Salmonelóza stále aktuální (1. díl)

  • Redakce uLékaře.cz
  • 28.5.2007
  • Aktualizace: 28.9.2008
  • Medicína
Salmonelóza je akutní průjmové onemocnění s krátkou inkubační dobou (tj. doba od nákazy po vypuknutí prvních příznaků). Počet salmonelóz v posledních letech stále stoupá. Od roku 1989 došlo k prudkému zvýšení počtu hlášených onemocnění. Do roku 1988 byl v ČR roční počet onemocnění okolo 12 až 15 tisíc; avšak v roce 1995 již přesáhl 54 tisíc.
Maso dostatečně tepelně zpracujte
Maso dostatečně tepelně zpracujte

Jak se lze salmonelou nakazit?

Salmonely jsou střevní bakterie, které vstupují do organismu ústy s potravinou nebo vodou.

Jejich zdrojem jsou hlavně drůbež a dobytek. K zamořování drůbeže a dobytka dochází jednak kontaminovaným krmivem (rybí, kostní moučka), nákazu však mohou přenést i hlodavci (myši, potkani) a ptáci (hrdličky).

Maso a vejce mohou být kontaminovány buď primárně od nakaženého zvířete, nebo sekundárně při porcování masa na nečistých pultech nebo při nesprávném skladování.

 

Člověka přímo ohrožuje konzumace těchto potravin. Vejce i drůbež jsou dnes nakaženy častěji salmonelami než dříve. V obchodech je také velké množství importovaných potravin, jejichž rizika nejsou spotřebitelům dostatečně známa.

Pozor na steaky!

Vzhledem k tomu, že hlavně v létě je velmi oblíbené grilování, maso většinou nebývá dostatečně tepelně zpracováno. Následkem může být opět salmonelóza. Také při přípravě masa na gril tzv. dopředu a následném ohřátí může dojít k nákaze. Salmonely se totiž velmi rychle množí. Množství salmonel se při pokojové teplotě každých 20-30 minut zdvojnásobí.

Je vejce nebezpečné?

V jednom vejci je uloženo pouhých 10 buněk salmonel (tedy dávka, která člověku není nebezpečná). Je-li uloženo 2 dny při teplotě okolo 20 stupňů Celsia, vzroste tato dávka na několik miliard. Při teplotách pod 10 ° C a nad 45 ° C se rozmnožovací schopnost salmonel snižuje, ale teploty pod bodem mrazu přežívají bez poškození.

Další cesta nákazy

Další možnou cestou nákazy Salmonelou je přenos infekce od nosiče. K nákaze dochází prostřednictvím od nosiče kontaminovaných potravin, event. z kontaminované vody cestou prosakování jímky nosiče do studny. Nosiči bývají většinou dospělí, u dětí je nosičství vzácné.

Líbí se vám článek?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Teplo si poradí se ztuhlými klouby, chlad zase se zánětem
Máte nemocné srdce? Sledujte příjem tekutin
Články: Máte nemocné srdce? Sledujte příjem tekutin
Pít hodně, nebo spíše málo...
Kouření v těhotenství
Články: Kouření v těhotenství
Při kouření dochází k...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Sex po infarktu: vše, na co jste se chtěli zeptat
Články: Sex po infarktu: vše, na co jste se chtěli zeptat
Prodělání infarktu významně...
Osteoporóza může ohrožovat i mladé lidi
Články: Osteoporóza může ohrožovat i mladé lidi
Většina lidí má osteoporózu...
Máte divertikulózu? Nebojte se ořechů ani popcornu
Články: Máte divertikulózu? Nebojte se ořechů ani popcornu
Ořechy a kukuřice – podle...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Velikost penisu a sexuální uspokojení žen
Články: Velikost penisu a sexuální uspokojení žen
Zajímalo vás, jak závisí...
Alergie na kakao? Vzácná
Články: Alergie na kakao? Vzácná
"Potrava bohů" – tak...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

Atopická, suchá nebo podrážděná pokožka bezesporu vyžaduje důslednou péči. Svědění v těchto případech dokáže být velice nepříjemné. Kůže je navíc zranitelná a náchylnější k...  celý článek

x