#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Trápí vaše dítě tzv. nosní mandle?

Medicína 28.5.2007

„Nosní mandle“ nebo-li odborně adenoidní vegetace tvoří lymfatickou tkáň uloženou v nosohltanu. Tato tkáň se podílí na imunologické a mechanické obraně horního úseku dýchacího systému. Navzdory této pro organismus užitečné roli se mohou adenoidní vegetace za určitých okolností zvětšovat a stávají se překážkou pro dýchání nosem.

ilustrace
#IMG#

Zvětšení této mandle může vzniknout na vrozeném podkladě hlavně u dětí do 1. roku života, ale nejčastěji k němu dochází po opakovaném zánětu vyvolaném infekcí. Časté záněty brání opětovnému zmenšení nosohltanové mandle, ba naopak způsobují její zvětšení.

Jaké potíže zvětšená „nosní mandle“ působí?

Příznaky závisí na stupni zvětšení adenoidních vegetací a z toho vyplývající míry ucpání nosohltanu. Nejtypičtějšími příznaky jsou trvalá rýma a dýchání ústy. Dýchání ústy může být přítomno i noci, v poloze na zádech. K dýchání ústy se často přidružuje i chrápání. Výsledkem může být dýchání ústy i přes den, sliznice dutiny ústní a rty jsou pak vyschlé. Ústa jsou stále pootevřená, tvář má přihlouplý výraz. Dítě má také nepokojný spánek, ráno bývá unavené, ve škole je nepozorné. V ústech se mu vytváří tzv. gotické patro, z čehož vzniká porucha uložení zubů. Děti s nosní mandlí častěji trpí na opakující se záněty dýchacích cest. Mohou mít také poruchu sluchu a záněty středního ucha.

Jaká je léčba?

Léčba je chirurgická, odstranění těchto adenoidních vegetací, nebo-li adenotomie. Operace by se neměla provádět, má-li dítě akutní horečnaté onemocnění nebo poruchu srážlivosti krve. Komplikací operace může být krvácení. Děti také často po výkonu zvrací krev, kterou během operace spolykají do žaludku. Po chirurgickém výkonu je velmi důležitý nácvik správného dýchání nosem.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#