#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Léčba růstovým hormonem u adolescentů

Medicína 28.5.2007

Doktorka Nelly Mauras se svými kolegy z Nemours Children's Clinic v Jacksonville na Floridě zjistila, že adolescenty s deficitem růstového hormonu není nutné růstovým hormonem po dosažení jejich dospělé výšky již dále léčit. Výsledky své randomizované studie vědci uvedli v roce 2005 v dubnovém čísle časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Do této třífázové multicentrické dvojitě-slepé studie bylo zahrnuto celkem 58 adolescentů s deficitem růstového hormonu (GHD), kteří byli léčeni růstovým hormonem. Průměrný věk byl 15,8 roků, 33 účastníci byli chlapci. Čtyři týdny po přerušení léčby byli adolescenti randomizováni do skupiny s perzistentním GHD nebo do kontrolní skupiny (18 účastníků).

Z GHD skupiny bylo 25 adolescentů randomizováno k užívání růstového hormonu (GH - 20 µg/kg/day) a 15 adolescentů k užívání placeba po dobu 2 let.

Výsledky studie ukázaly, že za 12 měsíců po zahájení studie byl zjištěn nárůst LBM (lean body mass) ve skupině léčené GH ve srovnání se skupinou s placebem. Nicméně po 24 měsících již nebyl zjištěn mezi oběma skupinami v tomto parametru žádný rozdíl.

Vědci uvedli, že pacienti s GHD, kteří jsou od dětství řádně léčeni GH, mají normální tělesnou kompozici, normální srdeční funkce a metabolismus cukrů a tuků. Podle autorů studie po dosažení dospělé výšky již další léčba GH tyto parametry neovlivní, a proto by adolescenti s GHD, kteří jsou v dobrém metabolickém stavu , mohli bezpečně léčbu přerušit.

Zdroj:
J Clin Endocrinol Metab. Posted online April 26, 2005.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#