Předoperační vyšetření


 

Byla jsem na předoperačním vyšetření a doktorka mi říkala, že mám vše v pořádku. Ale když jsem se pak doma koukala na výsledky přišlo mi divný, že mám v moč + sediment hodnotu...

Pravděpodobně bude přítomna bakteriální kontaminace při odběru, pokud by byla infekce MM, chodila byste na WC častěji a objevilo by se i pálení či řezání při močení.



 celý článek

Dcera (6 let) ma planovanou plastickou operaci v celkove anestezii (zakrok asi tak na hodinu) V ramci predoperacniho vysetreni pracoviste nepozaduje zadne odbery krve. Je tohle...

Pokud je dcerka naprosto zdravá, nikdy žádné vážnější zdravotní potíže neměla a neužívá žádné léky, pak opravdu není nutné provádět žádné laboratorní vyšetření v rámci...


Předoperační vyšetření

| Dotaz od: Zdena07

Chtěl bych se zeptat: v sobotu máme doma oslavu a já mám jít v pondělí na předoperační vyšetření odběr krve a moči oprece ramene můžu požívat alkoholické nápoje???neovlivní to...

Doporučovala bych pouze přípitek, nic dalšího.

Nejčtenější článek Ilustrace


 celý článek

Předoperační vyšetření

| Dotaz od: Jitka

Mám dotaz... mám plánovanou operaci páteře.. jdu na předoperační vyšetření.. berou tam rozbory krve.. testují krev i na HIV? dozvím se v případě výsledky?děkuji

Spektrum vyšetření je zpravidla určeno požadavky operatéra, které jsou uváděny na žádosti o předoperační vyšetření. Samozřejmě máte plné právo znát veškeré výsledky. V případě...

Předoperační vyšetření

| Dotaz od: sonia

Chtěla bych se zeptat na jisté zkratky testu, které musim podstoupit před oprecí očí, která mě čeká. Moje obvodní lékařka má dovolenou a nemůže mi pomoct. Pokud by jste mi byli...

Sonio! Všechny jmenované testy jsou dosažitelné do desítek minut po odběru, obvykle v české republice jsou dostupné tentýž den po odběru. KO + dif je krevní obraz s...

Vyšetření krve

Předoperační vyšetření je soubor jednotlivých vyšetření, na jejichž základě se interní nebo obvodní lékař rozhodne, zda pacienta „pustí“ k operačnímu výkonu. Předoperační...

 celý článek

Předoperační vyšetření

| Dotaz od: Vojtěch

Chtěl bych se zeptat, jestli pomocné laboratorní vyšetření které mám mít před operací obsahuje také test na zjištění viru HIV. Laboratorní vyšetření obsahuje toto: KO včetně...

Záleží na zvyklostech daného pracoviště, kde bude operační výkon prováděn. Vyšetření HIV není většinou standardní součástí laboratoratorních předoperačních testů.

Předoperační vyšetření v ca

| Dotaz od: Natálie

Jdu na operaci vnitřního koutku oka.. v CA... musím jít na předoperační vyšetření k obvodní lékařce, mohl by jste mi napsat co všechno vyšetření zahrnuje?? Den před operací mě...

Rozsah vyšetření je dán jednak požadavky lékaře pracoviště, který k předoperačnímu vyšetření odesílá, jednak vaší anamnázou. U rizikovějších pacientů je požadováno...

Při předoperačním vyšetření mi našli v moči zvýšené hodnoty leukocytů (55). Beru hormonální antikoncepci (a tím pádem trpím občasnými výtoky), a kvůli bolestem jsem ještě den...

Jedná se o to,zda byla moč cévkovaná nebo ne,mohla tam být i příměs z pochvy,Tramal by výsledek neměl ovlivnit, pro jistotu k vyloučení zánětu by bylo dobré provést kultivaci...

Chystám se na operaci a ráda bych věděla,jestli součástí předoperačního vyšetření je i návštěva zubaře. Od své zubní lékařky jsem se již pře lety dozvěděla, že mám osmičky na...

Záleží, na jakou operaci jdete. Před některými operacemi je potřeba ujistit se, že opravdu neprobíhá nikde žádný zánět, ani v ústní dutině/oblasti zubů (tzv. vyšetření fokusů...

V pondělí by mi měli vyndavat žlučník. Dnes jsem byla na předoperačním odběru krve a vyšlo mi několik hodnot mimo toleranci. Myslíte, že to ovlivní pondělní příjem? Mám cukrovku...

Zvýrazněné hodnoty jsou lehce nad hranicí tolerance. Operaci by nález neměl ovlivnit. Konečné slovo má ale přijímací lékař a anesteziolog. Vyšetření se jistě budou ještě...

10.11. Jdu na predoperacni vysetreni a celkem casto hulim mohli by mi v predoperacnim vysetreni zjistit THC v krvi ci v moci.... Predem dekuji za odpoved. S pozdravem Petr

Petře, v rámci standardního předoperačního vyšetření se testy na drogy nedělají, z jiných laboratorních hodnot se užívání canabinoidů nedá zjistit. S pozdravem Jana Harnová

Jelikož jsem mladá 19-ti léta holka, hloupá, tvrdohlava a nepozorna chtěla jsem se zeptat.. Čeká mě operace pravého laloku (štítná žláza) Nástup k hospitalizaci mám 16.9.2016...

Na předoperační vyšetření se raději předem domluvte se svým obvodním lékařem; pokud netrpíte žádnou chronickou nemocí apod., provádí se předoperační vyšetření maximálně měsíc...

Předoperační vyšetření

| Dotaz od: Helena

Stálé zdraví přeji, internista ve zprávě z mého předoperačního vyšetření uvedl: "DOP: není int. KI k výkonu v CA, prevence TEN!!! V den operace podat Letrox 50 ráno bez zapití...

Jedná se o prevenci tromboembolické nemoci, jejíž způsob se odvíjí od druhu (rozsahu) chirurgického výkonu a interních chorob (mj. např. křečové žíly) pacienta.

Podle předoper.vyšetření mám leukocyty v moči 75 (normál prý 15) - jdu na operaci haluxu, může to znamenat, že mě na operaci nevezmou : děkuji za odpověď.

Budou nejspíš vyšetření moči opakovat a rozhodnou podle aktuálního nálezu.

Mám před operací náhrady kyč.kloubu, na předoperační vyšetření jsem měla výsledky moči B0,C0,ery 180,leuk 5, bakt.ojed. Praktický lékař mi nasadil na přeléčení CIPLOX 500. Ale...

V tuto chvíli je to asi nejlepší způsob, jak kvasinkovou infekci oslabit. Z toho nálezu v moči by se ale konkrétně zjistilo, že máte kvasinky. Spíš nepůjde o infekční zánět.

Anesteziologické vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných před operací. Slouží ke zhodnocení celkového stavu Vašeho organismu a výběru nejvhodnějšího druhu anestezie pro...

 celý článek

Ve zprávě z předoperačního vyšetření (před operací štítné žlázy) mám tento údaj - chole: 5,39. Jde o hladinu cholesterolu nebo je "chole" zkratka něčeho jiného? Ptám se proto...

Pravděpodobně se jedná o hladinu cholesterolu, není však uvedeno o který, proto nelze tuto hodnotu (navíc bez jednotek) hodnotit. Hezký den.

Predoperacne

| Dotaz od: Peter

Pred par dnami mi robili predoperacne vysetrenie...chcel by som sa opytat co vsetko zahrnuje toto predoperacne vysetrenie ...kebyze mam nejaku infekciu alebo chorobu ci by to...

Předoperační vyšetření má zahrnovat především celkové tělesné vyšetření zaměřené na nemoci, které by byly problémem při celkové anestesii (hlavně nemoci srdce, plic a jakékoliv...

Bakterie v moči

| Dotaz od: Hana

V předoperačním vyšetření před plánovným odstraněním štítné žlázy mi vyšly špatné výsledky v moči: leukocyty 28 (referenční mez laboratoře je méně než 15), ploché epitelie 24...

Vážená paní Hano, uvedené výsledky kontrolního vyšetření moče bych nepovažoval za kontraindikaci plánované operace. Záleží ovšem na konkrétním chirurgickém pracovišti, zda trvá...

Sono břicha

| Dotaz od: mia

Můj dotaz se týká mé kamarádky,která měla jít na operaci žil nohou.Při předoperačním vyšetření jí byla zjištěna nízká hodnota TSH (0,003)léčí se na hypothyreozu(Letrox),obvyklá...

Mio! Obávám se, že zcelanerozumím dotazu. Ptáte se, zdali je TSH a/nebo ultrazvuk břicha běžnou součástí předoperačního vyšetření? Ačkoli má předoperační vyšetření své pevně...

Křivka ekg

| Dotaz od: Radka

Prosím o vysvětlení popisu z vyšetření EKG,které manžel absolvoval v rámci předoperačních vyšetření. "R sin.66/min.,vyšší junkce V1-6,neg T V1.Před 3 roky měl úraz,při kterém...

Záleží na tom, o jakou operaci se jedná. Už totiž operace sama o sobě je vlký zásah do organismu, při kardiovaskulárních obtížích je např. vyšší riziko oběhových komplikací atd...

Operace

| Dotaz od: katka

Čeká mě menší zákrok pod celkovou narkozou. Je mi 30 a lékař mi řekl, že stačí ekg, sedimentace a kr. obraz. Zdá se mi to málo. Jaký je prosím Váš názor, děkuji

Osobně bych doplnila ještě vyšetření koagulačních parametrů (INR, aPTT), jaterní testy a vyšetření moči. Hezký den.

Rtg plic

| Dotaz od: Lucii | z mobilní aplikace

Rada bych se zeptala jdu na gynekologicky zakrok kde sem byla poslána praktickým lékařem na rtg plic je to normalni postup pro interní vysetreni? A proč se děla? Jaká je...

V rámci předopreračního vyšetření před operací v celk. anestezii se rtg plic dělá standartně. Pokud jste kuřačka, tak jste jistě ráda, že je vše v pořádku

Odběr krevního obrazu

| Dotaz od: Sabii

Mám dotaz. Součásti mého před operačního vyšetření byl i odběr krve na krevní obraz. Zajímalo by mne, zdali by se lékaři zabývali tím, kdyby nebyl můj krevní obraz v normě a...

Z krevního obrazu se na přítomnost pohlavní choroby usuzovat nedá. V případě podezření na pohlavně přenosnou nemoc (žloutenky, HIV, syfilis apod.) je nutné provést speciální...

Už 3 měsíce mě trápí žlučníkové záchváty. Na sonu byl zjištěn nějaký sediment ve žlučníku a naplánovaná operace. Na předoperačním vyšetření mi byli zjištěny zvýšené jaterní...

Michaelo. Pokud je to opravdu tak, jak to píšete, je to minimálně podivné. Pokud na Vás internista neshledal žádné jiné vážnější onemocnění, které by mohlo být oprávněným...

Krevní obraz

| Dotaz od: wera

Chtěla jsem se vás zeptat, když mi brali krevní obraz a krev na biochemii před zákrokem, tak jsem se chtěla zeptat, jestli podle toho poznají spoustu věcí, co se v člověku děje...

Před operačním zákrokem se zpravidla odebírá krev na vyšetření krevního obrazu, biochemie krve a krevní srážlivosti. Pozná se z toho orientačně, zda máte v pořádku činnost...

Pupík

| Dotaz od: Lucie.T

Pane doktore,moc vám děkuji za předešlou odpověd,navštívila sem ambulanci plastické chirurgie,a potvrdili mi že mám přebytečnou kůži okolí pupíku,chci se zeptat zda se zákrok...

Zákrok se pravděpodobně provádí jen v místním umrtvení ( jako u zubaře), ambulantně, takže po zákroku jdete domů. Plastici umí operovat skutečně dobře a pěkný kosmetický...

Interní vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných za účelem stanovení diagnózy. Na základě jeho výsledků se lékař rozhoduje pro další léčbu. Interní vyšetření komplexně...

 celý článek

Vyšetření krevního tlaku - tonometrie - je jedno ze základních lékařských vyšetření. Krevní tlak vypovídá o funkci Vašeho srdce a stavu Vašich cév. Porucha jednoho nebo druhého...

 celý článek

Hematologické vyšetření je laboratorní stanovení vlastností a složení krve. Současná medicína umožňuje provést stovky různých testů krve a krvetvorných orgánů. Mezi základní a...

 celý článek

Vyšetření

| Dotaz od: Jarka

Zajímalo by mě, jestli se dělá test na hiv u předoperačního vyšetření u pacientů s ASAII. Děkuji.

Jarko! Nejsem si vědom toho, že by to bylo standardní řešení.

Vyšetření kolene

| Dotaz od: Marie

Byla jsem v nemocnici s kolenem a dělali mi předoperační vyšetření. teď tady mám zprávu z nemocnice a chtěla bych se zeptat, co znamená tato zpráva.Cituji:konziliární vyšetření...

Tuto otázku máte směrovat spíše na internistu neboť se jedná o výsledek vyšetření EKG : v nálezu máte popsány změny, které mohou v některých případech znamenat postižení...

Již téměř rok mě trápí problém s penisem - jde hlavně o předkožku v okolí uzdičky a ústí močové trubice (zvenku - tj. ta část co se již nachází na žaludu). Problémy začaly v...

Vy tak nějak máte z urologického pohledu vše vyšetřeno. Snad bych zvážil prohlédnutí močové trubice a potom třeba i nervové vyšetření. Existuje uretrální syndrom, což jsou...

Vyšetření před interrupcí

| Dotaz od: Kateřina

Chtěla bych se zeptat zda se dělají testy na bwr před miniinterrupcí? Děkuji

Před UPT se dělají testy na krevní skupinu a předoperační vyšetření.

Rada bych znala Vas nazor na vysledek meho ultrazvukoveho vysetreni a jaky byste navrhl postup. K lekari jsem sla mimo termin preventivnich kontrol pro neprimerene silne a...

Myslím že jsem vám již odpovídal vzhledem k anamnéze a nálezu je operační řešení tou nejlepší cestou a o rozsahu výkonu se rozhodne při operaci kdy je možno použít například...

Rentgen, RTG, paprsky X je vyšetření umožňující zobrazit tkáně Vašeho těla. Vyšetření rentgenem indikuje lékař vždy, když potřebuje nahlédnout do nitra Vašeho organismu...

 celý článek

Vyšetření moči patří mezi základní vyšetřovací metody. Dává lékaři průběžnou zprávu o stavu ledvin a vnitřního prostření pacienta. Základní vyšetření moče zahrnuje vyšetření...

 celý článek

Zdravim mam dotaz. mam v levé straně genytálijí dvě dvou centymetrový cysty a doktorka mi doporučila operaci ale nevím jaká před vyšetření mi čekají a jak dlouho trvá čekání na...

Podle nálezu vám lékař vždy předoperační vyšetření sám určí, Obvxklé je vyšetření interní a základní vyšetření laboratorní krve a moči. Dále vždy podle charakteru operace.

Pokud vás nějaký podobný zákrok čeká, je vždy lepší vědět, co se chystá a jak to bude probíhat. Stejně tak je ale důležité se připravit na to, jaký režim bude prvních pár hodin...

 celý článek

Rozedma plic

| Dotaz od: jana

Prosím Vás o odpověď. Lékař při předoperačním vyšetření matce řekl, že má rozedmu plic. Zjistil to pouze poslechem, matka má problémy s tím, že se jí tvoří v krku často hleny...

Rozedma plic se pozná nejlépe na rg snímku v kombinaci s plicním vyšetřením (vyšetření plicních funkcí), at o něj maminka rozhodně požádá. Hezký den.

Žloutenka

| Dotaz od: Tomáš

Po jak dlouhé době od rizika si mám nechat udělat testy na žloutenku A, B a C aby výsledky byly spolehlivé? Proti žloutence typu B jsem byl sice před půl rokem očkován, ale...

Hepatitida typu A je onemocnění sice nepříjemné,ale ne nebezpečné-nepřechází do chronického stavu,význam má spíš těžší průběh/zvracení,průjem../,pokud by pokazil dovolenou do...

Mycoplazma

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych Vás požádat o názor. Před 2měsíci mi diagnostikovali kostní cystu v prstu u ruky a mám jít na operaci 5,5,. Však byla jsem vyšetřena ještě kvůli bolestivosti kloubů...

Pokud předoperační vyšetření zjistí, že se jedná o akutní onemocnění, které vyžaduje antibiotika operaci jistě je třeba odložit. Výkon až po normalizaci stavu a vymizení...

Testy na srážlivost krve

| Dotaz od: Tana

Ráda bych se zeptala, jestli předoperační vyšetření obsahují testy na zjištění poruchy srážlivosti krve a pokud ano, tak zda jsou stejné s těmi prováděnými na hematologii...

Milá paní Tano- rozsah předoperačního vyšetření může být rozmanitý v závislosti na typu zákroku, přihlíží se také ke zdravotnímu stavu operovaného. Vyšetření zpravidla provádí...

Co vše má obsahovat vyšetření zrakové ostrosti? Vyšetření zrakové ostrosti patří mezi základní oční vyšetření. Lékař vyšetřením může posoudit, zda oči vyšetřovaného netrpí tzv...

 celý článek

Odstranění polypu

| Dotaz od: Tereza S.

Gynekolog mě poslal do nemocnice na zákrok k odstranění polypu. Přesně mám v závěru vyšetření uvedeno: Polypus Cerv Uteri. DG HSK, CP + Abtorze polypu. Nikdy jsem nebyla v...

: - Objednejte se již nyní, v nemocnici Vám stanoví vhodný termín s ohledem na menstruaci a s ohledem na kapacitu nemocnice, co se týče plánovaných zákroků. - Po nástupu do...

Hiv

| Dotaz od: peťka

Chtěla bych se zeptat, zda lze při opakovaných vyš. na imunologii (léčím se již 7 let - snížená imunita, pravidelně 2x ročně odběry+ při zhorš. stavu odběry navíc) zjistit...

Při podrobném imunologickém vyšetření by se změny odpovídající rozvinuté chorobě AIDS poznaly, nikoli časná infekce HIV. Při běžném předoperačním vyšetření se HIV netestuje.

Kardiochirurgie patří vedle neurochirurgie mezi „nejtěžší“ chirurgické obory. Sebeschopnější operatér se ale při zákroku musí – kromě svých dovedností samozřejmě – umět...

 celý článek

Pokud se chystáte na umělé oplodnění, jistě máte spoustu otázek. Jednou z nich určitě je, jak dlouhá bude příprava. Každý pár přichází do centra asistované reprodukce s přáním...

 celý článek

Není nádor jako nádor a pro každého pacienta může být nejlepší poněkud odlišný způsob terapie. Právě takovou individualizaci do jisté míry umožňuje moderní biologická léčba. S...

 celý článek

Aspoň jednou za život se skoro nikdo z nás operaci nevyhne, ať už se jedná o odstranění špatně rostoucího nehtu, nebo výměnu kolenního kloubu. Jde sice o nepříjemný zásah do...

 celý článek

Hysteroskopie je endoskopická vyšetřovací metoda, díky níž je možno prohlédnout děložní dutinu, pod zrakovou kontrolou odebrat vzorek sliznice pro další histologické vyšetření a...

 celý článek

Kýly patří k nejčastějším chirurgickým onemocněním. Jejich zanedbání nebo přehlížení přitom může způsobit další komplikace, které mohou být i životu nebezpečné. Jak tohle pozná...

 celý článek

Potíže se žlučníkem se pojí především s dietními chybami. A to hlavně v obdobích, jako jsou Vánoce nebo Velikonoce. Žlučníkové problémy má ale i mnoho lidí, aniž by to vůbec...

 celý článek

Trápí vás „poletující mušky“ nebo prstencový zákal v zorném poli? Příčinou může být zákal sklivce. Jedná se o chorobu, která má celou řadu méně či více závažných příčin...

 celý článek

Nedaří se vám založit rodinu? Potíže s plodnosti trápí podle odhadů 13–14 % párů. Nepromeškejte správnou chvíli pro účinnou pomoc v podobě asistované reprodukce – poraďte se...

 celý článek

Trápí vás rozmazané nebo zamlžené vidění? Máte pocit, jako kdybyste se na svět dívali přes špinavé okno? Příčinou může být šedý zákal. Jedná se o poměrně časté onemocnění, které...

 celý článek

RTG snímek plic je jedním z nejčastěji prováděných. Hrudník obsahuje životně důležité orgány - srdce a plíce. Jejich snímkování je nutné pro odhalení jakýchkoli odchylek od...

 celý článek

Co je to diagnostická laparoskopie?

 celý článek

Artroskopie je moderní vyšetřovací a léčebná metoda onemocnění kloubu. Díky této metodě může lékař Váš kloub (nejčastěji kolenní, ramenní a hlezenní) přímo prohlédnout pomocí...

 celý článek

Krevní obraz je laboratorní vyšetření stanovující množství hemoglobinu, počet červených krvinek (erytrocytů), bílých krvinek (leukocytů) a krevních destiček (trombocytů) v krvi...

 celý článek

Koronarografie patří mezi vyšetření prováděná v kardiologii, a to za účelem zobrazení věnčitých tepen (koronárních arterií) zásobujících srdeční sval.

 celý článek

Kostní demineralizace vede ke ztrátě kostní hmoty, následkem čehož dochází zejména u starších lidí k častějším zlomeninám. Jak těmto komplikacím předejít v případě, že senioři...

 celý článek

U rakoviny plic je časné odhalení nádoru vždy klíčem k úspěšné léčbě. Podle typu nádoru, jeho rozsahu a celkového stavu pacienta se kombinuje několik medicínských postupů tak...

 celý článek

Srdeční by-pass neboli chirurgická revaskularizace myokardu je zákrok, který dokáže zachránit život a výrazně zvýšit jeho kvalitu. Krev díky němu „obchází“ zúžená či zcela...

 celý článek

Mnoho žen se po prodělaném potratu potýká s velkými výčitkami svědomí, sužuje je pocit ztráty, pocity smutku. Morální hodnoty jsou pro každého z nás jiné...

 celý článek

Pacienti s bolestmi kloubů tvoří nejpočetnější skupinu navštěvující ordinaci ortopeda. Také Vás bolí klouby? Nejčastěji se jedná o opotřebení kloubních struktur, které již...

 celý článek


 celý článek

Chirurgická léčba pupeční kýly je doporučována většině dospělých. Stejné je to i u dětí v případě, že u nich nedošlo k samovolnému vymizení během prvních měsíců života. Pokud...

 celý článek

V posledních letech se výrazně zvýšil počet nemocných podstupujících srdeční operaci. Mnoho těchto zákroků, které byly v minulosti vzácné a málokterý nemocný splnil jejich...

 celý článek

I přesto, že je u nás stomatologie na velmi vysoké úrovni, na jednotlivé zákroky již existují účinná lokální anestetika, která zajistí, že nebudete při vykonávání zákroku cítit...

 celý článek

Někomu brýlové obroučky nevadí, jiný by je nejraději hned odložil. Trvalá korekce krátkozrakosti je samozřejmě možná. Jakou metodu ale zvolit? A nebude to moc drahé?

 celý článek

Chtěla bych se zeptat,zda má dcera(17let)s vrozenou roštěpovou vadou při předoperačním vyšetření měla hodnotu neutrofilního segmentu 0,30 což je varovně pod nízkou hranicí...

Pokud se objevila čistě neutropenie a zvětšují se uzliny, tak je pravděpodobnější nachlazení než leukemie. Při leukemii je spíše porucha množství celkového počtu bílých krvinek...

Chtěla jsem se zeptat, zda je normální zvýšená hodnota CRP 10, 8 ( meze laboratoře jsou do 8) a snížená hodnota ALT 0, 12 ( meze laboratoře od 0, 17). A zda se dá zjistit z KO...

CRP 10 je vysoká honodnota a znamená zánět v těle. Záleží ovšem, jakou operaci jste prodělala. Co se nádorového onemocnění týče, některé druhy lze pomoci odhalit z...

Nádor prostaty

| Dotaz od: Lubomír

Byla u mně provedena biopsie prostaty a vážnější zdravotní problémy po ní nebyly. Čekám na výsledky z histologie. Kolik dnů po této biopsii nutno počkat na provedení: - otevřené...

Záleží na výsledku biopsie, pokud bude pozitivní a váš lékař doporučí operaci, váš praktický lékař provede předoperační vyšetření (při kterém se zkontroluje, že váš zdravotní...

Ledvina

| Dotaz od: tomča

Prosím o zodpovězení mého dotazu. Nedávno jsem podstoupil appendektomii, a při předoperačním vyšetření mně zjistili - opisuji z lékařské zprávy: RTG diagnostika klasická...

Znamená to pouze to, že na klasickém RTG, bez použití kontastní látky, se výrazněji zobrazila ledvinná pánvička a část močovodu pravé ledviny. Nemusí to ze zdravotního hlediska...

Děsí vás představa velké operace křečových žil v celkové narkóze? Pak vězte, že moderní chirurgie přichází s ambulantní metodou odstraňování varixů.

 celý článek

Prosím o radu .Vprosinci loňského roku měl manžel chřipku, s dávivým kašlem.Byl přeléčen antibiotiky,stav se nijak výrazně nezlepšil, ale paní dr řekla, že na kašel nic není a...

Nejdříve vysvětlení, co Vašemu muži je (alespoň orientačně - blíže to jen z Vašeho popisu stejně po internetu nejde). Základním problémem je kornatění tepen (ateroskleróza...

Jaterní testy a crp

| Dotaz od: zuzana

V rámci předoperačního vyšetření mi bylo zjištěno CRP 12, a jaterní testy ALT 0.83 a AST 0.67, GMT v normě. Před asi 5 týdny před odběrem jsem měla celkový zánět sliznic...

Zuzano! Nevím, jaké mezní hodnoty udává konkrétní laboratoř, kde Vás testovali. Dle mého názoru se nejedná u uvedených výsledků ani o zvýšené hodnoty, rozhodně bych mimo...

Laparoskopie žlučníku

| Dotaz od: Lenka

Byl u mě zjištěn kámen ve žlučníku 14.4mm mám velkou nadváhu asi 140kg je možno u mě udělat laparoskopii žlučníku?

Samozřejmě by bylo asi lepší, kdybyste zhubnula, alespon pár kilogranů, lépe by se vám po operaci rehabilitovalo a i rizika při operaci by byla podstatně nižší. Pokud ale není...

Jaterní testy

| Dotaz od: marcela

Při jaterních testech ( pro předoperačním vyšetření ) byly zjistěnoy zvýšené hodnoty ALT , které se následně snížily a GMT v séru 2,21. Po opakovaném odběru - po měsíci...

Zvýšené hladiny uvedených enzymů jsou známkou jaterního poškození - může jít o přechodný nebo dlouhodobější stav, samy o sobě ale tyto údaje nejsou postačující. Zeptejte se...

Zvýšená sedimentace

| Dotaz od: Bara

Kvůli někaletým bolestem břicha (hlavně před defekací, plynatost, při pohybu, ale i gynekologickým obtížím - velké křeče při menstruaci, velmi silné krvácení) budu podstupovat...

1)Příčinou vašich obtíží mohou být ovariální cysty či endometriosa. Co se týče střeva, mohlo by jít o divertikly (ale ve vašem věku vzácné) či zánětlivé onemocnění střev...

Bolesti v levém podbřišku

| Dotaz od: Sylva

Jsem asi dva roky po operaci žlučníku. Při předoperačním vyšetření colonoskopii jsem v jednom okamžiku pocítila ohromnou bolest. Jako by se colonoskop zasekl a nemohl dál...

Nejlépe by samozřejmě bylo obrátit se na gastroenetrologa, jistě již jste v rámci divertikulózy někde sledovaná. Bolesti břicha při kolonoskopii bývají nejčastěji způsobeny...

Seropozitivita hcv

| Dotaz od: Petra Malá

V předoperačním vyšetření krve mi byla zjištěna seropozitivita HCV.Teď čekám jěště na další výsledky z krve. Chtěla jsem se zeptat co to pro mě znamená a jaký asi bude postup...

Paní Petro! Vámi uváděný výsledek znamená jen, že jste se s hepatitidou (infekční žloutenkou) typu C setkala. Není možno říci, zda u Vás onemocnění probíhá (ať už akutně či...

Zvýšená hladina monocytů

| Dotaz od: Johana

Při předoperačním vyšetření - konkr. laboratorní vyšetření krve mi bylo zjištěno zvýšené množství monocytů (konkr. 10,1) Při mém dotazu u lékařky - co to pro mne znamená a...

Izolované zvýšení jedné skupiny bilých krvinek /monocyty) by nemělo znamenat ohrožení operace, může jít také o laboratorní chybu, což by se ukázalo při kontrole a srovnání s...

Hysterektomie

| Dotaz od: Hanka

Je mi 50 let a mám nastoupit částečnou hysterektomii laparoskopicky a prosím o informace. Léčím se na chudokrevnost, zároveň jsem v září 2008 podstoupila trhání mandlí...

1. počet narkos v jednom roce není nijak omezen, pokud jste v pořádku po interní stránce, jistě nebudou potíže. 2. Pokud ale máte málo červených krvinek - bylo by ale...

Žlucnik - odstranění

| Dotaz od: Vlastimil Satchovic

Mam již několik let zjištěné žlučníkove kameny nemam žadne obtiže přesto mě lekař nabádá k vyjmutí žlučníkubyl jsem už i na předoperačním vyšetření a všechny vyšetření jsou...

Pokud Vám ošetřující lékař doporučuje odstranění žlučníku z důvodu žlučových kamenů, jistě k tomu má dobrý důvod. Žlučové kameny totiž mohou být příčinou zastavení odtoku žluči...

Hysterektomie

| Dotaz od: Marie

Chci se, prosím, zeptat, zda při totální hysterektomii je dobré odebrat s vejcovody i oba vaječníky nebo popř. jeden ponechat. Moje mamka (52let, menstruace už jí vynechává) má...

Jistě by se před operací mělo prověřit a skontrolovat, zda není přítomen zánět močových cest - je otázka, nakolik by to odložilo operaci. At na tuto skutečnost včetně bolestí v...

Operace nosní mandle

| Dotaz od: Jindrová Gabriela

5-ti letý syn je objednaný na trhání nosní mandle, nechala jsem si ho ze školky doma, aby před operací nechytil nějaký bacil, ale přesto stále posmrkavá a má trochu rýmu, tak...

Nevím, na co odpovídat - pokud máte obavy, aby mohl syn výkon absolvovat, poradte se s pediatrem, stejně by měl hoch odstoupit nějaké předoperační vyšetření nejspíše u svého...

Vyhřezlá ploténka

| Dotaz od: Marcela

Jsem na PN4 měsíce,minulý rok taktéž PN 4 měsíce,hospitalizace ,infuze,obstřiky,nic nepomáhalo,až samo to odeznělo,byla jsem v předklonu 2 měsíce.momentálně jsem dobrá ,ohnu se...

Podle popisu nestabilní vyhřezlá ploténka velmi pravděpodobně dráždí nervový kořen (= nerv vystupující z míchy) 1.křížového obratle ("S1") vlevo. Operace by mohla toto dráždění...

Zvýšený krevní tlak

| Dotaz od: Petra

Poslední dobu si můj syn 22let, 180cm /76kg,stěžuje na časté problémy s břichem, nepříjemné nevolno a má pocit při otočení jakoby se v něm něco převalovalo. Prý asi 5 měs. A...

Dobr den Petro, bohužel přes internet bez vyšetření nelze stanovit příčinu obtíží vašeho syna. Vámi uváděné hodnoty krevního tlaku jsou opravdu zvýšené. Doporučila bych vám...

Antistreptolyzin

| Dotaz od: lenka

Dostali jse mi výsledky mé krve na predoperační vyšetření a zjistila jsem že má hodnota antistrepsolyzinu je 236.Nemůžu otěhotnět již dva roky můj lékař mi dělal testy na...

Hodnota ASLO (antistreptolyzin- O) ukazuje na prodělanou streptokokovou infekci s možnými pozdními následky (projevují se hlavně na kloubech, ledvinách a srdci) nebo na...

Jaterní testy

| Dotaz od: Milan

Celý život jsem chodil darovat krev(je mi 44let).Občas jsem měl lehce zvýšené hodnoty jaterních testů a méně č.krvinek.Nikdy jsem se s tím ale neléčil(jen nějaké vitamíny...

Hodnoty jaterních testů mohou být zvýšeny z mnoha důvodů. Doporučoval bych proto kompletní vyšetření u lékaře. Teprve po odhalení příčiny bude možné zahájit odpovídající léčbu...

Nedostatek červených krvinek

| Dotaz od: Jana v.

Chtěla jsem se zeptat,maminka měla jít na operaci kyčle a při předoperačním vyšetření zjistili nedostatek červ. krvinek.Paní doktorka jí předepsala Maltofer.Chtěla jsem se...

Zkuste za 3-4 týdny, podle toho, jak byla anemie těžká. Vstřebávání železa může maminka podpořit zdravou stravou s větším obsahem vitamínu C, plus ovocné a zeleninové štávy, C...

Před dvěma týdny jsem podstoupil arthroskopii kolene kvůli problémům trvajícím asi půl roku. Šlo o to, že se mi v koleně tvořily výpotky krve a po zátěži koleno natékalo. Během...

Bohužel takto nadálku skutečně nemohu posoudit, proč se v kloubu stále tvoří výpotek, pravděpodobně ani vaši ošetřující lékaři v tom nemají příliš jasno. Může jít jak o...

Kondylomata

| Dotaz od: M

Jiz delsi dobu resim kondylomata. Moje gynekolozka mi predepsala krem Aldaru, ta mi bohuzel nepomohla. Tak mi dala doporuceni k chirurgickemu odstraneni a ze s s tim mohu...

Praktickému lékaři můžete říci že se jedná o malý výkon v krátkodobé anestezii ale nemáte se za co stydět raději bych mu řekl pravdu, kondylomata odstraňují všechny nemocnice...

Vymena bedroveho klbu

| Dotaz od: daniela

Pred 2 rokmi som mala uraz na clenku a po operacii som dostala zlateho stafylokoka co ma to stalo 1 rok PN teraz mam ist na vymenu bedroveho klbu na tej istej nohe a mam strach...

Je velmi pravděpodobné, že se infekce nebude opakovat. Důležité také je, zda se infekce do kloubu dostala zvenčí, což je velmi pravděpodobné. Na místě je pečlivé předoperační...

Brániční kýla

| Dotaz od: Martina

Manžel (33 let) byl doporučen na operaci brániční kýly. Chtěla bych se zeptat jaká jsou rizika této operace a jak často se nějaký ten průšvih při operaci stává, přirozeně mám o...

Jednalo by se o velmi dlouhou odpověď. Záleží na typu brániční kýly. Operace se dělají buď laparoskopicky nebo otevřenou cestou nebo některé dokonce endoskopicky. Operace...

Můj dvouletý syn má nastoupit na operaci kýly a předoperační vyšetření ukázalo malinko zvýšenou sedimentaci, chirurg s tím problém nemá, nicméně neví co anesteziolog. Jaký máte...

Bohužel nevím co míníte malinko zvýšenou sedimentací. Rozhodující je v tom případě pediatrické - tedy interní vyšetření a zhodnocení stavu anesteziologem. Jinak samozřejmě...

Spiroergometrie

| Dotaz od: Dita

Nevím přesně na koho se s tímto dotazem obrátit. Trpím několik let těžkým únavovým syndromem a bolestmi kloubů svalů a šlach. Musím přes den hodně polehávat, a zvládám jen...

Dito, děkuji Vám za dotaz. Jaký máte důvod k tomu, že chcete absolvovat spiroergometrické vyšetření? Toto vyšetření indikuje lékaž po zvážení jeho přínosu. Podle Evropské...

Více problémů

| Dotaz od: Michal

Chtěl bych se zeptat, zda je v pořádku více věcí, které u sebe pozoruji. Možná je to jejich kombinace, možná to dohromady nic není, ale klid lékařů mě celkem znepokojuje. 1...

Michale, půjdeme asi popořadě: 1) tělesná teplota- nepovažuji za výraznou patologii. To, že při nachlazení teplota stoupá je naprosto v rámci stavu běžná věc- na základě...

Narkóza a řízená sedace

| Dotaz od: Jarka

Můžete mi prosím napsat rozdíl mezi celkovou narkózou a řízenou sedací? Náš 3 letý syn má hodně kazů a zřejmě je jediné řešení je spravit právě pod narkózou. Chtěla bych vědět...

Celková narkóza je náročnější výkon a vyžaduje větší přípravu (předoperační vyšetření). Během narkózy je pacient intubován (to znamená dýchá za něj přístroj), během výkonu "spí...

Bolest palce

| Dotaz od: Pavel

Již minimálně 1/2 roku mám trvající bolesti levé dolní končetiny.Nyní se palčivá až bodající bolest přenesla pouze do palce levé nohy.Nepříjemná bolest nastává hlavně při dotyku...

Pokud palec nejeví známky zánětu -není červený a nehnisá hlavně v okolí nehtu, nechte si znova zkontrolovat hladinu kyseliny močové, zánětlivých parametrů, rtg k vyloučení...

Svalová biopsie je řídce používané vyšetření, při němž se chirurgicky odejme malý vzorek svalu a ten se odešle ke zpracování. V podstatě se jedná již o malý operační zákrok...

 celý článek

Pooperační potíže

| Dotaz od: Dana

Jsem po operaci karpál. tunelu. Asi tři měsíce po operaci se mi vrátily bolesti ruky a prsteníček, pokud jej ohnu, nejde dát nazpět. Prosím můžete mi poradit, co dělat? Děkuji

O tom zda se operace povedla rozhodne kontrolní EMG vyšetření , které srovná výsledek s předoperačním stavem. Bolesti mohou být i jiného původu. Prsteníček se syndromem kapr...

Laboratorně vyšší gtm

| Dotaz od: Lenka

Mám zvýšené gtm s 1,39 a trombocyty pr. B 369 a nevím co to znamená.Bylo mi to zjištěno při předoperačním vyšetření a lékař mi řekl, že to budem řešit pak a také mi zjistili v...

Vážená paní Lenko, mohlo by se jednat o zánět nebo nádor plic. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším praktickým lékařem na komplexním vyšetření a podle výsledků zvolit další postup...

Anestézie

| Dotaz od: Markéta

Chtěla bych se Vás zeptat, jestli má marihuana nějaký vliv na celkovou anestézii. 15.12. mám operaci prsa, konkrétně vyříznutí nezhoubného nádoru, a budu uspána anestézií. V...

Velmi pravděpodobně to žádný vliv nemá.

Operace mandlí

| Dotaz od: Martin | z mobilní aplikace

Prosim vas,kdyz mam chronický zanět hrtanu a hltanu delší dobu a možná pujdu na odstranění mandlí,tak nebude mi hrozit po operaci vyšší riziko krvacení jako komplikace? A slisel...

Krvácení se obávat nemusíte. Navíc se v rámci předoperačního vyšetření před plánovaným odstranění mandlí provádí i vyšetření krvácivosti , srážlivosti ,krevních destiček a...

Bydlím v zahraničí a tak snad jako poslední šance na můj problém jste Vy, asi od Zaří roku začínám pociťovat přeskakování srdečního rytmu, tlaku či bolesti na hrudi. Děje se to...

S největší pravděpodobností se jedná o předčasné stahy srdce, extrasystoly. Mají je všichni lidé, pouze někteří je pociťují jako bušení, přeskakování či nepravidelnost srdečního...

Narkóza

| Dotaz od: Petra

Jsem v invalidním důchodu na nervy a beru léky Rorendo a Hypnogen na spaní, léčila jsem se na gynekologii pro opakované krvácení a nakonec jsem musela postoupit kyretáž. Teď se...

Předpokládám, že před výkonem jste podstoupila předoperační vyšetření, anestesiolog byl tedy seznámen s Vaší individuální situací. K objektivizaci změn by bylo zapotřebí...

Laparoskopie žlučníku

| Dotaz od: Lenka

Byl u mě zjištěn kámen ve žlučníku 14.4mm mám velkou nadváhu asi 140kg je možno u mě udělat laparoskopii žlučníku?

Samozřejmě by bylo asi lepší, kdybyste zhubnula, alespon pár kilogranů, lépe by se vám po operaci rehabilitovalo a i rizika při operaci by byla podstatně nižší. Pokud ale není...

Chtěla jsem se zeptat, zda je normální zvýšená hodnota CRP 10, 8 ( meze laboratoře jsou do 8) a snížená hodnota ALT 0, 12 ( meze laboratoře od 0, 17). A zda se dá zjistit z KO...

CRP 10 je vysoká honodnota a znamená zánět v těle. Záleží ovšem, jakou operaci jste prodělala. Co se nádorového onemocnění týče, některé druhy lze pomoci odhalit z...

Nádor prostaty

| Dotaz od: Lubomír

Byla u mně provedena biopsie prostaty a vážnější zdravotní problémy po ní nebyly. Čekám na výsledky z histologie. Kolik dnů po této biopsii nutno počkat na provedení: - otevřené...

Záleží na výsledku biopsie, pokud bude pozitivní a váš lékař doporučí operaci, váš praktický lékař provede předoperační vyšetření (při kterém se zkontroluje, že váš zdravotní...

Prosím o radu .Vprosinci loňského roku měl manžel chřipku, s dávivým kašlem.Byl přeléčen antibiotiky,stav se nijak výrazně nezlepšil, ale paní dr řekla, že na kašel nic není a...

Nejdříve vysvětlení, co Vašemu muži je (alespoň orientačně - blíže to jen z Vašeho popisu stejně po internetu nejde). Základním problémem je kornatění tepen (ateroskleróza...

Bolesti pravého podbříšku

| Dotaz od: Kamila


U apendixu - tzv. se jistě nečeká, až praskne. Pokud se toto stane, je to naopak velký průšvih, to jste se asi s ošetřujícím lékařem špatně pochopili. Odstranění apendixu...

Těsný hymenální prstenec

| Dotaz od: Martina

Pane doktore,moc Vás prosím o informace k mému problému.Má gynekoložka mě posílá na operační řešení těsného hymenálního prstence(hymen jen pro špičku prstu).Chtěla bych vědět...

Nemusíte se skutečně ničeho obávat je to malý spíše kosmetický a zcela nebolestivý zákrok, kde se těsný prstenec většinou na 3 místech protne případně v kratičké anestezii a...

Odběr vajíček

| Dotaz od: Tatiana

V patek du darovat vajicka a chtela sem se zeptat jestli predoperacni vysetreni je hrazene pojistovnou anebo si ho mam platit sama?

Paní Tatiano, při darování vajíček nehradíte nic, naopak dostanete zaplaceno od CAR. S pozdravem prim MUDr Pavel Texl

Někomu brýlové obroučky nevadí, jiný by je nejraději hned odložil. Trvalá korekce krátkozrakosti je samozřejmě možná. Jakou metodu ale zvolit? A nebude to moc drahé?

 celý článek

Zjištění krevní skupiny

| Dotaz od: Veronika

Ráda bych znala svou krevní skupinu. Dá se zjistit při některých krevních vyšetřeních, nebo je třeba speciální vyšetření? Docházím na hematologii, kde mi zjistili Leidenskou...

Krevní skupina se (na pojišťovnu) zjišťuje v odůvodněných případech (např. v rámci předoperačního vyšetření). Obávám se, že Leidenskou mutací by si lékař odběr krve za účelem...

Děkuji za předch.odpověd kt.zněla: Dcera 7 let má již roky mikroskopickou hematurii, ta vychází různě někdy více něky méně. Po braní antb. Ospen kv.anginám vždy hematurie vymizí...

Žádanku na vyšetření na nefrologii vám klidně může napsat praktický dětský lékař.

Na Ct mám prokázánu kalcifikacei asi 7mm v úrovni L4.Bylo mně navrženo endoskopické odstranění kamínku. Prosím, je to jediná a nejlepší cesta k odstranění mého problému. Děkuji

Vážený pane Martine, endoskopický přístup (ureterorenoskopie, ve zkratce URS) se v urologii používá k odstranění ureterolitiázy (kamenů v močovodu) a přístupných konkrementů z...

Zmnožené leukocyty

| Dotaz od: jitka

Dceři při předoperačním vyšetření vyšli z krevního obrazu zmnožené leukocyty. Pediatrička na to nic neřekla, ale na očním si toho všimli a ptali se jestli, neměla nějakou...

Jitko. Normální hodnoty leukocytů v krvi se pohybují v rozmezí 4,0 - 10,0x 10 na 9 / litr krve. Počet leukocytů stoupá při jakémkoliv zánětu v těle (do hodnot cca 15...20x10 na...

Náhlá mdloba

| Dotaz od: Barbora

Už nějaký čas mám problémy. Opakují se čím dál častější. Většinou je to po nějaké námaze, třeba jen delší chůze. Naráz mám pocit, že nemůžu dýchat, cela se spotím, mám pocit...

Digoxin určitě neužívejte! Tento lék má mnoho nežádoucích učinků a nasazuje se v přesně určených indikacích. Nevím, zda-li jste někdy byla vyšetřena na kardiologii nebo...

Paní doktorko, děkuji Vám za odpověď. Mohla by jste mi prosím Vás ještě napsat, jaká jsou pozitiva a negativa operace štítné žlázy? Jejího odstranění? Už jsem se taky dočetla...

V případě, že by se jednalo o GB toxikozu, tak se operace doporučuje zvláště ženám, které ještě plánují graviditu. Důvod je ten, že často dochází po porodu k recidivě...

Lékaři anesteziologovi se nezdálo z předoperačního vyšetření zvýšená hladina bilirubinu (celk.27,5 konj.5,5 přesto mě internista pustil k operaci) a zjistil následně sonem ve...

ERCP je jedna z nejmodernějších metod, která se nyní uplatňuje. Sonografie ne vždy dokáže všechny konkrementy ve společném žlučovodu odhalit, to dokáže v podstatě až ERCP...

Zvýšený krevní tlak

| Dotaz od: Petra

Poslední dobu si můj syn 22let, 180cm /76kg,stěžuje na časté problémy s břichem, nepříjemné nevolno a má pocit při otočení jakoby se v něm něco převalovalo. Prý asi 5 měs. A...

Dobr den Petro, bohužel přes internet bez vyšetření nelze stanovit příčinu obtíží vašeho syna. Vámi uváděné hodnoty krevního tlaku jsou opravdu zvýšené. Doporučila bych vám...

Mám skolózu (v hrudní části 40 stupňů) a můj lékař mi doporučuje operaci. Já se toho ale dost bojím. Ráda bych znala klady a zápory - co mě čeká, když na operaci nepůjdu a taky...

Pokud je odchylka páteře 40 stupňů, rozhodně bych operaci doporučoval. Její výhodou (zpevnění páteře) je daleko nižší riziko, že se skolióza vrátí, oproti neléčenému stavu...

Boulicka v krku

| Dotaz od: Veronika

Na prave starne krku jakoby pod celisti jsem si nahmatala asi 1cm boulicku - neni ani tvrda ani mekka a pod kuzi jezdi - mohlo by se jednat pouze o zvetsenou uzlinu nebo neco...

Na krku se v případě bouliček nejčastěji jedná o zvětšené uzliny. S popsanými obtížemi boulička může souviset, ale zase tak moc pravděpodobné to není. Jasnější odpověď Vám dá...

Vyhřezlá plotýnka

| Dotaz od: J.

Mám bolesti, léčím se na neurologii pro bolesti střílející do levé dolní končetiny, brnění a křeče a necitlivosti části nohy a palce, nemohu delší dobu stát, sedět, a při delší...

Vaše obtíže a zmiňovaný nález jsou opravdu pro operační řešení vhodné. Rozhodnutí bude vždy na Vás, chirurgická léčba není povinná. Operace může zastavit zhoršování obtíží...

Rad bych se zeptal,momentálně me ceka predoperacni vysetreni tenisoveho lokte prave ruky,nevim jak dlouho budu na samotnou operaci cekat,dozvedel jsem se,ze to muze byt klidne i...

Pobyt v nemocnici krátkodobě nebo jen 1 den. Krátkodobé znehybnění v ortéze, zahájení brzké rehabilitace. Zásadně je důležité, jaká operační metoda bude použita. Plná zátěž na...

Tlak v krku

| Dotaz od: Andrea

Jsem profesionální hráčka na příčnou flétnu a vždy když hraju, tak mě bolí v krku, je to takový spíše škrcení. Již tři měsíce mi nadměrně padají vlasy a byla jsem na...

Pokud je nějaký nález na ultrazvuku a máte tyto obtíže, bylo by vhodné, aby jste vyhledala endokrinologa, který vyšetří i funkci štítné žlázy a další parametry. Při nasazení...

Kondylomata

| Dotaz od: M

Jiz delsi dobu resim kondylomata. Moje gynekolozka mi predepsala krem Aldaru, ta mi bohuzel nepomohla. Tak mi dala doporuceni k chirurgickemu odstraneni a ze s s tim mohu...

Již jsem vám odpověděl je to běžná záležitost která se řeší zcela rutinně ostatně bude to v propouštějící zprávě,klidně mu to řekněte a on i tím směrem může cílit vyšetření...

Cysta na vaječníku

| Dotaz od: Renata

Obracím se na Vás s tímto dotazem. V květnu 2011 mi byla operativně odstraněna myomatozní děloha. Vaječníky byly ponechány. Jak jsem však po operaci při kontrole u své lékařky...

Velmi obecně lze říci, že cysty do cca 50 mm se sledují,nad tuto velikost se většinou řeší operačně,pakliže přetrvávají příjemný den

ULK85KUU- kod Dobrý den, chtěl jsem se zeptat,kde v České republice je možno provést výměnu koleního kloubu u pacienta s váhou okolo 150 kg.MÁMIŽ DELŠÍ DOBU STUPE...

Každá ortopedická klinika po vyšetření, zhodnocení stavu, pokusu o snížení váhy a předoperační rehabilitaci může k tomuto výkonu přistoupit. V zájmu pacienta je samozřejmě...

Před dvěma týdny jsem podstoupil arthroskopii kolene kvůli problémům trvajícím asi půl roku. Šlo o to, že se mi v koleně tvořily výpotky krve a po zátěži koleno natékalo. Během...

Bohužel takto nadálku skutečně nemohu posoudit, proč se v kloubu stále tvoří výpotek, pravděpodobně ani vaši ošetřující lékaři v tom nemají příliš jasno. Může jít jak o...

Antikoncepční tělísko miréna

| Dotaz od: Kateřina

Děkuji za odpověd na několik mých dotazů. Je mi 39 let a před měsícem mi byl diagnostikován Endometriom na levém vaječníku cca. 55 mm, a současně mám necelé dva roky zavedenou...

Samovolný posun tělíska je možný. Posun při vyšetření není pravděpodobný. Pokud je Mirena jen částečně povysunutá, je možné ji vrátit zpět, stejným způsobem jako byla zavedena...

Fimóza

| Dotaz od: Karel

Je mi 11 let a v 9 letech jsem přestal stahovat předkožku, protože mě to bolelo a bál jsem se operace. Teď mi nejde stáhnout vůbec (viz. video). Mám tam takový komínek (viz...

Dalo by se pokusit uvolnit kůži krémem, ale domnívám se, že to již nepůjde a bude třeba operace. je potřeba to řešit brzy.

Artroskopie

| Dotaz od: eva

Ráda bych poprosila o radu jestli je artroskopie opravdu nutná v mém případě.Cca před 3týdny mne začalo bolet koleno ze zadní strany a to při plném kleku, bolest mne přešla asi...

I když koleno nevidím lze předpokládat, že se jedná o t.zv. patellární tendinopatii, tedy o stav bolestivosti v oblasti čéšky a vazu jdoucího pod čéškou. Je jistě možno zkusit...

Výsledky z lékařské zprávy

| Dotaz od: Sandra

Prosím, co znamená v lékařské zprávě : Koagulace: P-PT (INR): 1,01 1,01 1 P-PT-ratio: 1,01 1... P-APTT: 37,00 s ... P-APTn: 33,70 s ... P-APTv : 1,10 1 ... P-FBG: 2,630 g...

- jedná se o vyšetření srážlivosti krve, fibrinogenu ( to s tím souvisí ) a pravděpodobně D Dimeru - nebylo to třeba v rámci předoperačního vyšetření ?

Výsledky krve

| Dotaz od: Marcela

Byla jsem na předoperačním vyšetření krve a vyšla mi nižší hladina fibrinogenu - 1.6. (normu mám napsanou 1.8 - 4. 2) a TC mám 13,5 (v pořádku) myslíte, že mě budou moci udělat...

Paní Marcelo. Vyšetření hladiny fibrinogenu nepatří k běžné náplni předoperačních testů, první otázka by tedy měla znít proč Vám byl tento ukazatel testován. Lehké snížení...

Varikokéla po operaci

| Dotaz od: Honza

Vážená paní doktorko, před rokem a půl jsem byl na operaci jednostranné varikokély u levého varlete. Zákrok byl proveden mikrochirurgicky. Na operaci jsem šel kvůli bolestivosti...

Hojení by ve Vašem případě již mělo být hotové. V oblasti operační rány prochází nervy, které inervují kůži oblasti třísla. Pokud se varikokéla zase nevytvořila, tak reoperace...

Hepatálne testy

| Dotaz od: Eva

V predoperačnom vyšetrení mi zistili,že nemám najlepšie hepatálne testy,to je AST 1,03(0,17-0,60), ALT 3,05(0,20-0,60), GGT 2,37(0,15-0,65).Internista mi poradil,že po operácii...

Myslím, že nyní "pracujete" za lékaře. Náhodný nález zvýšených jaterních testů v rámci např. předoperačního vyšetření je následně předán praktickému lékaři, ten je plně...

Krevní obraz u 5leté dcery

| Dotaz od: Petra

V rámci předoperačního vyšetření (dcera jde na operaci pupeční kýly) jsme podstoupili rozbor krve, náš pediatr nám sdělil, že je vše v pořádku, jen jsem nahlédla do výsledků a...

Výsledek krevního obrazu je téměř v normě, je jen lehce zvýšen počet bílých krvinek, tj. leukocytů. Neutrofily a lymfocyty jsou podtypy bílých krvinek, v krevním obrazu Vaší...

Hysterektomie

| Dotaz od: Hanka

Je mi 50 let a mám nastoupit částečnou hysterektomii laparoskopicky a prosím o informace. Léčím se na chudokrevnost, zároveň jsem v září 2008 podstoupila trhání mandlí...

1. počet narkos v jednom roce není nijak omezen, pokud jste v pořádku po interní stránce, jistě nebudou potíže. 2. Pokud ale máte málo červených krvinek - bylo by ale...

Zvýšený počet leukocytů

| Dotaz od: Tereza

V dubnu mi zjistili zvýšený počet leukocytů, byla jsem na hematologii, provedli mi veškerá vyšetření, ale nic se nenašlo, leukocyty mám stále vyšší, nemocná nejsem, paní...

Před operací bude provedeno předoperační vyšetření. Pokud bude počet leukocytů vyšší, bude záležet na vyjádření hematologa. V zásadě, pokud nejste nemocná, a nebude-li výrazné...

Asi před třemi lety se mě stala taková věc, bylo léto,horko, se synem jsem si hrála na trávníku a z ničeho nic jsem chtěla něco říci ale písmenka se mě motala v puse, nebyla...

Podle popisu pravděpodobně došlo k přechodné poruše prokrvení části mozku. Proč, to zde nezjistíme. Zhoršení prokrvení může přijít z různých důvodů (spasmus nebo ucpání cévy...

Boule za uchem

| Dotaz od: ANNA

Mám asi 10 let tukovou bouli za uchem dle mé doktorky .Nevadila mi,ale teď bych si ji chtěla nechat vyříznout.Je třeba nějaké předoperační vyšetření?

Pokud se jedná třeba jen o tukový nádorek tak při ambulantním ošetření žádné předoperační vyšetření nepotřebvujete. Ale to co máte mít před plánovanou operací určuje vlastně...

Vážený pane doktore, měla bych dotaz ohledně mých výsledků odběrů krve a moči. Vypíšu Vám pouze zvýšené či snížené hodnoty.Krev: MRDR 1,59, glukóza 3,5, Triacylglyceroly 1,78...

Paní Pavlo! Předně zdůrazňuji, že výsledky jakýchkoliv vyšetření je nutné probírat především s tím lékařem, který je nechal provést a zná tudíž veškeré okolnosti a hlavně Váš...

Mám dotaz. Dne 23. 10. a 1. 11. 2012 jsem prodělala operaci šedého zákalu. Po operaci mi vznikly následující problémy: pravé oko se mi zlepšilo na dálku, ovšem na blízko se mi...

Paní Dano, spíše než hodnoty implantovaných čoček bych potřeboval vědět, co jste kapala za ty preparáty navíc. Takto nemohu ani zdánlivě odvodit, zda tam byl zánět, otok...

Nejzávažnějším onemocněním jícnu je karcinom. Nejčastěji jim bývají postiženi muži vyššího věku. Až nápadně častý je jeho výsky u kuřáků, osob žvýkajících tabák a alkoholiků...

 celý článek

Diabetes

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych se zeptat - byla jsem na běžném vyšetření krve před operací, primářka mi zjistila, že jsem měla na lačno ráno 6, 2 jednotek cukru v krvi. Prý mi bude dělat nějakou...

Mohlo by se u Vás jednat o tzv. porušenou glykémii na lačno (IFG - impaired fasting glucose) - tzn. předstupeň cukrovky. Křivka, kterou popisujete, je oGTT neboli orální...

Ranní moč

| Dotaz od: Š

Potřeboval bych poradit. mam jit na určitou operaci a předtím na předoperační vyšetření a bylo mi řečeno že mám sebou vzit ranní moč, jenže je problem že na to vyšetření jdu po...

Bude stačit normální moč. V takovém případě to není zásadní rozdíl

Bolesti pravého podbříšku

| Dotaz od: Kamila


Velmi podrobně byla již otázka zodpovězena. Je třeba také shrnout všechna vyšetření a poradit se se svým praktickým lékařem, který vás zná nejlépe. Jinak doporučení uvedena výše

Palpitace po ha

| Dotaz od: Barbora

Již 2.měsíc beru HA Rhonya (RHONYA 3 MG/ 20 MCG) a již 2.mesic mam nepravidelny srdeční tep-to odpovída nežádoucím účinkům této antikoncepce. Jiné závažné účinky nepocituji a...

Rozhodně není dobré měnit antikoncepci v půli cyklu vaše gynekoložka vám radí dobře. Příjemný den

Zvýšený tlak

| Dotaz od: Igor

Jsem muž a je mi 22let. Mám zvýšený tlak 130/98 TF-68. Podoný tlak mám posledního pul roku. Do te doby jsem mnel tlak normální. Pred dvemi lety v rámci predoperačního vyšetreni...

Jste sice mladý ale diast tlak 98 byměl být léčený ,přesahuje norm.hodnotu 90.Za zvýšením TK může být fysické ale hlavně psychické vypětí.Věšinou to bývá i záležitost genetická...

Dva dny mě trápila tupá bolest na levé straně břicha a tak jsem šel pro jistotu k doktorovi. Na rentgenu se zjistilo, že bolesti způsobuje meteorismus a při doplňujícím...

Názor na indikaci cholecystektomie v klidové fázi se liší chirurg od chirurga, ale já pacientům doporučuji cholecystektomii pokud je indikace podstoupit co nejdříve. Přítomnost...

Jsem již 7 let po císařském řezu a mám neustálé problémy, které nastaly po vytáhnutí stehů a přetrvávají dosud. Na pravé straně se stehy nepodařilo zcela vytáhnout, rána...

Záleží na tom,jaké budou nálezy,podle toho se zvolí vhodný postup a rekonvalescence bude odviset od rozsahu výkonu, předem nelze odhadnout, neměla by být dlouhá Příjemný den

Rád bych Vás poprosil o radu. Je mi 28 let a v červenci letošního roku jsem zjistil vrámci přijímacího řízení do služebního poměru zvýšené jaterní testy: 25.7.2011 ALT 3,52 AST...

K pokusu o dosažení hodnot jaterních testů v referenčním rozmezí je nutná absolutní alkoholová abstinence. I pivo je alkohol a osm piv jednorázově opravdu není (nejen) ve vaší...

Jsem již 7 let po císařském řezu a mám neustálé problémy, které nastaly po vytáhnutí stehů a přetrvávají dosud. Na pravé straně se stehy nepodařilo zcela vytáhnout, rána...

Ve vašem případě se může jednat o reakci tkáně na steh- granulom ,případně opouzdřený zánětlivý proces, v každém případě řešení do úvahy připadá jen chirurgické po pečlivém...

Zlomenina obratle, potrat?

| Dotaz od: nika

Moc žádám o pomoc. 19.6. jsem si pádem z koně zlomila obratel L1, 5týdnů jen ležim a pak cca dva měsíce budu chodit s korzetem s nemožností si sednout. Ted jsem ale zjistila...

Milá Niko, vzhledem k tomu, že jste v počátku těhotenství, tak do doby co by mohlo rostoucí bříško představovat nějakou zátěž na páteř máte ještě několik měsíců. Do té doby se i...

Zubní váčky

| Dotaz od: Zdeněk

Mám v ústech minimálně jeden váček u špičáku. Mám ho už 30 let a moje zubařka mi doporučila nechat to tak být, protože hrozí, že léčba by se nezdařila a zub by se musel...

Jelikož se jedná o zánětlivé ložisko, jehož příčinou je zpravidla bakteriální infekce, měl by být zub vždy ošetřen tak, aby byla odstraněna příčina tohoto ložiska (v zubu) a...

Krevni test

| Dotaz od: Lenka

Opakovaně krev v moči

| Dotaz od: Jana

Měla jsem 14.9.plánovanou operaci vyhřezlé ploténky.Předoperační vyšetření dopadlo dobře jen v moči jsem měla krev tak mě nevzali.Byla jsem přeléčená antibiotiky a při dalším...

Vážená paní Jano, při nálezu krve v moči je důležité posoudit, zda se jedná o viditelnou či neviditelnou ztrátu krve (tzv. makroskopickou či mikroskopickou hematurii). Dalším...

Krevní obraz, leukocytóza

| Dotaz od: Michaela

Nevím, kam přesně zařadit můj problém, ale potřebuji poradit. Nikdy jsem neměla vážnější problémy se svým zdravím, ale teď mě jedna věc trápí. V únoru 2009 jsem šla na svoji...

Doporučoval bych znovu kontrolu u ošetřujího lékaře a také na imunologii. Mohlo by se totiž jednat i o oslabení imunity. Hezký den.

Mandle

| Dotaz od: Vojta | z mobilní aplikace

Zdravím, chtěl bych se zeptat jestli se odstranění krčních mandlí provádí pod narkózou nebo něčím jiným, možná půjdu na odstranění a mam strach z bolesti a průběhu operace.

Pane Vojto. Velice mě mrzí, že se chystáte na operaci a nemáte jasno v takto základních informacích - doporučuji jakoukoliv nejasnost řešit s tím lékařem, který Vás na operaci...

Žloutenka c

| Dotaz od: Martin

Lze vyléčit žloutenku typu C? Přítelkyně prodělala léčbu žloutenky C. Lékařka na infekčním jí tvrdí, že je vše v pořádku. Ale při rozborech krve při předoperačním vyšetření je...

Martine. Informace od lékařky Vaší přítelkyně by měla znít: pozitivní/negativní, infekční/neinfekční. Nemoc lze v dnešní době léčit i vyléčit. Informace o žloutence typu C...

Jaterní testy

| Dotaz od: Milan

Celý život jsem chodil darovat krev(je mi 44let).Občas jsem měl lehce zvýšené hodnoty jaterních testů a méně č.krvinek.Nikdy jsem se s tím ale neléčil(jen nějaké vitamíny...

Hodnoty jaterních testů mohou být zvýšeny z mnoha důvodů. Doporučoval bych proto kompletní vyšetření u lékaře. Teprve po odhalení příčiny bude možné zahájit odpovídající léčbu...

Hiv- odběr krve

| Dotaz od: Petr

Chtěl jsem se zeptat, jestli jde zjistit HIV z odběru krve , které jsem absolvoval před 2 operacemi s rameny a když jsem měl angínu a dělali mi odběr na mononukleozu, zjistilo...

K vyšetření na HIV je nutný váš souhlas, tak nevím, zda se v rámci předoperačního vyšetření dělalo či nikoli. Při testech na mononukleózu se nezjistí. Poruchy imunity se objeví...

Zaprášení plic

| Dotaz od: Gabriela

Manžel pracoval 36 let v černouhelném dole jako důlní zámečník. Nyní, po zlomenině kotníku, mu při předoperačním vyšetření zjistili na plicích nějakou fibrotickou kresbu bez...

Špatný, tj. patologický nález na plících je, když jsou přítomny ložiška, infiltrativní změny, nebo patrna fibrosa. což nic takového manžel nemá. Manžel má pouze zvýšenou...

Bulka na krku

| Dotaz od: Veronika | z mobilní aplikace

Moc prosim o zodpovezeni dotazu. Nahmatala jsem si pod spodni celisti, uplne na konci lebky smerem k uchu tvrdou asi 1 cm velkou bulku, a jelikoz jsem narazila zaroven na idnes...

Vážená paní Veroniko, ne každá bulka znamená zvětšení mízní uzliny. Pokud trpíte na tvorbu gangliomů, může se objevit i v oblasti čelistního kloubu. Doporučuji Vám domluvit se...

Pervitin před operací

| Dotaz od: Matěj

Nejspíš mám tříselnou kýlu. Tedy na 99% jen teď čekám ještě na vyšetření na chirurgii, kde mne to zcela potvrdí. Ohledně čeho však píši... Když by mne tedy potvrdili...

Matěji, určitě řekněte, že jste užívatelem pervitinu, je to důležité pro operaci i uspání (anestezii). Pokud nejste jinak vážnějí nemocen, předoperační vyšetření je EKG a...

Posunuti zaludku nahor

| Dotaz od: iveta

Mala som tu rozhovor s jednym panom, chcem sa opytat na operaciu pri posuniti zaludku ddo pluc, vola saa to fundoplikace...je to narocne pre 75 rocneho cloveka? je to smrtelna...

Pokud tomu rozumím správně, tak problém je, že žaludek proniká kýlou v bránici do dutiny hrudní. rizika jakékoli operace samozřejmě jsou, ale neviděla bych to jako nějakou velmi...

Anestezie u banální operace

| Dotaz od: Milena

Asi před rokem mi spadla příčná klenba na noze a posléze se mi vytvořil "kladívkový prst". Ten obtěžuje v obuvi, v létě i v sandálech. Můj ortoped mi navrhl korekci pomocí...

Operaci kladívkového prstu lze krom celkové anestezie provést i v tzv. regionální anestezii, kdy se umrtví jednotlivé nervy na noze. Nicméně jednak tuto techniku musí...

Anestezie a operace žlučníku

| Dotaz od: Markéta

Chtěla jsem se zeptat, jak se řeši situace, když má jít na operaci žlučníku člověk, který měl v minulosti reakci na celkovou anestezii- dechové obtíže, vyrážka na hrudníku...

Záleží na tom, kdy ta anestezie byla a jaká farmaka se při tom použila. Spíš bych soudil na problémy související s určitým konkrétním přípravkem určeným k uvolnění svalů a to že...

Nález hsil

| Dotaz od: Madlen

Chci se zeptat, jakým způsobem probíhá konsiliární vyšetření, na které jsem byla poslána s nálezem HSIL, dělá se případný chirurgický zákrok již tam, nebo se posílá zpět ke...

Konziliární lékař udělá kolposkopii, tj.podívá se na čípek a pak se rozhodne, jestli půjdete na zákrok či ne.hned ten záktor nebude, musí se naplánovat včetně předoperačního...

Potřeboval bych vědět zítra du na odběry krve kvůli operaci kolene a dnes sem měl marihuanu zjistí mi to z krve a moči?

Pokud to budou hledat, tak ano, ale testy na drogy nejsou běžnou součástí předoperačního vyšetření. dr. Míchalová

Změna pohlaví

| Dotaz od: Michal

Hodlám požádat o změnu pohlaví z muže na ženu, máme v rodině geneticky vyšší srážlivost krve-Leidenskou mutaci -trombofilii. Moje obtíže začaly rokem 2011, do té doby nebyly...

Michale, vzhledem k vrozenému trombofilnímu stavu, navíc anamnéze opakovaných hlubokých žilních trombóz komplikovaných plicní embolií, jste opravdu rizikový pacient k jakémukoli...

Jsem po extrakci 4ks osmicek v celkove anestezii. Dnes je to 3 mesice. Je mi 36, nekurak, alkohol prilezitostne, nadvaha. Jinak bez dalsich vedomych problemu. I dle...

Regenerace porušeného nervu může být opravdu záležitostí na několik měsíců, mějte proto prosím trpělivost. Velmi pravděpodobně stav může souviset s použitím velkého množství...

Laboratoř

| Dotaz od: Aata

Pane doktore, v rámci předoperačního vyšetření (totální hysterektomie) mi byly zjistěny zvýšené jaterní testy: bilirubin 12,8 (ref.meze < 17,0), ALT 0,90 (ref.meze < 0,73), AST...

Výsledky druhého odběru krve poukazují na zvýšení nádorového markeru odpovídajícího ženským orgánům CA 125, jeho zvýšení je však minimální a může se jednat pouze např. o zánět...

Zuby

| Dotaz od: Jana

Mohu se prosim zeptat,11.unora jsem byla na extrakci vsech osmicek v celkove narkoze,jenomze ja mam problem jeste ze 6 vpravo nahoře. Velmi me boli a mam v zubu divny pocit. Zub...

Klasická analgosedace asistovaná anesteziologem vyžaduje předoperační vyšetření a kvůli extrakci prořezaného zubu mi přijde nadbytečná. Osobně bych Vám před ošetřením dal...

Syfilis

| Dotaz od: Jan

Šel jsem na operaci krční páteře a při předoperačním vyšetření mi byl diagnostikován dle krve syfilis jinak jsem neměl žádné příznaky . Po přeléčení jsem na operaci byl a nyní...

Pokud byla z krve diagnostikována nákaza syfilis, předpokládám, že jste nebo jste byl přeléčen antibiotiky. Po přeléčení antibiotiky již nejste infekční a můžete jít bez obav a...

Operace žlučníku

| Dotaz od: Martina

20/10 mám nastoupit na operaci žlučníku. Mám 2 cm kamen. Byla jsem na předoperačním vyšetření 13/10, ale bohužel jsem onemocněla 10/10. Je to pouze nějaká viroza. Nebolí mě v...

Martino, o tom jestli Vás budou operovat rozhoduje v chirurg spolu s anesteziologem - lékařem, který Vás k operaci uspává. Při operaci žlučníku je nutná celková narkóza a...

Tetanus

| Dotaz od: Marie

Za 10 dní mě čeká laparoskopické odstranění cysty na vaječníku. Během předoperačního vyšetření bylo zjištěno, že mám prošlé očkování proti tetanu (21 let od poslední dávky...

Možné jsou obě dvě varianty. Je možné očkovat hned a je možné očkování i odložit. Pokud máte očkování propadlé 21 let, budete očkována třemi dávkami. Laparoskopické odstranění...

Nadměrné pocení

| Dotaz od: Lenka

Obracím se na Vás s dotazem na problém nadměrného pocení.Tímto jsem trpěla asi již před 3 roky,měla jsem zvýšenou funkci štítné žlázy,která se ale sama od sebe upravila.9 let...

Lenko, pocení patří mezi vedlejší účinky jak Neurolu, tak Venlaxinu. Když si k tomu přidáte fakt, že jste letos byla na kompletní předoperační prohlídce, další vyšetření u...

Jaterní testy a crp

| Dotaz od: zuzana

V rámci předoperačního vyšetření mi bylo zjištěno CRP 12, a jaterní testy ALT 0.83 a AST 0.67, GMT v normě. Před asi 5 týdny před odběrem jsem měla celkový zánět sliznic...

Zuzano! Nevím, jaké mezní hodnoty udává konkrétní laboratoř, kde Vás testovali. Dle mého názoru se nejedná u uvedených výsledků ani o zvýšené hodnoty, rozhodně bych mimo...

Jaterní testy

| Dotaz od: Hana

Dělali mi předoperační vyšetření, jdu na plastiku vazu. A zjistili mi vyšší jaterní , Konkrétně bilirubin 33,8 ALT 1,4 a AST 0,81. Může to způsobit antikoncepce, kterou jsem...

Jedná se jen o mírné zvýšení jaterních testů, tedy s velkou pravděpodobností není jaterní tkáň závažně poškozena. O příčině mohu takto po internetu samozřejmě jen spekulovat...

Asi měsíc mám pocit cizího tělesa v krku ( Ne při každém polknutí ) je to jako bych tam měla ne knedlik ale nejaký útvar a neustále sucho ani né tak v ústech jako v krku a...

Myslím, že se zbytečně trápíte. Chystáte- li se na operaci, bude Vám lékař připravovat tzv. předoperační vyšetření- v rámci odběru údajů s Vámi bude hovořit o současnosti...

Průjem a plynatost

| Dotaz od: Lenka

Již nějakou dobou (řádově v měsících) trpím zažívacími potížemi - plynatost, nafouklé břicho, pocit plnosti, přidala se i hnědo-žlutá stolice, mastnější, řídkého typu. Někdy je...

Na zjištění funkce slinivky se stanovuje množství elastasy ve stolici. Vyčkal bych výsledků vyšetření. Pokud bude vše negativní jedná se o funkční poruchu vzhledem k celkově...

Před operační vyšeření

| Dotaz od: Petr

Měl bych na vás dotaz..při odběru krve a moči..mi zjistili zvýšené jaterní testy a v 9.6 mám jít na artroskopii kolene, zajímá mě, jestli i přesto mě mohou odoperovat. Děkuji...

Ke zvýšeným jaterním testům se musí vyjádřit internista, který vyšetřuje a zhotovuje předoperační interní vyšetření. Pokud by se jednalo opravdu o zvýšení jaterních testů se...

V červnu půjdu na gynekologickou operaci a beru HA a mám sklon k trombóze. Mám si píchat injekce, aby k tomuto problému nedošlo? A chtěla bych vědět, jak si je musím dlouho...

Před operací půjdete na předoperační vyšetření. Ve zprávě budete mít také doporučení, co je třeba preventivně dělat. Antikoncepci můžete před operací plánovaně vysadit.

Ráda bych se Vás zeptala na několik otázek.Před měsícem mi byla diagnostikována pilonidální cysta, se kterou mám jít na operaci.Operace má být provedena v celkové anestezii.Od...

Ke komplikacím může dojít u každého člověka i sebezdravějšího. Šelest na srdci a jeho význam pro nastavájící anestezii musí zhodnitit podrobné předoperační interní vyšetření...

Anestezie

| Dotaz od: Nikola | z mobilní aplikace

V nejbližší době mám jít na extrakci všech zubů moudrosti, ale bojím se narkózy.. Beru antidepresiva (Citalon 10 mg) a nevím, zda je možná a bezpečná narkóza. Prášky mě tlumí a...

Anestezie je možná samozřejmě i pokud berete antidepresiva typu Citalonu. Tento lék má s anestetiky interakce celkem nezávažné. Premedikaci ( "oblbovací prášek" ) dostat můžete...

Št.žláza

| Dotaz od: Daniela

V říjnu 2013 mi byla náhodou při předoperačním vyšetření zjištěna snížená fce štítné žlázy. Od té doby jsem užívala 1/2 tablety letrox 50 denně. Na konci loňského roku mi...

Nevím,jaké laboratorní hodnoty u Vás byly v r.2013,ale dle malé dávky Letroxu zřejmě se jednalo o velmi lehce sníženou činnost št.žlázy.Přiložená laboratoř je v pořádku a...

Moje prakticjá lékařka mi chtěla naordinovat léky na vysoký tlak, aniž by mi ho změřila, neb jsem jí předložila zprávu RTG srdce (předoperační vyšetření), ve které bylo mírné...

Důležité je jaký máte tlak v domácím prostředí. Pokud Vám ho nezměří v ordinaci, asi není vhodné nasazovat léky na tlaku. Zatím bych počkal, pokud bude tlak v normě, léky...



Adheze bránice

| Dotaz od: Hana

Při předoperačním vyšetření mi bylo do zprávy napsáno, že mám lehkou adhezy bránice. Bohužel mi už nikdo nevysvětlil co to je a co to může způsobovat ? Mám to nějak řešit...

Adheze (srůsty) mohou vzniknout poúrazově či pozánětlivě. Konzultaci v této věci by vám měl poskytnout váš ošetřující (praktický) lékař, který zná vaši kompletní anamnézu.

Ekg

| Dotaz od: Marcela

Byla jsem na akutní operaci nohy,bylo mi uděláno EKG,zřejmě v pořádku,nic mi nebylo řečeno. Nyní po 6 týdnech po operaci jsem byla na předoperační vyšetření ,jelikož půjdu znovu...

Jedná se o urychlenou srdeční činnost, zda-li jsou nějaké změny ve smyslu srdeční ischemie, nelze zatím jednoznačně řící. Jistě bude následovat další vyšetření - např. zátěžové...

Jedná se o problém mojí kamarádky, kdy ona jej řešit zatím neche, ale myslím že by měla, nepřijde mi to normální. Je jí 23 let, již 6 let se potýká s problémy kloubů, má za...

Vždy se zvažuje, co je pro pacienta užitečnější, zda operace nebo ponechání stavu bez operace, případně konservativnéí léčba. Pokud se jedná o úrazy je situace vcelku...

Váčky

| Dotaz od: Jakub | z mobilní aplikace

Chci se zeptat, jelikož mám jít na předoperační vyšetření k zubaři a bojím se, že mi nalezne váčky. Je v takovém případě nezbytně nutné zub vytrhnout ? Dále se chci zeptat...

Záleží na tom o jakou operaci se jedná. Kloktadlo na váčky nepomůže, musí se řešit příčinam, a to infekce v zubu. O celkovou anestezii požádat můžete, ale ne každý zubní lékař...

Jaterní testy

| Dotaz od: marcela

Při jaterních testech ( pro předoperačním vyšetření ) byly zjistěnoy zvýšené hodnoty ALT , které se následně snížily a GMT v séru 2,21. Po opakovaném odběru - po měsíci...

Zvýšené hladiny uvedených enzymů jsou známkou jaterního poškození - může jít o přechodný nebo dlouhodobější stav, samy o sobě ale tyto údaje nejsou postačující. Zeptejte se...

Neurologický problém

| Dotaz od: Dagmar

Mám sníženou citlivost prstů u nohou,navíc u levé ruky neohnu pořádně ukazovák,nyní mám podstoupit narkozu při operaci střev a žlučníku současně,nehrozí mi nebezpečí při operaci?

Váš stav posoudí Váš praktický lékař nebo internista, který provede předoperační vyšetření.

Dotaz: Budu absolvovat operci páteře - výměna krční destičky. Tato bude nahrazena destičkou z kovu (titan). Přitom mám prokázanou alergii na kovy a poruchu štítné žlázy...

Titan obecně je hypoalergenní kov. Pro Váš větší klid doporučujeme ujistit se u Vašeho alergologa (u kterého byla diagnostikována Vaše alergie na kovy), že netrpíte přímo...

Operace a menzes

| Dotaz od: Nikola | z mobilní aplikace

Chtěla bych se zeptat.. Dne 16.9.2016 mám nástup k hospitalizaci na operaci štítné žlázy pravého laloku. 12.9. jdu k doktorce na předoperáční vyšetření. 13.9. pro výsledky...

Operační výkon se odkládá v případě menstruace. Doporučila bych vám se poradit s gynekologem o oddálení menstruace. S pozdravem Jana Harnová

Anémie z nedostatku železa

| Dotaz od: Dana

Prosím o zhodnocení, odběry mi byly dělány kvůli anémii. Dr pouze zkonstatovala, že jde nejspíš o anémii z nedostatku železa a vlastně během minuty jsem byla pryč z ordinace...

Postupně hodnoty: leu - bílé krvinky v pořádku, červené krvinky: Hb hemoglobin 92 - norma u ženy nad 120 - tedy středně snížený, tomu odpovídají všechny ostatní nižší...

Konizace

| Dotaz od: Lucii | z mobilní aplikace

Rada bych se zeptala jsem objednána na konizaci cipku beru antikoncepci vreyu je nutné před zákrokem vysadit antikoncepci? Popr kolik dnu před zákrokem aby se mi neopustila...

Pokusím se shrnout všechny Vaše otázky. Před konizací není vůbec potřeba vysazovat antikoncepci, naopak, pokud by termín výkonu vycházel na očekávanou menstruaci, je lepší...

Jaterní testy

| Dotaz od: Hana

Dělali mi předoperační vyšetření, jdu na plastiku vazu. A zjistili mi vyšší jaterní , Konkrétně bilirubin 33,8 ALT 1,4 a AST 0,81. Může to způsobit antikoncepce, kterou jsem...

Milá paní Haničko. Ráda bych Vás potěšila, ale v medicině platí zásada, že výsledky laboratorního vyšetření vysvětluje ten lékař, který Vás má v soustavné péči a který vystavil...

Laserový zákrok na očích

| Dotaz od: Jiří

Měl bych dotaz ohledně laserového refrakčního zákroku (femtosekundovým a excimerovým laserem) a toho jak jsou odstraňovány dioptrie. Byl jsem na vstupním vyšetření kvůli možné...

Zásadní pro nastavení parametrů je vyšetření a změření v cykloplegii právě proto, aby nedošlo k překorigování, případně podkorigování zákroku. Na přesných parametrech se však...

Rizika anestezie

| Dotaz od: Dagmar

Mám jít na operaci střeva žlučníku současně a mám nedomykavost strdce,křečové žíly vlevo od dělohy,chopen,sníženou citlivost prstů nohou.a vysoké jaterní testy,nikoliv po...

Předoperační vyšetření Vám provede praktický lékař nebo internista a ten posoudí , zda je operace možná a ansteziolog vybere vhodné anestetikum pro Vás.

Bolesti pravého podbříšku

| Dotaz od: Kamila


Dopis je velmi obsáhlý, otázky ale nejsou nijak stanoveny, kromě toho, zda se po operaci slepého střeva, appendixu, se jezdí do lázní. tato operace není v indikačním seznamu...

Při předoperačním vyšetření mi byla zjištěná nově zachycená hypertenze (200/110) beru nyní Prestarium neo 1,5 tabletky + Agen 0,5 tabletky vždy ráno. Tlak se mi podstatně snížil...

Tlakoměr na zápěstí je značně nepřesný. Bude nutné zakoupit tlakoměr, který měří tlak na paži. O kolísavém tlaku začínáme hovořit, když se začíná střídat vysoký tlak nad 140/80...

Ráda bych se zeptala co mohu udělat pro to, aby se již neopakovalo to, co se mi stalo. V týdnu 7+0 mi bylo oznámeno, že místo těhotenství se jedná o zamlklý potrat, po kyretáži...

Pokud se jednalo o první těhotenství, tak vůbec nemusí znamenat, že by i nadále měly nastat komplikace s otěhotněním a donošením miminka. Ve výsledcích z krevního obrazu...

Ask kolena

| Dotaz od: Ludmila

Pane doktore,prosím Vás o odpověď jak nejkratší doba PN musí být poskytnuta po ASK kolena???už jsem se různě dočetla,že je to prý idividuální dle charakteru operace a také se...

Délku trvání PN po arthroskopii ve Vašem věku nelze vůbec odhadnout, záleží na rozsahu výkonu . Pokud se jedná o PN , může ji OSSZ prodlužovat ze zákona po 3 měsících maximálně...

Zbytnělá prostata

| Dotaz od: Štěpán

Údaje:lab:Krea/S85,Urea/S5,2, PSA 1,88.Moč.chem.negat.Sono ledvin obě ledviny bez dilatastací DS,bez litiázy.moč residiem 50ml,prostata obj.50gr,ZG:b.ů.n per rectum prostata...

Podle parametrů, které jste napsal, máte až na zbytnělou prostatu normální nález. Obecně by tak pro operaci laserem neměly být žádné kontraindikace. Jak je tomu konkrétně, to...

Zvýšené jaterní testy

| Dotaz od: Martin

Asi 4 roky mám zvýšené jaterní testy. Nález se odhalil náhodně při předoperačním vyšetření. Problémy nemám. Hodnoty jsou po každém půlročním odběru krve téměř totožné: ALT: 1,4...

Pokud Vám byla stanovena diagnoza Gillbertova syndromu a steatozy jater, potom zvýšené jaterní testy se dají vysvětlit těmito diagnozami. Alarmující by bylo, pokud by došlo k...

Interupce

| Dotaz od: Natalie

Dočetla jsem se, že žádosti o interupci nemohou vyhovět vždy ani v ranním stádiu - existují totiž skutečnosti, které tomu mohou zabránit. Co to jsou za případy a která vyšetření...

Milá Natálie, bohužel nerozumím celkem dotazu, ale pokusím se odpovědět. Žena, která chce jít na interupci (UPT = umělé přerušení těhotenství) musí jít na gynekologii, kde se...

Krev v moči

| Dotaz od: Hana

Při banální preventivní prohlídce mi bylo zjištěno, že mám vysoké hodnoty krve v moči se 2 křížky a výsledek U-ERY 11-20, resp.21-40.Byla jsem poslána na nefrologii,sbírala 24...

Hano. Částečně má paní doktorka pravdu - nález krve v moči nesouvisí se zlomenou rukou, ale peripetie kolem její léčby už souviset mohou - např. při nadměrném či dlouhodobém...

Hodnota bílkovin

| Dotaz od: marketa

Předoperačním vyšetřenim ( laposkopické vyšetření průchodnosti vejcovodů) mi byla zjištěna zvyšená hodnota bílkoviny v moči a to 1arb.j. .Ostatní ukazatele jak v moči, tak v...

Vyšetření bílkoviny z močového sedimentu je jen orientační, a je zatíženo řadou chyb, např. právě chybou v odběru. Pokud bylo současně zobrazeno velké množství epitelií, je...

Pane doktore,předem děkuji za Váš drahocenný čas,který věnujete mé zprávě Vám napsané.Mám už delší dobu bolesti dělohy cca 1.r,někdy i levého vaječníku a poslední dobou mi...

|Bez vyšetření na vaši otázku těžko odpovědět, ale pokud píšete, že máte mnoho srůstů tak to s největší pravděpodobností bude příčina, jsou tenké a blanité, takže je ultrazvuk...

Cena artroskopie ramene

| Dotaz od: Lenka

Chtěla bych se zeptat na poplatky u lékařů. Čeká mě artroskopie ramene a před ní předoperační vyšetření, chtěla bych vědět kde zaplatit ano a kde ne a kolik mě to bude stát...

Paní Lenko za ambulantní vyšetření zaplatíte 30kč, pokud všechna vyšetření- interní, anestesiologické, EKG, RTG srdce a plic, proběhnou v jeden den v rámci jednoho pracoviště...

Sekvestr disku

| Dotaz od: Marie

Obrátím se na Vás s velkou prosbou: před třemi týdny jsem udělala "blbý pohyb", do 4 dnů jsem měla teměř nesnesitelné bolesti a v levé noze škubnutí, mravenčení, mrtvení, noha...

Nevím, nakolik Váš problém je v této době již vyřešen. Konsultace neurochirurga je nezbytná, ten se podle nálezu klinického, vašeho vyšetření a podrobné radiodokumentace...

Pane doktore. Předem moc děkuji za váš čas a prosím o váš názor. V roce 2008 jsem byl u vás a úspěšně jste mě zbavil chlamidií. Od té doby jsem měl prakticky problém jen s...

Domnívám se, že Vaše celkové potíže s bolestmi varlat spíše nesouvisí. Kdyby tomu tak přece jen bylo, tak by mohlo jít o důsledek chronického zánětu. Lékař by při takových...

Spermatokéla opět problém

| Dotaz od: Robert

Tento dotaz v uvozovkách jsem vám již zasílal, dole je další dotaz k tomuto problému. Děkuji za váš čas. „Dobrý den pane doktore. Předem moc děkuji za váš čas a prosím o...

Zdravím! Urogenitální tuberkulóza se neprojevuje kašlem ani teplotami. Bohužel Vaše potíže jsou tak rozsáhlé, že Vám nedokážu více pomoci touto cestou. Jak sám píšete, tak na...

Chronický zánět mandlí

| Dotaz od: Libuše

Mám na Vás důležitý dotaz. Měla jsem jít na operaci s kolenem (výměna kloubu - kolene). Při předoperačním vyšetření mi na ORL zjistili chronický zánět mandlí. Tento lékař mi...

Hezký den,situace,kdy se tzv.lékaři nedohodnou,je pro pacienta jistě nepříjemným zážitkem a oříškem-koho "poslechnout".Ve Vašem případě jde o skutečně velmi kontroverzní otázku...

Žlucnik - odstranění

| Dotaz od: Vlastimil Satchovic

Mam již několik let zjištěné žlučníkove kameny nemam žadne obtiže přesto mě lekař nabádá k vyjmutí žlučníkubyl jsem už i na předoperačním vyšetření a všechny vyšetření jsou...

Pokud Vám ošetřující lékař doporučuje odstranění žlučníku z důvodu žlučových kamenů, jistě k tomu má dobrý důvod. Žlučové kameny totiž mohou být příčinou zastavení odtoku žluči...

Riziko operace pupeční kýly

| Dotaz od: Radka

Manžel má malou pupeční kýlu, se kterou jde za dva dny na operaci. Chci se zeptat, jak jsou velká rizika spojená s operací. Předoperační vyšetření jsou snad všechna v pořádku...

Rizika jsou vždy nějaká, těžko předpovědět, jestl nastanou nějaké komplikace nebo ne. Nevím,co očekáváte od odpovědi - možná spíš ujištění, že je to bezpečná operace, ale taková...

Tachykardie atd

| Dotaz od: Veronika

Omlouvám se,ale ještě bych chtěla přiložit před měsícem jsem bylna na revizi po porodu a na předoperačním napslai tohle:Hospitlaizace pred orkem se zlomeonu rukou pravé.dosud ma...

V zásadě nevidím žádný významný zdravotní problém. Měla byste se podrobit odstranění "kovu" z operované ruky, určitě byste měla chodit každý půl rok na kontrolní cytologické...

Mam takovy problem.Uz asi 3.den mam na spodni dasni takovou lehce docervena zbarvenou boulicku,ktera kazdym dnem cim dal vice boli a pomalu i roste.Uprostred je jakoby mala bila...

Podle Vašeho popisu se bude jednat o tzv. parodontální absces nebo o váček od mrtvého kořene zubu. Vzhledem k tomu, že se opravdu nejedná o velký zásah je použití celkové...

Zvýšená hladina monocytů

| Dotaz od: Johana

Při předoperačním vyšetření - konkr. laboratorní vyšetření krve mi bylo zjištěno zvýšené množství monocytů (konkr. 10,1) Při mém dotazu u lékařky - co to pro mne znamená a...

Izolované zvýšení jedné skupiny bilých krvinek /monocyty) by nemělo znamenat ohrožení operace, může jít také o laboratorní chybu, což by se ukázalo při kontrole a srovnání s...

Seropozitivita hcv

| Dotaz od: Petra Malá

V předoperačním vyšetření krve mi byla zjištěna seropozitivita HCV.Teď čekám jěště na další výsledky z krve. Chtěla jsem se zeptat co to pro mě znamená a jaký asi bude postup...

Paní Petro! Vámi uváděný výsledek znamená jen, že jste se s hepatitidou (infekční žloutenkou) typu C setkala. Není možno říci, zda u Vás onemocnění probíhá (ať už akutně či...

Rtg plic

| Dotaz od: Mirka

V rámci předoperačního vyšetření jsem byla na RTG plic a až doma jsem se ve zprávě dočetla, RTG-centrálně zhrubělá plicní kresba. Mohl by mi někdo , prosím, vysvětlit, co to...

Nejedná se ani o ložisko ani o zánět. Takto se popisuje zmnožená bronchocévní kresba - obvykle opravdu neznamená nic závažného.

Mám dotaz 5 října mi bylo vytaženo klíště. 19 jsem byla na jednodenním chirurgickém zákroku v analgosedaci. Před výkonem mi samozřejmě bylo děláno kompletní předoperační...

Známky klíšťové meningoencefalitidy by se jistě již ukázaly, ty bývají zpravidla bouřlivé a jasné. Co může probíhat někdy záludně skrytě je lymeská borrelióza. Někdy je nález...

Před měsícem jsem byla objednána na operaci kolene, musela jsem tedy vysadit antikoncepci.. S přítelem jsme používali po celou dobu kondom a přece mám týdenní zpoždění...

Zjištění těhotenství může provést gynekolog na základě vyšetření HCG hormonu a ultrazvuku, nevím, zda toto bylo provedeno. Příjemný den

Dceři je 4,5 roku, od narození trpí na časté rýmy, později se přidaly i respirační onemocnění a od 2,5 let velmi časté záněty středního ucha, ve 4 letech byla odeslána na...

Vážená paní Veroniko, přeji Vám dobrý den! Trvejte na kompletním imunologickém vyšetření Vaší dcery. Pokud se potvrdí nějaký imunodeficitní stav, vyplyne z něj adekvátní léčba a...

Stín na plicích

| Dotaz od: Olga

V rámci předoperačního vyšetření kvůli hysterektomii jsem byla na RTG plic, s tímto výsledkem: Hrudník: vpravo perihilozně solitární okrouhlá nodularita velikosti 17 mm, jinak...

Paní Olgo. Omlouvám se za opoždění odpovědi, dotaz byl až nyní ke mě přesunut. Nález na RTG je abnormální a ukazuje, že v plicích je nějaké ložisko nevzdušné tkáně v místě, kde...

Jaterní texty

| Dotaz od: Aata

Pane doktore, v rámci předoperačního vyšetření (totální hysterektomie) mi byly zjistěny zvýšené jaterní testy: bilirubin 12,8 (ref.meze < 17,0), ALT 0,90 (ref.meze < 0,73), AST...

Vaše jaterní testy jsou zvýšeny pouze minimálně, což jak píšete může opravdu souviset se stresem či předcházející dietní chybou. Doporučovala bych příliš se tím to nestresovat a...

Je mi 54 let a můj obvodní lékař mě posílá preventivně na kolonoskopii (patřím mezi rizikové pacienty - můj děda měl karcinom střeva). V minulosti jsem trpěla hemoroidy, a proto...

Pooperační trombóza je běžná komplikace a někteří pacienti mají smůlu, že se to přihodí zrovna jim. Velikost dávky léků na ředění krve před operací je velmi diskutovanou otázkou...

Poplatek za atroskopii ramene

| Dotaz od: Lenka

Chtěla bych se zeptat na poplatky u lékařů. Čeká mě artroskopie ramene a před ní předoperační vyšetření, chtěla bych vědět kde zaplatit ano a kde ne a kolik mě to bude stát...

Paní Lenko za ambulantní vyšetření zaplatíte 30kč, pokud všechna vyšetření- interní, anestesiologické, EKG, RTG srdce a plic, proběhnou v jeden den v rámci jednoho pracoviště...

Zdravotní stav

| Dotaz od: Arnost

Muj problém začal před vánoci začal mě bolet zub bál sem se jít k zubaři a bral sem deně 6 ibalginů.po 2 měsících sem nakonec šel na vytržení, po týdnu mě začal bolet žaludek z...

- pokud se chystáte na operaci, bude Vás vyšetřovat internista. S ním proberte své obtíže, svěřte mu své obavy- beztak se Vás bude ptát na zdravotní stav. Předoperační vyšetření...

Pupeční kýla cca 2cm

| Dotaz od: Jana

Mám asi 2 roky pupeční kýlu,vim,že budu muset jít na operaci.Chci se zeptat jakým vyšetřením před operací se budu muset podrobit,mě tady u nás na chirurgii řekli,že musí...

Pupeční kýla před operaci předpokládá základní interní vyšetření včetně EKG a provedení základní laboratoře. Každé chirurgické oddělení a anesteziologové se v požadavcích na...

Nechráněný styk

| Dotaz od: Petra

Před 14dni jsem měla nechráněný styk a asi 3 dny mě tak nějak trochu pobolívá přímo v místě styku a dnes jsem se prohlížela a mám to tam trochu vystouplé nebo nateklé, ale...

Může jít o genitální opar. O syfilis se nejedná, navíc v rámci předoperačního vyšetření možná budpou testy provedeny, ale nevím to stoprocentně. (jinak vám testy může provést...

Mívám pocit cizího tělíska v krku,sucho v krku,nebo spíše na konci jazyka.Někdy mě i pálí žáha opakovaně až cítím sevření pod hrudním košem.Chtěla bych se zeptat jestli toto...

Jistě posychika ve vašem případě má spoluúčast jistě značnou, nakonec jako u každého pacienta. Je třeba pro tyto potíže na prvním místě se podívat do krku, provéíst vyšetření...

Nedostatek červených krvinek

| Dotaz od: Jana v.

Chtěla jsem se zeptat,maminka měla jít na operaci kyčle a při předoperačním vyšetření zjistili nedostatek červ. krvinek.Paní doktorka jí předepsala Maltofer.Chtěla jsem se...

Zkuste za 3-4 týdny, podle toho, jak byla anemie těžká. Vstřebávání železa může maminka podpořit zdravou stravou s větším obsahem vitamínu C, plus ovocné a zeleninové štávy, C...

Bílé krvinky

| Dotaz od: Květa

Můj KO ukazuje Leukocyty 9,9..Eosinofily 6.0, Neutorfily41,6. Léčím se na chronický zánět průdušek,delší dobu užívám Ecobec 100 a mám mám podstoupit aktuálně kyretáž. KO mi byl...

Při hodnocení vyšetření je třeba vždy uvádět referenčí rozmezí a jednotky naměřených hodnot, v naší laboratoři hodnotu leukocytů do 10 hodnotíme ještě jako fyziolgoický nález...

Totální endoprotéza kolene

| Dotaz od: Milena

Začátkem prosince mám jít na totální endoprotézu kolenního kloubu.mám nadváhu,sice se mně podařilo zhubnout 16kg,ale mám špatné cévy a bojím se zákroku. Pokud se uderým do nohy...

Pokud jsou potíže, diagnoza - pokročilá artróza je zjištěna, věkově pro operaci jste vhodná, operace by se měla uskutečnit. Před operací se dělá podrobné vyšetření interní i...

Občasná bolest u srdce

| Dotaz od: Denisa

Můj manžel má 32 let a už od mládí občas trpěl pícháním u srdce..Pochází z Ukrajiny, tam se nic neřešilo, ale až před dvěma roky mu tady v ČR diagnostikovali teratom v...

Deniso. Pokud se bolest objevila poprvé a spontánně vymizela a Váš manžel nepociťuje jiné symptomy - jako např. bušení srdce, dušnost, únavu při fyzické námaze, nemá zvýšenou...

Velmi nízký krevní tlak

| Dotaz od: Markéta

Ráda bych se touto cestou zeptala na jednu věc. Před dvěma dny jsem absolvovala předoperační vyšetření pro operaci kolene a při měření krevního tlaku mi můj lékař naměřil jeden...

Co myslel lékař hodnotami hraničními, nevím. Vaše hodnoty jsou jednoznačně nízké. Pouhé nízké hodnoty tlaku jsou ale v podstatě neléčitelné. Důležitý je zdravý životní styl vč...

Ráda bych se zeptala co mohu udělat pro to, aby se již neopakovalo to, co se mi stalo. V týdnu 7+0 mi bylo oznámeno, že místo těhotenství se jedná o zamlklý potrat, po kyretáži...

Skutečně více než kyselinu listovou udělat nemůžete,souvislost s léky na reflux bych vyloučil,a řada žen se sníženou imunitou bez problémů porodi.Hlavní je tedy se zklidnit...

Před 14 dny mi byl laparoskopicky odstraněn žlučník, měla jsem v něm více než 30 různě velikých kamínků. Je mi 29 let. Zajímalo by mě, jaké případné komplikace může chybějící...

Magdo. Jednoduše řečeno, pokud začnou potíže se žlučníkem a objeví se kameny, je operace a vyjmutí žlučníku i s kameny jenom ve prospěch pacienta. Trávicí pochody chybějící...

Laboratorní rozbor

| Dotaz od: Zdenka

Paní doktorko.V pondělí jdu na operaci kolena a moje praktická doktorka mi dělala laboratorní rozbor krve - předoperační vyšetření. Léčim se už 5 rokem se štítnou žlázou - beru...

TSH 7,4 znamená, že by bylo vhodné mírně navýšit dávku Euthyroxu, jelikož máte t.č. nedostatek hormonů štítné žlázy. Parametr "ZNEUA" mi bohužel nic neříká. Držím palce na...

Kousnuti klistetem

| Dotaz od: Veronika | z mobilní aplikace

Ještě se chci zeptat co se týká kousnutí klíštěte. Jak dlouho trvá po odběru dát potřebné protilátky proti borelioze a encefalitidě? Jde mi o čas kvůli operačnímu výkonu příští...

Protilátky akutní fáze boreliozy - IgM protilátky - se tvoří 4-8 týdnů po kousnutí klíštětem.

Koarktace aorty je vrozené zúžení největší tepny v těle, aorty, které se může nacházet v různých úsecích cévy a nabývat různého stupně závažnosti.

 celý článek

Fimoza

| Dotaz od: Libor

Rád bych se zeptal na způsob léčby fimozy, přetahování předkožky přes žalud. Popravdě řečeno, mám s tím potíže delší dobu. Když partnerka použije dostatečné množství slin...

Praktický lékař Vám vystaví doporučení použitelné na urologické ambulanci- závisí na "místních" zvyklostech, ale přirozeně je nejoperativnější se odbrat přímo na příjmovou...

Krevní testy

| Dotaz od: Tereza

Chtěla bych se zeptat, zda je možné přijít na pohlavní nemoci ( kdyžtak které) při běžných oděrech krve, které se provádí při preventivní prohlídce obvodním lékařem. Děkuji

Nelze, běžně se dělá odběr na HIV-AIDS pouze u dárců krve, odběr na syfylis se provádí u předoperačního vyšetření na ortopediích před operacemi totálními endoprotézami...

V minulosti mě dost trápily angíny, některý rok víc, někdy méně. Ale vždy minimálně 1x ročně jsem měl antibiotika. Ale minulý rok jsem prodělal asi 4 infekce , z toho 1x...

Pane Františku. Omlouvám se za pozdní odpověď, dotaz byl ke mě přesunut. Řekl bych, že samotná hodnota ASLO by neměla být podkladem rozhodnutí o tonsilektomii. Mnohem...

Staré zranění kolene

| Dotaz od: Pavel

Dneska sem si obnovil asi půl roku staré zranění kolene. Asi před tím půl rokem při fotbale jsem udělal takovej blbej pohyb do strany a ucítil jakoby mi něco prasklo v koleni...

Je nezbytné odborné vyšetření s určením diagnosy a dalšího postupu - rehabilitace či operace. Někteří odborníci berou pacienty bez doporučení praktického lékaře , jiní ho...

Ledvina

| Dotaz od: tomča

Prosím o zodpovězení mého dotazu. Nedávno jsem podstoupil appendektomii, a při předoperačním vyšetření mně zjistili - opisuji z lékařské zprávy: RTG diagnostika klasická...

Znamená to pouze to, že na klasickém RTG, bez použití kontastní látky, se výrazněji zobrazila ledvinná pánvička a část močovodu pravé ledviny. Nemusí to ze zdravotního hlediska...

Atrofie zrakového nervu

| Dotaz od: Michaela

Před nedávnem jsem navštívila očního lékaře v rámci klasické preventivní kontroly. Vidění je v pořádku, ale panu očnímu se nezdály zrakové nervy, prý má podezření na zelený...

První na co musím upozornit je, že červená barva neznamená striktně patologii, ale znamená to, že zjištěná hodnota je normální pro méně než 1 % populace (obdobně žlutá pro 5...

Štítná žláza

| Dotaz od: Pavel

Při ultrazvuku štítné žlázy,mi byli nalezeny hypechogenní ložiska do 20mm.Následně jsem byl poslán na vyšetření krve,výsledek byl v pořádku.Nyní mě paní doktorka posílá na...

Milý Pavle, i když máte krevní testy v pořádku, nedá se podle toho soudit, jestli jsou uzly ve Vaší žláze nezhoubné, jestli nejsou nějak podezřelé. To rozhodne nejlépe biopsie...

Jizva po císařském řezu

| Dotaz od: Iva

Měla bych 2 dotazy. Před 8 měsíci jsem porodila císařským řezem syna, byl to můj třetí císařský řez, takže jsem se nechala sterilizovat. Dodnes mě ale zlobí jizva, stále mi...

Paní Ivo, doporučila bych Vám navštívit lékaře- nehojící se jizva rozhodně není normou a měl by ji vidět bu´d gynekolog- porodník nebo chirurg.Oddálení menstruace může být...

Laparoskopie je miniinvazivní vyšetřovací metoda, při níž se kamerou se speciální optikou nahlíží skrz malý řez ve stěně břišní do dutiny břišní.

 celý článek

Bolesti pravého podbříšku

| Dotaz od: Kamila


Vážená slečno Kamilo, z Vašeho popisu mi není jasné, proč při laparoskopii lékař neodstranil apendix, ani zda Vám vyšetřili břicho a pánevní oblast ultrazvukem. Vzhledem k...

První antibiotika na asi angínu jsem dostal 7.3.2013. Jednalo se o Penbene 1 500 000 21 tb. Užívání bylo 1 po 8 hodinách po dobu 7 dní. Začlo to tím, že mně bylo špatně a bolelo...

Dle uvedených podrobných informací se u Vás jednalo o chronický zánět mandlí, které byly odstraněny jako možný zdroj dalších angín, z obavy před komplikacemi, ke kterým při...

Operace, neoperace?

| Dotaz od: Tereza

Přála bych si, prosím, odpověd od MUDr. Milana Navrátila. Vážený pane doktore, před dvěma lety jsem Vám psala ohledně přítelovy drobné varikokély, Vaší odpovědí jste nás...

Nemějte velké obavy. Pokud se varikokela zhoršuje a to urolog zjistí i vizuálním vyšetřením je operace na místě. Varikokela zhoršuje odvod krve z varlete a fyziologický...

Nález na štítné žláze

| Dotaz od: Bára

Po přečtení jakéhosi článku loni na podzim jsem pojala podezření, že trpím poruchou štítné žlázy, její sníženou funkcí. Nechala jsem svého lékaře udělat krevní testy z nichž...

Výsledek cytologického vyšetření není nikdy stoprocentní a v 10% bývá úplně nediagnostický. Z vašich informací tedy nelze jednoznačně říct, zda se jedná o nezhoubný (asi spíš...

Dle ORL ambulance bych měl jít po 12 letech na reo-peraci septopalstika asi i s rhinoplastikou. Naposledy to byl hrozný zážitek a nevím jak předejít aby se to nepokalovalo a...

Dnes se používají poněkud jiná farmaka jak pro anestezii tak i pro premedikaci ( ty léky co jste dostal večer před operací a ráno v den operace ). Také se dnes již více používá...

Puchyrky v krku

| Dotaz od: Petra

Rada bych se vaz zeptala na vec co me docela trapi.Nasla jsem si v krku jakoby puchyrky a nevim od ceho muzou byt viz foto......Nemam zadne problemy,puchyrky neboli,nepali ani...

Na fotce vidím lehce zduřelé tonsily (mandle) bez povlaků, bez čepů, s klidným okolím. Pokud by tam byla nějaká infekce, tak mírná a virová. Bakterie v této oblasti se...

Indikace k tep kyčle

| Dotaz od: Aleš

Již asi rok chodím o berlích. Mám téměř rozpuštěnou hlavici na levé noze, takže mi noha drží jen na stehenní kosti. Měl jsem jít 11.4. na TEP levé kyčle, ale nestihnul jsem ani...

Prodělaná růže představuje samozřejmě velké riziko ale pokud budete pod clonou antibiotik operace se někdy provádí. Obrátil bych sena fakultní nemocnici Olomouc prof Gallo...

Štítná žláza

| Dotaz od: Karel

Chtěl bych se Vás zeptat, před dvěma měsíci jsem byl na předoperačním vyšetření. (operace lokte). Byla mě zjištěna vyšší hladina TSH 5,76 a fT4 8,66. Před týdnem jsem byl na...

Tyto hodnoty znamenaji, ze mate snizenou funkci stitne zlazy, tj nedostatek jejich hormonu. S tim velmi pravdepodobne souvisi Vase obtize, vcetne vyssiho cholesterolu. Proto Vam...

Svědění očí

| Dotaz od: Klára

Četla jsem některé Vaše otázky a odpovědi a rozhodla jsem se požádat Vás o radu s mým problémem.Jsem kratkozraká a již měsic trpím skoro každý den svěděním očí a to někdy méně a...

Kláro! Myslím, že byste operaci měla za těchto okolností odložit! Konzultujte to na předoperačním vyšetření... Může se jednat třeba o virovou konjunktivitidu nebo dráždění...

Hysterektomie

| Dotaz od: Marie

Chci se, prosím, zeptat, zda při totální hysterektomii je dobré odebrat s vejcovody i oba vaječníky nebo popř. jeden ponechat. Moje mamka (52let, menstruace už jí vynechává) má...

Jistě by se před operací mělo prověřit a skontrolovat, zda není přítomen zánět močových cest - je otázka, nakolik by to odložilo operaci. At na tuto skutečnost včetně bolestí v...

Existují situace v životě páru, které nemají dobré řešení. Někdy jsme nuceni volit ze dvou menších zel. Takovou situací může být stav, kdy se manželé snaží otěhotnět, ale muž...

 celý článek

Pokud máte rádi ve všem jasno hned a zároveň vás děsí všechny choroby, které může nepatrné klíště skrývat ve svých útrobách, laboratorní vyšetření klíštěte je pro vás to pravé...

 celý článek


 celý článek

Idiopatické střevní záněty se mohou projevovat jako jiná více nebo méně závažná onemocnění trávicího traktu.

 celý článek

Zdá se vám, že kontrola prostaty konečníkem narušuje vaši intimitu? Nejste sami. Jenže chvilka rozpaků a nepohodlí může leckomu zachránit zdraví.

 celý článek

Kolonoskopie je vyšetření tlustého střeva. Provádí se pomocí endoskopu, což je ohebná trubice, na jejímž konci je kamera. Toto vyšetření umožňuje lékaři prohlédnout si střevo...

 celý článek


 celý článek

Chcete potomka, ale bojíte se dědičné nemoci? Obavy můžete pustit z hlavy, lékaři totiž dokážou vyšetřit geny embrya ještě dříve, než je žena těhotná. Metoda se jmenuje...

 celý článek

Pediatrické vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných za účelem stanovení diagnózy onemocnění u dítěte. Pediatrie se zabývá dětmi a dospívajícími od narození do věku 19...

 celý článek

Zavedení plošného mamografického vyšetření před 14 lety už v České republice pravděpodobně zachránilo stovky až tisíce životů. Nicméně 40 % žen v rizikové věkové skupině na...

 celý článek

U dětí se na obou koncích kosti, která ještě roste do délky, nacházejí růstové štěrbiny. V těch je vrstva buněk, díky nimž dochází k prodlužování kosti. Na konci puberty se tyto...

 celý článek

Dbejte o své zdraví! I sluníčko může být nepřítel! Přijďte si nechat zdarma vyšetřit svá znaménka. Kampaň pod názvem Dny slunce je připravena pro preventivní vyšetření před...

 celý článek

Perimetrie je jednoduchá, asi 10 minut trvající prohlídka. Tato zcela bezbolestná metoda má nezastupitelné místo při určování diagnózy spousty onemocnění zrakového...

 celý článek

Jedním z možných vyšetření, které vás může čekat v procesu řešení dosavadní neplodnosti, je tzv. hysterosalpingografie. Jde o speciální druh rentgenu, který se provádí...

 celý článek

Dyslipidémie je onemocnění způsobené většinou částečně dědičně, ale též životním stylem. Někdy může být i následkem jiného onemocnění, pak se jedná o tzv. sekundární...

 celý článek


 celý článek

Od minulého září mam ucpanou pravou nosní dirku. Rýmu nemam. Jen občas zasmrkam. Byla jsem na aletgologii a poslali me ještě na ORL. A tam je chtějí vyšetřit optikou. V...

Vážená slečno/paní Ilonko, stav nosních průduchů nejlépe posoudí ORL lékař. Bez jeho vyšetření Vám nikdo spolehlivě nemůže poradit. S pozdravem, MH.

Intimní vyšetření prsty?

| Dotaz od: Dara

Chtěla jsem se zeptat, proč gynekolog dává prsty, dokonce až dva do pochvy?...co tím zjistí, to je takové nedůstojné a ponižující, jako kdyby mne prstoval, děluji za odpověd...

Palpačním vyšetřením gynekolog zjišťuje stav dělohy ovarii a případné patologické útvary v oblasti malé pánve, může to být nepříjemné ale rozhodně ne nedůstojné a ponižující...

Vyšetření na gynekologii

| Dotaz od: Dara

Chtěla jsem se zeptat, proč gynekolog dává prsty, dokonce až dva do pochvy?...co tím zjistí, to je takové nedůstojné a ponižující, jako kdyby mne prstoval, děluji za odpověd...

Je to poměrně dost důležité vyšetření, sleduje polohu dělohy, nepravidelnost dělohy a vaječníků, bolestivost.

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Průběh pásového oparu: potíže se mohou vrstvit
Články: Průběh pásového oparu: potíže se mohou vrstvit
Pásový opar je velmi...
Jak správně ošetřit puchýř
Články: Jak správně ošetřit puchýř
Odřely vám nohy nové boty...
Tajemství oparu zvaného pásový
Články: Tajemství oparu zvaného pásový
Každý z nás si pamatuje...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Helicobacter pylori může být nenápadný zabiják
Články: Helicobacter pylori může být nenápadný zabiják
Bakterii Helicobacter...
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
Podezření na střevní zánět znamená podstoupit důkladné vyšetření
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x