Bolest hlavy

Děkuji za Váši vyčerpávající odpoveď. Shlédnu internet,kde se psychosomatická ambulance v našem kraji nachází. Paní doktorko tzn. že mé bolesti jsou psychického rázu. To se mi nechce věřit. Nemám a ani jsem neměla žádné problémy, před kterými bych raději utekla. Vždy jsem byla a nadále jsem sportovně založená, žiju si spokojeným životem...což někteří o sobě nemohou říci...já ano. Přemýšlím,co se mi mohlo tak hrozného přihodit a nic mě nenapadá..vůbec nic. Práci mám pohodovou,finančně jsem nikdy nestrádala. Ta psychika se mi nezdá,že by v tom hrála roli. Zároveň si nemyslím,že bych byla vážně nemocná. Myslím si,že mám uskřípnutý nerv. Nejsem z těch, co by se sama diagnistikovala. Doufala jsem,že to bude tato možnost. Nevím,zda existuje na toto nějaké vyšetření,ale budu muset navštívit neurologa. K tomuto docházím jen pro léky. Mimo to mě poslal na ct hlavy,pip a mr páteře. Ale to bylo na počátku. Až před rokem mi po pádu z výšky provedli na chirurgii páteře mr a po ní jsem absolvovala operaci,ale bolest byla dávno před úrazem. Sama už asi 4 rokem docházím 2xtýdně na rb,kde mi doporučili cvičení i na doma. Děkuji za Váš čas a hezký den přeji.

Odpověď odborníka:

Nechci tvrdit, že Vaše bolesti hlavy jsou jen psychického rázu. Chtěla jsem říci, že psychika dlouhodobou bolest výrazně ovlivńuje a bolest ovlivňuje psychiku, "jsou to propojené nádoby". Já neznám celou Vaši anamnézu, nevím jak to vypadalo na začátku. Ale na začátku určitě nebyla bolest psychická, mohla být od krční páteře, ze špatných pohybových stereotypů apod. Myslela jsem jen to, že dlouhodobá bolest změní často psychiku člověka a zpětně psychika vede k udržování bolesti. Tento stav se během let vyvíjel, to je můj předpoklad. Myslím si, že kromě léků by jste si o svých potížích měla s někým i promluvit, zkusit zlepšit adaptační mechanismy.
Co se týče uskřípnutého nervu v oblasti krční páteře, tak v tom případě střílí bolest v ždy do rukou, nikdy ne do hlavy, dá se to zjistit pomocí EMG- elektromyografie. A z oblasti bederní páteře střílí bolest vždy do nohou. Pokud jste měla operaci krční páteře, mohlo dojít vlivem stabilizace (nevím jestli máte umělou ploténku nebo sřouby aj.) ke změně statiky a dynamiky páteře. To znamená, že oblast poranění je méně pohyblivá a kompenzačně obratle nad a pod operovanou oblasti mohou být pohyblivější. Tato změna funkce krční páteře mohla také zhoršit vaše bolesti hlavy na kterou se bolesti přenáší přes svaly a klouby. Myslím si, že psychosomatika stojí za pokus. Event. můžete zvážit i akupunkturu. Přeji pěkný večer.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: