#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vysoký krevní tlak u dětí (1. díl)

Medicína 28.5.2007

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze je hlavní rizikový faktor onemocnění srdce a cév. Tyto nemoci jsou nejčastější příčinou úmrtí v dospělosti. U dětí je na rozdíl od dospělých nejčastější příčinou vysokého krevního tlaku onemocnění ledvin. Vysokým krevním tlakem trpí 1 % dětí.

tlak
tlak

Percentilové grafy

Vzhledem k tomu, že tzv. normální krevní tlak je v každém věku jiný, nelze mluvit pouze jediné hranici normálního krevního tlaku. Pro děti jsou sestaveny tzv. percentilové grafy, určující správný krevní tlak v daném věku. U dětí je krevní tlak vysoký, pokud se rovná nebo přesahuje 95 percentil pro dané pohlaví, věk event. výšku dítěte zjištěný při třech měřeních v odstupu několika týdnů.

#IMG#

Měření krevního tlaku

Krevní tlak by měl být měřen při každé preventivní prohlídce od tří let věku , tj. každé dva roky, nebo při potížích které by mohly být vysokým krevním tlakem vyvolány ( bolesti hlavy, krvácení z nosu). Kromě měření tlaku v ambulanci dětského lékaře se tlak může měřit i doma. Jeho výhodou je přirozené prostředí pacienta. Tak lze odhalit „tzv. hypertenzi bílého pláště“, která vzniká jako reakce na přítomnost lékaře.

Nejnovější metodou je 24hodinové monitorování krevního tlaku, kdy se tlak měří pomocí speciálních tlakoměrů po 20-30 minutách po celý den, aniž by byl pacient omezen ve svých denních aktivitách.

K čemu dochází

Vysoký krevní tlak nemusí vždy způsobovat obtíže a může být náhodným nálezem při preventivní prohlídce. U dětí s těžší formou hypertenze dochází k bolestem hlavy, krvácení z nosu, únavě či ke zvýšenému pocení. U novorozenců a kojenců se vysoký krevní tlak projeví zvýšeným neklidem, promodráváním kůže, neprospíváním, křečemi a někdy i srdečním selháním.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#