#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

HPV – nakazit se je snadné a chránit se je ještě snadnější

Očkování proti HPV MUDr. Tereza Filová (Sochorcová) 15.6.2023
Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock.com

Vir známý jako HPV dokáže napáchat mnoho „neplechy“ – je považován za hlavního původce rakoviny děložního čípku a mnoha dalších zdravotních potíží. Jde o nejčastější sexuálně přenosnou infekci a Světová zdravotnická organizace (WHO) vzrůstající výskyt HPV onemocnění považuje z epidemiologického hlediska za závažnější než epidemii HIV. Během svého života se jím nakazí až 80 % žen.

Celý název viru označovaného pod zkratkou HPV je lidský papilomavir a řadí se do skupiny DNA virů z rodiny Papillomaviridae. Jako všechny viry z této skupiny napadá kůži a sliznici.

HPV infekce rozlišujeme podle toho, zda mohou způsobit rakovinu. Dle schopnosti vyvolávat změny v infikovaných buňkách vedoucí k nádorovému bujení se HPV dělí na vysoce a nízce rizikové.

K přenosu HPV postačí kožní kontakt, mezi partnery nemusí dojít ke styku

Vir je přenášen sexuálním kontaktem. Důležité je vědět, že přenos infekce HPV je možný i při nekoitálních aktivitách, tedy při orálním sexu a mazlení. K přenosu infekce postačí kontakt s kůží nakaženého partnera v genitální oblasti. Jelikož ke styku pokožky sexuálních partnerů dochází i mimo oblast chráněnou kondomem, na rozdíl od řady jiných sexuálně přenosných onemocnění, nepředstavuje z tohoto důvodu v případě nákazy HPV kondom dostatečně účinnou ochranou (1).

Lidským papilomavirem je nyní celosvětově nakaženo zhruba 630 milionů lidí. Před dosažením 50 let věku se genitální HPV infekce objeví u 80 % žen a u nejméně u 50 % mužů (2). Nákaza je nejčastější u lidí ve věku 18–25 let, riziko přenosu je však celoživotní. Naprostá většina infikovaných nemá žádné potíže ani v následujících letech po infekci, k rozvoji onemocnění po několika měsících či letech dochází u přibližně 20 % nakažených.

Nakažené ženy nemusejí mít žádné problémy. Jejich subjektivní obtíže většinou souvisejí s tíží nálezu. Průvodními jevy nakažení mohou být:

  • bolest – při nebo po pohlavním styku, bez této závislosti,
  • chronický výtok – může být mnoho dalších příčin nebo současně se vyskytující infekce způsobená bakteriemi či kvasinkami, spíše bílé barvy,
  • krvácení mimo menstruační cyklus,
  • obtíže při močení – pozor na mnoho dalších jeho příčin. 

V pokročilých případech se mohou objevit obecné známky rakovinného bujení, výrazný úbytek hmotnosti, nechutenství, únava atd. (1).

U mužů HPV vyvolává genitální infekce a pohlavní bradavice, může způsobit rakovinu konečníku. HPV má vliv na mužskou plodnost. Spermie HPV-pozitivních mužů mívají značně sníženou pohyblivost, což může způsobovat sníženou plodnost. Pozitivita na HPV u rodičů zvyšuje také riziko spontánního potratu (1).

Čtěte také:
Všechny tam musí, ale žádné se nechce aneb Poprvé u gynekologa

Očkování = nejúčinnější prevence nákazy HPV

Cílem primární prevence je zabránit nákaze infekcí HPV a následnému rozvoji onemocnění. Přenosu a infikování HPV šlo donedávna zabránit pouze sexuální abstinencí (tj. úplně nulovým sexuálním životem). Odborníci uvádějí, že jedinou racionální a účinnou primární prevencí infekce HPV je očkování. Jeho nejvyššího efektu lze přitom dosáhnout, pokud očkování dívek a chlapců proběhne ještě před zahájením sexuálního života, tedy dříve, než se mohou s infekcí HPV setkat (nebereme v úvahu přenos při porodu, jelikož je velmi vzácný).

Obecně je očkování možné již od 9 let věku (3). I očkování po zahájení sexuálního života však přináší výrazné snížení rizika vzniku některého z HPV onemocnění.

Kdy je vakcína proti HPV hrazena pojišťovnou?

V ČR je očkování proti HPV plně hrazeno od dovršení 13. do dovršení 14. roku věku pojištěnce, a to dívkám i chlapcům. Úhrada je možná i po uplynutí této lhůty, pokud došlo k odložení z důvodu zdravotního stavu pojištěnce.

Mimo tuto věkovou kategorii je u většiny pojišťoven možné čerpat příspěvky na očkování formou benefitů pro pojištěnce. Na přesné aktuální podmínky je nutné se informovat u konkrétní pojišťovny (3, 7).

Co je dobré vědět o vakcínách proti HPV?

Vakcíny proti HPV jako první v historii chrání proti rozvoji rakoviny. Byly vyvinuty na základě přelomového objevu prof. Haralda zur Hausena, který za něj obdržel Nobelovu cenu.

V současné době jsou na trhu tři vakcíny proti HPV.  Rozsah ochrany je dán počtem typů HPV, proti kterým vakcína chrání – bivalentní (proti 2 typům HPV), kvadrivalentní (proti 4 typům HPV) a nonavalentní (proti 9 typům HPV) vakcína.

Bivalentní vakcína 

Bivalentní vakcína chrání před dvěma vysoce rizikovými HPV typy 16 a 18, je tedy ochranou proti maligním změnám hrdla děložního ve více než 70 % případů. Nechrání však před vznikem kondylomat (genitálních bradavic) (3).

Pojišťovna hradí tuto očkovací látku v případě, že je očkování zahájeno ve 13 let věku. Od 9 do 14 let věku se očkuje dvěma dávkami s rozestupem 5–13 měsíců. Od 15 let věku se očkuje třemi dávkami, 2. dávka se aplikuje měsíc po první, třetí pak po půl roce od první dávky (4, 7).

Nonavalentní vakcína

Novou generaci ochrany proti HPV onemocnění poskytuje nonavalentní vakcína, která je určená pro ženy a dívky i chlapce a muže od 9 let věku. Vakcína byla vyvinuta s vysokou ochranou proti infekci HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 a chorobám s nimi spojenými. Dokáže chránit před 90 % všech nádorů spojených s HPV infekcí. Ve věku od 9 do 14 let se očkuje dvěma dávkami vakcíny s rozestupem 5–13 měsíců nebo lze zvolit třídávkové schéma, kdy se druhá dávka aplikuje za dva měsíce a další za šest měsíců od první dávky (4, 7).

Tato inovativní vakcína poskytuje ochranu proti:

  • 90 % případů rakoviny děložního čípku,
  • 85–90 % případů rakoviny vulvy,
  • 80–85 % případů rakoviny vagíny,
  • 90–95% případů rakoviny řitního otvoru,
  • více než 90 % případů genitálních bradavic,
  • abnormálním a přednádorovým lézím pochvy a zevních rodidel,
  • abnormálním přednádorovým lézím zjištěným cytologickým vyšetřením stěru z děložního čípku.

Očkování ochrání před rakovinou téměř v 90 % případů. Přesto v ČR proočkovanost klesá

Vědecké studie přinesly závěr, že u dívek, které se nechaly očkovat ve věku 12 a 13 let, došlo ke snížení výskytu rakoviny děložního hrdla o 87 % v porovnání s neočkovanými (7). Na lékařském kongresu v Sydney v roce 2018 bylo dokonce konstatováno, že díky očkování proti HPV bude v Austrálii rakovina děložního čípku téměř 100 % vymýcena (3).

Vzdor jasné účinnosti vakcinace však v ČR proočkovanost proti HPV stále klesá, dle dostupných dat z roku 2021 u nás u dívek ve věku 13 let dosahovala pouze necelých 69,2 % a u chlapců jen 42,5 % (9).

Očkování proti HPV je základ prevence, nezapomeňte ale i na další důležité kroky

Kromě očkování tvoří úhelné kameny prevence proti rakovině způsobené HPV infekcí screening karcinomu děložního čípku v rámci pravidelných preventivních gynekologických prohlídek hrazených ze zdravotního pojištění. Tento screening byl zaveden proto, že pomocí něj lze ze zachytit onemocnění v jeho časných stadiích.

Karcinomům, které jsou způsobeny infekcí HPV, předcházejí tzv. předrakovinové (prekancerózní) stavy, tj. počáteční stadia onemocnění.

U nejčastějšího HPV karcinomu – rakoviny děložního čípku – lze tato počáteční stadia odhalit pomocí stěru na děložním čípku. Děložní hrdlo (respektive děložní čípek) je snadno dostupné, a tak je možné provádět jeho dlouhodobé sledování. To je založeno na pravidelných odběrech buněk z hrdla děložního. Jedná se o nebolestivý stěr, který jednou ročně provádí gynekolog v rámci běžné kontroly.

Cytologické vyšetření buněk z hrdla děložního (buňky se zkoumají pod mikroskopem) ukáže včas na počínající nádorové změny. Součástí vyšetření je optická kontrola hrdla děložního – kolposkopie.

Ostatní nádory zapříčiněné HPV bohužel nejde takto brzy dobře odhalit, systém k jejich včasnému odhalení (screeningu) není v ČR ani jinde ve světe zaveden. Jedinou účinnou prevencí proti těmto ostatním HPV onemocněním je tedy výše zmíněné očkování.

Na onemocnění, které HPV infekce způsobuje u mužů, není zaveden screening, který by odhalil počáteční fáze onemocnění. Ve většině případů se tedy muži dostanou do ordinace lékaře až ve fázi rozvinutého onemocnění.

Počet těchto onemocnění je bohužel na vzestupu. Tím spíše je lékaři doporučováno očkování jako jediná možná forma prevence.

Dopřejte si HPV DNA test – dokáže zjistit přítomnost vysoce rizikových typů HPV infekce

HPV DNA test je moderní automatizovaná metoda, která zjišťuje přítomnost vysoce rizikových typů HPV infekce, jež způsobují rakovinu děložního čípku. Díky analýze DNA ze stěru děložního čípku je možno přesně určit přítomnost viru HPV a stanovit vaši míru ohrožení rakovinou.

Na rozdíl od tradiční výše popsané cytologie tento test umožňuje zjistit přítomnost infekce HPV mnohem dříve, než mohou být v důsledku jejího působení pozorovány přednádorové nebo nádorové změny na buňkách děložního čípku. Cytologie navíc bývá až ve třetině případů falešně negativní (1). HPV DNA test tedy zvyšuje šanci na časný záchyt rizika rozvoje onemocnění spojených s HPV infekcí a tedy včasné řešení.

Kdy je HPV DNA test hrazen pojišťovnou?

HPV test je vhodný pro ženy starší 30 let, které chtějí mít jistotu, že nejsou infikovány vysoce rizikovým typem viru HPV a chtějí se cítit v bezpečí i v následujících 3–5 letech. Ženám mladším 30 let se HPV test nedoporučuje – výskyt HPV infekce mezi mladými lidmi je velmi vysoký a nemusí vůbec nic znamenat.

HPV DNA test se stal od 1. ledna 2021 součástí screeningu rakoviny děložního čípku a ženy ve věku 35 a 45 let jej mohou zdarma absolvovat u svého gynekologa jako výkon hrazený zdravotní pojišťovnou. Mimo tuto věkovou kategorii si pacientka může test uhradit sama, z veřejného zdravotního pojištění je hrazen jen tehdy, pokud má pacientka pozitivní cytologický nález, tedy nález „podezřelých“ buněk na děložním čípku (8).

MUDr. Tereza Sochorcová, revize údajů MUDr. Hana Tichá (červen 2023) 

Zdroje: 

1) https://www.vyzkumrakoviny.cz/o-hpv

2) https://www.hpv-college.cz/o-hpv

3) https://ockovaniprotihpv.cz/ockovani-proti-hpv/#informace-o-ockovani

4) https://www.ockovacicentrum.cz

5) https://www.ockovacicentrum.cz

6) 4) https://www.ockovacicentrum.cz

7) https://vakciny.avenier.cz/cz/ockovani-proti-hpv

8) https://www.ceskenoviny.cz/tiskove/zpravy/jiz-rok-mohou-zeny-ve-veku-35-a-45-let-podstoupit-zdarma-hpv-dna-test-u-kazde-desate-byly-odhaleny-rizikove-lidske-papilomaviry-ktere-mohou-vest-k-rakovine-delozniho-cipku/2197449

9) Dušek J. Zdraví 2030, Národní zdravotnický informační systém (NZIS).

Autor článku: MUDr. Tereza Filová (Sochorcová)
Líbil se vám článek?
+22
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

VIDEO: Očkování proti HPV chrání životy

HPV virus může způsobit genitální bradavice i rakovinu děložního čípku. Riziko...

Znáte rizika infekce HPV a jak jim co nejlépe předcházet?

Běžně používaná zkratka HPV, se kterou se můžeme setkat nejčastěji ve spojení...

Očkování proti HPV dosáhlo ve světě skvělých výsledků

Očkování proti lidskému papilomaviru (HPV) přineslo své první plody. Vakcína...

Nejčastější mýty a fakta o očkování proti HPV

Mnoho lidí si lidské papilomaviry (HPV) spojuje primárně s rizikem rozvoje rakoviny...

PODCAST: HPV infekce je zodpovědná za 4 nádorová onemocnění. Nejlepší prevencí by bylo zříct se sexuálního života

Lidský papillomavirus (HPV) je nejčastější sexuálně přenosnou infekcí na světě....

Co by měl každý rodič vědět o dětské obrně

Zavedením plošného očkování byla dětská obrna vymýcena ve většině zemí světa....

Dětská lékařka: Ve své ordinaci mám velmi dobrý zájem o očkování proti HPV

Infekce lidským papilomavirem (HPV – human papillomavirus) je v současnosti...

O infekci HPV nevěděl, dokud se u něj neobjevily genitální bradavice

Než se Michal ve svých 25 letech potkal s infekcí lidským papilomavirem (HPV)...

Novinka v očkování proti HPV: Od roku 2024 je hrazeno dívkám i chlapcům už od 11 let věku

HPV virus neboli lidský papilomavirus je skupina velmi rozšířených virů, které...

Doporučujeme

Čtěte více

Horskou túru zvládnete i s astmatem

Bojíte se túry po horách, protože máte astma? Zbytečně. Chůze v horském prostředí...

Horší, než se čekalo: O nemoci jater, která postihuje každého třetího člověka

Kdy jindy si připomenout důležitost jater a nebezpečí jejich onemocnění než...

Hory alergikům uleví. Pozor ale na lyžařské astma

Pobyt na horách ve vysokých nadmořských výškách (nad 1 500 m) alergikům a astmatikům...

Hořčík pomáhá zlepšovat stav atopického ekzému

Koupání v solném roztoku z Mrtvého moře bohatém na hořčík zlepšuje bariérovou...

Hořká čokoláda: pochoutka chránící srdce

Přinášíme dobrou zprávu pro všechny milovníky této lahůdky. Podle nejnovějších...

Hospic: místo, kde je respektován lidský život až do konce

Přestože je smrt jedinou jistotou, kterou na tomto světě máme, bývá pro nemocného...

Houbaření – nejzdravější česká tradice

Letošní houbařská sezóna vrcholí a my máme poslední šanci vyrazit do lesů a...

Houbaření může být rizikovým koníčkem. Nejen kvůli otravě

Sběr hub je český fenomén. Jako my se mu věnuje jen několik dalších evropských...

Houbová lékárnička

Teplejší dny babího léta přímo vybízejí k návštěvě lesa a sbírání hub. Kromě...

Houby našemu zdraví prospívají, srdci obzvlášť

Ať už patříte k nadšeným houbařům, nebo nerozeznáte hříbek od prašivky, zdraví...

HPV DNA test pozná všechny typy virů vedoucí k rakovině

V Česku je právě v běhu velká studie o prevenci rakoviny děložního čípku. Lékaři...

Hra na dechové nástroje pomáhá dětem zvládat astma

Pokud někdo pochybuje o tom, že dítě s astmatem může ve hře na dechový nástroj...

Hra na flétnu jako součást terapie dýchacích potíží u dětí

V polovině sedmdesátých let se profesoru Žilkovi podařilo vyvolat veliký zájem...

Hra s erotickým prádlem

Prádlo má zvláštní symbolickou hodnotu, neboť je tím posledním, co si před sexem...

HRA: Zahrajte si bingo, které zlepšuje duševní pohodu

Zahrajte si sebepečující hru s rodinou nebo kolegy... a hlavně sami se sebou....

Hráči na trubku trpí častěji oparem

Naše kůže je často hodně namáhána: doma, v práci, ale třeba i při nadměrném...

Hrady a zámky jsou oblíbeným cílem letních výletů. Pro některé alergiky může být ale i takováto exkurze nebezpečná.

Zdá se vám toto tvrzení přehnané? Ne tak docela. Ve starých budovách, zejména...

Hrajete šachy s nemocným srdcem? Pozor na infarkt

Častým důvodem ke kardiochirurgické intervenci je ateroskleróza srdečních cév....

Hrajte golf, prospívá vašemu srdci!

Připadá vám golf jako něco, co vlastně ve skutečnosti není sportem, ale spíše...

Hrozba jménem listerióza

Listeriózu způsobuje malá grampozitivní bakterie Listeria monocytogenes, která...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#