Bolest čelistního kloubu

Prosím o radu. Již více než dva měsíce mám bolest čelistního kloubu, při polknutí mi bolest vystřeluje do ucha a do krku. Hlavně mě to bolí v noci, bolest mě budí a nemůžu vůbec spát. Vloni na podzim jsem měla takovou bolest v koleně, ortoped mi vzal krev a zjistil, že mám RF 48,jinak všechny odběry v pořádku odeslal mě k revmatologovi. Ten mi udělal RTG kloubů, ted i toho čelistního a nemám tam žádné změny, klouby jsou také beze změn. Jsem z toho neštastná, připadám si jako simulant. Ale opravdu bolest je úporná, nespín, někdy je bolest menší, dnes v noci opět šílené. Musím vždy vstát z postele, vzít si Ibalgin /ze kterého mě bolí žaludek/a až mě to trochu přestane jdu zkusit spát znova. Tak si říkám, že k revmalogovi už ani nepůjdu když na mě nic nenašel. Z čeho by ta bolest mohla být? děkuji A.

Odpověď odborníka:

Paní Adélo. Určitě si nemusíte připadat jako simulant. Bolest, která Vás takto trápí a omezuje, určitě vyžaduje pozornost a řešení! Navíc podobné potíže nejsou nijak vzácné, problémy s čelistním kloubem zaznamená v průběhu života několik desítek procent populace. Bolest v oblasti čelistního kloubu může mít teoreticky celou řadu příčin. Mohou ji způsobit onemocnění přímo čelistního kloubu - sem bychom řadily záněty infekční (ty jsou dnes poměrně vzácně) či neinfekční (kam by patřila kupř. revmatoidní artritida či řada dalších chorob), dále změny degenerativní (artrózy), dislokace čelistního kloubu (změny polohy kloubního disku) či změny hybnosti čelistního kloubu (nadměrná a snížená hybnost). Bolesti v oblasti čelistního kloubu také mohou vycházet nejen ze samotného kloubu, ale z okolních struktur - žvýkacích svalů, vazů, žláz, může jít i o zánět trojklanného nervu ap. Po internetu tedy příčinu stanovit nemohu, určitě vyhledejte lékaře. Začít můžete u Vašeho praktického, Rozhodně je na místě i návštěva zubního lékaře, případně ortopeda. Někteří lékaři (často právě z oboru stomatologie či stomatochirurgie) se dokonce specializují přímo na čelistní kloub (viz např. http://www.celistnikloub.cz, v Praze dále kupř. ambulance čelistního kloubu na Stomatologické klinice 1. LF, zkušenosti má i stomatologické pracoviště v Praze-Motole a jistě další, nejen v Praze). Ibalgin samozřejmě přináší úlevu, ale jeho dlouhodobé užívání má svá rizika, která nejsou zanedbatelná. Přeji, ať se Vaše potíže podaří brzy napravit.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+28 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: