| Nápověda

Břišní kýla

Ultrazvuk břicha

| Dotaz od: Tereza

Paní doktorko, chtěla bych se zeptat jak se projeví břišní kýla.. Již měsíc mě bolí vlevo pod pupíkem (je to spíše píchání než soustavná bolest) byla jsem na UZ břicha cca před...

Nekomplikovaná kýla se projevuje jako vyklenutí v místě břišní stěny, které je nebolestivé. Nejčastěji se vyskytuje v místech , kde je stěna přirozeně oslabená - pupek, třísla...

Otoky dolních končetin

| Dotaz od: studenka

Mojí mamince, roč. 1927 byla před dvěma měsíci operována velká břišní kýla. Po operaci trpí častými otoky dolních končetin /nártu i kotníků/.Pro úplnost dodávám,že má křečové...

Nepátrejte, prosím, po internetu, o jakou poruchu by se mohlo jednat a navštivte s maminkou obvodního lékaře co nejdřív. Příčin může být mnoho, od poruch srdce, cév, ledvin po...

 

Břišní kýla?

| Dotaz od: Simona

Chtěla jsem se zeptat,jestli by mi mohla vzniknout břišní kýla po operaci ledviny?nevím už jak dlouho po operaci mám asi pět cm od jizvy od jizvyvystouplé břicho,občas mě to...

Je mnohem pravděpodobnější, že by kýla vznikla v jizvě než 5 cm od ní. Pokud by se jednalo o kýlu, při pohmatu byste cítila jakousi "bublinu" - což je vlastně střevní klička...

Prosim o radu.25.3.jsem prodelala operaci brisni kyly,kyly nad pupkem.Protoze kyla nebyla velka,jizva jen 3 cm,byl zakrok pro mne jednodussi a tim i bez komplikaci ,bez bolesti...

Hodně záleží na tom, jaký typ operace byl proveden a jak velká byla kýla. Znovuobjevení kýly nelze nikdy vyloučit. Pokud je operace provedena s použitím síťky, vložené před...

Operace tříselné kýly na sále
Kýla, hernie, je vycestování orgánu nebo tkáně z jejich přirozeného místa v tělní dutině. Nejčastěji jde o kýly břišní, při kterých dochází k vysunutí břišních...  celý článek

Tříselná kýla

| Dotaz od: Jana

Byla mi diagnostikována tříselná kýla, v pravé části podbřišku. jen mám dotaz ohledně bolesti. Ty se poměrně rychle zvyšují, mám trávicí problémy - zácpu, a bolest proniká do...

Popisované obtíže jsou možné i u kýly, i když nelze jednoznačně zhodnotit, zda všechny Vaše obtíže jsou na podkladě kýly. U kýl hrozí v podstatě jediná komplikace a to je...

Kyla

| Dotaz od: Jakub

Je mozne, ze se mi z Hydrokely, behem 3 mesicu stala normalni klasicka pupecni kyla? Mirne me to vystrasilo, doktorka se ani poradne nepodivala a objednala me hned na operaci...

Vážený pane Jakube, kýla je důsledkem nepoměru mezi tlakem v břiše a pevností břišní stěny a bránice. Při trvalém nebo častém a významném zvýšení nitrobřišního tlaku se může...

V červnu 2012 mi byla operována pupeční uskřinutá kýla. Dva měsíce na to začalo bolest v okolí konečníku a v něm. Bolest je trvalá, v sedě, v leže, jen, když se pohybuji je to o...

Potíže, které máte je třeba popsat mnohem důkladněji a podrobněji. Pokud jste měla všechna dostupná vyšetření není snadné odpovědět. Pokud se jedná o vztah k operaci...

Kýla

| Dotaz od: Lucie

Mému taťkovi byla diagnostikována kýla. Pan doktor mu řekl, že to na operaci není protože je kýla malá. Nepředepsal mu ani žádné léky. To mě docela zarazilo. Je tento postup...

Takový postup je u "malé" kýly zcela běžný. Pokud kýla pacientovi nezpůsobuje obtíže, jako je bolest, zástava střevní peristaltiky (uskřinutí kýly), není vysloveně nutná její...

Již delší dobu se potýkám s bolestí v oblasti levých břišních svalů a levých třísel. Přijde mi, že je bolest "propojená" a nejčastěji se objevuje při zátěži, zatnutí břišních...

Matyáši. Pokud máte natažené svaly anebo úponové bolesti v souvislsti se zvýšenou fyzickou zátěží, bývá léčba pomocí klidu a relaxace dlouhodobá a vyžaduje trpělivost. Vhodné...

Kýla na břiše

| Dotaz od: Ivana

-mám dotaz ohledně mé matky nar.1944 ,které se dělá opakovaně kýla na břiše .Nosí pás na stahování ale bolí jí a od toho i v zádech nemuže se sehnout .Byla už jednou na...

Nevím o jakou kýlu se jedná, patrně se jedná o kýlu pupeční nebo kýlu v jizvě. Předpokladem úspěšné operace byl vždy stav přímých svalů břišních, které stěnu břišní zpevňují. U...

Triselna kyla

| Dotaz od: Antonin

Pred dvouma rokama mi byla operovana triselna kyla. Vse probehlo v poradku, ale pred rokem se mi to objevilo znova. Sice to neboli zadny tlak necitim. Jenom ze je v miste boule...

Nic jiného, než vyšetření na chirurgické ambulanci. Velmi záleží na způsobu, jakým byla operace provedena. Zda byla aplikována vnitřní tříselná síťka z umělé hmoty nebo...

Kýla

| Dotaz od: Petra

Byla mi diagnostikována kýla v jizvě. Moje lékařka mi sdělila, že na operaci je malá(vyklenutí 1-2cm), nicméně mě trápí bolest, je tedy operace nevyhnutelná? Děkuji za odpověď

U malých kýl není operace nezbytně nutná. Pokud pociťujete bolest, vyzkoušejte kýlní pás. Je vhodné také posilovat břišní svaly a případně snížit hmotnost při nadváze. Při...

Kýla v těhotenství

| Dotaz od: Sikotas

Na začátku těhotenství mi byla diagnostikována pupeční kýla, teď ve 30tt je kýla hodně vystouplá ven a bolestivá, zatlačení zpět bývá hodně bolestivé ikdyž branka je už cca 5...

Sikotas! Určitě půjde o rozhovor, pohmat, pohled a možná ultrazvukové vyšetřženíů. Cílem je posoudit možnost spontánního porodu (napětí břišních svalů, možnost a...

Kamarádka je ve 28tt těhotenství a byla ji zjištěna tříselná kýla.Chtěla jsem se zeptat zda je nutné rodit císařským řezem,a zda může dále absolvovat předporodní kurzya...

Velmi záleží na tom, jak je tříselná kýla velká - proto musí lékař v konkrétním případě doporučit, zda je možné absolvovat cvičení. Pro rozvoj kýly je totiž nebezpečné jakékoliv...

Kýla ?

| Dotaz od: Helena

Pane doktore, chtěla bych Vás požádat o radu . Myslím si, že mám břišní kýlu. Popíši Vám moji potíž. Už tak 5-7 let, přesně nevím, se mi při nějakém napětí, při kýchnutí...

Heleno. Diagnostika pupeční kýly ani pomocí klinického vyšetření, ani pomocí ultrazvuku není jednoduchá. Máte pravdu, pokud není kýla trvale vyklenutá, je to opravdu trochu...

Bolesti na levé břišní stěně

| Dotaz od: Jaroslav

Mám od roku 2011 bolesti na pravé straně břišní stěny. Prošel jsem veškerá vyšetření žaludku, střev včetně sono a laboratorní vyšetření, CT a td.byl jsem u několika expertů a...

Je velmi pravděpodobné, že se jedná o potíže vycházející z přechodu hrudní a bederní pateře, které se projikují do stěny břišní. Pokud vyšetření břicha, které jste...

Nadpupeční kýla

| Dotaz od: Zdenek

Jsem měsíc a půl po operaci drobné nadpupeční kýly.Kýla se udelal zrejme z posilovny.Jeden doktor mi nedoporucoval operaci aby mi to pry neprasklo.Ale kcemu tam mit kylu kdyz se...

Bohužel nepíšete, zda byla operace provedena se zpevněním síťkou, nebo bez ní. Vzhledem k tomu, že kýla byla drobná, lze předpokládat, že operace byla bez síťky. Doporučuje se 2...

Pupeční kýla a zácpa

| Dotaz od: Marika

Moje gynekoložka si minulý týden všimla mírně vystouplé části pupíku, mohla by to být pupeční kýla, jejíž operaci jsem prodělala v 5ti letech (dnes je mi 22 ). Zároveň jsem měla...

Ohledně prevence uskřinutí kýly je třeba se vyvarovat přílišnému přetěžování břišního svalstva, tj. je třeba šetrně svaly cvičit (pokud třeba chodíte do posilovny), těžké...

Prosím Vás o radu. Bolí mě horní část břicha někdy taky kolem pupku. Vyšetření na CT bylo negativní . jak se projevuje pupeční kýla? Děkuji za odpověď .

Vlasto, bolesti břicha mohou mít mnoho příčin, při rozhodování o tom, která z nich je vinna právě Vaším stavem je nutné zhodotit jejich intenzitu, charakter, doprovodné příznaky...

Brániční kýla, žaludek

| Dotaz od: Margita

Vážení, mám zjištěnou bránič.kýlu o vel.2cm můj ošet.lékař mi ordin.Ortanol 20mg 2x den.tato konzeravtivní léč.není až tak účinná dochazí k recidivě a také jsem měla zjištěné...

Margito! Ano, brániční kýla (tzv. hiátová hernie) je operabilní. Zdali je to možné laparoskopicky nebo je nutná laparotomie (rozříznutí stěny břišní) může posoudit Váš...

Pane doktore, předem chci moc poděkovat na odpověď na můj dotaz. Asi před rokem a půl mi byla diagnostikována brániční kýla (beru lék APO OME, který mi se vším pomáhá, až tedy...

Lukáši. Brániční kýla a rozestup přímých břišních svalů jsou dvě rozdílné diagnózy. Zatímco se Vám otvorem v bránici tlačí žaludek do hrudní dutiny, rozestup svalů břicha...

V únoru jsem byla na operaci kýly nad pupkem,ale během operace se zjistilo,že to není klasická kýla,ale dva lipomy.Chtěla jsem se zeptat,zda stačí nošení břišního pásu jen měsíc...

Reo. Pokud se skutečně jednalo pouze o lipomy bez porušení břišní stěny, není kýlní pás vůbec nutný. Buďte ale opatrná v interpretaci, občas tak lékaři nazvou kýlu, jejímž...

Kýla,opakování kýly

| Dotaz od: Milan

V červnu 2013 jsem prodělal 2 operace:1-laparoskopie žlučníku.2-klasická operace pro problémy v dutině břišní-krvácení s jaterního lůžka.Po 10 dnech propuštěn domů...

Milane. Někdy je břišní stěna natolik povolená, že se kýli tvoří i opakovaně a recidivují. Nemám představu o Vaší konstituci, ale pokud máte nadváhu, může to být jedna z příčin...

Reflux jicnu

| Dotaz od: petra

Chtela jsem se zeptat zda pri diagnoze reflux jicnu pri nedomykavosti kardie muzou zablokovana zebra, popripade vyrazne rozestoupene brisni svaly po porodu a stim spojena brisni...

Refluxní obtíže nemají souvislost se zablokovanými žebry. Těhotenství samo o sobě může reflux zhoršit, ale rozestup břišních svalů opět reflux nezhoršuje

Brisni aorta

| Dotaz od: petra

Jsem dva roky po porodu druheho ditete, oba porody probihaly cisarskym rezem. Mam hodne rozestouple brisni svaly, dle neurolozky kyla od hrudniku az pod pupik. V posledni dobe...

- hmatáte zřejmě skutečně břišní aortu..Aneurysma by se zobrazilo na cíleném vyšetření, při běžném echokardiografickém testování lékař přikládá ultrazvukovou sondu jiným...

Břišní kýla

| Dotaz od: Pavla

Přeji dobrý den . prosín Vás o radu. Po operaci tlustého střeva prodělávám poslední fázi chemoterapie.I když jsem nosila kýlní pás objevila se mi břišní kýla.Nyní je dost velká...

Rizika jsou jako u každé jiné operace-především rizika plynoucí z narkozy , riziko infekce a u Vás jakožto onkologicky léčeného pacienta riziko horšího hojení rány. Pesto bych...

Je mi 35 let a od ledna letošního roku (tedy cca 8 měsíců) mě trápí píchání v pravém podbřišku - v místě slepého střeva (střed mezi pupkem a kyčelní kostí). Píchání bylo zprvu...

Vidím dle vašeho sdělení, že jste prošel podrobným lékařským vyšetřením a mělo by se to týkat i oné bouličky. Pokud byla vyloučena střevní záležitost je možno pomýšlet i na...

Mám již několik kyretáží dělohy,ta poslední letos v březnu vyšla pozitivní na výskyt rakovinových buněk.Již 18 let se léčíím se srdcem a dělohu mi nechtěli vyndat kvůli srdci a...

Bohužel bez podrobné znalosti histologického vyšetření ( typ nádoru) a výsledků dalších vyšetření (ultrazvuk, CT..) vám nemohu přesně napsat o jaký stupeň a jaký rozsah...

Hiátová hernie - komplikace

| Dotaz od: Jirka

Moje matka (65 let) má skluznou hiátovou hernii, refluxní chorobu jícnu (1. stupně) a celiakii. Před rokem u ní došlo ke značnému zhoršení zdr. stavu, nejhorší je dušnost...

Vážený pane Jiří, komplexní léčba hiátové hernie zahrnuje jak režimová opatření, tak užívání léčivých příparvků, případně chirurgický zákrok. Stupeň obtíží nemusí odpovídat...

Žaludeční kýla

| Dotaz od: lucie

Již několi měsíců mám problémy se zažíváním. Bolesti v oblasti žaludku, žlučníku, občas křeče a řídkou stolici. Obtíže se v nepravidelných intervalech objevují, trvají několik...

Pokud opravdu jde o kýlu v oblasti bránice, kterou se vysouvá část žaludku směrem do hrudníku, s jejím vznikem nesouvisí ochablé svaly stěny břišní. Na vzniku se ale těhotenství...

Pupeční kýla

| Dotaz od: Monika

! Chci se zeptat, po druhém porodu (sekcí) mě pobolívá u pupku, je to taková nepříjemná pichlavá bolest, až křečovitá, když na to bolavé místo kolem pupku sáhnu, tak to dost...

Pupeční kýla se obvykle projevuje vyklenutím v blízkosti pupku, které bývá nebolestivé a lze ho reponovat (vrátit) do dutiny břišní. Je pravda, že kýla s drobnou brankou, se...

Brániční kýla

| Dotaz od: BEDŘIŠKA

Omlouvám se nevím jestli ve správné sekci. Moje 17letá dcera má brániční kýlu, potvrzeno vyšetřením na gastro. Neustále jí je špatně od žaludku, stěžuje si na jakýsi pocit...

Nelze se bez podrobnějšího všetření vyjádřit přesně. Brániční kýla opravdu neodezní sama ani růstem. Záleží na druhu brániční kýly a potížích, které pacientka má a zda opravdu...

Bolest

| Dotaz od: martin

Chci se zeptat pokladal sem dotaz jiz jednou ale nedopsal sem dulezite informace. tady je dotaz (((Chci se zeptat nedostanu se jeste dlouhok lekari jak poznam nejlepe brisni...

Pane Martine. Příčin bolestí v oblasti varlat může být více, pokud stav ovšem trvá takto dlouho je nepravděpodobné, že by se za tím skrývala břišní kýla (projevila by se i jinak...

Už druhý den mě provází bolest břicha na levé straně v úrovni pupíku.Bolest přechází až k pupíku.Doprovází to zvracení.Začala jsem mít chřipku,která hned odezněla a nastala...

Kýla se projevuje vyklenutím v oblasti pupku, nebo v jeho blízkosti, které lze obvykle zatlačit zpět do dutiny břišní. Vámi popisované problémy mohou být spíš následkem chřipky...

Břišní kýla u miminka

| Dotaz od: Lenka

Chtěla jsem se zeptat můj 6 týdenní chlapeček má pupeční kýlu. Pupílk se vyklenul úplně ven a je velký asi jako třešeň.Je vhodné kýlu zatlačovat a přelepovat eventuelně použití...

Pupeční kýla je u miminek relativně častá a dobrá zpráva je, že ve většině případů se defekt břišní stěny spontánně uzavře, takže jen malá část dětí dospěje k operaci. Dobu...

Uskřinutá kýla

| Dotaz od: Václava

Mám dotaz,můj syn měl v 5týdnu uskřinutou tříselnou kýlu.Na chirurgii mu ji zatlačily,den strávil na JIP.Bylo nám řečeno,že pokud nebudou problémy,čeká se na operaci kolem tří...

Tříselná kýla vzniká následkem oslabení břišní stěny a průnikem kličky střeva do tříselného kanálu. Je možné, že postupem růstu se břišní stěna zpevnila a kýla nemá tendenci se...

Pálení žáhy neboli pyróza se vyskytuje denně u jedné desetiny obyvatelstva. Nejméně polovina těhotných žen má příznaky refluxní choroby a z toho jedna čtvrtina je má dokonce...  celý článek

DOBRÝ DEN,PANE DOKTORE MĚLA BYCH DOTAZ NA MÉHO PŘÍTELE.UŽ ASI 3MĚSÍCE HO OBČAS PÍCHÁ V PODBŘIŠKU DOLE PO PRAVÉ STRANĚ,VĚTŠINOU KDYŽ SE MU NAPLNÍ MOČOVÝ MĚCHÝŘ A NEBO STŘEVA ALE...

Příčin podobných potíží může být řada (střevní onemocnění, urologický problém, kýla, svalový problém...) a bohužel takto na dálku bez možnosti přítele vyšetřit a znalosti...

Asi 10cm od pupku na lavu stranu pocitujem obcas bolest napr.pri otacani sa v leze z laveho boku na opacnu stranu, asi 3x z 10tich pripadov. Ked bolest prejde a skusim si na to...

Břicho je třeba vždy vidět a vyšetřit, zhodnotit nejen nález na břiše, pohmatový, zhodnotit střevní funkci, vyprazdňování, zjistit zda se nejedná o porušení stěny břišní, kýlu...

Operace branicni kyly

| Dotaz od: Irena

Jsem rok po operaci brániční kýly. Jak si upravit jídelníček vím, jak se stravovat také. Chtěla bych se zeptat, čeho se vyvarovat, aby se tato kýla neobjevila znovu-např.jak to...

Zvedání břemen není příliš vhodná činnost, i když nemá takový vliv jako třeba u břišní kýly. Nicméně neuděláte chybu, když si osvojíte správnou techniku zvedání břemen (zvedá se...

Pupeční kýla?

| Dotaz od: blanka

Nedávno jsem zjistila,že přímo v pupíku jak je ta prohlubenˇ,ji mám vyplněnou měkkou kuličkou o velikosti cca ringle.Jde z pravé strany břicha.A když si lehnu,tak se mi ...

Patrně se jedná o pupeční kýlu. Pupeční kýla se nemusí ihned operovat, ale ihned se musí vyšetřit, protože jejím obsahem bývá často útroba, většinou předsstěra, která může být...

Kýla?

| Dotaz od: ladis1010

Mám takový problém hraji fotbal a dost sportuji a poslední dobou po zápase, tréninku, nebo po namáhavější činnosti, mám lehké pobolívání na mé levé straně u podbříšku. To...

Ladisi! Může se jednat o malou kýlu, pravděpodobnější je nerovnováha ve svalovém zapojení. Břicho ukažte lékaři a zajděte si na kontrolu k fyzioterapeutovi, který by měl být...

Bolest pupku

| Dotaz od: Kamila

Již po prvním porodu mě začala bolest v pupku, vždycky jsem měla malý pupík, jenže po porodu zůstal široký a občas mě bolel. Při druhém těhotenství mě začal bolet častěji a více...

Kamilo! Můžete se nechat prohlédnout lékařem, ale o pupeční kýlu se nejspíš jednat nebude, neboť ta je vždy provázena "kopečkem" na pupíku, kdy se pupík obrátí ven a místo...

Břišní kyla

| Dotaz od: sandra

Mam bříšní kylu ve středu břicha vznikla asi s dusledku tehotenství pozoruji jí asi čtyři měsíce,jinak sem dosti hubena měřím 158cm a važím 46kg posledni dobou sem začala...

Pokud existuje kýla, potud existují určitá nebezpeší z komplikací kýly. Myslím, že byste se měla předtím s lékaři domluvit a operaci kýly absolvovat, pokud není nějaká...

TŘÍSLO PRAVÉ

| Dotaz od: Aleš

Vážení doktoři. Od září 2011, kdy se rozjíždí hok. sezóna, tak mě začalo bolet v bedrech, pak to přešlo do pravého třísla (dá se s tím hrát). Po Vánocích při jednom zápase mi...

Jestliže nebylo na vyšetření na chirurgii opakovaně nalezena kýla, je pravděpodobné, že se o kýlu nejedná. V některých případech mírná, ale ne význačná bolest, se objevuje při...

Pupeční kýla

| Dotaz od: Rozárie

Vloni jsem absolvovala operaci pupeční kýly ( hlavně z důvodu, že jsem měla bolesti kolem pupku ). Kýla to byla malá, nedostala jsem ani takovou tu síťku, co se dává, aby se to...

V některých případech se po operaci upeční kýly mohou objevit např. srůsty (adheze), které působí nepříjemné pocity. Důležité ale je ale snažit se i nadále snížit hmotnost...

Je mi 24 let a jsem 23 dní po operaci žlučníku. Operace byla provedena laparoskopicky a mám po ní 4 jizvy (jedna těsně pod pupíkem, jedna ve středu pod ňadry - asi 10 cm nad...

Tato potíž není obvyklá po laparokopické operaci žlučníku, pokud se nejedná o poruchu pasáže s meteorismem. Opravdu se mohou dostavit zcela jiné potíže, i ona appendicitis...

Kyla

| Dotaz od: Tatána

Manžel byl už Třikrát operovaný s kylou už ma sítku udajně po celem břiše nosí pás na poslední byl v prosinci zase se mu dělá kyla na místě kterou mu operovali první už se mě to...

Rozhodující je stav celé břišní stěny a především svaloviny. Operace síťkou by potíže měla odstranit. Po operaci se síťkou jsou recidivy vyjímečné. Tady se budete muset...

Spánek dítěte

| Dotaz od: Michaela

Máme takový problém s naší malou. Je jí 13měsíců a úplně si odvykla spinkat v postýlce. Bohužel je od mala zvyklá usínat v náručí ale v poslední době se jí nějak nechce do...

Každé dítě si postupně musí odvykat od věcí, které pro něj dříve byly samozřejmé. Pokud k tomu není žádný důvod (dítě není nemocné či nemá jiné obtíže), můžete jej v postýlce...

Pupeční kýla

| Dotaz od: Petr

Prosím Vás nevím zda mám nebo nemám pupeční kýlu, posílám Vám fotografii a rád bych se zeptal zdase jedná o pupeční kýlu nebo ne. V oblasti břicha a pupíku mě nebolí a...

Pupek se jeví na fotogradii mírně zvětšený. Kýla se ale hodnotí především pohmatem, zhodnotí se velikost kylní branky, její prostupnost do hlouubi dutiny břišní, dále při...

Náchylnost ke kýle

| Dotaz od: Josef

Po fotbalu se synkem mě začal pobolívat podbřišek, lékař prohmatáním diagnostikoval nebezpečí kýly - zatím ji nemám. Jinak jsem "břišně" v pořádku. Fotbal s juniorem nezakázal...

Problém může být způsoben tzv. měkkým tříslem, který skutečně může předcházet vzniku kýly. Vzhledem k tomu, že kýla vzniká v místě přirozeného oslabení břišní stěny, není možné...

Bolest břicha okolo pupku

| Dotaz od: Haryka

Ráda bych se zeptala na svůj problém s břichem. Dnes, náhle, když jsem se posadila do křesla, začala mi bolest okolo pupku, jako kdybyste jej obkreslovali kružítkem. Bolest je...

Souvislost se cvičením v posilovně je pravděpodobná. Pokud zde není pupeční kýla i malá, potom se jedná o natažení svalu, které se bolestí projeví a to i druhý den. Dopřejte si...

Vodní kýla

| Dotaz od: jana

Chtěla jsem se zeptat na vodní kýlu. Zjistili jí u mého chlapečka, který je 1,5 roku starý. Když se narodil tak měl vše v pořádku. Jakto že se mu teď objevila? Byla jsem u...

Vodní kýla není pravou kýla. Vzniká v průběhu vývoje, jako vychlípení pobřišnice ( blány vystýlající dutinu břišní ) do šourku. Tento váček normálně zajde, pokud se tak nestane...

Mám trvalé bolesti bederní páteře svalového charakteru oblasti SIS vpravo. Bolest jde do pravé nohy. Vedle pravé kyčle v podbřišku se objevuje boule, která vyhřezne a zatáhne se...

Vaše "boule" podle popisu nejpravděpodobněji odpovídá kýle. Ta teroeticky možná může mít nějakou spojitost s Vašimi bolestmi, ala hlavně kýla jako taková, i když podle popisu...

Ráda bych se zeptala na svůj problém s břichem. Dnes, náhle, když jsem se posadila do křesla, začala mi bolest okolo pupku, jako kdybyste jej obkreslovali kružítkem. Bolest je...

Na otázku jsem odpovídal ve smyslu možnosti přetažení přímého břišního svalu. Chirurg by ale pohmatem a diagnostickým ultrazvukem mohl tuto svalovou změnu nalézt. Není, ale...

Operace kýly v jizvě

| Dotaz od: Jana

Na chirurgii mi byla doporučena operace kýly v jizvě. Branka pod pupkem asi 2 až 3 prsty. Operace byla doporučena laparoskopicky, ale při prohlídce v nemocnici jiným lékařem, mi...

Jano. Kýla v jizvě se většinou skutečně operuje klasickým řezem, mimo jiné proto, že jizva už primárně existuje. Mnohem důležitější je ale fakt, že pod jizvou se předpokládají...

Pupeční kýla

| Dotaz od: Michaela

Prosím už několik let mám pupeční vnitřní kýlu, která mi nedělala nikdy větší problémy,jen občasné píchání.Před měsícem jsem podstoupila totální hysterektomii- laparoskopicky...

Pupeční kýla není vnitřní kýla. Jde o oslabení břišní stěny v místě pupeční jizvy. Bolesti v místě jizvy po laparoskopii mohou přetrvávat klidně i 4 týdny, jizva ještě není...

Chronická bolest

| Dotaz od: Miroslav

Již 2 a třičtrvtě roku trpím chronickými bolestmi.Mé bolesti začaly bolestmi v podbřišku,které se poté rozšířily na spodní část zad ,následovně na horní část zad a na hlavu.V...

Vážím si Vaší důvěry, také informovanosti. Přesto Vás svou odpovědí musím zklamat- ambulance pro léčbu bolesti jsou superkonsiliární pracoviště, která slouží ke komplexní léčbě...

Pupeční kýla

| Dotaz od: Marie

6.3.2012 jsem byla na operaci s pupeční kýlou. Vše proběhlo v pořádku, žádné komplikace. Chtěla bych pouze vědět jak se mám po zákroku chovat. Můj ošetřující lékař je skoupí na...

Záůeží na tom, jak byla kýla velká a jaká metoda uzávěru byla aplikována. Obecně se dá říci, že jednoduché práce bez namahání stěny břišní se mohou konat ihned, náročnější až...

Asi tak před 2 týdny jsem byl u lékaře s bolestí v oblasti tlustého střeva . Pan Doktor mě poslal na Ultrazvuk kde mi nic nenašli . Po vyšetření ultrazvukem mě poslal domů ať...

Kýla ani nádor se tímto způsobem obvykle neprojevují. Lékaře navštivte, aby se vyloučil zánět apod.

Operace kýly v akutním stavu

| Dotaz od: Daniel

Po jak dllouhé době operace kýly se muže jít dobů když je to akutním stavu ? Provadí se v Hradci Králové proplácí je pojištovna ? Neobviklá otázka je zda je možné po operaci...

Neudala jste bohužel řadu informací, nevíme o jakou kýlu se jedná, zda je pacientka jinak zdravá, zda se nejedná k komplikací kýly, jaká je její pracovní činnost. Pokud bude...

Hiatová hernie

| Dotaz od: Jarka

Prosím mám dotaz - co je to hiatová hernie , jaké má příznaky a jak vzniká? Je možná u 13 letého dítěte? Dá se léčit,či ji nějak předejít?Jakým způsobem se pozná - rentgen...

Ihátová kýla znamená vysunutí žaludku z jeho normální polohy v břišní dutině nad bránici. Původ hiátové kýly většinou není znám, může vzniknout jako vrozená abnormalita nebo...

Kýla

| Dotaz od: Lenka

Již od mala mám pravé tříslo větší a vypouklejší, než levé(pravděpodobně tím, že jsem v levo prodělala operaci kýly a tak je více stažené). Větší tříslo je patrné pouze ve stoje...

Kýla v těhotenství není velkým rozikem, ale je jistou nepohodlností, která se musí sledovat. UZ u měkkého třísla napomůže, ale diagnoza zde není zcela jednoduchá. Někteří...

Boule na břiše

| Dotaz od: Nell

Je mi 18 let, cca před dvěma roky jsem zjistila, že když si lehnu na břiše se mi (v oblasti pod pupkem na pravé straně, skoro vedle pánevní kosti) udělá taková boule, která ale...

Tříselná kýla je v oblasti třísla, podle popisu bych řekla, že se nachází v oblasti břišní stěny.k diagnostice stačí navštívit praktického lékaře.

Triselna kyla

| Dotaz od: jenda

Zdravim, nevim jak bych to presne popsal, ale tetno problem uz mam delsi dobu a jedna se konrektne o to, ze se mi nad penisem v okoli trisel obejuveje takova bulka, hlavne pri...

Tříselná kýla je velmi pravděpodobná. Zodpovězeno výše, obra'te se na chirurgickou ambulanci k vyšetření a ošetření

Pupeční kýla

| Dotaz od: Dana

Je mi 31 let, mám po porodu (císařským řezem, březen tohoto roku) pupeční kýlu. Operační výkon i pooperační období proběhlo bez komplikací. Při propuštění mi byl předepsán kýlní...

Nevím, jestli si nepletete kýlu s diastázou. Při diastáze břišních svalů samozřejmě cvicit můžete, s cvičením vám poradí rehabilitační sestra, můžete navštěvovat i kurzy cvičení...

Žiji v UK a mám 2 měsíčního syna, byli jsme u lékaře, kde mu diagnostikovali pupeční kýlu. Lékař nám řekl, že jsme přišli zbytečně, že je to normální a poslal nás pryč. Bohužel...

Pupeční kýla je u malých miminek velmi častý jev a většinou sama vymizí, až děti začnou sedět a chodit - posílí tak břišní stěnu a kýla sama vymizí. Pokud je drobná, není nutné...

Sono pravého třísla

| Dotaz od: David

Chtěl bych se zeptat, již rok cítím nepříjemný pocit na pravém třísle (nikoliv bolest), stále jsem myslel, že je to kýla,občas nepravidelně, jen v určitých obdobích jsem nad...

Podle nálezu ultrazvuku se s největší pravděpodobností jedná o cystu, která vás na životě nijak neohrožuje. Cysty jsou útvary - jakoby bublinky - mají vlastní výstelku, v...

Pupeční kýla

| Dotaz od: stanulka

Dělám fyzicky náročnou práci a mám drobou pupeční kýlu 1x1 cm.Je nutná operace ?co by se mohlo stát,kdybych ji nepodstoupila ? Děkuji za odpověď

Pokud je malá, pozorujte ji. Pokud by se zvětšovala nebo byste někdy pocitovala poruchy trávení, bolesti a napětí v oblasti břicha, je pravděpodobné, že došlo ke komplikaci...

Bolest podbřišku

| Dotaz od: Mirek

Mohu-li se zeptat,tak už třetí den mě bolí břicho v oblasti podbříšku v levé straně. Je to bolest chvílemi tlaková, chvílemi bodavá jakoby do místa 5x5 cm. Bolest se každým dnem...

Kýla je prostoupení kličky střeva oslabenou břišní stěnou. Může dojít k jejímu uskřinutí, což následně působí bolesti a většinou vyžaduje urgentní chirurgickou léčbu. Pokud se...

Po prvním těhotenství mi pan doktor chirurg diagnostikoval malou pupeční kýlu a rozestup břišních svalů. Doporučil operaci kýly až po posledním těhotenství s tím, že by žádné...

U diastazy přímých břišních svalů k uskřinutí opravdu nedochází, cvičení je na místě, současně je třeba co nejvíce péče o správnou tělesnou hmotnost. Pokud je doporučena...

Před týdnem a půl mi bylo laparoskopicky vyoperováno slepé střevo kvůli akutnímu zánětu. Operace i pobyt v nemocnici proběhl bez komplikací a po 4 dnech jsem byl propuštěn...

Nález samozřejmě zhodnotí chirurg při kontrole. Vstupní otvůrky pro laparoskopický tubus jsou tak malé, že se hojí bez kýly. To co hmatáte je zřejmě zánětlivý a zřejmě...

Operace tříselné kýly

| Dotaz od: zdenek

Muj problem se tyka treninku po operaci.před šesti tydny jsem byl na operaci tříselne kyly,ktera probehla lapadoskopicky,po třech dnech jsem byl propušten domu a do peče...

Pane Zdenku, kýla vzniká v oslabení břišní stěny při nadměrné námaze, kterou posilování zajisté je. doporučovala bych proto s tréninkem začínat opravdu velice velice pozvolna.se...

Nateklý podbříšek

| Dotaz od: Lucie

Mám problém s nafouklým podbříškem. Nevím, zda to může být po cvičení, minulý pátek jsem začla posilovat břišní partie. Ale nemám pocit, že bych to nějak přehnala. V sobotu to...

Možností je skutečně mnoho,ale tak jak to líčíte nejpravděpodobnější je, že jste cvičení trochu napoprvé přehnala,v tom případě by potíže měly ustupovat.Kdyby to byla tříselná...

O osteoporóze se někdy říká, že je to „tichá epidemie“. Většina lidí, kteří jí trpí, ani nepostřehne, kdy vlastně začala. Všimnou si jí až v době, kdy upadnou a utrpí zlo...  celý článek

Cvičení po laparoskopické operaci

| Dotaz od: Eva Liptáková

Měla jsem chronickou apendicitidu a 10.12.2010 jsem podstopila laparoskopickou operaci. Vše proběhlo bez komplikací. Chtěla bych se zeptat, kdy je možné začít po takovéto...

Evo! Pokud jste bez potíží, břišní svaly můžete začít posilovat po šesti týdnech, začněte pozvolna a zátěž zvyšujte postupně. Hezký den.

Pohyb v brise po tehotenstvi

| Dotaz od: Marika

Po 2. porodu po leve strane od pupku vzdy kdyz si lehnu na levy bok mam pocit, jako by se mi neco pohnulo-sjelo tosku niz. Ale vzdy jen na tom jednom miste. Asi 3 mesice po...

Na nádor asi nebudeme muset myslet, ale stav vyžaduje jistě vyšetření. Někdy se kýla obtížně stanovuje. Vyšetření musí být podrobné při použití břišního lisu a také při změně...

Ještě bych se chtěl zeptat, četl jsem že je možné při operaci pupeční kýly, přetáhnout kůži přes pupek a sešít jej, aby byl menší? Mám větší pupek a chtěl bych ho mít menší...

Rozhující je kylní branka, kter je hmatná prstem v pupku, kterým se jakoby pokoušíte dostat do dutiny břišní. Pupek se dá odtranit nebo zachovat anebo plasticky změnšit. To...

Můj otec má velké zdravotní problémy. Situace je složitější, tak ji ve zkratce popíšu. Táta před 4 lety trpěl opakovanými bolestmi v levém boku. V nemocnici v Jilemnici mu řekli...

Je otázka, kdo Vašeho otce celkově sleduje, kdo má celkový přehled o jeho zdravotním stavu. Měl by to být jeho prapktický lékař. Zkuste se domluvit s ním - jak o léčbě bolesti...

Od začátku prosince mě bolí horní část břicha nad pupkem. Vzniklo to pravděpodobně tlakem z vnějšku (těsné kalhoty, netypický posez v předklonu v práci po celý listopad, v...

Inkompetence kardie může uvedené obtíže způsobovat. Také se může jednat o problém se svalově kosterním aparátem v této oblasti. V této souvislosti by bylo vhodné vyšetření u...

Tříselná hernia

| Dotaz od: Pája

Potřeboval bych prosím radu. V roce 2007 jsem byl na operaci tříselné kýly laparoskopicky. Od té doby mám problémy, které postupně gradují. Tím problém je zvýšená citlivost (až...

Pájo. Sám jste dobře pochopil, že to není jednoduché a možností je více. Kromě zmíněné "nervové" bolesti to mohou opravdu způsobovat srůsty. Pokud se recidiva kýly na ultrazvuku...

Byla jsem na chirurgii, jelikož jsem si myslela,že mám pupeční kýlu. potvrdilo se. Nyní mám jít na operaci s kýlou, ale zároveň se zjistilo, že mám i diastázu přímých břišních...

Vrátit se po operaci kýla může, ale je to vyjímečné. Ošetření pupeční kýly a současně i diastazy břišních svalů je součástí některých metod ošetření pupeční kýly. Diastazu...

Podstoupil jsem gastroskopii a byl mi diagnostikován GERD s ezofagitidou 1. stupne. Chci se zeptat, zdali je mozne mit branicni kylu, ktera se pri gastroskopii nenajde? Mam uz...

Gastroskopicky lze brániční kýlu prokázat. Potíže související s brániční kýlou a esofagitidou lze ovlivnit léky typu Helicid či Lanzul předepsané lékařem, důležitá jsou režimová...

Třísla

| Dotaz od: Tomáš

Chtěl bych vás požádat o radu.Už skoro rok mám neustálou bolest třísel,někdy se to jakoby projevuje pícháním třísel,někdy jakoby tahání.Nejhorší je to při vykonávání sportu...

Třísla jsou chronická potíž zvláště fotbalistů. Viz sportovní zprávy. První je třeba vyloučit možnou ikýlu. Pokud kýla není jedná se většinou s přetrenovanost s následnými...

Pupeční kýla

| Dotaz od: Alice

Mám po porodu nebo po cisaři pupuč.kýlu a chtěla jsem se zeptat co můžu cvičit,operaci jsem plánoval na ted na podzim,ale bohužel to nevyšlo,tak v lednu.a ještě mám nějaký kilo...

Poporodní pupeční kýla není nijak výjimečný nález, cvičení s již poškozenou stěnou břišní bych moc nedoporučoval, spíše kontrolujte zda máte pravidelné vyprazdňování a nebolí...

Trpím poporodn...

| Dotaz od: Nikola Brousková

Trpím poporodní kýlou - zjistila jsem ji před několika měsíci a gynekolog mi ji potvrdil.Jsem po císařském řezu,porodní váha dítěte byla navzdory mé drobné postavě nadprůměrná...

I nebolestivá břišní kýla s sebou nese riziko uskřinutí břišních orgánů. Vždy zde toto riziko bude, i když třeba minimální. Navíc se kýla časem může zvětšit a kýlní vak s...

Včera jsem se sprchoval a když jsem zvedl levou ruku a omýval jsem se na žebrech, nahmatal jsem si výstupek na levém žebru, který jde až k prsu. Nejdříve jsem se lekl, že by...

Tomáši. Děkuji za zevrubný popis Vašeho problému. Bohužel ani takto nejsem schopný jakkoliv adekvátně zareagovat, je potřeba to vidět, klinicky Vás vyšetřit a případně poslat na...

Bolest břicha může upozornit na řadu problémů. V místech mezi dolním okrajem hrudního koše a třísly je uložen velký počet orgánů, jejichž postižení se může bolestí břicha...  spustit dotazník

Brániční kýla

| Dotaz od: Anna

Byla mi diagnostikována mimo jiné i brániční kýla. Zajímalo by mne, jaké nepříjemnosti by mohly nastat nebo jaké nebezpečí mi hrozí. Vím, že nesmím nosit těžké předměty atd.

Brániční kýly je velmi široký pojem - je jich více druhů. Informujte se na podrobnosti u svého lékaře, který vám tuto diagnnosu sdělil,jistě vám rád vysvětlí o co konkretně u...

Bolest žebra

| Dotaz od: Ivana

Již delší dobu mě vždy po posilování břišního svalstva bolí volné žebro na levé straně hrudníku a mám pocit,jakoby bylo vytočené nahoru. Zajímalo by mě,jak závažný je tento...

Závažnost problému po vyšetření a případném rtg snímku může zhodnotit chirurg.Někdy se mohou vyskytnout iu zlomeniny tohoto žebra, nález je vyjímečný, Většinou při...

Brisni kyla

| Dotaz od: martin

Chci se zeptat nedostanu se jeste dlouho jak poznam nejlepe brisni kylu?? boli me varlata a bylo mi receno ze je to mozne byt z toho..:) jen to chci co nejvice vyloucit boulicku...

Martine. Pokud Vás bolí varlata, mohlo by se teoreticky jednat o kýlu (kýly) - abychom byli přesní, nikoliv o břišní, ale o tzv. skrotální kýlu (vyhřeznutí něčeho z břišní...

Z výsledků studie publikované v listopadovém čísle odborného časopisu International Journal of Cancer vyplývá, že u osob, které měly někdy v životě alergii či sennou rýmu...  celý článek

Břišní aneurisma

| Dotaz od: jana

Dobý den,měla bych takový dotaz.je možné poznat břišní aneurisma při sonu břicha?nebo při gastroskopii?Občas mě pobolívá leva straně břicha.a když si lehnu tak vidím jak se...

Na sonografii břicha je možno takové nálezy, pokud nejsou skryty některým jiným orgánem poznat. Takové nálezy na břiše, které pozorujete jsou časté. Z pouhého pozorivání se...

Plastika břišní stěny

| Dotaz od: ZIZI

Ráda bych se zeptala, zda mohu podstoupit plastickou operaci břišní stěny, když užívám léky na revmatoidní artitridu, jsou to: Prednison, MTX. Děkuji za možnou odpověď.

Možné to samozřejmě je, závisí to ale na Vašem celkovém zrdavotním stavu. Doporučoval bych konzultaci s ošetřujícím lékařem. Hezký den.

Břišní aneurisma

| Dotaz od: jana

Dobý den,měla bych takový dotaz.je možné poznat břišní aneurisma při sonu břicha?nebo při gastroskopii?Občas mě pobolívá leva straně břicha.a když si lehnu tak vidím jak se...

Na sonografii břicha je možno takové nálezy, pokud nejsou skryty některým jiným orgánem poznat. Takové nálezy na břiše, které pozorujete jsou časté. Z pouhého pozorivání se...

Zlatý stafylokok

| Dotaz od: Anička

Po laparotomii, operaci srůstů v dutině břišní a následné plastické operaci břicha mi byl výtěrem zjištěn po půlroční léčbě otevřené nehojící se rány zlatý stafylokok a píštěl v...

Zlatý stafylokok se běžně vyskytuje na kůži a někdy bohužel zaškodí i způsobem, jaký popisujete. Obecně pomáhá cílená léčba ATB = užívání takových ATB, na které je Váš...

Pupeční kýla

| Dotaz od: Maruška

Jsem týden po operaci pupeční kýly (3-4cm). Jak a kdy mohu začít cvičit na břišní svaly, abych bříško zpevnila. Je vhodná jízda na kole? Děkuji

Maruško! Toto si absolutně netroufám na dálku posoudit. Je zcela na ošetřujícím lékaři, aby Vá m v tomto poradil. Záleží na metodě operace, rozsahu jizvy, tloušťce podkoží...

Magnetická rezonance nebo CT?

| Dotaz od: Linda

Pravděpodobně mám v břišní dutině chronický (pooperační) zánět, nebude zřejmě příliš snadno odhalitelný, nebudou tam výrazné změny. Potřebovala bych vědět, jaké z uvedených...

Obě vyšetření problémy odhalí spolehlivě. Pokud ne (v případě opravdu minimálních změn), jistě vám lékaři navrhnou třeba laparoskopii, kde se na místa v břišní dutíně podívá...

Bolest

| Dotaz od: Vojta

Prodělal jsem již druhou operaci pupeční kýly bez jakýchkoliv problémů a aby se kýla již neopakovala, zdržel jsem se téměř jakékoliv fyzické aktivity přes půl roku. Před novým...

Bolesti v místě jizvy po operaci mohou být způsobeny mikroskopickým poraněním v oblasti jizvy, které vzniklo při prudkém kašli. Recidivu kýly vyloučí vyšetření chirurgem...

Zanet slinivky brisni

| Dotaz od: monica

Hezky vecer mam problem muj strejda je 3 dny v nemocnici v krnove ze zanetem slinivky brisni cast slinivky uz mu odumrela slysela jsem ze driv na operaci nemuze dokud mu...

Současný přístup k akutnímu zánětu slinivky břišní je pokud možno konzervativní - neoperační. Operací se řeší až komplikace - např. infekce. po 3 dnech rozhodně nelze určit, jak...

Bolest břišních svalů

| Dotaz od: Daniel

Prosím Vás o radu? Už delší dobu mně bolí přední list pochvy přímého břišního svalu. Bolest je slabá, ale při sportu je intenzivní. Po sportu se bolest sníží. A také to bolí při...

Pravděpodobně mohlo dojít k natržení svalové pochvy, příp. i drobnému poškození svalu. Jediná možnost vyléčení pak je vynechat na delší dobu jakákoliv zátěž v této oblasti...

Manžela postihl akutní zánět slinivky břišní s dg. těžký. Je 5 den na jip, léčba na kapačkách, antibiotika a od bolesti. Dnes mu zavedli sondu do střev na výživu. Část slinivky...

Vážená paní Dano, akutní zánět slinivky břišní je život ohrožující onemocnění. Základní podmínkou pokusu o jeho úspěšnou léčbu je hospitalizace na takovém oddělení intenzívní...

Ráda bych se zeptala,co to všechno znamená.Insuf.břišních sval.s aktivací bederních vzpřim.které zkrácené,Thomayer na 15cm,extenze omezená,pánev stabilní,Lass.aktivně do 50st.,s...

Je to nález, který je častý u řady našich pacientů, značí, že mate omezené ohnutí a zapřímení pateře, nepoměr mezi oslabenými svaly jak břišními tak zádovými, napřímení...

Prosím o vysvětlení co znamená "Počínající alcif.pláty ve stěně břišní aorty". Byl jsem na RTG páteře a jako vedlejší produkt mi tam napsali tento nález. Bohužel neuroložka mi...

Ve vašem věku celkem normální nález. Popisují, že máte v aortě aterosklerotické pláty, které vznikají ukládáním cholesterolu do cév. V pozdějším věku mají pláty všichni lidé. Do...

Povrchová bolest břicha

| Dotaz od: Jitka

Pane doktore, bolí mě v pravém pod bříšku stěna dutiny břišní. O zánět appendix vermiformis se nejspíš nejedná. Protože jím normálně, zvracet se mi nechce a ani nemám nauzeu...

Bolest v pravém podbříšku, to je řada diagnoz, ale opravdu nejčastější je zánět přívěsku slepého střeva, zánět vaječníků, někdy i mimoděložní těhotenství. U mladých dívek...

Slinivka a alkohol

| Dotaz od: roman

Mám neobvyklý dotaz. Před dvěma lety jsem měl silný akutní zánět slinivky břišní, byl jsem 3 týdny v um. spánku, selhaly mi plíce, ledviny, dělali mi dialýzu atd.. Chtěl bych...

Vážený pane Romane, akutní pankreatitida je závažné, život ohrožující onemocnění, a po jeho úspěšném zvládnutí může být funkce zbylé části slinivky doživotně omezena. Alkohol je...

Leidenska mutace

| Dotaz od: Rea

Jdu na plánovanou operaci bříšní kýly.Mam FV Leiden-heterozykot.Hematoložka mi jako profilaxi napsala fraxiparine forte 0,6 na 10 dní.S užíváním začínám den před operací.Chci se...

Fraxiparene se dávkuje dle hmostnosti. Ve vašem případě je dávky přiměřená. Dávka Fraxiparine 0,4 by byla málo, 0,6 je o trochu více, protože by pro Vás bylo ideální 0,5, ale to...

Brániční kýla

| Dotaz od: anna

Kardiolog mi sdělil, že moje brániční kýla může mít svým způsobem vliv na mé srdeční arytmie ( jinak jsem kardiologicky v pořádku). Prý může docházet reflexně k dráždění srdce...

Chirurgická konzultace bude spočívat v prostudování dokumentace ( včetně výsledků vyšetření, které jste absolvovala -ty jsou nejdůležitější ), kterou byste měla mít od...

Dotaz

| Dotaz od: Petr

Chci se Vás zeptat je mi 19 let a chtel bych svaly myslím hlavne brisní prosím co pro to se da delat existuji nejake tablety na svalovou hmotu ktere cloveku neublízí nebo tak...

Petře! Asi vás zklamu, ale žádné zázračné tablety na vytvoření břišních ani jiných svalů neexistují. Břišní svaly se vám nevyrýsují pokud nebudete pravidelně cvičit a posilovat...

Porod po operaci

| Dotaz od: Petra

Před 8 lety jsem prodělala operaci prasklé plíce. Mám ji přišitou k dutině břišní. Teď jsem v 8 měsíci těhotenství a nikdo mi nedokáže říct jak bych měla rodit. Mám obavy aby...

Petro! Nemyslím ,že by stav po operaci prasklé plíce obecně bránil přirozenému porodu. Ve Vašem konrétním případě je samozřejmě nutno přihlédnout ke konstituci, rozsahu operace...

Prs před 6 měsíci jsem prodělal operaci prasklé břišní Aorty -16 cm prasklina.operace se povedla .po operaci jsem měl 14 dnů silné halucinace.Ale vše se podařilo zvládnout-Musím...

Dle rozpisu léků, tam není žádný, který by způsoboval zvýšenou spavost. Operaci, kterou jste prodělal byla rozsáhlá a vážná. Nyní se nacházíte ještě v rekonvalescenci, tak možná...

HLP a pankreatitida

| Dotaz od: Klára

Mám akutní zánět slinivky břišní. Po mnoha vyšetřeních je příčina neznámá, v testech se však ukázala zvýšená hladina cholesterolu (5,6, LDL 3,7). Je možné, že by zánět slinivky...

Kláro. Hodnoty cholesterolu a LDL cholesterolu jsou u Vás pouze lehce nad normu a jsou spíše důsledkem zánětu slinivky, ne jeho příčinou. Nejčastější příčinou zánětu slinivky...

Bolest - oblast beder

| Dotaz od: Vojtěch Rataj

Před dvěma týdny jsem prováděl komplexní tréning břišního svalstva na zemi vlastní vahou (cca 10 min treningu který jsem prováděl prováděl denně cca 3 týdny před nástupem...

Pokud mohu jen z vašeho popisu jedná se akutní lumbago, kde podkladem může být náhlý svalový nesoulad v oblasti bederní pateře, ale i účast dalších struktur, kde dochází ke...

Pokles vnitřních orgánů

| Dotaz od: milada

Dozvěděla jsem se, trpím oslabením břišní stěny, visceroptosou (pokles vnitřních orgánu). Jen jsme se chtěla zeptat, zda se s tím dá něco dělat. Moc děkuji a přeji krásný den.

Jestli mluvíte o předchozí odpovědi mojí kolegyně, tak ta pouze vyslovila možnou příčinu vašich potíží. Diagnóza se ale musí stanovit vyšetřením. Léčba v takových případech bývá...

Operace kýly?

| Dotaz od: Linda | z mobilní aplikace

Byla mi zjištěna malá pupeční kýla 1x1 cm. Praktický lékař mě poslal k chirurgovi, který mi řekl, že jediná možnost je operace. Když jsem se ptala jestli je operace nutná a zda...

Lindo. Vzhledem k Vašemu bydlišti Vám nabízím osobní konzultaci. Je to i z toh důvodu, pokud kýlu nezhodnotím klinicky, nelze se k tomu virtuálně jakkoliv vyjádřit. Máte pravdu...

Brániční kýla

| Dotaz od: ivana

Prosím o radu. U mého dědi byla zjištěna brániční kýla o velikosti 5 cm (CT vyšetření). Od zastupující lékařky mu byl dán lék Omeprazol-ratiopharm 20 mg. V příbalu se píše že se...

Ivano! Brániční kýla může být u dědy těžko řešitelná... Kašel má dost možná od toho, jak mu obsah žaludku zatéká do dolních dýchacích cest - tomu se brání těžko. Ať jí po...

Před měsícem jsem měl dopravní nehodu, při které se mi urvaly přímé břišní svaly. Chtěl bych se zeptat za jak dlouho přibližně ty břišní svaly srostou. Nebo zda-li máte podobný...

Vaše otázka je položena velmi obecně. To co tvrdíte by znamenalo, přímé břišní svaly,které probíhají shora dolů po každé straně piupku,by se utrhly nahoře od žeber a dole od...

Pálivá bolest u pupku

| Dotaz od: CH

Zacvičila jsem si na břišní svaly a od té doby mě bolí u pupika (cvičím pravidelně). Jedná se pálivou bolest není to bolest od namožení. Tuto bolest cítím převážně při kýchnutí...

Paní Cheníčková! Podle popisu by se mohlo jednat i pupeční kýlu, i když ta není u dospělých příliš častá. Neváhejte a jděte k lékaři. Pokud byste cítila větší bolest, bylo...

Břišní svaly

| Dotaz od: petra

Dnes ráno jsem Vám psala ohledně bolestí břišních svalů po zvedání těžkého předmětu. Napsal jste možné přetížení popř. natržení. Také šetření břiš. svalů,ultrazvuk a omezené...

Cvičit v akutním stavu jistě ne, cvičení je třeba i později vždy jen do bolesti. Vyšetření UZ by mělo případný svalový defekt odkrýt.. Stran předpovědi opravdu zálěží na...

Bolesti břicha a zad

| Dotaz od: octavtor

Chtěl jsem se zeptat mam polesti v oblasti břišní už tak asi 10 měsíců prořel jsem všemi vyšetřéními ,CT břicha, břicha,kolonospopie.fibrogastroskopie,průchodnost střev kde jse...

Vážený pane Octavtore, pokud se nepodařilo zjistit příčinu Vašich obtíží pomocí gastroenterologických a neurologických vyšetření, doporučuji Vám podstoupit vyšetření v...

Aneurysma

| Dotaz od: Dagmar

Chtěl jsme se zeptat, zda neni možné, že bych měla výduť na břišní aortě. Občas cítím silný tep v břiše, když ležím. Jsme štíhlá. Také jsem po ablaci nezávažné aritmie v ikemu v...

Pokud jste štíhlá, tak je úplně normální, že při položení ruky na břicho, nebo někdy i pouhým pohledem je vidět tepání, jak se přenáší tlaková vlna ze srdce do břišní aorty...

Dětská kýla

| Dotaz od: Ivča

Mám syna kterému jsou dva roky, lékař nám diagnostikoval kýlu, ve zprávě napsal že kýla je volná a brankou asi 15 mm. Jsou toto kritéria pro operaci? pořád se sama sebe ptám zda...

Pokud nejsou závažné zdravotní námitky je operace naprosto jednoznačně na místě. Riziko je větší z neoperování a různých komplikací, především z uskřinutí a následné střevní...

Pane doktore, člen rodiny muž 34let, má těžký zánět slinivky břišní, leží v kritickém stavu v Krnovské nemocnic na ARU, již 14dní, v umělém spánku, zánět dostal již po druhé...

Eliško! AKutní zánět slinivky břišní je velmi vážná diagnoza, na niž lze snadno umřít. Zvlášště opakovaně... Nejde však o diagnozu vzácnou. Léčba u nás je na dobré úrovni...

Mamince (60let) byla nyní operovaná pupeční kýla v akutním stavu. Plánovitou operaci nedoporučili pro možné komplikace vzhledem k jejímu stavu ( obezita, hypertenze, zvýš. cukr...

Petro. Toto je bohužel těžké zhodnotit na dálku, jde o komplexnější problém, nejen pouhé chirurgické řešení a jeho komplikace vzhledem k tomu, jak jste stručně popsala zdravotní...

Laparoskopie

| Dotaz od: Jitka

Chtěla bych se zeptat jak dlouho trvá celkové uzdravení po laparoskopii v dutine břišní. Jednalo se o zrušení srůstů a cysty.

Záleží na provedeném výkonu. Pokud bychom hovořili o zhojení břišní stěny po laparoskopické operaci je plné zhojení asi do 10 dní. V některých případech i kratší doba.

Ptóza břišních orgánů

| Dotaz od: Markéta

Minulý týden mi lékař oznámil, že mám ptózu břišních orgánů do malé pánve. Bohužel více informací jsem k tomu nedostala. Zajímalo by mne, čím je to způsobeno, zda je zapotřebí...

Nelze říci, jestli zrovna Vám bude ptóza orgánů (záleží, kterých, jak je rozsáhlá, co přesně ji způsobilo, kam přesně sestoupily...) činit nebo nečinit nějké zdravotní obtíže...

Kolonoskopie

| Dotaz od: tazatelka

Chtěla bych se zeptat co znamená závěr po laparoskopii: břišní dutina bez změn, jen nápadně tuhé sigma, proto doporučena kolonoskopie?Děkuji za odpověď!

Sigma je část tlustého střeva ( správně colon sigmoideum) - je to esovitá klička nad rektem. To, že jeho stěna je tužší, může znamenat, že v této stěně probíhá nějaký...

Varle

| Dotaz od: František Tomek

V posledních týdnech se mi viditelně oproti druhému zvětšilo 1 varle, snad prý to je vodní kýla. Neví, jak je to ebezpečné a jak se mám zachovat. Děkuji za odpověď.

V každém případě doporučuji co nejdříve vyhledat lékaře (můžete zajít k vašemu praktickému lékaři, který Vás v případě potřeby pošle na chirurgii). Operace kýly (je-li jí třeba...

Vzrustky

| Dotaz od: tatiana

Pred per lety jsem podstoupila operaci triselna kyla, stale tam mam caste pichani,pratele mi rikaji,ze to muzou byt po operacni vzrustky,rada bych vedela co to znamena,a zda na...

Po jakékoli operaci se při procesu hojení mohou v operované oblasti i jejím okolí vytvořit vazivové srůsty, které pak mohou obtěžovat právě píchavými nebo tahavými bolestmi...

Chtěla bych se zeptat, mám jít příští týden na očkování břišního tyfu a zimnice. Momentálně mám ale trochu zažívací problémy a zřejmě se jedná o zánět jícnu. Užívám ranisan a...

Ibuprofen není vhodným lékem při onemocnění trávicí trubice.Ranisan má působit na sliznici ochranně.Jeho užívání by na průběh očkování nemělo mít vliv.Spíše je otázkou,zda je...

Byl mi nalezen výpotek v dutině břišní a byly tam nalezeny chlamidie. Při laparoskopickém odsátí tekutiny mi rovnou odebrali slepé střevo. Je to již 5-tý den po operaci ale...

Občasné bolesti břicha 5 dní po operaci nejsou nic výjimečného. Při laparoskopii se používá minimálně vnitřních stehů, jejich poškození je nepravděpodobné. Ale pooperační jizva...

Sono břicha

| Dotaz od: Iveta

V době dovolené jsem byla přijata do nemocnice s břišní kolikou. Bylo mi provedeno sono břicha s tímto výsledkem (játra zvětšená.v MDLC 160mm, ve žlučníku konkrement 22mm...

Břišní potíže by se kvůli kaménku ve žlučníku mohly opakovat a přítomnost kaménku by mohla vést i k zánětu stěny žlučníku a dalším komplikacím. Stav bude vyžadovat řešení...

Mám dotaz,který...

| Dotaz od: Ivana Hlavatá

Mám dotaz,který se týká mého manžela. Manželovi byla operována hyatová kýla před 3 roky,operace byla v pořádku,ale poslední dobou má podobné problémy, tlak na prsou při námaze...

Kýla, ať už v jakékoli lokalizaci, se může objevit znovu, pokud trvají vyvolávající faktory, tzn. u vašeho muže pravděpodobně nadváha, ale i oslabení vaziva v místě kýly. Jeho...

Srůsty po slepém střevě

| Dotaz od: Hanka

Chtěla bych se zeptat na bolesti,které začaly 10 dnů po operaci v dutině břišní po slepém střevě,které bylo odstraněno laparoskopicky v listopadu 2012 a zánět v tom nebyl,trápí...

Hanko. Dotaz máte zapeklitý a nutno říct, že jakýkoliv můj názor není ve světle už provedených i plánovaných vyšetření nijak důležitý. Důležitý je objektivní nález, který snad...

Natažený břišní sval

| Dotaz od: Mirek

Myslím že mám natažený břišní sval, vypadá to obdobně jako na obrázku v tomto článku: http://www.footballrescue.com/abdominal.htm . Nevím kdy se mi to stalo, ale už to bude...

Natažený znamená zároveň přetížený a tím pádem lékem je klid. Zvažte si sám, zda není moudřejší nechat na chvilku jednostranného přetěžování svalu než s ním mít chronicky potíže...

Pupeční kýla kojence

| Dotaz od: Barbora

Dceři se v měsíci objevila pupeční kýla.Narodila se v ukončeném 36. týdnu těhotenství(36+0) Nyní má 5měsíců a kýla se zatahuje. Je vhodné, abych s ní cvičila Vojtovu metodu...

Barboro! Vrozená pupeční kýla je v kojeneckém věku velmi častým problémem, většina z nich se spontánně upraví a není třeba je operativně řešit. Doporučovala bych vám ve cvičení...

Pár dnů mám bodavou bolest v levé dutině břišní (na úrovni pupku +- 10 cm od pupku daleko). Bolest je hlavně při zatlačení na to místo, nebo při stáhnutí břišních svalů. Stolice...

Nemusí se jednat okamžitě o hospitalizaci, ale o vyšetření jistě. Včasnost vyšetření je velmi vhodná z důvodů, aby se potíže nezvětšily. Bude potřeba nejen klinické vyšetření...

Pupeční kýla a diastáse

| Dotaz od: lenka

Dvakrát mi byla diagnostikována pupeční kýla a diastása v rozsahu 4-5cm. Pro nespokojenost 1.vyšetření jsem si zašla k jinému chirurgovi. Oba se shodli na kýle a diastáse, ale...

Osobně se přikláním k názoru operovat pupeční kýlu a diastázu ponechat. Operace diastázy je komplikovaná a má vysoké procento recidiv. Pokud Vám kýla dělá obtíže (bolesti...

Mám vrozeně oslabenou břišní stěnu, měla jsem již od narození pupeční kýlu, která mi byla operována laparoskopicky a ambulantně, jednalo se tedy pouze o malý zákrok. Ráda bych...

Pokud máte dělohu v pořádku, neměla by být břišní stěna větším problémem (dítě je v děloze a ta má svalovinu velmi pevnou), budete ji mít (břišní stěnu) potom po porodu za úkol...

Kýla

| Dotaz od: Lenka

Je mi 18 let a před třemi lety jsem prodělala operaci kýly. Kýla byla velmi malá, jen taková boulička nad pupíkem, v podstatě jsem s ní neměla ani před operací žádné problémy. I...

Bohužel, je možné opakování /nic neplatí absolutně/, a proto navštivte chirurgii na vyšetření. Hezký den.

Výběr nemocnice.

| Dotaz od: Ivan

Prosím o radu.Má žena leží od čtvrtka v nemocnici s bolestmi v břišní dutině.Po ultrazvuku-játra lehce vyšší echogenity,v oblasti žlučníku tři cisty ,nej. 7 mm.žlučník je...

Ivane ! Podle popisu rakovinu vyloučit nelze, nicméně podle uvedeného na rakovinu nesoudím. Pravděpodobně máte k dispozici již podrobnější výsledky vyšetření. Doporučení ke...

Supraumbilikální kýla

| Dotaz od: tereza

V červnu mi byla diagnostikována drobná supraumbilikální kýla vel. 21x6x17 s obsahem tukové tkáně, kýlní branka 4mm. Operace mi nebyla doporučena. Jsem aktivní sportovec, ráda...

Právě opoerace u malé kýly je zcela na místě, aby nedocházelo ke zvětšení kýly a větším obtížím. Operace kýly má propracované metody, po operaci můpžete sportovat i otěhotnět...

Jsem po operaci žlučníku laparoskopicky a udělala se mi pooperační pupeční kýla, která mi byla 14 dní po operaci odstraněna. Nyní jsem po operaci 10 dní, rána v pupíku mě stále...

To zde nezjistíme, doporučuji vyhledat Vašeho lékaře, který to může zjistit na základě vyšetření.

Jsme 14 dní po porodu a mám rozestouplé břišní svly na pupkem. Již v těhoteství na UTZ mi tot sdělili, ale jelikož jsem měla hodně velké dítě, tak se to hodně zhoršilo. Chtěla...

Cviky na posilování stěny břišní samozřejmě existují. 100% účinným řešením je plastika stěny břišní se sešitím diastasy.

Tříselná kýla

| Dotaz od: Jana

Byla mi diagnostikována tříselná kýla,v pravé části podbřišku. jen mám dotaz ohledně bolesti. Ty se poměrně rychle zvyšují, mám trávicí problémy - zácpu, a bolest proniká do...

Při zhoršování bolesti určitě navštivte lékaře. Je dost možné, že je to známka kompilkace.

Mám 14měs.holčičku, v neděli se ji objevila kýla, podařilo se mi ji zreponovat, teď ji při pláči hned vyskočí. Může se to zatáhnout samo nebo je nutná operace.Děkuji za radu

Kýlka se sama nezatahne, radikální řešení je jedině operační.

Červené krvinky v moči

| Dotaz od: Eva

Chtěla jsem se zeptat. Mám po 3 operacích. Červen 12 - tříselná kýla, říjen 12 - reoperace. Měla jsem utrhnutou síťku a srůsty v břiše. Po této operaci jsem měla problémy s...

Při nálezu erytrocytů by se měla vyloučit infekce, dále posoudit, zda je množství krvinek významné. Pokud ano, tak provést CT močového ústrojí k vyloučení nádoru ledvin a...

Diastáza a břišní kýla

| Dotaz od: Michal

Prosím o radu.Před rokem mi byla operována pupeční kýla,3krát2cm,klasicky,sešitím.Už tehdy byla přítomna diastáza,ale s tím,že jí řešit nebudeme.Nyní podle ultrazvuku se mi...

Osobně se také řadím k zastáncům neoperačního přístupu k diastáze. Nevidím důvod, proč by jste nemohl svou kýlu konzultovat ve specializovaném centru. Z popisu kýla není velká...

Po druhém těhotenství mi zůstal poměrně velký rozestup břišních svalů (2-3cm). Nyní jsem opět těhotná, prosím - v samotném těhotenství, mohl by tento rozestup přivodit nějakou...

Těžko vám odpovím jaký vystouplý pás máte na břiše aniž bych vás vyšetřil,ale při rozestupu břišních břišních svalů 2-3 cm se porodu nemusíte obávat příjemný den

Operace kýly?

| Dotaz od: Linda | z mobilní aplikace

Byla mi zjištěna malá pupeční kýla 1x1 cm. Praktický lékař mě poslal k chirurgovi, který mi řekl, že jediná možnost je operace. Když jsem se ptala jestli je operace nutná a zda...

Pokud se jedná o kiýlu bez komplikací, bez problémů , lze operaci odložit. Operace není nezbytně nutná, spousta lidí má takovou malou kýlu , a neléčí ji. Kýla ale může vést...

Chronické bolesti břicha

| Dotaz od: Renáta

Prosím o radu. Mám již několik let chronický průjem a bolesti v celé břišní krajině/nejčastěji v podžebří/. Kolonoskopický nález zněl jako výrazně vyvinuté sigma,aftoidní léze...

Renáto! Na dálku Vám bohužel moc dobře neporadím. Není příliš pravděpodobné, že by se u Vás jednalo o počínající střevní záněty, ačkoli vyloučit to nelze. Osobně bych...

Sonografie

| Dotaz od: radka

Po provedené sonografii dutiny břišní pro bolest v pravém podžebří mi byl pouze diagnostikován cystoidní útvar na jednom z vaječníků, který dle zprávy vyplňuje téměř celý...

Skutečně tam mohla být cysta,která sama praskla a proto se na druhém vyšetření nezobrazila, tekutina se většinou vstřebá,tampon to nebyl,to je krajně nepravděpodobné.

Biologická léčba

| Dotaz od: Kamila

Moje babička dostalarakovinu slinivky břišní. Dočetla jsem se, že existuje jakási biologická léčba, která dokaže v některých případech pacienta uplně výlečit nebo alespoň...

Konzultovat můžete všechna onkologická centra při fakultních nemocnicích. Vždy ale záleží především na rozsahu onemocnění.

Píchání v pravém boku

| Dotaz od: Jirka

Již 3 den mě píchá přímo napravo od pupku hned vedle břišního svalu a to vždy při určitých pohybech, ale s přesností nemůžu říct, při jakých, protože mi to příjde, že když...

Může se opravdu jednat o natažení až natržení svalstva stěny břišní buď přímého břišného svalstva nebo šikmého nebo i aponeurosy. Nemělo by to být nic vážného. Návštěva lékaře...

Nádor tlustého střeva

| Dotaz od: L.Novák

V srpnu 09 jsem absolvoval kvůli problémům se zažíváním UZ břicha + CT břišních orgánů včetně tlustého střeva nativně a s kontrastem, vše bez jakéhokoliv patologického nálezu...

Aby bylo vyšetření kompletní, doporučovala bych doplnit endoskopické vyšetření tlustého střeva.

Orazmus bez ejakujace

| Dotaz od: Miroslav

Prs moc o radu.Asi 6 měsíců do zadu jsem prodělal operaci Anorisma břišní aorty.Pohlavní styk mam i s orgazmem ale bez ejakuatu.Je fak že občas i před operací jsem toto měl...

Nejspíš půjde o důsledek operace a velmi pravděpodobně jde konečný stav.

Nedostavení menstruace

| Dotaz od: Veronika

V pátek 13. 4 jsem byla operována v celkové anestezii (tříselná kýla) a kvuli opraci jsem si vzala pilulku až kolem 4 h odpoledne (obvykle ji beru kolem 7 h ráno)- Před oprací...

Krvácení se dostavuje do 7 dní, takže máte stále ještě čas, anesthesie by na menses vliv mít neměla. Příjemný den.

Bolesti svalů

| Dotaz od: petra

Již od června 2012 mám po zvednutí těžkého předmětu bolesti zad a břišních svalů. Závěr na rehabilitačním odd. je porucha statiky a dynamiky páteře a svalová dysbalance. Také...

Je třeba plně dotáhnout přesnost diagnozy. Provést podrobné vyšetření nejlépe na revmatologii, dále široce provedené laboratorní vyšetření. Nedostatek železa a nižší patrně i...

Endometrióza je onemocnění, jehož přesná příčina není dosud známa. Základním znakem je výskyt tkáně děložní sliznice i v jiných orgánech, než je stěna dělohy. Vyskytuje se...  celý článek
Vědci jsou na stopě nové látky, která by mohla znamenat revoluci v léčbě nejen obezity, ale také osteoporózy. Obezita s osteoporózou totiž velmi úzce souvisí.  celý článek
Zatímco pro vstup do mnoha evropských zemí již cestovní pas nepotřebujeme, při výjezdu do vzdálenějších oblastí se bez něj samozřejmě nikdo neobejde. Stejné je to s očkováním...  celý článek
Milovníci alkoholu by si měli dávat dobrý pozor na míru jeho spotřeby. Třeba jen jediný večírek, kdy to přeženete s pitím, může znamenat nebezpečí pro vaše zdraví.  celý článek
Slovo aneuryzma jste mohli zaslechnout v nedávné době ve spojení jednak s vynikajícím českým hercem Radoslavem Brzobohatým, jednak také s významným českým spisovatelem Michalem...  celý článek
Název endometriózy pochází ze slova endometrium, což je výstelka dělohy. Tato tkáň se každý měsíc při menstruaci odloučí. Při endometrióze je endometrium přítomno i na jiných...  celý článek
Pankreatitida je zánět slinivky břišní. Nemoc má podle délky svého trvání dvě základní formy - akutní a chronickou. Pro první jsou typické výrazné bolesti břicha, horečka a...  celý článek
Plynatost nebo-li flatulence patří mezi funkční trávicí potíže. Její příčinou je nadměrná tvorba plynů ve střevech. Následkem tohoto nahromadění je bolest břicha a jeho nadmutí...  celý článek
Endometrióza je onemocnění, při kterém je výstelka dělohy (endometrium) přítomna mimo děložní sliznici, většinou v dutině břišní.  celý článek
Cukrovka neboli diabetes mellitus je metabolická porucha, o které jsou známy zprávy již ze starověku. Spočívá v tom, že postižený člověk má vysokou koncentraci cukru (glukózy...  celý článek
Slinivku břišní pravděpodobně popsal jako první řecký lékař a anatom Herophilus Chalcedonský, a to už ve 3. století před Kristem. Název „pankreas“ dostala slinivka o 400 let poz...  celý článek
S novými poznatky vnášejícími světlo do procesu uvolňování hormonu inzulinu ze slinivky přišli vědci u Uppsaly ve své studii. Její výsledky by mohly pomoci k nalezení účinnější...  celý článek
Zjistili vám diabetes a vy teď nevíte, co máte jíst, zda můžete cukr a jaký typ cukrovky je ten "horší" a "lepší". To všechno jsou otázky, které "novému cukrovkáři" nejspíš...  celý článek
Diabetologické vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných za účelem diagnózy a sledování průběhu cukrovky (diabetes mellitus). V diabetologické poradně pracují...  celý článek
Endometrióza bohužel nemůže být zcela vyléčena. Naopak se se zvyšujícím věkem zhoršuje až do menopauzy. Nicméně existují léky, které snižují velikost narostlé sliznice a...  celý článek
Podívejte se krok za krokem jak probíhá laparoskopická operace tříselné kýly v Centru pro řešení kýly v Nemocnici Hořovice. Dozvíte se, jaké jsou výhody laparoskopické operace...  přehrát video
Správná technika cvičení bývá často opomíjena kvůli vidině co nejrychlejšího zhubnutí či nabrání svalové hmoty. Ačkoli svých cílů můžete časem dosáhnout, při cvičení si můžete...  celý článek
Odborníci dlouho věřili, že obézní ženy mají nižší riziko rozvoje osteoporózy, protože přebytek tělesného tuku skutečně chrání proti úbytku kostní hmoty.  celý článek

Je mi 35 let, mám štíhlou postavu ( při 160 cm 49 kg), ale po druhém porodu mi zůstalo větší bříško. Pravidelně posiluji břišní oblast, ale výsledek minimální. Proto bych chtěla...

Petro! Lipoxal samozřejmě vyzkoušet můžete, jen je třeba mít na mysli, že se jedná jen o potravinový doplněk, jehož účinnost nebyla ověřena. Bohužel nepíšete jak dlouho už...

Močová inkontinence

| Dotaz od: Eva

!Prosím o radu.Je mi 58let,trpím na infekce močových cest.Posledního půl roku musím stále nosit slip.vložku-pro "výtok",ale po gynekologické stránce jsem v pořádku. Jedná se o...

Evo! Je třeba rozlišit infekci močových cest, močovou inkontinenci a výtok z pochvy. Léčba opakovaných či vleklých zánětů močových cest, stejně jako léčba močové inkontinence...

Bolest varlat

| Dotaz od: Aleš

Ahoj, už asi měsíc mě bolí levé varle - nejvíce mě bolí po běhání. Po velké námaze mě bolí třeba i den poté, jenom když sedím. (doktorka mi řekla že nemám běhat), navíc jsem si...

Aleši. Volně pohyblivému varleti se odborně říká testis migrans, tedy migrující varle. Na levé straně máte vyvinutější kremasterický sval, který hýbe varletem nahoru a dolu...

Posilovani svalstva po operaci

| Dotaz od: Vojtěch

Už přes rok trpím Crohnovou chorobou a asi před 10 měsící jsem byl operován na akutní peritonitidu. Mám velkou jizvu na břiše. Chci se zeptat jestli můžu posilovat břišní svaly...

Co se týče časového odstupu od operace, tak posilovat bylo možno již dávno. Jiná otázka je ovšem, co posilování přinese. Nejrozumější by bylo poradit se se zkušeným...

Operace cysty na ledvině?

| Dotaz od: Radoslava

Mám prostou korovou zvětší části extrarenálně uloženou cystu pravé ledviny, 75x83x100mm. V poslední době mě trápí silné bolesti až pálení v obou ledvinách, šířící se i do...

Radko. Pokud urolog na základě vyšetření moče vyloučil infekt močových cest, tak se zde nabízí dvě možné příčiny Vašich potíží. 1.) mohlo dojít k zabscedování cysty- tj...

Dá se něco dělat při parkinsonově nemoci s nespavostí-malátností-křečemi v nohách. A ještě jednu otázku-mám v podbřišku bouli,v případě že je to kýla,dá se operovat jen lokálním...

Vaše potíže mohou mít více příčin, jednak mohou být způsobeny Parkinsonovou nemocí, ale křeče v nohou mohou být třeba způsobeny polyneuropatií ( postižení periferních nervů...

Hubnutí

| Dotaz od: Eva

Poslední dobou si nevím rady se svojí hmotností. Denně cvičím 30minut na stepperu, dalších 30 minut posiluji břišní a hýžďové svaly, vypiji 3l tekutin za den, vyhýbám se sladkým...

Bohužel nepíšete, jaká je Vaše současná hmotnost. Zda trpíte nadváhou, obezitou či zda je Vaše váha normální a pouze chcete být "ještě štíhlejší". Hned na začátku Vás musím...

Ženská neplodnost může být způsobena mnoha faktory – od anatomické poruchy tvaru děložního hrdla až po neprůchodnost vejcovodů. Právě vyšetření vejcovodů by mělo patřit mezi z...  celý článek
Při plánování své vysněné letní dovolené vybírají lidé s velkou pečlivostí cílovou destinaci, hotel nebo třeba plavky, které nejvíce zalichotí jejich postavě.  celý článek
Bechtěrevova choroba je zánětlivé onemocnění drobných kloubů páteře. Může vést až k postupnému srůstání obratlů v tuhý celek, který nedovolí pacientovi běžný pohyb.  celý článek
Po 28. týdnu těhotenství mnoho žen pociťuje dušnost při námaze. Ta je způsobena sníženou pohyblivostí bránice a stlačením plic při zvětšení dělohy, která tlačí břišní orgány...  spustit dotazník
Ačkoliv zácpu většina z nás vnímá pouze jako přechodný břišní dyskomfort, pro nemocné s postižením jater může představovat častý problém.  celý článek
Kuřáci doutníků a dýmek často tvrdí, že jejich návyk je méně zdraví škodlivý než kouření cigaret. Tito lidé ale žijí ve velkém omylu.  celý článek
Vápník je základní živina pro zdraví vašich kostí a alkohol je jeho nepřítelem. Chronické užívání alkoholu, zejména v dospívání a v rané dospělosti, totiž může výrazně ovlivnit...  celý článek
Historie se opakuje a příroda opět zkouší naši trpělivost, zdraví a nervy. Voda nám ukázala, že patří mezi největší přírodní živly a my se s tím teď musíme poprat.  celý článek
Lidé se závažnou formou lupénky by měli být ostražití, neboť jim více než jiným hrozí výskyt další nepříjemné nemoci. Tou je cukrovka, podle odborníků jedna z nejčastějších...  celý článek
Játra jsou životně důležitý orgán lidského organismu, který je uložen v pravém podžebří v dutině břišní. Onemocnět mohou snadno, ovšem ne vždy to člověk hned zaznamená.  celý článek
Klasickým projevem infarktu u mužů je krutá bolest na levé straně hrudníku vystřelující až do ruky. U něžného pohlaví se ovšem mohou objevit i další symptomy, které je radno nep...  celý článek
Máte kvůli bolestem problém vstát ráno z postele? Trvá hodinu, než se vaše tělo dostane na „provozní teplotu“? Pokud ano, může vám pomoci několik rad pro co nejlepší zvl...  celý článek
V exotických zemích na vás mnohdy číhají choroby, o jakých se vám doma ani nesnilo. Pokud se chystáte na dovolenou do zemí mimo „nudnou“ západní Evropu a především pokud mát...  celý článek
Lidé s osteoporózou se velmi často mylně domnívají, že cvičením, či dokonce posilováním svou nemoc ještě zhorší. Opak je však pravdou – ve skutečnosti správným cvičením a p...  celý článek
Crohnova choroba a ulcerózní kolitida představují chronická onemocnění střev, která nemocnému svými příznaky značně znepříjemňují život.  celý článek
Přivolejte ZZS (tel. 155), pokud došlo k masivnějšímu krvácení, zvláště pokud je provázeno dalším poraněním, či pokud máte podezření na vnitřní krvácení, nebo pokud se objevují...  zobrazit článek
Australští vědci přišli se zajímavým zjištěním: u pacientů s hepatitidou C se tzv. inzulinová rezistence objevuje ve svalové tkáni, ale velmi málo v játrech.  celý článek
Biologická léčba. Sousloví, které je v poslední době skloňováno nejen v souvislosti s různými záněty, ale i s nádory. Druhů, u kterých se této nové možnosti léčby využívá, je...  celý článek
Endometrióza je onemocnění, které způsobuje růst děložní sliznice na místech, kde se normálně nevyskytuje. Následkem je bolest, nepravidelné krvácení a potíže s otěhotněním.  celý článek

Posílení svalů

| Dotaz od: libor

Prosím,můžete mi poradit?navštěvuji posilovnu a dočetl jsem se,že pro posilovací trénink je potřeba mít zesílené svaly HSS.nikde jsem však nenašel, jakým způsobem tyto svaly...

Hluboký stabilizační systém obsahuje svaly, které obklopují břišní dutinu. Je jich hned několik a každý je možné posilovat různým způsobem. Komplexní odpověď na tento dotaz je...

Možná ano. Alespoň muži ve Spojených státech umírají na rakovinu více než ženy a rakovina je u nich také častěji diagnostikována. Tento rozdíl v neprospěch mužů neplatí...  celý článek
Rakovina slinivky břišní patří mezi nádorová onemocnění s nejmenší šancí na přežití. Potvrzení diagnózy nádorů pankreatu tak patří mezi noční můru onkologických pacientů...  celý článek
Lidé s nemocným srdcem často řeší problém, jaký sport je pro ně vhodný a zda vůbec mohou sportovat. V první řadě je třeba rozlišit, jakou nemocí srdce trpíte. Jiný přístup bude...  celý článek
Pacienti, kteří trpí některým z nádorových onemocnění, mají mnoho možností, jak se nezvaného hosta v těle zbavit. Podle typu nádorů je možná chemoterapie, ozařování a...  celý článek
Endokrinologie je velmi složitá oblast medicíny, která má velký význam nejen u dětí, ale i u dospělých. Málokdo si proto umí pod tímto pojmem představit něco konkrétního u...  celý článek
V podstatě se jedná o podobné onemocnění, jako jsou křečové žíly nebo hemoroidy. Varikokéla se však týká výhradně mužů, neboť se projevuje zmnožením a rozšířením žilní pleteně v...  celý článek
Vědci z Německého institutu pro výzkum rakoviny zveřejnili dosud nejrozsáhlejší studii, která měla za cíl zkoumat vztah mezi cukrovkou a nádorovými onemocněními.  celý článek
Náš imunitní systém má za úkol chránit naše tělo. Někdy ale vlastní obranyschopnost "vytáhne do boje" i proti určitým strukturám sobě vlastním a začne je tím poškozovat.  celý článek
Není alkohol jako alkohol. Stejně jako v poslední době tolikrát skloňovaný metanol také etanol, tradičně přítomný v "rozjařujících" nápojích, může ve větším množství zabíjet.  celý článek
Alkohol je jednou z hlavních příčin zvyšujících nemocnost a úmrtnost po celém světě. Nejenže negativně ovlivňuje psychický a sociální vývoj jedince, ale i orgánové systémy těla...  celý článek
Česká kuchyně není celosvětovým pojmem tak jako například italská kuchyně, přesto se i my můžeme chlubit řadou chutných a zajímavých jídel. O české kuchyni se říká, že je tučná...  celý článek
Přestože je žena po porodu zcela zaměstnána přáními a potřebami svého miminka, neměla by zapomínat sama na sebe. Pro tělo rodičky je totiž porod velkým zásahem, po kterém...  celý článek
Pediatrické vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných za účelem stanovení diagnózy onemocnění u dítěte. Pediatrie se zabývá dětmi a dospívajícími od narození do věku 19...  celý článek
Jinými slovy se jedná o extrémní rozšíření tračníku spojené s rizikem otravy krve. Patří mezi zřídkavé, přesto však existující závažné komplikace idiopatických střevních zánětů.  celý článek
Zatímco před lety byla dovolená v Thajsku nebo v Egyptě spíše výjimečnou a luxusní záležitostí, dnes se do těchto i do mnohem exotičtějších destinací jezdí již celkem běžně. I...  celý článek
Čím vlastně kouření uklidňuje? Tím mnohokrát opakovaným rituálem zapálení si a pokuřování. Ten dává mozku jistotu, že se děje něco známého, a tedy bezpečného.  celý článek
Řada turistů si každoročně z dovolené přiveze nechtěný suvenýr v podobě infekčního onemocnění. Následky přitom mohou být nejen nepříjemné, ale i nebezpečné – někdy to končí c...  celý článek
Karcinom slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým diagnózám. Pěti let od zjištění nádoru se přes veškerou protinádorovou léčbu dožije pouhých pět procent...  celý článek
Vysoký tlak trápí v dnešní době stále více lidí. Většinou se ho podaří snížit pomocí léků a úpravou životního stylu – tedy zbavením se nadváhy, omezením soli, snížením stresu, ...  celý článek
Díky vědcům z kanadské Ottawy existuje další nová naděje na léčbu rakoviny! Objevili totiž způsob léčby nádorů za pomoci viru podobného neštovicím. Ten zcela neomylně napadá v...  celý článek
Pravidla péče po operaci některé části trávicího ústrojí se od sebe liší. Mezi nejméně závažné operace patří nekomplikované vynětí slepého střeva, úplně jinou situaci znamená...  celý článek
Věděli jste, že ještě před 100 lety se alergické onemocnění týkalo pouze 1 % populace? V dnešní době je to neuvěřitelných 40 %. Každý třicátý dospělý přitom trpí některou z...  celý článek
Kostní demineralizace vede ke ztrátě kostní hmoty, následkem čehož dochází zejména u starších lidí k častějším zlomeninám. Jak těmto komplikacím předejít v případě, že senioři...  celý článek
Cigarety bez dehtu, zdravé kouření nebo tabák bez kouře. S takovými nebo podobnými slogany se denně můžeme setkat v nejrůznějších reklamách.  celý článek
Při některých onemocněních pacient obtížně zpracovává běžnou stravu ústy – např. při poranění nebo chorobách ústní sliznice a chrupu. Tehdy přichází na řadu pomoc v podobě p...  celý článek
U lidí s cukrovkou dochází velmi často k ucpání tepen, což může mít za následek závažné srdeční onemocnění. Američtí vědci předpokládají, že by důvodem mohly být nízké hladiny ...  celý článek
Kvalitu života pacienta s nádorovým onemocněním lze výrazně ovlivnit výživou. Pokud je pacient v dobrém výživovém stavu a má dostatečný přísun potřebné energie a živin, má větší...  celý článek
Jednou z příčin vzniku křečových žil je kromě jiného také nedostatek pohybu. Tím, že se budete věnovat nějaké fyzické aktivitě, snížíte riziko jejich vzniku. Zkusit můžete chůzi...  celý článek
Jaro je tady a místo zimních sportů můžete začít jezdit třeba na kolečkových bruslích. Jsou cenově dostupné a skvěle s nimi spálíte přebytečné kalorie.  celý článek
Pro rodiče je očekávání narození potomka krásnou dobou. Velmi bolavá proto bývá zpráva, že má miminko vrozenou srdeční vadu. Ještě donedávna se vady upravovaly až po narození...  celý článek
Růstový hormon lidské tělo v dětském věku přirozeně produkuje a zajišťuje tak růst dítěte. V určité době se uzavřou růstové štěrbiny a dítě přestává růst. V určité době se...  celý článek
U Crohnovy nemoci může docházet k poruchám vstřebávání potravy, někdy je i střevo neprůchodné či musela být jeho část odstraněna.  celý článek

Tep a bolest v brise

| Dotaz od: Martin

Obracím se na vás s prosbou o radu. Je mi 21 let, vyska a vaha 174/70 (mirna nadvaha, nejsem svalnate postavy). Alkohol prilezitostne, 10 cigaret denne, dve kavy denne...

Příčinou Vašeho problému může být leccos včetně některých závažnějších onemocnění a návštěva lékaře je jistě na místě. Hmatný tep břišní aorty je nicméně možné vnímat za...

Brániční kýla

| Dotaz od: David

Na základě gastroskopiie mi byl zjištěn barrettův jícen a axiální hiátová hernie (což jak jsem si sám dohledal je brániční kýla). Byla mi nasazena konzervativní léčba Helicit 2x...

Hiatová kýla není častá a projevuje se spíše komplikacemi. Oparuje se ne příliš často. Komplikace jsou závažnější. Konservativní léčba hiatovou kýlu nevyléčí. Pokud potíže...

Prosím vás mám jeden dotaz v lednu mi byla odstraněna 11 cm plicní bula v levém spodním laloku a od té operace mám problém s břišním svalem,nevím přesně jak místo nazvat ale je...

Někdy se objevují po operacích bolesti v oblasti mezižeberních nervů ai břišní stěny následkem vynucené polohy při operaci v celkovém znecitnění a relaxaci, změny na pateři...

Kýla u novorozence

| Dotaz od: Michaela

Mám dvouměsíčního syna, který má pupeční kýlu. Na radu naší lékařky ji zatlačuji a lepím náplastí, nicméně se mi kýla zdá o něco větší. Je operace nevyhnutelná nebo je šance, že...

Michaelo! Operaci je možné provést v podstatě kdykoli, záleží na velikosti kýly. Menší kýly se většinou operují až v předškolním věku. Šance, že se vyhnete operaci určitě je...

Bolest břišních svalů

| Dotaz od: Michaela

Uz delsi dobu (cca 1 rok) pocituji v urcitych situacich neustalou silnou bolest v podbrisku - brisnich svalu. Stava se mi to napr. pri kasli kdyz lezim, tak to strasne boli nebo...

Svalová únava sice může být vnímána jako bolest a výbavné fenomény,které uvádíte,vedou k zapojení svalstva břišní stěny.Jenže-v medicině se při diagnose postupuje ve snaze...

Vodní kýla

| Dotaz od: Vladislav

Letos v březnu jsem absolvoval operaci vodní kýly na levé straně (věk 44 let). V květnu jsem byl na kontrole v urologické ambulanci, vše bylo v pořádku. Nyní mám pocit, jako by...

Vladislave. Ano, i po operaci může hydrokéla (tedy vodní kýla) vzniknout znovu (zrecidivovat). Někdy po úrazu, fyzické námaze, zánětu v šourku, ale taky častokrát nemusí být...

Překlad lékařské zprávy

| Dotaz od: Pavlína

Prosím můžu Vás poprosit o překlad lékařské zprávy pro moji maminku. Budu za to nesmírně vděčná. Jelikož se nemůžu na to dívat jak ji nechávají furt trpět. Plicní báze s...

Pavlíno. Na plících je nález normální, fibroplastické změny vznikají v rámci reparace - tj. hojení nejčastěji po zánětu. Vaše maminka nejspíše prodělala někdy v minulosti...

Vyrusky na pateři.

| Dotaz od: Nadija

Rada by chom se zeptala pokut my zjistily že mam vyrustky na pateři,a co to spusobilo.Pro tože mně doktor na Ukrajine vysvetlyl že je to kyla,a spusobylo že sem mněla vychyleny...

Výrůstky (osteofyty) páteře jsou známkou pokročilejšího defenerativního postižení páteře, pokud jsou lokalizovány v zadní části obratle, mohou (ale i nemusí) způsobovat zúžení...

Genetické vyšetření

| Dotaz od: Veronika

Chtěla bych se zeptat. Mám Neurofibromatozu von Recklinghausen. Dojížděla jsem do Motola na kontroly k Mudr. Petrákovi, ale jelikož je mi již 21, tak mi bylo řečeno že si mám...

Konzultace klinického genetika před plánovaným otěhotněním je ve Vašem případě jistě vhodná a bude dobře, když k vyšetření s Vámi půjde i Váš partner - už kvůli tomu, že...

Bolesti bederni patere

| Dotaz od: Lenka

Pane Doktore, chtela jsem se poradit jak cvicit nebo ulevit mym problemum s pateri. Abych Vam jen priblizila situaci, loni na jare mi zada "vypovedela sluzbu" a to zpusobem...

Cvičební metoda sama o sobě nepomůže, pro Vás je nezbytné vyhledat a navštívit zkušeného fyzioterapeuta, případně lékaře, který se aktivní fyzioterapii věnuje( pokud není pro...

Chtěla bych se ...

| Dotaz od: Lucie

Chtěla bych se zeptat,ale nevím koho.Před pravým okem se mi udělala mlžná skvrna(už asi 3týdny).Na očním zjistily,že mi vypadlo zorné pole,jinak že jsou oči v pořádku.Na...

Neurologické vyšetřření znamená, že je vše v pořádku, akorát kožní břišní reflexy jsou snížené, což samo o sobě nemusí být příčinou ke znepokojení. Mlžná skvrna - výpadek v...

Brániční kýla

| Dotaz od: Lucie

Byla jsem na gastroskopii a tam mi zjistili, že mám brániční kýlu a zánět žaludku. Chtěla bych se zeptat, z čeho kýla vzniká a zda se může zvětšovat? A také, z čeho vzniká zánět...

Brániční kýla vzniká při oslabení svalů bránice a prostupem obsahu střevní dutiny skrz bránici. Zvětšovat se může, proto je většinou doporučovaná operace. Co se zánětu žaludku...

Bolest v pravém podbřišku

| Dotaz od: Silva

Už asi 4tým dnem mám píchavou bolest v pravém podbřišku. Poprvé to přišlo náhle v noci a od té chvíle to je vždy nečekané a krátké, myslela jsem si, že to nic nebude, ale zdá se...

Bolest v pravém podbříšku upomíná vždy předevšímn na možnost vzniku akutní appoendicitidy, zánět přívěsku slepého střeva. U žen se často objevují gynekologické potíže , u...

Pupeční kýla

| Dotaz od: Petr

Prosím Vás a jak vypadá takové uskřinutí pupeční kýly? Jak se projevuje a jak to poznám, co se děje. Prosím Vás ta pupeční kýla se může zvětšovat? Když by se uskřinula tak jaké...

Každá kýla má tendenci ke zvětšování. Uskřinutí se pozná ihned a to bolestí, pohmatem zvětšeného útvaru v oblasti kýly, zástavou plynů a stolice, nejčastěji. Stav vyžaduje...

Očkování

| Dotaz od: Vera

Na podzim se s přítelem chystáme do Thajska. Jelikož nebudeme trávit dovolenou na hotelu, ale cestováním po zemi, začala jsem zjišťovat, jestli je nutné nechat se očkovat. Na...

Oceňuji vaši snahu být co nejvíce informováni o připravované cestě. Očkování proti žloutence (typ A a při delším pobytu i typ B) a břišnímu tyfu je na místě. Očkování je vhodné...

Únava a bolest v zádech

| Dotaz od: zdenka

Je mi 34 let a chtěla jsem se zeptat, jestli je možné v mém věku mít rakovinu slinivky břišní. 14 dní jsem šíleně unavená, bez energie a chuti cokoliv dělat. Mám bolesti a...

Zdenko. Rakovina slinivky břišní se projevuje netypicky, dominantními příznaky je hubnutí a nechutenství. Bolesti zad se objevují až v pokročilých stádiích, kdy se nemoc ve...

Tříselná kýla

| Dotaz od: Koutný

Mám dotaz ohledně mého 6 Letého syna.V oblasti pravého třísla se mu objevil podélný otok ,který hlavně večer se zvetší a někdy na pohmat lehce bolí.Na chirurgii nám řekli že to...

Pokud bylo Vaše dítě vyšetřené ultrazvukem, s největší pravděpodobností kýlu opravu vyloučili. Nikdy to však není 100%. Máte-li pochybnosti, je nutné opět navštívit lékaře. Jak...

Už třikrát jsem tento rok prodělala kolapsový stav v prvním nebo druhém dnu menstruace. Jednou jsem byla i chvíli v bezvědomí. Je to prý zřejmě způsobeno anémií, mám už...

Váš dotaz je chytrý, ale k adekvátní odpovědi náročný. Vaše obtíže jsou totiž z medicinského hlediska příliš obecné- kolaps může být způsoben řadou vlivů různého stupně...

Povolené břišní svalstvo

| Dotaz od: Romana

D.den, od porodu mám citlivé břicho, pokud my deti na nej skocili nebo nejak bouchly...je to levá strana cca vedle pupíku a dolu...čekal jsem, že se to upraví časem, ted po roce...

Údaje pro případné břišní onemocnění jsou velmi sporé. Je třeba stanovit diagnosu a to nejlépe provedete na chirurgické ambulanci pokud je gynekologické vyšetření jak píšete...

Prosím o radu ...

| Dotaz od: Alena

Prosím o radu některého z chirurgů. Cca před 4 lety jsem byla na operaci se slepým střevem (chronický zánět). Bylo mi odstraněno laparoskopicky. Nyní na rentgenologickém...

Kovové svorky se v některých případech a na některých pracovištích používají, o jejich užití by ale pacient měl být po operaci informován. Riziko, že se svorka uvolní, je...

Pupík

| Dotaz od: Lucie.T

Pane doktore,chci se vás zeptat,trápí mě me břicho,od narození mám pupík nepřirozeně ven,chtěla bych ho mýt dovnitř,stydím se za to,chci se zetat zda to není pupeční kýla,a...

Tvar a velikost pupíku závisí na zhojení pupečního pahýlu po odstřižení pupečníku v porodnici. Někdy se skutečně stává, že část tkáně neodpadne a pupík je pak vystouplý. Možné...

Paní doktrorko, jsem 3 měsíce po hysterektomii LAHV + následně po krvácení do břicha operaci řezem. Jizvu (podélnou) mám ještě citlivou a sem tam mě píchne v břichu, když se...

Po 3 měsících je rána zahojena, zvláště pokud nemáte potíže a lehčí práce a zátěž zvládáte. Na druhou stranu, větší zátěž ještě doporučit nelze. Obecně jizva vyzrává, t.j...

Pane doktore,mám dotaz mám už pomalu rok bolest břich nejvic mě to bodá na pravé strané kousek pod pupíkem, k tomu se mi přidávají bolesti zad ,bolest břicha se stěhuje po celem...

Zánět dutiny břišní jistě nemáte. Nepopsala jse jak je tomu s odchodem plynú a tvarem a stavem stolice, častostí stolice. Mnohdy bolest břicha se objeví i při větší...

Bolesti uzlin v pravém boku.

| Dotaz od: Radek

Mám takový problém čtrnáct dní mě pobolívají uzliny v pravém boku.Nevím co by to mohlo být,jestli to může být třeba kýla...bojím se.Žádné jiné bolseti nemám žádné horečky...

O dospívání se u uzlin rozhodně nejedná, navštivte svého gastroenterologa (nebo klidně počkejte až k němu půjdete na kontrolu, ale zmińte se mu o uzlinách URČITĚ!!!) nebo ...

Reflux jicnu

| Dotaz od: petra

Po dvou porodech cisarskym rezem me byl diagnostikovany reflux jicnu pri nedomykavosti kardie. Zaroven mi bylo receno ze mam vyrazne rozestoupene brisni svaly odshora az dolu...

Vážená paní Petro, refluxní obtíže ve Vašem případě jsou způsobeny inkompetencí kardie. Zvýšení nitrobřišního tlaku (při kašli, tlaku na stolici) může zhoršit jak refluxní...

Ukrutná bolest břicha

| Dotaz od: Mirka

Chtěla bych se zeptat na mého přítele (48), před 3 týdny ho ukrutně začalo bolet břicho, ze začátku jsme si mysleli, že je to střevní chřipka, protože jsme uvízli na horách...

Paní Mirko, ukrutné bolesti břicha by se neměly léčit doma Paralenem a živočišným uhlím. Bohužel píšete jen o bolestech břicha a ne o tom, zda měl průjem, zvracel, jakou měl...

Posilování v těhotenství

| Dotaz od: Marketa H.

Měla bych na Vás dotaz. V červenci jsem potratila a ted jsem znovu cerstve tehotna, docela aktivne cvicim aerobic a brisni svaly, ted jsem samozrejme prestala ,protoze mam...

Posilování břišního svalstva bych v těhotenství příliš nedoporučovala, ne tedy že by dle mého názoru vedlo k potratu, ale příliš silné břišní svalstvo může být u porodu rozhodně...

Únik moči

| Dotaz od: bokol

-prosím o Vaši radu-Může mít na únik moči snížená děloha,polyp na močové trubici a oboustranná tříselní kýla?

Ano, zejména snížená děloha, ale i polyp na močové trubici. Tříselná kýla ukazuje na poruchu postavení obsahu pánevního dna, takže ta také, nepřímo.

Pupeční kýla

| Dotaz od: blanka

Zdravím. Mám dotaz ohledně mého otce. Je mu 55 let a asi měl už dvě operace pupeční i tříselné kýly. Má firmu s dopravním značením a tahá nějaké sloupky. Začalo ho bolet při...

Pokud by se jednalo o recidivu, tedy opakování, kýly tak kapky nemohou pomoci. Ale docela možné, že operovaná kýla je v pořádku a že se jedná o potíže vycházející ze zad , z...

Opakovaná pupeční kýla

| Dotaz od: Klára

Můj bratr byl loni v únoru na operaci pupeční kýly, přitom mu odoperovali i slepé střevo.Po propuštění asi za 14 dní se objevil zánět v místě pupku a musel jít na operaci znovu...

Recidivující kýla je možná, zvláště když předtím došlo k zánětlivým změnám nebo dokonce ke hnisání bv operační ráně. Operační řešení kýl je nyní zcela pravidelem a lékaři mají...

Po hysterktomii

| Dotaz od: Eva

7.7.2009 jsem podstoupila laparokopickou totální hysterktomii. Je možné aby mě pobolívalo v podbříšku jako bych měla menzes? Dále jsem se chtěla zeptat zda bych mohla začít...

Evo! Cviky na břišní svaly Vám nijak nepomohou zhubnout tuk na břiše, jde o oblíbenou, avšak mylnou představu. Posilováním můžete sice danou partii tvarovat (jiný tvar a tonus...

Boule pod pravým žebrem

| Dotaz od: Monika

Prosím o radu: asi 4 roky mám problém, když se chci zvednout z lehu do sedu (např. při cvičení) a zapnu břišní svaly, tak pod pravým žebrem mi vyleze boule, která přibližně do...

Moniko. Může se jednat o kýlu, ačkoliv se na ultrazvuku nic nenašlo. Rovněž může jít o povolení břišní stěny a rozestup břišního svalstva zejména v případě, že máte, jak sama...

Píši Vám,ještě doplňující informace k otázce,kterou jste mi zodpověděl 10.3.Oparatér mi řekl,že jsem měla dva malé lipomy a kýlní branka tam nebyla nalezena..Břišní pás mám...

Reo. Jak jsem Vám odpovídal již minule. Pokud se opravdu nalezly pouze lipomy a břišní stěna nebyla porušená, není pás nutný vůbec. Ale předpokládal bych, že přeci jenom nějaký...

Bolesti svalů a únava

| Dotaz od: petra

Ráda bych se zeptala na nedostatek železa. Změnila jsem obv. lékaře a ten z mé karty zjistil, že už loni jsem měla snížené hodnoty železa, ale nic s tím nedělal. Nový lékař mi...

Petro. Nádherně jste popsala téměř všechny příznaky, kterými se anémie projevuje: zvýšená únava, snížená výkonnost, svalová slabost, poruchy soustředění, dušnost nebo...

Myom na děloze

| Dotaz od: Dana

Lékař u mě diagnostikoval myom na děloze ,dle ultrazvuku 6,5 cm široký. Hloubka se nedala stanovit. Vzhledem k silnému krvácení a velice silným bolestem při menstruaci, které se...

Paní Dano, dobrý den! Vynětí dělohy je možno provést laparoskopicky, tedy bez rozřezání břišní stěny. Na břiše zůstane jen několik malých vpichů a děloha se pak odstraní...

Slinivka břišní

| Dotaz od: Jana H.

Prosím o radu. Moje mamča 48 trpí bolestmi břicha. Dle jejího popisu jsou to záchvaty bolesti, které trvají a i několik hodin a jsou způsobené určitou stravou. Lékař jí poslal...

Léků na onemocnění slinivky břišní (Pangrol, Kreon, ...) není třeba se bát, nemají žádné závažné nežádoucí účinky. Jde o enzymy získané ze slinivek jatečních vepřů. Působí...

Někteří z nás možná do nového roku vstoupili s provinilým pocitem. Po mnoha svátečních dnech opulentního hodování a bujarého popíjení řadě lidem vyvstaly v hlavě otázky, jak...  celý článek

Spánková apnoe u dítěte

| Dotaz od: Lenka

Mám dotaz ohledně spánkové apnoe u šestiletého syna. Před rokem mu narostly krční mandle tak moc, že se v noci nemohl nadechnout, hrozně chrápal a trhavý nádech ho pořád budil...

Lenko, děkuji Vám za dotaz. Na spánkové apnoi Vašeho synka se,podle uvedeného, podílí jak obezita,tak zvětšená nosní mandle. Byl již vyšetřen ve spánkové laboratoři? Určitě je...

GE Reflux a Hiátová Hernie

| Dotaz od: Roman

Je mi 25 let. Na základě příznaků (bolest za hrudní kostí, suchý kašel) mi byla provedena gastroskopie. Diagnóza je GE reflux 1. stupně a cca 2cm hiatová hernie. Jedno z...

Nitrobřišní tlak zvyšuje zvedání těžkých břemen, kašlání či silné tlačení na stolici. Při posilování se proto vyhněte takovým cvikům, kde byste cítil, že jakoby "tlačíte břichem...

Hematomy po warfarinu

| Dotaz od: Iva

Moc Vás prosím o radu.Jsem po 5ti opak. flebotrombózách DK.Po inj. léčbě Clexane,Fragmin,Zibor velké břišní hematomy, nutno operativ. řešit, po Warfarinu totéž.Aby byl INR kolem...

Hematomy se bohužel budou objevovat i při změně medikace, je to totiž velice častý vedlejší účiněk techto léků. Možností by byla jedině změna z i.v. na per orální podávání...

Pocit na zvracení

| Dotaz od: Pavlína

P. doktorko. Chtěla bych se zeptat, už pár dnů se mi děje, že na večer mám pocit na zvracení, knedlík v krku jakoby pocit zahleněný ale nemůžu je ze sebe dostat. Nejakou dobu...

Klasiká medicína diagnostikuje choroby na základě ověřených laboratorních či přístrojových metod, ne na podkladě vzhledu jazyka. Proto tuto " metodu" v žádném případě...

Ledvina

| Dotaz od: Hanka

Přeji dobrý den, bylo mi zjištěno, že mám zbloudilou ledvinu. Protože jsem často trpěla záněty močových cest, tak jsem navštívíla urologa a po rengenovém vyšetření mi lékař...

Zbloudilá ledvina může svého nositele obtěžovat tím, že při jejím posunu dochází k ohnutí ev. až k zaškrcení močovodu - což imituje ledvinovou koliku, je zde také větší...

Slabinová kýla

| Dotaz od: Jana

Chcela by som sa spýtať ako sa prejavuje uskřinutí kýly navonok a či je bolesť akútn alebo dlhodobo pretrváva? Kýla mi nebola ešte diagnostikovaná, avšak na tele sa mi v...

Pokud se jedná o tříselnou kýlu a podle vašeho popisu je tomu patrně tak je vhodná operace. Operace se dnes převážně provádí laparoskopickou cestou, je velmi šetrná. Nástup do...

Nalez na cipku

| Dotaz od: z.

Je mi 24, pri preventivni prohlidce mi bylo z odebraneho vzorku diagnostikovano "cyto asc-h/nelze vyloucit h-sil/.doktor mi rekl, ze se mi tam abnormalne mnozi bunky a ze...

Popsané nálezy znamenají podezřelý nález na čípku (abnormální dlaždicové buňky nebo i cylindrické buňky, které ale nyní ještě nesignalizují jednoznačně nádor, ale časem být...

Oteklé verle

| Dotaz od: Petr

Před dvěma měsíci jsem prodělal laparoskopickou opearci skrotální kýly. Během operace bylo zjištěňo, že kýla vznikla díky vývojové vadě. Při její nápravě došlo podráždění cév...

Petře! Otok šourku se může vstřebávat dlouho, ale po dvou měsících po operaci bych přece jen očekávala jeho výraznější ústup, bude třeba znovu navštvit vašeho lékaře. Hezký den.

Bolest bederni patere

| Dotaz od: jan

Prosim o Vas nazor na me vysledky rtg- nalez snizeni MO prostoru L4/5/S1 s patrnou pseudoartrozou transversu L5 s ilickou kosti,dale patrny Baastrupsy. MRI -nalez...

Jane! Opsaný nález popisuje těžké degenerativní změny páteře a výhřez plotýnky meiz obratli L5 a L6. Plotýnka utlačuje kořenové nervy. Zda je či není nutná operace však...

Dlouhodobé bolesti břicha

| Dotaz od: jana

Začínám už být zoufalá, proto bych se ráda zeptala Vás na Váš názor. Před 3 lety mi nesedla káva s mlékem a rozhodil žaludek a celé trávení (zvýšená plynatost, říhání, bolesti...

I dlouhodobé a velmi nepříjemné obtíže mohou signalizovat "jen" zánět žaludku a o nic závažnějšího se jednat nemusí. Na gastroenterologii můžete jít i sama, bez doporučení...

Zvýšená potivost

| Dotaz od: B

Synovi je 6 let, má sníženou imunitu (je veden na imunologii). Chtěla bych se zeptat na zvýšenou potivost (v noci i přes den při sebemenší námaze). Zatím nám nikdo neporadil, co...

Zvýšená potivost (hyperhidróza) se může objevovat v souvislosti s některými faktory (zvýšená funkce štítné žlázy, obezita, používání syntetického oblečení, stres). Ve většině...

Skouska

| Dotaz od: Honza

Chtěl bych se zeptat chirurgů jestli neznají odborníka v ČR, který se věnuje problematice odstraňování adhezí , případně pracoviště (může být i soukromné), které tuto...

Ostraňování adhezí by mělo být schopno provést kterékoliv chirurgické pracoviště. Co se provedení laparoskopie bez použítí CO2 týče, neměl by být problém se s ošetřujícím...

Paní doktorko moc prosim o radu,mám šílené bodavé bolesti pod pravým žebrem,ale také uprostřed v trojuhelníku a začínající bolesti už i pod levým žebrem.Jsem po operacích...

Nerada Vás zklamu,ale nejchytřejším postupem ve Vašem případě je rozhodně spolupráce s ošetřujícím praktickým lékařem.Obtíže v oblasti břicha u mladé ženy rozhodně nikdo z...

Hnisavá rána

| Dotaz od: Zdeňka

Otec je po operaci břišní kýly a jizva se mu vůbec nehojí a hnisá mu.Pravidelně chodí na převazy,kde mu hnis vyškrabávají lžičkou,coj je velice nepříjemné a bolestivé.Chtěla...

Vyplachovat ránu je samozřejmě možné. Doporučit lze například odvar z heřmánku. Samozřejmostí by měla být zvýšená hygiena rány. Doporučuji se poradit s Vaším ošetřujícím lékařem...

Asi pred dvema mesici me po behani zacaly bolet svaly pod brichem (bolest je ostra hlavne pri kychani). Obcas bolest prechazi az do trisel. V klidu se to vzdy zlepsilo, ale pri...

Krásný den.Díky za trpělivé vylíčení příznaků--jenže,já nemohu být podobně vlídná,nemohu Vám poskytnou odpověď typu ano/ne.Nezbývá,než se nechat klinicky vyšetřit chirurgickým...

Brániční kýla

| Dotaz od: Ondřej

Od března letošního roku mě začal bolet žaludek a bolesti byli nejdříve slabé, ale postupně se zvětšovali až jsem šel na gastro. Tam mi udělali gastroskopii a pan doktor řekl...

Ondřeji! Šílené bolesti opravdu normální nejsou. Vaše potíže sice mohou být způsobeny brániční kýlou, ale pokud vám nasazená medikace nepomáhá, obraťte se znovu na vašeho lékaře...

Objasnění léčebné zprávy

| Dotaz od: Marie

Mám syna /4 roky/, byli jsme u rehabilitačního doktora, který nám dal bez nějakého vysvětlení tuto zprávu. Ráda bych znala laické vysvětlení. Moc děkuji. Zpráva zní: Hlava v...

U tak malého dítěte, 4 roky, které je v prudkém vývoji, jen málokdy tak dokonalý popis se zhotovuje. Nález není nijak alarmující, a stav jistě bude po jisté době 2-3 měsíce...

Epidemie různých onemocnění postihují lidstvo odpradávna. Ve středověku to byly tzv. morové rány. Dokázaly téměř vylidnit tehdejší Evropu. Jako mor se tehdy označovalo každé...  celý článek

Tvorba estrogenu

| Dotaz od: Zdeňka

Chci se zeptat: 1. někde jsem četla, že pravidelný orgasmus u ženy působí pozitivně na tvorbu estrogenu. Je to pravda? 2. Blížím se k přechodovému věku 49let a vím, že...

1) Domnívám se, že je to nesmysl. Při orgasmu se uvolňuje např. oxytocin - to je také hormon, ale s estrogeny to nemá nic společného. 2) Omezení sexuálního života nemá vliv na...

Ledvinove kameny

| Dotaz od: Petr S

Pred tremi dny jsem mel velke bolesti v leve strane bricha.Po 3 dnech jsem se rozhodl jit na pohotovost na rentgenu byl nalez ledvinoveho kamene.Dalsi den jsem sel na CT a dnes...

Domnívám se, že v případě takto malého kamene poškození ledviny nehrozí, je vysoká pravděpodobnost, že takto malý močový kámen odejde sám. U kamenů menších než 5 mm je to velmi...

Posílení imunity

| Dotaz od: mirek

Paní doktorko, jsem 8 let po akutní nekrotizující pankreatitidě a jsem na parenterální výživě.Mám tím velice oslabenou imunitu.Poraďte jak to zlepšit.Zkouším hlívu ústřičnou...

Vhodné by bylo provést imunologické vyšetření, aby před nasazením léčby byly k dispozici laboratorní nálezy, dle kterých by se volila imunomodulační léčba.Zatím můžete zkusit...

Pane doktore, chtela bych Vam podekovat za odpoved a zaroven se jeste na neco zeptat. Byla jsem poslana na magnetickou rezonanci, protoze mam stale bolesti bederni patere kycle...

Nemám možnost přečíst si svoji první odpověď. Situace na magnetické rezonanci však není určitě jiná. Vyšetření, sebepřesnější Vás ale nevyléčí. neurolog je specialista, který v...

Bolest hlavy od úrazu

| Dotaz od: Jan

8.1.2012 jsem spadl na hlavu a udělal jsem si něco s krční páteří, od té doby mám pořád neustálé bolesti hlavy, chodím téměř denně po doktorech a nikdo neví co se mnou, můžete...

Záleží na traumatickém ději a vyšetření ihned po úraze. Bolesti hlavy opravdu patrně s úrazem souvisejí. Na CT pateře jsou změny v oblasti krční pateře, změna 4. krčního...

"Migrující" ledvina

| Dotaz od: Tereza

Studuji na zdravotní škole a chtěla jsem se zeptat, jak je to s "migrující" ledvinou. V učebnicích, které vlastním o tom nic nepíší a mě by zajímalo, co se mi může stát a jaké...

Migrující ledvina značí pokles umístění ledviny něco níže zvláště při vertikální poloze. Většinou se neprojevuje žádnými příznaky, Někdy se ale objevuje tlak v ledvině protože...

Cirhoza

| Dotaz od: P

Vážení, již si nevím rady s nemocí mé maminky. Před 14 dny ji hospitalizovali v Oblastní nemocnici Příbram s podezřením na ucpání žlučových cest. Později se ukázalo, že má...

I v příbramské nemocnici jsou odborníci. Stav hospitalizovaného pacienta, tedy i Vaší maminky, se vždy probírá (konzultuje) na hlášeních, kde jsou přítomni všichni lékaři daného...

Bolesti bederní páteře

| Dotaz od: Radim

Moc Vás žádám o radu/pomoc. Po 5 letých problémech, mám stále bolesti zad. Nejvíce po ránu. Každý večer se nekolik krát probouzím bolesti zad. (probudí mě i přeložene tričko...

Bolesti zad jsou jistě velmi nepříjemné a asi vám nepomůže to, že takových lidí jako jste vy je mnoho. Někdy je příčina bolestí jasná a odstranitelná, jindy de facto...

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené:
Medicínská poradna uLékaře.cz<br />Položte dotaz přímo z mobilu HLASUJTE PRO
APLIKACI

kategorie
Pro lepší svět