#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Dráždivý tračník

Ordinace 28.5.2007

Nejodvážnější lékařské studie uvádějí, že až 30 % lidí trpí problémy spojenými s tzv. dráždivým tračníkem. Pro mnohé z Vás je tento termín možná trochu nejasný a jen se dohadujete, o co asi půjde - patrně "nějaké problémy se zažíváním". Nejste daleko od pravdy.

trávicí trakt, střeva, tlusté střevo, tenké střevo, orgány
trávicí trakt, střeva, tlusté střevo, tenké střevo, orgány

Nemoc bez příčiny?

Nejodvážnější lékařské studie uvádějí, že až 30 % lidí trpí problémy spojenými s tzv. dráždivým tračníkem. Pro mnohé z Vás je tento termín možná trochu nejasný a jen se dohadujete, o co asi půjde - patrně "nějaké problémy se zažíváním". Nejste daleko od pravdy.

Tato nemoc obtěžuje pravděpodobně až třetinu lidí, jistě jste se s ní proto již ve svém okolí setkali. O co se tedy jedná? Pod pojmem dráždivý tračník se skrývá široké spektrum potíží spojených s poruchou hybnosti tlustého střeva. Důležitým znakem odlišujícím tuto poruchu od ostatních chorob tračníku je podmínka, že se obtíže nedají vysvětlit jiným onemocněním nebo viditelným nálezem na střevě.

#IMG#

Jak dráždivý tračník vzniká...

U dráždivého tračníku je porušena schopnost správného řízení hybnosti tlustého střeva. Tlusté střevo reaguje na vnější i vnitřní podněty (tj. na nervové podněty a působení střevního obsahu) neúměrně. Proč k této poruše dochází?

Jednou z příčin může být například změna citlivosti stěny tlustého střeva po prodělané střevní infekci. Jedná se zejména o infekce s těžším průběhem, tj. ty, pro které jste byli hospitalizováni v nemocnici. Významný vliv na vznik dráždivého tračníku má patrně i psychický stav a nepřiměřená zátěž.

Pokud trpíte častou nervozitou, depresemi, jste vystavováni častému stresu, který jen obtížně snášíte, jistě máte pro vznik dráždivého tračníku větší dispozice, než Vaši klidnější a pohodlnější kolegové.

Jak se dráždivý tračník projevuje...

Změna citlivosti tračníku vede ke snížené nebo naopak zvýšené hybnosti střevní stěny.

Dráždivý tračník se proto projevuje širokým spektrem obtíží. Zvýšená dráždivost tlustého střeva vede k nepříjemným až bolestivým pocitům v břiše a poruchám vyprazdňování.

Nejčastěji dráždivý tračník obtěžuje nutkavou opakovanou ranní stolicí (tzv. ranními debakly), průjmem po jídle (typicky do půl hodiny), bolestmi v podbřišku s nepříjemným nadýmáním. Pokud převažuje porucha ve smyslu "mínus", tj. střevo reaguje méně ochotně, trpíte nespíše zácpou s obtížným vyprazdňováním a kolikovitými bolestmi břicha. Oba stavy se mohou i kombinovat. Potom se průjmy a zácpa střídají.

Jak si pomoci sám...

Nemoc je charakterizována dlouhodobými obtížemi. Většina z Vás bude proto již patrně vybavena potřebnými léky od svého lékaře.

Podle charakteru onemocnění je možné tlumit zhoršený průjem nejrůznějšími antidiarrhoiky (tj. léky proti průjmu), jako je například Reasec nebo Imodium. Pro mnohé z Vás jsou jsou tyto léky již nyní nezbytnou součástí přípravy na důležité pracovní schůzky, písemné zkoušky, sportovní závody a jiné stresující situace.

Vzhledem k souvislosti onemocnění s psychickými problémy se v léčbě s úspěchem používají i nejrůznější antidepresiva (tj. léky k léčbě deprese). Tyto léky je však možné brát pouze na doporučení lékaře.

Problémy se zácpou vyžadují spíše dlouhodobější přístup. Vhodná je zejména úprava stravy - dostatek vlákniny, nejlépe ve formě ovoce, zeleniny a celozrnného pečiva - a úprava každodenních zvyklostí s pravidelným vyprazdňováním. Při zhoršení zácpy jsou k léčbě dráždivého tračníku používána nejrůznější přírodní a syntetická projímadla.

Syndrom dráždivého tračníku Vás neohrozí na životě, při výrazném zhoršení nereagujícím na zavedenou léčbu je ovšem třeba navštívit lékaře. Mohlo by se jednat o projev jiného onemocnění.

Co Vás čeká u lékaře?

K lékaři se nejčastěji dostáváte pro dlouhodobé obtíže. Občasné průjmy a zácpy řeší asi většina z Vás svépomocí. Pokud však vlastní síly nestačí, nebo se obtíže zhorší, máte nepochybně důvod k návštěvě lékaře.

Lékař se Vás nejprve vyptá na podrobný průběh a délku trvání Vašich obtíží. Zhodnotí souvislost problémů s jídlem a každodenními situacemi. Poté Vás pečlivě poslechem a pohmatem, případně doplní další vyšetření dle vlastního uvážení.

Dříve než od lékaře odejdete s diagnózou dráždivého tračníku, musíte projít vyšetřeními, která vyloučí jinou příčinu Vašich obtíží. Každá příčina vyžaduje jinou pozornost i léčbu. Je především na lékaři, aby určil, co Vaše zažívací potíže způsobuje a jak je nejlépe odstranit.

Důležité je vyloučit zejména ty příčiny, které by mohly významně poškodit Vaše zdraví, nebo Vás přímo ohrozit na životě. Na tyto choroby může nejlépe upozornit tzv. endoskopické vyšetření. Endoskopické vyšetření se provádí nejčastěji na specializované gastroenterologické ambulanci a umožňuje prohlédnutí celého tlustého střeva. Vyšetření se nazývá koloskopie.

Před koloskopií musí být Vaše střevo dokonale vyčištěno pomocí projímadel požitých den před vlastním vyšetřením. Vyšetření se provádí při vědomí, po lehčím obluzení. Zavádí se při něm do konečníku dlouhý kabel opatřený kamerou a zdrojem světla. Pro lepší přehlednost se pomocí kabelu plní tlusté střevo vzduchem, což může způsobovat nepříjemný nikoliv však neomluvitelný mimovolný odchod plynů.

Pokud je výsledek všech vyšetření negativní - tj. nenajde se zdroj obtíží ani ve střevě ani mimo ně - je Vám přisouzena diagnóza dráždivý tračník. Diagnózu tedy již máme, ale co dál? Dá se to nějak léčit?

V první fázi se syndrom dráždivého tračníku léčí tzv. symtomaticky, tj. potlačují se jeho nepříjemné projevy ale vlastní příčina zůstává neovlivněna. Doporučuje se změna životního stylu a životosprávy, dieta s dostatkem vlákniny (viz výše), protiprůjmovými léky nebo léky proti zácpě. Pokud jsou obtíže vázány na stresové situace, je vhodné omezit jejich výskyt nebo posílit svou schopnost stresu nepodléhat.

S rozvojem poznání o příčinách dráždivého tračníku, dochází k vývoji nových léku snažících se ovlivnit podstatu onemocnění. Jedním z příkladů je zavedení tzv. antidepresiv (léků proti depresi). Své uplatnění nacházejí zejména u stavů spojených s se silnými bolestmi břicha nebo urputnou zácpou. V jednotlivých případech jsou s úspěchem předepisovány i léky na potlačení úzkosti.

Co neovlivníte...

S dispozicí pro vznik syndromu dráždivého tračníku se pravděpodobně již rodíme. Poměrně významně však můžeme často ovlivnit míru i trvání obtíží (viz dále).

Co zmůžete sami...

Pokud jsou obtíže vázány na určité psychické stavy, můžete zasáhnout předcházením jejich vzniku. Také význam vhodné diety byl již opakovaně prokázán. Vhodná je zejména úprava stravy - dostatek vlákniny, nejlépe ve formě ovoce, zeleniny a celozrnného pečiva - a úprava každodenních zvyklostí s pravidelným vyprazdňováním. Při průjmech byste se měli vyhýbat dráždivým pokrmům a jídlům, která příliš nesnášíte.

Máte sklon k dráždivému tračníku?

Zvýšenému riziku jsou vystaveny zejména labilnější osobnosti, lidé nedodržující správnou a pravidelnou životosprávu a osoby pracující ve stresovém prostředí.

Často kladené otázky:

Může mít syndrom dráždivého tračníku vliv na délku života?

Dráždivý tračník umí sice život pěkně znepříjemnit, na celkovou délku života však přímý vliv nemá.

Používají se k léčbě i antidepresiva?

Antidepresiva jsou v léčbě dráždivého tračníku poměrně nově zavedenou skupinou léčiv. Pomáhají při úpravě citlivosti střevní stěny a řeší tak často přímo vlastní příčinu obtíží. Důvodem k nasazení těchto léků jsou zejména stavy provázené bolestmi břicha a těžkou zácpou.

Je to těžké onemocnění?

Syndrom dráždivého tračníku Vás spíše obtěžuje průjmy, zácpou, občasnými bolestmi břicha nebo nadýmáním. V žádném případě to není život ohrožující onemocnění.

Jaká dieta je nejvhodnější?

Při průjmech je vhodné omezit dráždivá jídla, přepalované tuky a jídla, která příliš nesnášíte. Při zácpě je vhodná dieta s dostatkem vlákniny, tj. denní příjem ovoce, zeleniny nebo celozrnného pečiva.

Může být onemocnění způsobeno nevhodnou stravou?

Samotná strava není příčinou vzniku dráždivého tračníku, snad jen pokud by byla zdrojem střevní infekce, která může syndrom dráždivého tračníku způsobit. Výběr a složení stravy má význam spíše v léčbě a zmenšení obtíží spojených s již přítomným syndromem dráždivého tračníku.

Jak dlouho může léčba trvat?

Léčba může trvat od několika měsíců po několik let a ani poté nemusí byt ústup obtíží bohužel definitivní.

Jakou mám naději na vyléčení?

Úplné vyléčení není bohužel příliš časté, často je však možné dosáhnout uspokojivého zmenšení obtíží.

Může se dráždivý tračník projevit i krvácením ve stolici?

Krev ve stolici je vždy projevem jiného onemocnění! Pokud zpozorujete krev ve stolici, měli byste v každém případě navštívit svého lékaře. Většinou se sice jednat o nezávažné krvácení z řitní trhliny nebo hemoroidů, může to však být i první projev zhoubného nádoru nebo vážného zánětlivého onemocnění střeva. Čím dříve je v takových případech zahájena léčba, o to větší je naděje na vyléčení.

Již několik let trpím zácpou. Mám dráždivý tračník?

Zácpa může mít mnoho nejrůznějších příčin. Dráždivý tračník je jen jednou z nich, a to spíše okrajovou. Jako ostatní projevy dráždivého tračníku může být i tento příznak známkou vážného onemocnění. Nadto může dlouhodobá zácpa způsobovat nebezpečné onemocnění střeva - tzv. divertikulitidu, tj. vznik a zánět výchlipek tlustého střeva. Z těchto důvodů by měla být dlouhodobá zácpa vyšetřena lékařem.

(mar)

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#