| Nápověda

Absces

Absces a hodnoty leukocytů

| Dotaz od: Zuzana

Před čtrnácti dny jsem prodělala absces, který se mi uděl na mandlích v krku, který byl vyříznut. Při příjmu mi udělali odběr krve a naměřili hladinu leukocitu v těle 250. Bylo...

Milá Zuzano. Předem bych Vás chtěl uklidnit - pokud chirurgický zákrok pro absces mandle proběhl v pořádku a cítíte se dobře, nemusíte mít v tuto chvíli již obavy. Váš krevní...

Vznik píštělí

| Dotaz od: Soňa

Mám dotaz ohledně vzniku píštělí. Manžel měl před šesti lety opakovaný absces řiti, při vyšetření nebyly píštěle diagnostikovány. Od té doby neměl problémy až do loňského léta...

Absces má příčinnou souvislost se vznikem píštěle. Po ošetření abscesu a jeho zhojení v podstatě nelze píštěli zabránit. Záleží na typu a poloze abscesu, délce jeho...

 

Perianální absces

| Dotaz od: Jarda

Zhruba před 10 leti si mi udělal perianální absces, ten byl následně naříznut a vypuštěn. Nyní se mi píštěl znovu naplnila a v místě jizvy praskla. Teď z rány vytéká hnis, ránu...

Je třeba zjistit zda se jedná o opakující se absces nebo skutečně dřímající a nyní otevřenou píštěl, t.j. spojení dolní části konečníku se zevním protorem mimo řitní otvor v...

Abscessus reg.pudendi

| Dotaz od: Erika

Pred 14 dny jsem byla vycistis abscessus, ktery mam na genitaliich.Mela jsem 2x dren a dnes mi ho sundali.Ale mam tam porad bulku i s hnisem.Prijde mi,ze se to nijak nezlepsilo...

Vznik abscesu vždy souvisí se zánětlivým infiltrátem, který vlastně vytváří pouzdro a okolí abscesu. Je třeba mít určitou trpěělivost. Stav by se měl postupně upravovat. Chce...

Pištěl

| Dotaz od: Jan

Asi před 9 měsíci jsem byl na operaci pištěle kvůli abscesu, který jsem zprvu léčil na chirurgii, kde mě ho vyčistili a doporučili mi abych s tím šel na operaci. Operace byla...

Ano je to pravděpodobné, může být jen drobný i kolem stehový, pokud stehy byly vůbec založeny. Někdy je léčba zdlouhavá a vyžaduje trpělivosti.Jedná se o krajinu těla, kde je...

Sinus pilonidalis

| Dotaz od: Michal

5.12 jsem byl operován s abscessem,operace proběhla zřejmě v pořáku,hospitalizován jsem byl 4dny,dren jsem měl 3dny.Od propuštení (pondeli) jsem byl na prvni kontrole v pátek.Už...

Michale. Především je potřeba napsat, že sinus pilonidalis je svízelná věc. Nejenže má tendenci recidivovat, ale také se po jeho odoperování rány celkem standardně nedobře hojí...

Po abscesu nadvarlete

| Dotaz od: Brert46

Vážená paní lékařko zůstal mi v abscesu v nadvarleti 8 mm tuhý - ale velmi bolestivý - nevím co říci, protože nevím co tam uvnitř je, lékaři mlží říkají asi srůsty. Kdyby to...

Jediné co mě ve Vašem případě ještě napadlo, že by jste mohl zkusit laserovou terapii (tedy pokud se skutečně jedná o jizvu po abscesu). V hojení jizev je laserová terapie...

Tonsilektomie

| Dotaz od: Jana

Vážení, vloni v říjnu jsem prodělala peritoneální absces, byla jsem týden v nemocnici, kde mi ho řezali každý den, aby hnis vytekl z pusy. Od té doby mám vysoké hodnoty ASLA...

Ve Vašem případě se zřejmě jednalo o paratonzilární absces. Doporučení ORL lékařky by bylo vhodné zvážit, protože odebrání mandlí těmto problémům může velmi často zabránit. Není...

Informace po abscesu v nadvarleti

| Dotaz od: Brert46

Děkuji vám za častečně zodpovězený muj 1 dotaz ještě mi dovolte otázku rekapitulace měl jsem absces v nadvarleti po antibiotikách ustup horečky i otoku v nadvarleti mi však...

Pokuď absces dbře zareagoval na antiibiotickou léčbu, a navíc Vaše potíže ustoupili, tak Váám doporučuji pouze kontrolu s odstupem času. Ložisko na varleti doporučuji hlídat...

Pane doktore byla mi zjištěna pilonidální cysta s abscesem, diagnoza L050. Zjistil jsem si na kostrči bulku z které vytékala tekutina. Ihned jsem jel na chirurgii kde mi byla...

Tak jak jste záležitost popsal se nemusíte bát. S varlaty záležitost nemá nic společného. Jedná se o stav , kdy dojde zhmožďováním k zánětu pilonidální cysty. Tam se vytvoří...

Absces jater

| Dotaz od: Petra

Pane doktore, mám dotaz. Můj přítel je už druhý měsíc v nemocnici s abscesem jater o velikosti 9x6x6. Udělali mu perkutánní drenáž a stále má dren. Ale po kontrolách...

Absces se léčí přesně tak, jak uvádíte - někdy ale bakterie se úporně brání a musí se střídat antibiotika i několikrát, aby se zánět úplně vyléčit a to někdy trvá. Každý absces...

Perianální absces

| Dotaz od: Andrea

Chci se zeptat na perianální absces. Proč vzniká, z jakého důvodu a jaká je možná prevence?? Manžel během jednoho roku absolvoval 3x incisi tohoto zánětlivého loziska. Děkuji...

Andreo! Perianální absces je zánět v kůži, podkoží a hlubších strukturách. Vzniká nejčastěji v perianální žlázce infekcí bakteriemi ze střev. JE to v podstatě větší bráška...

Absces

| Dotaz od: lenka

Mam velkou fobii ze zubaru a pekne jsem na to doplatila, udelal se mi absces na hornim patre za jednickama presne na stredove care, po excizi a Dalacinu se hoji ale pomalu...

O rakovinu nejde, přece vám řekli, že je to zánět, mohl se dostat z dutin až k zubům. Navštive ORL ambulanci ,aby vás řádně vyšetřili a nebojte se lékařů - není proč!! Paní...

Perianální absces

| Dotaz od: Jaroslav Novák

Zhruba před 8 lety se mi udělal perianální absces, ten mi rozřízli, nicméně rána se mi nechtěla dlouhou dobu zatáhnout. V podstatě po celých 8 let mě to občas pobolívá, ale vždy...

Komplikací je samotný absces a píštěl jako taková, zánětlivým procesem oslabuje vaše tělo a může způsobovat třeba poruchy vyprazdnování stolice a podobně (nevím, jaké všechny...

Absces-testy na vznik

| Dotaz od: Miroslav

Velmi často se mi vytvářejí abscesy v oblasti třísel, naposledy se mi vytvořil absces v pravém podpaží o velikosti 3x6 cm. Vím, že se to léčí chirurgicky, ale zajímalo by mě...

Je důležitá dobrá kompenzace cukrovky, protože vyšší hladina cukru v krvi je pro vznik infekce příznivá. Stejně tak je důležitá hygiena a vyvarovat se zapaření (právě kožní...

Absces konečníku

| Dotaz od: Jana

Včera mi byl na ambulanci FN Královské Vinohrady v Praze diagnostikován absces konečníku, který mi byl pod LA operován a posléze zaveden drén. Problémy začaly minulý týden při...

Vytvořený absces v oblasti konečníku je ve velmi choulostivé zoně měkkých tkání , kde se vytváří i zánětlivý infiltrát v oblasti ošetřeného abscesu v jeho okolí. Je málo...

Byla u mě zjiš...

| Dotaz od: Jirka

Byla u mě zjištěna pilonidální cysta s abscesem v oblasti konečníku.Při potřebě trpím neskutěčnou pichlavou bolestí.Jediné co tuto bolest utlumuje je teplá koupel.Mohli byste mi...

Pilonidální cysta (sinus) je druhotný útvar vzniklý v místě opakovaných zánětů vlasových kořínků, kdy dojde k opouzdření abscesů a k jizvení. Většinou se tvoří v oblasti anální...

Absces v hýžďové rýze

| Dotaz od: Lenka021

Chtěla bych se zeptat na ošetření abscesu v hýžďové rýze. Je to měsíc, co mi byl ošetřen první absces a před třemi dny se mi začal tvořit na tom samém místě druhý..Lékařka mi...

! Konkrétní postup záleží na vašem ošetřujícím lékaři chirurgovi. Určitě se nebojte s ním celou věc probrat, měl by vám sdělit, zda je operace nutná, za jakých podmínek...

Absces jater

| Dotaz od: Jaroslav Šimek

Využívám možnosti této poradny. Minulý rok jsem prodělal absces jater, jednoho večera mi začalo být zle a po řadě vyšetření byl zjištěn absces jater, 14 dní jsem strávil v...

Těžko virtuálně zjistím důvod, proč u vás přetrvávají potíže, mohu pouze spekulovat. Po zhojení abscesu v játrech vzniká jizva, mohou vznikat srůsty a ty mohou být příčinou...

Operace abscesu, píštěl

| Dotaz od: Petr

Před Vánoci jsem podstoupil operaci perianální píštěle (na pravé straně) a abscesu (na levé straně, byla to boule o průměru možná 4cm), obojí v blízkosti hráze. Perianální...

Možnost vzniku píštěle z abscesu má vysokou pravděpodobnost, ale ne zcela jistě. Vhodné by bylo tvořící se píštěl, existující jako incizi po otevření abscesu otevřít více...

Opakující se abscesy

| Dotaz od: Hana

Již několik let se trápím s abscesy. Ten první na boku mi ošetřoval lékař na chirurgické ambulanci rozříznutím,drenem,čištěním a ATB. Při dobírání ATB se objevil další v třísle...

Navštivte kožního lékaře a požádejte ho o celkovou terapii retinoidy, ev. dlouhodobou antibiotickou terapii nízkými dávkami.

Absces mandlí

| Dotaz od: Tomáš

Před 2 týdny jsem byl v nemocnici s abscesem ,který jsem měl za krční mandlí na levé straně. Uspěšně mi ho rozřízli a týden jsem tam ještě pobyl. Každé ráno mi to kontrolovali a...

Bez vyšetření se to nedozvíme, určitě navštivte stejné oddělení ORL, kde jste prodělal operaci na kontrolu - měli by vědět, že máte jisté potíže. Hezký den.

Mému manželovi (37 let) se během posledního roku opakovaně dělají abscesy na těle - nejčastěji v oblasti hýždí a DKK.Ve výtěru vyšel zlatý stafylokok.Po té byl přeléčen ATB dle...

Očkování proti zlatému stafylokoku neexistuje. Pokud by se znovu potvrdilo, že se jedná o infekci stejným kmenem zlatého stafylokoka, by by možné z něj udělat autovakcinu. Je...

Vážený pane doktore, již několik let mám na temeni hlavy tukovou bouli či absces (dle ázoru obvodního lékaře) o průměru cca 2 cm. Ráda bych si dala bouli po dlouhých 12...

Ve velmi malém okrsku jen v místě operační rány je třeba místo vlasů zbavit oholením. Rána se tak dobře zhojí a vlasy rychle dorostou a navíc okolí místo zakryje.

Déle než před půlrokem mi byl nalezen peritonzilární absces a následně jsem musela podstoupit odstranění krčních mandlí. Od té doby mě neustále trápí nadměrné říhání, které se...

Vážená slečno Lucie, doporučuji Vám podstoupit gastroenterologické vyšetření včetně endoskopie horní části trávicí trubice a ultrasonografického vyšetření břicha k upřesnění...

Rektouretrální píštěl?

| Dotaz od: Petr

Rektouretrální píštěl? Dobrý den, omlouvám se za delší dotaz. Po periproktálním abscesu vznikla úplná píštěl, která byla vyřešena elastickou ligaturou. Po vypadnutí...

Váš předpoklad je zcela správný. Přetrvávající nebo nově vzniklá píštěl by mohla být příčinou těchto problémů. Bylo by vhodné RTG zobrazení močových cest a rektoskopie.

Absces konečníku

| Dotaz od: Jana

Jsem necelé 2 dny po vyříznutí abscesu konečníku. Problém se objevil náhle, zhruba veprostřed minulého týdne, kdy jsem při defekaci objevila na toaletním papíře hnědobéžový...

2 dny po ošetření může být v oblasti po evakuaci abscesu ještě zánět, navíc v této ob lasti se všechn y tyto afekce hojí poměrně déle. Vámi popisované ošetření se mi jeví jako...

Před 2 lety mi byly odstraněny krční mandle z důvodu opakujících abscesů.Po roce se mi opět udělal 2 krát na levé straně nyní je to dobré ale na pravé straně se mi objevují je...

Doporučovala bych ještě doplnit imunologické vyšetření, aby bylo jasné, proč dochází k těmto opakovaným zánětům.

Cysta - opětovná operace

| Dotaz od: Veronika

Letošní rok 5.7. jsem začala marodit s pilonidální cystou s abscesem u kostrče(cca 5 cm). Zhruba 8 dnů jsem chodila na dreny s chlumským,betadine a brala ATB. Po ustoupení...

Pokud je cysta vcelku odstraněna a to se nemusí vždy dokonale podařit další operace se nemusí konat. Radikální operace pilonidální cysty má ale většinou vždy větší operační...

Opakované podkožní abscesy

| Dotaz od: Lucie

Mému příteli se opakovaně tvoří podkožní abscesy v okolí ucha. Otok se vytvořil za uchem. Několikrát mu už chirurg bouličku prořízl,aby odtekl hnis a vyčistil a chvíli byl klid...

V tomto případě by asi nejvhodnější byla celková dlouhodobější léčba antibiotiky či retinoidy, zlepšil by se i stav akné na zádech. Ale pokud by na uchu šlo o tzv. ateromy...

Streptokok

| Dotaz od: Gabriela

Již 5 let mám neustálé, velmi bolestivé anginy s abscesy. Byla jsem pod antib. a pendeponem, ale nic nepomáhalo. V červnu jsem si nechala krční mandle vytrhnout. V posledním...

Doporučuji léčbu autovakcínou, která se zhotoví z vlastních výtěrů nosu a krku.

"Náhražková" terapie, jejíž počátky spadají do druhé poloviny minulého století, je dnes již standardně využívána při léčbě závislosti na opiátech.  celý článek
Není to příjemné pomyšlení, ale faktem je, že v našich střevech i jiných orgánech žijí parazité. Lidská těla osidlují četné druhy parazitů – a často o nich ani nevíme. Některé j...  celý článek
Pokud si myslíte, že správný lékař pozná již mezi dveřmi, co vám je, jste na omylu. Při určování přesné diagnózy musíte alespoň zpočátku pomoci i vy sami. Aktivní přístup a ...  celý článek
Ač to zatím nebylo vědecky potvrzeno, mají někteří pacienti s lupénkou velmi dobré zkušenosti s propolisem.  celý článek

MRSA

| Dotaz od: Kateřina

Ziji dlouhodobe v zahranici a prodelala jsem nekolik infekci prudusek a zapal plic. Loni v listopadu se mi objevil absces v oblasti sacrum, ktery byl odstranen chirurgicky a...

Záleží, zda přítomná bakterie působí obtíže nebo ne. Její samotná přítomnost na nosní sliznici, pokud nezpůsobuje onemocnění, nevede k nutnosti nějak se přeléčit. Je však...

Absces kůže

| Dotaz od: Vítězslav

Stala se mi taková nepříjemná věc, že jsem se relativne hluboko pořezal nožem na prstu. Bylo to v zahraničí tudíž jsem použil pouze náplast a rána mi po pár dnech zarostla. Dnes...

Pokud zůstane pod kůží cizí těleso (např. kamínek, tříska) absces (hnisavá kapsa) se může vytvořit. Je doprovázen kromě lokálních obtíží (bolest, zarudnutí, vyklenutí) většinou...

Kožní absces

| Dotaz od: Petr

Byl jsem lecen s abscesem v oblasti krku,rozrizli mi to vymackaly dali dren .dochazel jsem na kontroly pet dni jelikoz prvni den mi to pan doktor udelal spatne to jsem se pak...

Podkladem hnisání je vždy nějaká příčina a tuto příčinu je třeba odstranit. Pokud se jedná jen o podkožní absces , nikoliv o třeba cystu nebo krční píštěl, potom je třeba při...

Opakované angíny

| Dotaz od: Fialovaá Irena

Moje dcera/22let/ trpí odmala na opakované angíny-v dětství streptokokové, 5-6krát do roka.Nyní po výtěru bez nálezu,asi 3krát do roka, ale označovány jako hnisavé angíny.Nyní...

Odstranění krčních mandlí se provádí jen v případě, že jsou těžce postiženy zánětem - např. ten absces, v ostatních případech se vždy raději postupuje konzervativně. Samotné...

Opakovaný streptokok

| Dotaz od: Petra

Od října-tedy během 2 měsíců, jsem prodělala 4 streptokokové angíny. Dostala jsem pokaždé antibiotika a max do 5 dnů byla angína i streptokok zpátky. Při třetí angíně jsem byla...

Myslím si, že postup je správný, důležitá je pendeponizace, která by Vás proti streptokokovi měla ochránit. Doporučovala bych ještě imunologické vyšetření, aby se vyloučila...

Absces ve svalu v třísle

| Dotaz od: ina

Chtěla jsem se zeptat, jestli některá nemáte zkušenosti s tím, jak dlouho trvá hospitalizace s abscesem ve svalu. Ta osůbka je po operaci, ve svalu má drén, probíhají proplachy...

Vaše informace je velmi sporá. Záleží na celkovém stavu pacienta, absces pokud je malý se může léčit i ambulantně Pokud je v rizikové krajině, nebo větší, nebo s teplotou je...

Absces na stehne

| Dotaz od: Kristyna

V kvetnu se mi udelala na vnitrni strane stehna u zily na dotek citliva bulka. Lekar mi sdelil, ze se jedna o absces a predepsal ATB mast Fucidin. Asi po 14 dnech bulka zmizela...

Každý větší absces je třeba vypustit - jedná se o kapsu naplněnou hnisem. Pokud vám pomohla mast Fucidin, jednalo se pravděpodobně jen o povrchový zánět. Bude nejlepší...

Prosím o radu a...

| Dotaz od: Lenka Čechová

Prosím o radu a váš názor.Jsem ve čtvrtém měsíci těhotenství.Skoro celé čtyři měsíce trpím neustále strašnou sladkokyselou pachutí v puse se smoustu slin a taky hlenové a po...

V těhotenství se bohužel podobné pachutě, nevolnost a nevhutenství mohou vyskytnout. Je to způsobeno vlivem hormonů, podobné pocity ale podle některých vědců slouží k ochraně...

Před rozvojem antibiotik byla angína závažným onemocním především pro své pozdní komplikace. Přestože nebyly tyto příliš časté, jejich závažnost se o význam dokázala spolehlivě...  celý článek

Periproktální píštěl

| Dotaz od: Petr

Mám stejný problém jako další čtenářka Šárka. Před 3 roky jsem byl na operaci údajně s abscesem mezi půlkami-cca průměr 3 cm. Za rok jsem byl na další operaci a za rok opět na...

Pokud se prokáže komunikace mezi povrchem kůže a některým z vnitřních orgánů, je léčba jen chirurgická - vyříznutí tohoto kanálu a následné sešití tkáně. Ale je docela možné, že...

Chtěla bych se zeptat co mám dělat a jak postupovat při stálém opakování močového měchýře. Má prosba je poněkud delší tak se předem omlouvám, ale jsem už opravdu zoufalá...

Obě nemoci spolu mohou souviset, zejména pokud by byly způsoben stejnou bakterií. Někdy je opakovaná infekce v močovém měchýři podmíněna zvýšenou citlivostí sliznice močového...

Hemoroidy a koloskopie

| Dotaz od: Lucka

Navazuji na předešlý dotaz, v kterém jsem popsala své problémy s hemoroidy. Musím však ještě říct, že před rokem jsem prodělala během jednoho měsíce dvě laparoskopické operace...

Lucie, koloskopie v anestezii nebo alespoň s připouspáním lze provést, dokáží to i některé ambulance. Proto se nejdříve zeptejte svého lékaře. Celková anestezie se dá provést...

Mandle

| Dotaz od: Tomas

:) Mam Abscessus penritonsillaris z ktoreho sa teraz liecim kazdy den mi z mandle vyberaju hnis a pan doktor mi odporucil vyberanie mandli uz raz mi ich mali vybrat len som...

Co se týká typu a rozsahu anestezie, vždy má poslední slovo anesteziolog, který rozhodne podle typu operace, vašeho celkového stavu a pokud to jde, i podle toho, čemu dáte...

Asi absces..

| Dotaz od: Sarah

Mám takový problém v třísle u levé nohy se mi udělala taková uzlina-tuhá na omak. Včera večer, když jsem chtěla jít spát jsem se podívala, zda-li se to zlepšilo a všimla jsem si...

Bez vyšetření nelze spolehlivěodpvědět. Pokud je nález v třísle může se jednat skutečně o zanícenou a abscedující, tedy hnisavou, uzlinku, která vyžaduje chirurgické řešení...

Krásný dobrý den pane doktore. Minulý týden mi byl z oblasti konečníku ( těsně u svěrače) odstraněn absces. Další dny není třeba popisovat, bylo to peklo. Výměna drénu taktéž...

O vašich těžkostech nepochybuji. Stav by se měl ustálit do 2 týdnů. Velmi je třeba dbát o vláčnost stolice, dostatek zbytkových potravin, zeleniny a ovoce. Po vyprázdnění...

Su uz asi 2 mesice po operaci slepeho streva laparoskopicky a stale kdyz si zmacku nad pupkem tu jizvu mne to dost boli smerem az do zaludku su objednany na gastro visetreni ale...

Pokud nejsou poruchy pasáže, zhoršení pohybu obsahu střeva nebo zvracení, což obé asi není, může se tato bolestivost objevovat i z malé ranky, kterou se zavádějí tubusy k...

Vážený pane doktore, již pět let mě trápí tato choroba a podstoupila jsem 5 operací. Píštěl vznikla po samovolném vytvoření abscesu a jeho následné drenáži v oblasti velkého...

Umístění píštěle na stydkém pysku je vyjímečné. Neuvedla jste zda píštěl komunikuje s konečníkem, pokud by byla hluboká jen 3 cm jeví se mi toto spojení jako málo...

Ospen 1500 a tetování

| Dotaz od: Michaela

Možná Vám můj dotaz přijde hloupý, ale měla jsem v posledním měsíci v krku opakované abscesy a nyní beru Ospen 1500. Mám jít během užívání antibiotik na tetování. Můžu si ho...

Doporučuji tetování odložit, až budete zdravá. Užívání antibiotik sice není překážkou, ale opakované záněty ano. Jakýkoli zbytný zásah do organismu (dle mého názoru navíc i...

Leidenská mutace a drogy

| Dotaz od: Eliska

Mám tři otázky: 1. Užívá-li někdo intravenózně heroin nebo Subutex, je zde nějaké riziko při přítomnosti Leidenské mutace? 2. Má-li někdo abscesy a flegmony z intravenózního...

Leidenská mutace existuje v různých konstitucích-samozřejmě je to trombofilní stav,tedy jistě rizikovější pro tvorbu cévních sraženin.Proto jakákoliv manipulace s cévní stěnou...

Perianální absces

| Dotaz od: Míša

V roce 2005 mi byla diagnostikována crohnova choroba a nyní,8 týdnů po porodu, jsem prodělala chirurgické odstranění poměrně velkého mezisvalového absces oblasti zevního svěrače...

Záleží na stupni zhojení /bez komplikací jako je chronické tvoření hnisu a podobně/ a na vývoji těhotenství /dítě koncem pánevním by se asi císařským řezem porodit mělo tak jako...

Bulka v bradavce

| Dotaz od: Lucie

Před pár dny se mi v bradavce objevila bílá jakoby bulka.Na pohmat bolestivá.Je to už víc jak rok co jsem přestala kojit.V rodině máme rakovinu prsu.Může tento bílý útvar v...

Nejspíše se jedná o zanícení- absces v oblasti bradavky. Není- li bulka velká, sama se vyprázdní. Kdyby činila potíže, nebo pro Váš klid navštivte lékaře. O nádor se nejspíše...

Konečník

| Dotaz od: Mirek

Mám už po několikáté v oblasti konečníku během 6 let,takový váček,který má podobnou charakteristiku jako akné,nejprve malý váček,který se během dvou dnů zvětší a pak praskne,je...

Může se jednat například o nežit ("velký aknozní vřídek") nebo o absces, jiné možnosti jsou méně pravděpodobné. Doporučuji návštěvu obvodního lékaře, který podle velikosti a...

Crohnova nemoc patří spolu s ulcerózní kolitidou k takzvaným nespecifickým střevním zánětům. Jsou to zánětlivá onemocnění trávicí trubice s neznámou příčinou vzniku. O co je ale...  celý článek

Bulka u konečníku

| Dotaz od: marcela

Můj přítel dneska oběvil bulku u konečníku,zatím ho nebolí a ani nekrvácí,stolici má v pořádku,má to zduřelé,můžete mi prosím poradit co to může být?Příznaky na hemeroidy nemá...

Záležitost vyžaduje lékařské vyšetření, je možné, že se tvoří kolemkonečníkový absces, který by mohl vyžadovat i chirurgický zákrok. Je to častá potíž, ale bez vyšetření na...

Divertikulitida je onemocnění střeva, při kterém dochází k zanícení střevních výchlipek (divertiklů). Typicky se projevuje horečkou, křečovitými bolestmi břicha a průjmem...  celý článek
Zubní kaz, karies, je proces, při kterém dochází k narušení zubní tkáně. Typicky se projevuje poškozením zubní skloviny a bolestivým zánětem zubu. Léčba zubního kazu je...  celý článek

Opakovaná angína

| Dotaz od: Kateřina K

Mám 4 letou dceru, která během 2měsíců prodělala 3x angínu, výdy se po 14 dench vrátila. Léky Augmentin, Penicilin, Cefzil. Vysoké horečky, čepy na mandlích zejména vpravo...

To, že dítě bylo 3 x léčeno antibiotiky a přesto se anginy opakovaly, vyžaduje pečlivé vyšetření. Určitě je třeba na místě vyšetření imunity. Co se týče toho, že u vaší dcery...

Nedávno jsem si nechala píchnout piercing do jazyka. Problém je v tom, že zespod jazyka na pravé straně mám bouličku, která mě děsně bolí a nedokážu ani jíst...A jazyk je skoro...

Může jít o zanícenou slinnou žlázu, nebo absces. Doporučuji navštívit co nejrychleji stomatologa a piercing odstranit. Jakékoli zásahy tohoto typu do jazyka jsou naprosto nevhodné!

Stafylokok- imunita - infekce

| Dotaz od: Kateřina



Nespecifické střevní záněty se kromě střevních obtíží mohou projevit i onemocněním jiných orgánů. U Crohnovy nemoci se často kromě jiných komplikací mohou vyskytovat i kožní...  celý článek

Zánět mízních uzlin

| Dotaz od: Věra

Chtěla bych se zeptat, jestli při zánětu mízních uzlin může dojít k vyteční nažloutlé tekutiny z postiženého místa. Asi před dvěmi měsíci se mi udělala malá bulka v popaží...

Doporučovala bych okamžitě vyhledat dermatologa,k vyloučení zda se nejedná o absces či záněk potních žlaz.

Cca před půl rokem se mi začal prosvítat jakýsi bělavý projev viz. fotografie, ale na té to také není přesně vidět a je to zkreslené. Časem se mi to zdá být poněkud tvrdší a...

1) Na genitálu - mohlo by juít o nějaký jizvící proces ( lichen sclerosus, sklerodermii, lupus erytematodes..), bez histologického vyšetření vzorku kůže není možné stanovit...

Pankreatitida je zánět slinivky břišní. Nemoc má podle délky svého trvání dvě základní formy - akutní a chronickou. Pro první jsou typické výrazné bolesti břicha, horečka a...  celý článek

Píštěl

| Dotaz od: Pavel

Chtěl bych se zeptat na problémy s píštělem,před asi 4 lety jsem byl na operaci kkde mi byl vyjmut píštěl.Místo po operaci mám stále takové jakoby necitlivé.A pocituji takové...

Neuvádíte o jakou píštěl se jedná a jaká operace byla provedena. Pokud se jedná o píštěl v blízkosti konečníku je možné že došlo ke vzplanutí zánětu, který je dík vaší imunitě...

RTG snímek plic je jedním z nejčastěji prováděných. Hrudník obsahuje životně důležité orgány - srdce a plíce. Jejich snímkování je nutné pro odhalení jakýchkoli odchylek od...  celý článek

Krcni mandle?

| Dotaz od: s

Ráda bych slyšela Vaši radu. Už třetí den mám problémy s krčními mandlemi. Zpočátku mě nebolely, pouze byly zvětšené, ale momentálně mě bolí především pravá mandle. V patře za...

Měla byste být co nejrychleji vyšetřena a ošetřena - nejlépe antibiotiky. Protože jsou volné dny, navštivte lékařskou pohotovost ve vašem nejbližším okolí! Hezký den.

Dermoidni cysta

| Dotaz od: Pavel

Pani doktorko.. v patek 22.7. sem pocitoval bolest na zadku a vcera sem si zistil bulku mezi pulkama a jeste se mi zda drobet natekla leva pulka... po hledani na internetu co to...

Myslím si že strach mít nemusíte, důležité je vyšetření chirurgem - ať už je to cysta nebo tzv.absces pak je operační zákrok nevyhnutný - u cysty pak zcela jednoznačně...

Bulka v šourku

| Dotaz od: Monika

Asi před čtyřmi dny se přítelovi v šourku na levé straně pod varletem objevila bulka, která má asi poloviční velikost varlete. Je spíše tvrdší a na dotek nebolestivá. Přesto je...

Moniko. Může se jednat o zánět nadvarlete s tvorbou abscesu nebo o skrotální kýlu-ale to jsou jen moje dohady. Váš přítel by měl zajít k urologovi na vyšetření-v prví řadě ho...

Dlouuhodobá fissura

| Dotaz od: Petr

Je mi 22 let a na konci září a října 2010 se u mě objevila trhlinka v anu (pár dní slabá bolest břicha, častá stolice 3-4x denně, potom po prvním náznaku krve po stolici jsem...

Je dobře, že jste v péčí lékařů,chirurgů, s trpělivostí se dopracujete dobrého výsledku. T.č. je nezbytné se stolice neobávat, někdy pacienti stolici zdržují, aby se vyhnuli...

Nárustek na mandlích

| Dotaz od: Michal

Nedávno jsem se ptal na jednu svou zvětšenou mandli. Levá mandle mi po loňském náběhu na absces zůstala abnormálně zvětšená. Nijak mne to nekomplikovalo život, dle lékařů to...

Jedná se pravděpodobně o zvětšení části "mandle". Doporučoval bych proto konzultaci na ORL a případě, že tomu nebude nic bránit, obě mandle odstranit. Hezký den.

Vdechnutí a spolknutí cizího tělesa patří k nejčastějším úrazům dětského věku. Jejich frekvence klesá se stoupajícím věkem dítěte. Ve více než polovině případů jsou tyto úrazy...  celý článek
Angína je akutní zánět krčních mandlí, který způsobuje jejich bolestivé zduření. Může být bakteriálního nebo virového původu. Typicky se projevuje horečkou, obtížným polykáním...  celý článek
Zánět dutin, sinusitida, je zánět vedlejších dutin nosních. Typicky se projevuje bolestí hlavy, pocitem ucpaného nosu a zvýšenou teplotou. Původcem sinusitidy jsou nejčastěji...  celý článek
Rentgenové vyšetření hrudníku patří k naprosto základním vyšetřovacím metodám. Je to první informace o stavu Vašich plic a srdce. Toto vyšetření ordinuje prakticky každý lékař...  celý článek

Bartholiniho žláza

| Dotaz od: Jana

Po operaci abscesu konečníku mi v poševním vchodu na operované straně zůstala tvrdší nebolestivá boule velikosti vlašského ořechu. Zákrok jsem podstoupila před 4 dny. Z...

Bohužel, pokud se skutečně jedná o absces bartolinské žlázy pak je chirurgické řešení jediná a nejlepší cesta příjemný den

Pohlavni choroba. Vyrazky

| Dotaz od: Tomas

Jsem mimo CR a rad bych se zeptal na nekolik informaci, protoze se rozhodne stydim a take vysetreni zde stoji velike penize. Zacali se mi tvorit vredy na zadku, pravidelne...

Podle popisu by se mohlo jednat o nežity (furunkly) nebo přímo o malé abscesy - obojí je zánětlivé ohraničené postižení podkoží, často způsobené bakteriální infekcí. O pohlavně...

Meningitida je zánět mozkových blan. Typicky se projevuje horečkou, bolestí hlavy a tuhnutím šíjových svalů. Meningitidu nejčastěji vyvolávají viry nebo bakterie. Podezření na...  celý článek

STANOVENÍ SPRÁVNÉ DIAGNÓZY

| Dotaz od: Jirka

DOBRÝ DEN pane doktore. Ve výtěru z krku streptokok beta-hemolytický sk. C pak G, HAEMIPHILUS SPECIES, krk je pořád prosáklý,mandle zbrázdělé- jakým způsobem by šlo tyto...

Na vaši otázku nemohu kompletně odpovědět, sám říkáte, že jste prodělal mnohá vyšetření a ty zde neuvádíte. Streptokok je dobře léčitelný obyčejným penicilinem, důležitá je...

Píštěl - hojení po operaci

| Dotaz od: Petra

Pane doktore, včera jsem Vám pokládala dotaz ohledně serozní sekrece po operaci píštěle. Doplňuji, že jsem podstoupila totální excizi po předchozí fistulografii, rána mi byla...

Jistě koupele a zvýšená hygiena oblasti konečníku je nezbytná. Je ale třeba opakovaná vyšetření při potížích, absces nebo píštěl se samozřejmě může i mkdyž vzácně opakovat...

Stomatologie, je obor zabývajíí se lidským chrupem, pojďme se na něj podívat blíže.  celý článek

Anorektální absces

| Dotaz od: Š

Před třemi týdny mi byl operativně rozříznut avyčištěn anorektální abces a poté jsem byla léčenaantibiotiky a bylo mi řečeno, že příčinou abscesu byla pravděpodobně píštěl...

S! Ano, opakování potíží se bohužel nedá vyloučit. Zvláště, pokud byl absces skutečně z píštěle, ta se často hojí komplikovaně a zdlouhavě.

Zánět nadvarlete

| Dotaz od: Kamil

Začal jsem cítit jakoby tlačení v levém varleti, semtam i jakoby píchnutí a nepříjemný pocit v podbřišku. Někdy se to ozývalo i v levém třísle. Obával jsem se přetočení varlete...

Kamile. Zánět varlete se léči antibiotiky, až při komplikacích - tvorbě abscesů, píštělí...- přichází ke slovu skalpel. Pokuď je váš zánět nekomplikovaný, dodržujte předepsanou...

Boule na ušním boltci

| Dotaz od: Nikola

Měla bych dotaz. Zhruba před týdnem či dvěma týdny, jsem měla na místě (viz. foto) takovou jakoby bouličku - oválného tvaru a dala se dotekem přemísťovat. Nyní ji tam již nemám...

Pravděpodobně jde o zánětlivé ložisko, to se může ev. i stěhovat, někdy je nutné chirurgické řešení - záleží na rozsahu vytvořeného abscesu. Prevence neexistuje, pokud by se to...

Cysta/absces na ledvině?

| Dotaz od: baara

Je mi 20 let, prodělala jsem pyelonefritidu (druhou v pořadí - minulá proběhla před cca rokem a půl, vždy v pravé ledvině..a bez zjevné příčiny). Minule jsem byla...

Báro. Vaše potíže nesvědčí pro cystu- cysta totiž nebolí a ve většině případů jde o náhodný nález. Teploty a bolesti spíše svědčí pro absces. Doporučila bych Vám CT vyšetření...

Rád bych požádal o radu. Je mi 23 let a vždy alespoň jednou ročně jsem si prošel angínou.Vše vyvrcholilo vloni, kdy jsem angínu léčil tři týdny-po dobrání ATB jsem po třech...

"Díry" v mandli, zvláště po opakovaných anginách jsou zcela normální, je to pozůstatek hnisavých čepů. Doporučuji navštívit ORL ambulanci a poradit se s lékařem, jestli by ve...

Bulka na pravé hýždi

| Dotaz od: Blanka

Asi před 14 dny jsem si nahmatala na pravé hýždi v okolí kyčelního kloubu tvrdou bulku o vel. cca 1x1cm. Nebolí ani když na ni máčknu a ani nepociťuji jiné problémy, přesto mám...

Blanko! Na dálku nemohu samozřejmě s určitostí nic tvrdit. Záleží i na velikosti, umístění, struktuře, pohyblivosti bulky ... Nejpravděpodobnější jsou neškodné útvary jako...

Periproktální abces u dítěte

| Dotaz od: Hedvika

Zdravím a prosím o info:můj téměř tříměsíční syn byl v šestitýdnech na krátkém zákroku v CA-periproktální píštěl./drén 24hod./Zhojení bez komplikací,ale ve stejném místě,skoro...

Příčina nějaká být může být a nemusí - každopádně je to poměrně vzácný ůkaz u tak malého dítěte. Konkrétní rady vám nedám, ale ve vašem případě bych se obrátila určitě na...

Chronický zánět mandlí

| Dotaz od: jirka

Chci se zeptat mám chronický zánět mandlí a ktomu mám zduřelé uzliny,trápímě to 4roky.Antibiotika nezabírají a nevim jestli by pomohlo vytrhnutí mandlí,na kterých mám chronický...

V dnešní době se k odstranění krčních mandlí přistupuje jen v těch závažnějších případech (např. absces), nejsem si jistá, zda ten váš je natolik závažný. Nejprve se musí...

Jsem třetí den po operaci úplné píštěle konečníku s vnějším i vnitřním ústím (vznikla po incizi abscesu), vnější část píštěle mi byla zřejmě vyříznuta a zároveň mi byla...

Principem elastické ligatury je, že pomalu se prořezává přes svěrač, který se nad místem, kde prochází, hojí. K inkontinenci by nemělo docházet. Uvedené nepříjemné projevy...

Bulka na varleti

| Dotaz od: Jaroslav

Asi před rokem se mi na levém varleti vytvořila bulka o velikosti asi 5mm. Šel jsem tedy na doporučení obvodního lékaře na urologii, kde mi bylo sděleno, že se jedná o zánět...

Jaroslave. Zmíňovaná bulka může být varikózně rozšířená žilka, cysta či absces po prodělaném zánětu.... vše by mělo rozlišit ultrazvukové vyšetření. Pokud Vám nyní spůsobuje...

Dlouuhodobá fissura

| Dotaz od: Petr

Je mi 22 let a na konci září a října 2010 se u mě objevila trhlinka v anu (pár dní slabá bolest břicha, častá stolice 3-4x denně, potom po prvním náznaku krve po stolici jsem...

Je dobře, že jste v péčí lékařů,chirurgů, s trpělivostí se dopracujete dobrého výsledku. T.č. je nezbytné se stolice neobávat, někdy pacienti stolici zdržují, aby se vyhnuli...

Pyelonefritida je bakteriální zánět ledviny. Typicky se projevuje bolestí v zádech, horečkou a obtížemi při močení. Základem léčby močových infekcí jsou dostatečný příjem...  celý článek

Bulka na dásni

| Dotaz od: Vitezslav

Před časem se mně na dásni udělala bulka a ta asi tak za hodinu zmizela. Tato bulka se objevila ještě několikrát a potom zmizela. Nyní je to dlouhá doba co se to neobjevilo. Je...

Děkuji za Váš dotaz. Bulka na dásni, která se objevuje a pak zase mizí může být známkou infekce kolem hrotu kořene mrtvého zubu nebo známkou tzv. parodontálního abscesu, kdy...

Poslední cca 2měsíce jsem ve svých varlatech zaznamenal nebolavou bouličku o velikosti hlavičky špendlíčku pouze u levého varlete. Posledních pár dní mě varlata začala bolet...

Michale. Bolesti varlat, navarlat a podbříšku by jste neměl brát na lehkou váhu. Rozhodně je nutné vyšetření urologem (k specialistovi by jste měl přijít s doporučením od...

Opakovaná angína

| Dotaz od: Kateřina K

Mám 4 letou dceru, která během 2měsíců prodělala 3x angínu, výdy se po 14 dench vrátila. Léky Augmentin, Penicilin, Cefzil. Vysoké horečky, čepy na mandlích zejména vpravo...

To, že dítě bylo 3 x léčeno antibiotiky a přesto se anginy opakovaly, vyžaduje pečlivé vyšetření. Určitě je třeba na místě vyšetření imunity. Co se týče toho, že u vaší dcery...

Stomatologie, je obor zabývajíí se lidským chrupem, pojďme se na něj podívat blíže.  celý článek

Fiostulografie

| Dotaz od: jarmila

Vazeny pane doktore, chtela jsem poprosit, u konecniku mam zanetlive lozisko, drive obri abces, nyni jakoby obal 6x5 prokazany fiostulografii s komunikaci do konecniku a pistel...

Operační výkon spočívá v odstranění píštěle a přípdného obalu abscesu, vše probíhá v celkové anestezii. Délka hospitalizace při nekomplikovaném průběhu by měla být kolem 5-7 dní...

Abces nebo píštěl?

| Dotaz od: sarka

Před 3 roky jsem byla na 1 operaci údajně s abcesem u konečníku - cca průměr 5cm. Za rok jsem byla na další a za rok opět na další. To už mi říkali, že se jedná o píštěl. Po...

Bolestivá bolule,s hnisavým obsahem je absces, dutinka jíž proniká obsah na povrch kůže je potom píštěl, dle Vašeho popisu bych soudila na periproktální absces, doporučovala...

Streptokok

| Dotaz od: Jana

Přeposílám původní dotaz a mou reakci: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, čím může být způsobeno mé časté onemocnění angínou ?? Za poslední 3 měsíce jsem měla 3x angínu...

Bylo by vhodné skutečně imunologa navštívit, zvláště po prodělané mononukleose se imunita na dlouhou dobu může narušit. Dále bych doporučovala provést výtěry z krku a nechat...

Lymfom u ucha ?

| Dotaz od: Tomáš

Chtěl bych se vás zeptat na názor na následující problém.V létě se mi udělala za uchem červená boule,tekl zní hnis a občas bolela.Šel jsem stim k obvodnímu lékaři a on mě poslal...

O lymfom se s největší pravděpodobností nejedná. Asi půjde o tzv. aterom, což je taková cysta vyplněná kožním mazem, kožními buňkami atd. Tato cysta se může druhotně zanítit a...

Abscess lymfatických uzlin

| Dotaz od: Martin

Chtěl bych se zeptat asi před 14 dněma semi udělala bůlka na krku byl jsem na ORL udělali mi stěry ty dopadly dobře...Ale za ten tyden čekaní my ta bulka POD BRADOU natekla a...

Vážený pane Martine, CT vyšetření doplní obraz získaný pomocí ultrazvuku a upřesní rozsah a strukturu postižení. Pokud se při léčbě antibiotiky ložisko zmenšilo, je...

Tetování

| Dotaz od: Tereza

Asi před 2 roky jsem někde chytla zlatého stafylokoka. Nicméně poslední rok se úspěšně léčím,dobrala jsem autovakcínu a průběžně beru prášky na imunitu. Poslední absces se mi...

Možné to samozřejmě je, nicméně ve Vašem případě bych to příliš vzhlem k možnému riziku nedoporučoval. Hezký den.

Divertikulitida je onemocnění střeva, při kterém dochází k zanícení střevních výchlipek (divertiklů). Typicky se projevuje horečkou, křečovitými bolestmi břicha a průjmem...  celý článek
RTG snímek plic je jedním z nejčastěji prováděných. Hrudník obsahuje životně důležité orgány - srdce a plíce. Jejich snímkování je nutné pro odhalení jakýchkoli odchylek od...  celý článek

Rektouretrální píštěl?

| Dotaz od: Petr

Děkuji za dvě předchozí odpovědi a omlouvám se za delší dotaz. Po periproktálním abscesu vznikla úplná píštěl, která byla vyřešena elastickou ligaturou. Po vypadnutí ligatury a...

Před operací jste patrně měl provedenou fistulografii, kde se píštěl zobrazila, pokud by měla s močovým ústrojím souvislost nález by byl patrný. Můj předpoklad je, že operace...

Bolest levého varlete

| Dotaz od: John

Chtěl bych se zeptat, že mě již 5 dní bolí levé varle. Bolelo mě občas i před tím. Nyní jsem bral antibiotika a bolest se zhoršila. Varle mě bolí na konci a něco jako kůže nebo...

Johne. Bolesti varlete můžou mít několik příčin: - torze varlete- vzniká při sportu, nebo prudkém pohybu (přeskakování překážky a pod.), bolest vzbniká náhle a je výrazná, v...

Jsem objednan na operaci s kodem L050. Chci se zeptat, jak je ta operace narocni, a jestli jsou nejaky nezadouce komplikace u toho vykonu. Jestli muzu poprosit, jak ta operace...

Jedná se o méně náročný operačný výkon. Vrozené změny v podkoží v sakrální oblasti, pilonidální cysta, se může zanítit a vytvořit hnisavé ložisko,absces. V tom případě se...

Řitní píštěl

| Dotaz od: Radim

Jiz asi pet let mam 3cm od ritniho otvoru usti pistele.Nejake velke trable jsem s tim nikdy nemel. Toto jaro jsem se ovsem radeji nechal vysetrit. Byl jsem na fistulografii a...

Řitní krajina je delikátní místo a potíže pacienta vždy velmi obtěžují. Je zde bez operačního řešení vždy možnost vzniku hnisavého ložiska, abscesu, krajina je infekcí...

Křeč či bolest pod jazykem

| Dotaz od: michaela

DOBRÝ DEN,CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT ČÍM JE ZPŮSOBENÁ KŘEČ ČI BOLEST POD JAZYKEM,JAKO SPÍŠE K BRADĚ?NEUMÍM TO MOC POPSAT,ALE OBČAS MĚ CHYTNE BOLESTIVÁ KŘEČ JAKO POD JAZYKEM V MÍSTECH...

Příčina může být lokální, tedy nějaké postižení v ORL oblasti ( abscesy, onem. slinných žláz apod.), nebo příčina muskuloskeletální - tedy možná svaklová dysbalance. na křeče se...

Crohnova nemoc patří spolu s ulcerózní kolitidou k takzvaným nespecifickým střevním zánětům. Jsou to zánětlivá onemocnění trávicí trubice s neznámou příčinou vzniku. O co je ale...  celý článek

Krevni testy na pohl.nemoci

| Dotaz od: Kristyna

Chci se zeptat, zda by byly spolehlive krevni testy na pohlavni nemoci, pokud bych tyden predtim uzivala antibiotikovou mast Fucidin predepsanou na absces? Dekuji

Fucidin by neměl ovlivnit výsledky krevních testů.

Zánět nadvarlete

| Dotaz od: Kamil

Začal jsem cítit jakoby tlačení v levém varleti, semtam i jakoby píchnutí a nepříjemný pocit v podbřišku. Někdy se to ozývalo i v levém třísle. Obával jsem se přetočení varlete...

Kamile. Zánět varlete se léči antibiotiky, až při komplikacích - tvorbě abscesů, píštělí...- přichází ke slovu skalpel. Pokuď je váš zánět nekomplikovaný, dodržujte předepsanou...

Cca před půl rokem se mi začal prosvítat jakýsi bělavý projev viz. fotografie, ale na té to také není přesně vidět a je to zkreslené. Časem se mi to zdá být poněkud tvrdší a...

1) Na genitálu - mohlo by juít o nějaký jizvící proces ( lichen sclerosus, sklerodermii, lupus erytematodes..), bez histologického vyšetření vzorku kůže není možné stanovit...

Krcni mandle?

| Dotaz od: s

Ráda bych slyšela Vaši radu. Už třetí den mám problémy s krčními mandlemi. Zpočátku mě nebolely, pouze byly zvětšené, ale momentálně mě bolí především pravá mandle. V patře za...

Měla byste být co nejrychleji vyšetřena a ošetřena - nejlépe antibiotiky. Protože jsou volné dny, navštivte lékařskou pohotovost ve vašem nejbližším okolí! Hezký den.

Obracím se na Vás se zoufalou prosbou o Váš názor, stanovisko, alespoň dle následujících informací. Blízký přítel 35 let, ve výborné statnější fyzické kondici prodělal zánět...

Záleží na závažnosti zánětu, na závažnosti appendicitidy, na tom, zda došlo k perforaci appendixu, zda došlo k ohraničené nebo dokonce diffusní, rozšířené, perotonitidě, zánětu...

Píštěl

| Dotaz od: Pavel

Chtěl bych se zeptat na problémy s píštělem,před asi 4 lety jsem byl na operaci kkde mi byl vyjmut píštěl.Místo po operaci mám stále takové jakoby necitlivé.A pocituji takové...

Neuvádíte o jakou píštěl se jedná a jaká operace byla provedena. Pokud se jedná o píštěl v blízkosti konečníku je možné že došlo ke vzplanutí zánětu, který je dík vaší imunitě...

Jako nespecifické střevní záněty se označují onemocnění, která nemají zjevnou příčinu. Tím se liší od ostatních, tzv. specifických zánětů, u kterých lze příčinu vystopovat. Obě...  celý článek

Krvácení nad konečníkem

| Dotaz od: Romana

Už jsem si tu pár odpovědí na můj dotaz přečetla... Zhruba před měsícem jsem si v místech, kde je kostrč, nahmatala malou dírku, ze které mi vytékala krev a něco jako hnis. To...

Patrně se jedná o kolemkonečníkovou píštěl, kterou je třeba ozřejmit zda je neúplná nebo úplná a jak je hluboká. To se provádí opatrnou sondáží a především fistulografií, kdy...

Bulka v bradavce

| Dotaz od: Lucie

Před pár dny se mi v bradavce objevila bílá jakoby bulka.Na pohmat bolestivá.Je to už víc jak rok co jsem přestala kojit.V rodině máme rakovinu prsu.Může tento bílý útvar v...

Nejspíše se jedná o zanícení- absces v oblasti bradavky. Není- li bulka velká, sama se vyprázdní. Kdyby činila potíže, nebo pro Váš klid navštivte lékaře. O nádor se nejspíše...

Absces v nadvarleti

| Dotaz od: Robert

Nejprve mi nateklo pravé varle a zejména nadvarle, k tomu teplota. Dostal jsem antibiotika do žíly i orálně- ústup otoku i teploty. Zůstává mi však u pravého varlete asi...

Záněty varlat se můžou zkomplikovat vznikem abscesu- ohraničeným prostorem, vyplněným hnisem. Lze jej zdiagnostikovat ultrazvukovým vyšetřením varlete, dále taky odběry krve...

20.srpna letošního roku mi operovali apendix a byla mi odebrána cysta z vaječníku, po operaci jsem měla potíže, bylo mi špatně, špatně se mi chodilo, nakonec byl zjištěn...

Pokud se jednalo o zánětlivý infiltrát v ráně po appendectomii, patrně byla appendectomie provedena otevřenou cestou, je třeba infiltrát zklidnit. Chlad, antibiotika a...

Bulka pod kůží

| Dotaz od: Eva

Chtěla bych se zeptat. Mám bulku pod kůží asi 3cm od klitorisu směrem nahoru. Předtím šla vidět bolela a vypadala jak štípnutí od komára. Teď už vidět nejde ani nebolí, ale...

M§že se jednat o drobný zánětlivý infiltrát po vpichu, snad i drobný absces. Bylo by na miístě, abyste zašla na gynekologickou ambulanci k vyšetření a ošetření. Ošetření ...

Problémy s močením

| Dotaz od: Veronika

Už to bude 4 týden, co mám problémy s močením. První týden jsem pocitovala řezání při močení, druhý týden se moč ještě více zakalila, řezání zesílilo a přidala si krev. Jednou...

Obdivuji VAši trpělivost, ale v tomto případě je Vám spíše na škodu. Každý zánět močových cest je nutno léčit antibiotiky, protože se může zkomplikovat zánětem ledvin, přechodem...

Pred osmi lety jsem pravidelne kazdy mesic zacatkem menstruace trpela nadmutim a bolesti cele oblasti bricha, zastavou plynu i stolice. Toto postupne behem menstruace (asi v...

Pokud se materiál odešle na histologii, zkušený odborník by měl rozpoznat o jaký nález se jedná. Je ale možné, že ve Vašem případě byl materiál příliš poškozený na to, aby bylo...

Bulka

| Dotaz od: Jana

Mojí mamce se udělala menší bulka, na vnější straně ramene. Bulka ji nebolí, ale zvětšovala se a teď jí pravidelně praská a teče z ní krev. Už 3den. Na tom místě jí povisívá z...

Může jít např. o aterom ( tuková cysta), nebo jen perforovaný absces. bez lékařského zákroku bude hojení asi obtížné.

Bulky na stydkých piscích

| Dotaz od: Simona

Už dříve se mi odjevovali bulky na stydkých piscích párkrát jsem je výmáčkla a vytekl znich hnis a poté zmizeli ale ne úplně. Cítím je doteď pod kůží. Momentálně se mi opět...

Může jít o zanícené vlasové folikuly, pokud je ten zánět tak velký, jak popisujete, může jít i o absces, bylo by vhodné navštívit kožního lékaře, samoléčbu nezkoušejte.

Perianální píštělku

| Dotaz od: Zdenka

Mám 4 měsíčního chlapečka, kterému se opakovaně u zadečku dělá malý vřídek, vždy tzv. uzrál a prasknul a po nějaké době se udělal znova.Navštívili jsme lékaře a ten nám sdělil...

Výskyt píštělky u tak malého chlapce je vyjímečný, ale možný. Většinou jsou buď vrozené, ale spojené s většími anatomickými změnami v oblasti konečníku, což podle toho co...

Cysta na varleti

| Dotaz od: Michal

Před více lety jsem objevil na levém varleti asi 2 cm bulku, urolog konstatoval, že jde o spermatokélu. Od té doby se to zvětšuje. Před dvěma lety mi na vyšetření sdělili, že...

Michale. Pokud se jedná o multicystický útvar na varleti, který stále roste, je na místě vyhledat znova urologa, aby provedl kontrolní sonografické vyšetření a rozhodl, co dál...

Kouření

| Dotaz od: Lucie



Léčba kyslíkem

| Dotaz od: marie

Chtěla jsem se prosím zeptat jestli při infekci mykobakteria avium,infekce je v kůži.V intervalech se objeví infekce a abscesy.Lze léčit oxygenoterapii i ve fázi,kdy jsou rány...

Není mi známo, že by se tato infekce léčila oxygenoterapií, ani v ČR v indikacích nefiguruje.

Zánět slepého střeva vzniká jako náhlá příhoda z plného zdraví. Typicky nejdříve ucítíte bolest kolem pupku. Postupně se přesune do pravého podbřišku. Bude Vám nevolno...  celý článek

Bulka u konečníku

| Dotaz od: marcela

Můj přítel dneska oběvil bulku u konečníku,zatím ho nebolí a ani nekrvácí,stolici má v pořádku,má to zduřelé,můžete mi prosím poradit co to může být?Příznaky na hemeroidy nemá...

Záležitost vyžaduje lékařské vyšetření, je možné, že se tvoří kolemkonečníkový absces, který by mohl vyžadovat i chirurgický zákrok. Je to častá potíž, ale bez vyšetření na...

Nedávno jsem si nechala píchnout piercing do jazyka. Problém je v tom, že zespod jazyka na pravé straně mám bouličku, která mě děsně bolí a nedokážu ani jíst...A jazyk je skoro...

Může jít o zanícenou slinnou žlázu, nebo absces. Doporučuji navštívit co nejrychleji stomatologa a piercing odstranit. Jakékoli zásahy tohoto typu do jazyka jsou naprosto nevhodné!

Vred

| Dotaz od: elli

Sestre sa spravil pred rokom na kolene hnisavý, veľký, bolestivý vred, ktorý išiel až do hĺbky. O pár mesiacov na to, sa jej taký istý spravil na lýtku a na zadku. Nevšimla si...

Příčin může být více - záněty tukové tkáně či podkožní pojivové tkáně, (příčiny se často nezjistí), nebo jde o prosté bakteriální abscesy. Vždy je třeba co nejdříve navštívit...

Zánět mízních uzlin

| Dotaz od: Věra

Chtěla bych se zeptat, jestli při zánětu mízních uzlin může dojít k vyteční nažloutlé tekutiny z postiženého místa. Asi před dvěmi měsíci se mi udělala malá bulka v popaží...

Doporučovala bych okamžitě vyhledat dermatologa,k vyloučení zda se nejedná o absces či záněk potních žlaz.

Bolesti v oblasti konečníku

| Dotaz od: Miloš

Úplně na úvod jsem podstoupil u mého zubaře zákrok odstranění váčku na dásni a pro zamezení šíření infekce jsem bral lék Augmentin. Má některé vedlejší účinky, u mě vyvolal...

Nyní už by se mohlo jednat o hemoroid či absces apod. Chirurga bych proto doporučila, pracovní neschopnost nemusí být nevyhnutelná.

Paní lékařko! Teď 10 dní jsem měla angínu. Užívala jsem antibiotika Augmentin. Antibiotika mi pomohla, ale teď mám menší problém. V pondělí14.1. jsem začala užívat antibiotika...

Pokud máte obtíže, navštivte ORL lékaře, je nutné vyloučit absces (hnisavou kapsu za mandlí), případně jinou příčinu.


Periproktální píštěl

| Dotaz od: miroslav

Na č.9 v GC poloze je zevní ústí píštělky 1x1 mm,směřuje kraniálně v délce 8 cm vvnitřní ústí v.s. v konečníku,bez exprese sekretu.Jsem objednán na fistulografii,poté na...

Při léčení hemorhoidů touto metodou jen vyjímečně by vznikla píštěl. Důležité je zda se při fistulografií zjistí komunikace s dutinou konečníku. Jinak by se konservativním...

Boule na krku

| Dotaz od: Jana

Na konci roku mi natekl krk a udělala se mi boule.Po týdnu mi obvodní lékař nasadil antibiotika.Boule nezmizela,tak jsem navštívila krčního lékaře.Nechal mi udělat rozbor krve...

Jano! Ano, je možné, že se jedná o natržený krční sval nebo změny, které po zhojení zůstaly (např organizovaný krevní výron). Nejsou ale vyloučeny ani jiné příčiny (cysta...

Krční mandle

| Dotaz od: Veronika

Skoro před měsícem jsem dostala angínu, lékař mi dal na 10 dní antibiotika (Zinnat 500), 2 dny po dobrání antibiotik mě opět začalo bolet v krku (pouze levá strana, levá mandle...

Většinou se při tonsilárním abscesu zároveň provádí tonsilektomie. Samozřejmě Vás nikdo do operace nutit nemůže. Držela bych se doporučení Vašeho ORL lékaře a pokud mi operaci...

Pištěl

| Dotaz od: Jarmila

Před víc jak rokem se mi na kostrči udělala nějaká bulka, která asi po týdnu praskla.Musela jsem na pohotovost.Tam mi to pan doktor vyřízl a sdělil mi, že se jedná o absces...

Jedná se pravděpodobně o dermoidální cystu, čili polonidální sinus, což je onemocnění, které je vrozené a jednou se manifestuje obvykle vytvořením abscesu, který se nařízne a...

Zřejmě Aterom

| Dotaz od: Josef

Pročetl jsem spoustu dotazů zde položených na aterom. Nad genitáliemi v ochlupení pod břichem se mi vytvořila asi před 3 týdny boulička, zřejmě to byl aterom. Nevěděl jsem co...

1) Není nutné s tím nic dělat, pokud nedojde k velkému zánětu a vzniku abscesu, který by vás skutečně hodně obtěžoval. 2) V místním znecitlivění jako u zubaře se projev nařízne...

Bolest na krku při máčknutí

| Dotaz od: Michaela

Ode dneška mě bolí na pravé straně krku. Nebolí mě při polykání,jen když na stranu máčknu. Mohla by jste mi poradit co to může být? Vašáková

Michaelo. Těžko Vám můžu poradit, neuvádíte, kde přesně Vás bolí. Může Vás bolet zvětšená lymfatická uzlina při počínajícím zánětu, může se jednat o cystu, absces...cokoliv...

Vyndání krčních mandlí

| Dotaz od: Jarka

Paní doktorko, lékař ORL mi doporučil vyndání krčních mandlí. Jelikož jsem před nedávnem prodělala chronický zánět mandlí (jednu mandli mám již několik let zvětšenou) na který...

Důvod k odnětí mandlí je, pokud je v nich bud trvale infekce, která potenciálně hrozí rozesetí, do ostatních částí těla (včetně plic či ledvin), pokud díky jejich stavu...

Deliberace flex.maliku L ruky

| Dotaz od: michaela

Pane doktore, 21.2 mi v lokální anestezii byla provedena deliberace flex.malíku L ruky,-výrazné zužení v useku 2cm,excise pochvy,sutura,šlachy výrazně zeslabené zvlněné.funkce...

Není vyloučeno, že se v oblasti operační rány může objevit drobný absces, hnisání, které bude muset být řešeno. Určitě prst přikládejte chladný obklad, ale to hlavní je kontrola...

Mám dotaz. V 7. měsíci těhotenství se mi udělal asi 1 cm velký pupínek na kostrči v hýžďové rýze. První tři dny to bolelo, že jsem nemohla ležet, sedět a později ani chodit. Pak...

Je třeba pokračovatv léčbě a je rovněž třeba si na chirurgické ambulanci ujasnit zda se nejedná o dermoidální vystu, vrozenou záležitost, která se nyní mohla manifestovat...

Nárustek na mandlích

| Dotaz od: Michal

Nedávno jsem se ptal na jednu svou zvětšenou mandli. Levá mandle mi po loňském náběhu na absces zůstala abnormálně zvětšená. Nijak mne to nekomplikovalo život, dle lékařů to...

Jedná se pravděpodobně o zvětšení části "mandle". Doporučoval bych proto konzultaci na ORL a případě, že tomu nebude nic bránit, obě mandle odstranit. Hezký den.

Meningitida je zánět mozkových blan. Typicky se projevuje horečkou, bolestí hlavy a tuhnutím šíjových svalů. Meningitidu nejčastěji vyvolávají viry nebo bakterie. Podezření na...  celý článek

Můj otec se podrobil težké operace plic při které mu bylo odstraněno třičtvrtě levé plíce.Po operaci se u něj projevily halucinace a neklid po podání bolest tišících léků...

Podání léků proti bolesti vnitřně i místně třeba v náplastech je v takové situaci opravdu svízelné, jak kvůli stavu po operaci, kdy je nutné zvažovat riziko zvýšené krvácivosti...

Rád bych požádal o radu. Je mi 23 let a vždy alespoň jednou ročně jsem si prošel angínou.Vše vyvrcholilo vloni, kdy jsem angínu léčil tři týdny-po dobrání ATB jsem po třech...

"Díry" v mandli, zvláště po opakovaných anginách jsou zcela normální, je to pozůstatek hnisavých čepů. Doporučuji navštívit ORL ambulanci a poradit se s lékařem, jestli by ve...

Anální fisura

| Dotaz od: František

Chtěl bych se zeptat zda může dlouhodobě neléčená anální fisura případně zánět konečníku způsobovat urologické potíže, jako zánět prostaty, problémy s močením atd. Jestli se...

Fissura ani, trhlinka řitního otbvoru, by se neměla projevovat ve vámi popisovaných poruchách. Pokud by se jednalo o větší zánětlivou reakci případně se vznikem drobných...

Zánět?

| Dotaz od: Patrik

Chtěl bych se zeptat, jestli byste mi mohla nějak poradit, případně osvětlit oč by se mohlo jednat. Vše začalo někdy začátkem roku, kdy jsem po silném prochladnutí začal mít...

Patriku. Chronické záněty varlat a prostaty jsou svízelné, proto by léčbu měl vést urolog. K infekci varlat může dojít několika spůsoby: zánět se sem může šířit z močové...

Anorektální absces

| Dotaz od: Š

Před třemi týdny mi byl operativně rozříznut avyčištěn anorektální abces a poté jsem byla léčenaantibiotiky a bylo mi řečeno, že příčinou abscesu byla pravděpodobně píštěl...

S! Ano, opakování potíží se bohužel nedá vyloučit. Zvláště, pokud byl absces skutečně z píštěle, ta se často hojí komplikovaně a zdlouhavě.

Boule na čele

| Dotaz od: Eva

! Za jak dlouho by se měla vstřebat boule na čele? Náš tříletý syn si v létě udělal bouli na čele, ale jinak žádné jiné problémy v okolnosti s tím neměl a ještě teď tam má na...

Rezorpce je individuální. 10 dní až 3 týdny. Pokud nedojde ke komplikacím. Absces nebo fibrosní změny.

Bolák

| Dotaz od: Pavel

Už asi 2 dny na stehnu se mi udělál obrovský bolák má minimálně 5 cm je takovej začervenalej až a trochu zmodralej ale nechce se na nim udělat vršek a bolí to jako čert používal...

Doporučuji navštívit ještě teď mezi svátky jakéhokoli lékaře - nejlépe ale chirurgii, aby vám nasadili antibiotika, ev. rozřízli příp. absces.

Abces

| Dotaz od: josef

Asi před rokem jsem absoloval chirurgický odstranění abcesu nad konečníkem zůstala mě tam celkem velká jizva která nebolela až těd při jízdě na kole se ozvala a bolí bouli tam...

Po abscesech se někdy může objevit jizva, která může být i neúplná, ale vede k zánětlivýcm změnám, které bolí. Proto tedy vyšetření a zhodnocení stavu a přeléčení.

Bolestivá bulka na varleti

| Dotaz od: Tomáš

Chtěl jsem se zeptat. Na pravém varleti jsem nahmatal bulku o velikosti špendlíkové hlavičky. Varle není tvrdé, ale bulka ano a není bolestivá. Zdá se mi, že pokud varle...

Tomáši. Pokuď jste si nahmatal bolestivou bulku na varleti, měl by jste zajít k urologovi, který Vám varle vyšetří i sonograficky a může taky provést krevní odběry. Může se...

Zánět dutin, sinusitida, je zánět vedlejších dutin nosních. Typicky se projevuje bolestí hlavy, pocitem ucpaného nosu a zvýšenou teplotou. Původcem sinusitidy jsou nejčastěji...  celý článek

Proktální zánět

| Dotaz od: Kamila

Byl mi zjištěn proktální zánět, podle biopsie UC nebyla zjištěna. Jaký jiný typ zánětu by to tedy mohl být? Děkuji za odpověď

V oblasti konečníku může jít např. o Crohnovu chorobu, divertikulózu, píštěl, absces apod.

Bartholiniho žláza???

| Dotaz od: MICHALA

Chtěla bych se vás zeptat na jednu otázečku kterou si nejsem jistá, nevím jistě jestly mám Bartholiniho žlázu?,všude totiš píší že tato žláza bolí, ale mé příznaky jsou že mám...

Může se jednat o cystu Bartholiniho žlázy, která nebývá bolestivá. Bolestivý je zánět a absces Bartholiniho žlázy. Přesná diagnoza bude však stanovena při vyšetření.

Problém po abscesu v nadvarleti

| Dotaz od: Brert46

Vážená paní doktorko děkuji za předešlé odpovědi a dovolte mi ještě další otázku. V nadvarleti mi zustalo něco měří to podle lékaře na sonu viditelné 8mm je to tuhé někdy v tom...

Napadá mě jediná možnost- že se absces varlete vyhojil v jizvu. Co se týče hodnot PSA a poměru jeho volné a celkové frakce (3.2 / 14) jsou u Vás: PSA mírně zvýšeno, poměr f/t...

STANOVENÍ SPRÁVNÉ DIAGNÓZY

| Dotaz od: Jirka

DOBRÝ DEN pane doktore. Ve výtěru z krku streptokok beta-hemolytický sk. C pak G, HAEMIPHILUS SPECIES, krk je pořád prosáklý,mandle zbrázdělé- jakým způsobem by šlo tyto...

Na vaši otázku nemohu kompletně odpovědět, sám říkáte, že jste prodělal mnohá vyšetření a ty zde neuvádíte. Streptokok je dobře léčitelný obyčejným penicilinem, důležitá je...

Nemůžu polykat

| Dotaz od: Michal

Včera(31.10) jsem byl u lékaře, bolelo mě v krku- jen při polykání, nemám žádnou rýmu-bolesti hlavy-kašel. Jen mi vadilo že se mi hůře polyká. Vyzvedl jsem si v lékarně...

Bohužel obrázek nezachycuje krk,jen jazyk.Antibiotikum by mělo zabrat do 3 dní,ale pokud by se zvětšil otok a zhoršilo otevírání úst a polykání,na nic nečekejte a vydejte se na...

Bolest u prave mandle

| Dotaz od: pepca

Ahoj Mám déletrvající problém na pravé straně krku. Před časem jsem měl sinusitidu, bral jsem klacid, sinupret. S tím spojený zánět spojivek (ophtalmo-septonex a framykoin...

Pepčo! V případě, že se u vás angíny neustále neopakují, nemáte je zhruba 5krát do roka, není tvorba čepů důvodem k odstranění krčních mandlí. Co se týká bolestí v oblasti pravé...

Zarudlá a bolavá dáseň

| Dotaz od: Dagmar

Obracím se na Vás s problémem dásně. Začala jsem pociťovat lehce bolavou horní dáseň (jen cca. půl centimetru bolestivé místo), ale dáseň je zarudlá na více jak na centimetr...

Děkuji za Váš dotaz. Z popisu není zcela jasné, kde se problematické místo nachází, ale předpokládám, že na vnější straně dásně pod rtem. Pokud je místo ve formě "bouličky...

Chronický zánět mandlí

| Dotaz od: Lenka

Již delší dobu mě trípil tlak v krku (pod bradou, přecházející do stran a do oblasti ohryzku),na pravé straně mezi krkem a čelistí jsem si nahmatala zvětšenou uzlinu. Asi před...

Mandle bych doporučovala raději neodstranovat, pokud to není opravdu nutné (těžký zánět mandlí nebo okolí - tzv.absces) - aplikujte doporučenou léčbu, určit to pomůže. Čepy a...

Poraneny zalud

| Dotaz od: michal

Před třemi měsíci jsem měl styk s partnerkou, při kterém jsem se píchl do žaludu o špatně oholený chlup a druhý den mne začal při močení řezat, pálit a zarudl na špičce. Byl...

Michale. Pokud máte potíže tak dlouhou dobu a i po přeléčení antibiotiky, tak s Vaším urologem nesouhlasím. Je třeba znovu zopakovat vyšetření moči, taky bych doporučila...

Boleni leve mandle

| Dotaz od: Veronika

P.doktorko.asi týden me bolí leva mandle,při polikani,bolí me v krku,skrabe i pali hlavně po ránu.nemohli by to byt cepy na mandlích?.předem dekuju za odpověď.

Veroniko, doporučuji navštívit lékaře ORL, může se jednat o angínu, případně i absces mandle. Samotné čepy na mandlích nebolí, bolest v krku je způsobena infekcí, ať již...

Píštělka

| Dotaz od: Zdenka

S mým 5-ti měsíčním synem jsme navštívili chirurga a a ten potvrdil, že máme píštělku, v lékařské zprávě stojí:okolí anu je klidné, pouze na č.2 v poloze na zádech t.č.píštělka...

Píštěle kolem konečníku se objevuje nejčastěji jako stav po proběhlém abscesu, hnisavém ložisku, vyjímečně jsou vrozené. Je vždy třeba zjistit zda píštěl je spojena...

Měkká bulka mezi půlkami zadku

| Dotaz od: Winters

Už asi 14 dnů mám mezi půlkami měkkou bouli a nevím co to je. Bolí jen zřídka a neroste. Předem děkuji za odpověď.

Může jít o aterom - tukovou cystu, ev. i absces - pokud by došlo ke zhnisání obsahu. Navštivte lékaře, který vám útvar odstraní.

Pro poškození menisku jsem byla v lednu objednaná na artroskopickou operaci kolene. Koncem prosince se mi na kůži objevil absces, který byl odstraňován chirurgicky. Protože v...

Luivac můžete před operací klidně užívat. Patří mezi bakteriální lysáty, slouží k posílení imunity i proti bakterii staf. aureus, který bývá nejčastěji přítomen v abscesech.

| Dotaz od: Janko

Pani doktorka je nejak nebezpecny nalez na mandliach . streptoc. anginosus sp? je dovod na paniku,moze ma to nejak zdravotne ohrozit? mam chronicku tonzitilitidu,ale zatial mi...

Vážený pane Janko, Streptococcus anginosus patří mezi streptokoky sérologické skupiny C. Je významným původcem zejména hnisavých infekcí - abscesů vznikajících na různých...

Absces

| Dotaz od: Martin

Zdravim,již 3 roky mám absces na kostrči bez operace a před týdnem se mi znovu vrátil, bohužel černá mast ani teplé obklady nepomohly a tak jsem si dnes zašel na chirurgii aby...

Takový bývá průběh dermoidální cysty, stav se mění, zvláště, když je chronický. Operace je zřejmě po vyšetření na místě. Vykonává se většinou v celkové anestezii.

Crohnova choroba je chronické zánětlivé střevní onemocnění. Typicky se projevuje průjmy, bolestí břicha a poruchou trávení. Přesné příčiny nemoci neznáme. Podle jedné z ...  celý článek

Flek pod krkem

| Dotaz od: Lucie Palatinusová

Má dcera 3roky,měla tři krat po sobě anginu,nyní má červený flek pod krkem.Může to mít nějaký vliv na mandle?Mám strach z operace,v této době jsem slyšela již 3 případ úmrtí po...

Červená skvrna na kůži nesouvisí s anginou, může jít o ekzémové ložisko, navštivte kožního lékaře. Operace mandlí se provádí jen ve výjimečných případech - při opakovaných...

Problémy po operaci

| Dotaz od: Jitka

Moc prosím o radu, protože se bojím, abych něco nezanedbala. Zhruba v půli loňského prosince jsem byla na plastice pupeční kýly v jizvě po předchozí laparoskopii. Po dvou dnech...

Jitko. Tyto obtíže mohou skutečně způsobovat vnitřní stehy, které Vaše tělo odmítá, zejména když už se nějaké extrahovaly. Někdy se to stane, jakkoliv by měl být šicí i jiný...

Chronická tonzilitida

| Dotaz od: Alena

Jako malá jsem trpěla na hnisavé angíny a od té doby mám krční mandle plné chodbiček, které jsou naplněny hnisem (v levé mandli spíše tekuté formy, v pravé jsou klasické čepy...

Neuvádíte přesně, na co je potřeba ve vaší otázce soustředit, prosím, upřesněte, na co se vlastně ptáte. Jistě ale uznáte, že po internetu nelze udělat spolehlivou diagnosu...

Bulky

| Dotaz od: lem

Od svých 13 let (dnes již 27) trpím na zvětšené boule v oblasti třísel a podpaží (někdy i na prsou). Většinou zmizí (u prsou) či prasknou (třísla, podpaží). Již jednou jsem byla...

Pravděpodobně se bude jednat o zvětšené lymfatické uzliny. Diferenciální diagnostika uzlinového syndromu je velmi rozsáhlá a pacient by měl být podrobně vyšetřen, přičemž...

Cysta/absces na ledvině?

| Dotaz od: baara

Je mi 20 let, prodělala jsem pyelonefritidu (druhou v pořadí - minulá proběhla před cca rokem a půl, vždy v pravé ledvině..a bez zjevné příčiny). Minule jsem byla...

Báro. Vaše potíže nesvědčí pro cystu- cysta totiž nebolí a ve většině případů jde o náhodný nález. Teploty a bolesti spíše svědčí pro absces. Doporučila bych Vám CT vyšetření...

Bolest varlete

| Dotaz od: Petr

Chtěl bych se zeptat, je mi 19let a občas se mi stane, že z ničeho nic mě začne bolet pravé varle, bolí vetšinou den,a pak bolest sama zase jako by nic odejde. Zdá se mi, že na...

Petře. Pokuď jste už sexuálně aktivní,měla by se u Vás vyloučit chlamýdiová či ureaplazamatická infekce. Dále nález bulky na varleti je vhodné dovyšetřit cestou urologa...

Boule v třísle

| Dotaz od: andilek.239

Chtěla bych se zeptat mému přítelovi se dělaj už asi deset let v třísle boule a když to zmačkne tak mu praskne do vnitř a nic nevyteče.pak zmizí a udělá se jinde.má třísla samou...

Andílku 239! Co je příčinou tvorby abscesů v tříslech u vašeho partnera se takto na dálku, bez možnosti ho vidět a vyšetřit, mohu opravdu jen dohadovat. Je třeba aby třísla...

Zlatý stafylokok na kůži

| Dotaz od: Hana

Můj přítel (21) má už 7 měsíců ošklivé obtíže kvůli zlatému stafylokokovi. Asi před rokem a půl se mi udělal absces, byl řešen chirurgicky a přeléčen amoksiklavem. Udělaly se...

1) Každý jedinec má trochu jinak nastavenou imunitu, takže to, co vadí jednomu, nemusí způsobovat obtíže u druhého. 2) Atopici mají narušenou kožní buněčnou imunitu, takže právě...

Pupeční kýla

| Dotaz od: mirka

Cca 4 dny pociťuji bolest okolo a vevnitř pupíku. Všimla jsem si, že mám ve vnitř menší hrčku. Proto jsem okamžitě navštivila nemocnici. Doktor mi prohmatal pupík a řekl, že se...

Jedná se zřejmě o drobný absces v oblasti pupku, který je nutno ošetřit. Pokud je tam i kýla to se nyní po uvolnění po výtoku hnisavé tekutiny blíže ujasní. Pokud chiruirg...

Bartholiniho žláza

| Dotaz od: Petra

Pred lety asi 2006 se mi vytvorila cysta (bartholiniho žláza), ktera nebyla videt, ani hmatatelna, bezproblemova, pak ale v 2009 pri fyzicke namaze - beh a kolo 40 km jsem si...

Nejde o to, zda by to vadilo partnerovi, ale může vzniknout zánět a i se vytvořit absces, zřejmě při operaci nebyla odstraněna celá žláza,nepíšete jak je to veliké, ale je...

MRSA u novorozence

| Dotaz od: Petra

Má neteř narozená 24.8.2011 byla po 14-ti dnech od porodu hospit. se zduřením prsíčka. Nález se do druhého dne zhoršil /na UZ absces/. Po chir.zákroku a výsledku histologie jí...

K nákaze mohlo dojít jak v porodnici, tak při chirurgickém výkonu. Nákaza MRSA je velmi obtížně řešitelná, resp. léčitelná, obávám se, že pozitivita bude přetrvávat dlouhodobě...

ZLATÝ STAFYLOK

| Dotaz od: INGRID

Dcére bol cca pred 4 rokmi diagnostikovaný ZLATÝ STAFYLOK. Prejavuje sa na pokožke v oblasti triesla(vnútorná strana hornej časti stehien) a podpazušia tvorbou veľkých...

Pokud jde o tvorbu zánětlivých pupínků až velkých uzlů a abscesů, doporučuji vyzkoušet celkovou terapii retinoidy - poraďte se s kožním lékařem.

Varlata

| Dotaz od: dana

Píšu za přítele, má nejspíš třetí varle a chtěli jsme se zeptat, co to vlastně je a jestli je to vážné. Má na pravém varleti jakoby druhé přirostlé a já mám strach chci zajít s...

Dano. Pokud se VAšemu příteli objevil na pravém varleti výrustek či zduření, které tam nikdy předtím nebylo, tak se nejedná o třetí varle- varlata vznikají už při vývoji plodu...

Boule na ušním boltci

| Dotaz od: Nikola

Měla bych dotaz. Zhruba před týdnem či dvěma týdny, jsem měla na místě (viz. foto) takovou jakoby bouličku - oválného tvaru a dala se dotekem přemísťovat. Nyní ji tam již nemám...

Pravděpodobně jde o zánětlivé ložisko, to se může ev. i stěhovat, někdy je nutné chirurgické řešení - záleží na rozsahu vytvořeného abscesu. Prevence neexistuje, pokud by se to...

Gynekologie patří mezi chirurgické (operační) obory. Gynekologická operativa začíná od krátkých někalikaminutových zákroků a pokračuje až po rozsáhlé operace, na kterých mnohdy...  celý článek

Dermoidni cysta

| Dotaz od: Pavel

Pani doktorko.. v patek 22.7. sem pocitoval bolest na zadku a vcera sem si zistil bulku mezi pulkama a jeste se mi zda drobet natekla leva pulka... po hledani na internetu co to...

Myslím si že strach mít nemusíte, důležité je vyšetření chirurgem - ať už je to cysta nebo tzv.absces pak je operační zákrok nevyhnutný - u cysty pak zcela jednoznačně...

Posledních cca. 5 let mám asi 3x ročně angíny, vždy září až leden, je to jako přes kopírák. Pak po celí rok klid. Občas ve výtěru z krku streptokok a vždy hemophilus. Vždy jsem...

Indikace k tonzilektomii (odstranění mandlí) jsou recidivující (opakující se) angíny častěji, než 4x ročně, nebo komplikace v podobě abscesu (ohraničené hnisání, většinou vedle...

Nežit nebo hluboký vřed?

| Dotaz od: Alexxx

Paní doktorko, rád bych věděl co se mi v poslední době děje. V oblasti hýždí udělal malý pupínek připomínající normální akné. Tohoto sem se zbavil klasickým vymáčknutím. Ale za...

Jedná se o furunkl či zanícený aterom/absces. Je třebA CHIRURGICKY VYČISTIt celé zánětlivé ložisko, ev. i nasadit celkově antibiotika. Pokud by šlo o aterom ( tuková cysta), pak...

Mel bych dotaz asi pred mesicem se mi na cele objevila boule . kozni lekar mi ji odstranil ale po tydnu se mi objevila opet na cele ale na jinem miste taky byla odstranena...

Nevím, o jakou " bouli " se jedná: může to být aterom, absces ( byl tam zánět? - zarudnutí, bolest, hnisání?). Pokud by šlo o zánětlivý proces, pak by možná bylo vhodné nasazení...

Malá boulička v krku

| Dotaz od: Sabina

Mám dotaz ohledně malé bouličky v krku v blízkosti krční mandle.Asi před 5ti-6ti lety jsem prodělala absces v krku, ležela jsem s tím asi 14 dní v nemocnici.Ted' je mi 19 let a...

Vyčkat (do konce léčby a i konce regeneračního období po nemoci), protože je to normální reakce mízních cest a uzlin na zánět v jejich "spádové" oblasti. Hezký den.

Paní doktorko, obracím se na Vás s prosbou o radu. Koncem listopadu, po využívání ATB na zánět průdušek (Klacid 500 mg, 1 tbl. / 12 h) jsem si stěžovala mimo stále...

Lado. Vaše potíže opravdu nejsou vymyšlené a všechno, co popisujete, navzájem souvisí. Podle všeho trpíte chronickým zánětem- a je třeba přijít nato, kde. Chronický zánět...

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené: