| Nápověda

Latentní tetanie

Latentní tetanie

| Dotaz od: Dana

Mému příteli (46) byla diagnostikována latentní tetanie. Bere cca měsíc hořčík 0,5g 2-0-2 + Magnosolv. Je, prosím, možné, aby mu často brněl nos a prsty na nohách a rukách? A za...

Pokud je příčinou nedostatek magnezia, měla by být tato dávka dostatečná. Pokud potíže trvají, je možné, že příčinou bude snížená hladina vápníku apod. Slabost v dolních...

Latentní tetanie

| Dotaz od: Jana

Před cca 3 lety mi byla diagnostikována latentní tetanie. Trpím také velkými úzkostmi, kvůli kterým navštěvuji psychologa. Neurolog mi před těmi třemi lety nasadil Cipralex...

Při tetanii doporučuji pacientům množství i 1 gr. denně, Pokud nepůsobí zažívací potíže, neměl by ani při dlouhodobém úžívání škodit. Na tetanii je velmi efektivní a je...

 

Doplnění k dotazu

| Dotaz od: Dana

Velmi děkuji za zodpovězení dotazu stran latentní tetanie. Jen bych se ještě potřebovala zeptat, zda slabost v nohou (pokud není od LT) může být od problémů se ztuhnutým...

Může být od páteře, ale příčin může být celá řada. M. Hlavačková

Tetanický syndrom

| Dotaz od: Ladislav Potužník

Byl jsem na EMG a tam mi potvrdili latentní tetanii. Pak jsem tam poslal matku a nález byl také pozitivní. Konečně zjistila pravou příčinu svých potíží. Babička měla rovněž...

Latentní tetanie znamená pouze vrozený sklon k tomu reagovat na určité podněty křečemi. Žádný přesný model dědičnosti neexistuje, je to jako s alergiemi - mohou se přenést z...

Tetanie a hyperventilace

| Dotaz od: Josef

Moje 15-ti letá dcera trpí latentní tetanií a hyperventilací. Toto onemocnění se projevilo v den, kdy si způsobila otřes mozku, při kterém jí praskla lebka. Lékaři tvrdí, že...

U hyperventilační tetanie je příčinou subjektivních obtíží se spasmy (křečemi) pokles hladiny ionizovaného vápníku. Působí jej nízká hodnota oxidu uhličitého v krvi po jeho...

Prosím o vysvětlení mé zprávy

| Dotaz od: Veronika

V mé propouštěcí zprávě je pár věcí, kterým nerozumím, prosím vás tedy o vysvětlení. Pozitivita protilátek ve třídě IgG proti EBV a HSV. Latentní tetanie dle EMG vyšetření. EEG...

Vaše výsledky nejsou nijak závažně patologické. Pozitivita protilátek ve třídě IgG proti EBV a HSV znamená, že jste prodělala herpetické onemocnění a infekci virem Epstein...

Tlak na hrudi

| Dotaz od: Kateřina

Je mi 18let, během tohoto týdne jsem dostala již třetí zhruba pětiminutový-desetiminutový ,,záchvat", při němž jsem pociťovala až nesnesitelný tlak převážně na spodní části...

Potíže mohou být projevem tetanie, ale zde bývá i pocit nedostatku dechu a brnění kolem úst, potíže jistě mohou být od páteře, ale vždy je vhodné vyloučit onemocnění srdce, i...

Bolest v lýtku

| Dotaz od: Jana

Prosím o radu. Dnes v noci jsem se probudila s ukrutnou bolestí (bodání) v levém lýtku. Když jsem si na něj sáhla, tak jsem ucítila jakoby vyboulený (překřížený) sval. Asi po...

Vycházíme z toho, že tyto potíže máte opakovaně a jsou již léčeny.Tyto potíže , křeče, v lýtku se mohou objevit přii nedostatku ionizovaného vápníku. Zvláště v noci může jeho...

Třes prstů

| Dotaz od: Milena

Na podzim jsem prodělala boreliózu, následně LP, všechny výsledky negativní. V 11/2012 jsem byla na MR mozku - intrakraniálně ojedinělá drobná ložiska - nález přiměřený věku...

Všechna Vámi uváděná vyšetření jsou vcelku v normě. Máte - li v pořádku laboratorní vyšetření, mohou to být jak sama uvádíte " nervy ". V léčbě zkuste, pokud to případné další...

Bolest ruky, pálení chodidel

| Dotaz od: Marta

Prosím, o radu. Cca před 3 měsíci se mi začala lehce točit hlava u PC (pracuji na počítači 20 let 6 hodin denně). Navštívila jsem neurologa a jelikož mám v rodinné anamnéze RS...

Provedená vyšetření máte v pořádku, lze tedy jsoučit RS či mozkový nádor apod. Potíže od páteře trvají dlouho, často se pacientům po rehablitaci neuleví, chce to i sama...

Mám problém, ze kterého jsem už dost zoufalá. Cca před 4 měsíci jsem si prošla dost silným stresem, kdy jsem měla podezření na roztroušenou sklerózu. Měla jsem totiž točení...

Vážená a milá paní Marcelo, děkuji Vám za důvěru a sdílím s Vámi radost z toho, že neurologové vyloučili vážnou poruchu. Ve Vašich údajích je určitý rozpor. Píšete, že žijete...

Antidepresiva

| Dotaz od: Marcela

Vážený pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor na vysazení antidepresiv. Cca před rokem jsem prožila poměrně náročné, stresové období a jelikož mě trápily úzkosti...

Vážená, milá a ouzkostlivá paní Marcelo, já se Vám divím; když Vám jednou poradil Váš doktor správně, proč by Vám měl podruhé radit ničemně? Ale vážně: antidepresiva mají...

Arachnoidní cysta

| Dotaz od: Marcel

Po včerejším vyšetření na MR mi byla zjištěna Arachnoidní cysta (rozenná) 2X3 cm.Měl jsem tyto příznaky, pocit vnitřního napětí,Pocit „nedodýchnutí,Brněním konců rukou (...

Že by se úplně stratila, je málo pravděpodobné, spíše by mohla být stabilní a nezvětšovat se. Jistě vám navrhli na neurologii kontroly, ve kterých se bude na NMR zjištovat, jak...

Latentní tetanie

| Dotaz od: Lucka

Ráda bych slyšela váš názor, od léta trpím jakoby svíráním na hrudníku,tlakem a pocitem špatného dýchání, někdy méně,někdy vůbec a jindy zase až moc,byla jsem na vyšetření...

Latentní tetanie je stav zvýšené dráždivosti nervosvalového ústrojí, vyvolaný nejčastěji poklesem hladiny ionizovaného vápníku v krvi nebo alkalózou (zvýšením pH krve). V...

Doplněk k dotazu

| Dotaz od: Tereza

Když mi byl dám přístroj na srdce, nahrála jsem asi 4 záznamy, kdy jsem měla záchvaty.. Jinak při bušení se mi udělalo zle, zrudla jsem, cítila jsem dušnost, ale myslím, že jde...

Pokud záznamy přístroje nezaznamenaly při obtížích nic abnormálního je to příznivá zpráva vylučující závažnou arytmii. Tetanie bývá někdy součástí tzv. neurovegetativní dystonie...

Bezmoc

| Dotaz od: Romana

Pane doktore, prosím Vás o radu, již nevím, kam se obrátit, volím tedy tuto formu. Je mi 38 let a před dvěma měsíci jsem prodělala zánět nosohltanu, na nějž mi byly předepsány...

Doporučovala bych nadále užívání Mg, pokud by se stav dlouhodobě nelepšil, doporučovala bych zevrubné vyšetření na neulogii za hospitalisace. je možné, že stav sám odezní, poté...

Již několik měsíců mám následující problémy: neklid v pravé noze, občasné mravenčení v pravé ruce, celkově při jakékoliv fyzické zátěží slabší/roztřeseněnější pravou stranu...

Andreo! Ultrazvukové vyšetření vašich velkých mozkových tepen skutečně neprokázalo žádnou patologii (např. ve smyslu aterosklerotického zúžení nebo poškození struktury stěny...

Bušení srdce, latentní tetanie

| Dotaz od: Veronika

Potřebovala bych poradit, před nějakými 3 lety mě trápilo neustále bušení srdce, byla jsem na krvi, na ekg, několikrát na holteru, na tlakovém holteru, na echu a nikdo na nic...

Pravděpodobně se jedná o tzv. psychosomatické onemocnění. Doporučoval bych proto absolvovat neurologická vyšetření, která mohou leccos objasnit. Hezký den.

D-dimery

| Dotaz od: Jana Málek

Pane doktore. Je mi 30, 2 malé děti. Rok mi bylo slabo jako na chřipku, bez teplot, za tři dny klid. Po 30 narozeninách mi začalo být moc dušno, rychlý tep a skoro jsem omdlela...

Concor, resp. betablokátor je jistě vpořádku. Ale tato záchvatovitá tachykardie bývá někdy psychického původu. Doporučovala bych návštěvu psychiatra a alespoň na několik měsíců...

Chlamydie

| Dotaz od: Tereza

Chtěla bych se zeptat, zda si myslíte, že toto mohou být příznaky chlamydie.. Prve mi byla určena diagnóza latentní tetanie, na webu v jednom fóru jsem se dozvěděla, že latentní...

Příznaky kohou být chlamydiové ale také úplně jiného onemocnění. testovat lze z krve (cenu nevím) nebo ambulantně tj cca 200kč.dle pracoviště.

Bolest na hrudi vpravo

| Dotaz od: Zuzana

Ctěla jsem se zeptat, již delší dobu mě pobolívá na hrudi, je to na pravé straně 5-7 cm pod klíční kostí.Bolesti mívám většinou ráno, nebo když se v noci otáčím v poseli.Před...

Bolest nejpravděpodobněji pochází od mezižeberních svalů nebo žeber a obratlů. Méně pravděpodobná příčina je bolest související s prsem. Kombinace alkoholu a antidepresiv není...

Již asi 2-3 týdny mě trápí skoro neustálé cukání svalu na dlani pod levým palcem. Všímám si toho především večer při usínání, kdy jsem v klidu a nevykonávám žádnou aktivitu...

Doporučuji návštěvu praktického lékaře, který se může případně rozhodnout i pro další odborná vyšetření (např. vyš. neurologické).

Dotaz

| Dotaz od: Marketa

Jdu na Vas mozna s "hloupym" dotazem, ale mam hrozny strach z nemoci zvane amyotrofni lateralni sklerozy... Je mi 24 let a vim, ze se nemoc nejcasteji vyskytuje u starych lidi...

Možné to samozřejmě je. Doporučoval bych proto kompletní neurologické vyšetření, nicméně šance, že trpíte právě ALS je poměrně malá. Hezký den.

Reaguji na dotaz, ktery jsem Vam zasilala nedavno a jiz byl zodpovezen. Tady preposilam muj text i Vasi odpoved a nasledny navazujici dotaz: Dobry den, mam sileny strach z...

Magnetická rezonance se doporučuje dle následujícího postupu- pacient přijde s obtížemi, lékař provede anamnézu, vyšetření a to jsou hlavní úkony, které ho navedou na diagnózu o...

Je mi 32 let a mám problém s mravenčením končetin a zaléháním v uších. Vše začalo asi před 3 týdny, kdy mi jeden den mravenčilo v pravé ruce a asi na 5 minut mi mírně zalehlo v...

Andreo! Na dálku si netroufám nic konkrétního doporučit, mimo vyšetření u neurologa. Potřeboval bych Vás vidět, vyzpovídat a vyšetřit, abych mohl navrhnout víc. Může a nemusí...

EEG

| Dotaz od: Michaela

Nedávno jsem prodělala EEG vyšetření na doporučení mojí neuroložky. Již v minulosti mi byla diagnostikována latentní tetanie, léčím se také kvůli potíží s krční páteří a jsem...

Záznam eeg se nikdy nedá posuzovat samotný, vždycky se musí posuzovat v kontextu jiných vyšetření a hlavně znalosti jednice, pacienta. Proto důvěřujte paní doktorce, závažného...

Divný tlak

| Dotaz od: Albert

Je mi 23 let. Zhruba od konce dubna se mi začala stávat velmi zvláštní věc. Pokaždé, když s někým mluvím, začnu po chvíli cítit zvláštní nervozitu, napětí, uzkost a tlak v týle...

Podle Vašeho popisu soudím, že by se mohlo jednat o psychický problém - úzkostná porucha. To, že jsou potíže pouze v určité situaci značí, že by se nemělo jednat třeba o...

Vážená paní doktorko, cca před 2 měsíci se mi začala lehce točit hlava, poté se přidalo brnění jedné dlaně a malíčku a dolních končetin. Nejprve jsem tomu nepřikládala moc...

Podle Vašeho sdělení tedy roztroušená sklerosa nebyla prokázána a trpíte tetanií. Psychika potíže samozřejmě zhoršovat může, a to potíže jakéhokoliv rázu. Nejsem odborník na...

Paní doktorko :-) od 3 let mám sníženou funkcí štítné žlázy ( hypothyerozu ) v 10 letech stanoveno jako autoimunitní onemocnění - Hashimotova thyreoitida, nyní mám 22 roků...

TSH sice máte snížené, nicméně fT4 zvýšené není, tudíž se v tomto stadiu nejedná o vyslovené předávkování. Ne každý ale toleruje léčbu a výkyvy hormonů stejně. Obávám se, že...

Tetanie

| Dotaz od: danka

Je možné, aby muž 33 let prodělal aktutní záchvat tetanie (odvezen rychlou, takto diagnostikováno), příznaky dušnost, porodnická ruka, brnění jazyka,...nikdy o tomto problému...

Záchvat tetanie je náhlá příhoda, která s největší pravděpodobností s dřívějšími potížemi nemá nic společného. Tetanie je syndrom vyvolaný obvykle extrémně sníženou hladinou...

Tetanie

| Dotaz od: gabriela

Paní doktorko, byla mi zjištěna tetanie, mám bodáni v rukou, křeče, těžko nést nákup či udržet lžíci. Chci se zeptat jestli k tetanii patří, že jsem unavená, zvedaly se mi...

Tetanie není úplně jednotná diagnosa, spíše stav - tedy nastavení organismu reagovat "nadměrně" citlivě na různé zevní a vnitřní podněty.. Je to určitě hodně nepříjemné. Osoby...

Přirozený porod s kýlou

| Dotaz od: Jana

Jsem v 33 TT. Mám dvě ventrální hernie 35krát 23mm a 15mm. Dále trpím astmatem a latentní tetanií. Moje ošetř. lékařka mi dop. S.C. Moje gynekoložka spolu s chirurgem( po...

Porod s asymptomatickou kýlou přirozenou cestou je možný, důležité v rozhodování o způsobu porodu je bezpochyby také doporučení chirurga. Porod s kýlou fakticky není odlišný od...

Hyperventilační tetanie

| Dotaz od: Miriam

Synovi byla po x letech obtíží diagnostikována hyperventilační tetanie a to vyšetřením EMG(?). Nedostatkem hořčíku trpěl už jeho pradědeček, dědečkovi, strýci, tetě i několika...

Naprosto rozumím Vašim obavám.Obtíže Vašeho syna se týkají okruhu,kde se stýká oblast neurologie a psychiatrie,ale jistě by Vám velmi pomohl i pohovor s praktickým lékařem...

Tik v očním víčku

| Dotaz od: Tereza

Již nějakou dobu mám tik v horním víčku (levé oko) . Je mi diagnostikována tetanie beru magnesium a kvuli tikům jsem začla brát i b-komplex. Příjde mi, že to nezabírá a tíkám...

Tetanie může souviset i s nedostatkem vápníku a vitamínu D. Pokud by bylo podezření, že vám tyto prvky/vitamín chybí, je vhodné je také doplnit. Tiky někdy samy odezní, někdy...

Pred rokem lekari potvrdili u me sestry latentni tetanii,ale jeji stavy se pri lecbe horcikem a dochazenim k psychologovi nelepsi, pred pul rokem ji zacaly priznaky panicke...

Je třeba sestru co nejdříve dostat k psychiatrovi. Pokud je alespoň nějaká spolupráce s jejím partnerem, tak asi nejjednodušší je zavolat záchrannou službu při probíhajícím...

Čím potlačit neurogenní tetanii.

| Dotaz od: Kateřina

Paní doktorko,před čtyřmi lety mě byla diagnostikovaná neurogenní tetanie a cervikokraniální syndrom.Brala jsem 1tabletu Lexaurinu/3mg/denně a samozřejm i Magnesium.Dva roky...

Magnezium je třeba užívat v dostatečné dávce, klidně i 4x500 mg denně. Lexaurin pro trvalé užívání vzhledem k riziku závislosti vhodný není. Takže by bylo dobré ho nahradin...

Vysazení Letroxu

| Dotaz od: Eva

Ve 12. tydnu tehotenstvi mi byl zjisten TSH 4,2, fT4 16,6 a antiTPO 0,3, tedy latentni hypothyreoza, doporucen Letrox 50 - pul tabletky. Brala jsem (jen kvuli miminku, jinak...

Milá paní Evo - mrzí mě, že máte s námi lékaři nevalné zkušenosti.. Většinu Vašich otázek není možné bez bližší znalosti věci zodpovědně posoudit. Určitě jste jednala moudře v...

Hyperventilační tetanie

| Dotaz od: Jan

Od té doby co mě odvezla rychlá s diagnozou hyperventilační tetanie je mi na nic. Jsem denně ve stresu (studium) a při běhu (stačí i 2 minutky) je mi vždy malátně, polije mne...

Jane! Nejlépe by Vám pomohlo se celkově zklidnit. Zkuste se věnovat ráno a večer nějaké technice duševní hygieny, postačí sledovat vlastní dech, hlubší a pravidelný. 10 minut...

Bušení srdce

| Dotaz od: Pavel

Chtěl bych se poradit ohledně tetanie.Dnes v noci mi hrozně bušilo srdce.Týká se to tetanie?Nedalo by se tomu nějak předcházet?Předem děkuji za odpověd.

Tyto dotazy jsou pro jasnovidce, bez vyšetření nebudete moudřejší. Zajděte si na vyšetření ke kardiologovi, což je specialista na nemoci srdce, vyšetří vás a udělá potřebné...

Před 4 měsíci mi diagnostikovali latentní tetanii, po dalším měsíci mystenia gravis. Chtěla bych se zeptat, zda na mystenia gravis může být invalidní důchod (plný či částečný...

Myastenia gravis může být důvodem k přiznání invalidního důchodu. Výsledky spirometrie Vám určitě lékař vysvětlí. Vzhldem k tomu, že bohužel nic "oficiálního" zatím nemáte...

EEG vyšetření, tetanie

| Dotaz od: Tereza

Byla mi diagnostikována Tetanie, dnes jsem absolvovala vyšetření EEG. V průběhu vyšetření, kdy jsem musela rychle dýchat mi začaly brnět ruce a ústa. Výsledky budou bohužel až...

Ano, je to příznak tetanie. Hezký den.

Psychické problémy

| Dotaz od: Martina

Před 4 lety,jsem měla první záchvat tetánie.Prakticky z ničeho nic jsem v práci zkolabovala,začalo to brněním kolem úst,potom rukou,které se mi nepřirozeně zkroutily a zmodraly...

Martino, doporučuji Vám jednoznačně hospitalizaci na psychiatrickém oddělení nebo v léčebně. Nejenže Vám to zvýší šanci na získání invalidního důchodu (který si podle mě...

Magnosolv a antikoncepce

| Dotaz od: Tereza

Byla mi diagnostikována Tetanie. Paní doktorka mi předepsala ať užívám Magnosolv. Také užívám antikoncepci Belara. Chtěla jsem se zeptat zda-li se nemohou tyhle prášky vzájemně...

Tyto dva léky se nijak vzájemně neovlivňují.

Latentní tetanie

| Dotaz od: Ivona

Je mi 19 let, dva roky mám diagnostikovanou latentní tetanii na základě testů EMG a celkem 3 roky trpím těmito obtížemi: na začátku kreče v lýtkách - ztuhnutí a pronikavá bolest...

Nemyslím,že by zde byla přímá souvislost, ale protože neznám přesnou neurologickou diagnozu konsultujte užívání antikoncepce se svým neurologem. Příjemný den.

Je to psychika?

| Dotaz od: Veronika

Ráda bych znala Váš názor na můj problém. Před 2 lety mi lékaři zjistili latentní tetanii, byla jsem na hořčíku a neměla jsem žádný problém. Ten začal po maturitě. Strašně se...

Určitě máte provedená všechna potřebná vyšetření, která vylučují jinou příčinu- proto si myslím, že se muže jednat o doznívání stresu z maturity atd.

Latentní tetánie

| Dotaz od: Radovan

Paní doktorko.Obracím se k Vám s problémem hyperventilační tetánie.Trpím tím již půl roku a denně beru 3tablety hořčíku 50mg a Lexaurin 3mg 1-2 tbl.denně.Bohužel i tak mám...

Dle mého názoru je nejvhodnějším lékem na Vaše obtíže lexaurin, s čínskou medicínou žádné zkušenosti ani informace v souvislosti s Vašemi obtížemi nemám.

Neurogenni tetanie

| Dotaz od: Marcela

Chtela bych se zetpat na par otazek,byla mi zjistena neurogenni tetanie a panicka porucha a nevim co este presne,ale vysetreni emg mi nedelali tak se chci zeptat zad je to mozne...

Pocit špatného dýchání je nejspíše součástí neurogenní tetanie a velmi často se objevuje i u panických poruch, což jsou obě nemoci, které se u Vás kombinují. Proto si myslím. že...

Alergickou rýmu zná mnoho lidí z vlastních zkušeností, stejně jako některé z forem běžných infekčních rým.  celý článek
Vše, co prvňáčci vidí, slyší a čtou, je ovlivňuje. Náhle vysvítá důležitost důvěry a otevřené komunikace mezi dětmi a vámi, zvláště pak v oblasti sexuality. Pokud jste o tomto...  celý článek

Neustálá únava

| Dotaz od: Nikola

Už dlouhou dobu mě trápí pocit slabosti a neustálá únava jsem schopna spát několik hodin a i přesto jsem během dne unavená (Takhle unavená jsemnebývala). Byla jsem na...

Snížená funkce štítné žlázy (na kterou berete Euthyrox), plus nedostatek vitamínu D a vápníku (což většinou způsobuje latentní tetánii) mohou způsobit nadměrnou únavu. Nicméně...

Tetanie

| Dotaz od: FanynQa

Zjistila jsem že už 3 měsíce trpím tetanií a kámoška mi řekla že z toho může vzniknout epilepsie ale epilepsie a tetanie je něco jiného to vím ale i tak se chci zeptat jestli je...

Fanynko, tetanii nejspíše způsobuje nedostatek magnesia ve vaší krvi, tedy česky hořčíku, bývá to celkem běžný problém, pokud máte např. silnější menstruaci. Tetanie epilepsii...

Časté pití v noci

| Dotaz od: Martina

Paní doktorko,už jsem Vám psala několikrát dříve ohledně operace nadledviny.V současné době co se týká nadledviny a potíží s tím spojených je vše celkem v pořádku.Trápí mě teď...

Existuje hormonální nemoc spojená s nadměrnou ztrátou tekutin, která vede k nadměrné žízni. Nicméně v tomto případě je porucha přítomna 24 hod denně a primární je nadměrné...

Již minimálně měsíc trpím výše uvedenými obtížemi, ranní nevolností, kdy pokud se nenajím jdu do mdlob. Dále únava a to taková, že nejsem schopen vstát po 8 hodinách spánku z...

Tomáši! Ano, může. Nadměrná únava může mít mnoho příčin, porucha štítné žlázy patří mezi jednu z nich. O vlivu latentní EB virozy se spíše spekuluje. V každém případě by bylo...

Latetní tetánie

| Dotaz od: Amalie

Paní doktorko, již druhý měsíc pozoruji bolest levé nohy. První měsíc mě noha bolela po menstruaci asi tři dny v kuse tupá bolest celé nohy až mě 3 den dohnala na pohotovost...

Nedomnívám se, že tetanie je zodpovědná za bolest a otok dolní končetiny. tetanie se projevuje záchvatovitým brněním obou horních končetin v prstech, brněním kolem pusy, může...

Tetanie a migreny

| Dotaz od: Hana

Má dcera začla mít před pár měsíci problémy s migrénama. Má je dost silné s aurou a zvracením, zároveň ji i trnula ruka tak jsme byli posláni na vyšetření na tetanii , které se...

Pokud má silné bolesti hlavy, je z nich rozrušená a nutí ji to více dýchat, může to způsobit tetanii. Jiný důvod spojení obou chorob mne nenapadá. Je třeba užívat horčík v...

Mohla bych požádat o vyjádření ke kombinaci mého onemocnění. Již v dětství diag. poruchy REM fáze, nyní třetí rok chronická insomnie, před měsícem masívní neurogenní tetanie. Po...

Milá Moniko, s kombinací chronické insomnie a neurogenní tetanie nemám zkušenost, jelikož pracuji jako pneumolog a ve své praxi se věnuji zejména poruchám dýchání ve spánku...

Tetanický syndrom, únava

| Dotaz od: pepa

Prosím vás mám takový dotaz, zjistili mi tetanii, mám pocity únavy při jídle, bolesti žaludku, i když nic moc nesním, motá se mi hlava, celkově se cítím slabý a unavený, nikdy...

Pokud máte všechna vyšetření v normě, zkuste ůnavu řešit komlexněji, úpravou životního stylu: vydatný douhý spánek, redukce stresu, pravidelný pohyb, nekouření, především zdravá...

Již více než rok trpím soustavnými problémy projevujícmi se jako pocit silné otupělosti a nestability, kdy mám problém se na cokoli soustředit. Obvykle je to spojeno se s...

Neexistue žádný další doporučený postup, pokud nebylo nic zjištěno, poruchy mohou být velmi jemné a vy se necítíte plně zdráv, ale o nemoc se nejedná.Obratte se na některého z...

Užívání Setralinu 50

| Dotaz od: Lenka

Paní doktorko, predne Vas zdravim. Rada bych se zeptala na moznosti ukonceni uzivani antidepresiva Setralinu, kt uzivam dva roky s polu s euthyroxem kt si lecim hypofunkci...

Milá paní Lenko- moc díky za důvěru!! Antidepresíva jsou vynikající prostředky "vyrovnání" mozkových přenašečů, jejichž nerovnováha má na svědomí řadu našich trápení. Nejde o...

Stres nebo něco vážnějšího

| Dotaz od: Pavlína

Vážená paní doktorko, už asi měsíc se u mě projevují různé nepříjemné příznaky. Všechno začalo zánětem močového měchýře, který se mi od té doby neustále vrací. Bylo to také...

Moc Vám děkuji za důvěru.Zároveň Vás vlastně nerada zklamu-věřte,že nejsem jistě v ničem "lepší"než Vaše registrující praktická lékařka.Jste zjevně nesmírně vnímavá,pracovitá a...

Paní doktorko, předem vám velmi děkuji za odpovězení mého dotazu. Od ledna tohoto roku se poprvé u mě projevily příznaky panických atak, hyperventilační tetanie. Projevy...

Chápu, že Vás Vaše obtíže velice obtěžují a limitují. Dle mého názoru, vzhledem k tomu, jak často máte obtíže a potřebujete lékařskou pomoc, by pro Vás byla vhodná hospitalizace...

Svalová slabost končetin

| Dotaz od: Andrea

Doplňuji svůj dotaz ze 16.1. Dotaz zní: je mi 32 let a již cca 3 měsíce mám pocit jakési svalové slabosti na pravé straně, přesně v pravé noze, zejména v lýtku a navíc v...

Andreo! Vaše doplnění dotazu dosti mění situaci. Pakliže je to tak, jak píšete, na prvním místě bude jakási "páteřní hygiena". Dítě musí do vlastní postýlky a to hned. Vy se v...

Potíže více nemocí

| Dotaz od: Ivana

Prosím o vysvětlení několika zpráv. Páteř: CT a MRI s nálezem-nevelké osteoproduktivní změny obliterující přední SA prostor v úrovni disku C4/5 a C5/6 při relativně prostorném...

Páteř CT: známky degenerace páteřních obratlů bez známek výhřezu ploténky. Páteř NMR: ujasnuje nález CT tím, že největší změny jsou v oblasti přechodu páteře bederní do křížové...

Latentní fáze syfilisu

| Dotaz od: Lucie

Paní doktorko když člověk v latentní fázi syfilisu půjde na sérologický protilátkový screening tak test by nákazu syfilisu odhalil nebo už ne. Na internetu jsem četla že ne...

Negativní sérologie ( nález v krvi ) je pouze ve stadiu inkubace, tzn. od nákazy do prvních příznaků ( 9-90 dní, prům. 3 týdny). ostatní stádia jsou už vždy séropozitivní.

Léky během těhotenství

| Dotaz od: Bibi

Paní doktorko, předem Vám děkuji za zodpovězení mého dotazu. Užívám denně léky - psychofarmaka : tj.: Citalon 20 mg 1 - 0 - 0 Diazepam - dle potřeby. Na hypofunkci štítné...

Diazepam v prvním trimestru je kontraindikován, u Citalonu výrobce uvádí -S užíváním citalopramu v těhotenství jsou jen omezené zkušenosti. Neužívejte citalopram pokud jste...

Už asi 1 rok mám problém s brněním těla únavou a dýcháním, příznaky se objevovaly tak max 1 do měsíce, ale teď za poslední dva týdny tím trpím každý den, vůbec nemám energii...

Děkuji za Váš dotaz. Z uvedených údajů a bez klinického vyšetření není lehké posoudit, o co přesně se ve Vašem případě jedná. Z mého hlediska /z pohledu pneumologa/ je zásadní...

Tetanie

| Dotaz od: jaroslav

Prosim o radu trpim tetanii uz 2 roky beru mg ca trezalka dr.mi predepsal ad,.olwexia zatim to neberu mam z tech prasku respekt tak radsi do sebe laduju mg ca a trezalku...

Nejprve je zapotřebí se snažit Váš problém identifikovat a pojmenovat. Z informací, které jste uvedl, se mi jeví jako pravděpodobná panická porucha (nejsem psychiatr, ale s...

Bolesti zad a končetin

| Dotaz od: Miroslav

Již jsem zde položil jeden dotaz.. http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/bolesti-zad-a-koncetin-53586 Problémy stále přetrvávají, zejména řezavá bolest, jen nevím jestli mě bolí...

Požádejte svého lékaře o doporučení k hospitalizaci na ortopedii nebo neurologii. Ambulantní vyšetřování a léčení jak vidět nepřineslo potřebné výsledky. Vyšetření v nemocnici...

Ráda bych se zeptala na váš názor. Provází mě tyto problémy. Někdy mívám stav, kdy se mi hůře dýchá, začnu červenat a pociťovat návaly horka hlavně v obličeji, poté zrnění buď...

Toto jsou klasické příznaky úzkostných poruch a nebo panické ataky a je ale celkem jedno, jakou máte diagnosu, důležité je, nechat si odborně pomoci a dojít na konzultaci k...

Ráda bych se Vás zeptala, kam se mám obrátit. Otékají mi oči a pravá část obličeje. Připadám si, jako kdybych měla pleťovou masku, stažený a lehce nateklý obličej. Lékaři si mě...

Velmi si vážím Vaší důvěry,ale asi nikdo "zvenčí"Vám nemůže poradit lépe než lékaři,kteří s Vám ušli kus cesty v procesu vyšetřování a asi i léčení.Být Vámi,nehledala bych nové...

Žaludeční vředy

| Dotaz od: Eliška

Je mi 13 a od dne 22.11.2012 co jsme dělali v tělocviku 160 sedu lehu mě neustále bolí břicho (žaludek) poprvé jsem měla strach zda nejde o bezlpk.dietu ale ted si myslím že to...

Eliško, určitě byste se měla se svými problémy někomu svěřit a navštívit lékaře. Pokud s matkou nevycházíte, oslovte třeba tatínka, babičku nebo dědu, případně zajděte sama za...

Struma nedosa I.dx

| Dotaz od: Dagmar

Dcera má problém se štítnou žlázou. Tady jsou údaje od lékaře a prosím o přeložení do češtiny. TSh 12,8 fT4 13,4 TPOAb 91,3 PL 7,5ml LL5,3ml PL echostruktura je...

Nález ukazuje z laboratorních hodnot sníženou funkci štítné žlázy, která je na ultrazvuku zvětšená (označení struma) a její struktura není jednolitá, ale má v sobě uzly (to je...

Časté nucení na močení

| Dotaz od: Jana

Pěkný den, měla bych k Vám následující dotaz. Poslední dobou trpím častým nucením na močení, aniž bych pila velké množství tekutin. (denní množství moče 1,5 l nepřesahuje) Je...

Omlouvám se za pozdní odpověď, dotaz byl ke mě dnes přesunut od kolegů. Je nepravděpodobné, že by Váš problém byl dán roztroušenou sklerózou, ale i tak vzhledem k údajům o...

Tetánie?

| Dotaz od: anabel

Paní doktorko, je mi 24 let a chtěla bych Vás poprosit o radu. Asi před rokem se u mně začala oběvovat dušnost, pocit, že nemůžu dýchat spojený s častými jakoby návaly, po té mi...

Přimlouvala bych se za podrobnější vyšetření u kardiologa, jako aktivní sportovec byste na něj měla plné právo. Ekg nemusí odhalit žádnou poruchu, na kardiologii se používají...

MIRENA

| Dotaz od: Hanka

PŘEJI KRÁSNÝ DEN, měla bych otázku ohledně antikoncepčního tělíska MIRENA ,které mám nyní již podruhé po 5 leté výměně , ale nevím zda je možné z důvodu této antikoncepce mít...

Vymizení menstruace je běžný účinek Mireny. Tohoto účinku se také využívá - Mirena je mimo jiné určená k léčbě nadměrného menstruačního krvácení. Funguje podobně jako hormonální...

Kondylomata

| Dotaz od: Eva

Prosím chtěla bych objasnit něco, v čem se stále nevyznám. Zdroje uvádějí, že kondylomata vzniknou do 2-8 měsíců ode dne nakažení (inkubační doba), ale zároveň se tvrdí, že vir...

Evo! Po setkání s patřičným typem HPV se může a nemusí rozvinout typický vnější projev - genitální bradavice (condylomata accuminata). Virus přežívá v těle, které je ale...

Ultrazvuk v těhotenství

| Dotaz od: marie

Jsem v 16 týdnu těhotenství jak často by měl lékař vyšetřovat plod ultrazvukem trpím na štítnou žlázu a latentní tetanii

Celkem se plod obecně v těhotenství UZ vyšetřuje 3x, jen v případě potřeby častěji (pokud je nález u dítěte normální, není důvod provádět kontroly častěji). Vy ale budete...

Poruchy citlivosti

| Dotaz od: Pavlína

Paní doktorko. Před 3 měsíci se u mě projevila porucha citlivosti na pravých končetinách (pocit slabosti, jakoby "přeležení") potíže s dýcháním (pocit že se nemůžu "dodechnout...

Zatím je asi předčasné se jakkoli znepokojovat. Vím, je to těžké, ale opravdu se někdy proces diagnosy tvoří v čase a postupně, nelze jakkoli předjímat. Nesoustředujte se na...

Tlak v předních zubech

| Dotaz od: Simona

Již čtyři měsíce pociťuji nepříjemný tlak,který přechází až v pulzující bolest předních zubů.Navštívila jsem 2x stomatologa,1x konzultace na klinice čelistní chirurgie,dále pak...

Myslím,že by hlavně mělo dojít k syntéze nálezů,předpokládám,že specialisté doporučili i nějakou léčbu/neurolog?/Možná by bylo vhodné konzultovat rehabilitačního lékaře,někdy...

Má sestra bývá často velmi unavená, cítí tíhu v zádech (popisuje to, jako by ji naložili pytel brambor), má pocit těžkých nohou, jakoby namožených, těžké ruce, bolí, pálí a...

Nelze vyloučit, že se na obtížích podílí chlamydiová infekce, ale jak výrazně, to nelze určit. Co se týče vitamínů, jistě sestra neudělá chybu, pokud bude dbát na doplnění...

Závratě...

| Dotaz od: Marie

Mé problémy začaly před cca rokem-3 děti, domácnost, náročné zaměstnání-byla jsem v jednom kole, totálně rozložena a nechtělo se mi ani vstávat, bez energie do života, se...

Souvislost se srdcem se mi u Vás nezdá pravděpodobná. Ačkoli nejsem specialistou v neurologii, nemyslím si, že byste v budoucnu měla onemocnět roztroušenou sklerózou (RS...

Pane doktore. Můj problém začal před 6 lety, večer jsem usnula náhle se probudila, nemohla vydechnout, polknout, měla jsem ztuhlý krk a pusu, teplo na prsách jako při infarktu...

Vážená a milá paní Šárko, příznaky, které popisujete se podobají příznakům PANICKÉ PORUCHY a doporučoval bych Vám proto návštěvu psychiatra, ke kterému se můžete přihlásit i...

Jazyk

| Dotaz od: Andrea

Ráda bych se zeptala, co znamená z pohledu neurologického, když neplazím jazyk středem. Neurolog mě prohlédl, byla jsem u něho kvůli mravenčení končetin, nicméně jak vyplazuji...

Andreo! Hodnocení plazení jazyka středem patří mezi zíkladní orientační neurologická vyšetření a jeho porucha může svědčit o neurologickém postižení. U Vás vzhledem k věku...

Zavrate, motani hlavy

| Dotaz od: Barbara

Asi od prosince minuleho roku me trapi obcasne zavrate, neustaly pocit motani hlavy nebo spis nestability v prostoru, jakoby me to tahlo doleva, jindy doprava, tezko se to...

Zmínila jste velmi nepříjemný soubor příznaků.Porucha funkce krční páteře,následné přetížení šíjních svalů-to jsou nejčastější příčiny.Zhoršení stavu působí nízký krevní tlak...

Přeskočení srdce

| Dotaz od: klára

Měla bych dotaz chtěla bych se zeptat obtěžuje mě občas přeskočení srdce v sedě nebo v leže uděla mi to jen jednou třeba za den a už mam klid .. je to strašně nepřijemné a...

Vaše potíže budou pravděpodobně extrasystoly. Jde o předčasné stahy mimo pravidelnou srdeční akci. Extrasystoly mají všichni lidé, pouze někteří je pociťují. Jsou nepříjemné...

Dotaz

| Dotaz od: Michaela

Je mi 24 let a studuji vysokou skolu. Uz delsi dobu pocituji kazdodenni pocit zavrate nebo spis takove nestability v prostoru, kdy se bojim, ze upadnu nebo omdlim... Musim dodat...

Vy vpodstatě sama uvádíte diagnosu. vaše obtíže mohou souviset jak s krční páteří, tak s tetanií, tak s panickými atakami. Možná bych se nejpíše přikláněla k té poslední...

Motání hlavy, závratě

| Dotaz od: Marketa

Poslední 3 měsíce mne trápí pocit točení hlavy a závratě, nyní během 14 dní došlo ke zhoršení, jsem z toho nešťastná, už nechci pomalu nikam chodit, bojím se, abych někde...

Jděte co nejdříve na kontrolu na neurologii, takové akutní a těžší příznaky musí neurolog řešit. Netrpte, prosím, pokud nemáte k neurologovi důvěru (trochu to z toho dotazu...

Téměř rok pociťuji bolest v přední části krku, trnutí i pálení jazyka, uvnitř úst, tváří, která se poslední dobou zvyšuje a je intenzivnější. Mám i mírné křeče v dolních i...

Markéto! Pokud jste byla vyšetřena neurologem, který vyloučil vážnější příčinu vašich potíží, zkuste se nyní svěřit do péče psychologa nebo psychiatra, zvlášte pokud jste v...

Ráda bych získala názor na níže popsané vyšetření štítné žlázy. V říjnu roku 2008 jsem prodělala nemoc léčenou antibiotky, 2 dny po dobrání mi byl proveden kontrolní odběr krve...

Myslím, že by bylo moudré začít brát Letrox tablety tak, jak jste dostala naordinováno. Pokud byste je brát nezačala, časem by se metabolický deficit, který je nyní zatím...

Pálení močové trubice

| Dotaz od: petr

Chtěl bych se zeptat na Váš názor na můj problém. Před měsícem a půl jsem prodělal virózu. Zhruba po týdnu se objevilo občasné pálení v moč. trubici (ne při močení). Bylo mi...

I když jste neměl styk, některé nemoci mohou v podobě skryté (latentní) přetrvávat v těle a objevit se právě při oslabení imunity / u vás např.uváděné virosy a navazujícího...

Tuberkulóza, TBC, hovorově souchotě, je infekční onemocnění postihující nejčastěji plíce, ledviny, mozkové obaly a kosti. Typicky se projevuje tvorbou tuberkulózních uzlíků v...  celý článek

Brnění konečků prstů, jazyka

| Dotaz od: Martina

Vážená paní doktorko, prosím o radu. Dnes ráno po příchodu do práce jsem najednou měla velké mžitky před očima, periferně jsem skoro neviděla, začala mě bolet hlava, nemohla...

Martino. U mladých lidí, zejména žen, se někdy vyskytuje stav, který označujeme jako panický syndrom a jeho výsledkem je hyperventilační tetanie: projeví se zrychleným a/nebo...

Nedostatek důležitých živin výrazně zvyšuje riziko vzniku významných vrozených malformací (rozštěp rtu, patra, vznik špatného tvaru hrudníku, srdeční vady, defekty močového...  celý článek

Brnění prstů na rukou

| Dotaz od: petrlacha

Zhruba před 10 dny mě začaly z nenadání brnět všechny prsty levé i pravé ruky (včetně palce), citlivá mám i bříška dlaní. Jinak bybnost ruky vč. síly úchopu se mi zdá normální...

Lékaře navštivte, nejlépe rovnou neurologa. Může jít o útlak nervů v oblasti zápěstí, ale také v oblasti krční páteře, resp. míšních kořenů v této oblasti.Další možností je...

Infekcia

| Dotaz od: kvetinka

!Pred 3-mi rokmi som mala v oblasti brucha fliačik po kliešťati cca 3 cm.Za 4 mesiace mi začalo mravčať na bruchu,potom páliť celá koža,mravenčiť od hlavy cez celú miechu,do noh...

Vámi popsaná symptomatika je velice zvláštní. Rozhodně bych ale doporučoval podstoupit testy na roztroušenou sklerózu, její průběh totiž někdy může být jiný než je obvyklé.Také...

Problémy s viděním

| Dotaz od: Barbara

Posledni dobou se me stava, ze me dost stipou oci a obcas se mi zamlzi (to ovsem prisuzuji caste praci na pocitaci), posledni dva dny me zaclo take "cukat" pod levym okem (to...

Určitě vyhledejte očního lékaře, uvedené problémy se někdy pojí s problémy s rohovkou nebo sklivcem apod.

Návaly horka

| Dotaz od: Tereza

Chtěla bych se zeptat na Váš názor. Je mi dvacet let. Před půl rokem se u mě vyskytly problémy, kdy mi začaly brnět nohy a ruce, poté jsem pociťovala slabost, rychlé bušení...

Na cévní mozkovou příhodu téměř jistě ve Vašem věku zaděláno nemáte, dle mého názoru se bude jednat o nežádoucí účinky antikoncepce, což bych doporučovala konzultovat s...

Dotaz

| Dotaz od: Šárka

Dodrý den,před šesti lety mi začaly problémy.Večer když jsem usnula jsem se probudila,nemohla vydechnout a polknout a měla jsem ztuhlý krk a pusu,někdy jsem se i musela škrtit...

Doporučuji vyšetření cestou praktického lékaře za účelem zjištění příčiny vašich potíží.

Problémy s otoky kloubů

| Dotaz od: Hanka V.

Chtěla bych se zeptat jaká by mohla být příčina otoku kolena a kotníků. Dva roky mam bolesti v levem koleni, opakovanou punkci kvuli otokum, 3x provedena artroskopie, s resekci...

Někdy je situace svízelná v tom,že člověk má projevy zánětu, ale lékaři nedovedou přesně určit, o jaký druh jde. Tady nezbývá než trpělivě vyčkávat na vývoj onemocnění, chodit...

Noční pocení

| Dotaz od: lucie

Prosím Vás o odpověd. Už nějaký měsíc se v noci potím, ze zacčátku to bylo jen lehce na hrudníku, teď poslední noci už to bývá tak, že se musím jít umýt a převléct triko...

Krásný den - psychický stres je jistě jedním z možných důvodů zvýšeného pocení, ale není jediným. Lékař by před stanovením takové diagnosy určitě provedl alespoň základní...

Pseudomonas Aeruginoza

| Dotaz od: Radka

Je mi 32 let a již několik let trpím na opakované záněty močových cest s velice úporným řezáním a pálením. I v obdobích mezi záněty to není ono - občas mívám bolesti v podbřišku...

Za kontaminovaný vzorek moči se považuje ten, ve kterém se vykultivují minimálně 3 typy bakterií. Cévkovaná moč výrazně redukuje riziko kontaminace a proto je při svízelných...

Před pár dny jsem byla hospitalizována na neurologickém oddělení pro ataku neurogenní tetanie. Je mi 19 let, do nemocnice mě vezla RZP s tímto problémem už po druhé v tomto...

Cysta může souviset s bolestmi hlavy, vhodné konsultovat ORL lékařem, jinak s Vašimi potížemi spíše nesouvisí. Při tetanii, zvláště pokud se opakuje, je vhodné vyšetření...

Tetania

| Dotaz od: Jozef

Mam diagnostikovanu neurogenu tetaniu a MR preukazala demylizacne loziska C3-C7 a igG v likvore nasvedcuje zapal, ktore uz pri kontrolnej MR nebolo vidno. Moja otazke je ze...

Bude to následkem poškození míchy, tetanie podobný projev neudělá. M. Hlavačková

Dotaz

| Dotaz od: Michaela

Je mi 24 let a studuji vysokou skolu. Uz delsi dobu pocituji kazdodenni pocit zavrate nebo spis takove nestability v prostoru, kdy se bojim, ze upadnu nebo omdlim... Musim dodat...

Vy vpodstatě sama uvádíte diagnosu. vaše obtíže mohou souviset jak s krční páteří, tak s tetanií, tak s panickými atakami. Možná bych se nejpíše přikláněla k té poslední...

Tetanie

| Dotaz od: Lucie

Čtyři měsíce po porodu mi začali zdravotní problémy. Brnění ruky, pak druhé a do čtyř měsíců i nohou. Bolesti rukou a celého těla. Po dvou letech mi zjistili tetanii porodnické...

Tetanie je brnění rukou, případně kolem úst, následované pocitem nedostatku dechu. je nutné vyloučit organickou příčinu, tedy např. onem. příštitných tělísek, nedostatek vápníku...

Psychika?

| Dotaz od: Barbara

Prozivam nasledujici stavy: navaly horka, ci chladu a nasledny tres tela, poceni (i ledovych rukou), pocit tihy v hlave, jak kdyby mela vybouchnout, silne tlaky za krkem (mam...

Pravděpodobně se jedná o tzv. psychosomatické obtíže. Doporučoval bych proto jak znovu vyšetření na neurologii (krční páteř), tak i psychologicko-psychiatrické vyšetření. Hezký...

Zaléhání uší

| Dotaz od: Andrea

Již 6. den mi zaléhá pravé ucho, odlehne v předklonu či když si lehnu, občas se zaléhání přenáší i do levého ucha, ale to jen na okamžik. Když mi v určité pozici ucho odlehne...

Příčin může být více, porucha prokrvení, infekce... Je nutno navštívit ORL.

Nedostatek důležitých živin výrazně zvyšuje riziko vzniku významných vrozených malformací (rozštěp rtu, patra, vznik špatného tvaru hrudníku, srdeční vady, defekty močového...  celý článek

Téměř rok pociťuji bolest v přední části krku, trnutí i pálení jazyka, uvnitř úst, tváří, která se poslední dobou zvyšuje a je intenzivnější. Mám i mírné křeče v dolních i...

Markéto! Pokud jste byla vyšetřena neurologem, který vyloučil vážnější příčinu vašich potíží, zkuste se nyní svěřit do péče psychologa nebo psychiatra, zvlášte pokud jste v...

Ráda bych získala názor na níže popsané vyšetření štítné žlázy. V říjnu roku 2008 jsem prodělala nemoc léčenou antibiotky, 2 dny po dobrání mi byl proveden kontrolní odběr krve...

Myslím, že by bylo moudré začít brát Letrox tablety tak, jak jste dostala naordinováno. Pokud byste je brát nezačala, časem by se metabolický deficit, který je nyní zatím...

Je mi 25 let a odmala trpím na časté angíny, chřipky a střevní problémy (průjem, nadýmání, křeče v břiše). Jsem neustále unavená, bolí mě hlava, klouby i svaly. Všechno mě hned...

Za všemi Vašemi problémy by mohla být nepoznaná celiakie. Píšete, že diagnosa byla stanovena před 3 měsíci. Zřejmě tedy zatím pouze 3 měsíce dodržujete striktní bezlepkovou...

Motání hlavy, závratě

| Dotaz od: Marketa

Poslední 3 měsíce mne trápí pocit točení hlavy a závratě, nyní během 14 dní došlo ke zhoršení, jsem z toho nešťastná, už nechci pomalu nikam chodit, bojím se, abych někde...

Jděte co nejdříve na kontrolu na neurologii, takové akutní a těžší příznaky musí neurolog řešit. Netrpte, prosím, pokud nemáte k neurologovi důvěru (trochu to z toho dotazu...

Psychika ci vazna nemoc?

| Dotaz od: Michaela

V listopadu se mi prihodila neprijemna situace na exkurzi se skolou, kdy mi zniceho nic zabylo hrozne slabo, nohy se mi podlamovaly, trnul mi oblicej, ruce a malem jsem omdlela...

Krásný večer.Myslím,že jste velmi citlivý,vnímavý člověk,to má řadu předností,i když ty si nyní asi neuvědomujete.Nízký krevní tlak,blokáda krční páteře provázená nejistotou až...

EBV virosa + gyn. problém

| Dotaz od: Nikola

Před dvěma roky mi byla zjištěna EBV virosa (nateklé uzliny v tříslech). Za půl roku na to, jsem začala mít i gynekologické problémy (špinění před menstruací) - trvá do teď...

Zvýšené EBV EBNA protilátky jsou známkou latentní (tedy právě neprobíhající, skryté infekce). JInak jsou u Vás pozitivní paměťové protilátky IgG a negativní IgM (infekce tedy...

Herpes genitalis

| Dotaz od: Andrea

Před týdnem jsem prodělala herpes simplex genitalis. Byla sem hospitalizována v nemocnici kvůli vysokým horečkám a potížím při močení. Virus prý v těle zůstává i po úplném...

Rizikovým faktorem je stejně jako u ostatních herpetických virů jeho nezničitelnost. I po odeznění akutního onemocnění, zůstává nadále v těle člověka. Většinou se usazuje v...

Pocity brneni na zadech

| Dotaz od: Barbara

Posledni dobou se me casto stava, ze mi zacne brnet na zadech - pod levou lopatkou, stale na tom stejnem miste, co to muze byt? Stava se me to predevsim, kdyz dyl sedim v jedne...

Projevy nejspíše souvisí s Vaším zakladním onemocněním latentní tetanií, pokud brnění nastává při určité poloze nejspíše má vliv i dysfunkce páteře. Doporučovala bych pravdielné...

Záchvaty dušnosti

| Dotaz od: helena

Prosim o radu od května mám alergii na pyl ale co je horší mám záchhvaty dušnosti.takže užívám seretife 50/250 a na alergii xyzal ten je dobrej..Pořád mi doktor mění léky před...

Záchvaty dušnosti mohou být i psychogenního původu, může vzniknout i hyperventilační tetanie s motáním hlavy a křečemi. Měl by vás ev. vyšetřit psychitr a nasadit vhodné léky...

Asi tři tydny mam problem, že se mi zničeho nic (věčinou v sedu nebo když ležím) udělaji mžitky před očima, jako že se mi začne rozkládat obraz, věčinou to začne jako takový...

Projevem dospívání potíže jistě nejsou. Vzhledem k jednostranným potížím je tetanie jako příčina těchto potíží nejistá. Jistě může být příčina psychická, pokud ovšem bylo...

Kondylomata

| Dotaz od: Eva

Na genitáliích se mi zhruba před týdnem objevily 2 malé, cca milimetrové výrůstky, můj gynekolog potvrdil kondylomata, ale jsou zatím tak malé, že se s nimi nedá nic dělat...

Malá kondylomata je možno s úspěchem ošetřit Podophyllinem, jinak virus může v latentní formě přežívat v organizmu dlouhou dobu,očkování Sigardem vám mohu vřele doporučit, je to...

Znecitlivění části těla

| Dotaz od: Pavlína

Stává se mi,že se mi odkrvuje pravá ruka k loktu a zároveň rty s jazykem.Začne se mi mlžit jedno oko a začnu zadrhávat v řeči a nemůžu si vzpomenout na slova.Větu nedám do...

U mladých lidí, zejména žen, se někdy vyskytuje stav, který označujeme jako panický úzkostný syndrom a jeho výsledkem je hyperventilační tetanie: projeví se zrychleným dýcháním...

Tlak za očima

| Dotaz od: Barbora

Je mi 17 let a trpím tetanii. Strašně mívám tlak za očima jako by mě tam bodali a postupně z leva doprava vidím jakoby přes hustou mlhu, a třeští mě na spáncích.. rodiče mají...

Nádor je vysoce nepravděpodobný a vše bude souviset s diagnostikovanou tetanií. Ale obezřetnost je na místě a tak navštivte oftalmologa (např. zánět, vyšší dioptrická vada atd.).

Tetania

| Dotaz od: Jozef

Dobry pred rokom u mna samovolne sklbali svaly a potom den na to som mal vysoke teploty. OD vedy mi brnia ruky, noha a samovolne cukaju svaly. Bol som na kopu visetreniach a...

Nemyslím si, že jsou tyto potíže v důsledku tetanie. Doporučuji kontrolní vyšetření u vašeho ošetřujícího lékaře.

Tetania

| Dotaz od: Jozef

Dobry mam diagnistikovanu enurogenu tetaniu a mam priznaky ako brnenie, bolestive pichanie vo svaloch, tocenie hlavy, busenie srdca a podobne. Tak sa mi objavili svalove tiky na...

Neznám bližší podrobnosti o průběhu tetanie u vás, proto se s problémem konkrétního svalu obraťte na svého ošetřujícího lékaře. Antidepresivum Escitil návykové není.

Kondylomata u přítele

| Dotaz od: Radka

Vážená paní doktorko, v lednu jsem byla na gynekologickém vyšetření a výsledky byly v pořádku, také od ledna jsem půl roku brala atb kvůli zánětu močového měchýře, který...

Můžete být nositelem latentní infekce, očkování proti tomuto typu viru nechrání. Léčba může trvat i několik týdnů ( mohou stále přibývat nové projevy). Domnívám se, že k nové...

Hyperventilační tetanie

| Dotaz od: Lenka

Můj přítel trpí od sedmnácti let tetánií. Bere všemožné prášky, které mu předepisuje jeho neurolog, ale přesto se nemoc stále projevuje hlavně pri zvýšené fyzické námaze, také...

Velmi si vážím Vašeho vztahu k příteli..Hyperventilační tetanie není sama o sobě nemocí, spíše stavem, kterým organismus ne zcela vhodně reaguje na různé situace.Váš přítel je...

Svalová slabost končetin

| Dotaz od: Andrea

Je mi 32 let a již cca 3 měsíce mám pocit jakési svalové slabosti na pravé straně, přesně v pravé noze, zejména v lýtku a navíc v chodidle i pocit neklidu, něco mezi mravenčením...

Andreo! Určitě bych začal neurologem a internistou. Tato vyšetření rozhodně nevynechejte! Pokud Vám kliničtí lékaři nepomohou, vyhledejte lékaře celostní (holistické) nebo...

Panická úzkost

| Dotaz od: Monika

Potřebovala bych poradit ohledně mého zdravotního stavu, doktoři si už semnou neví rady. Na začátku září jsem mě při ulehnutí začalo bušit srdce, pocit nedodýchnutí, třes a...

Moniko, rozumím Vašemu problému, bylo by dobré v této fázi zvýšit lék Asentra na 50mg za den, tedy celou tabletu ráno a je velmi pravděpodobné, že v průběhu týdne budete muset...

Tuberkulóza, TBC, hovorově souchotě, je infekční onemocnění postihující nejčastěji plíce, ledviny, mozkové obaly a kosti. Typicky se projevuje tvorbou tuberkulózních uzlíků v...  celý článek

Tetánie a hořčík

| Dotaz od: Eva

Pane doktore, mám tetánii, nicméně zároveň trpím nesnášenlivostí hořčíku. Prosím, existuje jiné řešení této nemoci ? Děkuji

V případě tetanie je nejdůležitější pro léčbu určit, proč vzniká - nejedná se nemoc jako takovou, ale spíše příznak, a léčba se řídí podle prvotní příčiny. Nedostatek hořčíku je...

Borelióza

| Dotaz od: Barbarka

Pred 2 lety jsem si stezovala u sve obvodni lekarky na ruzne potize jako zaskuby svalu po tele, obcasne brneni apod... Delala mi test na borelie a vysel negativni. Nasledne mi...

U boreliosy mohou být leukocyty zcela v normě. Doporučuji znovu navštívit neurologa a provést všechna vyšetření znovu.

Marihuana

| Dotaz od: Jája

Paní doktorko Heřmanská, mám z dnešního dne poněkud zajímavý zážitek, co se týče prvního okušení marihuany. Nevím, jestli jsem schopná sama popsat, co jsem tu hodinu a půl...

Víte,tohle je na drogách právě to nebezpečné..Lidský mozek je složité a křehké zařízení,člověk by k němu měl přistupovat s patřičnou úctou.Lidé trpící depresemi by Vám mohli...

Stahy svalov pod okom

| Dotaz od: Milos

Rad by som sa opytal co to asi je a ci sa to da nejako vyliecit...: Uz asi 15 rokov mam s tymto problem, pod pravym okom stahy a skubanie svalov. Niekedy je to len trhanie...

O takové souvislosti obtíží s ročím obdobím jsem neslyšela, napadl mě tik, nebo tetanie- takže by Vám pomohl nejspíše neurolog. Zkuste se objednat k vyšetření.

Infekční mononukleóza je akutní virové onemocnění vyvolané virem Epsteina a Barrové (EBV). Onemocnění postihuje většinou děti a mladé dospělé a po akutní infekci není virus z...  celý článek

Pozitivní retikulin

| Dotaz od: Miroslava

V imunologických testech mi vyšlo vše negativní, jen IgG pl. proti retikulinu mi vyšlo pozitivní, mám zde poznámku, že to bývá u celiakie, sama však nemám žádné trávicí problémy...

Autoprotilátky proti retikulinu jsou sice ve většině případů pozitivní u nemocných s celiakií, nacházíme je však i u některých osob zdravých, dále pak u některých revmatických...

Tetania a problem

| Dotaz od: Jozef

Mam neurogenu tetaniu a bolo dokazane aj pokskodenie miechy (c 3 - c 7) a zapalove onemocnenie, ze som prekonal. Problem je v tom ze ked robim drepy, brusaky a zastavim...

Nebude to projev tetanie, ale spíše míšního poškození, nebo možná je dekondice po prodělaném těžším onemocnění. M. Hlavačková

Náš 9-let ýsyn v září 2009 začal mít bolesti ucha, dostavili jsme se k lékaři, ale v tu chvíli měl již ucho prasklé. Vytékal mu z ucha žlutý hnis. Byl hospitalizován v nemocnici...

Julie! Chronický zánět středního ucha vzniká nejčastěji na podkladě opakovaného akutního zánětu středního ucha, popřípadě na podkladě zánětu latentního (jak tomu bylo v případě...

Tetanie

| Dotaz od: lukas

Mam prosim vás ,už delši dobou mě trápi moje stavy jako jsou tipické pro tetanii,akorát při těch mych stavech se navíc začnu strašně potit a nebrní mi ruce ani nohy jen ta...

Tetanie se projevuje brněním končetin, kolem úst, pocitem nedostatku dechu. Pokud je jen slabost a pocit těžkého dechu, může se jednat o panickou ataku, pokud ovšem byla...

Kondylomata

| Dotaz od: lucie

Chtěla bych se zeptat jestli jsou kondylomata vylečitelná a jestli se toí už neobjeví čím to je je to špatnou imunitou a nebo špatná krev

Kondylomata můžete jednak znovu získat, a dále je možné , že máte v kůži ještě latentní virus, který propukne ve viditelné onemocnění třeba i v průběhu několika měsíců. Pokud...

Cchem sa spytat asi 25.11 som mal urcenu refluxnu chorobu pazeraka Gerd bez ezofagidy.problemy zacali vtedy.v rovnakej dobe skor 2 ci 3 tyzdne predtym som zacal cvicit mam...

Samozřejmě se může jednat o problémy spojení s páteří. Je ale také možné, že jsou problémy způsobeny refluxní chorobou žaludku. Doporučuji znovu vyšetření na neurologii a...

Při trhání stoličky před 3 lety jsem cítila lupání v kostech na spánku na čele a od té doby mám bolesti. Neustále mám křeče v obličeji v kostech cítím stahování a kroucení nervů...

Z Vašeho dotazu nevyplývá, o jakou diagnosu se tedy spíše jedná, zda o oromandibulární dystonii či tetanii, jedná se o dvě zcela jiné choroby. U dystonie bývá efektivní většinou...

Zase ta tetania

| Dotaz od: Jozef

Dobry mam nasledujuci problem ked daco dviham tazke na rukach tak sa mi roztrasu. Je to sposobene tetaniov alebo zapalovimi loziskami co som mal v mieche ? Viete mi niekto...

Nedomnívám se, že by třes rukou při zátěži měl být projevem tetanie. Jinak v případě tetanie je třeba vyloučit příčiny sekundární, mineralovou dysbalanci, v případě, že se...

Psychické problémy???

| Dotaz od: Tomáš

Velice děkuji za Vaší službu a přeji mnoho úspěchů. K mému problému: Poslední dobou mívám nepochopitelné stavy. Začíná to nevolností, poté se přidá motání hlavy, zmatení...

Podle toho, co popisujete může jít skutečně o psychiatrickou záležitost, tzv. panické ataky. V dnešní době tato nepříjemná choroba postihuje stále více lidí. nejlepší je...

Motani hlavy, pocit nestability

| Dotaz od: Barbara

Posledni dobou se me stava, ze kdyz si lehnu a zavru oci, tak se se mnou zacne vsechno tocit (jako pri opilosti), kdyz oci otevru, tak to ustane, cim to muze byt? Snad jen dodam...

Kromě neurologického vyšetření by bylo dobré doplnit ještě vyšetření ORL.

Problém-studentka

| Dotaz od: Lenka

Dobrý dnen jsem studentkou PdF v Brne a strasne me obtežuje...šumění v hlav...vlastně mi v ní šumí skoro pořád,jednou dobou jsme měla psychické problémy...kvuli anorexii,ale ted...

Doporučovala bych návštěvu ORL a psychologa.

Pálení močové trubice

| Dotaz od: petr

Chtěl bych se zeptat na Váš názor na můj problém. Před měsícem a půl jsem prodělal virózu. Zhruba po týdnu se objevilo občasné pálení v moč. trubici (ne při močení). Bylo mi...

I když jste neměl styk, některé nemoci mohou v podobě skryté (latentní) přetrvávat v těle a objevit se právě při oslabení imunity / u vás např.uváděné virosy a navazujícího...

Krční páteř?

| Dotaz od: Lucie

Mám dotaz.Již víc jak 3 týdny se potýkam s problémi slabosti v nohou nevolností,bušení srdce a špatného dýchání a těžkostí na hrudi to vše najednou.Mě dělá dobře když si...

Motání hlavy a pod může souviset s nízkým tlakem, další obtíže bych připisovala krční páteři, protože stav se může po dvou letech změnit. Určitě jděte na doporučená vyšetření a...

Kondylomata

| Dotaz od: silva

Měla jsem kondylomata asi před 4 lety. Léčila jsem se nějakou mastičkou i léky na vnitřní užití, které předepsal můj gynekolog a kožní lékař. Nezabíralo to a byla jsem už...

Je to možné kondylomata ráda recidivují a infekce v latentní formě může bez klinických známek v organismu přetrvávat příjemný večer

Magnex 375mg a latentní tetanie

| Dotaz od: Marcela

Trpím latentní tetanií a denně kromě Remoodu a Neurolu jím 6 tablet Magnesii lactici 0,5 GLO. Nyní mi v lékárně paní magistra prodala Magnex 375 mg, který mám užívat však pouze...

Můžete, ale doporučuji přípravek s čistým magnesiem (Magnosolv, Tbl. magnesii lactici, Magnerot ...), Magnex totiž obsahuje i vitamín B6.

Autoimunni Hepatitis?

| Dotaz od: Lucie

Tatinek byl prijat do nemocnice na infekcni oddeleni s hodnotami AST 12.02 a ALT 19,GMT 5,33 a bilirubin 112. Zhruba po tydnu a pul hodnoty klesly na: AST 2.16 a ALT 5.29, GMT 3...

Přítomnost autoprotilátek v krvi je jasnou známkou autoimunního zánětu. Hodnoty jaterních testů výrazně poklesly, což je dobrá známka zlepšování stavu. Domnívám se, že te...

Dotaz

| Dotaz od: Petra

Chtěla jsem se zeptat mojí dceři dělali vyšetření Serologie EBV,CMV výsledek byl : lgG seropozitivita CMV s aviditou ve střední hladině a potvrzenou viremickou fázi CMV svědčí...

Pouze laboratorní nález protilátek proti cytomegaloviru se opravdu neléčí. CMV patří mezi herpetické viry , infekci prodělá mnoho z nás, aniž bychom o o tom věděli. Herpetické...

Chcela by som sa poinformovať ako by som mala postupovať v mojom prípade. V novembri 2012 mi boli robené krv. testy v reumatol. stredisku kvoli silnej bolesti kĺbov. Pri...

Milá Michaelo. Především je nutné říci, že pokud Vám nějaký lékař, tedy v tomto případě revmatolog, nechá provést nějaké krevní testy, musí Vám je interpretovat především on...

Brnění prstů na rukou

| Dotaz od: petrlacha

Zhruba před 10 dny mě začaly z nenadání brnět všechny prsty levé i pravé ruky (včetně palce), citlivá mám i bříška dlaní. Jinak bybnost ruky vč. síly úchopu se mi zdá normální...

Lékaře navštivte, nejlépe rovnou neurologa. Může jít o útlak nervů v oblasti zápěstí, ale také v oblasti krční páteře, resp. míšních kořenů v této oblasti.Další možností je...

Genitální opar

| Dotaz od: Marie

A ještě bych se chtěla zeptat, přenáší se to výhradně pohlavním stykem? Partner žádné příznaky nemá, ale u mě to začalo asi 4 den po pohlavním styku. A Když opar ustoupí a budu...

Většinou se vyskytuje typ 2 jen v oblasti od pasu dolů a typ 1 od pasu nahoru, ale neplatí to ve sto procentech, Takže většinou se genitální opar přenese pohlavním stykem. Virus...

Imunita

| Dotaz od: T

Na imunologii mi vysly tyto cisla EBV VCA/IgG-Elis 14.30 IP, EBV VCA/IgM-Elis 1.30 IP,EBV EA/IgG-Elisa 0,10 IP,EBV EBNA1/IgG EL 8.10 IP, CMV IgG ELISA 0.50 IP, CMV IgM ELISA 1...

Pokud nemáte závažně obtíže příliš bych se neznepokojovala, jedná se pravděpodobně o zatím latentní virozu, takto osídleno může být poměrně velko procento populace aniž by o tom...

Mozek

| Dotaz od: Zdeňka

V roce 2010, na MR objeveny četné ložiskové změny v bílé hmotě F-P hodnoceno jako cévní etiologii.Na MR jsem byla poslána pro zrakové výpadky, které trvaly do 10 sek. Od té doby...

Na všetření u jiného specialisty bude nejvhodnější se domluvit s obvodním lékařem. Nevím, co jste dál měla provedeno za vyšetření, ale ultrazvuk magistrálních tepen mozkových...

Chlamydia pneumoniae

| Dotaz od: Maya

Byla mi diagnostikována Chlamydia pneumoniae, léčím se antibiotiky. Nicméně na internetu jsem našla spoustu informací o tom, že Chlamydia je velmi rezistentní a v těle přetrvává...

Chlamydie se léčí a vyléčí antibiotiky z řady chinolonů, makrolidů nebo tetracyklinů. Chlamydia pneumoniae je ze všech druhů chlamydií v lidské populaci nejrozšířenější a...

Výsledky imuno vyšetření

| Dotaz od: Jana

Chtěla jsem se zeptat, co znamenají níže uvedené výsledky imuno vyšetření (minule jsem nezadala ref.meze,které lékařka potřebovala k interpretaci). Herpesviry: AB/EBV-VCA...

Mohlo u vás dojít k aktivaci latentní infekce inf. mononukleosy. Infekci cytomegalovirem jste neprodělala. Infekci virem oparu jste někdy v minulosti prodělala, ale nyní nejde...

AIDS, anglická zkratka pro syndrom získané imunitní nedostatečnosti (Acquired ImmunoDeficiency Syndrome), je infekční onemocnění vyvolané virem HIV. Projevuje se poruchou...  celý článek

Psychika a brnění

| Dotaz od: Jarmila Kudělková

Včera jsem psala dotaz na paní rentgenoložku, a ráda bych se obrátila i na Vás. Asi tři roky trpím občasnými stavy strachu z nemoci...jedná se o různé nemoci, většinou si najdu...

Rozhodně byste měla zvážit psychoterapii u citlivého člověka, pro začátek by byla vhodná kombinace s aplikací protiúzkostných antidepresív. Je zapotřebí se připravit na delší...

Toxoplasmosa - léky

| Dotaz od: Alice

Byla mi diagnostikována toxoplasmosa. Doba vzniku je neurčitá. Zvětšená uzlina na krku. Hodnoty si přesně nepamatuji - zprávu od lékaře jsem odevzdala na infekčním odd. Vím, že...

Alice, především je důležité vyšetření všech typů protilátek proti toxoplazmóze, podle kterých se pozná, zda se jedná o akutní infekci či infekci prodělanou, která již...

Psychika či nemoc?

| Dotaz od: Michaela

Pred 18 dny jsem zasilala dotaz, doposud mi neprisla odpoved, tak pisi jeste jednou: Mam jiz nekolik let bolesti krcni patere, posledni dobou se to vsak zhorsilo a casto me...

Dbrý den Michaelo! Popisované příznaky s onemocněním krční páteře souviset mohou, cvičíte na krční páteř? Bylo by vhodné znovu navštívit vašeho neurologa ev. rehabilitačního...

Paní doktorko, už od počátku června mám každodenní problém s motáním hlavy. Hlava se mi motá prakticky celý den nepřetržitě, v sedě, při chůzi, připadám si pořád mimo, jakoby...

Potíže by jistě mohly být způsobeny stresem, závratě i křeče končetin, což dle popisu bude asi tetanie. Nicméně by měly být vyloučeny příčiny vážnější - tzn. bylo by vhodné...

Krční páteř

| Dotaz od: Barbara

Můžete mi říct, co lze vyčíst z mého RTG krční páteře... Nález je následující: Na skeletu Cp je afyziol. kyfosa u C5, těla C5-Th1 v blok. postavení. Tvar obr, i štěrbin...

Pravděpodobně se jedná o přenesené obtíže díky blokádě a špatnému postavení krční a hrudní páteře. Doporučoval bych proto rehabilitaci a také znovu kontrolu na neurologii...

Tetanie?

| Dotaz od: Jana

Moje známá (36 let) trpí bolestí ramen a kolen, jejíž příčina není zatím zcela jasná. Je zřejmé, že při větším stresu se bolesti zřetelně zhorší, navíc pak hodně naříká, že ji...

Asi bych prvně zvažovala možnost revmatologického onemocnění, degenerativní postižení kloubů nebo páteř. Tetanie většinou působí brnění kolem úst a brnění konců prstů, bývá...

Brnění po těle

| Dotaz od: Petra

Chtěla jsem se vás zeptat čím by mohly být způsobeny moje problémy. Mám potíže se zády, bolí mně mezi lopatkami a krční páteř, už více než rok pocituji slabé chvění po těle...

Při normální hladině vápníku v krvi je tetanie nepravděpodobná. Uvedené obtíže se objevují také u poruch prokrvení (stačí přechodné poruchy, nemusíte mít hned poškozené cévy a...

Bolest očí a zthuhlý krk

| Dotaz od: Andrea

Mám už delší dobu problémy,bolí mě oči nebo spíš někde jakoby vzadu za očima a taky mě bolí za krkem v místě kde se stýká hleva s krkem to znamená skoro u hlavy,celkově mi není...

Dle Vašeho popisu tedy zřejmě trpíte potížemi od krční páteře, tetanií a panickou poruchou. Vhodné je tedy cvičení krční páteře, bylo by dobré brát magnezium, minimálně 1 gr...

Tetanie

| Dotaz od: Dana

Krásný večer.... zjistili mi tetanii, chtěla bych poradit co to vlastně pro mně znamená? Dá se to vyléčit, užívání léků, atd.? Děkuji za radu.

Tetanie je porucha membránového přenosu. Projevuje se typicky lokalizovanými spasmy. Je třeba vyloučit nízkou hladinu vápníku, pokud je to vyloučeno, podává se magnezium, při...

Kondylomata na jazyku

| Dotaz od: Renáta

Můj partner se léčí na kondylomata, proto spolu nemáme pohlavní styk. V podbříšku už je nemá, ale nyní se mu objevily na jazyku, jak je to možné, když se všude píše, že se...

Je otázka, zda jde skutečně o kondylomata. pokud by došlo k orálnímu styku s infikovanou kůží, pak je teoreticky tato nákaza možná. I po odstranění kondylomat může přetrvávat...

Pocit opilosti

| Dotaz od: Lucie

Chtěla jsem se zeptat. Mám neustálý pocit, jako kdybych byla opilá. Takový pocit nepřítomnosti. Beru antidepresiva již po druhé a to ELICEA, léčím se na prolaktémii, nyní na to...

Jestli nebylo provedeno neurologické vyšetření, což nezmiňujete, mělo by proběhnout.

Bolest noh

| Dotaz od: Jiri

Uz asi 4 roky me trapi bolest nohou. Nohy zlobi vetsinou cely den, paleni pichani v ruznych castech nohy. Nejvic kdyz dlouho stojim nebo sedim. Pri pohybu je to vetsinou lepsi...

Vážený pane Jiří, v některých případech je bolest končetin způsobena poruchou prokrvení. Doporučuji Vám doplnit ještě komplexní vyšetření v angiologické ("cévní") ambulanci. S...

Lamictal a alkohol

| Dotaz od: Jan

Měl bych jeden dotaz. Užívám Lamictal na subklinickou epilepsii jak mě bylo sděleno. Také mně bylo sděleno, že při užívání alkoholu se mohou projevit nežádoucí účinky (závratě...

Alkol při epilepsii, i latentní, opravdu není nic vhodného, protože alkohol muže vyvolat epileptický záchvat, navíc se připojují nežádoucí účinky z léku.

Obrácím se na vás s žádosti o radu či s prosbou o jakoukoliv pomoc ve věci, která mě hodně trápí a kvůli které nemohu spát. Vím, že takhle po internetu je velmi těžké někomu...

Vážený pane Honzo, vzhledem k tomu, že se obtíže Vaší přítelkyně vyskytují většinou v noci, považoval bych za nejrozumnější domluvit se prostřednictvím jejího praktického lékaře...

Červené skvrny na kůži

| Dotaz od: Martina

Chtěla bych Vás moc poprosit o radu. Objevili se mi červené skvrny na kůži - spíše vysušené, rudé, mám je zatím na břiše, prsou a občas na rukou. Jelikož se teď učím na státnice...

Martino, na dálku je velmi těžké posoudit stav - pro jistotu vám ale doporučuji návštěvu kožního lékaře. Může se jednat o projev stresu, ale třeba i o infekci - to se dá...

Chtěla bych se zeptat,už je to rok co jsem začala mít menší problém s křečema a bolestí v nohou (stehna vnější část)jednou za měsíc,pak jednou za týden a poslední 3měsíce mám...

Příčin může být více, ale velmi častou příčinou je tzv. tetanie, která má mnoho příčin- nedostatek hořčíku, vápníku, zvracení, příčiny neurogenní. Bylo by dobré navštívit lékaře...

Rúzné příznaky

| Dotaz od: Petr

Mám takový problém,začalo to už tak před rokem a půl,když sem byl na noční v práci.Asi tak v 5 ráno sem se bavil z kolegou a nejednou jako kdyby mi někdo do zátylku zarazil...

Doporučuji kontrolní neurologické vyšetření a též vyšetření endokrinologické k vyloučení metabolické příčiny tetanie.

Zaskuby svalu, motani hlavy

| Dotaz od: Michaela

Pred 19 dny jsem polozila dotaz, bohuzel mi doposud neprisla odpoved, tak pisi jeste jednou: Jiz delsi dobu me trapi zaskuby svalu ruzne po tele, jsou viditelne a dost...

Nejspíše se opravdu jedná o poruchu hladiny vápníku, nebo hořčíku, zkuste užívat magne B6 třikrát denně a šumivé kalcium efferens

Omdlevani a motani hlavy

| Dotaz od: DARINA

Mam 15 letou dcerku,ktere se mota hlava a nekdy i omdliva bez jakykoliv kreci.Provedl se rengen lebky a krcni patere a vysledek zni na kraniogramech v AP a bocni projekci...

Může se jednat o tzv. latentní epilepsii, kdy jsou obtíže maé, nebo žádné, ale epileptický záchvat může být vyprovokován řadou okolností- únava, alkohol, ostré světlo atd atd.

Panická porucha?

| Dotaz od: Jana

Od 10 let mám problémy s tím, že při nějaké vyhrocené situaci nebo pro mě stresující omdlévám. V těhotenství se to ještě zhoršilo. Měla jsem i díky tomu několik úrazů, když jsem...

Jano, pravděpodobně se jednalo o projev tetanie - bývá dost často spojena s panickou poruchou. Svaly se zatnou do křeče. Většinou pomůže pomalu a zhluboka dýchat. Radila bych...

Pane doktore,od jara 2005, kdy jsem porodila své 3.dítě, mám závažné zdravotní problémy, avšak diagnozu se nedaří lékařům stanovit. Jedná se především o problémy neurologické...

Latentní nákaza EBV je poměrně nepravděpodobná. Rozhodně bych doporučoval znovu vyšetření na neurologii, které ukáže, zda by se mohlo jednat o encefalitidu. Hezký den.

Brnění konečků prstů, jazyka

| Dotaz od: Martina

Vážená paní doktorko, prosím o radu. Dnes ráno po příchodu do práce jsem najednou měla velké mžitky před očima, periferně jsem skoro neviděla, začala mě bolet hlava, nemohla...

Martino. U mladých lidí, zejména žen, se někdy vyskytuje stav, který označujeme jako panický syndrom a jeho výsledkem je hyperventilační tetanie: projeví se zrychleným a/nebo...

Vřed

| Dotaz od: Eva

Chtěla bych se zeptat, jestli existuje možnost přenosu syfilis líbáním... po 4 týdnech se mi objevily po předchozím nachlazení čepy na mandlích a nepříjemné pocity při polykáni...

Syfilis do vašeho těla zaseje zákeřná pohyblivá bakterie spirálovitého typu - tzv. spirocheta Treponema pallidium. Původcem může být nemocný člověk v primárním či sekundárním...

Asymetricka zornicka

| Dotaz od: Michaela

Pred nejakou dobou jsem si vypozorovala, ze mam levou zornicku o malinko vetsi, nez pravou, je to i fyziologicky mozne? Vubec netusim, zda jsem to mela vzdy, jelikoz jsem si...

Asymetrické zornice by se vyšetřit měly, objednejte se na neurologii a zminte lékařce svůj pocit (nebo pozorování menší zornice) a měla byste být podrobněji vyšetřena - hlavně...

Prolaktin je hormon hypofýzy, jehož účinky jsou vyjádřeny více než třemi sty oddělenými biologickými aktivitami, a to včetně regulace imunitních funkcí. Tyto účinky na imunitu...  celý článek

Kondylomata

| Dotaz od: kikin

Rád bych se zaptal, zda je možné nakazit partnerku kondylomaty, když jsem bez jakýchkoliv příznaků? - což se také stalo. 1) Je možné, že jsem bezpříznakový přenašeč celý...

Můžete mít latentní infekci - virus kondylomat může přežívat v buňkách řadu měsíců i bez klinických projevů infekce.

Úbytek váhy

| Dotaz od: niksa

Paní doktorko, předem se omlouvám za rozsáhlejší dotaz, ale považuji za vhodné napsat všechny podrobnosti. Je mi 34 let, jsem po dvou porodech (přirozených, děti 3,5 a 1,5 let...

Pokud jste se do toho pustila s takovou energií a 5x týdně sportujete, pak si myslím, že to možné je. Zvláště, pokud jste v minulosti kolem 70kg vážila. V každém případě, pokud...

Bolest kolen při změně počasí

| Dotaz od: Gabriela

Paní Źáková, od dětství trpím bolestí kolenou, při jakékoliv změně počasí. Nejhoší to je, když má pršet. Někdy to "jde" od kolen dolů ke kotníkům, i lokty. Stačí když ze slunce ...

Napadá mě jako možná příčina přecitlivělost na chlad, pokud reaguje i kůže na prstech. Nebo se jedná o Vaši originální reakci na chlad či vnímáte běžný pocit chladu na kloubech...

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené:
Medicínská poradna uLékaře.cz<br />Položte dotaz přímo z mobilu HLASUJTE PRO
APLIKACI

kategorie
Pro lepší svět