#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vyšetření Holterovým monitorem

Ordinace 1.5.2008

Vyšetření Holterovým monitorem umožňuje sledovat Váš tlak nebo srdeční aktivitu kontinuálně po celý den a noc. Vyšetření je možno provádět jako tzv. pulsní vyšetření nebo tzv. tlakové vyšetření. Pulsní vyšetření dle Holtera je také nazýváno kontinuální ambulantní elektrokardiografické monitorování. Tato metoda umožní lékaři nepřetržité monitorovat Vaší srdeční činnost v průběhu obvyklých denních aktivit. Obvykle se Holterovský monitor přikládá na hrudník na dobu dvacetičtyř hodin. Výsledkem měření je EKG-křivka. Tlakové vyšetření dle Holtera umožňuje zaznamenávat Váš tlak v určitých intervalech během celého dne.

tlak
tlak
Vyšetření Holterovým monitorem umožňuje sledovat Váš tlak nebo srdeční aktivitu kontinuálně po celý den a noc. Vyšetření je možno provádět jako tzv. pulsní vyšetření nebo tzv. tlakové vyšetření. Pulsní vyšetření dle Holtera je také nazýváno kontinuální ambulantní elektrokardiografické monitorování. Tato metoda umožní lékaři nepřetržité monitorovat Vaší srdeční činnost v průběhu obvyklých denních aktivit. Obvykle se Holterovský monitor přikládá na hrudník na dobu dvacetičtyř hodin. Výsledkem měření je EKG-křivka. Tlakové vyšetření dle Holtera umožňuje zaznamenávat Váš tlak v určitých intervalech během celého dne. #IMG#

Jak přístroj funguje?

Přístroj pro pulsní vyšetření zaznamenává v průběhu vyšetřovaného období EKG křivku. EKG vyšetření již jistě absolvoval každý z Vás. EKG je velmi jednoduchá, nenáročná a hlavně nebolestivá metoda, díky které má lékař přehled o elektrické aktivitě Vašeho srdce. Každý stah srdečního svalu je doprovázen vznikem slabého elektrického napětí, které se šíří až na povrch Vašeho těla, kde ho lze snímat. Pokud někde v srdci dojde ke změně elektrické aktivity, dojde zároveň k charakteristickým změnám na EKG křivce. Klasická EKG křivka umožní lékaři hodnotit činnost Vašeho srdce pouze ve chvíli vyšetření. Holterovský přístroj zaznamenává křivku celý den. Při pulsním Holterovském vyšetření je to obdobné. Přístroj samovolně měří Váš tlak v lékařem nastavených intervalech. Konečné výsledky jsou hodnoceny lékařem specialistou. Ten je zároveň porovná s Vámi zapsanými údaji o Vašich denních aktivitách.

Kdy je toto vyšetření potřeba?

Pulsní vyšetření dle Holtera se používá ke zjištění poruch srdečního rytmu, které se mohou náhle objevit a odeznít v různou dobu během dne i noci. Tímto vyšetřením je možné objasnit příznaky, které může pacient prožívat (závratě, palpitace, dušnost nebo bolesti na hrudi) a dát je do souvislostí s možnými srdečními poruchami. Holterův monitor lze použít ke zhodnocení správně činnosti srdečního stimulátoru. Tlakové vyšetření dle Holtera měří tlak nezávisle na Vašem vědomí. Toho se například využívá k odlišení psychicky podmíněných vyšších hodnot krevního tlaku (stres) od skutečné hypertenze (vyššího krevního tlaku). Tato choroba je velmi zrádná, protože nositele dlouho nemusí omezovat. Po určité době se však může náhle projevit jako mozková mrtvička či infarkt srdce.

Mám mít z vyšetření strach?

Holterovského vyšetření se nemusíte vůbec obávat. Nebolí. Pouze je potřeba připravit se na to, že po celou dobu vyšetření budete mít na sobě připevněný záznamník, elektrody nebo manžetu tonometru. Počítejte tedy s tím, že možnost provést důkladnější osobní hygienu bude omezená.

Před vyšetřením

Před vyšetřením nemusíte provádět nějakou speciální přípravu. Můžete normálně jíst, pít a užívat léky předepsané Vaším lékařem. Vezměte si s sebou zápisník a tužku.

Při vyšetření

Vyšetření trvá obvykle dvacet čtyři hodin. Holterův monitor Vám lékař nasadí v ordinaci, kardiologické vyšetřovně nebo na lůžkovém oddělení nemocnice. Přístroj se skládá z elektrod, tonometru a záznamníku. Elektrody se nasazují na hrudník, manžeta tonometru na paži horní končetiny a záznamník je udržován na svém místě pomocí řemenu nebo pásku kolem pasu. Měření EKG vůbec neucítíte. Měření tlaku ano. Vždy po určité době se manžeta tonometru samovolně nafoukne a přístroj příslušný tlak zaznamená. Lékař Vás nejprve o vyšetření poučí. V průběhu vyšetření pokračujte ve svých běžných denních aktivitách jako každý jiný den. V průběhu testu si zapisujte deník toho, co jste kdy dělal. Vždy udejte přesný čas a vedle zaznamenejte prováděnou činnost. Rovněž budete-li mít některé z těchto příznaků: závratě, bušení srdce, dušnost nebo bolesti na hrudi, uveďte je vedle příslušného času a aktivity. Tyto poznámky jsou pro lékaře, který posuzuje výslednou EKG křivku a hodnotí naměřené tlaky, velice důležité.

Po vyšetření

Po uplynutí vyšetřované doby Vám lékař přístroj sundá. Pokud nejste hospitalizován, jdete domů.

Zaznamenaná data musí zhodnotit lékař specialista. Výsledek poté oznámí lékaři, který vyšetření požadoval. Od něho se dozvíte výsledek při další Vaší návštěvě.

Jiné možnosti

U pacientů v těžkém stavu je možno měřit krevní tlak kontinuálně po celý den. Vyšetření je ale tzv. invazivní. To znamená, že je nutno porušit kontinuitu kůže a zavést sondu do velké cévy.

kas

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#