#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Káva v těhotenství

Medicína 28.5.2007

Káva je nápoj velice oblíbený zvláště u žen. Obsahuje přírodní alkaloid kofein. Tato látka se nenachází pouze v kávě, ale také v čaji a v jiných rostlinách.

káva, cukr, pití
káva, cukr, pití
#IMG#

Podle dřívějších studií ženy aktivní kuřačky v těhotenství uváděly až třikrát vyšší spotřebu šálků kávy v porovnání s nekuřačkami. Také více kávu sladily. Průměrná denní konzumace čaje u těhotných žen je 2 hrnky čaje.

Co dokáže kofein...

Bylo zjištěno, že kofein umí prostoupit placentární bariérou, a tak se dostává do krve plodu. V těhotenství se navíc zpomaluje jeho odbourávání ze 3-4 hodin až na 18 hodin, takže dlouhou dobu koluje v krvi. Při sledování ovlivnění plodu kofeinem u žen v 38. týdnu těhotenství, bylo zjištěno, že kofein snižuje průtok krve placentou téměř o čtvrtinu, a tak snižuje přívod živin a kyslíku k plodu.

Z tohoto důvodu se ženám konzumujícím kávu během těhotenství rodí častěji děti s nižší porodní hmotností, kofein může narušit nejen růst plodu, ale také jeho vývoj. Některé studie potvrdily také souvislost mezi častějším výskytem spontánních potratů a konzumací kávy. Káva také způsobuje zrychlení srdeční akce a dechové frekvence plodu.

Kofein dále způsobuje...

Další negativní vlastností kofeinu je, že zvyšuje vylučování vápníku močí a snižuje vstřebávání železa. Následkem může být negativní vápníková bilance a chudokrevnost matky i plodu. Kofein se také vylučuje v mateřském mléce, a tak působí i na kojence. Následkem může být neklid a nespavost dítěte.

Závěrem lze těhotným ženám a kojícím matkám doporučit, aby se v období těhotenství a kojení konzumaci nápojů s kofeinem vyhýbaly nebo ji maximálně omezily.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#