#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Pšeničné klíčky

Ordinace 24.4.2008

Pěstování obilnin provází člověka již od pravěku. Díky ideálnímu složení živin spojenému s pohodlným pěstováním se tyto rostliny brzy staly nejrozšířenější zemědělskou plodinou.

obilí, klas,mouka
obilí, klas,mouka

Z hlediska výživové hodnoty se pro lidstvo stala nejvýznamnější plodinou pšenice.

Přestože je již tato rostlina z hlediska pěstování i použití „starou známou“, stále dokáže překvapovat novými příznivými účinky a možnostmi využití. Jednou z nich je právě konzumace pšeničných klíčků.

Kvalita uvnitř klíčků

Pšeničné klíčky obsahují mnoho příznivých a potřebných látek. Obsahují bílkoviny, cukr, škrob, vitaminy, vlákninu, minerální látky a řadu stopových prvků. Z vitaminů je nejdůležitější zastoupení vitaminů skupiny B a vitaminu E. Pšeničné klíčky jsou rovněž významným zdrojem minerálů - zejména vápníku, draslíku, hořčíku a fosforu. Ze stopových prvků je obsažen hlavně mangan, selen, železo a zinek.

Příprava je nenáročná

Pšeničné klíčky je možné již zakoupit prakticky v každém supermarketu. I vlastní příprava není nijak náročná. Navlhčená zrna pšenice vložíme do hrnce nebo na tác. Vhodné je podložit vrstvu papírem. Při pokojové teplotě necháváme naložená zrna ve stínu asi týden až čtrnáct dní.

Čím klíčky pomáhají

Pšeničné klíčky jsou nejen významným zdrojem živin, vitaminů, minerálních a stopových prvků. Ukazuje se, že příznivě působí i na náš vnitřní obranný systém. Povzbuzují imunitu (obranyschopnost) a nepřímo tak působí proti infekcím i nádorovým onemocněním.

Kdy je lepší se klíčkům vyhnout

Konzumace pšeničných klíčku se nedoporučuje při alergii na lepek a u dětí trpících fenylketonurií.

Recept

Obilné klíčky je možno konzumovat bez jakékoliv úpravy a přísady. Mohou se však podávat i s ovesnými vločkami a dalšími musli přísadami, zalité v mléce nebo pouze navlhčené.

Bohaté složení živin a esenciálních látek činí z této potraviny důležitý potravní zdroj zejména pro období zimy a jara. Při pravidelné konzumaci upravují trávení a posilují obranyschopnost organismu.

mar

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#