#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Otřes mozku

Ordinace 1.5.2008

Otřes mozku je nepostradatelnou dějovou pomůckou pro většinu thrilerů i crazy komedií. Uhodit protivníka do hlavy tak, aby ztratil vědomí právě na dobu potřebnou k získání potřebného náskoku, je nezbytnou dovedností nejednoho filmového hrdiny. Jako by na lebce existovalo tlačítko, kterým je možno bleskově spustit hluboký klidný spánek.

RTG lebka
RTG lebka
Otřes mozku je nepostradatelnou dějovou pomůckou pro většinu thrilerů i crazy komedií. Uhodit protivníka do hlavy tak, aby ztratil vědomí právě na dobu potřebnou k získání potřebného náskoku, je nezbytnou dovedností nejednoho filmového hrdiny. Jako by na lebce existovalo tlačítko, kterým je možno bleskově spustit hluboký klidný spánek. #IMG#

Úder pažbou, palicí, pánví či vlastním čelem nezpůsobí ve filmu výkřik bolestí, hluboké bezvědomí ani smrtelný úraz, protivník se zapotácí a elegantně se sesune k zemi, kde se oddá krátké zotavující siestě.

Otřes mozku je nejlehčí formou úrazu hlavy spojeného s bezvědomím. Závažnější formy vznikající často při stejném nebo i menším násilí, mohou však způsobit vážné trvalé následky nebo dokonce smrt zraněného. Navzdory všem filmovým klišé nesmí být proto nebezpečnost úrazu hlavy nikdy podceněna.

Příčiny

Jakákoliv činnost, při které se Vám zvyšuje riziko lehkého úrazu hlavy, zvyšuje i riziko vzniku otřesu mozku. K nejžhavějším adeptům tohoto úrazu patří sportovci (fotbalisti, hokejisti, atd.). Poměrně častá je situace, kdy se proberete v autě plném skleněných střepů, nevíte, co se stalo, bolí Vás hlava a v dálce slyšíte houkání sanitky - autonehody patří stále k nejčastějším příčinám tohoto úrazu.

Ohroženi jste také tehdy, patříte-li do vyšší věkové kategorie trpící lehkými závratěmi a nejistotou při chůzi. Také tyto osoby jsou častými návštěvníky úrazových ambulancí.

Příznaky

Typické je, že se probudíte do situace, kterou si najednou neumíte vysvětlit. Nepamatujete si, co se Vám stalo. Ležíte nebo sedíte, bolí Vás hlava a marně se snažíte rozpomenout na bolestivý úder a co k němu vedlo. Tento stav se odborně nazývá retrográdní amnézie a označuje výpadek paměti na krátké období těsně před úrazem. Může se objevit i zvracení nebo jen nevolnost.

A jak se ztráta vědomí projeví na vašem mozku? Nejmodernějšími metodami (CT mozku, MR mozku) nelze při tomto zranění zjistit žádné změny na mozku. Při stanovování diagnózy je tedy lékař do značné míry závislý Vaší výpovědi.

Bezvědomí u otřesu mozku netrvá většinou déle než 15 minut, pokud je delší, jedná se již většinou o vážnější poranění. Důležitým varovným signálem je i opakované bezvědomí, kdy po krátké pauze od probuzení zraněný vědomí opět ztrácí. V takovém případě mohou hrát při záchraně života zraněného roli vteřiny. Převoz do nemocnice musí být okamžitý!

Jak pomoci

Zraněného s podezřením na otřes mozku - tj. takového, který po úrazu hlavy upadl do krátkého bezvědomí - uložte do klidové polohy na zádech, nebo do stabilizované polohy s ohledem k dalším případným zraněním. Kontrolujte jeho životní funkce - dýchání a srdeční tep - a co nejdříve zajistěte převoz do nejbližší nemocnice.

U lékaře

Lékař se Vás nebo Vašich známých nejdříve zeptá na okolnosti úrazu, přesnou délku bezvědomí a mechanismus úrazu. Dále Vám prohlédne hlavu, oči a krk, vyzkouší hybnost krční páteře. Poté Vás dle nálezu odešle na rentgenové vyšetření hlavy a krční páteře, které má vyloučit poranění lebky a krčních obratlů.

Diagnózu otřes mozku by měl stanovit neurolog, který zároveň podle délky bezvědomí určí i stupeň závažností. Otřes mozku je důvodem k hospitalizaci. Zůstáváte na nemocničním lůžku, dle závažnosti úrazu většinou tři i více dní. Délka pobytu v nemocnici se liší dle zkušeností a režimu jednotlivých zařízení.

Po tuto dobu dodržujete přísný klidový režim na nemocničním lůžku. Přestože se již po pár hodinách můžete cítit zcela zdrávi, období přibližně tří dnů po úraze je kritické pro náhlou změnu Vašeho poúrazového stavu a je proto nutné zůstat po tuto dobu pod lékařským dohledem.

V tomto období je pravidelně kontrolován Váš aktuální zdravotní stav. V případě potřeby jsou Vám podávány léky proti bolesti, jinak nejsou žádné léky nutné. Léčbou a prevencí pozdějších komplikací je pouze klid na nemocničním lůžku.

Pokud by se u Vás v průběhu hospitalizace objevily některé varovné příznaky jako poruchy citlivosti, nepravidelnost zorniček, poruchy hybnosti končetin nebo intenzivní bolest hlavy, pravděpodobně se podrobíte dalším vyšetřením.

Při podezření na vážnější poranění mozku se doplňuje CT vyšetření (počítačová tomografie - speciální vyšetření rentgenovými paprsky - lidově „tunel“), nebo EEG vyšetření (elektroencefalograf - tj. vyšetření elektrické aktivity mozku, obdoba EKG při vyšetřování správné činnosti srdce).

Pár slov na závěr

Pokud jste utrpěli otřes mozku, většinou se nevyhnete několikadennímu pobytu v nemocnici. Do čeho však zasáhnout můžete je ukázněné a trpělivé dodržování klidového režimu v dalším měsíci od propuštění z nemocnice. Kdo se krátce po úrazu vystavuje velké fyzické i psychické zátěži, nedodržuje pravidelný a vydatný spánek, vystavuje se riziku dlouhodobých bolestí hlavy.

Pokud sportujete, jezdíte často autem, nebo jste již starší a trpíte častými závratěmi, hrozí vám zvýšené riziko otřesu mozku.

U každého sportu je možné minimalizovat riziko úrazu vhodnou výstrojí a přípravou. Sport si lze užít i bez zbytečného riskování. Cyklistická přilba je již naštěstí pro většinu sportovců zlatým standardem. Netýká se to ovšem pouze cyklistiky, kdekoliv hrozí úraz hlavy je ochranná přilba jednoznačně namístě.

Vhodná bezpečností výbava automobilů by měla být rovněž samozřejmostí. Zavedení airbagů do standardní výbavy osobních aut rovněž výrazně snížila výskyt otřesu mozku při autonehodách.

mar

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#