#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Parazité - nechtěné suvenýry v lidském těle

30.5.2013

Není to příjemné pomyšlení, ale faktem je, že v našich střevech i jiných orgánech žijí parazité. Lidská těla osidlují četné druhy parazitů – a často o nich ani nevíme. Některé jsou pro lidský organismus dokonce velmi nebezpečné!

Dítě s kočkou
Dítě s kočkou

Není to příjemné pomyšlení, ale faktem je, že v našich střevech i jiných orgánech žijí parazité. Lidská těla osidlují četné druhy parazitů – a často o nich ani nevíme. Některé jsou pro lidský organismus dokonce velmi nebezpečné!

Zjistit skutečnou promořenost české populace parazity je nemožné, protože v oficiálních statistikách se sledují jen některé parazitární nákazy. Podle různých zdrojů se s nějakým parazitem setkalo asi 80–90 % populace. Z toho vyplývá, že ať chceme nebo ne, skoro každý z nás „hostí“ nějakého toho parazita.

Co přesně hrozí

Parazité přitom velmi často bývají primární příčinou zdravotních problémů, jako jsou průjmy, bolesti břicha, bolesti hlavy, dýchací potíže či nevysvětlitelné hubnutí.

V České republice patří k nejškodlivějším toxoplazmóza, která je velmi nebezpečná hlavně pro pacienty s oslabenou imunitou (například po chemoterapii, ozařování, transplantaci orgánů či pro pacienty s infekcí HIV), a echinokokóza (měchožil zhoubný). Jak říká MUDr. Jana Moravcová z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce v Praze, posledně jmenovaná echinokokóza se však objevuje jen velmi zřídka, nicméně je velmi závažná. Mezi velmi nebezpečné nákazy patří z rizikových oblastí cestovateli „dovezená“ tropická malárie.

MUDr. Jana Moravcová

Lékařka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce, Praha

odborník uLékaře.cz

Podrobná vyšetření odhalí přítomnost parazitů

O některých parazitech se dozvíte sami, aniž byste k tomu potřebovali lékaře – spatříte je totiž na vlastní oči. To platí především o roupech, škrkavkách či tasemnici. Tyto „nechtěné“ parazity obvykle najdete ve stolici či na spodním prádle. Jejich přítomnost (a samozřejmě i dalších parazitů) lze samozřejmě zjistit i jinými způsoby: „Nepřímo z vyšetření krve (například změnami v krevním obraze či změnami jaterních testů), nepřímo zobrazovacími metodami (ultrazvukem, CT či magnetickou rezonancí), které prokážou například cysty (ty způsobuje echinokok) či abscesy (ty zase poukazují na toxoplazmózu), nepřímo lze na parazity usuzovat z anamnézy pacienta (ti, kteří jedí syrové maso, nebo ti, kteří mají v domácnosti kočky) a z obtíží, které přivedly pacienta k lékaři (epilepsie, neurologické změny, zvětšení uzlin či horečky). Mezi další vyšetřovací metody patří parazitologické vyšetření stolice (zjišťuje se přítomnost vajíček či částí parazitů ve stolici), vyšetření krve (přítomnost plazmodií v krvi u malárie), sérologické vyšetření (odběr krve a vyšetření přítomnosti protilátek proti parazitům) a typické projevy, například svrab (svědění kůže a typické chodbičky na kůži),“ vysvětluje MUDr. Jana Moravcová.

Patříte k ohroženým skupinám lidí?

Jste-li vášnivým jedlíkem syrového masa, pak zcela určitě! Přenos parazitů bývá různý, ale nejčastěji se do těla dostanou právě v potravinách, které nebyly dostatečně tepelně upraveny. „Parazité se do těla dostávají ale také při kontaktu s kočkou (toxoplazmóza) nebo od nakažené osoby (roupi). Většina lidí parazity samozřejmě má, ale nemusejí mu způsobovat žádné obtíže. Každý se tedy s nějakým parazitem setká, nejčastěji s roupy, svrabem a toxoplazmózou (promořenost toxoplazmózou je v České republice až 90%),“ říká MUDr. Jana Moravcová. S toxoplazmózou se potkala i třicetiletá Eliška ze středních Čech. Bohužel právě v těhotenství. Když se náhodou dozvěděla, že kontakt s kočkou v době gravidity může ohrozit její nenarozené miminko, docela se vylekala. S kočkami žila od malička – vyrůstala totiž s rodiči na venkově. Testy na toxoplazmózu se v České republice běžně v těhotenství neprovádějí, ale paní Eliška o tohle vyšetření požádala. Její lékař zhodnotil situaci a vyšetření nakonec provedl. Výsledky poté ukázaly, že paní Eliška toxoplazmózu má. Nicméně již byla ve druhém trimestru, kde hrozí zhruba 30% riziko, že dojde k přenosu z matky na plod, a tak paní Elišku až do konce těhotenství lékaři pečlivě a podrobně sledovali – častěji jí prováděli ultrazvukové vyšetření plodu apod. Měla štěstí – dítě se narodilo v pořádku a bez závažného postižení.

Nestačí jen léčit. Je třeba myslet i na prevenci

I když léčba nejběžnějších parazitů nebývá náročná (každý parazit má svůj specifický lék), nejsnadnější cestou je prevence. Přestože jsou parazité všude kolem nás, někdy stačí skutečně „jen“ dbát na hygienu a minimalizovat případná rizika. „Nejezte syrové maso (zejména tatarák či tepelně neupravené uzeniny), myjte ovoce a zeleninu před konzumací, nebo ji aspoň oloupejte, nepijte nepasterizované mléko, myjte si ruce po hraní s kočkou a myjte si je také při kontaktu s nemocným, který je nakažen parazity,“ doporučuje MUDr. Jana Moravcová. Zdá se to snadné, že? Pokud navíc patříte k velkým cestovatelům, pak je lepší po návratu z exotických destinací navštívit lékaře, aby vás pořádně vyšetřil, zda jste si přece jen „nepřivezli“ něco, co jste nechtěli. Někdy se doporučuje jednou za rok provést „odčervovací“ kúru, podobnou té, kterou provádíte svým čtyřnohým miláčkům. O tom se ale raději předem poraďte se svým praktickým lékařem.

Nejčastější příznaky onemocnění parazity:

  • Přítomnost střevních parazitů se projevuje bolestmi břicha, průjmem, svěděním konečníku (typické pro roupy), nechutenstvím, plynatostí, nafouklým břichem, ale také třeba kožními problémy, alergiemi, anémií či poruchami spánku nebo chronickou únavou.
  • Toxoplazmóza se ve většině případů podobá chřipce, po odeznění příznaků akutní infekce přežívá parazit v člověku ve formě tkáňových cyst až do konce života, při oslabení imunity pak parazit „ožije“ (projeví se např. horečkou, zvětšením uzlin, poruchami vidění, křečemi). Při nákaze v těhotenství může toxoplazmóza vyvolat závažné poškození plodu.

Věděli jste, že…

  • V roce 2012 bylo v 65 laboratořích v České republice nalezeno celkem 1 575 střevních parazitů?
  • „Nejúspěšnější“ parazité v roce 2012 byly Endolimax nana a Giardia intestinalis?
  • Nejznámějšími parazity u nás jsou roupi (přenáší se nemytýma rukama a projevují se svěděním v konečníku), škrkavky (ty žijí v tenkém střevě a nakazit se jimi můžete špatně omytou zeleninou), tasemnice (nakazit se můžete nedostatečně tepelně upraveným masem) a lamblie (bičíkovec žijící v tenkém střevě, šíří se infikovanou vodou či rukama)?
  • Někteří parazité napadají zejména děti, a to především tasemnice dětská (Hymenolepsis nana), škrkavka či roupi; jiné zase „napadají“ jen dospělé, například některé motolice a některé druhy tasemnice?
  • Pokud se domníváte, že jste se nakazili nějakým parazitem, máte nejprve zajít za svým praktickým lékařem, který vás pak odešle na infekční oddělení?

Pomohou při léčbě detoxikace těla a půsty?

Podle MUDr. Jany Moravcové nikoliv, protože parazité potřebují hodně výživy a díky tomu odčerpávají z těla hodně živin. „Proto při parazitárním onemocnění půst rozhodně nedoporučuji, protože imunitní systém potřebuje řadu bílkovin (na stavbu protilátek), které pomáhají v boji s infekcí, aby se parazité dále nešířili tělem.“

Ivana Ašenbrenerová

Odborník uLékaře.cz

Doporučujeme

Čtěte více

Pánové, na slovíčko: Návod, jak zkontrolovat varlata

Samovyšetření je účinný a snadný způsob, jak zabránit zhoubnému onemocnění....

Pánové, na slovíčko: Saháte si pravidelně na svá varlata?

Rakovina varlat se nejčastěji vyskytuje u mladých mužů. Pro uzdravení jedince...

Pánové, rakovina prostaty již není nemocí stáří!

Počet pacientů nízkého věku s diagnózou karcinomu prostaty se za posledních...

Pánové, trápí vás potíže s močením? Nechte si zkontrolovat prostatu!

V prostatě může dojít k řadě procesů, které mají podobné příznaky jako rakovina,...

Pánské potíže? Homeopatie pomůže nejen se záněty

Zdraví a správná funkce mužských pohlavních orgánů jsou odrazem celkové tělesné...

Papája pomůže zahojit ránu

Ochutnali už jste někdy papáju, sladké žlutooranžové ovoce? Tahle exotická pochoutka...

Pár cigaret a bechtěrev přijde rychleji

Pokud trpíte Bechtěrevovou nemocí a holdujete tabákovým výrobkům, pravděpodobně...

Pár fíglů, jak vyzrát na ztuhlá záda

Máte někdy pocit, že jste na revma sami? Nejste! Jsme tu s vámi. A právě teď...

Paradentóza

Paradentóza nebo parodontitida je chronické onemocnění zubního lůžka. Typicky...

Parazitární nemoci střeva

Parazitární nemoci nepazří mezi příliš častá onemocnění, je však vhodné na ně...

Parazité městských holubů – zdravotní rizika pro člověka

Městské populace zdivočelých holubů se skládají z potomků holuba skalního (Columba...

Parazitofobie aneb Když vás ovládne strach

Máte-li pocit, že se vám pod kůží pohybují nezvaní hosté, že vám tělo zaplavují...

Parfém není nejvhodnější dárek pro ženu s alergií

Žena by měla vonět, i kdyby na chleba nebylo. Staré přísloví s přídechem elegance....

Parkinson postihuje celého člověka. Jak pracovat na té části nemoci, která je méně vidět

Ač nepatří k nejviditelnějším, jsou psychické obtíže součástí Parkinsonovy choroby....

Parkinson se projevuje nejen typickým třesem

Lidé s Parkinsonovou nemocí mají často problémy s klidovým třesem. Nejedná se...

Parkinsonici, vezměte svůj osud do vlastních rukou

Když se řeklo „Parkinsonova choroba“, představila si paní Ing. Romana Skála-Rosenbaum...

Parkinsonova choroba

Parkinsonova choroba je degenerativní onemocnění nervového systému. Typicky...

Parkinsonova choroba – nevyléčitelná, ale léčitelná. Jaký cíl moderní léčby vidí sami parkinsonici?

Kromě informací o možnostech moderní léčby Parkinsonovy choroby mohou pacientům...

Parkinsonova nemoc - jak se projevuje a jak s ní žít?

Parkinsonova choroba je degenerativní onemocnění nervového systému. Typicky...

Parkinsonova nemoc a její léčba

Diagnostikovali vám Parkinsonovu nemoc a bojíte se, co bude dál? Pojďte se podívat,...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#