Konzumace červeného masa způsobuje karcinom tlustého střeva
Doktor Michael J. Thun se svými kolegy z Americké společnosti pro výzkum rakoviny v Atlantě zjistil, že dlouhodobá konzumace červeného a zpracovaného masa může zvyšovat riziko rakoviny distální části tlustého střeva a konečníku. Výsledky této studie byly uveřejněny v roce 2005 v lednovém čísle časopisu Journal of the American Medical Association.
Do studie bylo zahrnuto celkem 148 610 dospělých průměrného věku 63 let, kteří vyplnili dotazník v roce 1982 a opět v letech 1992-1993. Tento dotazník obsahoval otázky týkající se jejich stravy, tělesného cvičení, anamnézy a stylu života.
Výsledky studie ukázaly, že existoval až 10ti-násobný rozdíl v incidenci karcinomu tlustého střeva mezi ženami ve čtvrtině žen s nejnižší a nejvyšší konzumací červeného masa. U mužů byl tento rozdílný až 17násobný. Ukázalo se, že ti, co konzumovali ve vyšší míře červené maso, měli vysoké riziko kolorektálního karcinomu.
Naopak, pacienti se zvýšenou konzumací drůbeže a ryb měli nižší riziko kolorektálního karcinomu. Toto bohužel neplatí pro karcinom konečníku.
V roce 2001 bylo ve sledované skupině 1667 případů kolorektálního karcinomu.
Zdroj:
JAMA 2005;293:172-193,233-234.