#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Infarkt myokardu (2. díl)

Medicína 28.5.2007

Co je příčinou infarktu myokardu? Infarkt myokardu je výsledkem procesu, který se nazývá koronární nemoc. Jedná se o ucpávání věnčitých cév srdce, které vyživují srdeční sval, tukovými zvápenatělými (aterosklerotickými) pláty.

ilustrace

Co je příčinou infarktu myokardu?

Infarkt myokardu je výsledkem procesu, který se nazývá koronární nemoc. Jedná se o ucpávání věnčitých cév srdce, které vyživují srdeční sval, tukovými zvápenatělými (aterosklerotickými) pláty.

Postupné ucpávání těchto cév vede k tomu, že kompenzačně k dané situaci začnou vznikat kolaterální drobné cévy, jimiž teče krev, která se nedostane přes částečně obliterovanou věnčitou tepnu.

#IMG#

V osmdesátých letech byla vytvořena domněnka, že infarkt myokardu nezpůsobuje pouze úplná obstrukce cévy aterosklerotickým plátem, ale že cévu s již zúženým průsvitem ucpe trombus (městek). Přestože proces vzniku infarktu není krok za krokem jasný, jsou dobře známy hlavní rizikové faktory.

Rizikové faktory

Některé lze uspokojivě držet pod kontrolou. Jedním z nejdůležitějších je vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu, obezita, kouření a sedavý způsob života. Riziko infarktu zvyšuje rovněž stres a rozrušení může právě být tím momentem, který spustí srdeční záchvat.

Dalšími rizikovými faktory, které však nelze ovlivnit, jsou mužské pohlaví, věk nad 50 let, postmenopauzální věk u žen a onemocnění srdce v rodinné anamnéze.

Hlavní příznaky infarktu myokardu

Tlaková nebo pálivá bolest na hrudi, která může vyzařovat do krku, jedné či obou paží, ramen nebo do brady. Tato bolest trvá více než jen pár minut nebo může ustat a znovu se vrátit. Dalšími příznaky je točení hlavy, nevolnost, slabý puls, studený pot, šedost kůže. Nemusí být vždy vyjádřeny všechny příznaky. Proto, máte-li podezření na infarkt myokardu, neodkladně volejte záchrannou službu!

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#