Ovoce a zelenina nás před rakovinou příliš neochrání. Přesto má smysl je jíst

Výsledky rozsáhlé vědecké studie, do které bylo zapojeno více než 400 tisíc lidí ze zemí západní Evropy, žádnému milovníkovi ovoce a zeleniny pravděpodobně radost neudělají. Odborníci totiž zjistili pouze mírný vliv konzumace ovoce a zeleniny na snížení rizika vzniku rakoviny. Jinými slovy, ani pět doporučených porcí ovoce a zeleniny denně nás před vznikem zhoubného nádoru bohužel neochrání.

Na vzniku rakoviny se podílí mnoho faktorů, neochrání nás pouze zdravá strava
Na vzniku rakoviny se podílí mnoho faktorů, neochrání nás pouze zdravá strava

Zdravou stravou proti infarktu i rakovině?

V roce 1990 poprvé doporučila Světová zdravotnická organizace (SZO) lidem, aby do svého jídelníčku zařazovali ovoce a zeleninu nejméně pětkrát denně. Podle prohlášení SZO nás má zvýšený příjem rostlinné stravy ochránit před výskytem rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a jiných nemocí. Zatímco však vztah mezi ovocem a zeleninou a výskytem například infarktu je poměrně jasný, příznivý vliv rostlinné stravy na snížení výskytu zhoubných nádorů se zatím nepodařilo přesvědčivě prokázat.

Vliv na výskyt rakoviny je téměř zanedbatelný

Rozsáhlá vědecká studie, která význam ovoce a zeleniny pro prevenci rakoviny prozkoumala jako poslední, použila informace získané ze starší studie zaměřené na výživu lidí. Ta v letech 1992 až 2000 prozkoumala dietní návyky téměř půl miliónu lidí z Dánska, Francie, Německa, Řecka, Itálie, Holandska, Norska, Španělska, Švédska a Velké Británie.

 

Doporučené téma: Léčba cholesterolu

Poslední článek:
Září je měsícem začátků. Už máte vybraný pohybový kurz?
Sportovní aktivity seniorů bývají většinou dost chudé. Chtěli byste konečně s nějakým cvičením začít a nevíte...  zobrazit téma

Hlavní závěry, které vyplynuly z nové statistické analýzy již dříve získaných dat, nedopadly pro ovoce a zeleninu příliš povzbudivě:

  • Z celkového počtu 142 605 mužů jich v průběhu studie onemocnělo rakovinou 9 604, v případě žen se objevilo 21 000 případů rakoviny z celkového počtu 335 873.
  • V průběhu studie bylo zaznamenáno jen velmi mírné snížení rizika vzniku rakoviny u lidí, kteří jedli hodně ovoce i zeleniny (pouze o 3 procenta), a stejně tak velmi mírné snížení rizika u lidí, kteří jedli pouze hodně ovoce (1 procento) nebo pouze zeleniny (2 procenta).

Jíst zdravě má stále smysl

Přestože ovoce a zelenina nás nedokážou ochránit před rakovinou jako takovou, pro naše zdraví mají stále velký význam. Kromě snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění je vysoký příjem ovoce a zeleniny prospěšný jako ochrana před některými konkrétními typy zhoubných nádorů, což však nebyla všeobecně zaměřená studie schopná zachytit.

(vek)

Zdroj:
www.medicalnewstoday.com

Líbí se vám článek?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Velikost klitorisu Chtěla jsem se zeptat, zda je normální, že mám klitoris...
  • Tvrdá bulka na dásni Včera jsem si špičkou jazyka nahmatala za spodními zuby...
  • Stale nafoukle bricho Uz pul roku mam stale nafoukle bricho hlavne po jidle...
  • Mapa na jazyku Mám podivnou bílou mapu na jazyku asi dva roky. Mapa se mění...
  • Bolest kolene Mám problém s kolenem, stalo se mi to tak, že jsem cvičila (dřepy...
  • Růst vousů Je mi 25 let a stále mi nerostou vousy, respektive rostou, ale jen na...
 
Naposledy čtené: