  1. Krevní testy. Měří se specifické IgE protilátky proti některým složkám podezřelých potravin. Jde o užitečný nástroj v diagnostice nejrůznějších alergií. Tento test ale pouze určuje, zda váš imunitní systém reagoval na alergen, ne to, co je specifickým alergenem. Nelze tím tedy přesvědčivě dokázat, že trpíte skutečně přecitlivělostí na mléčnou bílkovinu.
  2. Prick testy. Kožní testy, při kterých se aplikuje do pokožky mléčná bílkovina. Podle pozitivní reakce se dá určit, zda trpíte alergií, nebo ne. Ani tato zkouška však není 100% přesná a může být falešně negativní.
  3. Rodinná anamnéza. Má někdo z vašich rodičů nějaký druh alergie? Nemusí to být zrovna ta potravinová, a přesto můžete mít vyšší riziko vzniku nějaké alergie i vy. Měli jste jako děti přecitlivělost na mléko? Často je to signál, že se u vás v dospělosti objeví jiný druh alergie.
  4. Přínosem může být i eliminační dieta. Měli byste ji provádět vždy pod dohledem lékaře. Probíhá tak, že při podezření na alergen se z jídelníčku odstraní na dobu dvou až tří týdnů potravina, která ho může obsahovat. Pokud jste alergičtí na mléko, příznaky by měly do dvou týdnů vymizet. Pak opět zavedete do stravy mléko či mléčný výrobek a budete pozorovat, jak vaše tělo reaguje.

(aši)

Zdroj: www.livestrong.com

Líbí se vám článek?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: