Ams / kreatinin: ukazují laboratorní hodnoty na ledviny?

Dobrý den, prosím o informaci, zda mé zdravotní nepříjemnosti mohou souviset s funkcí ledvin: Od jara 2014 mě pobolíval nejdříve žlučník, tehdy jsem měla zvýšené S_AMS 1.70 (při max. 1.50). Kreatinin 52 (44-104), nalezen žlučníkový kamínek. Nastolila jsem syrovou stravu a bylinky pro rozpuštění kamínku, další lab. ukázala S_AMS 0,79 (při 0,13-0,88), po návratu k vařené stravě a hlavně po Vánocích (sladké cukroví, ale ne smažená jídla či alkohol) se mi potíže vrátily a trochu zhoršily, výsl. S_AMS 1,84 (bez určení rozmezí), keratinin 52 - obojí toto vyznačeno jako mimo normu. Jak hledám po internetu, co to může být, narazila jsem na lékařské texty, kde se uvádí, že poměr Kreatinin a AMS mohou ukazovat na sníženou fci ledvin. Neumím si ale ten poměr vypočítat, nikde jsem nenašla, jak na to. Podle hodnot - může být toto můj případ? Na jaře vloni i letos v lednu dle ultrazvuku je vše v pořádku, u všech orgánů žádné viditelné změny, žlučníkový kámen už nemám, jen byl nově nalezen žlučníkový polyp 5mm. Ledviny byly dle UZ v pořádku, ale tak před měsícem mi nejspíš (dle bolestí) odešel menší ledvinový kamínek (poznala jsem ten typ bolesti, protože jsem před dvěma lety měla koliku v druhé ledvině - tehdy i se zákrokem). Bylo by dobré se zaměřit na ledviny? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, obtíže popisujete jako vázané na stravu ,spíše charakteru trávicích obtíží. Hodnoty kreatininu , které uvádíte nejsou zvýšené. V popředí je vyšší amyláza. Jak uvádíte ,amyláza může být vyšší i při onemocnění ledvin ( kdy se hůře odstraňuje ) nebo např při střevních zánětech. Píšete, že jste prodělala i ledvinné koliky v minulosti s nějakým zákrokem a nyní pravděpodobně další koliku před několika dny. Pokud byl ultrazvuk ledvin v normě, a i laboratorně a v moči bez větších odchylek ,pak je zvýšení amylázy způsobené onemocněním ledvin spíše méně pravděpodobné a zaměřila bych se na trávicí soustavu. Ledvinné koliky jsou ale samostatným rizikem a pravidelné kontroly urologem či nefrologem by jste podstupovat měla. Přeji brzké vyřešení obtíží.

MUDr. Vratislava Kovářová
MUDr. Vratislava Kovářová

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: Fresenius Medical Care - Dialyzační středisko Mělník

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: