Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale)

  • Redakce uLékaře.cz
  • 1.5.2008
  • Aktualizace: 13.4.2013
  • Ordinace

O tom, že je pampeliška nejen krásná ale i léčivá bylina věděli už staří Řekové. V Antice se mléko z pampelišek doporučovalo proti pihám a k léčbě očních zánětů. Šťáva z čerstvých rostlin se používala proti únavě a celkové slabosti. Oblíbené byli zejména jarní bylinné kúry.

Pampeliška léčí
Pampeliška léčí

Čím pomáhá

Pampeliška obsahuje široké spektrum léčivých látek. Obsah inulinu v podzimních měsících je až 40 procent. Množství vitamínu C je naopak nejvýznamnější hned na jaře. Z dalších látek je známá přítomnost aminokyselin, hořčin, tříslovinkaučuku. Některé druhy pampelišky byly dokonce pěstovány v bývalé SSSR k výrobě kaučuku v období válečných konfliktů.

Kde roste

Pampeliška, botanickým názvem smetanka lékařská, je často vnímána jako luční plevel. Zkrášluje zahrady, ale zároveň často i ničí anglické trávníky. Díky typickým, padáčky opatřeným semenům dokáže putovat na dlouhé vzdálenosti a pokrýt tak během pár let i poměrně rozlehlé plochy.

Jako léčivou surovinu sbíráme nejčastěji pampeliškové kořeny, a to buď na jaře nebo na podzim. K přípravě pampeliškového salátu se sbírají listy v období od května do června.

Jak pampeliška pomáhá

Pro léčivé účinky byliny svědčí už její botanický přívlastek - lékařská. Extrakt se užívá k léčbě ekzémů, zmírnění žlučníkových a ledvinových kolik, při nemocech jater a sleziny, zvýšené kyselosti žaludku a pálení žáhy.

 

Mladé listy jsou bohaté na obsah vitamínu C a minerálních látek. Z minerálních látek je významný zejména mangan a draslík. Jarní salát připravený z těchto listů v mnohých zemích zastupuje salát hlávkový. Povzbuzuje trávení a podporuje chuť k jídlu.

Na co dát pozor

Správná příprava a uskladnění byliny jsou velmi důležité. Nedostatečně vysušené kořeny snadno plesnivějí. Stejně jako u ostatních léčivých bylin je třeba je chránit před škodlivým hmyzem.

K čemu se dá použít

Dnes se droga nejčastěji používá jako součást žlučníkových a močopudných čajů. Využívá se i jejího chuť povzbuzujícího působení. Jako podpůrný lék se užívá při léčbě cukrovky.

Nálev se připraví ze 2 čajových lžiček sušené byliny na jeden šálek vody. Při zánětlivém postižení močového ústrojí, ledvinových a žlučových kamenech, při zvýšené kyselosti žaludku a pálení žáhy se užívá čaj nejlépe v dávce jeden šálek dvakrát denně.

Pampeliškový salát z mladých lístků se pro vysoký obsah vitamínu C připravuje nejčastěji na jaře. Příprava je jednoduchá - mladé listy pampelišky nadrobno nakrájíme, přidáme trochu najemno nasekané cibule, trochu octa a oleje a špetku soli a cukru.

mar

Líbí se vám článek?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x