Lexaurin

Podobné štítky

Anxiolytika Nespavost

Ukončení léčby lexaurinem

| Dotaz od: Danuš

Asi necelé 4 měs. užívám lexaurin 1,5mg na noc. Důvodem byl úraz,léčba a úmrtí v rodině.Chtěla bych lexaurin vysadit,ale nevím, jak zvolit postupné vysazování léku.Děkuji za...

Při náhlém ukončení užívání Lexaurinu a podobných léků se zvyšuje riziko vzniku křečí. Můžete např. ještě týden užívat jen poloviční dávku (1/2 tbl) a pak Lexaurin zcela vysadit...

 

Lexaurin

| Dotaz od: Šárka ahrendová

Paní doktorko Leskovská. Můj předešlý dotaz ohledně Lexaurinu. Děkuji Vám za odpověď. Řeším kombinací Cipralexu a Lexaurinu na doporučení psychiatra středně těžkou depresi. Mám...

Eft technika je spíše alternativní technikou (www.eft.cz nebo www.eft-ahc.cz), je vhodné o tom psychiatra informovat, ale dobré by bylo žádat u něj oficiální léčebnou techniku...

Nejčtenější článek Ilustrace

Malé děti dokážou rodičům občas pěkně zabrnkat na nervy. A to nejen úmyslně, ale třeba i tak nevinnými věcmi, jako je několik dní prázdný nočník. Většinou nejde o nic závažného...

 celý článek

Od loňského června mám velké bolesti hlavy, zad a na hrudníku, vč. stahování svalů v krku, což vede k nepříjemnému pocitu škrcení. Dokonce to vedlo k pracovní neschopnosti. Loni...

Lexaurin jako benzodiazepinové anxiolytikum Vám pomůže jednorázové, dlouhodobě nic neřeší, udělá se vám dobře, a pak se vyloučí močí a nemáte v sobě nic. Nahradit se dá v...

Podobné štítky

Anxiolytika Nespavost

Zoloft a lexaurin

| Dotaz od: viktor

P.doktorka Chcem sa Vás opýtať.Je uživanie Zoloftu 50mg/deň nápomocné aj pri vysádzovaní lexaurinu? Taktiež dodatočne sa chcem opýtať.Popri Zoloftu som dostal aj Spitomin...

Viktore, je velmi pravděpodobné, že s těmito léky budete unavený a doporučila bych Vám také přeměřit krevní tlak a puls, zda nemáte bradykardii - zpomalení srdečního pulsu...

Nejčtenější článek Ilustrace

Pocity silného a zrychleného bušení srdce nemusí být vždy příznakem závažné choroby. Třeba jste jen snědli některé z potravin, které tento jev vyvolávají. Prozradíme, jak spolu...

 celý článek

Lexaurin - užívání

| Dotaz od: Michael

Mám dotaz ohledně užívání Lexaurinu3 a jeho účinky, případně i nežádoucí. Vím, že je to napsané na každém příbalovém letáku, ale mám specifický problém. Lexaurin si beru vždy...

Milý Michale. "Dospělá medicína" léčí pacientovi nikoliv jednotlivé příznaky ale hledá příčinu jeho problémů. Potom dokáže onoho člověka zcela uzdravit. Vy používáte to...

Lexaurin s ospen 1500

| Dotaz od: Šárka

Dostala jsem peniciclin na anginu a chci se zeptat zda mohu přes lek Ospen 1500 užít Lexaurin? Aby to nemelo nejake spatne reakce. Predem dekuji za odpoved.

Milá Šárko. Tyto dva léky raději nekombinujte.¨ Budete- chtít řešit úzkost meikamentózně, je ideálním lékem Sédatif PC v dávce 3x2. Nehrozí u něj žádné interakce.Je volně k...

Lexaurin

| Dotaz od: silvia

Mam psychycké problemy a občas beru lexaurin,jsem v jinem stavu a mam strach že to nezvladnu,prosim poradte mi co nebo jake leky mam uživat.děkuji.

Doporučuji poradit se s Vaším psychiatrem, který upraví dávkování tak, aby léky Vaše těhotenství neohrozily. Také pomůže psychoterapie, případně konzultace s psychologem...

Lexaurin a estan

| Dotaz od: Eva

Dostala jsem se do stavu, kdy nejsem schopna jít do práce v klidu, mám pocit, že nic nevím a neumím, a hlavně je problém, že jsem ve zkušební době. doktorka mi předepsala...

Nebojte se, to pomůže. Lexaurin by měl zabrat do 15 minut, Estan za 10 dnů.

Můj dotaz zní: 1.brala jsem cca 15 mg Citalonu denně, již jsem ho postupně vysadila. Za jak dlouho budu "čistá"? 2. mám ještě od paní doktorky Lexaurin 1,5mg. Nastala...

Vážená a milá Petro, „vymývací perioda“ po vysazení antidepresiva je asi tak 2-3 týdny. Půl tablety 1,5mg Lexaurinu z Vás vymizí (pokud to byla opravdu jednorázová dávka...

Pokud do svého těla přijmu 1 tabletku Lexaurinu a 2 tabletky Kinedrylu, mám se strachovat o své zdraví? Děkuji

Vážená paní Jano, podle dostupných údajů dosud nikomu uvedená kombinace a dávky neublížily. S pozdravem, MH.

Nejčtenější článek Ilustrace

Prodělal váš rodič, sourozenec nebo někdo z prarodičů infarkt či mozkovou mrtvici? Možnost, že srdečně-cévní onemocnění postihne i vás, se tím zvyšuje. Nebezpečí je tím větší...

 celý článek

Tralgit+lexaurin

| Dotaz od: Viola Ryšavá

Prosím o informaci, jsem v ID a vyzkoušela jsem nezpočet antidepresiv a nic mě nezabírá mám soc. fobii,deprese,úzkosti doprovázené léta chronickými bolestmi a migreny -od 11 let...

Tato kombinace by mohla být návyková. Doporučovala bych vyzkoušet skutečně něco jiného, nenávykového, např. i v kombinaci s psychoterapií. Navštivte psychiatra.

V posledni dobe(cca tyden denne i na noc) jsem brala Lexaurin na navaly uzkosti, ktere se bezne obevuji zrida, ale ted to bylo opravdu narocne, ted mam strach kdybych v tu dobu...

Pokud těhotná nejste, nemusíte se ničeho obávat, ale určitě, pokud plánujete otěhotnění Lexaurin určitě vysaďte, popřípadě se domluvte s psychiatrem či psychologem na jiném...

PRosím vás o radu. Lékařka mi předepsala Citalopram Pliva 10mg, mohu k tomu brát Lexaurin? A na bolest hlavy jaké léky? Děkuji za odpověď

Lexaurin lze výjimečně s Citalopramem vzít, ale správně by měl postupně (nejdéle po třech týdnech užívání) stačit zvládat úzkosti a depresi Citalopram. Taže pokud i během...

Lexaurin x tramal

| Dotaz od: Radka

Prosím o radu. Jdu na extrakci osmiček z kosti a mám strach. Vezmu si tedy ráno před zákrokem 3 mg Lexaurinu. Můžu si pár hodin po tom vzít Tramal na bolest a užívat pak jenom...

Radko. Chápu, že jde o nepříjemný zákrok a máte z něj obavy, ale nejde o nic vyjímečného a bolest při samotném výkonu zpravidla nebývá velká, neboť je prováděn v místním...

Lék citalopram lexaurin

| Dotaz od: Mária

Beru lexaurin 1 večer a ráno 1 citalopram.Po 14 dnu to mám brát a pak by se lexaurin snížil asi na půlku.Zapomněla jem si jeden den lexaurin vzít a docela to šlo ale další den...

Myslím,že zároveň s užíváním lékůbyste měla podstoupit psychoterapii.Naučila byste se zacházet se svými úzkostnými stavy tak,abyste se přestala bát sama sebe.Pak snáze dokážete...

Lexaurin

| Dotaz od: Vasek

Včera večer (22:00) jsem použil jednu tabletku lexaurinu 3mg, chci se zeptat za jak dlouho můžu požít alkohol? Děkuji.

Po 6-8 hod.

Lexaurin ad

| Dotaz od: bartosek.b

Prosim Vas mam dotaz a nikde sem to na internetu nenasel. Jiz 5 mesic se lecim na PP a stale nejsem v pohode. Celych 5 mesicu neustala uzkost. Ted jiz mesic zkousim uz 4...

Samozřejmě je možné, že by to mohlo jednat o úzkost po vysazení léků. Je ale třeba Vás upozornit, že jen tak nasazovat a vysazovat léky, není vůbec dobré! Proto bych Vám...

Lexaurin a přechod na lék buspiron

| Dotaz od: katharina

V loňském roce jsem po těžkém průběhu mononukleozy( od podzimu 2009) začala mít problémy s psychikou, konkrétně se strachem,úzkostmi, únavou, nespavostí atd. Lékařka mi...

,jste mladá žena a Vaše obtíže jsou zjevně nesmírně obtěžující,postihující celý Váš svět.Protiúzkostné léky nejsou vhodné k delší aplikaci-.proto je snaha podávat je jen...

Fibróza jater a lexaurin

| Dotaz od: Karel

A prosím o radu. Manželce byla před čtyřmi roky biopsií diagnostikována rozsáhlejší fibróza jater. S dietou se drží celkem dobře, stav se (dle ultrazvuku a jaterních testů...

- velmi si vážím Vašeho vztahu i inteligence. Myslím, že dobře chápete, že problém Vaší paní nespočívá jen v Lexaurinu- jeho metabolických charakteristikách -ale ve způsobu...

Závislost na lexaurinu

| Dotaz od: Marie

Šest měsíců po porodu jsem začala mít problémy s aritmií a pocitem silného bušení srdce. Pan doktor mi napsal lexaurin 3, ten mi velice pomohl, ale nevěděla jsem, že je velmi...

Vaše zkušenost s nevhodným lékem pro delší užívání je vlastně Vaší velkou výhodou.Lék Lexaurin patří do skupiny benzodiazepinových protiúzkostných léků.Působí sice poměrně...

Lexaurin

| Dotaz od: Bára

Už asi 10dní mě trápí nespavost,pocit na zvracení,bolest hlavy,vůbec to neustupuje. Byla jsem stim u své praktické lékařky a ta mě poslala do nemocnice na akutní neurologickou...

- rozhodně svou lékařku navštivte znovu. Není to obtěžování, ale naopak žádoucí spolupráce. Vaše lékařka má plné právo znát odpověď na ordinovanou léčbu a sama rozhodne o dalším...

Lexaurin

| Dotaz od: hanka

Lexaurin

| Dotaz od: Sarka

Chci se zeptat, poslední dobou trpím depresemi, jsem roztresena, porad se pozoruji a mám pocity strachu ze zdravi u sebe a u rodiny. Po dlouhe době mám nastoupit do zaměstnáni a...

Milá paní Šárko, přimlouvala bych se za spolupráci s oběma odborníky. Úzkost je velmi dobře léčitelná prostředky zasahujícími do biochemismu mozkových přenašečů. Psychoterapie...

Stala se taková věc .. v úterý jsem měla záchvat , výsledek panická ataka. Byla jsem za svou praktickou lékářkou a ta mi předepsala Neurol, kvůli stresovému období. Jenže jsem...

Nemusíte mít obavy, Lexaurin má velmi podobný efekt jako Neurol a v případě potřeby je lze zaměnit. Oba tyto léky však mají riziko návyku, proto doporučuji je užívat co nejméně...

Lexaurin

| Dotaz od: Alena

Chci se zeptat na jednu věc. Moje paní doktorka mi dnes na uvolnění a lepší usínání předepsala Lexaurin, jen půl tabletky před spaním..Týden v kuse a pak klidně vynechat. Jen by...

Lexaurin patří mezi návykové léky, zejména v takto nízkém věku by jste si návyk mohla vypracovat velice brzo. Co za potíže vedli lékařku k takéto preskripci? Zkuste nám popsat...

Lexaurin

| Dotaz od: Šárka

Užívala jsem občas lexaurin, ale nyní v poslední době ho beru denně, někdy i ráno a večer. Může být tento lék návykový ? Děkuji za odpověď,Šárka

Může. Nevím, jaké potíže s ním řešíte, rozhodně by bylo dobré obrátit se na psyhciatra nebo psychologa a zajímat se o psychoterapii nebo zkusit sama jiné metody odstranění...

Deca-durabolin 50

Uzkosti

| Dotaz od: Lenka

Minulý rok jsem začala mít problémy se srdeční aritmií.Podstoupila jsem veškeré vyšetření v kardiocentru,ale srdce mám v pořádku.Obvodní lékař mi ukončil prac.neschopnost...

Lenko, bylo by vhodné se objednat do psychiatrické ordinace ke konzultaci a případné léčbě, jelikož by se u Vás mohla rozvinout úzkostná porucha, která pouze Lexaurinem...

Kombinace léků

| Dotaz od: Mia

Příští týden mám jít na MR, jelikož trpím klaustrofobií a panickou atakou, lékař mi dal jednu tabletu Diazepamu 5mg, kterou mám spolknout 45min před vyšetřením.Dále beru...

Doporučoval bych pouze Diazepam. Před vyšetřením zcela určitě vynechte Lexaurin. Užití léku ale rozhodně konzultujte s vyšetřujícím lékařem. Hezký den.

Nespavost po porodu

| Dotaz od: Martina

Jsem 7 měsíců po porodu a již 3 měsíce trpím nespavostí. Lékařka mi napsala Lexaurin, že prý je to od nervů a ze stresu. Mám stále bušení srdce v břišee a břicho mě i bolí. Léky...

Paní Martino, dobrý den! Spánkové laboratoře existují, ale podle popisu a podle toho, že Vám tak dobře zabírá Lexaurin soudím na to, že máte potíže se svou nervozitou. Pomohly...

Léky antidepresiva

| Dotaz od: Jiřina

Zjistily jsme, že babičce 84 let po operaci zlomené nohy, která je nyní na doléčení na LDN, začali dávat LEXAURIN a TRITTICO. Babička vitální a opravdu úplně zdravá , plná...

Trittico na spaní je celkem v pořádku, dá se užívat i u starších lidí. s Lexaurinem bych byl opatrný. Je návykový a může u starších lidí dělat stavy zmatenosti, používal bych...

Kombinace léčiv při úzkosti

| Dotaz od: Michaela

Je mi 19 let a jsem v maturitním ročníku a beru eutyrox na štítnou žlázu. Na začátku školního roku jsem byla převezena na interní ambulanci, potom co se mi ve večerních hodinách...

Slečno Michaelo, euthyrox berte vždy ráno cca půl hodiny před snídání. A po euthyroxu by měla být minimálně hodinová pauza do užívání jakýkoliv dalších léků. Třezalku můžete...

Zoloft a anxiolitika

| Dotaz od: viktor

Pani doktorka Uživam asi 2 tyždne Zoloft 50mg denne na OCD, predtym rok a pol 25mg Zoloftu denne.Beriem k tomu aj lexaurin 1,5-3 mg denne.Snažim sa lexaurin redukovať ako sa...

Viktore, tento dotaz se ,myslím,opakuje, ale až tak bych se Lexaurinu ve Vašem případě neobávala, protože jeho denní spotřebu nezvyšujete, ale naopak snižujete, mnohdy má právě...

Nadměrné slinění

| Dotaz od: Jiří

Poslední půl rok dochází k nadměrné tvorbě slin. Bylo mi řečeno, že je to reakce na užívání léků. Osm let užívám léky Akineton a Lexaurin. Příležitostně beru na bolest lék...

Váše lékařka má pravdu. Léky, které omezují tvorbu slin, by totiž mohly opravdu ovlivňovat Vaše normální léky. Opravdu mě ale nenapadá žádný rostlinný přípravek, který by tvorbu...

Nespavost

| Dotaz od: Dana

Problémy s nespavostí jsem měla prakticky od puberty (tedy již cca 15let), tehdy jsem měla problémy s usínáním. Jsem člověk, který o problémech hodně přemýšlí. Snažím se...

Ve vašem případně doporučuji návštěvu psychiatra - neděste se - psychiatrie řeší poruchy spánku, může naordinovat spánkovou laboratoř, aby se zjistila případně příčina Vaší...

Mám diabetes melitus 2. typu na dietě, beru léky na vysoký tlak - dopegyt, v nedávné době jsem brala nesteroidní antirevmatika na bolesti zad a nyní mě často bolí žaludek. OL si...

Marcelo! Trpíte projevy metabolického syndromu (cukrovka, hypertenze...). Nepochybně Vám úlevu přinese především změna životosprávy, která také, poctivě provedená, povede...

Potíže s dýcháním

| Dotaz od: Lenka

Paní doktorko/pane doktore, ráda bych od Vás získala radu, ale nevím, zda je to takto přes "e-mail" možné. Je mi 29 let. Již 9 měsíců mám každý den potíže s dýcháním...

Pokud jste dlouho v minulosti zvládala stresy, není nikde psáno, že vaše tělo již "nestávkuje" a nechtělo by si od nich odpočinout a naznačuje vám to právě tímto trochu...

Strach ze zubaře

| Dotaz od: schitu

Mám parodontózu a jako každý se bojím zubaře. Nyní jsem si napsala do jedné nemocnice, že by snad zuby šly vytrhat v analgosedaci. Když už jsem si to chtěla dohodnout, vypadly...

Vlastní zkušeností nemohu přispět, ale obratte se na psychologa, pomůže vám neklidnou a nejistou dobu překlenout. Hezký den.

Nespavost

| Dotaz od: lenka

Prosím o pomoc od 7.11 trpím úpornou nespavostí byla jsem na různých vyšetřeních - štítná žláza CT hlavy rentgen plic ale vše je v pořádku nemám ani žádné problémy z kterých...

Rozhodně bych doporučoval konzultaci jak na neurologii, tak i na psychiatrii. Může se totiž jednat o nějakou z forem psychosomatických poruch. Hezký den.

Argofan a haloperidol

| Dotaz od: Irena

Beru 1 tabletu Afgofanu 75 SR ráno a půl tablety Haloperidolu-Richter 1,5mg večer. Do toho ještě přes den beru Lexaurin 1,5 nebo 3 mg 2x až 3x denně dle potřeby. Mám panickou...

Ireno! Argofan zvyšuje plazmatickou koncentraci haloperidolu, tyto dva léky je tedy možné užívat současně, ale pokud jste začala nově brát Argofan, dávku Haloperidolu bude možná...

Noční slabost

| Dotaz od: Martina

Mám dotaz,v pondělí tento týden večer jsem šla spát asi v 10 hodin a v půlnoci mě vzbudilo to,že jsem byla strašně zpocená,tak jsem se chtěla jít napít,ale necítila jsem nohy a...

Martino! Jestli nechodíte na psychoterapii, tak s tím ihned začněte. Sertralin Vám od psychosomatické poruchy nepomůže, jen ji potlačí, není to řešení, ale berlička...

Endokrinologie tsh zvýšené

| Dotaz od: Simona

V prosinci jsem byla hospitalizována na inf.odd. se zápalem plic(troje antibiotika),od propuštění z nemocnice se cítím velice špatně,mám pocity bolesti na hrudi,bušení srdce...

1)U těchto stavů se samozřejmě nejprve musí vyloučit závažné choroby vnitřní, nicméně jsem přesvědčena, že příčina je psychická, může jít o tzv. panické ataky. 2) Neodkládejte...

Vážený pane doktore (doktorko), obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Již rok se léčím s potížemi typu bolesti v levém mezogastriu, nauzea, pálivá bolest v oblasti břicha...

Jste velmi velmi velmi dobře vyšetřen,nemějte obavy a už při polovině dotazu mě napadlo - psychosomatika. Neděste se ale tohoto slova, je to velmi časté, že tělo trpí a příčina...

Porucha spánku

| Dotaz od: Martina

Jsem 8 měsíců po porodu a již 3 měsíce trpím poruchami spánku. Dříve jsem nespala skoro vůbec, ca. 3 h denně, nyní v pořádku usnu, několikrát vstanu k synovi (s dudlíkem...

Již v předcházející odpovědi na Váš dotaz jsme vás směrovali spíše do spánkové laboratoře, kde by vaši potíž objasnili a mohli napsat lék jaksi na míru nebo alespon stanovit...

Bolest páteře -dušnost

| Dotaz od: Libuše Kelnerová

Je mi 48 let , vážím 59 kg cvičím aerobic a posilování. Jsem astmatik-dýchám Seretide 50/250 1x denně, Rinocort, Xyzal též 1x denně. Jsem doma 3 týden pro dechové křeče a...

Mohl by velmi pomoci rehabilitační lékař, případně neurolog, který umí myoskeletální medicínu, neboť podle popisu se velmi pravděpodobně může jednat o obtíže, které plynou z...

Možná je to hloupý dotaz, ale po zážitku kamarádky (po bodnutí vosou) mám panickou hrůzu z anafylaktického šoku. Vím, že to není zcela normální,léčím se na psych. kvůli úzkostem...

Anafylaktická reakce probíhá extrémně rychle a je velmi prudká. Tenm kdo má alergii na bodnutí včelou či vosou, tak může být vybaven pohotovostní injekcí, kterou nosí stále u...

Dávivý reflex u zubaře

| Dotaz od: Pavlína

Chtěla bych poradit. Ošetření u zubního lékaře jako takové mi nevadí, ale mám problém s tím, že když mě ošetřuje (hlavně zadní zuby), tak se mi hodně navaluje. Snažím se hodně...

Pavlíno! Doporučuji cestou praktického lékaře tablety nebo čípky Torecan, případně sedativa jako je lexaurin, neurol, diazepam apod. Nafasovat cestou praktika a před stomatol...

Užívání více léků

| Dotaz od: Jitka

Paní doktorko, ráda bych se Vás zeptala zda je vhodná kombinace léku Lexaurin 3mg, který užívám 1x denně ráno (abych nebyla tak zbrklá a neustále nepospíchala) už téměř 15 let...

Nemyslím,že by lék na tlak a antidepresívum byly nadmíru..Jen od Lexaurinu bych neočekávala pravou pomoc/je vhodný jen na začátku léčby úzkostné deprese,než začně působit...

Nevím jestli to má nějakou souvislost ale 2 měsíce po plastice děložního čípku mi nastali jiné potíže. Silné mravenčení v rukou, v nohou ale nejsilnejší je to v podbříšku a v...

Ivčo! Podle popisu se spíš jedná o úzkostnou poruchu - doporučuji kontaktovat psychoterepeuta nebo ještě lépe lékaře psychosomatické medicíny. Nemusí jít o poruchu "tělesnou...

Endokrinologie

| Dotaz od: Marek

Asi v září jsem začal mít problém s tlakem(hodně vysoký) a bylo mi na omdlení.Prak.lékař mi napsal prášky na čež se tlak srovnal,problém však nastal po 14 dnech užívání pilulek...

Pocity cizího tělesa v krku samozřejmě mohou být způsobeny štítnou žlázou. Pokud by se podařilo ji léčbou dostatečně zmenšit, mělo by vše odeznít. Je dobře, že jste se začal...

Neurol - alergie?

| Dotaz od: Pavla

Vážená paní doktorko, již několik let trpím úzkostnými stavy, které se mi daří korigovat jen léky jako Neurol a Lexaurin. Loni v létě se u mne poprvé vyskytla alergická...

Tyto léky benzodiazepinové řady sluneční alergie nevyvolávají. Pokud na alergii trpíte, je třeba se prvnímu jarnímu slunci úplně vyhýbat, používa krémy s vysokým ochranným...

Kombinace léků

| Dotaz od: Božena

Mám tento problém:Ak.cervikokranialgie, více v pravo s blokádou rotací, palp. citlivost výstupun. okcip. maior v pravo, spasmy svalů krku.Apl.obstřik na Cp.Ck vpravo, dorsiflex...

Vážím si Vaší důvěry..Přesto Vás nerada zklamu.Bývá dobrým zvykem,že -pokud pacientovi nevyhovuje předepsaný lék,poradí se s tím lékařem,který jej předepsal.Nesnášet léky není...

Panicka deprese-úzkost

| Dotaz od: ZDENĚK

Už řadu let trpím stavy panické ůzkosti,užíval jsem diazepam,lexaurin a podobné.Asi před půl rokem jsem vyhledal pomoc psychiatra,dal mi Mirzatin a Neurol,bez zlepšení.Nyní jsem...

Zdeňku! Ačkoli Vás neznám a nemám možnost s Vámi pohovořit, domnívám se, že Vaše léčba není vhodně vedena. Neurol, lexaurin a jiné benzodiazepiny nejsou určeny k trvalé...

Zhruba dva týdny zažívám poměrně nepříjemné problémy (které přichází prakticky v jakémkoliv stavu nebo při jakékoliv činnosti), jako jsou závratě, motání hlavy, někdy slabá...

Michale! Pokud stále trpíte občasnými pocity nepravidelné srdeční akce, bylo by možná s výhodou Ekg Holtera ještě jednou zopakovat. Předpokládám, že základní krevní testy i test...

Dlouhodobě zvýšené teploty

| Dotaz od: Jitka

Už asi přes 5 měsíců mívám zvýšené teploty kolem 37-37,4.Cítím se naprosto bez energie,hubnu i přesto že jím více než dřív,mám bolesti hlavy v zátylku,zhoršilo se mi vidění...

Velmi Vám děkuji za důvěru.Chápu,že Váš stav je nepříjemný,člověk žije jen "na půl úvazku".Navíc nejistota diagnosy přispívá k úzkostným projevům v různých částech těla.Moc...

Stres,úzkost a deprese

| Dotaz od: Mária

Prosím vás o radu k lékům které jsem dostala.Už měsíc a půl trpím úzkostí,pocitem že se nemůžu nadechnout,v noci se často budím,mám sucho v ústech a nemůžu se v sedě najíst,mám...

Milá Marie-rozhodně,prosím,vydržte užívat citalopram-je to vynikající antidepresívum s protiúzkostným působením-efekt se dostaví koncem 2.,počátkem 3.týdne..je to bezpečný lék...

Mozgova prihoda - mojej mamy

| Dotaz od: Milan

Moja mama (62 rokov) prekonala v priebehu jedného mesiaca 2x mozgovú príhodu a bola hospitalizovaná na neurologickom oddelení. Pri prvej hospitalizácii jej robili 2x vyšetrenie...

Jelikož popisujete, že se stav horší a pak zase lepší, napadlo mne, jestli se nejedná o záchvaty - epilepsie? V takovém případě by na CT ani na MR nic nemuselo být vidět a nález...

Žaludek

| Dotaz od: Radmila

Tchyně byla na gastroskopii, kde byl nález: řasy plastické,sliznice fundu klidná,v těle je aborálně na přední straně drobná ulcerace - co to znamená, odběr biopsie z okrajů, na...

Jedné se o zhoubný nádor těla žaludku, v místě zakřivení. Nemusíte mít ale strach, podle zprávy byl objeven v poměrně časném stádiu. Proto je velká naděje na celkové uzdravení...

Bipolární porucha

| Dotaz od: Petr

Manželka užívá dlouhodobě valproat chrono,cipralex,lexaurin, v poslední době si našla nové známé,o 10-15 let mladší,začala pít alkohol,měla u sebe trávu a extázi, diskotéky...

Je možné,že u Vaší paní došlo k výkyvu psychického stavu do tzv.,manické fáze.Měla by co nejdříve navštívit ošetřujícího psychiatra.Nevím,zda s tím souhlasí,neznám další...

Gastroskopie

| Dotaz od: Eva

Měla jsem tyto potíže nemohla jsem nic jist,pít,vše se mi vracelo do jícnu.Volala jsem na gastroenterologii,hned druhý den mě objednali.Jinak již delší dobu chodím na gastro...

Evo. Již samotné užívání Nizoralu by mělo kandidózu jícnu vyléčit. O protiplísňové dietě slyším poprvé, a nejeví se mi jako smyslná. K přemnožení kvasinek u Vás došlo při...

Užívání léků

| Dotaz od: Marie

Mám dotaz ohledně užívání léků. Beru Apo-atenol 1-0-0, Apo-amilzid 1/2-0-0, Apo-diclo 1-0-0, Lozap 1-0-0, Geratam 1-0-0, Lexaurin 0-0-1. Zajímalo by mne jestli se mohou tyto...

Vaše obtíže mohou mít více příčin: berete léky, které snižují krevní tlak - takže točení hlavy i malátnost mohou vyvolávat. Dále berete Geratam, který se podává na zlepšení...

Chronická pankreatitida

| Dotaz od: Katka

Obracím se na Vás s dotazem ohledně mé 67leté babičky, která trpí třetím rokem chronickým zánětem slinivky po operaci žlučovodů.Jelikož jsme už zoufalí z neschopnosti lékařů...

Katko! Chronický zánět slinivky břišní je v podstatě neléčitelná choroba. Její následky jsou ale medikamentosně zvladatelné. Jako první část léčby nastupuje úprava stravy...

Melatonin

| Dotaz od: Martina

Jsem rok po porodu, je mi 31 let a jiz pul roku mam obrovske problemy se spankem.Brala jsem jiz Lexaurin, Stilnox, Zolpinox, bohuzel takoveto navykove leky jiz odmitam. Nyni...

Možná netrpíte prostou nespavostí, ale za těmito problémy je skryto něco jiného - např. deprese, které se nemusejí jinak projevovat. Doporučuji vyšetření psychiatrem, někdy...

Dlouho trvající nevolnost

| Dotaz od: Petra

Již delší dobu běhám po doktorech a nikdo nemůže přijít na to, co mi je. Po chlamydické infekci (plicní) a mycoplasma jsem se dlouho dávala dohromady i po revmatologické stránce...

Na Vašem příběhu je patrné,jak je lidská bytost křehká.A jak složitá.Psychický a tělesný stav od sebe oddělit nejde,vzájemně komunikují i prostřednictvím signálních molekul...

Již 16 roků jsem v péči revmatol. ústavu pro primární Sjogrenův syndrom a revmatoidní artritidu. Užívám Plaquenil. Kromě obvyklých potíží při této diagnoze mám několik let...

Sice vás chápu, ale obávat se operačního řešení musí mít nějaký podklad. Kvůli věku se rozhodně bát nemusíte, záleží na biologickém věku a stavu organismu, věk v kalendáři není...

Neurol

| Dotaz od: Jirka

Chtel jsem se zeptat beru neurol 0,25 dva vecer pred spanim mel jsem bolesti bricha a tlak na hrudi na endoskopii m,i nic nenasli zaludek je pry podrazdeny od nervu bolesti mam...

Pokud byla všechna vyšetření negativní je pravděpodobné, že Vaše obtíže jsou opravdu od nervů. Doporučobvala bych návštěvu psychologa, pokud nemáte tu možnost, zkuste zvýšit...

Nafouklé břicho.

| Dotaz od: Kristýna

Vždy jsem dřív měla velmi velké problémy s trávením - zácpy, pak časté průjmy, nevolnost, pálení žáhy.. Myslím, že za to mohl především velký stres. Teď už ale měsíc beru...

Napadá mne, zda nekonzumujte těch jogurtů mnoho, mohly by podporovat kvasné procesy v nadbytečné míře - zkuste je redukovat. Také zkuste přidat probiotické bakterie z lékárny...

Nervy a nervy:(

| Dotaz od: Alexandr

Moc se vas chci na neco zeptat ja vim že na sobě hledám pořád nejakou tu nemoc ale trpim mensí panicou úzkostí je to z toho protoze mi je 19 narodilo se mi dite a starosti...

Alexandře, epizoda s intoxikací lékem, který nebyl předepsán vám, vás jistě poučila, což je pro vás dobré. Tlak u srdce může mít více příčin, infarkt je ve vašem věku velmi...

Jen jsem se chtela poprosit o pomoc.Jedna se o meho pritele ktery trpi depresi a stavy uzkosti posledni dobou to prechazi az k agresivite psychiatra ma uziva aurorix s...

Jednak by bylo možná vhodné změnit medikaci, antidepresiv je mnoho a ne každý lék může vyhovovat, někdy se to provádí i za hospitalizace, aby se včas podchytily ev. nežádoucí...

Psychiatrie

| Dotaz od: jana

Potřebovala bych poradit.Ke konci 6 měsíce jsem musela podstoupit přerušení .Šestined. probíhalo dobře,ale ke konci mě začala bolet strašně hlava.Pani dok.mi dalaCitalec že...

Jano! Pokud i přes nastavenou léčbu trpíte neklidem, je to známka toho, že po psychické stránce nejste zcela v pořádku. V této situaci je nejepším řešením svěřit se vašemu...

Nespavost

| Dotaz od: simona

Trpim nespavosti jiz nekolik let,uzivala jsem Rivotril,Lexaurin a naposledy Zoldipem.Po kazdem uzivani nejenom ze problem s nespavosti jsem nevyresila,naopak se u me vytvorila...

Tento lék na bázi melatoninu je skutečně určen pro pacienty starší 55 let, ale doporučuji konzultovat to s vaším ošetřujícím lékařem, existují ještě jiné metody ( léky...

Špatně usínám,proto si střídavě beru na večer neurol nebo lexaurin. Někdy ale ani po těchto prášcích neusnu,takže si vezmu na spaní Dormicum 1/2tabl. nebo Stilnox1/2tbl. Může...

Tato kombinace sama o sobě škodlivá není, jen pozor, abyste se nepředávkovala (ne 1/2 tbl. Stilnoxu nebo Dormika, ale Neurolem nebo Lexaurinem - max. jednu tabletu a pokud by...

Chronická rýma a nespavost

| Dotaz od: Martina

Ráda bych se vás zeptala na léčbu chronické rýmy - letos už jsem prodělala 2 záněty dutin, první v půlce listopadu (od té doby mi začala i nespavost) a momentálně mám opět...

Léčba chronické rýmy se odvíjí od její příčiny a od stavu nosní sliznice. Nelze tedy poradit jen tak lék na chronickou rýmu, záleží, co ji vyvolalo. Léky, které jste dostala...

Nervozita

| Dotaz od: Renata Nováková

Obracím se na Vás s dotazem. Jsem studentkou posledního ročníku univerzity a za 6 dní mě čeká složení státní zkoušky. V současné době už na sobě pociťuji značný stres spojený s...

V této chvíli je již trochu pozdě, měla jste to řešit již dříve. Lexaurin vás jiště dokáže zbavit úzkostí, ale může i uspávat a tlumit aktivitu mozku, což ve vašem případě by...

Střevní potíže

| Dotaz od: Libuše

Pane doktore, od března jsem po operaci žlučníku.Vzhledem k tomu, že jsem stále trpěla nadýmáním a bubláním ve střevech, podstoupila jsem vyšetření na CT, kde byl jen nějaký...

Bohužel nekdy se ani operací žlučníku potíže s trávením nevyřeší a ony přetrvávají, říká se tomu postcholecystektomický syndrom. Pokud potíže trvají, radila bych vám navštívit...

Psychika stres a deprese

| Dotaz od: Mária

Paní Doktorko,moc vám děkuji za odpověd,bylo to pro mě moc důležité a jsem i spokojená tím co jste mi napsala.Jen bych ještě ráda věděla,mám brát oba léky každy den asi 14 dní,a...

Milá Marie-prožívání velké úzkosti patří k těm nejhorším stavům,o mnoho hůře Vám tedy rozhodně nebude..Pokuste se trochu změnit denní režim,abyste méně vnímala jednotlivé hodiny...

Deprese při menstruaci

| Dotaz od: Aneta

V období menstruace mám těžké depresivní stavy, veškeré pocity, které cítím běžně jsou najednou silné, až k nevydržení. Agresivita místo naštvání, hysterie místo stresu, deprese...

Psychické změny v období menses pocituje mnoho žen, hormonální léčba by to asi nevyřešila. Můžete zkusit medunku 3x1 šálek,případně z medikamentozní léčby mívá dobré vysledky...

Muzete mi prosim poradit jake prasky jsou nejucinejsi a nejlepsi mam psychicke bolesti zaludku po fyzicke strance mam vse v poradku tak to musi byt psychicke ne musi,ale je...

Návykové je vše, rychlý ústup obtíží nastane po Neurolu (stačí 0,5mg denně), ale je nutné (pokud vás zatím nevyšetřovali) provést gastroskopické vyšetření k vyloučení skutečného...

Neurol - alergie na slunce?

| Dotaz od: Pavla

Vážená paní doktorko, již několik let trpím úzkostnými stavy, které se mi daří korigovat jen léky jako Neurol a Lexaurin. Loni v létě se u mne poprvé vyskytla alergická...

Ještě bych doplnila předešlou odpověď, pokud se dermaittida objevila již i nyní, nasadila bych si antihistminika /Xyzal, Zyrtec/již nyní, léčbu lze doplnit ještě rozpustným...

Tlak na hrudi, kašel

| Dotaz od: Jarek

Poměrně dlouhou dobu mě trápí potíže, které se pokusím nějak souvisle popsat. Je mi 34 let a snad 10 let mě někdy více nebo méně trápí zahlenění na průduškách, které mě nutí...

Jak píšete prošel jste již různými specializivanými pracovišti. Astma vzhldem k tomu, že léky nepomáhají spíše problemetiku zhoršují , se zdá být málo pravděpodobné. Ještě by se...

Neurol - alergie na slunce?

| Dotaz od: Pavla

Vážená paní doktorko, již několik let trpím úzkostnými stavy, které se mi daří korigovat jen léky jako Neurol a Lexaurin. Loni v létě se u mne poprvé vyskytla alergická...

Myslím si , že užívání Neurolu nebo Lexaurinu nezpůsobilo solární dermatitidu. Proto bych se tyto léky nebála užívat v souvislosti s pobytem na slunci. Před odjezdem si nakupte...

Bylinky x léky

| Dotaz od: Dana

Chtěla bych se zeptat,když beru bylinky (tinkturu) Rhodioly a šišáku a současně i Lexaurin nebo prášek na spaní, nevadí to? Neruší se to navzájem? Pokud ano,můžete mně poradit...

Dano! Neuvádíte, jakou jógu cvičíte. I když třeba hathajóga je velice prospěšná, než její pomocí docílíte duševní pohody, bude to trvat dlouho, na tělesné úrovni působí mnohem...

Bolest břicha

| Dotaz od: Jaromír Adam

Už téměř rok trpím pícháním v břiše a bolestí varlat na dotek... Moje problémy začaly zánětem varlete. Byl jsem na urologickém, kolonoskopickém a gastroskopickém vyšetření...

Po absolvování Vámi uvedených vyšetření mi nezbývá, než Vám ještě ke kompletaci všech vyšetření doporučit návštěvu dermatolvenerologie, zda se u Vám nejedná o maskovaný infekt...

Mr

| Dotaz od: Jana

Již 2 roky mě pobolívá hlava.Jedná se o bolest poloviny hlavy, někdy doprovázená bolestí za očima, někdy pocitem na zvracení, únavou.Loni se mi zablokoval krk, až mě musela...

MR počítá i s možností klaustrofobie- před vyšetřením dostanete potřebné léky, abyste vyšetření přečkala. Hraniční EEG a šmouha se bez přesného popisu nedá objasnit, určitě Vám...

Obrácím se na Vás s prozbou o radu a pomoc ohledně mého zdravotního stavu. Již cca 2 roky mě trápi stavy nevolnosti v souvislosti bolesti hlavy, únavy, brnění končetin...

Máte- li potvrzenou úzkostnou poruchu, jsou dostupné velmi účinné léky, např. Lexaurin a jiné. Všechny jsou ale na doporučení a předpis lékaře z oboru psychiatrie.

Panické ataky

| Dotaz od: benyda

Chtěla jsem se zeptat na tyto stavy. Před měsícem jsem poprvé zkolabovala, točila se mi hlava, bylo mi na omdlení, měla jsem třes celého těla, bušilo mi srdce vystoupl tlak...

Přestože jste poskytla poměrně obsáhlý popis příznaků a okolností týkajících se Vašich obtíží, je nesnadné ukázat prstem na něco konkrétního. Osobně bych to viděl na...

Vysoký tep a bolesti na hrudi

| Dotaz od: Janča



Knedlík v krku

| Dotaz od: Mária

Pokud veškerá vyšetření vyšla negativně,proč ten pocit knedlíku v krku je?jen díky tomu jsem se psychicky zhroutila,nutilo mě to pořád polikat že jsem si namohla celí krk a...

Pokuste se s psychikou pracovat aktivněji (léky jsou pouze pasivní přístup) - vyhledejte psychoterapeuta. Pocit knedlíku v krku může být i symbolický - nemůžete něco polknout...

Panická ataka´+agorafobie

| Dotaz od: Jitka

13let trpím agorafobii a panickými ataky,psychiatr mi předepsal Neurol a potom Xanax,časem mi přestali učinkovat a já ataky zvladala překonat alkoholem,trvalo to 10let než jsem...

Jitko, pokud nevěříte současnému psychiatrovi, bude lepší vyhledat jiného - některé léky (včetně těch, které vám mohou pomoci) praktický lékař nemůže předepsat. Pokud jde o...

Extrasystoly

| Dotaz od: Vít

Dodrý den. Je mi 30 let jsem aktivní sportovec . V současné době si ale sport příliš neužiji. Již od jara trpím dost silnými úzkostnými stavy. První záchvat jsem zavinily...

Víte! Extrasystoly jsou běžné, má je každý. Popisujete zcela typicky neurotickou úzkost s návaly paniky, což je psychiatrická diagnoza. Nepotřebujete EKG vyšetření a léky...

V lékárně js...

| Dotaz od: božena rusnáková

V lékárně jsem si zakoupila přípravek s fyto- estrogeny MERRYFEM, obsahuje ploštičník.Na internetu jsem našla varování hlavního hygienika z možného poškození jatert touto...

Přípravky s fytoestrogeny vám nedoporučuji vzhledem k vašim dalším chorobám (myomatosa dělohy, sklon k jaterním poruchám).

Obracím se na vás s problémem po operaci štítné žlázy,mám dva měsíce po odstranění leveho laloku štítné žlázy s diagnosou folikulární adenom,před operací jsem měla stavy úzkosti...

S těmito stavy se doporučuji obrátit na odborníka v oboru psychosomatiky. Samozřejmě po vyloučení jiných onemocnění, zejména srdečních, ale třeba i vzácnějších hormonálních...

Bolest páteře

| Dotaz od: Marcela

Pane doktore mám velký problém asi před sedmi roky jsem v levé ruce nesla tašku asi třitet kilo opravdu jsem měla co dělat.Už ten večer mi nebylo dobře a cítila jsem nějaký...

Potíže mohou opravdu vycházet z několika pateřních úseku, především z krční a hrudní pateře. Objevují se i poruchy, které působí na centrální nervový systém a způsobují i...

Neurol

| Dotaz od: Pavla

Vážená paní doktorko, již několik let trpím úzkostnými stavy, které se mi daří korigovat jen léky jako Neurol a Lexaurin. Loni v létě se u mne poprvé vyskytla alergická...

Trochu odbočím a budu Vás moc a moc prosit,abyste zvážila návštěvu u praktika či psychiatra.Úzkostné stavy jsou závažným onemocněním,nejde o projev lidské slabosti!U mladé ženy...

Sertralin a ibalgin

| Dotaz od: Martina

Pro úzkostnou poruchu beru třetí týden 50mg Setralinu denně, občas i Lexaurin, poslední dobou mě hodně bolí hlava, paralen, ani opakovaně nezabere, mohu si vzít Ibalgin nebo...

Pokud použijete rozumné množství -jednotlivé tablety-není čeho se obávat.Paralen je dobrý lék bolesti,ale je zapotřebí správné dávkování-pro dospělého je to na 1 dávku 2 tbl...

Můj problém je,že jdu na trhání zubů-osmiček.Už jsem jednou byla,ale mám jít ještě jednou(2x2 zuby).8 mi ještě nevyrostly.Mám hrozný strach,z předchozí operace vím,jaké to bylo...

Týno! Váš vysněný přípravek patří do skupiny anxiolytik, která jsou dostupná výhradně na lékařský předpis. Z běžných preparátů této skupiny mohu zmínit Lexaurin, Neurol...

Tlak a tep u lékaře

| Dotaz od: Petr

Před 3 měsíci jsem byl na operaci s podezřením na nádor kůže na intimním místě. V rámci přeoperačního vyšetření jsem absolvoval měření tlaku a následné EKG. EKG bylo v normě ale...

Vyšší tepová frekvence i vyšší hodnoty tlaku mohou být opravdu způsobeny rozrušením (tzv. syndrom bílého pláště). Spíše než lexaurin bych doporučovala 24-hodinový monitoring...

Deprese v menopauze

| Dotaz od: Hana

Moje mamka(50 let) trpí již tři roky depresemi.V menopauze je již třetím rokem.Její deprese se objevují jen o Vánocích,kdy není schopna fungovat.Vždy spí, nejí, má úzkostlivé...

Paní Hano! Lexaurin je lék s tlumicím účinkem, vhodný při úzkostech, napětí, stresu, strachu apod. Pokud ho matka užívá nekontrolovaně, není to dobré. Zvýšená spavost může být...

Obezita

| Dotaz od: Barča

Jsem už zoufalá.Mám 130kg a nevím jak dál. Léčím se na tlak a taky beru seropram a lexaurin.Zkouším stále nějaké diety,ale bez výsledku.Vždy něco shodím,ale hned to naberu zpět...

Sama tuto situaci určitě nezvládnete, přibývání na váze může souviset i s vaší psychiatrickou léčbou. Měla byste navštívit lékaře obezitologa (příp. internistu), který by vám...

Mela bych na vas dotaz. Pred tremi tydny se u me poprve objevily stavy, ktere byly nasledne posouzeny jako panicka ataka. Prvni opravdu silny zachvat jsem mela v divadle...

Myslím,že jste velmi bystrá a inteligentní bytost.Máte schopnost hledat logické souvislosti.Bohužel,v medicině někdy může být vytváření sice velmi chytře znějících,nicméně čistě...

Citalec 20

| Dotaz od: Kristina

Procházím asi tři měsíce těžkými stresovými situacemi.Lékař mi předepsal citalec,ale po třech týdnech necítím zlepšení.Když se vyskytne nějaká další stresová situace začne mi od...

Citalopram je vynikající antidepresívum s protiúzkostnými účinky,vzhledem k mechanismu působení je nutné na nástup efektu vyčkat minimálně 2-3 týdny,při nedostatečné odpovědi je...

Třes

| Dotaz od: Martina

Chtěla bych se prosím zeptat, je mi 40let, v poslední době cca 3xtýdně se krátce po usnutí vzbudím se silným bušením srdce a vyšším tlakem cca 165 na 132, následuje panika a...

Váš vyšší krevní tlak je potřeba řešit, zajděte k lékaři a domluvte se na užívání tabletek nebo na 24h snímání tlaku krevního, tzv. Holter. Je možné, že budete mít kolísavý tlak...

Tlak a tep u lékaře

| Dotaz od: Petr

Před 3 měsíci jsem byl na operaci s podezřením na nádor kůže na intimním místě. V rámci přeoperačního vyšetření jsem absolvoval měření tlaku a následné EKG. EKG bylo v normě ale...

Vyšší tepová frekvence i vyšší hodnoty tlaku mohou být opravdu způsobeny rozrušením (tzv. syndrom bílého pláště). Spíše než lexaurin bych doporučovala 24-hodinový monitoring...

Mám problém se záškuby a tiky celého těla,už si se mnou doktoři vůbec nevědí rady.Někdy mi škubne břicho,jindy hlava a někdy i všechno naráz.Začalo to v nějakých 15 letech a...

O parazitární onemocnění se podle popisu nejedná. Záškuby vámi popisované mohou mít nejpravděpodobněji neurologickou nebo psychickou příčinu. Podle popisu a bez vyšetření...

Obracím se na vás s problémem po operaci štítné žlázy,mám dva měsíce po odstranění leveho laloku štítné žlázy s diagnosou folikulární adenom,před operací jsem měla stavy úzkosti...

S těmito stavy se doporučuji obrátit na odborníka v oboru psychosomatiky. Samozřejmě po vyloučení jiných onemocnění, zejména srdečních, ale třeba i vzácnějších hormonálních...

Noční bušení srdce

| Dotaz od: Miloslav

Denně po ulehnutí se mi rozbuší srdce bez zvyšování tep. frekvence. Přes den pohoda. Těžko se mi s tím usíná, musím si vzít Lexaurin. Na levé straně prakticky nemohu ležet...

Poraďte se s kardiologem o možnosti 24-hodinové monitorace EKG (tzv. Holter). Vyvarujte se kofeinu před spaním, nechte si vyšetřit štítnou žlázu, nekuřte. Možnou příčinou...

Extrakce osmiček

| Dotaz od: N.

Pane doktore, chtěla bych Vás požádat o radu. Jdu za týden do FN Plzeň na extrakci dvou osmiček z kosti. Mám z toho velký strach a špatné zkušenosti se zubaři. Bohužel se to...

Anestezie a analgosedace jsou jistě zvykem pracoviště. Možná na soukromém pracovišti by Vám vyšli s analgosedací více vstříc, ale nevím jestli v Plzni nějaké takové je. Tam by...

Chrbtica, tetania...

| Dotaz od: Marek686868

Vždy som bol aktívny športovec a pozitívne naladený človek, ale pred niekoľkými rokmi mi začalo časté mykanie tvárou a pod okom, šiel som na vyšetrenie emg kde mi bola...

Vážený Marku, nádoru se obávat nemusíte, MRI mozku by jej odhalila. Některé z Vašich potíží bývají příznakem panické poruchy- brnění končetin, celkový neklid. Pokud je...

Dlouho trvající nevolnost

| Dotaz od: Petra

Již delší dobu běhám po doktorech a nikdo nemůže přijít na to, co mi je. Po chlamydické infekci (plicní) a mycoplasma jsem se dlouho dávala dohromady i po revmatologické stránce...

Na Vašem příběhu je patrné,jak je lidská bytost křehká.A jak složitá.Psychický a tělesný stav od sebe oddělit nejde,vzájemně komunikují i prostřednictvím signálních molekul...

V lékárně js...

| Dotaz od: božena rusnáková

V lékárně jsem si zakoupila přípravek s fyto- estrogeny MERRYFEM, obsahuje ploštičník.Na internetu jsem našla varování hlavního hygienika z možného poškození jatert touto...

Přípravky s fytoestrogeny vám nedoporučuji vzhledem k vašim dalším chorobám (myomatosa dělohy, sklon k jaterním poruchám).

Léky na hubnutí

| Dotaz od: Lenka

Vím,že kouzelná pilulka na hubnutí bez pohybu a změně jídelníčku neexistuje,nicméně bych potřebovala poradit,jaké doplňky stravy,popřípadě léky na recept,by jste mi doporučil na...

Potravinové doplňky, které by opravdu fungovaly, neexistují. Potvrdila to poslední meta analýza u 10 nejprodávanějších z nich na světě. Jsou to vyhozené peníze.Léky, které by...

Deprese

| Dotaz od: Pavlína

Ahoj potřebuju se poradit. Už dříve jsem brala AD asentra 50 a vždy mi pomohla. Nedávno jsme ji s mojí doktorka vysadila (cca 3 měsíce) a teď po docela stresově náročném období...

Pavlíno, rozhodně bych vám doporučovala zajít za vaším ošetřujícím lékařem a vše s ním ještě jednou prohovořit. Řekněte mu vše, tak jak jste to napsala mně. Lexaurin většinou...

Psychická labilita

| Dotaz od: Ivana

Chcem sa spýtať, mám sestru, ktorá žije v Prahe s manželom majú 8 ročnú dcéru. Máme podozrenie, že so sestrou nie je všetko v poriadku, vidíme ju často krát piť potajomky ma...

