#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Kouření během těhotenství může ovlivnit chování novorozence

Medicína 28.5.2007

Kouření šesti až sedmi cigaret denně během těhotenství může ovlivnit chování novorozence po porodu. Děti bývají více excitovány, hůře utěšitelné a rigidnější než novorozenci matek - nekuřaček.Tyto příznaky jsou podobné abstinenčním příznakům dětí narkomanek, zneužívajících v těhotenství heroin či kokain.

kouření
kouření
Kouření šesti až sedmi cigaret denně během těhotenství může ovlivnit chování novorozence po porodu. Děti bývají více excitovány, hůře utěšitelné a rigidnější než novorozenci matek - nekuřaček. Tyto příznaky jsou podobné abstinenčním příznakům dětí narkomanek, zneužívajících v těhotenství heroin či kokain.

Tímto problémem se blíže zabývala lékařka Karen L. Law z Brown Medical School v Providence na Rhode Islandu se svými kolegy. Své výsledky publikovala v červnovém čísle 2003 časopisu Pediatrics.

#IMG#

Studie

Mnoho předchozích studií ukázalo, že matky-kuřačky mají častěji děti s nižší porodní hmotností, ale jen málo studií se zabývalo chováním dětí matek kouřících během těhotenství.

Do studie bylo zahrnuto 27 dětí narozených matkám, které denně vykouřily během těhotenství průměrně 6,7 cigaret, což bylo ověřeno měřením kotininu v krvi. Chování těchto dětí bylo porovnáno s chováním 29 dětí matek-nekuřaček.

Výsledek

Výsledky studie ukázaly, že děti matek kouřících v těhotenství vykazovaly příznaky dráždění centrálního nervového systému, trávicího systému, tyto děti byly hůře utěšitelné a více rigidní ve srovnání s dětmi matek-nekuřaček.

Závěr

Výzkumníci se domnívají, že toto chování je příznakem závislosti těchto dětí na nikotinu, a proto že se jedná o abstinenční příznaky.

Tento problém bude vyžadovat další zkoumání, a to zejména spojitosti doby kouření před porodem a počtu vykouřených cigaret a přítomnosti abstinenčních příznaků.

Zdroj:
Pediatrics 2003;111:1318-1323.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#