#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Nízkokalorická dieta prodlužuje život

Medicína 28.5.2007

Vědci zjistili, že nízkokalorická dieta, zejména u neobézních osob, může vést ke změnám v metabolismu a tyto změny způsobují delší život a lepší zdravotní stav. Tímto způsobem dochází nejen ke zpomalení stárnutí, ale i k nižšímu výskytu nemocí srdce, rakoviny a diabetu.

ovoce, jablko, ananas, jídlo
ovoce, jablko, ananas, jídlo

V časopisu The Journal of the American Medical Association byly uveřejněny výsledky studie, do které bylo zahrnuto celkem 48 osob s nadváhou, ale bez obezity. Většina osob redukovala množství kalorií o 25%, ale některé přijímaly pouze 890 kalorií denně po dobu mnoha měsíců.

Výsledky studie ukázaly, že restrikce kalorií způsobila pokles hladiny inzulínu a tělesné teploty. Oba parametry jsou ukazateli délky života. U osob rovněž došlo k poklesu hladiny hormonů šítné žlázy a omezení poškození DNA.

Již dříve bylo zjištěno, že při omezení kalorického příjmu a úbytku tělesné váhy dochází ke zpomalení metabolismu. Zpomalením se tělo chrání před nebezpečným úbytkem váhy. Tento mechanismus byl dán tělu evolucí, chránil před smrtí hlady. A dnes je známo, že s rostoucím množstvím ztracených kil klesá rychlost jejich úbytku.

Na zpomalení stárnutí má však vliv rovněž i úbytek kyslíkových radikálů a následné omezení poškození DNA.

NY Times on line

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#