#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Již pošesté si parkinsonici připomněli svůj den pohybem, hrami i zábavou

Jak žít s parkinsonem Mgr. et Mgr. Kristýna Poulová 8.5.2023
Foto: Domov pro seniory Háje

Když vejdete do Domova pro seniory na pražských Hájích, jako byste se ocitli v jiném světe. Okolo vás zavládne klidná rodinná atmosféra. Nejinak je tomu v prvním patře budovy, kde se při příležitosti Světového dne Parkinsonovy nemoci 12. dubna odehrál již šestý ročník akce Den plný pohybu, her a zábavy určený pro pacienty s Parkinsonovou chorobou. Publikum zářilo ostře zelenou barvou triček s logem akce, která evokovala momentální začátek jara.

Probudit k pohybu pomáhá parkinsoniky také tanec

Zatímco dopoledne Dne plného pohybu, her a zábavy bylo věnováno individuálnímu programu – soubojům v různých hrách zaměřených na trénink paměti a koordinace, na odpoledne byly naplánovány kolektivní aktivity. Hned první z nich, představení projektu Dance Well, rozplynulo představu parkinsoniků jako rezignovaných třesoucích se seniorů. Pohyb je pro tuto nemoc klíčový, protože právě porucha hybnosti je jedním z jeho hlavních definičních charakteristik. Tento projekt ji ovšem využívá v pozitivním slova smyslu, skrze dech a relaxaci jednotlivých částí těla se snaží rozpohybovat celé tělo parkinsoniků.

Vedoucí české verze projektu, tanečnice a nositelka francouzského Řádu umění a literatury Markéta Perroud ho „přivezla” ze severu Itálie, kde ji nápad očaroval. Bryskně odpovídá na šumění v sále: „Tady to padá, nejsem tanečník, nebojte se, je to pro každého.” A hned dodává: „V tom je současný tanec krásný, že se opírá o unikátnost každého z nás, každý máme svůj životní příběh, který je jen o nás.” Pod projektem si tedy není možné představovat hodiny klasického tance, jak je známe, ale například pouze rytmické povívání rukou provázené meditací s otevřenýma očima. Parkinsonici se tak uvolní fyzicky i psychicky a snáze navážou vazby v rámci komunity.

Navzdory očekávání, že senioři se budou držet zkrátka, se do prostoru sdíleného kolečka pustilo hned několik přítomných s odvážnými tanečními kreacemi. Je patrné, že se účastníci ze začátku ostýchali, ale pak byli téměř mysticky probuzeni pohybem a dali průchod svým emocím. Organizátorky Dance Well přišly projekt představit a účastníky pozvat k jedné z pořádaných lekcí, které se konají pravidelně buď v komunitním centru Vozovna, nebo nárazově ve výstavních prostorech, např. v Galerii hl. města Prahy. Účast nevyžaduje žádnou předchozí zkušenost s tancem a je kromě parkinsoniků otevřena i jejich blízkým. 

5 kroků, jak efektivně překonat freezing

Po tomto pro mnohé netradičním zážitku následovala přednáška fyzioterapeutek Martiny Svobodové a Kateřiny Dvořákové věnovaná strategiím pro zvládnutí freezingu, česky zamrznutí, s nímž se pacienti s Parkinsonovou nemocí často potýkají. Jedná se nejen o nepříjemný, ale dokonce nebezpečný stav, protože k němu může dojít třeba při přecházení rušné křižovatky nebo nastupování do autobusu. Rychlé vyřešení situace tak může být zásadní. Freezing může vést také snadno k pádu, což může výrazně ovlivnit pacientovu mobilitu.

Strategií k překonání freezingu se nabízí mnoho, fyzioterapeutky poukázaly na plakát visící v místnosti s uvedenými 55 způsoby založenými na různých vnějších či vnitřních podnětech, které pomáhají „zamrzlého” parkinsonika odreagovat natolik, že je schopen obnovit svou hybnost. Dvojice fyzioterapeutek ovšem v souladu s domácími odbornými autoritami doporučuje pětikrokové schéma, které spočívá v:

  1. zastavení, přestání se snažit o dosavadní pohyb,
  2. narovnání těla, roztáhnutí ramen a napnutí všech kloubů v těle,
  3. hlubokém nádechu,
  4. rozhoupání těla tam a zpátky do směru chůze
  5. vykročení se slovním pokynem (např. velký krok, teď nebo raz dva).

Poté fyzioterapeutky vyzvaly přítomné, aby si postup vyzkoušeli. Při nácviku je ujišťovaly: „Tato metoda je stoprocentně efektivní v tom znovu se rozejít, zatím jsme neviděly pacienta, který by to nezvládal. Pokud nefunguje, zastavte se a zkontrolujte, jestli děláte všechny kroky správně.” A záhy rozptýlily i obavy přítomných: „Když stojíte uprostřed přechodu, lidé nerudně troubí a hází rajčata, zdá se tento postup být zdlouhavý, ale funguje.”

Dalším tématem, kterým se zabývaly, byly tipy, jak si uzpůsobit domácnost, aby pohyb v ní byl pro parkinsonika co nejhladší. Doporučují odstranit vše barevně křiklavé, s výraznými vzory, velké obrazy, což by při pohybu mohlo působit rušivě. Prostor by podle nich měl být čistý asi jako z katalogu IKEA. Chůzi parkinsoniků lahodí jednotné prostředí bez koberců a jednoduché vzory, např. dvojbarevné dlaždice, které pomáhají odpočítat jednotlivé kroky. V případě potřeby je možné si na zem nalepit páskou čáry, které pomáhají lépe odhadnout prostor pro rozejití. Páska nalepená do tvaru hvězdy zase nabízí vodítko pro hladkou otočku.

Parkinsonici, neváhejte využít služeb fyzioterapeutů, máte je hrazené

Přednášející vyzvaly přítomné k využití služeb fyzioterapeuta, které jsou pro pacienty s diagnózou Parkinsonovy nemoci plně hrazeny, kapacita služeb je tedy omezená jen kapacitou daného fyzioterapeuta či zařízení, které tyto služby poskytuje. Dobré je podle vystupujících vyhledat fyzioterapeuty speciálně vyškolené na pacienty s Parkinsonovou nemocí, jejich seznam je možné najít na stránce parkinsoncare.cz. Fyzioterapeut jim může pomoci nastavit cvičební rutinu, vybrat vhodnou pohybovou aktivitu, trénovat chůzi, vybrat správné pomůcky, mohou s ním zkonzultovat své neobvyklé pohybové potíže a problémy s dechem, zapracovat na jemné motorice, protože může částečně suplovat i ergoterapeuta.

Na závěr fyzioterapeutky připomenuly základní mantru zvládání života s Parkinsonem: nezapomínat užívat v pravidelných intervalech léky, protože bez nich se ani fyzioterapeut nikam nedostane, docházet na pravidelné kontroly ke svému neurologovi, nebát se na ně brát své rodinné příslušníky jako podporu, hlásit všechny motorické i nemotorické změny lékaři a věnovat se psychice a pohybu tak, že si parkinsonik najde vhodnou zálibu.

Specializovaná sestra umožnila poradit se i mimo ordinaci ošetřujícího neurologa

Po dobu konání akce její účastníci mohli využít přítomnosti specializované sestry z Centra pro intervenční terapii motorických poruch při Neurologické klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Bc. Anny Rezkové. Za zavřenými dveřmi s ní mohli parkinsonici a jejich blízcí probrat vše, co je v souvislosti s nemocí trápí. Mohli tak svůj problém zkonzultovat s dalším odborníkem i mimo pravidelné neurologické kontroly. Navíc měla sestra Rezková k dispozici bohatý ukázkový materiál léčebných pomůcek, který bylo možné si prohlédnout.

V závěru programu byli vyhlášeni vítězové dopoledních herních soubojů, ale jak řekla ředitelka Domova pro seniory Háje Dagmar Zavadilová, vítězství nebylo tak důležité jako zúčastnit se a věřím, že pro všechny, kteří tak učinili, šlo o den, kdy si nejen mnohé dokázali, ale zvládli se i pobavit a odreagovat. Všudypřítomnou duší akce byla ředitelka pořádající organizace Parkinson-Help paní Ing. Skála-Rosenbaum, která dohlížela na její hladké konání a propojovala jednotlivé aktéry.

Autor článku: Mgr. et Mgr. Kristýna Poulová
Líbil se vám článek?
+4
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Karetní hazard by měl být pro nemocné srdce tabu

Kanasta, žolíky, prší – známé názvy oblíbených karetních her. Pro někoho nuda,...

Nejzábavnější párty hry, které zvládnete i s RS

Účastnit se večírku nebo ho pořádat je samozřejmě možné i s roztroušenou sklerózou....

Zelený zákal má svůj den

Protože zpočátku „okrádá“ člověka o zrak, aniž si toho nemocný člověk všimne,...

Hra na flétnu jako součást terapie dýchacích potíží u dětí

V polovině sedmdesátých let se profesoru Žilkovi podařilo vyvolat veliký zájem...

Parkinsonova choroba – nevyléčitelná, ale léčitelná. Jaký cíl moderní léčby vidí sami parkinsonici?

Kromě informací o možnostech moderní léčby Parkinsonovy choroby mohou pacientům...

Hrajete šachy s nemocným srdcem? Pozor na infarkt

Častým důvodem ke kardiochirurgické intervenci je ateroskleróza srdečních cév....

Světový den hemofilie: V červené bude i Petřínská rozhledna

Podpořit Světový den hemofilie a tím přispět ke zvýšení povědomí o jednom ze...

Vaše žíly chtějí pohyb!

Víte, že pravidelný pohyb udržuje pružnost žilních stěn? Pohyb okolních svalů...

Cukrovkáři, nezapomínejte na pohyb!

Zdravotní následky, které s sebou cukrovka přináší, jsou překážkou v každodenním...

Potíže s růstem? I pohyb léčí.

Máte-li dítě, jemuž lékař naordinoval léčbu růstovým hormonem, patrně víte,...

Doporučujeme

Čtěte více

Jíst méně znamená žít déle. Není to lehké, ale jde to

„Tvá výživa bude tvým lékem,“ pravil starořecký lékař Hippokrates již před více...

Jistota u ledu aneb Hitem jsou zmrazené spermie

Pokud se obáváte, že byste z nějakého důvodu mohli přijít o plodnost, existuje...

Jíte houby? Tyhle raději vynechte!

Jedním z typicky českých drogových návyků je kromě pervitinu také pojídání lysohlávek....

Jíte moc nebo vám vůbec nechutná? Obojí se může podepsat na vašem srdci!

Poruchy příjmu potravy ovlivňují mimo jiné i činnost kardiovaskulárního systému....

Jíte v noci? Možná trpíte syndromem nočního přejídání

Trávíte v nočních hodinách více času v kuchyni než v ložnici? Je možné, že...

Jízda „na kolečkách“ prospívá zdraví

Přestože obecně lidé méně nakupují, čísla ukazují, že pro in-line brusle to...

Jízda na kole může být spojena s neplodností

Studie zaměřená na jízdu na kole a její vliv na mužskou plodnost ukázala, že...

Jízda na kole nemocnému srdci prospívá

Cyklistika je sport, který může provozovat téměř každý, je vhodná i pro lidi...

Jízda na kolečkových bruslích má kladný vliv nejen na srdce

In-line skating nebo také pohyb na kolečkových bruslích či roller skating patří mezi...

Jizva po operaci srdce může být i nenápadná

Člověk je po takovém zákroku vždy moc vděčný za záchranu života. Teprve později...

Jód musí být v rovnováze: nadbytek i nedostatek škodí

Člověk potřebuje jód k životu, štítná žláza ke správné činnosti. Zásadní je...

Jóga a hraní na trubku mohou být rizikem pro naše oči

I když většina očních lékařů tvrdí, že nevinné koníčky, jako je plavání nebo...

Jóga pomůže ulevit od revmatických bolestí

Cvičení jogínských ásan vás zbaví nejen stresu. Dokáže totiž pomoci i v případě,...

Jógy ani pilates se nemusejí bát ani ženy s osteoporózou

Pilates, powerjoóu nebo jógalates lze cvičit v českých a moravských fitness...

Jsem „normální“...?

Připadá vám normální, když někdo ve vašem okolí řekne: „Chodím do posilovny“,...

Jsem alergická na svého partnera?

Na alergie na rostliny nebo zvířecí srst jsme si už pomalu zvykli. Je ale možné...

Jsem malý – no a co?

Lidé s malým vzrůstem často trpí komplexy – věta plná tradičních předsudků....

Jsem těhotná. A mám nádor…

Pokud se v těhotenství vyskytne rakovinné bujení, jedná se nejčastěji o karcinom...

Jsem zdravá… Jen hladinu prolaktinu mám vysokou…

Zvýšená hladina prolaktinu se někdy nemusí vůbec nijak projevit a přijde se...

Jsou Češi „promořeni” novým koronavirem? Ani omylem!

V České republice se s infekcí COVID-19 setkal jen zlomek populace, v řádu jednotek...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#