Artritida v těhotenství

Dobrý den pane doktore, mám artritidu, která se projevila po prvním těžkém porodu a u dítěte se projevila ve 2 letech. Problém v těhotenství byl s malou placentou, teď jsem znovu těhotná a nevím jestli má na velikost placenty vliv právě artritida a popřípadě co dělat. Je lepší při artritidě rodit císařem nebo přirozeně- čeká se opět težší porod.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, žádné takové závěry, jako je souvislost velikosti placenty a arthritidy nebyly určeny, může ale jít o nepřímou souvislost - průtok v placentě je závislý na aktivitě onemocnění. Měla byste být i během těhotenství v remisi - klidová fáze nemoci, určí to kontroly na revmatologii. Pokud jsou hodnoty artrtidy aktivované (z krevních testů a potíže s klouby), je možné, že protilátky v krvi mohou mít vliv na placentu a její funkci, proto se musí průtok placentráními cévami velmi hlídat (UTZ vyšetřením,speciálně Doplerovským vyšetřením). Hlídá se ale hlavně prokvení placenty, velikost až v druhé řadě. Prokrvení placenty může být horší i při její normální velikosti, takže jde o jiné pojmy. Dělat se nedá nic (bohužel), myslím tím prevenci, chodte ale na kontroly a lékař - gynekolog by měl být podrobně informován ( o tom, co jste prožila v minulém těhu a i o kontrolách revmatologických), aby vás podrobně a pečlivě kontroloval UZV a ev. odeslal na "vyšší"pracoviště včas. Arthritida sama není důvodem k císařskému řezu (sekce), komplikace při těhotenství ovšem ano - ale raději si přejte průběh bez komplikací a v termínu, at už bude porod jakýmkoli způsobem. O sekci /císaři/ se rozhoduje až podle aktuální situace. Přeji klidný průběh těhotenství a zdravé dítě a vám stabilizovaný stav i po porodu. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: