Bolení břicha

Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o Váš názor,radu či doporuční.Asi 6.12.mne přes den začalo bolet břicho,spíše žaludek.Večer zaškrundání v břiše a jednoráz.průjem.Druhý den opět bolení břicha v horní části,pocit plnosti,časté říhání a chvíli i na zvracení.Přidalo se i pálení žáhy.Snažila jsem se jíst dietně(hodně polévky,čaje atd.)a snažila se vypozorovat zda-li je to horší před jídlem nebo po,ale to nebylo tak ani onak.Stolice jinak normální 1denně,ale ostatní problemy trvaly.Praktická lékařka mi předepsala Loseprazol 20mg jednou denně,při přetrv.potížích 2denně.Tento lék zabral ihned na žáhu i na časté říhání,ale pobolívání u žaludku a spíše pod levým žebrem mě už znepokojovalo.Když jsem začala brát Losepr.ráno i večer,měla jsem ještě více nadmuté břicho a bolení i ještě větší říhání.Vyšetření základní krve+na slinivku(myslím),byla vpořádk,UZ negativní,teplota nebyla.Proto jsem se objednala 9.1.na gastroskopii.Tam mi po vyšetření bylo sděleno,že mám trošku zánět na dvanácterníku a u jícnu že mi nedoklapává záklapka a dostala jsem dvě balení Esomeprazolu 40mg 1denně.V lékařské zprávě byl napsán závěr:Drobná skluzná axiální hiátová hernie s erozivní bulbopatií gastroskopicky.Nevěděla jsem co to znamená,pak co jsem zjiťovala,tak by to měla být drobná brániční kýla?ale nevím?Lékař mi jinak nic neřekl ani ohledně kontroly.Proto když jsem druhý den volala na výsledky z odebraných slin(bylo to vpořádku),tak jsem se ptala jak s kontrolou,tak mi lékař řekl,ať se ozvu po dobrání léku.Lék Esomepr.beru asi 11dní,po týdnu se zdálo,že to bude snad dobré,ale stejně občas pobolívání spíše u levého žebra,někdy u prav.,občasné říhání.Ale před dvěma dny večer mi zaškrundalo v břiše a musela na WC a měla jsem opět jednorázový průjem(jinak mívám stolici normální).Jsem z toho docela znepokojená,nevím zda-li průběh je normální,nebo co to pro mě znamená,zda-li se mi to může upravit atd.Proto Vás,prosím Vás prosím,napište mi něco blíže k té mé diag.ať o tom něco vím,nebo co vy si o tom mylíte,nebo radíte?Nevím,co by měl znamenat ten průjem,když dole střeva mě nebolí,jen při tom jednorázovým průjmu.Spíše se to pořád týká horního břicha a říhání.Není to velká bolest a netrvá v kuse,ale je to nepříjemné popichování,nebo se ozývá v podobě toho nepříjemné pobolívání.Možná se opakuji,ale tak nějak jsem Vám chtěla shrnout.Předem moc,moc děkuji za Váš čas a odpověď.S pozdravem Petra V.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z jedné urgentní řídké stolice nelze dělat žádné závěry. Vaše ostatní potíže souvisejí s vámi uvedenou diagnózou, ke zhojení sliznice dvanáctníků nedochází obratem po nasazení léčby. V každém případě musíte dodržovat režimová opatření vč. dietních, o kterých vás ošetřující lékař jistě poučil. Při neúspěchu konzervativní léčby potíží jako důsledků brániční kýly se může přistoupit k jejímu chirurgickému řešení.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: