| Nápověda

Nachlazení

Při propuknutí chřipky nebo nachlazení se dají příznaky zmírnit
Chřipka a nachlazení patří mezi onemocnění, kterými si několikrát za život projde každý z nás, zejména na podzim a v předjaří. Přestože chřipková sezóna přichází každý rok v...  celý článek
S alergickou rýmou se potýkáme nejčastěji
Přichází jaro a s ním začínají kvést stromy a vonět květiny kolem nás. Řada z nás pak začne mít ucpaný nos, kašel či bolesti hlavy. V době, kdy se téměř u každého mohou objevit...  celý článek
 
Včas zahájená odpovídající léčba může rozvoj chřipky zcela zastavit
Pozvolna se blíží chladné měsíce roku a s nimi přichází i období chřipek a nachlazení. Jednou z účinných metod, jak se s infekcemi vypořádat, je i homeopatická léčba.  celý článek
První příznaky nachlazení dokáže zmírnit například vitamín C
Období náhlých změn venkovních teplot bývá tradičně spojeno s vyšším rizikem nachlazení.  celý článek
Rakovinu hrtanu může způsobit i papilomavir, který se šíří orálním sexem
Jedním z méně známých nádorových onemocnění je rakovina hrtanu, která mezi nádory zaujímá „pouhé“ jedno procento případů. Dlouho byl tento druh onkologického onemocnění spo...  celý článek
Pozor na aspirin – snižuje krevní srážlivost
Mnoho rodičů malých hemofiliků bývá značně nejistých, pokud jejich ratolest ochoří některou z nemocí typických pro dětský věk.  celý článek
Vypadá tak, ale je to opravdu nachlazení?
Alergie znamená přehnanou imunitní reakci organizmu na látky z okolního prostředí, které u zdravého jedince žádnou reakci nevyvolávají.  celý článek
V sychravém období máme všichni k nachlezení blízko
V zimě se potýkáme s různými obtížemi. Častěji než po zbytek roku máme problémy typu kašel, rýma, únava, bolesti svalů a kloubů či zvýšená teplota. „Mám chřipku,“ stěžujeme si ...  celý článek
Nízká teplota snižuje imunitu
Zpočátku se zdá, že se jedná o jednouduchou otázku, na kterou existuje jediná odpověď, a tou je ano. Vědci jsou však jiného názoru. Podle nich jsou nemoci z nachlazení (hlavně...  celý článek
Ilustrace
Ucpaný nos nebo řídký výtok z nosu patří mezi nejčastější zdravotní obtíže. Jejich příčina může být různá, většinou jde o běžné nachlazení, lokální podráždění nebo alergickou...  spustit dotazník

Chřipka se projevuje vysokou teplotou, bolestí svalů a kloubů, často se přidá také kašel. To jsou důvody, proč nás chřipka – narozdíl od obyčejného nachlazení – vždycky nakonec donutí ležet v posteli a být v klidu.


Bolesti v krku

| Dotaz od: milan

Již třetí týden jsem nemocný. Začalo to jako nachlazení, rýma, bolest hlavy, kašel, celková slabost. Po týdnu nenastalo žádné zlepšení, lékař mi pak předepsal antibiotika. Po...

Velmi si vážím Vaší důvěry,ale příliš Vás nepotěším.S příznaky,s nimiž se potýkáte,t.č. válčí poměrně dost pacientů.Poruchy souvisejí s tzv.onemocněním horních cest dýchacích...

Zalehlé ucho

| Dotaz od: Jana

Už 2 dny mám zalehlé ucho od nachlazení.Vyzkoušela jsem různé metody: napařování, kapky do uší....ale nic nepomáhá.Prosím o radu.Děkuji

Navštvte ORL ambulanci, budete mít asi špunt (cerumen) v uchu, který se odstranuje těžce svépomocí, na ORL ambulanci zvukovod prohlédnou a pomohou vám. Prosím, nepoužívejte...

Hodnota RCP

| Dotaz od: Jana

Můžete mi, prosím Vás vysvětlit hodnotu RCP? (Cca 3 týdny jsem nachlazená - kašel s vykašláváním, ucpaný nos a při sebemenší námaze se začnu potit a a zvýší se mi teplota na 37...

CRP je zkratka pro C-reaktivní protein, který je zvýšený, když tělo bojuje s bakteriální ale i jakoukoli jinou infekcí, také je zvýšen při autoimunitních nemocech nebo nádorech...

Bolest ucha je u kojenců a malých dětí poměrně častá a je pro ně velmi nepříjemná. Dítě ještě nedokáže říci, co jej bolí, a obvykle silně křičí a pláče a tahá se za bolavé ouško...  spustit dotazník
Bolest v krku patří mezi běžné obtíže. Může jí začínat rýma, virová infekce, angína, může se tak ale projevovat i podráždění suchým prostředím, kouřem nebo neobvyklou námahou...  spustit dotazník

Tvorba hlenu

| Dotaz od: Zdena

Mému otci (79 let ) se tvoří hlen, který často vykašlává. Nekašle,nemá rýmu,nachlazení nevykazuje.Na vyšetření už byl, ale žádný pozitivní výsledek. Děkuji

Vážím si Vašeho laskavého přístupu k tatínkovým obtížím. Hlenotvorba není nefysiologická, jde o přirozenou funkci na našich kožně- slizničních površích. Problémem se stává, je...

Hlas se tvoří na hlasivkových vazech (hlasivkách), které se proudem vzduchu rozechvívají a vytváří základní tón. Ten je pak modifikován v mluvidlech (polohou měkkého patra...  spustit dotazník
Přestože si nachlazení většinou spojujeme s chladnými zimními dny, můžeme podlehnout všudypřítomným virům i na vrcholu léta. Nečekané letní nachlazení může být stejně tak...  celý článek
Problémy s močením nejsou nijak vzácné. U žen se při infekci močových cest objevují typické pocity bolesti a řezání. Infekce močových cest je u žen velmi častá, neboť jejich...  spustit dotazník
Pro mnoho lidí je chřipka totéž co nachlazení nebo angína. Je to obecně rozšířený omyl. Jako nachlazení se označují běžně se vyskytující příznaky jako je rýma, škrábání v krku a...  přehrát video

Lék na posílení imunity

| Dotaz od: Hana

V létě jsem prodělala operaci slepého střeva, od té doby jsem náchylná na nachlazení, bolení v krku,rýma apod. Nejsem vůbec odolná. Chtěly bych poradit přípravek na zvýšení...

Konkrétní přípravek Vám zde doporučit nemohu, ale v jakékoli lékárně Vám poradí, volně prodejných jich existuje několik a nelze říci, který z nich je pro Vás lepší nebo horší...

Potíže s kontrolou močového měchýře či mimovolný únik moči může být jednak známkou infekce močového ústrojí nebo důsledkem oslabení svalstva. Případné potíže vždy konzultujte s...  spustit dotazník

Časté nachlazení

| Dotaz od: Martina

Paní doktorko, bývám často nachlazená, až mi příjde, že to není normální, nemám se ani kde nachladit. Při preventivním odběru krve jsem měla snížené neutrofily 49,2 a zvýšené...

Tyto hodnoty jsou pouze procentuální zastoupení z celkového počtu bílých krvinek. Důležité je posuzovat i absolutní počty. Mírné zvýšení lymfocytů může být právě u virových...

Prodělala jsem něco jako chřipku, nejsem si jistá, jestli to byla chřipka, ale každopádně nachlazení, ale to už je jedno....Horečky už nemám, akorát ještě trochu odkašlávám a...

Každá nemoc a virová obzvlášt si žádá, abychom ji léčili a ne přechodili. Pokud se necítíte dobře, určitě si na pár dní lehněte do poslele, Paralen a vitamíny s teplým čajem s...

Zalehlé uši

| Dotaz od: Cipalek

Před cca 9 dni mi zalehli uši. Jsem nachlazená, kašlu mám rýmu. Jinak jsem ale ok. Nechce se mi kvůli tomu chodit k doktorce, ale 9 dní mi přijde moc. Děkuji za radu btw...

Zelehlé uši mohou mít více příčin včetně rýmy proto se na ORL raději objednejte a zeptejte se, zda požadují dopručení od obvodního. Někde jej vyžadují, jinde ne, je to lékař od...

Chrapot

| Dotaz od: Zuzana

Prodělala jsem chřipku nebo nachlazení,všechno už vymizelo a zůstala pouze rýma a kašel v malém množství.Avšak mám problém s chrapotem,ale ten chrapot je takový divný.Když...

Známky chrapotu, který přetrvávají po onemocnění jsou ještě v normě, pokud by vás ale zatěžoval chrapot déle než 2 týdny i po vyléčení nachlazení nebo jiného zánětlivého...

Dlouhodobá bolest v krku

| Dotaz od: Jarunka

Už víc než měsíc mám bolest v krku jako při nachlazení a těžko se mi polyká, jako kdybych tam něco měla. Byla jsem u lékařky a taky na ušním a nic mi nezjistili. Udělali mi...

- chápu Vaše rozčarování, ale jistě je s Vámi sdílejí i Vaši lékaři, kteří určitě také nejsou spokojeni s trváním Vašich obtíží. Myslím, že Vašim úkolem není hledat sama další...

Náteklý a tvrdý krk

| Dotaz od: Sandra

Před měsícem jsem byla nachlazená, neměla jsem čas zajít za lékařem, tak jsem se radila pouze s lékarníkem. Ten mi doporučil kapky do nosu a paralen grip. Po 3 dni užívání...

Slečno Sandro. Obáváte se zřejmě toho, že za potížemi stojí nějaké vážnější onemocnění - zda tomu tak je, nebo není, se ale při čekání doma nedozvíte. Takto na dálku přes...

Ucpaný nos

| Dotaz od: Veronika

Asi před dvěma měsíci jsem byla nachlazená a měla rýmu jak hrom. Od té doby nemohu normálně dýchat. Měsíc jsem to řešila třikrát denně Olyntem, ale vím, že je to návykové a tak...

Na nosní kapky si někdy nosní sliznice "zvykne" a potom je těžké si od používání kapek odvykat. V rámci odvykání od nosních kapek zkuste přechodně používat kapky jen na noc...

Spála

| Dotaz od: Marie

Chci se zeptat:mám 4letého syna, který byl nachlazený, byl 3 týdny doma. Teď jsem ho chtěla dát do školky, ale mezitím, co tam nebyl, se ve školce vyskytla spála. Mám strach ho...

Inkubační doba spály je 1-5 dní. Po infekci počítejte s tím, že syn bude k dalším nákazám více vnímavý, pokud tedy budete mít možnost, nechte jej ještě alespoň 3 dny doma.

Pozitivní ANA

| Dotaz od: Daniela

Prosím o radu. Jsem často nachlazená a byla mi zjištěna oslabená buněčná imunita. OL mne zaléčila imunorem. Dále jsem měla pozitivní ANA screening +++, ANA titr 1: 320+. Vyčetla...

Určitě bych doporučovala imunologické vyšetření, antinukleární protilátky mohou být zvýšeny u autoimunitních onemocnění, ale jejich produkce může být navozena i infekcí...

Časté virózy a nachlazení

| Dotaz od: žaneta

Je mi 34 let.Velmi často jsem nachlazená. Začíná to vždy na podzim- bolení v krku, rýma a od té doby co nemám krční mandle většinou také kašel, končí to na jaře. Vyhýbám se...

Paní Žaneto! Vaše problémy nevyřeším, tím méně na dálku, něco Vám ale poradit přece mohu. U Vás se jedná o potíže dlouhodobé a jsou charakteru určité nerovnováhy imunitního...

Už necelý týden mám příznaky nachlazení, silně ucpaný nos, zahleněný krk a zpočátku mě v krku škrábalo. Dnes se drží jen rýma, sekret je čirý a sem tam žlutý, ne zelený. Spíše...

Příčin podobných bolestí je vícero, ale vzhledem k současně probíhající rýmě mohou být známkou zánětu nosních dutin (jako komplikace rýmy). Důležitým prvkem léčby jsou nosní...

Bolest asi od nachlazení zad

| Dotaz od: Tomáš

Asi před dvěma týdny mě začaly bolet záda (asi z nachlazení). Bolest je dole nad zadkem mezi ledninama a poslední dva dny zasahuje až do zadku a částečně stehen. Bolest je...

Zkuste pár dní pravidelně protizánětlivé a analgetické léky ( Ibuprofen, voltaren apod.), pokud Vám nevadí teplo, můžete zkusit prohřívat, event. masáž. Pokud se stav nezlepší...

TEPLOTA

| Dotaz od: EVA

PROSIM O RADU MAM DCERU KTERA TRPI NA VYSOKE TEPLOTY I PŘI BANALNIM NACHLAZENI MA PŘES 39 JAK PROSIM CO NEJUČINEJI SRAZET LEKY TEPLOTU DAVAM JI PARALEN A STŘIDAM S IBALGINEM VŠE...

1) střídání paracetamolu a ibuprofenu je vpořádku, nepřekračujte dávkování, podávejte studené nápoje (horký čaj je absolutně nevhodný), chodidla můžete balit do ledového tvarohu...

Asi po 7 mě trápí nachlazení/chřipka a to za dobu necelých 2 mesíců.Pět dní proležím, je to dobré a za tři dny jsem zase v tom, a takto se to neustále opakuje.U lékaře jsem...

Bohužel nepopisujete nějaké další podrobnosti jako jestli máte teploty a jak vysoké, jestli máte rýmu či kašel a jak vypadá eventuální sekrece. K vyloučení vážnějších problémů...

Spála

| Dotaz od: Lenka P.

Jsem už tři týdny v neschopnosti - od 18.10. Diagnóza byla nachlazení a byl předepsán 1 bal. cyplox 250. Sedimentace po 14 dnech 48/71. Následně výtěr z krku a byl negativní...

Lenko. Předepsaná antibiotika by měla pokrýt i spálu. Negativní výtěr po jejich užití s tím souvisí a svědčí pro jejich účinnost. Únava je celkem běžným projevem každého...

Bily povlak na jazyku

| Dotaz od: Sarka

Chci se zeptat, jsem často nachlazena, nyní mě trápí noční bolesti v krku, rýma a bily jazyk. Mám pocit otekleho obličeje. Užívám léky nebilet na snížení tepove frekvence a...

Vedlejší účinky léků jsou někdy velmi neočekávané, ale u Vámi užívaných nepatří uvedené příznaky mezi obvyklé nežádoucí reakce. Pocit oteklého obličeje může souviset s...

Slabá imunita

| Dotaz od: Míša

Vážený pane doktore, již po několikáté v tomto roce jsem nachlazena. Antibiotika jsem za poslední 3roky nebrala.Avšak není měsíc, kdy byc mě nebolelo v krku a nespouštěla se...

Míšo! Pokud jste dosud po jiném druhu očkování neměla závažnější reakci, očkování proti chřipce by nemělo být problémem. Kromě očkování byste se ještě měla pokusit posílit vaši...

Krk

| Dotaz od: Roman

Chtěl bych se zeptat na takovou věc. Momentálně jsem nachlazený, chraptím a mám rýmu, rovněž sucho v ústech. Nicméně nevím, proč mi krk neustále nutí polykat. Tak 1x za minutu...

Tzv.nemoci z nachlazení jsou většinou virosy,postihují výstelku horních cest dýchacích.Tělo reaguje mechanismem zánětu sliznice,vedoucí k neutralizaci a likvidaci vyvolavatele...

Před 11 dni mě postihlo silné nachlazení s klasickým průběhem (bolest v krku, rýma a kašel). V akutním stavu nachlazení - tak 3. den jsem ztratila čich i chuť. Dnes už mám jen...

Vjemy vnímané čichem často mylně považujeme za "chuť". Chutí přitom ve skutečnosti rozeznáváme pouze slané, sladké, kyselé a hořké. Nejprve se ujistěte, že skutečně nerozeznáte...

SÍPAVÉ DÝCHÁNÍ

| Dotaz od: LENKA

Začínám mít problém s dýcháním. Před 2 měsíci jsem byla nachlazená, ale myslím, že to bylo dobře doléčeno. I tak mi ale připadá, jako bych byla zahleněná až někde dole v plicích...

Problém s vydechnutím )a někdy také nadechnutím, jak popisujete), provází především astma. co se týká zahlenění plic, to lze posoudit pomocí poslechu plic, něco může být vidět...

Nachlazení

| Dotaz od: markéta

Posledních 5 týdnů mě pronásleduje nachlazení. Střídá se u mě plný nos, suchý kašel, vykašlávání hlenu, pocit sevřeného hrdla...zalehlé uši a obtížné mluvení "huhňání"...vše bez...

V tomto období, kdy nastoupí chladné počasí, jsou tyto příznaky běžné. V současné době je čekárna plná pacientů s podobnými obtížemi. Pokud by se přidaly horečky, doporučuji...

Vyfouknutí vzduchu z oka

| Dotaz od: Zuzka

Chci se zeptat - jsem nachlazená a když smrkám, vyfukuje mi z očního koutku vzduch a poté i slza. Musím, ale moc fouknout. Je to nějaká nemoc nebo je to příčina nachlazení...

V očním koutku je slzný kanálek, kterým odtékají slzy do nosu. U vás nyní došlo asi vlivem nachlazení k opačné situaci. Až se uzdravíte, mělo by se to samo upravit.

Časté nemoci

| Dotaz od: Martin

Chci se na vás obrátit z důvodu mých častých nachlazení potíže s rýmou bolení v krku apod.je mi 18 let a mám pocit,že muj imunitní systém je na rozpad za tyto prázdniny už...

Nevím zda-li jste již podstoupil imunologické vyšetření a zda-li ano, jaká porucha imunity se zjistila. Doplnila bych i alergolgociké vyšetření, i dlouhodobě neléčená alergie...

Průdušky, hlasivky

| Dotaz od: Marek

Asi 3-4 týdny nazpět jsem prodělal jakési nachlazení, typické příznaky: škrábání v krku, rýma, mírně zvýšená teplota, změna hlasu, asi po 3 dnech se k tomu přidal ještě kašel...

Marku! Je možné, že se jedná jen o doznívající příznaky prodělaného virového onemocnění. Dopřejte vašemu tělu dostatek odpočinku a vitamínů, nejlépe v přírodní formě. Pokud se...

Krvavá rýma

| Dotaz od: Lucie

Minulý týden jsem byla nachlazená (měla jsem rýmu, kašel, horečky) a brala jsem na to třídenní antibiotika. Ten to týden je již vše v pořádku, jen mám stále rýmu. Znepokojující...

Zánět nosní sliznice se projevuje mimo jiné překrvením, křehkostí, otokem- mírné zakrvácení je tedy přijatelné. Určitě je vhodné doléčení Vaší respirační infekce vhodným režimem...

Zpožděná menstruace

| Dotaz od: Sára

Chtěla bych se Vás zeptat , zda může nachlazení - rýma,kašel , předtím ještě angína + penicilin způsobit opoždění menstruace, pohlavní styk jsem mezitím neměla... Předtím jsem...

Sáro! Může. Pokud jste neměla pohlavní styk, těhotná být nemůžete a jedná se s největší pravděpodobností o hormonální nerovnováhu, která souvisí s nachlazením. V případě, že by...

Bolest v levém podžebří

| Dotaz od: Irena

Již dva roky trpím touhle bolestí. Začalo to silným nachlazením. Bolest se projevovale jen při zakašlání nebo prudkém nádechu. Dnes se zdá být vše v klidu, jen při pčiknutí se...

Milá paní Ireno- dva roky trvající obtíže by s Vámi jistě měl řešit lékař- nejlépe je začít návštěvou praktického lékaře, který má přehled o Vašem předchorobí, prodělaných...

Nachlazení

| Dotaz od: Jolana

Jsme tento rok po třetí nemocná (březen,červenec a září). první nachlazení se mi podařilo vyléčit klasick paralenem,ale další jsou horší a horší. měla předepsaná antibiotika. V...

Jolano, přítomnost krve, tedy pokud ji vidíte jasně červeně, nemusí být velký problém- pravděpodobně jak se snažíte vykašlávat, strháváte s sebou i povrch průdušek...

Nitrofurantoin + bioparox?

| Dotaz od: Iva K.

Prosím o radu: mám celkem časté potíže se záněty močových cest i s nachlazením/chřipkou. Momentálně se mi povedlo trpět obojím najednou. Užívám nitrofurantoin 2x denně a nyní...

Bioparox a Nitrofurantoin můžete bez obav užívat současně, nejsou známé žádné interakce (ovlivňování) mezi těmito dvěma léky. U Bioparoxu je třeba opatrnosti při průduškovém...

Časté močení

| Dotaz od: Jan

Je my 16 let, mám problémy s častém močením. Jsem asi týden nachlazen, trápí mě rýma a kašel . Kolikrát chodím na toaletu i jednou za 15 minut, hlavně večer. Strašně mně to štve...

Jene, podle všeho trpíte kromě zánětu horních dýchacích cest taky zánětem cest močových. Infekt horních cest dýchacích mohou spůsobovat jak viry, tak baktérie. ( Pokud...

Otěhotnění a nachlazení

| Dotaz od: Jolana

Zajímalo by mě jestli může nějak uškodit plodu, když žena otěhotní v průběhu nachlazení(rýma, kašel,teplota)?,děkuji za odpověď

Běžné nachlazení plodu velmi pravděpodobně neublíží,ale horečnaté onemocnění s vysokými teplotami může mít na plod nepřiznivý vliv. Příjemný den

Boule na uzlinách

| Dotaz od: Monika

Už mě asi půl roku trápí problém s uzlinami. Vždy při nachlazení se mi udělá někde na uzlině bolestivá, pohyblivá boule. Stávalo se mi to už i dříve, ale tak maximálně jednou do...

Reaktivní zvětšení lymfatických uzlin v rámci zpracovávání imunitního podnětu je fysiologické- proč je Váš organismus nyní často konfrontován s různými vyvolavateli, to asi...

Bolesti kloubů zápěstí

| Dotaz od: Jája

Prosím, je možné, aby vznikla artróza vlivem nachlazení (silný ledový vítr) - klouby zápěstí? Již přes rok od onoho nachlazení začaly bolet klouby zápěstí, nebolí neustále, ale...

Jájo! Ano, prochladnutí nemudí kloubům udělat zvlášť dobře. Není pravděpodobné, že by prochladnutím vznikla artroza, neboť v případě artrozy se jedná o opotřebení, ošoupání...

Borelioza nebo jiná infekce?

| Dotaz od: Dereck

Již rok mam potíže s častým nachlazením i v létě a bolestmi kloubu a únava a tak celková špatná koordinace pohybů + oteklá oční víčka a brnění končetin někdy i jakoby pálení...

Krásný den. Bez přímého dotazu nezjistíme, jaké testy jste podstoupil.. Každopádně by bylo smysluplné vyšetření neurologem a revmatologem.. Neznám bohužel podrobnosti...

Opakovaná rýma

| Dotaz od: Ilona

Můj syn 5 let od té doby co chodí do školky je každý měsíc nachlazený časté rýmy i žluté a zelené.Doktorka vždy nasadí Pamycon.Máme taky zvetšené nosní mandle,ale nechce se mi...

Dokud není syn pořádně vyšetřen - alergologie a imunologie, neukvapujte se, na odstranění je vždycky dost času Ptejte se pediatra na nespecifické zvýšení imunity a nebo...

Sedimentace a CRP

| Dotaz od: Marcela

Prosím o radu. Byla jsem nachlazená a bolel mě podbřišek. U lékaře na gynekologii mi zjistili CRP 38,4. Dostala jsem ATB Ciplox,jelikož jsem měla bakterii na jeden křížek v...

Marcelo, hodnota CRP není nijak vysoká. Tyto hodnoty běžně vídáme u virových onemocnění (udáváte, že jste byla nachlazená). Nevím, z jakého důvodu vám lékař indikoval uvedená...

Bolest v krku

| Dotaz od: magda

Chtěla jsem se zeptat byla jsem nachlazená měla jsem strašnou rýmu (hustá) a bolelo mě v krku trubice byla červená a teď se mě na trubici udělaly takové červené puchyřky a já...

Nevím, co myslíte trubicí.?., nejbezpečnější pro vás je návštěva vašeho obvodního lékaře, aby se nezanedbalo něco vážnějšího. Hezký den.

! Ráda bych se ...

| Dotaz od: Hanka

! Ráda bych se zeptala na léčbu nachlazení či chřipky- jsem v 22tt, mám rýmu, lehký kašel a stále se potím. Teplotu jsem neměla. Je nutné navštívit lékaře? Jsem na rizikovém...

Ve Vašem případě jednoznačně doporučuji navštívit lékaře. Nejde o nic vážného, ale je lepší, když Vás lékař vyšetří. Pocení může být způsobeno hormonálními změnami, také ale...

Po operaci šž

| Dotaz od: Anna

Jsem měsíc po operaci šž. Zatím nemluvím jen chraptím jako při nachlazení. Po vyšetření na ORL jsem byla poslána na fonigrafii. Je to dočasné nebo budu takto chraptit již do...

S největší pravděpodobností se jedná pouze o přechodnou poruchu. Bližší informace ale poskyte až foniatrické vyšetření. Hezký den.

Slabá imunita, časté nachlazení

| Dotaz od: Francesca

Již po šesté tento rok jsem nachlazená a vypadá to, že i tentokrát dostanu antibiotika. Dříve jsem byla nemocná tak jednou do roka, ale od té doby co jsem byla rok ve Velké...

Samozřejmě je nutné, aby každé nachlazení a tím spíše angina byly náležitě "vyleženy", aby organismus měl klid na boj s mikroby. Také by bylo vhodné (v případě anginy) provést...

Zalehlé ucho a šum

| Dotaz od: Karolína

Mám takový problém. Už přes 3 týdny jsem nachlazená (rýma, kašel). Asi před týdnem jsem ale začala mít pocit, jako by mi zalehlo v pravém uchu. Myslela jsem si, že až se zbavím...

Milá Karolínko, nevím, zda by pro Vás návštěva ORL ambulance nebyla nejjednodušším řešením. Zalehnutí ucha bývá poměrně častým doprovodem kataru horních cest dýchacích, jde o...

Nos - krev z nosu

| Dotaz od: Jarka

Chtěla jsem se zeptat - jsem trochu nachlazena - smrkám je trochu ráno,ale jakmile trochu frknu - i když se snažím opatrně pomalu,,tak mi teče nebo spíše mám ve smrkání trochu...

Při rýmě nebo používání nosních kapek se mírné krvácení z poškozené sliznice může objevit, není to nic vážného. Pokud by to trvalo dlouho, nebo přetrvávalo krvácení i v období...

Zvětšená mandle

| Dotaz od: Ilona

Před 14 dni jsem byla lehce nachlazená trochu rýma a po 4 dnech mě v noci začala při polikání bolet pravá madle mám ji už přes rok zvětšenou.Stříkala jsem si do krku BIOPAROX...

Krční mandle jsou místem,kde se odehrává kontakt různých dráždivých či infekčních látek s imunitním systémem.Je to tedy velmi chytré "zařízení",v řadě případů se zde odehraje...

Opakovaný návrat onemocnění

| Dotaz od: Sabina

Je mi 18 let a během posledních dvou měsíců se mi vrátilo -nachlazení,chřipka,angína ? ani nevím, co, protože mi to moje lékařka nedokázala konkretizovat. Každopádně bylo to 4x...

Jako alergička, astmatička máte opravdu větší riziko respiračních infektů. V rámci alergologického vyšetření byste měla mít doplněné i imunologické vyšetření. Zatím bych...

Požité plesnivé potraviny

| Dotaz od: Vanda

Paní doktorko, byla jsem teď hodně nachlazená a měla rýmu. Asi 2 dny po sobě jsem si dělala jako obvykle kávu a zdálo se mi, že má nějakou divnou chuť, ale přičetla jsem to...

Milá Vando. Nárazové požití plísně může vyvolat akutní zažívací potiže (bolesti břicha, průjmy, zvracení), pokud by bylo množství požité plísně velké, pak třeba i bolesti hlavy...

Jsem ve 14.tt (prvního) jsem nachlazená (rýma) a objevilo se i krvácení. Nejdříve slabší ráno a pak celý den jen špinění, druhý den se to opakovalo - hned jak jsem vsatal z...

Uposlechěnte rady gynekoložky a jakmile budete mít pocit, že se stav nelepší nebo horší (že krvácení neustává nebo sílí), neprodleně jeďte do nemocnice. Krvácení v těhotenství...

Krev v moči

| Dotaz od: Lukáš

Dnes ráno se mi ukázala krev v moči. Jsem nachlazený, mám horečku a bolí mně v krku. Byl jsem u lékaře který zjistil že je to na 1 křížek. Nevím to co znamená? Napsal mi...

Lukáši. Krev v moči se při zánětu v těle ( a nemusí se jednat o zánět močových cest, ale kdekoliv jinde) může občas objevit. Není hned nutná návštěva specialisty. Důležité je...

Z vyšetření krve mi byly zjištěno zvýšení počtu leukocytů. Nachlazená nejsem. Mohlo by to mít souvislost s čepy na mandlích, mám je dlouho. Také mám trochu zvětšenou uzlinu na...

Jak čepy v mandlích, tak zduřelá uzlina mohou mít se zvýšením leukocytů souvislost. Nicméně je to velmi obecná imunitní reakce, takže nelze s jistotou říci, že (jen) mandle a...

Očkování nebo Luivac

| Dotaz od: Eva

Chtěla bych se zeptat na váš názor. Dos často bývám nachlazená a mám angíny a dr. mě doporučila Luivac na posílení imunity. Když jsem se jí zeptala jestli se mám naočkovat proti...

Luivac opravdu může posílit vaši imunitu. Zda vás ale ochrání před chřipkou bohužel nelze zaručit (zaručit to ale nelze ani při absolvovaném očkování). Hezký den.

Častá nemocnost dětí

| Dotaz od: Lenka

Mám dva syny. Starší(4,5let)chodí do školky a bývá často minimálně nachlazený a mladší syn(9měsíců) to od něj pokaždé hned chytne. V pondělí dobral antibiotika, ale mezi tím...

Devítiměsíčnímu kojenci můžete dávat ovoce a zeleninu bohaté na vitamíny C atd., zvláště nyní v létě, když je čerstvé. O podávání přípravků posilujících imunitu musí u kojence...

Od minulého pátku jsem byl nachlazený (měl jsem velkou rýmu a bolest v krku). V úterý mi, ale zalehlo ucho a cítím na něm tlak. K lékaři se bohužel nedostanu, protože ještě...

Milý Davide. Zalehnutí ucha při zánětu horních cest dýchacích souvisí s poruchou funkce tzv. Eustachovy trubice a tlakovými změnami, které mají za následek vpáčení bubínku. Je...

Dutiny ?

| Dotaz od: Olga

Uz asi mesic me po prodelanem nachlazeni trapi velike zahleneni. Hlen mi neustale stika vzadu jakoby do krku, a do zaludku potom, nuti me to kaslat, boli me v krku ( jeden den...

Velmi bych se přimlouvala za návštěvu ORL-lékaře.Váš subakutní zánět může postihovat oblast oro-či nasofaryngu,ale také tzv.vedlejší dutiny nosní,spolupodílet se může i porucha...

Dlouhodobý kašel

| Dotaz od: Veronika

Ráda bych se na Vás obrátila o radu. Na začátku prosince jsem prodělala běžné nachlazení, po kterém však následovaly neustálé záchvaty sípavého kašle, které dráždily ke zvracení...

Určitě bych doplnila alergologické , ale i imunologicé vyšetření, to že nejste na nic alergická , ještě neznamená, že by se nemohlo jednat o astma , jehož příznakem je suchý...

Angýna??

| Dotaz od: Lenka

Byla jsem nachlazená(kašl, teplota, bolest na prsou). Nachlazení neustupovalo proto doktorka nasadila antibiotika Cotrimoxazol. Ale třetí den se mi udělali na uzlinách na krku...

Uzlinová reakce na krku je typická pro infekce v krční oblasti. Pokud teploty po druhých antibioticích poklesly a bolesti jsou menší, domnívám se, že jste léčena správně. Ale...

Píchání v uchu.

| Dotaz od: Šárka

Moc vás prosím o radu. Před týdnem jsem byla u pani dokorky na ušním, byla jsem nachlazená a píchalo mi v levém uchu, tak jsem tam šla jestli nemám zánět. Ta se mi do ucha...

- obdivuji Vaši bystrost - myslím, že i Vaši ošetřující lékaři Vás mohou spíš chválit, než odsuzovat. Mnoho druhotných obtíží má příčinu v tzv, poruše statiky a dynamiky krční...

Zadní rýma?

| Dotaz od: Pavlína

Mám dotaz. Asi týden a půl jsem byla nachlazená - první vodnatá rýma, smrkání, bolest v krku, namožené hlasivky. Nyní již v pořádku, ale mám pocit, jakoby se mě rýma ještě...

U většiny infekcí horních cest dýchacích nejde tolik o nebezpečí, ale o nepříjemno..pomoc naleznete u svého praktického lékaře- po vyšetření je schopen Vám nabídnout místní i...

Infekčnost chřipky

| Dotaz od: Dagmar Bejdáková

Paní Doktorko, nedávno sem se vás ptala ohledně chřipky a nachlazení jak dlouho od vypuknutí nemoci je člověk nakažliví, je to třeba 3dny nebo více? Mám spolupracovnici která...

Po vypuknutí příznaků virosy je člověk infekční cca 2-3 dny, přenos je kapénkovou infekcí to znamená např,. kýcháním kašlem, nebo kontaminací předmětů. Pokud kolegyně nekýchá...

Odstranění nosní mandle

| Dotaz od: Simona

Pane doktore, prosím Vás o radu, mé děti bývali často nachlazení, spíše vodnaté rýmy, kašel, v červnu jsme navštívili ORL a poslali nás do Fakultní nemocnice. Nyní je to pár...

Zvětšená nosní mandle je v dětském věku poměrně častý nález a důvod k jejímu odstranění by byl tehdy, pokud by děti trpěly opakovanými záněty - rýmy, střední ucho, alergie apod...

Delší dobu se potím v noci pouze na hrudi. Byla jsem šest týdnů nachlazená. Teploty jsem měla pouze zvýšené. Potím se už asi rok a jen v noci. U obv. lékařky jsem byla...

Noční pocení by si zasloužilo podrobnější vyšetření - viděla bych to hlavně na dvě základní oblasti: 1.obratte se v prvé řadě na obvodního lékaře, zdůrazněte mu zvětšenou...

Používání acylpyrinu

| Dotaz od: zdenka

Prosím o radu, zda je vhodné používání acylpyrinu na nachlazení v případě, kdy byl můj přítel začátkem ledna na kolonospickém vyšetření, při kterém mu byly odebrány tři polypy z...

Léky ovlivňující srážení krve typu acylpyrinu, ibuprofenu apod. je nutné vysadit před chirurgickými zákroky a v průběhu nich. V časovém odstupu od výkonu, který uvádíte, již...

Je mi 34 let. Velmi často jsem nachlazená. Začíná to bolením v krku, rýma, od té doby co nemám krční mandle většinou také kašel. To začíná podzimním obdobím a končí na jaře...

Nechte si vyšetřit stav vaší imunity z krve. Podle výsledků bych doporučovala zkusit léky na posílení imunity. V dnešní době jsou mnohem účinnější léky než přes 12 lety.

Nemoc

| Dotaz od: Martin

Před asi 2 měsíci se u mě projevily známky nachlazení. Únava, občasná bolest hlavy, kloubů, hlenovitý kašel a škrábání v krku. Jelikož mi zezačátku nepřišlo závažnější nežli...

Dle mě by bylo dobré navštívit případně ještě jednou ORL, zda se nejedná o zánět dutin a nepmohla by např. punkce.

Vyrážka na lýtkách

| Dotaz od: Jana

Asi před 14 dny až 3 týdny jsem byla nachlazená. S prvními příznaky nachlazení se objevila na lýtkách, zejména na holeních drobná svědivá vyrážka. Není čistě na holeních, ale...

Tyto vyrážkya mohou být tzv. paravirové - tzn. souvisí s tou infekcí. Můžete zkusit některé volně prodejné antihistaminikum v tabletách.

Bolesti zad a kloubů

| Dotaz od: Marcela

Již pár let trpím bolestmi zad v okolí pravé lopatky, zejména při nachlazení, ofouknutí nebo i dlouhém sezení(jsem účetní) Nyní se ale bolesti stupňují a přetrvávají cca 2...

Sedavý způsob života, oslabení mezilopatkových svalů v tomto případě a prochlazení má nepříznivý vliv na tvar pateře. K tomu přispívají degenerativní změny na obratlích...

Hlenovitá stolice

| Dotaz od: jassieone

Mám dvou a půlletou dceru.Nedávno byla nachlazená a dostávala sirup na kašel (Stoptusin,Hedelix) jinak nic.V posledním týdnu chodí na velkou častěji než obvykle a dvakrát byla i...

Příměsi ve stolici mohou souviset i s léky, které podáváte. Pokud tyto obtíže trvají i po vysazení sirupů, mohlo by jít o infekci či střevní zánět. Obraťte se na pediatra.

Zápach z nosu

| Dotaz od: Ivana82

Náš problém se týká naší dvouleté dcery. Když je nachlazená a má rýmu tak ji hlen z nosu silně zapáchá. Jinak je dcera naprosto zdravá a nemá jiné potíže. Jen ji zapáchá z nosu...

Jestliže by byla rýma chronická, provázená tvorbou stroupků v nose, event. pocitem sucha v krku a chraplavějším hlasem, mohlo by se jednat o tzv. ozénu, která může být i u dětí...

Časté nachlazení, infekce

| Dotaz od: Jana P.



U nás se chřipka objevuje v prosinci, nejaktivnější je v únoru a v březnu, odeznívá v dubnu. Jedno procento nemocných chřipkou musí být léčeno v nemocnici. Je nutno rozeznat chřipku od obyčejného nachlazení.


Zlatý stafylokok

| Dotaz od: Hanka

Po opakovaných obtížích(tvorba čepů, 3x za sebou nachlazení, atd.) jsem si nechala udělat kontrolní výtěr z krku s výsledkem-zlatý stafylokok. Mám docela strach, protože vím ,že...

ATB doberte do konce (všechny tablety a přesně podle rozpisu) a cokoliv, co vám připadá jako dobré pro podporu imunity, vyzkoušejte, je to jen na vás. Hezký den.

Alergie

| Dotaz od: Jana

Manžela(27 let) včera začalo bolet hodně v krku, ale nachlazený není.Den předtím pracoval s dřevem a pilinami a prachem.Je možné, že by to byl projev alergie?Již jednou měl...

Určitě bych Xyzal začala podávat, je nejen anitalergický i protizánětlivý. Ze začátku můžete zvýšit dávkování i na 2x denně. I když vyšly negativní kožní testy nelze zcela...

Zlatý stafylokok

| Dotaz od: Hanka

Po opakovaných obtížích(tvorba čepů, 3x za sebou nachlazení, atd.) jsem si nechala udělat kontrolní výtěr z krku s výsledkem-zlatý stafylokok. Mám docela strach, protože vím ,že...

ATB doberte do konce (všechny tablety a přesně podle rozpisu) a cokoliv, co vám připadá jako dobré pro podporu imunity, vyzkoušejte, je to jen na vás. Hezký den.

Zánět močového měchýře?

| Dotaz od: Aneta

Chtěla jsem se zeptat....od rána mi není dobře, mám typické příznaky nachlazení (bolest v krku, kašel, možná i teplotu trochu mám, bolí mě hlava), ale teď večer se mi udělal...

Moc Vás prosím, rozhodně zajděte co nejdříve ke svému praktickému lékaři- dokáže Vám pomoci. "Na dálku" léčit obtíže, které uvádíte, je krajně nezodpovědné. Časová investice se...

Momentálně jsem ve 34. týdnu těhotenství. Kolem vánoc jsem byla nachlazená - bolesti v krku, uší a velmi silná hlenovitá rýma. Kapky typu Nasivin, Olynth moc nezabíraly. Nakonec...

Můžete zkusit napařování, nosní kapky s Vincentkou. Pro přetrvávání obtíží bych Vám ale přes vysoký stupěň těgotenství doporučovala návštěvu ORL specialisty.

Útvary v krku

| Dotaz od: Fitz

Během půl roku jsem již podruhé nachlazená-bolest v krku, zánět dutin, u lékaře jsem nebyla, ale u obou nachlazení jsem zjistila zvláštní načervenalé útvary v krku, jde o čtyři...

Myslím,že pokud se chcete opravdu dozvědět,co je ve Vašem hrdle,bez návštěvy lékaře se neobejdete.Podstatné je,zda se cítíte nemocná.Mechanismem zánětu se Váš organismus zřejmě...

Zdr potíže

| Dotaz od: Arnost

Mám otázku ohledně zdr stavu. tak před měsícem jsem prodělal silné nachlazení nemohl sem vykašlávat ač sem byl silně zahleněn po týdnu jsem po ránu vykašlal hlen a na jeho...

Ve Vašem případě pouze na základě popisu potíží nelze stanovit diagnozu, je jistě vhodné dbát doporučení lékaře, který zná Váš aktuální zdravotní stav a jistě i vývoj...

Uzliny?

| Dotaz od: Štěpánka

Zhruba tak před 2,5 měsíci jsem prodělala nachlazení. Začalo to bolestí v krku a rýmou, byly mi předepsány nějaká antibiotika (bohužel si nepamatuji název), které jsem brala...

V průběhu infekčního onemocnění může dojít i k zhoršení kožních projevů včetně akne. Bulky, které jste si nahmatala budou opravdu s největší pravděpodobností lymfatické uzliny...

Pěkný den, chtěla bych se optat na toto: synovec 6let-zdravý, občasné nachlazení,občasné záněty spojivek,chodí do školky,si dnes ráno stěžoval na velkou bolest nohou a rukou...

Bolest rukou a nohou je obecným průvodním jevem u různých nemocí, u dětí hlavně infekcí a ortopedických obtíží. Nádory včetně leukemie ("rakovina krve", zatímco anaplastický...

Zvětšená uzlina na krku

| Dotaz od: Míša

V lednu tohoto roku jsem byla nachlazená.bez teplot a doma jsem to vyléčila.v únoru jsem ale nastydla znovu a tak ,že jsem dostala atb.i po nich mi ještě tak měsíc nebylo moc...

Doporučila bych určitě vyloučit možné onemocnění atypickými bakteriemi jako jsou Mycoplasma pneumoniae a chlamydia pneumoniae, které můžou uváděné potíže vyvolávat. Toto...

Zalehnuté ucho

| Dotaz od: Michela

Před 2 lety jsem na dovolené prodělala chřipku (horečka, zalehnuté nachlazením obě uši, velmi silná rýma a bolest krku), kterou jsem pořádně mohla léčit až po návratu z dovolené...

Doporučuji např. vyšetření na jiném ORL pracovišti, příp. neurologické vyšetření atd.

Plíseň v potravině

| Dotaz od: Vanda

Pane doktore, byla jsem teď hodně nachlazená a měla rýmu. Asi 2 dny po sobě jsem si dělala jako obvykle kávu a zdálo se mi, že má nějakou divnou chuť, ale přičetla jsem to tomu...

Rád bych Vás uklidnil, plísně při jednorázovém požítí mohou buď akutně způsobit onemocnění (hodiny po požití, šlo by nejspíše o zažívaí potíže), a pokud se nic takového...

Mírné nachlazení

| Dotaz od: Jana

Před pěti měsíci jsem začala mít příznaky podobné začínajícímu nachlazení - lehká bolest hlavy vycházející jakoby zpoza očí, slabé bolesti v krku (bez kašle a bez rýmy), bolesti...

Popsané příznaky mohou ukazovat na probíhající infekci (včetně močové infekce například), únavu, alergii, stres, nevyspání, vpodstatě i jakékoli vnitřní onemocnění. Máte-li...

Je mi 20 let a považuji se za člověka bez větších zdravotních problémů, až na nachlazení, které mě již tři týdny trápí. Necelého půl roku užívám antikoncepci Belara. Tento měsíc...

Alergie na partnera je poměrně velice vzácná,není příliš pravděpodobná, co se týče antibiotik upozorněte lékaře,že není vyloučena gravidita,bude podle toho volit preparát, při...

Nemoc

| Dotaz od: Martin

Před asi 2 měsíci se u mě projevily známky nachlazení. Únava, občasná bolest hlavy, kloubů, hlenovitý kašel a škrábání v krku. Jelikož mi zezačátku nepřišlo závažnější nežli...

Dle mě by bylo dobré navštívit případně ještě jednou ORL, zda se nejedná o zánět dutin a nepmohla by např. punkce.

Paralen 500 v těhotenství

| Dotaz od: Irena

Chtěla jsem se zeptat, jsem ve 12 týdnu těhotenství a byla jsem nachlazená bolelo mě v krku. Během 2 dnů jsem si vzala paralen 500 v rozmezí asi 4 hodiny. Nemůže to nějak...

Paralen je bezpečný v celém těhotenství. Nemusíte se bát.

Časté nachlazení

| Dotaz od: Robert

Je mi 18 let a velmi často trpím silným nachlazením. Chřipku, angínu a podobně naštěstí prakticky nikdy nechytnu, ale jakmile se jen trochu zpotím a pohybuji se v chladnějším...

Doporučoval bych začít s otužováním, popř. konzultovat s Vaším ošetřujícím lékařem možnost zvýšení obranyschopnosti léky. Hezký den.

Zánět močového měchýře?

| Dotaz od: Aneta

Chtěla jsem se zeptat....od rána mi není dobře, mám typické příznaky nachlazení (bolest v krku, kašel, možná i teplotu trochu mám, bolí mě hlava), ale teď večer se mi udělal...

Oslabená imunita při stresu může mít za následek jak infekci cest dýchacích, tak příp. močových s komplikací gynekologickou.

8měsíční syn je už několik dní nachlazený. Předevčírem jsme šli k lékaři s podezřením na laryngitidu (měl "štěkavý" kašel). Dušný nebyl, poslech v pořádku. Koupili jsme na...

Pokud se stav Vašeho synka horší, je na místě návštěva dětského lékaře, aby ho znovu vyšetřil a poradil Vám s léčbou. Hezký den

Spálový bacil

| Dotaz od: Luboš

Asi před čtrnácti dny jsem byl lehce nachlazený (bez bolestí v krku, horečky ani vyrážky po těle) a protože se mi nelíbila krční mandle (druhá mi už byla odstraněna), tak jsem...

Spálový bacil - streptokok může v mandli "přečkat" i léčbu antibiotiky. Proto je po léčbě nutné provést kontrolní stěr a pokud by se i nadále streptokok v kultivaci objevil...

Tlak v krku a kožní problém

| Dotaz od: Melanie

Paní doktroko, mám tlak na krku. Začalo to loni začátkem roku (byla jsem hodně nachlazená), po nemoci to odeznělo. Znovu se tlak na nějakou dobu objevil v létě, pak před vánoci...

1) Je třeba zkontrolovat štítnou žlázu, příp. provést ultrazvukové vyšetření ŠŽ i zvětšené uzliny. 2) Kožní projevy vypadají podle vašeho popisu jako kopřivka, doporučuji...

Vyrážka na lýtkách

| Dotaz od: Jana

Asi před 14 dny až 3 týdny jsem byla nachlazená. S prvními příznaky nachlazení se objevila na lýtkách, zejména na holeních drobná svědivá vyrážka. Není čistě na holeních, ale...

Tyto vyrážkya mohou být tzv. paravirové - tzn. souvisí s tou infekcí. Můžete zkusit některé volně prodejné antihistaminikum v tabletách.

Antibiotika

| Dotaz od: Leoš

Náš téměř tříletý chlapec (101 cm, 15 kg) trpí už téměř dva měsíce nachlazením, které začíná horečkou (až 38,7°C), provázené rýmou a dávivým kašlem. Loni v listopadu prodělal ...

Věk tří let je z hlediska vývoje imunity zlomový. U vašeho syna se tedy může jednat např. o odchylku v imunitě. Proto doporučuji imunologické vyšetření. Do tohoto vyšetření...

Nejspíš nachlazená

| Dotaz od: Jana

Pane doktore, měla bych na Vás pár otázek. 1. otázka: Jsem v 37 tt, a asi jsem nachlazená mám rýmu, pobolívá mě v krku a trochu bolí hlava, ale přesto mě napadlo jestli jsem se...

Při užívání železa a sklenici červené řepy je stolice logicky černá, pocity na zvracení pálení žáhy může vyvolávat,myslím že s pobolíváním v krku a rýmou pro klid duše...

Krev v hlenu

| Dotaz od: Pavel | z mobilní aplikace

Tento tyden jsem prodelal nachlazeni. Ryma uz mi temer skoncila, ale jak uz to je u me pravidlem, tak mi to vsechno preslo na prudusky... Mam jiz 6 den relativne intenzivni...

Malá příměs krve ve sputu při dráždivém nebo upornem kašli se může objevit, pakliže tento stav trva delší dobu ( týden a více), bylo by vhodné obrátit se na odborníka pneumologa...

U nás se chřipka objevuje v prosinci, nejaktivnější je v únoru a v březnu, odeznívá v dubnu. Jedno procento nemocných chřipkou musí být léčeno v nemocnici. Je nutno rozeznat chřipku od obyčejného nachlazení.


Opakující se nemoci

| Dotaz od: Alena

Jedná se manžela 52 let, asi 1,5 půl roku se mu neustále opakují běžná nachlazení a chřipky. V červnu 2011 nevysvětlitelná bolest krku, i přes vyšetření CT důvod nezjištěn. V...

Bohužel pouze z těchto informací nelze určit o jaké konkrétní onemocnění se může jednat. Doplnila bych ještě imunologické, alergologické vyšetření.

Ztráta čichu

| Dotaz od: Dagmar

Mám dotaz ohledně ztráty čichu.Byla jsem 2 týdny nachlazená,samozřejme jsem měla i rýmu,užívala jsem kapky Olynth-dle návodu použití a je to už dva týdny,co jsem zdravá,ale...

Funkce čichu by se měla obnovit, potíž je říci KDY. Vytrvejte, věřím, že do 2 měsíců bude zpět. Pokud ne, navštivte ambulanci ORL. Hezký den.

Rýma je v dětství nejobvyklejším problémem. Všechny děti čas od času mají rýmu (obvykle doprovázenou kýcháním) a v převážné většině za to může nachlazení. Nemluvňata rýma...  spustit dotazník

Tlak na hrudi

| Dotaz od: Eva

Asi před třemi týdny, mě začal trápit tlak na hrudi. Předtím jsem byla nachlazená a toto nachlazení pak přešlo v zánět v krku, který byl léčen antibiotiky, měla jsem trochu...

Souvislost s pohybovým ústrojím,tedy blokádou v úrovni hrudní páteře,je velmi pravděpodobná.Přesto byste si měla ujasnit s praktikem ten rentgenový nález,aby nezůstávaly...

Bolesti zad a kloubů

| Dotaz od: Marcela

Již pár let trpím bolestmi zad v okolí pravé lopatky, zejména při nachlazení, ofouknutí nebo i dlouhém sezení(jsem účetní) Nyní se ale bolesti stupňují a přetrvávají cca 2...

Sedavý způsob života, oslabení mezilopatkových svalů v tomto případě a prochlazení má nepříznivý vliv na tvar pateře. K tomu přispívají degenerativní změny na obratlích...

Bouličky na měkkém patře

| Dotaz od: kaja

Po několika přechozených nachlazení( včetně kašle) se mi v puse v oblasti měkkého patra objevilo několik tvrdých bouliček, které značně bolí a stěžují polykání. Přesněji...

Navštivte ORL či stomatologa. Bez přesnějšího vyšetření se nemohu vyjádřit.

Líéky na nachlazení

| Dotaz od: Michal

! Chci Vás poprosit o radu.Užívám při nachlazení tyto léky:Panadol-modrá krabička-10ks-v krabičce,při teplotě-3krát denně,Nasivin-3krát denně,Biseptol-480mg-po 12hod.-2tablety...

Pane Michale, léky i jejich dávkování jsou vcelku v pořádku, v užívání ambroxolu bych taktéž neviděla problém, s Codeinem bych byla ale opatrnější a případně bych konsultovala...

Po relativně dobře zvládnutém nachlazení (lehčí zánět dutin, kašel produktivní, bez teplot) se mi po týdnu vrátil kašel suchý, který přetrvává. Problém nastává při přechodu ven...

Těžko rozhodnout na dálku, vyhledejte vyšetření, lékař vás musí hlavně poslechnout (plíce) a vyzpovídat, ev.doporučí i další vyšetření /krve nebo rtg plic/ - bez toho to nepůjde...

Wobenzym

| Dotaz od: Daniela

Chtěla bych se zeptat,zda je vhodné užívat Wobenzym 3x5 na opakované nachlazení při užívaných lécích-Micardis,Letrox,Dobesilát calcium,Lekoptin,Indap,Citalopram.Děkuji

Lék Wobenzym můžete užívat i při současném užívání dalších léků. Hezký den.

Castejsi nachlazeni

| Dotaz od: Michal

Asi 6krat do roka trpim nachlazenim,nekdy jen ryma,kasel,mandle,anebo vse dohromady.Zajimalo by me,jestli jsem jeste v "norme",nebo uz je to vyzva zajit na ORL.Podotykam,ze jsem...

Pokud nachlazení netrvá extra dlouhou dobu, mělo by být vše v pořádku. Přesto, pokud by se délka nachlazení prodlužovala, doporučoval bych konzultaci u lékaře. Hezký den.

Ráda bych se zeptala, zda-li nachlazení/viroza bez teplot v prvních týdnech těhotenství může ohrozit plod. Týden po početí (resp. 17.den od poslední menstruace) mne začalo...

V této fázi těhotenství se může stát ještě cokoli, ať vinou virů nebo jiných vlivů,keré neovlivníte. Jezte hodně ovoce,pijte čas, kuote si vincentku na kašel, je skvělá i ve...

Alergie

| Dotaz od: Jana

Manžela(27 let) včera začalo bolet hodně v krku, ale nachlazený není.Den předtím pracoval s dřevem a pilinami a prachem.Je možné, že by to byl projev alergie?Již jednou měl...

Určitě bych Xyzal začala podávat, je nejen anitalergický i protizánětlivý. Ze začátku můžete zvýšit dávkování i na 2x denně. I když vyšly negativní kožní testy nelze zcela...

Trápí mě suchý kašel, asi před týdnem jsem léčil klasické nachlazení, použil jsem ACC, které mám ozkoušené a čaje a postupně jsem začal vykašlávat, pak, když už jsem si myslel...

Pavle. Je normální, že po prodělaném zánětu horních dýchacích cest ještě několik dnů máte zvýšenou dráždivost ke kašli. Sliznice dýchacích cest se po zánětu musí zregenerovat...

Hemeroidy

| Dotaz od: Igor

Delala jsem si test na HIV, ale jsem nachlazeny a mam hemeroidy. Muze to ovlivnit vysledek testu? Muze ukazovat, ze je test pozitivni aniz bych HIV mel?...Predem dekuji za...

Ani nachlazení ani hemoroidy výsledek testu neovlivní. Příjemný den

Teplota dítěte

| Dotaz od: andrea

Mám 2letého chlapečka,byl nachlazený,teploty kolem 38 a zastřený hlas.Doktorka zdělila,že má zduřelý nosohrtan.Předepsala Sumetrolin a Aerius.Od té doby nemá žádné viditelné...

Andreo! Situaci proberte v klidu (nejlépe tedy bez dítěte, např. po telefonu) s ošetřujícím pediatrem. Pokud budete mít i nadále pochybnosti, doporučuji případ konsultovat na...

Oslabená imunita

| Dotaz od: Petra

Mám problém s častým nachlazením. Během posledních cca 3-4 měsíců jsem už po 5té nachlazená. Příznaky nachlazení trvají déle než ze začátku, jsem pořád unavená a úplně bez...

Pokud jste prodělla již 5 infektů, určitě by bylo vhodné vyhledat lékaře, doporučovala bych provést ORL, imunologické, alergologické vyšetření. Dle výsledků vyšetření by se pak...

Cřipka

| Dotaz od: Jarda

Asi před měsícem jsem dostal chřipku. Nemyslím si, že to bylo běžné nachlazení, neboť jsem měl teploty okolo 38°C, bolesti hlavy, kloubů a pod. Jsem zvyklý takové věci léčit ...

Předpokládám, že se jednalo o CRP - je to ukazatel zánětu. Když je zvýšené, jedná se o bakteriální infekci a antibiotika jsou na místě. POkud je nízké neboli negativní...

Klion d-100 a jiné léky

| Dotaz od: Kateřina

Dnes si zavedu 7 tabletu klionu d-100, ale protože jsem silně nachlazená koupila jsem si kapky proti kašli ditustat. Neovlivní ditustat nebo sprej do nosu olynth nějak účinnost...

Neovlivňuje.

Plíseň v potravině

| Dotaz od: Vanda

Pane doktore, byla jsem teď hodně nachlazená a měla rýmu. Asi 2 dny po sobě jsem si dělala jako obvykle kávu a zdálo se mi, že má nějakou divnou chuť, ale přičetla jsem to tomu...

Vážená paní Vando, pokud se u Vás po požití zkaženého mléka neobjevily zažívací obtíže, s největší pravděpodobností k žádnému poškození zdraví nedošlo. Pro jistotu můžete použít...

Kombinace léků

| Dotaz od: Markéta Píchová

Asi 4 dny mám příznaky takového toho klasického nachlazení, vykašlávám hleny, mám kašel atd. Rýmu moc nemám. Byla jsem u lékaře a ten říkal něco v tom smyslu, že nejvíce...

Bohužel nemám k dispozici Vaši lékařskou zprávu, proto nemohu hodnotit. Každopádně pokud ale máte o medikaci pochybnosti, doporučoval bych konzultaci přímo s ošetřujícím lékařem...

Snažíme se s partnerem o otěhotnění, partner dobere antibiotika proti nachlazení-Augmentin těsně před mojí ovulací. Je zde nějaké riziko pro plod v případě otěhotnění? Máme...

Riziko zde není, není třeba odkládat pokus o otěhotnění na další cyklus.

Stafylokok v krku

| Dotaz od: Pavlína

Dlouho mě trápilo neustále vykašlávání hlenů, původně jsem si myslela, že je to nachlazení z jara (cca duben). Poté jsem ale zašla k doktorovi, který mě po stěrech v krku řekl...

Jistě by bylo moudré znovu konsultovat stav s ošetřujícím praktickým lékařem. Další vyšetření potom společně naplánujete- klinická imunologie a alergologie, ORL a plicní...

Hlenovitá stolice

| Dotaz od: jassieone

Mám dvou a půlletou dceru.Nedávno byla nachlazená a dostávala sirup na kašel (Stoptusin,Hedelix) jinak nic.V posledním týdnu chodí na velkou častěji než obvykle a dvakrát byla i...

Příměsi ve stolici mohou souviset i s léky, které podáváte. Pokud tyto obtíže trvají i po vysazení sirupů, mohlo by jít o infekci či střevní zánět. Obraťte se na pediatra.

Jde o běžnou dětskou potíž. Starší dítě vám řekne, že ho bolí v krku, u mladšího to většinou poznáte tak, že dítě odmítá jíst, protože mu polykání působí bolesti. Obvyklou...  spustit dotazník
Hluchota (zhoršení schopnosti slyšet některé nebo vůbec všechny zvuky) se může dostavit postupně během několika měsíců či let, ale může nastat i náhle během několika hodin či...  spustit dotazník
Kašel je běžnou reakcí na překrvení a podráždění v krku a plicích. U nemluvňat do 6 měsíců se vyskytuje zřídka a může být známkou vážné plicní infekce. U větších dětí jde...  spustit dotazník
Bolest hlavy zahrnuje bolest na jedné nebo obou stranách nebo bolest čela. U dětí do 3 let obvykle přichází v úvahu jako následek poranění. Bolesti mohou být příznakem řady...  spustit dotazník
Hluchota se u dítěte snadno přehlédne. Pokud máte pocit, že musíte dítěti neustále vše opakovat, že poslouchá televizi či rádio hlasitěji, než je nutné, nebo se náhle zhorší ve...  spustit dotazník

Očkování proti chřipce je vhodné pro starší lidi nebo lidi s chronickým onemocněním, u nichž může chřipka zdravotní stav jen zhoršit. Podává se v jedné dávce a nejlépe ještě před chřipkovou sezónou.


Z výsledků nové vědecké studie vyplývá, že alergické astma může snižovat imunitní odpověď na některé viry způsobující respirační onemocnění, například virus chřipky. Odborníci...  celý článek
Chřipka přichází často bez varování. Ráno se cítíme zdraví, ale za dvě hodiny může být všechno jinak. Zejména v zimních měsících bývá naše imunita oslabena a viry tak mohou...  celý článek
Chřipka a nachlazení patří mezi nejběžnější onemocnění, kterými si minimálně několikrát za život projde každý z nás. Opakuje se v pravidelných intervalech zejména na podzim a v...  celý článek
Ucpaný nos. Jeden z nejčastějších příznaků rýmy a nachlazení, zároveň ale může znamenat i další zdravotní obtíže. Například výskyt rýmy alergické, kterou nezpůsobují viry, ale...  celý článek
Rýma se sice z medicínského hlediska jeví jako banální onemocnění, ale v běžném životě snad není nic otravnějšího. Make-up rozpatlaný od kapesníku, jídlo, které díky ucpanému...  celý článek
Rýma dokáže znepříjemnit život nejen v zimě. Stačí ucpaný nos a cítíme se pod psa. Nachlazení nebo chřipka, které může doprovázet právě i rýma, navíc často udeří bez varování...  celý článek
Imunitní systém je v dnešní době zatěžován ze všech stran: například znečistěným ovzduším, nekvalitním stravováním nebo také stresem.  celý článek
Fantazii pod stromečkem se meze nekladou a vkusně zabalená pilulka může potěšit i pomoci. Ale při nákupu podobného dárku je třeba si uvědomit, že léčivé přípravky přece jenom...  celý článek
Na astma u dětí pohlížíme jako na onemocnění, které obvykle souvisí s alergií. Jeho stále častější výskyt v poslední době jde ruku v ruce s rostoucím výskytem alergií a také...  celý článek
Jedno z nejčastějších onemocnění – nemoc z nachlazení, neboli syndrom infekční rýmy – s přicházejícím ochlazováním počasí opět nabírá na intenzitě. Toto onemocnění se vys...  celý článek
Otázkou účinnosti volně prodejných léků a antihistaminik při běžném nachlazení se studie zabývají již od roku 1949. Většina takových onemocnění je virového původu a jejich...  celý článek
Krátké dny, tma, častý déšť a samozřejmě nepříjemné nachlazení – to jsou známky ponurého a lezavého podzimu, který se na nás chystá. Málokdo však stojí v době, kdy se pro t...  celý článek
Se snižující se teplotou přichází kromě předvánočního shonu i čas nachlazení, kašle, rýmy a také chřipky. Co dělat, když domácí léčebné postupy nepřinášejí úlevu a chřipka se...  celý článek
Léky na chřipku vídáme často v reklamách, na letácích v ordinaci našeho lékaře a žádáme o ně v lékárnách. Ne každý si však přitom uvědomí, že takzvané léky na chřipku jsou ve...  celý článek
Klimatizace je dnes již v téměř každém nově vyrobeném autě. Zvyšuje komfort jízdy v horkých dnech, ale při nesprávném použití nebo údržbě může být zdrojem nemalých zdravotních...  celý článek
Určité složky potravy jsou podle výsledků vědeckých studií vítanými pomocníky v prevenci a terapii chřipky. Jedná se především o některé vitaminy a minerály. Samy o sobě před...  celý článek
I v letních měsících nás může přepadnout horečka, bolesti celého těla, bolesti hlavy, zkrátka něco jako chřipka. Snad pro podobnost příznaků s opravdovou chřipkou, onemocněním...  celý článek
Počasí se mění, teploty postupně klesají. Mnoho alergiků se tak domnívá, že s chladnějším počasím přijde i úleva od nepříjemných příznaků. Opak však může být pravdou!  celý článek
Se zimou přichází kromě sněhu i sezóna chřipek a jiných respiračních onemocnění. Média, ale i samotní lékaři na nás neustále chrlí varování, že je třeba se proti chřipce očkovat...  celý článek

Ráda bych věd...

| Dotaz od: Pavla

Ráda bych věděla, zda je možné pobývat v solné jeskyni s kojencem (stáří 4 a půl měs.). ? A zdali je nutné návštěvy přerušit v případě nachlazení jsou-li zasaženy horní cesty...

Pokud jsou v solné jeskyni dobré hygienické podmínky, nepobývá zde více lidí a teplota a vlhkost vzduchu nejsou extrémní (většinou bývá teplota do 23 stupňů Celsia, vlhkost do...

Chřipka nebo nachlazení přestavují nepříjemná onemocnění. I nealergický člověk se s nimi potýká přibližně týden. Jak je na tom tedy alergik?  celý článek

Od února užívám po zánětu dutin analergin a nosní kapky Tinkair,teď jsem otěhotněla,přestala jsem to užívát,ale rýma se mi hned vrátila,a celkově mi není dobře - nachlazení bez...

Analergin lze v případě nutnosti užít, Tinkair by se užívat pokud možno neměl. Jelikož existují i jiné, vhodnější léky na alergii a nachlazení v těhotenství, domluvte se se svým...

Oslabená imunita

| Dotaz od: Jana

Jsem často nachlazená a nemocná. Můj praktický lékař mi řekl, že mám jen lehce oslabenou imunitu a že mám víc jíst vitamíny a že to nic není. Ale mě se to nezdá, sem pořád...

Omlouvám se za zpoždění odpovědi, dotaz byl ke mě nyní přesunut. Pozorujete-li popsanou změnu zdravotního stavu, jistě si to podle mého názoru žádá (kromě podrobného tělesného...

Užívání léků na kašel

| Dotaz od: Ludmila

Mám zatím běžné nachlazení - rýmu a kašel bez vysoké teploty. Koupila jsem si kapky do nosu a na zatím suchý kašel 3x denně Ditustat. Akorát, že v mezidobí jsem chtěla cucat...

Ditustat je antitusikum nekodeinového typu, a působí na dýchací cesty tak, že snižuje citlivost spouštěčů kašlacího reflexu (dalo by se laicky říct: "tlumí kašlací centrum"). To...

Šelest v celém prekordiu

| Dotaz od: Tereza

Dnes jsem šla s nachlazením a kašlem k lékaři. Při poslechu lékařka zjistila, že mám výrazný šelest prakticky v celém prekordiu. Poslala mě na vyšetření na echokardiograf. Je mi...

Paní Terezo. Děkuji za Váš dotaz. Šelesty jsou zvuky, které se při poslechu hrudníku u zdravého dospělého člověka nevyskytují. Vznikají v případě, že se vyskytuje nějaká...

Ischemická choroba srdeční

| Dotaz od: Holoubek

Mám ischemickou chorobu srdeční, poruchu imunity, ulcerozní kolitidu, jsem po infarktu, mám dva stenty, mám stálé potíže s dýcháním, únavu, bolesti kloubů a svalů, občas...

Mnoho lidí ve věku nad 60 let má více onemocnění včetně kombinace, kterou uvádíte Vy, a přesto si nezoufají. Jak ischemická choroba srdeční, tak ulcerozní kolitida s kloubními a...

Uzliny

| Dotaz od: Veronika

Mam na siji jiz pres rok zvetsenou uzlinu. Probehlo vysetreni, podle ktereho se jednalo o reakci na vir a byly mi predepsany ATB. Bohuzel uzlina pretrvava a je viditelna. Mam...

Problémy s opakovanými infekcemi a zvýšená únavnost spolu souvisí velmi pravděpodobně. Zvětšené uzliny jako reakce na probíhající či proběhlou infekci jsou zcela normální (tak...

Bolesti bříška

| Dotaz od: Dana

Můj syn 4,5 r. si již nějakou dobu stěžuje na bolesti břicha kolem pupíku. Vždy je to v období jídla. Zpočátku jsem si myslela, že přichází hladový ze školky nebo že se jedná o...

Na dálku těžko radit - budete se muset poradit přímo s pediatrem, který jej může vyšetřit, stanovit souvislosti a doporučit event. krevní testy, které by mohly přispět k...

Nějakou formou alergie trpí značná část populace v rozvinutých zemích. Protože jde o onemocnění tak rozšířené, dalo by se předpokládat, že o něm má základní informace opravdu...  celý článek
Přes veškerý technologický pokrok a možnosti moderní medicíny se dnes stále více vracíme k přírodě a k ověřeným jistotám, které lidstvu poskytuje již tisíce let. Nové syntetické...  celý článek
Jakékoli očkování znamená určitou zátěž pro imunitní systém, a proto by se mělo provádět pouze tehdy, pokud je člověk zcela zdráv. Jinak je tomu však v případě lidí dlouhodobě...  celý článek
Zatímco se řada sezónních alergiků každoročně nemůže dočkat konce jara, jiní se obávají příchodu podzimu. I v tomto období totiž sužuje alergie mnoho lidí. A které alergeny nás...  celý článek
Trendem současnosti je stále častější přidávání vůní do různých produktů. To se provádí z komerčních důvodů – co je našemu nosu příjemné, toho se také mnohem více prodá.  celý článek
Začíná jaro a vašemu dítěti neustále teče z nosu. Rodič tak stojí před obtížným úkolem zjistit, zda se jedná o prostou rýmu z nachlazení, nebo o rýmu alergickou. A také...  celý článek
Pokud nepatříte mezi ty šťastné obyvatele naší planety, kteří si mohou celoročně užívat dostatečného slunečního svitu, hrozí vám, že během zimy budete trpět nedostatkem vitamínu...  celý článek
Pozdní podzim a zima znamenají pro většinu alergiků období klidu. Pylová sezóna končí a alergické obtíže pomalu mizí, ovšem ne tak onemocnění samotné. Na to by neměl žádný...  celý článek
Bolí vás záda nebo hlava? Máte obtížnou menstruaci? Nebo vás již několik dní trápí zub, ale představa zubařského křesla vás děsí? Pokud v těchto a podobných případech bez...  celý článek
Alergická rýma postihuje stále více lidí. Mnoho nemocných se však neléčí, a to buď z nevědomosti, či z nedostatku času. Ať už je důvod jejich nezájmu o vlastní zdraví jakýkoli...  celý článek
O kvalitě dovolené často rozhodují detaily, a to nejen u lidí trpících tzv. Bechtěrevovou nemocí. Přečtěte si, na co všechno byste při plánování výletu neměli zapomenout.  celý článek
Záněty vaječníků mohou při zanedbání léčby vést k daleko závažnějším onemocněním, například k neplodnosti. Jak tedy toto onemocnění rozpoznat, a co lze dělat preventivně...  celý článek
Každý rok na podzim vám začne téct z nosu, kýcháte a kašlete. Možná to není nachlazení, ale podzimní alergie. Nádherně zbarvené listy stromů na zemi pomalu plesniví a ve vzduchu...  celý článek
Občas ji používáme jako účinnou metodu pro odražení nevítané mužské pozornosti. Jinak ale žádné výhody nemá. Řeč je o bolesti hlavy – podle odborníků častěji ženské než mužské z...  celý článek
Některé z onemocnění srdce trápí téměř každého seniora. Může jít o banální problém patřící k vyššímu věku, ale také o těžkou ischemickou chorobu srdeční, nedomykavost chlopně...  celý článek
Tato nemoc je sice nevyléčitelná, ovšem díky správné terapii a dalším podpůrným metodám se dá udržet pod kontrolou.  celý článek
Každá léčebná metoda či lék s sebou nesou i riziko vzniku nežádoucích účinků. Stejně je tomu i u cílené biologické terapie.  celý článek
Kašel je přirozený reflex těla, který má obranný charakter a tělu pomáhá. Jde o silný a hlasitý výdechový manévr, který může mít v případě prudkého kašle rychlost až 430 km/hod...  celý článek
Ať už patříte k nadšeným houbařům, nebo nerozeznáte hříbek od prašivky, zdraví prospěšné látky, které jsou v houbách obsažené, si můžete dopřát v každém případě. Tyto produkty z...  celý článek
Sužuje vás tato dýchací potíž? Užíváte-li pravidelně své léky, pak můžete žít normální život. Tedy i takový, ve kterém je prostor pro oblíbenou fyzickou aktivitu.  celý článek
S bolestmi hlavy navštivte lékaře, pokud se objevují opakovaně bez známé příčiny, pokud vznikly náhle a jsou velmi silné, pokud trvají déle než jeden den, nereagují na léky...  zobrazit článek
Sníh a mráz proměňuje v zimě spoustu ulic a chodníků doslova v překážkovou dráhu. Hromady sněhu, kluzná břečka či neviditelný led na povrchu vede velmi často k nebezpečným pádům...  celý článek
S nepěknými dolíčky na kůži, zejména v oblasti stehen a hýždí, s tzv. pomerančovou kůží, má většina žen bohaté zkušenosti. Kromě krémů, stravy a speciálních masáží může dobře...  celý článek
Virová hepatitida C (VHC) je závažné virové onemocnění, které postihuje játra a může vést až ke vzniku jaterní cirhózy nebo rakoviny jater.  celý článek
Jistě jste již v minulosti o homeopatii slyšeli. Pokud se však homeopatií neléčíte přímo vy nebo někdo z vašeho blízkého okolí, možná neznáte důvod, proč je homeopatie člověku...  celý článek
Přisáté klíště obvykle snadno sami odstraníme. Lékaře vyhledáme tehdy, pokud při odstraňování část klíštěte (hlavička) zůstane v ráně.  zobrazit článek
Období, kdy listí hraje všemi barvami, je opět tady. Ovšem nejen se všemi svými krásami, ale také s prudkými změnami počasí, teplot a atmosférického tlaku i se vzduchem s vyšší...  celý článek
Máte doma alergického školáka? Nekontrolovaná přecitlivělost na cokoli může způsobit, že dítě bude unavené a nesoustředěné. Pomozte mu následujícími tipy.  celý článek
Zní to možná zvláštně, ale je to fakt. Stříbro v tzv. koloidním stavu umí uzdravovat šrámy na lidské kůži. Praxe není zcela rozšířená, přesto byly pozitivní účinky stříbra...  celý článek
Zarudlý nos, slzící oči, potíže s dechem. Pokud vás nachlazení přepadne párkrát za rok, dá se to v práci vydržet. Jenže existují lidé, kteří trpí těmito příznaky téměř neustále...  celý článek
Pro mnoho lidí je chřipka totéž co nachlazení nebo angína. To je ale obecně rozšířený omyl. Chřipka je virové, vysoce nakažlivé, vzduchem přenosné onemocnění. Viry se dokáží v...  celý článek
Během několika posledních desetiletí došlo k významnému nárůstu počtu párů, které mají problémy s plodností. Ženy trpí nepravidelnou menstruací, počet spermií u mužů se snížil o...  celý článek
Masáže zná lidstvo již tisíce let a většina lidí je považuje za zdraví přínosné nebo přinejmenším za příjemné odreagování. V dnešní době je možné vybrat si z více než 80 typů...  celý článek
Téměř všechny nádory tohoto párového orgánu vznikají z buněk, které vystýlají drobounké vývodné kanálky ledvin. Naštěstí se většinu těchto nádorů podaří objevit ještě dříve, n...  celý článek
Očkování proti žloutence A i B patří mezi jednu nejjistějších ochran před nákazou těmito nemocemi. Každá vakcinace s sebou může samozřejmě přinášet i nežádoucí účinky. Jaké jsou...  celý článek
Nejen správný cestovatel a zálesák s sebou na své putování nosí alespoň základně vybavenou lékárničku. Pak ho totiž nepřekvapí ani úrazy (má náplasti, obvaz, šátek, dezinfekci...  celý článek
Lidé, kteří jsou pod neustálým stresem, jsou více citliví na všechny nemoci, od nachlazení přes vysoký krevní tlak až po srdeční choroby. I když existuje mnoho způsobů, jak si...  celý článek

Zvětšené uzliny

| Dotaz od: radka

Byla jsem asi 8 dní nemocná - zvýšená teplota, bolest v krku, rýma. Navštívila jsem lékařku která vyloučila anginu a doporučila mi pouze cucat pastilky proti bolesti v krku...

Zvětšené uzliny s nachlazením mohly souviset, ale také nemusely. Velmi pravděpodobně však ano, zvláště, jsou li bolestivé a objevily se krátce po nemoci. Vzhledem k tomu, že...

Trápí mě bolest očí při pohledu "v sloup". Oči nejsou nateklé. 1.5 roku používám kontaktní čočky, bez žádných problému. Problémy se zrakem nemám ( nevidím dvojitě, obrysy atd...

Příčinná souvislost s nachlazením je možná, protože budete mít ucpané i vedlejší nosní dutiny, které se nacházejí v oblasti očí. Ale bolest při pohybu jakýmkoli směrem vyžaduje...

Po nemoci - tepy

| Dotaz od: Ondřej

Před nedávném jsem byl nemocný ( nejspíš chřipka). Jezdím závodně na kole a každé ráno si měřím tepy. Po nemoci jsou tepy vyšší než před nemocí a nechcou se vrátit. I týden po...

Po akutní fázi onemocnění následuje fáze rekonvalescence (zotavování), kdy ještě může být tepová frekvence zvýšená po nižší zátěži než obvykle. Podle toho, jak člověka...

Stitna zlaza

| Dotaz od: MONIKA

Pred rokem mi byl zjisten uzlik ve stitne zlaze a zvysene tsh 8,5.Uzivam Letrox50 1 rano.Hladina hormonu se upravila na O,99.Nyni po roce opet zvysena na 5.18.Muže mit na to...

Nachlazení, infekce, stres, to všechno může ovlivnit funkci štítné žlázy. Domnívám se, že pálení a bolesti v krku nesouvisí s onemocněním štítné žlázy. I vaše ostatní obtíže...

S postupujícím jarem a blížícím se létem stále více přibývá i „nachlazených“ lidí. Protože se tyto obtíže objevují v plném proudu pylové sezony, nejedná se ale o "normální" rý...  celý článek

Chronická bronchitida

| Dotaz od: Pavel

Vážení, je mi 86 let a trpím chronickou bronchitidou (nebo CHOPN?). K odbornému lékaři chodím asi 5 let. Užívám Atrovent N 3x d 3 vdechy. Při vyšetření mi kontrolují vitální...

Pane Vranský, přeji Vám dobrý den! Vaše RA by sice měla vést ošetřujícího lékaře k opatrnosti, ale jeden příbuzný neznamená ještě rodinnou zátěž. K posouzení medikace je nutné...

Extrasystoly

| Dotaz od: Petr

Vážený pane doktore, dovoluji si Vás požádat o Váš názor na následující problém. Je mi 31 let, mívám občas pocit cizího tělesa v krku (knedlík v krku). Častá nachlazení. Před 3...

Velmi přesně až učebnicově popisujete extrasystoly, které mohou být i příčinou zmiňovaného "knedlíku v krku"; souvislost s častým nachlazením je nepravděpodobná. Příčinou "vlny...

Kašel,bolet na prsou

| Dotaz od: Markéta

Již třetím týdnem se potýkám s kašlem, hlenovitý kašel doprovázený při zvýšené tělesné zátěži(chůze do kopce, do schodů) bolestí na prsou a bušením srdce.Před pěti lety jsem se...

Paní Markéto. Pokud jste astmatička, je běžné, že po běžném nachlazení potíže přetrvávají déle než u zdravého člověka, který netrpí chronickým zánětem průdušek /tj. bronchiálním...

Chtěla bych se zeptat,zda má dcera(17let)s vrozenou roštěpovou vadou při předoperačním vyšetření měla hodnotu neutrofilního segmentu 0,30 což je varovně pod nízkou hranicí...

Pokud se objevila čistě neutropenie a zvětšují se uzliny, tak je pravděpodobnější nachlazení než leukemie. Při leukemii je spíše porucha množství celkového počtu bílých krvinek...

Posílení imunity

| Dotaz od: Majka

Prosím Vás o radu. Mému synovi je 6 měsíců a už má podruhé nasazena antibiotika. Ve třech měsících měl zánět průdušek. Před týdnem mu začalo téct z očí, rýma, kašel, zahleněný a...

Majko! Domnívám se, že zdrojem infekcí u vašeho synka je právě kontakt se staršími nemocnými dětmi v jeho okolí, spíš než že by trpěl snížením imunity. V případě, že by se...

Pocit knedlíku v krku

| Dotaz od: Lucie

Již delší dobu se léčím se štítnou žlázou, mám zvýšenou funkci, na posledním vyšetření jsem byla v půlce září a bylo mi řečeno že mám štítnou žlázu mírně zvětšenou. Beru...

Většina poruch funkce štítné žlázy je tzv. autoimunitního původu, tj můžou za ně chronické imunitní pochody v tkáni štítné žlázy, které nejsme schopni zcela zastavit, pouze...

Zvětšené uzliny

| Dotaz od: Jaroslava

Prosím o radu. Syn ( 4 roky ) má na krku a na jedné straně v týlní oblasti zvětšené uzliny. Na té hlavě má zvětšenou uzlinu minimálně tři týdny ( možná i dýl, ale toho jsme si...

Bohužel nepíšete, jak moc jsou uzliny zvětšené. Může to souviset s prostým nachlazením a také to tak pravděpodobně bude. Z krve lze udělat základní vyšetření, která nemusí dát...

Místo menzesu výtok

| Dotaz od: Žaneta

Mám problém je mi 15 let a spala se s klukem a nepoužil ochranu ale byla to záležitost kolem jedné minuty od té doby sem to nedostala je to tak 14 dní, místo menzesu jsem měla...

Žaneto! Je na Vás, koho k sobě pustíte a koho ne, ochranu musíte vyžadovat Vy. Jste to Vy, kdo může být těhotná a nést důsledky sexu bez ochrany, nikoli neznámý kluk. No...

Infekce

| Dotaz od: Karol

Je rozdíl mezi nachlazením a zánětem ledvin?je možné že od zánětu močových cest bolí v pravém boku pod žebry.děkuji

Nachlazení není medicinský termín, je to jakési obecné označení s nepřesně vymezeným obsahem. Při zánětu močových cest může reagovat svalstvo pánve a dolní bederní krajiny...

Paní doktorko, před dvěmi dny jsem dostala rýmu a nos nemám úplně ucpaný jen se mi trochu hůře dýchá a když se nadechnu více z hluboka tak mě píchá na pravé straně hrudi. Je to...

! nepíšete, jestli máte teplotu, kašěl, nebo jste i dušná. Může to být z nachlazení, ale mohla by to být i komplikace nachlazení. Dopručuji Vám návštěvu vašeho lékaře...

NACHLAZENÍ

| Dotaz od: ANDREA

Byla jsem nachlazená, vlhký kašel, rýma. Ale až s ustupujícím onemocněním mám problém s jakoby něčím v krku. Myslíte, že to samo přejde. Nebo, že to může být něco vážnějšího...

Neupřesňujete, jaký problém v krku máte. Po rýmě se ale může objevit katar horních cest dýchacích (doprovázený bolestí v krku, kašlem). V lékarně si můžete koupit volně prodejné...

Anikoncepce a otehotneni

| Dotaz od: barbara

Od 15 let jsem brala pramino a v 19 jsem presla na Sunya, kterou beru dodnes. Po celou dobu uzivani sunya jsem nemela sex (2 roky). Pred par dny jsem po techto dvou letech sex...

Při pravidelném užívání antikoncepce neotěhotníte. Užívání tablet v rozmezí 19-22 hod. lze považovat ještě za pravidelné. Nevím však, co máte na mysli "projetím" pauzy. Pokud si...

Duomox

| Dotaz od: Vendula

Chtěla jsem se zeptat prosím na pár otázek.Už asi měsíc v kuse mě bolí v krku při polykání.Navštívila jsem obvodní lékařku a předepsala mi Duomox po 8 hodinách.Dobrala jsem je...

Spíš než "normální nachlazení" jste prodělala bakteriální infekci nosohltanu, zaléčenou Duomoxem, přičemž buď nebyla infekce doléčena, nebo jste vzápětí chytila další infekci...

Čep

| Dotaz od: Lenka

Kdysi jsem měla čep na mandli ted se mi udělalo za mandlí takové žluté ložisko, jakoby čep ale až v zadní části, je třeba to řešit nebo si toho nemám všímat? Může to být...

Bohužel bez možnosti Vás vyšetřit Vám jen dle obsahu Vašeho dotazu nemohu přesně říci o co jde. Nejspíše jde ovšem opravdu o "čep", jehož tvorba je projevem imunitní aktivity v...

Muj 2 a pul lety syn ma zvetsene uzliny v zadni casti hlavy na leve strane uz tyden se snazime vylecit rymu(nachlazeni) nevite o co by se mohlo jednat? Mam obavy,snad to neni...

Ludmilo! Zvětšené uzliny jsou běžnou reakcí na zánět v okolí. Má-li syn nachlazení a uzliny jsou jednostranně, nelámal bych s is tím hlavu. Pokud nezmízí do 14 dnů od vymizení...

Co se zjisti z krve

| Dotaz od: katka

Pozadala bych o zodpovezeni dotazu co se zjistuje z krve z prstu,kdyz odebira sestra a vysledky jsou ihned?maly 2,5roku je uz asi pres mesic nachlazeny,furt ryma a kasel.dr.rika...

Rychlotest, který popisujete je nejspíše vyšetření CRP - je to parametr, který je zvýšený u bakteriální infekce - je tedy možno rychle rozlišit, zda se jedná o bakteriální nebo...

Neustále ucpaný nos

| Dotaz od: David

Již jsem zde podobný dotaz pokládal, ale obracel jsem se na jiné oddělení. Už třetím rokem to probíhá stejně. Začne podzim (tedy od září až do března, někdy i do dubna) mám...

Popis obtíží mi v první řadě evokoval alergii, ale spíše na plísně (byl jste na ně také otestován?). Noční obtíže zase mohou ukazovat na příliš suchý vzduch v místnosti anebo...

Boulička za uchem

| Dotaz od: Jana

. mám takový problém... už asi dva, možná tři týdny mám takovou malou bouličku za uchem.. jako docela mě i bolí, ale že by se to nedalo vydržet, tak to zase ne...je možné, že je...

Boulička je zvětšená uzlinka, a jistě souvisí s možným nachlazením. Pokud nemáte podobné bouličky po těle i jinde (podpaždí, tříselná oblast, krk) není důvod ke znepokojení.Čím...

Značné omezení chuti a čichu

| Dotaz od: Miloš V.

Rád bych se Vás zeptal na jednu dost nemilou věc. Začnu však od začátku. Je to asi měsíc, kdy jsme byli na zábavě a dal jsem si pár studenejch piv. Všechno v pořádku až do...

Obyčejné nachlazení způsobené virovou infekcí může poškodit buňky čichového epitelu ve stropě nosní dutiny a způsobit tím zhoršení či ztrátu čichu. Čich je nezbytným vjemem i...

MINIINTERUPCE

| Dotaz od: Míša

Minuly tyden jsem byla na krvi zitra me ceka rozreseni, zda jsem ci nejsem tehotna. Nicmene miminko ted mit jeste nemohu. Zarazilo mne vsak v jedne diskuzi, ze se dny...

Těhotenství se skutečně počítá od prvního dne poslední menses, ale embryo samozřejmě je zhruba o 14 dní mladší. O všech podrobnostech ev. zákroku se poraďte s ošetřujícím...

Mam po nachla...

| Dotaz od: Iva

Mam po nachlazeni /ryma,kašel/uživala jsem mukosolvan tabletya ted mě trapi občasne prudke zachvaty sucheho kašle jinak mam pocit že mam krčni jamce nejakou chlupatou kouli...

Doporučuji co nejdříve navštívit lékaře (buďto praktického nebo ORL lékaře), který Vás podrobně vyšetří. Záchvaty prudkého kašle mohou být varovným příznakem - může jít o...

Alergie miminka

| Dotaz od: Žaneta

Obracím se na Vás s dotazem. Máme dvouměsíční miminko a kočku (bydlíme v bytě, kočka je stále doma, vůbec nechodí ven, neměla žádné nemoci, pravidelně očkovaná a odčervovaná...

Alergie by to samozřejmě být mohla, u malých dětí se imunitní systém totiž vyvíjí až v prvních měsícíh života. Pravděpodobnější je ale varianta nachlazení. V případě...

Bolení v krku

| Dotaz od: meryl08

Jakmile prochladnu, okamžitě mě při polykání začnou bolet mandle, začne mne škrábat v krku, pak mě začne bolet na hrudi, začnu kašlat. Začnou mne bolet i svaly na zádech, jsem...

Při nachlazení byste vždy měla navštívit lékaře, aby se nepřehlédlo nějaké vážnější onemocnění ( a lékař by vám pomohl právě s tím rozpoznáním, co je u vás zasaženo). Jinak se...

Prosím o radu. Je mi 21 let a stále se nadměrně potím. Horko je mi i v zimě. Mám také stále zvýšenou teplotu - kolem 37,2, ale nemám žádné jiné příznaky nachlazení či něčeho...

Uvedené obtíže nemusejí znamenat žádnou poruchu zdraví, na druhou stranu ale mohou mít celou řadu příčin. Nezbyde než vyhledat lékaře, který Vás vyšetří a zjistí, zda stav...

Zvýšené RCT

| Dotaz od: Lucie

Minulý týden mi byla odebrána krev na tradiční roční prohlídku u mojí obvodačky.dnes jsem si volala pro výsledky a řekla že je vše ok akorád mám prý zvýšené RCT (ještě chci...

Je jistě možné, že je chyba na mé straně, ale označení RCT mi nic neříká.Nemůže jít o CRP?Nejmoudřejší by bylo, kdybyste se znovu spojila s paní doktorkou, která Vám prováděla...

Akutní kopřivka

| Dotaz od: Lucie

Paní doktorko, děkuji moc za odpověď, přivedla jste mě na otázku, že to opravdu možná je z infekčního onemocnění. Každou kopřivku asi 4 dny po vysetí následuje nachlazení...

Jistě bez podrobného vyšetřování, sledování dalšího vývoje stavu a následných kontrol nemůžeme udělat jednoznačný závěr - od čeho tento stav je vlastně způsoben. Pozorujte...

Puchyrky v krku

| Dotaz od: Petra

Rada bych se vaz zeptala na vec co me docela trapi.Nasla jsem si v krku jakoby puchyrky a nevim od ceho muzou byt viz foto......Nemam zadne problemy,puchyrky neboli,nepali ani...

Na fotce vidím lehce zduřelé tonsily (mandle) bez povlaků, bez čepů, s klidným okolím. Pokud by tam byla nějaká infekce, tak mírná a virová. Bakterie v této oblasti se...

Zahlenění na průduškách

| Dotaz od: Kateřina

Moje maminka je nachlazená a má obtíže s dolními dýchacími cestami, přesněji je velmi zahleněná na průšduškách. Používá mukolitika a inhaluje, pije čaje. dává si obklady na...

Paní/slečno Kateřino, postup Vaší maminky je správný, přesto bych v případě neustupujících obtíží vyhledala odborníka k případnému nasazení antibiotik- dle kultivace z...

Opakující se viróza?

| Dotaz od: Alissa

Už delší dobu se mi opakují stavy, kdy mě pálí v krku, ale nebolí mě mandle jako tomu při nachlazení bývá. Krk mám trochu opuchlý, ztuhlé svaly kolem krční páteře i na zádech...

Určitě může jít o opakující se virosy, ve vašem případě bych se soustředila na posílení vaší imunity /stravou plnou zeleniny a vitamínů, otužováním, sportem a pohybovými...

Můj tříměsiční syn byl naočkován ve středu hexavakcínou. Večer měl teplotu 37,5 a od té doby má přes den 37 nebo i bez teploty a navečer zase do 38 stupňu. Není nachlazený ani...

Zvýšená teplota po očkování hexavakcínou je běžná věc, neměla by však přetrvávat déle než dva až tři dny. Pokud má Váš syn stále teploty, navštivte svého dětského lékaře...

Zduřelé místo

| Dotaz od: Tomáš

Už delší dobu, cca rok, mě trápí problém, že u kořene penisu se mi zduřuje místo (přesná lokace – viz obrázek). Někdy mi to jakoby „splaskne“ a nic v tom místě necítím, jind...

V daném místě se lymfatické uzliny nacházejí, za problémem tedy jejich zvětšení stát může. Vaše nosní potíže mohou být dány např. nosními polypy. Doporučuji každopádně návštěvu...

Tmavá krev v ústech

| Dotaz od: Jana

Bojím se lékařů a navíc mám 7dětí z toho 5měsíční miminko a málo času na běhání po lékařích se sebou,Prosím Vás mám navštívit lékaře nebo mám počkat pokud se bude opakovat toto...

Chuchvalec krve v ústech je vyjímečná záležitost. Je třeba ještě zjistit informaci zda jste krev nezvracela nebo jste krev nevykašlala, o tom všem se nezmiňujete. Prohlédnout...

Antibiotika

| Dotaz od: David

Jak se ukázalo, má lékařka mi na obyčejný zánět v krku předepisovala antibiotika. Předepsala mi 2 druhy, pak říkala, že existuje ještě jeden druh antibiotik - silnější...

Davide, antibiotika jsou předepisována na bakteriální záněty, na virozy nepůsobí. Je možné, že u Vás šlo o virový zánět, a proto antibiotika nepůsobila. Ano, Vaše lékařka měla...

Streptokok

| Dotaz od: Antonín

Přítelkyni byl diagnostikován streptokok, který ji měl způsobit i infarkt, diagnostikovaný zpětně při vyšetření a, který ji poměrně dost ohrožuje. Požaduje po mně preventivní...

Je mi moc líto,ale uvedené skutečnosti k posouzení situace Vaší a Vaší přítelkyně nedostačují.Streptokoky jsou různých druhů,v různých lokalizacích jsou či nejsou pro organismus...

STUDENÝ NOS

| Dotaz od: Martina

Mám následující problém : občas mám studený nos, okolí očí a studené patro v dutině ústní. Nemám rýmu ani jiné příznaky nachlazení. Tyto stavy mívám i v teple. Můžete mi...

Pravděpodobně jde o cévní problém, poruchu cévní reaktivity na změny okolí teploty. Můžete zkusit nějaký přípravek s gingko biloba, nebo jiný volně prodejný lék na rozšíření cév...

Periventrikulární leukomalacie

| Dotaz od: Hana Kerliková

Chtěla bych se zeptat na to,jestli může dítě po prodělané periventrikulární leukomalacii II.-III.stupeň fungovat "normálně",jako zdravé dítě. dcera se mi narodila ve 30 tt, AS 7...

Tyto stavy nejdou nikdy předvídat ( i díte s velkým neurologickým nálezem se může dobře zlepšovat a naopak dítko s minimálním nálezem někdy ke zlepšení nedospěje) - nikdo...

Vynechání menstruace

| Dotaz od: Mish

Beru antikoncepci Jeanine už rok, předtím jsem brala Belaru a Minervu. Celkově antikoncepci beru cca 5 let a nikdy se mi nic podobného nestalo, menstruaci mívám na den přesně...

Antibiotika sice údajně snižují učinek antikoncepce i když tento fakt je přeceněn, ale pokud byly 3 testy negativní je gravidita nepravděpodobná,spíše by se na vynechání menses...

Akutní krvácení do mozku

| Dotaz od: Bibi

Paní doktorko. Předem Vám chci velmi poděkovat na zodpovězení mého dotazu. Týká se to mého strýce, kterému bylo 55 let. Včera náhle zemřel. Úmrtí předcházelo silné a akutní...

Vašeho strýce je mi líto. Bohužel krvácení do mozku, zvláště silné či rozsáhlé je život ohrožující záležitost. Lidé na něho umírají a vznikne mnohdy z plného zdraví, náhle...

Teplota

| Dotaz od: Andra

Chtěla jsem se zeptat na vzájemnou kombinace a množství léků. Známá dává svému 12 měs.synovi při nachlazení a teplotách toto: Panadal sirup, čípky na snížení teploty, Ventolin...

Ventolin ( na asthma) a Fenistil ( na svědění) bych při teplotách jistě nedávala....Pamykoin je antibiotikum a ty se naslepo také nedávají, může to způsobit tzv. resistenci...

Bolesti svalů a šlach

| Dotaz od: Jiri

Již delší dobu pozoruji na sobě zvláštní bolesti. Jednoho rána jsem vstal a mé lýtkové svaly byly ztuhlé. Doprovázela je bolest jako při svalové horečce. Jako kdybych hrál...

Stav vyžaduje vyšetření a odběr krevních testů. Vhodné ortopedické vyšetření, ortoped musí zhodnotit předchorobí, pohmatem končetiny vyšetřit, zjistit vztah svalových bolestí...

Asi alergické reakce

| Dotaz od: mc.vlada

Jsem abstinující kuřák, ne 100%, nejsem alkoholik a nejsem léčen na žádnou chronickou nemoc. Asi pře 5-ti lety, možná déle jsem zašal zjišťovat, že pokud si vezmu prádlo...

Zcela jistě půjde o alergii, navštivte alergologa, ev. dermatologa a rozhodně nepoužívejte aviváž, prádlo raději 2x máchejte. Bylo by vhodné provedení klasických...

Vážená paní doktorko, Obracím se na Vas s dotazem ohledně mého problému. Trápí mě pocity na zvracení a velmi časté špatné dýchání až duseni po jidle. Jsem po operace odstranění...

Přetrvávající zahlenění může souviset s pálením žáhy. Reflux kyselých žaludečních šťav může dosáhnout až do dýchacích cest a může být příčinou chornického zánětu se zahleněním...

Před týdnem jsem dobrala Penbene,protože jsem měla anginu-čepy na mandlích.Po dobrání antibiotik mi čepy až na jeden malý zmizely a sedimentace byla v pořádku.Pár dní na to se...

Paní Markéto, doporučila bzch Vám návštěvu ORL specialisty jež by Vám měl udělat stěr z mandlí.Je možné, že na Vašich mandlích persistují v čepech bakterie, s oblibou takto činí...

Tinitus v obou uších

| Dotaz od: Eva

Mám již delší dobu problémy s krční páteří-hlavně od levého ramene směrem k hlavě bolesti ,tuhnutí.Nyní se k tomu přidružil i tinitus v obou uších, velmi nepříjemný šumivý zvuk...

Někdy tinnitus dobře reaguje na preparáty s obsahem gingo biloba /jinan dvoulaločný/, protože ten má velmi dobrý vliv na prokrvení ve velmi malých cévkách, které právě v uchu...

Únava, svalová slabost

| Dotaz od: Alena

! Přibližně na přelomu listopadu/prosince jsem začala pociťovat nepříjemnou únavu. Byla jsem u PL na odběrech - jaterky normální, kr. obraz taky, jen pozitivní protilátky na ebv...

Ačkoliv neuvádíte přesný výsledek sérologických testů na EBV (podle čehož by to šlo říci přesněji), souhlasil bych s Vámi, že tento "nález"bude asi vedlejší věcí a nikoliv...

Mám 16 měsíční holčičku, stále ještě částečně kojenou. V současné době se mi po několikáté vrátilo nachlazení, nyní doprovázené zánětem průdušek a vedlejších dutin nyosních...

Je nutné, aby antibiotika předepsal lékař, který stav zhodnotí - jejo návštěvu neodkládejte. U kojících matek se antibiotika předepisují pouze v případě, že je to opravdu nutné.

Můj dotaz je trochu delší, prodělala jsem punkci lévé dutiny u lícní kosti a lékařka mi na to předepsala na 10 dní antibiotika Rovamycine. Jinak jsem se cítila dobře žádné...

Kopřivka může s antibiotiky souviset (po podávání antibiotik je alergická reakce celkem častá kolem 7.-9. dne), pokud ještě antibiotika užíváte, ukažte se lékiařce - nejspíše...

Chripka

| Dotaz od: lucka

Rada bych se zeptala. Posledni mesic jsem hodne cestovala zejemna po australii a stale cestuji. Monmentalne me trapi nachlazeni (kasel ryma) trosku zvysena teplota. Jelikoz je...

Lucko, dobrý den! Je možné chřipku přechodit, řada lidí to každoročně zkouší. Tím, že ji neodležíte se "pouze" značně zvyšuje pravděpodobnost komplikací. Ptačí chřipka je...

Manželka je těhotná v 9tt. Teď k nám přijela na týden kamarádka, která má opar rtu. Manželka ale opar rtu nikdy neměla, jen kdysi tuším pásový opar. Mám kamarádku vyhodit? O...

1) Pokud se uvedené osoby nelíbají a nepoužívají stejný hrnek, ručník apod., k nákaze nedojde. I když vaš manželka na opar netrpí, je pravděpodobné, že protilátky již v těle má...

Streptokok

| Dotaz od: Eva

Prosim o odpověd na můj dotaz.Byl mi z vytěru nalezen streptokok Beta typu C (2 křížky).Na výtěr jsem šla ze zvědavost, protože mám cca 4 roky hleny v krku. Posledních x let...

Pokud jste byla přeléčena penicilinem, a i ta přřetrvávalo zahlenění, tak bych léčbu antibiotiky neopakovala, zvlášť pokud nemáte teploty , v krku nebolí. Spíše bych...

Uzlina

| Dotaz od: Natalie

Od zari jsem prodelala tri anginy.nejprve jsem byla lecena penicilinem,pote zinnatem a ted rovamycinem. Zdurila se mi prava uzlina na krku. Z vyteru byl vyloucen streptokok,ale...

Milá Natálie,moc ráda bych Vás co nejdříve uklidnila a potěšila..Lymfatick uzliny jsou struktury,které působí jako filtr -aktivují se při zánětech ve spádové oblasti/ty nemusí...

Astma,alergie..či psychika?

| Dotaz od: Aneta

Prosím o radu.Již je to asi rok a půl,co jsem měla prochladnutí-silný kašel,rýma-které jsem přecházela asi 2měsíce,od té doby se nemohu zbavit sem tam tíhy na prsou,dušnosti...

Vyšetřena jste byla důkladně, pouze nevím jestli Vám byl proveden bronchoprovokační test, kdy inhalujete látku , co může u paicentů s podezřením na astma alergikcé etiologie...

Nosní mandle

| Dotaz od: jitka

Moje dceři je 5 let. Ve třech a půl jí poprvé bolelo ouško, od té doby už asi 4x, nikdy ho neměla píchané, 2x měla v oušku nějaký vřídek který paní doktroka propíchla. Při...

Toto je silně individuální, každý lékař má jinou zkušenost, pokud není dcerka výrazně nemocná /což není, 2x ATB je naprosto super, jsou děti, co měly v jejím věku antibiotika...

Bezmoc

| Dotaz od: Lukas

Obracím se na Vás, jelikož už nevím co mám dělat, už rok a půl běhám po různých vyšetření a nikde mě nedokážou pomoci. Opakovaně je mě zjištována bakterie Enteroccocus fecalis...

Už máte za sebo opravdu mnoho vyšetření, která by nějaké zavažnější onemocnění nejspíše odhalila. Nevím, jestli jste byl na alergologii, imunologii, aby se vyloučilo...

Zánět mozkových blan

| Dotaz od: zuzana

Dobrá den, ráda bych se informovala na zapal mozkových blan.Chápu to dobře, že se dítě může nakazit jen kapenkovým zpusobem, nebo může zápalem mozkových blan onemocnět z...

Ano, infekcemůže přejít ze sliznice nosu či nosohltanu. Tuto infekci samozřejmě dítě získá nejčastěji kapénkami v kolektivu. Ne každábakterie, která vyvolává běžné infekce, ale...

Zánět dutin a encefalitida

| Dotaz od: Tomáš

Měl bych dotaz ohledně vzniku encefalitidy při zánětu vedlejších nosních dutin. Je pravděpodobnost vzniku encefalitidy při zánětu dutin vysoká? Popř. za jak dlouho se mohou při...

Encefalitida je závažné onemocnění,jde o zánět mozkové tkáně.K rozšíření,tedy přestupu z oblasti vedlejších dutin nosních na tuto oblast by došlo spíše v počáteční fázi,kdy by...

Časté nemoci

| Dotaz od: Petra

Paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, změnila jsem zaměstnaní a od té doby jsem každy měsíc nemocná. Mám vysoké horečky, zvracim a jsem nachlazena. Bohužel mě z práce propustili...

Petro! Nemohlo by se jednat o nevyhovující pracovní prostředí? Kontakt s mnoha nemocnými lidmi, chmeikálie, průvan, namáhavá práce v nezvyklých klimatických podmínkách (horko...

Zvětšené uzliny

| Dotaz od: jirka

Chci se zeptat jiz delsi dobu mam zvetsene uzliny na krku a uklicni kosti ale vice je mam zvetsene na prave strane nevim cim to je vubec. mel jsem ubytek na vaze ale to bylo...

Zvětšené uzliny na krku mohou mít různé příčiny - od infekce po nádory... Pokud byla základní vyšetření ok, tak lze vyloučit nádory... Pak jde o to, jaká infekce to je a kde se...

Prosím vás o odpoveď na můj dotaz. S přítelem žijeme v zahraničí, ale poslední týden má přítel bolesti žaludku a nyní i v oblasti hrudníku. poslední dva tři dny má také rýmu...

Pokud má přítel bolesti tohoto typu, bylo by namístě navštívit lékaře nejen proto, že by mohlo jít o problémy v oblasti žaludku (žaludeční nebo dvanacterníkový vřed), ale takto...

EB virus

| Dotaz od: Kristýna

Paní doktorko. Jsem narozená ve 32. tt a první nemoc byl zánět plic, který jsem prodělala ve 3. měsíci života, byla jsem na antibiotikách 3-5 do roka. Prostě téměř žádná...

Chápu, že Vás dané potíže velmi trápí. Ovšem obávám se, že Vám takto před internetovou poradnu žádnou přesnější radu dát nemohu. K tomu by bylo nutné znát celou řadu informací...

Milá paní doktorko, nejprve bych chtěla poděkovat za existenci tohoto portálu a za váš čas. Prosím o radu: včera ráno jsem byla u praktické lékařky s tím, že mě po přechozeném...

JAno. Obvyklá praxe je taková, že se při podzření na zánět močových cest a pyelonefritídu odebere moč na biochem. rozbor a kultivaci a antibiotiká se nasazují ihned- tzv. na...

Bolest hlavy

| Dotaz od: Igor

Již 6 dnem mě neustále bolí hlava nad levým okem (v oblasti obočí). Nejprve jsem byl nachlazený, ale po vyléčení bolest stále přetrvává. Na vyšetření u prakt. lékaře jsem dostal...

Příčinou bolesti mohou být zánětlivé změny nosní dutiny v rámci proběhlé infekce horních dýchacích cest, v takové případě jsou vhodné zejména léky zaměřené na zmírnění otoku...

Rakovina jater

| Dotaz od: Renata

Paní doktorko, mám bratra kterému je 47 let. Ve 43 letech mu byl zjistěn Gist - vřetenobuněčný nádor na tlustém střevě. Ten mu byl vyoperován , ale bohužel se objevily meta na...

Milá Renato, myslím, že bohužel opravdu Váš bratr je již v konečném stadiu svého onemocnění. Vezmu-li popořadě Váš dotaz: samozřejmě teoreticky větší užívání alkoholu během...

Bulka v bederní oblasti

| Dotaz od: Jana

Vážený pane doktore, je mi 31 let, před měsícem jsem si našla malou bulku vlevo od bederní páteře. Bulku jsem objevila náhodně, protože nebolí ani nepřekáží. Nejsem schopna říct...

Jano. Se skoliozou to pravděpodobně nesouvisí. Myslel bych si spíše na nějaký kožní útvar, například nezhoubný tukový útvar, tzv. lipom. Každopdáně v tomto případě Vám cestou...

Zvětšená uzlina na krku

| Dotaz od: Hanka

Vážený pane doktore,před pár dny jsem si nahmatala zvětšenou uzlinu na pravé straně krku.Uzlinka nijak nebolí,nikde jinde jsem si zvětšené uzliny nenašla.Má babička z otcovy...

Hanko, mírně zvětšená uzlina se vyskytovat může, zvláště pokud jste přišla do styku s nějkým infekčním onemocněním. Postupně by se zase měla zmenšit, pokud ne, můžete...

Qlaira a biotussil

| Dotaz od: Kamila

Jsem teď nachlazená a v lékárně jsem si zakoupila biotussil , ale zapomněla jsem se zeptat jestli má vliv na konkrétní antikoncepci qlairu. Děkuji

V příbalovém letáku je uvedeno,že tento preparát může mít interakci s hormonální antikoncepcí. Příjemný den

Oscilococcinum

| Dotaz od: Marie

Moje dvouletá dcera měla v lednu silný kašel a stonala asi 3 týdny. Chtěla jsem ji pak uchránit dalších nachlazení, zvláště v jarním období, a tak jsem jí začala kupovat...

Paní Marie! Homeopatika jsou z hlediska klasické klinické a školní medicíny zcela neúčinná. Klinická imunologie tak v jejich užívání nespatřuje žádnou potíž, a to ani v...

Zánět?

| Dotaz od: Jakub

Chci se zeptat na problém co mě trapí.Minulý týden jsem měl bolesti zad v bederní časti.Přisuzoval jsem to k nachlazení ledvin.Následně pozoruji občasné svědění a někdy pálení...

Jakube. Vyšetřit se můžete nechat u svého praktického lékaře nebo u urologa a manželka v gynekologické ambulanci. Původců urgenitálních infekcí je celá řada, jeden z partnerů...

Pocení u dítěte

| Dotaz od: Leny

Náš 7-letý syn se přílis potí a nevíme proč? Je dost hubený, váží 21 kg při výšce 120cm. Potí se při jakékoli aktivitě. Jiné děti při stejné činnosti jsou zcela v pořádku, náš...

Zvýšená potivost může být způsobena také hormonální poruchou, např.poruchou funkce štítné žlázy, nebo poruchou činnosti potních žláz, případně může být přítomno nějaké...

Pozitivní ASLO, ANCA

| Dotaz od: Markéta

Chtěla jsem se zeptat,jak moc je vážné,když syn (5.měsíců) má pozitivní ASLO a ANCA.A co to vlastně je.A jestli by pomohlo zvýšit imunitu např.podávání přípravku Biopron Junior...

Zvýšený ASLO (antistreptolyzin O) je příznak toho, že se organismus dostal do styku s některými kmeny bakterie Streptokoka a přetrvávájící zvýšené hodnoty znamenají, že někde v...

Condyloma accuminatum

| Dotaz od: Karel

Mám Condyloma accuminatum po vyšetřením lékaře. Problém je v tom že výrustky se porad pridavaji s maturitou mam hodne stresu pozde chodim spat kourim a piju alkohol a jsem casto...

Neomlouvejte se a dojděte si k lékaři / ústa prohlédne bud stomatolog nebo i obvodní lékař/ a kožní lékař ostatní pupínky (prohlédne ty na žaludu, mohou být důsledkem např...

Do roku a půl jsem musela mít 4x antibiotika.pomohl mě vždy jen XORIMAX 500ml. Při chřipce,nachlazení,rýmě,nebo jen tak mě šimrá v krku,jak je ohryzek. přejde v záchvatový suchý...

Pokud všechna vyšetření ORL, alergologie , plicní dopadla dobře, ještě by se měl zvážit gastroezophageální reflux /kyselých žaludečních šťav/, který také může být přičinou...

Očkování

| Dotaz od: kari

Prosím poraďte: mám sniženou buněčnou imunitu už teměř 6 let projevujese pouze 3-4krat do roku nachlázením někdy i chřipkou,průběh onemocnění bez komplikací,pravidelny KO - na...

Pokud máte sníženou buněčnou imunitu, jakékoli očkování je rizikem a vždy jej proto konzultujte se svým imunologem, který zná váš aktuální zdravotní stav a aktuální výsledky...

Paní doktorko děkuji velmi za Vaše důkladné a opravdu velmi rychlé vysvětlení pojmů a "překlad do češtiny". Obával jsem se, co že to vlastně bylo nalezeno. Otec zemřel na...

Děkuji za zpětnou vazbu. Chtěla bych se zeptat, zda Vás plicní lékařka i klinicky vyšetřila /podrobná anamnéza - t.j. zjištění potíží, jejich trvání, atd, poslech dýchání...

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené: