Bronchitida

Trápí vás suchý a dráždivý, někdy i bolestivý kašel, po kterém během několika dnů začnete vykašlávat hlen? Může se jednat o hlavní příznak zánětu průdušek neboli bronchitidu, která často doprovází nachlazení nebo na něj navazuje. Zanícené průdušky se zejména u miminek a starších dospělých mohou výrazně stáhnout (spastická bronchitida), následkem je obtížné dýchání až dušnost, sípání a pískot v dýchacích cestách. S návštěvou lékaře neotálejte, neléčená bronchitida může skončit i zápalem plic.

Popis nemoci:

  • Bronchitida je zánět průdušek, nejčastěji způsobený viry.
  • U dětí je velmi častá a v naprosté většině skončí během několika dnů spontánní úzdravou.

Obvyklá léčba:

  • Léčba lehčích případů spočívá ve snižování horečky, užívání léků tišících dráždivý kašel a usnadňujících vykašlávání sekretu, případně inhalaci ke zklidnění dýchacích cest.
  • Pokud je přítomna spastická složka (průdušky a průdušinky jsou stažené), lze využít některá léčiva určená pro astmatiky, ale vždy pod dohledem lékaře.
  • Pokud dojde k nasednutí bakteriální infekce (což lékař snadno ověří vyšetřením CRP), jsou namístě antibiotika.

Rizika neléčení nemoci:

  • U neléčené bronchitidy může zánět přejít na plicní tkáň a způsobit zápal plic.
  • Pokud není ponechán dostatečný klid na úplné zhojení zánětu, může docházet k opakovaným bronchitidám.
  • Dušnost vyžaduje vždy neodkladný zásah lékaře! Epizody těžké dušnosti mohou zanechat trvalé následky (např. poškození mozku) a mohou skončit i smrtelně.

Přečtěte si více


Tabák je hlavní příčinou chronické bronchitidy

Pokud jste silný kuřák, pravděpodobně vás občas trápí kašel. Ne vždy je však tento jev jen důsledkem kouření. Někdy se může jednat i o příznak nemoci zvané chronická bronchitida.

 celý článek
 
Bronchitida postihuje dolní dýchací cesty, které přímo vedou do obou plic

Pod pojmem bronchitida se rozumí akutní zánět dýchacích cest, které se nacházejí uvnitř plicní tkáně a nazývají se průdušky neboli bronchy. Bronchitida je nejčastěji způsobená...

 celý článek
Nejčtenější článek Ilustrace

Malé děti dokážou rodičům občas pěkně zabrnkat na nervy. A to nejen úmyslně, ale třeba i tak nevinnými věcmi, jako je několik dní prázdný nočník. Většinou nejde o nic závažného...

 celý článek
Ilustrace


 celý článek

Ilustrace

Nejen děti, ale i dospělé dokáže kašel nepříjemně potrápit. Mnohdy nemůže člověk kvůli zhoršenému dýchání v noci ani spát. Rozpoznat, že za kašel může právě bronchitida, však...

 celý článek
Nejčtenější článek Ilustrace

Pocity silného a zrychleného bušení srdce nemusí být vždy příznakem závažné choroby. Třeba jste jen snědli některé z potravin, které tento jev vyvolávají. Prozradíme, jak spolu...

 celý článek
Ilustrace

Akutní zánět průdušek (bronchitida) se šíří v dětských kolektivech, ale ušetřeni nejsou ani dospělí – aspoň jednou za rok onemocní asi pět procent z nich. Vyšetřením u lékaře...

 celý článek

Léčba bronchitidy

| Dotaz od: Martina

Ležím s 13 měsíční dcerou v nemocnici s bronchitidou, od včerejšího odpoledne ji vysadili léky v inhalaci a nasadili spiropent (asi, nejsem si jistá názvem). Dnes u vizity nás...

Nevím přesně, jaký je váš dotaz. Při akutní bronchitidě může poslechový nález přetrvávat i po odeznění dušnosti a na základě charakteru poslechového nálezu může lékař vyhodnotit...

Bronchitida

| Dotaz od: Pavla

Právě jsem dobrala ATB Duomox, který jsem dostala před 7 dny od lékaře na zánět průdušek, spolu s kapslemi Erdomed. I nadále mám podle poslechu nález. Rentgen zatím nedoporučil...

Jste ve vynikající lékařské péči.

Opakované bronchitidy

| Dotaz od: Helik

Zajímalo by mě, zda vidíte nějakou možnost pomoci dceři, které je necelých pět let a má během jednoho roku už asi osmou bronchitidu s neustálým podáváním ATB.Před třemi dny...

Rozhodně bych doporučoval konzultaci přímo na imunologii a případně začít užívat léky na podporu imunity. Další by mělo být kontrolní vyšetření na případné patogeny. Hezký den.

Ilustrace

Možná už jste slyšeli o tom, že zánět průdušek může být akutní nebo chronický. Bylo by však mylné myslet si, že je mezi nimi jen časový rozdíl. Jedná se o úplně jiné nemoci!

 celý článek
Nejčtenější článek Ilustrace

Prodělal váš rodič, sourozenec nebo někdo z prarodičů infarkt či mozkovou mrtvici? Možnost, že srdečně-cévní onemocnění postihne i vás, se tím zvyšuje. Nebezpečí je tím větší...

 celý článek

Akutní bronchitida

| Dotaz od: Dominik

Dnes jsem byl a pohotovosti a diagnozovali mi akutni bronchitidu problrm je v tom že nemam teplotu sotva mi vyleze nad 36 stupnu co mam delat ?

Nemusíte mít zvýšenou teplotu. Pravděpodobně to bylo diagnostikováno na základě poslechového nálezu. Dodržovat klidový režim, hodně tekutin a vitamínů, pokud jstre dostal nejaké...

Chronická bronchitida

| Dotaz od: Pavel

Vážení, je mi 86 let a trpím chronickou bronchitidou (nebo CHOPN?). K odbornému lékaři chodím asi 5 let. Užívám Atrovent N 3x d 3 vdechy. Při vyšetření mi kontrolují vitální...

Pane Vranský, přeji Vám dobrý den! Vaše RA by sice měla vést ošetřujícího lékaře k opatrnosti, ale jeden příbuzný neznamená ještě rodinnou zátěž. K posouzení medikace je nutné...

Je to zhruba mesic a pul co jsem prodelala akutni bronchitydu,byli mi napsany antibiotika jen na 3 dni,potom jsem brala jen sirup na odkaslavani mukosolvan,ale kasel mi zustal...

Pokud kašel trvá déle než týden, měla byste vyhledat svého lékaře a nechat se prohlédnout, zda je bronchitida již skutečně vyléčená a zda je nález na plicích v pořádku. Lékař...

Bronchitida

| Dotaz od: Jana

Již několik dní mě trápí bronchitida. V lékárně mi doporučili Mucobene, ale výsledek zatím žádný. Můžete mi prosím doporučit nějaký volně dostupný lék vhodný pro těhotné...

Nepíšete, jak Vás bronchitida trápí. Na kašel můžete kromě ambroxolu (= Mucobene, Mucosolvan, Ambrosan, Bromhexin..) užívat také přípravky s výtažkem z břečťanu (např.Hedelix...

Bronchitida

| Dotaz od: Nikola

Dnes mi lékař na plicním po rtg a vyšetření předepsal Tilade 2krat 2 vdechy,na rtg nic nebylo na spinometrii jsem měla FVC78% FEVl 83% PEF 65% MEF 67%, a jako diagnozu...

Znamená to, že máte akutní tedy- krátkodobou bronchitidou s déletrvající poruchou dechu-Tilade tedy budete užívat jen do odeznění obtíží.

Chtěla bych se zeptat,muj 3,5 letý syn prodělal během jednoho měsíce anginu a bronchitidu, neusále kašle hlavně když leží přes den skoro vůbec. Dnes jsem mu objevila na krku pod...

Zvětšená uzlina pravděpodobně souvisí s prodělanou bronchitidou a angínou, pokud by se ale v průběhu několika týdnů nezmenšila, doporučuji obrátit se na dětského lékaře.

Asi bronchitida

| Dotaz od: Daniel

Je mi 28 let. Před třemi týdny jsem onemocněl, byl jsem u doktorky, ta mi řekla že mám nějakou virózu a dala mi paralen. Měl jsem přibližně šest dní horečky kolem 39,6 °C, poté...

Je možné, že zánět z horních cest dýchacích Vám postihl i dolní cesty dýchací - tomu říkáme bronchitis - zánět průdušek. Projevuje se teplotou, kašlem - v úvodu suchý, dráždivý...

Akutni bronchitida

| Dotaz od: Lenka

Před 3 tydny pro bolesti v krku a spatne dychani naordinovan PL Penebene (cpr 5.5) po 5 dnech se nalez zhorsil PL naordinoval soucansne Fromilid 500. Po tydnu uzivani se stav...

Určitě bych doporučila komplexnější vyšetření, s kompletním krevním rozborem. I vyšetření moče. Opakující se třesavky a kolísavé zhoršení a zlepšení stavu určitě není úplně v...

Opakované bronchitidy

| Dotaz od: Marie

Mám 17 měsíční dceru. V 6 měsících prodělala oboustaný zápal plic a poté měla opakované bronchitidy.Imunolog zjistil z krve v dubnu, že má sníženou imunitu a doporučil injekce...

Pokud dcerce byla zjištěna v krevních odběrech snížená hladina imunoglobuinů, pak je léčba intramuskulárními imunoglobuliny na místě. Doplnila bych i alergologické vyšetření...

Bronchitida a antibiotika

| Dotaz od: Lenka

Jsem dlouhodobě v zahraničí a onemocněla jsem zánětem průdušek. Lékaře jsem navštívila před 4 dny - po 3 dnech vykašlávání. Vyšetřil mne pouze poslechem (žádný rozbor hlenu nebo...

Tělo si samo s infekcí poradit může, nicméně standardní postup by byl rentgen (pro kontrolu, jestli nemáte pneumonii) a nasazení ATB, pokud ale vyklašláváte již spíše čirý hlen...

Paní doktorko,mladší syn (nyní 21měsíců), prodělal v cca jednom roce akutní bronchitidu. Tehdy jsme v noci jeli vystrašeně na pohotovost, protože dýchal velmi ztěžka a hlasitě...

Kailo. Kojenci a batolata jsou obecně náchylní k infekci vzhledem k nezralosti inunitního systému. V situacích a na místech s velkou koncentrací osob a při velkých teplotních...

Akutní bronchitida

| Dotaz od: Lucie

Již dva měsíce mě trápí akutní bronchitida. Začalo to bolestmi hrudníku ,první mi praktický lékař dal augmentin, azibiont ale skončila jsem až na plicním kde mi dali xorimax a...

Další antibiotika opravdu už asi nemají smysl. Někdy může kašel po respiračních infektech přetrvávat několik měsíců - infekce už memusí být přítomná, ale sliznice dýchacích je...

Prodělal jsem zánět průdušek. V pátek jsem dobral antibiotika a v sobotu ráno jsem nejdříve vysmrkal kouli žlutého až oranžového hlenu s obsahem krve která měla velmi hustou...

Adame, dle přiložené fotografie se nejspíše jedná pouze o hleny. Pokud nemáte celkové příznaky (teplota, kašel), doporučila bych vám ještě vyčkat a užívat mukolytika...

Spastická bronchitida

| Dotaz od: Lenka

Pane doktore, chtěla jsem se zeptat,jsem 10dni nemocná lékař mě odeslal do nemocnice s podezřením na zápal plic Který se díky bohů nepotvrdil. Diagnostikovali mi spastickou...

Lenko, ekzém je onemocnění, na jehož vzniku se může podílet více faktorů - faktory genetické, defekt kožní bariéry, imunologická odpověď, vlivy životního prostředí, infekční...

Bronchitida

| Dotaz od: lucie

Mam 4leteho syna ktereho od 6 mesicu trapi bronchitidy a uz dvakrat je po zapalu plic od nasi lekarky z alerga mame seretide a na imunitu imunor bohuzel se nic nezmenilo ani po...

Zvětšení nosní mandle může být místem ,kde přetrvává zdroj infekce, takže pokud nepomáhá imunomodulační a protizánětlivá léčba, tak bych odstranění mandle také doporučila...

Léčba bronchitidy

| Dotaz od: šárka

Obracím se na vás s dotazem ohledně mé léčby. Opakovaně trpím záněty průdušek, i 4x během tří měsíců. Můj lékař mi vždy předepisoval antibiotika. Až nyní mi předepsal Prednison...

Nežádoucí účinky kortikoidů se začnou projevovat až po několik týdnech užívání, tak dlouho jistě preparát brát nebudete. ATB se používají u zánětu, který je vyvolaný bakteriemi...

Rozedma plic bronchitida

| Dotaz od: Ladislav

Mam rozedmu plic a bronchitidu užívám-->spiriva,seretide diskus 50/500,ventolin n, a uzivam přístroj k dychani ktery uzivam 16 hodin denne kdyz sem nastydli tejty leky...

Pokud je situace taková, jak ji popisujete, bylo by nejrozumnější absolvovat pobyt v nemocnici, kde by vám podrobně prozkoumali vaše dýchací funkce a jiné parametry zdraví...

Astma nebo bronchitida?

| Dotaz od: Dana

Zajímalo by mě, jaký je rozdíl mezi astmatem a bronchitidou, protože se u mě lékaři neshodnou. Alergologické vyšetření: zjištěn hemofilus infl., přeléčen atb., dále vše v...

Astma bronchiale je chornické zánětlivé onemocnění průdušek, důsledkem chornického zánětu je bronchiální hyperreaktivita s bronchiální obstrukcí /stažení průdušek na různé...

Bronchitida

| Dotaz od: Valerie

Má 2letá dcera dostala před měsícem suchý dráždivý kašel,nic na to nepomáhalo,až jsme skončili v nemocnici s bronchitidou,špatně dýchala a sýpala,po propuštění to bylo 2dny...

Nezbude než se vydat zase za pediatrem, který provede vyšetření a nasadí léčbu. Dobré by bylo také popřemýšlet o redukci či stopnutí kouření, i když doma nekouříte, výpary z...

Když řeknete silnému kuřákovi, že má plíce vyplněné dehtem, možná se vám vysměje. Přitom zábavná tato informace rozhodně není. Výraz dehtové plíce může sice znít ostře, má ale...

 celý článek

Chopn

| Dotaz od: Láďa

Dlouhodobě se léčím s CHOPN III.st,mám plnýID.Užívám Foradil,Miflonid,Salbutamol a Berodual,ale můj stav se nijak nelepší.Všude kde čtu o této chorobě se dočítám,že jedním z...

Pravděpodobně máte typ onemocnění, který je provázen více dušností a ventilační poruchou typu astmatu, než bronchitickým kaštem a zahleněním. Tyto příznaky spíše bývají u prosté...

Neustálé nemoci

| Dotaz od: Kateřina

Mám dotaz ohledně mé 5leté dcery.Je neustále nemocná,dle dr nijak závažně,tudíž nechce udělat žádné vyšetření.Když to vezmu od září,dcera v září a říjnu jen malé virozy-horečky...

U dětí začleněných do kolektivu se zvýšená nemocnost očekává. Běžné virózy i když časté Vás nemusí znepokojovat, dítě si buduje imunitu a nepoškozují tkáně. Naopak časté infekce...

Záněty průdušek

| Dotaz od: Olga

Mám tak 3x do roka těžké záněty průdušek s čím dál těžšími průběhy,končící antibiotiky- co se s tim dá dělat jako prevence, pomohlo by nějaké očkování na př. to co se nabízí po...

Paní Olgo, spíše bych navrhovala vyšetření u imunologa a případně na plicním. recidivující záněty prudušek můžeu být i důsledkem neléčené alergie nebo nedostatečné imunity - ale...

Jsem necelý týden v neschopnosti pro zánět průdušek. Ztratila jsem skoro hlas, měla jsem slabou teplotu a celkově jsem byla velmi slabá. Po třech dnech se mi ulevilo, ale...

Růženo. Z Vaší strany nepadla otázka, nevím tedy, nač odpovídat. Příznaky, které popisujete, jsou při infekčních nemocech běžné. Pokud by bolest za krkem neustupovala, je čas...

Sedimentace krve

| Dotaz od: Kristýna

Je mi 13 let a už 2 týdny mám kašel.Měla jsem bronchitidu.Doktorka mi v pondělí na kontrole řekla , že je to lepší a dělala mi sedimentaci krve,jenže sedimentace prý byla na...

Kristýno. Vyšetření sedimentace krve je sice vyšetření jednoduché, nicméně ne příliš specifické. V době infekčního onemocnění stoupá a pak velmi mírně klesá, i několik týdnů...

Cca před třemi týdny mi začal pocit zahlenění v krku, kašel, kovová pachuť v ústech při něm a celková slabost. Lékařka mi diagnostikovala zánět průdušek, CRP 44 a nasadila...

Paní Terezo. Popis Vašich potíží odpovídá opakované infekci dolních dýchacích cest typu bronchitidy, tedy "zánětu průdušek". Ovšem vzhledem k popisovanému průběhu je samozřejmě...

Vrzot na plicích

| Dotaz od: Lenka



Plíce

| Dotaz od: Lenka

Mám dostaz kouřím 16 let a je mi 28 kourim cca 20 cigaret denne nekdy mene.Posledni dobou kdyz se ráno probudim z tezi se mi dýchá a tlačí mi na plicích z obou stran.Někdy mívám...

Určitě bych Vám doporučila vyšetření u specialistu pneumologa, který provede rtg plic a laboratorní vyšetření k vyloučení zánětlivého onemocnění. Jistě by bylo také velice...

Zápal plic je závažné infekční onemocnění, kterým mohou onemocnět jak děti, tak dospělí. U některých dětí je však riziko vyšší. Nepatří mezi ně i váš potomek?

 celý článek

Rozdíly

| Dotaz od: Petra

Chtěla bych se zeptat rozdíly mezi chronickou bronchitidou a Astmatem?? Jaké mají příznaky a čím se popř.liší.

Dnes už se pojem chronicka bronchitida užívá ve spojeni s Obstrukcni nemoci plicni - tzv CHOPN, kde se jedná o dlouhodobe trvajici produktovní kašl s vykašláváním hlenu a...



Diagnoza j418

| Dotaz od: Jaroslava

Zdravím můj muž dochází na plicní oddělení s diagnozou J418 má nález opouzdření v plicích a jinak když má teploty jsou nasazena antibiotika-jednou nasadila plicní foukátko málem...

Diagnóza J418 je - smíšená prostá a mukopurulentní chronická bronchitida. Je to chronický /dlouhodobý, vleklý/ zánět průdušek, nejčastěji způsobený kouřením cigaret. Příznakem...

Zhoršené dýchání

| Dotaz od: Petra

Trápí mě bolest na hrudi, někdy svědění hrudníku, hlenovitý kašel po ránu po námaze, nebo když ulehnu do postele. Často a rychle se zadýchávám a po fyzické zátěži se dusím a...

Petro. Ze samotného výčtu Vašich potíží Vám nedokážu stanovit diagnózu, pouze doporučit, co by jste měla podstoupit, aby se Vaše nemoc odhalila. Hlenovitý kašel do obrazu...

Chopn

| Dotaz od: Vala

Tento týden mi byla diagnostikována CHOPN,a to na základě jediné spirometrie.Je mi 32 let,v dětství jsem měla lehké astma,nyní již nekouřím.Na plicní vyšetření mě odeslala paní...

Valo! CHOPN je zkratka chronické obstrukční plicní nemoci. Tato jednotka je charakterizována snížením hodnoty FEV1 měřené právě spirometrií. FEV1 je podíl vzduchu vyfouknutého...

V posledních desetiletích stále stoupá počet alergiků v průmyslově vyspělých zemích. Je to vysvětlováno například prudkou změnou životního stylu.

 celý článek

Jedná se o astma?

| Dotaz od: Petra

Jaké příznaky má astma?? Můžete mi, prosím, příznaky astmatu napsat co možno nejpodrobněji?? Je možné, že tyto příznaky patří právě k astmatu? Trpím hlenovitým kašlem po ránu...

Petro. Pro bronchiální astma je typická záchvatovitá dušnost. Záchvaty dušnosti provokují alergeny, znečištěné ovzduší, infekce dýchacích cest, ale i stres či emoce. Jedná se...

Je mi 32let a jsem kuřačka. Denně vykouřím pět cigaret. Poslední týden se mi objevila dušnost a potíže s dýcháním. Jakmile nastane večer, začne se mi špatně dýchat, když si...

Vzhledem k tomu, že kouříte, jde nejspíše o chronickou bronchitidu (zánět průdušek) - doporučuji Vám pokusit se přestat kouřit, protože jde o poměrně nepříjemné onemocnění...

Problém s dýcháním

| Dotaz od: Kamil

Cca před 3 týdny jsem podle mého lékaře zánět průdušek. Bral jsem antibiotika a teď se mi to opět vrátilo, doktor mi opět předepsal antibiotika. Teď podruhé jsem už neměl...

Vážený pane Kamile, omlouvám se za opoždění odpovědi, dotaz byl ke mě přesunut. Řekl bych, že za daných okolností byste měl mít bližší vyšetření zaměřené na funkci plic a také...

Zápal plic a zánět průdušek

| Dotaz od: Šárka



Dlouhodobá bolest v krku

| Dotaz od: Marcela

Mám třetí měsíc problémy s bolestí v krku. Jsem astmatička, léčená Symbicortem. V lednu jsem hodně kašlala a bolelo mě v krku, alergoložka mi udělala stěry a protože v nose...

Vidím,že jste překonala opravdu hodně vyšetření. Stafylokokus v nose je dnes pomerne častý nález a neni nutno uživat abtibiotika. Jestli přetrvávaji potíže jak popisujete, ráda...

Kašel a zhoršené dýchání

| Dotaz od: Květa

Hezký večer, trpím již od vánoc dráždivým kašlem, vykašlávám hustý hlen. V někteém období jsem neusnula bez Berodualu (mám ho z dětství, snížená kapacita plic, ve 12-ti letech...

Květo! Doporučuji vyšetření na plicním odd. (TRN).

Spirometrie

| Dotaz od: Pavel | z mobilní aplikace

Chtěl bych Vás požádat o zhodnocení výsledků ze spirometrie, které jsou v příloze. Jedná se o 2 testy (30 minut od sebe). Je mi 35 let a jsem kuřák od 16-ti let. Vykouřím do 20...

Hodnoty spirometrie jsou hranicne. Mate lehkou obstrukci dýchacích cest. Ale prevaha je v periferii. Souhlasim s paní doktorkou v tom,že se pravděpodobně jedná o chronickou...

Astma

| Dotaz od: Pavlína

Mám 3letého syna. Pro časté obstrukční bronchitidy bere Ecobek 50mg,2vdechy denně. Nyní měl po třech měsících opět virové onemocnění, které mu spusní obstrukční potíže. Bere...

Ventolin by toto způsobovat neměl. Doporučoval bych ale přesto konzultaci u ošetřujícího lékaře. Hezký den.

Zhoršené dýchání

| Dotaz od: Petra

Trápí mě únava, nemůžu se nadechnout z plných plic, dále mě trápí hlenovitý kašel, úzkost, nervozita, podrážděnost, špatná nálada, rychle se zadýchám. Děkuji moc za odpověď. O...

V tomto ročním období se jedná nejspíš o zánět dýchacích cest (bronchitidu). Je vhodné provést kultivační vyšetření sputa, rentgenový snímek plic, dále vyšetřit zánětlivé...

Obracím se na Vás s dotazem ohledně mého syna (15měsíců). Byli jsme odesláni na alergologii kvůli častým bronchitidám. Měl ji celkem 7x (z toho 2x hospitalizace kvůli dušnosti...

Paní Jano. Předně je nutno zdůraznit, že jakoukoliv nejasnost související s poskytnutou lékařskou péčí je nutno řešit rovnou s daným lékařem. Bez znalosti detailů není možné...

RTG snímek plic je jedním z nejčastěji prováděných. Hrudník obsahuje životně důležité orgány - srdce a plíce. Jejich snímkování je nutné pro odhalení jakýchkoli odchylek od...

 celý článek

Prudušky

| Dotaz od: Kateřina

Mám 10 měsíčního synka a ten mi trpí na prudušky, moje paní doktorka mu předepsala čípky rectodelt 100, spiropen sirup a inhalovat mukosolvan roztok.Berem to už od uterka a mě...

Nevím zda-li synovi byly dělány odběry k vyloučení akutního zánětu, zda-li má teploty. Léky jsou volené správně - měly by roztáhnou t průdušku a uvolnit hleny /laiky řečeno...

Antibiotika maleho miminka

| Dotaz od: Katka

Muj syn 4,5 mesice prodelal bronchitidu obstrukci privezla se si ho dmu a opet jeste ve stejny den sem ho vezla zpet do nemocnice a mel bronchitidu akut,po asi 9 dnech ho...

Hned zítra synka raději jděte ukázat jeho pediatrovi - synka vyšetří a pravděpodobně změní léčbu, jde nejspíše o alergii na antibiotika. Hezký den.

Vysoká škola

| Dotaz od: Studentka

Chci se zeptat na dotaz. Mám chronickou bronchitidu, protože mi dávno nevyléčily zánět dutin a měla jsem ho dlouho. Jen občas pokašlávám, ale nemám žádné záchvaty či tak...

Nemusíte mít obavy. Tahle nemoc není důvod nepřijetí k studiu.

Špatne dychani

| Dotaz od: petr

Chtěl bych se zeptat jsem rekreacni sportovec a posledni dobou když bežim přibližne 5 minut a zastavim se tak se nemužu pořadně nadechnout jako bych dychal brčkem,a mam...

Může jít o bronchitidu i bronchiální astma. rozhodně navštivte lékaře a omezte aktivity, které stav zhoršují.

D.den, Jaká antibiotika sou nejšetrnější k organismu při léčbě zánětu průdušek? trpěla jsem Lupenkou a častými anginami,ale díky přírodní léčbě již 4 roky tyto nemoci nemám...

Odpověď na vaši otázku je složitá. Snažíme se dávat co nejšetrnější léky, ale vše závisí od stavu pacienta, citlivosti mikro i makroorganizmu vůči antibiotikům, od toho jesli...

Bolest pod lopatkami

| Dotaz od: Jakub

Asi před měsícem jsem měl zánět prudůšek,ten jsem vyléčil,ale ais ne úplně protože se mi za dva týdny vrátil,nyní beru už druhé antibiotika,kašel horečky a pálení na hrudníku...

Moc si vážím Vaší důvěry,ale písemná forma diagnostikování v tomto případě opravdu nenahradí Vaši spolupráci s ošetřujícími lékaři,kteří Vás měli v péči v první fázi Vašeho...

Cistická fibróza

| Dotaz od: Rony

Dotaz se týká mého 2,5 letého syna. Cca před rokem se objevila 1.ataka obstrukční bronchitidy. Co měsíc, to problém s dýcháním (uzavřeno vždy jako obst.bronch., pneumonie nebo...

Teoreticky by se cystickou fibrózu jednat mohlo, pokud ovšem všechny testy vyšly negativně, je pravděpodobnost poměrně malá. Doporučoval bych proto znovu kontrolu u dětského...

Chci se zeptat jsem teď dlouhodobě pracovně v Turecku a trápí mě horní dýchací cesty asi zánět průdušek nasadil jsem antibiotika Amoksiklav k dispozici mam ještě Xorimax.Jsou...

Jiří. Na záněty horních cest dýchacích a zánět průdušek se běžně antibiotika neužívají, ne jako lék první volby. Jsou to záněty většinou virové, antibiotika na ně nepůsobí...

Bronchoskopie je endoskopické vyšetření průdušek. Pomocí zvláštní ohebné nebo tuhé trubice umožňuje lékaři nahlédnout dovnitř Vašeho dýchacího ústrojí. Bronchoskopie se používá...

 celý článek

Snímek plic

| Dotaz od: Jarka

Manžel byl poslán na rtg plic. Jako nález pro ob. lékaře píší: Srdeční stín ao konfigurace, KTI=0,45. V hilech a pravém basalním poli kalcifikovaný prim. komplex. Hilová kresba...

Paní Jarko, v souhrnu je zde napsáno, že váš manžel prodělal oboustrannou bronchitidu, nasazení antibiotik bylo tedy zcela na místě, stejně jako sirup usnadńující vykašlávání...

Jeden z nejhorších pocitů, jaký člověk může mít, je nemoci se pořádně nadechnout. Bohužel onemocnění, která ohrožují naše plíce a dýchací cesty, je celá řada. A zdaleka ne...

 celý článek

Chcete žít dlouho v co nejlepší kondici? Pak zkuste přemýšlet o tom, jestli jsou cigarety tou nejlepší zárukou dlouhověkosti. Kouření cigaret, ať už aktivní, nebo pasivní, škodí...

 celý článek

Mezinárodní nekuřácký den vždy připadá na 3. čtvrtek v listopadu. V roce 2014 se dnem boje proti kouření stane 20. listopad. Nekuřácký den je osvětou pro kuřáky, kteří si...

 celý článek

Ačkoliv je kouření zakázáno v hromadných dopravních prostředcích, v osobních vozech stále potkáváme velké množství řidičů kuřáků. Právě oni ohrožují nejen své zdraví, ale i...

 celý článek

Sůl sice zvyšuje krevní tlak, riziko vzniku mrtvice a srdečních onemocnění, ovšem na druhé straně dokáže v mnoha případech i pomoci. Například při léčbě astmatu nebo lupénky.

 celý článek

Kouření je čím dál více problémem mladých lidí do osmnácti let. Přitom tito kuřáci už dobře vědí, že jde o rizikový faktor pro vznik rakoviny plic a dalších chorob. Vzdát se...

 celý článek

V tradiční jihoafrické medicíně je známo, že extrakt z tamního muškátu léčí nejen infekce horních cest dýchacích, ale i další onemocnění krku, nosu a uší. Kvůli těmto...

 celý článek

Banální rýma dítěte může být pro mnohé rodiče noční můrou. Vědí totiž, že toto běžné onemocnění v případě jejich potomka přestoupí na další části dýchacích cest a uzdravování...

 celý článek

Když se řekne průduškové astma, většina z nás si představí obtížné dýchání spojené s charakteristickým sípáním. Odborníci ale dobře vědí, že toto onemocnění může být...

 celý článek

Adolescenti, kteří s kouřením teprve začínají, si jakoukoliv roli tabáku při pozdějším vzniku některých chorob často zcela odmítají připustit. To je také důvod, proč cigaretu...

 celý článek

Refluxní choroba jícnu se nejčastěji projevuje jako pálení žáhy a návratem potravy ze žaludku do jícnu. Může mít ale i jinou podobu. Jedná se o tzv. mimojícnovou formu nemoci...

 celý článek

Je to nespravedlivé. Tabáku se celý život vyhýbají, a přesto onemocní chorobou typickou pro milovníky kouření. Navíc se tito pacienti většinou ani nedozvědí, proč je rakovina...

 celý článek

Islandská sopka ve dnech své největší slávy vychrlila do vzduchu obrovské množství popela. Ve skutečnosti si však ani odborníci ze Světové zdravotnické organizace (SZO) nejsou...

 celý článek

I když jste zdraví jako řípa, chřipka vás může skolit na mnoho dnů až týdnů. A i když se to nestává často, vede tato nemoc občas k velmi závažným zdravotním problémům, jako...

 celý článek

Lupénka je kožní onemocnění související s imunitním systémem. Při jejím vzniku hraje roli zčásti autoimunita, zčásti ale také dědičnost. Děti rodičů postižených lupénkou mají 30...

 celý článek

Vzbudili jste se s ucpaným nosem, kýcháním a kašlem, máte teplotu a bolí vás celé tělo. Pokud vám vadí, že neumíte rozpoznat, jaká choroba si na vás zasedla, vryjte si do paměti...

 celý článek

Po třicátém roce života se Čapkův stav opět zhoršil, bojoval i s jakousi vnitřní krizí. Psychická nejistota a obtíže se nutně musely odrazit i v jeho zdravotním stavu. ...

 celý článek

Streptokok a

| Dotaz od: Jana Křivanová

V pondělí mi byl výtěrem zjištěn streptokok typu A a zároveň bronchitida. Nyní užívám antibiotika Penbene 1000000, celkem 30 tablet (beru 3 krát denně, po 8 hodinách). Už od...

Domnívám se, že bolesti břicha, jak je popisujete, nesouvisí s infekcí ani s antibiotiky. Doporučuji návštěvu lékaře, ev. přímo chirurga.

Koncem minulého roku ta zpráva obletěla téměř celý svět a výrobci vakcín si nejspíš spokojeně mnuli ruce. Studie kanadských vědců přesvědčivě ukázala, že očkování proti chřipce...

 celý článek

O chřipce se podobně jako o rýmě traduje, že neléčená trvá sedm dní, zatímco léčená týden. Toto tvrzení ale není tak úplně pravdivé. U chřipky totiž mimo jiné dost záleží na tom...

 celý článek

Bolesti hlavy, bolesti svalů, horečka, rýma, kašel, bolesti v krku, únava, schvácenost. Většinou to shrneme: „Chytil jsem chřipku.“ Díky medicínské osvětě většina z nás ví...

 celý článek

Vysoka sedimantace a crp

| Dotaz od: Zuzana

Prodelala jsem v srpnu tohoto roku hnisavou anginu a nedoleceni se projevilo ve velmi silne bronchitide az s podezrenim na slaby zapal plic. Od te doby mam problem s vysokou...

Pokud nikde nebyla nalezená ložisková infekce (ústní dutina včetně zubů, dýchací cesty, vedlejší nosní dutiny, plíce, močový systém, gynekologická soustava atd.atd. atd.), může...

U mého dvouměsíčního syna lékařka diagnostikovala astmatický zánět průdušek virového původu, s tím, že se nakazil pravděpodobně ode mne (mám zánět nosních dutin) a nejedná se o...

Věřím, že spíše šlo o nedorozumění při komunikaci, asthmatický zánět u tak malého dítěte? - pro tuto dg. by musely být nějaké závažnější důvody. Jistě byla etiologie - příčina...

Porucha imunity?

| Dotaz od: Zuzana

Ahoj, chtela jsem se zeptat na nazor nebo zkusenosti. Moje prvni faze byla onemocneni hnisavou anginou, na ni jsem dostala 2x sumamed a codein na neprijemny kasel, jenze jsem ji...

Zvýšení CRP znamená, že v těle je stále nedoléčený zánět, který se samozřejmě může z dýchacích cest přenést na klouby a pohybový aparát. Jestliže se vaše tělo i přes opakovanou...

Kouříte a snažíte se se svým zlozvykem bojovat? Podporu vám mohou poskytnout homeopatické léky. Rozptyl jejich účinnosti je opravdu široký.

 celý článek

Můj syn 3 roky dostal na užívání zinnat 125 mg 2xd po 5 ml, dostal 2 balení po 50 ml. Dávku jsem odměřovala přesně přesto mi už z prvního balení zbyly skoro dvě dávky...

12 dní by měla být dostačující doba užívání antibiotik. Očkování Prevenarem je vhodné.

Suchý dráždivý kašel

| Dotaz od: Michaela

Mám devatenáctiměsíční dvojčata, chlapce, z nichž "mladší" trpí zhruba 2 měsíce opakovanými nočními záchvaty suchého dráždivého kašle, jenž ho často budí. Jinak je přes den bez...

Mohlo by se jednat o slabou bronchitidu či počínající astma. Doporučovala bych vyhledat pediatra aby jste něco nezanedbali.

Mám 14,5 měsíční dceru, zajímalo by mě, zda by nebylo vhodné jí nějak podpořit imunitu, např. Imunoglukanem. Od srpna je totiž prakticky každý měsíc nemocná, v srpnu...

Imunoglukan se podává při opakujících se infekcích (což se týká i Vaší dcery). Dle dostupných informací podporuje imunitní odpověď a snižuje počet infekčních epizod. Přípravky...

Zdálo by se logické, že omezení styku s alergenem povede ke snížení rizika rozvoje alergie. Snaha zjistit, jaká opatření jsou pro prevenci alergií nejlepší, vede k intenzivnímu...

 celý článek

Vysoké ph moči

| Dotaz od: Adéla

Mám 7mi měsíční dceru, která prodelala bronchitidu, užívala ATB, během nemoci jsem jí testovala moč(testovacími proužky od dětské lékařky) a vždy měla vysoké PH(kolem 8).od té...

Vysoké pH moči může být při močových infekcích, moč by správně měla být mírně kyselá (pH 5-6). Posun pH směrem k zásaditým hodnotám může svědčit pro infekci bakteriemi, které...

Až dosud jsme si mysleli, že příroda je ke kuřákům relativně spravedlivá. Kdo hodně kouří, propracuje se s vysokou pravděpodobností k rakovině a jiným onemocněním.

 celý článek

Vdechnutí barvy ve spreji

| Dotaz od: Lucie

Chtěla bych se Vás zeptat na vdechnutí laku ve spreji, barvy ve spreji. Před pár dny jsem lakovala barvou dřevo a bohužel jsem si nevzala roušku, takže jsem vdechla...

Vdechnutí takovýchto látek může být nebezpečné jak akutně (kašel, bronchitida, zánět plic), tak i v pozdějším horizontu (vznik rakoviny) Bylo by dobré podívat se na tu barvu a...

Posílení imunity

| Dotaz od: Veronika

Chci se zeptat, zda preventivní užívání přípravků z echinacey či hlívy ústřičné na posílaní imunity není nijak škodlivé dětem/7,4/. Dcera po celý rok má rýmu, či pokud se...

Veroniko! Pokusím se odpovědět po pořádku: 1.Děti přípravky z echinacey i z hlívy ústřičné užívat mohou, samozřejmě se musí jednat o přípravky určené dětem v odpovídajícím...

Časté onemocnění

| Dotaz od: Barush

Letos, tedy v roce 2011, jsem často nemocná. Máme konec měsíce květen a já již po deváté beru antibiotika. Vše začalo obyčejnou chřipkou, dále bronchitidou a od začátku března...

Určitě bych upřednostnila imunologické vyšetření před užíváním Ribomunilu. Vyšetření mělo být naopak dříve než byl Ribomunil nasazen. Doplnila bych i alergologické vyšetření...

Zánět průdušek

| Dotaz od: Lucie

Prodělávám právě zánět průdušek, ležím v posteli,beru antibiotika,vše se snad lepší. Jen by mě zajímalo, jestli si po vyléčení budu moct občas zakouřit,nejsem žádná závislá...

Předem se omlouvám, moje odpověď bude asi trochu nečekaná. Vzhledem k tomu, že jste svobodný a (zřejmě) dospělý člověk, můžete v mezích zákona a slušnosti dělat co chcete. Tedy...

Vlhký kašel

| Dotaz od: Johana

Týden se mě držel velmi suchý kašel (bez teplot či bolesti svalů). Začala jsem užívat Stoptusin ten však nezabral. Až po 5 dnech jsem si v lékárně zakoupila sirup Mugotusol...

Johano, zřejmě jste prodělala akutní bronchitidu. Bolest na pravé straně může být skutečně způsobena namožením svalů z kašle, není to nic neobvyklého. Bývá typické, že sliznice...

Lieky

| Dotaz od: jana

Aky je rozdiel medzi kalobou a sinupretom? Syn zacal v sobotu pokasliavat a mal nadchu a soplik. Nasadila som mu mucoplant. Dnes uz az tak nesopli,aj ked nostek upchaty nema...

Sinupret je bylinný léčivý přípravek na léčbu rýmy, přičemž zvyšuje tvorbu, rozpouštění a vykašlávání hlenů a částečně působí protzánětlivě. Na nosní sliznici (hlavně na její...

Luivac

| Dotaz od: Lenka

Mám podezření na RS zatím jsem ve sledování /2pásy v likqoru 2 pásy v krvy Typ 4/ nebo putující zánět v těle s kterým si doktoři neví rady můžu zkusit Luivac?

Asi tím ničemu neuškodíte, ale Luivac je imunoterapeutikum, které posiluje obranné síly organismu chránící před infekcemi dýchacích cest. Přípravek Luivac se používá při...

Odstranit mandli?

| Dotaz od: monika u.

Chci se zeptat:syn 3,5let ma jit v kvetnu na odstr.nos.mandle.Nevim zda to ma podstoupit syn mel v 10mes.pichle ucho jinak ne,netrpi na rymu,nechrape,nehuhna proste zadne...

Příliš zvětšená nosní mandle (pozn.v dětském věku je normální, že je tato lymfatická tkáň visící ze stropu nosohltanu zvětšená, jako reakce na seznamování se s škodlivinami...

Již druhou zimu mě trápí záněty horních cest dýchacích, tuto zimu 2 krát bronchitida, a pak ještě jednou nějaký zánět (v krku nález streptokoka), minulý rok jsem měl též...

Určitě bych doporučovala přestat kouřit. Vyloučit by se měla i alergie. Luivac je imunomodulační lék, který by měl pomoci. Můžete ještě přidat probiotika, pravidelné kloktání...

Kašel, vykašlávání hlenu

| Dotaz od: Josef

Pře rokem a půl jsem přestal kouřit, protože jsem dost často kašlal. Ani po roce se to nezlepšilo, tak jsem zašel na plicní. Tam mi zjistili slabší astma a nasadili mi Ventolin...

Pane Josefe, děkuji Vám za dotaz. Jak dlouho jste kouřil? Podle Vámi uvedeného to vypadá, že máte i chronickou bronchitidu, pro kterou je typický chronický kašel. Předpokládám...

Streptokok a

| Dotaz od: Jana Křivanová

V pondělí mi byl výtěrem zjištěn streptokok typu A a zároveň bronchitida. Nyní užívám antibiotika Penbene 1000000, celkem 30 tablet (beru 3 krát denně, po 8 hodinách). Už od...

Domnívám se, že bolesti břicha, jak je popisujete, nesouvisí s infekcí ani s antibiotiky. Doporučuji návštěvu lékaře, ev. přímo chirurga.

Bolest na hrudi

| Dotaz od: pavel

Asi čtyři týdny zpátky mě začalo pobolívat na hrudi při hlubším nádechu. myslel jsem si, že je to nachlazení a týden jsem byl bez větší námahy. po týdnu jsem si šel dvakrát...

Bez znalosti celé řady detailů a možnosti Vás tělesně vyšetřit se bohužel není možné k příčině Vašich potíží vyjádřit nějak přesněji. Je možné, že potíže jsou dány infekcí...

Minulou sobotu 14.1 jsem onemocněla - teplota(37,4),bolest v krku,bolest hlavy,rýma,pálení očí.Po týdnu vše až na rýmu ustálo a neděli 22.1 jsem opět začala churavět.Opět stejná...

Uvedená kombinace Vám nepřitíží. Nyní je nejspíše podezření na zánět dutin a bronchitidu. Ospamox se obvykle užívá na infekce dýchacích cest (záněty průdušek, plic, záněty...

Má dcera 1,5 roku pokašlávala a tak jsem ji vzala k lékaři. pí dr. ji poslechla a řekla, že je to jen kašel, že mám podávat Mucosin a kdyby se mi to nezdálo, abych přišla za dva...

Peťo! Z hlediska lékařky šlo dost možná o Vás - když jste dítě s kašlem přivedla podruhé, dost možná automaticky antibiotika nasadila. Penicilin nebrání pobytu na slunci, na...

Tehotenstvi po antibiotikach

| Dotaz od: Petra

Chtela bych se zeptat..v prubehu roku sem uzivala vicekrat antibiotikum, nejdrive na pneumeonii mykoplasmu - zinnat, angina - penbene, zanet dutin - zinnat, streptokok agili...

Pokud jste s úspěchem vyléčila všechny infekce a cítíte se dobře, není důvod otálet s pokusem o otěhotnění. Antibiotika před otěhotněním vývoj plodu nenaruší.

Nález na plících

| Dotaz od: Iveta

Mám dotaz ohledně mého bratra (32let). Minulý týden mu na RTG zjistili nějaké ložisko na plíci o velikosti desetníku. Nyní se léčil s bronchitidou. Má astma a je kuřák. Tento...

Ložisko zastínění na plicích samozřejmě může znamenat i nádorové změny, proto se provádí následně CT, které je mnohem přesnější a citlivější. Ale výraz "ložisko" může znamenat i...

Homeopatikum u nachlazení

| Dotaz od: Barbora

Prosím poradíte mi , které homeopatikum by bylo vhodné a v jakém dávkování pro 18 měsíční dceru. Má vlhký kašel snaží se vykašlávat ale nejde jí to, má záchvaty kašle hlavně...

Toto sdělení je strohé, na dálku takto neléčím. Musím pacienta vždy osobně vyŠetřit. Zde není zoDpovězeno , jestli se jedná o bronchitidu, brocChOpenumomniiD, kde má více potíže...

Zvýšené parametry krevního testu

| Dotaz od: Vladimír

Chtěl jsem se zeptat na výsledky krve mého přítele, kterého jsem na ně poslal, jelikož má idiopatické bolesti pravého varlete, které je i mírně zvětšené, bolestivé, přičemž...

Zvýšené CEA může mít řadu příčin, chronická bronchitida zvýšení vyvolat může. Zvýšená hodnota, která byla náhodně zjištěna není důvodem k dalšímu vyšetřování- onkomarkery se...

Betaloc zok 25mg

| Dotaz od: Hana

Prosim o radu jiz dlouhou dobu mam buseni srdce drive sem chodila ke kardiologovy který mi rek ze mam anginu pectoris ale nic mi na to nepredepsal ted po par letech sem opet...

Lék opravdu snižuje tlak, při lehké formě asthmatu se může opatrně užívat. Záleží na tom jak máte velké obtíže a co je větší problém. Pokud máte bušení srdce, které Vás denně...

Dlouhodobý kašel

| Dotaz od: Pacientka

Mám otázku ohledně mého kašle. Už asi půl roku kašlu vlhký kašel, který občas je vlhký občas suchý. Jako kdybych měla pořád hlen někde hluboko a nejde se ho zbavit. Jsem kuřačka...

Omlouvám se za pozdější reakci. Nicméně - podle toho co píšte si myslím, že jde o projev chronické bronchitídy - ale nevicím Vás a tak bych doporučila - i když je RTG plic...

Zdálo by se logické, že omezení styku s alergenem povede ke snížení rizika rozvoje alergie. Snaha zjistit, jaká opatření jsou pro prevenci alergií nejlepší, vede k intenzivnímu...

 celý článek

Zvetseni vetsiny uzlin

| Dotaz od: Martin

Je mi 14 let mam jiz mesic zvetsenou uzlinu na prave stranpoe krku, 2x1,5 cm , stejnou velikost uzliny za pravým uchem, podlevým podpazim me bolela ted dva dny ALE jinak ji tam...

Zvětšení mízních uzlin je častý problém, příčiny mohou být neškodné, ale někdy i závažné. Nejčastější příčinou zvětšení lymfatických uzlin jsou infekce (virové, bakteriální...

Alzheimerova nemoc a rispen

| Dotaz od: Lenka

Chtěla bych se s Vámi poradit o zalékování při alzeimerově chorobě, kterou trpí moje babička. Onemocnění bylo diagnostikováno cca před 3 měsíci, nasazen byl Mirtazapin...

Pacient s Alzheimerovou demencí se může vlivem jakéhokolivm, i banálního, infektu náhle zhoršit, tak se to asi stalo i Vaší babičce. Pokud se zlepšila, asi nasazení...

A už je to zase tady. Venku je slunečno a rodiče vyrážejí se svými ratolestmi do parků a zahrad na pískoviště. V tašce kyblíček, lopatičku a bábovičky a pohoda je dokonalá...

 celý článek

Bolest na hrudi, krev při kašli

| Dotaz od: Vladislav

Již tak 6 týdnů mě trápí potíže spojené s nepříjemnými pocity na hrudi, pálením, tlakem, zvláště při námaze. Pokud se snažím zhluboka vykašlat, jsou v hlenu přítomny stopy krve...

Vladislave, stopy krve v hlenu jsou pravděpodobně z citlivé a prosáklé sliznice dýchacích cest, často pak při kašli dojde k drobné trhlince či prasknutí malé cévky a v hlenu pak...

Z kraje roku prodělaná oboustranná plicní embolie + flebotrombóza. Měsíc na to recidiva flebotrombózy s následnou flebitidou - vše levé lýtko. Tohoto času plíce již čisté, noha...

Tato kombinace je možná, účinek warfarinu by neměl být ovlivněn. Spiropent by se však již v terapii astmatu a chronické bronchitidy neměl až na výjimky užívat, dnes se má dávat...

Porucha imunity?

| Dotaz od: Zuzana

Ahoj, chtela jsem se zeptat na nazor nebo zkusenosti. Moje prvni faze byla onemocneni hnisavou anginou, na ni jsem dostala 2x sumamed a codein na neprijemny kasel, jenze jsem ji...

Zvýšení CRP znamená, že v těle je stále nedoléčený zánět, který se samozřejmě může z dýchacích cest přenést na klouby a pohybový aparát. Jestliže se vaše tělo i přes opakovanou...

Opakovaný zánět průdušek

| Dotaz od: Vadym

Rád bych zeptal na možností léčby bronchitidy/zánět průdušnic. U mě nastává defacto pravidelně 2x do roka, a to na jaře a na podzimu. V tomto období se často vyskytují skokové...

Pokud je jasně prokázána bakteriální etiologie potíží, z kultivačního vyšetření je jasná i její citlivost na ATB, jiná cesta než léčba ATB neexistuje, určitě v kombinaci s...

Mám astma a chronickou bronchitidu a pylovou alergii. Užívám Alvesco spray a Flonidan. Mým problémem je zahlenění, hlasivek, což mě velmi trápí, protože zpívám. Mám neustále...

Napadla mě ještě jedna příčina - snížení hladiny ženského hormonu progesteronu v souvislosti v Vaším věkem ("přechod"?) a přesušenými sliznicemi, které pak reaktivně produkují...

Dezinfekční a bělicí přípravky obsahující chlor inaktivují nebo jinak likvidují řadu mikrobů, ale i mnoho domácích alergenů, například roztočové a kočičí alergeny.

 celý článek

Kašel

| Dotaz od: Sylvie

Již před více jak měsícem jsem měla hlenovitý kašel, ničím jsem neléčila, sám po delší době odezněl. Avšak od té doby zejména večer nebo při běhaní se mi velice špatně dýchá...

Pokud sýpáte, mohlo by jít o předstupeň astmatu, zvlášť, pokud jsou obtíže vyvolané během (fyzický zátěž je častým spouštěčem). Po prodělané bronchitídě můžou být průdušky...

Kašel

| Dotaz od: Lenka

Pravidelně se u mě objevuje kašel, který má pokaždé stejný průběh. Začne velkým zahleněním a cca po dvou dnech mě začne bolet a tlačit na hrudníku, jsem velmi vyčerpaná a další...

Určitě se přikloním k Vašemu okolí a doporučuji vyšetření u specialisty pneumologa, který by vás vyšetřil a udělal rtg plic eventuálně tzv.funkční vyšetření plic - spirometrii...

Až dosud jsme si mysleli, že příroda je ke kuřákům relativně spravedlivá. Kdo hodně kouří, propracuje se s vysokou pravděpodobností k rakovině a jiným onemocněním.

 celý článek

Bolest v krku

| Dotaz od: Kateřina

Chtěla bych se zeptat, jestli je normální, že během zimy až doteď jsem byla často nemocná, i když jsem byla dobře oblečena a dávala na sebe pozor. Nejednalo se vždy o stejnou...

Záleží jak často jste byla nemocná a jaké druhy infekcí se jednalo. Zdali o infekce horních cest dýchacích nebo bronchitidy, pneumonie. Zdali byla nutná léčba antibiotiky a jak...

Zahlenění,zvracení,rýma

| Dotaz od: Emil

Již delší dobu mám problém s neustálým zahleněním krku a rýmou .Můj den většinou probíhá tak ,že po probuzení začnu vykašlávat hlen včetně toho ,že se mi dělá špatně a vede i ke...

Pokud jste kuřák a máte kašel s vykašláváním hlenu, myslím si, že jde u Vás o obraz chronické bronchitídy - tam kašel a zahlenění patří do obrazu. Proto bych Vám doporučila...

Špatné dýchání

| Dotaz od: Jana

V lednu tohoto roku jsem prodelala onemocneni, ktere bylo lekarem diagnostikovano jako chripka. Mela jsem teploty, celkove jsem se citila spatne a hlavne me provazel davivy...

- moc díky za důvěru--nerada "oplácím" utíkáním od přímé odpovědi.Dechové obtíže u mladé ženy lékaři rozhodně nepodcení, proto bych Vás velmi prosila, abyste se vrátila zpět k...

Motání hlavy

| Dotaz od: Marina

Je mi 21 let. Nevím zda to má spojitost.ale před týdnem jsem dostala chřipku, lékař mi předepsal antibiotika a to na týden(erdomed a fromilid uno). Ještě ten den se mi začala...

Marino! Může se jednat i o nežádoucí účinek antibiotik. Doporučuji přerušit léčbu antibiotiky (která ovšem na chřipku nijak nepomohou, muselo se jednat o jiné onemocnění...

Opakované angíny

| Dotaz od: Pethsi

.nejstarší syn od října loňského roku začal "nemocovat".Časté nechlazení,bronchitidy,kašel a opakovaný zánět dutin.Do od října do března do něho naládovali asi 5x atb.Pak jsme...

Obratte se na zkušeného homeopata, měl by vám umět pomoci. Na imunologii by vám také měli doporučit a předepsat nespecifické stimulans imunity /ze skupiny Bronchovaxom, jen...

O chřipce se podobně jako o rýmě traduje, že neléčená trvá sedm dní, zatímco léčená týden. Toto tvrzení ale není tak úplně pravdivé. U chřipky totiž mimo jiné dost záleží na tom...

 celý článek

Moringa

| Dotaz od: Slávka

Slyšela jsem v rozhlase o blahodárných účincích zázračného stromu Moringy olejodárné. Údajně dodává veškeré potřebné látky pro správnou funkci lidského organismu, je považována...

Nejedná se léčivo ale potravinový doplněk, obsah, složení, stejně jako obsah účinných látek není kontrolován žádným kontrolním orgánem. Z dostupných informací na internetu...

Klubání se chrupu číslo jedna bývá u dětí doprovázeno mnoha nepříjemnými pocity a stavy. Běžně dokáže toto období rozhodit rytmus celé rodiny. S homeopatickými léky lze obtíže...

 celý článek

Bolest zad při kašli

| Dotaz od: Veronika

Jsem ted na neschopence s bronchitidou a pri zakaslani mi kruplo v bederni pateri. Cely den se plazim, boli me sedet, stat i lezet. Mela bych zajit na pohotovost? ( Pred pul...

Nejspíše jste si zablokovala záda při kašli, doporučila by jsem klidový režim, suché teplo na postiženou oblast, pokud máte Dorziflex či Mydocalm na noc a analgetika v...

Otoky nohou

| Dotaz od: Marie

Mám neustále nateklé kotníky a mám nadváhu,tak si myslím,že je to hlavně kvůli tomu.Doktor mi předepsal Doxium a to my pomohlo, dál mi to napsat nechce.Mám totiž těžkou...

Paní Marie. Příčin otoků nohou může být řada a je na Vašem lékaři, aby to posoudil (nemusí jít jen o "žíly", otok může souviset i s Vaší plicní chorobou, jde také o to jaké jiné...

Opakované zamlklé potraty.

| Dotaz od: Lída

Paní doktorko. Je mi 27let a mám 4letého syna z prvního těhotenství. Těhotenství probíhalo bez problémů, porod proběhl v termínu za pomocí kleští. V roce 2009 jsem v srpnu...

Genetické vyšetření skutečně není nutné. Pan doktor má pravdu, jednou jste již dítě donosila, je velký předpoklad, že se to podaří i nadále. Příčina potratů dost často není...

Antikoncepce cerazette

| Dotaz od: Lenka

Chtěla jsem se zeptat před měsíccem jsem začalal užívat antikoncepci cerazette. Bohužel jsem hned na to dostala horečky. A prodělala angínu. A hned na to bronchitidu. Nyní jsem...

Cerazette a |Nuvaring jsou svým složením naprosto odlišné preparáty, ale obtíže které udáváte zcela jistě nezpůsobuje antikoncepce. Příjemný den

Casta ridka stolice u batolete

| Dotaz od: Marketa

Moje dcera ma 18 mesicu. Posledniho pul roku ma ridkou a castou (prumerne 4x denne) stolici, obcas s nestravenymi zbytky potravy. Jinak prospiva, nic ji neboli, nebere zadne...

Doporučila bych určitě doplnit výtěr ze zadečku, rozbor stolice na viry a parazity a případně ještě krevní odběry k vyloučení celiakie (nesnášenlivosti lepku). Pokud by se nic...

Alergicka reakce na amoksiklav

| Dotaz od: robert

,pred 14dny jsem dobral amoksiklav na chlamidie a hned po dobrani mi vyskocily cervene fleky na rukach,nohach,brise,svedeni danych mist prechazelo az v bolest,a pravidelne se to...

Podle vašeho popisu to vypadá na kopřivkovou alergickou reakci, která takto dlouho po dobrání antibiotik není obvyklá. Příčina může být jiná - chronická infekce, porucha imunity...

Astma

| Dotaz od: P. Holá

Mám 3letého syna. Od 1,5 roku má časté obstrukční bronchitidy. Ve 2letech mu byl nasazen Ecobek 50-2xdenně vdech, při dušnosti Ventolin. Léčba nebyla efektivní. Nyní dostal...

Předpokládám, že jste sledování na plicním oddělení. Pokud ne, tak by měl dítě vyšetřit tento specialista. Dále doporučuji ORL vyšetření, k vyloučení překážky v horních cestách...

Spatné dýchání ve spánku

| Dotaz od: Luuuca

Mám dotaz syn od narození trpí neustále bronchitidou nyní mu je 5 let docházíme na alergo dostáva pravidelně foukátko 2krát denne 2 vdechy Seretide,byli jsme pozváni na...

Je poměrně pravděpodobné, že Váš synek má zvětšenou nosní mandli, která mu při dýchání vadí. Bylo by vhodné vyšetření ORL specialistou, zda tam tento problém není a případně se...

Pálení žáhy

| Dotaz od: františek

Dobrý podvečer.Letos v lednu jsem byl u gastroenterologa s pálením žáhy.Byla mi stanovena diagnoza refluxní choroba jícnu.Lékař mi předepsal lék Nolpaza 40mg.Tento lék jsem...

Františku! U refluxní choroby jícnu jsou velmi důležitá režimová opatření. Je potřeba snížit objem žaludečního obsahu - jíst menší porce vícekrát za den, po jídle neležet...

Test syfilis

| Dotaz od: Linda

Chtela bych se zeptat, jak moc jsou spolehlive volne prodejne testy na syfilis od firmy MiraTes? V cervenci jsem mela nechraneny oralni styk oboustranny se znamym, jeste ten den...

Tento test neznám , spolehlivý test je jedině ten test , co se odebere z krve u lékaře a odešle do národní referenční laboratoře. A to byste měla, vzhledem k tomu , co uvádíte...

Mykoplazmata

| Dotaz od: Ela

Rada bych si udelala jasno,jelikoz nazory se ruzni. Je potreba lecit mycoplazma genitalium, hominis a ureaplazmu, pokud nezpusobuji zadne obtize? A co v pripade planovaneho...

Mykoplazmata způsobují několik chronických onemocnění, včetně únavového syndromu, fibromyalgického syndromu, syndromu Války v zálivu a revmatoidní artritidy. Co se týče akutních...

Při spirometrickém vyšetření měří přístroj zvaný spirometr množství ventilovaného vzduchu a řadu dalších parametrů, které zpracovává do výsledné křivky. Spirometrickou křivku...

 celý článek

Nález na perikardu

| Dotaz od: Milena

Oracím se na Vás s dotazem, zda by byla možná nějaká alternativní či jiná léčba, případně šetrnější operace než klasické otevření hrudníku, zjištěného měkkotkáňového...

Milá Milko, chápu Vaše obavy, operace v oblasti hrudníku jistě není nic snadného, natož, pokud již víte, do čeho jdete. Ale i přesto, pokud Váš celkový stav je dobrý a...

Hemoptýza po úraze hlavy

| Dotaz od: Jakub

Mé problémy začínají již od 3.12. 2011, kdy jsem byl napaden neznámými lidmi a při pádu se narazil pravou části hlavy o patník. Odneslo to tedy pravé oko, kde se mi vytvořil...

Především bych doporučila kontrolu na oční klinice a neurologické vyšetření.

Zapal plic u batolete

| Dotaz od: jana

Pane doktore, prosim o radu. Dcera 16 mesicu narozena ve 30 tydnu ma nyni oboustranny zapal plic.Lecime se doma, dostala antibiotika na osm dnu. Docetla jsem se ale, ze lecba...

Problematika u malých dětí je trošku jiná než u dospělých, či u starších dětí, kterým se věnujeme u nás v ambulanci. Obecně ne každý zápal plic je nutné léčit 14 dní antibiotiky...

Svraštělá ledvina s cystou

| Dotaz od: Jitka

Měla bych na Vás prosbu. Loni v listopadu jsem přechodila chřipku, která se mi pak následně vrátila, hodně jsem kašlala, měla bolesti zad a poslali mě na ultrazvuk ledvin a...

Svraštělá ledvina může mít mnoho příčin, někdy to bývá po opakovaných zánětech, někdy z poruchy zásobení , někdy je to vrozené. Co se týče možného nádoru, tak ve většině...

Pěkný den, jsem v 7 měsíci těhotenství a poslední dobou (asi týden) mě trápí tlak na hrudníku. Sem tam při nadechnutí to ve mě zahvízdá jak kdybych měla v krku zaraženou...

S největší pravděpodobností se skutečně jedná o nachlazení, případně bronchitidu, ve Vašem požehnaném stavu Vám však doporučím nic nepodcenovat a rozhodně vyhledat Vašeho...

Chronické sípání, kašel

| Dotaz od: Johanka

Obracím se na Vás s dotazem týkajícím se mého přítele. ( 26 let, kuřák, otec astmatik). Trpí chronickým kašlem (záchvaty vlhkého kašle několikrát denně), při výdechu je slyšet...

Příčin chronického kašle je více, v tomto případě bychom měli asi myslet na asthma (rodinná zátěž) či bronchitidu (kouření) .Někdy se na dráždivém kašli podílí i tzv...

Chtěla by jsem se zeptat již 3-tím rokem trpím neustálími opakujícími záněti průdušek,plic. Můj závěr od lékaře je Chronická bronchitida,recidivující bronchitidy,stav po...

Na základě potíží, které uvádíte by bylo velice vhodné vyšetření specialistou pneumologem,který provede spirometrii nebo další potřebné vyšetření k potvrzení bronchiálního...

Vleklý infekt dýchacích cest

| Dotaz od: Martina

Chtěla bych vás poprosit o radu. V září jsem překonala zápal průdušek. Po ATB byly výsledky CRP v pořádku. Obvodná lékařka řekla, že kašel může přetrvávat ještě dva týdny. Když...

Po bronchitidě nebo jiných infektech dýchacích cest opravdu může kašel delší dobu přetrvávat. Pokud se prvotní infekce pořádně nedoléčí (k čemuž v dnešní době dochází velmi...

Hleny, dušnost..

| Dotaz od: Marek

Již druhým rokem mě trápí hleny ( stěžují si i všichni kolem jak pořád ,,chrchlám" ) ale v poslední době se to zhoršilo, hůř se mi dýchá a když se nadechnu zhluboka, tak...

Dlouhodobé vykašlávání určitě není normální a vyšetřit by to chtělo. Příčinou může být jen kouření, které způsobuje tzv. chronickou bronchitidu, tedy určitě by to chtělo přestat...

Escherichia coli

| Dotaz od: Jitka

Měla bych na Vás prosbu. Loni v listopadu jsem přechodila chřipku, která se mi pak následně vrátila, hodně jsem kašlala, měla bolesti zad a poslali mě na ultrazvuk ledvin a...

Vážená paní Jitko, vzhledem k údaji o chronickém onemocnění ledvin Vám doporučuji vyhledat nefrologickou ambulanci a domluvit se na dalším postupu. S pozdravem, MH.

Mam nasledujici problem. Na zacatku ledna moje zena onemocnela chripkou, ktera presla v bronchitidu. Na ni antibiotika nereagovala a pak ji byl diagnostikovan oboustrany zapal...

Zkuste cca ještě na týden užívat pravidleně např. Ibalgin 400 mg tabletu 2x denně, určitě bych doporučovala klidový režim a dostatečnou rekonvalescenci po prodělané infekci a...

Plavete rádi? Pokud ano, v zimních měsících se s touto sportovní aktivitou z pochopitelných důvodů musíte uchýlit do krytého bazénu.

 celý článek

Sucho v ústech

| Dotaz od: Maxim | z mobilní aplikace

Poslední dobou mám po ránu strašné sucho v puse, musím si večer připravit k posteli sklenici vody, abych se napil hned, jak se probudím. Pravidelně cvičím, dodržuji zdravou...

Sucho v ústech může mít hodně příčin: dehydratace způsobená nedostatečným příjmem tekutin či nadměrnou konzumací alkoholu a kofeinových nápojů, dýchání suchého vzduchu ústy z...

Syn 22 měsíců se léčí pro humorální imunodeficit na imunologii (bere bronchovaxom, ecobec inhalačně) pro častou nemocnost, opak. bronchitidy a bronchopneumonie. Již několikrát...

Záleží jak nízkou hladinu protilátek a který druh má snížený. Většině dětem se postupně hladina protilátek ve vyšším věku upraví. Živé vakcíny by se neměli podávat u pacientů s...

Mykoplazmata

| Dotaz od: Blanka

Prosím o radu. Moje 2,5 letá dcera byla 24.11. oočkována Trivivacem,přesto že pokašlávala.Lékařka ji vyšetřila,prý byla v pořádku. Již ten den horečka a do týdne bronchitida...

Vliv mykoplazmové infekce nelze vyloučit. Co s týče přetrvávání mykoplazmat po přeléčení antibiotikem, bohužel ani po nasazení antibiotika dle citlivosti a v odpovídajícím...

Svíraní v krku a dušnost

| Dotaz od: ALICE

Chtěla by jsem se zeptat ,už 3 dny mám problémy dýchá se mi trochu hůře,včera večer mi bylo dokonce na zvracení a měla jsem průjem,také jsem se klepala,motá se mi hlava,a hlavně...

Alice! Napadá mne hned několik možných důvodů (astma, bronchitida, střevní chřipka...) Ukažte se lékaři a neodkládejte to.

Diletace obou srdecnich sini

| Dotaz od: Jirina

Rada bych se zeptala na onemocneni srdce u meho tatinka...vek 79let.leci se s hypertenze II-III,hypolakemie,ch.bronchitida,diabetes mellitus 2 na diete,po enukleaci L oka pro...

Jiřino, předpokládám, že Váš tatínek je sledován v kardiocentru, kde sledují echokardiografický nález a budou rozhodovat i o termínu operace. Vady o kterých mluvíte, mají...

Emfiyzém plicní

| Dotaz od: Marie

Paní doktorko, v á.2014 z RTG srdce a plic v zadopořední proj mám uvedeno: Hemitoraxy jsou symetrické,plicní křídla rozvinutá,parenchym plic bez ložiskových či infiltrativních...

Zhrubělá plicní kresba může být i po nějaké prodělané plicní infekci, nebo kašli, jinak emfyzém znamená rozepětí plic, většinou je to důsledek dlouhodobé chronické bronchitidy...

! chtěla bych...

| Dotaz od: Ivana

Chtěla bych se zeptat ohledně mých alergických potížích. Zjistila jsem ji, až kolem 11.roku, kdy jsem začala jezdit ke koním. Mám sennou rýmu, vadí mi prach, čerstvá tráva, když...

Svědění patra je v souvislosti s alergií, při správné léčbě ustoupí. Měla byste mít provedeno kompletní alergologické vyšetření - testy, včetně spirometrie - dechové obtíže jsou...

Rizika při anestezii

| Dotaz od: Venda

Chtěla bych se Vás zeptat jak moc je rizikové uspání při operaci např.chrupu, když je pacient velmi silný kuřák a dlouhodobě a ve velkých dávkách musí užívat lék Tramal? Jinak...

Užívání analgetik typu Tramalu není nějak zásadní problém při celkové anestezii, jen se to musí zohlednit při premedikaci ( pak je možno podat menší dávky sedativ ) a taky v...

Zimní období s sebou každoročně přináší zvýšený výskyt nemocí a infekcí dýchacích cest, které postihují téměř každého z nás. Co vlastně organismu v boji proti těmto onemocněním...

 celý článek

Ovoce a zelenina - chuť

| Dotaz od: Anežka

Kamarád má problém s chutí u ovoce a zeleniny - chutná mu jako houba ( na tabuli ). Nevadí mu tolik např. vařený hrášek ( v rizotu ), ale syrové ovoce ani zeleninu nemůže a...

Anežko, myslím si, že jde spíše o psychický problém, můžete tedy zkusit kontaktovat odborníka v této oblasti. Další co můžete zkusit je přidávat do pokrmů i jiné druhy zeleniny...

Diag.g98

| Dotaz od: Nina

Najskor by som sa predstavila , volam sa Nina ,mam 34 rokov.Mam priatela a dve deti.Moje zdr. problemy sa zacali asi od 16r., a vyvrcholili asi pred 2 mesiecmi po vybrati ATB...

G 98 jsou jiné poruchy nervové soustavy nezařazené jinam (takže žádná konkrétnější diagnóza), v likvoru máte větší množství bílkovin než je norma. Podrobnou informaci a poučení...

Opakovany zapal plic

| Dotaz od: jana

Rada bych vas seznamila s mym zdr. problemem a poprosila o radu ci doporuceni. Jako mala jsem mela bronchitidu a snizenou imunitu, s pubertou se toto zlepsilo a nepocitovala...

CHOPN a zápaly plic spolu mohou, ale nemusejí souviset. CHOPN může být jak velmi lehká, tak těžší, záleží na tom, jaké jsou Vaše spirometrické hodnoty. Napsala-li Vám Vaše...

Pane doktore, mám dotaz týkající se zvětšených mandlí nosních i krčních u syna (5 let). Byli jsme na ORL a doporučili nám odstranění obojích mandlí. Syn nemívá často angíny ani...

U Vašeho syna bych určitě nemluvila o odstranění krčních mandlí, ale pouze o jejich zmenšení ( tzv. tonzilotomie). Mandle se chirurgicky seříznou po úroveň patrových oblouků...

Kašel

| Dotaz od: Petra

Již delší dobu mě trápí kašel s hleny.Kašlu hleny.Nevíte co b to mohlo být?Jsem alergik a a topik, také mě trápí dost často pálení žáhy.Kašel s hleny mě přepadne, po fyzické...

Děkuji Vám za Váš dotaz. Podle toho, co uvádíte, se domnívám, že se ve Vašem případě jedná o bronchiální astma. Na CHOPN či chronickou bronchitidu jste moc mladá a příznaky...

Bolest kolen při změně počasí

| Dotaz od: Gabriela

Paní Źáková, od dětství trpím bolestí kolenou, při jakékoliv změně počasí. Nejhoší to je, když má pršet. Někdy to "jde" od kolen dolů ke kotníkům, i lokty. Stačí když ze slunce...

Napadá mě jako možná příčina přecitlivělost na chlad, pokud reaguje i kůže na prstech. Nebo se jedná o Vaši originální reakci na chlad či vnímáte běžný pocit chladu na kloubech...

Suchý dráždivý kašel

| Dotaz od: Michaela

Mám devatenáctiměsíční dvojčata, chlapce, z nichž "mladší" trpí zhruba 2 měsíce opakovanými nočními záchvaty suchého dráždivého kašle, jenž ho často budí. Jinak je přes den bez...

Mohlo by se jednat o slabou bronchitidu či počínající astma. Doporučovala bych vyhledat pediatra aby jste něco nezanedbali.

Streptotok

| Dotaz od: Monika

Měla bych k Vám dotaz,dcera 7let,od podzimu jí pořád trápí bronchitidy,měla snad 6x ATB,teď na jaře byla hospitalizovana pro dušnost,měla ATB do žil,a dostávala kyslík.Po 14ti...

Pokud je dcera alergička má i zvýšené riziko virových i bakteriálních respiračních infekcí. Pokud přetrvávájí recidivující bronchitidy, kašel, bylo by vhodné zvážit léčbu...

Vysledky testu

| Dotaz od: Eliska

Chtela bych se zeptat. muj prakticky lekar mi delal kompletni krevni testy. pozitivni byly na chlamydie sp. IgA a chlamydie pneum. IgG. co to prosim znamena?

Chlamydiejsou bakterie parazitující v plazmě buněk. Z rodu Chlamydia jsou významné druhy Ch. pneumoniae a Ch. trachomatis. Mezi nejrozšířenější bakterie patří Ch. pneumonie...

Vysoka sedimantace a crp

| Dotaz od: Zuzana

Prodelala jsem v srpnu tohoto roku hnisavou anginu a nedoleceni se projevilo ve velmi silne bronchitide az s podezrenim na slaby zapal plic. Od te doby mam problem s vysokou...

Pokud nikde nebyla nalezená ložisková infekce (ústní dutina včetně zubů, dýchací cesty, vedlejší nosní dutiny, plíce, močový systém, gynekologická soustava atd.atd. atd.), může...

Černý kašel

| Dotaz od: sarka

Před pěti lety jsem prodělala černý kašel a nyní se s ním léčím opět. Nejprve byla diagnostikována bronchitida - Fromilid, poté na plicním již zmíněný černý kašel a ostatní...

Černý kašel by neměl mít žádné komplikace, kašel se ale špatně léčebně ovlivňuje a přetrvává někdy až půl roku, postupně se menší. Antibiotika jsou namístě hlavně proto, aby...

Mojí mamince Ježíšek nadělil kompresorový inhalátor Omron CompAir C28. Je jí 83 let a trpí chronickou bronchitidou. Doufali jsme, že jí tento přístroj pomůže zmenšit potíže...

Myslím si,že koupit mamince inhalátor byl velice dobrý nápad. Otázkou je, co inhalovala. Čistou Vincentku? Nebo i nějaké léky na vykašlávání či rozšíření průdušek?Jak špatně...

Chrapot je problémem, se kterým se potýkáme hlavně v zimních měsících. Nejčastější příčinou bývá zánět hrtanu neboli laryngitida. Tato obtěžující a únavná potíž může mít ale i...

 celý článek

Moč

| Dotaz od: Kristýna

Dobrý den , je mi 13 let.Mám už 2 týdny bronchitidu.Po ránu mám většinou zpěněnou a žlutooranžovou moč.Močit často nechodím.Občas mě bolí podbřišek (menstruaci mám,naposledy...

Kristýno! Nevím jaké léky užíváš na bronchitidu. Mnoho léků se z těla vylučuje právě močí. Nicméně žlutooranžová a někdy i zpěněná moč může být po ránu normální. Přes noc ji...

Bolest v krku

| Dotaz od: alena

Delší dobu mám bolesti v krku i na venkovní omak jako kdyby mě někdo škrtil špatně se mě dýchá a jako bych měla knedlík v krku s polikáním nemám problém OL nic nenašel mám...

Návštěvou ORL rozhodně nic nezkazíte. Jinak popsané obtíže mohou signalizovat zvětšenou štítnou žlázu, problémy s páteří, úzkostné stavy, přechodné zúžení hrtanu třeba při...

Přeji hezký den, u tříleté dcery alergolog zjistil přecitlivělost na prachy, pyly, plísně a těžkou alergii na roztoče. Užívá pravidelně předepsané léky (kortikoidy...

Klinicky to co píšete nedává úplně smysl.Dcera by neměla mít takové zhoršení venku, pokud je nejvýznamnější reakce na roztoče.Takto to spíše vypadá, že se horší kvůli jarní...

Rakovina plic

| Dotaz od: radka

Ráda bych se zeptala, zda bych se měla obávat výše zmíněné nemoci. Je mi 31, nekouřím, dlouhodobě jsem nikdy nekouřila. Mám už rok a půl bolesti ramen, k tomu od jara spoustu...

Na plicní oddělení Vás doporučí obvodní lékař. Bolest ramen není typickým znakem rakoviny plic, spíše se jedná o chronickou bronchitidu. Navštivte obvodního lekaře, už pomocí...

Kašel

| Dotaz od: jana

Již 3 týdny trpím dráždivým kašlem, byla mi nalezena bakterie bordetella bronchoseptica.Vyhledávač zobrazuje pouze choroby psů, morčat atd. Co to znamená u lidí? Nakolik mohu...

Bordetella bronchoseptica je opravdu poměrně raritním nálezem u lidí, spíše postihuje drobné savce. j epříbuzná bordetelle pertusis, a oba dva pathogeny způsobují onemocnění...



Kouření

| Dotaz od: Lucie



Sestra má problém se svým 3,5 letým chlapečkem.V 5-ti měsících ho pan doktor naočkoval i přes pneumonii, bronchitidu a teplotu37,1 tetankou. Od té doby byl plačtivější, přestal...

To zde nevyřešíme. Posuzováním správnosti léčebného/ošetřovatelského postupu a v té souvislosti možného pochybení lékaře se zabývá Česká lékařská komora, obraťte se se svým...

Atopický ekzém

| Dotaz od: Michaela

Asi začnu tím, že jsem alergická na pyly, trávy, seno, psy a kočky. K tomu mám sennou rýmu a lehkou bronchitidu. Atopický ekzém mám pouze na prsteníčku pravé ruky (zřejmě po...

Atopický ekzém je problém naprosto celé pokožky a pokud jste zatím měla ložisko jen na jednom místě, tak jste měla štěstí. Ložiska se musí léčit, proto navštivte dermatologa...

Vysoké ph moči

| Dotaz od: Adéla

Mám 7mi měsíční dceru, která prodelala bronchitidu, užívala ATB, během nemoci jsem jí testovala moč(testovacími proužky od dětské lékařky) a vždy měla vysoké PH(kolem 8).od té...

Vysoké pH moči může být při močových infekcích, moč by správně měla být mírně kyselá (pH 5-6). Posun pH směrem k zásaditým hodnotám může svědčit pro infekci bakteriemi, které...

Záněty průdušek a kašel jsou častým steskem pacientů v ordinacích praktických lékařů od podzimu do jara. Akutní záněty představují častý doprovodný příznak a nebo komplikaci...

 celý článek

Bolesti kloubů

| Dotaz od: Petr

Pálivá bolest obou kolen a kotníků Dobrý den, před sedmi lety mě byla diagnostikována chondropatie patellae v kolenou po těžké práci. Proto sem musel přestoupit na sedavou...

Vážený pane. Chápu Vaše potíže, bolesti dolních končetin jsou velmi nepříjemné. Ve Vašem případě by ale bylo dobré se nejdříve obrátit na ortopedickou ambulanci. Lékař ortoped...

Další postup v léčbě

| Dotaz od: Patricie

Prosím o radu, jak dál postupovat. Můj syn bral v dubnu a v červnu antibiotika ((bronchitida). Projevila se pak u něj dechová nedostatečnost, kašel a stálý pocit virózy. Ten pak...

Na dálku vám nepovím víc než jeho lékaři. Deprese by se rozhodně měly ovlivnit antidepresivy, než se situace ozřejmí a vyřeší....je to bezpečnější a lepší (na přechodnou dobu...

Neštovice a kašel

| Dotaz od: Martina

Syn 4,5 let má druhý den neštovice, které jsou ve stádiu výsevu, má rovněž horečku od 38 do 38.5C. Den před výsevem začal kašllat, kašel stále přetrvává, nezní nám moc dobře, je...

Kašel do obrazu neštovic nepatří, spíše se bude jednat o dvě souběžné infekce. Bylo by vhodné, aby ho dětský lékař poslechl, zda se nejedná právě o zápal plic. Před návštěvou...

Kašel

| Dotaz od: Ondrej

30 let, bez nadváhy, epileptik, kuřák (cca 2 cigarety denně). Od poloviny ledna lehký kašel, bez teplot, typický zánět nosohltanu. Po cca 10 dnech odeznění příznaků, ale za...

Subakutní kašel, který přetrvává po akutním zánětu průdušek, je zejména v tomto období a u kuřáka docela typický, na karcinom by jsem nyní skutečně nepomýšlela. Určitě by jsem...

Astma

| Dotaz od: Václav

7 let jsem se u jednoho doktora léčil na astma. Teď jsem změnil lékaře a ten mi řekl že žádné astma nemám. Všechny výsledky na plíce, alergie dopadly dobře a nic mi nenašli. Ale...

Václave. Astma představuje zvýšenou citlivost průdušinek a jejich zvýšenou pohotovost ke stahu. To je zcela jednoznačné kriterium které se stanovuje speciálním testem. Pokud...

Před týdnem mi začaly bolesti levého nadočnicového oblouku. Bolesti nemám v noci a ráno, ale během dopoledne se vždy objeví a sílí, pak cítím i nepříjemné pocity levého oka...

Dolor e vacuo znamená "bolest z podtlaku" (ve vedlejších nosních dutinách?). Na neurologickou problematiku trochu navádí, jak píšete o časovém opakování bolesti a o jejím šíření...

Kaslani

| Dotaz od: Eliska

Již 2 tydny vykaslavam hleny a porad je mam. Zkousela jsem stoptusin i ambrobene ale skoro se to nezmenilo.pracu u svarovaciho stroje tak dycham i vypary .Kdyz se poradne...

Asi máte zánět průdušek - bronchitidu. Lék na odkašlávání často moc nepomáhají, chce to realtivní klid, dostatek tekutin a čas někdy obtíže mohou trvat několik týdnů. Při...

Chlamydie

| Dotaz od: Zuza

Mam cca 4 mesice trvajici obtize - caste virozy stehujici se po tele. Nyni zacinam sportovat po posledni bronchitide a stale me trapi kasel a bolest kolen zejm. klidova-jakoby...

Váš laboratorní nález chlamydií opravdu svědčí pro v minulosti prodělanou infekci, protilátky ve třídě IgG jsou paměťové, takže hodnota 77 Vás nemusí znepokojovat. Máte mírně...

Dušnost

| Dotaz od: Milan

Prosím o radu. Je mi 65 let, donedávna silný kuřák. Léčím se na plicním s chronickou bronchitidou. Nedávno se objevily problémy, dušnost související s fyzickou námahou, lékař mi...

Milane, jako letitý silný ex-kuřák je dobře, že nepodceňujete svoje příznaky. Příznaky, které popisujete mohou být zapříčiněny chronickým zánětem průdušek, v podstatě lze říct...

Brnenie pri nadychu

| Dotaz od: martin

Doby den, uz niekolko dni z casu na cas pozorujem pri hlbokom nadychu take akoby brnenie v oblasti, kde su posledne pary rebier. Toto brnenie je obcas sprevadzane aj takymi...

Se stavem, kdy by vrzaly nebo skřípaly svaly při dýchacích pohybech, jsem se ještě nesetkal.Vrzání či pískání při dýchání se objevuje někdy při bronchitidě, obvykle není ale...

Celosvětově na ně ročně zemře okolo milionu lidí. Nejvíce jsou ohroženi oslabení jedinci se sníženou imunitou, kojenci a batolata a staří lidé.

 celý článek

Vážená paní doktorko, ráda bych slyšela Váš názor eventuelně radu a postup v případě nemocnosti mého syna. Mám chlapečka - je mu čtyři a půl měsíce. Je z dvojčat. Porod...

Určitě bych při tak časté enmocnosti doporučovala doplnit imunologické a alergologické vyšetření u syna.. Lactobocily nebo Colostrum jsou dobré doplňky pro posílení slizniční...

Bolesti hlavy, bolesti svalů, horečka, rýma, kašel, bolesti v krku, únava, schvácenost. Většinou to shrneme: „Chytil jsem chřipku.“ Díky medicínské osvětě většina z nás ví...

 celý článek

Koncem minulého roku ta zpráva obletěla téměř celý svět a výrobci vakcín si nejspíš spokojeně mnuli ruce. Studie kanadských vědců přesvědčivě ukázala, že očkování proti chřipce...

 celý článek

Neustálé nasazení antibiotik

| Dotaz od: Tereza

Paní doktorko, Obracím se na Vás s menším problémem. V sedmnácti letech jsem dostala infekční mononukleózu, která se projevovala neustálým vracením se angíny a moje paní...

Antibiotika člověku neškodí pokud jsou správně indikována. Důležité je /hlavně pokud je užíváte opakovaně/ vždy před nasazením provést kultivační vyšetření a CRP, aby se cíleně...

Odstranění nosních mandlí

| Dotaz od: Kateřina

Tříletá dcera má již asi měsíc rýmu a převážně vlhký kašel. Teď je již již rýma hustá, žlutá, menší intenzity, bez teplot a bolestí ucha. Z toho ale tři týdny špatně slyší...

Vážená paní Kateřino, doporučuji Vám řídit se radou specialisty - ORL lékaře, případně vyhledat jiné ORL pracoviště v rámci tzv. second opinion (druhého názoru) a podle výsledku...

Dlouhodobý kašel

| Dotaz od: Pavlína

Již 5 měsíců mě trápí vyčerpávající kašel (bez jiných příznaků, jen celoroční rýma - u které také nikdo nezjistil příčinu). Z počátku suchý, nyní spíše vlhký, ale spíše se tyto...

Zdá se, že Vám byla provedena většina vyšetření, která by příčinu chronického kašle měla pomoci odhalit. Nic se nezjistilo a bohužel moje možnosti, takto po internetu, jsou...

Dušnosti, kašel

| Dotaz od: Martina

Už od listopadu bojuji s nemocí. Dráždivý,suchý kašel bolest piskot a vrzani na hrudi ,bolest mezi lopatkami.Zpočátku diagnostikováno jako bronchitida ale nic nezabírá...

Paní Martino. Je velmi nepravděpodobné, že by dané potíže byly způsobeny nádorovým onemocněním, z toho tedy obavy nemějte. Pokud ale trvá silná dušnost a únava i po adekvátním...

Pocit knedlíku v krku

| Dotaz od: Kristýna

Je mi 13 let.Už třetí den mám pocit knedlíku v krku.Asi před cca 5 dnama jsem pila skoro celý den jen mléko.Je možné že je tento tlak od toho ??? Že jsem zahleněná??? Bojím se...

Myslím, že si nemusíš dělat takové starosti. Asi jsi někde prochládla. Od mlíka bych toto nepředpokládala. Pokud potíže neustoupí, požádej rodiče aby s Tebou zašli na vyšetření...

Chladné měsíce roku jsou pro mnohé z nás spojeny s rýmou a nachlazením a pro některé rodiče dětí školou a školkou povinných představují tyto potíže doslova černou můru...

 celý článek

Nález na játrech

| Dotaz od: Max

Manžel má nález na játrech, vůbec nepije alkoholické nápoje ani pivo, moč, krevní testy má dobré bez nálezu nic ho nebolí, denně ujede bez potíží 40-60 km na kole dle rady...

- játra jsou pomnožného čísla, tedy nález na játrech.... nemohu určit z čeho manžel má změny /nález na játrech nemusí být jen od pití, ale i spousta infekcí postihuje jaterní...

Sucho v krku a hleny

| Dotaz od: Eva

Mam posledni dobou problem se strasnym suchem v ustech a krku a pritom se mi hodne tvori hleny (huste sliny) Jakmile ty hleny polknu tak se mi v tom krku zasekne a je to velmi...

Evo, sucho v ústech/xerostomie/je velmi nepříjemné a je prvotně způsobeno nedostatečnou tvorbou slin.Ulpívající hleny jsou následkem tohoto stavu. Předpokládám,že...

Usínání

| Dotaz od: Simona

Můj dotaz se týká maminky. Je jí 45 let a při usínání at je to večer,nebo si jde lehnout během dne, se náhle s úlekem vzbudí, a myslí se že nemůže nadechnout, buší ji srdce a...

Milá Simono Maminka má panické záchvaty. Jde o potíže,které mají psychickou příčinu,přestože je pacient jako psychické nevnímá. Psychické problémy u mě v ordinaci...

Ze steru z cipku mi byli zjisteny chlamydie trachomatis.jiz 14dni pred sterem jsem byla lecena klacidem pro bronchitidu.pak zjisteny chlamydie pneumoniae ze steru z nosohltanu...

Hezký den Lenko, samozřejmě na dlouhodobou léčbu antibiotiky existují rozdílné názory, já bych na Vašem místě důvěřovala lékařům, kteří Vám tento postup léčby doporučili, je...

Imunita

| Dotaz od: Lucie

Mám celoročně (kromě parného léta) rýmu a kašel. Dva roky mám diagnostikovánu bronchitidu, užívám Flutiform. I když mi lékař předepíše kortikoidy, po nichž se vyléčím, do dvou...

Doplnila bych ještě imunologické, alergologické vyšetření, ORL vyšetření k vyloučení alergické, infekční příčiny obtíží. U chronického kašle by se mělo také pomyslet na reflux...

Oligoklonální pásy v likvoru

| Dotaz od: evelyn

Obracím se na Vás s prosbou o radu. Několik let jsem léčena s alergiemi - roztoči, zvířecí epitelie, pyly, traviny, astma bronchiale, dříve i snížená imunita buň. typu. V...

Určitě bych vám navrhovala navštívit dobrého neurologa, tento termín může, ale nemusí znamenat přítomnost systémového onemocnění a to konkrétně roztroušené sklerosy - RS (ale...

Reflux a potkan

| Dotaz od: Makrelka

Mé desetileté dceři byl potvrzen reflux, stále kašle a neustále dokola máme zápaly plic nebo bronchitidu.Doma chováme už rok potkánka a nyní se dceři po kontaktu s myškou...

Neváhejte dejte potkana na 14 dní z bytu ( ne na balkon) a uvidíte reakci. To co popisujete je velmi pravděpodobně opravdu reakce na jeho alergeny.

Alergie

| Dotaz od: Jana

Chtěla jsem se zeptat,mám 18.měsíční dceru,která opakovaně trpí obstrukční bronchitidou od 8.měsíce.Včera nám dělali testy na alergii,a vyšlo nám Teimon pozitivní 15/5.Chtěla...

Bohužel Teimon jako alergen neznám, zkuste se poradit na specializovaných stránkách, např. www.bez-alergie.cz.

Samoléčba antibiotiky

| Dotaz od: Katka

Chci se zeptat, mela jsem chripku nebo nachlazeni, po 5 dnech trapeni doma jsem zasla k lekari a bylo mi receno, ze je to jen nachlazeni at to vydrzim. Po tydnu se k tomu pridal...

Katko, všechno špatně. Zaprvé nikdy si nenasazujte antibiotika sama, bez porady s lékařem. Zadruhé jste si vzala malou dávku. Takovéto neuvážené braní antibiotik a ještě k tomu...

Dýchání a lék aerius,

| Dotaz od: Jan

Oční lékařka mně na chron. alergický zánět spojivek předepsala lék Aerius. Na oči příliš nepůsobí, ale zdá se, že přestože se v příbal. informaci píše o rýmě atd. působí výrazně...

Aerius může samozřejmě působit na nějakou alergickou složku Vašich obtíží, bylo by dobré se objednat na alergologii.Jinak ve frekvenci cca 1/100000 případů působí tachyarytmie.

Dozvěděla jsem se, že kol...

| Dotaz od: Marcela

Dozvěděla jsem se, že kolegyně z práce(50let) onemocněla černým kašlem. Očkované jsme obě. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho je očkování účinné a zda nehrozí přenesení infekce...

Očkování proti černému je na celý život. Souvislost spíše nebude, ale svoji lékařku však informujte.

Chronická nasopharyngitida?

| Dotaz od: Jana

Trápí mne opakované záněty nosohltanu. Je mi 21 let, jako malá jsem trpěla na bronchitidy, prodělala jsem i zápal plic. V pubertě se mi vše ale přesunulo "nahoru" a teď...

Pokud by ve výtěru byla bakterie, která by mohla ohrožovat novorozence, a pokud by se nepodařilo ji vymýtit, nelze vyloučit, že byste nemohla práci porodní asistentky vykonávat...

Byla mi diagnostikována chřipka s bronchitidou. V současné době už bojuji jen s kašlem, horečky i jiné příznaky chřipky opadly. Již dva mi dny mi ale i po kratším ležení či...

Vydržte, virosy běžně působí na svaly. Je potřeba se týden léčit, týden mít rekonvalescenci, odpočívat, jíst zdravě - ovoce, vitamíny. Běžná délka léčení chřipky s bronchitidou...

Zvracení

| Dotaz od: MartinaH

Mám 9letého syna,který je odmala "blicí" dítě.Teprve v 8letech mu byl konečně nasazen Helicid (PH metrie,ultrazvuk potvrdil GER).Je stále drobný,na jídlo není,ale konečně takřka...

Určitě podle toho, co popisujete, by dítě měl vidět specialista! Obraťte se na gastroenterologii.

Potíže s hlenem, alergie

| Dotaz od: Laura

Prosím o Váš názor, omlouvám se za obšírnější dotaz. Mám 38r., normální/štíhlou postavu, t.č. již 7 let na MD, nekouřím, alkohol piju minimálně, žijeme v domku na okraji malého...

Vaše potíže opravdu budou mít asi jednu vyvolávající příčinu a to je alergie. Klasická medicína na tyto potíže indikuje v pravé řadě lokální kortikoidy s cílem potlačit zánět...

Potřebuji poradit. Stává se mi, že těsně před usnutím se probudím jakobych se dusil a nemohl dýchat a chvilku mi trvá než se nadechnu. Teď naposledy jsem to měl delší. Byl jsem...

Milane, navštivte lékaře a proberte to s ním. Poslechne Vás a bronchitidu tak nejspíš vyloučí, pokud nemáte jiné příznaky. Je to širší problematika, na vině by mohly být potíže...

Kašel po námaze

| Dotaz od: Petra

Trápí mě bolest na hrudi, někdy svědění hrudníku, hlenovitý kašel po ránu po námaze,nebo když ulehnu do postele,často a rychle se zadýchávám a po fyzické zátěži se dusím a kašlu...

Pouze z popisu Vašich příznaků se bohužel nedá určit konkrétní diagnosa. Určitě byste měla navštívit praktického lékaře, který by doporučil další vyšetření u specialisty...

V dětství jsem měla časté obtíže se záněty močových cest, chronický zánět močového měchýře a gynekologické nálezy. (pro ilustraci: patřila k tomu také porucha imunity, časté...

Bude vhodné se domluvit s praktickým lékařem, aby Vám na nefrologii napsal doporučení. Druhá část otázky je poměrně složitá a členitá. Přes internetovou poradnu se nedá mnoho...

Hormony

| Dotaz od: ivana

Dobri den pani doktorko je se chci zeptat na vaš nazor mam dceru ma 2 roky amem problemy z častym kašlem jendnou na pruduškach jendou jenv krku mame všechny testy za sebou co...

Paní doktorka Vám chce zřejmě zkusit nasadit inhalační kortikosteroidy, protože již za sebou máte léčbu Singulairem, který pomáhal pouze přechodně.Recidivující bronchitidy...

Recidivující nachlazení

| Dotaz od: miroslav

Mám dotaz.od začátku letošního roku jsem byl přeléčen na chřipku či angínu sedmery atb.stále se necítím ve své kůži.atb zabraly tak na měsíc pak se to vždy vrací.jsem kuřák měl...

Miroslave, vyzkoušel bych náběr krve na plicní chlamydiózu. Zkuste to prodiskutovat s vaší lékařkou. Hezký den. Dr. Krákora M.

Přenos tuberkulózy

| Dotaz od: S.

Chtěla bych se zaptat, zda je možná nákaza tuberkulózou z vykašlané krve, i pokud s ní člověk nepřijde do fyzického kontaktu, tedy zda může dojít k přenosu vzduchem z...

Během aktivní tuberkulózy lze vykašlat materiál obsahující živé bakterie, proto může dojít k přenosu infekce. Krvavé sputum (hleny) není jen příznakem tuberkulózy, ale celé řady...

Ekzém

| Dotaz od: Kristýna

Mám pět měsíců starou dceru.Porod v 39.tt bez komplikací váha 2.46 48cm.Zdravá ihned křičela.V měsíci prodělala rýmu vyléčeno Nasivinem.Ve čtvrtém měsíci po očkování zvýšená...

1) Bronchitida v takto útlém věku samozřejmě není pro imunitní systém dítěte to nejlepší a může fungovat jako spouštěcí faktor atopického ekzému. 2) Po podávání antibiotik se u...

Bolest zad

| Dotaz od: Kristina | z mobilní aplikace

Cca pred 14 dny jsem dobrala ant na bronchitidu plus dalsi leky. Bohuzel jsem nemohla nonstop lezet, ale snazila jsem se. Nyni me pomerne boli zada, zhruba mezi lopatkami. Ant...

Na akutní virozy reagují meziobratlové klouby rovněž zánětlivými změnami a když ne tak velmi často kloubními blokádami. Velmi vhodné je ortopedické vyšetření, kdy ortoped...

Moja mamka má CHOCHP ťažkého stupňa, FEV1 je 35%.Má 73 rokov. Lekár mi vysvetlil, že na kyslíkový koncentrátor ešte nie je jej stav taký zlý a musela by byť na ňom minimálne 18...

! Lekár Vašej maminky má pravdu. Na prav. inhalovanie kyslíka sú pomerne prísne kritériá, pretože, aj príliš veľa kyslíku škodí. Závisí to od tzv acidobazickej rovnováhy...

Trvající kašel

| Dotaz od: Petra

Uz mesic mam problemy s kaslem. Ze zacatku jsem brala stoptussin, ten mi nepomohl, obvodni lekar mi predepsal erdomed,ten mi taky nezabral. Odber krve ( plicni chlamidie...

Petro, nevím jak dlouho vás kašel trápí, ale u bronchitid i virových může kašel přetrvávat 4-6 týdnů, můžete v léčbě zkusit Ventolin sirup a Zodac tbl - je to antihistaminikum...

Viroza

| Dotaz od: Šárka



Lek na astma

| Dotaz od: IVANA

Dobri den chci se zeptat dostali jsme lek SINGULAIR ale nam nikdo nerekl ze mame astma a ja si to nemyslim jen jsme nemocni dele co myslite jde s toho vyplynout ye jak dlouho...

Samotný kašel ještě samozřejmě neznamená, že máte astma. Ale někdy se tyto léky podávají i jako doplněk léčby při těžších bronchitidách či zápalu plic. Ale také je možné, že na...

Jsem matka dvojčat narozených ve 31+1 tt. Nyní jsou jim 4 měsíce od data kdy se narodily, ale od termínu předpokládaného porodu jsou jim teoreticky dva měsíce. Jedno z nich má...

Tím může být míněno buďto očkování pod clonou antihistaminika nebo také pod clonou diazepamu. Antihistaminika se někdy dávají jako prevence vzniku závažné alergické reakce, u...

Dlouhodobý kašel, suchá rýma

| Dotaz od: Veronika

Již několik měsíců mě trápí produktivní kašel, kdy po většinu dne vykašlávám hleny. Někdy bezbarvé, v poslední době spíš s příměsí hnědého a zeleného hlenu. Byla jsem již...

Kašel s expektorací hlenů u kuřáka bývá známkou chronické bronchitídy. U Vás potíže začaly po prodělaném infektu ( asi - protože jste psala, že jste užívala antibiotika). Pokud...

Pseudomonas aeruginosa

| Dotaz od: jitka77

Moje 3. měsíční dcera byla hospitalizována s bronchitidou. Během pobytu v nemocnici se u ní objevil průjem zelené barvy a 2x s krevními žilkami. Stolice byla poslána na rozbor...

Musí být zaléčena antibiotiky a měl by být hlídán přísně pitný režim, protože děti jsou náchylné na odvodnění. Na další průběh i celkovou léčbu se informujte přímo u lékařů na...

Kouříte a snažíte se se svým zlozvykem bojovat? Podporu vám mohou poskytnout homeopatické léky. Rozptyl jejich účinnosti je opravdu široký.

 celý článek

Léčba dcery

| Dotaz od: David

Naše malá má 4.roky. Letos v lednu začala chodit do školky a do dvou týdnů onemocněla angínou. Měla po sobě dvoje antibiotika a pak ventolin (období třech týdnů) a sedlo to...

V léku Ecobec je obsažena malá dávka inhlačního kortikosteroidu. Používá se k utlumení zánětu v průduškách, který bývá často u astmatiků. První astamické projevy, může právě...

Určení diagnózy

| Dotaz od: Kateřina

Prosím o určení diagnózy dle následujících příznaků: muž, věk 35 let, zdrav. stav: migrény (3x týdně - Ibalgin 400, zvracení, někdy bolesti přetrvávají do druhého dne...

Vzhledem ke křečím a k bolestem hlavy je jistě vhodné neurologické vyšetření, zřejmě i včetně zobrazovacího vyšetření mozku. Současné celkové příznaky, zřejmě jako projevy...

Mám zvýšenou hladinu S_CA 72-4 na 10,4 před půlrokem jsem měl 8,3.Prošel jsem kolonoskopii a tam bylo vše v pořádku 18.11. jdu na gastroskopii.Kouřím 25 cigaret denně,kouřim...

Milý Ladislav,rozhodně se nemusí jednat o onkologické onemocnění a s největší pravděpodobností se o něj nejedná. Nádorové markery jsou nespecifické, tzn mohou být zvýšeny u...

Opakované hvízdavé záněty průdušek v útlém dětství mohou mít několik příčin. U části z těchto dětí se stav během dalšího vývoje upraví, u některých se však již jedná o astma.

 celý článek

Jelikož jsem byl u svého praktického lékeře a jsem kuřák, před 14 dny mi byl zjištěn vysoký počet Leukocytů - 11,61 (viz příloha). Praktický lékař mi sdělil, že v těle se...

Počet leukocytů není dramaticky zvýšen, jedná se o mírné zvýšení. Byl jste po nějakém nachlazení? To by mohl být počet krvinek ještě vyšší. CRP a sedimentace jsou v pořádku...

Alergie u 3-letého dítěte

| Dotaz od: Jana

Dcera měla za poslední roky hodně nemocí. Bohužel prodělala i infekční mononukleozu, takže měla narušenou imunitu a chytla kde co. Asi 3-4x v průběhu roku měla bronchitidu, kdy...

Dobrý, alergeny zvířat bývají velmi agresivní, nezáleží na čistotě zvířátka, alergeny jsou obsaženy ve slinách,zdrojem může být olupující se kůže atd., takže jejich obsahu v...

Nateklé uzliny

| Dotaz od: Jana

Už více než rok a půl mívám nateklé uzliny (za uchem, příušní, pod krkem) nepravidelně, občas je na nějakou dobu klid a pak se zase nějaká objeví. Skoro pokaždé jsou i bolestivé...

Jano. Infekční mononukleóza často způsobí, že krční uzliny reagují na infekční i neinfekční (například stres) podněty rychleji než uzliny původně zdravé. Pokud uzliny bolí, tak...

Můj syn 3 roky dostal na užívání zinnat 125 mg 2xd po 5 ml, dostal 2 balení po 50 ml. Dávku jsem odměřovala přesně přesto mi už z prvního balení zbyly skoro dvě dávky...

12 dní by měla být dostačující doba užívání antibiotik. Očkování Prevenarem je vhodné.

Problémy s dýcháním

| Dotaz od: Petra

Trápí mě bolest na hrudi, někdy svědění hrudníku, hlenovitý kašel po ránu po námaze,nebo když ulehnu do postele,často a rychle se zadýchávám a po fyzické zátěži se dusím a kašlu...

Petro, děkuji Vám za Váš dotaz. Podle uvedených potíží nemůžu stanovit diagnózu /potřebovala bych Vás vidět, promluvit si s Vámi, vyšetřit Vás, udělat Vám spirometrii, event.RTG...

Rakovina plic?

| Dotaz od: Tomáš

Je mi 18 let za dva měsíce mi bude 19 let. Jsem kuřák. Kouřím od svých 14ti let. První dva roky jsem kouřil méně. Tj : 3-5 cigaret denně. Od svých 16ti let kouřím více cca 5-8...

Tomáši, je mi líto, ale příznaky, které popisujete, nelze takto na dálku zhodnotit. Jednoznačně proto doporučuji návštěvu Vašeho praktického lékaře, který provede patřičná...

Jsem žena je mi 20 let, a trpím nadváhou. Poslední 2 dny mám nepříjemný tlak na prsou při čemž mám pocit ztěžka bušícího srdce. K tomu trpím silnými bolestmi hlavy. Ačkoliv jsou...

Může se jednat o kombinaci více problémů. Pravděpodobně jste nachlazená, máte akutní bronchitidu, může se do toho přidat zkouškové období. Bolesti na hrudi může být při zánětu...

Kašel

| Dotaz od: Petra

Již delší dobu mě trápí kašel s hleny.Nejčastěji po fyz. námaze, po rozčílení,po stresu,po nějáké dráždivé látce, po ránu..Chtěla bych se zeptat o co by se mohlo jednat??Dřív...

Kašel, chronické zahleněnění zhoršené nebo vyvolané fyzickou námahou, stresem , může být projevem astmatu. Tato diagnosa je i více pravděpodobná, tím že jste alergik. Ale pouze...

Kašel

| Dotaz od: Jana

Mám 74 letou maminku. Trpí kašlem, který je jak jsem si nyní všimla závislý hlavně na pohybu. Když si lehne k televizi nebo si naopak stoupne. Byla na vyšetření na plicním odd...

Jano, je nutné také zmínit, jak dlouho kašel trvá, od toho se pak odvíjí celá diagnostika, pokud je to více než měsíc maminka by rozhodně měla mít provedený RTG plic a...

Možná jste se již u lékaře nebo v nemocnici setkali se zkratkou CHOPN. Víte ale, co přesně tahle pětice písmenek znamená?

 celý článek

U mého dvouměsíčního syna lékařka diagnostikovala astmatický zánět průdušek virového původu, s tím, že se nakazil pravděpodobně ode mne (mám zánět nosních dutin) a nejedná se o...

Věřím, že spíše šlo o nedorozumění při komunikaci, asthmatický zánět u tak malého dítěte? - pro tuto dg. by musely být nějaké závažnější důvody. Jistě byla etiologie - příčina...

Mám 14,5 měsíční dceru, zajímalo by mě, zda by nebylo vhodné jí nějak podpořit imunitu, např. Imunoglukanem. Od srpna je totiž prakticky každý měsíc nemocná, v srpnu...

Imunoglukan se podává při opakujících se infekcích (což se týká i Vaší dcery). Dle dostupných informací podporuje imunitní odpověď a snižuje počet infekčních epizod. Přípravky...

Dne 21.3. jsme kolem půlnoci volali záchranáře kvůli otci, který celý den zvracel zelené šťávy a stěžoval si na bolesti pravé poloviny těla. Otec prodělal MM na jaře minulého...

Stran přip. zanedbání - jen tak na dálku, bez detailnější znalosti klinického stavu se nemůžu vyjádřit, není to albismus. Cca 95% nemocných ma zcela typické příznaky a pak je...

Stafylokok- imunita - infekce

| Dotaz od: Kateřina



Urputný, dávivý kašel

| Dotaz od: Marie

Dotaz se týká mého muže. Je mu 68 let, kuřák po celý život. Přestal ze dne na den pře měsícem. Kašle již 1 rok. Poslední 4 měsíce se kašel stupňoval až do velmi namáhavého...

Bohužel bez vyšetření nelze určit příčinu kašle. Tím, že manžel byl dlouhodobý kuřák, tak může mít chronickou bronchitidu. Záleží jaké má nálezy na spirometrii a neznám ani...

Mám 4 letou dceru. Do 2 a půl let nebyla vůbec nemocná, pak měla zánět průdušek a od té doby se s námi táhnou problémy, které se ještě zhoršily s nástupem do školky. Z banální...

Pokud je nemocnost tak vysoká,jak popisujete,pak bych odstranění nosní mandle doporučila. Stanovme si tyto kroky - jednak vyčkejte výsledků alergologického vyšetření a jednak...

Polymorfní potíže

| Dotaz od: Zuzana

Ráda bych se zeptala na váš názor.Mám problémy už téměř rok, tak se budu snažit můj přiběh co nejvíc zkrátit.Přesně před rokem jsem byla hospitalizovaná po zapomenutėm tamponu...

Zuzano. Ráda bych Vám poradila, ale sama musíte uznat, že internetová poradna asi není to pravé, kde byste měla své problémy řešit. Vidělo a léčilo Vás už tolik lékařů, že jeden...

Atb a plánované těhotenství

| Dotaz od: Pavlína

Byla jsem na plicním u lékaře a bylo mi zjištěno, že mám akutní bronchitidu.Jinak rentgen plic byl v pořádku.Byly mi nasazeny antibiotika. Chtěla jsem se zeptat,jestli to nějak...

Bohužel neuvádíte název ATB. Každopádně nemusíte mít obavy, prvních 14 dní těhotenství platí pravidlo " všechno nebo nic" ( buď embryo zanikne, nebo jsou málo poškozené...

Chlamydie

| Dotaz od: Lenka

Na první dotaz mi paní lékařka odpověděla jen z části, proto jsem psala doplnění a jsem lehce rozhořčena z odpovědi paní doktorky Moravcové. Proto svůj dotaz pokládám znovu...

Prosím vás, tento portál je určen pro pacienty, kteří potřebují konkrétní pomoc zvláště tehdy, pokud nemají čas hned navštívit lékaře. Váš dotaz je tak rozsáhlý a s tolika...

 
Kam dál
Naposledy čtené: