#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Rybí olej

Ordinace 29.4.2008

Grónští Eskymáci jsou známí mimo jiné tím, že se u nich téměř nevyskytují srdeční choroby. A to i přesto, že jedí mnoho tučných ryb bohatých na omega-3 mastné kyseliny. Pozdější studie prokázaly ochranný vliv rybího tuku na srdce i další jeho příznivé účinky. Čištěný rybí olej je také označován MaxEPA, SuperEPA, Omega 3, EPA.

přístav, moře
přístav, moře

Jak olej pomáhá?

Rybí olej snižuje hladinu triglyceridů (typ tuků) v krvi o 20-50 % v závislosti na dávce. Dále snižuje riziko vzniku srdeční příhody s následkem smrti. Je součástí lidských buněčných membrán a podílí se na jejich stabilizaci. Hlavní účinné látky, omega-3 nenasycené mastné kyseliny působí protizánětlivě a brání také vzniku trombů (krevních sraženin). Tímto příznivým působením předchází vzniku infarktu. Rybí olej snižuje hustotu krve, a působí proti bušení srdce a změnám pravidelného srdečního rytmu.

Kde jej najdete?

Pochází z ryb z chladných moří, jako jsou sledi, makrely, sardinky, lososi a tresky. Obsahuje esenciální nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro tělo důležité. Samo si je totiž nevytvoří. Obsahuje také vitamíny (A, D) a řadu dalších látek.

Kdy pomůže?

Užívání je doporučováno při zvýšené hladině krevních tuků, zúžení koronárních (srdečních) cév, vysokém krevním tlaku a mozkových příhodách. Pomůže Vám také při revmatoidní artritidě, odvápňování kostí, ekzému a Raynaudově chorobě (křečovité stahy drobných cév vedoucí k poruchám prokrvení postižené oblasti). Rybí olej je používán dále při ztrátě hmotnosti, astmatu, chronickém únavovém syndromu, k prevenci trombóz při hemodialýze (umělá filtrace krve u lidí s poruchou ledvin) a v řadě dalších indikacích.

Na co dát pozor

Při běžných dávkách jsou nežádoucí účinky minimální. Rybí olej je dobře tolerován při příjmu do 3g denně. Ve vyšších dávkách však může působit říhání, zápach z úst, pálení žáhy, zvracení, průjem, krvácení z nosu a tlumí imunitní systém. Užíváte léky snižující krevní srážlivost a tlak? Mějte na paměti že rybí olej působí snížení tlaku a snížení krevní srážlivost, účinky se tedy sčítají. Budete-li mít problémy s krvácením či tlakem poraďte se s lékařem či lékárníkem.

Kdy Vám pomůže?

Máte problémy s hladinou tuků v krvi? Máte zvýšený krevní tlak? Na snížení hladiny triglyceridů je podávána dávka 1-4 g oleje denně. V tomto rozmezí se také pohybují dávky v ostatních indikacích. V některých případech se olej podává přímo do žíly ve formě emulze. Lze ho také podávat jako doplněk stravy k předcházení případných problémů. Dávkování jednotlivých přípravků se liší a je vhodné se řídit doporučením výrobce.

cer

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#