Problém, který popisujete mi zní velmi vážně a bohužel, pokud si sestra sama nepřizná, že má problém, vy s tím nic neuděláte. V době, kdy je relativně v pohodě, se pokuste s ní...

Bolest žaludku

| Dotaz od: Věra

Bolí mě hrudní páteř, namažu hrudní kost ibalginem a je mi o 80% líp, jenže pod hrudní kostí mám velký žaludek, jako by narostl, jenže já jím málo, skoro vůbec maso, nerozkoušu...

Myslím, že jste čiperná a šikovná seniorka, která hold už své potíže mít bude. Pokud zatím veškeré vyšetření dopadlo dobře, tak se dále těšte ze života. Jste soběstačná a to je...

Zvětšená slezina

| Dotaz od: Nikola

Chtěla bych se zeptat. Dnes jsem byla u svého praktického lékaře, jelikož již delší dobu trpím pocitem dušnosti a tlakem na hrudi, k tomu jsem měla před nějakou dobou i potíže s...

Nikolo, souhlasím s Vámi, že zvětšená slezina může být problém. Navíc jste byla vyšetřování pro obtíže v břišní krajině.Proto dporučuji konzultaci v gastroenterologické...

Antidepresia

| Dotaz od: Lenka

Mám úzkostněpanickou poruchu a už 12 let beru 1x denně 1,5mg lexaurin a púl stilnoxu.Brala jsem i různá antidepresiva,ale bylo mi po nich psychicky i fyzicky hůř.Chci se zeptat...

Anxiolytika (Lexaurin, dále kupř. Rivotril, Neurol a Xanax, Helex a Frontin, jejich dědeček Diazepam alias Valium a chlordiazepoxid, Elenium) poskytují rychlou a účinnou úlevu...

Panicka ataka?

| Dotaz od: Karel

Rad bych Vas pozadal o Vas nazor na moje zdrav. problemy , zajimalo by me jestli tohle opravdu dokaze udelat mozek nebo mam spise zdravotni problemy. lecim na vysoky tlak...

Nevím , kolik jeVám let, ani jaké máte zaměstnání, nevím nic o Vašem osobním životě. Ovšem z toho , co jste popsal se na základě svých zkušeností domnívám, že Vaše zdravotní...

Knedlík v krku

| Dotaz od: Mária

Pokud veškerá vyšetření vyšla negativně,proč ten pocit knedlíku v krku je?jen díky tomu jsem se psychicky zhroutila,nutilo mě to pořád polikat že jsem si namohla celí krk a...

Pokuste se s psychikou pracovat aktivněji (léky jsou pouze pasivní přístup) - vyhledejte psychoterapeuta. Pocit knedlíku v krku může být i symbolický - nemůžete něco polknout...

Antidepresiva-l-tryptofan

| Dotaz od: Jaroslava

Chtěla jsem vás poprosit o radu užívám L-Tryptofan je možné k tomu užívat bud Lexaurin nebo Ansilan?a jsou tyto léky návykové?a jak se tyto dva léky daji užívat.

Jaroslavo. Domnívám se, že užívání obou léků je kompatibilní a neměly by nastat nějaké nežádoucí účinky. Avšak plošné užívání Lexaurinu nebo dalších anxiolytik není vhodné...

Antidepresiva

| Dotaz od: Jaroslava

Chtěla jsem se zeptat mam doma antidepresiva Lexaurin a Ansilan,jsou návyková?Lexaurin berujen nárazově je to možné tak brát?Nebo mi prosím poradte která z nenávykových by se...

Jaroslavo. Léky, které máte doma nejsou antidepresivy ani jeden. Lexaurin je anxiolytikum, což znamená, že je proti příznakům úzkosti. Nejlepší jej brát pouze při stavech...

Pulsace

| Dotaz od: Lucka

Hezký den,chtěla by jsrm se zeptat čím je zpusobeno že cítím puls jako v rytmu srdce hlavně když ležím v klidu na zádech.Hlavně ho cítím na zádech na břiše v hlavě. Trochu mi...

Palpitace způsobuje zvýšené napětí sympatických nervů- zkuste něj.zklidňující bylinný odvar.meduňku,chmel...nebo léky,např.Nerol či lexaurin (ty jsou na předpis)

Strach z als

| Dotaz od: Aneta

Dotaz na neurologa: Dobrý den, již 8 měsíců mám různě po těle drobné záškuby ( lýtka, plosky, rameno, pod žebry, stehno,zadek někdy i na jazyku) Na neurologii mě vyšetřili, i...

Záškuby samozřejmě mohou být projev fascikulací, které jsou typické pro ALS. Ale u této choroby se tyto záškuby v časných stádiích projevují isolovaně na některých svalových...

Přes 10 let se léčím s depresemi, emočně nestabilní poruchou a generalizovanou úzkostnou poruchou. Poslední cca 4 roky jsem brala venlafaxinum (argofan, venlafaxin, naposledy...

Při změně psychiatrické medikace je časté, že dojde k vystupňování depresivní i úzkostní symptomatologie, interval by mohlo pomoci překrýt krátkodobě benzodiazepiny, např...

Bily povlak na jazyku

| Dotaz od: Sarka

Chci se zeptat, jsem často nachlazena, nyní mě trápí noční bolesti v krku, rýma a bily jazyk. Mám pocit otekleho obličeje. Užívám léky nebilet na snížení tepove frekvence a...

Vedlejší účinky léků jsou někdy velmi neočekávané, ale u Vámi užívaných nepatří uvedené příznaky mezi obvyklé nežádoucí reakce. Pocit oteklého obličeje může souviset s...

Endokrinologie tsh zvýšené

| Dotaz od: Simona

V prosinci jsem byla hospitalizována na inf.odd. se zápalem plic(troje antibiotika),od propuštění z nemocnice se cítím velice špatně,mám pocity bolesti na hrudi,bušení srdce...

1)U těchto stavů se samozřejmě nejprve musí vyloučit závažné choroby vnitřní, nicméně jsem přesvědčena, že příčina je psychická, může jít o tzv. panické ataky. 2) Neodkládejte...

Současné užívání léků

| Dotaz od: Barbora

Chci se zeptat na současné užíváni antidepresiv Elicea10mg a Lexaurinu 1,5....Elicea již beru půl roku, jedenkrát denně večer a při akutních obtížích mi má obvodní lekařka...

Můžete všechny léky užívat krátkodobě bez obav. Elicea je k dlouhodobému užívání vhodná, Quamatel by měl stačit na několik týdnů - při malém efektu doporučuji vyšetřit žaludek...

Vysoký tep a bolesti na hrudi

| Dotaz od: Janča



Reakce na špatnou zprávu

| Dotaz od: Miriam

Mám dotaz co by to mohlo býti. otec přišel v úterý domů a oznámil mi že moje mamka a tedy jeho manželka v nemocnici umřela. měla nádor na plících. v tu ránu se mi rozbušilo...

Miriam, to je mi líto. To, co se Vám stalo, je normální reakce organismu na stresovou událost, nic víc za tím nehledejte. Lexaurin krátkodobě klidně berte, bude Vám lépe. S...

Rozhodla jsem, že zkusím požádat o radu na těchto stránkách, jelikož už jsem opravdu zoufalá a nevím, co ještě zkusit. Téměř rok trpím na zažívací problémy. Pře rokem a půl...

Aleno,Vaše potíže jsou původně somatizované úzkosti ze stresu , který jste si ale vytvořila sama zvýšenými nároky na svou mysl a tělo.Prvními signály přetížení organismu bylo...

V srpnu letošního roku jsem měl chráněný styk, ale s nechráněný orálním s nepřiliš ověřenou osobou. Pár týdnů na to se mi vyskytly problémy: pálení a jakoby řezání na špičce...

Honzo. Váš urolog Vás léčil antibiotiky, protož předpokládal infekci mykoplazmat či chlamýdií, které by mě ve Vašem případě taky napadli jako první. Následně Vám ordinoval...

Neurol

| Dotaz od: Pavla

Vážená paní doktorko, již několik let trpím úzkostnými stavy, které se mi daří korigovat jen léky jako Neurol a Lexaurin. Loni v létě se u mne poprvé vyskytla alergická...

Trochu odbočím a budu Vás moc a moc prosit,abyste zvážila návštěvu u praktika či psychiatra.Úzkostné stavy jsou závažným onemocněním,nejde o projev lidské slabosti!U mladé ženy...

Panicka deprese-úzkost

| Dotaz od: ZDENĚK

Už řadu let trpím stavy panické ůzkosti,užíval jsem diazepam,lexaurin a podobné.Asi před půl rokem jsem vyhledal pomoc psychiatra,dal mi Mirzatin a Neurol,bez zlepšení.Nyní jsem...

Zdeňku! Ačkoli Vás neznám a nemám možnost s Vámi pohovořit, domnívám se, že Vaše léčba není vhodně vedena. Neurol, lexaurin a jiné benzodiazepiny nejsou určeny k trvalé...

Neurol - alergie?

| Dotaz od: Pavla

Vážená paní doktorko, již několik let trpím úzkostnými stavy, které se mi daří korigovat jen léky jako Neurol a Lexaurin. Loni v létě se u mne poprvé vyskytla alergická...

Tyto léky benzodiazepinové řady sluneční alergie nevyvolávají. Pokud na alergii trpíte, je třeba se prvnímu jarnímu slunci úplně vyhýbat, používa krémy s vysokým ochranným...

Gastroskopie

| Dotaz od: Eva

Měla jsem tyto potíže nemohla jsem nic jist,pít,vše se mi vracelo do jícnu.Volala jsem na gastroenterologii,hned druhý den mě objednali.Jinak již delší dobu chodím na gastro...

Evo. Již samotné užívání Nizoralu by mělo kandidózu jícnu vyléčit. O protiplísňové dietě slyším poprvé, a nejeví se mi jako smyslná. K přemnožení kvasinek u Vás došlo při...

Chtěla bych poradit lék na bolest zad. Jedná se o dlouhodobou bolest mám výhřez C5/6 a Th3/4 a výrůstky. Jsem po navigovaných obstřicích pod CT bez efektu. Operativní řešení...

Movalis působí i proti bolesti, pokud Vám ho lékař předepsal, můžete ho užívat a mohl by Vám pomoci. Jinak v léčbě bolesti se obecně postupuje od nesteroidních antirevmatik k...

Chronická pankreatitida

| Dotaz od: Katka

Obracím se na Vás s dotazem ohledně mé 67leté babičky, která trpí třetím rokem chronickým zánětem slinivky po operaci žlučovodů.Jelikož jsme už zoufalí z neschopnosti lékařů...

Katko! Chronický zánět slinivky břišní je v podstatě neléčitelná choroba. Její následky jsou ale medikamentosně zvladatelné. Jako první část léčby nastupuje úprava stravy...

Dlhodobe problemy psychika?

| Dotaz od: Robo

Prajem chcem sa spytat uz dlhodobo pocitujem akusi uzkost na hrudniku... dali mi aj lieky trittico a lexaurin 1,5mg... bol som aj na lieceni v jednej liecebni... nakolko tam sa...

Miý pane Robo- věřím, že Váš stav je nesnesitelný- ale snažte se, moc prosím, dát "sám sobě" ještě šanci. Léčba úzkostných poruch není snadná, vyžaduje mnoho trpělivosti a...

Nespavost

| Dotaz od: simona

Trpim nespavosti jiz nekolik let,uzivala jsem Rivotril,Lexaurin a naposledy Zoldipem.Po kazdem uzivani nejenom ze problem s nespavosti jsem nevyresila,naopak se u me vytvorila...

Tento lék na bázi melatoninu je skutečně určen pro pacienty starší 55 let, ale doporučuji konzultovat to s vaším ošetřujícím lékařem, existují ještě jiné metody ( léky...

Špatné dýchání

| Dotaz od: Barbora

Mám babičku a ma zlomenou nohu a dnes se jí strašně špatně dýchání někdy se nemůže ani pořádně nadechnout a je celá oslabená. Vzala si lexaurin a poradji to nezabira. Mohl...

Špatné dýchínání by měl rozhodně vyšetřit lékař, zavolejte jejímu obvodnímu lékaři, může přijet na domácí návštěvu! Hezký den.

Panické ataky

| Dotaz od: benyda

Chtěla jsem se zeptat na tyto stavy. Před měsícem jsem poprvé zkolabovala, točila se mi hlava, bylo mi na omdlení, měla jsem třes celého těla, bušilo mi srdce vystoupl tlak...

Přestože jste poskytla poměrně obsáhlý popis příznaků a okolností týkajících se Vašich obtíží, je nesnadné ukázat prstem na něco konkrétního. Osobně bych to viděl na...

Přeskakování srdce

| Dotaz od: Sarka

Mám problémy s přeskakováním srdce. Absolvovala jsem vyšetření na kardiologii, echo srdce, EKG, odběry krve a 24 hodinový Holter. Vše v pořádku, jen mi byla zjištěna rychlá...

Dle obsahu Vaší otázky jste byla dostatečně kardiologicky vyšetřená, aby bylo možno říci, že jde o potíže, které funkci srdce neohrožují a nejsou rizikem pro nějaké další...

Nafouklé břicho.

| Dotaz od: Kristýna

Vždy jsem dřív měla velmi velké problémy s trávením - zácpy, pak časté průjmy, nevolnost, pálení žáhy.. Myslím, že za to mohl především velký stres. Teď už ale měsíc beru...

Napadá mne, zda nekonzumujte těch jogurtů mnoho, mohly by podporovat kvasné procesy v nadbytečné míře - zkuste je redukovat. Také zkuste přidat probiotické bakterie z lékárny...

Před měsícem jsem absolvoval vyšetření srde i Holter,ekg,orl plus sono krku,2krat odběr krve jelikoš jsem měl pocity dušnosti a svíráni krku.Lékař mi předepsal laxaurin 1,5mg a...

Milý pane Milane. Bez vyšetření Vám samozřejmě žádný lékař nemůže dát "jistotu". Na Vaši otázku, zda obtíže mohou být psychogenní, lze odpovědět kladně. Nevím, jak pokračuje...

Už přes dva roky jsem měla neurčité tělsné potíže (bušení sr., tlak na hrudi, bolest hlavy...), po všech vyš. jsem se na netu dočetla, že může jít o Úzostnou poruchu s panickámi...

Lexaurin v úzkosti užijte, půl tablety, uleví se Vám. Sertralin byste potřebovala zvýšit na 50mg denně po snídani. Pak by mohlo dojít ke snížení potřeby užít Lexaurin.

Extrasystoly

| Dotaz od: Petr

Vážený pane doktore, dovoluji si Vás požádat o Váš názor na následující problém. Je mi 31 let, mívám občas pocit cizího tělesa v krku (knedlík v krku). Častá nachlazení. Před 3...

Velmi přesně až učebnicově popisujete extrasystoly, které mohou být i příčinou zmiňovaného "knedlíku v krku"; souvislost s častým nachlazením je nepravděpodobná. Příčinou "vlny...

Deprese v menopauze

| Dotaz od: Hana

Moje mamka(50 let) trpí již tři roky depresemi.V menopauze je již třetím rokem.Její deprese se objevují jen o Vánocích,kdy není schopna fungovat.Vždy spí, nejí, má úzkostlivé...

Paní Hano! Lexaurin je lék s tlumicím účinkem, vhodný při úzkostech, napětí, stresu, strachu apod. Pokud ho matka užívá nekontrolovaně, není to dobré. Zvýšená spavost může být...

Panická porucha

| Dotaz od: Linda

Mám dotaz už třetím rokem trpím panickou poruchou ze začátku když jsem bydlela v Budějovicích tak jsem naštěvovala psychiatra který mi dost pomáhal a psal mi prášky, nikdy jsem...

Vážená a milá paní Lindo, jistě, existují přírodní prostředky, které pomáhají při úzkostech i lehčích depresí a je jich dost. Pokud Vám stačí Lexaurin v dávkách a intervalech...

Cymbalta

| Dotaz od: Jana

Už 1 rok užívam cymbaltu, ráno a večer.Predtým som užívala takisto 1 rok venlafaxín actavis,je možné, že mi cymbalta prestala účinkovať,pretože pociťujem znova niektoré príznaky...

Milá paní Jano- i při řádném užívání antidepresív je skutečně občas nezbytné léčbu pozměnit. Spojte se se svou ošetřující lékařkou, rozhodně to není nějaké zbytečné obtěžování.

V posledních letech mám problém se spánkem. Beru Melatonin 5 mg, pomáhál docela hodně . Od února se léčím na onkologii chemoterapiemi a Melatonin přestal fungovat.Když už usnu...

Nepíšete, jaký typ chemoterapie jste měla, nicméně účinek melatoninu jistě chemoterapie narušit může.

Od 7. srpna mám problém s pískáním v levém uchu.Byla jsem na ORL, kde mi bylo řečeno, že mám otok na obou bubínkách a to způsobuje pískání, zalehlé ucho a zvláštní tlak v hlavě...

M, závratě a hučení v uchu mohou být způsobeny i postižením vnitřího ucha, případně sluchového nervu. RS se vyloučí magnetickou rezonancí, tu máte objednánu, stejně jako se...

Úzkosti

| Dotaz od: Jana

Jsem ve 32. týdnu těhotenství, trápí mě úzkosti, někdy i deprese, návaly strachu a záchvaty paniky - každý den, k tomu špatně spím. beru setralin 50 mg, před čtrnácti dny mi...

Paní Jano Píšete , že užíváte sertralin, který byl navýšen. Nepíšete kým, předpodkládám, že vás léčí psychiatr, i když tyto léky mohou napsat i praktičtí lékaři nebo...

Astma

| Dotaz od: Daniela

Omlouvám se, jestli dotaz pokládám do nesprávné poradny. Mám komplexnější problém. Chtěla bych se zeptat, jestli je možné mít začínající astma bez kašle? Zatím se mi ani nestává...

Danielo, astma bronchiale se nemusí projevit ve všech případech kašlem. Pokud máte pocit tzv. pískání při dýchání, doporučila bych vám vyšetření na plicním k doplnění...

Pani doktorka na psychiatrii mě ujistila, že jsem zcela normální a doporučila mi kontaktovat neurologii, kde absolvuji neurologické vyšetření, v rámci kterého by měl neurolog...

Preparát s účinky alkoholu neexistuje. Jediné, co by mohlo pomoci snížit úzkost, jsou léky typu benzodiazepinů (např. Neurol, Lexaurin) - užít 1 tabletu cca 30-60 minut před...

Je mi 25 let a mam zrychleny tep kdyz sem v klidu tak kolem 95 tepu za minutu a kdyz neco delam tak kolem 130 tepu a mensi tlak na hrudi a nekdy mi i nekolikrat za den preskoci...

Předpokládám, že kardiologické vyšetření zahrnovalo nejen EKG, ale i echo a 24-hodinovou monitoraci EKG a také že bylo (laboratorně - z krevnícho odběru) vyloučeno onemocnění...

Bolesti břicha

| Dotaz od: Mirka

Mám asi rok různé zdravotní potíže, které se neustále mění, některé mizí, objevují se nové a některé zůstávají. Nyní mě nejvíce trápí bolest v oblasti břicha... je to bolest...

Mirko. Pokud Vás trápí bolesti břicha, pocity nadmutí a všechny dostupná vyšetření jsou negativní, netrpíte jinými známkami nemoci, jako např. váhový úbytek, poruchy krevní...

Již 16 roků jsem v péči revmatol. ústavu pro primární Sjogrenův syndrom a revmatoidní artritidu. Užívám Plaquenil. Kromě obvyklých potíží při této diagnoze mám několik let...

Sice vás chápu, ale obávat se operačního řešení musí mít nějaký podklad. Kvůli věku se rozhodně bát nemusíte, záleží na biologickém věku a stavu organismu, věk v kalendáři není...

Antidepresívum zoloft

| Dotaz od: viktor

P.Doktorka Chcel by som sa Vás opýtať.Mám diagnostikovaú OCD poruchu.Užival som asi rok Zoloft 25 mg denne a lexaurin 1,5-3mg denne podľa potreby.Teraz mi moja Dr.zdvihla dávku...

Milý Viktore, chápu Vaše obavy, ale mám hodně zkušeností s léčbou OCD, a skutečně je 25mg velmi malá dávka k léčbě, běžně používané denní dávky sertralinu(Zoloft) se pohybují...

Nespavost

| Dotaz od: lenka

Prosím o pomoc od 7.11 trpím úpornou nespavostí byla jsem na různých vyšetřeních - štítná žláza CT hlavy rentgen plic ale vše je v pořádku nemám ani žádné problémy z kterých...

Rozhodně bych doporučoval konzultaci jak na neurologii, tak i na psychiatrii. Může se totiž jednat o nějakou z forem psychosomatických poruch. Hezký den.

Brnění rukou

| Dotaz od: Jana

V noci jsem měla brnění rukou, vnitřní třes a ráno v prvním okamžiku zkreslené vidění.Nemohla jsem si lehnout na ruku.Vzala jsem si Lexaurin, abych přemohla ten vnitřní třes...

Na dálku lze těžko vyšetřit vaše tělo a doporučit nějaké testy, pokud by se tyto stavy však opakovaly, navštivte neurologa, který vám bude věnovat pozornost, vyšetří vás a...

Reaktivní tachykardie

| Dotaz od: Jana

Za deset dni me čeká operace kyčelního kloubu TEP a mam uz po třetí namereny zrychlený srdeční tep112, může nastat problém pri operaci nebo se musi operace odložit, jinak jsem...

Dle toho ,co píšete ,se nejspíše bude jednat o tachykardii/tedy zrychlený tep/ vzniklý stresem či v současné době úzkostí na podkladě čekající operace.Důležité je,zda zrychlení...

Psychické potíže

| Dotaz od: jana

Pane doktore, letos je to 5 let co beru antidepresiva.Brala jsem 1 denně deniban a 1 denně coaxil letos v červenci mi bylo delší dobu špatně tak byl nasazen 1denně deniban...

S největší pravděpodobností kvůli vysazení takové dávky cigaret trpíte abstinenčním syndromem. Jeho délka se liší člověk od člověka, jak se ale tělo závisloti zbaví, měly by...

Schizofrenie, zhoršení stavu

| Dotaz od: Eliška

Moje maminka (63 let) se zhruba 20 let léčí se schizofrenií. Relapsy za celou dobu byly čtyři. Jeden jsme zvládli doma a zbytek hospitalizací. Poslední relaps byl před rokem a...

V medikaci je u paní nyní řada léků v nižších dávkách. Nejistá je dávka léků, kterou maminka ale skutečně kdy užila. Popsaný stav navíc neodpovídá jen užití léků. Navrhuji se...

Psychika

| Dotaz od: Dagmar

Velmi Vás prosím o radu.Před třemi týdny mi psychiatrička předepsala Sertralin-50mg s tím že na začátek budu brát půlku tabletky,protože jsem drobné postavy a má váha se...

Krásný den.Je mi líto,že máte takové trápení se snášenlivostí léků.Zmíněná antidepresiva jsou ale skutečně tzv.léky volby pro úpravu stavů spojených s úzkostmi,stresovým...

Úzkostné stavy

| Dotaz od: Petr

Beru itakem 10 mg na uzkostné a panické stavy od pulky listopadu takze skoro 3 měsíce. Stavy se zlepsovali ale najednou jakoby prášky přestali fungovat a cítím se mnohem hůř než...

Itakem není návykový lék, ale při náhlém vysazení dochází k prudkému poklesu serotoninu a to je velmi nepříjemný stav, proto se musí vysazovat postupně např. 2 měsíce. Domnívám...

Obrácím se na Vás s prozbou o radu a pomoc ohledně mého zdravotního stavu. Již cca 2 roky mě trápi stavy nevolnosti v souvislosti bolesti hlavy, únavy, brnění končetin...

Máte- li potvrzenou úzkostnou poruchu, jsou dostupné velmi účinné léky, např. Lexaurin a jiné. Všechny jsou ale na doporučení a předpis lékaře z oboru psychiatrie.

Žaludek

| Dotaz od: Radmila

Tchyně byla na gastroskopii, kde byl nález: řasy plastické,sliznice fundu klidná,v těle je aborálně na přední straně drobná ulcerace - co to znamená, odběr biopsie z okrajů, na...

Jedné se o zhoubný nádor těla žaludku, v místě zakřivení. Nemusíte mít ale strach, podle zprávy byl objeven v poměrně časném stádiu. Proto je velká naděje na celkové uzdravení...

Bolest hrtanu

| Dotaz od: Nikola

Uz par dni me poboliva kolem hrtanu. Je to spise takovy neprijemny pocit. Byla jsem na vysetreni Orl, kde bylo vse v poradku. Obvodni lekar mi odebral krev na stitnou zlazu, ale...

Vaše obtíže mohou být v souvislosti s krční páteří. Tím spíš, jestli po rehabilitaci obtíže zmizí. Může být příčinou i psychika. Někdy při stresu má člověk pocit jakoby...

Hyperventilační tetanie

| Dotaz od: Miriam

Synovi byla po x letech obtíží diagnostikována hyperventilační tetanie a to vyšetřením EMG(?). Nedostatkem hořčíku trpěl už jeho pradědeček, dědečkovi, strýci, tetě i několika...

Naprosto rozumím Vašim obavám.Obtíže Vašeho syna se týkají okruhu,kde se stýká oblast neurologie a psychiatrie,ale jistě by Vám velmi pomohl i pohovor s praktickým lékařem...

Antidepresiva a alkohol

| Dotaz od: Zuzana

V 16 letech jsem měla žaludeční vředy a následně zánět dvanácterníku. Po vyléčení mi stále bylo zle, než se přišlo, že trpím psychosomatickým onemocněním a za veškeré žaludeční...

Myslím, že jste mimoděk vyslovila velkou známou pravdu... Alkohol je nejdostupnější lék ke zmírnění úzkosti - a to je jistě jedna z nejhorších emocí, kterou člověk zná. Věřte...

Zvláštní pocity na jazyku

| Dotaz od: Lucie

Již týden mám nepříjemný pocit u kořene jazyku, jako bych tam měla chlup (lechtá, dráždí mě to), ale nejde to ničím zajíst/zapít, dráždí mě to stále. Při mluvení se to ještě...

Lucie, velmi často svědění patra či jazyka bývá příznakem alergie, může se ale také jednat např mykozu, nedostatek hořčíku, vitamínu B12, neurologické potíže či dokonce...

Třes, mravenčení

| Dotaz od: Natalie

Už měsíc a půl mě trápí mravenčení v končetinách, občas takové tupé bolesti v nich. Nejdříve to začlo v levé ruce, kdy přestala být jakoby citlivá, pak se to přesunulo do levé...

Zdravím Natalie...nemyslím si že patříte na psychiatrii...určitě je potřeba dokončit to neurologické vyšetření a čekat 2 měsíce na MR mi přijde taky dost šílené...rovněž si...

Již rok a půl se potýkám se stavy, kdy mám někdy pocit, že snad zemřu. Začalo to před svatbou, kdy jsem nemohla celou noc spát, jak mi bušilo srdce , že mi to až nadzvedávalo...

Milá Moniko, potíže, které popisujete, jsou s vysokou pravděpodobností projevy tzv. panické poruchy. Váš praktický lékař už asi vyčerpal svoje možnosti v léčení této nemoci...

Panická ataka´+agorafobie

| Dotaz od: Jitka

13let trpím agorafobii a panickými ataky,psychiatr mi předepsal Neurol a potom Xanax,časem mi přestali učinkovat a já ataky zvladala překonat alkoholem,trvalo to 10let než jsem...

Jitko, pokud nevěříte současnému psychiatrovi, bude lepší vyhledat jiného - některé léky (včetně těch, které vám mohou pomoci) praktický lékař nemůže předepsat. Pokud jde o...

Bolest páteře -dušnost

| Dotaz od: Libuše Kelnerová

Je mi 48 let , vážím 59 kg cvičím aerobic a posilování. Jsem astmatik-dýchám Seretide 50/250 1x denně, Rinocort, Xyzal též 1x denně. Jsem doma 3 týden pro dechové křeče a...

Mohl by velmi pomoci rehabilitační lékař, případně neurolog, který umí myoskeletální medicínu, neboť podle popisu se velmi pravděpodobně může jednat o obtíže, které plynou z...

Úzkostněpanická porucha

| Dotaz od: Lenka

Již 10 let se léčím se stavy paniky a úzkosti a nespavostí. Bojím se chodit sama např. do města a když musím cestu absolvovat, vždy mě to vyčerpá. Trpím i chronickou bolestí zad...

Nejlepší radou je dle mého soudu vydržet, neklesat na mysli a věřit svým terapeutům.. Někdy je zapotřebí oboustranně nesmírné trpělivosti - najít vhodné antidepresivum...

Coaxil a seroxat

| Dotaz od: viktor

Pani Doktorka Chcem sa opýtať na Váš nazor na lieky Coaxil a Seroxat v liečbe OCD.Niekde som čítal že pri liečbe Coaxilom sa dá veľmi dobre zabviť sa aj lexaurinu

Viktore, paroxetin (Seroxat) je vhodný lék k léčbě OCD, u Coaxilu tuto zkušenost nemám. Ten spíše předepisuji u mírných depresí a depresích u lidí závislých na alkoholu, kde má...

Náhlé stavy dušnosti

| Dotaz od: Hana

Od lonského roku se mi občas stává, že najednou hůře dýchám, jakoby se mi zužilo hrdlo (laicky řečeno), mám pocit nedodechnutí a nedostatku kyslíku. Trvá to vždy pár minut,max...

Dle popisu Vašich obtíží soudím na neurovegetativní dystonii či panickou ataku. Jde o nezávažný, ale nepříjemný stav. Akutně by měl pomoci jednorázově podaný Lexaurin. Pokud je...

Polyvalentní obtíže

| Dotaz od: Jan

V říjnu jsem měl pravděpoboně hyperventilaci,určeno ve FN brno. V květnu jsem měl pocit bušení srdce,s tím jsem byl na EKG, ale nic se tam nenašlo.objednal jem se tedy na...

Hezký den Jane, nejprve se Vás zeptám, jak jste na tom se stresem doma, v práci, odpočíváte, relaxujete? Jistě bych Vám doporučila trochu zvolnit pracovní tempo a více tedy...

Náhlá nespavost

| Dotaz od: Blanka

Po velikém stresovém vypětí (státnice 29. 1.) jsem začala špatně spát. Usínání trvá cca dvě hodiny, v noci se často budím a probouzím se kolem páté hodiny. Zdají se mi hodně...

Blanko, děkuji Vám za dotaz. V první řadě gratuluji ke státnicím, studovat při dvou dětech je umění. Ve Vašem případě se jedná s největší pravděpodobností o akutní nespavost...

Mr

| Dotaz od: Jana

Již 2 roky mě pobolívá hlava.Jedná se o bolest poloviny hlavy, někdy doprovázená bolestí za očima, někdy pocitem na zvracení, únavou.Loni se mi zablokoval krk, až mě musela...

MR počítá i s možností klaustrofobie- před vyšetřením dostanete potřebné léky, abyste vyšetření přečkala. Hraniční EEG a šmouha se bez přesného popisu nedá objasnit, určitě Vám...

Strach ze zubaře

| Dotaz od: Anna

Strach ze zubního ošetření má většina lidí. U mě však tento problém přerostl únosnou míru. Před ošetřením mám průjem, návaly na zvracení, tachykardii, třes rukou a kolabuji, už...

Anno! Z mého pohledu jde o situační stres. Krátkodobě bych situaci řešil anxiolytickou medikací - před návštěvou zubaře Neurol, lexaurin, diazepam nebo podobný medikament v...

Nespecifikovaná diagnoza

| Dotaz od: iva

Prosím o radu. Pátý rok mám mnoho potíží. Krev v moči i po opakovaném přeléčení Macmimorem, suchý kašel a dušnost, bolesti rovných kostí a zad, křeče v nohách, brnění prstů u...

Poku máte zvýšený revmatoidní faktor, bolesti kostí, doplnila bych revmatolgoické vyšetření, kde by se dovyšetřily ještě další autoprotilátky, aby se vyloučilo např. systémové...

Trpím záchvaty ůzkosti.Objevují se cca 2x týdně vždy mezi 20-21:30hod,brečím,křičím a ptám se na důvod mého života,vždy to samovolně zmizí,tak vím,že to musím vydržet.Beru 200mg...

Záchvaty paniky, které se u Vás objevují mají určitě nějaký důvod. Vím, že josu velice nepříjemné a že Vás hodně trápí. Je dobře, že alespoň samy odejdou, i když jejich prožitky...

Uzkost

| Dotaz od: Michaela

Chtěla jsem se zeptat na Mirtazapin Sándor 15 mg. Před půl rokem mi začala trápit krční páteř /motolice/a k tomu se přidali úzkostí. Půl roku jsem to zvládala z bylinkám a a...

Myslíte asi MIrtazapin SAndoz, co se týče jeho účinku je to spíše antidepresivum, Lexaurin vám samozřejmě uleví, ale nedá se brát celý život. Pokud máte psychosomatické potíže...

Problém s chůzí

| Dotaz od: Aneta

Zasílám dotaz pro psychiatra či neurologa Mám poslední rok hrozný strach z ALS, nejdříve se mi zdálo, že špatně polykám, to se upravilo, pak mívám záškuby různě po těle, beru...

Zdravím vás, bohužel vsugerovat se dá všechno a pokud máte z něčeho hrozný strach, měla by jste to hlavně probrat se svým lékařem, který vám píše antidepresiva, protože vaše...

Strach

| Dotaz od: Daniel

Čeká mě chirurgická extrakce neprořezané dolní osmičky, mám ale ze zákroku velký strach. Někde jsem četl že pomůže vzít si před zákrokem nějáký lék na uklidnění (byl uváděn...

Ano tyto léky vás trochu zklidní, dobré je taky vzít si něco předem na bolest, co vám dobře zabírá a co máte vyzkoušené...je ale nutné se na tom předem domluvit s lékařem, aby...

Bolesti hlavy

| Dotaz od: Jana

Již 2 roky mě pobolívá hlava.Jedná se o bolest poloviny hlavy, někdy doprovázená bolestí za očima, někdy pocitem na zvracení, únavou.Loni se mi zablokoval krk, až mě musela...

S klaustrofobií se u MR "počítá" a medikaci Vám určitě dají před vyšetřením- buď bude stačit lexaurin, nebo silnější např. diazepam atd. Hraniční EEG a šmouha se nedá bez...

Argofan a haloperidol

| Dotaz od: Irena

Beru 1 tabletu Afgofanu 75 SR ráno a půl tablety Haloperidolu-Richter 1,5mg večer. Do toho ještě přes den beru Lexaurin 1,5 nebo 3 mg 2x až 3x denně dle potřeby. Mám panickou...

Ireno! Argofan zvyšuje plazmatickou koncentraci haloperidolu, tyto dva léky je tedy možné užívat současně, ale pokud jste začala nově brát Argofan, dávku Haloperidolu bude možná...

Úzkosti

| Dotaz od: petra

Chci se zeptat jestli mé potíže můžou souviset s panickou poruchou či panickou atakou,Vždy jsem byla emočně citlivější a labilnější jedinec.Před třemi lety jsme se po...

Vaše obtíže nepochybně se stresem souvisí. Bohužel nepíšete, ač vše vypisujete velmi podrobně, pro mě zásadní informaci- a to, jak dlouho antidepresiva užíváte? Je skutečně...

Již více jak dva měsíce spím pouze 3 hodiny za noc.Vždy se vzbudím mezi 2-3 hod a již neusnu.Jsem hrozně unavená a vyčerpaná, fyzicky i psychicky. Byla mi zjištěna nízká hladina...

Žádné vyšetření na nespavost neexistuje. Podle vašeho popisu jde u vás rozhodně o stres a psychickou poruchu nespavosti. Dva měsíce spát po 3h nic neznamená, nespavost trvá roky...

Je mi 37 let a mám problémi se silnými udery srdce.Cítím je na i zádech, když ležím je to tak už přes rok, vím že jsem v pořádku měla jsem i vyšetření.Ráno než vstanu, tak to...

Děláte vše proto, aby jste se potíží zbavila, to vás moc chválím. Dále choďte k psychologovi. Pokud občas tyto potíže vzniknout, můžete občas !!! užít něco na zklidnění - vhodný...

Strach

| Dotaz od: DennyW.

Mam na vas takovy dotaz:) kdyz mi bylo cca 15 tak se mi o tyden zpozdila menstruace a ja se strasne nejak bala jestli semnou neco neni apod. Porad jsem vyvadela a tak jsem...

Denny, podle toho jak své potíže popisujete, řekla bych, že se jedná o úzkostné stavy. Provázejí je záchvaty panických atak. Je to problém, který má mnohem více lidí, než by se...

Drive jsem kouril marihuanu a pil alkohol ve velkem mnozstvi. marihuanu jsem kouril denne a alkohol pil nejmene 2-3x tydne do stavu velke opilosti. Chodil jsem k psychiatrovi...

Konzumace alkoholu a marihuany v popsaném množství a četnosti Vám sama o sobě snadno přivodí problémy s pamětí, uvažováním a myšlením. Je jen dobře, že jste dokázal s obojím...

Bolest na hrudi

| Dotaz od: zdenek

Bude mi 60 let a jelikož jsem nikdy nebyl v sauně,rozhodl jsem se ji navštívit.Přečetl jsem si na internetu návod správného saunování a první tři návštěvy proběhly dobře.Cítil...

Akutní infarkt byl naštěstí vyloučen, může se ale jednat i o námahovou anginu pectoris. V první řadě doporučuji kardiologické vyšetření - buď bicyklovou ergometrii (zátěž...

Antidepresiva-mirzaten

| Dotaz od: Jaroslava

Brala jsem mirzaten 15,tabletu večer psych.mi to zvýšila na na 2 tablety večer ty (15),říkala,že kdyby mi to pak snižovala tak bych brala zase 1 (15),proto beru 2.(15),je to...

Jaroslavo, dávka, nastavená Vaším psychiatrem je nepochybně v pořádku. Bohužel, nežádoucím účinkem tohoto preparátu je opravdu přibírání na váze, takže pokud budete tento...

Nespavost

| Dotaz od: Věra

Dlohodobě , ale s přestávkami trpím nespavostí, od lékaře mám předepsaný Lexaurin,který s přestávkami uživám mnoho let. Ale v případě stresu a to jsem teď se k němu musím vrátit...

Milá Věro. Myslím si,že byste měla neprodleně hledat lékaře, se kterým se dohodnete. Při léčení není důležitý chemický vzorec medikamentu. Hlavní je dialog- tedy vztah s...

Možná je to hloupý dotaz, ale po zážitku kamarádky (po bodnutí vosou) mám panickou hrůzu z anafylaktického šoku. Vím, že to není zcela normální,léčím se na psych. kvůli úzkostem...

Anafylaktická reakce probíhá extrémně rychle a je velmi prudká. Tenm kdo má alergii na bodnutí včelou či vosou, tak může být vybaven pohotovostní injekcí, kterou nosí stále u...

Cysta a možn těhotenství

| Dotaz od: barunka

Chci se jen zeptat,má cystu na levém vaječníku asi 4,5cm velkou,poslední menses jsem měla 27.3.2012,vše bez problému,již v pátek,a sobotu jsme měli pohlavní styk,je možné při...

Otěhotnění s cystou není vyloučené, je však známo, že cysty mohou způsobovat i poruchy plodnosti. Sama uvidíte, jak to bude ve Vašem případě. Cysta jako taková není překážkou...

Stížené dýchání

| Dotaz od: Lucie

Chtěla bych poprosit o radu,protože už nevím co s tím mám dělat.Stávalo se mi to občas,ale ted to mám v kuse-na hrudi i na krku mě to tlačí,někdy pálí a stěžka se mi nadechuje i...

Dobrý den, ještě navštivte ORL a plícní, ať máte vše kompletní, ale pravděpodobně se opravdu bude jednat o psychosomatické onemocnění, neboť jste kompletně vyšetřena

Operace, panická porucha

| Dotaz od: Simona

Čeká mě operace žlučníku, trpím agorafobií a panickou poruchou, budu podstupovat operaci v jednodenním režimu. Přijet mám v den operace na 10 hod. Kdy bude přesně operace zatím...

Simono, samozřejmě nejlépe by bylo nekouřit vůbec, ale pokud by vás to mělo dostat do nepříjemné psychické kondice před operací, tak jedna cigareta vám neublíží. Co se týká...

Lék asentra

| Dotaz od: Ludmila

Prosím,jestli byste mi mohl sdělit,zda Asentra nemůže způsobovat zvyšování TK.Měla jsem CMP a předtím jsem užívala Godasal a Prestance.Po několikerém užití Asentry se mi začal...

Lexaurin a Neurol mají velmi podobný účinek, o něco výhodnější vlastnosti má Neurol. Nicméně oba tyto léky mohou při delším užívání vést k návyku, je pak obtížné je vysadit...

Dp/dr syndrom

| Dotaz od: Martina

Je mi 15 let a v září jsem začala trpět DP/DR syndromem způsobeném marihuanou..Myslela jsem, že se s tím srovnám sama, že ty hrozný pocity přejdou, ale už to zachází daleko a...

Pro Vás existuje jediná cesta, jak z Vašich problémů ven, a to svěřit se rodičům a jít na vyšetření k psychiatričce. Jak to rodičům sdělit Vám mohu poradit jen obecně, protože...

Nervy a nervy:(

| Dotaz od: Alexandr

Moc se vas chci na neco zeptat ja vim že na sobě hledám pořád nejakou tu nemoc ale trpim mensí panicou úzkostí je to z toho protoze mi je 19 narodilo se mi dite a starosti...

Alexandře, epizoda s intoxikací lékem, který nebyl předepsán vám, vás jistě poučila, což je pro vás dobré. Tlak u srdce může mít více příčin, infarkt je ve vašem věku velmi...

Před 2 lety mi začalo klimakterium, je mi 50. Budila jsem se v noci s pocitem horka. Po čase začalo něco daleko nepříjemnějšího, občas se budím s bušením srdce. Za noc to je 3x...

Asi to štítnou žlázou není, bušení způsobuje zvýšená funkce, nikoli snížená, s velkou pravděpodobností se jedná o projev klimakteria. Poproste vašeho lékaře ať vám napíše...

Neurol

| Dotaz od: Jirka

Chtel jsem se zeptat beru neurol 0,25 dva vecer pred spanim mel jsem bolesti bricha a tlak na hrudi na endoskopii m,i nic nenasli zaludek je pry podrazdeny od nervu bolesti mam...

Pokud byla všechna vyšetření negativní je pravděpodobné, že Vaše obtíže jsou opravdu od nervů. Doporučobvala bych návštěvu psychologa, pokud nemáte tu možnost, zkuste zvýšit...

Zhruba dva týdny zažívám poměrně nepříjemné problémy (které přichází prakticky v jakémkoliv stavu nebo při jakékoliv činnosti), jako jsou závratě, motání hlavy, někdy slabá...

Michale! Pokud stále trpíte občasnými pocity nepravidelné srdeční akce, bylo by možná s výhodou Ekg Holtera ještě jednou zopakovat. Předpokládám, že základní krevní testy i test...

Antidepresiva

| Dotaz od: Lenka

Mám úzkostně panickou poruchu,užívám pouze lexaurin a hypnogen.Antidepresivům se bráním,v minulosti jsem je užívala (zkoušeli mi asi 5 druhů) a bylo mi ještě hůř.Chi se zeptat...

Vypadá to, že pro Vás nepůjde za současného stavu udělat nic dobrého , protože: - užíváte léky, které Vás poškozují a na nichž budete zřejmě časem závislá - tedy ty léky...

Únava, motání hlavy

| Dotaz od: Jiří

Již třetím rokem se mi opakuje stav kdy se mi motá hlava jsem unavený a bez energie,někdy jsem dokonce rád že stojím.V nejhorší fázi zblednu v obličeji a mám jen červené pruhy...

Pokud se obtíže dostavují v podobném období, při vyšetřeních nic neobjevili a dle Vašeho popisu obtíží, psychická složka je pravděpodobná. Pokuste se sám najít události v...

Strach z jízdy autem

| Dotaz od: Klaudie

Chci prosím vás poradit. Už několik let necstuju. Jen maximálně od meho bydliště do 10 km teď bych chtěla jet dál (osobní už kvůli dětem dárek welness pobyt) a nechci je zklamat...

Klaudie, z volně prodejných léků můžete zkusit klasický Kinedryl 1 tabletu 60 minut před cestou. Těžko říct, jestli cestu prospíte. Sice většinou působí ospalost, ale zároveň...

Nález z gastroskopie

| Dotaz od: Petra

Prosím Vás o vysvětlení pojmu z gastroskopického vyšetření (můj pan dr. bohužel neřekl) a nějaké rady co mě může trápit. Mé problémy začly bolestí kyčle, v hýždi, třísle. S...

Nález z gastrokospie lze hodnotit jako celkem příznivý, ostře ohraničená junkce je jen popis přechodu jícnu a žaludku. Pouze Vám mírně nedomyká svěrač mezi jícnem a žaludkem...

Panická úzkostná porucha

| Dotaz od: Dana

Od svých 21 let( nyní je mi 40 ) trpím následkem postraumatického stresového syndromu panickou úzkostí. Dlouho jsem byla přesvědčena, že se jedná o organickou poruchu, prošla...

.Moc a moc ráda bych Vám "nabídla" nějaké kouzlo, jak získat jistotu "trvalého" vyléčení..Jenže..Lidská bytost je nesmírně křehká a citlivá, nadaná mnoha schopnostmi, ale také...

Standa 57 let Ahoj všichni nemocní a ti co umí poradit. Mám velký problém s krční páteří. První operace 16.3.2015 - výměna ploténky, která tlačila na míchu mezi C5C6 za cake...

Stando. Operace páteře 2x, z toho2x v jednom segmentu je pro páteř a její další fungování zátěž. Nevím důvod operace, jaké byly potíže a jaký nález na MR. Zdá se, že se ale...

Bušení srdce

| Dotaz od: miša

Už včera mi byl zodpovězen dotaz na toto :Dobrý den,měla bych rozsáhlejší dotaz?Loni jsem začala mít problémy s přeskakováním srdce,silné bušení srdce s frekvencí okolo 18é za...

Milá a vážená, Vaše problémy se jeví jako PANICKÁ PORUCHA, na kterou je nejlepší léčba antidepresivy + psychoterapií. Jinou radu nemám a pokud nechcete brát léky, neumím...

Je mi 25 let, na konci června jsem prodělala celkem těžkou infekční mononukleozu s hospitalizací v nemocnici, kde mi týden bylo podáváno následující: Cefuroxim 750 mg 3x denně...

Ohledně supraventrikulární tachykardie lze u Vás konstatovat, že máte predispozici k jejímu vzniku. Nejspíš se jedná o vrozený abnormální shluk elektricky vodivých buněk v srdci...

Rozešel se se mnou přítel a mě to hrozně vzalo, byl jediný koho jsem měla! Beru léky ráno před jídlem letrox 50, po jídle zoloft 100 mg, lexaurim 3 mg.-kvůli rozchodu s přítelem...

Uvedené lékylze takto užívat. Riziko závislosti je u Lexaurinu, ten byste neměla užívat dlouhodobě, tj. pokud budete mít potřebu pro úzkost/smutek ho užívat déle nežcca14-20 dní...

Nespavost

| Dotaz od: Olga

- již několik let cca 15 trpím poruchou spánku/především usínáním/. Již v dětství jsem špatně usínala, ale po smrti matky jsem měla na starosti otce a tak jsem přestala spát...

Hezký den Olgo, také nejsem zastáncem nadměrného a pravidelného užívání hypnotik, tedy léků na spaní. Vhodné by bylo, kdybyste se ještě jednou zamyslela nad Vašim životním...

Stres a nevolnosti od žaludku

| Dotaz od: Martina

Jsem více jak 2 měsíce docela ve velkém stresovém vypětí - čeká mě stěhování daleko od rodiny a celkem tato situace začala na mě dopadat. Přepadají mě takové pocity jako před...

Je pravda, že stres může způsobovat změny v oblasti žaludku a z toho plynoucí obtíže. Pokud Vaše obtíže přetrvávají, doporučil bych Vám zakoupit volně prodejné preparáty...

Latentní tetánie

| Dotaz od: Radovan

Paní doktorko.Obracím se k Vám s problémem hyperventilační tetánie.Trpím tím již půl roku a denně beru 3tablety hořčíku 50mg a Lexaurin 3mg 1-2 tbl.denně.Bohužel i tak mám...

Dle mého názoru je nejvhodnějším lékem na Vaše obtíže lexaurin, s čínskou medicínou žádné zkušenosti ani informace v souvislosti s Vašemi obtížemi nemám.

Obtíže se týkají více oblastí - vše začalo před cca 2 měsíci obtížným dýcháním po probuzení, doprovázené kašlem a značným zahleněním dýchacích cest. Po týdnu se přidaly obtíže s...

Podle popisu jste již zaléčil infekci dýchacích cest a poruchu trávení. Stresovou poruchu se podle popisu také daří zvládat, i s pomocí antidepresiv. Bolest na hrudi, slabost...

Psychika

| Dotaz od: Eva

Vím, je zvláštní, že píši zrovna dnes ale už to nejde vydržet. Chci se, prosím, zeptat. V roce 2009 mi obvodní lékař nasadil na latentní tetanii, krom hořčíku také léd Remood. V...

Latentní tetanie, ač se to hned tak nejeví, je poměrně závažný, pro pacienta nepříjemný stav, kdy podstata je v psychice a je nutno řešit co nejdříve. Myslím, že v r. 2009 lékař...

Je mi 56 let, jsem v ID.V r.2002po operaci krční páteře,autohavarií se mi potíže vrátily - bolesti a brnění rukou a hlavy,občas špatné vidění.Mám velké potíže s bederní páteří...

Libuše! Naprosto přesně vím, oč Vám jde! Na to, aby se běžní kliničtí lékaři věnovali důkladně jedinému pacientovi nemají především čas. Existuje řada lékařů, kteří se Vám...

Nervozita

| Dotaz od: Renata Nováková

Obracím se na Vás s dotazem. Jsem studentkou posledního ročníku univerzity a za 6 dní mě čeká složení státní zkoušky. V současné době už na sobě pociťuji značný stres spojený s...

V této chvíli je již trochu pozdě, měla jste to řešit již dříve. Lexaurin vás jiště dokáže zbavit úzkostí, ale může i uspávat a tlumit aktivitu mozku, což ve vašem případě by...

Silné nevolnosti

| Dotaz od: Nikola

Už 4 měsíce mám silné nevolnosti- pocity dušnosti, motání hlavy, únava, pocity na omdleni, pocity na zvracení, tlak v krku (ale nezvracím) a tlak v nadbřišku..Před 4 měsíci jsem...

Milá Nikolko, hodně nerada Vás zklamu. Přes svůj mladý věk trpíte několika poruchami, které vyžadují pravidlné kontroly u příslušných lékařů. Jste tedy - ať si to přejete či ne...

Bolest břicha

| Dotaz od: Jaromír Adam

Už téměř rok trpím pícháním v břiše a bolestí varlat na dotek... Moje problémy začaly zánětem varlete. Byl jsem na urologickém, kolonoskopickém a gastroskopickém vyšetření...

Po absolvování Vámi uvedených vyšetření mi nezbývá, než Vám ještě ke kompletaci všech vyšetření doporučit návštěvu dermatolvenerologie, zda se u Vám nejedná o maskovaný infekt...

Hematurie, vysoký tlak

| Dotaz od: Petra

Pane doktore. Je mi čertsvých 37 let, vždy jsem byla zdravá bez operací a hospitalizací. Moje maminka zemřela ve věku 53 let na karcinom děložního čípku (zanedbaný, musela...

Vážená paní Petro, včasné rozpoznání počátečního stádia chronického onemocnění ledvin může být obtížné. Doporučuji Vám nečekat na výsledek urologického vyšetření a domluvit se...

Zablokovaná menstruace

| Dotaz od: Stana

Jsem 15měsíců od porodu. Menstruace byla vždy extrémně nepravidelná. Tentokrát přišel velmi silný premenstruační syndrom, sliznice na stupnici 13, nespavost, noční návaly...

2 dny zvládnete, pak odmenstruujete a bude vše v pořádku. Menstruace by měla přijít do 4-5 dní.

Stavy na umření

| Dotaz od: Tomáš

Chtěl bych Vás poprosit o Váš názor. Již třetím rokem se léčím s panickou poruchou. Mé příznaky doposud byly takové, že když to na mě přišlo, tak jsem měl bušení srdce, závratě...

Tomáši, požádejte svého psychiatra o změnu antidepresívní léčby za lék Fevarin 50mg 1 tbl. na noc a možno po týdnu zvýšit na 100mg 1 tbl. na noc. Měl by Vám pomoci zvládnout...

S maminkou sme byli na CT hlavy v nemocnici a našli jí tam nádor cca 2cm3, Její neuroložka to nějak nechtěla řešit a nic vysvětlovat, že se to jen bude sledovat. Nás ale tato...

Vaše maminka má Alzheimerovu demenci, na tu má zavedenu léčbu - zcela v pořádku. Jen snad lexaurin asi nejvhodnější není. Poruchy paměti jsou asi důsledkem této choroby, stejně...

Deprese při menstruaci

| Dotaz od: Aneta

V období menstruace mám těžké depresivní stavy, veškeré pocity, které cítím běžně jsou najednou silné, až k nevydržení. Agresivita místo naštvání, hysterie místo stresu, deprese...

Psychické změny v období menses pocituje mnoho žen, hormonální léčba by to asi nevyřešila. Můžete zkusit medunku 3x1 šálek,případně z medikamentozní léčby mívá dobré vysledky...

Dávivý reflex u zubaře

| Dotaz od: Pavlína

Chtěla bych poradit. Ošetření u zubního lékaře jako takové mi nevadí, ale mám problém s tím, že když mě ošetřuje (hlavně zadní zuby), tak se mi hodně navaluje. Snažím se hodně...

Pavlíno! Doporučuji cestou praktického lékaře tablety nebo čípky Torecan, případně sedativa jako je lexaurin, neurol, diazepam apod. Nafasovat cestou praktika a před stomatol...

Cipralex

| Dotaz od: Petr

Začínám se léčit s panickou poruchou a beru lék Cipralex 10mg už 5 týden. Asi za týden mi byl přidán lék Tritico 75 na lepší spánek, ale myslím že nijak nepomohl. Jako...

Doporučila bych Vám změnil co nejdříve antidepresívum, např. za sertralin nebo paroxetin. Požádejte svého psychiatra o změnu, měla by být dostatečná léčebná odpověď po 14 dnech...

Prosím Vás o radu. Lékařka mi předepsala AD Wellbutrin a já se zapoměla zeptat, jestli se k němu může užívat Ibalgin, který si beru při bolesti hlavy,Algifen, pokud mně nezabere...

Všechny tyto léky (Ibalgin, Algifen, Oxazepam/Lexaurin, antihistaminika) můžete příležitostně užívat bez ohledu na současné užívání Wellbutrinu.

Jmenuji se Pavla a mám strašný problém a potřebovala bych poradit. Asi před třičtvrtě rokem jsem měla jaky si záchvat kvůli hodně velkým problémům v rodině (klepání celého těla...

Stavy, které popisujete ( klepání těla, bušení u srdce) budou zřejmě projevem panické poruchy, tedy za předopokladu, že je srdce v pořádku. Svědivé projevy na hlavě do jejího...

Psychiatrie

| Dotaz od: jana

Potřebovala bych poradit.Ke konci 6 měsíce jsem musela podstoupit přerušení .Šestined. probíhalo dobře,ale ke konci mě začala bolet strašně hlava.Pani dok.mi dalaCitalec že...

Jano! Pokud i přes nastavenou léčbu trpíte neklidem, je to známka toho, že po psychické stránce nejste zcela v pořádku. V této situaci je nejepším řešením svěřit se vašemu...

Mám na vás prosbu. Je mi 20 let a od června tohoto roku se léčím s psychickou poruchou/ panické ataky. Beru Eliceu 5mg, ráno celou pilulku, večer půlku. Můj stav se každým...

Petro, obecně platí, že při užívání psychofarmak se pití alkoholu nedoporučuje. Escitalopram (Elicea) je však docela běžně užívaný lék a s alkoholem se nijak výrazně neovlivňuje...

Bušení srdce

| Dotaz od: miša

Měla bych rozsáhlejší dotaz?Loni jsem začala mít problémy s přeskakováním srdce,silné bušení srdce s frekvencí okolo 18é za min.,časté motání hlavy,závratě,bolest zad a hrudníku...

Milá Míšo. Lidské stonání nelze rozdělit na jednotlivé systémy, člověk reaguje na podněty, například stresové, komplexně, celým organismem. Vaše srdce rychle buší, svaly jsou...

Střevní potíže

| Dotaz od: Libuše

Pane doktore, od března jsem po operaci žlučníku.Vzhledem k tomu, že jsem stále trpěla nadýmáním a bubláním ve střevech, podstoupila jsem vyšetření na CT, kde byl jen nějaký...

Bohužel nekdy se ani operací žlučníku potíže s trávením nevyřeší a ony přetrvávají, říká se tomu postcholecystektomický syndrom. Pokud potíže trvají, radila bych vám navštívit...

Špatně usínám,proto si střídavě beru na večer neurol nebo lexaurin. Někdy ale ani po těchto prášcích neusnu,takže si vezmu na spaní Dormicum 1/2tabl. nebo Stilnox1/2tbl. Může...

Tato kombinace sama o sobě škodlivá není, jen pozor, abyste se nepředávkovala (ne 1/2 tbl. Stilnoxu nebo Dormika, ale Neurolem nebo Lexaurinem - max. jednu tabletu a pokud by...

Hypofunkce štítné žlázy

| Dotaz od: Bibi

Paní doktorko, chci se zeptat ohledně snížené funkce šž. Byla mi zjištěna před 3 měsíci. Užívám denně Letrox 50 1/2 tabl. ráno. Mohla tato snížená funkce šž zapříčinit již 2...

Sice Vaše konkrétní hodnoty hormonů ŠŽ neznám, ale obecně, ano. Porucha funkce štítné žlázy může být odpovědná za poruchy plodnosti i komplikace v těhotenství. Letrox v...

Antidepresiva

| Dotaz od: Lenka D.

Mám úzkostně panickou poruchu,bojím se chodit sama mezi lidi,nejlépe je mi doma.Byla jsem i hospitalizovaná na psychiatrii,ale bez efektu,naopak stav se zhoršil.Byla mi podávána...

Léčba panické ataky je velice svízelná, zvlášť, když trvá již delší dobu. Většinou je nutné kombinovat antidepresiva, anxiolytika (např. Lexaurin) a psychoterapii, nejlépe...

Užívání pragiola a únava

| Dotaz od: Iveta

Je lek PRAGIOLA 75 beru rano a večer, návykový jako třeba Lexaurin?Beru ho zaroveň s ASENTRA 100mg 12den. Kdy se může vysadit?ale mam s toho strach lékař mi ho chtěl vysadit...

Pragiola s účinnou látkou pregabalin není návyková jako lexaurin nebo neurol, to se nemusíte bát. Je určena k dlouhodobé léčbě úzkostné poruchy, epilepsie a neuropatické bolesti...

Obezita

| Dotaz od: Barča

Jsem už zoufalá.Mám 130kg a nevím jak dál. Léčím se na tlak a taky beru seropram a lexaurin.Zkouším stále nějaké diety,ale bez výsledku.Vždy něco shodím,ale hned to naberu zpět...

Sama tuto situaci určitě nezvládnete, přibývání na váze může souviset i s vaší psychiatrickou léčbou. Měla byste navštívit lékaře obezitologa (příp. internistu), který by vám...

Panický stav???

| Dotaz od: veronika

V říjnu 2014 jsem jela 2 po 4 dnech na pohotovost,kvůli neznámému stavu-,,tlak na hrudi,píchání u srdce,bušení srdce,tlak v krku,návaly horka,křeč v rukách...nikdy jsem nic z...

Milá Veroniko Přilétla mi z netu opět Vaše zoufalá prosba Už jsme si přece povídali. Pořád potřebujete pomoc, nebo už jste použila to, co jsme probrali? Dejte vědět...můj...

Trávení a psychika

| Dotaz od: Irena

Chtěla bych se zeptat, na můj problém. Několik let bojuji s velkým stresem, v září jsem se rozvedla a odstěhovala od ex-manžela. Brala jsem asi 3 měsíce antidepresiva, ale...

Rozvod je opravdu ve vašem věku velký stres, jsou lidé, kteří na to reagují i poruchou příjmu potravy. Pokud máte dobrého psychiatra, obratte se na něj, aby vám sestavil...

Psychika stres a deprese

| Dotaz od: Mária

Paní Doktorko,moc vám děkuji za odpověd,bylo to pro mě moc důležité a jsem i spokojená tím co jste mi napsala.Jen bych ještě ráda věděla,mám brát oba léky každy den asi 14 dní,a...

Milá Marie-prožívání velké úzkosti patří k těm nejhorším stavům,o mnoho hůře Vám tedy rozhodně nebude..Pokuste se trochu změnit denní režim,abyste méně vnímala jednotlivé hodiny...

Úzkost

| Dotaz od: Šárka

Nevím, kam jinam už napsat. V první řadě vím, že si za to vše mohu sama, neprodělala jsem žádnou emoční "ránu" nebo něco podobného, nikdy jsem tím ani netrpěla. Ale... Je to...

Šárko, vypadá to, že chemická látka v extázi narušila vaši vnitřní chemickou rovnováhu. Nevím, zda-li jste podobné stavy úzkosti již v minulosti prožívala. Pokud vám předepsaná...

Léky vedlejší účinky

| Dotaz od: Dana

Dostala jsem na hnisavý zánět hrtanu ciplox 500 mám obavy z vedlejších účinků týkajících se psychických problémů můžu k tomuto léků užívat lexaurin pokud by se nějaké vedlejší...

Mezi těmito přípravky nejsou známy závažné interakce. Lexaurin i Trittico užívat můžete. Vzájemné užívání Lexaurinu a Trittica může vést k ospalosti, proto nelze vykonávat...

Užívání léků

| Dotaz od: Marie

Mám dotaz ohledně užívání léků. Beru Apo-atenol 1-0-0, Apo-amilzid 1/2-0-0, Apo-diclo 1-0-0, Lozap 1-0-0, Geratam 1-0-0, Lexaurin 0-0-1. Zajímalo by mne jestli se mohou tyto...

Vaše obtíže mohou mít více příčin: berete léky, které snižují krevní tlak - takže točení hlavy i malátnost mohou vyvolávat. Dále berete Geratam, který se podává na zlepšení...

Prosim o radu, zdali si můžu vzít na bolest při vyhrezle plotynce v bederní páteři Aulin, nebo biofenac a noc jeden lexaurin. V noci mě budí bolesti od páteře, takže ani nevím...

Marie, Aulin i Biofenac je možné užívat v maximální dávce 100mg 2x denně, samozřejmě si musíte vybrat vždy jeden preparát a nekombinovat je. Dávku Lexaurinu na večer, ať už 1...

Užívání více léků

| Dotaz od: Jitka

Paní doktorko, ráda bych se Vás zeptala zda je vhodná kombinace léku Lexaurin 3mg, který užívám 1x denně ráno (abych nebyla tak zbrklá a neustále nepospíchala) už téměř 15 let...

Nemyslím,že by lék na tlak a antidepresívum byly nadmíru..Jen od Lexaurinu bych neočekávala pravou pomoc/je vhodný jen na začátku léčby úzkostné deprese,než začně působit...

Jsem už úplně v koncích,asi před pěti lety jsem přestala kojit staršího syna kojila jsem dva roky!Pak najednou z ničeho nic jsem nemohla usnout,nespala jsem celou noc.Druhy den...

Úzkostné poruchy bohužel dokáží trápit člověka dlouhá léta, ale na druhou stranu mohou i náhle odeznít. Existuje jich více druhů, přesnou diagnózu Vám sdělí Váš psychiatr. Pokud...

Tachykardie

| Dotaz od: Ivana

Chcem sa spytat na moju mamku. Ma 57rokov, lieci sa na AH, RA, dyslipidemiu, Trombex. Pred dvomi dnami sa nadranom o pol tretej zobudila na tachykardiu 125/min. TK 140/70. Pred...

Ivano, příčin srdeční arytmie je celá řada ( např. onemocnění štítné žlázy, anemie, minerálové dysbalance atd.). Dle popisu obtíží vaší maminky by se mohlo jednat o paroxysmus...

Vážený pane doktore (doktorko), obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Již rok se léčím s potížemi typu bolesti v levém mezogastriu, nauzea, pálivá bolest v oblasti břicha...

Jste velmi velmi velmi dobře vyšetřen,nemějte obavy a už při polovině dotazu mě napadlo - psychosomatika. Neděste se ale tohoto slova, je to velmi časté, že tělo trpí a příčina...

Nevím jestli to má nějakou souvislost ale 2 měsíce po plastice děložního čípku mi nastali jiné potíže. Silné mravenčení v rukou, v nohou ale nejsilnejší je to v podbříšku a v...

Ivčo! Podle popisu se spíš jedná o úzkostnou poruchu - doporučuji kontaktovat psychoterepeuta nebo ještě lépe lékaře psychosomatické medicíny. Nemusí jít o poruchu "tělesnou...

Psychika

| Dotaz od: Jan

Za poslední rok jsem prožil těžké období s nadměrným stresem, i když jsem si ho emotivně moc nepřipouštěl. Úmrtí v rodině, špatná práce přes léto, velice obtížný semestr, marné...

Psychika velmi ovlivňuje zdravotní stav. Hodně také udělalo své celkové vyčerpání. Když se tělo dává do pořádku, mohou se objevovat některé obtíže, jak popisujete. Doporučovala...

Pn po samovolném

| Dotaz od: Olga

Chtěla jsem se zeptat zda můžu žádat PN po obvodním lékaři z důvodu že jsem psychicky zatím neschopná. Na PN jsem od 22.5 s diagnozou hrozící potratu. Potratila jsem 8.7 a můj...

Vše závisí na posudku ošetřeujícího lékaře. Je ale možné, že bude vyžadovat posudek i od psychiatra. Hezký den.

Stres

| Dotaz od: Michaela

Prosim vas potrebovala by som poradit. som studentkou na vysokej skole a minuly rok som brala antikoncepciu ktora mi sposobovala vazne psychicke problemy. Bola som kvoli nej v...

Milá paní Michaelko, rozhodně se vydejte za lékařem a požádejte o předepsání antidepresív, Lexaurin není vhodným prostředkem k ošetření déletrvající úzkosti. Psycholog Vám...

Bylinky x léky

| Dotaz od: Dana

Chtěla bych se zeptat,když beru bylinky (tinkturu) Rhodioly a šišáku a současně i Lexaurin nebo prášek na spaní, nevadí to? Neruší se to navzájem? Pokud ano,můžete mně poradit...

Dano! Neuvádíte, jakou jógu cvičíte. I když třeba hathajóga je velice prospěšná, než její pomocí docílíte duševní pohody, bude to trvat dlouho, na tělesné úrovni působí mnohem...

Psychická podpora před operací

| Dotaz od: michala

Chci poprosit o radu, jak psychicky podpořit přítele před plánovanou operací zubů. K operaci bylo přistoupeno z důvodu, že při běžném ošetření zubaře kolabuje. Má prostě opravdu...

Ma-li Váš přítel před plánovanou operací a je to pro něho velmi těžké se s tím smířit, doporučte mu zakoupit Arnicu montanu 9CH - homeopatikum pro rychlé hojení ran - 3x denně 5...

Panické ataky

| Dotaz od: Petr

Je mi 30 let, chodím dlouhá léta do posilovny a cca před 3 měsíci mě přepadla přímo v posilovně slabost, bušení srdce a tlak do uší. Připadal jsem si jak opilý, nevím jak to...

Zřejmě se jedná o panické ataky. Ještě je možné vyčkat nástupu efektu Citalopramu, protože efekt těchto léků nastupuje velmi pozvolna a to řádově až za několik týdnů. Efekt je...

Neurol - alergie na slunce?

| Dotaz od: Pavla

Vážená paní doktorko, již několik let trpím úzkostnými stavy, které se mi daří korigovat jen léky jako Neurol a Lexaurin. Loni v létě se u mne poprvé vyskytla alergická...

Myslím si , že užívání Neurolu nebo Lexaurinu nezpůsobilo solární dermatitidu. Proto bych se tyto léky nebála užívat v souvislosti s pobytem na slunci. Před odjezdem si nakupte...

Nikdy jsem nebyl nemocný a nebral léky. Před dvěma lety jsem onemocněl neuralgií pánevního dna. Nemohl jsem sedět, a mněl velké bolesti. Gabapentin jsem netoleroval. Nemoc mne...

Zvýšené pocení s neuralgií jistě nesouvisí. Zda je příčina psychická či jiná, z tohoto místa rozhodnout nelze. Před stanovením psychické příčiny je vhodné vždy vyloučit příčinu...

Tlak na hrudi, kašel

| Dotaz od: Jarek

Poměrně dlouhou dobu mě trápí potíže, které se pokusím nějak souvisle popsat. Je mi 34 let a snad 10 let mě někdy více nebo méně trápí zahlenění na průduškách, které mě nutí...

Jak píšete prošel jste již různými specializivanými pracovišti. Astma vzhldem k tomu, že léky nepomáhají spíše problemetiku zhoršují , se zdá být málo pravděpodobné. Ještě by se...

Pschické problémy

| Dotaz od: Jana

Jsem nešťastná a vyřízená. Je to už rok, co má dcera přestala užívat drogy, bohužel se jí vede hůře, má psychické stavy, k tomu tři malé děti, o které se stará sama, spolu se...

Praktická lékařka Vám již odpověděla s doporučením psychoterapie. Já, jako psycholog a psychoterapeut, se k tomuto doporučení připojuji. Jen užívání léků není řešením. Spolu s...

Nespavost po porodu

| Dotaz od: Hana

Kratce po porodu jsem v dusledku "rozhozeni rezimu" pri nocnim vstavani k miminku a permanentniho stresu zacala trpet nespavosti. (Problemy jsem mivala i v minulosti, ale jen...

Jste zřejmě nesmírně inteligentní člověk,rozumíte souvislostem.Vztahy mezi různými hormonálními a jinými endokrinními působky v organismu jsou pestré.Těhotenství a kojení jsou...

Boreliosa ??

| Dotaz od: Radka

Chci se zeptat jestli moje zdravotní problémy může být onemocnění boreliózou.Asi před pěti lety jsem navštívila lékaře s tím, že mne bolí kosti v pravé ruce,kloubky prstů a...

Vážená Radko, přečetla jsem podrobně výsledky Vašeho stonání a vyšetřování. Bohužel diagnóza nebyla stanovena. Ale psala jste, že testy na boreliovou infekci byly provedeny v...

Lék cipralex 10 mg

| Dotaz od: Božena

Pani doktorko, byla jsem na operaci páteře 2 krát během pěti měsíců. Nervově jsem se z toho i zhroutila. Nyní po této druhé operaci mi v nemocnici předepsali lék Cipralex 10 mg...

Tralgit může působit únavu a útlum. Doporučuji ho užívat jen po nezbytně dlouhou dobu, ne pravidelně. Totéž se týká Lexaurinu, který doporučuji užívat jen minimálně. Oba mohou...

Zoloft 25mg učinnosť

| Dotaz od: viktor

Pani doktorka.Užívam Zoloft 25 mg na OCD a je mi po ňom na 80% dobre vypoméžem sil lexaurinom1,5 1x až 2x denne.Keď som prešiel na 50mg Zoloft necitil som sa dobre.Moja Dr.mi...

Viktore, myslím si, že pokud užíváte pravidelně ještě Lexaurin , tedy každý den, 1-2x , pak hlavní účinek na Vaše úzkosti a deprese bude mít právě tento lék. Zoloft 25mg je...

Únava, slabost, nevolnost

| Dotaz od: Veronika

Chtěla bych Vás požádat o Váš názor týkající se mého zdravotního stavu. V minulosti jsem byla po silné nevolnosti převezena sanitkou do nemocnice, kde mi bylo sděleno, že se...

Popsané obtíže mohou skutečně provázet tzv. normokalcemickou tetanii, i když nepíšete, že byste měla křeče. Na druhou stranu mohou OBECNĚ provázet celou řadu jiných stavů, od...

Po silne epizodě panicke ataky jsem byla odeslala k psychiatrovi, do té doby jsem nic takového neznala. Od dětství jsem byla citlivejsi, závislá na matce (otec byl velmi zarlivy...

Rozdíl mezi alprazolamem (Xanax) a bromazepamem (Lexaurin) Vám již paní doktorka popsala. JInak co se týče venlafaxinu (Olwexya)je to spíš lék druhé volby je to antidepresivum...

Kombinace léků

| Dotaz od: Božena

Mám tento problém:Ak.cervikokranialgie, více v pravo s blokádou rotací, palp. citlivost výstupun. okcip. maior v pravo, spasmy svalů krku.Apl.obstřik na Cp.Ck vpravo, dorsiflex...

Vážím si Vaší důvěry..Přesto Vás nerada zklamu.Bývá dobrým zvykem,že -pokud pacientovi nevyhovuje předepsaný lék,poradí se s tím lékařem,který jej předepsal.Nesnášet léky není...

Bipolární porucha

| Dotaz od: Petr

Manželka užívá dlouhodobě valproat chrono,cipralex,lexaurin, v poslední době si našla nové známé,o 10-15 let mladší,začala pít alkohol,měla u sebe trávu a extázi, diskotéky...

Je možné,že u Vaší paní došlo k výkyvu psychického stavu do tzv.,manické fáze.Měla by co nejdříve navštívit ošetřujícího psychiatra.Nevím,zda s tím souhlasí,neznám další...

Strach z těhotenství.

| Dotaz od: Anna

Paní doktorko. Promiňte, že vás obtěžuji. Ale poslední dobou mě strašně trápí stres,strach. Mám strach z těhotenství. Před dvěma měsíci jsem měla nechtěný nechráněný styk, který...

Obávám,se,že váš problém gynekologie nevyřeší. Ecscapelle je spolehlivý přípravek,vzala jste si jej včas,menses jste měla 2x, testy byly negativní tedy s jistotou se dá říci,že...

Muzete mi prosim poradit jake prasky jsou nejucinejsi a nejlepsi mam psychicke bolesti zaludku po fyzicke strance mam vse v poradku tak to musi byt psychicke ne musi,ale je...

Návykové je vše, rychlý ústup obtíží nastane po Neurolu (stačí 0,5mg denně), ale je nutné (pokud vás zatím nevyšetřovali) provést gastroskopické vyšetření k vyloučení skutečného...

Rok mě bolela hlava a měla jsem závratě. Lékař zkonstatoval, že je to od nervů a cpal mě lexaurinem a antidepresivy. Když to bylo bez efektu, konečně udělal MRI a kupodivu...

Bohužel ani ve 21. století medicína neobjevila optimální řešení bolestí zad s vystřelováním do končetin pro každého pacienta. Principy chirurgického léčení degenerativního...

Panická porucha?

| Dotaz od: Michaela

Chtěla bych se zeptat, delší dobu jsem měla takové tepání či vzduchy v dolní části krku, ale nejde to úplně upřesnit. Bylo to takové zvláštní tepání a bylo to nepravidelné...

Michaelo, Ve vašem případě, pokud vyloučíme veškerá tělesná onemocnění se jedná opravdu o panickou poruchu velmi pravděpodobně. Asi si v době googlu najdete příznaky, je jich...

Sertralin a ibalgin

| Dotaz od: Martina

Pro úzkostnou poruchu beru třetí týden 50mg Setralinu denně, občas i Lexaurin, poslední dobou mě hodně bolí hlava, paralen, ani opakovaně nezabere, mohu si vzít Ibalgin nebo...

Pokud použijete rozumné množství -jednotlivé tablety-není čeho se obávat.Paralen je dobrý lék bolesti,ale je zapotřebí správné dávkování-pro dospělého je to na 1 dávku 2 tbl...

Výkyvy pri panike

| Dotaz od: Jana

Dnes som bola u lekárky, pretože ráno bolo neznesiteľné, aj keď som užila lexaurin.Cymbaltu mi nezmenila, pretože podľa nej je málo pravdepodobné,aby mi po roku prestala...

Jano, nevidím důvod, proč byste se měla bát užívat Xanax, po něm se Vám panika určitě nezhorší, naopak, uleví se Vám. Doporučuji Vám důvěřovat své lékařce a s případnými...

Jen jsem se chtela poprosit o pomoc.Jedna se o meho pritele ktery trpi depresi a stavy uzkosti posledni dobou to prechazi az k agresivite psychiatra ma uziva aurorix s...

Jednak by bylo možná vhodné změnit medikaci, antidepresiv je mnoho a ne každý lék může vyhovovat, někdy se to provádí i za hospitalizace, aby se včas podchytily ev. nežádoucí...

Mám dotaz.Mám 8měsíční dítě asi pred týdnem jsem prestala kojit nebo spíš syn už kojení odmítal.A od pondělka mě začli trápit úzkozti .Vždy to příde nečekaně třes,nával horka...

Veroniko. Výskyt poporodních depresí je vždy nepříjemný a vyžaduje od ženy mnoho sil, aby je zvládla. Důležité je rozpoznat, zda se jedná o poporodní depresi nebo nějaké jiné...

Boli me srdce nekdy to trva nekolik vterin ale I minut a hodin neni to tzv pichava bolest spis dlouze tahava nevim jak to jinak popsat mam strach trva to jiz nekolik dni treba...

Vaše potíže mohou být od srdce, páteře nebo psychického rázu. Je nutné provést základní anamnézu, vyšetření, EKG. Dle výsledků poté zvážit další vyšetření. Až doberete...

Artroskopie levého kolene

| Dotaz od: Ilona

Návaznost na dotaz z 15.5.2015 - Úraz 6.3.2015, artroskopie 13.4.2015 (5,5 týdne po úrazu) – odloupnutá chrupavka, 25.5. rehabilitace (6 týdnů po operaci), 9.6.2015 kontrola...

Z potravinových doplnků mají význam ty, které obsahují vápník a vitamin D. Předpoklad chze o berlích 4-6 týdnů , celková doba léčení cca 3 měsíce. Jedná se o vzácné ale velmi...

Extrasystoly

| Dotaz od: František | z mobilní aplikace

Mám dotaz ohledně extrasystol. Posledních cca. 6 měsíců mam extrasystoly. Někdy je pociťují denně a je jich celkem dost,někdy jdou po par vteřinách za sebou jindy se objevují...

UZ srdce bych doplnil, ale pravděpodobně se neprokáže žádné vážné strukturální onemocnění srdce. Pokud máte vyšší krevní tlak, může se zvážit nasazení malé dávky betablokátoru...

Léková interakce

| Dotaz od: Ondřej

Zajímalo by mě, jak moc je škodlivý "koktejl" antabusu, příležitostného lexaurinu a prestaria nea na tlak. Děkuji,¨ Petr

Tato kombinace je možná, přeji Vám brzké a úspěšné zvládnutí závislosti na alkoholu. Doporučuji Lexaurin užívat pokud možno jen minimálně, vede rovněž k závislosti.

Bolest levého varlete

| Dotaz od: Eduard

Začal bych od začátku. V květnu tohoto roku jsem se začal polykat s různými problémy. Po pádu ze schodů v roce 2013. Jsem měl tyden po pádu stav jako by přicházející mrtvice...

Jako urolog se mohu vyjádřit maximálně k problému s varlaty. Většina pacientů, která se s bolestmi varlat dostaví, nemá tyto bolesti od varlat, ale od třísel a zad. Doporučil...

Chronická rýma a nespavost

| Dotaz od: Martina

Ráda bych se vás zeptala na léčbu chronické rýmy - letos už jsem prodělala 2 záněty dutin, první v půlce listopadu (od té doby mi začala i nespavost) a momentálně mám opět...

Léčba chronické rýmy se odvíjí od její příčiny a od stavu nosní sliznice. Nelze tedy poradit jen tak lék na chronickou rýmu, záleží, co ji vyvolalo. Léky, které jste dostala...

Paní doktorko! Mám dotaz ohledně toho, co bych měla nebo mohla dělat. Za nedlouho to budou již dva roky, co se mi definitivně a nevratně změnil život, když vpodvečer...

Ilono, děkuji za Váš příběh, který je velmi působiví. Prožila jste toho hodně a přišla o syna, to musela být ta největší rána, která Vás mohla potkat. Toto je nejtěžší zkouška...

Kýla - léčba

| Dotaz od: DAGMAR

Mam takovy problem uz delsi dobu me trapi tupa bolest nad pupkem v podbrisku nevim co to muze byt spatne mi nebyva ani nezvracim nadymani pichani muzete mi napsat jestli je to...

Dagmar. Těch možností je hned několik a není možné po internetu stanovit jakoukoliv diagnózu bez toho, aniž by Vás někdo z lékařů fyzikálně nevyšetřil a případně udělal i...

Noční slabost

| Dotaz od: Martina

Mám dotaz,v pondělí tento týden večer jsem šla spát asi v 10 hodin a v půlnoci mě vzbudilo to,že jsem byla strašně zpocená,tak jsem se chtěla jít napít,ale necítila jsem nohy a...

Martino! Jestli nechodíte na psychoterapii, tak s tím ihned začněte. Sertralin Vám od psychosomatické poruchy nepomůže, jen ji potlačí, není to řešení, ale berlička...

Deprese

| Dotaz od: Petra

Nějakou dobu trpím depresemi a beru léky (Cipralex, Trittico, Lexaurin). Chtěla jsem se zeptat, jak rychle se musí tyto léky vysadit (nebo zda je i jiná možnost) v případě...

Pokud je užívání těchto léků nutné, lze je v krajním případě brát i v průběhu těhotenství, oběcně se to ale opravdu nedoporučuje, u plodu může dojít k rozvoji vývojových vad...

Extrasystoly

| Dotaz od: Vít

Dodrý den. Je mi 30 let jsem aktivní sportovec . V současné době si ale sport příliš neužiji. Již od jara trpím dost silnými úzkostnými stavy. První záchvat jsem zavinily...

Víte! Extrasystoly jsou běžné, má je každý. Popisujete zcela typicky neurotickou úzkost s návaly paniky, což je psychiatrická diagnoza. Nepotřebujete EKG vyšetření a léky...

Čím potlačit neurogenní tetanii.

| Dotaz od: Kateřina

Paní doktorko,před čtyřmi lety mě byla diagnostikovaná neurogenní tetanie a cervikokraniální syndrom.Brala jsem 1tabletu Lexaurinu/3mg/denně a samozřejm i Magnesium.Dva roky...

Magnezium je třeba užívat v dostatečné dávce, klidně i 4x500 mg denně. Lexaurin pro trvalé užívání vzhledem k riziku závislosti vhodný není. Takže by bylo dobré ho nahradin...

Užívání neurolu

| Dotaz od: Michael

Je mi teprve 17 ale mám značné psychické problémy...za ani ne dvá týdný jsem nechci přímo říct začal být závislý ale hodně jsem si zvykl na na Neurol 0,25, bral sem si ho teď...

Michaeli, užívání benzodiazepinů ( např. Neurol, Lexaurin) může vést k rozvoji fyzické a psychické závislosti na těchto přípravcích. Nebezpečí vzniku závislosti se zvyšuje s...

Porucha spánku

| Dotaz od: Martina

Jsem 8 měsíců po porodu a již 3 měsíce trpím poruchami spánku. Dříve jsem nespala skoro vůbec, ca. 3 h denně, nyní v pořádku usnu, několikrát vstanu k synovi (s dudlíkem...

Již v předcházející odpovědi na Váš dotaz jsme vás směrovali spíše do spánkové laboratoře, kde by vaši potíž objasnili a mohli napsat lék jaksi na míru nebo alespon stanovit...

Neurol - alergie na slunce?

| Dotaz od: Pavla

Vážená paní doktorko, již několik let trpím úzkostnými stavy, které se mi daří korigovat jen léky jako Neurol a Lexaurin. Loni v létě se u mne poprvé vyskytla alergická...

Ještě bych doplnila předešlou odpověď, pokud se dermaittida objevila již i nyní, nasadila bych si antihistminika /Xyzal, Zyrtec/již nyní, léčbu lze doplnit ještě rozpustným...

Extrasystoly

| Dotaz od: Katarína

Pán doktor.Mám taký problém zo srdiečkom.Cítim také divné šklbanie akoby zo srdiečkom alebo ako keby my vynechavalo .Minulý rok som stým bola u internistu on my povedal že to...

EKG Holter by byl vhodný, aby se zhodnotilo jaký druh extrasystol máte. Extrasystoly nejsou nebezpečné, mají je všichni lidé. Někteří je pociťují jako bušení srdce, píchání na...

Noční (večerní) ataky

| Dotaz od: Monika

Chtěla bych se prosím zeptat, co mám dělat. Asi před 2 lety se mi poprvé stalo, že mě v noci probudilo velmi silné bušení srdce, tep kolem 120 a vyšší tlak, doktorka mi...

Milá MOniko, to co popisujete může být samozřejmě způsobeno arytmií nebo jinou tělesnou nemocí. Asi by zde určitě mělo být provedeno HOlter monitorování srdečního rytmu aby...

Jiz 5 dni trvaji bolesti spanků mdloby slabost bolest v levem prsu(srdce) bolesti trvaji "24" hodin denne jako by se mi malo prokrvoval mozek divim se ze jsem jeste...

Pocity na omdlení a bolesti hlavy mohou mít více příčin. Jaký máte krevní tlak ? byl jste vyšetřen na interně ? Pokud vaše potíže trvají, dohodněte se se svým praktickým lékařem...

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Chrapot může značit nachlazení. Nebo rakovinu hrtanu
Články: Chrapot může značit nachlazení. Nebo rakovinu hrtanu
Jedním z méně známých...
Mononukleóza
Články: Mononukleóza
Mononukleóza je infekční...
Typů zhoubného bujení prostaty existuje víc
Články: Typů zhoubného bujení prostaty existuje víc
Když je zjištěna přítomnost...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: